Page 1

VESPES I LAMBRETES: LES ICONES MOD

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

HONDA CBR1000RR FIREBLADE ABS · RIEJU TANGO 250 · YAMAHA X-MAX 250 · GOELIX VIVA · KAWASAKI ER-6F

2010

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 75 · 2 010 ·

w w w. c l u b m o t o . n e t

PRIMERA PROVA

RIEJU TANGO 250 SURFEJA PER LA NATURA YAMAHA XMAX 250 MÉS APTITUDS GOELIX VIVA ELECTRIC CITY PRIMERA PROVA

HONDA CBR1000RR FIREBLADE ABS UN DIA A LES CURSES

MÉS MOTOS MV AGUSTA BRUTALE YAMAHA TÉNÉRÉ 1200 SUZUKI BURGMAN FUELCELL BETA ENDURO 4T NOVES VICTORY

Més agressiva KAWASAKI ER6F

RENOVADA A FONS ESTÈTICAMENT

75

CAMPIONÍSSIMES MONTESA SPRINT PETITA TRIOMFADORA

MISCELLÀNIA JULIEN DUPONT UN ARTISTA SOBRE LA MOTO

MOTOAVENTURA IMPALA MARROC 2009 UN REGAL PER ALS SENTITS i 3


número 75 · 2010 tercera època E n aq u E s t pa í s , E l m o to c i c l i s m E pa r l a E n c ata l à

HonDa cbr1000rr FirEblADE AbS PÀg. 14

.NET Fulleja la nostra edició digital. i fes la teva reserva de subscripció. tindràs regals i promocions!

Miscel·lània 10 Un artista sobre la moto. Julien Dupont

és un veritable artista de carrer que trasllada l'espectacle del trial indoor a indrets urbans.

Motos 14 Honda cBr1000rr Fireblade aBs.

La Fireblade ha estat la referència esportiva de la marca japonesa. Ara incorpora l'ABS per esdevenir una superbike en majúscules.

20 rieju tango 250.

Una bona companya per fer excursions per camins i per gaudir de la muntanya i del plaer de la moto a la natura.

24 Yamaha X-Max 250. Aquest reeixit escúter ha estat renovat tant en 125 com en 250 cc. Ara, la nipona Yamaha l'ha redissenyat estèticament i n'ha millorat el comportament en carretera. 32 Goelix viva.

Una nova marca d'escúters totalment elèctrics perquè les nostres ciutats siguin més netes.

38 Kawasaki er-6f. Una imatge més agressiva que la versió anterior fa d'aquest un model esportiu similar a les Ninja.

Sabíeu que... 46 la icona mod. El moviment mod va triar les tendències que arribaven del continent europeu.

Campioníssimes 50 Montesa sprint.

Una motocicleta molt famosa en la seva època i que va guanyar diversos mundials.

Motoaventura 56 expedició impala al Marroc 2009 (i 3).

Tercer i últim capítol d'aquesta sèrie que ens ha narrat la travessa pel Magreb d'un grup d'impalistes. sEccions 4 6 44 54 62 64 66

Warm up motomagazín shopping moto i tu moda pit line last lap 10 Julien Dupont club moto

3


warm up La indústria catalana de les dues rodes amb les noves tecnologies Des de ja fa molts anys, la indústria catalana de la motocicleta ha Sis empreses estat capdavantera a l’hora d’oferir nous productes. Un bon exem- catalanEs

ple n’és el ressorgiment de la marca Ossa, que, amb el seu model de s'alien per trial, ha estat un focus d’atenció mundial. També hi ha el cas de les motos elèctriques, que representen el crear una futur més immediat pel que fa a mobilitat urbana. Sis empreses cata- moto urbana lanes (entre fabricants i proveïdors) del sector de la moto s’han posat elèctrica d’acord per desenvolupar plegats una moto elèctrica amb tecnologia catalana. Les sis empreses són el fabricant gironí Rieju, l’empresa d’enginyeria especialitzada en el disseny de vehicles de dues rodes Arianetech, i els fabricants de components JJuan, Guilera, Beon Automotive i Advanced Frame Technology. Per tirar endavant un projecte d’aquesta envergadura es compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, que hi aportarà 800.000 euros en ajudes a través de l’agència Acc1ó. El cost total del projecte supera els 2.000.000 d’euros.

Biaggi segueix guanyant al mundial de Superbike L’italià Max Biaggi, 4 cops campió del món de 250 cc i pilot destacadíssim en la categoria reina, està reverdint llorers en el mundial de Superbike fent volar la competitiva Aprilia RVS4. A Monza, Biaggi va Max Biaggi i l'Aprilia aconseguir un espectacuRSV4 DE l'EQUIP Alitalia, lar doblet i els tifosi van estar encantats de la vida, SÓN la combinació ja que, com va comentar el italiANA PERFECTA que senyor Colaninno, presiva ACONSEGUIR un dent del Grup Piaggio, “És un diumenge totalment contundent dobleT davant d'una multitud italià: des del circuit, el pilot, la moto, els pneumàtics i la benzina fins al patrocinador. DE 115.000 TIFOSI Aquest és el somni d’Itàlia.” 4 club moto


fundacion 105x235.pdf

1

10/05/10

13:13

Asegurando tu presente E n aq u e s t paí s , e l m oto c i cli s m e pa r l a e n c ata l à

aseguramos su futuro

Espronceda, 353, entl. 2a. 08027 Barcelona. Tel. 93 408 41 51 Fax 93 408 15 67. Correu electrònic: clubmoto@idemmedia.net

www.clubmoto.net Director editorial Jordi Gironès jgirones@idemmedia.net Director Joan Navarro jnavarro@idemmedia.net Director de màrqueting i relacions institucionals Jordi Cos jcos@idemmedia.net Conseller editorial Xavier Gironès xgirones@idemmedia.net Redacció Joan Torra, Jordi Garcia i Jaume Ballbè redaccio@clubmoto.net C Seccions Gerard Cadevall, A Fons; Jordi Granados, M Mototurisme; Jordi Cos, Consell expert; Gizmo, Campioníssimes; Mingo Rovira, Moda Y Departament gràfic CM Andreu Villanueva Rubèn López MY Pilots de proves CY Ignasi Codina Jordi Iborra CMY Edició lingüística Ortocat Serveis Lingüístics K Fotografia Pere Boixaderes Producció Taller de Comunicació Espronceda, 353 entl. 2a. 08027 Barcelona Distribució SADE 93 335 78 40 Subscripcions subscripcio@clubmoto.net Dipòsit legal B-10651/02 © Abril 2010 CLUB MOTO no pot ser reproduïda per cap mitjà electrònic, òptic, electromagnètic ni per fotocòpia, sense el permís exprés de l’editor i sempre que se n’esmenti la procedència.

Nani Roma

Vencedor del Dakar

CON LA FUNDACIÓN NANI ROMA

UNA META COMÚN Por cada nueva póliza contratada destinamos 1€ a la Fundación Nani Roma, que trabaja por la integración de los jóvenes a través del deporte y por el desarrollo de los pueblos africanos.

ESPECIALISTAS EN SEGUROS DE MOTO Y QUAD

www.amv.es • 902 125 750

CLUB MOTO és membre de l’APPEC. revista patrocinada per la Federació Catalana de Motociclisme

Telèfon de subscripcions i atenció al client 902 180 669

AMV HISPANIA CORREDURÍA DE SEGUROS S.L. Inscrita en el registro Mercantil de Madrid. Tomo 17236. Libro 0. Folio 52. Sección 8ª. Hoja M-295390. Inscripción 1ª. C.I.F. B-83204586. Inscrita en el Registro de la D.G.S.F.P. con la clave J-2169 concertado seguro de Responsabilidad Civil Profesional y dispone de capacidad financiera en los términos exigidos por la Ley 26/2006 de 17 de Julio.


motomagazín

news Honda, líder en matriculació de motocicletes honda ha estat, un any més –i ja en són 23!–, la marca líder en matriculacions. Així, el 2009 honda va matricular un total de 21.581 motos, cosa que representa una quota de mercat del 16,1%. El model Sh125 ha estat el més matriculat, amb 5.427 unitats. Des de la seva aparició a Espanya, el popular Scoopy ha venut un total de 151.231 unitats. Amb altres paraules: honda i el seu Scoopy segueixen al capdavant de les matriculacions a Espanya tot i la crisi del mercat.

lA bèStiA DE MV agusta

J

a són als concessionaris d’Agusta les noves Brutale 990R i 1090RR. Aquestes noves versions han estat renovades tant estèticament com tècnicament. El xassís multitubular, el basculant i el subxassís són nous. El motor de la 990R augmenta la cilindrada des dels 982 fins als 998 cc, amb un nou conjunt d’injecció electrònica Mikuni de 46 mm i sistema de control de tracció. El preu de la 990R és de 16.500 euros, i el de la 1090RR, de 19.995 euros.

Welcome pack d’Aprilia i Moto Guzzi tots els compradors d’una Aprilia Shiver 750 o Shiver Gt, Dorsoduro, mana 850, mana Gt, de qualsevol model de tota la gamma pegaso 650 i de qualsevol model de moto Guzzi, rebran un welcome pack amb les millors 50 rutes per Espanya per a motoristes. Amb aquesta iniciativa es vol premiar els compradors d’algun d’aquests models.

TNT de KTM tNt és una experiència en circuit que tots els participants aprofiten, sigui quin sigui el seu nivell de conducció. Els entrenaments es fan amb monitors especialitzats, i les persones inscrites es divideixen en grups segons l’experiència que acreditin. també s’hi pot provar la gamma completa d’asfalt de la marca taronja. per a més informació: www.raceorange.com.

6 club moto

rESErVA lA NoVA suPEr tÉnÉrÉ!

L’

esperada Yamaha Super Ténéré 1200 ja es pot reservar. Aquesta especial motocicleta tan sols estarà disponible en l’edició especial DiSpoSA DE tot El First Edition, que inclou el pack QUE ES NEcESSitA d’aventura que consisteix en dues maletes laterals d’alumini, pEr EnDinsar-sE el protector de far, el protector pEr cArrEtErES d’alumini del motor i un adhesiu DE Muntanya especial amb el lema First Edition.


L’actualitat del món de les motos i els seus protagonistes

Noves Beta Enduro

J

Suzuki Burgman Fuel-Cell

A

l saló de Tokyo, Suzuki es pot recarva presentar el Burgman regar en pocs Fuel-Cell, un prototip del reconegut escúter Burgman minuts, amb de la marca equipat amb cèl·lula de una autonocombustible. Un tanc d'hidrogen mia d'uns 350 de 70 MPa (el més alt emprat fins ara en un motocicleta) permet una quilòmetres gran autonomia. A més, el tanc s'ha col·locat sobre un xassís reforçat perquè augmenti la seguretat. Amb aquest prototip, Suzuki aposta clarament per una nova línia de motos ecològiques d'ús urbà. Aquest és, sens dubte, el futur de les motos urbanes a la recerca de les “emissions zero”.

a està disponible la nova gamma Beta Enduro de 4 T amb cilindrades reals de 398, 449 i 497 cc, amb motors de fabricació pròpia. Aquest motors són més lleugers i compactes que els anteriors i disposen de doble arbre de lleves en cap, refrigeració líquida, 4 vàlvules i arrencada elèctrica i amb pedal. L’alimentació és per carburador Keihin i el xassís és més lleuger i resistent. Pel que fa a les suspensions, duen una forquilla invertida Marzocchi de 45 mm al davant, i al darrere, un monoamortidor amb bieletes.

Ja han arriBat les Victory

L

es Victory, que han tingut un gran èxit als EUA, arriben per fi al nostre país amb els models que us mostrem a les fotografies. Si voleu veureles en directe, les podeu trobar a Motissimo, al carrer Comandant Benítez, 25 de Barcelona.

club moto

7


fent amics

per Da Melco vid

ELs MEus "Protas" DEl mES © www.carlacalderer.com

FArtS DElS sEnyaLs DE trÀnsit

Un estudi diu que el 40% dels conductors creu que els senyals de limitació de velocitat només hi són per multar

8 club moto

carla calderer Ha anunciat que a partir de la temporada 2011 correrà en el Campionat del Món als comandaments d’una Moto2. Enguany competirà en el CEV, tot esperant una invitació per disputar alguna prova del mundial. Les dones al poder!

Luca Manca La Fundació Ernest Lluch li ha atorgat el premi a l'esportivitat. El pilot italià va ajudar Marc Coma oferint-li la seva roda en el decurs de la cinquena etapa del Dakar. Casualment, l'endemà Manca va patir un greu accident, al caure de la seva KTM, que el deixà en coma durant 26 dies.

© Graeme Brown

E

i ens enganyen portant-nos a una altra. Bé, potser això ja ho sabíem tots des de fa temps, oi? L'informe, però, desprèn una dada preocupant: encara que els conductors asseguren que coneixen el 81,3% dels senyals de trànsit, en realitzar un petit test amb vuit indicadors, els enquestats només en van reconèixer la meitat. Un dels senyals mostrats als enquestats era el que indica «perill, circulació en ambdós sentits». El desconeixia el 32%. Però hi ha més resultats alarmants. En el cas dels madrilenys, fins a un 5,1% ignora el significat del senyal d’aturada obligatòria (Stop). Buff!, ara començo a entendre algunes coses! Una bona part d'aquesta investigació fa referència a les indicacions viàries sobre limitacions de velocitat. Només la meitat dels conductors creu que els senyals estan millorANt ElS col·locats en els llocs adequats, la majoria opina que no s'ajusten al MissatgEs perill real i el 40% considera que Viaris ES es posen per multar. 7 de cada 10 no es fien d'aquestes poDriEN EVitAr conductors limitacions. Curiosament, això es ENtrE UN 5% produeix més en el cas de les dones. Un altre problema és la gran i UN 10% DElS concentració d'indicadors en alguns sinistrEs punts. L'excés d'informació genera © racc.es en l'automobilista un «estrès perceptiu que l’atordeix i el distreu entrevistes i que ha estat encarregat del que passa al seu voltant». Per per la Fundació Espanyola per a això, diferents investigacions dutes a la Seguretat Viària (FESVIAL), la Confederació d'Autoescoles (CNAE) i terme aconsellen no incloure en un mateix panell informatiu més de cinc Zurich Assegurances. Podria passar missatges i evitar la concentració de per un dels estudis més “quasi inútils”, d'aquests que estan finançats senyals. I una dada final: els experts per entitats, però la veritat és que té el calculen que amb una millora dels seu suc. Per exemple, l’estudi posa de missatges viaris es podrien evitar entre un 5% i un 10% dels sinistres, manifest que els senyals no generen gaire confiança, però uns ho fan més cosa que es traduiria en prop de 30 morts anuals i milers de ferits menys. que d’altres. Un altre, sabeu quins Amb això, i amb l'eradicació total són els senyals més temuts? Els que de les barreres «de seguretat» –els limiten la velocitat. I els més odiats? guarda-rails, vaja–, el món podria ser Els que suposadament haurien de conduir-nos a una destinació concreta un lloc més segur. m disposava a escriure sobre la primera cursa del MotoGP –ai!, i dels problemes de Dani sobre la seva moto o de l'error fatal de l'actiu Stoner– però, és clar, d'aquí que surti la crònica, quines malifetes hauran passat en el mundial de motos? Així que, per un mes, m'abstindré de fer comentaris i em centraré en una notícia que se m'ha fet irresistible. Sabíeu que el 40% dels conductors de l'Estat espanyol creu que els senyals de limitació de velocitat només hi són per multar? I encara més, sabíeu que un 19% de conductors ha estat a punt de tenir un accident per culpa d'una mala senyalització? Això és només un tastet de l’estudi que s'ha fet a partir de 1.723

Joan Lascorz Es va imposar amb autoritat a Xest en la categoria de Supersport. Amb aquesta victòria, Lascorz passa a ser el nou líder provisional del mundial. Enhorabona!


instants

la segona prova puntuable del campionat del món de raids, el ral·li de tunísia, ha conclòs amb una treballada victòria de marc coma. El pilot d’avià s’ha anotat tres triomfs d’etapa i la primera posició en la seva categoria, segon en la classificació scratch, sobreposant-se a diversos problemes de pneumàtics. © Repsol Media

es diu que... Lorenzo està entrenant les sortides

© Motogp.com

pedrosa, una verdadera llebre en les sortides, i així aprofitar més els bons entrenaments que sempre realitza. Si lorenzo aconsegueix afinar en la sortida, de ben segur que encara serà més temible a la pista.

© Motogp.com

El pilot mallorquí i actual líder del mundial de motoGp, Jorge lorenzo, té un punt dèbil en les curses: el delicat moment de la sortida. i és que lorenzo, tot i que sovint surt des de primera línia o des de la mateixa pole, queda de seguida en cinquena o sisena posició, ha de remuntar durant tota la carrera i fer un sobreesforç per avançar pilots i situar-se en els primers llocs. per evitar aquest problema, se senten rumors que lorenzo està entrenant durament aquest punt amb l’objectiu d’arribar a ser com

FrasEs gEniaLs

“lorenzo quiere robarme el puesto” Valentino Rossi en declaracions al diari El País És un cas de mobbing motociclista?

club moto

9


miscel·lània Julien Dupont

Un artista sobre la moto El nom de Julien Dupont és el d’un veritable artista de carrer que trasllada l’espectacle únic del trial indoor a bancs de qualsevol plaça, ponts, edificis… Text: JOAN NAVARRO / Fotografies: rutgerpauw.com/Red Bull Photofiles

10 c l u b m o t o

Perfil

Nom: Julien Dupont Julz Edat: 29 anys Aficions: fotografia, art, Mercedes, enduro, menjar, relaxar-se i esquiar Patrocinadors: Red Bull i ell mateix Palmarés 1992 i 1993 Campió francès de bike-trial 1994 Campió mundial de bike-trial 1997 Campió francès Sènior 1 1999 i 2000 Campió francès Expert 2000 Setè en el Campionat Mundial Júnior 2004 A partir d’aquest any comença a practicar el Moto Trial-X

© Mauricio Ramos/Red Bull Photofiles

L’

afició per la moto de trial li ve de ben petit. El seu pare, que era molt aficionat a aquesta disciplina motera, ja duia el petit Julien –només tenia sis mesos d’edat– en una motxilla per a nadons a la seva Bultaco. Julien va créixer somniant amb el dia en què es convertiria en campió mundial de trial. Després d’uns quants anys fent bike-trial, Dupont va començar a practicar amb la seva moto a qualsevol lloc. Així, se servia de tota mena de mobiliari urbà per fer les seves acrobàcies i per anar experimentant. El talent innat de Julien va quedar clar quan, en un esdeveniment de motos, l’organitzador li va demanar si podia fer alguna cosa amb la seva moto de trial durant el show. Sense pensar-s’ho dues vegades, Julien va dir: “Faré una primícia mundial, el primer backf lip amb aterratge artificial.” Julien no havia entrenat mai aquell salt. El seu nom no va tardar a fer-se famós, i de seguida va tenir el telèfon ple de trucades en què tothom li demanava que demos-


trés les seves habilitats en carrers i places de les ciutats. D’aquesta manera, Julien Dupont s’ha inventat un nou esport extrem, que podríem anomenar Trial X o Crazy Freestyle Trial, consistent a fer trial en qualsevol lloc: ponts, murs, façanes (de tot tipus i condició, fins i tot de vidre!), escales... Les seves espectaculars gestes, prohibitives per a la majoria dels mortals, poblen l’univers You Tube, on podreu admirar-les no sense una certa dosi d’enveja sana per les habilitats que hi mostra. Si Julien s’hagués dedicat al trial indoor, segurament seria el millor pilot del món, ja que és únic fent qualsevol entremaliadura sobre una moto, però, és clar, el camí de Dupont va per altres bandes, ja que el pilot és, també, una marca, un equip de col·laboradors –amb els quals realitza pel·lícules i altres produccions– i un valor en si mateix que garanteix poder de convocatòria, espectacle i adrenalina allà on va. I és en això que l’amic Dupont té el principal al·licient.

Julien Dupont

Julien viu a Lió, França. La seva vida va donar un gir de 360º en el moment en què es va convertir en l’ambaixador d’un nou esport extrem

club moto

13


Un dia a les curses 14 c l u b m o t o


superbike

Honda CBR1000RR Fireblade ABS La referència esportiva d’Honda, la Fireblade, incorpora la frenada ABS per esdevenir la SUPERBIKE en majúscules. Text: JOAN NAVARRO/ fotografies: HONDA

L

a Fireblade ha estat, des de l’any 1992, el model més esportiu de la marca japonesa Honda, però des del primer moment s’hi ha combinat la faceta esportiva amb el concepte de control total. És a dir, Honda sempre ha perseguit una bona esportiva que, al mateix temps, no fos tan sols una bèstia indomable útil només en els circuits, sinó també una motocicleta capaç de circular per carretera mantenint la competitivitat.

Comencem parlant del motor. Aquest 4 en línia és realment compacte i lleuger, i té, com a principal característica de funcionament, un rendiment al·lucinant a altes revolucions. Al mateix temps, demostra un comportament admirable en club moto

15


Honda CBR1000RR FiReBlade aBS

revolucions mitjanes, cosa que fa que el motor sigui més aprofitable i que puguem extreure’n unes prestacions molt difícils de trobar en altres models de la competència.

I és que una de les principals virtuts d’aquest model és, a diferència de les rivals que tenen un funcionament molt de competició en què l’únic que importa és pujar de voltes el més ràpidament possible, que gaudeix d’aquesta empenta també a règims alts. Per carretera, on necessitem el màxim de mitjos de la moto per aprofitar les virtuts del motor, la Fireblade és molt superior, i aconseguim un pas per revolt molt més ràpid que el de les seves competidores. La ràpida pujada de voltes s’obté gràcies a uns cilindres sense camisa molt lleugers que permeten una configuració de gran diàmetre i carrera curta. El pes dels pistons, els arbres de lleves, les vàlvules i el cigonyal s’ha reduït al mínim sense perdre fiabilitat. L’innovador embragatge Honda de lliscament assistit millora encara més la suau i progressiva entrega de potència del motor. El sistema d’escapament suspès per la part inferior contribueix al concepte de centralització de les masses, a més de reduir la distància fins a terra en plegades extremes quan la utilitzem en circuit. 16 c l u b m o t o

Potència

9

Ergonomia

7,5

Acabats

8,5

Suspensions

9

Motor

9

Frens

8 4

GLoBaL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10


Els fars i les preses d’aire donen una imatge ultraagressiva de la part davantera. A la posterior, el seient presenta un disseny minimalista Pel que fa a altres aspectes, les dues vàlvules que es troben dins del silenciador ajusten contínuament les ressonàncies del sistema d’escapament per proporcionar la millor empenta i suavitat en qualsevol règim del motor. Quant al bastidor, és d’alumini, està construït només amb quatres peces i combina resistència, rigidesa i lleugeresa. El basculant, d’alumini híbrid, té forma d’ala de gavina i és la base de les bones sensacions del tren del darrere.

la FIREBLadE eN dadeS 100 80

120

140

160 180 200

60 40 20

6

0

8

10

4

1 12

2

14 0

x1000

16

Suspensions: la del davant és una forquilla invertida de 43 mm, i la del darrere una Unit Pro-Link desenvolupada per Honda a MotoGP. L’innovador amortidor de direcció de segona generació reforça l’estabilitat a velocitats altes i possibilita, alhora, una conducció fàcil i lleugera a baixes velocitats. Això és possible gràcies al fet que la resistència de l’amortidor de direcció varia segons la velocitat de la motocicleta. De la frenada se n’encarreguen, al davant, unes pinces d’ancoratge radial de 4 pistons, muntats en una configuració club moto

17


Honda CBR1000RR Fireblade ABS monobloc lleugera que es combinen amb discs flotants de 6 punts de fixació per tal de proporcionar una frenada òptima i minimitzar el pes no suspès. Un dels principals punts forts de la protagonista d’aquest reportatge és la utilització del sistema ABS en la frenada. I és que, per primer cop, una superbike top de la gamma esportiva està disponible amb el sistema ABS Combinat. Els requeriments en el sistema de frens d’una superbike són diferents dels d’una motocicleta convencional i exigeixen més precisió. Per tant, el sistema ABS, que tan bé funciona en màquines touring o sport-touring, necessita actuar en una superbike sense interferir en la conducció esportiva, on la frenada es porta molt més al límit.

Cal tenir en compte que, en una màquina convencional, l’ABS tan sols funciona en situacions d’emergència i, per tant, interfereix poc en la conducció del pilot. En canvi, en una superbike les frenades extremes són del tot normals, sobretot en circuit. El sistema ABS ha de permetre que el pilot pugui frenar molt a prop del límit sense activar-se, i, quan ho faci, la reducció de la força de frenada ha de ser molt suau per no alte-

18 c l u b m o t o

Honda Racing celebra 50 anys Aquesta versió amb ABS Combinat celebra la efemèride lluint una decoració completa Honda Repsol Racing, que mostra amb orgull els llaços de la Fireblade amb la RC211V, dominadora de MotoGP, i accentua la tecnologia i l’herència de competició.


Honda CBR1000RR Fireblade ABS

Un quadre d’instruments modern, compacte i molt funcional sense exageracions, sense res que no sigui absolutament essencial fitxa tècnica Motor: 4 cilindres en línia, 16 vàlvules Tipus: 4 temps Cilindrada: 999 cc Diàmetre per carrera: 76 x 55,1 mm Alimentació: injecció electrònica PGM-DSFI Refrigeració: líquida Pneumàtic del davant: 120/70-17” Pneumàtic del darrere: 190/50-17” Frens del davant: doble disc de 320 mm, pinces de 4 pistons amb ABS Combinat Frens del darrere: disc de 220 mm amb ABS Combinat Altura seient: 820 mm Preu: 15.949 €

rar el comportament de la moto ni del pilot. A més, en frenades al límit, el desplaçament del pes cap endavant reforça la capacitat del fre del davant al mateix temps que redueix la tracció en la roda del darrere. Així, l’ABS ha d’actuar amb molta suavitat perquè la motocicleta segueixi tenint les mateixes reaccions que en la frenada sense ABS. Fent proves amb la CBR1000RR ABS en frenades extremes hem pogut constatar que, realment, l’ABS funciona de meravella en conducció esportiva, ja que, per aconseguir amb una superbike sense aquest sistema la mateixa precisió de frenada hem de fer diverses passades. Un altre dels avantatges de l’ABS és que redueix considerablement el rebot de la roda del darrere en frenades al límit, amb el plus de tracció i seguretat que això representa. Amb la CBR1000RR Fireblade ABS, Honda ha pujat un graó més en el món de les superbike i ha fet una moto molt ràpida i, al mateix temps, més fàcil de conduir en tots els sentits. A més, ha augmentat la seguretat i ha millorat el pilotatge esportiu amb la incorporació de l’ABS Combinat. club moto

19


trail

Rieju Tango 250 El nouvingut de la nissaga Tango de Rieju és la 250, un model molt versàtil que augmenta la cilindrada i, per tant, també les prestacions i les dosis de diversió d’aquesta moto. TEXT: JOAN TORRA / FOTOGRAFIES: RIEJU I PERE BOIXADERES

S

ota la denominació Tango, la marca catalana Rieju ha basat part del seus plans d’expansió a situar-se dins del segment de motocicletes que podríem anomenar fun. La Tango es fabrica en 3 cilindrades: 50 cc, 125 cc i, ara, 250 cc. D’aquesta manera s’aconsegueix cobrir un ampli ventall d’usuaris. Realment es fa difícil de situar la Tango dins d’un segment determinat, ja que la moto és com un híbrid entre una motocicleta de trial i una trail. Tota la silueta de la Tango ha estat reduïda a la mínima expressió, molt en la línia d’una motocicleta de trial-excursió. L’estretesa del conjunt queda palesa en el dipòsit de benzina, que no sobresurt el més mínim, i amb el seient estret, que va bé per fer una conducció off road però que, en canvi, es veu penalitzat en sortides per carretera perquè és bastant dur, i, al ser tan estret, la duresa no el fa gaire còmode. La Tango 250 es fabrica en 3 versions: off road, trail i road. L’off road té pneumàtics de tacs i la possibilitat d’escollir entre parafang alt o baix. La trail surt de fàbrica amb pneumàtics mixtos i parafang alt, i la road utilitza pneumàtics d’asfalt, també amb parafang alt. Tot el que fa a motor, xassís, etc., és igual per als 3 models. 20 c l u b m o t o

La TANGO En DaDES 100 80

20 120

160 1 180 200

60 40 20

140

0


Surfeja per la natura

club moto

21


La Tango 250 es fabrica en 3 versions: off road, trail i road. Cadascuna amb el seu equip de llantes i pneumàtics més adequat el motor que utilitza la Rieju Tango 250 és un monocilíndric de 4 temps, refrigerat per aire i que, a diferència de la tendència actual, està alimentat per un clàssic carburador Dell’Orto en lloc de per injecció. Aquest motor està fabricat per Loncin, que subministra també els motors de la BMW 650. Dóna una potència de 20 CV i té un bon nivell de prestacions, encara que queda una mica disminuït per carretera a causa del seu desenvolupament, més de muntanya que no pas d’asfalt. De totes maneres, Rieju ofereix la possibilitat de canviar la corona per una amb més o menys dents, depenent de si s’és més amant de l’asfalt o d’una conducció 100% off road. Les suspensions són bastant toves, sobretot la forquilla Paioli de 36 mm del davant, que en frenades fortes s’enfonsa. La frenada, en canvi, és molt competent, i està ben garantida al davant per un disc d’ancoratge radial de 260 mm, i al darrere, per un disc de 200 mm. Pel que fa al xassís, tenim un doble 22 c l u b m o t o

Potència

6

Ergonomia

6,5

Acabats

6

Suspensions

7

Motor

6

Frens

7 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10


Rieju Tango 250

bressol d’acer que proporciona estabilitat a la moto. El poc pes de la Tango 250 (no arriba a 105 kg) fa que sembli que portem una 125 cc. Això es fa realment palès per ciutat, on podem “trialejar” lliurement.

fitxa tècnica Motor: monocilíndric Tipus: 4 temps Cilindrada: 249 cc Alimentació: carburador Refrigeració: aire Diàmetre per carrera: 65,5 x 66,2 mm Frens del davant: disc de 260 mm Frens del darrere: disc de 200 mm Pneumàtic del davant: 80/90-19” (versió off road) i 100/80-17” (versions trail i road) Pneumàtic del darrere: 110/8018” (versió off road) i 130/70-17” (versions trail i road) Altura seient: 840 mm Pes en sec: 104,5 kg Preu: 3.499 €

La Tango 250 és una moto perfecta per fer camins i excursions amb parella, i és ideal per a qualsevol nivell de pilotatge, ja que, gràcies al seu seient, molt baix, i a un motor que disposa d’una potència molt lineal, no exigeix que qui la dugui sigui un súperpilot. Per ciutat també és una moto recomanable, sobretot per l’agilitat que demostra i l’ampli radi de gir. Per contra, per carretera el motor queda curt de velocitat i, sobretot en els models que duen pneumàtics off road, tenim força oscil·lacions en el tren davanter quan passem de 100 km/h. A això cal afegir-hi que, quan gira alt de voltes, el motor transmet vibracions que els reposapeus amb goma no poden amortir. També opinem que s’haurien de canviar la reserva manual i l’aixeta de tota la vida. El cavallet lateral té una molla molt forta que el plega realment ràpid; per tant, cal anar amb compte quan el posem o el traiem. La Tango 250 és una bona companya per fer excursions per camins i per gaudir de la muntanya i del plaer de la moto a la natura. club moto

23


escúter

Yamaha X-Max 250 Yamaha ha renovat la reeixida X-Max tant en 125 com en 250 cc, l’ha redissenyat estèticament i n’ha millorat molt el comportament en carretera. Text: JOAN navarro / fotografies: YAMAHA

E

l model X-Max de Yamaha va comptar, des de l’inici, amb un gran èxit de vendes gràcies al fet que és un escúter molt complet en tots els aspectes, ja que combina molt bé la conducció còmoda, característica dels escúters, amb unes prestacions força més esportives que les dels seus rivals. Així, l’any 2005, el del seu llançament al mercat, l’X-Max va marcar la pauta en el competitiu segment dels escúters. Yamaha va saber combinar quasi a la perfecció totes les necessitats de l’usuari; és a dir, aptituds urbanes, gran capacitat de càrrega i, al mateix temps, seguretat en les sortides fora de l’àmbit urbà. Aquest 2010, Yamaha ha decidit renovar el seu exitós model i l’ha acostat al T-Max.

Estèticament ha estat redissenyat sobretot el frontal, que en aquest nou model és més estilitzat que en l’anterior. Està fabricat d’una sola peça que li dóna un aspecte realment més esportiu i que embolcalla més que el del model anterior. La pantalla també ha estat renovada pensant a seguir la tendència més esportiva de la moto, però ha perdut una mica de protecció en comparació amb la del model anterior, una mica més quadrada que l’actual i també un pèl més alta. Quant als intermitents, la nova ubicació, a la part mitja del frontal, també ha 24 c l u b m o t o

Acabat elegant i esportiu La X-Max 250 del 2010 presenta un motor de 250 cc d’alt rendiment, 4 temps i injecció de combustible. La seva naturalesa esportiva es ressalta encara més amb la nova carrosseria i el xassís completament nou.


MĂŠs aptituds

club moto

25


YAMAHA X-MAX 250 fet que desapareguessin els paramans de la versió anterior, que eren molt útils, sobretot a l’hivern, per protegir millor el pilot dels elements. I és que ja se sap: si vols més esportivitat, has de sacrificar protecció i comoditat. Aquests, però, són els únics contres que trobem al nou model 2010 enfront de l’anterior. En tota la resta es mostra netament superior.

EL X-MAX 250 EN DADES 100 80

120

140

1 160 180 200

60 40

Per començar, el quadre d’instruments és totalment de nova factura, seguint la tendència del sector automobilístic esportiu, amb dues grans esferes analògiques de fons negre i il·luminació en vermell que són de fàcil lectura tant de nit com a ple dia. L’esfera de l’esquerra és el velocímetre i la de la dreta el comptavoltes. A dins de cadascuna hi trobem els diferents testimonis lluminosos. Entre les dues esferes, una pantalla digital ens informa de l’hora, la benzina, la temperatura del líquid refrigerant i els registres dels comptaquilòmetres total i parcial.

26 c l u b m o t o

20

6

0

8

10

4

12 14

2 0

x1000

16


El quadre d’instruments amb dues grans esferes analògiques de fàcil lectura. Una pantalla digital central ens informa de l’hora, la benzina, la temperatura i els registres dels comptaquilòmetres total i parcial Potència

8

Ergonomia

9

Acabats

8,5

Suspensions

8

Motor

9

Frens

8 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

Yamaha també ha apostat en el model 2010 per millorar la comoditat, tant del conductor com del passatger. Per exemple: la plataforma per als peus fa que el passatger gaudeixi d’una millor posició en els trajectes llargs. El nou disseny del seient també el fa més confortable.

Des de sempre, l’X-Max s’ha caracteritzat per ser un escúter amb una de les capacitats de càrrega més grans del mercat. En aquest nou model, no tan sols això continua sent cert, sinó que augmenta la dimensió de l’espai a sota del seient i ara hi caben dos cascs integrals, cosa que pràcticament cap altre escúter pot dir. Per tal d’arrodonir aquest aspecte, al davant també hi trobem una guantera amb clau per a petits estris. A més, Yamaha ofereix, en el seu complet catàleg d’accessoris per a aquest model, un bagul de gran capacitat. Pel que fa al motor no hi ha hagut canvis en comparació amb el del model anterior, de manera que l’X-Max segueix club moto

27


28 c l u b m o t o


Virtuts polivalents Vam fer una prova mixta en carretera i ciutat per comprovar sobre l’asfalt la polivalència de la nova X-Max.

club moto

29


L’X-Max combina el luxe d’una motocicleta esportiva amb la postura de conducció d’un escúter, amb la qual cosa s’aconsegueix que tant el conductor com el passatger es traslladin amb comoditat i facilitat gaudint d’una de les motoritzacions més ràpides en el segment dels escúters de 250 cc, un motor que és tot un prodigi de conducció i suavitat de funcionament.

El punt on més es nota el canvi de l’X-Max és en els revolts, ja que el nou model gaudeix d’un xassís renovat, més rígid que l’anterior i que, conjuntament amb una forquilla telescòpica de més recorregut i la parella d’amortidors del darrere regulables en 4 posicions, aconsegueix que el comportament del nou model sigui molt més neutre i intuïtiu que l’anterior. Els revolts ara són més fàcils de negociar i, per tant, augmenta la seguretat de conducció. Aquesta prestació també l’hereta de la seva germana T-Max, que és, sense discussió, el millor escúter en aquest aspecte, i fins i tot supera algunes motos convencionals. 30 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: monocilíndric Tipus: 4 temps Diàmetre per carrera: 69 x 66,8 mm Alimentació: injecció electrònica Refrigeració: líquida Frens del davant: disc de 267 mm Frens del darrere: disc de 240 mm Pneumàtic del davant: 120/70-15” Pneumàtic del darrere: 140/70-14” Altura seient: 792 mm Preu: 4.599 €


YAMAHA X-MAX 250

Maqueja l’X-Max Yamaha té en catàleg una gran gamma d’accessoris especialment dissenyats per a la nova X-Max 250 que permeten completar al màxim el nostre escúter. Són aquests: dos tipus de pantalla, una de més touring i l’altra molt curteta de color fumat que accentua encara més la imatge esportiva de l’XMax; protectors de cames i de punys; respatller per al passatger; portaequipatges d’alumini; bagul de 46 l de capacitat; bossa interior per al bagul; bossa per a la consola; suport per al GPS, presa de corrent a 12 v i també una amplia gamma de jaquetes especials X-Max.

club moto

31


elèctrica

Goelix Viva Goelix és una nova marca d’escúters totalment elèctrics que pretén que les nostres ciutats siguin més respectuoses amb el medi ambient. Text: JOAN TORRA / FOTOGRAFIES: PERE BOIXADERES

D

e mica en mica, els vehicles elèctrics van agafant protagonisme i comencen a deixar de pertànyer al futur per convertir-se en una realitat palpable. Goelix aposta pel nou mercat dels vehicles elèctrics, i tota la seva gamma de models està composta exclusivament per escúters moguts per aquest sistema. A pesar que el preu d’un escúter elèctric és més alt que el d’un escúter impulsat per motor de benzina, si comptem el combustible que ens estalviem al llarg de la vida útil del vehicle i que en una moto elèctrica no hi ha revisions de motor perquè no necessita canvi d’oli, de filtres ni de bugies, aquesta opció no és tan cara com pot semblar a primera vista. A més, els motors elèctrics tenen una durada molt superior a la dels motors d’explosió, ja que contenen molt poques peces que es puguin espatllar. Els motors elèctrics van engranats directament a la roda del darrere i, per tant, no disposen de corretges, variadors ni embragatges. Simplement, el puny de gas actua de reòstat i, com més el girem, més ràpid va el motor i més corre la moto. El funcionament és molt senzill, 32 c l u b m o t o


Electric City


i l’escúter no contamina gens. Lògicament, hem de carregar la bateria diàriament; amb dependència, esclar, dels quilòmetres que recorrem. A aquest efecte, Goelix subministra un aparell que n’hi ha prou de connectar-lo a la xarxa elèctrica d’una banda, i en un endoll que porta la moto sota el seient, de l’altra, com si es tractés d’un mòbil. En el cas del Viva, el model de què tractem en aquestes pàgines, l’autonomia que ofereix és d’uns 60 quilòmetres, més que suficient per a aquells usuaris que necessiten la moto per anar a la feina i que no fan més de 30 o 40 quilòmetres diaris.

L’estètica del Viva és força arrodonida, amb un disseny que, sobretot en la part del davant, ens recorda el de les noves Vespes LX de 50 cc. La seva mida és, en general, bastant reduïda, i, per tant, es converteix en una eina molt bona per circular enmig del trànsit urbà i serpentejar entre els cotxes. 34 c l u b m o t o

EL VIVA EN DADES 100 80

120

160 180 200

60 40 20

140

0


GOELIX VIVA

L’estètica del Viva és força arrodonida, i la seva mida és, en general, bastant reduïda; per tant, es converteix en una eina molt bona per circular enmig del trànsit urbà i serpentejar entre els cotxes

Potència

6

Ergonomia

7,5

Acabats

6

Suspensions

5

Motor

7

Frens

7 4

GLOBAL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10

El seient d’aquest escúter és còmode, encara que queda una miqueta just per a dues persones. Pel que fa a la capacitat de càrrega, està ben resolta gràcies a l’espai de sota el seient –hi cap un casc– i a una petita guantera oberta darrere l’escut frontal. Un altre important punt a favor: disposa de plataforma plana, fet que ens permet dur paquets grans sense cap problema.

El sistema de frenada del Viva és bo, ja que incorpora disc de fre tant en el tren del davant com en el del darrere (aquest últim té més capacitat de frenada que el primer). Quant a les suspensions, compleixen la seva funció, encara que són una mica brusques quan passem per sots. Per engegar la moto, només cal girar la clau i s’encén un llum en el quadre d’instruments que ens indica que la màquina ja està a punt per funcionar. Donem gas, i sense cap mena de soroll ni de vibració, el Viva comença a anar endavant. Això sí, ens hem d’acostumar al puny de gas, perquè, a diferència dels escúters de benzina, quan obrim el puny el Viva arrenca amb molta força. club moto

35


GOELIX VIVA

La capacitat de càrrega està ben resolta gràcies a l’espai de sota el seient i a una petita guantera oberta darrere l’escut frontal Parlant de la conducció d’aquest model, la veritat és que és un plaer immens, sobretot quan observem al nostre voltant els sorollosos i contaminants vehicles amb motor d’explosió traient fum pels escapaments.

Al tractar-se d’un vehicle elèctric, amb el Viva no tenim pràcticament inèrcies, i, per tant, quan agafem la velocitat que ens interessa la podem mantenir només amb una punta de gas. A més, si controlem bé el puny del gas, la bateria aguanta bé els quilòmetres. Lògicament, com més correm, més aviat s’esgota la bateria. Pel que fa a la velocitat punta del nostre protagonista, està situada al voltant dels 85 km/h. Amb el Viva entrem avui en el món del vehicle elèctric. Ja podem donar per segur que d’aquí a no gaires anys el motor d’explosió cedirà pas a sistemes de transport, com l’elèctric, molts més ecològics. 36 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: 5,5 kW Tipus: elèctric Temps mig de càrrega: de 4 a 8 h Vida mitjana de la bateria: 1.500 cicles de càrrega Pneumàtic del davant: 120/70-12” Pneumàtic del darrere: 120/70-12” Longitud total: 1.830 mm Amplada total: 660 mm Altura total: 1.100 mm Preu: 3.243 €

1 T

E D a i u P


15.000 EQUIPAMENTS DE TOT CATALUNYA. TOT EL QUE BUSQUES, A UN SOL CLIC. Entra al nou portal de la Generalitat de Catalunya. Des d’aquí podràs accedir de forma fàcil i còmoda a tots els equipaments de Catalunya públics i concertats. Troba tot el que busques amb un sol clic o ara, també, des del teu telèfon mòbil. Parc de Bombers de Falset


MĂŠs agressiva 38 c l u b m o t o


naked

Kawasaki ER-6f L’ER-6f ha estat renovada a fons estèticament perquè el nou model tingui una imatge més netament esportiva que l’anterior. TEXT: JORDI GARCÍA / FOTOGRAFIES: KAWASAKI

Potència

7,5

Ergonomia

8,5

Acabats

7,5

Suspensions

8

Motor

8,5

Frens

8 4

GLOBaL

3 2

5

6 7 8

1

9

0

10 1

S

i fins ara l’ER-6f era una mena d’aneguet lleig, amb la part estètica més aviat poc aconseguida, Kawasaki presenta aquest any un model que té una vocació clarament esportiva, seguint la tendència estètica de les Ninja. Així, l’aspecte esportiu de l’ER6f es reflecteix en el carenat de formes més anguloses que el de l’anterior model, i també en el doble far davanter, que contribueix clarament a accentuar l’estètica racing de la moto. Tant els retrovisors com els intermitents i el parafang davanter són de nova factura. També ho són els retrovisors del darrere i les nanses per al passatger, que en el nou model són més llargues i més grans que en l’anterior. El quadre d’instruments és completament nou, i a diferència del de l’antic model, que era analògic, el de la nova ER-6f és totalment digital, amb una única pantalla on trobem la informació de la velocitat, les revolucions per minut, un rellotge horari i hodòmetres total i parcial. També hi trobem els testimonis lluminosos de llums, intermitents, injecció, oli, temperatura del líquid refrigerant i l’ABS –quan la moto en porta, com era el cas de la que vam provar. Kawasaki ofereix club moto

39


Kawasaki ER-6F aquest interessant model en dues versions de frenada: amb ABS i sense.

Podem constatar de bon començament que tots aquests canvis li han anat fenomenalment bé, a l’ER-6f: la moto aconsegueix ser una esportiva de cilindrada mitjana tot mantenint la comoditat que ofereix el manillar, que permet una conducció molt relaxada i efectiva i una bona ergonomia general. Tot el conjunt fa de la nostra protagonista una motocicleta plenament capaç de satisfer les nostres necessitats motoristes, tant si som dels que els agrada conduir esportivament com si volem gaudir de la ruta amb parella.

40 c l u b m o t o


KawasaKi ER-6F LA ER-6F EN DADES 100 80

120

140

160 180 200

60 40 20

6

0

8

10

4

12

2

14 0

x1000

16

Com a part essencial de tot aquest bloc, hem d’esmentar el motor, un bicilíndric en línia típic de Kawasaki que ofereix un bon rendiment en tot moment. La configuració en línia d’aquest motor el fa molt especial i el situa a mig camí entre un tetracilíndric i un bicilíndric en V. Kawasaki ha sabut dotar-lo d’una resposta molt eficient, ja que té una gran dosi de mitjos i baixos, i, al mateix temps, s’estira molt més que el bicilíndric en V a altes revolucions.

El xassís és tubular, i està fet amb acer d’alta resistència de tipus “diamant”, que ofereix una gran rigidesa. A l’hora de crear-lo, es va recórrer a l’anàlisi del disseny 3D per tal

El disseny de la careta davantera combina els panells negres i de color per crear una aparença compacta; un enfocament similar a l’utilitzat en la Ninja ZX-10R

club moto

41


de trobar l’equilibri òptim entre rigidesa i maniobrabilitat. Aquesta darrera prestació s’obté gràcies a un centre de gravetat baix, a la curta distància entre eixos i a un basculador llarg.

La frenada ha estat encomanada a un doble disc lobulat de 300 mm al davant, amb pinces de pistons lliscants, i a un disc lobulat al darrere de 220 mm, que asseguren un bon tacte i potència de frenada. La gran virtut de la Kawasaki ER-6f és, precisament, la facilitat d’ús en qualsevol àmbit. Per ciutat és una companya perfecta gràcies a l’agilitat i bones maneres que mostra enmig del trànsit urbà. Per carretera, és d’agrair el carenat, que permet gaudir molt més de les qualitats de la moto que en la versió naked, en què ens trobem amb la limitació que comporta la força del vent incidint sobre el nostre cos. Així, per autopista podem esprémer el bicilíndric i mantenir unes molt 42 c l u b m o t o

fitxa tècnica Motor: bicilíndric en paral·lel, 4 vàlvules per cilindre Tipus: 4 temps Cilindrada: 649 cc Diàmetre per carrera: 83 x 60 mm Alimentació: injecció Refrigeració: líquida Pneumàtic del davant: 120/70-17” Pneumàtic del darrere: 160/60-17” Altura seient: 790 mm Preu: 6.550 € (sense ABS); 7.050 € (amb ABS)


Kawasaki ER-6F

L’instrumentació multifunció compta amb noves característiques com un indicador del consum de combustible, velocímetre digital, rellotge, hodòmetre i tacòmetre digital amb barres indicadores bones velocitats, tant màximes com de creuer, gràcies a la presència del carenat. Tot i que el motor és menys potent que un tetracilíndric, el conjunt de l’ER-6f es mostra realment competitiu en carreteres revirades. El motor ofereix unes grans dosis de mitjos que permeten tenir un excel·lent pas per revolt i, per tant, conduir molt més relaxadament que en un 4 cilindres, en què hem de dur el motor més alt de voltes i anar canviant de marxes contínuament. No és el cas de la Kawasaki: en moltes carreteres, n’hi ha prou d’aprofitar la tracció donant i traient gas. Això ens donarà un avantatge important enfront de motocicletes més potents. La Kawasaki ER-6f és una moto que permet que la condueixis al teu gust i d’acord amb el teu nivell, és apta per a qualsevol tipus de pilot i, a més, té un preu realment acurat. Aquest darrer aspecte adquireix gran rellevància en aquests temps de crisi. club moto

43


SHOPPING cascs

HQ-X Royale Carboni Dissenyat per a off road, fins i tot en les condicions més extremes, el nou HQ-X Royale és un casc pensat per a una conducció esportiva, amb un disseny atrevit i modern. Ha estat creat per HJC per proporcionar el màxim ajustament i confort, i, per descomptat, la major seguretat a aquells pilots que gaudeixen de la conducció per camins. Entre les característiques de l’HQ-X destaquen la calota ultralleugera, fabricada amb fibra de carboni 4 x 4 Tow Twill 3K –primera vegada que s’aplica en un casc–; el sistema de canalització d’aire ACS i l’ample retall per a les ulleres. També compta amb peces d’escuma de galta i interior, completament desmuntables i rentables. Està disponible en tres talles.

HJC

HQ-X Royale

PVP

399 €

Flower Hologram Casc obert ideal per a una conducció urbana. Té un disseny innovador i modern –incorpora hologrames en els acabats gràfics–, i proporciona una protecció òptima i el més alt nivell de confort. Fabricat amb policarbonat. PVP

Flower Hologram

HJC

159 €

Dual Road El Dual Road és el casc ideal per utilitzar tant amb una moto de carretera com amb una off road gràcies a les dues viseres que incorpora: la interior, amb funció para-sol, i l’exterior regulable. PVP

Dual Road

44 c l u b m o t o

Acerbis

119’95 €


Posa’t al dia amb les últimes tendències per a tu i per a la teva moto

equipament Guant Drac El Drac és un guant curt esportiu, dissenyat seguint l’estil dels guants de supermotard, que proporciona la màxima seguretat i comoditat. La peça és de confecció mixta de pell de cabra, chamude i tèxtil. El palmell està realitzat amb pell i chamude, i incorpora proteccions toves de gel. Pel que fa a la zona dels artells, hi trobem proteccions dures de PVC en dues parts per dotar el guant d’una gran flexibilitat. La fabricació amb material tèxtil dels dits i la combinació en el canell de tèxtil i neoprè proporcionen tacte i comoditat. PVP

Drac

Onbrain

64 €

Jaqueta Na-No Acerbis ha tret una nova jaqueta amb un aspecte molt urbà i cridaner. Comoditat, protecció i disseny destaquen en aquesta jaqueta amb caputxa, especialment pensada per a gent amb estil. Lleugera i completament transpirable per afrontar les inclemències meteorològiques amb la millor cara. Està disponible en els colors taronja, violeta, blanc, lila, blau, vermell, gris i negre. PVP

Na-No

Acerbis

69’95 €

Bosses laterals Shad

Saddle

Shad

PVP

130 €

La marca Shad, especialista en maletes i baguls per a motocicletes, et proposa que incorporis a la teva moto les SB50 Saddle, una parella de bosses toves laterals extensibles, de gran capacitat, que s’acoblen perfectament i et permeten dur-hi tot allò que necessitis. Les SB50 Saddle tenen una capacitat de fins a 55 L, que pots incorporar a la teva moto en posició side case. Disposen d’una coberta especial que les protegeix en cas de pluja, cintes elàstiques extra i un kit tèrmic (opcional), especialment pensat per protegir les bosses del tub d’escapament. Les dimensions són: 48 cm d’ample x 27 cm d’alt x 29 cm de llarg.

club moto

45


46 c l u b m o t o


sabíeu que... ...el moviment mod va triar la Vespa i la Lambretta com a vehicles identificatius de la seva manera de pensar i de vestir? Text: Jaume Ballbè / fotografies: ARXIU CLUB MOTO

La icona mod

A

quest moviment cultural va néixer al Regne Unit el 1958, i va ser promogut per joves d’entre 15 i 23 anys pertanyents a famílies relacionades amb el negoci de la sastreria. Els primers mod eren de classe mitjana i tenien molt d’interès per la moda que arribava del continent europeu, com els vestits entallats italians, i pels estils musicals negres americans, com el jazz i el rhythm and blues. Originalment, el terme mod designava els seguidors del modern jazz, en contraposició al terme trad, utilitzat per anomenar els seguidors del jazz tradicional. Posteriorment, l’accepció es va estendre

No vols cols?: dos plats Després que s’instituís al Regne Unit una llei exigint, almenys, un mirall retrovisor a cada moto, els mods van afegir-ne gran quantitats als seus vehicles –era habitual fins i tot portar-ne més de 10– com una forma de burla cap a la nova llei. club moto

47


La ICONA MoD

Personalitzaven els escúters pintantlos en dos tons i ELS sobrecarregaVEN amb portaequipatges, barres de xoc, desenes de miralls i llums de boira més enllà de l’àmbit estrictament musical i va incloure tot un estil de vida. Els mod estaven interessats en el pop art, el cine de la nouvelle vague francesa i la filosofia existencialista. De nit freqüentaven clubs on podien escoltar la seva música i lluir la seva indumentària, mentre que de dia eren oficinistes i dependents de botigues. El seu vehicle habitual era un escúter, amb preferència, sobretot, per la Lambretta TV175 i la Vespa GS160. La principal raó per la qual els mod van escollir l’escúter com a vehicle és que el transport públic no circulava durant la nit. Com que el mod era un moviment jove, l’escúter resultava una opció molt més econòmica que el cotxe.

Quan a la Gran Bretanya va sortir una norma de trànsit que exigia de dur almenys un mirall retrovisor a cada motocicleta, els mod la van agafar com a símbol de la seva identitat motera i van afegir als seus escúters una gran quantitat de retrovisors, botzines i llums. Amb tot, els retrovisors van ser típics durant els anys 1963 i 1964, i posteriorment es va tornar a una estètica més senzilla i minimalista.

Pel que fa a la manera de vestir, la parca era també una peça indispensable per als mod, i els resultava ideal a l’hora de conduir l’escúter perquè abrigava molt. També 48 c l u b m o t o


La ICONA MoD duien corbates estretes, vestits tonic que canviaven de tonalitat segons la llum i pantalons staprest. Les camises Ben Sherman, amb el detall dels botons extra darrere les mànigues i el coll, eren molt buscades, igual que els polos Fred Perry i les jaquetes Harrington. La pel·lícula Quadrophenia va significar la gran fita mundial del moviment mod. Com passa amb tots els moviments juvenils, els mod també tenien enemics: els rockers, joves amb jaquetes de cuir negre i pentinats amb tupè que eren fervorosos seguidors del rock and roll.

ELS MODS RECOBRIEN ELS panells laterals, ELS para-xocs I TOTS ELS ACCESSORIS AMB crom altament reflectant

club moto

49


campioníssimes

Montesa Sprint

John Grace i Marcelo Cama van aconseguir fer primer i segon, respectivament, en el XII Premi Internacional de Madrid el 1956 a la categoria de 125 cc amb la Montesa Sprint.

Text: gizmo / FOTOS: ARXIU CLUB MOTO

Encara que el nom de Montesa sempre ha estat més lligat amb el trial, l’enduro i el motocròs, hi va haver una època en què un model de Montesa anomenat Sprint va guanyar nombroses curses de velocitat.

D

e 1946 a 1950, els campionats d’Espanya de velocitat en les cilindrades petites van ser terreny exclusiu de Montesa. Aquells motors inicials, derivats directament dels models A45 i B46/49 que els mecànics llimaven per proporcionar-los més potència, van donar pas el 1948 a un motor pràcticament quadrat, de 54,2 x 54 mm. Amb aquest motor, Montesa va competir per primer cop fora d’Espanya. En el Tourist Trophy d’Holanda, la marca catalana va aconseguir el cinquè, novè i quinzè llocs. Montesa va seguir evolucionant les seves motos de competició fins que el 12 d’abril de 1953, en el I Gran Premi Internacional de Múrcia –primera prova puntuable per al Campionat d’Espanya–, va aparèixer un mou model que utilitzava el mateix xassís que l’XLE-51 i que 50 c l u b m o t o

duia muntat un motor derivat de la Brio 90, amb modificacions per obtenir més potència, però seguia mantenint totes les seves característiques bàsiques, com ara dos escapaments, diàmetre per carrera de 51,5 x 60 mm i pistó pla sense deflector. Aquest motor, derivat del Nervo, es va anomenar Sprint. Incorporava un carburador Dell’Orto SS de 28 mm i lliurava una potència d’11,8 CV a 7.800 rpm. Aquest valor era inferior al del model XLE-51 monoescapament, però tenia una forquilla d’utilització més àmplia. A més, s’hi podien acoblar caixes de canvi amb 4, 5 o 6 relacions. Les Sprint també tenien a favor unes rodes petites (2,50 x 17) que reduïen l’altura de la moto, i un pes de tan sols 58 kg que feia que pogués assolir una velocitat màxima de 141 km/h. Aquell mateix any, un acord de FISA (propietat del senyor Bultó) amb la firma Mahle, va aconseguir que la primera pogués fabricar a Espanya


Un recorregut per la història de les motos campiones del món i els seus pilots

El costum de Montesa de presentar-se amb les petites Sprint de 125 cc en carreres de molt superior cilindrada es solia saldar amb victòria per a la marca catalana, tot i l’handicap de cilindrada

A l’edició del TT de l’Illa de Man de 1956, els pilots de la marca catalana van portar l’Sprint als llocs capdavanters.

club moto

51


Pilots com Grace (a la foto), Cama, González, Sirera, Eizaguirre... van demostrar que l’Sprint era la dos temps més ràpida d’aquella època els pistons de la marca alemanya, cosa que també va influir molt en el rendiment dels motors de Montesa. Les Sprint demostraven a cada cursa la seva superioritat sobre les Montesa monoescapament. En el Gran Premi de São Paulo, el pilot John Grace va classificar l’Sprint de 6 marxes darrere de les dues Mondial de 4 temps. Montesa era la 2 temps més ràpida del món. En el X Premi Internacional de Madrid, el 1954, Marcelo Cama i la seva Sprint van derrotar tot l’equip MV. El mateix va fer José Antonio Elizalde a la famosa carrera de l’Arrabassada. En el Tourist Trophy de l’Illa de Man de 1954, sols hi va poder participar John Grace, ja que Marcelo Cama va haver de fer llit a causa del tifus, Elizalde no va obtenir un permís militar per assistir-hi, a Juan Bertrand el van retenir per prescripció federativa i Joan Soler Bultó era absent per boda. Així, es traslladen a l’Illa de Man Paco Bultó, Leopold Milà, el pilot John Grace, alguns mecànics i tres Sprint, 52 c l u b m o t o

una per a Grace, la segona per al pilot anglès Hardy i la tercera per al neozelandès Murphy. Hardy tampoc va poder sortir el dia de la cursa per culpa d’una impressionant caiguda en els entrenaments i a Murphy no el va deixar córrer la federació del seu país perquè solament tenia permís per fer-ho en 500 cc. Tal com dèiem, a la carrera només Grace va poder participar representant els colors de Montesa. En els tobogans de Bray Hill, Grace va patir un petit gripatge de motor, fet que el va obligar a minorar el ritme. Va perdre posicions i al final va acabar setè. A poc a poc, Paco Bultó i els seus mecànics van treure més suc del motor Sprint, i el van fer anar des dels 12,5 CV a 7.800 rpm de principis de 1954 fins als 14,8 CV a 7.500/8.000 rpm de 1955. Aquest és l’any en què arriben les victòries internacionals: la de Grace a la classe 175 cc del VI Circuit International Motocyclettiste de Lyon, i la d’Eizaguirre en el velòdrom municipal de Bayona.


Montesa Sprint A Carcasonne, Eizaguirre també va guanyar en 125 i 175 cc, i va ser, a més, segon en 350 cc a una velocitat mitjana de 115 km/h, sempre amb la Brio-Sprint de 125 cc. Aquest costum de la marca catalana de presentar-se a les curses amb les petites Sprint de 125 cc per enfrontar-se a motocicletes de més cilindrada, solia acabar amb la victòria de les màquines de Montesa. Alguns exemples: el 25 de juliol de 1955, en el V Gran Premi de Tetuán, Elizalde va guanyar en 125 cc a les MV Agusta, pilotades per Gualnieri i Carando; i, amb la Montesa Sprint 125, Grace va guanyar a la categoria de 350 cc. Aquell mateix any Montesa va patir la mort d’Elizalde en una carrera celebrada a Gijón. La Montesa Sprint de 1956 muntava un carenat envoltant de tipus dofí, molt semblant al que havia utilitzat Gilera, llargs silenciadors i un xassís més rígid. La potència ja era aleshores de 16 CV a 8.000-9.000 rpm. Amb aquesta Sprint, Montesa va fer a l’Illa de Man els llocs segon, tercer i quart en la categoria de 125 cc. En aquell moment es va dir que la petita Sprint arribava ja als 17 CV, amb una velocitat màxima de 160 km/h. Segons Montesa, el model Sprint havia arribat al límit de les seves possibilitats, de manera que el 1958 la marca catalana tenia previst de dissenyar un nou model.

El 1957 va ser, per tant, un any de transició pel que fa al desenvolupament de la moto. No obstant això, es va generalitzar el canvi de 6 marxes i es van introduir lleugeres variacions en les cambres de combustió, unes noves mides de les rodes (2,50 x 18 al davant i 2,75 x 18 al darrere), un nou amortiment de tipus hidràulic al darrere i uns silenciadors més curts acabats en un tub finíssim, ja que Montesa va ser de les primeres marques en adonar-se que els megàfons no aprofitaven bé les ones i era molt millor un silenciador estret. L’anunciada successora de l’Sprint no havia d’arribar mai a veure la llum, perquè Paco Bultó va deixar Montesa per fundar Bultaco. L’any 1958, doncs, el pilot Ricard Quintanilla va pilotar una Sprint de 18 CV a 11.000 rpm amb suspensió al darrere per forquilla oscil·lant i rodes de 17”. En el Gran Premi d’Espanya, que es corria a Montjuïc, Quintanilla va fer tot un recital abans de retirar-se per avaria a la vuitena volta, quant anava per davant del campió del món Carlo Ubbiali, que pilotava una MV Agusta. L’any següent, el 1959, Montesa va abandonar l’Sprint per dedicar-se a desenvolupar el nou model de sèrie, el Brio 110. Aquest va ser el final de l’Sprint, una petita motocicleta de només 125 cc que va donar els més grans triomfs a la marca catalana.

club moto

53


moto & TU

Novetats, ofertes, comparatives i accessoris per a la teva moto

maqueja Cobrecadena per a la Kawasaki ZX6R‘09 Kits Galfer Waves per a Honda SH

El kit per a la nova generació de l’Honda SH és l’última incorporació de Galfer al seu catàleg. Els discos Wave responen a un disseny patentat per Galfer i ofereixen un menor pes, una millor evacuació de l’aigua i de la brutícia i una major capacitat refrigerant. Tot plegat representa una millora evident de la capacitat de frenada de la motocicleta, especialment en ús urbà, com és el cas dels escúters. A més, milloren i personalitzen de forma notable l’estètica de la motocicleta, un factor important en models de gran difusió com ara aquest supervendes. Preus: des de 120 euros per al kit de disc + pastilles.

Puig treu al mercat el nou cobrecadena de color negre, fabricat d’alumini i amb un tractament especial que el fa més durador. Aquesta peça s’acobla perfectament a la moto i combina amb el color negre del xassís. A més, una nova aplicació de làser fa possible dibuixar-hi el logotip per acabar d’arrodonir el conjunt. També s’acompanya amb les instruccions i els cargols per facilitarne el muntatge. Preu: 54,40 €.

Kit Variador Hi-Speed

Urban Two per a la Peugeot Ludix

La coneguda marca d’escapaments Kundo ha tret al mercat un escapament dissenyat especialment per a la Peugeot Ludix, totalment homologat i que permet passar sense problemes la ITV. El preu és de 79 €.

54 c l u b m o t o

ofertes Triumph Street Triple

7.695 €

Concessionaris Triumph

Linhai Muddy 300 2x4

3.195 €

Concessionaris Linhai

KTM 250 EXC

6.990 €

Concessionaris KTM El nou Hi-Speed de Polini és un kit de variador que inclou els rodets i la molla de contrast EvoSlider, capaços de fer que el caràcter del teu escúter sigui més impetuós i reaccioni millor, tot mantenint la seguretat i la fiabilitat. La molla de contrast Evo-Slider està feta d’un material especial, resistent al desgast i autolubricant, que li permet un lliscament constant i n’elimina les vibracions en torsió. Aquesta característica fa que el canvi de l’escúter sigui més ràpid i constant. Encara que els 50 cc de cilindrada no canvien, sembla que estiguem conduint una moto nova, amb més sortida i un lliurament de potència magnífic. Preu: 59,68 €.

Piaggio Carnaby 300 Cruiser

3.899 €

Concessionaris Piaggio


C

M

Y

CM

MY

CY CMY

K


motoAVENTURA Expedició Impala al Marroc 2009

Un regal per als sentits (i 3) Arribem a les dues últimes etapes per l’Alt Atles, passem per les gorges del Todra i els llacs de Tislit i finalitzem l’expedició amb l’arribada a Tona coincidint amb la Montesada. Text i fotografies: Carles Humet, Edu Cots i Juanma Juesas

D

e nou al preciós recorregut per les gorges del Todra, ascendim durant 40 quilòmetres fins al poble de Tamtattouchte, per després seguir 15 km més per una altiplà que ronda els 2.000 m d’altitud fins a Ait Hani. Allà s’acaba l’asfalt i prenem una pista a l’esquerra que puja fins als 2.700 m del port de Tizi Tirherhouzine, el punt més alt on arriben les Impala sense tossir –bé, algunes Impala han arribat a pujar una mica més. Una estoneta gaudint del paisatge i, mentrestant, l’Edu i l’Ignasi decideixen ascendir per una trialera de pedra i roca solta fins a un petit monòlit que assenyala el punt més alt. I encara que sembli increïble, hi arriben sense patir desperfectes mecànics. Descendim per la carretera en construcció, el que significa que ens trobem amb trams de graveta, d’altres de pista, talls i algun tram d’asfalt fins a arribar a Agoudal, un poble a 2.300 m d’altitud al qual, fins fa un any, no havia arribat l’electricitat, i on en fa dos no hi havia ni carretera. Aquest poble, envoltat per imponents pics de més de 3.000 m d’altitud, està incomunicat la major part de l’hivern perquè hi sol caure més de mig metre de neu. A la 56 c l u b m o t o

Objectiu complert Quan vam començar, la idea era rodar amb les Impala pel Marroc profund, baixar al desert per recòrrer després la serralada de l´Atlas de de cap a cap. Calculàvem de 1.000 a 1.500 km en moto pel Magreb. Finalment hem fet 1.200 km i hem acomplert l’objectiu. En resum, un magnífic viatge, un país acollidor i enorme, molt divers, amb uns paisatges meravellosos.


“L’Edu i l’Ignasi decideixen ascendir per una trialera de pedra i roca solta fins a un petit monòlit que assenyala el punt més alt” llunyania es distingeix una muntanya, de més de 4.000 m, completament nevada. Dinem asseguts a la haima d’una casa de tova grisa reconvertida en hotel en previsió de l’arribada d’algun turista. Tot molt senzill: excel·lent pa de poble i una exquisida atenció per part dels joves propietaris. Al cap de poc de reprendre la ruta, descarrega una fenomenal tromba d’aigua que posa a prova el magnífic equip tècnic que tots portem (Onbrain), l’estabilitat de les motos i els pneumàtics Pirelli en un terreny molt relliscós. Per fi arribem a Imilchil, un poblat de caràcter totalment berber, amb cases tradicionals de pedra i fang, situat en ple Alt Atles Oriental. Ens dirigim a club moto

57


Expedició Impala al Marroc 2009

Agraïments especials als col·laboradors de la prova

Midelt Imilchil Agoudal

Er Rachidia

Tinerhir Erfoud Boumalne

Rissani Merzouga

l’allotjament previst, un hostal, on aprofitem l’accés a Internet per enviar textos i fotografies a familiars i amics. Després, per sopar, els típics plats marroquins: harira, cuscús i tagín. Alguns de nosaltres fem cap a una festa popular en què se celebrava un casament berber. En un solar entre cases de tova, al voltant d’una imponent foguera que il·luminava amb dificultat l’entorn, s’amuntegaven uns centenars de veïns que cantaven i ballaven al ritme de tambors i instruments de vent. L’espectacle imprevist és magnífic, amb les dones mudades per a l’ocasió, i que aquests dies de festa tenen una actitud especialment activa i es permeten certes llibertats. Algunes són d’una bellesa torbadora. El més jove del grup, el Dani, està convidat a la festa privada posterior a l’enllaç en què, una

58 c l u b m o t o

ClubMoto www.clubmoto.net Carles Humet Pim Terricabres Oriol Nubiola Xaluca Arfoud Bivouac Bella Étoile www.esteveclasicas.com www.betorspain.com www.studimoto.com www.clice.com www.onbrain.it Marc Motos Sabadell www.rectificados-bellavista.com www.pirelli.es www.jipmotor.com - Arai www.motosimpala.com www.guemar.net. www.lubricantes.elf.com www.libromotor.com www.propaganda.cat www.vallmoto.com www.motoclubimpala.com

Una tromba d’aigua a Imilchil i una instantània de l’Edu amb un parell de berbers.


“Amb absència total de vegetació, travessem pobles de gent humil que intenta sobreviure en aquest paratge i que ens rep amb simpatia” darrera l’altra, diverses joves se li ofereixen per festejar. Amb els familiars al darrere, això sí! Gairebé l’hem de convèncer que continuï el viatge amb nosaltres...

Imilchil - Azrou. En aquesta darrera etapa pretenem fer 350 quilòmetres, dels quals més de 100 són previsiblement per pista i la resta per carreteres secundàries d’alta muntanya. Per això, a les 9 del matí sortim rumb als llacs de Tislit. A partir d’aquí la ruta transcorre a força alçada. Envoltats per un paisatge de desert d’alta muntanya i amb absència total de vegetació, travessem diversos pobles de gent humil que intenta sobreviure en aquest paratge i que ens rep amb simpatia. Ho fa especialment la canalla, que allarguen el braç perquè els piquis la mà mentre passes –tipus bàsquet, per entendre’ns–, fet que ens obliga a extremar les precaucions amb les motos. Travessem Aghbala, un poble del Marroc rural densament poblat, i el cansament comença a deixar notar els seus efectes. Així, deci-

dim aturar-nos a descansar una mica més endavant. Els que van al davant troben un lloc adequat, però en arribar el Juanma per aturar-se, té la mala fortuna de trepitjar graveta, de manera que perd totalment el control de la moto i cau per un fort pendent. L’ensurt és monumental, però, afortunadament, el nostre company en resulta il·lès i tot queda en una anècdota, en part gràcies a les proteccions, especialment les dorsals, de l’equip Onbrain. Parem a dinar a Zeida, poble on tenen fama de cuinar el millor xai a la brasa del Marroc, i cal dir que de debò que és gustós. L’Edu, addicte confés a la mecànica, desmunta el carburador per enèsima vegada. A la tarda ens dirigim a Itzer; deixem les zones desèrtiques i ens endinsem en un bosc de cedres realment espectaculars per una pista molt revirada i divertida que afrontem a ritme de trail. L’Ignasi es juga el tipus fent anar el vídeo amb una mà, però l’ocasió s’ho val. És ja negra nit, amb un espectacular cel estrellat enmig del bosc, i parem en una cruïlla on club moto

59


Expedició Impala al Marroc 2009

A dalt, dues imatges de l’ensurt del Juanma

hem de decidir si seguim 70 quilòmetres de pista cap al nord o bé en prenem una altra cap a l’oest, que en uns 30 quilòmetres ens porta a Khenifra. Per a la furgoneta que porta el Dani, i per descomptat per a les Impala, arribar fins aquí ja ha estat prou dur, de manera que la prudència sembla el més aconsellable. Un bon hotel posa fi a la II Expedició Impala al Marroc. I ja pensem a repetir. En resum: el Marroc és un país immens i acollidor en què s’aprecien signes de progrés econòmic i social; on un es pot fer entendre perfectament en francès i

60 c l u b m o t o

bastant bé en castellà i català, i on, amb el nivell adquisitiu europeu, un no es deixa de sorprendre pels preus. Un país en què abunden les gasolineres i la gasolina és de qualitat correcta, on trobes fàcilment farmàcies i comerços de tot tipus, amb una gastronomia excel·lent, amb uns serveis de seguretat eficaços i que es mostren correctes si se’ls tracta correctament. La paraula que millor descriu el paisatge del Marroc és immensitat: grans planures, grans muntanyes, oasis d’una immensa bellesa en contrast amb l’aridesa general del terreny, A la Montesada: Edu Cots, Carles Humet i Ignaci Guàrdia amb les Impales i l’Edu amb el Toni Bou.


“La moto de l’Edu va ser exposada al costat de les altres Montesa històriques i vam ser homenatjats amb el lliurament d’un trofeu” llocs peculiars i insospitats. La gent és en general honesta, molt amable i considerada. El Marroc és un país on pots deixar les motos aparellades o la furgoneta carregada amb l’equip a cura d’algun “secretari” sense cap por. Tampoc no cal patir per possibles assalts o robatoris –cosa de la religió, diuen. També tenen el costum, tan estrany per als europeus, de regatejar tots els preus, una activitat en què ens guanyen sempre– cosa que pot acabar significant tot just uns cèntims més del que preteníem pagar. Una puntualització: en bars i hostals, és convenient establir el preu del servei prèviament a la comanda, així després no hi ha sorpreses ni malentesos. Finalment, volem destacar el magnífic comportament dels pneumàtics Pirelli City Demon, que s’han adaptat perfectament al variat traçat del recorregut. Els hem posat a prova en tot moment per trams d’asfalt, pistes de terra, toile ondule, sorra, fesh-fesh,

pedra, fang, graveta i aigua.

Tona – Montesada. Aprofitant que el camí de tornada passava per Vallada (València), on viuen el Toni i el Dani, i també per València ciutat, on viu el Juanma, i ateses les circumstàncies, els tres valencians van decidir no pujar fins a Tona i es van prendre un merescut descans a casa. Els altres –el Carles Humet, l’Ignasi Guàrdia i l’Edu Cots– vam fer una arribada simbòlica a la Montesada de Tona, diada oficial de la marca. Després, les motos van quedar exposades en un estand propi amb una pancarta i moltes fotografies del viatge. Posteriorment, la moto de l’Edu va ser exposada al costat de les altres Montesa històriques i vam ser homenatjats amb el lliurament d’un trofeu amb la següent inscripció: A l’equip de la II Expedició Impala al Marroc per la seva participació a la IX edició de la Montesada 2009. club moto

61


moda & GADGETS 3.

4.

1.

Carhartt Jaqueta amb folre de sherpa. 140 $

5. 6.

6.

2.

Abercrombie Jersei de coll alt i cremallera. 80 € 62 c l u b m o t o

Loreak Mendian Polo amb botons. 22 € Franklin Marshal 100% cotó. 51 € Chunk Col·lecció Star Wars Chunk. 25 £ CBR Amb l’estampat metàl·lic. 24 $


Roba i complements per sentir-se bé

7.

8.

9.

10.

French Connection Pantalons de cotó. 50 £ Alexander Mcqueen Texans amb relleus de bronze. 290 £ Acné Pantalons texans de tub. 190 € The Hundreads Texans de camal ample i efecte desgastat. 125  £ Custo Rellotge amb corretges de pell i cronògraf. 170 €

12.

11.

Flylondon Sabatilles amb sola de goma. 66 $ compra-ho aquí 1.http://tinyurl.com/01-CM75 2.http://tinyurl.com/002-CM75 3.http://tinyurl.com/003-CM75 4.http://tinyurl.com/004-CM75 5.http://tinyurl.com/005-CM75 6.http://tinyurl.com/006-CM75 7.http://tinyurl.com/007-CM75 8.http://tinyurl.com/008-CM75 9.http://tinyurl.com/009-CM75 10.http://tinyurl.com/010-CM75 11.http://tinyurl.com/11-CM75 12.http://tinyurl.com/0012-CM75 13.http://tinyurl.com/013-CM75

Florentino Bossa 100% de pell. 96,20 € 13.

club moto

63


pit line club cinema Alicia en el País de las Maravillas / Als cinemes

Al país de Burton

L

fitxa Direcció: Tim Burton Guió: Linda Woolverton País: EUA Any: 2010 Gènere: Fantàstic Durada: 108 min Repartiment: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Crispin Glover, Matt Lucas, Marton Csokas, Jemma Powell, John Hopkins, Eleanor Gecks, Eleanor Tomlinson Productors: Tim Burton, Richard D. Zanuck, Joe Roth, Jennifer Todd i Suzanne Todd Fotografia: Dariusz Wolski Música: Danny Elfman Productora: Tim Burton Animation Co. / Walt Disney Productions

a versió d’Alicia en el País de las Maravillas de Tim Burton conta la història d’una Alícia (Mia Wasikowska) de 19 anys que visita el País de les Meravelles per segona vegada per alliberar els seus habitants de la terrible, però hilarant, Reina de Cors (Helena Bonham Carter). A aquesta aventura s’hi uneixen els seus revolucionaris aliats, el bipolar Barretaire Boig (Johnny Depp), el Conill Blanc (veu de Michael Sheen), els aterridors bessons Tweedledee i Tweedledum (veu de Matt Lucas), l’encara més esborronador Gat de Cheshire (veu de Stephen Fry) i altres criatures que intenten un cop d’estat a favor de la hippy Reina Blanca (Anne Hathaway). Qui pot ser millor que Burton prenent les il·lustracions del llibre per donar-los el seu propi estil? Qui, a part d’ell, pot gosar de posar-li una armadura completa de cavaller a Alícia perquè es baralli amb un monstre? Feminisme i girl power de costat, Alicia en el País... està plena de moments sincerament divertits i d’altres que fan por. I malgrat el continu arsenal digital –signe dels nostres temps–, el fantàstic director dels cabells esvalotats es recrea en els personatges humans en lloc de ressaltar els que són producte del píxel, demostrant que encara calen bons actors perquè puguin sorprendre el públic amb bones interpretacions. Alicia en el País de las Maravillas és, decididament, –i això ja és un tòpic– una realització molt personal de Burton. Es nota que la història li venia molt de gust. La pel·lícula es respira, es mira i se sent com un dels productes més refinats de la seva dement i genial creativitat. Per la mateixa raó, però, segur que el film no és del gust de tothom. No obstant això, per als fans del director la cinta en cap moment desmereix.

cd música KEANE, NIGTH TRAIN

fitxa

Segell: Universal Després de l’èxit de Perfect Symetry, el seu tercer Gènere: Pop alternatiu àlbum d’estudi, els britànics Keane acaben de Publicat: 10/05/2010 treure Night Train, treball en què agrupen vuit cançons escrites durant la gira mundial del seu anterior disc que els va dur a actuar fins en 28 països diferents. Sembla ser que el nom d’EP és el que rep també el mètode favorit de transport del grup durant les seves gires. A més de la tradicional melancolia que impregna les cançons de Keane, en aquest àlbum la banda també hi utilitza, amb la intenció d’explorar nous territoris musicals, el dance i el hip-hop.

64 c l u b m o t o


Llibres, pel·lícules, Internet, música i lleure interactiu

llibres VALENTINO ROSSI, EL DIOS DE LA VELOCIDAD

fitxa Autor: Mat Oxley Edita: CEAC Deusto Gestión 2000 Planeta Agostini Pàgines: 235 Text: espanyol Preu: 19,50 €

L’amor de Valentino Rossi per la velocitat i la diversió queda magníficament retratat en aquest llibre a tot color, amb fotografies d’infart en plena cursa i imatges divertidíssimes entre bastidors. Des dels seus inicis en les minibikes fins a la seva posició actual de “Rei de MotoGP” i pilot ocasional de ral·lis i Fórmula 1, aquesta obra repassa cadascuna de les etapes de l’extraordinària carrera de Valentino Rossi, incloses les celebracions més excèntriques, els accidents, els actes dels seus fans més acèrrims, la relació amb els seus pitjors enemics i la passió per les màquines més modernes i els cascs de dissenys cridaners.

VUELTA AL MUNDO EN VESPA

fitxa Autor: Santiago Guillén i Antonio Veciana Edita: Dossat Cie de Inversiones Editoriales Pàgines: 212 Text: espanyol Preu: 20 €

Vuelta al mundo en Vespa en 79 días és el relat del viatge que dos estudiants de dret de la Universitat de Madrid van realitzar, del 25 de juliol al 12 d’octubre de 1962, a bord de Dulcinea, una Vespa 150 decorada especialment per Dalí per a l’ocasió, a través de França, Itàlia, Grècia, Turquia, l’Iran, l’Afganistan, el Pakistan, l’Índia, Malàisia, Hong Kong, el Japó, els Estats Units, Anglaterra i de nou França (el mateix itinerari de Phileas Fogg a la Volta al món en 80 dies, de Jules Verne). Els protagonistes van comptar amb el suport de diverses institucions i amics que van cobrir les necessitats del viatge. A la tornada, Moto Vespa va comprar la moto i, actualment, Dulcinea descansa al Museu Vespa de Gènova (Itàlia).

dvd WORLD SUPERBIKE 2009 CHAMPIONSHIP

fitxa

Edita: Duke Video Una altra excitant temporada del mundial de Durada: 420 min Superbike s’havia posat en marxa i tothom estava Idioma: anglès pendent de si Nori Haga, de Ducati, aconseguiria Preu: 25 € el tan esperat primer campionat. No va ser així, perquè l’estrella nord-americana Ben Spies li va arruïnar la festa en la seva temporada de debut. Spies va portar la Yamaha R1 de victòria en victòria i va lluitar amb Haga al límit. Aquest és el resum oficial, ple de moments notables d’una temporada fantàstica. Tota l’acció, avançaments audaços i sorprenents accidents d’un altre any memorable i emocionant. Llibres i DVD a LibroMotor. Muntaner, 400 08021 Barcelona / Tel. 93 417 52 20 / www.libromotor.com club moto

65


last LAP EL garatgE

“Si bebes, no condiussscasss”

Doncs això és exactament el que s'ha de fer si vols tenir aquesta moto: beure, i molt. A mig camí d'un "troncomòbil" aquesta, diguem-ne moto, té com a punt fort que pot acabar amb les morenes de qualsevol conductor, si és que en té. L'únic problema és si te'n vas de viatge al Cap Nord: acabaràs com el John Wayne...

L'aPassionant o MÓn DE La Mot

Increïble: això existeix

El més sorprenent d’aquesta secció no són els «catxarros» en si mateixos, ni els delirants dissenys. El més bo d’aquesta secció és el temps que tenen alguns per perdre’l impunement.

pàdoc girls

Tensió sexual no resolta? Què us sembla? Analitzeu bé el joc de mirades que es dóna en aquesta foto i escriviu-nos. Estem preocupats.

66 c l u b m o t o

Una última volta per l’actualitat més divertida i curiosa


VESPES I LAMBRETES: LES ICONES MOD

CLUB MOTO

REPORTATGE

2'50 €

HONDA CBR1000RR FIREBLADE ABS · RIEJU TANGO 250 · YAMAHA X-MAX 250 · GOELIX VIVA · KAWASAKI ER-6F

2010

E N AQ U E S T PA Í S , E L M O T O C I C L I S M E PA R L A E N C ATA L À · N Ú M . 75 · 2 010 ·

w w w. c l u b m o t o . n e t

PRIMERA PROVA

RIEJU TANGO 250 SURFEJA PER LA NATURA YAMAHA XMAX 250 MÉS APTITUDS GOELIX VIVA ELECTRIC CITY PRIMERA PROVA

HONDA CBR1000RR FIREBLADE ABS UN DIA A LES CURSES

MÉS MOTOS MV AGUSTA BRUTALE YAMAHA TÉNÉRÉ 1200 SUZUKI BURGMAN FUELCELL BETA ENDURO 4T NOVES VICTORY

Més agressiva KAWASAKI ER6F

RENOVADA A FONS ESTÈTICAMENT

75

CAMPIONÍSSIMES MONTESA SPRINT PETITA TRIOMFADORA

MISCELLÀNIA JULIEN DUPONT UN ARTISTA SOBRE LA MOTO

MOTOAVENTURA IMPALA MARROC 2009 UN REGAL PER ALS SENTITS i 3

ClubMoto #75  

The first motorcycle magazine in Catalan

ClubMoto #75  

The first motorcycle magazine in Catalan

Advertisement