Page 1

CURS 2011-2012

4tA


El ball de diables representa el ball teatral del bÊ contra el mal. Surten a ballar per a les festes de Corpus i processons. Abans que arribin els diables venen els músics amb tambors i per fi el diable o dimoni . El capdavanter va primer per donar l’arribada i entrada dels altres diables. Alex i Cristian


Quin any es van formar els diables ? per que? On? Quin any van comensar el ball diables? l’any 1150. Perquè era el casament de Ramon Berenguer IV amb la princesa Peronella que era la filla del rei d’Aragó. També a Cervera hi participen els diables per les Festes de Corpus de l’any 1426. Altres cop a Barcelona, amb motiu de l’arribada del duc de Calàbria, el setembre de 1467 . A principis del segle XV,a les processons del Corpus de Barcelona es clausurava la comitiva amb un entremès format per una colla d’àngels i una altre de diables.

Petars de foc PP

Ball de diables


Fotos de diables

Llusifer fa foc artifisials

Diables fen focs artifisials

Ball de diables amb foc

Petar de foc

Roda de foc

Laura i Daniella.


La roba dels diables està feta de roba de sac o bé d’un teixit gruixut de cotó. Es composen d’uns pantalons amb cua i una casaca amb caputxa (folrada convenientment) rematada amb dues banyes vermelles: la vestimenta es complementa amb uns mitjons de cotó blancs i unes espardenyes de veta negra amb una sola de cànem o de plàstic. Protegida amb un guant de pell, perquè els cremaria els dits .Una de les peces més característiques de les colles i balls de Diables és la utilització d’un mocador de coll,que té una doble funció: cobreix el cap i el coll en previsió de possibles espurnes impertinents, que identifica el grup.

Vestuari de diables per dabant i per darrera

.


Foto vestuari de diables

Diablesa hello kitty

MĂ€RIANNE I NOELIA.

diablito


COM ES DIUEN EL SELEMENTS DE FOC CARRETILLES Una petita anella de plàstic enganxada a la part central del tub fa possible que la carretilla giravolti que provoca les espurnes.

BOTAFOCS Son els encantadors. Es tracta de un tub prim carregat de polvora que s´encen per un extrem del qual en surt una petita flama que va consumint el tub poc a poc.

ELS AMBIENTADORS Pots de fum,traques,incendis,cascades que ambienten l´ acció dels diables.

LES BENGALES Pots de fum,traques,incendis, cascades que ambienten l´ acció dels diables


ELS FRANCESOS El seu efecte és un raig vertical espurnes molt vives. La seva durada es gairebé tres vegades superior a de les carretilles i tro es molt contundent ha diferents varietats cromàtiques.

Carla i Paula


Qui acompanya els diables? Com es diuen? On es col·loca cadascú? Qui acompanya els diables? Les bèsties de foc tradicionals son les Àligues,Dracs,Víbries,els Bous... Com es diuen?

Àligues,Dracs,Víbries,Bous, Llucifer, Diablesa, Angels,Sac, Borron i el Timbaler. Com son: Llucifer :

És princep del diables,normalt ment actua amb un vestit diferent als diables ,la seva maça es la més gran i la que treu més foc. S’identifica per la capa i ceptrot.


La diablesa: És la dona del Llucífer ,la seva maça es més gran que la dels diables però no tan gran com la del Llucífer, normalment és un home. El Borron :

És el lloctinent del Lluçífer i el que dirigeix les forces infernals en la lluita amb els àngels. Els angels:

Són els enemics dels diables i representen el bé. Sac:

Son els encarregats de portar i repartir els coets als diables. Porten la pirotècnia en un carro o en bosses de pell i la reparteixen entre els diables a més de carregar les maces grans. Timbaler: Són els encarregats de la música del foc propi de cada moment a l’actuació (orcavila,versos, foc).Posen ritme musical a l’actuació dels diables tocant els tabals, instruments similars als tambors de cos i cèrcol de fusta, membranes de pell. El seu so constant .

Sergi i Arom


 Els diables porten foc perquè s’associen amb el món del dimonis.  El tirar foc és un fet característic,en les colles de balls de diables.  El foc,com a símbol remot sempre ha estat un element universal i estrany.  Hi han tres tipus de foc: el foc purificador (el del purgatori),el castigador (el de l’infern)i els focs festius.  Al segle XII a la Xina es va inventar la pólvora i els àrabs la van portar a Europa.

Diables de Barcelona

Diables de Reus


Diables de Reus

Diables de Reus

Dani i Xavi


...

Com actuen els diables? La cercavila és una actuació pels carrers de la Vila de les colles de diables i també van disparant carretilles enmig d’un públic.

Cercavila infantil

Cercavila de adults

El correfoc és com la cercavila perquè es pot actuar pels carrers de la Vila però es molt diferent perquè van amb una sola colla o be d’altres colles convidades. El públic, pot participar però majoritàriament els joves participen molt més en les festes de manera molt més activa.

diables i dracs en un correfoc

Mostración d´un correfoc

La carretillada és un conjunt de diables amb les maces carregades al màxim i desprès fan un cercle i encenen les maces tots junts.

Mostración d´una carretillada nevant nevant

Mostración d´una carretillada

Manuel i Aarón


Primer els timbals van a buscar al bailo que s’encarrega de dur la torxa i els botafocs que encén el foc . Desprès els diables s’apinyen al voltant del punt d’encesa i a la veu de foc, encenent les seves maces mentre obren la rotllana fins a restar en cercle. L’encesa conjunta és el punt culminant de l’actuació, que és el punt més important de l’actuació i es quant encenen el foc.

Uns botafocs

Torxes de diables

Es el moment de l’encesa conjunta

Un diable balla amb un peu Diables Autores:Júlia i Anna


Els tipus de ball de diables són : uns diables parlan que es diuen balls parlats : el fan Penedès , Garraf i el Camp de Tarragona . A les seves festes tenen uns personatges definits com : Lucífer , la Diablessa l’Angel Sant Miguel i altres diables, parlen critiquen.

Es el Lucifer parlan

Un diabla parlaments lalamentsparlaments


Altres diables no parlen es diuen balls no parlats: el fan a Baix Camp i el Priorat.

Aquets diables son el que o parlen

Aquets comarques son els que no parles a les seves .

Aquets comarques son el ca parlen a les seves festes.


Stefani ,

i


• Per ser diable has de tenir 18 anys com a mínim.

• Les primeres trobades de Catalunya van ser

a

l’any 1.981 amb ,16 colles.

• A la tercera trobada de Catalunya van ser a l’any 1.983,amb 29 colles.

• A la cinquena trobada a Catalunya al 1.985 amb 57 colles.

A la sisena trobada a Catalunya al 2.011 amb 92 colles

• Actualment hi ha més de 200 colles de diables. Per exemple: diables de Cardedeu,diables de Castellterçol,diables de Granollers,diables de Sant,diables de Santa Eulària.


diables de Santa EulĂ ria

diables de Castellterçol

diables de Sants

diables de Cardedeu

Sergi .A David


Sí. Hi ha Diables al País Valencia i a les Illes Balears. També hi ha a Bolívia, a Guatemala i a Perú, però no utilitzen foc i a més utilitzen personatges diferents.

DIABLES AL PAÍS VALENCIÀ La primera actuació va ser al 1990. Allà els Diables actuen a tot arreu.

Hi han 16 colles. Totes les colles actuen més o menys 40 minuts.

A les colles les acompanyen besties de foc.

Diables a les illes balears

Son 7 figures i actuen per Sant Antoni i per Sant Joan.

I aquest es un poema dels Dimonis de Mallorca:


Sant Antoni i el Dimoni jugaven al trenta-u el Dimoni trenta Sant Antoni trenta-u. MES DIABLES •

LA DIABLADA D’ORURO ( BOLÍVIA )

Ho fan al Carnaval d’Oruro on també fan uns parlaments i representen la lluita de l’arcàngel Miquel contra Llucifer.

EL BALL DE DIABLES DE COBÁN ( GUATEMALA )

Es una dansa amb parlaments que inclou 13 o 14 personatges cadascú amb un vici o una malaltia.

ELS DIABLES DE TÚCUNE ( PERÚ )

També es tracta d’una dansa amb parlaments. Participen uns 10 intèrprets que ballen en dues fileres amb un timbal i una chirimía, que es un instrument de doble canya.

TONI I JOAN


1-Mesures de seguretat que ha de prendre el públic: Per participar al Correfoc cal portar roba de cotó, coll tancat, màniga llarga, mocador de coll, barret, calçat flexible i lleuger i tancat, i taps a les orelles. Trobareu els elemens de bestuari necessaris per participar al Correfoc a les botigues. No s´ha de llençar aigua, ja que és imprevisible, i tampoc és aconsellable portar nens a les primeres files. L´organització demana a totes aquelles persones que no puguin compartir les mesures de seguretat,que no participen al Correfoc. ·El públic que participin al Correfoc serà el responsable primer únics dels accidens que puguin succeïr. ·L´organització recomana als botiguers que tinguin aparadors al llarg del recorregut que baixin les portes metál·liques en cas que ni hi hagi o es tapin els vidres. ·L´organització recomana no encendre foc ni fumar a prop de les bosses o contenidors del material pirotènic.


2-Mesures de seguretat que pren la colla: Per assegurar un bon correfoc la colla de diables manté una estructura segura en tot moment i unes normes de conducte. Estructura: ·Encapçalen el correfoc l´estendard i el FLAMA, tots dos limiten l´espai dels diables borrons (espai per dansar el foc). ·A continuació els diables borrons que carreguen la pirotècnia a les maces. ·Seguidament el carro de la pirotècnia. ·Tanca l´estructura el grup de percussió. Aquesta estructura es repeteix tantes vegades com grups de foc hi hagi. En el cas de enguany es dos cops: el primer per ser el grup infantil ``Fill de Satan´´ dels diables del poble Sec i el segon per ser el grup adult ``Diables de poble Sec´´. Normes de conducta dels diables borrons: ·El diable no persegueix al públic ·No pujar a les voreres ·No cremar el voltant dels cotxes Normes dels diables carregadors: ·La saca penja fàcilment de la espatlla. ·No s’acumularan més de tres carretilles a la mà durant el correfoc. ·Mantenint les metxes recollidas dins la mà i mantenint aquesta protegida del paraigua de foc. Judit i Lisa

diables 2011-12  

el nom de les aules

Advertisement