Page 1

CMix

infosessies en cursussen

2014 1 voorjaar

www.cm.be


CMix Infosessies

Eet je fit! Grenzen stellen. Moet mijn kind nog luisteren? De kunst van veranderen Ik heb een kinderwens Helder en respectvol communiceren Rouwverwerking Paniekaanvallen de baas Depressie uitgelegd Voornemens met een happy end, ze bestaan Faalangst: wat als ik niet slaag? Ontdek je kernkwaliteiten Bouwen aan een stralend zelfvertrouwen Omgaan met je hooggevoeligheid Stress verminderen in onze gezinnen Assertiviteit Autisme uitleggen aan de omgeving Opvoeden met een kwinkslag Gezond door het leven Mindfulness, algemene kennismaking Gezond optimisme De psychologie van eten, diĂŤten en teveel eten Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start? Pubers willen niet praten. Luisteren doen ze ook niet Weerbaarheid bij kinderen Burn-out: zorg dat het zover niet komt Tai Chi Te veel te doen en te weinig tijd Piekeren Van depressie naar nieuwe levensenergie Kleuters en autisme Yoga Je innerlijke criticus de baas: bouwen aan zelfvertrouwen

5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

20

21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

Cursussen/Workshops Workshop: oog hebben voor talent bij kinderen Cursus: starten met mindfull leven

37

Inschrijven Locatie

39

38

40 2


3

2014 voorjaar


Even voorstellen Werk maken van jouw gezondheid? Een investering voor het leven. De dienst Gezondheidspromotie laat je graag kennismaken met een gezonde, bewuste levensstijl door tal van initiatieven te organiseren die je in staat stellen om deze in jouw eigen leven toe te passen. CM Limburg helpt je alvast op weg met een uitgebreid aanbod. In deze brochure vind je een overzicht van het CM-aanbod op vlak van gezondheidsinitiatieven voor het voorjaar 2014.

Inschrijven Inschrijven kan bij voorkeur via onze website www.cm.be/agenda (controleer steeds wanneer je op deze link klikt dat je ingelogd bent op de CM-website van jouw regio. Indien jouw inschrijving in orde is, ontvang je van ons een bevestigingsmail. Inschrijven kan ook via een mailtje naar gezondheidspromotie.limburg@cm.be. Vermeld duidelijk de gewenste infosessie en vergeet niet voor elke deelnemer naam, adres, telefoonnummer en rijksregisternummer te vermelden. Indien je niet beschikt over een internetverbinding kan je ook telefonisch inschrijven op het nummer 011 28 04 45. Voor een vlotte verwerking vragen wij ook hier om voor elke deelnemer bovenstaande gegevens klaar te houden.

De locaties vindt u op pagina 40

4


Eet je fit!

2014 voorjaar Kortom je leert hoe je lichaam reageert op bepaalde voedingsmiddelen, zodat je uiteindelijk weet wat je eet, waardoor je fitter en energieker wordt.

In deze lezing leer je dat een gezond eetpatroon je verder helpt dan eender welk dieet. Je leert waarom sommige voedingsmiddelen beter zijn dan andere. Bepaalde voedingsmiddelen geven je meer energie, andere zijn goed voor je cholesterol, weer andere versnellen de stofwisseling,…

Hilde Vreys Personal Trainer/Coach binnen “Optilife”

Datum

Locatie

donderdag 09/01/2014

Hasselt

Spreekster

Hilde Vreys

5

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Grenzen stellen. Moet mijn kind nog luisteren?

2014 voorjaar Opvoeden‌ We willen het zo graag goed doen en we willen onze kinderen alles geven. Maar we zien ook kinderen die steeds veeleisender worden, die niet meer kunnen delen, die al onze energie opslorpen en geen gehoor geven aan onze goedbedoelde wensen. Waar leggen wij onze grenzen als ouder? De perfecte opvoeding en de perfecte opvoeder bestaan niet. We hebben allemaal onze vragen en twijfels! Maar er bestaan wel technieken om gewenst gedrag aan te leren en ongewenst gedrag af te leren.

Maurits Wysmans docent aan de KHLeuven en deskundige in opvoedings-, gedragsen communicatieproblemen

Datum

Locatie

Spreker

Kostprijs

woensdag 15/01/2014

Hasselt

Maurits Wysmans

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

6

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


De kunst van veranderen

2014 voorjaar Voel je het ook wel eens kriebelen om iets nieuws te gaan doen, om jezelf te ontwikkelen en je verborgen talenten en capaciteiten te ontplooien? Vind je het tijd om het eens over een andere boeg te gooien of om een oude droom in vervulling te laten gaan? Ben je in een situatie terechtgekomen waarin je het gevoel krijgt niet op je plaats te zijn of vast bent komen te zitten en waarin je niet wil of kan verdergaan?

Tijdens deze infosessie achterhalen we wanneer de tijd rijp is om een stap naar verandering te zetten en hoe je je vermogen om te veranderen kan trainen vanuit de filosofie “Veranderen = Meer jezelf worden, niet iemand anders worden” “De strategie om te veranderen = Leer van Gisteren, Droom van Morgen, Leef Vandaag”

Kiezen om te groeien is kiezen om zelf te veranderen, stappen te zetten en niet langer af te wachten. Als andere mensen het kunnen, kan jij het ook!

Datum

Locatie

donderdag Hasselt 16/01/2014

Erna Claes Doctor in de psychologie

Spreekster

Erna Claes

7

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Ik heb een kinderwens

2014 voorjaar Hoe kan een optimale communicatie tussen werkgever en werknemer ervoor zorgen dat er aandacht wordt besteed aan dit gegeven? Want een kinderwens vergt de nodige voorbereiding!

De kinderwens is een belangrijke fase in het leven waaraan in deze maatschappij veel te weinig aandacht wordt besteed. Deze informatieve en waardevolle lezing wil hierin verandering brengen. Hoe maak ik mijn kinderwens bespreekbaar? Hoe zorg ik ervoor dat hier een optimale zwangerschap uit voortvloeit? Wat als zwanger worden niet vanzelfsprekend is? Welke keuzes kan ik maken en wat zijn de consequenties hiervan? Is er een relatie tussen stress en een kinderwens?

Datum

Locatie

maandag Hasselt 20/01/2014

Shanti Van Genechten Vroedvrouw met specialisatie preconceptiezorg Auteur: Moeder waarom stressen wij? Een systematische literatuurstudie naar stress en kinderwens (KULeuven). Projectontwikkelaar Expertisecentrum kinderwens Vlaanderen

Spreekster

Shanti Van Genechten

8

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Helder en respectvol communiceren

2014 voorjaar t*TDPNNVOJDFSFOWBOVJUEFIFSLFOOJOHFO erkenning van je emoties en onderliggende behoeften, evenals die van anderen t.BBLUKFCFXVTUWBOEFJOUFOUJFTEJFKF denken en handelen sturen, evenals die van anderen.

Communicatie is iets evident, lijkt het. We kunnen niet zonder communicatie. Elke vorm van contact en elke vorm van relatie kan pas tot stand komen via communicatie. Tijdens deze lezing maak je kennis met de basisprincipes van geweldloos communiceren. De meeste conflicten in relaties zijn meestal het resultaat van een ‘verkeerde’ communicatie. Dit kan over een conflict met zowel je partner, kinderen of familie, als collega's gaan.

Helder en respectvol communiceren is je eigen waarheid helder durven uitspreken op een manier dat je de andere in zijn ruimte en waardigheid laat.

Deze lezing: t#SFOHUIFMEFSIFJEFOJO[JDIUJOEFNBOJFS waarop je communiceert zowel naar anderen als naar jezelf toe t(FFGUKFQSBLUJTDIFUPPMTWPPSFFOCFUFSF communicatie gestoeld op de principes van ‘Geweldloze communicatie’ van Marshall Rosenberg

Datum

Locatie

dinsdag 21/01/2014

Hasselt

Katty Desquesnes Mental coach & trainer

Spreekster

Katty Desquesnes 9

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Rouwverwerking

2014 voorjaar Verdriet en verlies staan steeds om de hoek in ieders leven. Iedereen weet dat verlies tot het leven behoort en toch bereiden weinig mensen zich hierop voor. Zowel de rouwenden als de omgeving stellen zich allerlei vragen.

De spreker luisterde meer dan 40 jaar naar mensen in verdriet en reikt vanuit deze rijke ervaring suggesties aan die helpen om verdriet te overleven en voor de omgeving om mensen beter te begrijpen en tot steun te kunnen zijn. Het gaat niet over de dood maar over het leven.

Op al deze vragen wordt een antwoord gegeven. Mensen in verdriet kunnen hierdoor beter begrijpen wat ze doormaken en dat kan voor hen een belangrijke steun zijn. Vrienden en familie kunnen er concrete suggesties horen om mensen in verdriet te helpen en tot steun te zijn. Men blijft vaak weg bij mensen in verdriet omdat men niet weet wat men kan zeggen. Men leert hoe men adequaat kan reageren.

Manu Keirse Klinisch psycholoog en specialist in rouwverwerking

Datum

Locatie

Spreker

Kostprijs

woensdag 22/01/2014

Hasselt

Manu Keirse

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

10

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Paniekaanvallen de baas

2014 voorjaar Dr. Nele Jacobs (Faresa)

Paniekaanvallen kunnen iemands leven gaan beheersen. Ze worden als gevaarlijk bestempeld en bijgevolg zijn mensen als de dood om weer een aanval te krijgen. Kris Martens en Dr. Nele Jacobs lichten in deze sessie toe hoe een paniekaanval het eerst plaatsvindt en hoe een problematiek ontstaat door systematisch vermijdingsgedrag. In de sessie wordt toegelicht of paniekaanvallen kwaad kunnen en hoe je je paniekaanvallen kan verhelpen.

Doctor in de Biomedische Wetenschappen - psycholoog gedragstherapeut

Kris Martens (Faresa) Psycholooggedragstherapeut i.o.

Datum

Locatie

dinsdag 04/02/2014

Hasselt

Spre(e)k(st)er(s)

Nele Jacobs en Kris Martens

11

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Depressie uitgelegd

2014

voorjaar

Depressie is een van de meest voorkomende geestelijke aandoeningen van deze tijd en is zeer immobiliserend. Hoe kan een depressie tot stand komen en wat zijn de kenmerken ervan? Wat houdt een gedragstherapeutische behandeling in waarbij de klemtoon ligt op psycho-educatie, acceptatie, activatie en exposure? Er is een uitgebreide mogelijkheid tot het stellen van vragen.

Inge Goffart (Faresa) Psycholoog-tabacoloog -gedragstherapeut i.o.

Kris Martens (Faresa) Psycholooggedragstherapeut i.o.

Datum

Locatie

Spre(e)k(st)er(s)

Kostprijs

donderdag 06/02/2014

Hasselt

Inge Goffart en Kris Martens

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

12

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Voornemens met een happy end, ze bestaan

2014 voorjaar Iedereen heeft wel iets wat men zou willen bereiken of waar men van droomt. Bestaan voornemens met een happy end en wat zijn de sleutels voor een gelukkiger leven?

Ieder jaar wensen we elkaar een "Gezond en Gelukkig Nieuwjaar" toe en maken we nieuwe voornemens. Meer beweging, stoppen met roken, minder chocolade, positievere gedachten, geduldiger zijn, meer genieten... Met veel enthousiasme beginnen we er aan doch al snel komt de uitspraak: ‘Maandag begin ik opnieuw en nu meen ik het!’.

Inge Schepers Zaakvoerster Back to Basics

Datum

Locatie

woensdag 12/02/2014

Hasselt

Spreekster

Inge Schepers 13

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Faalangst: wat als ik niet slaag?

2014

voorjaar

kunnen toetsen of hun kind faalangstig is of simpelweg last heeft van examenstress? De verschillen hiertussen worden uitgelegd en de behandelmogelijkheden van faalangst worden voorgesteld. Er wordt met concrete voorbeelden gewerkt.

Tijdens deze infosessie wordt ingegaan op het thema faalangst. Faalangst wordt gekaderd binnen het theoretisch model van Eric Depreeuw. De typische kenmerken van een actief of passief faalangstige leerling of student worden besproken zodat ouders

Dr. Nele Jacobs (Faresa)

Veronique Vancauwenbergh (Faresa)

Doctor in de Biomedische Wetenschappen - psycholoog gedragstherapeut

Datum

Locatie

donderdag Hasselt 13/02/2014

Bachelor toegepaste psychologie

Spreeksters

Kostprijs

2 euro voor Veronique Vancauwenbergh CM-leden; 5 euro voor en Nele Jacobs niet-leden 14

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Ontdek je kernkwaliteiten

2014 voorjaar Tijdens deze avond maak je kennis met het kernkwadrantenmodel. Na een korte theoretische uiteenzetting gaan we aan de slag. We bouwen samen enkele kwadranten op. Het belooft een interactieve avond te worden!

Kernkwadranten als model van zelfkennis en reflectie In relatie met je kinderen, partner, collega, baas, ‌ loop je soms wel eens vast. Hoe zou het zijn om dat vastlopen eens te onderzoeken vanuit verschillende hoeken? Hoe zou het zijn om de dynamiek in je relaties van een andere kant te bekijken? Je sterktes zijn ook je zwaktes. Je vijanden zijn in feite je beste vrienden. Je leert veel over jezelf van gedrag waar je allergisch voor bent. Het kernkwadrantenmodel geeft op een eenvoudige en creatieve manier inzicht in kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen, ergernissen en hun onderlinge samenhang. Datum

Locatie

dinsdag 18/02/2014

Hasselt

Carina Thomis Seksuologe

Spreekster

Carina Thomis

15

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Bouwen aan een stralend zelfvertrouwen

2014 voorjaar Het leren herkennen van dit stemmetje is een eerste stap. In een tweede stap kan je deze, vaak onbewuste, kritiek op jezelf leren verzachten door anders te gaan kijken naar jezelf.

Een gezonde dosis zelfvertrouwen is onontbeerlijk voor een gelukkig leven. Om te bereiken wat je wil, om op te komen voor jezelf, maar ook om je fouten en zwakheden te accepteren en om te kunnen omgaan met kritiek, is een gevoel van eigenwaarde onmisbaar.

We zoomen in op een aantal methodieken om je te helpen anders en positiever naar jezelf te leren kijken.

Tijdens deze avond gaan we na wat invloed heeft op je zelfvertrouwen. Doorgaans bepalen je gedachten en oordelen over jezelf je niveau van zelfvertrouwen.

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten en om mee te bouwen aan jouw stralend zelfvertrouwen!

Heb je bijvoorbeeld ook zo’n kritisch stemmetje in jou: t%BUKFWFSHFMJKLUNFUBOEFSFOFODPODMVEFFSUEBU je te kort schiet? t0G[FHUEBUKFFSNBBSOJFUBBONPFUCFHJOOFO (want het gaat toch niet lukken)? t%BUTUFNNFUKFEBUBMNBBSNFFSWSBBHUWBOKF Nu nog dit, nog dat. Het stopt nooit en het is nooit genoeg? t%BUTUFNNFUKFEBUIFMEFS[JFOEJTFONFFOUUF weten wat anderen van je denken. En dat is blijkbaar doorgaans negatief? ty

Inge Ketels Coach persoonlijke kracht

Datum

Locatie

Spreekster

Kostprijs

donderdag 20/02/2014

Hasselt

Inge Ketels

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

16

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Omgaan met je hooggevoeligheid

2014 voorjaar stressgerelateerde aandoeningen zoals depressie, burn-out, fibromyalgie en CVS? Hoe kunnen we dat vermijden of de schade beperken? Hoe kunnen we meer zorg voor onszelf dragen in deze veeleisende en prestatiegerichte maatschappij?

Hooggevoelige mensen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Deze mensen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel en meer dan de gemiddelde tijd nodig om alles wat op hen afkomt te verwerken. Daarom is het nodig dat zij zich regelmatig terugtrekken of afsluiten van nog meer indrukken. Dikwijls zijn deze mensen zich daar niet van bewust of krijgen zij daartoe de kans niet. Daardoor raken zij van streek, geĂŻrriteerd en/ of oververmoeid.

Er worden praktische tips gegeven en er is tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

Op langere termijn gaan hooggevoelige mensen vaak zo ver over hun grenzen dat zij CVS, burn-out, depressie, ‌ ontwikkelen. Hoe komt het dat deze personen vatbaarder zijn voor

Datum

dinsdag 25/02/2014

HSP Vlaanderen Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen

Locatie

Spreekster

Hasselt

Reinhilde Vermeulen 17

Kostprijs

Start/einduur

2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur 5 euro voor niet-leden

CMix


Stress verminderen in onze gezinnen

2014 voorjaar Kunnen we negatieve stress in onze gezinnen verminderen? In een prestatiecultuur waarin we steeds meer worden beladen met de idee dat je maar waard bent wat je presteert, is het absoluut niet evident om kinderen groot te brengen. Niet voor kinderen die ‘gewoon gemiddeld’ zijn, maar zeker niet voor hen die op één of ander domein onder dat gemiddelde terechtkomen. En toch is ‘opvoeden’ de beste manier om die

negatieve stress in onze gezinnen te verminderen. Maar misschien moeten we dan eerst opnieuw gaan geloven in het feit dat we het wel degelijk kunnen, dus gewoon ademen en de eerste stap zetten.

Datum

Locatie

Spreekster

Kostprijs

dinsdag 04/03/2014

Hasselt

Els De Rijck

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

18

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Assertiviteit

2014 voorjaar Je wordt echter niet geboren als een agressief, subassertief of assertief persoon. Het is een vaardigheid die je kan leren en bijsturen ! Tijdens de info-avond wordt er ondermeer stilgestaan bij de ontstaans- en onderhoudende factoren van sub-assertiviteit en bij manieren waarop jij je assertiever kunt leren gedragen.

Je assertief gedragen is opkomen voor jezelf zonder anderen te kwetsen. Maar dit is niet altijd eenvoudig ! Sommigen gedragen zich in sociale situaties eerder ‘agressief’ en denken alleen maar aan hun eigenbelang, terwijl anderen zichzelf doorgaans ‘subassertief’ opstellen. Ze ‘laten zich doen’ door anderen en cijferen zichzelf meestal weg. Dikwijls leidt deze subassertiviteit, vroeg of laat, tot een aantasting van de eigenwaarde, tot allerlei opgekropte irritaties en frustraties, tot gevoelens van hulpeloosheid en hopeloosheid, …

Datum

Locatie

donderdag Hasselt 06/03/2014

Bruno Vossen Psycholoog – Psychotherapeut

Spreker

Kostprijs

Bruno Vossen

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

19

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Autisme uitleggen aan de omgeving

2014 voorjaar Autisme is actueel. Het aantal diagnoses, het aantal betrokken personen, gezinnen, scholen enz. nemen hand over hand toe en dus ook de behoefte aan informatie. In deze lezing leggen we uit wat een ontwikkelingsstoornis is en geven we wetenschappelijk aanvaarde gedragsbeschrijvingen van autisme. We gaan op zoek naar de verklaringen van dit ‘andere’ gedrag. Vertrekkend van wat we weten van erfelijkheid in autisme, wordt uitgelegd hoe een persoon met autisme zich vanaf het begin anders ontwikkelt, zeker op het vlak van denken, waarnemen en voelen. Nadien worden de hoofdlijnen aangeven van hoe je een kind/persoon met autisme

Datum

Locatie

woensdag 12/03/2014

Hasselt

kan helpen om een kwaliteitsvol leven op te bouwen. Dit gebeurt vanuit recente wetenschappelijke inzichten. Er is geen voorkennis vereist.

Laurent Voets Master in de (ortho)pedagogische wetenschappen en lector aan het departement SAW van de KHIim. Verder is hij verantwoordelijk voor het postgraduaat autisme aan de KHLim

Spreker

Laurent Voets

20

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Opvoeden met een kwinkslag

2014 voorjaar Tafel dekken, tanden poetsen, zich klaarmaken voor school, afspraken maken... Niet zelden leidt dit tot discussies tussen ouders en kinderen. Met een beetje fantasie kan je deze dagelijkse beslommeringen speels aanpakken. Door creatief te zijn in je rol als opvoeder wordt de uitwisseling met je kind meer ontspannend, boeiend en uniek. Om je creativiteit naar boven te brengen, oefenen we een aantal technieken.

Datum

Locatie

Barbara Creemers Freelance vormingsmedewerker

Spreekster

Kostprijs

woensdag Hasselt Barbara Creemers 2 euro voor CM-leden; i.s.m. Gezinsbond Hasselt 19/03/2014 5 euro voor niet-leden 21

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Gezond door het leven

2014 voorjaar Je krijgt scherpe inzichten over de impact van je dagelijkse voedings-, leef- en bewegingsgewoonten op je gezondheid.

Ben je ontevreden over je gewicht? Heb je snoepdrang? Heb je last van maag en darmen of vertering? Ben je vaak (te) futloos? Neem je medicatie ? (bloeddruk, cholesterol, verdunners, maagzuur)

Je ontvangt ook de meest efficiënte tips voor een gezonder, fitter en slanker leven.

Dit bewijst dat ‘gezond door het leven gaan’ een zeer moeilijke oefening is geworden. Tijdens deze voordracht krijg je glasheldere antwoorden op de volgende vragen : t"Wat zijn de oorzaken hiervan?" t"Wat zijn de gevolgen voor onze gezond-

Marnix Dekeyzer Geaggregeerde in de Kinesitherapie, Regent LO/Biologie, voedingsdeskundige

heid?" t"Hoe kan je u opnieuw gezond door het leven gaan?"

Datum

Locatie

Spreker

donderdag Hasselt Marnix Dekeyzer 27/03/2014 22

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Mindfulness, algemene kennismaking

2014 voorjaar gingen van het dagelijkse leven. In plaats van jezelf te veroordelen, te piekeren of voortdurend toe te leven naar doelen ver in de toekomst, leer je opmerkzaam en met open aandacht aanwezig te zijn bij het nu en bij wat je ervaart. Zo leer je bewust kiezen voor reacties op bepaalde situaties (in plaats van er door overdonderd te zijn). Het oefenen van deze meditatie-technieken helpt je om meer rust te vinden in jezelf, te genieten en leert je beter omgaan met stress, angstgevoelens, piekeren en negatieve gedachten. Tijdens de lezing komen de belangrijkste begrippen rond mindfulness aan bod.

Mindfulness. Je kan de golven niet stoppen, je kan wel leren surfen. Mindfulness leert je om je aandacht meer te richten op het hier en nu, op gedachten, gevoelens en sensaties die zich aandienen op dit moment. Via het oefenen van meditatietechnieken leer je aandacht te geven aan wat er nu is, in plaats van te piekeren over vroeger of angstig te zijn voor wat komt. Door je aandacht te trainen word je je ook meer bewust van gedachten en gevoelens die de stressreactie ongemerkt in gang kunnen zetten. Je kan je anders leren verhouden tot deze gedachten en gevoelens. Je wordt je ook meer bewust van je automatische reacties op bepaalde situaties, wat heel belangrijk is als je die reacties wilt leren veranderen. Mindfulness is een bijzondere manier van omgaan met wat op je afkomt, met de uitda-

Marina Vandecruys Psychologe Mindfulnesstrainer

Datum

Locatie

Spreekster

Kostprijs

woensdag 09/04/2014

Hasselt

Marina Vandecruys

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

23

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Gezond optimisme

2014 voorjaar Optimisme is een bron van energie. En toch komt een optimistische houding steeds minder voor in onze maatschappij. Mensen kijken niet meer zo positief naar het leven. Een gezonde dosis optimisme kan nochtans veel problemen oplossen.

Je krijgt tips rond houding, positief zijn, lachen en accepteren. In iedere situatie kan je kiezen hoe je er tegenaan kijkt.

Het is een krachtig hulpmiddel om ons snel goed te voelen. Om deze houding toe te passen, biedt deze lezing enige hulpmiddelen aan. Irène Vanoppen Vormingsmedewerker

Datum

Locatie

donderdag Hasselt 10/04/2014

Spreekster

Irène Vanoppen

24

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


De psychologie van eten, diĂŤten en teveel eten

2014 voorjaar t8BBSPNLBOPOTMJDIBBNHFFOPOEFS scheid maken tussen een dieet en hongersnood. t%FPOHFMJKLFTUSJKENFUNBSLFUFFSTFO reclamebureaus. t)PFWFSNBHFSFOTBNFOIBOHUNFUEF grootte van je bord. ty

Een kilootje minder is toch maar een kwestie van wilskracht en de juiste keuzes? Wie niet afvalt doet iets fout of heeft geen doorzettingsvermogen! Of allebei! Of klopt hier iets niet? Tijdens dit infomoment worden de nieuwste inzichten in de hersenwetenschap, genetica en fysiologie gecombineerd.

Je komt het allemaal te weten tijdens ons infomoment “De psychologie van eten, diĂŤten en te veel etenâ€?.

Er heersen veel fabels en misvattingen over eten, diĂŤten en te veel eten. De psychologie achter onze eetgewoonten wordt op een toegankelijke en humoristische wijze behandeld. De volgende onderwerpen komen aan bod: t)PFLPNFOFFUHFXPPOUFOUPUTUBOEFO waarom zijn ze zo moeilijk af te leren.

Wouter Goris Coach/psycholoog Ready2Improve

Datum

Locatie

Spreker

dinsdag 22/04/2014

Hasselt

Wouter Goris

Kostprijs

25

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Mijn kind is hooggevoelig, etiket of nieuwe start?

2014 voorjaar Een hooggevoelig kind is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels en indrukken van de buitenwereld. Deze kinderen hebben een extra gevoelig centraal zenuwstelsel.

terug te trekken of af te kunnen sluiten van nog meer indrukken. Dikwijls zijn zij zich daar niet van bewust of krijgen zij daartoe de kans niet. Als gevolg daarvan raken zij over hun toeren, geĂŻrriteerd en/of oververmoeid.

Elk ogenblik van de dag doen we indrukken op, staan we bloot aan allerlei prikkels, die we waarnemen met al onze zintuigen.

Hoe herken je een hooggevoelig kind? Wat zijn de kenmerken, hoe ga je ermee om? Er worden praktische tips gegeven en er wordt wat tijd voorzien om vragen te beantwoorden.

Smaken, geuren, geluiden, bewegingen, kleuren, vormen, sferen, ‌ zijn allemaal prikkels die de meeste mensen op een min of meer bewuste manier verwerken. Hooggevoelige kinderen hebben meer dan de gemiddelde tijd nodig om deze indrukken te verwerken. Om dit proces goed te laten verlopen hebben ze het nodig om zich regelmatig

Data

Locatie

HSP Vlaanderen Vlaamse vereniging voor Hooggevoelige Personen

Spreekster

Kostprijs

dinsdag Hasselt Ilse Van den Daele 2 euro voor CM-leden; 29/04/2014 5 euro voor niet-leden 26

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Pubers willen niet praten. Luisteren doen ze ook niet

2014

voorjaar

Het model van verbindende communicatie helpt om met een open blik naar de situatie te kijken en van daaruit in dialoog te gaan. Na een theoretische uiteenzetting gaan we vanuit levende praktijksituaties aan de slag.

Eens naar de middelbare school lijken tieners tussen de vingers van hun ouders weg te glippen. Ze zitten soms in een wereld waar er voor hun ouders geen plaats meer is. Ze zijn aan het ontdekken wie ze zijn en hebben hun ouders daar niet altijd bij nodig. We weten wel dat we onze kinderen moeten loslaten, maar we zijn tegelijk bang voor de gevolgen. We willen graag bepalen hoe laat ze thuis komen, dat ze hun schooltaken moeten maken of moeten helpen in het huishouden en meer van dat soort zaken. Tijdens deze avond staan we stil rond de verschillen tussen verbindende en verwijderende communicatie.

Datum

dinsdag 06/05/2014

Locatie

Hasselt

Carina Thomis Seksuologe

Spreekster

Kostprijs

Carina Thomis

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

27

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Weerbaarheid bij kinderen

2014

voorjaar

Chris Halmans helpt mensen vooruit door inzichten te geven in handelen en de gevolgen hiervan. In deze lezing geeft hij zijn visie en praktische tips over weerbaarheid bij kinderen/jongeren en hun ouders/verzorgers.

Je kan je kind niet constant bij de hand houden bij elke stap dat het zet. De vraag is of je dat al zou moeten doen? Zeker in de huidige maatschappij, waar alles veel individueler wordt, is het belangrijk dat het kind zelf initiatief leert te nemen. Op die manier zal het groeien in zijn/haar ontwikkeling naar zelfstandigheid. Hoe kan ik mijn kind helpen weerbaar te worden voor tegenslagen die hij/zij gaat meemaken? Wat zijn valkuilen waar ik voor moet oppassen? Wat is weerbaarheid eigenlijk? Helpt het dat ik als ouder ook weerbaarder wordt om mijn kind goed te begeleiden?

Chris Halmans orthopedagoog/trainer/coach (o.a. van de training voor CM “voorwaartz!” – zelfredzaamheid bij jongeren-) .

Datum

Locatie

Spreker

woensdag 14/05/2014

Hasselt

Chris Halmans 28

Kostprijs

Start/einduur

2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur 5 euro voor niet-leden

CMix


Burn-out: zorg dat het zover niet komt

2014 voorjaar Aan het einde van deze infosessie ga je naar huis met de nodige informatie over burn-out en tips om terug de gezonde weg op te gaan, weg van een burn-out.

Misschien voel je al langer dat het allemaal niet meer vanzelf gaat en dat het je wel eens teveel zou kunnen worden. Op het randje van een burn-out maar nog net niet? Of misschien ken je wel iemand met een burn-out: een collega, een goede vriend of vriendin, een klant of je partner? Tijdens deze infosessie krijg je een aantal antwoorden op vragen zoals: "Wanneer is iemand burn-out?", "Hoe kan het zover komen?", "Wat zijn de signalen van een burn-out?". Maar vooral: "Wat kan je doen voor het te laat is?" en "Wat moet je doen als je een burn-out hebt?"

Kitty Messiaen Klinisch Psycholoog Coach

Datum

Locatie

Spreekster

Kostprijs

donderdag 15/05/2014

Hasselt

Kitty Messiaen

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

29

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Tai Chi

2014 voorjaar centratie die ons beter leert omgaan met het teveel aan stress in onze activiteiten van elke dag.

Tai Chi bestaat uit een opeenvolging van ronde bewegingen, afkomstig uit de Oosterse vechtkunst, die rustig en vloeiend uitgevoerd worden. De sleutelwoorden daarbij zijn evenwicht, soepelheid en concentratie. Het rustige tempo is een vorm van natuurlijke meditatie.

Iedereen kan de weldoende effecten van Tai Chi ervaren.

Tai Chi zorgt bovendien voor een betere bloedcirculatie en een efficiĂŤntere stofwisseling, waardoor het weerstandsvermogen verhoogt en vitale organen sterker worden. Valentin Vos

Het is een allround weldoener voor lichaam en geest. Het is die herwonnen rust en conDatum

Locatie

donderdag 22/05/2014

Hasselt

Initiator Tai Chi

Spreker

Kostprijs

Start/einduur

Valentin 2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur Vos 5 euro voor niet-leden 30

CMix


Te veel te doen en te weinig tijd

2014 voorjaar Een lezing over tijd creëren in een tijd waarin alles vooruit moet gaan. Hoe kan je de perfecte ouder, partner, vriend, collega en zoveel meer zijn anno 2014? Hoe krijg jij stress de baas en creëer je tijd voor jezelf én zij die je lief zijn? Inge Schepers Zaakvoerster Back to Basics

Datum

Locatie

dinsdag 27/05/2014

Hasselt

Spreekster

Inge Schepers 31

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Piekeren

2014 voorjaar Iedereen piekert wel eens en heeft dan gedachten zoals: “Stel dat …?”, “Wat als …?” of “Had ik maar …”. Soms zit je echter met een probleem en blijf je er maar over malen zonder dat je tot een oplossing komt. Je blijft maar ronddraaien in cirkeltjes. Soms lig je uren te woelen in bed en blijven er negatieve gedachten en allerlei doemscenario’s in je hoofd rondspoken.

Tijdens deze infosessie wordt uitleg gegeven over het ontstaan, de aard en de functie van piekergedachten en wat piekeren doet verergeren. Verder worden er tips gegeven over hoe je je negatieve gedachtengang kan herkennen en doorbreken, hoe je anders kan leren omgaan met piekeren en hoe je je eigen piekergedachten kan veranderen.

Op lange termijn kan piekeren je leven gaan beheersen en kan het leiden tot stress, concentratieproblemen, slaapproblemen of lichamelijke spanningen. Als je overmatig piekert, doe je er dus goed aan om er wat aan te doen.

Erna Claes Doctor in de psychologie

Datum

dinsdag 03/06/2014

Locatie

Spreekster

Hasselt

Erna Claes 32

Kostprijs

Start/einduur

2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur 5 euro voor niet-leden

CMix


Van depressie naar nieuwe levensenergie

2014 voorjaar Deze lezing is bedoeld voor iedereen die graag meer zicht krijgt op het fenomeen depressie en hoe je hiermee bij jezelf of in je omgeving kan omgaan.

Depressieve gevoelens voelen zo uitzichtloos als je erin zit. Ze wegen zwaar voor jezelf en je omgeving. We verkennen wat er tijdens een depressie gebeurt in je lichaam, gevoel en geest. Zo ontdek je wat mensen helpt om een depressieve kortsluiting te herstellen. Je krijgt hier ook tips voor. Meer bruis in je leven, daar gaan we voor.

Ellen Stoffelen Arts en lichaamsgericht psychotherapeut

Datum

donderdag 05/06/2014

Locatie

Hasselt

Spreekster

Kostprijs

Ellen Stoffelen

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

33

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Kleuters en autisme

2014

voorjaar

Hoe vroeger je begint hoe meer je wint‌ Over de noodzaak, het belang en het hoe van vroegtijdige interventie bij kleuters met autisme. Communicatie is het sleutelwoord. We gaan na waar de moeilijkheden liggen en hoe je zonder woorden toch veel kunt zeggen. Visualiseren en concretiseren zijn aan de orde. Autisme is ongeneeslijk maar niet onveranderbaar. We geloven dat je door een vroege interventie het leven met autisme leefbaarder kunt maken, veraangenamen, verbeteren, vereenvoudigen‌ Soms is het niet simpel. En hoe simpel het wel (niet) is zal blijken uit ons verhaal.

Goedele Billen is als logopediste verbonden aan het KIDS

Els Vanbuel is opvoedster in de kleuterautileefgroep van het KIDS

Datum

Locatie

Spreeksters

woensdag 11/06/2014

Hasselt

Goedele Billen en Els Vanbuel 34

Kostprijs

Start/einduur

2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur 5 euro voor niet-leden

CMix


Yoga

2014 voorjaar Yoga is gericht op lichaam ĂŠn geest. Wat yoga eveneens onderscheidt van de meeste andere vormen van lichaamsbeweging, is de coĂśrdinatie van de ademhaling en de verschillende houdingen en bewegingen. Bewust ademhalen houdt de geest wakker. De aandacht van de uit te voeren oefening verslapt geen moment, wat de kans op blessures verkleint.

de ademhalingswegen. Ze vergroot de longinhoud en het concentratievermogen. Yoga is geschikt voor alle leeftijden. Een goede conditie is geen voorwaarde, want de oefeningen kunnen op elk niveau aangepast worden.

De gecontroleerde ademhaling versterkt bovendien het functioneren van de longen en

Tanne van de Kreeke Yoga-docente

Datum

dinsdag 17/06/2014

Locatie

Spreekster

Hengelhoef HouthalenHelchteren

Tanne van de Kreeke 35

Kostprijs

2 euro voor CM-leden; 5 euro voor niet-leden

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Je innerlijke criticus de baas: bouwen aan zelfvertrouwen

2014 voorjaar Goed zoals je bent?! Wil jij ook leren om jezelf positief te waarderen en om met meer vertrouwen in het leven te staan? Om jezelf niet meer voortdurend op een negatieve manier te beoordelen of om jezelf minder af te keuren? Wil jij niet steeds meer denken dat je niets goed doet of dat anderen je saai en niet interessant vinden? Onze oordelen over onszelf hebben een grote impact op ons zelfvertrouwen en vervolgens ook op ons doen en laten. Tijdens deze infosessie gaan we dan ook bouwen aan zelfvertrouwen door deze “innerlijke criticus” te ontleden en vooral ook te gaan ontwapenen. Datum

Locatie

dinsdag 24/06/2014

Hasselt

We reiken strategieën aan om je zelfvertrouwen op te bouwen zodat je je beter voelt en meer kan bereiken.

Erna Claes Doctor in de psychologie

Spreekster

Erna Claes 36

Kostprijs

Start/einduur

2 euro voor 20.00 tot CM-leden; 22.00 uur 5 euro voor niet-leden

CMix


Workshop: oog hebben voor talent bij kinderen

2014 voorjaar Workshopreeks om zelf aan de slag te gaan rond talenten

Naast het oog hebben voor en het in kaart brengen van talent is er ook ruimte om het geleerde toe te passen in de praktijk, te evalueren en bij te sturen.

Kinderen aanspreken op hun talent en focussen op wat ze graag doen, bezorgt hen een positief zelfbeeld, meer veerkracht en zelfvertrouwen. Maar hoe leer je het talent van je kinderen te zien en help je hen om dit talent te ontwikkelen en in te zetten?

Een initiatief in het kader van het project ‘Pluk je geluk’. Voor wie? Al wie met de opvoeding van kinderen te maken heeft en thuis concreet aan de slag wil gaan rond talenten.

Pedagoog Peter Beschuyt begeleidt je, in twee sessies, om zelf met je kinderen concreet aan de slag te gaan rond talenten aan de hand van concrete tools en werkvormen. t8BU[JKOUBMFOUFOFOXBUCFUFLFOFOEJFWPPS het geluk van je kinderen? t8BU[JKOKFFJHFOUBMFOUFO t)PFLBOKFEFUBMFOUFOWBOKFLJOEFSFOJO beeld brengen? t)PFLBOKFWBOVJUFFOUBMFOUFOCSJMLJKLFOOBBS de conflicten die je met je kinderen hebt en hoe geraak je daar met diezelfde bril uit?

Data

Locatie

donderdag Hasselt 03/04/2014 24/04/2014

Peter Beschuyt Pedagoog

Spreker

Kostprijs

Peter Beschuyt

(2 sessies) 37

25 euro voor CM-leden; 50 euro voor niet-leden 12,5 euro voor VT (voor de 2 sessies)

Start/einduur

20.00 tot 22.00 uur

CMix


Cursus: starten met mindfull leven

2014 voorjaar gingen van het dagelijkse leven. In plaats van jezelf te veroordelen, te piekeren of voortdurend toe te leven naar doelen ver in de toekomst, leer je opmerkzaam en met open aandacht aanwezig te zijn bij het nu en bij wat je ervaart. Zo leer je bewust kiezen voor reacties op bepaalde situaties (in plaats van er door overdonderd te zijn). Het oefenen van deze meditatie-technieken helpt je om meer rust te vinden in jezelf, te genieten en leert je beter omgaan met stress, angstgevoelens, piekeren en negatieve gedachten. Tijdens de cursus komen de belangrijkste begrippen en praktische oefeningen rond mindfulness aan bod.

Mindfulness. Je kan de golven niet stoppen, je kan wel leren surfen. Mindfulness leert je om je aandacht meer te richten op het hier en nu, op gedachten, gevoelens en sensaties die zich aandienen op dit moment. Via het oefenen van meditatietechnieken leer je aandacht te geven aan wat er nu is, in plaats van te piekeren over vroeger of angstig te zijn voor wat komt. Door je aandacht te trainen word je je ook meer bewust van gedachten en gevoelens die de stressreactie ongemerkt in gang kunnen zetten. Je kan je anders leren verhouden tot deze gedachten en gevoelens. Je wordt je ook meer bewust van je automatische reacties op bepaalde situaties, wat heel belangrijk is als je die reacties wilt leren veranderen. Mindfulness is een bijzondere manier van omgaan met wat op je afkomt, met de uitda-

Data

Locatie

maandag Hengelhoef 28/04/2014 12/05/2014 Houthalen19/05/2014 of Helchteren 26/05/2014

Marina Vandecruys Psychologe Mindfulnesstrainer

Spreekster

Marina Vandecruys

02/06/2014 16/06/2014

38

Kostprijs

Start/einduur

40 euro voor CM-leden; 80euro voor niet-leden; 20 euro voor VT

19.30 tot 22.00 uur

CMix


Inschrijven Inschrijven voor al onze initiatieven is verplicht. Dat kan:

tWJBEFXFCTJUFXXXDNCFBHFOEB

tWJBNBJMHF[POEIFJETQSPNPUJFMJNCVSH!DNCF

tUFMFGPOJTDIPQIFUOVNNFS

39

CMix voorjaar 2014 dienst Gezondheidspromotie  
CMix voorjaar 2014 dienst Gezondheidspromotie  
Advertisement