Page 1

1-tresc20 portada:TresC

19/6/09

12:26

Pรกgina 1


tres19-servicaixa:TresC

16/4/09

15:45

Pรกgina 1


3-tresc20 sumari:Maquetación 1

18/6/09

12:49

Página 3

SUMARI 4 GENT TR3SC 12 FESTIVALS Festival de Barcelona Grec 2009.

38 ARTS ESCÈNIQUES Rebufa planetes.

44 CINEMA 12

La gran cita estival amb les arts escèniques i la música.

Up!

54 ART&ESPAIS Tutankhamon a Barcelona.

62 LLIBRESAMBABACUS Eterna primavera. 38

Pep Bou torna a conversar amb les bombolles de sabó.

44

Un conte fantàstic amb un heroi de la tercera edat.

66 LES ADRECES Guia de teatres, museus i sales de concerts.

68 ENTREVISTA Sergi Pàmies. 54

Els tresors d’un dels més mítics faraons de l’Antic Egipte.

62

El relat guanyador dels Premis a la Creativitat 2009.

70 FER-SE SOCI DEL TR3SC AMB EL SUPORT DE L’ICIC

© Foto de portada (Stokölm) David Ruano.

Coordinació editorial: Carme Tierz • Redacció: Sílvia González i Manuel Pérez i Muñoz • Cap de redacció: Amparo Latorre • Correcció lingüística: Carles Miró • Maquetació: Ainara Rivera • Documentació: Fina Villanueva i Tatiana Bou • Viladomat, 135, 3r • 08015 Barcelona • 93 292 22 17. Fax 93 237 63 23. redaccion@eljueves.es • Cap de publicitat: Conrado Iriarte • 93 292 22 17 • Premsa: Sandra Domènech • Coordinador: Ivan Lorente. IMPRIMEIX: Litografia Rosés, s.a. • Energia, 11-27 (Polígon La Post) 08850 Gavà (Barcelona). Dipòsit legal: M-18318-2006 ISSN 1886 – 3973. EDITA: EDICIONES EL JUEVES, S.A. Director gerent: Andrés Pontón • Directora de publicacions: Mayte Quílez • Director d’art: Miquel Aparici • Director comercial i de màrqueting: Maciej Zielaskiewicz.

CLUB TR3SC Director: Miquel Curanta • Caps d’àrea • Arts escèniques: Helen Agustí • Cinema: Olga Díaz • Editorial: Olga Jornet • Art&Espais: Elisenda Barceló • Música: Carlota Castelló • Cap de serveis: Ester Pérez • Mitjans Online i Cap de Comunicació: Vanessa Mingo.

3


17/6/09

12:29

Página 1

GENT TR3SC

TOTS AMB EL TR3SC! GRAN ÈXIT DE LA FESTA D’ANIVERSARI Ja fa tres anys que el TR3SC treballa per l’art i la cultura. Tres anys que l’han consolidat com un referent per al sector, un model únic a Europa que compta ja amb més de 27.000 socis i una activitat cultural intensa i constant. Les xifres són reveladores: en la seva encara jove trajectòria, el Club ha organitzat més d’un centenar de concerts exclusius, un miler de preestrenes de cinema, rutes per diferents indrets de Catalunya, viatges arreu del món... El vostre suport ens dóna energies per treballar de valent. I continuarem fent-ho! Per tot plegat, la celebració del tercer aniversari del TR3SC havia de ser molt especial. La Sala Razzmatazz va omplir-se de gom a gom amb motiu de la festa, conduïda per la periodista Txell Bonet –realitzadora del programa d’iCat fm Cabaret Elèctric–. Els Whiskyn’s van donar el tret de sortida amb un repàs dels temes del seu darrer disc, Reus-París-Londres, i dels grans èxits de quinze anys de música, en un concert que obria la seva gira de comiat dels escenaris. El rock de Lax’n’Busto va sonar com sempre, pur i contundent, quan la banda va interpretar les cançons d’Objectiu: la lluna, i Pastora va tancar aquesta excepcional nit de concerts amb la versió més electrònica dels seus hits: més de dues mil persones van ballar els temes inclosos a RMXED, el nou àlbum del grup liderat per Dolo Bertran. I entremig, es van lliurar els Premis a la Creativitat 2009: Carme Nòbrega va rebre el premi de fotografia; el grup The October Twilight, el de música; Biel Mauri i Lola Moreno, el del curtmetratge per LOVE, i Jaume Garrós i Badal, el de narrativa, una categoria en què es va atorgar també un accèssit a Josep Badia Ardanuy. Felicitats a tots! 4

© Jordi Salinas.

4-tresc20 gent tresc:Maquetación 1


5-tresc20 gent tr3sc:Maquetación 1

18/6/09

10:56

Página 1

GENT TR3SC

EL TR3SC US PORTA A VEURE EL MILLOR TEATRE El TR3SC i Catai Tours ens hem entestat a portar-vos a les grans capitals culturals del món, i per això organitzem un cop més un viatge inoblidable a una ciutat extraordinària, centre neuràlgic del millor teatre internacional. Ho heu endevinat? Sí, ens referim a Nova York, la ciutat dels gratacels i dels musicals, dels grans musicals que ens fan somiar amb històries fantàstiques i divertides.

© Helen Agustí.

Properament, us detallarem les condicions del viatge, però de moment us avancem que serà del 30 de setembre al 4 d’octubre i que hi podreu veure dues de les produccions més exitoses i premiades de Broadway, Wicked i Billy Elliot. La primera, la història de la bruixa del meravellós Màgic d’Oz abans d’adquirir els seus malèfics poders, té un Grammy i tres premis Tony al seu currículum, i de Billy Elliot, què podem dir: que compta amb música d’Elton John, que explica les peripècies d’un jove ballarí i que tot just s’ha proclamat la vencedora de l’edició dels Tony d’enguany, amb deu guardons. No ho dubteu: si us agraden els musicals, no us els podeu perdre! D’altra banda, els socis que ho desitgin podran ampliar el viatge amb una extensió a Washington, la capital de l’EUA i el seu centre administratiu i polític. La Casa Blanca, el Capitoli o els museus del National Mall són alguns dels nombrosos atractius d’aquesta ciutat.

5


6-tresc20 gent tr3sc:Maquetación 1

18/6/09

14:09

Página 1

GENT TR3SC

PRIMAVERA A PRAGA EL TR3SC, AL COR DE BOHÈMIA En diuen “la ciutat daurada”, i amb raó: Praga és una de les capitals més majestuoses i captivadores d’Europa, una de les més belles. I allà és on van anar alguns dels nostres socis a passar uns quants dies, la passada primavera. De fet, al viatge inicial organitzat pel TR3SC i Catai Tours, i previst del 6 al 10 de maig, s’hi va afegir un segon, del 4 al 7 de juny, ja que van ser molts els amics que hi van voler anar! Hi va haver una visita panoràmica amb guia local pel centre històric de la ciutat, declarat Patrimoni de la Humanitat pel seu extraordinari encant, i altres excursions imprescindibles, com la que va portar als socis a Karlovy Vary, ciutat-balneari admirada arreu del món per les seves fonts termals i per una arquitectura que ens retorna a èpoques pretèrites, quan Bohèmia era el baluard de tot un imperi. Aquests escapada de primavera va incloure també una vetllada a l’òpera, sopar als restaurants i tavernes més famoses de Praga, la visita a una fàbrica de Vidre de Bohèmia i una sortida a Pilsen, població cèlebre per la seva cervesa. Aquí teniu un parell d’instantànies d’un viatge inoblidable!

6


7-8-tresC20 abertis:TresC

12/6/09

09:41

Pรกgina 1


7-8-tresC20 abertis:TresC

12/6/09

09:41

Página 2

La fundació abertis impulsa una acció per conscienciar els joves d’entre 15 i 30 anys sobre els riscos reals de la carretera d'una manera innnovadora i, sobretot, positiva: no es penalitza l'infractor, sinó que es premia el conductor responsable que doni negatiu al control d'alcoholèmia i drogues. Per dur a terme aquesta acció s’ha fet una aliança entre la Generalitat de Catalunya, els Mossos d'Esquadra, el Servei Català de Trànsit, abertis autopistas (acesa, aucat, aumar), saba, MSN, l'Institut Gutmann, el Club TR3S C, la Creu Roja, TV3 i Catalunya Ràdio, i se n’ha fet una gran difusió en diversos suports: gràfica, Internet, mitjançant accions especials, etc. Els premis que rebran els conductors que donin negatiu als controls estan especialment pensats per als joves: es regalaran carnets del Club TR3S C per accedir a una àmplia oferta cultural. I a més, se sortejaran tres viatges a Irlanda per estudiar anglès. A banda de premiar els conductors responsables, la fundació abertis desenvolupa una important tasca informativa mitjançant la creació del web www.etquedaunavida.com i diverses accions especials per distribuir fullets amb informació sobre educació viària, que contenen les principals causes d'accident entre els joves i consells per a una conducció responsable. Consumir alcohol o drogues; fumar, menjar, beure, usar el telèfon mòbil, l'aparell de música o el GPS mentre es condueix; distreure's a causa d'un tercer; fer fora un insecte; excedir la velocitat; conduir agressivament; i estar cansats. Aquests són els factors de risc que causen més accidents entre els joves. I conèixer-los és el primer pas per evitar-los.

www.etquedaunavida.com


tresC:TresC

17/6/09

13:48

Pรกgina 1


10-tresc20 gent tresc:Maquetación 1

17/6/09

09:11

Página 1

GENT TR3SC

VOLEU TREBALLAR AL CINEMA? EL TR3SC US CONVIDA A UN CÀSTING L’any 1952, el realitzador Ignacio F. Iquino feia història al rodar la primera pel·lícula del franquisme parlada en català. Es tractava d’El Judes, i no només era revolucionària des del punt de vista de la llengua, sinó també pel fet que reunia actors professionals i amateurs en un drama que tenia la Passió d’Esparreguera com a teló de fons. Ara, el director Oriol Ferrer i el guionista Jaume Cabré reten tribut a Iquino i el seu film amb El provador de coses, una iniciativa que vol repetir aquella experiència cinematogràfica. La pel·lícula té prevista l’estrena per la Setmana Santa de 2010, i comptarà amb Blai Llopis, Carme Pla, Joan Carreras i Anna Ycobalzeta entre els seus protagonistes. Si voleu participar com a actors a El provador de coses, estigueu a l’aguait: hi haurà un càsting per als socis del TR3SC! Ben aviat us n’informarem.

NIT 10 DE TV3 UNA PORTA OBERTA A LA CULTURA L’any passat va ser la Nit 25, en commemoració del vint-i-cinquè aniversari de la Televisió de Catalunya, i la resposta dels telespectadors fou tan massiva que enguany es repetirà l’experiència. La Nit 10 de TV3 serà tot un esdeveniment que se celebrarà el proper 10 de setembre amb una programació especial, connexions en directe a diferents punts del territori català, actuacions musicals i moltes altres sorpreses. Aquella nit coneixerem la nova temporada de TV3, amb els vostres espais i sèries preferits, però sobretot serà una invitació a gaudir de la cultura des de qualsevol racó de Catalunya. Una nit màgica, en la qual el TR3SC hi serà present! 10


11-tresc20 gent tresc:Maquetación 1

18/6/09

11:44

Página 1

GENT TR3SC

L’ENQUESTA DEL TR3SC PARTICIPA I GUANYA

RENOVACIÓ AMB PREMI EL TR3SC I ABACUS, AMB ELS SEUS SOCIS Sou socis d’Abacus i, també, del TR3SC? Si és així, recordeu que a l’hora de renovar el carnet que us acredita com a socis del Club rebreu 10 punts Abacus gratuïts (1 punt= 1 €) que podreu utilitzar en les vostres compres a tots els establiments Abacus! Per beneficiar-vos d’aquesta bonificació, heu d’avisar-nos abans de la data de renovació del carnet del TR3SC, a través del telèfon del Club (902 33 90 33) o enviant un correu electrònic a info@tresc.cat. Ja ho veieu: Abacus i el TR3SC treballen tots dos junts per fer-vos més fàcil l’accés a la cultura catalana. Aprofiteu-ho!

Recentment vam demanar als nostres socis què en pensen del TR3SC, quins són els seus avantatges més valorats i quins podrien incorporar-se en el futur. Ara és el moment d’agrair els seus comentaris, i per això hem fet un sorteig de regals entre tots els participants: aquests són els guanyadors d’un Regal Club! Rosa Maria Márquez (n. 12728), Teresa Villanueva (n. 47771), Ladislao de Ayguavives (n. 00387), Susana Covacho (n. 15935), Alexandre Ruzafa (n. 45743), Eduard Barceló (n. 10632), Laura Horno (n. 10629), Empar Girona (n. 10630), Albert Sedó (n. 47866), Neus López (n. 47614).

EN TONI SURT

11


FESTIVALS

12-13-tresc20 festivales:Maquetación 1

12

18/6/09

10:58

Página 12

FESTIVAL DE BARCELONA GREC 2009 LES ARTS ESCÈNIQUES PRENEN LA CIUTAT


18/6/09

10:58

Página 13

Com cada estiu des de 1976, Barcelona rep el seu festival escènic més internacional. Parlem, és clar, del Grec, punt de trobada de les millors arts escèniques de Catalunya i d’arreu del món. Durant sis setmanes, la ciutat es converteix en un pol d’atracció del públic més actiu i inquiet, sempre receptiu a l’àmplia oferta artística d’un festival que pot tractar de tu a tu els més rellevants d’Europa. Romeo Castellucci, Jeanne Moreau, Calixto Bieito, Rosa Novell, Amos Gitaï, Pippo Delbono, Georges Lavaudant, Eusebio Poncela, Wayne McGregor, Andrés Corchero, Sylvie Guillem i Robert Lepage, entre molts d’altres, són grans figures del teatre i la dansa que participen a l’edició 2009 del Grec, i Keith Jarret, Jordi Savall, Mala Rodríguez i Mayte Martín, algunes de les que omplen el calendari del festival amb la millor música. Els clàssics conviuen amb els contemporanis, les propostes més populars amb les més radicals, en un Festival de Barcelona Grec 2009 de caràcter innovador que fa una decidida aposta per la qualitat. Sigueu benvinguts!

ITÀLIA A MONTJUÏC Entre els eixos que articulen aquest Grec 2009, un dels més interessants és, sens dubte, el Panorama IT, un recorregut pel més destacat del teatre, dansa, música i circ italians en companyia d’artistes de renom. Una vintena de propostes ens apropen el panorama escènic del país transalpí, amb autèntiques meravelles com la trilogia de Castellucci a partir de la monumental Divina Comèdia de Dante o Sogno di una notte di mezza estate, de Shakespeare, a càrrec de Luca Ronconi. El Teatro Stabile del Veneto (Lei) i l’Orchestra di Piazza Vittorio (La flauta màgica), són uns altres dels convidats al gran esdeveniment cultural de l’estiu a Barcelona.

© Fabio Marino.

12-13-tresc20 festivales:Maquetación 1

DIVERSOS ESPAIS DE BARCELONA. Fins al 2 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. Tel·Entrada.

13


14-tresc20 festivales:Maquetación 1

18/6/09

11:00

Página 16

FESTIVALS

FESTIVAL INTERNACIONAL DE LA PORTA FERRADA VETERANIA I QUALITAT El festival més veterà de Catalunya (la seva primera edició es remunta a 1958) torna a jugar la basa de la qualitat en la seva nova edició. Batejat Porta Ferrada en honor al pòrtic de l’església preromànica del monestir de Sant Feliu de Guíxols (segles IX-X), escenari dels primers concerts del festival, aquest esdeveniment cobra cada any més ressò mediàtic gràcies a una programació multidisciplinària en la qual sobresurten figures del més alt nivell internacional. Enguany, el Festival de la Porta Ferrada s’obrirà amb ja llegendària banda angloamericana The Pretenders (5 de juliol), i continuarà il·luminant les nits d’estiu amb actuacions com les de Lou Reed (10 de juliol), Manolo García (11 de juliol), Eliane Elias & Luciana Souza (12 de juliol) i Philip Glass (14 de juliol). En l’apartat de dansa, visitarà el festival el Ballet de l’Òpera Munic (25 de juliol), mentre que les meravelloses proeses dels Acròbates Nacionals de Pequín (10 d’agost) posen el color i l’emoció. També la lírica, representada per l’òpera La Ventafocs, de Comediants (1 d’agost), adreçada a tota la família, i el concert de David Alegret i Tina Gorina (18 d’agost), troba el seu lloc a la graella d’aquesta proposta a la vora del mar.

14

DIVERSOS ESPAIS (SANT FELIU DE GUÍXOLS). Del 5 de juliol al 22 d’agost.

Descompte TR3SC: A partir d’un 20 % i entrades de Regal Club. Servicam.


15-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

11:22

Página 19

FESTIVALS FESTIVAL JARDINS DE CAP ROIG CONFLUÈNCIA DE TALENTS Leonard Cohen, Julio Iglesias i Miguel Bosé són tres de les estrelles de la nova edició del Festival Jardins de Cap Roig que, un any més, congrega les més grans personalitats del món de la música, la dansa i el teatre. Jazz, cançó melòdica, pop i lírica són alguns dels estils que se sentiran a l’auditori del Jardí Botànic de Caixa Girona, un indret singular que permet gaudir dels concerts al costat del mar. Estils representats per artistes de renom internacional, com Josep Carreras, Paco Ibáñez, Anastacia, James Taylor, Michael Bolton, UB40 o Raimon, que han volgut compartir amb el públic la màgia d’aquest festival amb actuacions úniques i irrepetibles. Enguany, a més, les arts escèniques arriben a Cap Roig representades per una de les més rutilants figures de la dansa espanyola actual, Sara Baras, que ballarà la tragèdia Juana la Loca. Vivir por amor amb la passió que caracteritza tots els seus treballs, i un programa clàssic i contemporani a càrrec dels primers ballarins del Ballet de l’Òpera de París.

JARDINS DE CAP ROIG. Del 5 de juliol al 15 d’agost.

Descompte TR3SC: 15 %. www.caproig.cat. 15


16-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

11:25

Página 20

FESTIVALS XXIII FESTIVAL CASTELL DE PERALADA MOMENTS IRREPETIBLES Sosté Joan Maria Gual, director artístic del Festival Castell de Peralada, que el món de la cultura ha d’encarar amb coratge i sentit de la responsabilitat el repte de superar l’actual crisi. Fidels a aquests principis, Gual i el seu equip han treballat dur per portar artistes i espectacles de primera fila a aquest emblemàtic indret de l’Empordà. Obre l’edició John Malkovich, director d’escena i narrador del concert líric The Infernal Comedy, un relat musical il·lustrat amb àries i recitatius de Gluck, Beethoven i Boccherini, entre d’altres grans compositors. Un segon concert simfònic que comptarà amb música de Txaikovski i Mendelssohn tindrà també un narrador d’excepció, Josep Maria Pou, que llegirà El somni d’una nit d’estiu shakespearià. En l’apartat de dansa, hi trobem mestres com Cesc Gelabert, Ángel Corella i María Pagés, mentre que una llegenda del flamenc, Camarón de la Isla, serà recordat en un espectacle amb direcció musical i interpretació de Chicuelo. Això no és tot: Katie Melua oferirà a Peralada l’únic concert a l’Estat espanyol de la seva gira mundial, Joan Manuel Serrat revisarà la seva obra en un concert íntim, Noa debutarà al festival, Chucho Valdés & Concha Buika uniran el seu talent a El último trago, i Ainhoa Arteta hi presentarà el seu darrer disc. I encara més, molt més, us espera en una edició que promet moments irrepetibles.

16

FESTIVAL CASTELL DE PERALADA. Del 18 de juliol al 16 d’agost.

Descompte TR3SC: 15 % + entrades com a Regal Club. ServiCaixa.


17-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

11:28

Página 16

FESTIVALS CONCERTS D’ESTIU AL POBLE ESPANYOL CONFLUÈNCIA D’ESTILS En el context històric de l’Exposició Internacional de 1929, va decidir-se la construcció d’un poble Espanyol que fos síntesi de l’arquitectura i folklore de cada regió d’Espanya. La intenció dels organitzadors era enderrocar aquella construcció singular un cop finalitzada la mostra. Afortunadament, això no va passar i avui, a més d’oferir-se com una atracció turística més de la muntanya de Montjuïc, el Poble Espanyol és el recinte ideal per acollir una rica i variada oferta d’activitats i concerts d’estiu. Concerts que enguany compten amb la presència de Rodger Hodgson, la veu dels llegendaris Supertramp, que obrirà el cicle l’1 de juliol amb les cançons del mític grup. Tot seguit, Emir Kusturica i Ben Bop portaran la seva música d’arrels tradicionals (2 de juliol), Rosana (3 de juliol) presentarà el seu nou disc A las buenas y a las malas, i George Benson (5 de juliol), un veterà d’aquesta cita estival, ens captivarà un cop més amb el seu geni a la guitarra. Amaral (10 de juliol) i Rosario (16 de juliol) tampoc hi faltaran, igual que Jeff Beck (22 de juliol), tot un mite del rock que visita Barcelona dintre del seu tour europeu. Tancaran la mostra Calle 13 i Orishas (24 de juliol), posant ritme a les caloroses però sempre màgiques nits d’estiu al Poble Espanyol.

POBLE ESPANYOL. De l’1 al 24 de juliol.

Descompte TR3SC: A partir d’un 15 %. Entrades de Regal Club. Tel·Entrada.

17


18-tresc20 festivales:Maquetación 1

19/6/09

11:31

Página 3

FESTIVALS SAN MIGUEL MAS I MAS FESTIVAL MÚSICA SENSE LÍMITS Adreçat a tots aquells que passin l’estiu a la ciutat, el Festival Mas i Mas no tanca per vacances, sinó que treballarà de valent per fer gaudir als assistents amb una variada oferta musical d’alta qualitat. El Jamboree, un clàssic del circuit jazzístic barceloní, serà novament una de les principals apostes de la programació. Un concert per dia durant tot el mes d’agost, amb el millor jazz del moment, us espera al mític local de la Plaça Reial. Els grans noms del cartell actuaran a L’Auditori: el prestigi vocal i artístic de Marianne Faithfull inaugurarà el 29 de juliol del San Miguel Mas i Mas Festival i la banda de Pau Donés Jarabe de Palo el tancarà el 4 de setembre amb una actuació emmarcada a la seva gira Reciclando Tour. I això no és tot, perquè hi haurà també un bon grapat de concerts més que s’oferiran a la Sala Luz de Gas, al Tarantos i fins i tot a La Pedrera, marcs idíl·lics per passar un refrescant estiu musical. JAMBOREE, L’AUDITORI, MOOG, TARANTOS, LUZ DE GAS I LA PEDRERA. Del 29 de juliol al 4 de setembre.

Descompte TR3SC: 25 % per a l’Auditori i Luz de Gas. Jamboree i Moog 3 €. La Pedrera i Tarantos 2 €. Entrades disponibles com a Regal Club. Consulteu web.

18


19/6/09

11:33

Página 20

FESTIVALS FESTIVAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ CONCERTS DE GALA Entre els dies 17 de juliol i 26 d’agost, Torroella de Montgrí es vestirà de gala per rebre el seu festival musical anual. El certamen té previstos dotze concerts, cinc dels quals són produccions pròpies, que se celebraran a l’Església Gòtica de Sant Genís i la Plaça Porticada de la localitat. Núria Rial és un dels plats forts de la programació d’enguany. La soprano, especialista en música antiga, actuarà en tres concerts amb diferents formac i o n s i n st r u m e n ta l s d i r i g i d es p e r Christina Pluhar i un repertori que contempla els grans mestres clàssics. També és rellevant el concert dedicat a Haëndel, amb la presència de la contralt Marta Infante i l’orquestra Acadèmia 1750 sota la batuta de Paul Goodwin. El desaparegut Ernest Lluch serà recordat en el concert d’Ensemble Zefiro amb un programa per a oboè dels germans Josep, Joan Baptista i Manuel Pla. El pianisme simfònic rus hi serà present de la mà de Boris Berezovsky i el món literari de Josep Pla es veurà reflectit en la nova proposta de Lisboa Zentral Café, un espectacle que uneix els llenguatges musical, dramàtic i visual.

© Marco Borggreve.

19-tresc20 festivals:Maquetación 1

29è FESTIVAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ. Del 17 de juliol al 26 d’agost.

Descompte TR3SC: 15 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Tel·Entrada.

19


20-tresc20 festivales:Maquetación 1

19/6/09

FESTIVALS FESTIVAL CRUÏLLA DE CULTURES CENTRE DEL MESTISSATGE Amb l’objectiu d’elaborar un ampli mostrari que reculli la inabastable diversitat musical del nostre món, el Festival de Músiques Cruïlla de Cultures de Mataró rep enguany l’enèrgica empenta de visites tan il·lustres com la de Manu Chao (4 de juliol), en l’únic concert de la seva gira mundial previst dintre de l’Estat espanyol, Hugh Masekela (9 de juliol), músic de jazz imprescindible per entendre la història melòdica sud-africana, o la del compositor nord-americà Taj Mahal, estendard del blues que compartirà sessió doble amb un dels cantautors catalans més escoltats del moment, Roger Mas (11 de juliol). I continuant amb els programes dobles i la música cantada en català, cal destacar el que oferiran conjuntament Joan Miquel Oliver, el líder d’Antònia Font, i els Manel (17 de juliol), renovadors del pop de casa nostra. Més mestissatge, en aquest cas flamenc, arribarà amb el triple concert que reunirà Los Chichos, Los Delinqüentes i Ai, Ai, Ai (18 de juliol). Completen el cartell de la cinquena edició del Cruïlla de Cultures Jaime Roos (16 de juliol), els Konono Nº1 (2 de juliol) i The Wailers (10 de juliol), la mítica banda de reggae fundada per Bob Marley.

MATARÓ: SALA CLAP, TEATRE MONUMENTAL, ESPAI L’ALQUERA. Del 23 de juny al 18 de juliol.

Descompte TR3SC: A partir d’un 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. Consulteu el web de TR3SC www.tresc.cat.

20

11:35

Página 16


21-tresc20 festivals:Maquetación 1

18/6/09

13:33

Página 3

FESTIVALS MÚSIQUES RELIGIOSES I DEL MÓN PONT ENTRE CIVILITZACIONS El Festival de Músiques Religioses i del Món creu fermament en les possibilitats de la música com a element de comunicació entre els pobles, com a nexe d’unió entre les cultures, pont entre les civilitzacions. Per alguna cosa fa ja deu anys que dedica els seus esforços a recollir una variada selecció de l’anomenada world music. Des de Tanzània arriba a Girona The Zawose Family, de Grècia, l’aclamada veu d’Eleftheria Arvanitaki i d’Algèria, el reconegut Khaled. Rokia Traoré, el pianista cubà Omar Sosa acompanyat de la Jove Orquestra Athenea i la música gitana turca de Burhan Oçal & Istambul Oriental Ensemble formen part d’un programa en què també hi ha lloc per a les músiques religioses. La Catedral de la ciutat és l’escenari del concert de Jordi Savall, de la música i dansa de l’Índia de Madhavi i Madhup Mudgal i del recital a càrrec de Lorenzo Ghielmi, un dels organistes més prestigiosos del món, que interpretarà Tocata i fuga en re menor de Bach.

X FESTIVAL DE MÚSIQUES RELIGIOSES I DEL MÓN (GIRONA). Fins al 12 de juliol.

Descompte TR3SC: 15 %. Entrades disponibles com a Regal Club. ServiCaixa.

21


22-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

11:39

Página 3

FESTIVALS FESTIVAL INTERNACIONAL DE CAMBRILS MÚSICA A LA VORA DEL MAR Des de 1974 el Festival Internacional de Música de Cambrils té com a principal objectiu recolzar la vida cultural i musical d’aquesta vila costanera del Baix Camp. La soprano Montserrat Caballé, el guitarrista Narciso Yepes o el ballarí Víctor Ullate són algunes de les personalitats que han anat fent créixer la proposta any rere any. Emblemàtics racons del municipi com el Parc de Samà, l’Ermita de la Mare de Déu del Camí, la Parròquia de Sant Pere o el Castell de Vilafortuny han estat escenaris de concerts en edicions anteriors i ho seran també en aquesta. El Cor Honore, especialitzat en música religiosa, obrirà la mostra el 25 de juliol; la virtuosa pianista Laia Masramon oferirà un actuació el dia 29 a la Cripta de l’Ermita; tota la família gaudirà de valent amb l’espectacle musicoteatral Papanotes, i en l’apartat de clàssica Cambrils rebrà la visita de l’ONCA, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra, amb un programa que inclourà peces de Mozart i Falla. El trío Chickiboom i el seu jazz-swing a capella actuarà el 3 d’agost; per últim, els set germans del grup de ball flamenc Los Vivancos tancaran el festival al parc Samà el 15 d’agost.

DIFERENTS ESPAIS DE CAMBRILS. Del 25 de juliol al 15 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. ServiCaixa.

22


23-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

11:43

Página 20

FESTIVALS CASTELL DE SANTA FLORENTINA CLÀSSICS POPULARS Peces de les òperes Il barbieri di Siviglia , de Rossini, Norma , de Bellini, Don Pasquale o Lucia di Lamermoor , de Donizeti es podran escoltar en el concert inaugural del Festival Castell de Santa Florentina que oferiran la soprano Sandra Liz-Cartagena, el tenor Hans Ever i el baríton JongHoon Heo el proper 18 de juliol. L’exquisida selecció del repertori clàssic de l’edició d’enguany incorpora música de Mendelsohnn i Xostakóvitx a càrrec del Trio Arriaga; composicions de Haydn segons l’Orquestra de Cambra de Torun i l’arpa de Katerina Englichova; i l’univers de Vivaldi en el violí de Glauco Bertagnin i la guitarra de Giampaolo Bandini, entre molts d’altres. Una altra presència rellevant és la de The Academy of St. Martin in the Fields i l’actuació de la pianista croata Martina Filjak. I especialment recomanables són els nous tres tenors, Ji Min Park, Àlex Vicens i Josep Fadó, i el concert a partir d’una selecció de bandes sonores i cançons de musicals com South Pacific o Porgy and Bess.

CASTELL DE SANTA FLORENTINA. Del 18 de juliol al 22 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Entrades també disponibles com a Regal Club. ServiCaixa. 23


24-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

FESTIVALS FESTIVAL INTERNACIONAL PAU CASALS RECORDANT EL MESTRE Recordar Pau Casals és el principal objectiu del festival internacional que El Vendrell organitza cada estiu. La localitat costanera, vinculada a la figura del compositor a través de la gestió del seu llegat, que es troba a la casa-museu situada a la platja de Sant Salvador, treballa per reviure el seu univers, les seves influències i aquells fets musicals que, d’una forma o altra, es relacionen amb la trajectòria de l’autor d’El cant dels ocells. Exclusivament dedicada a la música clàssica, la mostra arrenca l’11 de juliol amb un concert de dos violoncel·listes de gran predicament internacional: Wolfgang Emanuel Schmidt i Jens Peter Maintz. Amb motiu del centenari d’Isaac Albéniz, el pianista Lluís Grané hi serà present amb una actuació en què repassarà algunes de les seves composicions més destacades. La Cobla la Principal del Llobregat dirigida per Esteve Molero, l’Orquestra Camerata XXI sota la batuta de Tobias Gossmann, la The Czech National Symphony Orchestra, la Danubia Orchestra Óbuda i el Cor de la capella de Sant Petersburg, són altres de les formacions que hi participen. I pel que fa als noms propis, la pianista Maria João Pires i el violinista Jan Friser es troben entre els més destacats.

AUDITORI PAU CASALS. De l’11 de juliol al 29 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles.

24

11:45

Página 3


tresC:TresC

17/6/09

13:52

Pรกgina 1


26-tresc20 festivales:Maquetación 1

19/6/09

11:53

Página 3

FESTIVALS FESTIVAL SHAKESPEARE LES PARAULES DEL BARD La Big Band Jazz Maresme és l’encarregada de donar el tret de sortida a la nova edició del Festival Shakespeare, instal·lat a la ciutat de Mataró després de deixar la seva seu a Santa Susanna. En el concert inaugural la formació interpretarà Such Sweet Thunder, una partitura ideada per Duke Ellington com a homenatge a l’obra del bard de Stratford. Els deu dies que durarà la setena celebració d’aquest certamen, íntegrament dedicat a repassar el currículum dramàtic de l’autor de Hamlet, comptarà amb un plàstic i accessible Ricard II dirigit per Carme Portaceli i protagonitzat per Manel Barceló, David Bagès i Gabriela Flores, entre d’altres. Irina Brook presentarà una revisió del Somni d’una nit d’estiu sota el títol En attendant le sogne i la companyia alemanya Moving Theatre estrenarà Fair Friends Shakespeare’s Sonets, un espectacle de dansa amb motiu de la commemoració del quart centenari de la publicació dels Sonets shakespearians. Activitats pedagògiques, artístiques i literàries completen el programa d’un festival que ret tribut al més gran dramaturg de tots els temps.

FESTIVAL SHAKESPEARE (MATARÓ). Del 31 de juliol al 9 d’agost.

Descompte TR3SC: 25 %. Tel·Entrada.

26


27-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

12:19

Página 19

FESTIVALS CONCERTS DE MITJANIT GRANS COMPOSITORS A SITGES Sitges és una de les viles culturalment més actives de Catalunya, com ho acrediten els nombrosos festivals que omplen el seu calendari d’activitats artístiques de tota mena. A l’estiu, la música clàssica és la protagonista d’un certamen encara jove –va néixer el 2003 per iniciativa d’Aiguadolç Port de Sitges– però plenament consolidat, gràcies a una programació que posa especial èmfasi en el suport al patrimoni musical català i espanyol. El Festival Internacional de Música CONCERTS DE MITJANIT presenta un programa acurat, en què trobem noms clau i joves promeses de la música de cambra i de l’orquestral: Laia Masramon, una de les pianistes espanyoles més brillants de l’actualitat, oferirà un recital en solitari, com farà un altre jove talent del piano, la japonesa Yukiko Akagi. La Barcelona Sinfonietta, heterogènia formació que interpretarà grans compositors catalans del segle XX, Salut Salon, quartet alemany que combina la clàssica amb el pop, el folk i la chanson, Sax-Sons, una petita formació que recorre amb el saxo un repertori que no oblida el tango ni el jazz, i les germanes Katia i Marielle Labèque, protagonistes de l’estrena a dos pianos de fragments de la Suite Iberia d’Albéniz, adaptats per Joan Albert Amargós, són altres noms del festival. Un esdeveniment que vol contribuir a crear nous melòmans, i amb aquesta finalitat incorpora un concert infantil de Wimoweh al seu cartell.

DIVERSOS ESPAIS DE SITGES. Fins al 16 d’agost.

Descompte TR3SC: 25 % (entrades limitades). Entrades disponibles com a Regal Club. Ticketmaster.

27


28-tresc20 festivals:Maquetación 1

19/6/09

12:24

Página 29

FESTIVALS FARADAY PLATAFORMA INDEPENDENT Formar part del seu cartell pot suposar el llançament al nostre panorama indie. El Faraday ha estat, per exemple, el primer festival per a Russian Red o Facto Delafé y Las Flores Azules. Aquesta mostra de música independent de Vilanova i la Geltrú, però, no només és un espai d’oportunitats per a les noves formacions, sinó un punt de trobada amb artistes consagrats. En aquesta ocasió es compta amb la presència de The Divine Comedy, o el que és el mateix, Neil Hannon, i el seu easy listening. L’entorn del Molí de Mar, un jardí colonial situat dalt d’un penya-segat, acollirà tres dies d’actuacions durant els quals també podrem escoltar The Lucksmiths, Joe Crepúsculo, The New Raemon, Espaldamaceta, Manel i el concert acústic de Dorian. FESTIVAL DE MÚSICA INDEPENDENT FARADAY (VILANOVA I LA GELTRÚ). Del 3 al 5 de juliol.

Descompte TR3SC: 20 % i promocions de darrera hora. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

FESTIVAL 30 NITS MONÒLEGS I FLAMENC A LA FRESCA Des de fa anys, Sabadell anima les nits de l’estiu amb activitats culturals a la fresca. El Festival 30 Nits aposta, en aquesta ocasió, per monologuistes com Xavi Castillo, actor alcoià que dispara a tort i a dret a Con la iglesia hemos topao!!! Carles Flavià recupera el seu El estado del malestar deu anys després de la seva estrena, mentre que Dani Pérez defensarà tot sol, dalt l’escenari, Los ángeles no tienen hélices. A l’apartat musical regna el flamenc, amb les actuacions de Sabadell Flamenco Art Ensemble, els guitarristes José Luis Montón –acompanyat al violí per Olvido Lanza– i Manolo Franco, amb la veu de Paco Taranto, i el concert Guitarras de Granà, amb tres importants representants de l’escola granadina com són Paco Cortés, Miguel Ochando i Emilio Maya. FESTIVAL 30 NITS (SABADELL). De l’1 al 27 de juliol.

Descompte TR3SC: 20 %. El Corte Inglés i Taquilles. 28


catai:TresC

17/6/09

13:46

Pรกgina 1


30-tresc20 festivals:Maquetación 1

17/6/09

09:56

Página 30

© Joey Cleary.

FESTIVALS BEGUR DE MÚSICA TRES DÈCADES DE CONCERTS Amb una filosofia que vol agermanar qualitat i caràcter popular, el Festival de Música de Begur arriba a la seva 32ª edició amb un cartell que bé justifica la visita a aquesta localitat de l’Empordà. La banda barcelonina Los Stompers serà la primera a instal·lar-se al pati de les escoles velles de Begur, amb un concert de ritmes cèltics i molt, molt festius: sons d’Irlanda al cent per cent. L’Orquestra de Cambra de l’Empordà celebrarà els seu vintè aniversari amb una gran actuació, mentre que el flamenc més pur arribarà de la mà de Carmen de la Jara y la Chamela. Les actuacions del quartet de guitarres de Miquel Llobet, amb una exquisida fusió entre sons clàssics i moderns, i el jazz dixie de la Sitjazz Band completen la programació d’aquest cicle de concerts.

XXXII FESTIVAL DE MÚSICA DE BEGUR. Del 24 de juliol al 21 d’agost.

Descompte TR3SC: 30 %. Taquilles.

FESTIVAL DE MÚSICA TRADICIONAL SONS DEL MÓN El 17 de juliol s’inaugura la 29na cita amb les músiques tradicionals a Vilanova i la Geltrú. Aquest és un festival que busca la integració de l’oferta amb les diverses realitats socials de la població i el debat a través de les activitats paral·leles. L’escenari central rebrà Diego el Cigala, el cantautor Roger Mas, els monjos tibetans del monestir de Tashi Lhunpo i les profundes veus de la formació femenina Assurd, que oferiran un repàs a les músiques tradicionals del sud d’Itàlia. També hi seran Miquel Gil, Lídia Pujol, Eliseo Parra i l’Orquestra de Cambra Tradicional Catalana; la narradora Jordina Biosca; els valencians Al Tall amb Tomeu Penya i Jan Maria Carlotti; els caribenys Bloque 53; els brasilers Euclydes Mattos Trio i la cubana Omara Portuondo, entre altres artistes dels cinc continents. 29è FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA POPULAR TRADICIONAL (VILANOVA DE LA GELTRÚ) Del 17 al 19 de juliol.

Descompte TR3SC: A partir del 20 %. Entrades disponibles com a Regal Club. ServiCaixa i taquilles.

30


31-tresc20 festivals:Maquetación 1

18/6/09

13:34

Página 31

FESTIVALS PLE DE RIURE HUMOR A PEU DE CARRER El Festival Internacional de Teatre Còmic del Masnou arriba a la seva tretzena edició, però els integrants de la companyia The Chapertons, els seus artífexs, no són supersticiosos i han preparat un Ple de Riure carregat de bon humor. Durant cinc dies, les places i carrers d’aquesta localitat del Maresme acolliran tota mena d’actuacions, com les dels acròbates i trapezistes de Les P’tits Bras, que portaran els seus muntatges The Flying Brothers i Los Pekeños Brazos. També podrem veure The Flamingo’s, una sorprenent mostra de malabars i monocicles a càrrec de Los Herrerita, l’espectacle unipersonal de la clown Alba Sarraute i l’il·lusionisme de Mag Lari amb el seu Secrets. Teatre Mòbil celebrarà els seus vint-i-cinc anys com a grup amb Colossal, mentre que Albert Pla presentarà els temes de La Diferencia amb una particular posada en escena. XIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE TEATRE CÒMIC DEL MASNOU PLE DE RIURE 2009. Del 21 al 25 de juliol.

Descompte TR3SC: 20 %. Tel·Entrada i taquilles.

FESTIVAL FELIP PEDRELL AMB ELS NOUS TALENTS Tortosa acollirà, entre els dies 13 i 22 de juliol, el 29è Festival de Música Felip Pedrell, organitzat per l’Ajuntament de Tortosa amb la col·laboració de les Joventuts Musicals de la ciutat. No us perdeu el concert inaugural que oferirà l’Ostia Chamber Orchestra, sota la direcció de Marco Fiorini (13 de juliol), convidada també del IV Curs/Stage Internacional de Música Felip Pedrell que se celebra de forma paral·lela al certamen. La cloenda del festival anirà a càrrec d’aquesta formació i els solistes de piano, violoncel i clarinet premiats. Diversos espais de la ciutat, com el Teatre Auditori Felip Pedrell o el Claustre del Convent de Sant Joan, acolliran una programació en la qual destaquen el Concert d’Aire a la Terra de l’Aigua Salvadore Rähni (20 de juliol) i l’actuació del quintet de vent Sori Ensemble Korea. 29 FESTIVAL DE MÚSICA FELIP PEDRELL (TORTOSA). Del 13 al 22 de juliol.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles. 31


32-tresc20 festivals:Maquetación 1

18/6/09

13:25

Página 34

FESTIVALS IX FESTIVAL DE MÚSICA DE SANT PERE DE RODES EL PIANO COM A PROTAGONISTA Amb un criteri de programació que prima l’excel·lència, el Festival de Música del Monestir de Sant Pere de Rodes té, en la seva novena edició, el piano com a principal reclam. Al llarg de gairebé dos mesos s’oferiran actuacions que comptaran amb el protagonisme dels virtuosos Michel Wagemans, Eugene Skovorodnikov, Carl Pontén, Gennady Dzyubenko i Michel Bourdoncle. També destaca al seu cartell el concert especial que es dedicarà al centenari de la Costa Brava amb l’estrena de Concert Català, de Françoise Choveaux, a càrrec de Carles Lama i Sofia Cabruja i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà dirigida per Carles Coll. En la seva aposta per la promoció dels nous valors de la música, el festival proposa el cicle Joves Intèrprets, en el marc del qual actuaran els pianistes Raúl Peixoto, Enrique Lapaz, Carles Marigó, Isolda Crespi i Jordi Armengol. MONESTIR DE SANT PERE DE RODES. Juliol i agost.

Descompte TR3SC: 25 %. Taquilles.

FESTIVAL DE CADAQUÉS SEMPRE A L’AVANTGUARDA Històricament, Cadaqués ha estat un enclavament fonamental en el mapa de les manifestacions artístiques més avantguardistes. Ho va ser al segle XX, i al XXI aquesta bella població empordanesa continua sent testimoni de l’evolució cultural del país. N’és un bon exemple el festival de música que ocupa Cadaqués els primers dies del mes d’agost. Com a l’edició anterior, el certamen comptarà amb una producció pròpia: Guillermo Klein dirigirà Albéniz, un espectacle amb motiu del centenari del compositor gironí, amb l’Orquestra Girona Project. Maria del Mar Bonet, Juan Perro, Niña Pastori i Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries són altres dels convidats d’una mostra que viurà un dels seus moments estel·lars amb el concert que reuneix Richard Galliano, Clarence Penn i Gonzalo Rubalcaba, grans figures del jazz. FESTIVAL DE CADAQUÈS. De l’1 al 9 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. 32


33-tresc20 festivals:Maquetación 1

18/6/09

13:21

Página 31

FESTIVALS CONCERTS D’ESTIU A LA RUTA DEL CÍSTER MÚSICA I PATRIMONI En l’any que la marca turística de la Ruta del Císter compleix dues dècades de vida, els concerts d’estiu als seus llocs més emblemàtics arriben a la seva cinquena edició. Els caps de setmana de juliol i agost podreu gaudir de les millors actuacions en l’entorn històric i patrimonial dels monestirs de Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges, i del Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig. Gospel, cançó mediterrània, bluegrass, òpera i altres estils formen la variada programació del 2009. En els quatre centres de la Catalunya Nova actuaran el pianista Benjamin Taubkin amb un repertori de músiques brasileres i La Vella Dixieland, acompanyada de la veu d’Esther Ovejero. La soprano Mariluz Martínez Farias, el tenor Graham Lister i el pianista Manuel Ruiz oferiran un programa especial basat en la lírica del segle XVIII i inicis del XIX. CONCERTS D’ESTIU A LA RUTA DEL CÍSTER. Juliol i agost.

Descompte TR3SC: 25 %. Taquilles.

JAZZ EN LA NIT CITA IMPRESCINDIBLE Són molts els músics de jazz que han passat per Can Figueres en els catorze anys de trajectòria del Festival Jazz en la Nit de Premià de Dalt. La programació d’aquest 2009 recull amb bon criteri i des de diferents expressions del jazz, tres exemples del treball que s’està realitzant a Catalunya. L’obrirà el concert a duo que oferiran Horacio Fumero, baixista de Tete Montoliu durant dues dècades, i Albert Bover, considerat el successor natural del cèlebre pianista. A més d’adaptar clàssics, els músics presentaran composicions pròpies. Les quinze veus de Barcelona Gospel Messengers, sota la direcció de Ramon Escalé, oferiran un recital amb els millors clàssics i la Jove Big Band del Taller de Músics s’ocuparà de fer-nos ballar a ritme de swing.

FESTIVAL JAZZ EN LA NIT. Del 3 al 27 de juliol.

Descompte TR3SC: 2x1. Taquilles. 33


34-tresc20 festivals:Maquetación 1

18/6/09

11:37

Página 34

FESTIVALS MOSTRA DE JAZZ DE TORTOSA ESPAI FUSIÓ Són nombrosos els festivals que prenen el jazz com a matèria primera al llarg de tot el territori català i la Mostra de Jazz de Tortosa és un dels més singulars. El factor que la distingeix per damunt d’altres esdeveniments no és tant la quantitat de propostes incloses en el seu cartell, com la seva alçada artística. A més de Just 4 Fun, guanyadors de l’Espai Jazz Jove 2008, una plataforma de llançament per a solistes i grups catalans, es comptarà amb la presència del grup nord-americà de jazz a Capella Take 6. L’encertada aposta de Diego el Cigala per la fusió entre jazz llatí i flamenc i el concert de l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics amb motiu del trentè aniversari de l’entitat són les altres cites del festival.

XVI MOSTRA DE JAZZ DE TORTOSA. Fins al 5 de juliol.

Descompte TR3SC: A partir del 20 %. Taquilles.

POESIA I + ART A PARTIR DE VERSOS

© Maria Piñol.

Amb la poesia com a eix central, aquesta mostra acull autors que desenvolupen la seva idea artística a partir del vers. Uns creadors que prendran la paraula a Nit de poetes, recital de Màrius Sampere, Jordi Cornudella i Dolors Miquel, Cançons republicanes, en què s’evocarà l’esperit de l’abril del 1931 o Himalaya, a càrrec d’Anímic. En el terreny del teatre, Poesia i + ha programat El quartet dels mals endreços, una proposta de la directora d’escena Ester Nadal a partir de poemes de Sagarra, Rilke i Estellés que reunirà sobre l’escenari Joan Ollé i els músics Toti Soler, Lluís Cartes i Marc Prat. Devos a vós posarà de relleu la capacitat còmica de Claret Papiol amb una peça que juga amb els significats de les paraules, i l’actriu Carme Contreras protagonitzarà La veu dels poetes. Dos espectacles de màgia, un recital musical d’Ester Formosa i el concert del cor masculí La Nova Euterpe són altres de les actuacions destacades.

34

POESÍA I +. FESTIVAL D’ESTIU DE CALDES D’ESTRAC. Fins al 26 de juliol.

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilles de la Fundació Palau.


35-tresc20 festivals:Maquetación 1

17/6/09

08:35

Página 19

FESTIVALS NITS CULTURALS CLÀSSICA D’ESTIU Són només dos dies, però la qualitat de la seva programació converteix el Festival Nits Culturals Sant Pere Sallavinera en una visita gairebé obligada per als amants de la música clàssica. La mostra s’iniciarà el 3 de juliol amb el programa Piano duet, que comptarà amb la col·laboració de la ballarina Belén Cabanes. Marina Rodríguez Brià i Joan Josep Gutiérrez interpretaran Il Maestro e lo Scolare, de Haydn i Capriccio espagnol, de Rimsky-Korsakoff, entre d’altres peces. Un dia després s’oferirà un concert teatralitzat amb participació dels solistes de l’Orquestra Simfònica de Sant Cugat, la flautista Patrícia de No i els actors Emma Vilarasau i Joan Berlanga. Sota el títol Les quatre estacions de l’amor de William Shakespeare, l’espectacle tindrà una primera part amb música de Mozart i Bach, i una segona que combinarà composicions de Prokófiev i Britten, entre d’altres, amb sonets i fragments d’obres de Shakespeare. SANT PERE SALLAVINERA. 3 i 4 de juliol.

Descompte TR3SC: A partir del 20 %. Tel·Entrada.

PORTalBLAU ESSÈNCIA MEDITERRÀNIA PORTalBLAU es fa des de la Mediterrània i per a la Mediterrània. Durant dues setmanes, les localitats costaneres d’Empúria Brava i l’Escala ofereixen una mostra de la influència que el Mare Nostrum ha tingut històricament sobre les cultures de la seva ribera. El Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània arriba a la seva segona edició amb una programació que combina actuacions en directe, conferències, exposicions i bon cinema. Les runes d’Empúries i les places de l’Escala acolliran les actuacions de Toti Soler, Rumbamazigha, Rim Banna, Rauxa i l’Orquestra Fireluche, entre d’altres. També podreu assistir a l’exposició del pintor Antonio Hervás Camins de mar, a la projecció del film Los limoneros o a la taula rodona en la qual participaran el periodista Tomàs Alcoverro, l’expert en la mediterrània Senén Florensa i el director d’El Periódico de Catalunya Rafael Nadal. EMPÚRIA BRAVA I L’ESCALA. De l’1 al 14 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 % i promocions especials. Taquilles. 35


36-tresc20 cd:Maquetación 1

19/6/09

12:27

Página 36

CD

AMIC XESCO

BOMBÓN MALLORQUÍN

WOW

PLASTIC PEOPLE

DISCMEDI

DISCMEDI

MÚSICA GLOBAL

INDIE MUSIC

Quinze anys després del disc que Toni Giménez dedicava a la música de l’inoblidable Xesco Boix en el desè aniversari de la seva mort, n’apareix una reedició molt més engrescadora amb una nova instrumentació, noves mescles i nous temes. Una bona notícia per als amants de la música folk.

Joan Miquel Oliver és l’ànima del fenomen Antònia Font. Com a compositor i lletrista del grup balear, Oliver s’ha revelat com un talent del pop actual, creador de l’univers surrealista que defineix la seva banda. En aquest disc en solitari interpreta els seus propis temes, peces com Avió de paper, Polo de llimona/ Polo de menta o Lego.

Es Reboster poden presumir de l’immens bagatge que donen nou anys de treball als escenaris. Els nou membres d’aquesta formació han cuinat el seu segon treball discogràfic, Wow, a foc lent, posant-hi els ingredients òptims per a un bon plat: ritmes rock ballables, una potent secció de vent i lletres amb molt contingut.

Drowned Captain és el senzill de presentació del primer disc dels Red-In. Hereus del llegat dels Beatles i amb ganes de contribuir al rock, la jove banda barcelonina aterra en el panorama musical català amb un recull de dotze temes que ha comptat amb la producció de Pep Sala, entre d’altres.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 13 €.

A CADA PASSA

WORKING TO SPEAK

LA CASA DINS LA CASA

UN MAPA DEL ALMA

PROPAGANDA PEL FET

FOHEN RECORDS

FOHEN RECORDS

FOHEN RECORDS

At Versaris tornen a conquerir l’espai dedicat al millor hip hop a les botigues de discos. A cada passa és la seva nova aventura després de dos àlbums i un EP, una producció pròpia on han volgut contribuir amb elements soul, folk, guitarres i samplers al seu rap en català farcit de lletres combatives.

Gravat a El Puerto de Santa María i mesclat a Nova York, Working to Speak és la demostració que un disc de debut no té per què quedar-se en una temptativa. La cantautora gaditana María Gallardo s’obre un lloc en el sempre difícil món de la música amb una col·lecció de cançons que naveguen amb èxit entre el rock alternatiu i el folk d’arrel.

Un bungalou en un càmping de Tossa de Mar com a estudi de gravació? Per què no? Potser el folk intimista que li agrada a Albert Aromir, que es presenta amb el sobrenom de Bedroom, necessitava d’un espai tan imprevisible com suggeridor per convertir-se en el que ara ens arriba amb el títol La casa dins la casa.

Treballar en una botiga de col·leccionisme de discos ha jugat un paper clau en l’eclèctica cultura musical de Shakira Benavides. L’ànima i el cos de Lucius Works Here presenta ara la seva primera proposta comercial, una equilibrada barreja entre el hip hop electrònic, l’ambient, el pop i les influències folk.

Preu TR3SC: 8 €.

Preu TR3SC: 8 €.

Preu TR3SC: 8 €.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 12,50 €.

36

Preu TR3SC: 14 €.


37-tresc20 cd:Maquetación 1

18/6/09

13:12

Página 37

CD

D’AQUII

EL PRIMERO ERA MEJOR

MANTRA CHILL OUT

CENSURA

FOHEN RECORDS

SONES

VENTILADOR MUSIC

VENTILADOR MUSIC

David Crespo, o el que és el mateix, Balago, ha deixat passar quatre anys entre el seu segon disc i la publicació del tercer, D’aquii. L’artista, després de treballar component música per a films i espectacles de dansa, realitza un àlbum ple de melangia, influït per les difícils experiències que li ha tocat viure els darrers anys.

Miguel Ángel Blanca, Alejandro Marzoa, Pau Julià i Rafa de los Arcos són Manos de topo. L’amor ja va ser el tema principal del seu primer disc, i per al segon, El primero era mejor, elaboren tot un decàleg de desamors. Un recull de dotze cançons on s’inclouen tots els retrets que sempre van voler fer a les dones de les seves vides.

D’origen sànscrit, els mantres tenen l’objectiu de dur la persona a un estat de concentració tal que permeti alliberar la ment dels pensaments que la destorben. Aquest disc els interpreta a través del chill-out, un estil musical que en certa manera no és aliè a aquesta recerca del be nestar.

Des de Puerto Rico ens arriba, gràcies a la firma Ventilador Music, especialitzada en músiques d’arrel popular, la proposta de Don Segundo, un estil a mig camí entre la música negra dels seixanta i els sons caribenys. Jazz i soul combinen a la perfecció amb reggae i ska embolcallats amb la sensual veu femenina de la líder de la formació.

Preu TR3SC: 8 €.

Preu TR3SC: 9,50 €.

INSISTO

LIBÉRAME

TIERRA

EL TIMBALER DEL BRUC

VENTILADOR MUSIC

SATÉLITE K

SATÉLITE K

DISCMEDI

Després de Mal te veo , Rafa Pons ja està immers en la gira de presentació del seu darrer disc compacte. Produït per Santi Noriega, Insisto és un recull de catorze temes, cadascun d’ells un exemple del talent d’aquest cantautor que amb humor, ironia i bones melodies adapta el rock a la seva necessitat de comunicar històries.

Alfonso Vilallonga confessa que els temes inclosos en el seu nou àlbum Libérame són més autobiogràfics del que voldria. Roman Gottwald, Jordi Bonell, Pau Figueres i Jordi Gaspar han treballat en la instrumentació d’aquest treball tan personal que Vilallonga presenta en una versió escènica amb aires propis del music-hall francès.

El triomf professional va arribar a les portes de Calima el passat any 2007: el seu disc Azul va ser nominat en la categoria de millor àlbum de flamenc en els Grammy Llatins. El passat 2008 va ser el de l’expansió internacional amb concerts arreu d’Europa. I aquest any porta una altra sorpresa: la publicació de l’excepcional i irrepetible Tierra.

El mestre Agustí Cohí Grau és l’autor musical d’aquesta sarsuela en català que ens arriba gràcies a un enregistrament recent al Gran Teatre del Liceu. El Timbaler del Bruc és una de les peces més destacades de la poc coneguda però excel·lent tradició lírica catalana. Conté peces populars com el Virolai o Els Segadors.

Preu TR3SC: 13 €.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 13 €.

Preu TR3SC: 12 €.

37


ARTS ESCÈNIQUES

38-39-tresc20 arts esceniques:Maquetación 1

38

18/6/09

REBUFA PLANETES BOMBOLLES PRODIGIOSES

11:34

Página 38


38-39-tresc20 arts esceniques:Maquetación 1

18/6/09

11:34

Página 39

Originalitat, poètica, delicadesa. Són els atributs que atresoren els espectacles de Pep Bou, un aprenent d’arquitecte que va entrar al món del teatre gairebé per casualitat, després de fer un curs de pantomima, i que porta prop de trenta anys insuflant vida escènica a les bombolles de sabó. Bou es defineix com un gran investigador que, buscant buscant, ha trobat una forma d’expressió única. L’artista estableix amb les bombolles un diàleg que mai no sap com acabarà –no puc preveure’n el final, he d’esperar que elles marquin les pautes, diu–, però que resulta sempre fascinant, captivador. Ara, Bou recupera i millora un espectacle ja llegendari, Bufaplanetes, enriquint-lo amb la precisió tècnica i l’excel·lència aportades per tants anys de recerca i bona feina. Rebufaplanetes és una aposta per l’espectacularitat visual, per la plàstica, per la bellesa fràgil de les bombolles de sabó. Una dansa etèria, un prodigi visual.

FLORS D’AIRE Poc s’imaginava Pep Bou aquella nit de tardor de 1982 en què va estrenar el seu primer espectacle elaborat íntegrament amb bombolles de sabó, que la seva creació li donaria celebritat arreu del món. On dimoni podem inscriure aquest espectacle insòlit?, es preguntava Joan Brossa després de veure aquell Bufaplanetes. El poeta, un dels més eminents artistes del nostre país, va qualificar les bombolles amb què Bou jugava en escena com flors d’aire, onades impossibles per a l’aigua mateixa. La seva poètica, equivalent a les paraules, és l’obra de l’enginy de Pep Bou.

TEATRE POLIORAMA. Fins al 25 de juliol.

Descompte TR3SC: 20% divendres i dissabte nit. ServiCaixa.

39


40-tresc20 arts esceniques:Maquetación 1

17/6/09

08:28

Página 20

ARTS ESCÈNIQUES LA BAYADÈRE ÁNGEL CORELLA BALLA UN CLÀSSIC

© Javier del Real.

Amb música de Ludwig Minkus i coreografia de Marius Petipa, La Bayadère forma part del repertori dels grans ballets clàssics des del mateix dia de la seva estrena al Teatre Imperial Bolxoi de Sant Petersburg, el 4 de febrer de 1877. Melodrama i romanticisme s’abracen en una composició sumptuosa i magnífica que s’inspira en la figura de les ballarines professionals dels temples hindús, anomenades baiaderes, per explicar una tràgica història d’amor en una Índia llegendària. Són els seus protagonistes la bella Nikiya, una d’aquelles ballarines, i el guerrer Solor, obligats a separar-se quan el Rajah decideix unir Solor amb la seva filla. La fascinació per l’Orient i els elements sobrenaturals donen color a una peça que encara fascina, com demostra el muntatge d’Ángel Corella, un dels ballarins i coreògrafs espanyols més internacionals, al capdavant de la Compañía de Castilla y León. El Gran Teatre del Liceu rep aquesta màgica proposta en una breu temporada.

40

GRAN TEATRE DEL LICEU. Del 9 a l’11 de juliol.

Descompte TR3SC: 40 % zona 2 (sessió del 10 de juliol, a les 17 h). ServiCaixa.


41-tresc20 arts esceniques:Maquetación 1

17/6/09

08:26

Página 41

ARTS ESCÈNIQUES STOMP RITMES QUOTIDIANS

TEATRE VICTÒRIA. Fins al 19 de juliol.

Descompte TR3SC: 20 % (en les sessions dels dijous). ServiCaixa.

© Oleg Micheyev.

Si penseu que fer música amb dos pals i una caixa és una proesa només a l’abast de la il·limitada inventiva dels nens, aneu ben errats. Stomp és el millor exemple per demostrar que de qualsevol objecte quotidià és possible treure’n ritme i, a més, divertir el públic. Aquest fenomen internacional torna a Barcelona cinc anys després de la seva darrera visita, i ho fa amb la seva inconfusible combinació d’humor, percussió, ball i acrobàcia. Milions d’espectadors d’arreu del món s’han deixat ja arrossegar per l’energia d’un espectacle que va viure sis anys ininterromputs d’èxit al West End londinenc. Per ballar amb la imaginació.

LENT, CORRENT...! JOCS D’OMBRES A LA PUNTUAL La Puntual és una d’aquelles joies que difícilment es troben al circuit teatral de les grans ciutats. Aquest petit espai dedicat als titelles situat al barri del Born, que pren el nom de la mítica botiga de vetes i fils de L’auca del senyor Esteve, és una capsa de sorpreses per a públics de totes les edats. El seu responsable, Eugenio Navarro, ha reservat una part de la seva programació estiuenca a l’adult, amb un espectacle de música, poesia, titelles i ombres. L’obra poètica de Pere Quart, Mercè Rodoreda, Joan Vinyola o Jacint Verdaguer; la veu de Mariona Sagarra, els titelles de Navarro i la guitarra de Raul Costafreda participen a Lent, corrent...!, un joc il·lustrat per personatges de tota mena.

LA PUNTUAL. Del 24 de juliol al 2 d’agost.

Descompte TR3SC: 25 %. Taquilles. 41


42-tresc20 arts esceniques:Maquetación 1

18/6/09

13:07

Página 42

ARTS ESCÈNIQUES DIVER-ESTIU PER ALS MÉS MENUTS Amb l’arribada de les vacances, els més petits de la casa tindran més temps que mai per jugar, llegir i gaudir de les activitats més engrescadores. Per aquest motiu, el Jove Teatre Regina obre les portes al mes de juliol amb tres espectacles familiars que compten, com sempre, amb el segell de qualitat de la sala. Alegretto narra la trobada d’un grup d’excèntrics músics, en un homenatge al Mestre Sadurní Maioles (del 2 al 5 de juliol). El conte de la lletera és un espectacle de titelles i música sobre una nena que, de camí al mercat, haurà de tenir molta cura amb el seu càntir (del 9 al 12 de juliol), i Ambulants, una comèdia protagonitzada per dos venedors que ofereixen una mercaderia molt especial: històries fascinants recollides al llarg dels seus viatges pel món (del 16 al 19 de juliol).

JOVE TEATRE REGINA. Fins al 19 de juliol.

Descompte TR3SC: 7,50 €. Tel·Entrada.

TEATRE DE L’AURORA DE FESTA MAJOR L’estiu és temps de festes majors. De pregons i cercaviles, de sardanes i curses populars, de gegants i dracs, castellers i música i, per què no, de teatre, bon teatre. El proper agost Igualada dóna el tret de sortida a la seva Festa Major amb un extens programa que no oblida les arts escèniques. El Teatre de l’Aurora acollirà la presentació d’Out!, la història d’un home, un treballador com tants, sense aspiracions i ben acostumat al paper que li ha tocat jugar. Estan a punt d’enderrocar l’edifici, però ell resistirà dins del seu despatx, un lloc segur. Pere Hosta és l’artífex i protagonista d’aquest espectacle de clown dirigit per Helena Escobar. Recordeu-ho, els dies 21 i 22 d’agost a les 22 hores teniu una cita amb el bon humor. Tampoc us podeu perdre Sitcom, d’Ivan Campillo, una comèdia sobre la incomunició a la gran ciutat que oferirà dues funcions, els dies 23 i 24.

TEATRE DE L’AURORA. Del 21 al 24 d’agost.

Descompte TR3SC: 20 %. Taquilles. 42


43-tresc20 graella arts esc:Maquetación 1

19/6/09

12:32

Página 43

ARTS ESCÈNIQUES BROSSA ESPAI ESCÈNIC.

25 %. Tel·Entrada.

CLUB CAPITOL. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. ServiCaixa.

SALA BECKETT.

20 %. Tel·Entrada.

TEATRE CONDAL.

25 %. Tel·Entrada.

TEATRE ROMEA.

25 %. Tel·Entrada.

TEATRE TÍVOLI. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. ServiCaixa.

TEATRENEU.

25 %. ServiCaixa.

TGB/ VERSUS TEATRE Festival Avantime. Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat. ServiCaixa i Tel·Entrada.

LA VILLARROEL.

25 %. Tel·Entrada.

CIRC CRIC. Parc Natural del Montseny. Fins al 26 de juliol. 20 % (fins a 4 entrades per carnet). Taquilles.

TEATRE TANTARANTANA.

25 %.

TEATRE CIRVIANUM.

Tel·Entrada.

20 %.

Aquestes són només algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat.

43


CINEMA

44-45-tresc20 cinema:Maquetaci贸n 1

44

UP UN GRAN HEROI

19/6/09

12:33

P谩gina 44


44-45-tresc20 cinema:Maquetación 1

19/6/09

12:33

Página 45

Carl Fredricksen és un avi de setanta-vuit anys que té un vell somni: viure una gran aventura com els herois de les pel·lícules. Per això, un bon dia decideix enlairar-se amb l’ajut de centenars de globus que, lligats a casa seva, li permetran solcar el cel i posar rumb cap a les jungles de Sud-amèrica. L’invent és tot un èxit, però Carl no farà el viatge tot sol: l’acompanyarà un petit polissó, Russell, un explorador de vuit anys que se li fica a casa just abans d’aixecar el vol. A bord de la seva sorprenent caseta voladora, el vell Carl i el seu grumet descobriran un món perdut, poblat de personatges exòtics i sorprenents, i gaudiran de les aventures més extraordinàries que ningú pugui imaginar. Aquesta és la pel·lícula més divertida que he fet mai, i també una de les més boniques, explica John Lasseter, productor de títols com Toy Story, Els increïbles i Wall-E i un dels màxims responsables de Pixar Animations Studios, companyia associada a Walt Disney Pictures i artífex d’ Up . Carl Fredricksen és l’heroi més sorprenent que mai s’hagi vist en un film d’acció. Sens dubte, ell i Russell són els dos personatges més encantadors que hem creat mai. Peter Docter (Monsters, Inc) és el director d’Up, un meravellós conte que llença un missatge esperançador: mai no és tard per fer realitat els nostres somnis.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena en català d’Up. 45


46-tresc20 cinema:Maquetación 1

18/6/09

13:05

Página 2

CINEMA

MAPA DE LOS SONIDOS DE TOKIO HISTÒRIA D’UNA ASSASSINA Nominada a la Palma d’Or a Cannes 2009 i guardonada al mateix festival amb el premi al millor so, la nova pel·lícula d’Isabel Coixet és, en paraules de la directora, la història d’una jove que brega amb una doble vida: una dona dura, solitària, misteriosa, ferida. Treballa al mercat del peix, netejant i carregant caixes, i rep esporàdicament encàrrecs com a assassina a sou. Però és també la història d’un enginyer de so, obsessionat amb els sons de Tòquio, que estima en silenci aquesta dona estranya i perillosa. Ell serà el testimoni mut del darrer crim de l’assassina, contractada per acabar amb la vida d’un espanyol que té un negoci de vins al Japó. Passió, malenconia i dolor són les emocions que embolcallen aquest thriller romàntic, un film de soledats, de trobades, d’amor i de mort que s’endinsa per les ombres de la gran metròpoli. Sergi López i Rinko Kikuchi són la parella protagonista de Mapa de los sonidos de Tokio, la més dramàtica de les meves pel·lícules, diu Coixet, fruit de la fascinació de la realitzadora per la cultura japonesa i per la vibració que emet la ciutat de Tòquio durant la nit: una mescla d’expectació, misteri, ombra i dolçor que deixa una empremta inesborrable.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Mapa de los sonidos de Tokio. 46


47-tresc20 cinema:Maquetación 1

17/6/09

08:13

Página 3

CINEMA DESGRACIA TRAGÈDIA A SUD-ÀFRICA John Maxwell Coetzee va convertir-se el 2003 en el segon escriptor sud-africà guardonat amb el Premi Nobel de Literatura –la primera a rebre’l va ser Nadine Gordimer, el 1991–. I li va ser concedit, justament, per Desgràcia, el drama d’un professor universitari de Ciutat del Cap que veu com el seu món s’ensorra després de viure un tòrrid idil·li amb una estudiant. La jove el denuncia a les autoritats, i l’home, que no troba cap raó per avergonyir-se d’aquesta relació, serà expulsat de la comunitat acadèmica. El professor es reclourà aleshores a la granja de la seva filla, on viurà una tragèdia encara més terrible i dolorosa. John Malkovich encarna aquest personatge íntegre, valent, però també cansat, decebut; un home que ha perdut tot interès per l’ensenyament i per les persones que l’envolten. La condemna de l’apartheid és igualment protagonista de Desgracia, un relat metafòric amb rerefons filosòfic, polític i social. Desgracia, la pel·lícula, compta amb la direcció del nord-americà Steve Jacobs, un realitzador interessat a aprofundir en una realitat sovint oblidada.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Desgracia.

47


48-tresc20 cinema:Maquetación 1

18/6/09

13:01

Página 48

CINEMA

ARRÁNCAME LA VIDA LA DAMA DE MÈXIC Una de les novel·les més cèlebres d’Ángeles Mastretta, Arráncame la vida, ha donat lloc a una emotiva pel·lícula sobre el poder i la llibertat al Mèxic de 1930. Enmig d’una societat eminentment patriarcal, una dona rebel i lluitadora, Catalina Guzmán, intentarà abatre les barreres del masclisme i viure lliurement al costat del seu company, Andrés Asencio, un home que li promet una vida intensa i plena. Ben aviat s’adonarà que aquells somnis de llibertat no eren més que miratges; però no tot està perdut: Catalina coneixerà un músic idealista i ambiciós que l’ajudarà a recuperar la confiança en el futur. La realitat social i política d’aquell Mèxic postrevolucionari queda perfectament perfilada en una novel·la que, com sol passar a l’obra de Mastretta, es recolza en un personatge femení suggeridor, poderós. Roberto Sneider (Dos crímenes) és el director, guionista i productor de l’adaptació cinematogràfica d’Arráncame la vida, mentre que Daniel Giménez Cacho, Ana Claudia Talancón i José María de Tavira encarnen els tres vèrtexs un triangle erigit en símbol de la tensa relació entre l’autoritat, l’idealisme i la rebel·lia.

48

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena d’Arráncame la vida.


49-tresc20 cinema:Maquetación 1

18/6/09

12:13

Página 3

CINEMA

MÁS ALLÁ DE LA DUDA EL PREU DE L’AMBICIÓ Un jove periodista que investiga un fiscal poderós i sense escrúpols ordeix un pla infal·lible per acusar-lo de corrupció: el reporter s’autoinculparà d’un assassinat tot falsejant-ne les proves, per demostrar així que el fiscal no les verifica i, per tant, tampoc no té reserves a l’hora de condemnar un innocent. Però tot es complica quan el lletrat descobreix el parany i decideix sortir-se’n incriminant el periodista amb proves que semblen irrefutables... Más allá de la duda és el remake d’un gran clàssic del cinema negre dirigit el 1956 pel sempre genial Fritz Lang. Ara és Peter Hyams (The Relic, 2010: Odisea dos) l’encarregat de portar a la pantalla gran aquesta apassionant història de cobdícia i ambició, protagonitzada per personatges cínics i corruptes, ferits i combatius. Jesse Metcalfe (Mujeres desesperadas), en el paper del periodista, i Michael Douglas, com el fiscal, interpreten aquests dos homes enfrontats davant la justícia. Amber Tamblyn completa el tercet protagonista com l’ajudant del lletrat, una dona que es debatrà entre el deure i l’amor pel reporter.

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Más allá de la duda.

49


50-tresc20 cinema:Maquetación 1

17/6/09

12:09

Página 50

CINEMA

RESACÓN EN LAS VEGAS COMIAT DE SOLTER Dos dies abans de contraure matrimoni, Doug viatja a Las Vegas amb els seus millors amics, Phil i Stu i el seu cunyat Alan per celebrar una gran festa de comiat de solter, una d’aquelles que no s’obliden mai. L’endemà de la festa, però, el nuvi ha desaparegut i els seus acompanyants no recorden què va passar la nit anterior: la suite del luxós hotel on s’allotgen està potes enlaire i no hi ha cap pista per esbrinar on para el seu amic. Ràpidament, tots tres es posen a buscar-lo per tota la ciutat, amb l’esperança de trobar-lo abans del casament. Però com més avancen en les seves investigacions, més s’adonen de la dimensió dels problemes en què es van ficar durant la festa... El director d’Starsky & Hutch, Todd Phillips, porta les regnes d’una comèdia boja protagonitzada per Justin Bartha, Bradley Cooper, Ed Helms i Zach Galifianakis que arribarà als cinemes el 14 d’agost. Warner Bros. Pictures i el TR3SC us conviden a la seva preestrena, el dia 4 d’agost. No hi falteu! 50

Els socis del TR3SC assistiran, en exclusiva, a la preestrena de Resacón en las Vegas.

www.resaconenlasvegas-es.com


51-tresc20 graella cinema:Maquetación 1

18/6/09

12:59

Página 3

CINEMA AFRICAT. Salt, Girona. De l’1 al 5 de juliol.

Preu dia de l’espectador

CASABLANCA GRÀCIA / KAPLAN.

tots els dies de la setmana. Taquilles.

CINEMA SALA MOZART.

Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles. CINEMA CATALUNYA.

Preu dia de l’espectador de dimecres a divendres. Taquilles. CINEMA TRUFFAUT.

Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres. Taquilles. CINEMES ALEXANDRA.

Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. 5 € matins (pel·lícula i esmorzar). Taquilles. CINEMES BOLICHE.

Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous i descompte al bar del cinema. Taquilles. CINEMES FILMAX.

Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous. Taquilles.

CINEMES VERDI.

Preu reduït de dimarts a dijous a 6 €. Taquilles. FILMOTECA DE CATALUNYA

Preu reduït per al soci i un acompanyant. Taquilles. FIRE: MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA GAI I LESBIÀ. De l’1 al 9 de juliol. 2 € per als socis. Taquilles SALA MONTJUÏC. Del 29 de juny al 31 de juliol. Entrades gratuïtes limitades a través del web del TR3SC. YELMO CINEPLEX.

Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous, i divendres, dissabtes i diumenges fins a les 17 h. Taquilles.

CINEMES IMAX PORT VELL.

20 % per al soci i tres acompanyants de dilluns a divendres i sessions matinals de caps de setmana. 10 % en sessions de tarda-nit dels caps de setmana i festius. Taquilles.

CCCD. Cinema d’autor dins del Circuit Català de de Cinema Digital. Preu reduït en alguns dels cinemes. Taquilles. CINEMES MONTCADA.

CINEMES LAUREN.

Preu dia de l’espectador de dilluns a divendres no festius. Taquilles. CINEMES MALDÀ.

Preu dia de l’espectador tots els dies de la setmana. Taquilles. CINEMES MÉLIÈS. 2x1. Taquilles.

Preu dia de l’espectador de dilluns a dijous i primera sessió de caps de setmana i festius. Taquilles. CIRCUIT URGELLENC.

Preu dia de l’espectador tots els dissabtes a qualsevol dels cinemes del circuit. Taquilles. EL DOCUMENTAL DEL MES.

CINEMES RENOIR.

Preu reduït per als socis i un acom-

Preu dia de l’espectador

panyant a les sales on es projecta el documental. Taquilles.

tots els dies de la setmana. Taquilles.

Per ampliar informació sobre les projeccions, consulteu el web www.tresc.cat.

51


tresC:TresC

17/6/09

13:54

Pรกgina 1


53-tresc20 dvd:Maquetación 1

19/6/09

12:35

Página 53

DVD

A CIEGAS Adaptació cinematogràfica a càrrec del realitzador Fernando Meirelles de la novel·la de José Saramago Assaig sobre la ceguesa. Una estranya epidèmia deixa cega part de la població. Una dona es fa passar per invident amb la intenció d’ajudar el seu marit, un dels afectats. Julianne Moore protagonitza aquest angoixant thriller.

ÀNGELS I DIMONIS Documental en què se segueix la pista del tema principal que ha inspirat el best-seller homònim de Dan Brown, anterior a El codi da Vinci. Galileu i Rafael ens guiaran per Roma en un viatge ple d’intrigues religioses. Descobrirem la veritat de la societat secreta dels Il·luminats en aquest DVD que ens arriba en català i anglès.

CEREZOS EN FLOR Producció alemanya que narra la història de Trudi, una dona disposada al sacrifici per amor. La dona vol aprofitar el poc temps que li queda de vida al seu marit i el convenç per anar a Berlín, on resideixen els seus fills. Allà Trudi morirà de sobte i l’home descobrirà les renúncies que ella va fer a favor d’una vida en parella.

EL GRECO Juan Diego Botto i Laia Marull encapçalen el repartiment d’aquest interessant biopic sobre un dels pintors més cèlebres de la història, basat en una novel·la de Dimitris Siatopoulos. L’ocupació de Creta per part dels Venecians és el començament del relat de la vida d’El Greco en aquesta coproducció hispanogrega.

Preu TR3SC: 15 €.

Preu TR3SC: 14 €.

Preu TR3SC: 13 €.

Preu TR3SC: 12,50 €.

LA CLASSE Arriba en DVD una de les darreres fites del cinema francès, el film guanyador de la Palma d’Or del festival de Cannes de l’any 2008. La classe és una pel·lícula de temàtica social que ens mostra la realitat de les aules d’un institut en un barri conflictiu, on professors i alumnes viuen enfrontats. Inclou alguns extres i àudio en castellà i francès.

LA MUJER DEL ANARQUISTA María Valverde (La flaqueza del bolchevique) encarna Manuela, una dona que, a la fi de la Guerra Civil, espera la tornada del front del seu marit, Justo, un líder anarquista encarnat per Juan Diego Botto. El seu caràcter fort, el seu afany lluitador i l’amor que l’uneix a ell, faran que mogui cel i terra per intentar trobar-lo.

LA TETA ASUSTADA Els fills de dones vexades durant el conflicte que va enfrontar el govern peruà i Sendero Luminoso, neixen sense ànima a causa d’una malaltia transmesa per la llet materna. Amb aquest film existencialista, rodat en castellà i quítxua, la realitzadora Claudia Llosa va guanyar l’Ós d’Or al festival de cinema de Berlín.

BERLIN Malgrat que és un disc revolucionari, un gran fracàs comercial va silenciar els temes que formen part de Berlin durant més de tres dècades. Ara fa tres anys, Lou Reed va decidir tocarlos per primer cop en directe. La càmera del director Julian Schnabel ( Antes que anochezca ) va ser testimoni d’aquest moment únic en la història del rock.

Preu TR3SC: 11 €.

Preu TR3SC: 13 €.

Preu TR3SC: 13 €.

Preu TR3SC: 15 €.

53


ART&ESPAIS

54-55-tresc20 espais:Maquetación 1

54

18/6/09

12:54

Página 54

ELS TRESORS DE TUTANKHAMON UN VIATGE A L’ANTIC EGIPTE


54-55-tresc20 espais:Maquetación 1

18/6/09

12:54

Página 55

Les històries més fascinants amaguen sempre grans misteris. I la de Tutankhamon, faraó elevat a mite arran del descobriment de la seva fastuosa tomba, és una de les més misterioses. Fou l’arqueòleg britànic Howard Carter el primer a entrar a la cambra mortuòria d’aquest jove rei, l’any 1923, i a prostrar-se davant els admirables tresors que guardava. L’habitació semblava un museu, va dir Carter. A l’entrar per primera vegada en una habitació com aquesta, la intimitat de la qual no ha estat violada per més de trenta segles, l’intrús sent certa reverència, o fins i tot temor. Perquè tots puguem experimentar l’emoció descrita per Carter, un equip internacional format per prestigiosos egiptòlegs ha treballat durant cinc anys en la producció de l’extraordinària exposició que podeu visitar a les Drassanes Reials de Barcelona fins al 6 de setembre. Tutankhamon: La tomba i els seus tresors està pensada per educar i, alhora, entretenir, per transportar-nos a l’Antic Egipte i desvetllarnos tots els seus enigmes. La mostra reprodueix a escala real (2000 m2) tres de les quatre cambres de la necròpolis del llegendari faraó, així com més d’un miler de rèpliques de les joies i els objectes que el van acompanyar en el seu viatge a l’eternitat. Una oportunitat única –ni les cambres ni els tresors autèntics poden contemplar-se íntegrament a Egipte– que ens permetrà reviure la màgia d’aquell descobriment excepcional, tota una fita de l’egiptologia.

LES IMATGES DEL DESCOBRIMENT DRASSANES REIALS DE BARCELONA. Fins al 6 de setembre.

Descompte TR3SC: 20%. ServiCaixa.

Britta Wauer, realitzadora de documentals amb un bon grapat de premis al seu currículum, ha estat l’encarregada de dirigir la pel·lícula de l’exposició. Les imatges que Wauer ha captat amb la seva càmera magnifiquen cadascun dels detalls d’aquest meravellós tresor ocult durant tres mil anys, i són puntejades per la partitura feta per a l’ocasió per Uwe Fahrenkrog-Petersen, productor i compositor de bandes sonores que ha col·laborat, entre d’altres, amb Steven Spielberg i Hans Zimmer.

55


56-tresc20 art_espais:Maquetación 1

18/6/09

14:07

Página 2

Gerda Taro © International Center of Photography.

ART&ESPAIS

ROBERT CAPA I GERDA TARO IMATGES DE GUERRA Malgrat la indubtable qualitat estètica i el valor documental del seu treball, el talent de Gerda Taro ha quedat eclipsat pel del seu company sentimental, el celebrat Robert Capa. El MNAC presenta ara dues mostres que, després d’haver-se vist a Nova York, Londres i Milà, connecten la parella en la seva faceta de cronistes bèl·lics, i que el museu ha produït sota el comissariat de l’International Center of Photography de Nova York. A l’exposició Gerda Taro, la primera dedicada a aquesta pionera del fotoperiodisme en tot l’Estat espanyol, es recullen una vuitantena d’imatges i material documental d’una dona que va treballar per a publicacions com Ce Soir, Vu o Regards. Això és la guerra! Robert Capa en acció inclou més de dues-centes instantànies fetes en conflictes de tot el món durant els anys trenta i quaranta. Com a mestre en la utilització de càmeres de petit format que li van permetre una gran mobilitat i, per tant, adoptar uns suggeridors punts de vista per a les seves fotos, Capa també és descobert a l’exposició a través de revistes i cartes que ajuden a entendre la seva dimensió professional. El 2009, any en què es commemora el setantè aniversari de la fi de la Guerra Civil, és un bon moment per recuperar el llegat fotogràfic d’aquesta parella d’artistes de la imatge. 56

MNAC. Això és la guerra! Robert Capa en acció. Gerda Taro. Del 7 de juliol al 27 de setembre.

Avantatge TR3SC: 30 %. Taquilles.


57-tresc20 art i espais:Maquetación 1

18/6/09

14:11

Página 3

ART&ESPAIS

HIDROTOPÍAS L’AIGUA SEGONS EVA LOOTZ L’aigua és un tresor cada cop més escàs, i aquest és un fet sobre el qual Eva Lootz reflexiona en una exposició que es podrà veure a partir del 9 de juliol a la Fundació Suñol. La instal·lació Hidrotopías–La escritura de los ríos ens convida a meditar sobre l’ús de l’aigua i les implicacions polítiques, econòmiques, socials i ecològiques que porta associades. L’artista suïssa, que viu a l’Estat espanyol des de 1965, ha utilitzat diversos llenguatges, com el vídeo, dibuixos en vinil, maquetes i una caixa de llum amb una fotografia per confeccionar un treball visualment poètic i socialment compromès. La mostra és un encàrrec de la Fundació Suñol i forma part d’una sèrie que l’entitat desenvolupa, des de fa quatre anys, per alertar de la situació dels recursos hídrics. El conjunt de l’obra de Lootz, Premi Nacional d’Arts Plàstiques el 1994, planteja una ampliació del concepte d’art i s’interessa per la relació entre matèria i llenguatge. Moltes de les peces de Lootz es troben en les principals col·leccions d’art contemporani de l’Estat espanyol. A banda d’aquesta instal·lació, a la Fundació Suñol pot veure’s encara, i fins a la tardor, dues exposicions més: Porta}Zush. 1961-1979 i Col·loquis. Primera part.

FUNDACIÓ SUÑOL. Hidrotopías La escritura de los ríos. A partir del 9 de juliol.

Porta}Zush. 1961-1979. Fins al 19 de setembre.

Col·loquis. Primera part. Fins al 3 d’octubre.

Avantatge TR3SC: 2x1. Taquilles. 57


58-tresc20 espais:Maquetación 1

17/6/09

14:47

Página 2

ART&ESPAIS CASA MUSEU JACINT VERDAGUER ELS RACONS DEL POETA Entre els noms de referència de la literatura catalana, el de Jacint Verdaguer destaca especialment. La visita a la seva Casa Museu ens descobreix l’ambient que va inspirar el responsable de la renaixença de la cultura literària del país a final del segle XIX. Apropant-nos a Folgueroles (Osona), la seva localitat natal, coneixerem el primer habitatge del poeta: mentre la planta baixa ofereix detalls de la vida i obra de Mossèn Cinto, les habitacions del primer pis de l’edifici ens mostren elements de la vida quotidiana dels seus primers anys. Una exposició temporal i un audiovisual completen un recorregut que no finalitza aquí. I és que la mateixa vil·la és tot un homenatge a l’autor de Canigó i Oda a Barcelona, amb inscripcions en algunes façanes dels seus versos més destacats. Les visites a la Casa Museu es poden combinar amb rutes guiades pel poble que ens permeten descobrir racons que evoquen el caràcter del singular escriptor: la casa dels avis materns i Can Tona, altres residències de la família; l’església parroquial on va ser batejat; l’ermita del Damunt i els jardins Brins d’Espígol; i els monuments El Pedró, de Josep M. Pericas; L’Atlàntida , de Jordi Pallàs i Signatura, de Perejaume. Una altra opció és conèixer el santuari de la Gleva i la cambra que va ocupar-hi Verdaguer. Un viatge per l’imaginari d’un home clau de les lletres catalanes.

58

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER.

Descompte TR3SC: 2 x 1. Taquilles.


59-tresc20 espais:Maquetación 1

17/6/09

08:59

Página 3

ART&ESPAIS MÓN SANT BENET EXPERIÈNCIA CULTURAL

MÓN SANT BENET. De l’1 de juliol al 31 d’agost. Avantatge TR3SC: Visita als Horts de San Benet + Visita Medieval: 10,10 €. Visita als Horts de San Benet + Visita Modernista: 8,70 € (Dimt., dij. i div. 10 h).

© Marc Vila.

Apropar-se a Món Sant Benet és viure una experiència cultural i natural de primer ordre. Per això, el TR3SC ha preparat una oferta exclusiva per als seus socis: una visita als Horts de Sant Benet combinada amb una altra de medieval o modernista. Aquests horts, inaugurats recentment, formen part d’un nou projecte que vol preservar l’agricultura tradicional tenint en compte les necessitats d’una societat urbana com la nostra, i sense oblidar els vincles indiscutibles amb la gastronomia. L’oferta inclou un tast culinari i un itinerari guiat pel recinte medieval, que inclou el monestir, l’església i el claustre. I si ho preferiu, podreu conèixer les estances de la família del pintor Ramon Casas, tota una recreació de la vida burgesa de principis del segle XX, model de l’esplendor modernista.

MUSEU PAU CASALS REFERENT GASTRONÒMIC Pau Casals va morir l’any 1973 a Puerto Rico, on vivia exiliat. La victòria de l’exèrcit franquista el va convèncer d’abandonar Catalunya en acabar-se la Guerra Civil i mai no va poder tornar a casa. Vil·la Casals, l’habitatge que el compositor es va fer construir l’any 1910 al passeig marítim de Sant Salvador, guarda el ric patrimoni artístic i documental que testimonia la trajectòria d’un home amb un currículum artístic irrepetible i molt vinculat a la zona. El museu acull Les Cuines del Vendrell, una exposició on es recull el projecte que, ara fa vuit anys i coincidint amb el moment d’èxit que travessa la cuina catalana arreu, es va encetar amb l’objectiu de promocionar les característiques gastronòmiques de la zona. Amb la vinya, l’olivera i els productes de la mar com a principals referents, la cuina d’aquest racó de la Mediterrània és una aposta clara per la riquesa del territori. MUSEU PAU CASALS. Juliol i agost.

Descompte TR3SC: Entrades a 3 €. 59


tresC:TresC

17/6/09

13:50

Pรกgina 1


61-tresc20 graella espais:Maquetación 1

17/6/09

11:00

Página 61

ART&ESPAIS CASA AMATLLER.

LES COVES DEL SALNITRE (COLLBATÓ).

20 %.

2x1.

Consulteu el web del TR3SC www.tresc.cat.

Taquilles.

CASA BATLLÓ

FUNDACIÓ JOSEP PLA.

15 %.

2x1.

Taquilles.

Taquilles.

COSMOCAIXA.

Gratuït. Taquilles. ESPAI GUINOVART. 2x1. Taquilles. FUNDACIÓ FOTO COLECTANIA.

2x1. Taquilles. FUNDACIÓ JOAN MIRÓ.

2x1. Taquilles.

GAUDÍ CENTRE (REUS).

2x1. Taquilles. MUSEU DEL CINEMA (GIRONA).

20 %. Taquilles. MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS.

2x1. Taquilles. MUSEU DE MONTSERRAT.

2x1. Taquilles.

FUNDACIÓN FRANCISCO GODIA.

20 %. Taquilles.

MUSEU EMPORDÀ.

2x1. Taquilles.

MACBA. Temps com a matèria. Col·leció MACBA. 20 %. Taquilles.

MUSEU EPISCOPAL DE VIC.

2x1. Taquilles.

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA. Princeses de terres llunyanes.

MUSEU MARICEL.

2x1.

2x1.

Taquilles.

Taquilles.

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS.

MUSEU MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES.

2x1.

2x1.

Taquilles.

Taquilles.

MUSEU DE LA MÚSICA.

MUSEU ROMÀNTIC.

20 %.

2x1.

Taquilles.

Taquilles.

MUSEU MARÍTIM.

PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ

20 %.

6 €.

Taquilles.

Taquilles.

Aquestes només són algunes de les propostes que trobaràs a www.tresc.cat

61


LLIBRES

62-63-tresc20 llibres_abacus:Maquetaci贸n 1

18/6/09

12:46

P谩gina 62

ETERNA PRIMAVERA PREMIS A LA CREATIVITAT 2009: NARRATIVA

62


62-63-tresc20 llibres_abacus:Maquetación 1

18/6/09

12:47

Página 63

PER JAUME GARRÓS I BADAL.

EL TR3SC VA REPARTIR EL PASSAT 26 D’ABRIL ELS SEUS PREMIS A LA CREATIVITAT, ELS GUARDONS QUE, COM SABEU, RECONEIXEN EL TALENT MUSICAL, CINEMATOGRÀFIC, FOTOGRÀFIC O LITERARI DELS NOSTRES SOCIS. UN COP CONEGUTS ELS GUANYADORS, ELS DIFERENTS MITJANS DEL CLUB S’ENCARREGUEN DE DIFONDRE LES SEVES CREACIONS. PER AIXÒ, A LA REVISTA QUE TENIU ARA A LES MANS PODEU LLEGIR EL RELAT DE JAUME GARRÓS I BADAL QUE VA MERÈIXER EL PREMI DE NARRATIVA: ETERNA PRIMAVERA, UNA HISTÒRIA QUOTIDIANA AMB UN DESENLLAÇ SORPRENENT. GAUDIU-LO!

Fa una ràpida llambregada a banda i banda només d’obrir la porta de casa. Cap ombra no es mou sota la cortina d’aigua que fa més d’una hora que escombra el carreró. Per sort només plou, la pluja no l’espanta, però els llamps i sobretot els trons l’han aterrit des de petit. Ningú no s’endevina sota la llum dels fanals que tenyeixen d’un taronja pàl·lid la pluja que l’ha fet sortir aquest vespre. Feia dies que li rondava pel magí, però fins que l’ajuntament no ha començat les obres per soterrar el cablejat elèctric del carrer, que ara penja, gotejant i oscil·lant a mercè del vent com lianes enmig de la selva urbana, no n’ha sentit la necessitat. Ara que la pluja desdibuixa amb ràbia les imatges dels tolls i confina els veïns a la calidesa de llurs llars, ell surt al rescat de les flors inertes del seu passatge. Amarat d’aigua, la pluja sembla voler-ne fer un motlle. Nota les gotes fredes quan li pentinen la testa nua i li pessigollegen els lòbuls d’ambdues orelles. Altres gotes li reposen una estona arraïmades en la frondositat de la barba abans de saltar joguinejant i ajuntar-se amb les que li han pres el recte i prominent nas com el millor trampolí cap als xaragalls que s’obren pas enmig del fang de les obres.

Amb pas esbufegant arriba on no han arribat encara els obrers. La vorera, verge encara per unes hores més, mostra la seva floridura pètria. Al seu darrere, un contenidor d’obra exhibeix sense cap vergonya les vísceres del carrer; amuntegament de ferros fets rovell, trencadissa de vidres, plàstics informes i panots, sobretot panots, molts pa nots... Del dret i de l’inrevés, però tots ells mutilats; esquerdats, trencats, esmicolats... Ja els ha vist però no en vol pas d’aquests; en vol un de sencer, collit amb les seves pròpies mans direc tament de la vorera, arrencar-lo del paviment encara viu, útil, fresc... Els fita un a un, la majoria sencers, però o bé estan tacats d’oli, de cagarades de gossos i coloms, o molt desdibuixats pel pas inexorable del temps... A la fi topa amb un que li roba el cor. S’hi abraona, xopa la punta dels dits en resseguir-ne el dibuix curull d’aigua, el besa, l’olora, li parla, l’acarona fins a ferli pessigolles de tant barbut com és... Fent un bot amb les cames entumides posa fi a les contemplacions. Agafa una pala que descansa recolzada a la caseta d’obres. Des de la rasa més propera comença a rebentar aquell tros de vorera. Li resulta més fàcil que no es pensava. L’aigua caiguda ha estovat molt el sòl i pot avançar prest cap el seu objec-

tiu. El paviment s’esquinça sota la seva força, la vorera cedeix sense resistència, les lloses es separen una a una fins i tot abans de clavar-hi paletada, com una gran presa de xocolata en mans de canalla. No para esment a tota la vorera esbocinada quan per fi aconsegueix la seva fita. Agenollant-se davant la flor de ciment la recull amb emoció i tendresa. Els miraments que ha negat als seus iguals els ofereix ara a aquell panot que havent viscut el mateix que els seus germans, ell el considera l’únic digne de ser salvat de l’oblit. Quan la vorera sigui refeta amb una trista, simple i anònima capa d’asfalt negre ell posseirà, i gaudirà, de l’eterna primavera d’un panot gris al menjador de casa seva. De sobte un llamp il·lumina de blanc tot el cel. Ell s’espanta. Decideix tornar rabent amb el seu trofeu sota el braç abans l’aiguat no es torni tempesta forta. En girar-se ensopega amb els cadàvers que ha deixat estesos damunt la vorera esventrada. Cau dins el forat que ha obert en ple desfici i que l’aigua ha anat eixamplant. El fang del fons esmorteeix la caiguda, l’aigua ofega el crit d’ajuda, el tro emmascara el brogit del contenidor que en bolcar omple de soroll la seva sepultura.

63


64-tresc20 llibres:Maquetación 1

18/6/09

12:45

Página 64

LLIBRESAMBABACUS ELS SONS DE LA VIDA

MORDAÇ TRUMAN

Una màquina d’espavilar ocells de nit és un pas més en el treball que desenvolupa Jordi Lara a favor de la difusió de la música i la dansa catalanes tradicionals. En aquestes narracions, d’àmplies referències biogràfiques, l’escriptor descriu petites peripècies protagonitzades per músics. De lectura imprescindible.

Un duc als seus dominis, Una criatura deliciosa i Tot recordant Tennessee són els títols dels relats recollits en aquest volum dedicat a l’àgil i despietat verb de Truman Capote. Per primer cop traduïda al català, ens arriba la dissecció que l’autor d’A sang freda va fer de dues estrelles de Hollywood, Marlon Brando i Marilyn Monroe, i del sempre polèmic dramaturg Tennessee Williams.

Una màquina d’espavilar ocells de nit. Jordi Lara. Edicions de 1984, 2009. 276 pàgines.

PROVOCADOR MORAVIA

INCIVILITZACIÓ OCCIDENTAL

Després d’El tedio, l’editorial BackList torna a recuperar una obra d’Alberto Moravia coincidint amb el centenari del seu naixement; La atención és l’obra que va donar a conèixer aquest referent de les lletres italianes. Preocupat pels condicionants socials, Moravia traça la història d’un escriptor que treballa en un llibre sobre la relació incestuosa d’un home amb la seva fillastra.

Tot i la seva joventut, Joan Esculies publica ja el seu tercer llibre. Revestits de quotidianitat, els seus set Contes bàrbars són un fresc d’una societat en canvi, extremadament reglamentada i complexa. L’escriptor manresà ens presenta un seguit de situacions, protagonitzades per persones submergides en un món en decadència espiritual.

La atención. Alberto Moravia. BackList, 2009. 384 pàgines.

Contes bàrbars. Joan Esculies. Edicions de 1984, 2009. 115 pàgines.

PER QUÈ PARLEM?

PANORAMA KAFKIÀ

El coneixement científic pot estar a l’abast de tothom. La història més bonica del llenguatge ho demostra, quan ens descobreix els mecanismes pels quals l’ésser humà va ser capaç de desenvolupar un mitjà de comunicació tan misteriós com és el llenguatge.

Ja fa temps que Hans-Gerd Koch va emprendre l’edició crítica de les obres completes de Franz Kafka. Cuando Kafka vino a mí completa aquesta brillant tasca editorial. El llibre aplega els valuosos testimonis de persones properes a l’autor de La metamorfosi per mostrar-nos la faceta més íntima de qui va saber retratar com ningú l’alienació vital.

La història més bonica del llenguatge. Pascal Picq, Laurent Sagart, Ghislaine Dehaene, Cécile Lestienne. Edicions de 1984, 2009. 176 pàgines.

64

Retrats. Truman Capote. Angle Editorial, 2009. 128 pàgines.

Cuando Kafka vino a mí. Hans-Gerd Koch (ed.). Acantilado, 2009. 288 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a botigues ABACUS.


65-tresc20 llibres:Maquetación 1

17/6/09

10:54

Página 3

LLIBRESAMBABACUS SAVIESA CLÀSSICA

BARCELONA AMERICANA

Com tants altres pensadors romans, Sèneca va reflexionar sobre els aspectes que millor defineixen la vida humana. Per a aquest filòsof, preceptor de l’emperador Neró, la felicitat n’és un, i la relaciona directament amb els paràmetres de la natura. Núria Gómez Llauger ha traduït i prologat l’edició d’aquest clàssic que es presenta, ara, més vigent que mai.

Hèctor Oliva és periodista i un viatger incansable. Després de recórrer tot el continent americà s’atura a casa per regalar-nos un seguit d’històries desconegudes que conformen una curiosa Barcelona. La Pedrera, el monument a Colom i el Barça són alguns dels temes en què es fixa per assegurar que podem conèixer la ciutat a través d’una mirada americana.

La vida feliç. Sèneca. Angle Editorial, 2008. 104 pàgines.

Vint històries de la Barcelona americana... i una pregunta descarada. Hèctor Oliva. Editorial Base, 2008. 192 pàgines.

DESPRÉS DE LA CATÀSTROFE

SEXE AL MÓN ÀRAB

La periodista Blanca de la Torre debuta en la novel·la amb un thriller on es pregunta sobre les possibilitats que una catàstrofe com els atemptats de l’11-S pugui obrir el camí cap a la llibertat a un àrab perseguit. Proa presenta Testimoni protegit definint-lo com una bona barreja entre les històries de Frederick Forsyth i els capítols de les sèries de televisió CSI i 24.

Com un fenomen sense precedents en el món àrab. Així presenta Edicions 62 El gust de la mel, on sexe i erotisme es revelen públicament en un context àrab. La seva autora, Salwa El Neimi, és una fidel representant de la lluita contra els tabús als països de l’entorn musulmà. Precisament el llibre d’aquesta siriana que viu a París ha estat prohibit en molts d’aquests països malgrat que la crítica hagi destacat el seu alt valor literari.

Testimoni protegit. Blanca de la Torre. Proa, 2009. 336 pàgines.

El gust de la mel. Salwa El Neimi. Edicions 62, 2009. 136 pàgines.

PODER A TRANSILVÀNIA

INÈDITS EN CATALÀ

Prohibida durant anys pels règims comunistes de l’est d’Europa, Los días contados retrata els darrers moments de la classe aristocràtica hongaresa com a gestora del poder en els albors de la Gran Guerra. Haver format part de l’elit privilegiada autoritza Milkós Bánffy per explicar una història que inaugura la profètica Trilogía transilvana.

Per primer cop es recullen en català deu nous contes de Tobias Wolff acompanyats de vint històries, ja clàssiques, escrites en les darreres tres dècades. Amb l’etiqueta de canònics, els relats d’aquest professor de literatura de la universitat de Stanford són condició humana en estat pur.

Los días contados. Milkós Bánffy. Libros del Asteroide, 2009. 688 pàgines.

Comença la nostra història. Contes antics i nous. Tobias Wolff. La Magrana, 2009. 408 pàgines.

Properament podreu gaudir com a Regal Club de tots aquests llibres. Consulteu el web www.tresc.cat o truqueu al telèfon del TR3SC 902 33 90 33. També podreu comprar aquests llibres amb un 5 % de descompte a botigues ABACUS.

65


66-67-tresc20 les adreces:Maquetación 1

18/6/09

12:41

Página 2

LES ADRECES AL FINAL DE CADA PROPOSTA TROBARÀS EL SISTEMA DE COMPRA PER ADQUIRIR LES TEVES ENTRADES. AQUESTS SÓN ELS TELÈFONS DE CONTACTE DE CADA OPERADOR.

ESPAIS ON TROBARÀS LES NOSTRES PROPOSTES: FESTIVALS 29è FESTIVAL DE MÚSICA FELIP PEDRELL I Teatre Auditori Felip Pedrell (Tortosa). www.tortosa.cat 29è FESTIVAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ I Diversos espais a Torroella de Montgrí www.festivaldetorroella.com 29è FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA PAU CASALS I Auditori Pau Casals, Av. Palfuriana, 34 (Sant Salvador). El Vendrell t977 68 34 68. www.paucasals.org 29è FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA POPULAR TRADICIONAL I Diversos espais a Vilanova i la Geltrú www.vilanova.cat/fimpt 35è FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE CAMBRILS I Diversos espais a Cambrils t977 36 84 84 www.festivaldecambrils.org 47è FESTIVAL INTERNACIONAL DE LA PORTA FERRADA 2009 I Diversos espais a Sant Feliu de Guíxols www.portaferrada.com VI FESTIVAL SHAKESPEARE I Masia Can Ribot (Mataró) www.festivalshakespeare.com IX FESTIVAL DE MÚSICA DE SANT PERE DE RODES I Monestir de Sant Pere de Rodes. Camí del Monestir, s/n (El Port de la Selva). www.mhcat.net X FESTIVAL DE MÚSIQUES RELIGIOSES I DEL MÓN I Diversos espais a Girona t972 08 07 09 www.ajuntament.gi/musiquesreligioses XI FESTIVAL DE MÚSICA CLÀSSICA CASTELL SANTA FLORENTINA I Castell Santa Florentina. Doctor Marià Serra, s/n (Canet de Mar). www.santaflorentina.com XIII FESTIVAL INTERNACIONAL DE TEATRE CÒMIC DEL MASNOU PLE DE RIURE 2009 I Diversos espais a El Masnou www.plederiure.cat XIV JAZZ EN LA NIT I Jardins de Can Figueres. Riera de Sant Pere, 88 (Premià de Dalt). t93 752 31 44 XVI MOSTRA DE JAZZ DE TORTOSA I Diversos espais de Tortosa 66

t977 51 04 38/977 51 04 39. www.jazztortosa.com XXXII FESTIVAL DE MÚSICA DE BEGUR I Pati de les Escoles Velles (Begur) t972 62 45 20. www.begur.org CONCERTS D’ESTIU A LA RUTA DEL CISTER I Reial Monestir de Santes Creus. Plaça Jaume el Just, s/n (Santes Creus). www.mhcat.net ELS CONCERTS DE L’ESTIU I Poble Espanyol I Av. Marquès de Comillas, s/n. www.theproject.es FESTIVAL 30 NITS I Pati del museu d’Art c/ de les Comèdies, 2 (Sabadell) FESTIVAL CRUÏLLA DE CULTURES 09 I Diversos espais a Mataró t93 798 36 32. www.cruilladecultures.com FESTIVAL DE BARCELONA GREC 2008 I www.bcn.cat/grec Biblioteca de Catalunya I Hospital, 5 t93 270 23 00 CaixaForum I Av. Marquès de Comillas, 6-8 t93 476 86 00 CCCB I Montalegre, 5 t93 306 41 00 Conservas I Sant Pau, 58 baixos t93 302 06 30 Fundació Joan Miró I Parc de Montjuïc, s/n t93 443 94 70 L’Auditori I Lepant, 150 t93 247 93 00 La Caldera I Torrent d’en Vidalet, 43 t93 415 68 51 La Capella I Hospital, 56 t93442 71 71 Fabra i Coats I Sant Adrià, 20 MACBA I Plaça dels Àngels, 1 t93 412 08 10 Mercat de les Flors I Lleida, 59 t93 426 18 75 Museu Picasso I Montcada, 23 t93 256 30 00 Plaça del Rei I Plaça del Rei, s/n t93 316 10 00 Sala Beckett I Ca l'Alegre de Dalt, 55 t93 284 53 12 Sala Muntaner I Muntaner, 4 t93 323 52 27 Teatre Borràs I Pl. Urquinaona, 9 t93 412 15 82 Teatre Grec I Pg. Santa Madrona, 36 t93 316 10 00 Teatre Lliure I Sala Fabià Puigserver I Pg. Santa Madrona, 40-46 Espai Lliure I Pl. Margarida Xirgu, 1 t93 289 27 70 Teatre Nacional de Catalunya I Pl. de les Arts, 1 t93 306 57 00 Teatre Romea I Hospital, 51 t93 301 55 04 FESTIVAL FARADAY I Molí de mar, Platja del Far (Vilanova i la Geltrú). www.faraday.tv FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA CASTELL DE PERALADA I Castell de Peralada. c/ del Castell, s/n (Peralada) t972 53 82 92. www.festivalperalada.com

TR3SC 902 33 90 33 FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA “CONCERTS A MITJANIT” DE SITGES I Diversos espais a Sitges t93 894 26 00 www.concertsdemitjanit.com FESTIVAL INTERNACIONAL DE MÚSICA DE CADAQUÉS I S’Olivar de Sa Conca (Cadaqués) www.festivalcadaques.cat FESTIVAL JARDINS DE CAP ROIG I Jardí botànic de Cap Roig (Calella de Palafrugell/Mont-Ras). www.caproig.cat NITS CULTURALS SANT PERE SALLAVINERA I Plaça de Sant Pere Sallavinera. www.nitsculturals.cat POESIA I +. FESTIVAL D’ESTIU DE CALDES D’ESTRAC I www.fundaciopalau.cat PORTALBLAU. FESTIVAL DE MÚSIQUES I ARTS DE LA MEDITERRÀNIA I L’Escala i Empúries t972 77 10 00 www.portalblau.cat SAN MIGUEL MAS I MAS FESTIVAL I Jamboree I Pl. Reial, 17 L’Auditori I Lepant, 150 t93 247 93 00 La Pedrera I Provença, 261-265 Luz de Gas I Muntaner, 246 t93 295 72 00 Tarantos I Pl. Reial, 17

ARTS ESCÈNIQUES BARCELONA TEATRE MUSICAL I C. de la Guàrdia Urbana, s/n t93 423 98 68 - 93 423 15 91 BROSSA ESPAI ESCÈNIC I Allada Vermell, 13 t93 310 13 64 CIRC CRIC I Sant Esteve de Palautordera. www.circcric.com CLUB CAPITOL I La Rambla, 138 t93 412 20 38 GRAN TEATRE DEL LICEU I La Rambla, 51-59 t93 485 99 00 JOVE TEATRE REGINA I Sèneca, 22 t93 218 15 12 LA PUNTUAL I Allada Vermell, 15 t639 305 353 LA VILLARROEL I Villarroel, 87 t93 451 12 34 SALA BECKETT I Ca l'Alegre de Dalt, 55 t93 284 53 12


66-67-tresc20 les adreces:Maquetación 1

TEATRE CIRVIANUM I Pl. Nova, 10 (Torelló) t93 850 40 95 TEATRE CONDAL I Av. Paral·lel, 91 t93 442 31 32 - 93 442 85 84 TEATRE DE L’AURORA I Aurora, 80 - Pl. de Cal Font (Igualada) t93 805 00 75 TEATRENEU I Terol, 26 t93 285 37 12 TEATRE POLIORAMA I La Rambla, 115 t93 317 75 99

18/6/09

12:41

Página 3

CINEMES SALA MOZART I C. Església, 91 (Calella) t93 766 23 44

FUNDACIÓ JOSEP PLA I Nou, 51 (Palafrugell) t972 30 55 77 CINEMES VERDI I www.cines-verdi.com Verdi I Verdi, 32 Verdi Park I Torrijos, 49 CIRCUIT CATALÀ DE CINEMA DIGITAL I Podeu consultar les sales i la programació a www.cccd.cat. CIRCUIT URGELLENC I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.circusa.com

TEATRE ROMEA I Hospital, 51 t93 301 55 04 TEATRE TANTARANTANA I Les Flors, 22 t93 441 70 22 TEATRE TÍVOLI I Casp, 8 t902 33 22 11

FILMOTECA DE CATALUNYA I Av. de Sarrià, 33 t93 410 75 90

TEATRE VICTÒRIA I Av. Paral·lel, 67 t93 329 91 89

FIRE!! 14a MOSTRA INTERNACIONAL DE CINEMA GAI I LESBIÀ I Diversos espais a Barcelona. www.lambdaweb.org

AFRICAT I www.ullanonim.org CASABLANCA I Casablanca Gràcia I Girona, 173-175 t93 459 34 56 Casablanca Kaplan I Pg. de Gràcia, 115 t93 218 43 45 CINEMA CATALUNYA I Sant Pere, 9 (Terrassa) www.terrassadigital.cat CINEMA TRUFFAUT I Portal Nou, 7 (Girona) www.cinematruffaut.com

IMAX PORT VELL I Moll d’Espanya, s/n t93 225 11 11 www.imaxportvell.com

MUSEU DE CIÈNCIES NATURALS DE BARCELONA I Passeig Picasso s/n. Parc de la Ciutadella t93 319 69 12 MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA I Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar) t93 225 47 00 - 93 225 47 26 - 93 225 47 32

YELMO CINEPLEX I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales i programació a www.yelmocineplex.es

MUSEU DE MONTSERRAT I Monestir de Montserrat t93 877 77 77

CINEMES FILMAX I Gran Via i Castelldefels I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.filmax.com

CASA BATLLÓ I Pg. de Gràcia, 43 t93 216 03 06

CINEMES RENOIR I www.cinesrenoir.com Renoir Floridablanca I Floridablanca, 135 Renoir Les Corts I Eugeni D’Ors, 12

MÓN SANT BENET I Monestir de Sant Benet (Sant Fruitós del Bages) t902 87 53 53. www.monstbenet.com

MUSEU DEL CINEMA DE GIRONA I Sèquia, 1 (Girona) t972 41 27 77

CASA AMATLLER I Pg. de Gràcia, 41 t93 487 72 17

CINEMES MONTCADA I Verdi, 2-4 (Montcada i Reixac). www.cinemontcada.com

MNAC I Palau Nacional. Parc de Montjuïc t93 622 03 76

SALA MONTJUÏC 09 I Castell de Montjuïc. www.salamontjuic.com

CINEMES BOLICHE I Diagonal, 508 t93 218 17 88

CINEMES MÉLIÈS I Villarroel, 102. www.cinesmelies.net

GAUDÍ CENTRE REUS I Pl. del Mercadal, 3. (Reus) t902 360 200

MUSEU DE JOGUETS I AUTÒMATS I Pl. Major, 23. Verdú t973 34 70 49

ART&ESPAIS

CINEMES MAF MALDÀ ARTS FORUM I Pi, 5

FUNDACIÓN FOTO COLECTANIA I Julián Romea, 6 D2 t93 217 16 26

JCA CINEMES I t902 194 834 JCA Cinemes Alpicat I Pla parcial, 2 del Pla de Montsó. Lleida JCA Cinemes Rambla I Anselm Claver, 11. Lleida.

CINEMES ALEXANDRA I Rambla Catalunya, 90 t93 215 05 03

CINEMES LAUREN I Podeu consultar l’adreça de les diverses sales a www.laurencinemas.es

FUNDACIÓ SUÑOL I Pg. de Gràcia, 98 t93 496 10 32

MACBA I Pl. dels Àngels, 1 t93 412 08 10 EL DOCUMENTAL DEL MES I Consulteu l’adreça de les diverses sales i programació a www.eldocumentaldelmes.com

CINEMA

FUNDACIÓ JOAN MIRÓ I Parc de Montjuïc, s/n t93 443 94 70

CASA MUSEU JACINT VERDAGUER I Major, 7 (Folgueroles) t93 812 21 57 COVES DE SALNITRE I Pl. de l’Era, s/n (Collbató) t93 777 90 76

MUSEU DE LA MÚSICA I Padilla, 155 t93 256 36 50 MUSEU EMPORDÀ I Rambla, 2 (Figueres) t972 502 305 MUSEU EPISCOPAL DE VIC I Pl. Bisbe Oliba, 3. Vic t93 886 93 60 MUSEU MARICEL I Fonollar, s/n (Sitges) t93 894 03 64 MUSEU MARÍTIM I Av. de les Drassanes s/n t93 342 99 20 MUSEU-MOLÍ PAPERER DE CAPELLADES I Pau Casals, 10 (Capellades) t93 801 28 50

DRASSANES REIALS DE BARCELONA I Av. de les Drassanes s/n t933 429 920

MUSEU ROMÀNTIC I Sant Gaudenci, 1 (Sitges) t93 894 29 69

ESPAI GUINOVART I Pl. del Mercat, s/n (Agramunt) t973 390 904

MUSEU PAU CASALS I Av. Palfuriana, 34. Sant Salvador (El Vendrell) t977 68 34 68

FUNDACIÓ FRANCISCO GODIA I Diputació, 250 t93 272 31 80

PARC ARQUEOLÒGIC MINES DE GAVÀ I C/ de Jaume I, 7 (Gavà) t93 263 96 50. www.parcarqueologic.cat 67


ENTREVISTA

68-69-tresc20 entrevista:Maquetación 1

68

18/6/09

SERGI PÀMIES CONTES MOLT REALS

12:09

Página 68


68-69-tresc20 entrevista:Maquetación 1

18/6/09

12:09

Página 69

PER MANUEL PÉREZ I MUÑOZ. FOTO: DIEGO MUÑOZ.

L’ESCRIPTOR VA OBRIR LA PORTA DE CASA SEVA A UNS DESCONEGUTS. PODRIA SER EL COMENÇAMENT D’UN DELS SEUS CONTES, PERÒ ÉS NOMÉS L’INICI D’UNA ENTREVISTA. SERGI PÀMIES ÉS TRADUCTOR DEL FRANCÈS, GUIONISTA I ARTICULISTA, I EXERCEIX DE CRÍTIC DE TELEVISIÓ I FUTBOL A DIFERENTS MITJANS. DES DELS VUITANTA HA PUBLICAT TRES NOVEL·LES I UN BON GRAPAT DE RECULLS DE CONTES MOLT POPULARS. L’ÚLTIM, SI ET MENGES UNA LLIMONA SENSE FER GANYOTES, HA ESTAT TOT UN ÈXIT DE VENDES I LI HA REPORTAT, ENTRE D’ALTRES, EL PREMI CIUTAT DE BARCELONA. Et consideres un escriptor de prestigi? No, no. Amb prou feines em considero un escriptor, perquè no només escric, faig altres coses. Però no, si parlem d’èxit o de prestigi no em situo en un rànquing competitiu. He passat per diferents etapes, les meves xifres han anat evolucionant. Èxit, el que jo entenc com èxit, només n’he tingut un: Si et menges una llimona sense fer ganyotes, i procuro gaudir-lo sense que això interfereixi en les meves activitats. També hi ha el fet de les traduccions, que són nombroses. Has estat traduït, entre d’altres llengües, al castellà, a l’anglès, al francès i al japonès. He tingut molta sort. Des del principi hi ha hagut un o dos editors estrangers que s’han interessat pel que he fet. Valoro més aquesta constància que tenir un bestseller fugaç. El que em sorprèn és que determinats mitjans considerin un fet excepcional que un autor català tingui èxit. Sempre he tingut la percepció que hi havia un públic inquiet i curiós més enllà de qualsevol militància patriòtica. El mercat de la literatura existeix com existeix el del fuet. I ningú se sorprèn que el consum d’embotit a Catalunya sigui especialment alt, perquè hi ha productors d’embotits molts bons i hi ha uns porcs magníficament criats, i hi ha gana. Has escrit tres novel·les, però darrerament et decantes pel conte. Jo en principi no dic que he abandonat la novel·la, perquè no s’abandona mai res, però sí que és veritat que no tinc una bona relació amb el que exigeix la novel·la. La novel·la és un matrimoni, vol dir estar

enamorat, obsessionat. L’únic gènere que trobo compatible amb la meva vida és el conte, perquè d’alguna manera seria com una aventura. Una aventura amb algú la pots combinar dissimuladament amb la teva vida. Dura quinze dies o sis mesos. Saps tant tu com el conte que això s’acabarà i a tots dos ens sembla bé. Quina és la matèria primera que inspira els teus contes? Jo no visc en un món espectacular, tampoc sóc com aquests personatges de Callejeros, ni em drogo ni tinc una vida molt tràgica. Jo em moc en materials de la classe mitjana benestant sense més problemes que els quotidians de l’opulència occidental. I què tinc al meu voltant? Gent que se li està morint el pare, que té dificultats per educar els fills, matrimonis que no funcionen bé, frustracions generacionals vagament confessables. I per cuinar tot això tinc el meu estil, on hi ha una gran seducció per l’humor i l’absurd, i afortunadament la vida d’aquesta classe que descric dóna moltes situacions absurdes. Tot això tracto d’explicar-ho de la manera més tensa, senzilla i breu possible. Amb un conte no pots badar. Combines la teva feina com a escriptor amb una activa col·laboració en els mitjans. Com a crític i com a articulista. L’article és la gran escola del conte, resol els dos problemes enormes de la literatura, de la història i de la física, el temps i l’espai. Tu quan escrius o tens massa temps o en tens massa poc, igual que amb l’espai, mai trobes l’equilibri. Amb els articles periodístics t’ho imposen, et diuen a les onze de la

nit has d’entregar trenta línies sobre aquest tema. Això per a mi com a escriptor és tremendament útil, t’obliga a tenir molts recursos, a treballar molts ingredients i amb els anys et fa un ofici. Una de les teves especialitats, tant als mitjans escrits com a la ràdio, ha estat la crítica de televisió i de futbol, matèries sucoses i polèmiques. Vaig començar ja fa uns quants anys. Llavors ningú volia parlar sobre tele i futbol, es pensava que eren matèries que no vestien intel·lectualment, es consideraven subcultures o opis del poble. Jo no veig per què la televisió ha de ser dolenta, perquè també hi ha literatura dolenta. La gent pensa que ha de ser horrorós veure moltes hores de tele, però jo veig la mateixa que abans i a més cobro. És un treball molt estimulant perquè tothom opina. L’avantatge de parlar de Gran hermano és que tothom té les seves opinions. Periodísticament aquesta feina em sembla un bombó. El públic perjudica la televisió? Això no ho sabrem mai. El públic perjudica les corbates? Els pantalons? Especialment els pantalons, que és un tema que em preocupa. Per què els pantalons són tan lletjos els últims quaranta anys? Si tu ho preguntes a la gent que els porta, diran que són collonuts. Segurament el consum massificat d’una cosa la perjudica, per naturalesa. Però això no treu que alguns productes de consum massius tinguin grans nivells d’exigència i qualitat. Si tu agafes OT, amb independència dels valors morals, és a dir, opinables, està fet extraordinàriament bé. 69


70-tresc20 formulari:TresC

18/6/09

12:19

Pรกgina 1


tres7-caixa_catalunya

16/4/07

09:21

Pรกgina 1


contraportada:TresC

18/6/09

11:30

Pรกgina 1

ClubTR3SC - Nº 20  

Revista del Club TR3SC - Número 20