Page 1

MOTOS DE CINE QUAN LES MOTOS SÓN TAMBÉ PROTAGONISTES

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

w w w. c l u b m o t o . n e t

2 0 11

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 81 · 2 011 ·

MÉS MOTOS KIT CANNONBALL MV AUGUSTA TRIUMPH SPRINT GT DAELIM S3 125 FI

YAMAHA WR125X · BMW K1300S · VICTORY VEGAS OCEAN BLUE · HONDA SW-T400

PRIMERA PROVA

HONDA SWT400 INTERURBANA YAMAHA WR125X DIVERSIÓ ASSEGURADA VICTORY VEGAS OCEAN BLUE L'ALTRA AMERICANA

Gran esportiva BMW K1300S

AUGMENTA LES PRESTACIONS

81

MOTOTURISME EL CAMÍ DE SANTIAGO EN ESCÚTER!

SABÍEU QUE VÍCTOR PALOMO LLUITADOR I AVENTURER

CAMPIONÍSSIMES HONDA NSR 500 BUSCANT LA PERFECCIÓ


Número 81 · 2011 Tercera època E n aq u es t pa í s , el mo tociclisme pa r l a en c ata l à

YAMAHA WR125X pàg. 18

.net Fulleja la nostra edició digital. I fes la teva reserva de subscripció. Tindràs regals i promocions!

Miscel·lània 10 Motos de cine.

Campioníssimes 54 Honda NSR 500.

Motos 18 Yamaha WR125X. Una atractiva moto que

Mototurisme 60 El Camí de Santigo en escúter! El TGB

A la llarga història del cinema algunes vegades las motos són també protagonistes.

conjuga una estètica molt esportiva amb un bon xassís i un bon motor.

La mítica motocicleta de competició, que probablement sigui la més equilibrada que s'ha contruït mai.

Express va ser el vehícle triat per una colla de motards per fer el popular camí.

24 BMW K1300S.

Gran esportiva, necessita l'autopista o les carreteres ràpides per demostrar l'enorme potencial que té.

38 Honda SW-T400.

SECCIONS 4 Warm up 6 Motomagazín 46 Shopping 52 Moto i tu 64 Pit line 66 Last lap

Sabíeu que... 48 Víctor Palomo: lluitador i aventurer.

10 Motos de cine

32 Victory Vegas Ocean Blue. Amb la Victory no quedareu gens decebuts si busqueu una estètica diferent i amb característiques superiors a la competència.

Representa un pas endevant en comparació amb la seva antecessora, la Silver Wing 400.

Un pilot que va estar 10 anys corrent el Mundial a cilindrades grans i guanyant títols.

club moto

3


warm up L’al·licient és a Moto2 Catalunya Caixa al seu equip –una considerable aposta pel jove pilot–, darrera hi ha la professionalitat d'Emili Alzamora, tota una garantia. Una vegada més, aquesta categoria brillarà amb llum pròpia per l'interès que susciten les evolucions tant del Marc, com també de l'altra «joia ELS NOSTRES JOVES de la corona» catalana, Pol PILOTS ES FARAN Espargaró. I si a aquesta llista afegim en Aleix Espargaró i GRANS AL l'Àxel Pons, el més divertit CAMPIONAT DE que veurem serà a Moto2... MOTO2 Què us hi jugueu?

© Repsol Media

Ens ensumem que Marc Márquez es convertirà en la sensació d'aquesta temporada en la categoria de Moto2. A més del suport econòmic que dóna

Toni Bou: instal·lat al podi

© Repsol Media

Algú va dir que li cansava veure la superioritat el Barça guanyar sempre, que li avorria. L'autor d'aquesta boutade del pilot és

segurament ja està penjat del pal insultant major, però la seva desafortunada frase ben podria servir per il·lustrar l'estat de gràcia en què es troba el nostre pilot de trial. Perquè Toni Bou, senyors, acaba de proclamar-se campió per cinquena vegada consecutiva de Trial Indoor. La seva superioritat és insultant. Però a nosaltres ens encanta que guanyi. Sempre.

Ara toca solidaritat amb el Japó PER FORÇA MAJOR La tercera prova del campionat de MotoGP que s'havia de celebrar a Motegi (Japó) ha estat postposada per motius de força major i SE SUSPÈN LA passarà al 2 d'octubre. A l'hora de tancar aquesta edició, les notícies PROVA DE MOTEGI que provenen del país asiàtic no són gaire esperançadores, tenint en compte la crisi nuclear que observadors de la UE han titllat d'«apocalíptica». Més que mai desitgem, que quan arribi octubre, les motos sigui l'esdeveniment de més importància en el castigat país asiàtic, perquè això voldrà dir que la vida, altre cop, ha pres el ritme de la normalitat. 4 club moto


enduro marc 105x297.pdf

1

10/05/10

10:46

Sólo pienmsaotso en tu n

E n a q u es t p a í s , el mo t ociclisme p a r l a en c a t a l à

Nosotros tambié Espronceda, 353, entl. 1a. 08027 Barcelona. Tel. 93 408 41 51 Fax 93 408 15 67. Correu electrònic: clubmoto@idemmedia.net

www.clubmoto.net Director editorial Jordi Gironès jgirones@idemmedia.net Director Joan Navarro jnavarro@idemmedia.net Director de màrqueting i relacions institucionals Jordi Cos jcos@idemmedia.net Conseller editorial Xavier Gironès xgirones@idemmedia.net Redacció Joan Torra, Jordi Garcia i Jaume Ballbè redaccio@clubmoto.net Seccions Gerard Cadevall, A Fons; Jordi Granados, Mototurisme; Jordi Cos, Consell expert; Gizmo, Campioníssimes; Mingo Rovira, Moda Departament gràfic Andreu Villanueva Rubèn López Pilots de proves Ignasi Codina Jordi Iborra Edició lingüística Ortocat Serveis Lingüístics Fotografia Pere Boixaderes Producció Taller de Comunicació Espronceda, 353 entl. 1a. 08027 Barcelona Distribució SADE 93 335 78 40 Subscripcions subscripcio@clubmoto.net Dipòsit legal B-10651/02 © 2011 CLUB MOTO no pot ser reproduïda per cap mitjà electrònic, òptic, electromagnètic ni per fotocòpia, sense el permís exprés de l’editor i sempre que se n’esmenti la procedència.

Marc Coma

Vencedor del Dakar

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

TU SEGURO DE

ENDURO

desde

80

euros

ESPECIALISTAS EN SEGUROS DE MOTO Y QUAD

www.amv.es • 902 125 750

CLUB MOTO és membre de l’APPEC. revista patrocinada per la Federació Catalana de Motociclisme

Telèfon de subscripcions i atenció al client 902 180 669

AMV HISPANIA CORREDURÍA DE SEGUROS S.L. Inscrita en el registro Mercantil de Madrid. Tomo 17236. Libro 0. Folio 52. Sección 8ª. Hoja M-295390. Inscripción 1ª. C.I.F. B-83204586. Inscrita en el Registro de la D.G.S.F.P. con la clave J-2169 concertado seguro de Responsabilidad Civil Profesional y dispone de capacidad financiera en los términos exigidos por la Ley 26/2006 de 17 de Julio.


motomagazín

news Castrol i Honda al Mundial de Superbikes per al Mundial de superbikes, castrol i Honda han fet un equip que compta amb els pilots Ruben Xaus i Jonathan Rea al manillar d’una Honda cBR1000RR Fireblade, sota la direcció de Ten Kate Racing. la col·laboració d’Honda i castrol ve de lluny, del 1959, en la primera incursió del fabricant japonès en el TT de l’illa de Man. pel que fa al Mundial de superbikes, castrol i Honda compten amb 3 títols: el 1997 amb Kocinski, i el 2000 i el 2002 amb colin edwards.

TM signa un acord amb Sunoco TM Racing spain ha signat un acord amb sunoco, marca que pertany al grup sun oil españa, pel qual tots els equips de competició de TM Racing spain utilitzaran l’extensa gamma de productes sunoco per a moto. aquests lubricants també es podran adquirir a la xarxa comercial de TM a espanya.

Swiss Post amb motos elèctriques Oxygen la companyia swiss post ha triat la marca oxygen, líder en el desenvolupament i la producció de vehicles elèctrics lleugers, per comprar-li 1.000 motos elèctriques per a la seva flota de vehicles. d’aquesta manera, swiss post es convertirà en l’empresa amb la flota ecològica més gran del món. els vehicles adquirits per l’empresa que s’encarrega del servei postal suís són escúters de càrrega elèctrica alimentats per bateries d’ió-liti i dissenyats específicament per a un ús professional, ja que estan pensats per fer contínues arrencades i parades.

6 club moto

VECtRix, la MoTo elècTRIca Més VeNuda

L

a Vectrix s’ha convertit en la moto elèctrica més venuda el 2010 gràcies a les seves característiques i prestacions. La previsió de vendes per al període 2011-2014 és de 4.000 unitats. Segons el RACC, en aquest període i només a Barcelona, es preveu que es vendran 21.000 motos elèctriques.

160 unitAts VeNudes el 2010

KIT caNNoNBall peR a la MV BRutALE

E

l departament de competició aFeGeIX uN de MV Agusta ha creat ELEVAt niVELL un nou kit, exclusivament per a ús en circuit, pensat de pResTacIoNs específicament per a la Brutale 1090R. El kit, anomenat Cannonball, inclou centraleta de gestió del motor, culata, arbres de lleves, vàlvules i un sistema d’escapament fet completament de titani. Tots aquests components fan que aconseguim una potència de 165 CV, 21 CV més que la Brutale 1090R de sèrie. També podem dissenyar una Brutale Cannonball totalment personalitzada amb diferents components de fibra de carboni, titani i alumini aeroespacial. Es pot comprar la motocicleta en línia a través de www.mvagusta.it.


L’actualitat del món de les motos i els seus protagonistes

Triumph Sprint GT

E

l model de Triumph anomenat Sprint GT és una veritable esport-turisme, una motocicleta capaç de devorar quilòmetres i més quilòmetres a gran velocitat. El seu motor tricilíndric dóna 130 CV, que es noten especialment no en la potència màxima, sinó en el parell motor. La moto incorpora

EL motor proporciona més potència, parell motor i resistència

de sèrie maletes de 31 L de capacitat, frens ABS i una presa de corrent de 12 volts molt útil, per exemple, per carregar el mòbil mentre circulem. A més, amb un dipòsit es poden fer més de 300 quilòmetres sense aturar-se a la benzinera. Una gran viatgera per als que volen alguna cosa més que una simple touring.

Daelim S3 125 FI

E

l nou S3 125 FI és un escúter polivalent amb motor d’injecció electrònica i refrigeració líquida, de 125 cc, de 4 temps i amb doble arbre de lleves en culata. La frenada és integral, disposa de cavallets central i lateral, terra pla i està disponible en colors negre, gris titani i blanc. Preu: 2.649 euros.

un MaxiEscÚter AMB un potent motor i una excel·lent versatilitat club moto

7


fent amics

per Da Melco vid

ELs MEus "pROtAs" del Mes

a la mida d’un públic exigent. El mercat ja està saturat amb motos que només es diferencien una de l’altra pel preu, una partida que es juga en els processos massius de producció. Aquesta batalla la tenim perduda perquè qualsevol teixit industrial d’un gegant com Xina o un tigre asiàtic, per posar dos exemples, pot esberlar les nostres ànsies de conquesta. És hora de fer motos exclusives, de tornar a recuperar les nostres marques i conquerir, altre cop, el nostre teixit motorístic petit però ben posicionat. No importa el nombre de motos, importa la rendibilitat i la creació d’un producte ben fet que dóni feina a petites i mitjanes empreses especialitzades.

és MIlloR FABRiCAR MeNYs MoTos, peRÒ de MIlloR QuALitAt anem? Quina batalla hem perdut? Us ho diré: la batalla de la producció massiva: el nostre país ha creuat la línia de la rendibilitat. Ja no som aquell paradís de mà d’obra barata que atreia fa uns anys, com la mel als ossos, les multinacionals que s’annexionaven el nostre ric i innovador però exhaust patrimoni industrial, orgullós i forjat a cops de geni i de saber fer. Després de ser engolits majoritàriament per empreses foranes més potents i preparades per assumir riscos, el somni de la reconversió s’ha esvaït. Ja no serveix. Ha estat un llarg viatge de trenta anys per arribar enlloc. L’última senda que ens falta ara per recòrrer, i així sobreviure, només té un nom: excel·lència. L’aposta d’OSSA ho corrobora: la fabricació d’un producte de qualitat, si voleu minoritari, 8 club moto

Com abans. Un altre exemple: Volta Motorbikes, una empresa creada per l’enginyer figuerenc Marc Barceló, que té l’objectiu de comercialitzar, a partir del començament de l’any que ve, la primera moto elèctrica esportiva urbana, la Volta E-1. En Barceló posarà a la venda 1.500 unitats i és conscient que aquesta quantitat no és competència per a les grans marques que es vanten de ser rendibles a partir de 20.000. Tant el senyor Barceló ara, com el senyor Gurt en el seu moment, no són ni visionaris ni trapezistes que es llencen al buit sense xarxa. Són empresaris que han vist una línia de negoci, petita però potent, per desenvolupar unes motos excel·lents. I cadascú en el seu àmbit. Perquè no hi ha un govern valent que dóni suport a aquest i els altres que poden venir?

Carlos Checa El pilot català de l'Althea Racing Ducati va signar un espectacular doblet en vèncer a les dues curses de la ronda australiana del Campionat del Món de Superbikes, com ja va fer el mes de setembre a Imola.

© kawasaki-racingteam

D

oncs ja està: tal com avançàvem en el passat Fent Amics, ara li ha tocat el torn a Derbi i els italians es volen portar la producció lluny de les nostres contrades. Una altra marca històrica que s’en va, per sempre més, del nostre entorn. I enmig de la tempesta, OSSA anuncia, per veu del seu gerent Joan Gurt, que si l’empresa no troba les condicions idònies per a desenvolupar-se a Catalunya –això vol dir, pasta dels bancs– s’anirà a altre lloc a fer-ho perquè té comandes que complir. El que no té el senyor Gurt és crèdit per créixer. Que passa? A on

Joan Lascorz Després de la forta caiguda a Silverstone la temporada passada, va reaparèixer al Campionat del Món, ara a Superbikes, amb Kawasaki. Una bona notícia, i esperem que sigui una gran temporada per a Jumbo.

© Yamaha Racing

Al tancament de Derbi i Yamaha sorgeixen petits “brots verds” com Volta Motorbikes

© Worldsbk.com

el FuTuR? Més QuALitAt I MeNYs QuaNTITaT sIsplau

Marco Melandri El novell al Mundial de Superbikes va començar amb bon peu la nova etapa. L'italià va posar fi a la sequera de podis en aconseguir-ne un, el primer des de 2009.


instants

El cap de setmana del 25 al 27 de febrer va començar la 24a edició del Mundial de Superbikes al circuit australià de Phillip Island. a la imatge podem veure, encapçalant el grup, Marco Melandri (Yamaha YZF-r1), seguit de Max Biaggi (aprilia rSV4 Factory) i de troy Corser (BMW S1000 rr). © Worldsbk.com

es diu que... FRAsEs gEniALs Ja ho vam piular pel twitter de cluB MoTo però ho tornarem a dir. uccio, la mà dreta de Valentino Rossi, va dir a la premsa, en el decurs de la presentació de l’equip del campió italià, que el nou fitxage de ducati MotoGp li agradria acabar la seva carrera a superbikes. “Valentino s’ho està pensant per anar a la categoria d’aquí un parell d’anys”, va dir. l’utiller-secretari de Rossi, i pel que es veu també portaveu, va reblar que això seria “una millor idea que acabar a la Fòrmula 1 de cotxes”, com sempre havia afirmat el campió.

© Motogp.com

© Motogp.com

uccio Confidential

“Serà interessant veure qui va a per la victòria en la primera cursa” Cassey Stoner Endevina, endevinalla... A que seràs tu?

club moto

9


Reloaded 10 c l u b m o t o


miscel·lània Quan les motos són també protagonistes

Motos de cine En el món del cel·luloide, les actrius i els actors són els que tallen el bacallà, encara que cada cop menys tot per culpa de la cosa digital. Però en la ja llarga història del cinema també hi ha un racó per a les màquines, en el nostre cas les motos, que moltes vegades han estat centrals en l’acció, d’altres han robat el plànol als veritables protagonistes i unes quantes s’han fusionat, com un binomi inalterable per a l’eternitat, en la mateixa interpretació de l’actor. Text: JOAN NAVARRO / Fotografies: ARXIU CLUBMOTO

U

n exemple clarísssim: Marlon Brando a The Wild One (El Salvaje) unit, indefectiblement, a aquella vella Triumph Thunderbird 650... Més? En la història del cinema hi ha munt de pel·lis en què surten motos, així que us proposem un petit recordatori, a mode de juguesca, perquè la propera vegada que aneu al cine us hi fixeu més en les nostres estimades companyes de dues rodes... si és que no ho feu ja.

Tot tipus de màquines, per a tot tipus de gustos Des de la Vespa del anys 50 de l’italiana Vacaciones en Roma fins a màquines diabóliques com la Harley de Gosth Rider han servit als guionistes per crear històries de personatges amb la seva motocicleta.

D’aparicions estel·lars de motocicletes n’hi ha de mena: des d’una senzilla Vespa fins a prototips impossibles d’anar al mercat com la moto de Batman. Així que passeu, passeu, i benvinguts al món de la ficció 1,2,3… Acció!

Vespes, Lambrettes i algun ciclomotor de casa. La vespa ha sortit en multitud de pel·lícules però potser la més representativa és Vacaciones en Roma (1954), que van protagonitzar Audrey Hepburn i Gregory Peck. Per a l’aleshores joveníssima Audrey, era la primera incursió al cinema i va ser un gran èxit. Ella feia el paper d’una princesa que s’escapa de palau club moto

11


Motos de cine A alguna de les pel·lícules denominades clàssiques també apareixen motocicletes com a La gran evasión, Quadrophenia i The Wild One.

per provar com viuen les persones de peu, escollint Roma per fer l’experiment. I, és clar, es troba en Gregory Peck que la porta per tota la ciutat amb la seva Vespa, sense casc, esclar, i amb brillantina perenne, ell. Una altra pel·li de vespes, però no tan edulcorada, és Quadrophenia (1979) basada en l’òpera rock de 1973 del mateix nom del grup The Who. Aquí la cosa va d’enfrontament entre tribus urbanes, mods i rockers, i veiem un repertori de vespes i lambrettes
tunejades amb tubs i abaloris cromats, que esdevenen veritables tendències d’estil. Un dels protagonistes era Sting, impecable amb la seva gavardina, corbata estreta i sabates de punxa, però el protagonista és Jimmy (Phil Daniels) un mod amb una vida avorrida i buida que intenta omplir-la enfrontant-se a rockers que porten grans i pesants motos. Però també hi ha lloc per als ciclomotors. A Juegos de Guerra (1983), uns adolescents Matthew Broderick i Ally Sheedy es converteixen en uns dels primers hackers de la història del cinema perquè entren per atzar dins l’ordinador de l’exèrcit dels Estats Units que controla l’assumpte dels míssils nuclears. Ells es pensen que és un joc d’ordinador en línia, quina ironia! Doncs bé, sense adornar-se’n estan a punt de fer esclatar la III Guerra Mundial, cosa que els crea molt d’estrès i els fa desplaçar-se frenèticament d’una banda a una altra del territori, perseguits o no, amb... una Derbi Variant!

Clàssiques, choppers i altres engendres mecànics. Com ja havíem dit, el paradigma motorista se l’emporta de carrer Marlon Brando a The Wild One (1953), que narra la història d’un grup de moteros que arriba a un tranquil poble per revolucionar-ho tot. El líder de la banda és un Brando inseparable de la seva Triumph Thunderbird 650, amb xupa de cuir, ulleres de sol, patilles i gorreta de moda... anys cinquanta, clar. 12 c l u b m o t o


Panafina

A Batman el Caballero Oscuro i a Matrix Reloaded els protagonistes piloten mà quines d’aspecte futurista, com la Batmoto i una Ducati 996

club moto

13


Motos de cine Mad Max 1

Catwoman

A la peli Catwoman hi ha la Ducati Monster i d’altres atractius...

A Mad Max surten multitud de superbikes japoneses antigues, a destacar la Z1000 preparada per un policia anomenat “Ganso” L’actor es va convertir en una icona del cinema amb el paper del motard Johnny, que reflectia el despertar de la joventut nord-americana, per aquella època molt necessitada d’un patró en què fixar les seves noves inquietuds. Igual que ara, potser? La cinta és famosa per la contundència de l’entorn motard i l’estètica beat, una tendència ja clàssica. Ara que per clàssics... Steve McQuenn, encara que el seu “currículum” amb màquines s’associï tant en cotxes com en motos. A La Gran Evasión (1963) l’actor s’escapa d’un camp de concentració de la Gestapo i, entre els mitjans de què disposa, ho fa també a lloms d’una Triumph 650 camuflada com una motocicleta de la II Guerra Mundial. Hi ha un fotograma, que es va utilitzar per a la promo de la pel·lícula, en què es veu McQuinn saltant per sobre del mur de troncs i filferro del camp de presoners 14 c l u b m o t o

amb la pesant Triumph. Acció impossible? Segur, però això és cinema, amics.

I més clàssics: què em dieu d’Easy Rider? Un altre mite moter, protagonitzada per Peter Fonda i Dennis Hopper en 1969, que fan de dos joves amb ganes de gresca que decideixen assistir al Mardi Gras de Nova Orleans viatjant per interminables carreteres a bord de dues Harley chopper. En el camí coneixen a gent que representaven les diverses cares de la societat americana. Easy Rider va representar en el seu moment una expressió de la contracultura americana, a més de ser també una road movie típica protagonitzada per dos col·legues, una constant en la història del cinema. Tal com va passar al 1991 amb les aleshores rutilants estrelles Don Johnson i Mickey Rourke en Dos duros sobre ruedas un desencertadíssim títol (a la versió original va ser a


Motos de cine Torque

Easy Rider

Harley Davidson and the Marlboro Man) per una desencertadíssima pel·lícula que l’únic que buscava era omplir la sala amb dos actors, en aquella època, populars i guapets. L’argument és totalment prescindible, però les escenes de motos no estaven gens malament. Les motos? Harley-Davidson, of course.

Mel Gibson és un policia que lluita contra diverses bandes de motoristes, així apareixen superbikes japoneses antigues, convenientment tunejades per a l’època postnuclear. Destaca la Z1000 preparada pel policia company de Gibson que s’anomena “Ganso”.

Tios durs i motos. Aquesta associació,

Més machotes, encara que una mica de telenovel·la: ¿qui no s’enrecorda de Tom

aquest binomi, no deixa de ser una constant en el cine: el motard és un paio que els té ben posats. Exemples: Mad Max (1979), la pel·lícula que llança a la fama a Mel Gibson, una història que narra una societat futura, després d’una guerra nuclear, en la que sobreviure matant està a l’ordre del dia. Encara que aquí la paraula “moto” pot estar totalment pervertida perquè a la cinta apareixen ginys estrafolaris amb dues o més rodes, tot dins d’una estètica que en la seva època va marcar tendència.

Cruise a Top Gun (1986), a llom d’una Kawasaki GPZ 900 i amb Kelly McGillis de paquet mentre sonava de fons Take My Breath Away, de la banda Berlin? Un moment irrepetible que ha fet funcionar la imaginació més lúbrica, tant d’homes com de dones. Cruise, però, ha demostrat sovint el seu amor per les dues rodes: a Misión Imposible II (2000) sortia amb amb una Triumph Speed Triple; a Noche y Día (2010), junt a Cameron Diaz, amb una Ducati Hypermotard.

Terminator 2

Kill Bill

club moto

15


Motos de cine

A Ultraviolet (2006) Milla Jovovich va amb una BMW R1150R i a Resident Evil Extinction (2007) ataca als zombies a sobre d’una BMW K1200R BMW, Ducati, Harley... qui paga mana? En fi, no s’ha de fer gaire incís en què moto i pel·lícula d’acció és un binomi que dóna molt de joc i està abocat a l’èxit. I en aquest segment sembla que la marca BMW ha tingut molta fortuna per part dels guionistes, o s’ha dedicat a abocar-hi calés a les produccions... A El mañana nunca muere (1997) un Pierce Brosnan convertit en James Bond condueix una BMWR1200C; a Ultraviolet (2006) la mutant Milla Jovovich va amb una BMW R1150R i a Resident Evil Extinction (2007) ataca als zombies caníbals amb una BMW K1200R.

I ara, temps per a les Ducati, una altra marca “estrella”. Mireu Matrix Reloaded (2003) i us adonareu que una de les protagonistes condueix una Ducati 996. A Catwoman (2004) una atractiva i supersexy Halle Berry porta una Ducati Monster... i, esclar, de vegades penso... qui es fixa en la 16 c l u b m o t o

moto? Doncs sí, hi ha gent...com hi ha estilistes o experts en atrezzo en què escollir la moto adequada és una part fonamental per a la producció. Per exemple, la Kawasaki ZZR que porta Uma Thurman a Kill Bill I (2003), de Quentin Tarantino, és del mateix color groc que la granota de pilotatge que porta a la pel·li, però, a més, la moto és d’una estètica agressiva, talment com la seva protagonista. Ara bé, si caiem en un cert “classicisme” del personatge, com en El curioso caso de Benjamin Button (2008), es fan servir Triumph o Indian Scout perquè Brad Pitt demostri al món que en el seu cas, el temps passa de forma contrària a la majoria de mortals: es torna més jove a mida que passen els anys. Però és la mateixa procedència de les cintes, Estats Units, el que determina que aparegui més vegades una marca: HarleyDavidson és, sens dubte és l’estrella. A tots ens sóna una pel·li o sèrie en què


Motos de cine El curioso caso de Benjamin Button

sóna una pel·li o sèrie en què surten les belles creacions de Milwakee: a Terminator (1984) el gran Schwarzenegger du una Harley Fat Boy; a la ja comentada Easy Rider, però també a Indiana Jones i la calavera de cristal (2008), amb la Harley Crossbones que porta Indy; a Cerdos Salvajes (2007) on un grup de puretes, dels quals destaquen John Travolta i Tim Allen, fan un viatge amb mil i una peripècies acompanyats de multitud de Harleys rodant i explotant pels aires... En fi, la llista pot ser interminable!

Motos futuristes i de còmic. I no ens deixarem les motos futuristes o estranyes: al 2004 es va fer Torque una producció dedicada a les curses i tunejats de moto, amb escenes totalment inverossímils, on el protagonista condueix la MTT Y2k, una moto que funciona amb una turbina d’helicòpter. Un compendi interminable de seqüències d’acció.

Top Gun

Resident Evil Extinction

Més “estiloses” són les motos de Batman, veritables exercicis de disseny. L’última a El Caballero Oscuro (2008), la Batmoto manté els gadgets propis del personatge. També a Terminator 4 Salvation (2009) surt una motocicleta extremedament futurista, potser un concept bike d’un futur proper? I, per últim, destaquem el nostre paradigma: Ghost Rider (2007) una pel·lícula protagonitzada per Nicolas Cage i basada en el còmic de la Marvel, on un motorista ha de complir un pacte amb el diable i combat els indesitjables de l’inframón a bord d’una Harley que es transforma, com ell, en un diabòlic engendre. Hi haurà una seqüela el proper any que portarà com a subtítol Sprit of Vengance i estarà protagonitzada pel mateix actor. Només ens falta esperar i comprovar si Cage repeteix el mateix ridícul tall de cabell. Al temps.

Cerdos Salvajes

club moto

17


carretera

Yamaha WR125X La WR125X de Yamaha és una atractiva supermoto de 125 cc que conjuga una estètica molt esportiva amb un bon xassís i un bon motor, i que fa que conduir sigui una diversió diària. Text: JOAN navarro / fotografies: YAMAHA

R

ealment, ben poques motocicletes de 125 cc són tan atractives com la WR125X fabricada per Yamaha. I és que la marca japonesa no ha estalviat recursos per fer d’aquesta moto una veritable supermotard, encara que només sigui de 125 cc.

El motor és un esportiu monocilíndric

de 4 temps i 4 vàlvules, alimentat per injecció, i que dóna una potència de quasi 15 CV, cosa que fa que aquest model es pugui conduir amb la convalidació del carnet B. La refrigeració és líquida, i el petit motor es mostra silenciós i suau, amb poques vibracions i un consum moderat de benzina. La primera i segona marxes són curtetes, herència evident de la seva germana d’enduro. En canvi, com que disposa de 6 marxes, tant la cinquena com la sisena s’estiren força bé, fins a assolir una velocitat màxima de 110 km/h. Cal dir que 18 c l u b m o t o


Diversi贸 assegurada club moto

19


Yamaha WR125X podem circular perfectament al voltant dels 100 km/h sense anar al màxim de gas. Estem parlant, per tant, d’una bona marxa per una 125 cc.

Com correspon a una supermotard que es valori, és molt estreta, amb el conjunt de dipòsit, plàstics laterals i parafang de darrere ben alineat i sense sobresortir gens. La mascareta del far també ajuda a proporcionar aquesta sensació de recolliment i minimalisme. El tub d’escapament tampoc és gaire gran i segueix l’harmònica línea de la moto. El seient ha estat renovat i ara és més baix i està confeccionat amb una escuma més tova. Això es nota, i molt, perquè abans el seient era massa dur i el pilot es cansava de seguida. Pel que fa a l’altura del seient, tot i que ha estat retocada, segueix sent excessiva. Amb tot, els pilots amb una alçada al voltant d’1,75 m arriben perfectament a terra. El quadre d’instruments és senzill, amb un petit requadre digital que ens informa de la velocitat.

LA WR125X EN DADES 100 80

120 20

140

160 1 180 200

60 40 20

0

El motor és un esportiu monocilíndric de 4 temps i 4 vàlvules, alimentat per injecció, i que dóna una potència de quasi 15 CV, cosa que fa que aquest model es pugui conduir amb la convalidació del carnet B

20 c l u b m o t o


També té odòmetre, comptaquilòmetres i indicador del nivell de benzina. En aquest model també han estat renovades les suspensions. En aquest sentit, a la de davant li hem de posar un aprovat alt, ja que té molt bon tacte esportiu; és dura però sense rebotar, i absorbeix perfectament qualsevol sot sense immutar-se. No podem dir el mateix del monoamortidor de darrere, que és tou i per anar per feina l’hem d’endurir al màxim.

Potència

7

Ergonomia

7,5

Acabats

8

Suspensions

8,5

Motor

7,5

Frens

9 4

GLOBaL

3 2

5

6

Quant a la frenada, la WR125 es comporta perfectament. Davant disposa d’un gran disc de 298 mm, i darrere incorpora un disc de 220 mm que ajuda la moto a tenir una frenada de primera divisió. El xassís també hem pogut constatar que es comporta de meravella, atorga rigidesa i una agilitat felina a la WR, unes prestacions que, juntament amb l’ampli radi de gir de la moto, ens permeten fer veritables entremaliadures. Els comandaments són d’un funcionament extremament suau (semblen de mantega), les marxes també entren perfectament i ofereixen un tacte molt precís.

7 8

1

9

0

1 10

Ja posats en acció amb la WR, ens adonem de la gran lleugeresa de la motocicleta; és perfecta per moure’s en el trànsit urbà i la seva altura ens permet evitar els retrovisors dels cotclub moto

21


Yamaha WR125X

La WR és lleugera i perfecta per al trànsit urbà. A més, la seva altura ens permet evitar els retrovisors dels cotxes sense perill xes sense perill. Tot el conjunt ens ajuda a tenir una sensació de gran seguretat i efectivitat en la conducció. Tot plegat fa que la WR ens robi el cor de seguida.

Per carretera, la motocicleta segueix mostrant les seves aptituds, encara que, evidentment, el seu motor de 125 cc fa que quedi una mica curta. En aquest sentit, volem fer constar que tant la frenada com el xassís admetrien perfectament un motor de més potència i cilindrada. Malgrat tot, en carreteres molt revirades podem mostrar les nostres habilitats de conducció supermotard, ja que la moto es deixa pilotar molt a sobre del tren davanter i ens invita a treure el peu per aprofitar al màxim el pas per revolt. La WR 125X és una motocicleta perfecta per a aquells que no volen un simple escúter i prefereixen una motocicleta molt més esportiva a tots els nivells i que, a més, possibilita un aprenentatge perfecte per accedir més endavant a motos de més cilindrada. 22 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: monocilíndric, 4 vàlvules Tipus: 4 temps Cilindrada: 124,7 cc Refrigeració: líquida Alimentació: injecció electrònica Diàmetre per carrera: 52 x 58,6 mm Frens de davant: disc de 298 mm Frens de darrere: disc de 220 mm Pneumàtic de davant: 110/70-17” Pneumàtic de darrere: 140/70-17” Altura seient: 920 mm Pes net: 137 kg Preu: 4.059 €


Yamaha WR125X

club moto

23


MĂŠs esportiva 24 c l u b m o t o


esportiva

BMW K1300S La marca alemanya ha renovat la gamma K amb les noves 1300, cosa que comporta un augment de prestacions en comparaci贸 amb els models anteriors. TEXT: JOAN NAVARRO / FOTOGRAFIES: BMW AG

club moto

25


L BMW K1300S

es motocicletes esportives de BMW no són mai superbikes a l’estil japonès, és a dir, no són en absolut “R” tremendament radicals amb unes prestacions, sobretot en acceleració, pràcticament de motocicleta de competició. El concepte de les BMW esportives s’assembla més al que ens ofereixen la Suzuki Hayabusa o la Kawasaki ZZR1400: motos molt potents, però que no són radicals i, per tant, proporcionen un alt nivell de confort en la conducció.

En el desenvolupament de la nova BMW K1300S, la fita principal va consistir a augmentar la dinàmica i, al mateix temps, dotar la moto d’un estil de conducció més relaxat mitjançant una corba de parell més alta partint de revolucions més baixes i un motor de comportament més confortable. L’augment de la cilindrada a 1.293 cc i el manteniment de les revolucions màximes en 11.000 rpm, comporten un augment de la potència i del parell. Bàsicament, la K1300S té la mateixa configuració del model anterior, és a dir, un centre de gravetat molt baix i el

26 c l u b m o t o

LA K1300S EN DADES 100 80

120

140

160 180 200

60 40 20

6

0

8

10

4

12 14

2 0

x1000

16


El consum de la K1300S és de 45,3 L a 120 km/h, un consum realment baix per ser el d’una motocicleta esportiva de molts cavalls

Potència

9

Ergonomia

8,5

Acabats

8,5

Suspensions

9

Motor

9

Frens

9 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

motor inclinat a 55°. Pesa 228 kg en sec, fet que la converteix en la motocicleta de 1.300 cc més lleugera del seu segment. La potència del motor és ara de 175 CV a 9.250 rpm, amb un parell motor de 140 Nm a 8.250 rpm. El 70% del parell màxim està disponible a partir de les 3.000 rpm. La lubricació és per càrter sec. Aquest sistema garanteix una fiabilitat més gran en conduccions extremes, i, a més, permet que el càrter inferior tingui menys altura, per la qual cosa el motor està muntat 60 mm més avall que un motor convencional amb càrter d’oli. Tot plegat proporciona a la motocicleta un centre de gravetat més baix.

Per a la seva esportiva, BMW segueix confiant en la transmissió secundària mitjançant Cardan. A causa de l’augment de prestacions del motor, els engranatges i els rodaments del Cardan han estat adaptats al parell motor més gran. El consum de la K1300S és de 45,3 L a 120 km/h, un consum realment baix per ser el d’una motocicleta esportiva de molts cavalls. club moto

27


Un estil de conducció més relaxat En el desenvolupament de la nova BMW K1300S, la fita principal va consistir a augmentar la dinàmica i dotar la moto d’un estil de conducció més relaxat mitjançant una corba de parell més alta partint de revolucions més baixes i un motor de comportament més confortable.

28 c l u b m o t o


club moto

29


La BMW K1300S és una gran esportiva que necessita l’autopista o les carreteres ràpides per demostrar l’enorme potencial que té La forma del bastidor de la nova BMW K1300S ha estat modificada perquè tingui un comportament més neutral en els revolts i augmenti l’agilitat de la moto. Pel que fa a la suspensió, la K1300S utilitza el sistema ESA (Electronic Suspension Adjustament) en què, a més d’ajustar l’amortiment electrònicament amb un botó, es pot ajustar la precàrrega de la molla. De la frenada se n’encarrega el sistema EVO de BMW, amb un doble disc davant de 320 mm, i darrere un disc de 265 mm. A més, combinat amb el sistema ABS (en aquest model s’utilitza l’ABS integral-parcial). Això significa que, a l’utilitzar la maneta del fre, s’activen els frens de la roda de davant i els de la roda de darrere al mateix temps. El pedal únicament actua sobre el fre de la roda posterior. En resum, podem definir la BMW K1300S com una gran esportiva, una motocicleta que necessita l’autopista o les carreteres ràpides per demostrar l’enorme potencial que té. Unes vies on la seva imponent “cavalleria”, el rígid xassís i l’especial sistema de suspensions ens permetin una conducció absolutament eficaç a un nivell realment excepcional. 30 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: 4 cilindres en línia a 55º Tipus: 4 temps Diàmetre per carrera: 80 x 64,3 mm Cilindrada: 1.293 cc Potència: 175 CV a 9.250 rpm Refrigeració: líquida Alimentació: injecció electrònica Pneumàtic de davant: 120/70-17” Pneumàtic de darrere: 190/55-17” Frens de davant: doble disc de 320 mm de 4 pistons Frens de darrere: disc de 265 mm Altura seient: 820 mm (seient baix: 790 mm) Pes en sec: 228 kg Preu: 18.350 €


club moto

31


custom

Victory Vegas Ocean Blue Fabricades per Polaris, ens arriben les Victory, unes motocicletes custom amb un nou estil que demostren que als EUA també existeixen altres fabricants. Text: Jaume Ballbè / FOTOGRAFIES: RUBÈN LÓPEZ

32 c l u b m o t o


L’altra americana club moto

33


Victory Vegas Ocean Blue

P

olaris és un famós fabricant de quads i motos aquàtiques americà que ha decidit entrar de ple en la fabricació de motocicletes custom, sempre sota els seus paràmetres. Els fabricants americans sempre s’han caracteritzat per fer motors en configuració en V, i les Victory, com no podia ser d’altra manera, segueixen fidelment aquesta tradició “made in USA”. Efectivament, la Vegas està moguda per un big twin a 50°, de 1.731 cc, alimentat per injecció electrònica i amb refrigeració mixta aire/oli. L’impressionant twin, que en el cas de la Vegas Ocean Blue desborda cromats pels quatre costats, és tot un prodigi de bon comportament i destaca en el complicat món de les custom. Podríem dir que el propulsor de les Victory es troba a mig camí entre els motors japonesos i els de Harley. En un extrem hi ha els motors de les japoneses, que tenen una gran suavitat de funcionament, amb poques vibracions, i en l’altre, els bicilíndrics de Harley-Davidson, que, tot i que han millorat molt, segueixen sent més sorollosos i amb bastants més vibracions que els seus homòlegs japonesos. La Victory, segurament perquè al ser l’ultima en sortir ha pogut estudiar amb

34 c l u b m o t o


La Vegas està moguda per un big twin a 50°, de 1.731 cc, alimentat per injecció electrònica i amb refrigeració mixta aire/oli Potència

8

Ergonomia

7,5

Acabats

7,5

Suspensions

6,5

Motor

9

Frens

8 4

GLoBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

detall els uns i els altres, es troba al bell mig, i aprofita els aspectes positius d’una i altra banda. Així, el motor té una gran suavitat de funcionament, amb una gamma molt ampla d’utilització amb bons baixos (indispensables en una gran custom) però també amb una bona acceleració. Al mateix temps, el motor té aquell punt de vibracions i soroll que, sense ser excessius, serveixen per recordar-nos que estem conduint una big custom.

Els cromats són excel·lents, i ofereixen un aspecte molt pulcre i ben acabat. Tal com era d’esperar, la Victory segueix el seu propi camí pel que fa a estètica. I és que els dissenyadors de Polaris tenien molt clar que havien de fer una motocicleta que, sense deixar de ser una custom, s’allunyés dels estàndards marcats per Harley, ja que fer front a aquest fabricant amb les seves mateixes armes era una batalla perduda abans de començar. La Vegas disposa, doncs, d’una estètica long & low, amb club moto

35


un dipòsit i un parafang de darrere que mostren unes formes realment sinuoses.

Pel que fa al comportament, la Victory Vegas es desenvolupa com una custom bastant esportiva, amb formes allargades i extremament baixa. El far davanter li proporciona un aire esportiu, igual que les precioses i espectaculars llantes. Pocs detalls sobresurten del disseny, excepte els intermitents, que, pel nostre gust, haurien d’estar més integrats. Tota la resta queda ben compactada, com ara el pilot de darrere, que queda molt ben acoblat al parafang.

Quant a ergonomia, està molt ben aconseguida amb la clàssica posició custom dels peus endavant, mentre que el manillar s’allarga cap a nosaltres. La Vegas que vam provar era monoplaça, però teniu l’opció de convertir-la en apte per a dos. El xassís: la Victory Vegas es comporta molt bé. Amb tot, gràcies al fet que som tan a prop del terra, a la més mínima (com per exemple en els viratges en rotondes) els avisadors dels estreps pràcticament freguen l’asfalt. Tot i el seu elevat pes, la Vegas es mou molt dòcilment tant amb el motor aturat com en marxa, 36 c l u b m o t o

la VEGAS ocEAN BLUE en DaDes 100 80

120

160 180 200

60 40 20

140

0


Victory Vegas Ocean Blue

Els cromats són excel·lents, i ofereixen un aspecte molt pulcre i ben acabat. La Victory segueix el seu propi camí pel que fa a estètica

fitxa tècnica Motor: bicilíndric en V a 50º Tipus: 4 temps Refrigeració: aire/oli Alimentació: injecció electrònica Cilindrada: 1.731 cc Diàmetre per carrera: 101 x 108 mm Frens de davant: disc de 300 mm amb pinça de 4 pistons Frens de darrere: disc de 300 mm amb pinça de 2 pistons Pneumàtic de davant: 90/90-21” Pneumàtic de darrere: 180/55-18” Altura seient: 640 mm Pes en sec: 293 kg Preu: 15.600 €

cosa que la fa ser, tant per ciutat com per carretera, molt més activa que les seves companyes de segment. En referència a les suspensions, hem de felicitar Polaris, perquè tant la de davant com sobretot la de darrere, responen de meravella. Són suaus i gens brusques, a diferència d’altres models anomenats també low, en què la suspensió de darrere és tremendament brusca i fa que les lumbars del pilot es ressentin en el pas per sots forts. El que no ens ha convençut gens és el fre de davant. A pesar que el de darrere frena força bé, al fre de davant li manca contundència i no acaba de donar la talla. Per sentir-nos ben segurs, hem de prémer els dos frens alhora. Un suggeriment: seria perfecte acoblar un segon disc al fre de davant. També ens ajuda en aquest aspecte i complementa els frens de disc la bona retenció del motor. Els comandaments són suaus, i cal parar una mica d’atenció al canvi de marxes, que és bastant sorollós i que, a més, no és gaire precís, sobretot a l’hora de trobar el punt mort. En resum: si els amants del custom busqueu una nova via, amb solucions especials, motor, xassís i suspensions superiors a la competència, i una estètica diferent, amb la Victory no quedareu gens decebuts. club moto

37


Interurbana 38 c l u b m o t o


maxiescúter

Honda SW-T400 La SW-T 400 representa un pas endavant en comparació amb la Silver Wing 400, amb millors acabats i una línia molt més moderna i atractiva. Text: JOrdi garcía / fotografies: HONDA

E

n la cilindrada dels 400 cc, la Silver Wing abans i ara la SW-T400, realment no tenen oponents, ja que són els únics models que incorporen un motor bicilíndric. Aquesta significativa diferència fa que la moto de què parlem avui sigui un dels escúters més venuts i més apreciats pels motoristes. I és que, si hem de dir la veritat, és tot un luxe circular amb l’Honda SW-T400, tant perquè el motor disposa d’una gran finesa de funcionament com per la comoditat en general que ens ofereix.

En comparació amb la seva antecessora, la SW-T400 s’ha renovat molt estèticament. Ara té unes formes molt envoltants, més arrodonides i suaus, que li donen un aire molt més modern, semblant al de la nova Forza. El quadre d’instruments també ha estat renovat i té un aspecte molt més esportiu, d’inspiració automobilística. Disposa de 4 esferes analògiques: el velocímetre, el comptavoltes, l’indicador del nivell de benzina i el de temperatura del líquid refrigerant. club moto

39


Honda SW-T400

La SW-T400 s’ha renovat molt estèticament. Ara té unes formes molt més arrodonides i suaus, que li donen un aire molt més modern Al mig, a dalt, té una cinquena esfera, més petita i totalment digital, en què trobem l’odòmetre, el comptaquilòmetres, el rellotge horari i l’indicador del consum de benzina.

Quant a ergonomia, la SW-T400 és realment molt còmoda, amb un seient ample i ben entapissat, capaç d’acollir sense problemes d’espai tan el conductor com l’afortunat passatger. I diem afortunat perquè anar d’acompanyant en aquest escúter és un veritable luxe. Pel que fa a la pantalla, hem de dir que protegeix bastant bé del vent, encara que pel nostre gust potser és una mica curteta. Un xic més alta hauria estat perfecte. La resta, tot molt bé. Les cames ens queden en bona posició; a més, tenim espai per estirar-les cap endavant i augmentar, així, la comoditat durant els trajectes llargs. La capacitat de càrrega també és excel·lent, amb una doble guantera en l’escut frontal per desar-hi petits estris i un espai de gran capacitat sota el seient (hi podem posar dos cascs sense problemes). 40 c l u b m o t o

EL SW-T400 EN DADES 100 80

120

140

160 1 180 200

60 40 20

6

0

8

10

4

12

2

14 0

x1000

16


Disposa de 4 esferes analògiques: velocímetre, comptavoltes, indicador del nivell de benzina i temperatura del líquid refrigerant Com que incorpora motor bicilíndric, l’Honda SW-T400 té Potència

8

Ergonomia

9

Acabats

9

Suspensions

7,5

Motor

8

Frens

8 4

GLoBaL

3 2

5

6 7

una pega en comparació amb els models monocilíndrics: el pes. A l’hora de pujar-la o baixar-la del cavallet central, hem de fer un notable esforç extra. Tot i que amb el motor aturat notem que aquest no és un simple bicilíndric, tots aquests efectes desapareixen per complet quan hi circulem. En marxa, l’Honda SW-T400 es comporta molt àgilment en totes les circumstàncies, tant en el trànsit urbà, com a l’extraradi o en vies ràpides. Amb un disseny més compacte que el de l’anterior Silver Wing, es mou molt bé per ciutat. L’agilitat, més que la d’un escúter de 400 cc, sembla la de molts de 250 cc. Les suspensions, a més, treballen a la perfecció, amb un ajust molt equilibrat. Sembla que flotem per damunt de les imperfeccions de l’asfalt urbà.

8

1

9

0

10

La SW-T400 és un escúter que et fa sentir molt a gust quan el condueixes, i possibilita una conducció molt relaxada perclub moto

41


42 c l u b m o t o


Còmoda per a tothom La SW-T400 és realment molt còmoda, amb un seient ample i ben entapissat, capaç d’acollir sense problemes d’espai tant el conductor com d’un passatger. Pel que fa a la pantalla, hem de dir que protegeix bastant bé del vent, encara que pel nostre gust potser és una mica curteta. Un xic més alta hauria estat perfecte. La resta, tot molt bé.

club moto

43


Honda SW-T400

En autopista, quan donem realment gas, podem arribar a més de 150 km/h. A partir dels 130 km/h les suspensions de darrere, que tan bé funcionen per ciutat, oscil·len una mica. què el motor bicilíndric ens ofereix unes sensacions úniques, tant de suavitat com de potència controlable. En les sortides dels semàfors també gaudeix d’una bona acceleració i, sobretot, de seguida va agafant velocitat. El seu comportament, tant per carretera com per vies ràpides i autovies és també impecable, ja que aporta seguretat i permet anar a la velocitat permesa sense problemes.

En autopista, quan donem realment gas, podem arribar a més de 150 km/h. Tot i això, cal dir que a partir dels 130 km/h les suspensions de darrere, que tan bé funcionen per ciutat, oscil·len una mica. Creiem, doncs, que fora interessant que, si volem fer-ne un ús intensiu i habitual per autopista, enduríssim al màxim la suspensió per evitar aquestes oscil·lacions. En conclusió, la SW-T400 supera la seva antecessora, amb un disseny molt més modern i atractiu, més compacitat de formes i millor xassís. En definitiva, el resultat és un escúter millor que se situa a un gran nivell. 44 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: bicilíndric en paral·lel, 8 vàlvules Tipus: 4 temps Cilindrada: 399 cc Diàmetre per carrera: 64 x 62 mm Alimentació: injecció electrònica PGM-FI Refrigeració: líquida Suspensió de davant: forquilla telescòpica de 41 mm Suspensió de darrere: doble amortidor ajustable en 5 posicions Frens de davant: doble disc de 276 mm amb pinça de 3 pistons combinada Frens de darrere: disc de 240 mm Altura seient: 740 mm Preu: 7.429 €


club moto

45


SHOPPING accessoris

Escull manillar per a la teva Harley La marca americana disposa d’una gran varietat de nous manillars, tots diferents, perquè triïs el que més s’adapti a la teva personalitat. Manillars amb la tradicional posició chopper, d’altres amb les mans i els braços alçats…

Paramans MX Storm

Són els paramans d’Acerbis, posats a punt per Aubert i Philippaerts amb una protecció extra contra pedres i condicions meteorològiques.

MX Storm

Antirobatori per als cascs Helmo Aquest antirobatori fa la forma dels contrapesos del manillar i serveix per assegurar dos cascs, un a cada banda del manillar. Simplement hem de passar una espècie de penjador metàl·lic pel casc, on es fixa el cadenat Helmo. El kit inclou dos cadenats contrapès, dues claus de seguretat, dos penjadors portacasc i dos parells de fixacions, ajustables al diàmetre del manillar. Opcionalment, tenim una funda de casc impermeable, específica per a l’Helmo, en un color groc de gran visibilitat. Preu funda: 7 €. PVP

Helmo

46 c l u b m o t o

49 €

Acerbis

PVP

39’95 €


Posa’t al dia amb les últimes tendències per a tu i per a la teva moto

equipament

Jaqueta enduro Scott Dissenyada per garantir la comoditat i el confort més grans. Està confeccionada amb teixit de niló, recobert a la part inferior del darrere amb una xarxa de polièster.

PVP

Scott

159’95 €

cascs

Casc Eyelash de Chupa Chups Eyelash és un casc fabricat per NZI, còmode, lleuger i que al mateix temps ofereix una bona protecció. També incorpora una imatge gràfica molt espectacular.

Eyelash

NZI

PVP

85 €

moda Camises Harley-Davidson Harley-Davidson acaba de treure al mercat una col·lecció de camises de màniga curta perquè puguis sentir la teva marca al més a prop possible, amb uns estampats originals i atrevits. Són a la venda en els concessionaris oficials de la marca. PVP

Harley

123 € club moto

47


sabíeu que... ...Víctor Palomo va ser el primer pilot del país a guanyar un títol en les cilindrades grans, 23 anys abans que ho fes l’Àlex Crivillé en els 500 cc? Text: Jaume Ballbè / fotografies: ARXIU CLUB MOTO

Víctor Palomo

Lluitador i aventurer

V

íctor Palomo va néixer a Barcelona el 1949, i, a diferència de la majoria de pilots, la seva passió quan era petit no eren les motos sinó els esports aquàtics, especialment l’esquí nàutic. Va orientar els seus esforços cap a aquest esport i ràpidament

van començar a arribar els resultats. Des de petit va acumular multitud de premis, fins que el 1967 va aconseguir el Campionat d’Europa i el 1968 el Campionat del Món, tots dos dins de la modalitat d’eslàlom. Víctor Palomo era un inconformista i un amant de l’esport, i tot i que es va llicenciar en dret, va dir que “mai s’asseuria a treballar darrere d’una taula”. El 1971 es

10 anys en l’elit Víctor Palomo, va estar 10 anys corrent el Mundial de Motociclisme en circuits mítics, molts dels quals ja no existeixen, com ara Brno, Opatija, Imatra –amb els seus famosos passos a nivell– o Anderstorp i lluitant, i en ocasions guanyant, a grans llegendes del motociclisme dels anys 70 i 80. 48 c l u b m o t o


EN VÍCTOR Va COMENÇAR PRACTICANT l’esquí nàutic aconseguiNT EL 1967 el Campionat d’Europa i el 1968 el Campionat del Món, tots dos dins de la modalitat d’eslàlom va preparar per competir en el campionat mundial de salts d’esquí aquàtic que s’havia de celebrar en el llac de Banyoles, però en aquell moment van començar els problemes físics: els genolls i les vèrtebres no van resistir l’impacte dels cops en caure a l’aigua i va haver de deixar l’esquí nàutic.

Una altra de les passions de Palomo era la velocitat. Va participar en diversos esports com ara motocròs, bobsleigh, ral·lis, hoquei gel i motos de velocitat. Encara que en un principi va escollir, en el món de les dues rodes, l’especialitat de motocròs perquè tenia amistat amb la família Giró, propietaris d’Ossa, que li van preparar una motocicleta per competir, els salts van fer que es ressentís de les seves antigues lesions a les vèrtebres i els genolls i va decidir que es passaria definitivament a la velocitat.

Va anar a Anglaterra, on la família Giró el va posar en contacte amb Barry Sheene. Aquest li va regalar la seva pròpia Bultaco TSS perquè competís, i Palomo va haver de demanar a Paco Bultó que li envies per avió un cigonyal per a la TSS de Sheene, que el tenia trencat. Palomo no va poder córrer mai amb aquella Bultaco perquè el dia abans de la carrera no va trobar cap pneumàtic adequat per a la roda de davant i li va ser impossible participar-hi. Llavors Sheene li va fer una pregunta, la mateixa que el dia que es van conèixer: “Tens calés per comprar una Yamaha”? Víctor s’ho va prendre al peu de la lletra i va anar a França, on els seus contactes de l’època de l’esquí aquàtic el van posar en contacte amb Sonauto (importador francès de Yamaha) i els va encarregar una 250. Un cop va tenir la moto japonesa, l’any del seu debut, el 1972, va batre Ángel Nieto a

club moto

49


El 1973 va decidir disputar el Mundial al complet i es va comprar una furgoneta per recórrer el Continental Circus

© Pierre Gabriele

Víctor Palomo: Lluitador i aventurer

Estoril (Portugal). Nieto va trencar la Derbi i Palomo es va embutxacar 30.000 de les antigues pessetes com a guanyador de la cursa. Amb aquests diners va tornar a Anglaterra per córrer contra Sheene i Read, els millors pilots britànics del moment. Va quedar 6è, i a partir de llavors va tenir moltes ofertes per pilotar motos, com les Norton al Paul Ricard, on va fer la pole, encara que va patir una caiguda en la carrera. Sense conèixer el circuit, Palomo va debutar el 1972 a Montjuïc en les curses de resistència i va quedar 7è.

El FIM 750 del 1976 el va aconseguir amb Yamaha, amb un total de 3 victòries en les 3 últimes proves a Silverstone, Assen i Hochenheim 50 c l u b m o t o

El 1973 va decidir disputar el Mundial al complet i es va comprar una furgoneta per recórrer el Continental Circus. Com que no tenia palmarès, li era molt difícil entrar en una carrera. En alguns circuits, la mà de Nieto li obria les portes, i en altres, com a Hochenheim, va haver de donar literalment la pallissa al director de cursa perquè el deixés córrer. Al circuit alemany va aconseguir aquell any ser 9è en 250 cc i 2n en 350 cc. Des de llavors va tenir obertes les portes a tot arreu. El 1974, en el circuit de Montjuïc, va guanyar la cursa contra l’alemany Braun, però seguía sense tenir accés a cap mena d’ajut econòmic per fer el mundial amb garanties. Aquell any la FIM va crear la categoria dels 750 cc. El 1976, l’escuderia de Ferry Swaep li va oferir de córrer en aquesta nova categoria. Es va classificar dins dels 3 primers, amb opcions de guanyar el títol, però a Nürburgring, l’estrep de Palomo va impactar contra el turmell de Patrick Pons i li fracturà. Inesperadament, el cap de l’equip va fer fora Palomo, que es va quedar sense moto. Llavors, l’equip Sonauto, en què precisament corria Pons, li va oferir les seves motos perquè pogués acabar el mundial. D’aquesta manera Palomo va fer-se amb el campionat dels 750 cc. El campionat FIM 750 del 1976 el va aconseguir amb una Yamaha privada i una Yamaha Sonauto, amb un total de 3 victòries en les 3 últimes proves a Silverstone, Assen i Hochenheim, amb 14 punts d’avantatge sobre Gary Nixon, el segon classificat.


L’any següent tot es presentava molt bé, tenia patrocinadors i Sonauto havia posat a disposició de Palomo 3 Yamaha semioficials per a les categories de 250, 350 i 750 cc, però les caigudes de Daytona, Paul Ricard i Dijon van fer que el patrocinador l’abandonés. Llavors es va dedicar en exclusiva al mundial dels 750 cc. A Assen, però, va tornar a caure, es va fracturar un peu i va haver de dir adéu a la temporada.

VÍCTOR PalOmO: LLuITadOR I aVENTuRER

Víctor Palomo va patir un cúmul de desgràcies encadenades i quan semblava que res podia anar pitjor, el 7 de juliol de 1979, en les 24 Hores de Montjuïc i mentre pilotava una Ducati 900 (feia parella amb Carlos Morante), en la tercera hora de carrera no va poder esquivar un pilot que anava sense llums perquè tenia la moto avariada. L’accident va tenir lloc en un canvi de rasant, quan Palomo anava a 230 km/h. L’impacte va ser brutal i la Ducati va quedar trencada en dos trossos. El pilot barceloní es va fer múltiples fractures a les cames, inclús va estar a punt de perdre’n una, la dreta. Els cirurgians, finalment, li van fer implants d’os del maluc i Palomo va poder salvar-la, encara que li va quedar 2 centímetres més curta que l’altra. Tothom creia que Víctor Palomo no tornaria a competir mai més, però la seva força de voluntat va fer que se sobreposés al dolor i a la diabetis que patia des de feia temps i que dificultava que les ferides se cicatritzessin, i va tornar a córrer en els 500 cc. Palomo va aconseguir un increïble 8è lloc al Jarama el 1982, però al juliol es va trencar la pelvis a Iugoslàvia. Aquest enorme pilot va morir a Girona l’11 de febrer de 1985, amb 36 anys d’edat, a causa d’un coma diabètic. Fins aquí la història del primer pilot de casa nostra a aconseguir un títol en les grans cilindrades. Un pilot que, a més, va alçar-se també amb un títol mundial d’esquí aquàtic, i que ha caigut en l’oblit moltes vegades. Per tot plegat creiem que es mereix un petit homenatge des d’aquestes pàgines.

sENsE CONÈIXER EL CIRCuIT, PaLOMO Va dEbuTaR EL 1972 a mOnTJUÏC EN LEs CuRsEs dE REsIsTÈNCIa I Va QuEdaR sETÈ

club moto

51


moto & TU

Novetats, ofertes, comparatives i accessoris per a la teva moto

maqueja

ofertes Honda SH300i ’10

4.479 €

Amortidors Kundo Kundo ha tret al mercat un catàleg de nous amortidors de gas, especials per a escúters, que proporcionen més seguretat en la conducció i un confort més gran. N’hi ha per a quasi totes les marques i a un preu força assequible. La parella d’amortidors per a la Yamaha X-Max 125/250 costa 158 €.

Quilla Suzuki Gladius Puig ha fet una quilla especial per a la Suzuki Gladius. Està fabricada amb ABS, no demana de fer cap modificació a la moto i s’entrega amb el kit de cargols. També porta un conjunt d’adhesius de diferents colors perquè cada client la personalitzi al seu gust.

Accessoris Triumph La marca anglesa ofereix nous accessoris per a la seva gamma Urban Sports. Són aquests: Manetes d’embragatge i de fre anoditzades (173 €), nous colors per als kits cobreradiadors de la Speed Triple i la Street Triple (94 €) i tapa basculant amb fibra de carboni (86 €). 52 c l u b m o t o

Escapaments Polini Scooter Team 2

Concessionaris Honda

Suzuki Gladius 650 ’10

6.509 €

Aquests escapaments han estat creats amb la tecnologia desenvolupada en les curses per Polini, i són adaptables a diversos models d’escúter de 50 cc. Conjunten grans prestacions, optimització de potència en qualsevol règim de revolucions, gran fiabilitat i màxima resistència mecànica. Preu: 157,53 €. Concessionaris Suzuki

Yamaha WR450F ’11

7.499 €

Manetes de fre i d’embragatge de Lightech Les manetes de fre Lightech són abatibles i estan disponibles amb regulació a la dreta, a la maneta mateix, o a l’esquerra, a través d’un comandament. Estan fabricades amb magnesi. Les manetes d’embragatge racing, també de magnesi, s’armen sobre els ancoratges originals i tenen articulació regulable. El pes mitjà de les manetes és de 35 g, i només estan disponibles en color negre. Preu: 79 € la de fre i 68 € la d’embragatge.

Concessionaris Yamaha

Honda CBF600S

7.199 €

Concessionaris Honda


Rep còmodament la revista a casa teva per només

30€

*

l’any + 1 samarreta

posa’t la Club Moto!!

1 subscripció = 1 samarreta de regal!

*

Subscripció per 1 any a la revista CLUB MOTO: 10 números l’any, amb una samarreta inclosa (talles XXL, XL, L, S i M en colors vermell o negre). Promoció vàlida fins a la fi de les existències.

Nom: ...................................................................Cognoms: ........................................................................................................................................

NIF:...........................................................................................................Professió:.................................................................................................

Adreça: .......................................................................................................Codi i població:..................................................................................

Telèfon:........................................................... Adreça electrònica: ..................................................................................................................

Domiciliació bancària Pots fer també la subscripció per telèfon al 902 180 669, per correu electrònic a clubmoto@idemmedia.net o per fax al 93 408 15 67


campioníssimes

Honda NSR 500 Buscant la perfecció

La NSR 500 va ser la motocicleta de competició presentada pel fabricant japonès per còrrer en el campionat mundial de 500 cc. Utilitzada des de 1984 fins a l’arribada de la MotoGP. Text: gizmo / FOTOS: ARXIU CLUB MOTO

L

a mítica Honda NSR 500, probablement la moto de competició més equilibrada que s’ha construït mai, va néixer el 1984 amb un clar objectiu: una nova distribució dels pesos més racional en comparació de l’anterior model, la NSR de 3 cilindres, que començava a mostrar-se inferior a la Yamaha OW 70. La NSR de 4 cilindres necessitava un nou xassís per tal d’optimitzar la distribució del pes, i per això el dipòsit de benzina es va col·locar sota el motor. La benzina era impulsada mitjançant bombes de depressió a un petit dipòsit de 200 cc que estava al manillar, i d’allà, per depressió, arribava als carburadors. El motor era un 4 cilindres en V a 90° de 2 temps. El primer i el tercer cilindres estaven en vertical, i el segon i el quart en horitzontal. 54 c l u b m o t o

De seguida van sorgir les primeres polèmiques perquè Yamaha i Suzuki van demanar explicacions a la FIM sobre la legalitat dels dos dipòsits de benzina de l’Honda, perquè si sumem la capacitat dels dos dipòsits (el de sota el motor, de 31,8 L, i l’altre, el petit, de 0,2 L) se sobrepassava el límit permès pel reglament. La polèmica va quedar resolta a favor d’Honda, gràcies a l’argument que no podia ser considerat dipòsit un recipient amb menys de 2 L de capacitat. La moto va ser conduïda per Fast Freddie Spencer, i aquell 1984 no va tenir grans èxits, ja que Spencer l’alternava amb la vella de 3 cilindres i al final va acabar 4t al Mundial. El 1985, la NSR 500 de 4 cilindres, tot i que tenia el mateix plantejament, va tornar a les solucions tècniques més convencionals. Així, el dipòsit de benzina va tornar a la posició de sempre i el motor va ser redissenyat per fer-lo tan compacte com


Un recorregut per la història de les motos campiones del món i els seus pilots

Freddie Spencer, a dalt, i l’australià Wayne Gardner, a baix, van ser els primers pilots en guanyar títols amb aquesta màquina prodigiosa

club moto

55


L’any 1987 Wayne Gardner guanyà el Campionat del Món de motociclisme de velocitat de 500cc amb la NSR 500.

56 c l u b m o t o


Honda NSR 500

El 1986, la NSR era més que una simple evolució de la moto de 1985. Com a gran novetat hi trobem les llantes de magnesi fos possible. Es va utilitzar majoritàriament la fibra de carboni i el pes va baixar considerablement, fins al punt que aquest model va arribar a ser la moto més lleugera de la seva categoria. Els resultats van confirmar la validesa de la moto i Spencer va guanyar el títol aquell any amb 7 victòries i 3 segons llocs. El 1986, la NSR era més que una simple evolució de la moto de 1985. Com a gran novetat hi trobem les llantes de magnesi, que deixen enrere definitivament les llantes Comstar de fibra de carboni del model anterior. El bastidor de doble bressol d’alumini va ser modificat per reduir l’amplada de la moto, augmentant-ne al mateix temps la rigidesa. El motor seguia sent un 2 temps de 4 cilindres en V a 90°, refrigerat per líquid i amb cilindres quadrats de 54 x 54 mm. La cilindrada era de 499 cc i la potència va augmentar fins a

més de 140 CV. Aquell any, Spencer, amb problemes físics, va cedir el lloc a l’australià Wayne Gardner, que va ser subcampió del món per darrere d’Eddie Lawson. El 1987 la moto va ser totalment redissenyada, ja que els pilots es queixaven de la seva poca competitivitat, sobretot pel que fa a potència (brusquedat en l’entrada, manca general de potència) i alguns problemes d’estabilitat en els revolts ràpids. Primer es van introduir canvis en la part cicle per millorar la manejabilitat. Els carburadors es van disposar al mig de la V dels cilindres i no darrere com s’havia fet fins aleshores. També es va treballar en els cilindres per millorar l’entrega de potència i es va adoptar un revolucionari radiador semicircular que millorava la refrigeració, però sense augmentar-ne la mida. Així, Wayne Gardner va guanyar el competitiu Mundial d’aquell any. club moto

57


Honda NSR 500

Freddie Spencer

Una estrella fugaç En la història del motociclisme és molt difícil trobar un pilot de la seva categoria i genialitat.

58 c l u b m o t o

F

ast Freddie és el més petit d’una família dedicada totalment al món del motor. Va néixer a Shreveport (Louisiana) el 20 de desembre de 1961. Tant el pare com el germà gran corrien en moto, i la mare i la germana també havien corregut en karts. Es pot dir que la benzina circulava per les venes de Spencer. El petit Freddie participa als 6 anys en la seva primera cursa de dirt bike. Als 10 ja compta en el currículum amb 83 victòries en les 90 carreres que havia disputat. Llavors deixa els circuits de terra per passar a les pistes d’asfalt, i segueix guanyant pràcticament totes les carreres; d’aquí li ve el sobrenom de Fast (ràpid). El 1980, Freddie participa en el

Gran Premi d’Àustria amb una motocicleta privada, però al posar-se el semàfor en verd al començament de la cursa, un desafortunat cop amb el genoll a l’aixeta de la benzina posa punt i final a la seva primera incursió en el Continental Circus. L’any següent es presenta a Silverstone (Anglaterra) amb una Honda NR oficial de 4 temps, però s’ha de retirar en les primeres voltes. Va ser suficient, però, perquè quedés palès el talent innat per anar en moto de Spencer. El 1982, Fast Freddie decideix disputar el Mundial al complet, i Honda li confia la nova NS 500 tricilíndrica de 2 temps. Spencer fa equip amb el japonès Katayama i l’italià Marco Lucchinelli, vigent


Honda NSR 500

campió del món de la cilindrada reina (els antics 500 cc). Després de la carrera inaugural a l’Argentina, Spencer demostra que no és al Mundial per fer de comparsa i aconsegueix la seva primera victòria a Bèlgica. Aquest és també el primer èxit de l’Honda tricilíndrica. Aquell any, Franco Uncini guanya el Mundial, Roberts queda 2n i Spencer s’apunta el 3r lloc. El 1983 la lluita amb Roberts és aferrissada, però finalment Spencer guanya el seu primer títol en la categoria reina. El 1984, amb Roberts ja retirat, el seu gran oponent és Eddie Lawson. Spencer guanya cinc curses, però al final el títol va a parar a les mans de Lawson. El 1985, Freddie Spencer comu-

nica que correrà en dues cilindrades, 250 i 500 cc. Tothom s’ho mira amb escepticisme perquè fins llavors cap pilot havia aconseguit una proesa com aquesta. Però Spencer demostra a tothom que és, probablement, el millor pilot de la història del motociclisme, perquè aconsegueix amb Honda els títols de 250 i 500 cc en la mateixa temporada, fita que cap pilot ha pogut aconseguir mai més. El 1986, l’enorme esforç del doblet del 1985 passa factura, i Spencer, amb tendinitis al braç dret, no és el mateix. De fet, no va guanyar cap Mundial més. Així s’apagà una estrella fugaç, la més brillant que mai hagi donat l’univers motociclista.

probablement ÉS el millor pilot de la història del motociclisme, perquè aconsegueix amb Honda els títols de 250 i 500 cc en la mateixa temporada

club moto

59


motoTURISME

El Camí de Santiago en escúter! Una colla de motards tria el TGB Express per fer el popular camí. El binomi muntanya i escúter mai havia funcionat tan bé. Text: JOrdi garcía / FOTOGRAFIES: TGB MOTOS

60 c l u b m o t o


Les ànsies d’aventura de la colla els va portar a fer “l’encara més difícil” circulant per la muntanya en un escúter de repartidor urbà

N

o hi cap dubte que dins del món del motor el ral·li Dakar és el rei sense cap discusisió. Això ja ho sap José M Peña, l’impulsor d’aquesta aventura que us presentem, ja que ha fet el Dakar en dues ocasions: l’última celebrada en continent africà i la primera del continent americà. Però fer el Dakar són paraules majors, així que Peña i els seus companys es van decidir a fer alguna cosa especial sense haver de passar per la preparació i el sacrifici que suposa el ral·li dels ral·lis. club moto

61


El Camí de Santiago EN escúter!

Així, què podien fer que calmés la seva set d’emocions fortes? La Route 66? Anar al Cap Nord? Fer la Panamericana? No, calia fer alguna cosa més especial: es van deci-

62 c l u b m o t o

dir pel camí de Santiago, la gran aventura de l’Edat Mitjana on els viatgers anaven a veure el final del món conegut. La colla de José M, però, va voler afegir més dificultat al viatge i van decidir que ho farien en la moto menys adequada per circular per camins de muntanya: l’escúter. Ganes d’enredar la troca? Sí, i què! Així, van plantejar la idea a TGB Espanya que de seguida els va dir que sí, confiantli’s sis escúters TGB Express, una màquina amb la qual s’hi guanyen la vida multitud de repartidors. I així va començar la seu original camí de Santiago: amb escúters preparats per anar per la jungla urbana, però sense cap experiència en les zones rurals. Una experiència que, segons ells, els va “fer crèixer com a persones”, en plena lluita contra els elements. I és que, l’aventura és l’aventura.


El Camí de Santiago amb escúter!

Les dificultats van ser nombroses, però no faltava l’essencial en aquest tipus d’empreses: les ganes de passar-s’ho bé...

club moto

63


pit line club cinema Destino oculto / Als cinemes

Podem lluitar contra el destí?

C fitxa Direcció i guió: George Nolfi Història: Philip K. Dick País: EUA Any: 2011 Gènere: Thriller ciència-ficció Durada: 107 min Repartiment: Matt Damon, Emily Blunt, Anthony Mackie, Terence Stamp, Daniel Dae Kim, Shohreh Aghdashloo, John Slattery Productor: Chris Moore, Michael Hackett, George Nolfi i Bill Carraro Música: Thomas Newman Fotografia: John Toll Muntatge: Jay Rabinowitz Productora: Universal Pictures

ada persona té un destí, i cada destí és molt diferent als altres. Però heus aquí la pregunta, som amos del nostre propi futur? El destí està escrit, o bé l’anem modificant amb cadascuna de les nostres accions dia a dia? No és la primera vegada que veiem en la gran pantalla una pel·lícula amb aquest fil argumental, com per exemple en la recent Más allá de la vida o en l’actual Destino final, en les quals podem veure com nexe comú la conjugació acció-reacció. Però la missió de totes elles és fer recapacitar l’espectador sobre alguna cosa que per a molts és impensable: el nostre futur està escrit? Destino Oculto que ens explica la vida de David Norris (Matt Damon) un jove polític que tracta d’arribar a convertir-se en senador de l’Estat de Nova York. Elise Segelles (Emily Blunt) una noia diferent a totes les dones que David ha conegut es creua en la seva vida. Aviat el jove opositor al Senat Norris s’adonarà que està enamorat i que Elise és la dona de la seva vida, però no li serà fàcil aconseguir el seu amor per culpa d’uns personatges misteriosos que intentaran evitar l’enamorament costi el que costi per uns anomenats “Agents del Destí”. El guionista d’Ocean’s Twelve i coguionista de l’Ultimàtum de Bourne, George Nolfi, s’anima a guionizar i dirigir aquest thriller de ciència ficció amb tints amorosos basada en la novella The Adjustment Team de l’escriptor nord-americà Philip K. Dick, també autor de Minority Report, un títol què ens indica què ens trobarem a la sala.

cd música MANEL, 10 MILLES PER VEURE UNA BONA ARMADURA

fitxa Segell: Warner/Discmedi Gènere: Pop Publicació: 15/03/2011

Els mitjans espanyols ja s’han fet ressò i no entenen res, o sí: els Manel són líders de descàrregues a la plataforma iTunes! Doncs sí, amics, un grup que canta en català, a camí entre el pop i el folk, i amb unes entremaliades lletres –del millor de la seva producció, potser– plenes de poesia quotidiana. Totalment recomanable.

64 c l u b m o t o


Llibres, pel·lícules, Internet, música i lleure interactiu

llibres TRIAL MADE IN ITALY 1975-1985. HISTORIA, TÉCNICA, SPORT, ANÉCDOTAS

fitxa Autors: Valentí Fontserè i

Aprilia, Beta, Fantic, Italjet... són marques italianes Giulio Mauri Pàgines: 312 mítiques en la història del trial, les que van prenText: espanyol dre a poc a poc el relleu de les motos catalanes Preu: 40 € i van portar a tants dels nostres pilots al cim del trial mundial. Aquesta és la història d’aquelles marques en la seva primera època (fins al 1985 i l’aparició del monoamortidor), les seves motos i les seves gestes, investigada i escrita pel gran trialer català Valentí Fontserè i el reconegut periodista italià especialitzat en trial, Giulio Mauri.

MOTO GP TECHNOLOGY. THE OFFICIAL BOOK

fitxa Autor: Neil Spalding

Aquest llibre ofereix una anàlisi detallada de la Edita: Haynes Publishing tecnologia d’avantguarda i de les motocicletes Pàgines: 248 utilitzades avui en dia a MotoGP. Cada àrea del Text: anglès disseny d’una motocicleta de competició s’exPreu: 30,50 € plica en un llenguatge pràctic i amb capítols per fabricant i seguint el desenvolupament de la versió actual de cada màquina a través d’una definició detallada. Aquesta segona edició del llibre ha estat actualitzada per incloure l’evolució dels tres primers anys de la cilindrada de 800cc a MotoGP, que es va introduir el 2007.

dvd WORLD OUTDOOR TRIAL 2010

fitxa Edita: Duke Video

L’aparentment imparable Toni Bou va assolir el Durada: 213 min seu vuitè títol mundial al final d’una altra temIdioma: anglès porada emocionant del trial a l’aire lliure i aquest Preu: 27,50 € vídeo resum et porta tots els moments destacats de totes les proves. Amb els millors instants de cada cursa de les vuit rondes, el repàs mostra com el català, que ho tenia tot al seu favor, va lluitar contra els rivals més directes, Adam Raga i el japonès Takahisa Fujinami, per revalidar el títol mundial outdoor per quarta vegada consecutiva. Llibres i DVD a LibroMotor. Muntaner, 400 08021 Barcelona / Tel. 93 417 52 20 / www.libromotor.com club moto

65


last LAP

Una última volta per l’actualitat més divertida i curiosa

EL gARAtgE

Tatxin, tatxin brmmm Sempre havíem pensat que la bateria era essencial en una moto, però pensàvem que era una altra cosa. Hem d’obrir la nostra ment a les innovacions tecnològiques...

L'ApAssiOnAnt O MÓn DE LA MOt

pàdoc girls

De monomoto només hi ha una

El món de les dues rodes és curiós. Però el món de LA RODA és, certament, delirant. Doncs sí amics, us presentem la primera moto que no sembla una moto. De fet és una monomoto. No vull pensar com acabes després de fer el viatge... 66 c l u b m o t o

El món de la moto és ple de noies molt naturals...


MOTOS DE CINE QUAN LES MOTOS SÓN TAMBÉ PROTAGONISTES

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

w w w. c l u b m o t o . n e t

2 0 11

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 81 · 2 011 ·

MÉS MOTOS KIT CANNONBALL MV AUGUSTA TRIUMPH SPRINT GT DAELIM S3 125 FI

YAMAHA WR125X · BMW K1300S · VICTORY VEGAS OCEAN BLUE · HONDA SW-T400

PRIMERA PROVA

HONDA SWT400 INTERURBANA YAMAHA WR125X DIVERSIÓ ASSEGURADA VICTORY VEGAS OCEAN BLUE L'ALTRA AMERICANA

Gran esportiva BMW K1300S

AUGMENTA LES PRESTACIONS

81

MOTOTURISME EL CAMÍ DE SANTIAGO EN ESCÚTER!

SABÍEU QUE VÍCTOR PALOMO LLUITADOR I AVENTURER

CAMPIONÍSSIMES HONDA NSR 500 BUSCANT LA PERFECCIÓ

ClubMoto #81  
ClubMoto #81  

The first motorcycle magazine in Catalan