Page 1

Ista podjetja prodajajo »prestižno« in namizno vodo Proizvajalci ustekleničene vode bi morali biti za kovanje neslutenih dobičkov neskončno hvaležni francoskemu mikrobiologu in kemiku Louisu Pasteurju. Ta je zaradi smrtonosnega pohoda z vodo prenosljivih kolere in tifusa namreč izjavil, da »popijemo 90 odstotkov svoje bolezni«, in s tem zagnal prodajo zapečatenih steklenic naravne mineralne vode, ki menda edine zagotavljajo njeno čistost.

Voda za

življenje Besedilo: Maja Prijatelj V naravi ni bolj harmoničnega primera združitve povsem nezdružljivih tekočin – nafte, iz katere je izdelana plastenka, in vode v njej. Prvi je začel polniti plastenke z vodo Evian leta 1969, ki je bil dolgo sinonim za ustekleničeno vodo najvišje kakovosti. V desetletjih je preprosto plastenko, zgoraj zaključeno z reliefno izbočeno podobo francoskih Alp, nadgradil z zbirko plastenk in steklenic, ki bi si zaslužile galerijsko predstavitev z naslovom Podobe vode. Še zlasti se je ustvarjalno razcvetel v drugem tisočletju (ko je plastenka vode postala svojevrsten modni dodatek), v katerega je vstopil s steklenico v obliki kaplje. Sledile so omejena serija steklenic po zamislih Jean-Paula Gaultiera iz kristala baccarat, steklenica, ovita v čipko Christiana Lacroixa, steklenica, ki spominja na parfume za njo in njega Jean-Paula Gaultiera, in preprosta steklenica, ovita v pisane trakove britanskega modnega oblikovalca Paula Smitha. Z oblikovalci z različnih področij so sodelovale še druge znamke t. i. premium vode: steklenico norveške vode Voss, ki so jo pili na podelitvi zlatih globusov, je zasnoval nekdanji kreativni direktor Calvina Kleina Neil Craft, Ora-Ïto pa je zaokrožil podobo s kisikom obogatene nizozemske izvirne vode Ogo.

Slovenski vodni oskar Če bi se Slovenci znali glasneje hvaliti, bi bilo gotovo bolj znano, da je hrastniška steklarna izdelala steklenico v slogu art decoja za znamko Aquadeco, ki je na podelitvi vodnih oskarjev v Berkeley Springsu leta 2007 dobila nagrado občinstva za najboljšo embalažo za vodo. Da je vsebina pogosto manj pomembna od plastenke, dokazuje primer lastnika blagovne znamke Aquadeco, ki je najprej izbral proizvajalca steklenice in se šele nato podal na 18-mesečno iskanje vrelca z ustrezno vodo in ga naposled našel v Ontariu. Toda o tem, kaj porabniki pričakujejo od vode v plastenki ali steklenici, več kot embalaža povedo oglaševalske kampanje. Samo pregled Evianovih v zadnjih letih pokaže vse »vodne modne smernice«. S podobo čedne mladenke v kopalni kadi in s praznimi steklenicami vse naokrog je Evian utrl pot pojmovanju ustekleničene vode kot kozmetičnega izdelka in prodrl na trg kozmetičnih izdelkov, kjer trži svojo linijo. Ko so njegovi tržniki zaznali premik porabnikovih želja od fizične lepote k dobremu počutju, ki ga prinese predvsem gibanje, so predstavili oglas s steklenico v obliki gore, na katero pleza »fit« mladenka. Ob vnovičnem premiku težišča porabnikovih želja k bolj zdravemu prehranjevanju so predstavili oglas s pomanjkljivo oblečeno, v snegu ležečo mladenko s pripisom: »Najpomembnejše telo iz vode je vaše, polnite ga skrbno.« Ves čas pa so Evianovi oglasi v skladu s sloganom Live young.

sep/okt 09

9

Magazine design (Oblikovanje revije)  

Water article design; mockup (Oblikovanje članka za vodo; poskusna)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you