Page 1

Moment Health- & Lifestyle-magazine van CM Limburg DECEMBER - JANUARI - FEBRUARI

WINTER 2012

• Jouw CM-Diensten & voordelen 2013

• Als je niet meer weet dat je vergeet

• Hoe vul ik mijn energievat aan?

Win een Bokrijk gezinsabonnement! (pag. 24)


Wie beweegt, wordt gesponsord

Tot 15 euro per jaar voor alle leden die: • een sport uitoefenen in clubverband of in een sportcentrum • deelnemen aan een erkende jog- of zweminitiatie

Meer info en voorwaarden? Surf naar www.cm.be

02 Moment

Deze advertentie heeft een informatieve waarde. Voor een gedetailleerde omschrijving van de rechten en plichten van de leden en het ziekenfonds zijn alleen de statuten rechtsgeldig. De voordelen gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen. V.U. Jan Schrijnemakers, Prins-Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt

CM-sportvoordeel


Inhoud

Vraag & Antwoord

Winter 2012 04 Jouw CM-Diensten & voordelen 12 Als je niet meer weet dat je vergeet 16 Recept 18 Hoe vul ik mijn energievat aan? 24 Puzzel 25

Colofon

Mag ik sporten als ik verkouden ben?

MOMENT is een uitgave van CM Limburg

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER Jan Schrijnemakers Prins-Bisschopssingel 75 • 3500 Hasselt

HOOFDREDACTIE

Agenda

Inge Draye

REALISATIE & VORMGEVING dienst marketing & communicatie CML

REDACTIE-ADRES

Prins-Bisschopssingel 75 - 3500 Hasselt fax 011 28 35 59

CM-CONTACTCENTER

011 28 02 11

DRUK

Jouw CM-Diensten & voordelen

blz.

ROULARTA PRINTING nv Meiboomlaan 33 8800 Roeselare

04

Oplage

Moment verschijnt in een oplage van 221.000 exemplaren

4

Alles uit deze uitgave mag vrij gekopieerd, vermenigvuldigd of geciteerd worden, met bronvermelding “MOMENT CM LIMBURG”

Als je niet meer weet dat je vergeet

Hoe vul ik mijn energievat aan?

18

12

Deze publicatie heeft een informatieve waarde. Voor een gedetailleerde omschrijving van de rechten en plichten van de leden en het ziekenfonds zijn alleen de statuten rechtsgeldig. De voordelen gelden onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.

Wens je deel te nemen aan wedstrijden in Moment, maar beschik je niet over internet, dan kan je ook steeds je antwoord sturen naar bovenvermeld redactieadres.

Een loopneus, een licht pijnlijke keel en een kuchje. De meesten onder ons hadden de laatste weken wel enkele dagen last van een lichte verkoudheid. Maar mag je met een verkoudheid eigenlijk gaan sporten? Als het gaat om een lichte verkoudheid kan een lichte training geen kwaad. Sporten verhoogt zelfs onze weerstand, waardoor we volgende keer misschien ontsnappen aan die vervelende loopneus. Intensief sporten is dan weer af te raden, want dit vermindert je weerstand. Hierdoor ben je tijdelijk vatbaarder voor ziektes. Heb je echter een griepje te pakken, dan is sporten geen goed idee. Bij koorts, spierpijn of erge hoest is rust en uitzieken de enige oplossing. Terug beginnen sporten na een pauze wegens ziekte kan best tegenvallen. Het is raadzaam om de inspanning en de tijdsduur langzaam weer op te bouwen.

Moment 03


Wat kunnen we dit jaar voor u doen? Jouw voordelen* als CM-lid De ledenbijdrage van CM blijft in 2013 ongewijzigd. Je betaalt per lidboekje 5 euro per maand. In ruil krijg je een ruim pakket voordelen en diensten!

ook en CM op Faceb

Twitter

NIEUW

p Twitter /of volg ons o n e a in g a p konze Faceboo Word fan van fonds om/CMzieken CM-nieuwtjes. .c te k o ts o a b la e c e a d .f r voo ook: www nfonds CM op Faceb • com/CMzieke r. te it w .t w w • CM op Twitter: w

artphone

CM op je sm

plicatie

iele ap uit met de mob dienstverlening g e di lin ou on nv ar ee ha en je snel CM breidt gratis app vind ze de t. et ur M bu ’. ‘Mijn CM rleners in je nten en zorgve CM-contactpu

urt

tpunt in je bu

c • Zoek een conta

dig? tgegevens no uren of contac gs tbijzijnde in ts en ch op di s, n adre vens van de n, … ge ge de Onderweg ee d tij -brievenbusse geen Met ‘Mijn CM’ vind je in rgwinkels, CM-Hoorcentra, CM CM-Thuiszo CM-kantoren, verlener Zoek een zorg rgverleners. eten over de zo w te r ee welke niet? m el m je sn rieven aan? En ta le een ië Via de app ko fic of euten hebben en rekenen de psychotherap en rs Welke huisarts to g? in ac pr om moetk opaten, chiro jn van een tege Of welke oste om zeker te zi CM et m st overeenkom

e

bil w.cm.be/mo

w Meer info: w

Heb je geen smartphone?

Je vindt deze info ook op onze website www.cm.be.

04 Moment

* Deze voordelen gelden vanaf 1 januari 2013


Moment 05

Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend, zij is louter informatief bedoeld. Onder voorbehoud van drukfouten en wijzigingen. De statuten van CM Limburg bepalen de voorwaarden en eventuele beperkingen van ieder voordeel. Onder voorbehoud van goedkeuring door de Controledienst voor de Ziekenfondsen.


CM voor iedereen Sport Wie beweegt, wordt gesponsord. Alle leden die een sport uitoefenen in clubverband, in een sportcentrum of deelnemen aan een erkende jog- of zweminitiatie (bijvoorbeeld Start to Run, Start to Swim) hebben recht op een tegemoetkoming in de kosten van het inschrijvingsgeld. CM betaalt jaarlijks tot 15 euro per persoon terug. Het attest en de voorwaarden voor terugbetaling zijn terug te vinden op www.cm.be.

06 Moment

CM-Fit & Fun

TIP De voordelen CM-Fit&Fun en Sport zijn cumuleerbaar! CM betaalt je per jaar dus tot 35 euro terug!

CM steunt actieve kinderen en jongeren door tegemoet te komen in de kosten van het inschrijvingsgeld voor:

• openluchtklassen georganiseerd door de school;

• speelpleinwerking; • het lidmaatschap of een vakantiekamp van een jeugdvereniging.

Je krijgt per jaar tot 20 euro terugbetaald van CM. Het attest en de voorwaarden voor terug-betaling vind je terug op www.cm.be.


Oogzorg

Oorplezier

CM heeft oog voor jou. We steunen alle CM-leden bij aankoop van een bril of lenzen of bij het ondergaan van een refractieve laserbehandeling.

Bezoek je regelmatig een festival, concert of fuif? Dan zijn oordoppen op maat een goede investering. CM-leden krijgen een korting van 10 % bij aankoop van gehoorbescherming op maat in de CMhoorcentra. Je oordoppen op maat worden bovendien bij aankoop en na een jaar gratis getest op lekdichtheid. De lijst met de CM-hoorcentra en de voorwaarden vind je op www.cm.be/ oorplezier. Acties en nieuws volg je op www.facebook.com/oorplezier.

Bij aankoop van een bril of lenzen:

• Alle CM-leden tot en met 18 jaar

hebben recht op één tegemoetkoming om de drie jaar. Deze tegemoetkoming is gelijk aan het werkelijk betaald bedrag met een maximum van 50 euro.

• Alle CM-leden vanaf 19 jaar hebben

recht op één tegemoetkoming om de vijf jaar. Deze tegemoetkoming is gelijk aan het werkelijk betaald bedrag met een maximum van 40 euro. Alle info en de volledige voorwaarden vind je op www.cm.be.

Psychotherapie voor jongeren* Per zitting betaalt CM de helft van het betaalde honorarium terug, met een maximum van 30 euro. Leden met verhoogde tegemoetkoming krijgen per sessie 75 % van het honorarium terugbetaald, met een maximum van 45 euro. Er zijn tot twaalf tegemoetkomingen per lid voorzien. Alle info en de volledige voorwaarden vind je op www.cm.be.

Orthodontie Orthodontie voor kinderen kan een serieuze kost zijn. Daarom krijg je bovenop de wettelijke terugbetaling voor een orthodontische behandeling een bijkomende tegemoetkoming van 370 euro. Bij bepaalde aandoeningen ontvang je nog eens 370 euro extra. De aanvraag moet gebeuren vóór de vijftiende verjaardag van je kind. Je mag de behandeling niet zelf onderbreken. Alle info en de volledige voorwaarden vind je op www.cm.be.

Voeding- en dieetadvies Voor leden die op voorschrift van een arts voeding- en dieetadvies volgen, draagt CM graag een steentje bij. Als je minstens vier sessies volgt, krijg je een eenmalige tegemoetkoming van 40 euro. Je moet wel op consultatie gaan bij een erkende diëtist. Een lijst vind je op www.cm.be

Besparen op je gezondheid? In tijden van crisis denk je liever twee keer na voor je je zuurverdiende centjes uitgeeft. Maar besparen op gezondheidskosten is wel het laatste waar je aan zou denken, niet? Toch kan je, zonder kwaliteitsverlies, heel wat euro’s besparen dankzij de volgende tips!

GMD, of Globaal Medisch Dossier

Vraag je huisarts om voor jou een GMD bij te houden. De kosten hiervoor worden volledig terug-betaald en je betaalt 30% minder remgeld bij een consultatie.

Vraag een voorschrift op stofnaam

Als je met een voorschrift op stof-naam naar de apotheker gaat, is die verplicht om je een geneesmiddel uit de goedkoopste groep te geven. Deze goedkopere variant werkt niet minder goed dan zijn bekender broertje. Ook als je geneesmiddelen zonder voorschrift koopt, vraag dan een goedkope variant.

Kies voor een tweepersoonskamer

Vraag vooraf naar het prijsverschil tussen de verschillende kamers in het ziekenhuis. Kies je voor een eenpersoonskamer, dan mogen artsen hogere eresupplementen aanrekenen. Door je te laten informeren, kan je zelf bepalen of je de meerprijs ervoor over hebt.

Hou de CM-voordelen in de gaten

Op deze en de vorige pagina’s zetten we alvast enkele CM-voordelen in de kijker. Het volledige aanbod kan je terugvinden op onze website www.cm.be. * Deze voordelen gelden vanaf 1 januari 2013

Moment 07


Een goede start voor jonge gezinnen CM-babygeschenk Ben je zopas een trotse mama of papa geworden? CM verwent jou en je kleine spruit met een uniek en waardevol CMbabygeschenk*, zowel bij geboorte als bij adoptie. Je kunt kiezen uit vier mogelijkheden:

• een premie van 260 euro; • een waardebon van 320 euro voor DreamLand - DreamBaby;

• Een geschenkpakket t.w.v. 350 euro van de CM-Thuiszorgwinkel;

• Een luierpakket t.w.v. 350 euro van de CM-Thuiszorgwinkel

Bekijk de verschillende geschenkpakketten van de CM-Thuiszorgwinkel op www.cm.be/skoebidoe.

Kraamzorg Bij zwangerschap of geboorte kan kraamzorg een welkome ondersteuning bieden. De kraamhulp komt je thuis met raad en daad bijstaan: bij de verzorging van je baby, huishoudelijke taken, de opvang van je andere kinderen, … Als je een beroep doet op kraamzorg bij een erkende dienst voor gezinszorg, betaalt CM je 4 euro per uur terug. De tegemoetkoming wordt toegekend voor kraamzorg in de periode van drie maanden vóór de vermoedelijke bevallingsdatum tot drie maanden na de geboorte. Ze geldt voor maximaal 60 uur kraamzorg per kind (als beide ouders bij CM zijn aangesloten). Dit CM-voordeel kan dus oplopen tot 240 euro!

Babymassage Baby’s hebben de behoefte om liefdevol gekoesterd en gestreeld te worden. Om je baby een opperbeste start te geven, krijg je van CM een bon voor een gratis sessie babymassage.

08 Moment

* alsHetbeide beschreven CM-babygeschenk is van toepassing ouders CM-lid zijn. Een gezin waarvan maar één ouder CM-lid is, krijgt de helft van de waarde van het CM-babygeschenk.

Ontlenen van baby- en kindermateriaal ‘Kindjes kopen’, zegt men in de volksmond. En inderdaad, als je een kindje krijgt, merk je dat ook in je portemonnee. Dankzij CM kun je gratis een babyweegschaal, afkolfapparaat en aerosolapparaat lenen in de CM-Thuiszorgwinkel. Dit voordeel geniet je gedurende drie maanden.

Thuisoppas zieke kinderen Je kind is ziek en jij moet werken? CM zorgt voor oppas door een gebrevetteerde helpster, bij jou thuis. Voor deze oppasdienst betaal je slechts 1,75 euro per uur. Om oppas aan te vragen bel je het nummer 011 280 290 (als je belt vóór 12 uur van maandag tot vrijdag dan is oppas vanaf de eerstvolgende werkdag mogelijk). Thuisoppas is mogelijk voor kinderen t.e.m. 12 jaar.


Gratis hospitalisatieverzekering Als je kindje op jouw lidboekje staat en jij aangesloten bent bij een hospitalisatieverzekering van CM (CM-Hospitaalplan, CM-Hospitaalfix of CM-Hospitaalfix Extra) dan is je kind gratis mee verzekerd tot en met het kalenderjaar waarin het twee jaar wordt.

Skoebidoe-website Als jonge ouder is www.cm.be/skoebidoe jouw virtuele ‘place to be’. Je leest er allerlei info over gezondheid, opvoeding en geldzaken. Registreer je gratis en geniet exclusieve promoties bij DreamLand, DreamBaby, CM-Thuiszorgwinkel, Standaard Boekhandel en andere partners.

CM-peuterpakket Is je kindje aangesloten bij CM? Dan krijg je sinds 2012 als extra ondersteuning het CM-peuterpakket. Een stevige opbergdoos met luiers en verzorgingsproducten voor peuters. Een waardebon voor dit peuterpakket krijg je automatisch toegestuurd als je kindje zes maanden wordt. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen. De waardebon kan ingewisseld worden in de CM-Thuiszorgwinkel tot de leeftijd van twee jaar.

Moment 09


Op de latten?

Zorg voor een goede voorbereiding! Kijk je al vol spanning uit naar de geplande skivakantie? Begin dan nu al met de fysieke voorbereidingen! Als je skiet gebruik je spieren die je tijdens de rest van het jaar onberoerd laat. Je hebt er kracht en lenigheid voor nodig en een prima uithouding. Vergeet niet dat je tijdens een skitrip van een week vaak ongeveer tussen de 20 à 30 uren op de latten staat, terwijl je de rest van het jaar misschien slechts een uurtje of twee per week sport? Een fit lichaam is dus een absolute must om ongevallen of letsels te voorkomen. Ga eens langs bij een kinesitherpeut of een fitnesscentrum en vraag er naar voorbereidende oefeningen voor je wintersportvakantie. De aangeleerde oefeningen kan je meestal zelf thuis herhalen.

TIP

Voor de actieve 55+er met skiplannen ontwikkelde OKRA i.s.m. BLOSO en de VSSF ‘Back-to-ski’, een reeks voorbereidende oefeningen. Meer info vind je op www.okrasport.be

Op (ski)vakantie? Denk aan je World Assistance Card!

Vertrek je binnenkort op skivakantie? Zorg er dan voor dat jij en je reisgenoten een World Assistance Card (met gele CM-klever) op zak hebben. Het kaartje is een handig geheugensteuntje om de alarmcentrale van MUTAS te contacteren. De alarmcentrale Mutas (voorheen EuroCross) is 24 uur op 24 bereikbaar via het nr. 0032 2 272 09 00. Je kan er terecht voor info, advies en bijstand. Meer info over de CM-reisbijstand en de volledige voorwaarden vind je op www.cm.be/reisbijstand

TIP! Over het gebruik van de Europese ziekteverzekeringskaart in de betrokken Europese landen vind je alle informatie in een handige applicatie voor smartphones. De app is beschikbaar in 24 talen en werkt op iOS, Android en Windows 7 mobile. Je kan de applicatie downloaden via www.cm.be

10 Moment


n e e g o Boek n FE STRAF IE T N A K A V R E T N WI

Geboortejaar 1999-2000 Speikboden-Steger: 28/12-04/01 Speikboden-Obermair: 09/02-16/02 Saalbach: 30/03-06/04 Fiesch: 28/12-04/01 Fiesch: 05/04-12/04

Geboortejaar 1997-1998 Fiesch: 22/12-29/12

Ben je tussen de 13 en 18 jaar en op zoek naar een straffe wintervakantie met een leuke bende? Waar wacht je dan op? Surf naar www.kazou.be, want er zijn nog enkele plaatsen vrij voor volgende Ski & Board vakanties:

Geboortejaar 1995-1996 Sankt Johann im Pongau: 09/02-16/02

HOOR CENTRUM HOOR CENTRUM HOOR CENTRUM

Naar de fitness? Probeer het gratis!!

Maakte jij jezelf elk jaar opnieuw de belofte om meer te gaan sporten? Fantastisch! Ben je er tot nu toe nog niet in geslaagd of weet je niet welke sport voor jou geschikt is? Geen probleem! Ons goed voornemen is jou op weg helpen dankzij het CM Fitnessvoordeel. In de vorm van een ‘vrijblijvende gratis probeerweek’ en korting op een abonnement willen we de drempel verlagen om te starten met fitness als gezonde lichaamsbeweging. Bij een aantal Limburgse fitnesscentra kan je terecht voor een CM-abonnement aan voordeeltarief.

Wil je eerst proberen of fitness iets voor jou is? Download de bon voor een vrijblijvende gratis probeerweek op www.cm.be. Moment 11


Als je niet meer weet dat je vergeet Als je geheugen je in de steek laat, dan is er gelukkig nog muziek. Dat muzikale geheugen blijft namelijk langer intact. Dankzij muziek en zang kan je de kwaliteit van het leven van personen met dementie aanzienlijk verbeteren. Je kan via de muziek communiceren en het helpt de persoon met dementie om op een aangename manier herinneringen op te halen. Hoewel de invloed van muziek en zang bij personen met dementie in het buitenland al veelvuldig bestudeerd en toegepast werd, staat het in Vlaanderen nog in haar kinderschoenen. Moment vond toch twee mooie voorbeelden die ongetwijfeld inspirerend zullen werken. Ook Music for life, de solidariteitsactie van Studio Brussel, staat dit jaar in het teken van dementie. CM Limburg wil een handje helpen om dementie bespreekbaar te maken. Lees er alles over op pagina 15.

12 Moment


Een andere dementie in muziek Hanne Deneire kon na haar studies aan het Conservatorium van Antwerpen en de VUB meteen aan de slag als muziektherapeute in een woonzorgcentrum. “Maar omdat deze job moeilijk combineerbaar was met mijn werk als componiste, besloot ik een project te ontwikkelen waarmee ik zoveel mogelijk personen met dementie kon bereiken door middel van muziek. Zo is ‘Een andere dementie in muziek’ geboren.”

Met de ogen knipperen Hanne laat groepen van een dertigtal personen genieten van een live concert, helemaal op maat van personen met dementie. “De belangrijkste doelgroep zijn de personen met een vergevorderde vorm van dementie, omdat muziek vaak het enige is waarmee je ze kan bereiken. Maar de groep kan verscheiden zijn. Ook familie en verzorgers zijn welkom. En ook de andere bewoners, zolang de personen met zware dementie maar voorrang krijgen”, vertelt Hanne. Hanne begeleidt de sessies op piano en basklarinet. Het blijft live muziek, maar anders dan in bijvoorbeeld een concertzaal. “Om te beginnen speel ik een heel stuk trager en ik speel in op de reacties van mijn publiek. Ik heb een selectie gemaakt van muziekstukken waarvan ik weet dat ze een mooi geheel vormen en een verhaal vertellen. Tussenin kan ik wat vertellen om de stukken nog beter aan elkaar te binden. Ik probeer de mensen uit te dagen, want ook mensen met dementie hebben nog een leervermogen en humor. Dan zeg ik ‘Wolfgang Amadeus…’ en dan vullen zij in koor ‘Mozart’ aan. Dat is heel goed voor het geheugen. Ik vertel ook dat de componisten in de barok periode allemaal een pruik droegen. Als het barok gedeelte achter de rug is, vraag ik hen om hun pruiken af te zetten en de dansschoenen aan te trekken. Dan doen ze allemaal vrolijk mee. Die dingen maken het luchtig en toegankelijk. Je ziet de mensen tijdens de sessie veranderen. De familie is verbaasd dat moeder opeens terug begint te klappen, of te lachen. Mensen met een vergevorderde vorm van dementie gaan misschien gewoon even met de ogen knipperen, maar er is een vorm van contact die er anders niet is. Afhankelijk van de stemming van de mensen en wat er gebeurt pas ik het repertoire en de volgorde aan. Als je de verkeerde stukken op het verkeerde moment speelt, kunnen mensen echt moeilijk gedrag vertonen. Alles moet juist zitten, de timing, het tempo, mijn intonatie en lichaamstaal. Het gaat niet om het beste concert te spelen, maar om de meest aangepaste taal te spreken voor de mensen op dat moment. Dankzij de BNP Paribas Fortis Foundation, die het project heeft gesponsord, hebben we het concert in 2012 opverschillende plaatsen kunnen spelen.”

Meezingen met de CD Na ‘Een andere dementie in muziek’ volgde ‘De Stem van ons Geheugen’, een zangproject om de ontmoeting tussen personen met dementie en hun omgeving eenvoudiger en aangenaam te maken. “Een andere dementie in muziek is passieve muziekbeleving. Ik voelde dat er soms ook meer nood was aan actieve muziekbeleving waarvoor we dan het project ‘de Stem van ons Geheugen’ hebben uitgewerkt. Dit is een initiatief van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen en Koor&Stem”, zegt Hanne. “Hiervoor hebben we in september een CD opgenomen met bekende liedjes voor mensen die nu de derde leeftijd bereikt hebben. We hebben de CD aangepast opgenomen, trager en wat lager. Hoe ouder mensen worden, hoe lager hun stem gaat klinken. Ze kunnen dus moeilijk meezingen met een gewone CD. Bij de CD hoort een liedbundel met een twintigtal nummers. Beide projecten leerden me dat herkenning heel belangrijk is voor personen met dementie. Dat wil niet zeggen dat je ze geen nieuwe dingen meer kan aanleren. Voor de CD schreef ik ook zelf een liedje. Het is heel eenvoudig van tekst en melodie zodat het toch een beetje vertrouwd klinkt. Het nummer heet Janus –een oude naam- en gaat over een kindje dat geboren wordt en opgroeit. We zijn aan het project begonnen in januari 2012 toen mijn zoon, Lander-Janus, 5 maanden oud was. Iedereen heeft in zijn of haar omgeving wel een kindje zien opgroeien en herkent de activiteiten waarover gezongen wordt zoals kruipen of brabbelen meteen. Bovendien maken kinderen oudere mensen vrolijk.” Hanne is bezieler van House of Music. Dat is een muziekhuis waar les gegeven wordt aan kinderen vanaf vier jaar met de methodiek die Hanne als componist hiervoor d e afgelopen 10 jaar uitwerkte. Die kinderen neemt ze soms mee naar een rust- en verzorgingstehuis om op te treden. “Daar worden de ouderen meteen enthousiast van”, zegt Hanne. “Ze zien kinderen én horen muziek. Deze intergenerationele concerten worden steeds professioneel begeleid waardoor er een uniek contact ontstaat tussen de kinderen en de ouderen. Je krijgt een mooie mix van generaties die op een andere manier met elkaar communiceren. Heel erg natuurlijk. Dat is waar het om gaat”.

INFO Meer info over Hanne Deneire en haar projecten vind je op www.hannedeneire.be of www.house-of-music. be. Je kan Hanne ook bereiken via Hanne@house-of-music.be

Moment 13


Het geheugenkoor van Ocura in Montenaken Het woon- en zorgcentrum Ocura in Montenaken heeft een geweldig enthousiaste directrice Ilse Liesmons, een trouwe referentieverpleegkundige dementie Jenny Ernotte en een gedreven muziektherapeute Karolien Moers. Samen vormen zij de drijvende kracht achter het geheugenkoor, een koor voor en door personen met dementie dat wekelijks samenkomt en zelfs al enkele succesvolle concerten achter de rug heeft. “Vorig jaar zijn we van nul gestart met het geheugenkoor, een project dat mogelijk werd dankzij de financiële steun van de provincie Limburg”, vertelt Ilse Liesmons.

Vrijwilligers Het koor bestaat vooral uit personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers en vrijwilligers zijn meer dan welkom. “De mensen in huis met beginnende dementie nodig ik ook uit, maar als mijn helpers”, vertelt verpleegkundige Jenny. “Ideaal zou zijn om naast elke persoon met dementie een vrijwilliger of mantelzorger te plaatsen, maar dat wordt moeilijk. Veel mantelzorgers moeten ook vaak inspringen voor de opvang van de kleinkinderen. Zij zijn het voorbeeld van de sandwichgeneratie! We hebben vier vrijwilligers van het koor Cantemus Domino in Montenaken die zoveel mogelijk aanwezig zijn. Zij zijn onze vocale kracht in het grotere geheel.”

Contacten leggen Karolien Moers, afgestudeerd aan het Lemmensinstituut in Leuven, werkt als zelfstandig muziektherapeute in Ocura montenaken.. Zij begeleidt het koor aan de piano. “Eigenlijk maak ik het kader waarbinnen ontmoeting kan plaatsvinden tussen de vrijwilligers, mantelzorgers en mensen met dementie onderling”, zegt Karolien. Ze ziet een duidelijke vooruitgang in de werking van het koor ten opzichte van vorig jaar. “Nieuwe liedjes leren we altijd aan in een vertraagd tempo, maar je merkt dat ze nu al snel beginnen duwen. Ze willen vooruit en het tempo moet hoger. Ook het zangvolume neemt toe. Vooral als er publiek is, zijn ze erg gemotiveerd en gefocust. Wat ook heel mooi is om te zien is dat oude eigenschappen terug opleven. Er zit een man in het koor die vroeger gewoon was om optredens te geven. Na het zanguurtje staat hij op en gaat hij iedereen bedanken en handjes schudden, net als vroeger. Hij valt terug in zijn oude rol. Het is mooi om te weten dat je dat ook in dat stadium van dementie nog kan installeren.” Het effect van zo’n koorsessie is niet enkel tijdens of kort na het

14 Moment

uurtje zichtbaar, maar soms ook de dagen nadien. “We hebben een jongdemente vrouw bij het koor die nog thuis woont. Haar man vertelde dat er thuis niet veel meer gepraat wordt en dat de stemming vaak gespannen is. Twee dagen na de koorsessie begon de vrouw de liedjes die ze hier had gezongen mee te zingen met de radio. Die man was zo blij dat de spanning in huis even wegviel.”

Een goede mix De samenstelling van de liedjesbundel was niet evident en nam wat tijd in beslag. “Vorig jaar hebben we een aantal nieuwe liedjes geïntroduceerd”, zegt Jenny. “Liedjes uit de tijd dat ze zelf al kinderen hadden. De eerste liedjes kwamen uit de periode dat ze jong waren en uitgingen.” “Er zijn natuurlijk klassiekers die er altijd in moeten”, vult Karolien aan. “We starten trouwens elke sessie met hetzelfde beginlied en eindigen met hetzelfde afscheidslied. Dat zorgt voor een veilig en vertrouwd kader. Ik kies ook altijd voor een mix van oude en nieuwere nummers. Kies je teveel nieuwe nummers, dan gaat de frustratie omhoog en haken ze af.”

Dromen Directrice Ilse Liesmons en haar team hebben nog veel dromen. “We hebben onlangs met het koor een CD opgenomen zodat ook mensen met dementie die thuis wonen kunnen genieten van de muziek”, vertelt Ilse. “We hebben met een delegatie van het koor opgetreden op de ‘Dag van de mantelzorg’. Binnen de sector willen we dat zeker blijven doen. En verder droom ik van interactie met kinderen. Muziektherapeute Karolien leidt ook het lokaal kinderkoor. Ik droom ervan om de kinderen en de personen met dementie samen te laten zingen.”

INFO Meer info over het geheugenkoor van Ocura vind je op www.ocura.be


De momenten van je leven in een levensdoos Elk leven kent mooie, vreugdevolle momenten maar jammer genoeg ook verdrietige gebeurtenissen. De geboorte van je kind(eren), een verliefdheid, geconfronteerd worden met een ziekte, je huwelijk, het overlijden van een naaste, een scheiding of het bereiken van je pensioen. Allemaal ogenblikken waarop je stil staat bij het leven zelf. Onze herinneringen zijn heel kostbaar. Ze maken ons wie we zijn. Sommige vervelende of pijnlijke herinneringen die in je geheugen zijn opgeslagen, zou je het liefst willen vergeten. Maar, hoe harder je dat probeert, hoe beter ze in je geheugen worden gegrift. Personen met dementie onthouden het langst die gebeurtenissen die diep in hun geheugen gegrift staan en voor hen erg belangrijk zijn geweest. Herinneringen ophalen met personen met dementie is een zinvolle bezigheid. Het doet hen ontspannen, het kan hen activeren, het versterkt hun identiteit en hun zelfvertrouwen. Het lijkt dan logisch dat hun eigen herinneringen waarschijnlijk het best zullen werken. Nu starten met het opbouwen van je eigen

‘herinneringen’ is zinvol. Welke herinneringen wil je zeker meenemen tijdens je dementeringsproces?

Welke ‘momenten’ of herinneringen koester je het meest en zou je het liefst in een doos(je) ‘mijn schatkist’ willen stoppen? • Een ‘dagboek’ • Foto’s, ook van vanzelsprekende dingen • Belangrijke kaartjes • Een videoboodschap • Favoriete gerechten, verpakking van je lekkerste chocolade ooit, … • Lievelingsliedjes en/of gedichtjes •…

Dementie… als je niet meer weet dat je vergeet Music For Life van Studio Brussel staat dit jaar in het teken van het doorbreken van het taboe rond dementie. In de week van 17 tot 23 december organiseert StuBru een solidariteitsactie. Ook CM Limburg wil helpen om dementie bespreekbaar te maken! CM Limburg wil jouw herinneringen symbolisch bewaren. Noteer op het invulformulier een herinnering die je nooit wil vergeten en bezorg CM het formulier voor 23 december ingevuld terug (bijvoorbeeld via een CM-brievenbus). Je kan je herinnering ook digitaal bezorgen via www.cm.be of thuiszorgpunt.limburg@cm.be.

Wie meedoet, maakt kans op een mooie digitale fotokader! Dementie... als je niet meer weet dat je vergeet Vergeet dementie... onthou mens! Schrijf hier je herinnering...

Voornaam: Naam: Straat, Nr: Postcode, woonplaats: Rijksregisternummer: Telefoonnummer : e-mailadres:


Marrokkaanse tajine van kip 580kcal/portie _ stoofpotje _ zuiders karakter

Voor 4 portie s • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

300 g vlees van braadkip (ca. 4 kippenbouten) 16 gedroogde pruimen zonder pit 200 g kikkererwten (uit blik) 2 uien 2 sinaasappels 1 citroen 4 tomaten 4 raapjes 2 eetlepels bloem 2 eetlepels margarine 300 ml sinaasappelsap 1 koffielepel kaneelpoeder 1 koffielepel gemalen komijn 1 koffielepel kurkuma 1 koffielepel gemalen venkelzaadjes 4 blaadjes laurier fijngehakte koriander 240 g volkorencouscous versgemalen peper (en zout)

Bereiding Laat de gedroogde pruimen 1 uur weken in lauw water. Laat uitlekken. Spoel de kikkererwten en laat uitlekken. Pel de uien en snipper fijn. Schil de sinaasappels en de citroen en snijd ze in dunne plakjes. Pel en ontpit de tomaten en snijd in partjes. Schil de raapjes en snijd in stukken. Snijd de kip in stukken en wentel de stukken kip in bloem. Verhit de margarine in een grote braadpan en bak de kip rondom aan. Haal de kip uit de pan en houd warm. Giet het braadvet weg. Voeg de uien toe en bak glazig. Voeg de kip, de raapjes en het sinaasappelsap toe. Breng op smaak met het kaneelpoeder, de gemalen komijn, de kurkuma, de gemalen venkelzaadjes en de laurier. Kruid ook met peper en eventueel wat zout. Dek af en laat 30 minuten zacht stoven. Voeg de tomaten, de geweekte pruimen, de plakjes sinaasappel en citroen en de uitgelekte kikkererwten toe. Dek af en laat nog 5 tot 10 minuten goed doorwarmen. Bereid de couscous volgens de instructies op de verpakking. Serveer goed heet met de couscous en garneer met enkele takjes koriander. Mag het wat pittiger? Serveer de tajine met wat harissa

16 Moment

TIP! Dit recept komt uit het boek ‘Kilootje minder’. Je kan dit boek aan de speciale ledenprijs van 20,50 euro aankopen via de website www.cm.be (rubriek ‘actualiteit en publicaties’). Neem ook eens een kijkje op www.kilootjeminder.be


Voor blokkend Vlaanderen

Koop nu je

Bokrijk-abonnement 2013 Bestel nu je Bokrijkabonnement 2013 en geniet met het hele gezin van het Openluchtmuseum van Bokrijk met tal van andere voordelen voor slechts 75 euro i.p.v. 85 euro. Liever met de kleinkinderen op pad? Ontdek dan het Grootouderabonnement voor oma, opa en alle kleinkinderen t.e.m. 18 jaar, eveneens aan 75 euro. In het Openluchtmuseum van Bokrijk kan je je laten onderdompelen in het dagelijkse leven op het Vlaamse platteland van weleer. Vanaf 30 maart 2013 tovert Bokrijk weer met tijd en neemt dit seizoen een duik naar de koers in de jaren 60. Er staan in 2013 ook een 10-tal grote evenementen op het programma. Dankzij het Bokrijkabonnement kan je hier onbeperkt van genieten! En dit inclusief vier gratis parkeerbeurten ter waarde van 20 euro en gratis shuttleritten op zon- en feestdagen (uitgezonderd evenementen). Via je Bokrijkabonnement 2013 geniet je bovendien van kortingen bij een groot aantal partners: Zoo Antwerpen en Planckendael, Technopolis, Bobbejaanland, Molenheide-Aquapolis‌ Het volledige overzicht vind je op www.bokrijk.be.

Voor studenten staat de examenperiode synoniem voor stress en slaaptekort. Gelukkig vindt blokkend Vlaanderen gehoor bij Teleblok, de gratis en anonieme chat- en telefoonlijn van CM. Studenten of hun omgeving die het even niet meer zien zitten en nood hebben aan een babbel kunnen terecht bij de vrijwilligers van Teleblok. Teleblok is van woensdag 9 januari t.e.m. woensdag 30 januari bereikbaar: online via chat op www.teleblok.be of telefonisch: gratis nummer 0800 13 144. Op de website vind je het hele jaar door info en tips rond studeren en studeerproblemen. Breng ook een bezoekje aan de Teleblok-facebookpagina: www.facebook.com/denblok

Je kan het gezinsabonnement (of grootouderabonnement) aan het voordeeltarief nog tot en met 31 januari 2013 aanvragen in twee stappen: 1) Reserveer je abonnement via http://reservaties.bokrijk.be en gebruik de kortingscode 30811 2) Stort binnen de vijf dagen het juiste bedrag op rekeningnr 235-0087040-43 met vermelding van het referentienummer dat je op de printvriendelijke fiche na je aanvraag vindt. Na ontvangst van de betaling ontvang je het Bokrijkabonnement 2013 per post. Voorwaarden: Het gezinsabonnement is bestemd voor ouders en hun ongehuwde kinderen. Het grootouderabonnement is voor groutouders en hun kleinkinderen t.e.m. 18 jaar. Het abonnement is persoonlijk en kan niet worden overgedragen aan familie of kennissen.

Kalmeer je geest, verwen je lichaam Ontdek onze nieuwe CM-wellnessarrangementen voor 30 of 50 euro per persoon op www.cm.be. Vermeld bij reservatie steeds dat het om een CM-wellnessarrangement gaat en vergeet je bon voorzien van je gele klevertje(s) niet mee te nemen. CM wenst je veel relaxplezier!

Geldig tot en met 30 september 2013.

CM-Wellnessvoordeelbon Gele klever persoon 1

Gele klever persoon 2

Wens je op de hoogte te blijven van alle CM-diensten en voordelen, vul dan je e-mailadres in

Moment 09


“

Je moet op zoek gaan naar dingen die je energie geven in plaats van af te wachten in je zetel.

“

18 Moment


Hoe vul ik mijn energievat aan? De herfstblues, het winterdipje of de najaarsvermoeidheid. Het zijn maar enkele termen die aangeven dat ons energiepeil soms onder het nulpunt zakt. We werken elke dag keihard en steken de rest van onze energie in ons gezin en het huishouden. Het gevolg? ’s Avonds is het energievat letterlijk af. Wat we kunnen doen om dat energiepeil weer op te krikken vroegen we aan personal coach Hilde Vreys.

Hoe erg is het gesteld met het energievat van de gemiddelde Vlaming? Hilde Vreys: “Mensen leren zichzelf een patroon aan: ze staan op, zorgen voor de kinderen, gaan werken, zorgen opnieuw voor de kinderen, … En dan zijn ze moe en uitgeblust en hebben ze geen moment tijd voor zichzelf gehad. Vooral dat laatste is de grote valkuil. Het zijn net die dingen waar je als persoon energie uit kan halen. Wat die tijd voor jezelf is, moet je zelf invullen. Dat is verschillend van persoon tot persoon. Feit is dat je op zoek met gaan naar dingen die je energie geven in plaats van afwachtend in je luie zetel te zitten. Dat is een groot misverstand.”

Wil je zeggen dat rusten geen energie geeft? Hilde: “Er zijn twee vormen van rusten. Je kan in de zetel zitten maar intussen aan duizend-en-één dingen denken. Zolang enkel je lichaam in rust is en niet je hoofd zal je moeilijk extra energie krijgen. Ook je hoofd leegmaken is dus de boodschap.”

Hilde Vreys Personal Trainer/Coach binnen “Optilife”

Hoe vind je datgene wat jou energie kan geven? Hilde: “Die zoektocht is niet altijd makkelijk. Je moet zelf aanvoelen wat bij je past. Ben je een energiek persoon, dan kan beweging je energie brengen. Ga een half uurtje joggen of trek naar het fitnesscentrum. Hou je niet van beweging, maar zoek je eerder rust, dan is yoga misschien iets voor jou? Het belangrijkste is dat je het leuk vindt. Het is iets heel persoonlijk. Het is niet omdat je beste vriendin energie haalt uit joggen, dat dat ook voor jou zo is. Mensen die van nature energiek zijn en een drukke geest hebben halen meestal weinig energie uit iets als yoga of meditatie. Ze hebben moeite om hun gedachten af te zetten en worden hier net onrustig van. Je kan je geest hierin wel trainen door bijvoorbeeld je gedachten te laten bestaan, ze in een wolkje te zetten en ze te laten wegdrijven. Zo kan je jezelf hierin oefenen. De vraag is natuurlijk of dit de juiste manier is om tot rust te komen. Persoonlijk ga ik lopen om mijn geest leeg te maken. Als ik na het lopen uitgeput onder de douche sta is dat voor mij het perfecte meditatiemoment. Je kan op voorhand proberen aan te voelen of het iets voor jou is. Wat je moet vermijden is erover nadenken. Wij mensen zijn beter in nadenken dan in voelen. Toch is dat gevoel erg belangrijk. Je moet je bewust zijn van wat je lichaam en geest willen. Zodra je dat beet hebt, kan je ermee aan de slag. Vergelijk het met je bewust zijn van een stressmoment. Als je weet dat je een stressmoment beleeft, kan je wat veranderen. Maar je moet wel eerst tot dat inzicht komen.”

Moment 19


Is stress ook een erge energievreter? Hilde: “Absoluut. Maar stress creëer je vaak zelf. Het is een kwestie van ermee leren omgaan. Het begint allemaal met bewust worden van je stressmoment. Als je zo’n streesmoment hebt, moet je een trucje toepassen om het stressniveau naar beneden te halen. Stress stapelen we op doordat we bepaalde dingen niet kunnen loslaten. Wat mij persoonlijk erg helpt is diep in- en uitademen en denken ‘het is wat het is en laat het maar zijn’. Je moet leren loslaten. Chaos kan ook stress veroorzaken. Ruim daarom je rommel op, in je hoofd, maar ook in je omgeving. Ik ken iemand die in een erg rommelig huis woont en constant last heeft van stress. Op haar werk komt ze tot rust. Haar werkomgeving is georganiseerd, maar haar huis niet. Daar ligt alvast een deel van de oorzaak van haar stress. Voor haar is opruimen en ordenen een mogelijke oplossing. Het is belangrijk om die rust op te zoeken en terug te vinden. Veel mensen worden ook zenuwachtig van alle dingen die ze nog eens zouden moeten doen. De zogenaamde to do’s. Wat kan helpen is een mind map maken. Je vertrekt vanuit je doel. Hierrond geef je de aspecten weer waarmee je rekening moet houden. Wil je tijd maken voor jezelf, dan zal je bijvoorbeeld rekening moeten houden met je man en je kinderen, maar ook met je werk, je huishouden en eventueel andere aspecten. Je kinderen moeten naar de dansles of de voetbaltraining, je man wil gaan sporten en jij moet eigenlijk het huishouden doen. Het is een kwestie van het overzicht houden en dit visueel maken. Mensen denken namelijk in beelden. Door het op papier te zetten, zet je het ook uit je hoofd. Vanuit de mind map is het makkelijk om geordende lijstjes te maken met je to do’s. Prioriteiten leren stellen is ook erg belangrijk. Je duidt op je lijstje de vijf belangrijkste aan en je verzoent je ermee dat je enkel die vijf kan doen. Dat zorgt ook voor rust.”

Drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. Niet alles in één keer. Het beste is om je lichaam op verschillende momenten per dag van energie te voorzien. De tussendoortjes mogen klein zijn, slechts een handvol. Dat is voldoende om je vuurtje aan de gang te houden. Er is niets zo erg als dat vuurtje laten uitdoven, want dan ga je in spaarstand. Als dat gebeurt houdt je lichaam alles vast en zet dit om in vetten. Het zijn weer net die vetten die ons moe maken. Je lichaam slaat dan alles op in vetten en die vetten maken ons moe. Het kost dan ook veel energie om het vuurtje weer aan te wakkeren. Je hebt voeding die ons energie geeft en voeding die ons moe maakt. Fast food maakt ons moe en broccoli is bijvoorbeeld de beste ‘energie-groente’ die er bestaat. Het is de absolute top wat eiwitten, vitaminen en mineralen betreft. Eiwitrijke voeding is belangrijk voor ons lichaam. Het is de brandstof voor onze spieren. We moeten regelmatig onze reserves aanvullen. Doen we dat niet, gaat ons lichaam aan onze spieren knabbelen. Ook koolhydraten hebben we nodig. Die halen we vooral uit fruit en groenten. Dan heb je natuurlijk nog water. Drink gerust tot 2 liter per dag water! Het is de ideale transporter om afvalstoffen af te voeren. Als je te weinig water drinkt, dan kan het vochtgehalte tussen je gewrichten verminderen en is de kans op gewrichtsklachten groter.

Voldoende eten is belangrijk, want voedsel is een natuurlijke energiebron.

Hilde: “Voldoende eten is belangrijk, want voedsel is een natuurlijke energiebron. Mensen vergeten dat vaak. Regelmatig eten is regel 1 en met regelmatig bedoel ik zes keer per dag.

dansles voetbal

huiswerk

kinderen

tandarts

winkelen

administratie werk

tijd maken voor mezelf

eten maken huishouden

man verbouwing wassen & strijken hobby

20 Moment

opruimen

Bestaat er ook energy food?

Een tip die nogal wat mensen regelmatig in de wind slaan: vergeet je ontbijt niet. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag! Je stofwisseling werkt het snelst van ’s morgens tot ongeveer 14 uur in de namiddag. Vanaf dan begint het stilaan te vertragen. Sla je je ontbijt over, dan eet je waarschijnlijk voor de eerste keer rond de middag, maar volgt de grootste maaltijd ’s avonds rond 18 uur. Net tijdens de vertraagde stofwisseling. Je gaat niet goed kunnen slapen, want je lichaam is op dat moment nog bezig met het verwerken van je maaltijd. Wat niet verwerkt is, blijft in je lichaam zitten en wordt omgezet in vet. Het beste wat je kan doen is de dag starten met een gezond ontbijt, ’s middags kiezen voor een warme maaltijd en ’s avonds slechts een kleine, lichte maaltijd nuttigen. Na die laatste maaltijd mag je gerust nog iets eten, maar laat het dan eiwitrijk zijn. Dat is het makkelijkst om te verwerken. Goede voorbeelden zijn nootjes, kaasblokjes, een stukje parmaham, platte kaas of yoghurt, … Groenten of fruit zijn ’s avonds moeilijker voor de vertering.”


We moeten beter eten en gericht op zoek gaan naar meer energie. Maar is ons leven in het algemeen niet te druk? Hilde: “Het klopt dat de maatschappij veel van ons verwacht. Eens leren neen zeggen is inderdaad erg belangrijk, voor onszelf, maar ook voor anderen. Ik vergelijk onszelf graag met een glas water. Wil je veel voor anderen kunnen doen, moet je zorgen dat je glas vol is, of zelfs overloopt. Is je glas leeg, heb je niets om aan anderen te geven. De kunst is om aan jezelf te denken en aan je eigen energie te werken zodat je glas terug vol raakt. Wat overloopt, is voor de anderen. Het is ok om jezelf op de eerste plaats te zetten. Zeg dus gerust eens neen. Of stel bepaalde dingen even uit. Naar een bepaald doel toeleven brengt ook rust. Heb je een doel gesteld, dan weet je waaraan je aan het werken bent. Dat maakt het meestal makkelijker. Is je doel verwezenlijkt, sta dan even stil en zoek een nieuw doel. Zie het doel als een droom. Dromen is leuk en geeft ons een goed gevoel én energie.”

Wat als het niet meer lukt? Als we de energie niet meer vinden? Hilde: “Er zijn veel mensen die het niet meer weten. Het aanbod is groot. In welke richting moet ik gaan zoeken? Ik wil wel professionele hulp, maar bij wie kan ik terecht? Heb ik hulp nodig om mezelf in beweging te zetten of moet ik eerder mijn voeding aanpassen? Wat kan helpen is alles op een rijtje zetten. Dat doe je door binnen je vijf levensgebieden op zoek te gaan: emoties en gedachten, gezin en relaties, financiën, job, gezondheid. Om in harmonie en rust te kunnen leven is het beter dat deze vijf gebieden in balans zijn. Misschien ben je keihard aan het werk, krijg je binnenkort een promotie, maar gaat het minder goed met je gezondheid. Net omdat je zo hard werkt, lijdt je gezin en je relatie hier ook onder. De gebieden zijn dus niet in balans. Je kan dit even volhouden, maar na een tijdje zal je de gevolgen ervaren. Het is een kwestie van te bepalen welke werkpunten binnen bepaalde levensgebieden prioriteit zijn. Soms kan je dat niet alleen. Een coach of je huisarts kan je hiermee helpen en eventueel doorverwijzen.”

Heb je nog een laatste, eenvoudige tip die we dagelijks kunnen toepassen om ons energieniveau op te krikken? Hilde: “Wat altijd werkt is lachen! Ga naar een sessie lachtherapie of lachyoga. Zet vrolijke muziek op of kijk naar stand-up comedy. Eigenlijk is het niet belangrijk wat je doet, zolang het je maar aan het lachen brengt. Wist je dat kinderen 300 tot 500 keer per dag lachen? Volwassenen slechts 10 tot 15 keer. Let er maar eens op. Breng wat humor in je dag en je zal je meteen beter voelen!

Een laatste tip: let ook goed op wat kinderen doen. Zij zijn de vinger aan de pols, net omdat ze nog zo puur en eerlijk zijn. Mijn dochter van vijf is mijn alarmbel. in een vervelende bui zit, weet ik dat ze eigenlijk wil zeggen ‘mama, doe het eens rustig aan en kom even met me spelen’. Kinderen doen alles nog veel gevoelsmatiger. Wij denken teveel na en vergeten te voelen. En om te voelen is het noodzakelijk dat we eens even stilstaan en van op een afstand kijken welke patronen we eigenlijk gecreëerd hebben die voor blokkades en weerstand kunnen zorgen, waardoor we nog steeds niet doen wat we graag zouden willen doen. En dat is de truc: “pas als je bewust wordt van die patronen, zet je een stap naar verandering”. Pas dan kan je leven hoe je werkelijk wil.”

Heb jij nood aan meer energie? Kom dan zeker naar één van onze infosessies of cursussen rond energie. CM-infosessie

9 tips voor een energieker leven! Hilde Vreys geeft je tips mee om een leven lang fit en energiek te zijn en te blijven. Je leert hoe heel simpele en eenvoudige tips rond voeding, beweging, ontspanning, positief & bewust denken jou al een heel eind op weg kunnen helpen. Door: Hilde Vreys, Personal Trainer/Coach binnen “Optilife” Waar & Wanneer: Hasselt – 10 april of 29 mei 2013, van 20.00 uur tot 22.00 uur Prijs: 2 euro voor CM-leden, 5 euro voor niet-leden

CM-cursus

Boost je energie in 6 stappen • Voel je je vaak futloos en moe? Soms zelfs heel de dag door? • Denk je soms ‘had ik maar dat tikkeltje meer energie’? Dan is deze cursus vast iets voor jou! In 6 sessies leren we je hoe je zelf je energie kunt opwekken én onderhouden! In deze drukke tijden zijn er veel mensen die last hebben van een energietekort. Door: Ready2Improve Waar & Wanneer: Hasselt – 28 maart, 11 april, 25 april, 16 mei, 23 mei en 13 juni 2013 (6 sessies), telkens van 20.00 uur tot 22.00 uur Prijs: 40 euro voor CM-leden, 80 euro voor niet-leden, 20 euro voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming

Moment 21


Gezocht:

M/v met een hart voor anderen! De diensten Thuisoppas en Oppas + (oppas voor kinderen met een handicap of chronisch zieke kinderen) van Ziekenzorg CM zijn op zoek naar vrijwilligers. Ben jij diegene die we zoeken? Wie kan ik helpen? Brigitte is één van de Mantelzorgers die thuis voor een ziek familielid zorgen, hebben vrijwilligers die haar steentje bijook tijd voor zichzelf nodig. Jij kan als vrijwilliger voor even de draagt. zorg overnemen en zo een grote steun betekenen! “6 jaar geleden ben ik gestart als vrijwilliger voor de Wat mag ik doen? thuisoppas en oppas + van Ziekenzorg CM. Een kennis Toezicht houden en gezelschap bieden, zorgen voor een aanvan me deed dit al een tijdje en ik vond het zo mooi dat ze ook in haar vrije tijd de zorg voor een ander op zich nam. gename tijdsbesteding (op maat van de zieke en/of het kind), Toen de vader van een vriendin van me stierf, besloot ik de een aantal taken op je nemen (maaltijden opwarmen, helstap te zetten. Eén nacht per week ging ik bij ‘bomma’ slapen. pen bij het eten, hulp bieden bij toiletbezoek, toezicht op Het was meteen een ongelooflijke ervaring. Haar levensverhaal was zo boeiend. Ik kon er zelf zoveel uit leren. De ervaring bleef inname medicatie,…), … niet bij de zorg voor een ander. Het was een wisselwerking, een Je bepaalt zelf hoeveel, wanneer en in welke situawederzijds vertrouwen. Toen ‘bomma’ verder opgevangen werd door haar dochter en haar gezin, besloot ik mijn activiteit verder te ties we je kunnen inschakelen. zetten met een wekelijkse overnachting bij een andere fantastische dame “ ma”, tot zij op 97 jaar in alle rust en vree is heengegaan. Ik blijf met veel enthousiasme zorg en opvang bieden waar hulp en ondersteuning nodig is. Ik doe nu zowel de thuisoppas als de oppas voor kindjes met een handicap of een chronische ziekte. Het is druk, dat geef ik toe. Ik ben 54 jaar, werk nog als enthousiaste kraamverzorgende, heb een man met een drukke job, drie dochters en een eerste kleinkind. Mijn man en ik moeten vaak de agenda’s naast elkaar leggen, maar ik kan me geen leven voorstellen zonder de oppas. Mijn dochter die nog thuis woont heeft intussen ook de microbe te pakken. Als ik verhinderd ben, neemt zij het van me over. Ik kan het echt aan iedereen aanraden. Je kleine wereldje wordt er beter van. Het is hartverwarmend voor beide partijen. Dit is ook vooral een oproep naar de jonge mensen. Gebruik je levensvreugde en enthousiasme en deel dit met anderen. De belangeloze zorg voor een ander is ook waardevol voor jezelf! Voel je je onzeker? Ziekenzorg CM zorgt altijd voor de noodzakelijke ondersteuning en vorming. Je wordt er zelf ook een stuk wijzer van. Brigitte

Thuiszorgfiche Ben je chronisch patiënt en moet je naar het ziekenhuis? Vergeet dan zeker je thuiszorgfiche niet mee te nemen. De thuiszorgfiche is een heen- en weerfiche, die in eerste instantie gebruikt wordt door chronische patiënten die minstens één keer per maand door de huisarts gezien worden. Je bewaart de fiche thuis en vult deze in samenspraak met betrokken hulp- en zorgverleners in. Dankzij de thuiszorgfiche beschikt het ziekenhuis bij opname meteen over de juiste gegevens. Hierdoor wordt een betere continuering van de zorg gegarandeerd. 22 Moment

Wil je net als Brigitte jouw steentje bijdragen? Neem dan contact op met de dienst Thuisoppas van Ziekenzorg CM via Thuisoppas.ziekenzorg.limburg@cm.be of 011 28 04 20 (8.30 uur – 12.00 uur).

Meer info : bij je huisarts www.listel.be


HOOR CENTRUM

Adressen en openingsuren van de CM-hoorcentra vind je op www.hoorcentrumscherpesteen.be

70 euro korting op mp3-oordoppen op maat Maak nog tot en met 31 december een afspraak in een CM-hoorcentrum en betaal slechts 185 euro i.p.v. 255 euro voor mp3-oortjes op maat van Dreve. Deze oortjes zijn twee producten in een: gehoorberscherming én mp3-oortjes met afneembare audiokabel. Je kiest zelf je filtersterkte (DM-filters: 15,20 of 25). De mp3-oordoppen zijn verkrijgbaar in Metalic en Candy kleuren. Dat zijn de kleuren van je iPod. Bij aankoop voeren wij gratis een lekdichtheidstest uit. Dankzij de perfecte pasvorm in zacht materiaal verdwijnen storende omgevingsgeluiden (*). Hierdoor kan het volume veel lager. Ideaal dus voor bijvoorbeeld op de trein of in het park. Kortom: voor overal waar je ongestoord wilt genieten van muziek op een veilige manier.

Fiets op ? Helm op ! Het dragen van een fietshelm zou volgens het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid het aantal dodelijke ongevallen verminderen met 10 à 20 procent. België beschikt niet over cijfergegevens over het dragen van een helm en over de types blessures bij slachtoffers van ongevallen met de fiets. Nederlandse studies geven aan dat 30% van de ernstige letsels bij fietsers hoofdletsels zijn. Volgens ABUS, een producent van fietshelmen, blijkt uit onderzoek dat een helm het risico op hersenletsels met 85% terugdringt. Verschillende organisaties raden verder ten stelligste aan dat kinderen een helm dragen. Zij zijn immers de meest kwetsbare fietsers.

Voordeelbon

(bron: www.gezondheid.be)

Bij aankoop van een HARTSLAGMETER

15% korting!

Geldig in de Limburgse CM-Thuiszorgwinkels. Eén bon per aankoop, niet cumuleerbaar met andere acties, voordelen of kortingen. Enkel originele bonnen worden aanvaard van 01-01-2013 t.e.m. 31-03-2013 www.thuiszorgwinkel.be GENK - HASSELT - SINT-TRUIDEN - HOESELT - MAASMECHELEN - BREE - OVERPELT - BERINGEN

Moment 23


Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk.

Puzzelhoekje

GENEESMIDDEL

PAARDJE

POOLBEWONER

VEZELPRODUCT

INFINITIEF

MUZIEKINSTRUMENT

EVENALS

3

EUROPESE TAAL

10

MAAND VOGEL

SIERPLANT VLAKTEMAAT

WERKTUIG DAG EN NACHT

7 RIVIER IN ITALIË

VAATWERK

BENUL

BEZINKSEL

MOTORSCHIP

KEUKENGEREI

11 TINT

VOERTUIG ENZOVOORT BEDWELMING NEVEL

4

2

VAARWEL (FR.)

BEDEHUIS

PLAATS IN LIMBURG

PLAATS

GEHOORZAAL

BUNDEL

OOGZIEKTE

REUKWATER

WERK

DRANK

WELDOORVOED

VLEKKENWATER

SOORT ONDERWIJS

12

TE ZIJNER TIJD (AFK.)

UITROEP

VOORZETSEL

WIJZE

GAST

1 RIVIERMONDING

DEEL VAN HET OOR

WAT

VRUCHT

9

LANDBOUWWERKTUIG

MANNELIJK DIER

GOLVEN

INSECT

AFHANGEND DEEL

14 GEVOEL

13

LOON

RIJSCHOOL

16 LEIDSMAN

5

RIJGSNOER

VAN ZEKERE HOUTSOORT

VERVOERMIDDEL

PLAATS IN NOORWEGEN

INWENDIG ORGAAN

BRANDSTOF BEWIJSVOERING

ERYTROPOËTINE (AFK.)

MUURHOLTE LATER

6

TANDELOOS ZOOGDIER

PER DAG

15 GROEP SPELERS

SPIE

MAANSTAND

BEVEL

TAILLE

NOORDERBREEDTE (AFK.)

VROUWELIJK DIER

LEESTEKEN

INSNIJDING

ALLERLEI

8 © DENKSPORT PUZZELBLADEN 1

1

2

3

A E S P D I R M I N V E

4

K O K O S

H H I M O T B M O E S T P C O L D E I E K E U T R E S B N B R I E S N

E T M A A L

2

3

4

5

6

7

A L S O O K

I A I N T Z E F A R K L S K E E S T A B O E A L E A M T N E G E L A R O O G L E E S I N T E V A

J A A G R N O E U R A S A R U I T L Z A S T L V I K E P O T M E A M R I A

5

8

6

9

7

10

8

9

11

10

12

11

13

12

13

14

15

MOMENT VERLOOT 20 Bokrijk gezinsabonnementen 2013 Wil je graag kans maken? Vul Tdan vóór 14 januari 2013 het wedstrijdformulier in op www.cm.be of stuur T R R het antwoord naar moment.limburg@cm.be. Vergeet niet je naam, adres, telefoonnummer én rijksreA D I M A N gisternummer te Evermelden.I Beschik je niet over internet, dan kan je een gele briefkaart voorzien van G I D E T een gele klever, antwoord en je telefoonnummer sturen naar MOMENT-SPEELTIJD, PrinsNhet A juiste R M E R P Bisschopssingel 75, 3500 Hasselt. De winnaars worden op 15 januari 2013 persoonlijk verwittigd. Heb je N M E D niet gewonnen? Geen nood. Nog tot en met 31 januari 2013 koop je het Bokrijk gezinsabonnement 2013 CM. Hoe gaat het met u? voor slechts 75€ i.p.v. 85€. Lees er alles over op pagina 17 van dit magazine.

Moment 24

14

15

16

16

Breng de letters uit de genummerde vakjes over naar de gelijkgenummerde vakjes van de oplossingsbalk. Daar verschijnt dan de oplossing.


AGENDA VOOR IEDEREEN . donderdag 10 januari 2013 maandag 14 januari 2013 woensdag 16 januari 2013 maandag 21 januari 2013 donderdag 22 januari 2013 donderdag 24 januari 2013 maandag 28 januari2013 vrijdag 01 februari 2013 woensdag 06 februari 2013 woensdag 13 februari 2013 dinsdag 19 februari 2013 dinsdag 26 februari 2013 woensdag 27 februari 2013 dinsdag 05 maart 2013 woensdag 06 maart 2013 donderdag 07 maart 2013 donderdag 14 maart 2013 woensdag 20 maart 2013 donderdag 21 maart 2013 dinsdag 26 maart 2013

donderdag 10 januari 2013 maandag 28 januari 2013 vrijdag 01 februari 2013 vrijdag 22 februari 2013 dinsdag 05 maart 2013 vrijdag 08 maart 2013 maandag 11 maart 2013 dinsdag 12 maart 2013 donderdag 14 maart 2013 maandag 18 maart 2013 vrijdag 12 april 2013 dinsdag 16 april 2013 woensdag 17 april 2013 donderdag 18 april 2013 vrijdag 19 april 2013 dinsdag 23 april 2013 dinsdag 23 april 2013

Da’s straf zo’n beloning Rouwverwerking Mindfulness Omgaan met je hooggevoeligheid Piekeren Fibromyalgie Helder en respectvol communiceren Haal meer uit je leven Allergieën kwestie van evenwicht Zalig slapen fris ontwaking Van depressie naar nieuwe levensenergie Grenzen stellen Mijn kind is hooggevoelig Bouwen aan een stralend zelfvertrouwen Astma en allergie bij kinderen Eet je fit Autisme uitleggen Hoe behouden we levenskwaliteit Gezond optimisme Mindfulness

VOOR CHRONISCH ZIEKEN -65. Geheugentraining Gezondheid te koop De verborgen kunstenaar Liefde in tijden van ziekte en pijn Darmproblemen Aan de slag met moderne apparaten Paasdecoratie De invloed van medicatie op het geheugen CVS in modulevorm Rechtkrabbelen Werken aan je uitstraling Voeding reuma Levensfilosofie Impact van kanker op je relatie Eutonie Piekeren Slapeloosheid

VOOR MANTELZORGERS.

dinsdag 15 januari 2013 donderdag 17 januari 2013 woensdag 23 januari 2013 maandag 28 januari 2013 maandag 04 februari 2013 dinsdag 05 februari 2013 donderdag 07 februari 2013 dinsdag 19 februari 2013 donderdag 21 februari 2013 woensdag 06 maart 2013 woensdag 06 maart 2013 donderdag 11 maart 2013 donderdag 25 maart 2013 maandag 08 april 2013 donderdag 18 april 2013 vrijdag 19 april 2013

De buitenkant van meneer Jules Wellness in de thuiszorg Wat is dementie? Schilderen rond zorg Omgaan met psychische problemen Magenta Hulpmiddelen Parkinson Wat wanneer de zorg begint? Beschermingsmaatregelen Premies en tegemoetkomingen voor kankerpatiënten Parkinson heb je niet alleen Mantelzorgers geven hun mening Sandwichgeneratie GPS in de thuiszorg Impact van kanker op je relatie Bezoek stroopfabriek

VOORJAAR ‘13 Moment 25


Voor iedereen Infosessie

Da’s straf zo’n beloning

INFOSESSIE

donderdag

Hasselt - 10/01 - 20.00-22.00 uur door Ilse Dewitte, orthopedagoge en kinder- en jongerentherapeute

woensdag

10/01 Infosessie

maandag

14/01 CURSUS

woensdag

16/01

Infosessie

maandag

Rouwverwerking Hasselt - 14/01 - 20.00-22.00 uur door Manu Keirse, klinisch psycholoog en specialist in rouwverwerking

Basisbegrippen mindfulness Hasselt - 16, 23 en 30/01 - 20.00-22.00 uur door Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe, gedragstherapeute en auteur van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’ Prijs: 80 euro - 40 euro voor CM-leden - 20 euro voor VT

Omgaan met je hooggevoeligheid

06/02

Allergieën kwestie van evenwicht

In deze infosessie geven we je uitleg over wat een allergie precies is, vertellen we welke de symptomen zijn, geven we een overzicht van de uitlokkende factoren en vertellen we wat je eraan kan doen. Met de praktische kant kan je leren het dagelijks leven weer in evenwicht te brengen. Door Christine Baelus, coördinator van de astma- en allergiekoepel Hasselt - 6/02 - 20.00-22.00 uur

Infosessie

Zalig slapen, fris ontwaken

woensdag

Hasselt - 13/02 - 20.00-22.00 uur door Annelies Smolders, psychologepsychotherapeute

21/01

Hasselt - 21/01 - 20.00-22.00 uur door HSP Vlaanderen (Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen)

13/02

Infosessie

Piekeren

Infosessie

dinsdag

22/01

Hasselt - 22/01 - 20.00-22.00 uur door Erna Claes, doctor in de psychologie

Infosessie

Fibromyalgie

donderdag

Hasselt - 24/01 OF 5/02 - 20.00-22.00 uur door Dr. Boudewijn Van Houdenhove

24/01 Infosessie

woensdag

28/01 CURSUS Infosessie

vrijdag

01/02

26 Moment

Helder en respectvol communiceren Hasselt - 28/01 - 20.00-22.00 uur door Katty Desquesnes, mental coach & trainer

Haal meer uit je leven. Werken aan geluk Hasselt - 1, 8, 15 en 22/02 - 19.00-22.00 uur door Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe, gedragstherapeute en auteur van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’ Prijs: 200 euro - 100 euro voor CM-leden 50 euro voor VT

dinsdag

19/02

Van depressie naar nieuwe levensenergie

Depressieve gevoelens wegen zwaar voor jezelf en je omgeving. In deze infosessie verkennen we wat er in je lichaam, gevoel en geest gebeurt als je depressief bent. Je ontdekt wat je kan doen om deze kortsluiting te herstellen. Deze sessie is bedoeld voor iedereen die graag meer zicht krijgt op het fenomeen depressie en hoe je hiermee bij jezelf of iemand uit je omgeving kan omgaan. Door Christine Baelus, coördinator van de astma- en allergiekoepel Hasselt - 6/02 - 20.00-22.00 uur


Infosessie

dinsdag

26/02

Infosessie

woensdag

27/02

Infosessie

dinsdag

05/03

Grenzen stellen. Moet mijn kind nog luisteren? Hasselt - 26/02 - 20.00-22.00 uur door Maurits Wysmans, docent aan KHLeuven en deskundige in opvoedings-, gedrags-, en communicatieproblemen.

Infosessie

donderdag

07/03

Infosessie

Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start? Hasselt - 27/02 - 20.00-22.00 uur door HSP Vlaanderen (Vlaamse Vereniging voor Hooggevoelige Personen)

donderdag

14/03

Bouwen aan een stralend zelfvertrouwen

Infosessie Infosessie

Door Prof. Dr. Boudewijn Van Houdenhove Hasselt - 5/03 - 20.00-22.00 uur door Inge Ketels, coach persoonlijke kracht

woensdag

20/03

Eet je fit Hasselt - 7/03 - 20.00-22.00 uur door Hilde Vreys, personal trainer/coach binnen ‘Optilife’

Autisme uitleggen aan je omgeving Hasselt – 14/03 – 20.00-22.00 uur – door Laurent Voets, master in de (ortho)pedagogische wetenschappen en lector aan het departement SAW van de KHlim.

Hoe behouden we onze levenskwaliteit? Hasselt – 20/03 – 20.00-22.00 uur – door Alfred Coninx, hoofdlaborant klinische microbiologie

INFOSESSIE

woensdag

06/03

Infosessie

donderdag

21/03 Infosessie

dinsdag

26/03

Astma en allergie bij kinderen

In deze infosessie vertellen we je wat astma en allergie juist zijn, welke de symptomen zijn, hoe de diagnose wordt gesteld en geven we je praktische tips voor het dagelijks leven als ouder, onthaalouder, leerkracht van een kind met astma en allergie. Door Christine Baelus, coördinator van de astma en allergiekoepel Hasselt – 6/03 – 20.00-22.00 uur

Gezond optimisme Hasselt – 21/03 – 20.00-22.00 uur – door Irène Vanoppen, vormingsmedewerker

Mindfulness Hasselt – 26/03 – 20.00-22.00 uur – door Nathalie Cardinaels, klinisch psychologe, gedragstherapeute en auteur van het boek ‘Mindfulness bij borstkanker’

WAAR & WANNEER* Hasselt - telkens van 20.00 - 22.00 uur

PRIJS INFOSESSIES*

2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden

Info en Inschrijvingen www.cm.be/agenda gezondheidspromotie.limburg@cm.be 011 28 04 45

* tenzij anders vermeld

Moment 27


Voor chronisch zieken -65 Infosessie CURSUS

Geheugentraining

donderdag

Sint-Truiden - 10, 17, 24, 31/01 en 7/02 2013 9.30-12.30 uur 35 euro voor CM-leden - 105 euro voor nietleden - 17,50 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

10/01

INFOSESSIE

maandag

28/01

Gezondheid te koop

Marleen Finoulst, dokter en hoofdredactrice van Bodytalk, neemt je mee naar de verleidelijke wereld van de wondermiddeltjes. De voedingssupplementen, Omega 3, Fitflops en Powerbalance, … ze passeren allemaal de revue. Wat werkt? Wat werkt niet? Hoe kan de consument zich daartegen beschermen? Is de gewone “gezonde boerenkost” niet meer dan goed genoeg? Stof genoeg voor een interessante uiteenzetting, die de actuele gezondheidshype kritisch onder de loep neemt. Door Marleen Finoulst, dokter en hoofdredactrice Bodytalk Neerpelt – 29/01 – 13.30-16.30 uur

INFOSESSIE

vrijdag

22/02

Liefde in tijden van ziekte en pijn Wanneer je geconfronteerd wordt met gezondheidsproblemen, verandert ook je partnerrelatie. In deze informatiesessie gaan we op zoek naar wat er verandert en hoe jij en je partner hiermee omgaan. Zowel jouw ervaringen als die van je partner krijgen een plaats. We bekijken welke rol communicatie en intimiteit in dit alles spelen.

Door Brigitte D’Hondt, relaxatietherapeute Kortessem – 22/02 – 9.30-12.30 uur

Infosessie INFOSESSIE

dinsdag

06/11 Infosessie CONTACT

maandag

11/03

Darmproblemen, hoe begin ik eraan? Neerpelt - 5/03 - 13.30-16.30 uur door Katinka Gerrits, complementair gezondheidstherapeut

Paasdecoratie: beeldige konijnen Door Linda Bleus, freelance lesgeefster Lanaken - 11/03 - 13.30-16.30 uur 15 euro voor CM-leden - 30 euro voor niet-leden

CURSUS

maandag

04/02

De verborgen kunstenaar Deze cursus is een ontdekkingstocht naar jouw talent met verf en penseel. Verwacht geen ‘schildercursus’ van A tot Z. Je kiest je eigen thema, je eigen onderwerp. Kortom, jouw inspiratie telt. De deskundige lesgeverkunstenaar geeft je tips over kleur, penseel, licht, compositie, houding… Over alles wat de kunstenaar in jou kan ontdooien.

Door Anne Loomans, freelance kunstenaar Gruitrode - 4, 11, 18 25/02 en 4, 11/03 - 13.30-16.30 uur 42 euro voor CM-leden – 126 euro voor niet-leden – 21 euro sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

28 Moment

INFOSESSIE

dinsdag

12/03

De invloed van medicatie op het geheugen

’t Ligt op het puntje van mijn tong… Iedereen heeft dat al wel eens gezegd. Je weet dat je het weet, maar het komt niet. Wat is het geheugen eigenlijk, hoe zit het in elkaar? Hoe komt het dat er wel eens kortsluitingen zijn? En hoe komt het dat je je nu eens goed kunt concentreren en dan weer minder? Medicatie is één van de factoren die je geheugen beïnvloeden. We gaan dieper in op de werking van medicatie en belichten mogelijke bijwerkingen.

door Michael Portzky (neuropsycholoog) Hasselt - 12/03 - 18.30-21.30 uur


INFOSESSIE

INFOSESSIE

woensdag

donderdag

14/03

18/04

CVS in modulevorm

Module 1: CVS en hooggevoeligheid Tijdens de infosessie krijg je meer info en reiken we je kapstokken aan om er op een zinvolle manier mee om te gaan. Module 2: CVS en mindfulness Mindfulness of aandachtig zijn kan een positieve manier zijn om te leren omgaan met het leven met CVS. Module 3: CVS en acupunctuur In deze informatiesessie krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden van acupunctuur. Ook voor mensen met CVS kan deze behandeling een heilzame werking hebben.

M1 Door Marleen Lambrichts, freelance lesgeefster M2 Door Marina Vandecruys, psychologe M3 Door dr. Jozef Weyns, arts en lid van de vereniging van acupuncturisten Hasselt - 14/03 (module 1), 28/03 (module 2), 4/04 (module 3) – 13.30-16.30 uur Cursus: 4 euro voor CM-leden - 13 euro voor niet-leden Module: 2 euro voor CM-leden - 5 euro voor niet-leden

INFOSESSIE Infosessie

maandag

18/03 Infosessie CURSUS

vrijdag

12/04

INFOSESSIE Infosessie

dinsdag

16/04

Rechtkrabbelen en weer verder doen Heusden-Zolder - 18/03 - 13.30-16.30 uur door Marina Vandecruys, psychologe

Kanker treft jou niet alleen, ook mensen die dicht bij je staan krijgen de klap te verwerken en kunnen verdriet, woede, ongeloof, machteloosheid en zelfs wanhoop ervaren. Tijdens deze sessie krijg je ideeën en tips over hoe je de omgang met je (brede) omgeving weer zelf in handen kan nemen, bijvoorbeeld over wat en hoeveel je precies wenst te vertellen over je ziekte en gevoelens en over hoe je kan toestaan dat de ander je helpt door taken over te nemen of door er gewoon voor jou te zijn.

Door Walter Rombouts, psycholoog UZ Leuven en opleider Perspectief Holsbeek Hasselt - 18/04 - 18.30-21.30 uur - ISM CM-Thuiszorgpunt

INFOSESSIE Infosessie

dinsdag

19/04 Infosessie CURSUS

dinsdag

23/04

Werken aan je uitstraling Door een kleur- en stijlconsulente Alken - 12, 19, 26/04 en 3/05 - 9.30-12.30 uur Prijs 28 euro voor CM-leden – 84 euro voor nietleden -14 euro CM-sterprijs (voor CM-leden met verhoogde tegemoetkoming)

Slijtage en artrose van de gewrichten Genk - 16/04 - 13.30-16.30 uur door freelance lesgever

INFOSESSIE Infosessie

dinsdag

23/04

Eutonie voor beginners Lanaken - 19, 26/04 en 3, 10, 17/05 - 13.30-16.30 uur door Monique Wittevrouw eutoniepedagoge VES)

Piekeren, een gemene energiedief Beringen - 23, 30/04 en 07, 14, 21/05 - 9.30-12.30 uur Door Patrick De Decker, psycholoog Prijs: 35 euro voor CM-leden - 105 euro voor niet-leden - 17,50 euro CM sterprijs (voor CMleden met verhoogde tegemoetkoming)

Beter omgaan met slapeloosheid Sint-Truiden - 23/04 - 13.30-16.30 uur door klinisch psychologe en gedragstherapeute multidisciplinair Slaap Waak Centrum UZ Leuven

Info en Inschrijvingen Prijs infosessies* 2 euro voor CM-leden, 5 euro voor niet-leden

CURSUS Infosessie

Levensfilosofie, van tobbers tot denkers

woensdag

Alken - 17, 24/04 en 8, 15, 22/05 - 9.30-12.30 uur door Lieve De Nutte, filosofisch consulente, Denk-Werk Prijs: 35 euro voor CM-leden - 105 euro voor niet-leden - 17,50 euro CM-sterprijs (voor CMleden met verhoogde tegemoetkoming)

17/04

Impact van kanker op je relatie

Info & Inschrijving ariadne.limburg@cm.be 011 28 02 97

*tenzij anders vermeld

Moment 29


Voor mantelzorgers THEATER

reeks

dinsdag

maandag

28/01

15/01

Monoloog De buitenkant van meneer Jules

Op een ochtend stelt de bejaarde Alice vast dat haar man dood op de bank zit. Omdat ze het besef langzaam wil laten doordringen en het vertrouwde leven zo lang mogelijk wil aanhouden, belt ze de hulpdiensten nog niet. Ze denkt terug aan hun intens vervlochten leven, maar ook aan hoe zij - zonder dat hij ervan wist - ooit een gewiekste confrontatie met een rivale aanging om haar huwelijk te redden. Wanneer een buurvrouw aan Alice vraagt op haar autistische zoon te passen, dreigt haar stil arrangement in het honderd te lopen. Maar de gesloten jongen neemt haar onrust weg met zijn naïeve, heldere kijk: “Meneer Jules is weg. Dit is de buitenkant van Meneer Jules.” Zachtjes en vertroostend schuift hij ook in de plaats van meneer Jules. Rasacteur Kurt Defrancq vertelt in dit haast onbeweeglijk tafereel, in een tekst die zindert van intimisme, deze ontroerende mix van gemis, aanhankelijkheid en heimwee waarmee personage Alice plots af te rekenen krijgt. Een pakkend verhaal over afscheid nemen & liefde…

Schilderen rond zorg

Martin Oluwadiran, de altijd pratende-altijd lachende kunstenaar, leert zijn pupillen schilderen ‘vanuit het hart’. Techniek speelt daarbij hoegenaamd geen rol. Tijdens de lessen maken we een schilderij rond onze zorgsituatie. Dat is enkel maar mogelijk door de enorme drijvende kracht van Martin. “Nadenken, kleuren mengen en schilderen!”, luidt het voortdurend. De resultaten zijn ronduit schitterend. Nergens vind je meer kleuren en fantasierijke figuren op doek vinden dan in de klas van meester Oluwadiran. Houthalen - 28/01, 04/02, 11/02, 18/02, 25/02, 04/03 – 19.00-22.00 uur 60 euro voor 6 lessen (materiaal inbegrepen)

reeks

maandag

04/02

Zonhoven – 15/01 – 19.30 uur – door Kurt Defrancq 5 euro p.p. (ter plaatse te betalen)

Moment

donderdag

17/01

infosessie

Woensdag

23/01 30 30 Moment Moment

Wellness in de thuiszorg Hasselt - 17-01 - 19.30-21.30 uur Genk - 24/01 - 14-16 uur Peer - 31/01 - 19.30-21.30 uur Beringen - 14/02 - 19.30-21.30 uur Maaseik - 21/02 - 14-16 uur Gratis

Wat is dementie? Hasselt – 23/01 – 19.30-22.00 uur – door Medewerker Expertisecentrum Dementie Contact Hasselt

Omgaan met psychische problemen Wanneer je in je omgeving geconfronteerd wordt met psychische problemen brengt dit meteen vele vragen met zich mee. Wat betekent deze ziekte? Hoe kan je de persoon ondersteunen? In deze gespreksgroep bieden we antwoorden op de vele vragen en kan je ervaringen uitwisselen met lotgenoten. In samenwerking met Similes vzw Door een medewerker dienst Maatschappelijk Werk Houthalen - 4/02, 4/03, 15/04 en 13/05 – 13.30-16.00 uur 10 euro


WORKSHOP

dinsdag

05/02

Magenta… voor jonge ouders van kinderen met een handicap Houthalen – 5/02, 19/02, 5/03, 19/03 – 19.30-22.00 uur – door Noor Seghers, moeder van een zorgenkind 10 euro

reeks

woensdag

06/03 belangen

maandag

INFOSESSIE

donderdag

07/02

reeks

dinsdag

19/02 INFOSESSIE

donderdag

21/02

Hulpmiddelen en tegemoetkomingen voor Parkinsonpatiënten Hasselt – 7/02 - 19.30-22.00 uur – door Inge Claessens, ergotherapeute en Gerda Vanderstukken, medewerker dienst Maatschappelijk Werk CM Limburg

Wat wanneer de zorg begint Maasmechelen – 19, 26/02, 5 en 12/03 – 19.3022.00 uur Beringen - 9, 16, 23 en 30/04 – 19.30-22.00 uur 10 euro

11/03 infosessie

maandag

25/03 reeks

maandag

08/04

INFOSESSIE

06/03

donderdag

18/04

bezoek

Premies en tegemoetkomingen bij kanker

Wanneer je de diagnose van kanker krijgt staat je wereld even stil. Tegelijkertijd brengt dit heel wat onzekerheden en vragen met zich mee. Niet in het minst over het financiële aspect: welke premies of tussenkomsten bestaan er? Waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? … Tijdens deze infosessie willen we een overzicht geven van bestaande dienstverlening, premies en tegemoetkomingen in de thuiszorg. Door medewerker Dienst Maatschappelijk Werk CM Limburg i.s.m. het Inloophuis Hasselt

Sint-Truiden – 6/03 – 19.30-22.00 uur Gratis

Mantelzorgers geven hun mening Hasselt – 11/03 – 19-21.30 uur Gratis

De sandwichgeneratie Door Erna Claes, doctor in de psychologie Hasselt – 25/03 – 19.30-21.30 uur

GPS in de thuiszorg Sessie 1: Diensten in de thuiszorg, kostenplaatje Sessie 2: Dagelijkse zorg Sessie 3*: Hulpmiddelen en woningaanpassingen Sessie 4: Verplaatsingstechnieken Hasselt – 8/04, 15/04, 22/04, 29/04 – 19.30-22.00 uur 3 euro per sessie 10 euro voor de volledige reeks

Hasselt – 21/02 – 19.30-22.00 uur – door Vrederechter Mevesen, vrederechter Regio Neerpelt – Lommel

woensdag

Hasselt - 6, 13, 20 en 27/03 - 19.30-22.00 uur 10 euro

*Sessie 3 vindt plaats in de CM-Thuiszorgwinkel in Hasselt.

Beschermingsmaatregelen en bewindvoering bij ziekte

INFOSESSIE

Parkinson heb je niet alleen

vrijdag

19/04

De impact van kanker op je relatie Hasselt – 18/04 – 19.00-21.30 uur – door Walter Rombouts, psycholoog UZ Leuven en opleider Perspectief Holsbeek Gratis

Stroopfabriek Borgloon en bloesemwandeling Borgloon – 19/04 – 13.30-17.30 uur Wandeling, bezoek fabriek, pakket 1 (koffie, pannenkoek): 7 euro Wandeling, bezoek fabriek, pakket 2 (koffie, 2 stroopwafels): 6 euro

Info en Inschrijvingen Prijs infosessies* 3 euro Info & Inschrijving www.cm.be (agenda) thuiszorgpunt.limburg@cm.be 011 28 05 49

*tenzij anders vermeld

Moment Moment 31 31


BELGIË - BELGIQUE P.B.-P.P. GENT X BC 1365 AFGIFTEKANTOOR GENT X ERKENNINGSNUMMER P209086

AFZENDER PRINS-BISSCHOPSSINGEL 75 3500 HASSELT - WWW.CM.BE - DRIEMAANDELIJKS TIJDSCHRIFT DECEMBER 2012 - JANUARI -FEBRUARI 2013

Bij CM betaal je slechts 5 euro per maand ledenbijdrage. Wist je dat je hiervoor kan genieten van een uitgebreid pakket diensten en voordelen? Ontdek een selectie in dit magazine! Voor het volledige pakket verwijzen we je graag naar onze vernieuwde website www.cm.be. Je kan onze diensten- en voordelenbrochure ook afhalen in je CM-kantoor. Sportvoordeel – Fit&Fun – Oogzorg – Orthodontie – Oorplezier – Voeding- en dieetadvies - …

Moment december 2012  

Health- & lifestyle magazine van CM Limburg

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you