Page 1

Moment Health- & Lifestyle-magazine van CM Limburg

SEP. - OKT. - NOV.

• "Wit brood met choco is snoep"

HERFST 2017

• "Je kan weer gelukkig worden"

ERKENNINGSNUMMER P209086 - AFGIFTEKANTOOR GENT X

© Tom Swalens

• Nieuw samengesteld gezin? Bereid je goed voor

WIN

Een RonLine braadpan van Berghoff


BRAM EN WOUT VIND JE ELKE WEEK IN DE SPORTCLUB Wie zoals Bram en Wout lid is van een erkende sportclub ontvangt van CM een jaarlijkse tussenkomst tot 15 euro voor het lidgeld. Sportieve kinderen krijgen daarbovenop nog tot 100 euro per jaar terugbetaald voor sport- en jeugdkampen, speelpleinwerking en openluchtklassen.

TOT 135 EURO P ER JA A RE P E R K IN D N

Meer info en voorwaarden? Surf naar www.cm.be/sportvereniging of www.cm.be/sportkamp


Inhoud

zomer 2017 04 "Wit brood met choco

Colofon

is snoep"

08

“Begin goed voorbereid aan een nieuw samengesteld gezin”

MOMENT

12

“We waken erover dat niemand uit de boot valt”

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER

14

"Je kan weer gelukkig worden"

18

Kazou Limburg, dat is al 70 jaar straffe verhalen!

REALISATIE & VORMGEVING

't Klikt op www.cm.be

REDACTIE-ADRES

21 22 23 24 25

Actief naar school Recept Puzzel Agenda

is een uitgave van CM Limburg

Lizy Cosemans Prins-Bisschopssingel 75 3500 Hasselt

dienst marketing & communicatie CML Prins-Bisschopssingel 75 3500 Hasselt moment.limburg@cm.be

CM-CONTACTCENTER

011 28 02 11

DRUK ROULARTA PRINTING nv Meiboomlaan 33 8800 Roeselare

OPLAGE

04

Moment verschijnt in een oplage van 227.000 exemplaren Alles uit deze uitgave mag vrij gekopieerd, vermenigvuldigd of geciteerd worden, met bronvermelding “MOMENT CM LIMBURG”

08 14

Deze publicatie heeft een informatieve waarde. Voor een gedetailleerde omschrijving van de rechten en plichten van de leden en het ziekenfonds zijn alleen de statuten rechtsgeldig. De voordelen gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen. Wens je deel te nemen aan wedstrijden in Moment, maar beschik je niet over internet, dan kan je ook steeds je antwoord sturen naar bovenvermeld redactieadres.

VR A A G EN A NT W O ORD

Zijn wattenstaafjes gevaarlijk voor je oren? Het kan zo’n deugd doen. Na het douchen je oren goed schoonmaken met een wattenstaafje. Maar volgens een studie die de Amerikaanse academie van keel-, neus- en oorartsen begin dit jaar publiceerde, laat je wattenstaafjes beter achterwege. Niet alleen is het onnodig om de binnenkant van je oor te reinigen, het kan zelfs ronduit gevaarlijk zijn. Ons lichaam maakt namelijk bewust oorsmeer aan. Samen met de gehoorgang heeft het een reinigende en beschermende functie. De huid in de gehoorgang zorgt ervoor dat het oorsmeer naar buiten wordt afgevoerd. Door zijn kleverigheid neemt het dode cellen en inkomende vuiltjes mee naar buiten. Omdat oorsmeer zuur is, biedt het extra bescherming tegen ontstekingen door schimmels en bacteriën. Het is ook vettig, waardoor het beschermt tegen uitdroging van je trommelvlies en tegen inkomend vocht. Wanneer je een wattenstaafje gebruikt, duw je het oorsmeer dieper je oor in. Zo kunnen proppen ontstaan. Je stimuleert zo ook de oorsmeerklieren die nog meer oorsmeer zullen produceren. Als je te diep gaat, loop je bovendien het risico om je trommelvlies te doorboren. Met mogelijk gehoorverlies als gevolg. Wil je je oren toch proper maken? Reinig dan enkel je oorschelp en het uiteinde van je gehoorgang. Hiervoor kun je een papieren zakdoekje gebruiken. Dit volstaat om het zichtbare oorsmeer weg te nemen en zo weersta je aan de verleiding om dieper in je gehoorgang te gaan. Om de plooien in je oorschelp te reinigen, kun je wel een wattenstaafje gebruiken.

Moment 03


Tips voor een gezonde lunch op school

"Wit brood met choco is snoep"

Wat is de basis van een gezonde lunch voor schoolgaande kinderen? Brood, zuivel, fruit? Moment legde deze vraag voor aan Lien Willaert (41), auteur van het boek ‘Mijn kind eet gezond… maar weet het niet’. “De basis van een gezonde lunch zijn groenten en eventueel een stukje fruit”, vertelt Lien. “Helaas wees onderzoek uit dat 80% van de boterhamdozen gevuld is met witte boterhammen met choco. Voor mij valt dat onder de categorie snoep. Er is niets mis met brood. Maar ga wel voor de volkoren variant. Daar zitten voldoende vezels in.”

Gezichtjes maken Lien kookt ’s avonds altijd wat extra. “Die restjes groenten, pasta, aardappelen, rijst, vlees of vis zet ik ’s morgens op de ontbijttafel. Mijn dochter Anna (12) stelt daarmee zelf haar lunchbox samen. Vooral toen ze kleiner was, vond ze het leuk om daar gezichtjes van te maken. Wat worteltjes voor het haar, boontjes voor de armen. Het was dikwijls heel grappig om te zien hoe ze haar lunch creëerde. Er is ook een periode geweest dat ze kleine muffinvormpjes vulde met wat vis of groentjes. Zo bestond haar middagmaal niet enkel uit brood.” Het gezin van Lien neemt bewust de tijd om samen te ontbijten. “Intussen maakt Anna al spelenderwijs haar boterhamdoos. Af en toe vullen wij die nog wat aan. Nu ze al iets ouder is, maakt ze die kinderlijke vormpjes niet meer, maar de basis is wel gelegd. Ze kiest zelf spontaan groentjes uit. Kerstomaatjes horen er bijvoorbeeld altijd bij. Die vindt ze superlekker.”

Moeilijke eters Toen Anna vier jaar was, lustte ze nochtans geen groenten. “Het was voor haar een gewoonte om te zeggen dat ze iets niet lustte, nog voor ze ervan geproefd had. Dat frustreerde mij. Maar eigenlijk is het normaal dat kinderen niet graag

04 Moment

Wie is Lien Willaert? • Regisseur, presentatrice en journaliste • Mama van Anna (12) en echtgenote van filmmaker Jan Verheyen • Foodie in hart en nieren • Auteur van diverse kookboeken: Vluggertjes in de keuken, Mijn man is op dieet… maar hij weet het niet, Gezond gulzig, Mijn kind eet gezond… maar weet het niet, Het caloriecomplot.

Het is belangrijk om kinderen te leren proeven, liefst op een leuke manier. Je doet dit best in kleine stapjes, zonder te forceren.

Een nieuw schooljaar is weer gestart. Elke dag trekken kinderen naar de klas met tussendoortjes en een boterhamdoos. Zoek je alternatieven om niet steeds hetzelfde mee te moeten geven? Of wil je je kind wat meer groentjes leren eten? Probeer dan zeker de verrassende én haalbare tips van Lien Willaert uit.


© Tom Swalens

groenten eten. Dit stamt nog uit de oertijd. Bitter was giftig, zoet meestal veilig. En de meeste groenten smaken bitter. Kinderen krijgen zoete smaken ook al van kleins af aan ingelepeld. Vruchtwater, moedermelk, fruitpapjes…” “Wij en de generaties voor ons werden als kind verplicht om ons bord leeg te eten. Sommige mensen hebben daar nog trauma's van. Daarna gebeurde het omgekeerde en ging men ervan uit dat we op termijn wel vanzelf alles zouden eten. Maar onderzoek toont het tegendeel aan. Het is belangrijk om kinderen te leren proeven, liefst op een leuke manier. Je doet dit best in kleine stapjes, zonder te forceren. Kinderen moeten niet ineens alle soorten of grote porties eten.” Lien stond er bijvoorbeeld op dat haar dochter van alles een hapje proefde. “Er waren groenten die ze niet lustte en stilletjes aan moest leren kennen, maar ik zorgde ervoor dat de groenten die ze graag at er ook altijd waren, zoals worteltjes. Met de andere groenten gingen we dan telkens een hapje verder.”

Gezonde choco In dit recept vervangt rode biet de boter. Het geeft volume en mildert de pure chocolade wat. Maar, je proeft helemaal geen rode biet. Geweldig toch, je kids ’s morgens al wat groentjes laten eten via de choco.

BENODIGDHEDEN

120 g donkere chocolade (ik gebruik altijd 70% cacao, Madagascar van Callebaut), 2 dl halfvolle melk, 2 el Tagatesse, 80 g voorgekookte rode biet (mag zo gekocht zijn), 1 el olijfolie, ½ tl xantana, 30 g gehakte hazelnoten, snuifje zout

BEREIDING

Smelt de chocolade in de melk en doe er Tagatesse bij. Mix dit met de gekookte rode biet, de olijfolie en de xantana. Mix goed met de staafmixer. Je ziet de choco wat elastisch worden. Als je er een streep in kan trekken en die blijft staan, is het goed. De choco wordt sowieso nog vaster als hij even in de koelkast staat. Meng er de hazelnoten onder (je kan de hazelnoten ook nog even mee mixen, maar dat hangt ervan af hoe fijn je ze wilt), werk af met een snuifje zout en giet in een pot. Bewaar die in de koelkast.

Uit het boek 'Gezond gulzig' p. 30 35 kcal/15 g (Hazelnootpasta = 81 kcal/15 g) Eiwit: 0,5 g Vet: 2 g, waarvan verzadigd: 1 g Koolhydraten: 3 g Vezels: 0,5 g

Moment 05


Verhaaltjes

Dino-boterhammen

Lien en haar man verwerkten ook groenten in de verhaaltjes voor het slapengaan. “Dat waren zowel zelfverzonnen verhaaltjes over prinses broccoli, als bestaande sprookjes waar we een ‘groentendraai’ aan gaven. Zoals het verhaal van de schildpad en de haas. De haas was zo slim en snel omdat hij veel worteltjes at. En de prinses op de erwt was gek op erwtjes. Door die verhalen begon ze groenten lekker te vinden. Een vriendje van haar ging zelfs spruitjes eten omdat er een brandweerman op bezoek was geweest op school die zei dat hij veel spruitjes at. Kinderen kunnen zo opgaan in een verhaal dat ze hun gedrag erdoor gaan aanpassen. Verder helpt het ook om hun eten aantrekkelijk te presenteren, in de vorm van gezichtjes of balletjes bijvoorbeeld.”

Een Hello Kitty van rijst, een Pokémon uit mangoschijfjes, oogjes van zeewier,… Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in de Bentoboterhamdozen van Japanse scholieren. Bento betekent letterlijk lunchbox. Het is een traditie in Japan om die zo mooi mogelijk samen te stellen. Japanse mama’s gaan daar erg ver in en knutselen de schattigste en gekste creaties in elkaar.

Variatie Zoals in veel gezinnen kan het ’s ochtends wel eens druk zijn bij Lien thuis. “Daarom zijn er een paar dingen die ik altijd in huis heb voor de lunch. Zoals kerstomaatjes. Ik geef toe dat het ook bij ons niet altijd varieert. Anna eet graag Italiaanse of Spaanse ham. Dat zit er dus dikwijls in, samen met een stukje kaas. Ik maak zelf volkorenbrood en confituur. Dat neemt ze regelmatig mee met restjes groenten, een passievrucht, aardbeien of wat kersen. Dat hangt een beetje van het seizoen af. Er zijn dingen die wekelijks terugkomen. Maar als ze dit graag eet, en het niet ongezond is, maak ik daar absoluut geen probleem van.”

Koelelement Brooddozen blijven meestal tot aan de middagpauze in de boekentas. Wat dan met de houdbaarheid als je vlees of vis meegeeft? “Er zijn veel winkels waar je betaalbare lunchboxen kan kopen met een los koelelement. Dat steek je ’s avonds in de diepvries en ’s morgens in de lunchbox. Dat werkt echt heel goed. De maaltijd blijft lekker fris. Je hebt ook boterhamdozen die op zich een koelelement zijn dat je in de diepvries kan steken. Je vindt ze tegenwoordig overal, soms zelfs al voor een euro.”

Gezonde tussendoortjes Op de school van Anna is voor alle kinderen hetzelfde fruit en een koek voorzien. Maar veel ouders geven elke dag tussendoortjes mee voor tijdens de speeltijd. Het kan een uitdaging zijn om voedzame snacks te vinden die kinderen graag

06 Moment

Deze trend is ondertussen ook overgewaaid naar ons land. Met uitsteekvormpjes tover je boterhammen om in sterretjes of dinosaurussen. En papieren of siliconen bakvormpjes zijn ideaal om een brooddoos in meerdere compartimenten te verdelen. Je vult ze met noten, besjes, in vorm gesneden groenten, wat pastasalade… de opties zijn eindeloos.

eten. Lien raadt yoghurt aan. “Geen gesuikerde fruityoghurt, maar natuuryoghurt. Anna heeft bijvoorbeeld een yoghurtpotje met een kleiner potje erboven waar je wat granola of fruit in kan doen. Ook fruit, een kleine thermos verse soep en graanrepen zijn gezond. Als je in het weekend wat extra tijd hebt, kan je cake bakken met volkorenbloem en een suikervervanger. Die kan je in porties verpakken en in de diepvries bewaren. Als je ’s morgens zo’n zakje uithaalt, heeft je kind ‘s middags een vers stukje cake om op te eten. Datzelfde geldt voor pannenkoeken. Dit vraagt wel wat tijd, maar het is ook budgetvriendelijker dan telkens koeken kopen.”

Berenpap Om het energiepeil van kinderen te stimuleren, is een voedzaam ontbijt de beste start van de dag. “Maar veel kinderen kunnen ’s morgens moeilijk eten. Zo hebben we voor Anna het verhaaltje van Goudlokje en de drie beren gebruikt om haar de smaak van havermoutpap te leren kennen. Ze noemt dit berenpap en eet het nog altijd heel graag. Samen granenrepen maken is ook een optie. Je kan een hele bakplaat maken en in repen snijden. Goed afgedekt bewaren ze tot een week lang.”


© Tom Swalens

Pompoencake

De pompoencake op zich is al lekker, maar met een toef Griekse yoghurt, honing en citroen is hij helemaal af.

BENODIGDHEDEN

Voor de cake: 3 eieren, 150 g sukrin (gold) of 70 g tagatesse, 2 el magere Griekse yoghurt, 300 g pompoen (gekookt en gemixt), 200 g volkoren tarwemeel (fijngemalen), ½ zakje bakpoeder, 25 g pistachenoten (gehakt) Voor de Griekse yoghurt met citroen: 100 g magere Griekse yoghurt, ½ tl honing, 1 tl citroensap, 1 tl citroenzeste

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 190 °C. Klop de eieren en de sukrin (gold) of tagatesse tot een romig mengsel. Doe er de Griekse yoghurt en de gemixte pompoen bij. Meng de gezeefde bloem goed met het bakpoeder en meng dit voorzichtig onder het beslag. Doe het deeg in een cakevorm en strooi er de pistachenootjes bovenop. Bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Meng de yoghurt met de honing, het citroensap en de citroenzeste.

140 kcal per cakeje

100 kcal/per sneetje Eiwit : 4 g Vet: 2,5 g, waarvan verzadigd: 0,5 g Koolhydraten: 16 g Vezels: 3,5 g

Uit het boek 'Gezond gulzig' p. 166

Havermoutcakejes Een beetje ‘alternatief’, maar het is de favoriete cake van Lien. Vooral die krokante crumble werkt voor haar verslavend.

BENODIGDHEDEN

Voor de cakejes (18 stuks): 1 vanillestok, 3 dl halfvolle melk, 150 g havermoutvlokken, 200 g sojaboter, 200 g rietsuiker, 4 eieren, 100 g volkoren speltbloem gemalen volgens het borsakovsky-procedé , 1 tl (5 g) bakpoeder, een snuifje zout, cakevormpjes Voor het knapperig korstje: 50 g havermout, 2 el rietsuiker, 1 el sojaboter

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 °C. Kook de vanillestok in de melk en giet dan de kokende melk over de havermoutvlokken. Klop de sojaboter met de rietsuiker en de eieren tot een luchtige massa. Meng er beetje bij beetje de bloem en het bakpoeder onder. Mix het havermoutmengsel met het eimengsel en werk af met een snuifje zout. Doe de bakvormpjes bijna vol. Meng voor een knapperig korstje de havermout met rietsuiker en wat sojaboter. Strooi het boven op het deeg. Bak de cakejes 40 minuten in de voorverwarmde oven. Uit het boek 'Lichte klassiekers' p. 32

TIP Voeg er blauwe bessen, rozijnen of noten aan toe.

Moment 07


“Begin goed voorbereid aan een nieuw samengesteld gezin” Als erkend bemiddelaar in familiezaken begeleidt Nele De Keyser in haar praktijk Orato dagelijks koppels of families die onder druk staan. Vaak gaat het om nieuw samengestelde gezinnen. “Logisch, als je weet dat het vier tot zeven jaar kan duren vooraleer je als nieuw gezin je draai vindt.”

Met respect voor elkaar samen blijven of uit elkaar gaan. Vanuit die insteek begeleidt Nele De Keyser relaties. “Twee derde van de nieuw samengestelde gezinnen gaat terug uit elkaar”, vertelt Nele. “Meestal willen ze graag snel een gezin zijn en een hechte thuis vormen. Maar dan bots je op problemen. Daarom ben ik een groot voorstander van een preventieve aanpak. Informeer je, lees een boek en plan een gesprek met een bemiddelaar. Daarin kan je een aantal praktische zaken op voorhand uitklaren. Wie betaalt wat? Waar gaan we wonen? Welke rol wil ik innemen én mag ik innemen van de kinderen of ex-partner? Ga ik actief mee opvoeden? Als je vooraf goed nadenkt over deze vragen, begin je voorbereid aan je nieuwe gezinsleven.”

Fantasiefase Wanneer je de stap zet naar bemiddeling hangt af van persoon tot persoon. “Vaak denk je een tijdje dat het wel zal beteren, of dat de kinderen wat tijd nodig hebben”, merkt Nele op. “Veel mensen zitten met het idee dat een nieuw samengesteld gezin meteen werkt. Maar het duurt 4 tot 7 jaar voor je echt het gevoel hebt dat je een gezin vormt met een band en eigen afspraken. Dat heb ik zelf als plusmama ook duidelijk gevoeld. Je wil het zo graag doen lukken. Ik noem dit soms de fantasiefase. Maar daarna komt de realiteit. Als je dan een terugval krijgt als gezin raad ik aan om naar een bemiddelaar te gaan. Je sukkelt dan best geen jaar meer verder.”

08 Moment

Knelpunten Nele helpt mensen om zicht te krijgen op hun situatie. “Zo zie ik vaak dezelfde knelpunten terugkomen. Mannen trappen vaak in de gezagsvalkuil. Terwijl vrouwen zich eerder schuldig voelen omdat ze de kinderen van hun partner niet meteen graag zien of niet even graag als hun eigen kinderen. Maar dat is volkomen normaal. Zoiets moet je geleidelijk aan opbouwen.” Ook de relatie tussen kinderen en een stiefouder verloopt soms moeizaam. “Zo komt het geregeld voor dat stiefvaders in eerste instantie iets te ver gaan in hun rol als stiefouder. Ze beginnen er met veel liefde aan. Maar als ze merken dat het niet werkt, trekken ze zich volledig terug. Dat is niet de oplossing, want kinderen zullen hier fel tegen rebelleren.”

“Zie je ex als persoon” Nog zo’n heikel punt is de verhouding tussen ex-partners. “Ik adviseer mensen om nooit kwaad te spreken over hun ex wanneer de kinderen het kunnen horen. Zeker na jaren van conflict kan je niet meer zien dat je ex-partner vaak vanuit zijn of haar eigen goede bedoelingen handelt. Daarom start ik vaak met mensen hun ‘ex’ de ‘mama of papa van’ te laten noemen. Zo benoem je nog de functie die de persoon heeft en blijf je je ex als persoon zien. Dit is uiteraard een groeiproces. Zeker als het al jaren moeilijk loopt.”


Wie is Nele De Keyser? • Opleiding: licentiaat criminologie, kandidaat in de wijsbegeerte, klassiek muzikant en diverse bijscholingen (bemiddeling en contextbegeleiding) • Erkend bemiddelaar in familiezaken, op zelfstandige basis via Orato • Werkt via contextbegeleiding met gezinnen • Zelf stiefmama van een dochter • Auteur van het boek ‘Eensgezind’ (Garant Uitgevers)

Rode lap op een stier Nele pikt tijdens bemiddelingssessies op dat plusmoeders vaak meer als een rode lap op een stier werken dan plusvaders. Ze nemen vol goede bedoelingen veel praktische zaken over van hun man. “Wat dan uitdraait op conflicten. Een voorbeeldje: je merkt dat je man nog kosten van zijn exvrouw moet terugkrijgen en maakt een duidelijk overzicht om dit in orde te brengen. Hij hoeft dit enkel nog aan zijn ex te bezorgen. Na jaren waarin die achterstallige kosten nooit een probleem waren, wordt zij door deze plotse verandering overvallen. En wijst ze die toe aan de nieuwe partner. In zo’n situatie wordt vaak de schuld bij de plusmama gelegd. Daarom vraag ik ook aan plusmoeders hoe zij hun rol zien. Moeten ze bijvoorbeeld de financiën in orde brengen of kiezen ze daar zelf voor? Is dat nodig opdat hun gezin gelukkiger zou zijn?”

Huiswerk “Wie verwacht dat je bij een bemiddelingssessie vooral moet praten terwijl ik luister, heeft het mis”, zegt Nele. “Om snel verlichting te brengen in het gezin zet ik direct in op kleine taken. Zo geef ik, om conflicten te stoppen, heel vaak een time-out mee. Van zodra je merkt dat een discussie uit de hand loopt, mag je een op voorhand afgesproken gebaar of woord gebruiken om je uit de situatie terug te trekken. De andere mag je niet achterna komen. De regel is wel dat wie zich terugtrekt ook het gesprek weer aanknoopt als hij of zij daar klaar voor is. Anders kan je het gebruiken om te vluchten uit situaties. Dit is natuurlijk even wennen. Het komt gemaakt over in het begin, maar werkt echt.”

Gespreksregels Een tweede tip van Nele is één van de basisregels van een gesprek voeren: elkaar laten uitspreken. “Het is opvallend hoe weinig mensen dat doen. Dit leidt tot frustratie want je kan je zegje niet doen. Ook vraag ik om kort samen te vatten wat de andere gezegd heeft en het gevoel dat je bij hem of haar opmerkt te benoemen. Bijvoorbeeld: ‘Ik heb je horen zeggen dat je het heel moeilijk vindt als ik altijd uitvlieg als jij moe van werk thuiskomt. Ik denk dat je daar onrustig door

wordt.’ Als je je eigen interpretatie erbij geeft, kan de andere kant ook aangeven of dit is wat hij of zij bedoelt. Zo voorkom je dat je reageert op iets wat niet zo bedoeld was. Je gaat ook niet meer veronderstellen als je de dingen duidelijk benoemt.”

Halfjaarlijks onderhoud Op vraag werkt Nele langdurig met gezinnen, maar voor de meeste mensen is bemiddeling eerstelijnshulp. “We zitten rond de tafel, bespreken de problemen en ik help hen op weg. Meestal zijn dat 3 à 5 sessies en zitten er dan langere periodes zonder tussen. Ik ben geen psychologe en zal dus geen depressies of suïcide klachten aanpakken. Maar ik kan wel doorverwijzen. Ik heb in zo goed als heel Limburg contacten en kan inschatten met wie er een goede klik zou zijn.” Nele vindt ook onderhoud erg belangrijk. “Een halfjaarlijks onderhoud is echt nodig voor een relatie, net zoals voor een auto. Als ik een gezin twee jaar loslaat, is de kans groot dat ze daarna moeten terugkomen voor een langere periode. Dan is het beter om het zo ver niet te laten komen en om de zes maanden te komen praten. Dat is ook voordeliger.”

Wanneer is bemiddeling raadzaam? • Begin je te merken dat er iets wringt? Hoe vroeger je hulp zoekt, hoe sneller je geholpen bent en hoe minder sessies het je zal kosten. Eén sessie kan al volstaan als je er snel bij bent. • Als er continu conflicten zijn. Dit is heel deregulerend voor kinderen en maakt je relatie kapot. • Als er sprake is van fysieke of verbale agressie. • Als je merkt dat je je begint te ergeren aan je partner. Niet gewoon een dagdagelijkse frustratie maar echte irritatie of een diepe ergernis die blijft duren. • Als je elkaar begint te ontlopen en vermijdt om naar huis te gaan.

Moment 09


Nieuwe gevaarsymbolen voor chemische producten

Gratis deelnemen aan de Borreltjesloop? CM is steevast aanwezig op verschillende loopwedstrijden in Limburg. Dit najaar staat op 22 oktober 2017 de Borreltjesloop in Kuringen onder andere op het programma.

De gevaarsymbolen op chemische producten zijn vernieuwd. Zo kan je als gebruiker en koper sneller mogelijke risico’s inschatten. De zeven symbolen op een oranje vlak zijn vervangen door negen nieuwe pictogrammen in een witte ruit. Ze worden wereldwijd gebruikt. Je kan ze bekijken op www.gevaarsymbolen.be.

WIN 1 van de 10 gratis deelnametickets Mail voor 2 oktober je naam, adres en telefoonnummer naar festivals.limburg@cm.be. Winnaars worden persoonlijk verwittigd.

Verwendagen voor mantelzorgers Syntra campus Genk - 22 en 23 november - 09.00-16.00 uur Om mantelzorgers in de bloemetjes te zetten, organiseert CM in samenwerking met Syntra twee verwendagen. Je ontmoet er ook andere mantelzorgers om samen gedachten uit te wisselen. Vul onderstaande strook in, en maak kans op een gratis verzorgarrangement, helemaal op jouw maat! Spelregels: ✔ Je bent mantelzorger ✔ Je bent lid van CM-Limburg ✔ Je bent kandidaat om een verwendag te winnen ✔ Je duidt een moment aan dat jij wil deelnemen aan de verwendagen ✔ Je duidt aan welke behandelingen je wenst (max. 3 uur) ✔ Je vult de aanvraagstrook verder volledig in vóór 17 oktober

Opgelet: Aanvragen betekent nog niet dat je automatisch kan deelnemen. De plaatsen worden toegewezen op basis van het aantal aanvragen. Winnaars ontvangen een brief met verdere info.

Aanvraagstrook: Naam + voornaam: .................................................................................................................................................................................................................................................. Adres: ........................................................................................................................................................................................................................................................................ Telefoonnummer & GSM nummer:........................................................................................................................................................................................................................ Mailadres: ................................................................................................................................................................................................................................................................. Ik wil deelnemen aan de verwendagen op: (* meerdere vakjes aankruisen is mogelijk)

❏ Woensdag 22/11 voormiddag

❏ Woensdag 22/11 namiddag

❏ Donderdag 23/11 voormiddag

❏ Donderdag 23/11 namiddag

Ik zou graag volgende behandelingen krijgen (opgelet: max. 3 uur): VOORKEUR

❏ Gelaatsverzorging + make-up: ❏ Rugmassage: ❏ Manicure en nagels lakken: ❏ Esthetische voetverzorging: ❏ Knippen en brushen van de haren: ❏ Wassen en brushen van de haren:

1,5 uur 30 minuten 1 uur 1 uur 1 uur 30 minuten

RESERVE

VOORKEUR

❏ Watergolf in de haren: ❏ Voor de man: knippen en scheren: ❏ Opsteekkapsel of vlechten:

1 uur 1 uur 40 minuten

Je ziet achter elke behandeling een bolletje staan. Gelieve ook enkele ‘reserve-opties’ aan te duiden, moest het niet lukken om de behandelingen van je eerste keuze in te kunnen boeken. Drop deze inschrijfstrook in een CM-brievenbus (tav Hoofdkantoor, An Vlekken) of scan het formulier in en mail het naar mantelzorg.limburg@cm.be Meer info: 011 28 04 91

Gele klever

RESERVE


Wordt jouw baby hét gezichtje van het Limburgs Babyweekend 2018? Is jouw baby of peuter op 1 oktober tussen 0 en 24 maanden? En zou je maar al te fier zijn als hij of zij hét gezichtje werd van het Limburgs Babyweekend 2018? Stuur dan een mail met als titel ‘modelletje gezocht’ vóór 1 oktober 2017 naar info@ limburgsbabyweekend.be met: • vermelding van jullie gegevens (namen ouders, postcode en gemeente, e-mailadres, telefoonnummer) • gegevens van de baby: geslacht (jongen/meisje), naam, leeftijd • minimum 1, maximum 3 foto's van jullie zoontje/dochtertje. WAT KAN JE WINNEN? • Een unieke kans om jouw baby/peuter in de spotlights te zetten • Gratis toegang op het Limburgs Babyweekend met je hele gezin. • Een gratis fotoshoot van je spruitje. • Een V.I.B. vermelding op de Wall-of-Baby's (élke inzending krijgt een plekje op de Wall-of-Baby's) • Jouw kindje mag overal prijken op alle campagnemateriaal • Een tiental exemplaren van alle drukwerken als extraatje. De winnaar wordt na 1 oktober op Facebook bekend gemaakt én persoonlijk verwittigd.

Fikse kortingen bij Skoebidoe Bij de geboorte van een kindje komt heel wat kijken maar vooral ook heel wat spullen. Dit kan gaan van badkamerspullen, slaapgerei, kledij tot reismateriaal en nog veel meer. Momenteel krijg je bij Thuiszorgwinkel fikse kortingen op heel wat baby- en mama-artikelen, zoals reisbedjes, compressiekousen en borstvoedingsbeha’s. Ontdek het snel via https://www.cm.be/ skoebidoe/site/partners/thuiszorgwinkel.jsp. Ook in de webshop van Thuiszorgwinkel vind je alle promoties terug.

voordeelbon goed voor

1jaar

gratis batterijen bij aankoop 10 Moment 18 Moment van een hoortoestel

Geldig in de Aurilis Hoorcentra. Eén bon per aankoop, niet cumuleerbaar met andere acties, voordelen of kortingen. Start proef tussen 01.10.2017 en 31.12.2017. Enkel originele bonnen worden aanvaard van 01.10.2016 t.e.m. 31.12.2016.

Moment 11


“We waken erover dat niemand uit de boot valt” Om terugbetaling van medische kosten of een uitkering bij arbeidsongeschiktheid te krijgen, moet je aangesloten zijn bij een ziekenfonds. Elk jaar zijn er in Limburg een 1.000-tal leden die hiermee niet in orde zijn. Om te voorkomen dat ze daardoor in de problemen geraken, zoekt CM Limburg samen met deze mensen een oplossing, zodat ze verder gebruik kunnen blijven maken van tegemoetkomingen. “Soms kan dit bepalen of iemand in kansarmoede geraakt of niet”, duidt Roger Vanotterdijk van de werking diversiteit. “Met een sterke persoonlijke opvolging en begeleiding kunnen we het verschil maken. Maar ook alleenstaande ouders en de huidige middenklasse met tweeverdieners kunnen het financieel meteen voelen als er iemand langdurig ziek wordt. Er zijn minder inkomsten terwijl de vaste kosten doorlopen. Naar mijn aanvoelen zal deze groep veel groter worden.”

Onmiddellijke consequenties “En dat is jammer”, vindt Roger. “Want armoede heeft ook een impact op je gezondheid. Ben je niet in orde met je ziekenfondszaken, dan heeft dat onmiddellijke gevolgen bij een ziekenhuisopname, de terugbetaling van doktersbriefjes, voor bijvoorbeeld orthodontie of de uitbetaling van CM-diensten en voordelen. Door de automatisering kunnen ziekenhuizen ook veel sneller factureren. Waardoor je de rekening binnenkort al na een paar dagen in de bus krijgt.”

12 Moment


Heb jij een warm hart voor kwetsbare Limburgers? Heb jij genoten van je zomervakantie? Voor vele Limburgse gezinnen is het financieel niet haalbaar om op vakantie te gaan. Kan jij je voorstellen wat een leven in armoede betekent? Bij armoede gaat het om veel meer dan het financiële. Armoede heeft ook gevolgen voor iemands gezondheid, werksituatie, sociale contacten… Jong of oud, gezond of ziek … Armoede kan iedereen overkomen.

Laat je hart zien voor wie kwetsbaar is in jouw stad of gemeente Onze essentie Eens de kosten zich opstapelen, zit je al snel in een straatje zonder einde. “We zien soms schrijnende situaties”, bevestigt Roger. “We proberen dit te voorkomen door nauw samen te werken met onze dienst Ledenbeheer en met tal van externe diensten, zoals het OCMW, vakbonden en Sociale Kassen voor zelfstandigen. Samen blijven we mensen bijstaan tot alles weer geregeld is. Dat is vaak heel intensief. Maar meteen ook de essentie van ons gezondheidsfonds. We waken erover dat mensen de zorg krijgen waar ze recht op hebben. Zo valt er niemand uit de boot.”

Met de actie ‘samen solidair’ zamelt CM Limburg verzorgingsproducten in. Van 2 t.e.m. 20 oktober kan je in een CM-kantoor naar keuze niet-gebruikte verzorgingsproducten binnenbrengen. Met welke producten kan jij ons helpen? • Shampoo • Douchecrème • Scheerschuim • Zeep • Tandpasta • Tandenborstel • Deodorant • Lippenbalsem Alvast HARTELIJK bedankt!

MyTrustO Financiële problemen kunnen een enorme druk op je leggen. Onbetaalde facturen groeien aan en leiden tot een uitzichtloze schuldenberg door gerechtskosten, incassobureaus, deurwaarders… MyTrustO pakt dit anders aan en vertrekt vanuit mensen. Ze bekijken welke schulden je hebt en wie de schuldeisers zijn. Samen met jou werken ze een concreet én haalbaar afbetalingsplan uit. Zo krijg je weer een positief zicht op je toekomst. Meer info: www.mytrusto.be

Op dinsdag 17 oktober ben je welkom om deel te nemen aan de Limburgse actie ‘Samen sterk tegen armoede’. Een fakkeltocht zal plaatsvinden in Hasselt van 18u00 tot 20u30. Meer info vind je op www.17oktoberlimburg.be

Moment 13


© Lieven Van Assche

“Je kan weer gelukkig worden”

14 Moment


Op 11 februari 2005 overleed de man van Vivian Van Bremen onverwachts aan een hartaderbreuk. Twaalf uur later beviel ze van Simon, hun tweede zoontje. Heftige emoties wisselen elkaar af. Immens verdriet, intens geluk. “Ondanks het gemis, bleef ik een sterke levenszin voelen. Met het netwerk Krachtvrouwen wil ik jonge weduwen verenigen en op weg helpen naar een positieve toekomst.”

Vandaag woont Vivian (41) met haar zonen Mees (15) en Simon (12) in Gent. “Op een avond in juni 2016 kwam bij mij plots het plan tot stand om een lunch te organiseren voor jonge weduwen met kinderen. Ik was toen al een tijd alleen en heb ervaren dat je als jonge moeder altijd voor iedereen zorgt. Als je opeens weduwe bent, wordt er zoveel van je gevraagd. Maar er is niemand die echt voor jou zorgt, je in de watten legt. Toen bedacht ik hoe mooi het zou zijn als ik lokale ondernemers bereid kreeg om een lunch te organiseren. Als moment van welbevinden, waar tien vrouwen met elkaar kunnen babbelen. Mijn inzet was voor hen een fijn moment creëren waarin ze kunnen ontspannen.”

Online verhalen delen Vivian heeft een tijdje met mensen gepraat over dit idee. “Hoe moest ik het aanpakken? De eerste logische stap was jonge weduwen vinden. Ik deed op Facebook een oproep voor een brainstorm over mijn idee en daar kwam meteen reactie op. Ik had gehoopt op één of twee jonge weduwen. Maar een week later waren er 30 reacties. Zij zeiden allemaal dat ze er zo’n nood aan hebben om eens met andere weduwen te praten. Daarom heb ik een besloten Facebookgroep opgestart om iedereen alvast samen te brengen. Zo konden ze online verhalen delen en met elkaar in contact komen.”

Moed putten uit ervaringen van anderen Enkele maanden later, in december, organiseerde Vivian de brainstormlunch. “Maar het gesprek ging voornamelijk over hoe het met hen ging. Het was een moment van herkenning, maar ook van moed putten uit ervaringen van anderen. Brainstormen kwam maar kort aan bod. Ik realiseerde me dat ik dit met andere mensen moest doen. Ondertussen bestond de online groep al uit een 50-tal vrouwen. Toen ben ik verder gaan nadenken. Een lunch is natuurlijk leuk, maar er is ook een andere behoefte die veel groter is bij veel meer vrouwen. Ik dacht eraan een vzw op te richten. Maar ik woon nog maar vier jaar hier en een vzw wil je starten met mensen die je echt goed kent. Daarom heb ik dit idee losgelaten en een bedrijf opgericht: Krachtvrouwen.”

Psychotherapie voor jongeren Merk je dat je kinderen moeite hebben met het verwerken van hun verdriet? Aarzel dan zeker niet om ook voor hen hulp te zoeken. CM Limburg voorziet een tegemoetkoming voor psychotherapie voor jongeren. Je vindt alle voorwaarden en een lijst met geregistreerde psychotherapeuten op www.cm.be.

Moment 15


Prachtige naam Een vriendin van Vivian bedacht de naam. “Ik vond die zo treffend. Iedere keer als ik een jonge weduwe ontmoet, ben ik perplex door de kracht die ze uitstraalt. Door de kracht die ze heeft om verder te gaan. Je moet zoveel combineren: je verdriet, de rouw, je gezin draaiende houden, je kinderen ondersteunen, je job en sociale netwerk. En vrienden en familie opvangen. Ook al is dit eigenlijk niet de bedoeling, toch komen ze vaak. Ze vragen hoe het met je gaat, maar vervolgens ben je zelf degene die het meest luistert en erkenning geeft aan hun verdriet. Er zit zoveel kracht in die vrouwen waardoor ik het een prachtige naam vind. Ik had het nooit zelf kunnen bedenken.”

Aan de slag met verdriet Krachtvrouwen is voor Vivian een levensdoel geworden. “Het is heel heftig wat je als weduwe meemaakt. Maar ik voel ook een enorme power, een zin om te leven. Ik liet een logo en website maken en startte met de organisatie van koffiemomenten en lunches. Zo kwam ik erachter dat veel vrouwen met uitdagingen zitten. Ze vinden niet altijd goede hulp en voelen zich vaak onbegrepen. Ik wilde nog een stap verder gaan omdat ik de behoefte voelde om met deze jonge weduwen op bepaalde thema’s dieper in te gaan en uit te werken. Zo zijn de workshops ontstaan. Dit najaar start ik ook met een training in vier sessies. Daarin gaan we veel gerichter met verdriet aan de slag, met zelfzorg en vragen over de toekomst. Die training is gericht op het verwerken van zowel verdriet als hun ontwikkelingsproces. Je hebt beide nodig om je leven weer op te pakken.”

Opnieuw dromen Via haar Facebookgroep richt Vivian zich sterk op jonge weduwen die een positieve toekomst willen creëren. “Er zijn heel wat initiatieven voor weduwen en weduwnaars, maar daar ligt de leeftijd meestal hoger. Ze hebben al oudere kinderen en zitten in een andere levensfase. Deze jonge vrouwen zitten met een immens verdriet en tegelijkertijd nog heel veel toekomstplannen. Daarom voelen ze zich erg aangesproken door mijn benadering. Je leven is niet voorbij. Je moet aandacht geven aan je verdriet en daar tijd voor maken. Het eerste jaar loopt alles door elkaar, maar op een gegeven moment voel je gewoon dat je daar klaar mee bent en je je niet de rest van je leven zo wil voelen. Ze willen weer dromen en hun leven zinvol invullen.”

16 Moment


Durf hulp vragen Als je net weduwe of weduwnaar bent geworden, dan is hulp durven vragen volgens Vivian erg belangrijk. “Ik weet dat dit een uitdaging is als je jong en onafhankelijk bent. Maar daarmee creëer je tijd voor jezelf. Die heb je nodig om je gevoelens te kunnen toelaten. Zo leg je een beter fundament voor jezelf dan wanneer je alles zelf moet doen. De belangrijkste relatie is die met jezelf. Je kan enkel stevig blijven staan als je het allerbeste voor jezelf zorgt.” “Dit heeft natuurlijk tijd nodig, maar regel hulp. Zet je trots opzij. Vraag heel concreet of iemand het gras kan maaien of bijvoorbeeld op donderdag iets voor jou kan koken. Creëer een vangnet, ook voor de kinderen. Mensen zijn enorm bereid om te helpen maar ze houden afstand omdat ze jou geen slecht gevoel willen bezorgen. Het was voor mij ook niet makkelijk om hulp te vragen, maar het was de sleutel om mijn leven weer op de rails te krijgen.”

Energie geven Vivian merkt dat haar initiatieven de vrouwen energie geven. “Dat is mijn doel. Ik wil dat hun energieniveau hoger is als ze vertrekken. Ze gaan vol positieve moed naar huis en hebben hoop. Het is een opluchting dat het normaal is wat ze voelen en denken. Je kan echt weer gelukkig worden. Je mag je verdriet, je gevoelens en zorgen serieus nemen. Maar ook perspectieven voor jezelf creëren voor de toekomst. En als je zowel aandacht geeft aan je verdriet als aan je toekomst ga je je weer gelukkig voelen.” Meer info? www.facebook.com/Krachtvrouwen of www.krachtvrouwen.be

Fit in je hoofd Zit alles tegen? Stress? Evenwicht tussen werk en vrije tijd? Voelt het soms alsof er teveel van je gevraagd wordt? Wil jij je plezier in het leven vergroten? Hoe veerkrachtig ben jij? Vele uitdagingen en andere veranderingen leggen druk op je veerkracht. Het hoofd boven water houden is dan niet altijd vanzelfsprekend. Ga met je veerkracht aan de slag. Het boeit, is een leuke uitdaging en geeft extra energie en plezier in het leven. Een getrainde lesgever dompelt je gedurende twee uren onder in de wereld van de veerkracht. Je maakt kennis met 10 eenvoudige tips die je veerkracht boosten en inspireren tot een gezonder en gelukkiger leven. Meer nog, ze zorgen ervoor dat je kwaliteiten meer naar boven komen. Geen zweverige toverformules maar tools die je echt een houvast bieden. En die je ook thuis, op het werk, in je relatie en met vrienden helpen om sterker in je schoenen te staan. • Wanneer: 12/10/2017 om 20:00 - 22:00 • Waar: CM Limburg Hoofdkantoor, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt • Praktisch: € 3 CM-leden - € 6 niet-leden

In samenwerking met

Moment 17


Kazou Limburg, dat is al 70 jaar straffe verhalen! Naar aanleiding van 70 jaar Kazou ging Kazou, de jeugddienst van CM, op zoek naar straffe vakantieverhalen. Op http://verhalen.kazou.be plaatsten meer dan 100 vakantiegangers hun verhaal of anekdote. Heb jij ook spannende of toffe verhalen overgehouden aan je tijd met Preventieve Luchtkuren, Jeugd & Gezondheid of Kazou? Stuur ze in via http://verhalen.kazou.be en maak kans op ferme retroprijzen.

18 Moment


Moment 19


Pampers uit bamboe

Kersverse ouders worden bij CM verwend met een geboortegeschenk. Er zijn vier verschillende opties: een geldpremie, een waardebon van Dreamland of Dreambaby of een pakket luiers van Libero. Tenslotte zijn de herbruikbare luiers van Bambinex de ideale keuze voor ouders die de afvalberg graag in bedwang houden. Ze zijn gemaakt van natuurlijke bamboevezels, comfortabel, superabsorberend en sneldrogend. Bovendien gaan ze een leven lang mee. Een Bambinex pakket is netjes verpakt in een handige waterwerende luiertas. Het pakket heeft een waarde van 195 euro en bestaat uit: • • • • •

tien luiers van maat 1; drie extra inleggers met drukknoopjes; twee overbroekjes; een pakje microfleece inlegdoekjes; een rol inlegvellen.

Beide kersverse ouders CM-lid? Dan krijg je per ouder dit pakket aangeboden.

Samen veerkrachtig Een kwart van de Vlamingen voelt zich slecht in z’n vel. Bijna een op de drie jongeren zegt psychische problemen te hebben. De helft van de Vlaamse werknemers denkt tussen dit en vijf jaar een burn-out te krijgen. Voldoende reden om actie te voeren. En dat doen we, tussen 1 en 10 oktober onder het motto ‘Samen Veerkrachtig’. Naar aanleiding van de Werelddag van de Geestelijke Gezondheid op 10 oktober zijn er tussen 1 en 10 oktober in heel Vlaanderen honderden evenementen rond het thema mentale gezondheid. Ook in Limburg zetten heel wat organisaties en bedrijven hun schouders onder dit initiatief. Een overzicht van alle acties vind je op www. samenveerkrachtig.be.

VLAANDEREN

20 Moment

Uitbreiding CM-voordeel ziekenvervoer Moet je regelmatig naar het ziekenhuis en geraak je daar niet zelf? Dan kan je beroep doen op CM. We organiseren je ziekenvervoer van en naar het ziekenhuis, liggend of zittend, en nemen onder bepaalde voorwaarden een deel van de kosten voor onze rekening. Op 1 juli werd deze service uitgebreid. Zo voorzien we een reiskostenvergoeding van 0,20 euro/km met een maximum van 200 euro per jaar bij orgaantransplantaties. En breiden we het aantal ritten/maand uit van 4 naar 30 voor radio- en chemotherapie. Alle info en voorwaarden vind je op www.cm.be.


’t Klikt op www.cm.be Ziekenhuistarieven vergelijken Remgeld, ereloonsupplementen, diverse kosten… bij een ziekenhuisopname komen heel wat tarieven kijken. Met de CM-ziekenhuisapplicatie kan je de tarieven van verschillende ziekenhuizen vergelijken. Zo weet je op voorhand aan welke tarieven je je mag verwachten, en welk ziekenhuis voor jouw situatie financieel het voordeligst zal zijn.

1

Surf naar www.cm.be.

2

Scroll naar beneden en klik rechtsonder bij ‘Applicaties’ op ‘Ziekenhuistarieven vergelijken’.

3

Geef een ziekenhuis, gemeente, postcode of dienst in en klik op ‘Zoeken’.

4

Je krijgt nu een overzicht van ziekenhuizen. Door te klikken op ‘Voeg toe’ kan je tot maximaal vier ziekenhuizen selecteren.

5

Klik nu op ‘Vergelijk’.

6

Je komt nu in de vergelijkingsapplicatie. In de navigatiebalken bovenaan en linksonderaan vind je enkele extra opties.

7

Wil je je vergelijking bewaren? Klik dan op ‘Afdrukken’ onderaan.

1

2

3

Moment 21


Actief

naar

school

Na een actieve zomervakantie, is het voor onze kids weer wennen om stil te zitten in de klas. Hoewel heel wat scholen acties ondernemen, zitten kleuters en leerlingen nog altijd veel stil. Actief naar school gaan kan al helpen om elke dag voldoende te bewegen. Kinderen en jongeren hebben nood aan minstens één uur lichaamsbeweging per dag. Amper de helft van de Vlaamse kleuters voldoet aan die norm. Bij 12- tot 18-jarigen daalt dat percentage zelfs tot 13,3 %. En toch zijn de positieve gezondheidseffecten van voldoende beweging op jonge leeftijd niet te onderschatten. Wie voldoende beweegt, voelt zich beter in zijn vel. Overdag ben je alerter en kan je je beter concentreren. ’s Nachts slaap je beter, je hebt een gezonder lichaamsgewicht, een betere weerstand en sterkere botten.

Extra quality time Scholen nemen maatregelen om het lange stilzitten in de klas te onderbreken. Maar ook een actieve verplaatsing naar school kan helpen. Naar school fietsen is niet alleen een gezond, maar ook een milieuvriendelijk én goedkoop alternatief voor de wagen. Let er wel op dat je kind een veilige weg naar school neemt en voldoende zichtbaar is. Een helm is een onontbeerlijk accessoire. Kan je mee naar school fietsen? Ideaal! Zo heb je nog even quality time, en ben je zelf in beweging.

Te voet Wie dicht bij school woont, kan heel de weg te voet afleggen. Maar ook wie met de bus of auto naar school komt, wordt sowieso voetganger in de buurt van de schoolpoort. Deze afstand kan je iets vergroten door een halte vroeger af te stappen of de wagen niet vlak voor de schoolpoort te parkeren.

Wil je meer tips om je kinderen aan te zetten om voldoende te bewegen en minder stil te zitten? Op www.gezondopvoeden.be vind je heel wat voorbeelden, video’s, testjes en praktische info.

22 Moment


Recept

Marokkaanse tajine van kip 4

BENODIGDHEDEN

300g vlees van braadkip (ca. 4 kippenbouten), 16 gedroogde pruimen zonder pit, 200g kikkererwten (uit blik), 2 uien, 2 sinaasappels, 1 citroen, 4 tomaten, 4 raapjes, 2 eetlepels bloem, 2 eetlepels margarine, 300ml sinaasappelsap, 1 koffielepel kaneelpoeder, 1 koffielepel gemalen komijn, 1 koffielepel kurkuma, 1 koffielepel gemalen venkelzaadjes, 4 blaadjes laurier, fijngehakte koriander, 240g volkorencouscous, versgemalen peper (en zout)

BEREIDING

• Laat de gedroogde pruimen 1 uur weken in lauw water. Laat uitlekken. • Spoel de kikkererwten en laat uitlekken. Pel de uien en snipper fijn. Schil de sinaasappels en de citroen en snijd ze in dunne plakjes. Pel en ontpit de tomaten en snijd in partjes. Schil de rapen en snijd in stukken. • Snijd de kip in stukken en wentel de stukken kip in de bloem. • Verhit de margarine in een grote braadpan en bak de kip rondom aan. Haal de kip uit de pan en houd warm. Giet het braadvet weg. • Voeg de uien toe en bak glazig. • Voeg de kip, de raapjes en het sinaasappelsap toe. Breng op smaak met het kaneelpoeder, de gemalen komijn, de kurkuma, de gemalen venkelzaadjes en de laurier. Kruid ook met peper en eventueel wat zout. Dek af en laat 30 minuten zacht stoven. • Voeg de tomaten, de geweekte pruimen, de plakjes sinaasappel en citroen en de uitgelekte kikkererwten toe. Dek af en laat nog 5 tot 10 minuten goed doorwarmen. • Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. • Serveer goed heet met de couscous en garneer met enkele takjes koriander.

Ook lekker

• Je kan uiteraard andere of meer groenten toevoegen aan deze tajine (bijvoorbeeld pastinaak, aubergine, courgette of paprika). • Mag het wat pittiger? Serveer de tajine dan met wat harissa.

RECEPT UIT KILOOTJE MINDER Moment 23


Zweedse puzzel

Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van oplossingsbalk. PUZZELBLADEN. Surf ook eens naar www.tazuku.be of de www.denksport.be Puzzelhoekje

MEX. HOOFDDEKSEL

DIK VOERTUIG

TEHUIS

9

LICHTKRING OM ZON OF MAAN

ZEILWEDSTRIJD

TRUCK

20

PUNT

BOOM

REEDS

AANHECHTING VAN EEN SPIER

DWINGELAND

GRAUW

TROPISCHE VETPLANT

LOGIES

FILMMAKER

OVERHEIDSINSTELLING

2

TIJDSCHRIFT

GEESTELIJKE

5

8

WANORDE

21

MENSLIEVEND

HERT

GROTE KOP

MOEDER

LIJF

SOORT ONDERWIJS

OPENING IN EEN NET

NUL

BREUK

KERN

12

16

NU

WAAKZAAM

GEBONDEN BOTERSAUS

KOEK

HERSTELPLAATS VAN SCHEPEN

BEPAALD ONDERWIJS

STROOM IN BELGIË

EB OF VLOED

STAAF

1

SNEL

WACHT HOUDEN

GARAGEPAD CLAXONGELUID

LEKKERNIJ

GRAANSOORT

IJZEREN PEN

7

VANGTOUW

VETLAAG

LANGE PAAL OP SCHEPEN

6

RUIT

17 UITSTEEKSEL AAN EEN RIJLAARS

PUL

10

PLAATS IN DE VERENIGDE STATEN VOORKEUR AARDBEIKLEURIG (FR.)

3

ROKLENGTE

TROTS

DE TWEEDE

CLAIM

OVEREIND ZIJN

MET PEK BESTRIJKEN

PLEISTERKALK

MOMENT

11 BACHELOR-MASTER

13 RIV. IN SIBERIË

LAND IN AFRIKA BOOM

IEDER

15

TELKENS

KIJK

HERENIGING

NOOT

CENTRUM VAN DE HAARINPLANT

MERKTEKEN OP MATEN EN GEWICHTEN

4

STEL VAN BIJEENHORENDE ZAKEN

INTERCITY

18

KLEVERIG VOCHT OP VISSEN

19

ISLAMITISCHE BEDEVAARTPLAATS

14

© DENKSPORT PUZZELBLADEN 1

20 Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing.

1

2

3

S H O M A B R Z E R D O

2

4

3

5

4

6

5

7

6

7

8

8

9

9

10

10

11

11

12

12

13

13

14

15

14

16

15

17

16

V H C R R C E A G A V E S T I P T E L M A G A Z I N E S O C I A A L R E E M P H O L T M A A S O K A N T H A N S K A N O R A A M T IJ K L A S S O R A S Z Wil je graag kansSmaken op de gietijzeren Ron P E K T U U T P R E Line braadpan met deksel én tajinedeksel van Berghoff? Vul dan voor S P het O Owedstrijdformulier R M A X I Fin IopE www.cm.be R 14 oktober 2017 (Kies regio Limburg op de website). Of stuur het antwoord A S T A A N T E R E N naar moment.limburg@cm.be. M A S T N I G Vergeet E R I AnietOje Bnaam, adres, telefoonnummer en rijksregisternummer te vermelden. T E Edan D een S V I briefkaart S I E Amet gele klever, het juiste antwoord en je telefoonnummer naar Geen internet?S Stuur gele R E U N I E S E T S L IJ M MOMENT-SPEELTIJD, I C KPrins-Bisschopssingel R U I N M E K K A75, 3500 Hasselt. De winnaars worden persoonlijk verwittigd. M O T O R

Moment verloot een braadpan en tajinedeksel van Berghoff

Optimaal verzekerd bij CM

24 Moment

18

17

19

18

21

19

20

21


WEGWIJS AGENDA HERFST 2017

CM organiseert een heleboel activiteiten.

CM, jouw gezondheidsfonds Na de zomer krijg ik telkens het gevoel van een fris begin met nieuwe kansen. Rondom ons staat er immers veel te gebeuren. Het is een vertederend beeld als weer vele mama’s en papa’s hun grootste schat toevertrouwen aan de onthaalmoeder of juf. Toevertrouwen betekent loslaten, en een belangrijke keuze maken voor het geluk van je kind. Maar ook jij staat voor een nieuw begin. Ook jij moet alle kansen grijpen om gezond in het leven te staan: je gelukkig voelen in je hoofd, zin hebben in het leven, lachen met vrienden, … CM staat klaar om te streven naar ieders geluk. We moeten een belofte waarmaken en staan garant voor het vertrouwen dat vele leden ons geven. Wist je dat maar liefst de helft van onze leden geconfronteerd wordt met gezondheidsproblemen, van welke aard dan ook? Bij CM kan je komen aankloppen. Onze medewerkers en vrijwilligers bieden graag een luisterend oor en een helpende hand. CM staat dus samen met jou voor een nieuw begin. Wij zijn er klaar voor om jou te helpen gezond in het leven te staan. We hebben opnieuw een divers aanbod aan activiteiten: infosessies, workshops, ontmoetingsmomenten, cursussen … van september tot december. Je ontdekt ze in deze Wegwijs of op www.cm.be/agenda. Ik wens je van harte een fijn fris begin toe, een nieuwe start om gezond in het leven te staan! Lizy Cosemans Algemeen Directeur CM Limburg

Ook bij partnerorganisaties als Samana kan je terecht voor betrouwbare informatie, ontmoetingsmomenten of doe-activiteiten. Op de volgende pagina’s vind je het aanbod. In het aanbod herken je de doelgroep aan de kleur.

INFO VOOR MENSEN MET CHRONISCHE GEZONDHEIDSPROBLEMEN INFO VOOR IEDEREEN INFO VOOR MANTELZORGERS EVENEMENTEN VOOR IEDEREEN

Meer info of inschrijven? • Stuur een e-mail naar wegwijs.limburg@cm.be Vermeld in je mail duidelijk: - voor welke activiteit je wil inschrijven - je naam, adres, rijksregisternummer en telefoonnummer

• Telefonisch op het nummer 011 28 02 80 • Surf naar onze website www.cm.be/agenda Gelieve tijdig in te schrijven. Je ontvangt een bevestiging per brief of via e-mail.

VOOR AF IN S C HRI J V EN V ERP LICH T!

Moment 25


Voor iedereen

WORKSHOP

dinsdag

03/10 CURSUS

dinsdag

19/09

Dementie en nu

Deze cursus richt zich naar de mantelzorger die thuis of daarbuiten voor iemand met dementie zorgt. In 9 bijeenkomsten worden inzichten, kennis en vaardigheden meegegeven en is er ruimte voor reflectie met deelgenoten over de behandelde onderwerpen. De bijeenkomsten worden gegeven voor een vaste groep van max. 15 mantelzorgers van een persoon met (jong)dementie. I.s.m. Liberale Mutualiteit Limburg. Hasselt - 19/09 - 26/09 - 03/10 - 10/10 - 17/10 - 24/10 07/11 - 14/11 - 28/11 - 13.30-16.00 uur of 19.30-22.00 uur € 80 (Inclusief handboek) Spreekster: Lies Swerts THEATER

donderdag

Va is koning (monoloog)*

21/09 Een toneelstuk dat het actuele thema dementie op een bijzondere wijze in het daglicht stelt. Een absolute aanrader! I.s.m. de Kolibrie te Peer. Peer - 21/09 - 20.00-22.00 uur € Vrije bijdrage *Voor mensen met chronische gezondheidsproblemen CURSUS

woensdag

27/09

Zwangerschapsyoga

Tijdens je zwangerschap verandert er veel. Zowel mentaal, fysiek als emotioneel. Door zwangerschapsyoga te volgen, leer je omgaan met deze veranderingen en leer je je mentaal en fysiek voorbereiden op de bevalling. De korte meditaties helpen je contact te maken met je baby’tje waardoor je hem of haar al een plaatsje kan geven in je leven. De les start met een stukje informatie over verschillende onderwerpen (bv. perstechnieken, ademhalingstechnieken, …) waarna we yogaoefeningen doen en op het einde de tijd nemen om te ontspannen. Ook je partner wordt tijdens de laatste les verwacht. Zwangerschapsyoga kan je beoefenen van het begin van je zwangerschap tot op het einde als er geen medische contra-indicaties zijn.

Danservaring is niet noodzakelijk, je moet je wel zelfstandig kunnen verplaatsen zonder hulpmiddelen. Dansen kan met en zonder partner. Hasselt - 3/10 - 19.30-21.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spreekster: Hedwige Hesius

INFOSESSIE

woensdag

26 Moment

Faalangst

04/10

Angst om te mislukken kent iedereen wel, maar wanneer de angst om te falen het functioneren belemmert en/of blokkeert, kunnen we best hulp zoeken. Spoenk Sparkel vertelt je meer over faalangst en geeft tips. Eveneens wordt het traject van Kapitein Kanda Wel voorgesteld. Hasselt - 04/10 20.00-22.00 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spreekster: Jessica Benedetto CURSUS

woensdag

04/10

Pensioen in zicht

Hoe word ik gezond ouder? Hoe vul ik mijn tijd in? Hoe zit het met het erfrecht? Om deze vragen te beantwoorden organiseert CM Limburg de cursus Pensioen in zicht. De cursus behandelt: erfrecht / pensioenwetgeving (werknemers en zelfstandigen) / beheer financiën / gezonde voeding / vrijwilligerswerk / vroegtijdige zorgplanning / ziekteverzekering / ... De cursus voldoet aan de voorwaarden voor een aanvraag van educatief verlof. Hengelhoef Woensdag - 04/10 - 25/10 - 15/11 - 29/11 - 13/12 - 17/01 - 07/02 - 07/03 - 18/04 - 16/05 Vrijdag - 06/10 - 27/10 - 17/11 - 01/12 - 15/12 - 19/01 - 09/02 - 09/03 - 20/04 - 18/05 Telkens van 08.45-16.45 uur € 75 voor CM-leden - € 150 voor niet-leden Meerdere Sprekers FILM

donderdag

Hengelhoef - 27/09 - 04/10 - 11/10 - 18/10 - 25/10 - 08/11 - 15/11 22/11 - 29/11 - 13/12 - 20.00-21.00 uur € 80 CM-leden - € 120 niet-leden Spreekster: Annelies Hermans

Parkinson danst!

I.s 05/10

Waarom ik?* I.s.m. de Kolibrie te Peer.

Hasselt - 05/10 - 14.00-16.00 uur Vrije bijdrage *Voor mensen met chronische gezondheidsproblemen


INFOSESSIE

maandag

09/10

Mindfulness

Mindfulness leert je je aandacht meer te richten op het hier en nu in plaats van te piekeren over vroeger of angstig te zijn voor wat er komt. Je leert meer rust te vinden in jezelf en beter om te gaan met stress, pijn, angstgevoelens, piekeren en negatieve gedachten. Je leert vrede te nemen met het leven en ook meer te genieten. Maaseik - 9/10 - 20.00-22.00 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spreekster: Marina Vandecruys

INFOSESSIE

dinsdag

17/10

Burn-out

Dr. Lore Saenen en Annemarie Van Engeland (Faresa) geven meer uitleg over wat het lijden aan een burn-out nu precies betekent en welke risico- en beschermende factoren er bestaan. Er wordt gewerkt met voorbeelden over hoe deze aandoening zich in verschillende sectoren kan uiten. Daarnaast wordt uitgelegd welke verschillen er zijn tussen angst, depressie en burn-out. Als laatste wordt stilgestaan bij welke maatregelen werknemers en werkgevers kunnen treffen om burn-out te voorkomen, maar ook wat men kan doen om reeds aanwezige klachten te verminderen of op te heffen. I.s.m. KVLV Borgloon-Kortessem.

INFOSESSIE

Kortessem - 17/10 - 19.30-21.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spre(e)k(st)er: Faresa

dinsdag

10/10

Hoogsensitiviteit Als hoogsensitief persoon ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Hoe ga je om met je hoogsensitiviteit? Wat zijn de kenmerken, de valkuilen en hoe kom je meer in je eigen kracht te staan? Er worden praktische tips gegeven en er is ruimschoots tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

CURSUS

woensdag

18/10

Maaseik - 10/10 Hasselt - 07/12 20.00 tot 22.00 uur. € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spreekster: Reinhilde Vermeulen (HSP Vlaanderen) INFOSESSIE

donderdag

12/10

Fit in je hoofd

Zit alles even tegen? Voelt het soms alsof er teveel van je gevraagd wordt? Vele uitdagingen en andere veranderingen leggen druk op je veerkracht. Het hoofd boven water houden is dan niet altijd vanzelfsprekend. Ga met je veerkracht aan de slag. Het boeit, is een leuke uitdaging en geeft extra energie en plezier in het leven. Een getrainde lesgever dompelt je gedurende twee uren onder in de wereld van de veerkracht. Je maakt kennis met 10 tips die je veerkracht boosten en inspireren tot een gezonder en gelukkiger leven. Geen zweverige toverformules maar tools die je echt een houvast bieden. I.s.m. LOGO Limburg. Hasselt - 12/10 - 20.00-22.00 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden Spre(e)k(st)er: Logo Limburg

Mindfulness Mindfulness leert je je aandacht meer te richten op het hier en nu. Je leert meer rust te vinden in jezelf en beter om te gaan met stress, pijn, angstgevoelens, piekeren en negatieve gedachten. Je leert vrede te nemen met het leven en ook meer te genieten. De lessen combineren Westerse psychologie met Oosterse wijsheid. De 8-weken training volgt het oorspronkelijk mindfulnessprogramma. Bij inschrijving krijg je een vragenlijst. Het cursusmateriaal (syllabus en CD’s) is inbegrepen in de inschrijvingsprijs. Deze cursus omvat 8 sessies. Maaseik - 18/10 - 25/10 - 08/11 - 15/11 - 22/11 - 29/11 - 06/12 - 13/12 Telkens van 19.00-22.00 uur Hasselt - 22/10 - 29/10 - 05/11 - 12/11 - 19/11 - 26/11 - 03/12 - 10/12 Telkens van 09.00-12.00 uur € 150 CM-leden - € 75 CM-leden met VT - € 300 niet-leden Spreekster: Marina Vandecruys

Moment 27


INFOSESSIE

INFOSESSIE

donderdag

dinsdag

19/10

24/10

Troeven van een assistentiewoning Zelfstandig blijven wonen in de eigen, vertrouwde buurt is de wens van veel ouderen. Een aangepaste en veilige woning is daarbij belangrijk. Het Vlaams ouderenbeleid is erop gericht die wens mogelijk te maken en biedt diverse ondersteuningsvormen. Een assistentiewoning, een door de Vlaamse overheid erkende woonvorm, kan een kwaliteitsvol antwoord bieden. Ontdek tijdens deze infosessie wat een assistentiewoning allemaal te bieden heeft en op welke ondersteuning je allemaal beroep kan doen. Tegelijkertijd ook een uitnodiging voor mensen die al willen nadenken over hoe en waar ze willen wonen als ze een dagje ouder worden. Hasselt - 19/10 Bree - 23/10 19.30-21.30 uur €3 Spreker: Marc Vanderstraeten

REEKS

zondag

22/10

Faalangst Kapitein Kanda Wel

Stel je het leven voor als een tocht op de grote oceaan… aan boord van een schip dat elke dag de haven uitvaart voor een nieuw avontuur. Maar door tegenslagen komt er een storm opzetten in je hoofd en lichaam! De golven en de oceaan voelen veel te groots en onbekend. Je twijfelt aan je kunnen, je durft niet meer handelen. Je valt zelfs stil. Je vloot wordt stuurloos en dobbert rond op dat eindeloze water… Laat dan Kapitein Kanda Wel aan boord komen. Hij neemt je in dienst als matroos en doet je naar je talenten kijken. Hij leert je rust vinden in je hoofd en dat kan de storm doen afnemen. Hij doet je versteld staan van je eigen kunnen en werpt je reddingsboeien en handvaten toe die je nodig hebt om op het droge te geraken. Eens aan wal laat hij je jezelf ontdekken en waarderen en geeft hij het roer aan jou! Zodat je als kapitein van je schip weer op volle kracht de haven uit kan varen! Hasselt - 22/10 - 29/10 - 05/11 - 12/11 - 19/11 - 26/11 - 03/12 10/12 - 17/12 - 04/02 10.00-12.00 uur € 160 CM-leden - € 290 niet-leden Spreekster: Jessica Benedetto

28 Moment

Pensioenwetgeving werknemers en zelfstandigen

Naarmate je pensioen dichterbij komt, stel je je ongetwijfeld heel wat vragen: - Wanneer kan ik met pensioen? - Hoe wordt mijn pensioen berekend? - Mag ik als gepensioneerde nog bijverdienen? Op deze en andere vragen geven we jou graag een antwoord. I.s.m. gemeente Opglabbeek. Opglabbeek - 24/10 - 19.30-21.30 uur €3 Spreker: Pensioendienst CM Limburg

CURSUS

zondag

05/11

Burn-out

Burn-out komt steeds vaker voor in de huidige samenleving en heeft zware gevolgen voor iemands leven. Prof. Dr. Nele Jacobs licht in deze cursus toe wat het verschil is tussen werkstress, overspannenheid en burn-out. In de cursus wordt eveneens toegelicht hoe burn-out ontstaat en welke signalen rond burnout herkend moeten worden. Verder wordt er besproken hoe burn-out voorkomen kan worden. Hasselt - 05/11 - 12/11 - 26/11 - 03/12 - 10/12 - 17/12 Telkens van 10.00 -12.00 uur. € 130 CM-leden - € 65 CM-leden met VT - € 260 niet-leden Spreekster: Nele Jacobs (Faresa)

CURSUS

donderdag

09/11

Hoogsensitiviteit, vermoeidheid en zelfzorg

Een hoogsensitief persoon is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels van de buitenwereld. Zij gaan vaak zo over hun grenzen dat zij CVS, burn-out, depressie, fibromyalgie… ontwikkelen. Hoe kunnen we dat vermijden of de schade beperken? Hoe zorgen we meer voor onszelf in deze drukke maatschappij? Er worden praktische tips gegeven en er is tijd voorzien voor vragen..

Maaseik - 09/11 - 16/11 - 23/11 Telkens van 19.00 -22.00 uur. € 60 CM-leden - € 30 CM-leden met VT - € 120 niet-leden Spreekster: Reinhilde Vermeulen - HSP Vlaanderen


INFOSESSIE

CURSUS

dinsdag

dinsdag

05/12

14/11

Heartfulness Je bent goed zoals je bent. I.s.m. gemeente Opglabbeek. Opglabbeek - 14/11 - 20.00-22.00 uur €5 Spreekster: Marina Vandecruys

CURSUS

donderdag

16/11

Vroegtijdige zorgplanning

Tijdens een reeks van 3 sessies komen we meer te weten over wat er allemaal komt kijken bij vroegtijdige zorgplanning. Sessie 1: Wat is ‘vroegtijdig’? Welke ‘zorg’ kan ik op tijd plannen? Vooraleer we kunnen nadenken en communiceren over kwaliteit van zorg bij ons levenseinde, is het belangrijk dat we zicht krijgen op de verschillende mogelijkheden die er allemaal zijn. Sessie 2: Het is belangrijk dat we het taboe rond de wilsbeschikking doorbreken en de communicatie hierrond niet uit de weg gaan. Maar met wie praat je hierover? En wanneer? Vroegtijdige zorgplanning is iets van alle leeftijden en van alle fases in het leven. De inhoud kan natuurlijk wel verschillen, maar toch is het belangrijk om hierbij stil te staan en niet alleen als het echt nodig is. Sessie 3: Bij vroegtijdige zorgplanning hoort ook loslaten en afscheid nemen. Loslaten, één woord. Snel uitgesproken maar hoe doe je het…telkens weer? Verlies verwerken, afscheid nemen… even stilstaan bij deze moeilijke maar vooral voor iedereen verschillende thema’s.

Heartfulness Je bent goed zoals je bent. Geconfronteerd met de uitdagingen van het leven vraag je jezelf soms af: “Ben ik goed zoals ik ben?”, “Ben ik wel goed bezig?”, “Wat moet ik nog allemaal doen om goed te doen?”. Wanneer je bedenkt waaraan je ‘zou moeten’ voldoen is het antwoord meer dan eens een scherpe zelfkritiek en zelftwijfel. Je krijgt het gevoel niet te voldoen. Een innerlijke stem breekt je af. Dat werkt verlammend en snijdt je levensvreugde de pas af. We werpen licht op de mechanismes die hiervoor verantwoordelijk zijn en staan stil bij wat nodig is om er minder last van te hebben. De deur naar mildheid en vriendelijkheid voor jezelf gaat open. Zo ervaar je toegenomen innerlijke vrijheid om te handelen in overeenstemming met wie je werkelijk bent en kan je met meer voldoening en tevredenheid in het leven staan. I.s.m. gemeente As.

Maaseik - 16/11 - 23/11 - 30/11 Telkens van 19.30-22.00 uur € 10 CM-leden - € 20 niet-leden Spreekster: Lies Swerts

As - 05/12 - 12/12 - 19/12 - Telkens van 19.00-22.00 uur € 40 CM-leden - € 20 CM-leden met VT - € 80 niet-leden Spreekster: Marina Vandecruys

Moment 29


Voor mensen met chronische gezondheidsproblemen CURSUS

donderdag

07/09

Hooggevoeligheid, vermoeidheid en zelfzorg

We zoeken samen naar antwoorden op de vragen: Wat is hooggevoeligheid? Hoe komt het dat hooggevoelige personen vatbaarder zijn voor stressgerelateerde aandoeningen? Hoe kunnen we dat vermijden, of de schade beperken? Hoe kunnen we meer zorg voor onszelf dragen in deze veeleisende en prestatiegerichte maatschappij? Het is een interactief gebeuren, waarbij je zowel oefeningen als tips en tricks krijgt aangeboden. Hasselt - 07/09 - 14/09 - 21/09 Telkens van 18.30-21.30 uur € 20 CM-leden - € 10 CM-leden met VT - € 40 niet-leden

CURSUS

vrijdag

08/09

INFOSESSIE

dinsdag

12/09

Fibromyalgie? Wat nu?

Het neemt langzaam bezit van jou. Je voelt je verschrikkelijk. Op een morgen ontwaak je met het gevoel dat je in een nachtmerrie beland bent: heel je lichaam is met stalen banden omkneld en iemand heeft die een tikje te hard aangespannen. Een scala aan symptomen struikelen over elkaar, scherp, venijnig en slopend. Je nieuwe leven ademt energievretende pijn en vermoeidheid. Je zoekt naar een diagnose maar je loopt tegen vooroordelen aan. Een dokter die met jou op stap wil gaan is moeilijk te vinden. En daar sta je dan met het gevoel of je de Mount Everest moet beklimmen en een lijf dat aanvoelt alsof je onder een vrachtwagen terecht gekomen was… We reiken verduidelijkingen aan en mogelijkheden om je leven weer op gang te krijgen. I.s.m. Vlaamse Liga voor Fibromyalgie-Patiënten vzw. Zolder - 12/09 - 18.30-21.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden

INFOSESSIE

maandag

18/09

Zolder - Dinsdag 12/09 - 18.30-21.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden

Geheugentraining Klachten over vergeetachtigheid komen op alle leeftijden voor. Ook jongeren hebben er last van, maar zij maken er minder problemen van. Of je nu jong of ouder bent, je kan je geheugen trainen door bepaalde technieken toe te passen. Via deze cursus kom je meer te weten over je geheugen. Daarenboven leer je beter te onthouden door middel van trucs, tips en oefeningen. Neerpelt - 08/09 - 15/09 - 22/09 - 29/09 - 06/10 Telkens van - 09.30-12.30 uur € 35 CM-leden - € 17,5 CM-leden met VT - € 105 niet-leden

30 Moment

Meer ideeën voor minder vlees Minder vlees eten is gezond én goed voor het milieu. - Wil je vaker vegetarisch eten en zoek je inspiratie én informatie? - Hoe krijg je je gezin mee in het verhaal? - Hoe behoud je een volwaardig en gezond voedingspatroon met volwaardige vleesvervangers? - Hoe ga je creatief om met nieuwe producten en dagelijkse kost? Je krijgt bruikbare tips en achteraf wisselen we verder uit via een digitaal platform. Kortessem - 18/09 - 09/10 - Telkens van 13.30-16.30 uur € 6 CM-leden - € 12 niet-leden


WORKSHOP

donderdag

21/09

Gezonde tapas maken

INFOSESSIE

maandag

02/10

Oorspronkelijk zijn tapas kleine gerechtjes die tussen het middag- en het avondmaal worden gegeten. Meestal worden ze in Spanje bij een drankje geserveerd. Ze worden opgediend in kleine schaaltjes en je eet ze met je vingers, een cocktailprikker of een tapasvorkje. In deze praktische workshop gaan we aan de slag met dagdagelijkse ingrediënten van hier die in elke supermarkt te vinden zijn en we maken gezonde en lekkere gerechtjes klaar. Het oog wil ook wat dus we zorgen voor een verrassend bordje en een verrukkelijk smakenpallet. Zo kan jij binnenkort bij jouw gasten scoren met gezonde en smakelijke hapjes. Paal - 21/09 - 13.30-16.30 uur € 8 CM-leden - € 16 niet-leden

CURSUS

donderdag

28/09

In je vrouwkracht staan Wat ook de reden is (opvoeding, omgeving, overtuiging, of simpelweg gewoonte), feit is dat vele vrouwen zichzelf wegcijferen en zo zichzelf én hun omgeving het prachtige vrouw-zijn ontnemen: - de unieke manier om naar de wereld te kijken - de creatieve invalshoek op situaties en problematieken - het denken in verbanden, i.p.v. louter oorzaak en gevolg -… Deze en vele andere talenten naar boven laten borrelen door in je vrouwkracht te gaan staan is een geschenk. In de eerste plaats voor jezelf, maar ook voor je hele omgeving én onze maatschappij.

Aan de slag met je stress Dagdagelijkse situaties kunnen je heel wat stress bezorgen. Met deze cursus willen we je lichaamsenergie verbeteren en levenskwaliteit verhogen om dergelijke situaties beter de baas te kunnen. In deze doe-het-zelfcursus doe je heel wat oefeningen die je zo kan toepassen in je dagelijks leven. Je krijgt beknopte theoretische inzichten over de oorsprong van stress, het herkennen van stresssituaties, het ademhalings- en zenuwstelsel, systemen om spanning en stress los te laten. Je proeft ook van inzichten en oefeningen en ondervindt zo wat bij jouw mogelijkheden of opvattingen past. Deze cursus maakt heel wat bij je los. Je hanteert hierbij echter altijd je eigen grenzen en doet nooit meer dan medisch is toegelaten. Doorheen de cursus wisselen we ervaringen, vragen en antwoorden uit. Lanaken - 28/09 - 05/10 - 12/10 - 19/10 - 26/10 13.30-16.30 uur € 35 CM-leden - € 17,5 CM-leden met VT - € 105 niet-leden

Alken - 02/10 - 13.30-16.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden

CURSUS

dinsdag

10/10

Mindfulness voor beginners

Mindfulness leert ons om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven. De basis is om met aandacht te leven voor wat je nu kunt en wie je nu bent en wat zich nu aanbiedt. Zo wordt men niet meer overweldigd door onplezierige gevoelens of gedachten en kan men met waardigheid antwoorden op uitdagende en moeilijke situaties. Deze cursus legt vooral de nadruk op het meditatieve aspect van mindfulness. Zolder - 10/10 - 17/10 - 24/10 - Telkens van 09.30-12.30 uur € 21 CM-leden - € 10,5 CM-leden met VT - € 63 niet-leden

Moment 31


VAKANTIE

zondag

15/10

Midweek voor creatieve durvers

Snak je naar enkele dagen vakantie en jeuken je creatieve vingers? Dan hebben wij wat je zoekt: een creatieve midweek in een schitterend Ardens decor! In leuke workshops begeleiden deskundige lesgevers je in verschillende creatieve technieken. Alle materialen worden voorzien en jij kunt je creatieve geest de vrije loop laten. Info en prijzen op te vragen bij mirella.claesen@samana.be Spa - 15/10 t.e.m. 20/10

WORKSHOP

dinsdag

07/11

Glutenallergie of intolerantie komt regelmatig in de media. Ken je iemand die er mee te kampen heeft? Wil je zelf ontdekken hoe je glutenvrij kan koken en je gerechten kan aanpassen? In deze workshop wordt kort geschetst waar je op moet letten bij glutenvrij koken. We leren een aantal basisgerechten zonder gluten en maken glutenvrij brood. Kortessem - 07/11 - 09.30-12.30 uur € 8 CM-leden - € 16 niet-leden INFOSESSIE

INFOSESSIE

maandag

23/10

Diabetes in mensentaal

- Info over het verschil tussen diabetes type-1 en type-2 - Een toelichting over wat er met de suikers uit onze voeding gebeurt en waar het misloopt bij personen met diabetes - Info over de behandeling van diabetes - Mogelijkheid tot vraagstelling I.s.m. Diabetes Liga. Gruitrode - 23/10 - 18.30-21.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden

vrijdag

10/11

Zolder - 10/11 - 09.30-12.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden CURSUS

maandag

donderdag

Je immuunstelsel als bondgenoot Je immuunsysteem is een leger met miljarden moedige soldaatjes. Helaas kunnen deze strijdkrachten ontregeld geraken. Dan ontstaan infecties, allergieën, auto-immuunziekten, kanker, … Om deze aandoeningen gunstig te beïnvloeden is het nuttig om inzicht te verwerven in dit complex systeem. Welke factoren versterken of verzwakken het immuunstelsel? Wat is de invloed van gevoelens? Zijn immuunziekten een boodschap van ons diepere zelf? In deze cursus leer je hoe je afweersysteem functioneert en waarom je er op kan vertrouwen. Er is ook ruimte voor getuigenissen en meditaties die ons zelfgenezend vermogen ondersteunen. Gruitrode - 06/11 - 13/11 - 20/11 - 27/11 Telkens van 13.30-16.30 uur € 28 CM-leden - € 14 CM-leden met VT - € 84 niet-leden

32 Moment

Ontrommel je leven met Feng Shui

Opruimen en Feng Shui kunnen eigenlijk niet los van elkaar gezien worden. Op plekken waar chaos en rommel heerst, loopt energie vast. Feng Shui heeft te maken met het in balans brengen van de natuurlijke energieën om ons heen en het creëren van een goeie balans in je huis. Ruim je huis op, stap voor stap en ga merken dat je ook weer orde in je leven krijgt. Ervaar tevens dat deze beweging in je huis, opnieuw zal zorgen voor beweging in je leven.

CURSUS

06/11

Glutenvrij bakken

09/11

De kracht van je gedachten en emoties Als mens ben je een denkend en voelend wezen. In elk van ons is er een verlangen om ons goed te voelen. Door ziekte word je voor een keuze gesteld: ga ik blijven verlangen naar hoe het was, of ga ik zelf verantwoordelijk worden voor mijn eigen welbevinden? Als je voor dit laatste kiest is deze cursus iets voor jou. We gaan door bewuste waarneming van onze gedachten en ons emotioneel geleidingssysteem leren hoe we kunnen kiezen voor positievere gedachten, die positieve gevoelens oproepen. Dit door middel van heel concrete oefeningen die dadelijk toepasbaar zijn in je dagelijks leven. De cursus bestaat uit 3 sessies en een terugkomdag, waardoor we ervaringen kunnen uitwisselen en ook kunnen leren van elkaar. Kortessem - 09/11 - 16/11 - 23/11 - 14/12 Telkens van 09.30-12.30 uur € 28 CM-leden - € 14 CM-leden met VT - € 84 niet-leden


CURSUS

dinsdag

14/11

Qigong

Qi is de Oosterse naam voor ‘levensenergie’ en tevens de energie die men in de natuur voelt. Gong staat voor ‘werken of weldaad via uithoudingsvermogen en oefening’. Qigong betekent dus ‘werken met levensenergie’. Eerst leer je deze energie bij jezelf voelen. Is die energie nodig? Of is ze schadelijk voor je lichaam? Denk maar aan onderdrukte emoties, pijnen, gassen in de darmen. Daarna leer je hoe je met ademhalingsoefeningen, meditaties, bewegingsoefeningen de bruikbare energie (= immuniteit, verteringskrachten) versterkt en de niet-bruikbare energie (= slechte emoties, gassen) verwijdert. Ten slotte leer je hoe je preventief werkt om bepaalde klachten op te vangen of zelfs te vermijden. Helchteren - 14/11 - 21/11 - 28/11 - 05/12 - 12/12 Telkens van 09.30-12.30 uur € 35 CM-leden - € 17,5 CM-leden met VT - € 105 niet-leden

CONTACT

donderdag

23/11

INFOSESSIE

maandag

11/12

Zelfmassage

Zou je meer ontspannen willen zijn, of zou je liever soms wat meer energie voelen stromen door je lichaam? Wil je dat getrokken en gespannen aangezicht los laten of je nek en schouders ontspannen? Wel dan is deze workshop echt iets voor jou! Samen ontdekken we, in een paar uurtjes, hoe gemakkelijk het is om via kleine eenvoudige massagetechnieken rust te brengen in je volledige lichaam of juist de activiteit te verhogen. Geen theorie, enkel leren voelen en genieten, … Lanaken - Maandag 11/12 - 13.30-16.30 uur € 3 CM-leden - € 6 niet-leden INFOSESSIE

donderdag

14/12

Scrapbook

Scrapbooking is zeer populair in Amerika en ondertussen ook in België. Het is op een creatieve manier verwerken van foto’s in een fotoalbum met allerlei versiersels en teksten erbij. In deze workshop geven we je graag een eerste aanzet en heel wat materialen en ideeën om van jouw fotoboek iets uniek en creatiefs te maken. Paal - 23/11 - 09.30-12.30 uur € 6 CM-leden - € 12 niet-leden

Kleur op je bord De natuurlijke kleur van onze voeding, meer bepaald van groenten en fruit, herbergt een schat aan informatie over de waardevolle bestanddelen ervan. Deze verrassende voordracht geeft vanuit een andere invalshoek een kijk op gezonde voeding. Een regenboog aan kleuren op je bord, een aanzet om je gezondheid een boost te geven. Kleine-Brogel - 14/12 - 13.30-16.30 uur € 6 CM-leden - € 12 niet-leden

CONTACT

vrijdag

01/12

DIY haken en breien DIY of do it yourself op vlak van verrassende tafeldecoraties. Met garen, breinaalden en/of haaknaald gaan we proberen de gezelligheid in huis te brengen. Je kunt zelf kiezen welke decoratie je graag wil maken: een onderlegger, een jasje voor je bloempot, een kussen… Stap voor stap leggen we je graag de techniek en het patroon uit en vervolgens gaan we gezellig aan de slag met garen, brei- en/ of haaknaald. Rapertingen - 01/12 - 08/12 - 15/12 Telkens van 09.30-12.30 uur € 8 CM-leden - € 16 niet-leden

CONTACT

dinsdag

19/12

Wintersuperswitch

Beleef het shopping-gevoel zonder een cent uit te geven en kom naar onze superswitch! We gaan onze kasten, berging, zolder,...uitmesten en alle spulletjes eruit halen die we ooit hebben gekregen of aangekocht, maar eigenlijk nooit of nauwelijks hebben gebruikt. Let wel, het thema is ‘winter’, dus warme kledij, kerstversiering, … Dingen die voor jou overbodig zijn maar waarmee iemand anders misschien heel blij kan zijn. Deze komen terecht in een puntensysteem waardoor je kan ruilen met andere deelnemers. Maar dit is nog niet alles: tijdens deze gezellige namiddag voorzien we een lekker drankje en tal van verwennerijtjes. Als je je inschrijft, krijg je het uitgebreide reglement toegestuurd. Wees er tijdig bij! Helchteren - 19/12 - 13.30-16.30 uur € 6 CM-leden - € 12 niet-leden

Moment 33


Voor mantelzorgers

WORKSHOP

donderdag

05/10 CONTACT

dinsdag Pad der zinnen, 26/09 stiltewandeling Lieteberg Het "Pad der Zinnen" is een stiltebelevingspad voor wandelaars die op zoek zijn naar rust en stilte. Kom je mee met andere mantelzorgers de rust en de stilte opzoeken? Een gids neemt ons mee op pad, afronden doen we met een drankje. Zutendaal - 26/09 - 13.30-16.00 uur €5

WORKSHOP

donderdag

28/09

Zelf je handen masseren

Een handmassage is eenvoudig aan te leren en uit te voeren. In deze workshop combineren we Zweedse massagetechnieken met kunde van reflexologie. Het doel: jezelf een weldoende massage geven die relaxerend en energiegevend is. Massage heeft vele voordelen en in combinatie met reflexologie of aromatherapie is het weldaad voor het hele lichaam. Een aanrader voor al die druk bezette mantelzorgers die behoefte hebben aan me-time.

Ervaringskoffer Dit parcours met interactieve opdrachten biedt mantelzorgers de kans om te ervaren hoe het voelt om met een zintuigelijke beperking dagdagelijkse activiteiten te doen. Hoe voelt het om blind te zijn en een maaltijd te krijgen? Hoe bewegen we als we artrose hebben? Hoe beleven we onze omgeving als we hardhorig zijn? Vanuit deze eigen ervaringen staan we stil bij de beleving van de zorgvrager en de goede zorg die wij als mantelzorger proberen te bieden. Deze workshop wordt begeleid door een medewerker van sTimul: zorg-ethisch lab. Lies Swerts (CM) zorgt voor de bespreking achteraf. I.s.m. Familiehulp, Landelijke Thuiszorg, Wit-Gele Kruis, IN-Z. (*** NIEUW: Tijdens het mantelzorgmoment van 9 november in Woonzorgcentrum Ocura te Beringen, voorzien de mensen van het Woonzorgcentrum opvang voor de hulpbehoevende. Dit geldt enkel voor mensen zonder weglooprisico. Opgelet: inschrijven voor de opvang is noodzakelijk! Neem hiervoor contact op met Martine Dams op het nummer: 0494 81 71 48.

Hasselt - 05/10 - 19.30-21.30 uur Genk - 12/10 - 14.00-16.00 uur Peer - 19/10 - 19.30-21.30 uur Maaseik - 26/10 - 14.00-16.00 uur Beringen - 09/11- 14.00-16.00 uur €3

Tatiana Demesmaeker, integraalcoach, begeleidt deze workshop. Hasselt - 28/09 - 19.30-22.00 uur €5 Spreekster: Tatiana Demesmaeker INFOSESSIE

dinsdag Erfenisrecht - lezing 03/10 door een notaris Ons erfrecht is vaak ingewikkeld. Zeker wanneer je met ziekte en ‘zorg’ in je familie geconfronteerd wordt, is het boeiend om tijdig over een aantal zaken na te denken. Wanneer verkoop je best het huis? Hoe zit het met successierechten? Is een testament noodzakelijk? Wat met schenkingen?... Wie goed geïnformeerd is, staat steviger in zijn schoenen! I.s.m. Okra Zorgrecht. Lommel - 03/10 - 19.30-22.00 uur Sint-Truiden 19.30 - 22.00 uur - 17/10 - 19.00-21.30 uur € €3 3

34 Moment

CONTACT

maandag

09/10

Wat na mantelzorg?

De persoon waarvoor je gezorgd hebt, is al een poosje overleden. Verdriet en gemis blijven aanwezig. De uitdaging is ermee leren omgaan. Wij starten met enkele avonden voor voormalige mantelzorgers. Ontmoeting en ervaringsuitwisseling staan hier centraal. Geen grote theorieën, gewoon leren van elkaar. Je verhaal zelf nog eens kunnen doen kan rust brengen, of gewoon luisteren naar de ander kan helpend zijn, niets moet. Ann Onkelinx (psychologe, experte in rouwverwerking) begeleidt deze samenkomst. Hasselt - 09/10 - 14.00-16.30 uur - 27/11 - 19.30-22.00 uur € 3 19.30 - 22.00 uur Ann Onkelinx € Spreekster: 3


INFOSESSIE

donderdag

12/10

Mantelzorg en werk combineren

De zorg voor een ziek familielid of kind. Soms raak je even de pedalen kwijt. Zakt de moed je in de schoenen. Mis je begrip. Mantelzorg is dan ook geen evidente combinatie met jouw loopbaan en je eigen ontwikkeling. Tijdens deze interactieve workshop word je begeleid in het vinden van de eerste stappen naar een gezonde balans, een positieve kijk op de situatie met praktische handvaten om jezelf, je werk en/of omgeving ‘anders’ aan te pakken. We bieden geen kant-en-klare oplossing, wel een kader en reflectieoefening waardoor helder kan worden welke verandering je wil en hoe je dat kan realiseren. Thema’s die aanbod kunnen komen zijn o.a.: - Jouw situatie in beeld … steeds veranderend - De positieve betekenis van zorg en werk - Je loopbaan in kaart: nu en later - Zicht op zorgcompetenties - Hoe op de werkvloer meer begrip krijgen - Uitwisseling van praktische tips Begeleiding: Eliane Kunnen, loopbaanbegeleider en bewustzijnscoach. Hasselt - 12/10 - 26/10 Telkens van 19.30-22.00 uur € 20 voor beide sessies Spreekster: Eliane Kunnen

WORKSHOP

maandag

16/10

Veerkrachtig zorgen

Hoe kan je meer veerkracht ontwikkelen als mantelzorger? Discipline en wilskracht vragen veel van onze energie. Studies tonen aan dat deze energie eindig is. Je hebt een bepaald figuurlijk vat met wilskracht, dat je kan uitbreiden door te trainen. Maar eens het vat leeg is, zal je moeten rusten tot het terug vol is. Een lichaam dat al jaren signaleert dat je moet stoppen met een bepaalde activiteit, kan ‘opgebrand’ raken. Ook al zijn de signalen in vele gevallen ernstig, toch zijn er mensen die deze signalen negeren. Anderen luisteren naar hun lichaam en passen hun context aan maar voelen zich minder verbonden met de maatschappij. ‘Ik ben niet snel genoeg’, ‘traagheid is economisch niet interessant.’ Nog anderen reageren met veerkracht en lijken elke situatie goed op te vangen. Wat maakt een mens veerkrachtig en is veerkracht maakbaar? En wat met wilskracht? Wilskracht is eindig. Hoe train je de wilskracht-spier? Hoe geef je de juiste voeding voor herstel? De antwoorden op deze vragen, krijg je in de infosessie rond Veerkrachtige zorg. Greet Meskens (stress- en burnoutcoach) begeleidt deze sessie. Hasselt - 16/10 - 19.30-22.00 uur €3 Spreekster: Greet Meskens

WORKSHOP

donderdag

19/10

Handmassage voor jou en mij

I.s.m. Ocura Beringen-Koersel. Beringen-Koersel - 19/10 - 14.00-16.00 uur € 3 per persoon

REEKS

dinsdag Niet perfect, wel ok!

07/11

Tatiana Demesmaeker, integraalcoach, begeleidt deze workshops. Hasselt - 07/11 - 21/11 - 19.30-22.00 uur € 8 voor beide workshops Spreekster: Tatiana Demesmaeker THEATER

vrijdag

10/11

Ode aan Jasper ‘Ode aan Jasper’ is het verhaal van Mark: Mark is de vader van Jasper. Zoals iedere aanstaande ouder droomde ook Mark van een gezond kindje. Al snel na de geboorte spat deze droom in 1.000 scherven uiteen. Jasper is ziek, een zeer ernstige vorm van epilepsie is de eerste diagnose. Jasper vecht voor zijn leven en Mark vecht met de scherven van zijn droom, dit lijkt in niets op het jonge gezinnetje dat hij zich had voorgesteld. Is hij hier wel tegen opgewassen, waar heeft hij dit aan verdiend? Hoe, hoe, hoe dan! Na de voorstelling maken we tijd voor een nabespreking met vader Marc en de regisseur van het stuk. Alle vragen kunnen gesteld worden. We bieden u bovendien namens de organisatie een drankje aan. I.s.m. Stad Genk, KVG Limburg, Thuiszorgpunt CM, Mantelzorgvereniging Samana, Landelijke Thuiszorg, Wit-Gele Kruis, Familiehulp, IN-Z. Genk - 10/11 - 20.00-22.00 uur €5 INFOSESSIE

maandag

30/11

Vergoedingen voor mantelzorgers die ook erfgenamen zijn

I.s.m. OCMW Peer. Peer- 22.00 - 30/11 19.30 uur- 19.30-22.00 uur 09.30 - 12.00 uur € €3 3 € 8 CM-leden, € 16 niet-leden

Moment 35


AFZENDER PRINS-BISSCHOPSSINGEL 75 3500 HASSELT - WWW.CM.BE - MOMENT DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT SEPTEMBER - OKTOBER - NOVEMBER 2017

BC1365

D L E G M RE Gratis naar de dokter Bij een doktersbezoek betaalt CM Limburg voor kinderen t.e.m. 6 jaar sinds 2017 het remgeld volledig terug, zonder franchise. En dit zowel bij de huisarts als de specialist. Ontdek al onze voordelen op www.cm.be/voordelen

Profile for CM Limburg

Moment september 2017  

Moment september 2017  

Profile for cmlim
Advertisement