Page 1

Trilogia della villeggiatura. Š Dorothea Wimmer

1-tresc22 portadav3:TresC 28/10/09 16:31 PĂĄgina 1


tres21-servicaixa:TresC

19/10/09

09:33

Pรกgina 1


3-tresc22 sumari:Maquetación 1

27/10/09

16:59

Página 3

SUMARI 4 GENT TR3SC 12 ARTS ESCÈNIQUES Temporada Alta.

28 MÚSICA Festival Internacional de Jazz de Barcelona

42 CINEMA 12

Girona i Salt, aparador internacional del millor teatre.

Planet 51.

54 ESPAIS 75 Anys del MNAC.

62 LLIBRESAMBABACUS L’aventura de llegir. 28

Torna una cita clàssica de la música de jazz.

42

Un viatge galàctic cap a un nou món.

68 ENTREVISTA Àlex Rigola, director del Teatre Lliure.

70 FER-SE SOCI DEL TR3SC

54

L’art català està d’aniversari.

62

Literatura per als més petits.

AMB EL SUPORT DE L’ICIC

Coordinació editorial: Carme Tierz • Redacció: Sílvia González i Manuel Pérez i Muñoz • Cap de redacció: Amparo Latorre • Correcció lingüística: Carles Miró • Maquetació: Víctor Álvarez • Documentació: Fina Villanueva • Viladomat, 135, 3r • 08015 Barcelona • 93 292 22 17. Fax 93 237 63 23. redaccion@eljueves.es • Cap de publicitat: Conrado Iriarte • 93 292 22 17 • Premsa: Sandra Domènech • Coordinador: Ivan Lorente. IMPRIMEIX: Litografia Rosés, s.a. • Energia, 11-27 (Polígon La Post) 08850 Gavà (Barcelona). Dipòsit legal: M-18318-2006 ISSN 1886 – 3973. EDITA: EDICIONES EL JUEVES, S.A. Director gerent: Andrés Pontón • Directora de publicacions: Mayte Quílez • Director d’art: Miquel Aparici • Director comercial i de màrqueting: Maciej Zielaskiewicz.

CLUB TR3SC Director: Miquel Curanta • Caps d’àrea • Arts escèniques: Helen Agustí • Cinema: Olga Díaz • Editorial: Olga Jornet • Art&Espais: Elisenda Barceló • Música: Carlota Castelló • Cap de serveis: Ester Pérez • Mitjans Online i Cap de Comunicació: Vanessa Mingo.

3


4-tresc22 gent tr3sc:Maquetación 1

27/10/09

11:41

Página 1

© Núria Puentes.

GENT TR3SC

Sidonie va oferir recentment un dels Concerts TR3SC.

ACCIONS TR3SC CULTURA EN EBULLICIÓ Només cal fullejar la revista que ara mateix teniu a les mans per comprovar les múltiples possibilitats que us ofereix el TR3SC per gaudir de tota mena d’activitats artístiques i culturals a Catalunya. Ho tenim tot! Teatre, cinema, música, dansa, literatura, arts plàstiques... Al TR3SC estem sempre atents a les convocatòries culturals per aconseguir que tots els nostres socis puguin participar-hi amb descomptes i grans avantatges. Voleu saber, però, quines han estat les que més us han agradat els dos últims mesos? Què us sembla el concert exclusiu ofert per Pedro Guerra, en què va presentar el seu darrer disc, Alma mia. El marc intimista i màgic del Palau Moxó va ser el millor escenari per a aquesta actuació, que els socis van poder gaudir completament de franc! També gratuïts, com sempre, van ser els Concerts TR3SC que el Club organitza tot l’any a les dues sales de Luz de Gas i a La [2] Apolo, com els que van oferir Quimi Portet i Sidonie, dos dels noms més autoritzats del pop català. Pel que fa al cinema, hem assolit tota una fita: organitzar una mitjana de tres preestrenes per setmana! A més, en el cas de produccions de casa comptem sempre amb la presència del seu equip artístic. Un parell d’exemples? A la deriva, el darrer treball de Ventura Pons, o Màscares, dirigida per Elisabet Cabeza i Esteve Riambau amb Josep Maria Pou de protagonista... I també heu pogut conversar amb artistes plàstics sobre la seva obra –com va passar amb Gino Rubert, autor de les portades de les novel·les d’Stieg Larsson–, o amb escriptors de la talla de les germanes Lluïsa i Francesca Forrellad (autores d’El primer assalt i La vostra sang, respectivament) o de Jordi Lara (Una màquina d’espavilar ocells de nit). Això només és una petita mostra de tots els actes culturals en què ha participat el TR3SC darrerament. En aquesta revista en trobareu molts més! 4


5-tresc22 gent tresc:Maquetación 1

30/10/09

11:43

Página 1

GENT TR3SC

TR3SC, NOU WEB MÉS INTERACTIU, MÉS DINÀMIC El TR3SC ha renovat el seu web! A partir d’ara, www.tresc.cat us oferirà més continguts i avantatges a la vostra mida. Podreu opinar i valorar les propostes, explicar-nos quins són els vostres hàbits de consum cultural i moltes coses més. Entreu a www.tresc.cat i comproveu-ho!

5


6-tresc22 gent tr3sc:Maquetación 1

28/10/09

16:04

Página 1

GENT TR3SC

LES CASES DE LA MÚSICA CONCERTS, CURSOS I TALLERS Van néixer com a un model d’equipament cultural dedicat a la formació, creació i difusió de la música a Catalunya. Avui, les Cases de la Música funcionen a ple rendiment en cinc localitats catalanes –Mataró, Salt, l’Hospitalet de Llobregat, Terrassa i Manresa– i es perfilen com una magnífica eina per preparar els futurs talents musicals del nostre país, a banda de configurar-se també com un espai on qualsevol amant de la música pot gaudir de la seva afició. Concerts, cursos i tallers són algunes de les activitats organitzades per aquestes cinc Cases de la Música, activitats obertes a tota mena de col·lectius –professionals, infants, etc.– i a les quals, el passat setembre, es va afegir una nova iniciativa, el projecte Grup del Mes. Presentat en societat el dia 19, dins del Mercat de Música Viva de Vic, aquest cicle permetrà a un grup actuar a totes les Cases de la Música durant un mes. Sedaiós va inaugurar el passat octubre aquesta decidida aposta per la música de base.

CULTURA SOLIDÀRIA EL TR3SC, A LA MARATÓ DE TV3 Com cada any per aquestes dates, Televisió de Catalunya prepara una programació especial que mostrarà la cara més solidària de la societat catalana. Es tracta de La Marató de TV3, tot un fenomen catòdic i social que té per finalitat recaptar donatius per aprofundir en la investigació de diferents malalties. Enguany, La Marató serà el 13 de desembre, i la recaptació contribuirà a estudiar i combatre les malalties minoritàries. El TR3SC dóna suport a aquesta iniciativa a través de tres activitats. La primera va tenir lloc en la fase preparatòria, quan va convocar els seus socis per participar en l’enregistrament del disc oficial de La Marató –a la venda el 6 de desembre, juntament amb els diaris catalans–. La segona està íntimament relacionada amb aquesta cita: el TR3SC us oferirà la possibilitat de comprar el disc, i donarà els beneficis obtinguts de la venda a la Fundació La Marató. I, per últim, organitzarà un concert exclusiu de la cantant Lucrecia i destinarà l’import íntegre de les entrades a la mateixa fundació. Serà el 9 de desembre a Luz de Gas.

6

Lucrecia


tres22-catai:TresC

22/10/09

16:13

Pรกgina 1


8-tresc22 gent tr3sc:Maquetación 1

26/10/09

GENT TR3SC

FIRA MEDITERRÀNIA DE MANRESA AMB ACCENT FEMENÍ Tradició i modernitat es donen la mà a la Fira Mediterrània de Manresa, un esdeveniment únic que en la seva dotzena edició comptarà amb la participació de Carles Santos com a conductor d’excepció. El mercat més dinàmic de la Mediterrània pel que fa a espectacles d’arrel tradicional aposta enguany per obrir nous blocs d’interès: la Fira no només busca l’equilibri entre disciplines artístiques –música, teatre, circ, dansa– sinó que s’endinsa en el món de la narració a través de la secció FiraConte. Però encara hi ha més: coproduccions –com la del documental El contrapàs llarg, a partir del treball de la directora, professora i ballarina Catherine Allard–, cooperacions amb altres certàmens, exposicions, etc. converteixen la Fira Mediterrània de Manresa en una cita imprescindible de l’agenda cultural catalana i internacional. L’algeriana Souad Massi, la sarda Elena Ledda o l’austríaca Fatima Spar són tres de les convidades a una edició que, a més, tindrà un acusat accent femení.

8

15:14

Página 1


9-tresc21 regal club:TresC

12/8/09

11:51

Pรกgina 1


10-tresc22 gent tr3sc:Maquetación 1

30/10/09

11:47

Página 1

GENT TR3SC

DECINE TOT EL CINEMA, EN CATALÀ Al TR3SC ens agrada donar suport a totes les iniciatives culturals catalanes, i per això volem fer-nos ressò d’una notícia que ens omple de satisfacció. Es tracta del llançament d’una nova revista cinematogràfica, Decine, centrada en el cinema i l’audiovisual fet a Catalunya. Editada per Utopia Global, la publicació va presentar-se en societat durant el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, Sitges 2009, un esdeveniment de gran projecció exterior i marcat caràcter català. Jaume Balagueró i Paco Plaza, directors de [REC]2, ocupen la portada del primer número de Decine, una revista atenta a les novetats d’una indústria, la del cinema català, en plena expansió. Des del TR3SC aplaudim la iniciativa i oferim als nostres socis un descompte del 20 % en la subscripció anual a Decine. Aprofiteu-lo!

ACORD AMB L’ACEC AVANTATGES DE PEL·LÍCULA L’Àrea Catalana d’Exhibició Cinematogràfica (ACEC), és un dels circuits de cinema més importants de l’Estat espanyol, amb 350 pantalles repartides en més de quaranta centres, gairebé una vintena dels quals compten amb equipaments per a la projecció 3D –una xifra que, segons les previsions, creixerà notablement al llarg del 2010–. Deu milions de persones visiten anualment les seves instal·lacions en tot el territori català... I ara, totes aquelles que tinguin el carnet del TR3SC gaudiran d’avantatges a l’hora de comprar les seves entrades! Consulteu el web del TR3SC, www.tresc.cat, i comproveu-ho vosaltres mateixos.

10


11-tresc22 gent tresc:Maquetación 1

30/10/09

11:47

Página 1

GENT TR3SC

EL TR3SC, AMB LES GALERIES D’ART CONVENI DE COL·LABORACIÓ Des del passat setembre, les associacions catalanes de galeries d’art compten amb un valuós aliat en la promoció de la seva tasca, el TR3SC. El conveni de col·laboració signat entre els representants de les galeries i el primer club de cultura de Catalunya contempla la participació activa del TR3SC en la difusió d’aquests espais d’art, avantsales dels museus i puntals de la creació cultural del país. Fruit d’aquesta col·laboració, les galeries organitzaran conjuntament amb el TR3SC activitats diverses, com ara visites guiades i exclusives, xerrades amb artistes i altres accions encaminades a apropar l’univers galerístic a tots els socis del Club. A canvi, les galeries d’art podran beneficiar-se del ventall de mitjans de comunicació vinculats al TR3SC –televisió, ràdio, premsa escrita i suport online– per fer arribar la seva atractiva oferta a tots els racons de Catalunya. Un cop més, el TR3SC es converteix en un agent que treballa intensament per la promoció de l’art i la cultura al nostre país.

D’esquerra a dreta, Miquel Curanta (TR3SC), Carme Espinet (Associació (Art) Catalunya), Jordi Barnadas (Gremi de Galeries), Carlos Duran (Art Barcelona) i Àlex Nogueras (Galeries Independents).

EN TONI SURT

11


ARTS ESCÈNIQUES

12-13-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

TEMPORADA ALTA TEATRE DE TARDOR

© Bartosz Maz. 12

28/10/09

15:50

Página 12


12-13-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

30/10/09

11:48

Página 13

Una escena de Les presidentes.

Més internacional que mai, Temporada Alta, el Festival de Tardor de Catalunya, irromp un any més en escena. Christoph Marthaler (Platz Mangel), Krystian Lupa (Les presidentes ), The Watermill Theatre ( Hot Mikado ), Peter Brook ( Love Is My Sin ) i el Piccolo Teatro di Milano (Trilogia della Villeggiatura) són alguns dels noms propis d’un festival que omplirà les localitats de Girona i Salt, fins a l’11 de desembre, amb el millor teatre fet dintre i fora de les nostres fronteres. Perquè el Temporada Alta tampoc no oblida els creadors de casa, i després que gent com Xicu Masó, Lluís Homar, Jordi Coca o Josep Maria Mestres hagin format part de la programació el primer mes de funcions, Julio Manrique ( Hamlet ), Ramon Madaula ( Una comèdia espanyola), Xavier Albertí (Al cel) o Pau Miró (Elèctrics) agafen el relleu per oferir al públic una bona mostra de la creació contemporània catalana. Més de setanta produccions de teatre, dansa, música i circ conformen la graella d’un certamen que, any rere any, es consolida com un dels més ambiciosos de l’Estat espanyol i, sens dubte, com un dels de més èxit i projecció exterior.

MAJORIA D’EDAT

FESTIVAL TEMPORADA ALTA GIRONA/SALT/CELRÀ. Fins a l’11 de desembre.

Descompte TR3SC: 15 %. ServiCaixa.

El Temporada Alta aposta en la seva divuitena edició per un cartell que és tota una declaració d’intencions. Les coproduccions amb teatres, festivals i companyies d’arreu d’Europa estan a l’ordre del dia, i converteixen el festival que dirigeix Salvador Sunyer en un fenomen transfronterer, porta d’entrada a Catalunya de les millors propostes foranes però, també, una eina que promou la difusió del treball dels creadors catalans més enllà dels Pirineus. És una bona manera de celebrar la majoria d’edat.

13


30/10/09

11:49

Página 14

© Maarten Van den Abeele

14-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

ARTS ESCÈNIQUES

The Deer House.

TEATRE LLIURE EL PAÍS DE LES MERAVELLES La commemoració dels 35 anys de Tortell Poltrona en el món del clown ha donat lloc al nou espectacle del Circ Cric, Els racons de la memòria. 35 anys fent el pallasso!, un recull dels gags més celebrats del nostre pallasso més internacional, i de números sorprenents (fins al 22 de novembre). Sorpreses són les que trobarem, també, a Alícia (un viatge al país de les meravelles), un projecte de Carlota Subirós a partir de la coneguda narració de Lewis Carroll (del 5 al 29 de novembre), mentre que Albert Espinosa debutarà al Lliure amb una comèdia sobre amor i sexe, El fascinant noi que treia la llengua quan feia treballs manuals (de l’11 de novembre al 13 de desembre). En l’apartat internacional, el teatre dirigit per Àlex Rigola programarà al desembre The Deer House (dies 2 i 3) de la companyia Needcompany —tercera part de la trilogia que Jan Lauwers va iniciar amb Isabella’s Room i The Lobster Shop—, així com La omisión de la familia Coleman (del 16 al 20 de desembre), la història d’una família en disputa per l’internament de l’àvia en un asil que ha escrit i dirigit Claudio Tolcachir, un dels talents més iconoclastes i brillants de l’escena contemporània a Argentina. Finalment, per Nadal tornarà a la Sala Fabià Puigserver Rock’n’Roll (del 17 de desembre al 10 de gener), magnífic tractat de Tom Stoppard sobre la pèrdua de les ideologies. La direcció d’escena, ja ho sabeu, és d’Àlex Rigola. 14

TEATRE LLIURE Novembre i desembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada.


15-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

19/10/09

16:06

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA

El ball, el nou projecte teatral de Sergi Belbel.

HOMENATGES I LITERATURA El TNC promet una tardor teatralment intensa, amb produccions pròpies i la visita de companyies convidades, espectacles que homenatgen figures escèniques i adaptacions literàries d’alta qualitat. La primera d’elles és El ball , una recreació de la novel·la homònima d’Irène Némirovsky a càrrec de Sergi Belbel. El responsable artístic del TNC compta amb el talent d’Anna Lizaran, Sol Picó, Francesca Piñón i Xaro Campo per compondre un espectacle que s’endinsa en la història de la frívola senyora Kampf a través del moviment i la paraula (a partir del 20 de novembre). Per la seva banda, Joan Ollé i Iban Beltran presenten El jardí dels cinc arbres , un tribut a Salvador Espriu en el vint-i-cinquè aniversari de la mort del poeta, un espectacle de forta càrrega poètica interpretat per Joan Anguera, Montserrat Carulla i Ivan Benet, entre d’altres (del 19 al 25 de novembre). Per últim, la posada en escena d’El casament de Terregada suposa la recuperació d’un dels noms oblidats de la dramatúrgia catalana, Juli Vallmitjana. Míriam Iscla i Ernest Villegas encapçalen el repartiment d’aquest drama que recrea la delirant celebració d’un casament als baixos fons de Barcelona, fa cent anys (fins al 22 de novembre).

TNC. Novembre i desembre.

Descompte TR3SC: 15 %. Tel·Entrada.

15


16-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

30/10/09

11:50

Página 16

ARTS ESCÈNIQUES GRAN TEATRE DEL LICEU DESCOBRIMENT ESSENCIAL Durant el mes de novembre hi haurà una bona oportunitat per descobrir la música de Karol Szymanowski gràcies al programa doble que li dedica el Gran Teatre del Liceu. El compositor és autor de la música d’El rei Roger (2 de novembre), una de les òperes més destacades del segle XX i que arriba gràcies a una coproducció del coliseu de la Rambla i el Festival de Bregenz. Basada en la figura d’aquell rei bizantí nascut a Sicília, la peça narra l’arribada a la cort cristiana d’un pastor sobre el qual acabarà florint l’esperit dionisíac. El llibret, parcialment inspirat en Les Bacants d’Eurípides, posa de relleu tant la filosofia de Nietzsche com la bona entesa entre les cultures que històricament han conviscut a l’illa mediterrània, il·lustrats magistralment a través de la partitura. No obstant, una de les fonts d’inspiració del músic polonès van ser els nombrosos viatges que va realitzar per Europa, Àfrica i l’Orient. L’empremta dels grans compositors europeus com Wagner o Chopin, així com el folklore del seu país, també és perceptible en el concert que recollirà dues de les seves obres més destacades: la Tercera Simfonia, op. 27, subtitulada Cançó de la Nit, i Stabat Mater, op. 53 (15 de novembre). Riccarda Merbeth, Agnes Zwierko, Pawel Tolstoy i Aleksandr Teliga actuaran al costat de l’Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu sota la direcció de Josep Pons.

GRAN TEATRE DEL LICEU. El rei Roger. Fins al 30 de gener. Concert Szymanowski. 15 de novembre.

Descompte TR3SC: 20 % només 2 de novembre. 60% 5 i 8 de novembre (zona 2). ServiCaixa. Una imatge de l’òpera El rei Roger

16


17-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

19/10/09

16:20

Página 4

ARTS ESCÈNIQUES UN MARIT IDEAL XANTATGE A UN POLÍTIC Després dels espectaculars èxits assolits pel Teatre Goya en la seva nova etapa, Els nois d’història i La vida por delante, la sala que té Josep Maria Pou com a responsable artístic vol repetir la proesa amb una de les exquisides comèdies d’Oscar Wilde. Es tracta d’Un marit ideal, una incisiva crítica d’una societat fonamentada en les aparences que s’endinsa pels foscos racons del joc polític. Robert Chiltern és un marit gentil i un polític excel·lent. L’harmonia del seu matrimoni, però, es veurà amenaçada per la irrupció de Mrs. Cheveley, una misteriosa dama que coneix un terrible secret de Chiltern i el sotmet a xantatge... Abel Folk, Joel Joan, Sílvia Bel, Mercè Pons, Anna Ycobalzeta, Carmen Balagué i Camilo García són els actors d’aquest conte pervers dirigit per Josep Maria Mestres, un especialista en alta comèdia que ja va acostar-se a Wilde a El ventall de Lady Windermere.

TEATRE GOYA. Direcció: Josep Maria Mestres. Intèrprets: Abel Folk, Joel Joan, Sílvia Bel, Mercè Pons, Anna Ycobalzeta, Carmen Balagué i Camilo García

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada.

El repartiment complet d’Un marit ideal, en una imatge promocional. 17


18-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

30/10/09

11:50

Página 3

ARTS ESCÈNIQUES

D’esquerra a dreta, Santi Ibáñez, Beth Rodergas, Mercè Comes i Àlex Casanovas.

BOEING BOEING AMOR D’ALTS VOLS Un atractiu arquitecte que viu a París surt amb tres belles hostesses de vol, un engany a tres bandes que pot mantenir gràcies als horaris de les companyies aèries. Un bon dia, però, els horaris canvien i totes tres coincideixen amb l’arquitecte al seu niu d’amor... El vodevil més boig de Marc Camoletti torna a emprendre el vol amb una tripulació composta per Àlex Casanovas, Santi Ibáñez, Mercè Comes, Beth Rodergas, Marta Bayarri i Cristina Solà. El britànic Alexander Herold dirigeix una comèdia trepidant que va guanyar dos prestigiosos premis Tony l’any 2008. Direcció: Alexander Herold. Intèrprets: Àlex Casanovas, Santi Ibáñez, Mercè Comes, Beth Rodergas, Marta Bayarri i Cristina Solà. 18

TEATRE APOLO.

Descompte TR3SC: 20 %. Servicaixa.


19-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

28/10/09

15:24

Página 19

ARTS ESCÈNIQUES MOMENTUM PRODIGIÓS MAYUMANA El nou espectacle de Mayumana aconsegueix un autèntic prodigi: aturar el temps! A Momentum, la cèlebre companyia dirigida per Eylon Nuphar i Boaz Berman posa la seva desbordant imaginació al servei d’un muntatge multidisciplinar, en què hi tenen cabuda música, teatre, dansa, percussió, art multimèdia i, sobretot, molt d’humor. Amb una tècnica d’alt nivell i una energia sense límits, els intèrprets de Momentum ens faran riure, emocionar i somiar, tot jugant a controlar el temps.

TEATRE COLISEUM. A partir del 5 de novembre

Descompte TR3SC: 20 % (6 i 8 de novembre). Servicaixa.

Mayumana torna a sorprendre amb el seu darrer espectacle.

19


20-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

19/10/09

11:34

Página 20

ARTS ESCÈNIQUES SEIS CLASES DE BAILE EN SEIS SEMANAS APRENDRE A VIURE Lily és una dona madura que un bon dia s’adona que ha anat deixant escapar totes les oportunitats de ser espontània, lliure i feliç. La seva ha estat una vida d’emocions reprimides i d’insatisfaccions, fins que decideix trencar amb la seva soledat acudint a una escola de balls de saló. Allà coneixerà Michael, un jove tan solitari i desconfiat com ella, esquerp i sempre a la defensiva. La sorpresa arribarà quan tots dos formin parella de ball a l’escola i descobreixin que encara poden aprendre a gaudir dels petits plaers de la vida, que, en definitiva, són els que ens donen la felicitat. Lola Herrera i Juanjo Artero interpreten aquesta estranya parella que es desprendrà dels seus prejudicis a la pista de ball. Tamzin Townsend (Un dios salvaje ), directora experta en el terreny de la comèdia, els guiarà en aquesta aventura plena d’esperança i ritme.

TEATRE BORRÀS. Direcció: Tamzin Townsend. Intèrprets: Lola Herrera i Juanjo Artero.

Descompte TR3SC: 20 %. ServiCaixa. Lola Herrera i Juanjo Artero arrenquen a ballar al Teatre Borràs. 20


21-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

20/10/09

Connexions, la incomunicació humana en l’era de la informació.

16:01

Página 21

ARTS ESCÈNIQUES

saT! Novembre i desembre.

saT!

Descompte TR3SC: 25 %. ServiCaixa.

PROPOSTES ESCÈNIQUES PER A TOTHOM Dansa, teatre, monòlegs i espectacles per als més petits farceixen el cartell del saT! per als darrers mesos de l’any. El tap-dance troba una potent aliada en la guitarra espanyola a Tapeando, la nova proposta de la companyia de claqué Tap Olé. Quatre ballarins hi interpretaran les coreografies de Guillem Alonso i Roser Font (del 7 al 15 de novembre). Per la seva banda, Mudit Grau i Color Dansa han fet seu el famós lema de Woody Allen, “la vida és massa seriosa per prendre-la seriosament”, per crear Birds of a Feather, un intent de tocar l’ànima del públic a través de la dansa contemporània (del 3 al 6 de desembre). El teatre de text el portarà La Roda Produccions, una jove companyia que parlarà de comunicació de parella i tecnologia a Connexions (del 19 al 29 de novembre). Els monòlegs més divertits seran cosa de Dani Pérez (del 10 de desembre al 10 de gener) i el seu Cazando gamusinos, un show que convida al públic a viure al marge dels cànons socials. I, com sempre, les portes del saT! estan obertes a tota la família. Entre els espectacles que conformen la programació familiar per a aquests dos mesos destaquen Giramondo, de la companyia El Negro y el Flaco; A Tempo!, de Xirriquiteula Teatre; Maduuuixes, de Cia. La Bleda, i FLUS i el misteri de les Òrbites canviants, de Fanàtik Visual. 21


22-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

20/10/09

11:49

Página 20

ARTS ESCÈNIQUES

Ben Hur Live ens farà reviure una cursa de quadrigues ja llegendària.

BEN HUR LIVE LA LLEGENDA, A ESCENA En el record de tots els amants del cinema es conserva nítida i viva la imatge de l’aferrissada lluita que Charlton Heston va mantenir contra els seus rivals en la cursa de quadrigues del film Ben Hur. Coincidint amb el cinquantè aniversari de la pel·lícula, arriba a Barcelona una superproducció escènica que ens farà reviure en directe l’emocionant història de Ben Hur, el príncep jueu traït pel romà Messala. Quatre-cents actors i cent animals recrearan aquella seqüència i d’altres igual de llegendàries el proper Nadal al Palau Sant Jordi. L’espectacle, que s’ha forjat al llarg de quinze anys, compta amb un equip artístic de primera magnitud: la música ha estat composta per Stewart Copland, exbateria de The Police, el guió és de l’artífex del musical El senyor dels anells al West End i el director d’escena té un currículum farcit d’èxits a Broadway. Talent, tecnologia, llum, so i efectes especials es posen al servei de Ben Hur Live, una espectacular reescriptura del clàssic en viu i en directe. 22

PALAU SANT JORDI 26 i 27 de desembre.

Descompte TR3SC: 20 % (consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat). Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.


23-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

30/10/09

11:51

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES BOULEVARD SILENCI, S’ASSAJA © David Ruano

V.O.S. (Versió Original Subtitulada) va ser el primer èxit teatral de Carol López. Més recent és el de Germanes, una comèdia sobre les relacions familiars que va recollir l’aplaudiment del públic i els millors elogis de la crítica i va programar-se dues temporades a La Villarroel. Ara, la dramaturga i directora torna a aquesta mateixa sala amb una altra comèdia, que aquest cop gira al voltant de la creació d’un espectacle. Paul Berrondo, Ernest Collado, Amparo Fernández i dues actrius de T de Teatre, Marta Pérez i Àgata Roca, formen el repartiment de Boulevard, una ficció molt real que es riu de les tensions, anècdotes i sorpreses que sorgeixen del procés de creació d’una peça teatral.

LA VILLARROEL. A partir del 7 de novembre.

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada.

El repartiment de Boulevard.

LA FORMA DE LES COSES LA FOGUERA DE LES VANITATS Les representacions de La forma de les coses al Teatre Lliure ara fa dues temporades van tenir una recepció tan bona que la sala va decidir reposar la comèdia el passat Nadal, amb una resposta del públic igual de positiva. El Club Capitol ens ofereix ara una nova oportunitat de gaudir d’aquesta comèdia agredolça del nord-americà Neil Labute que Julio Manrique, el director d’escena, defineix com a tragicomèdia sobre la vanitat humana. L’Adam coneix l’Evelyn, una estudiant d’art entestada a canviar l’aspecte físic del noi i transformar-lo en tot un triomfador. Cristina Genebat, Marc Rodríguez, Mireia Aixalà i Xavier Ricart interpreten aquesta història provocadora, perversa i intel·ligent.

CLUB CAPITOL. Fins al 6 de desembre.

Descompte TR3SC: 20 %. ServiCaixa.

23


24-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

27/10/09

16:52

Página 28

ARTS ESCÈNIQUES Blancaneus i Campaneta en acció.

TEATRENEU L’HORA DELS NENS El Club de la Màgia Júnior és un dels espectacles per a tota la família inclosos dins la variada programació del Teatreneu. Cada dissabte a la tarda el públic està convidat a participar en els jocs que un grup de mags ha preparat per als més menuts. El repte serà descobrir els trucs! I si el que els agrada són els llibres, els nens poden triar-ne un, llegir-ne déu línies i deixar que la companyia Planeta Impro improvisi una història ben divertida. En horari infantil, aquesta singular sala també rebrà la visita dels protagonistes dels contes més cèlebres. A Peter Pan acompanyaran Peter i Wendy fins a l’Illa del Mai Més, on el Capità Garfi vol dur a terme un malèfic pla, mentre que Blancaneus i Campaneta en acció unirà aquestes dues heroïnes en un rescat on s’implicaran altres personatges.

TEATRENEU. Novembre i desembre.

Descompte TR3SC: 25 %. ServiCaixa.

Julio Manrique a Hamlet

TEATRE METROPOL TARRAGONA EMOCIONA Com una tardor plena d’emocions. Aquest és l’eslògan de la programació del Teatre Metropol per als mesos de novembre i desembre. Una programació que comença amb el Shakespeare més clàssic, Hamlet, encarnat per Julio Manrique, i continua amb La infanticida/Germana Pau interpretat per Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons. Juan Tamariz posarà en pràctica els seus sorprenents jocs de mans a Magia Potagia, mentre que Ramon Madaula, Maria Molins i Mònica Randall, entre d’altres, actuaran a Una comèdia espanyola, de Yasmina Reza, una comèdia enginyosa i metateatral. Un to molt diferent té La maternitat d’Elna, un petit espectacle, íntim i suggeridor, interpretat en solitari per Rosa Galindo. L’humor de Las Gallegas, la tragicomèdia de Carles Alberola Almenys no és Nadal a càrrec del col·lectiu Trono Villegas, el pallasso Marcel Gros, els tradicionals Pastorets i dos espectacles de dansa de la companyia Plan B completen el cartell.

TEATRE METROPOL (TARRAGONA). Novembre i desembre.

Descompte TR3SC: 15 %. ServiCaixa.

24


25-tresc22 arts esceniques:Maquetación 1

27/10/09

11:44

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES TEATRE ATENEU DE TÀRREGA

Emma Vilarasau a La infanticida/ Germana Pau.

Més enllà de la Fira de Teatre al Carrer que se celebra cada any pel setembre, Tàrrega és una ciutat abocada a les arts escèniques. La nova temporada al seu Teatre Ateneu compta amb la presència de Ricard Borràs i Miquel Torrents, protagonistes de Variacions enigmàtiques, un tour de force del prestigiós dramaturg francès Éric-Emmanuel Schmitt. Víctor Català, o més ben dit, Caterina Albert, és l’autora de La infanticida/ Germana Pau, dos monòlegs en què Emma Vilarasau i Àngels Gonyalons es posen en la pell de dues dones marcades per la tragèdia. La tragèdia va marcar també les que, en els primers anys de l’exili republicà, van lluitar per sobreviure en els camps de concentració del sud de França. Elles protagonitzen La maternitat d’Elna, un evocador espectacle que recupera la veu de les exiliades. TEATRE ATENEU (TÀRREGA). Novembre i desembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles.

ELS PASTORETS, A CALAF

© David Ruano

LA CIUTAT DEL TEATRE

Una imatge d’Els Pastorets de Calaf.

TRADICIÓ RENOVADA D’entre les nombroses tradicions nadalenques, la representació d’Els Pastorets és una de les més cèlebres a casa nostra. Juntament amb La Passió, que es representa per Setmana Santa, el clàssic de Josep Maria Folch i Torres, vinculat sempre al teatre amateur, és un excel·lent exemple de la pervivència de la tradició escènica popular i religiosa a Catalunya. Les primeres funcions de l’obra a Calaf daten de 1926. Des d’aleshores, la implicació del poble i d’entitats culturals com l’Agrupació Teatral, la Coral Ressons i l’Esbart Dansaire, fan possible que cada funció compti amb la col·laboració de dos-cents voluntaris. Daniel Anglès és el director de l’actual, renovada i moderna posada en escena d’Els Pastorets. No us perdeu les aventures d’en Lluquet i en Rovelló, dos pastors que de camí a Betlem se les tindran amb el mateix dimoni. CASAL DE CALAF. 25 i 27 de desembre, 3, 10, 17, 24 i 31 de gener

Preu TR3SC: 10 €. Taquilles. 25


26-27-tresc22 graella arts esc:Maquetación 1

16/10/09

13:50

Página 26

ARTS ESCÈNIQUES ANTIC RIERETA TEATRE.

SALA MUNTANER

50 %.

25 %.

Taquilles.

Tel·Entrada.

BROSSA ESPAI ESCÈNIC

TEATRE CONDAL

25 %.

25 %.

Tel·Entrada.

Tel·Entrada.

CAIXA FORUM

TEATRE DEL RAVAL

50 %.

25 %.

ServiCaixa.

Tel·Entrada.

CÍRCOL MALDÀ

TEATRE POLIORAMA

20 %. Taquilles.

Entrades a 8 € (Espectacles infantils). ServiCaixa.

CLUB CAPITOL

Consulta el web del TR3SC www.tresc.cat.

TEATRE ROMEA

ServiCaixa.

Tel·Entrada.

GUASCH TEATRE

TEATRE TANTARANTANA

20 % (tots els divendres, dissabtes i diumenges en espectacles d’adults).

25 %.

Tel·Entrada.

TEATRE TÍVOLI

JOVE TEATRE REGINA

Consulta el web del TR3SC www.tresc.cat.

Entrades a 8 €.

25 %.

Tel·Entrada.

ServiCaixa.

Tel·Entrada. MERCAT DE LES FLORS

TEATRE VICTÒRIA Bollywood, love story.

Consulta el web del TR3SC www.tresc.cat.

20 % (tots els diumenges, sessió de les 20 h).

Tel·Entrada.

Tel·Entrada.

LA PUNTUAL

TGB

6 €.

26

20 %.

Taquilles.

ServiCaixa.

SALA BECKETT

VERSUS TEATRE

20 %.

20 %.

Tel·Entrada.

Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.


26-27-tresc22 graella arts esc:Maquetación 1

16/10/09

13:50

Página 27

ARTS ESCÈNIQUES L’ALEGRIA. CENTRE D’ARTS ESCÈNIQUES DE TERRASSA

20 %.

25 %.

ServiCaixa.

TEATRE CIRVIANUM (TORELLÓ)

Tel·Entrada. ATRIUM VILADECANS

TEATRE DE L’AURORA (IGUALADA)

20 % (en determinats espectacles).

20 %. Taquilles.

Tel·Entrada. AUDITORI DE CORNELLÀ

TEATRE DE BLANES

25 %.

15 %. Tel·Entrada.

KURSAAL (MANRESA)

Consulta el web del TR3SC www.tresc.cat. www.kursaal.cat

TEATRE FORTUNY (REUS)

10 % (excepte espectacles infantils). ServiCaixa.

TEATRE AUDITORI DE GRANOLLERS

20 %. Tel·Entrada. TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL (TORTOSA)

20 %. Tel·Entrada. TEATRE-AUDITORI SANT CUGAT

10-20 %.

TEATRE JOVENTUT (L’HOSPITALET)

25 %. Tel·Entrada.

TEATRE LA MASSA (VILASSAR DE DALT)

20-25 %. Tel·Entrada.

Consulta el web del TR3SC www.tresc.cat. TEATRE BARTRINA (REUS)

TEATRE MUNICIPAL L’ESCORXADOR (LLEIDA)

10 % (excepte espectacles infantils)

15 %.

ServiCaixa.

ServiCaixa.

TEATRE CAL BOLET (VILAFRANCA DEL PENEDÈS)

TEATRE PRINCIPAL D’OLOT

20 %.

2 x 1.

Tel·Entrada.

Taquilles.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

27


MÚSICA

28-29-tresc22 musica:Maquetación 1

28/10/09

16:08

Página 28

FESTIVAL INTERNACIONAL DE JAZZ DE BARCELONA NOUS REPTES PER A UN CLÀSSIC

Concha Buika, una de les estrelles del Festival de Jazz. 28


28-29-tresc22 musica:Maquetación 1

28/10/09

16:08

Página 29

El passat 28 d’octubre, el saxofonista Wayne Shorter, un dels components del mític quintet que Miles Davis liderava als anys seixanta, va inaugurar una nova edició del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona. Una festa musical ja veterana –aquesta n’és la 41a edició– que enguany cobra un nou impuls i s’obre a nous reptes. El cartell s’ha confeccionat aplicant criteris de risc i qualitat, com ho confirma la presència al programa de Marcus Miller (11 de novembre), que debuta al Palau de la Música per presentar Tutu revised, el cèlebre disc que va crear juntament amb Davis. Brad Mehldau Trio (10 de novembre), Cassandra Williams (13 de novembre) o Aaron Parks Trio (14 de novembre) són uns altres dels noms destacats del panorama internacional que visitaran Barcelona pel seu Festival de Jazz. Com excepcionals són, també, el concert que oferirà Concha Buika fent un homenatge a Chavela Vargas amb la presentació d’El último trago (5 de novembre) o el de Sole Giménez, la veu de Presuntos Implicados (15 i 26 de novembre) i una de les principals representants del jazz que es produeix a l’Estat espanyol.

FI DE FESTA A NOVA YORK Una altra de les sorpreses que ens ofereix aquesta edició del Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona és, curiosament, la seva cloenda, que tindrà lloc al club Jazz Standard de Nova York del 3 al 6 de desembre. Allà, al cor de Manhattan, el pianista Chano Domínguez presentarà el concert El duende de King of Blue, revisió del llegendari disc que Miles Davis va gravar fa cinquanta anys. Aquest concert es podrà veure, el 12 de novembre, a L’Auditori de Barcelona.

DIVERSOS ESPAIS

Descompte TR3SC: a partir d’un 15 %. Tel·Entrada.

29


30-tresc22 musica:Maquetación 1

26/10/09

15:08

Página 30

MÚSICA

FESTIVAL DEL MIL·LENNI DIVERSITAT MUSICAL Un any més irromp en escena el festival més cromàtic del panorama musical barceloní. El Festival del Mil·lenni, en la seva onzena edició, proposa un cartell caracteritzat per la diversitat dels artistes que hi figuren. Durant el mes desembre hi actuaran Russian Red, Antonio Orozco o Fangoria, entre d’altres. El concert familiar d’enguany tindrà com a protagonista la dansa i la música africanes de la mà del Cor d’Uganda en una actuació inclosa dins el projecte humanitari Música para salvar vidas . Tampoc no hi podia faltar la inoblidable María Dolores Pradera, una de les veus clàssiques del festival, interpretant el seu repertori melòdic, temes de sempre que han captivat públic de diverses generacions. El Palau de la Música, L’Auditori i el Gran Teatre del Liceu estenen la catifa vermella fins al mes d’abril per rebre els artistes de l’11è Festival del Mil·lenni.

PALAU DE LA MÚSICA / L’AUDITORI / GRAN TEATRE DEL LICEU

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada.

Russian Red. 30


31-tresc22 musica:Maquetación 1

30/10/09

11:52

Página 33

MÚSICA L’AUDITORI A partir de l’1 de novembre.

Descompte TR3SC: A partir d’un 15 %. Tel·Entrada.

Martirio és una de les protagonistes de Jazz a l’Auditori.

AUDITORI MODERNA MOLT MÉS QUE JAZZ Entre els mesos de novembre i desembre, L’Auditori serà l’escenari d’algunes de les cites més espectaculars del Festival de Jazz de Barcelona, com són els concerts d’Evan Parker i Agustí Fernández, Béla Fleck & The Flecktones, Omar Sosa o el del guitarrista Chano Domínguez. No seran aquestes, però, les úniques notes de jazz que sonaran al recinte, ja que el cicle Jazz a L’Auditori ens acostarà les excepcionals veus de dues dives del gènere a casa nostra: Monica Green (7 de novembre) hi presentarà el seu nou treball, Natural Thing, una nova oportunitat per escoltar l’admirable registre d’aquesta novaiorquesa establerta a Barcelona; i Martirio arribarà a L’Auditori el 4 de desembre per commemorar les seves noces de plata amb la música. 25 años en directo és l’excusa per retrobar una artista que ha redefinit les fronteres entre copla, jazz, bolero i cançó popular. Completen el programa el Concert de Nadal que El Petit de Cal Eril, nou valor del pop català, oferirà juntament al folk dels Anímic (10 de desembre), i tota una llegenda del rock català, Gerard Quintana, autor i intèrpret de Cançons urgents per a una crisi (11 de desembre), una recepta musical que ens ajudarà a combatre la crisi actual.

31


32-tresc22 musica:Maquetación 1

30/10/09

11:53

Página 2

MÚSICA CONCERTS TR3SC CARTELL DE LUXE Un cop més, el TR3SC ha preparat per a tots vosaltres concerts exclusius, colofó d’un any ple de música. Sis actuacions de luxe formen el cartell dels darrers concerts del 2009. Acompanyada de Xavi Molero a la bateria, Alfonso Alcalá al baix i Dani Vega a la guitarra elèctrica, l’andalusa Zahara encisarà el públic amb el seu pop personal. Serà el 12 de novembre a La [2] d’Apolo, el mateix escenari on el dia 25 actuarà Estopa, un dels grups punters del panorama musical català, hàbil combinació de rumba i rock de l’extrarradi. La idea renovadora de la música espanyola que defensa Pasión Vega, amb clàssics com Gracias a la vida, La bien pagà o Maria la portuguesa, arribarà a Luz de Gas el 9 de novembre. I la Sala B obrirà les seves portes a Carles Carolina el 19 de novembre i a la banda rock The October Twilight el 8 de desembre. Pensant en les festes de Nadal, el TR3SC ha preparat una actuació molt especial per al 19 de desembre: la del grup Macedònia, que portarà les nadales al Teatre Romea. I per tancar l’any, Es Reboster tocaran els temes de Wow, el seu segon disc, a La [2] d’Apolo (22 de desembre).

LUZ DE GAS. Pasión Vega. 9 de novembre. Quique González. 11 de novembre. Lucrecia (a benefici de la Marató de TV3). 9 de novembre. SALA B LUZ DE GAS. Carles Carolina. 19 de novembre. The October Twilight. 2 de desembre. La [2] APOLO. Zahara. 12 de novembre. Estopa. 25 de novembre. Es Reboster. 22 de desembre. TEATRE ROMEA Macedònia. 19 de desembre.

Avantatge TR3SC: Gratuït i exclusiu per a socis del TR3SC. El pop de Zahara sonarà en un concert exclusiu per als socis del TR3SC. 32


33-tresc22 musica:Maquetación 1

30/10/09

11:53

Página 2

MÚSICA TEATRE-AUDITORI SANT CUGAT TOTES LES MÚSIQUES Inaugurat el 1993, l’Auditori de Sant Cugat és la principal dotació cultural de la ciutat, amb més de cinc mil metres quadrats de superfície repartits en diverses sales. En aquesta recta final del 2009, l’Orquestra Simfònica del Vallès portarà allà l’òpera Il Pirata de Bellini (6 de novembre) i un recorregut simfònic que comptarà amb Patrícia de No i Vicent Lucas com a solistes (dia 20). I de la clàssica passarem al jazz, amb la reconeguda directora Maria Schneider, que hi actuarà el 22 de novembre. La cantant israeliana Noa presentarà el dia 26 el seu nou àlbum Genes and Jeans, evocadora combinació de sons tradicionals i modernitat musical. La visita del Ballet de Moscou del 12 de desembre s’anuncia amb les entrades ja exhaurides. No obstant, abans que acabi l’any l’Auditori proposa altres actuacions de primer nivell, com el concert de gospel que oferirà el Black Heritage Choir el 19 de desembre i el Concert de Nadal de valsos i danses a càrrec l’Orquestra Simfònica Sant Cugat (29 de desembre).

TEATRE-AUDITORI SANT CUGAT A partir del 6 de novembre.

Descompte TR3SC: A Partir d’un 10 %. Taquilles.

Maria Schneider, presència destacada a la programació del Teatre-Auditori Sant Cugat. 33


34-tresc22 musica:Maquetación 1

19/10/09

MÚSICA FESTIVAL DE JAZZ DE LLEIDA FUSIÓ DE TALENTS Algunes de les figures més representatives del jazz internacional s’instal·laran a Lleida durant la setena edició de JazzTardor, una mostra que es caracteritza per obrir-se a tot tipus de gèneres i d’estils, parant especial atenció a les noves tendències que sonen amb força als clubs més exclusius del món. El prestigi del trompetista Terence Blanchard, gran compositor i millor improvisador, serà una de les apostes del festival (14 de novembre), com ho serà la presència del saxofonista Bill Evans i la seva Soulgrass Band, un projecte caracteritzat per barrejar el jazz més tradicional amb estils com el bluegrass i el folk americà (21 de novembre). Altres de les estrelles convidades són el trompetista novaiorquès Joe Magnarelli (22 de novembre) o la banda de Richard Sinclair (27 de novembre), nom clau del jazz-rock britànic. La multiculturalitat de l’Oam Trio (7 de novembre), el llenguatge propi de la guitarra d’Alfons Enjuanes (8 de novembre) o la fusió dels Afroblue (28 de novembre) són altres cites destacades de la mostra.

CAFÈ DEL TEATRE, AUDITORI ENRIC GRANADOS Del 6 al 29 de novembre.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles

34

10:57

Página 2

Terence Blanchard ens porta el millor del jazz de Nova Orleans.


35-tresc22 musica:Maquetación 1

28/10/09

16:35

Página 33

MÚSICA

SALA RAZZMATAZZ LA CASA DELS CONCERTS És una de les millors sales de concerts de tot l’estat i d’Europa, parada obligada en les gires dels grups consolidats de l’escena mundial i trampolí de les noves promeses del panorama independent. Parlem, naturalment, de la Sala Razzmatazz, 3700 metres quadrats dedicats a la diversió al barri de Poble Nou que aquest mes ofereix a tots els socis una sèrie d’avantatges exclusius. El 18 de novembre us espera un 2x1 per al concert de Micachu and The Shapes, grup que va causar furor en la passada edició del Sònar amb el seu pop d’avantguarda. El rock estilitzat i glam de The Horrors (24 de novembre) i el grup renovació de l’escena indi britànica Editors (8 de desembre) arriben a la Razzmatazz amb un 20 % de descompte aplicat a la compra d’entrades. Altres ofertes que no podeu deixar escapar són els 2 x 1 dels concerts de Dragonette i Sebastien Tellier (21/11), Frankmusic (4/12) o Whomadewho i Crystal Fighters (5/12). Preneu-ne nota!

Editors, grup clau de l’actual l’indie britànic.

RAZZMATAZZ A partir del 18 de novembre.

Descompte TR3SC: 2x1 i 20 %. Ticketmaster i taquilla de la Sala.

35


36-tresc22 musica:Maquetación 1

28/10/09

16:34

Página 3

MÚSICA TEMPORADA DE CAMBRA A L’AUDITORI

L’OBC inaugura la seva temporada de cambra.

PASSIÓ PELS CLÀSSICS En el primer concert de la Temporada de Cambra que ofereixen els músics de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC, quatre intèrprets experimentats abordaran, amb una gran diversitat de registres i formats instrumentals, peces i autors de diferents èpoques poc habituals a les sales de concert, però amb un poderós atractiu com a denominador comú. Des del classicisme lúdic de Michael Haydn fins a les troballes harmòniques de les peces de Martinu i Hindemith, ambdues del 1934, passant pel lirisme únic i inconfusible de Rossini, tot conspira per celebrar plegats una gran festa de les cordes.

L’AUDITORI –SALA 2 ORIOL MARTORELL 21 de desembre.

Descompte TR3SC: 40 %. Tel·Entrada

Els actors de CantaJuego, a escena.

CANTAJUEGO MÚSICA EDUCATIVA CantaJuego és un singular musical pedagògic que té per objectiu esdevenir una eina d’estimulació psicomotriu per als més petits de la casa. Orientat a nens de zero a sis anys, es basa en la utilització de la música i el moviment per posar en funcionament la imaginació i la fantasia dels nens. L’espectacle, de gran impacte visual i dinamisme, contribueix a educar el sentit de la musicalitat, el gest i l’expressió dels menuts. Un show per aprendre jugant interpretat pel Grupo EnCanto, una sòlida formació nascuda l’any 2004 que ja ha venut més de 250.000 còpies dels seus treballs en disc i DVD i que va atraure més de cent mil espectadors en la seva gira de 2008. CantaJuego arriba ara al Palau Sant Jordi. PALAU SANT JORDI 22 de desembre.

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada.

36


37-tresc22 musica:Maquetación 1

27/10/09

11:34

Página 3

MÚSICA AUDITORI DE GIRONA MÚSICA PER AL SEGLE XXI

Georgia Mass Choir, destacada formació gospel nord-americana.

Dissenyat per un prestigiós equip d’arquitectes, l’Auditori-Palau de Congressos de Girona pertany a la generació de centres culturals del segle XXI, espais polivalents que mantenen activa una important programació cultural. Durant aquests mesos de novembre i desembre, les seves instal·lacions acolliran una variada cartellera musical que comprèn diversos estils amb l’accent posat en la qualitat. A la Sala de Cambra, destaquen els concerts que oferirà l’Orquestra de Girona o el recital del cantautor anglès Charlie Winston. També són rellevants les actuacions que veurem a la Sala Simfònica, amb el gospel dels Georgia Mass Choir, l’orquestra Buena Vista Social Club o els recitals amb què se celebraran les festes de Nadal.

AUDITORI DE GIRONA. A partir del l’1 de novembre.

Descompte TR3SC: 15 %. Servicaixa.

DIANA NAVARRO EL CAMÍ DE LA COPLA Camino Verde és el tercer àlbum de Diana Navarro. Amb els seus discos anteriors, aquesta malaguenya ha assolit la fita de col·locar al mercat més de tres-centes mil còpies. La clau del seu l’èxit radica en la potència de la seva veu, amb la qual arrossega tota la història i la tradició del gènere de la copla i refà els seus mites amb cada versió dels temes clàssics de Quintero, León o Quiroga, aquelles inoblidables cançons que en el seu moment van popularitzar Rocío Jurado, Concha Piquer, Estrellita Castro o Antonio Molina. Diana Navarro actuarà a l’Atrium Viladecans el dia 13 de desembre, però no és aquest l’únic concert de primera fila d’aquest auditori. A la seva programació trobem també els noms de Noa (27/11) i la seva barreja de música tradicional i pop, els Manel (13/11), el grup de moda del pop català, o el virtuós jazz de la compositora Maria Schneider (21/11).

ATRIUM VILADECANS. 13 de desembre. Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles.

Diana Navarro

37


38-tresc22 musica:Maquetación 1

20/10/09

16:59

Página 3

MÚSICA Els Sidonie presenten el seu nou àlbum a l’Apolo.

SIDONIE PSICODÈLIA POP Jesús Senra, Axel Pi i Marc Ros són els Sidonie o, el que és el mateix, poprock psicodèlic, valent i versàtil, descarat. L’alt nivell d’autoexigència musical d’aquest grup barceloní l’ha conduït a crear una marca de la casa, un estil propi, fàcilment identificable i desenvolupat en discos brillants i concerts inoblidables, recolzat per milers d’incondicionals. El passat mes d’agost publicava El incendio, el seu darrer treball d’estudi, una petita joia que amaga entre les seves cançons un bon grapat de sorpreses que ens situen davant d’un nou Sidonie, una formació que es renova en el seu afany de créixer, tot buscant noves energies i nous horitzons. Per comprovar-ho de primera mà, el dia 20 de novembre el grup presentarà el seu nou disc en directe a la Sala Apolo. SALA APOLO. 20 de novembre.

Descompte TR3SC: 20 %. TicketMaster.

ARCTIC MONKEYS ARISTOCRÀCIA INDIE Van néixer com a grup a Sheffield (Anglaterra), on van donar forma a When the Sun Goes Down i altres senzills que els van catapultar a les primeres posicions de les llistes d’èxits. Són els Arctic Monkeys i trobareu més d’un crític musical que els corona com a reis del pop. Tenen un rècord, el d’haver aconseguit guanyar al mateix temps el premi al millor grup de l’any i el de grup novell. Fa uns anys d’això, i ara els cinc membres de la banda ja tenen al mercat el seu tercer disc, Humbug, presentat en directe el passat juliol a través del seu web. Un magnífic avanç del concert que veurem a la Sala Sant Jordi Club el proper 6 de febrer. Encara falta, però no us relaxeu: aprofiteu el descompte de la venda anticipada i gaudiu dels millors avantatges que us proposa el Club TR3SC.

SANT JORDI CLUB. 6 de febrer de 2010. Arctic Monkeys actuaran properament a Barcelona.

38

Descompte TR3SC: 20 %. TicketMaster.


39-tresc22 graella musica:Maquetación 1

28/10/09

16:38

Página 27

MÚSICA L’AUDITORI

20 % a la programació Moderna. Consulteu descomptes de la programació clàssica al web del TR3SC www.tresc.cat. CAIXAFORUM 2 x 1. ServiCaixa.

TARANTOS

2 € de descompte. Tel·Entrada i taquilles de la sala. AUDITORI BARRADAS (L’HOSPITALET)

50 %. Tel·Entrada. AUDITORI ENRIC GRANADOS (LLEIDA)

HARLEM JAZZ CLUB Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

15 %.

JAMBOREE 3 € de descompte. Tel·Entrada i taquilles de la sala.

15 %.

MOOG

3 € de descompte. Tel·Entrada i taquilles de la sala. PALAU DE LA MÚSICA CATALANA 25 % de descompte per als Concerts Simfònics, Cicle Primer Palau i Cicle Concerts Familiars. Taquilles. RAZZMATAZZ Descompte de 3 € en totes les sessions del Razz Club. Per a concerts puntuals consulteu el web del TR3SC wwwtresc.cat. SALA APOLO 2 x 1 a les Nits de Swing (últim diumenge de cada mes) i 2 x 1 per Los Domingos son de Lunares (primer diumenge de cada mes). Taquilles de la sala. SALA BIKINI

3 € de descompte de mitjanit a les 2.30 h,

ServiTicket. AUDITORI GIRONA ServiTicket. CAFÈ DEL TEATRE (LLEIDA)

20 %. Taquilles de la sala. CICLE CONTRABAIX 2 x 1 (entrades limitades). Tel·Entrada. FAKTORIA D’ARTS (TERRASSA)

20 %. Taquilles de la sala. KURSAAL 3 € de descompte a la Sala Gran i 2 de descompte a la Sala Petita.

LA MIRONA Descomptes puntuals a la sala. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

sense cues + descomptes puntuals en alguns concerts.

TEATRE CIRVIANUM (TORELLÓ) 20 % de descompte a la taquilla del teatre.

SALAMANDRA 2 x 1 a les Sessions Club i 2 x 1 per als 10 primers socis que es presentin als Concerts.

TEATRE JOVENTUT (L’HOSPITALET) 25 %. Tel·Entrada.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

39


40-tresc22 cd:Maquetación 1

26/10/09

16:33

Página 42

CD

40

RECORDS DEL FUTUR DISCMEDI Amb deu anys de trajectòria en el panorama pop català i després de la bona acollida que va tenir el seu anterior disc Surplus , els Glissando* tornen a l’actualitat amb Records de futur. El seu quart àlbum d’estudi és la confirmació d’un estil personal al qual, per a l’ocasió, s’ha incorporat un nou i sorprenent so electrònic.

ODE TO TANGUY JO DISCMEDI Funk, groove, samplers, scratch, electrònica i jazz. Aquests són els ingredients del primer treball d’una formació que es beneficia de la bona feina del productor Raph Dumas i dels instruments de The Primaveras. Des de la Catalunya Nord ens conviden a emprendre un viatge amb escales a Nova Orleans, Barcelona i Port-Vendres.

Preu TR3SC: 10 €.

Preu TR3SC: 11 €.

CONCERT IBÈRIC / TRÍPTICO DE LA PIEL DE TORO COLUMNA MUSIC Manuel Blancafort i Ricard Lamote de Grignon comparteixen generació, una certa estètica i el fet d’haver estat dos dels principals valors de la música catalana en l’exili. El pianista Daniel Blanch interpreta, acompanyat de la Podlasie Philharmonic Orchestra, dues peces significatives de les seves respectives trajectòries compositives.

THE REMAINS OF INDUSTRY PUPILO RECORDS El pop-rock de Camping no té pressa i, a més, camina d’esquena a la crisi. La banda de Xavi Font, Toni Campos i Josep Arnan ha incorporat la guitarra d’Eduard Novoa i s’ha tancat a compondre els temes del seu quar t àlbum, dotze cançons que han estat enregistrades en directe i que sonen fresques i atemporals.

Preu TR3SC: 11 €.

Preu TR3SC: 12,90 €.

FRIKI SERENATA DISCMEDI Strip-Tease de mosques en patinet o El misteri del triangle del vermut són alguns dels títols dels tretze evocadors temes que formen part del nou disc de Pascal Comelade on també podrem escoltar versions dels temes Perquè vull , d’Ovidi Montllor, i del clàssic americà Ramblin’Rose. Preu TR3SC: 11,5 €.

LA CATEDRAL D’ESCURADENTS DISCMEDI La catedral d’escuradents és una recopilació en quatre cd del treball que Pascal Comelade va realitzar de 1992 a 2002, quinze discos exhaurits i descatalogats i en els quals trobem col·laboracions de luxe com les de PJ Harvey o Pierre Bastien. Inclou dos llibrets amb fotos de les seves obres gràfiques. Preu TR3SC: 19 €.

AL-MAYURQA CLÀSSIC ONA DIGITAL Escoltant aquest disc podem recordar la passió que Toni Roig sentia per la música, el seu somni d’unir la clàssica i la tradicional. Al-Mayurqa Clàssic arriba ara als nostres reproductors acompanyat d’un dvd amb testimonis que valoren aquest projecte personal perseguit pel seu ideòleg amb entusiasme. Preu TR3SC: 14 €.

MÚSICA DE CAMBRA COLUMNA MÚSICA Molt interessat en la música de cambra per a petites formacions, Joan G uinjoan hi treballa amb ànims renovadors. Corrado Bolsi al violí, Amparo Lacruz al violoncel i Emili Brugalla al piano interpreten les peces d’aquest volum discogràfic editat per Columna Música. Preu TR3SC: 11 €.


41-tresc22 cd:Maquetación 1

30/10/09

11:55

Página 43

CD

HISTÒRIA DE CATALUNYA AMB CANÇONS 2.0

SI ME NOMBRAS

BALLEM?

SARDAXOU 4

PICAP

PICAP

PICAP

PICAP

CD que reprèn el projecte d’un disc de 1971 on Guillermina Motta, Toni Cruz i Josep Maria Mainat posaven veu a un munt de cançons per a nens que repassaven els principals esdeveniments de la història catalana. Aquesta posada al dia compta amb la participació de La Carrau, Lluís Cartes i Sanpedro, entre d’altres.

Les inquietuds formen part de la manera de ser de Nando González. Antic estudiant de medicina, cantant i actor ha participat en el musical Mamma Mia!, en una sèrie de televisió i fins i tot ha estat teloner dels britànics The Cure. En aquesta ocasió presenta deu temes originals entre els quals s’inclouen col·laboracions amb Carlos Goñi i Nina

L’Orquestra Internacional Maravella no necessita presentació. Amb més de cinquanta anys de trajectòria continua lliurant als seus fidels seguidors les millors cançons de tots els temps. Temes com New York, New York, El dia que m’estimis, Només tu o Gotes de pluja són alguns dels estàndards que aquí versionen en llengua catalana.

Si algú pensava que en el món de la cobla estava tot dit anava errat: la Cobla Contemporània se sap adaptar als nous temps i als gustos d’un públic cada cop més heterogeni. Per aquest motiu ha recollit algunes de les cançons de l’estiu, aquells temes que sempre taral·legem, en format de sardana. Una curiositat que renova el gènere.

Preu TR3SC: 12,5 €.

Preu TR3SC: 12,5 €.

Preu TR3SC: 10 €.

Preu TR3SC: 10 €.

RAZZMATAZZ 09

NAMORAT

INSTRUMENTAL

GLORIA VILLANUEVA

ZZAR

GORVIJAC MUSIC

GORVIJAC MUSIC

LA MÀ D’EN GUIDO

Fa vint-i-cinc anys que Amable es dedica a animar les nits dels més joves amb el seu domini musical. El dj celebra l’efemèride amb un nou lliurament de la col·lecció de discos de la sala Razzmatazz, una sessió amb la millor selecció de temes de l’escena indie i rock nacional i internacional.

Reconeixements com el Premi Èxit del passat Sona9 han donat impuls a aquesta formació que defineix la seva música com a “rock rústic”. Una veu i una guitarra acústica van donar origen a Espart, una iniciativa que, amb el temps, ha aportat matissos a la seva proposta amb la incorporació de guitarres elèctriques i noves veus.

Els germans Oriol i Jaume Saltor han volgut retre homenatge als seus mestres. Les seves guitarres són les peces fonamentals en aquest àlbum que dediquen a tots aquells grans intèrprets de les sis cordes que els han fascinat. Saltors debuten amb un disc instrumental que recorda Joe Satriani, Mark Knopfler, Gary Moore, Santana…

Una peça per a orquestra i guitarra, una rapsòdia simfònica per a orquestra i un homenatge a la guitarra per a arpa i quintet de corda formen aquest monogràfic dedicat a l’obra de Gloria Villanueva, una compositora preocupada per l’exploració de nous camins instrumentals i amb un gran gust per la senzillesa i les melodies.

Preu TR3SC: 12 €.

Preu TR3SC: 10 €.

Preu TR3SC: 9 €.

Preu TR3SC: 12 €.

41


CINEMA

42-43-tresc22 cinema:Maquetaci贸n 1

42

28/10/09

PLANET 51 AVENTURES SIDERALS

16:41

P谩gina 44


42-43-tresc22 cinema:Maquetación 1

28/10/09

16:41

Página 45

El capità Charles “Chuck” Baker, un intrèpid astronauta nord-americà, aterra en un planeta que imagina desert i inexplorat. Res, però, més lluny de la realitat. El planeta està poblat per petites criatures de color verd que viuen en boniques casetes rodejades de jardins i tanques de fusta pintades de blanc... Un món idíl·lic que remet a algunes ciutats dels EUA de mitjans segle XX, confortables, naïfs, habitades per gent que, influïda pel cinema i la incipient carrera espacial, té por de patir una invasió extraterrestre. Aquest és, també, el gran temor dels habitants de Planet 51, l’arribada d’alienígenes... com Chuck! Planet 51 és una trepidant comèdia d’animació que es beneficia de la tecnologia més avançada per complaure un públic àvid d’aventures. Produïda per la companyia espanyola Illion Animation Studios, aquesta fantàstica peripècia compta amb guió de Joe Stillman (Shrek) i les veus de Jessica Biel, Gary Oldman i John Cleese, entre d’altres, en la seva versió original. Diversió, acció i imaginació desbordant són les credencials de Planet 51. Embarqueu-vos en aquest viatge intergalàctic!

UN DEBUT ENLLUERNADOR

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català de Planet 51.

Planet 51 és la primera pel·lícula d’Illion Animation Studios, un estudi amb seu a Madrid disposat a competir amb els grans del gènere utilitzant les seves mateixes armes: bona feina, talent i qualitat. A la companyia hi treballen dos-cents cinquanta dissenyadors i enginyers, així com professionals d’una vintena de països que han posat la seva experiència al servei de Planet 51 . Dirigida per Jorge Blanco, Javier Abad i Marcos Martínez, la pel·lícula s’ha convertit en la més cara de la història del cinema espanyol —amb una inversió de més de 60 milions de dòlars— i enllesteix ja el videojoc i les diverses aplicacions per a mòbils que donaran suport al seu llançament mundial.

43


44-tresc22 cinema:Maquetación 1

27/10/09

16:45

Página 2

CINEMA

ALVIN Y LAS ARDILLAS 2 ELS PETITS REIS DEL POP Alvin, Simon i Theodore són tres superestrelles del pop que comparteixen una peculiaritat: són tres esquirols! Després d’un llarg i exitós recorregut per la televisió nord-americana, aquest tercet de rosegadors va donar el salt al cinema en una pel·lícula protagonitzada per Jason Lee ( Mallrats, Persiguiendo a Amy) en el paper de David, el compositor que allotja els famosos esquirols a casa seva. Això va ser fa un parell d’anys, i la resposta del públic va ser tan positiva que David, Alvin i els seus companys tornaran a la pantalla gran per amenitzar-nos el Nadal. A Alvin y las ardillas 2, aquests entremaliats cantants no només miraran d’evitar que es cancel·lin les activitats del taller musical d’una escola, sinó que trobaran les seves ànimes bessones, les Chipettes, tres adorables esquiroletes que han format el seu propi grup de rock...

44

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Alvin y las ardillas 2.


45-tresc22 cinema:Maquetación 1

26/10/09

13:22

Página 3

CINEMA

ALLÀ ON VIUEN ELS MONSTRES TOTS EN TENIM UN En Max és un nen que se sent incomprès i, per això, un dia decideix marxar de casa. La seva fugida el conduirà fins a una illa poblada per éssers meravellosos, estranys personatges de comportament del tot imprevisible. Són monstres que necessiten un líder, i trien el nen perquè sigui el sobirà d’un país que promet ser el lloc on tothom trobarà la felicitat. En Max aviat descobreix que no és tan fàcil regnar el seu regne i que allà les relacions són més complicades del que semblaven de bon començament. Spike Jonze (Cómo ser John Malkovich, Jackass) trasllada ara a la gran pantalla el sensacional món que Maurice Sendak va imaginar a Allà on viuen els monstres, un llibre ple de fantasia. L’autor i el realitzador han col·laborat a l’hora d’adaptar les aventures del petit Max al cinema, en una proposta de captivadora bellesa que interpreten Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo, Lauren Ambrose, Chris Cooper, James Gandolfini, Catherine O’Hara i Forest Whitaker. L’estrena en cinemes, el 18 de desembre.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català de Allà on viuen els monstres.

www.dondevivenlosmonstruos-es.com

45


46-tresc22 cinema:Maquetación 1

27/10/09

CINEMA

EL ERIZO LA CASA DELS SECRETS La crítica literària diu de la novel·la que inspira El erizo que és un cant a la bellesa de la gent comú, alhora que una ferotge crítica a la burgesia francesa actual. El cas és que el llibre escrit per Muriel Barbery, una de les autores de més èxit a França, ha donat peu a una comèdia tendra i mordaç, a estones sorprenent i en tot moment encantadora. Els seus protagonistes són els veïns d’una casa de pisos de París, un edifici antic i elegant que amaga tants secrets com els seus inquilins: una nena estranyament intel·ligent que prepara un pla ocult, una portera que aparenta ser qui no és, un enigmàtic japonès... La jove realitzadora Mona Achache s’encarrega d’orquestrar aquesta simfonia de solituds, misteris i bons sentiments. Josiane Balasko, una de les grans còmiques del cinema francès, obre un repartiment en què trobem també Ariane Ascaride, Garance Le Guillermic i Togo Igawa.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’El erizo.

Un fotograma d’El erizo. 46

12:48

Página 48


47-tresc22 cinema:Maquetación 1

19/10/09

11:36

Página 3

La família Rizzo protagonitza una rocambolesca comèdia d’embolics.

CINEMA

ASUNTOS DE FAMILIA EL CLAN DELS MENTIDERS Vince Rizzo és un guàrdia de presons que amaga un gran secret a la seva família: un dels reclusos nous, Tony, és fill seu. Vince el va abandonar abans de néixer i ara, vint anys després, vol ajudar-lo a sortir de la garjola i a emprendre una vida honrada, això sí, sense revelar-li la seva autèntica identitat. Aquesta, però, no és l’única mentida que amaguen els membres de la família Rizzo: la dona del guàrdia vigila el seu marit, alarmada per les seves estranyes absències –Vince va d’amagat a classes d’interpretació–, la filla, Vivian, treballa com a stripper mentre els pares es pensen que va a la universitat, i el fill, Vinnie Jr., fa veure que està boig per no haver de confessar que té un estrany fetitxe sexual... El prestigiós festival de Tribeca va acollir la premiére d’aquesta comèdia de disbarats que té Andy Garcia i Julianna Margulies com al funcionari de presons i la seva desconfiada esposa. Alan Arkin, Steven Strait i Emily Mortimer són uns altres dels integrants del repartiment d’un film dirigit per Raymond De Felitta.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Asuntos de familia. 47


48-tresc22 cinema:Maquetación 1

19/10/09

10:38

Página 48

CINEMA

Un fotograma del film.

LOS CONDENADOS LES VEUS DEL RECORD Martín és un exguerriller sud-americà exiliat a Espanya. Després de trenta anys d’absència, decideix tornar al seu país esperonat per la proposta de Raúl, un antic company que prova de trobar el cos d’un camarada, Ezequiel, desaparegut tres dècades enrere. Mentre busquen les restes de l’amic aniran descobrint que la seva visió del món ha canviat molt... La passada edició del Festival de Sant Sebastià va acollir l’estrena de Los condenados, tercera pel·lícula d’Isaki Lacuesta. Amb els seus dos treballs anteriors, Cravan vs Cravan i La leyenda del tiempo, Lacuesta es va fer un nom entre els directors que conreen el cinema d’autor. Les històries que va escoltar al llarg d’un viatge en autobús per Uruguai, Paraguai i Argentina, així com l’exemple proper de les excavacions de fosses comunes de la Guerra Civil que es realitzen a Catalunya, van inspirar-li aquest projecte que compta amb Daniel Fanego, Arturo Goetz, Leonor Manso, Maria Fiorentino, Juana Hidalgo i Bárbara Lennie al repartiment. 48

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Los condenados.


49-tresc22 cinema:Maquetación 1

19/10/09

11:20

Página 3

CINEMA PARTIR LABERINTS DE PASSIÓ Suzanne és una dona de l’alta societat, esposa i mare exemplar, que porta una vida còmoda i ordenada al sud de França. Un dia, però, decideix trencar amb aquesta privilegiada monotonia per reincorporar-se al món laboral com a psicoterapeuta. Per indicació del seu marit, Suzanne decideix encarregar la construcció d’un petit pavelló al seu jardí on podrà rebre els pacients, però tan bon punt es troba amb l’home que el construirà, neix entre ells una atracció que farà trontollar la seva seguretat. Kristin ScottThomas interpreta aquesta dona atrapada en una violenta passió a Partir, film dirigit per Catherine Corsini que compta amb Sergi López i Yvan Attal com els dos homes enfrontats pel seu amor. Un drama que posa en el punt de mira la hipocresia i la doble moral de la burgesia francesa.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Partir.

Kristin Scott-Thomas i Sergi López a Partir. 49


50-tresc22 cinema:Maquetación 1

19/10/09

11:16

Página 2

CINEMA

ELOÏSE UNA HISTÒRIA D’AMOR L’ombra de Demian, la cèlebre novel·la de Hermann Hesse que parlava del salt de la infantesa al món adult, es projecta sobre la nova pel·lícula d’un dels directors més veterans del cinema català, Jesús Garay. Ell mateix fa notar els paral·lelismes entre la delicada narració de Hesse i l’argument del seu film, Eloïse, una història d’amor desconcertant, fràgil, adolescent. Un viatge iniciàtic protagonitzat per Àsia, una noia de 18 anys que és a l’hospital, en estat de coma. La cuida la seva mare, que vol amagar un dolorós episodi del passat de la filla relacionat amb una altra jove, l’enigmàtica Eloïse. La poderosa atracció que va sorgir entre totes dues, però, aconseguirà vèncer l’oposició de la dona i permetrà Asia i Eloïse viure lliurement el seu amor. Diana Gómez i Ariadna Cabrol obren un repartiment en què també trobem Laura Conejero, en el paper de la mare.

L’amor adolescent és l’eix argumental d’Eloïse. 50

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català d’Eloïse.


51-tresc22 graella cinema:Maquetación 1

28/10/09

16:44

Página 27

CINEMA L’ALTERNATIVA. FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA Del 14 al 22 de novembre Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. CINEMA ALEXANDRA Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. 5 € matins (pel·lícula i esmorzar) CINEMES FILMAX Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. CINEMES IMAX PORT VELL 20 % de descompte per als socis i un acompanyant de dilluns a divendres i sessions matinals de caps de setmana. 10 % en sessions de tarda-nit caps de setmana i festius. CINEMES LAUREN Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres no festius. CINEMES RENOIR Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. CINEMES VERDI Preu reduït de dimarts a dijous a 6 €. YELMO CINES (ICÀRIA, SANT CUGAT I BARICENTRO) Preu dia de l’espectador de dilluns a diumenge. CCCD Preu reduït per a les entrenes de cinema d’autor dins del Circuit Català de Cinema Digital. Una estrena de cinema d’autor al mes. Per a més informació consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. CINECLUB DIÒPTRIA (FIGUERES) Preu reduït els dijous (V.O.S.) a 4,5 €. CINECLUB SABADELL Preu reduït els dijous a 5 € (preu real: 6 €).

CINEMA SALA MOZART (CALELLA) Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. CINEMA TRUFFAUT (GIRONA) Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres. CINES EL PUNT 3D (CERDANYOLA) 1 € de descompte per al soci i tres acompanyants per a les pel·lícules en 3D. EL DOCUMENTAL DEL MES Preu reduït per als socis i un acompanyant en algunes de les sales on es projecta el documental. FECINEMA. FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA NEGRE DE MANRESA Del 18 al 22 de novembre. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. FESTIVAL DE CINE DE TERROR DE MOLINS DE REI Del 5 al 8 de novembre. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. FESTIVAL DE CINEMA BRASILER Del 10 al 17 de desembre. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE MUNTANYA I AVENTURA DE TORELLÓ Del 13 al 22 de novembre. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. FESTIVAL MEMORIMAGE REUS Del 4 al 8 de novembre Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. EL MEU PRIMER FESTIVAL Del 21 al 29 de novembre. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

CINEMA CATALUNYA (TERRASSA) Preu dia de l’espectador de dimecres a divendres.

MOSTRA DE CINEMA AFRICÀ Del 6 al 12 de novembre Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

CINEMA ESBARJO VERDI (CARDEDEU) 2 € per al soci i acompanyant de dijous a diumenge.

ZOOM IGUALADA Del 4 al 8 de novembre Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobareu a www.tresc.cat.

51


tres21-elperiodico:TresC

19/10/09

10:25

Pรกgina 1


53-tresc22 dvd:Maquetación 1

19/10/09

15:57

Página 53

DVD

TRES DIES AMB LA FAMÍLIA Léa torna de l’estranger per assistir a l’enterrament del seu avi. A Girona es retrobarà amb la família, amb la qual ha de compartir els tres dies que durarà el funeral. Eduard Fernández, Nausicaa Bonnín i Josep Maria Busquets interpreten aquest film amb guió i direcció de Mar Coll.

BUMBA KIWI La sèrie infantil preferida dels més petits de la casa surt a la venda en format dvd en un volum que inclou dotze capítols en català i anglès. Els números de circ del pallasso Bumba i els seus amics combinen diversió amb contingut educatiu apte per a nens a partir de dos anys.

CÓMEME EL COCO, NEGRO Cómeme el coco, negro va sorprendre amb la seva nostàlgica i molt divertida mirada cap al món de la revista i el teatre de varietats. En aquest dvd trobareu, en català i castellà, la primera versió, de 1989 i la seva reposició, de 2007. 100% humor La Cubana.

Preu TR3SC: 8,50 €.

Preu TR3SC: 31 €.

Preu TR3SC: 13 €.

EL AÑO PASADO EN MARIENBAD Apareix en format digital un dels títols fonamentals del cineasta francès Alain Resnais, drama clàssic de 1961 on amor i traïció planen en l’ambient d’un balneari. I ho fa amb un contingut extra de luxe: curtmetratges, un documental, fitxes artístiques i tècniques i un llibre a càrrec del crític Carlos Losilla.

DESPEDIDAS El director japonès Yojiro Takita narra a Despedidas la història d’un violoncel·lista en atur que accepta per error un lloc de treball en una funerària. La feina està ben remunerada i per aquest motiu decidirà tirar endavant tot i que ocultarà a la seva dona les seves veritables atribucions. Preu TR3SC: 13 €.

LES LUTHIERS Més que creadors d’inversemblants instruments, Les Luthiers són sinònim de surrealisme, imaginació i molt d’humor. La llarga trajectòria del quartet humorístic i musical argentí queda recollida en una col·lecció de quatre boxs que es poden adquirir en conjunt o individualment. Preu TR3SC: 21 €.

LOS ABRAZOS ROTOS Pedro Almodóvar torna a comptar amb la seva musa, Penélope Cruz, que interpreta aquí la dona d’un guionista cec encarnat per Lluís Homar. Blanca Portillo, José Luis Gómez i Tamar Novas els acompanyen en el darrer film del cineasta manxec. Preu TR3SC: 13 €.

MOMENTARI Una guia d’activitats i jocs acompanya aquesta proposta de Nats Nus, companyia participant del programa Dan Dan Dansa amb què el Mercat de les Flors vol apropar el ball contemporani als més petits. És apte per a nens i nenes a partir de sis anys i es pot se guir tant en català com en castellà, francès i anglès. Preu TR3SC: 17 €.

Preu TR3SC: 16 €. 53


ART&ESPAIS

54-55-tresc22 espais:Maquetación 1

54

MNAC ANIVERSARI ARTÍSTIC

20/10/09

15:52

Página 54


54-55-tresc22 espais:Maquetación 1

30/10/09

11:56

Página 55

És, sens dubte, un dels museus més importants de Catalunya, i aquests dies compleix anys. Setanta-cinc, ni més ni menys. I amb motiu d’una efemèride tan assenyalada, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) prepara dues exposicions que serviran per reforçar el paper fonamental d’aquesta institució dins del panorama cultural català. Per una banda, la mostra Convidats d’honor reunirà vuitanta obres del patrimoni artístic català i d’altres que, disperses per les millors galeries del món, posseeixen una forta vinculació amb Catalunya. Jaume Huguet, Bernat Martorell, Damià Forment, Marià Fortuny, Ramon Casas, Santiago Rusiñol, Joan Miró, Salvador Dalí o Pablo Picasso són alguns dels noms propis d’una ambiciosa retrospectiva que inclou peces provinents dels museus de més prestigi d’Europa i Amèrica, del Louvre al Prado o el Guggenheim de Nova York. Coincidint amb aquest exposició, al MNAC rebrà visita de La princesa sàvia, una mostra que recopila el conjunt de frescos que decoraven la capella de Santa Caterina de la Seu d’Urgell. Aquestes dues exposicions s’inauguraran el 2 de desembre i marcaran l’inici d’unes celebracions que s’estendran al llarg de 2010.

HISTÒRIA D’UN MUSEU L’11 de novembre de 1934 s’inaugurava el Museu d’Art de Catalunya al Palau Nacional, a Montjuïc, un enclavament privilegiat per a les col·leccions més completes d’art romànic, gòtic, renaixentista i barroc catalans. Amb l’esclat de la Guerra Civil espanyola, el fons del museu va traslladar-se a Olot, Darnius i París, i no va tornar a Barcelona fins a l’estiu de 1940. Actualment, el MNAC exhibeix també una importantíssima mostra de pintura i escultura catalana dels segles XIX i XX , aportada per l’antic Museu d’Art Modern, que fins l’any 2004 es podia visitar al palau del Parc de la Ciutadella.

MNAC. MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA A partir del 2 de desembre.

Descompte TR3SC: 30 % © Museu de Montserrat. Abadia i Santuari de Montserrat Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838 – Roma, 1874) El venedor de tapissos. 1870. Acuarela. Museu de Montserrat. (Donació Josep Sala Ardiz)

Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat per conèixer propostes especials del MNAC

55


56-tresc22 espais:Maquetación 1

19/10/09

16:05

Página 2

ART&ESPAIS EXPERIÈNCIES CULTURALS UN DIA AL CASTELL DE PERALADA Cultura i gastronomia es combinen en les Experiències culturals al Castell de Peralada. Aquest bell racó de l’Empordà acull una cuidada oferta d’oci amb dos programes de conferències impartides per experts que es complementen, al llarg d’una jornada única, amb una visita pel conjunt monumental de Peralada i un dinar amb la millor selecció de plats del seu restaurant. El primer programa ha estat organitzat amb motiu de l’Any Darwin, que commemora el bicentenari del científic i el 150è aniversari de la publicació de L’origen de les espècies, la seva obra fonamental. El clergue i llicenciat en Teologia i Matemàtiques Mn. Francesc Nicolau i el físic i museòleg Jorge Wagensberg impartiran sengles xerrades on s’avaluaran els vincles i les disputes entre les cosmovisions del llibre sagrat dels cristians i les teories de l’evolució humana. Arquitectura genial o absurda? Gaudí, Masó i els Starchitects és el títol de la segona proposta, on el professor Jordi Falgàs, historiador de l’art i director de la Fundació Rafael Masó de Girona, parlarà sobre arquitectura, turisme cultural, sostenibilitat i la polèmica al voltant dels arquitectes estrella.

Una panoràmica del Castell de Peralada

56

CASTELL DE PERALADA Entre Darwin i la Bíblia: dues teories. 7 de novembre. Arquitectura genial o absurda? Gaudí, Masó i els Starchitects. 21 de novembre.

Descompte TR3SC: 10%.


57-tresc22 espais:Maquetación 1

19/10/09

10:40

Página 3

Jardins de Santa Clotilde.

ART&ESPAIS MUSEU OBERT DE LLORET ART A LA VORA DEL MAR Lloret de Mar és cèlebre per l’oferta turística lligada a les seves platges. Aquesta població de la Costa Brava, però, també atresora atractius més enllà de l’aigua i el sol: un recorregut pels seus carrers, testimonis de la tradició i la història que ens descobriran que Lloret és un museu obert a l’aire lliure. El Jaciment de Puig de Castellet és la primera parada. Allà, un els enclavaments ibèrics més rellevants de la zona, ens descobrirà la forma de vida dels primers pobladors. El Castell de Sant Joan i la seva torre de talaia s’aixequen com a testimonis de l’època medieval, mentre que els Jardins de Santa Clotilde són un exemple de la sensibilitat del noucentisme envers la natura. Situat a la Casa Garriga, emblema d’una època d’esplendor amb els indians, el Museu del Mar ens dóna les claus per conèixer el caràcter de Lloret, en recollir el passat d’un poble que viu cara al mar. El passeig conclou amb una visita a Can Saragossa, antic mas de la vila que acull la col·lecció arqueològica i la Joan Llaverias de dibuixos i aquarel·les.

LLORET DE MAR Tot l’any.

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilla.

57


58-tresc22 espais:Maquetación 1

19/10/09

16:14

Página 2

ART&ESPAIS Una de les sales d’exposició.

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI RECORDAR LA HISTÒRIA RECENT

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI (MUME). LA JONQUERA

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilles.

58

La Jonquera va ser el principal pas fronterer de l’exili català després de la Guerra Civil. El record d’aquell temps de fugida, de separacions familiars, de pèrdua d’il·lusions i, en definitiva, de derrota, encara és perceptible en els carrers de la localitat. Per tal de no oblidar-lo, al febrer de 2008 va obrir les portes el Museu de l’Exili, un equipament que promou la recuperació d’aquest capítol essencial de la història recent del nostre país. Diverses sales acullen la seva exposició permanent, que ens apropa al concepte d’exili a través de l’exemple de 1939 i de les vivències dels qui van haver de marxar. Valuosos documents personals i institucionals ens permetran conèixer el que va suposar el llarg i dur viatge, l’estada en camps de concentració del sud de França, la implicació de molts homes i dones en la lluita des de la resistència, l’oblit...


59-tresc22 espais:Maquetación 1

30/10/09

11:57

Página 3

ART&ESPAIS PAISATGES INTERIORS LES PINTURES DE VALL PALOU Gravats, fotografia i ceràmica són alguns dels espais artístics pels quals Teresa Vall Palou s’ha endinsat amb creativitat i força expressiva. Però realment ha estat en l’àmbit de la pintura on la seva mestria s’ha posat de relleu de forma indiscutible. L’exposició Paisatges interiors aplega una selecció de la seva obra pictòrica més recent, on la lleidatana porta al límit el seu coneixement de les diferents tècniques amb l’objectiu de projectar el seu propi jo. La mostra es pot visitar a la fundació que duu el seu nom, una entitat creada ara fa un any i que té per finalitat principal donar a conèixer l’obra de Vall Palou sense oblidar la difusió de l’art en general.

FUNDACIÓ VALL PALOU (LLEIDA) Tot l’any.

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilla.

OBSERVATORI DEL MONTSEC PER GAUDIR DE L’UNIVERS

Fundació Vall Palou: Sense títol. Tècnica mixta sobre tela. Teresa Vall Palou.

Observatori del Montsec: Detall de les instal·lacions.

Camí del Coll d’Ares, a la població lleidatana de l’Àger (Noguera), es troba el Centre d’Observació de l’Univers, l’espai per gaudir de l’astronomia en ple Montsec. A més d’una exposició permanent, via d’accés directe a l’apassionant món de la ciència, podreu visitar l’Ull del Montsec, un planetari digital multimèdia de cúpula mòbil que ofereix un espectacle sobre les constel·lacions i s’obre com un lloc perfecte per observar el cel. També tindreu l’oportunitat de fer servir un dels seus potents telescopis: si hi aneu de dia coneixereu el Sol de ben a prop i, si ja s’ha fet fosc, la lluna, els planetes i els estels. Tot un show còsmic.

CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS. PARC ASTRONÒMIC DEL MONTSEC (ÀGER, LLEIDA) Tot l’any.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilla.

59


tres21-tv3:TresC

16/10/09

13:17

Pรกgina 1


61-tresc22 graella espais:Maquetación 1

27/10/09

11:36

Página 27

ART&ESPAIS CAN FRAMIS.

Gratuït. Taquilles.

CASA AMATLLER.

20 %.

PALAU MOXÓ.

15 %.

Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Taquilles.

CASA-MUSEU JACINT VERDAGUER (FOLGUEROLES).

CASA BATLLÓ.

2 x 1.

15 %.

Taquilles. CCCB.

Taquilles. FUNDACIÓ JOSEP PLA (PALAFRUGELL).

20 %.

2 x 1.

Taquilles

Taquilles.

COSMOCAIXA.

GAUDÍ CENTRE REUS

Gratuït.

2 x 1.

Taquilles.

Taquilles.

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ.

MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS (VERDÚ).

2 x 1.

Taquilles. FUNDACIÓ SUÑOL.

2 x 1.

Taquilles. FUNDACIÓN FRANCISCO GODIA.

20 %.

Taquilles. MACBA. Modernologies.

20 %.

Taquilles. MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA.

2 x 1.

Taquilles.

2 x 1.

Taquilles. MUSEU DE LLEIDA

2 €.

Taquilles. MUSEU DE LA MOTO (Bassella).

2 x 1.

Taquilles. MUSEU DE MONTSERRAT.

2 x 1.

Taquilles. MUSEU EMPORDÀ (FIGUERES).

2 x 1.

Taquilles.

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS.

2 x 1.

Taquilles. MUSEU DE LA MÚSICA.

20 %.

Taquilles. MUSEU DE LA XOCOLATA.

20 %.

MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES.

2 x 1.

Taquilles. MUSEU PAU CASALS (SANT SALVADOR-EL VENDRELL).

2 x 1.

Taquilles.

Taquilles.

MUSEU MARÍTIM.

PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

20 %.

Taquilles.

6 €.

Taquilles.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

61


LLIBRES AMBABACUS

62-63-tresc22 llibres_abacus:Maquetación 1

62

30/10/09

NADAL LITERARI L’AVENTURA DE LLEGIR

11:58

Página 62


62-63-tresc22 llibres_abacus:Maquetación 1

28/10/09

15:55

Página 63

El Nadal és una època plena d’il·lusions per als més petits de la casa, un temps de jocs i de lleure. És, per tot plegat, el moment ideal per capbussar-se en la lectura i descobrir els mons insospitats, habitats per personatges meravellosos, que omplen les pàgines de la literatura infantil. Colors i formes, animals i objectes, herois i fades, tot val quan es tracta de deixar volar la imaginació de la mà dels contes de sempre, de clàssics il·lustrats, d’aventures emocionants i relats sobre viatges... El TR3SC vol posar el seu gra de sorra en la formació de nous lectors, i per això us proposa una col·lecció de títols que combinen diversió i temàtiques educatives, la millor manera d’aprendre!

Properament us informarem dels avantatges per als socis. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. 63


64-tresc22 llibres:Maquetación 1

19/10/09

15:58

Página 64

LLIBRESAMBABACUS ANALITZAR LA CRISI

PLAER ERÒTIC

Francesc Cabana és un reconegut expert en temes econòmics. A La cultura de la cobdícia fa seva la frase que Barack Obama ha utilitzat per analitzar els motius de la crisi actual i, a través d’anècdotes properes, revela alguns dels mecanismes de la defallida financera. També desmunta la moda que, durant un temps, havia rebutjat la teoria dels cicles econòmics a favor de la idea de creixement continuat.

L’editorial BackList recupera un títol clau de la literatura eròtica, un llibre escandalós en el moment de la seva publicació (1870), una novel·la on la passió es converteix en un perillós joc de dominació, plaer i dolor. La venus de las pieles va ser decisiva en l’adopció del terme “masoquisme”, inspirat en el nom del seu autor, Leopold von Sacher-Masoch.

La cultura de la cobdícia. Francesc Cabana. Editorial Pòrtic. Barcelona, 2009. 128 pàgines.

La venus de las pieles. Leopold von SacherMasoch. BackList. Barcelona, 2009. 192 pàgines.

TORNAR ALS ORÍGENS

LOCUS AMOENUS

La repressió franquista va obligar l’Eduard a exiliar-se al sud de França. Alguns anys més tard decidirà passar el Nadal a Catalunya per retrobar-se amb els seus orígens. Sense parents ni amics, passeja tot sol pels carrers nevats, on només es creua amb alguns vells coneguts. Jaume Serra Fontelles aporta un toc d’humor i tendresa en aquesta novel·la sobre la tragèdia de perdre.

Jordi Martín Lloret és el traductor al català de la darrera novel·la de John Cheever. A Això sembla el paradís! l’autor narra la lluita de Lemuer Sears, un home que viu en un tranquil poblet dels Estats Units, entestat a recuperar l’espai als afores de la localitat on de jove passava el temps de lleure pescant i que ara s’ha convertit en un abocador.

Nit de vetlla. Jaume Serra Fontelles. Edicions de 1984. Barcelona, 2009. 202 pàgines.

Això sembla el paradís! John Cheever. Viena Editors. Barcelona, 2009. 138 pàgines.

ELS TENTACLES DEL PODER Un comerciant enriquit gràcies a negocis poc ortodoxos vol demostrar que encara és poderós. Per aquest motiu s’obsessiona per fer realitat una vella història que un dia va escoltar mentre viatjava: un ancià va convidar a sopar un jove mariner a canvi que mantingués relacions sexuals amb la seva jove esposa, de la qual no havia pogut tenir descendència. Una novel·la d’Isak Dinesen que va inspirar el darrer film d’Orson Welles. La història inmortal. Isak Dinesen. Viena Editors. Barcelona, 2009. 144 pàgines.

64

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.


65-tresc22 llibres:Maquetación 1

28/10/09

16:45

Página 3

LLIBRESAMBABACUS EL PAS DEL TEMPS

SENSE FUTUR

Malgrat que els retrobaments familiars sempre deixen la porta oberta a històries no resoltes i a rancúnies amagades, les germanes que protagonitzen la primera i única novel·la de Jetta Carleton, aclamada per la crítica i tot un best-seller als anys seixanta, saben superar els conflictes amb respecte i estimació.

Parafrasejant un llibre històric de Sebastian Brandt on es parlava dels vicis i defectes del seu temps, l’any 1926 B. Traven publicava La nave de los muertos, una novel·la que critica l’ambició de poder. Gerard Gales, el seu protagonista, perd un vaixell i s’acaba embarcant en una altra nau, plena d’éssers marginals, amb rumb cap al fracàs.

Quatre germanes. Jetta Carleton. Libros del Asteroide. Barcelona, 2009. 448 pàgines.

La nave de los muertos. B. Traven. Acantilado. Barcelona, 2009. 352 pàgines.

CRÒNIQUES POLÍTIQUES

FAMÍLIA DESESTRUCTURADA

Són molts els periodistes anglosaxons que es van desplaçar a Catalunya durant la Guerra Civil per narrar en primera persona el curs dels esdeveniments polítics i les vivències dels catalans. Per primer cop podrem llegir traduïdes a la nostra llengua les cròniques del britànic John Langdon-Davies, un èxit de vendes en el seu moment. Darrere les barricades. John Langdon-Davis. Angle Editorial. Barcelona, 2009. 290 pàgines.

La literatura de Ann Beattie ha estat comparada amb la de John Cheever, J. D. Salinger o John Updike. La lucidesa de la seva narrativa resideix en la manera com ha sabut prendre el pols a la forma de vida de la seva generació, en aquesta novel·la centrada en les relacions entre els membres d’una família. Retratos de Will. Ann Beattie. Libros del Asteroide. Barcelona, 2009. 283 pàgines

LA BELLA ÀFRICA

D’HOMES I REVOLUCIONS

Després de la màgica El cor sobre la sorra, Jordi Llompart torna a endinsar-se en la novel·la per a tots els públics de la mà de la Jana, una nena de deu anys que emprèn un viatge ple de descobriments i nous amics per l’Àfrica a l’esquena d’un cavall alat. Properament s’estrenarà la seva versió en cinema.

Per a Andrei Platónov, tot un desconegut a la seva Rússia natal fins tres dècades després de la seva mort, la literatura era una forma de donar sortida als seus ideals polítics i humans. Les bondats del sistema socialista apareixen aquí subratllades en una història on els personatges s’enfronten a les seves contradiccions i lluiten per un món millor.

Viatge màgic a l’Àfrica. Jordi Llompart. Ara Llibres. Barcelona, 2009. 160 pàgines.

Txevengur. Andrei Platónov. Edicions de 1984. Barcelona, 2004. 486 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a través de www.abacus.coop.

65


66-67-tresc22 les adreces:Maquetación 1

28/10/09

09:55

Página 2

LES ADRECES AL FINAL DE CADA PROPOSTA TROBARÀS EL SISTEMA DE COMPRA PER ADQUIRIR LES TEVES ENTRADES. AQUESTS SÓN ELS TELÈFONS DE CONTACTE DE CADA OPERADOR.

TR3SC 902 33 90 33

ESPAIS ON TROBARÀS LES NOSTRES PROPOSTES: ARTS ESCÈNIQUES L’ALEGRIA. CENTRE D’ARTS ESCÈNIQUES DE TERRASSA | Gaudí, 14 (Terrassa) t93 733 81 40 ANTIC RIERETA TEATRE I Reina Amàlia, 3 t93 442 98 44 ATRIUM VILADECANS I Av. Josep Tarradellas, 17 (Viladecans) t93 659 41 60 AUDITORI DE CORNELLÀ | Albert Einstein, 51 (Cornellà de Llobregat) t93 474 02 02

TEATRE-AUDITORI SANT CUGAT | Pl. del Centre Cultural, s/n (Sant Cugat del Vallès) t93 589 12 68 - 93 590 76 90 TEATRE BARTRINA I Pl. del Teatre, 1 (Reus)t977 34 11 00

TEATRE TÍVOLI I Casp, 8 t902 33 22 11 TEATRE BORRÀS | Pl. Urquinaona, 9 t93 412 15 82 TEATRE VICTÒRIA I Av. Paral·lel, 67 t93 329 91 89 TEATRE CIRVIANUM | Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95 TEATRENEU I Terol, 26 t93 285 37 12 TEATRE COLISEUM I Gran Via de les Corts Catalanes, 595 t93 412 01 14 TEATRE CONDAL I Av. Paral·lel, 91 t93 442 31 32 - 93 442 85 84

BROSSA ESPAI ESCÈNIC I Allada Vermell, 13 t93 315 15 96

VERSUS TEATRE I Castillejos, 179 t93 232 31 84 LA VILLARROEL I Villarroel, 87 t93 451 12 34

MÚSICA

CAIXAFORUM I Av. Marquès de Comillas, 6-8 t93 476 86 00

TEATRE DE L’AURORA I Aurora, 80 – Pl. de Can Font (Igualada) t93 805 00 75

CÍRCOL MALDÀ | C. del Pi, 5 escala dreta t93 304 39 99

TEATRE DE BLANES I Ample, 26 (Blanes) t972 35 80 63

ATRIUM VILADECANS I Av. Josep Tarradellas, 17 (Viladecans) t93 659 41 60

CLUB CAPITOL | La Rambla, 138 t93 412 20 38

TEATRE DEL RAVAL I Sant Antoni Abad, 12 t93 443 38 19

L’AUDITORI I Lepant, 150 t93 247 93 00

GRAN TEATRE DEL LICEU I La Rambla, 51-59 t93 485 99 00

TEATRE FORTUNY I Pl. de Prim, 4 (Reus) t977 31 50 59

AUDITORI-CENTRE CULTURAL BARRADAS I Rambla Just Oliveras, 56 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 337 79 62

GUASCH TEATRE | Aragó, 140 t93 451 34 62

TEATRE GAUDÍ BARCELONA I Sant Antoni M. Claret, 120 t93 232 31 84

JOVE TEATRE REGINA I Sèneca, 22 t93 218 15 12

TEATRE GOYA I Joaquim Costa, 68 t93 343 53 23

KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 875 34 02

TEATRE JOVENTUT I Joventut, 4-10 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 448 12 10

MERCAT DE LES FLORS I Lleida, 59 t93 426 18 75 PALAU SANT JORDI | Pg. Olímpic, 5-7 t93 426 20 89 LA PUNTUAL I Allada Vermell, 15 t639 305 353 SALA BECKETT I Ca l’Alegre de Dalt, 55 bis t93 284 53 12 SALA MUNTANER I Muntaner, 4 t93 451 57 52 saT! I Neopàtria, 54 t93 345 79 30 TEATRE APOLO | Av. Paral·lel, 59 t93 441 90 07 TEATRE ATENEU | Pl. del Carme, 12 (Tàrrega) t973 31 07 31

66

TEATRE ROMEA I Hospital, 51 t93 301 55 04 TEATRE TANTARANTANA I Les Flors, 22 t93 441 70 22

TEATRE LA MASSA | Pl. del Teatre, 3 (Vilassar de Dalt) t93 750 90 90 TEATRE LLIURE I Sala Fabià Puigserver I Pg. de Santa Madrona, 40-46 Espai Lliure I Pl. Margarida Xirgu, 1 t93 228 97 47 TEATRE METROPOL | Rambla Nova, 46 (Tarragona) t977 24 59 88 TEATRE MUNICIPAL L’ESCORXADOR I Lluís Companys, s/n (Lleida) t973 279 356 TEATRE NACIONAL DE CATALUNYA I Pl. de les Arts, 1 t93306 57 00

TEATRE AUDITORI FELIP PEDRELL I Jardins de Salvador Videllet, 1 (Tortosa) t977 51 01 44

TEATRE POLIORAMA I La Rambla, 115 t93 317 75 99

TEATRE AUDITORI GRANOLLERS I Torras i Bages, 50 (Granollers) t93 480 51 20

TEATRE PRINCIPAL D’OLOT | Pg. Escultor Miquel Blay 5 (Olot) t972.27.91.37

AUDITORI ENRIC GRANADOS DE LLEIDA I Pl. Mossèn Cinto Verdaguer, s/n (Lleida) t973 70 06 39 AUDITORI-PALAU DE CONGRESSOS DE GIRONA I Pg. de la Devesa, 35 (Girona) t972 08 07 09 CAFÈ DEL TEATRE I Roca Labrador, 4 bis (Lleida) CAIXAFORUM I Av. Marquès de Comillas, 6-8 t93 476 86 00 CASA DE MÚSICA POPULAR LA MIRONA I Amnistia Internacional, s/n. Polígon Torre Mirona (Salt) t972 20 21 22 CICLE CONTRABAIX I Diversos espais de Catalunya. www.contrabaix.com FAKTORIA D’ARTS I Bruc, 28 - La Rasa, 66 (Terrassa) t93 789 31 52 HARLEM JAZZ CLUB I Comtessa de Sobradiel, 8 t93 310 07 55 JAMBOREE-TARANTOS I Pl. Reial, 17 t93 319 17 89 KURSAAL I Pg. Pere III, 35 (Manresa) t93 845 34 02 LUZ DE GAS I Muntaner, 246 t93 295 72 00


66-67-tresc22 les adreces:Maquetación 1

MOOG I Arc del Teatre, 3 t93 301 72 82 PALAU DE LA MÚSICA CATALANA I Palau de la Música, 4-6 t93 295 72 00

28/10/09

09:55

Página 3

CINES EL PUNT (3D) | C. de Santa Teresa (Cerdanyola del Vallès) www.elpuntvalles.com.

FUNDACIÓ SUÑOL | Pg. de Gràcia, 98 t93 4961032 CIRCUIT CATALÀ DE CINEMA DIGITAL I Podeu consultar les sales i la programació a www.cccd.cat

PALAU SANT JORDI | Pg. Olímpic, s/n t93 426 20 89 SALA APOLO I Nou de la Rambla, 113 t93 441 40 01

FUNDACIÓ JOSEP PLA | Nou, 51 (Palafrugell) t972 30 55 77

EL DOCUMENTAL DEL MES I Consulteu l’adreça de les diverses sales i programació a www.eldocumentaldelmes.com

FUNDACIÓ VALL PALOU | Roger de Llúria, 2 baixos (Lleida) t973 254 937 FUNDACIÓN FRANCISCO GODIA I Diputació, 250 t93 272 31 80

SALA BIKINI I Déu i Mata, 105 t93 322 08 00

FECINEMA. FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA NEGRE DE MANRESA | www.cinemanresa.com

SALA RAZZMATAZZ I Razzmatazz 1 I Almogàvers, 122 Razzmatazz 2 i 3 I Pamplona, 88

FESTIVAL DE CINE DE TERROR DE MOLINS DE REI | www.terrormolins.com

MNAC I Palau Nacional. Parc de Montjuïc t93 622 03 76

SANT JORDI CLUB | Pg. Olímpic, s/n t93 426 20 89

FESTIVAL DE CINEMA BRASILER | www.brazilianfilmfestival.com

MOLL-MUSEU OBERT DE LLORET | Lloret de Mar. www.lloret demar.org

FESTIVAL INTERNACIONAL DE CINEMA DE MUNTANYA I AVENTURA DE TORELLÓ | www.torellomountainfilm.com

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA | Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar) t 93 225 47 00

FESTIVAL MEMORIMAGE REUS | www.memorimagefestival.org

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA | Pg. Picasso s/n. Parc de la Ciutadella t 93 319 69 12

IMAX PORT VELL I Moll d’Espanya, s/n t93 225 11 11 www.imaxportvell.com

MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS I Pl. Major, 23. Verdú t973 34 70 49

L’ALTERNATIVA. FESTIVAL DE CINEMA INDEPENDENT DE BARCELONA | http://alternativa.cccb.org/

EL MEU PRIMER FESTIVAL | www.elmeuprimerfestival.com

MUSEU DE L’EMPORDÀ I Rambla, 2 (Figueres) t972 50 23 05

MOSTRA DE CINEMA AFRICÀ | www.ullanonim.org

CINECLUB DIÒPTRIA (FIGUERES) | www.cineclubdioptria.org

YELMO CINEPLEX I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales i programació a www.yelmocineplex.es

MUSEU DE LLEIDA DIOCESÀ I COMARCAL | Sant Crist, 1 www.museudelleida.cat

TEATRE CIRVIANUM I Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95 TEATRE JOVENTUT I Joventut, 4-10 (L’Hospitalet de Llobregat) t93 448 12 10 TEATRE ROMEA I Hospital, 51 t93 301 55 04

CINEMA

GAUDÍ CENTRE REUS I Pl. Mercadal, 3 (Reus) t902 360 200 MACBA I Pl. dels Àngels, 1 t93 412 08 10

ZOOM IGUALADA | www.zoomigualada.org

MUSEU DE MONTSERRAT | Monestir de Montserrat. t93 877 77 77

CINEMA ESBARJO VERDI | Carrer Lluís Llibre s/n (Cardedeu)

ESPAIS

MUSEU DE LA MOTO | Ctra. C14, km. 134 (Bassella) t973 462 731

CINEMA SALA MOZART | Església, 91 (Calella) t937662344

CAN FRAMIS | Roc Boronat, 116-126 t93 320 87 36

MUSEU DE LA MÚSICA | Padilla, 155 t 93 256 36 50

CINEMA TRUFFAUT | Portal Nou, 7 (Girona) t972 22 50 44

CASA AMATLLER I Pg. de Gràcia, 41 t93 487 72 17

MUSEU DE LA XOCOLATA | Comerç, 36 t 93 268 78 78

CINEMES ALEXANDRA I Rambla Catalunya, 90 t93 215 05 03

CASA BATLLÓ I Pg. de Gràcia, 43 t93 216 03 06

MUSEU MARÍTIM I Av. de les Drassanes s/n t93 342 99 20

CINEMES FILMAX I Gran Via i Castelldefels I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.filmax.com

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER | Major, 7 (Folgueroles) t 93 812 21 57

CINEMES LAUREN I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.laurencinemas.es

CASTELL DE PERALADA | Sant Joan, s/n (Peralada) t972 53 81 25

CINECLUB SABADELL | Pl. de l’Imperial, 4. (Sabadell) CINEMA CATALUNYA | Sant Pere, 9 (Terrassa) t937885376

CINEMES RENOIR I www.cinesrenoir.com Renoir Floridablanca I Floridablanca, 135 Renoir Les Corts I Eugeni D’Ors, 12 CINEMES VERDI I www.cines-verdi.com Verdi I Verdi, 32 Verdi Park I Torrijos, 49

CCCB I Montalegre, 5 t93 306 41 00 CENTRE D’OBSERVACIÓ DE L’UNIVERS-PARC ASTRONÒMIC MONTSEC | Camí del Coll d’Ares s/n (Àger) t973 455 246

MUSEU MEMORIAL DE L’EXILI | Major, 43-47 (La Jonquera) t972 556 553 MUSEU-MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES | Pau Casals, 10 (Capellades) t93 801 28 50 MUSEU PAU CASALS | Av. Palfuriana, 34 (Sant Salvador-El Vendrell) t977 68 34 68 PALAU MOXÓ | Pl. Sant Just, 4 t 93 315 22 38

COSMOCAIXA I Teodor Roviralta, 47-51 t93 212 60 50 FUNDACIÓ JOAN MIRÓ I Parc de Montjuïc, s/n t93 443 94 70

PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ I C. de Jaume I, 7 (Gavà) t93 263 96 50 www.parcarqueologic.cat 67


ENTREVISTA

68-69-tresc22 entrevistav2:Maquetación 1

68

20/10/09

16:58

Página 68

ÀLEX RIGOLA ESPERIT LLIURE


68-69-tresc22 entrevistav2:Maquetación 1

20/10/09

16:58

Página 69

PER MANUEL PÉREZ I MUÑOZ. FOTO: XAVIER BERTRAL.

FA SIS ANYS QUE ÀLEX RIGOLA DIRIGEIX UNA DE LES INSTITUCIONS TEATRALS MÉS ESTIMADES DE LA CIUTAT, EL TEATRE LLIURE. LA SEVA ELECCIÓ, PERÒ, VA SER POLÈMICA. LLAVORS ERA UN JOVE DIRECTOR AMB FAMA D’ENFANT TERRIBLE SENSE CAP EXPERIÈNCIA EN LA GESTIÓ D’EQUIPAMENTS PÚBLICS. EL TEMPS HA POSAT LES COSES AL SEU LLOC I AVUI EL LLIURE DE RIGOLA CAMINA AMB PERSONALITAT PRÒPIA. MENTRESTANT, ELS SEUS ESPECTACLES (EUROPEAN HOUSE, 2666 O NIXON-FROST) CONTINUEN RECOLLINT DISTINCIONS I TREPITJANT ESCENARIS DE TOT EL MÓN. Et sents còmode amb l’etiqueta de trencador que t’acompanya? Jo no crec que sigui trencador. Només en part. Sobre un cert teatre convencional que es feia als anys vuitanta sí, però llavors també hi havia de tot. Segurament aquesta etiqueta la posen aquelles persones a qui els agraden les coses molt aburgesades, sempre explicades d’una mateixa manera. En tot cas, penses que al públic se l’ha de provocar? Se l’ha d’incitar o excitar, evidentment. Si el públic es queda en el mateix estat anímic que quan va començar l’espectacle és que alguna cosa no funciona. El que no hi ha d’haver mai és la provocació gratuïta. Ha d’existir una intenció. Un tret a escena pot crear un gran esglai, però ha d’anar acompanyat d’una estètica i/o un contingut. Fa sis anys, quan vas arribar a la direcció del Lliure, el teu nomenament va causar un cert rebombori. Jo agraeixo molt el vot de confiança que em va donar la casa. Llavors ho tenia tot per demostrar, no havia dirigit mai cap teatre. A més va ser una decisió generosa, perquè per primera vegada el dirigiria algú que no tenia un passat en la companyia del Lliure, i això significava obrir el teatre a tota una nova generació de professionals que han pogut treballar allà des d’aleshores. Com ha canviat el Lliure en aquests anys? Nosaltres no volíem perdre la marca pròpia del teatre, però sempre afegint-hi nous elements per a la necessària renovació. Hem afegit, per exemple, la figura del director re-

sident. Seguidament la presència de companyies internacionals. Si els escriptors poden llegir novel·les de fora, per què els espectadors de teatre no han de poder veure produccions de la resta del món? Tercer, un recolzament a l’autoria contemporània en dos camins: sobre els textos, amb encàrrecs i amb la figura de l’autor resident i, per altra banda, apostant per la nova creació, per un cert teatre d’investigació. I per acabar, mirem també que la internacionalització passi per passejar els espectacles del Lliure per la resta de l’estat i del món. Com a gestor d’un equipament públic, com has viscut el cas Millet? Jo no vaig voler signar el manifest que van publicar la resta de gestors dels teatres de Catalunya on contestaven les afirmacions de Millet. Penso que la paraula d’una persona que està robant no té cap tipus de valor, per tant no mereix resposta. El Lliure no té entrada de diner negre, per tant no pot pagar en negre els artistes. Té una entrada de diner públic controlada i unes taquilles totalment comptabilitzades. No hi ha res a dir. El que s’ha de veure és com pot haver arribat a succeir tot això al Palau. Si aquest descontrol s’ha donat és perquè algú deu haver deixat que això passés. Un altre tema que no es pot deixar passar és el de la crisi. Habitualment, en aquestes situacions una de les primeres partides que es retalla és la de cultura. Les administracions deixen de recaptar no quan està succeint la crisi sinó justament els anys que vénen després. És quan això es veurà en la seva realitat. Estem espan-

tats perquè tots els equipaments tenim unes estructures fixes, i per tant qualsevol retallada anirà directament sobre els artistes i el contingut artístic. D’altra banda, la bona notícia és que el 2010 recupereu la seu del Lliure de Gràcia. Obrirem finalment a principi de la pròxima temporada. Ja estan quasi acabades les necessàries reformes que s’havien d’introduir a l’edifici. És un teatre que és important que estigui obert, al barri on és i amb el format que té. El teatre necessita sempre d’una certa proximitat, i aquesta ciutat necessita teatres d’aforaments mitjans, com és el cas del Lliure de Gràcia. Continues afirmant que la teva gestió del Lliure no superarà els vuit anys? Sí, tot i que m’agradaria quedar-m’hi. Estic en un dels teatres amb més independència artística de tot l’Estat. No porto tatuada la T del Lliure perquè no em van aquestes coses, però és una casa que m’estimo molt. I per això la deixaré, perquè he vist massa cops ja un procés de degradació involuntària per part de les persones que han portat equipaments o festivals durant molt de temps. Saber que les coses s’acaben és bo. Aquesta temporada del Lliure la tancaràs dirigint un text de Benet i Jornet. Tot un cop d’efecte per a la teva trajectòria. [Riu] És veritat que la majoria de textos que he dirigit no tenen res a veure amb l’obra de Benet i Jornet, però jo sempre li he tingut un gran respecte com a autor. I com que no m’agrada estancar-me tinc ganes de prendre el pols a la seva l’obra i al seu estil. 69


70-tresc21 formulari:TresC

12/8/09

12:28

Pรกgina 1


tres7-caixa_catalunya

16/4/07

09:21

Pรกgina 1


tres21-iCat:TresC

16/10/09

13:15

Pรกgina 1

Club TR3SC - Nº 22  

Revista del ClubTR3SC - Nº 22