__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

SANT JORDI 2019 Propostes de llibres en català

cpnl.cat/olot-garrotxa · olot-garrotxa@cpnl.cat


Benvolguts, Benvolgudes, Arriba Sant Jordi, la festa de la rosa i del llibre. Aquest any, amb la Setmana Santa pel mig, us fem arribar amb antelació aquest recull de propostes que potser us poden ajudar a decidir el llibre que comprareu, si encara no ho teniu clar. En aquesta època de l’any en què es publica tant, va bé tenir una guia orientativa per poder comprar amb criteri. Evidentment, aquesta és la nostra proposta, tan vàlida com qualsevol altra, una eina més que podeu tenir en compte per comprar una bona lectura. Ara bé, abans de comprar, passegeu per les parades i rumieu la tria. I, un cop comprat el llibre, assaboriu-lo a casa, com un regal preciós. Que tingueu una bona diada i una bona lectura! Equip del Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Abril de 2019

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

1


Narrativa i poesia

Sant Jordi 2019

 A l’amic escocès Maria Barbal Columna Un noi nascut en un poble del Pirineu i un brigadista de la Guerra Civil Espanyola, d’origen escocès, es coneixen en l’hospital on tots dos s’estan recuperant de diverses ferides. La seva gran història d’amistat comença en uns moments difícils i creix amb els anys. Una novel·la en què tant la història com la llengua són extraordinàries.

 Aprendre a parlar amb les plantes Marta Orriols Ed. Periscopi La novel·la està escrita des del punt de vista d’una dona que s’ha de reconciliar amb un món que ja no reconeix. És un llibre íntim que ens posa al davant del dolor més punyent, amb una maduresa estilística poc habitual. Una narrativa emotiva, intensa i reflexiva.

 Acudits per a milicians Mazen Maarouf Traducció de Margarida Castells Criballés Navona Editorial Escriptor convidat al festival MOT 2019. En una ciutat en guerra, un nen fa les mil i una per veure el seu pare convertit en heroi a ulls dels amics de l’escola. El pare, que regenta una bugaderia, rep cada dia la visita dels milicians que defensen el barri, els quals li exigeixen que els expliqui acudits originals i divertits si vol que el continuïn protegint.

 Sempre ho he sabut Barbara Balzeranni Traducció d’Anna Casassas Tigre de Paper Dues dones es troben a la presó: una és militant revolucionària fins a les darreres conseqüències; l’altra és una fugitiva de la misèria. Des de dues perspectives diferents configuren una crítica radical de l’existència d’un sistema que ha esdevingut únic a totes les latituds i que s’ha convertit en una guerra global permanent. Dues maneres de viure la feminitat que sacsejaran els nostres prejudicis i esquemes de pensament occidental.

 El nus, la flor Enric Casasses Poncianes Edicions Segons Casasses, aquest llibre és un poema del món que va agafant totes les formes i tons i estats d’ànim. És un recull dels poemes que ha anat escrivint en diverses llibretes al llarg de tres anys, amb els dibuixos que els acompanyaven.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

2


Narrativa i poesia

Sant Jordi 2019

 Sobre la terra impura Melcior Comes Editorial Proa Un escriptor mallorquí que viu a Barcelona rep l’encàrrec d’escriure la biografia de Dora Bonnín, una actriu de teatre famosa, i polèmica, que acaba de morir i ha deixat tot un seguit de dietaris íntims. De mica en mica el protagonista anirà descobrint que aquests dietaris amaguen un secret molt fosc que podria desmuntar tot l’imperi dels Verdera, una família molt poderosa de Mallorca, d’antics falangistes, que es va enriquir fent sabates.

 Istanbul, Istanbul Burhan Sönnez Traducció de Miquel Saumell Ed. Periscopi Autor convidat al festival MOT 2019. Tancats dins una cel·la subterrània d’Istanbul, quatre homes esperen els seus interrogadors. Per fer el temps més suportable, comparteixen històries plenes de tendresa i de dolor. Durant deu dies s’expliquen contes i vivències personals, desitjos i temors, anhels de futur i penes del passat. Una novel·la que homenatja la creació i la compassió, que barreja la perspicàcia i l’humor amb la tragèdia. Una carta d’amor a Istanbul, escenari d’esperança i desesperança alhora.

 La mort lenta Xavier Mas Craviotto L’Altra Editorial Premi Documenta 2018. Aquesta novel·la narra la vida de dos germans de Barcelona, orfes de pare i mare. L’autor construeix una trama que va endavant i endarrere, amb uns recursos estilístics i lingüístics remarcables i un joc constant amb l’ambigüitat dels personatges, com es relacionen i les decisions que prenen.

 Què vol dir quan un home cau del cel Lesley Nneka Arimah Traducció de Dolors Udina Quaderns Crema Les filles, dones i mares que protagonitzen aquest llibre evocador i irreverent planten cara a situacions extraordinàries. El que les lliga és la duresa del món on viuen, amb un futur incert, unes oportunitats escasses i la sort, sempre capritxosa. A estones irònica i distant, d’altres amb una profunditat psicològica digna dels millors narradors, Arimah explora en aquests relats els lligams que ens uneixen els uns als altres i que ens arrelen als espais que habitem més íntimament.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

3


NO FICCIÓ

Sant Jordi 2019

 La guerra no té cara de dona Svetlana Aleksiévitx Traducció de Miquel Cabal Guarro Raig Verd Editorial Premi Nobel de Literatura 2015 Gairebé un milió de dones van combatre a les files de l’Exèrcit Roig durant la Segona Guerra Mundial. Aleksiévitx reuneix en aquest llibre el record i la memòria de centenars d’elles. Dones que no només lluitaven en una guerra, sinó contra un sistema i una manera de fer i de pensar. Dones que van patir també la repressió i la incomprensió dels seus companys i superiors. L’autora ofereix un relat colpidor de les dones que van lluitar a la guerra i d’una altra manera de viure el món. «La guerra femenina té uns colors, unes olors, una llum i un espai propis. Té paraules pròpies. No hi ha herois ni gestes increïbles, només hi ha persones que porten a terme una activitat humana que és inhumana.»

 Esperança i llibertat Raül Romeva Ara Llibres «Escric sobre esperança i llibertat, sense pocions màgiques ni mapes del tresor, però amb el cap alt, la mirada llarga, el verb serè i la mà estesa, amb pas decidit cap a la República. »Aquest és un llibre sobre la nostra captivitat, amb reflexions i propostes, molts dubtes, i també algunes certeses. Amb mirades calidoscòpiques a realitats concretes i suggeriments precisos a necessitats complexes. Amb raons i arguments sobre la nostra democràcia, sobirania i independència; amb records per l’1 d’octubre, alguns silencis incomprensibles i el dolor compartit. Sense retrets, amb convicció. Perquè la presó dura un temps, però la dignitat i l’orgull són per sempre. I nosaltres en sortirem.»

 L’home que no llegia els diaris David de Montserrat Nono | Juli Gutiérrez Deulofeu Columna Edicions L’apassionant biografia d’Alexandre Deulofeu, el farmacèutic de Figueres que als anys 40 del segle XX va predir el futur: va pronosticar l’enfonsament de l’URSS, la desintegració de Iugoslàvia i la fi de “l’imperi espanyol” de cara al 2029. Deulofeu va elaborar una teoria cíclica de la història basada en principis matemàtics, segons la qual totes les civilitzacions i els imperis segueixen un cicle biològic de naixement, plenitud, decadència i mort. Un llibre fonamental per descobrir el català que va predir el futur. Un personatge amb una dimensió universal, un outsider avançat al seu temps amb una vida digna de ser explicada.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

4


NO FICCIÓ

Sant Jordi 2019

 Cuina mare Joan Roca Columna Edicions Després de dedicar els seus dos llibres anteriors a les tècniques culinàries, Joan Roca recupera, en aquest llibre, la cuina tradicional de les mares, les receptes de sempre, amb l'objectiu que tothom pugui cuinar a casa. Sense perdre el seu toc de qualitat, ens ofereix receptes sense complicacions, ni tecnicismes. S’hi inclouen receptes de tota la vida, les receptes de les nostres mares; receptes adaptades a la cuina actual, i plats de sempre però amb una versió modernitzada.

 Diaris d’enlloc Sanmao Traducció de Mireia Vargas-Urpi Editorial Rata Diaris d'enlloc tanca la trilogia que forma amb Diaris del Sàhara i Diaris de les Canàries. Sanmao reviu escenes significatives que abracen la seva vida, des de la infància i joventut a Taipei, passant pels anys preciosos a Espanya al costat de José, el seu marit, fins al temps fosc que va seguir a la sobtada desaparició del seu estimat, mort en un accident. En aquesta col·lecció d'escrits autobiogràfics, Sanmao trena somnis, records i malsons.

 Menja net: alimentació per al cos, la ment i les emocions Carla Zaplana Vergés Cossetània Edicions Aquest llibre és un viatge cap al canvi profund dels hàbits alimentaris. L’autora hi comparteix la seva filosofia i proposa al lector d’agafar les regnes de la seva salut mitjançant un repte que passa per tres fases per adoptar, de forma progressiva, una alimentació tan natural, nutritiva i sanadora com sigui possible. En aquest procés cal anar suprimint a poc a poc les substàncies que carreguen l’organisme i li resten vitalitat. L’objectiu de la filosofia MENJA NET és que ens sentim bé, plens d’energia i amb la millor versió de nosaltres mateixos.

 Els barcelonins Adrià Pujol Cruells L’Avenç L’autor vol descobrir qui són i com són els barcelonins. Per això surt al carrer armat amb els cinc sentits i una llibreta. I a través d’una sèrie d’entrevistes va intentant descobrir què vol dir ser barceloní. Com diu l’autor: “Barcelona és un bagul ple de disfresses barrejades, a punt per al carnestoltes permanent”.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

5


INFANTIL I JUVENIL

Sant Jordi 2019

 Cinc minuts més Marta Altés Blackie Books Els nens tenen un concepte del temps molt diferent del dels grans. Per a ells el temps no existeix. Només existeix gaudir. Però els adults, sempre amb mil coses per fer, amb pressa per tot, mai no s’ocupen de gaudir del temps com ho fan els menuts.

 En Cornèlius Leo Lionni Traducció de Maria Luchetti Kalandraka Mentre els altres cocodrils es desplacen arran de terra, ell camina dret. És diferent, incomprès. Però quantes coses que es poden veure des de l'alçada, que els altres cocodrils es perden!

 Contes des de la presó Oriol Junqueras Editorial ARA Llibres Fruit de l’enyorança dels fills, neixen els 37 contes il·lustrats que formen part d'aquest recull. No són contes de ficció, són explicacions sobre natura, ciència o història que qualsevol pare gaudiria transmetent als seus fills, però exposades de manera molt didàctica i tendra. Un homenatge preciós als fills i a la vida.

 L’origen de les espècies Sabina Radeva Traducció de Marta Armengol Royo Plataforma Des de la increïble varietat d´espècies fins a la lluita per la supervivència, des dels bacteris més petits fins al gran Arbre de la Vida... En aquesta meravellosa adaptació de l’ obra de Charles Darwin descobrireu la revolucionària teoria que va canviar el món per sempre: l´evolució.

 La maleta Núria Parera i María Huerta Babulinka Books Una maleta que passa de mà en mà ens introdueix en alguns dels moments més importants del segle XX. Les revolucions obreres, les guerres mundials i el moviment hippie són algunes de les protagonistes d’un relat poètic que ajudarà els nois a apropar-se al passat per tal d’entendre el present.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

6


INFANTIL I JUVENIL

Sant Jordi 2019

 Quadernet d’escriptura divertida Olga Capdevila Editorial Blackie Books L’elefant Mainú, que sempre ha sentit a parlar de l’amistat, ha decidit sortir a buscar-la! Què farà amb un llapis, unes ulleres de sol, un flotador, una bufanda, una pinta i una mica de menjar? Un conte molt animal, per descobrir qui és i de quin peu calça la tan anomenada amistat!

 Qui dia tan bèstia! Mary Rodgers Traducció de Maria antònia Oliver L’Altra Editorial L´Annabel té tretze anys, és desordenada i malparlada, no es pentina mai, es menja les ungles i porta ferros, té un germà petit insuportable i una mare més estricta que les altres. L´endemà d´una discussió, l´Annabel es desperta i s´adona que s´ha convertit en la seva mare. Serà la seva oportunitat per fer tot el que li doni la gana?

 Ohio Àngel Burgas Bambú Edicions “Quan existíem com a família, hi havia electricitat, i vehicles particulars, i trens d´alta velocitat, i ordinadors i xarxes socials. Hi havia escalfor a les llars, i hi havia llocs plens de productes que es podien comprar per ser consumits. Pensar en família era retrocedir als temps remots d´abans de l´Impacte. Tinc pocs records d´aquella època, i els que tinc són poc consistents i de vegades es confonen amb els somnis. Em dic Max Blau però no soc qui dic que soc. Soc un altre en aquest altre món, el de després de l´Impacte”.

 L’efecte Frankenstein Elia Barceló Ed. Marjal Premi Edebé de literatura juvenil. Aquesta novel·la va aparèixer el 2018 amb motiu de l’aniversari de l’obra de Mary Shelley, Frankenstein. La història d’Elia Barceló uneix el passat i el present: un passadís en el temps posa en contacte una noia del món actual amb un noi, amic de Viktor Frankenstein. Tots tres són estudiants de medicina, però en èpoques diferents.

Servei de Català d’Olot-la Garrotxa Centre de Normalització Lingüística de Girona C. de Joan Pere Fontanella, 3 1r- OLOT www.cpnl.cat/olot-garrotxa olot-garrotxa@cpnl.cat

7

Profile for CNLGirona

Sant Jordi 2019: lectures recomanades pel Servei de Català d'Olot-la Garrotxa  

guia orientativa per poder comprar amb criteri. Evidentment, aquesta és la nostra proposta, tan vàlida com qualsevol altra, una eina més q...

Sant Jordi 2019: lectures recomanades pel Servei de Català d'Olot-la Garrotxa  

guia orientativa per poder comprar amb criteri. Evidentment, aquesta és la nostra proposta, tan vàlida com qualsevol altra, una eina més q...

Profile for cnlgirona
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded