Növénykatalógus

Page 1

Gyümölcsök Fagyálló gyümölcsök: Datolyaszilva oltvány (Diospyros kaki): Kína, Japán, Korea legelterjedtebb, legnépszerűbb 4-6 m magasra növő gyümölcsfája, melynek nagy paradicsom formájú, sárgabarackízű gyümölcsei ma már megjelennek a budapesti nagy áruházak választékában is, darabonként 300-800 Ft közötti áron. Normál teleinket takarás nélkül átvészelik. Hatalmas fényes, haragoszöld leveleikkel önmagukban is kertünk díszei. Gyümölcsei tökéletesen beérnek, mert utóérőek, akkor fogyaszthatóak, amikor már teljesen megpuhultak. Ha valaki nagyon mohó és kemény állapotban kóstolja meg, az kiábrándul belőle az akkor még magas csersavtartalma miatt. Fiatal példányait célszerű védeni az erősebb fagyoktól – később már minden hideget kibír. 2-3 éves korban teremnek. Fagyálló citrom, Vadcitrom (Poncirus trifoliata): Észak-Kínából származó, 4m magasra növő, hármas levelű, lombhullató, abszolút fagyálló pompás díszfa. Sötétzöld, kemény, merev ágait 6-10 cm-es tüskék borítják, így a belőle készült sövény leküzdhetetlen akadályt képez a legelszántabb betolakodó számára is, legyen az ember vagy állat. Nagy hófehér bódító illatú virágait tavasszal, a kopasz ágakon hozza, 5 cm átmérőjű aromás, sárga gyümölcsei savanykásak. Teába citrom helyett megpróbálkozhatunk vele. Amellett, hogy az év minden szakában különlegesegzotikus megjelenésű, kiváló alanya a citrus oltványoknak. Lombhullás után tűnnek elő igazán zegzugos lefutású ágai a hatalmas tüskékkel, melyek haragoszöldek, így örökzöld benyomását keltik. Július végén másodszor is virágzik és hoz termést, de azok a gyümölcsök apróbbak és rücskösebbek. Fügék (Ficus carica): A fügét sokáig nem tartottam egzotikus növénynek, hiszen szekszárdi szőlőnkben, az egykori Babits-tanya falának tövében díszlő hatalmas bokorról július elejétől késő őszig szedtük a mézédes gyümölcsöket. Édesanyám


dzsemet főzött belőle, apám viszont a fügebor készítésében látott nagyobb fantáziát. Az első tengerparti utunkon jutottam a felismerésre, hogy ez egy egzotikus gyümölcs, s kezdtem gyűjteni a különböző fajtákat. Ízre igen hasonlítanak egymásra, míg termésük alakja, színe, levelük formája, növekedési erélyük igen eltérő. Érdemes próbálkozni e pompás ízű mediterrán gyümölccsel, mert védett helyre ültetve (házfal tövében, déli napos oldalon, domboldalban), szabadban takarás nélkül is megél, takarással pedig hazánk bármelyik részén sikerrel nevelhető (földre ledöntve, falevéllel, kukoricaszárral és fóliával takarva, vagy egyszerűen csak hóval). Július elején érik be először, majd egy hónap múlva ismét, s ha szép ősz van, egyes fajták még harmadszor is teremnek október közepén – végén. Edényben is könnyedén nevelhetők. Az évek során több mint 60 féle fügét sikerült összegyűjtenünk. Vannak spanyol, görög, török, olasz, algériai, horvátországi, izraeli, francia fajtáink, és hazánk déli tájairól is sokat szereztünk be, Pécs, Villány, Szekszárd környékéről. Babits füge: Az egyik legkiválóbb fajta. Babits Mihály szekszárdi szőlőjéből való 150 éves fügebokorról szaporított koraérő, nagygyümölcsű, 10 dkg körüli, többször termő (háromszor) fajta. Éretten vörösbarna színű. A leggyorsabban termőre forduló füge. Már az ültetés évben biztosan terem. Egy szedésre 25-30kg–ot is szüretelhetünk róla. A költő több versében is megemlíti e fügebokrot, mint gyermekkorának meghatározó élményét. Barna füge: Rendkívül bőtermő, körte alakú, közepes méretű, korán termőre forduló fajta, mézédes gyümölcsökkel. Jó években még háromszor is terem. Lila füge: A legfagytűrőbb fügefajta. Erőteljes növekedése és fagyállósága miatt igen könnyű fának nevelni. Akár 5-6 m magasra is megnő, még felnőtt is felmászhat rá. Az első termései, melyek kerekdedek „laposak”, pogácsa formájúak – azaz szélesebbek, mint amilyen magasak – már július első hetében beérnek, lila színűek, középméretűek. Egyik legértékesebb fajta, mely jól bírja a hazai telet takarás nélkül is! Korán termőre fordul, egy éves korában már szüretelhetünk róla. Tabáni zöld füge: A török korból maradhatott ránk ez a mézédes fajta, amit az is bizonyít, hogy a budai Tabánon kívül Pécsen is fellelhetjük bokrait. Termései éretten is zöld színűek és érdekes deformált „kabaktök” alakúak. Korán termőre forduló, bőtermő, igazi füge ízű füge. Mézédes.

2


Gránátalmák (Punica granatum): Másfél-két méteresre növő lombhullató bokor, melyet nevelhetünk edényben vagy szabadföldbe kiültetve. Míg a gyümölcstermő gránátalmák szimpla virágúak, és jóízű, ehető gyümölcsük van, addig a díszgránátalmák telt virágúak, igen ritkán, akkor is csak keveset teremnek. Ez utóbbiak virágjai tömöttek, szegfűszerűek, akár 8cm átmérőjűek is lehetnek és tavasztól őszig folyamatosan nyílnak, a virágjuk a fő díszük. Gyümölcstermő gránátalma: Szimpla, tűzpiros virágú. 2 fajtát kínálunk: Aranysárga gyümölcsű: Ökölnyi 30-40 dkg-os termései október végére érnek be. Bronzszínű gyümölcsű:

Termései kisebbek, viszont rendkívül bőtermő, edényben is könnyen nevelhető, korán termőre forduló fajta.

Díszgránátalmák: A fagyra a gyümölcstermőknél kevésbé érzékenyek. Teltvirágú piros Teltvirágú citromsárga: A legkorábban virágzó fajta, 1 éven belül biztosan virágzik. Teltvirágú rózsaszín – fehér cirmos Törpe gránátalma (Punica granatum nana): Kertünk egyik legmutatósabb dísze ez a, már a küldés évében virágzó, termő, lombhullató cserepes növény. Védett helyre szabadba is kiültethető. Nyáron tömve van tűzpiros virágokkal, őszre pedig vöröses-barna termésekkel, melyek a levek lehullása után tavaszig díszlenek. Termése ugyanúgy ehető, mint a nagygyümölcsű testvéréé. -10°C alatt az erős fagytól takarni kell. Maximum 1 m magasra nő. Jujuba - kínai datolya (Ziziphus jujuba): A szélsőséges, zord időjárási viszonyokat, az erős fagyot, szárazságot jól tűri ez az Ázsiában őshonos jóízű gyümölcs. A talajjal szemben igénytelen, köves, dombos vidékeken is jól érzi magát. Tavasszal igen későn hajt ki, így védekezve a késői fagyok ellen. Kistermetű lombhullató fácska apró lándzsás levelekkel, ágain vékony tüskékkel. Apró zöldesfehér, alig észrevehető virágait ezerszámra hozza. Korán, egy- két éves korában már termőre fordul.

3


Októberben beérő barna szemű gyümölcsei kerekdedek, vagy ovális datolya formájúak, ropogós húsúak, édesek. Fogyasztják nyersen vagy aszalva, mézben vagy cukorban főzve, kemencében sütve, vagy pörkölve. Készül belőle jujubakenyér, kozmetikai termék, és gyógyszer. Kivifélék családja (Actinidiák): Eredetileg kelet-ázsiai kúszó cserjék, melyek azóta meghódították a világot. Képesek akár 7-8 m-t is nőni egy nyáron, így nagy felületeket futnak be. Buja zöld lombozatukkal, nagy hófehér illatos virágukkal vetélkedhetnek bármelyik díszcserjével. Lehet lugasnak nevelni, vagy kordonosan házfalra, garázsra, háztetőre futtatni őket. Termésük aromás, jóízű, és igen egészséges, mivel más gyümölcsökhöz képest sokszor több hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Kínai egres – Szőrös kivi (Actinidia chinensis): Napjaink sztár gyümölcse. Nem véletlenül, hiszen tízszer több C-vitamin van benne, mint egy almában. A szőlőhöz hasonló kúszó cserje, mindenütt termelhető, ahol a szőlő is megél. Fagyérzékenysége a csemegeszőlőkével egyezik meg. A fiatal példányokat erős fagyok esetén célszerű a földre ledöntve takarni, idősebb példányok teljesen fagyállóak. Robosztus, erőteljes növekedésű, ujjnyi vastag hajtásokkal, tengernyi, kerek szőrös levelekkel, nagy, 3 cm átmérőjű hófehér virágokkal. Metszeni, permetezni nem kell, kapálni tilos. Nálunk is tökéletesen beérik, mivel utóérő gyümölcs. Terméseit az erősebb fagyok előtt szedjük le és utóérés után – amikor megpuhul (december elejétől, április végéig)- fogyaszthatjuk. Egy tő 800-1000 db-ot is képes teremni. A saját termésű kivink sokkal édesebb és kellemesebb ízű, mint a boltban vásárolt, mivel érettebben szedjük le. Az ültetést követő harmadik évben fordul termőre. Az utóbbi években az önporzós fajták voltak népszerűek. Csakhogy a termőre fordulást követően kiderült, hogy a laboratóriumi szövettenyésztés következtében sok hímvirágú lett belőlük, ezért ezek szaporítását abbahagyták, és a jól bevált kétlaki fajtákat termesztik újra. 6-8 termőre kell egy porzó. Minimum egy termő és egy porzó kell, hogy teremjen. Az alábbi fajtákat kínáljuk: Kétlaki fajták: 1 termő és egy porzó növény kell ahhoz, hogy teremjen. 78 termőre 1 porzó elegendő. Japán egres (Actinidia arguta):

4


Október közepén érnek dundi cseresznyeméretű termései, melyek szélesebbek, mint hosszúak. A legnagyobb gyümölcsű, finom, édes bőtermő fajta. Önporzós kopasz kivi (Actinidia arguta Issay): Már egy tő is terem, így nincs szükség külön porzóra. Gyümölcsei hosszúkásak, megnyúltak, édesek és igen aromás ízűek. Általában az első évben, amikor virágzik még nem köt termést. Nagyon korán, az ültetést követő évben már virágzik és terem.

5


Mediterrán, szubtrópusi gyümölcsök:

Babér (Laurus nobilis): A mediterrán kertek egyik alapnövénye. Szép formájú kemény, sötétzöld levelű fácska, vagy cserje. Levele a közismert fűszernövény a „babérlevél”. Igen dekoratív megjelenésű mínusz 5-8°C-ot is gond nélkül elvisel, nem kényes, igénytelen növény. Citrusfélék: A legismertebb, legkedveltebb egzotikus gyümölcseink, egyben lakásunk pompás díszei is. Haragoszöld, dús lombozatukkal, ezernyi, bódító illatú, hófehér virágaikkal és akár egy- másfél éven át is ránkmosolygó terméseikkel. Egészen új ízeket ismerünk meg, ha a saját fánkon beérett gyümölcsöket fogyasztjuk. Például kiderül, hogy a grépfrút nem is keserű. Tartásuk egyszerű, a leanderéhez hasonló. Tavasztól őszig kitehetjük őket a szabadba, télen pedig nem túl meleg, 10C körüli világos helyre. Maradhatnak egész évben a lakásban is. Azt viszont nagyon rosszul tűrik, ha késő őszig kint vannak a kertben, majd a fagyok közeledtével hirtelen túlfűtött lakásba kerülnek. Leveleik lehullnak, ágaik visszaszáradnak és akár el is pusztulhatnak. Különösen akkor, ha pánikba esve vadul el kezdjük öntözni, tápoldatozni őket, hogy „hátha észhez térnek”. Oltással vagy termő fákról szedett dugványokkal szaporítjuk. Ez utóbbiak előnye, hogy korán, általában 1 éven belül termőre fordulnak és nem olyan robosztusak inkább bokros növekedésűek, így edényes tartásra alkalmasabbak. Tapasztalataink alapján a trópusi fajták ugyanolyan jól tűrik a téli, 5-10C-os, hidegházi tartást, mint a mediterránok, sőt egy éjszakára még drasztikus fagyot, -8C-ot is kibírnak. Télen ne öntözzük csak ha nagyon szükséges! Magról kelt növények, idősebb fák oltását vállaljuk, akár még úgy is, hogy egy fára 2-3 fajtát is ráoltunk. A citrusok származásban és különösen az elnevezésben elég nagy a zűrzavar, ami az elolvasott szakkönyvek arányában csak tovább gyarapodik. Citromok: Narancsvirágú citrom, Fehérvirágú citrom (C. limon”Feminella a zagara bianca”): Az egyik legrégebben ismert, legelterjedtebb, bőtermő, klasszikus

6


citromfajta. Ovális nagy kerek gyümölcsei vékonyhéjúak, 20 dkg körüliek. Alig van egy- két magja. Óriáscitrom, Lipo (Citrus grandis): A leghálásabb citrusféle, egy „csodanövény”. Az arasznyi növényke már fürtökben hozza virágait és termést is köt. Mire kifejlődik a gyümölcs, addigra hozzánő a fa. Ezt egyik citrusféle sem tudja. Igéző látvány, haragoszöld ovális leveleivel, fantasztikus illatú, csokros, hófehér virágaival, hatalmas, labdanagyságú, citromsárga gyümölcseivel, melyek az 1kg-ot is elérhetik. Hazánkban sokan, tévesen Pomelónak is hívják. A pomelónak azonban édes az íze, ez viszont savanyú, bár nem olyan erősen, mint a citrom. Valószínűleg a citrom és a grépfrút kereszteződéséből jött létre, de szóba hozták már a pampelmuszt és cédrátot is, mint lehetséges őst a citrom mellett. Évente többször virágzik, így termés és virág mindig egyszerre van rajta. két fajtát kínálunk, melyek a gyümölcs alakjában és méretében különböznek egymástól. Fagyálló citrom, Vadcitrom ( Poncirus trifoliata): Abszolút fagyálló, pompás kerti dísznövényünk, mely egyben a citrusoltványok kiváló alanya is. Bővebb leírása a 4. oldalon a fagyálló gyümölcsöknél. Rücskös cédrát, Citronát, Médcitrom (C. medica): Sokan a citrusok közös ősének tekintik. Indiából származik, ahonnan a zsidók vándorlásával került Iránba. Európában ez volt az első ismert citrusféle. Nagy, 30dkg körüli, henger alakú, világossárga gyümölcsének héja rendkívül rücskös, bibircsókos, úgy néz ki, mint egy nagyra sikerült tojásgránát. Narancsok: Görög narancs (C. sinensis „Washington Navel”): Magnélküli, vékonyhéjú, koraérő, lédúsfajta 60dkg-os termésekkel. Igazi édes, zamatos, klasszikus ízűek a gyümölcsei, melyek akár másfél évig is díszlenek a fán. A köldöknarancsok csoportjába tartozik, azaz a belsejében egy másik kisebb, úgynevezett fióknarancs helyezkedik el. Gyenge növekedésű, sűrűn elágazó, jó hidegtűrő. Edényes nevelésre kiválóan alkalmas. Télálló narancs „Norton Webbery” (Poncirustrifoliatax C. sinensis): A vadcitrom és a narancs keresztezéséből előállított, -15C-ot tartósan

7


elviselő, kiemelkedő fagytűrésű fajta. Három levélkéből összeálló, a vadcitromra hasonlító levelei és tüskéi is jóval nagyobbak, mint a Télálló mandariné. 26dkg-os vékonyhéjú gyümölcsei meglepően jóízűek, édesek, enyhe vadcitrom arpmával.. Édes pomeló, Óriás narancs (C. maxima): A trópusok lélegzetelállító szépségű különlegessége, a citrusok királynője. Haragoszöld, fényes, vaskos, viaszos leveleik, hófehér, fürtös, hódító illatú virágaik és körte alakú hatalmas gyümölcseik egyaránt a legnagyobbak a citrusok között. Ez utóbbiak egyes fajtáknál elérhetik a 68kg-ot. Éretten zöld vagy sárgászöld színűek. Frissen fogyasztják és annak hártyás válaszfalát lehúzzák. Zöldes húsa enyhén aromás, édes ízű. Kifacsart leve nagyon üdítő, becses ital. Sűrű lombozatú, robosztus növekedésű, páratlan szépségű fácska. Fiatal hajtásai, levelei finoman szőrözöttek. Valószínűleg a pompelmusz és a grépfrút keresztezéséből jött létre. Magról is szaporítják, mivel annak örökítő anyaga teljesen megegyezik az anyanövénnyel (úgynevezett monoembrionális, vegetatív úton képződött mag), így nem kell oltani. Hazánkban az Óriáscitromot (Lipó) nevezik pomelónak, ezért mi megkülönböztetésül az „Édes pomeló” nevet használjuk. Bámulatos életerejű, jó hidegtűrő, szabályos növekedésű. Koktélnarancs, Kumkvát- Kumqat (Fortunella margarita): Kistermetű, lassú növekedésű, páratlanul bőtermő citrusfajta, apró, ovális szilva alakú és nagyságú 2dkg-os narancssárga termésekkel, melyek hámozás nélkül fogyasztandók. A héjuk tartalmazza bőségesebben a cukrot, az az édesebb, míg a húsa kissé savanykás. Együtt azonban pompás édes, aromás ízharmóniát alkotnak. Lehet belőle befőttet, kompótot, vagy lekvárt főzni. Mézzel, narancslével, sóval és vajjal, mártást is készíthetünk. Dísznövényként a legkedveltebb szobanövények egyike. Olajfa (Olea europea): Az olajág a béke és a megnyugvás örök szimbóluma. Fő terméke az oliva olaj, a köves, sziklás, napégette mediterán vidékek lakóinak sokáig fő megélhetési forrása volt. Az olajfa több száz évig is elél. Levelei lándzsásak, viaszosak, felül sötétzöldek, alul ezüstösek. Apró virágai fehérek, viaszosak, illatosak, márciusban nyílnak. Termései az olajbogyók, a pizzaevők kedvenc csemegéi. Igénytelen, könnyen kezelhető növény, leanderszerű tartást igényel. Szamócafa (Arbutus unedo): Igen jó hidegtűrő (-150C) örökzöld mediterán fácska fűrészesszélű,

8


lándzsás, viaszos, fényeszöld levelekkel. 2cm átmérőjű, kerek, élénkpiros, édes gyümölcseinek felülete szamócaszerűen rücskös. Sok kis harangocskából álló virágaiból a következő év őszére lesznek érett termések.

Pepino - ausztrál dinnyebokor (Solanum muricatum): Finom, sárgadinnye ízű szív alakú, fél kilós gyümölcsöket termő, évelő, kis bokor, mely már a küldés évében terem! Nyáron szabadföldbe kiültethető, könnyen nevelhető növény. Akkor a legfinomabb, ha megvárjuk, míg 1-2 hétig utóérik. Áruházakban nálunk is kapható, 4-500Ft/db áron. Három változatát kínáljuk:

Fagyálló banán (Musa basjoo): Gondolom sokan felkapják a fejüket ezt olvasva, - már megint mivel akarnak megetetni bennünket? - Pedig létező valóság ez a csoda! Kertünk legkülönlegesebb, legmutatósabb egzotikus dísze e növény. A trópusok hangulatát varázsolhatjuk az udvarunkba vele. Tényleg hihetetlen mire képes. Áprilisban kezd el tőről hajtani, júliusban már eléri a 4-5 m magasságot a kifejlett példány és virágzik is. Terméseit már nem érleli be, hiszen nincsen rá ideje, mivel a fagyokkal ez is tönkremegy. Ekkor fél-1 m magasságban elvágjuk a törzsét, falevéllel, szalmával, kukoricaszárral és fóliával betakarjuk (bár idősebb példányok takarás nélkül is átvészelik a telet). Évről-évre magasabbra nő és egyre dúsabb csoportot - egy kis banánerdőt alkot. Nevelhetjük edényben is. 10-15°C-on egész télen át folyamatosan nő. Ezen a hőmérsékleten egyéb banánok csak sínylődnek, vagy elpusztulnak. Hazája Japán. Fagyálló golgotavirág (Passiflora): A trópusok egyik legjellegzetesebb egzotikus szépségű növényének fagyálló változata. Kertünk büszkesége lehet ez az illatos, halványlila színű rojtosvirágú futónövény. Védett helyre, házfal tövébe ültessük ki, méghozzá egy előnevelt, komolyabb példányt, hogy a fagyokig megerősödjön. Nyáron hatalmas területet fut be, százszámra hozza virágait. Ősszel lefagy a lombja, de tavasszal tőről újra hajt.

9


Fagyálló végzetfa - fehérvirágú (Clerodendrum trichotomum): Az egyik legszebb fagyálló díszfánk – a Kék-pillangó virág, a Vérzőszív virág, Kongói végzetfa hazai testvérnövénye – ennek ellenére igen ritkán találkozunk vele. Ennek az is oka lehet, hogy a selyemakáchoz hasonlóan két, három éves koráig igen fagyérzékeny – így addig célszerű takarni, vagy edényben nevelni. Ezt követően már ki lehet ültetni a szabadba. A virág rügyei sötétrózsaszínek, zöldesfehérek, a pillangószerű virágai hófehérek, illatosak. Késő tavasztól az ősz közepéig hatalmas fürtökben hozza őket, majd díszes kék terméseivel gyönyörködtet. Kertünk egyik legszínpompásabb látványt nyújtó növénye. Fagyálló végzetfa - pirosvirágú, Vörösödő végzetfa (Clerodendrum bungei): 2m magasságúra növő bokor, haragoszöld, szív alakú levelekkel, melyeknek erezete, sőt hajtásvége is bordóvörös. Sötétrózsaszín-piros virágcsillagai hortenziaszerű illatos félgömböket alkotnak. Nagyon korán, már az ültetés évében virágzik. Gyönyörű éke a kertünknek. Igen jól tarackol, így évről- évre egyre dúsabb bokrokat alkot. Fagyálló bambuszok: Valószínűleg mindenki hallott már a trópusok legelterjedtebb, legsokoldalúbban felhasználható, ugyanakkor nagy díszértékű növényéről. Legendákat regélnek növekedési erélyéről, - több mint egy métert is nőhet naponta-, szilárdságáról- toronyházakat állványoznak be vele, rendkívüli hasznosságáról- földünk lakosságának többsége bambuszkunyhóban éli le az életét, de készül belőle nyílvessző, szerszámnyél, bútor és pecabot, a kínai konyha elmaradhatatlan csemegéje a bambuszrügy- és elbűvölő szépségéről. Azt már kevesebben tudják, hogy 200 fajtája a mi éghajlatunkon is tökéletesen megél mindenféle védelem nélkül. A bambusz egy fűféle- a fák tulajdonságaival felvértezve, azaz évelők, örökzöldek, magas növésűek, 16-18 m-t is elérhetnek. Rendkívül szilárd, fás szárúak, ugyanakkor nagyon könnyűek. Egy tíz m-es bambuszrudat egy gyermek is könnyedén megtart. Új hajtásai tavasszal, április közepézől kezdődően bújnak ki a földből és egy jó hónap alatt lenövik a fajtájára jellemző magasságot- akár a 16-18 m-t is. Ezt követően már nem nő tovább, hanem a föld alatt tarackkal. A következő tavasszal kibújó új hajtásai az előző évinél jóval magasabbak, és vastagabbak lesznek. Az ültetést követő 8-10. évben érik el a fajtára jellemző maximumot. Rendkívüli növekedési ereje, terjedőképessége ellenére könnyen kordában tartható, mivel hajtásai 40-cm-

10


nél nem terjednek mélyebbre, így ha palával körbevesszük, vagy ha ősszel ásóval körbehatároljuk és kiszedjük az évben hozott föld alatti hajtásait, nem terjed tovább. Egzotikus, keleties hangulatot keltő, kertünk meghatározó díszei az örökzöld bambuszok. Nevelhetjük sövénynek, vagy kialakíthatunk egy kis erdőt is belőle. Ültethetjük kertitó mellé, vagy szobanövényként tehetjük a lakásba is. A fajták zöme első látásra nagyon hasonlít egymásra, a laikus meg sem tudja különböztetni egymástól. Alaposabban megfigyelve azonban az embert magával ragadja a változatos méret, szín és formagazdagságuk. Vannak törpe1 m alatti- kis, közepes és nagyra növő fajták, valamint a 18 m-t is elérő óriások. Örökzöld tulipánfa (Magnolia grandiflora): Kertünk ékessége fényes, haragoszöld, lándzsás leveleivel az örökzöld tulipánfa. Közepes méretű, gyönyörű formájú, abszolút fagyálló fa. Az idei – 270C-os telet gond nélkül átvészelte. Júniustól hozza hatalmas, hófehér, citrom illatú viaszos virágait, melyet később díszes, tobozszerű termései követnek kikandikáló piros magvakkal. A meszes talajra abszolút nem kényes, szemben a lombhullató magnóliával. Golgotavirágok, díszgolgoták (Passiflórák): Levelükkel, virágukkal, díszítő, futó szobanövények, termésük nem ehető. Általában napos, világos helyen érzik jól magukat, bár itt is vannak kivételek, melyek a kifejezetten félárnyékos, sőt árnyékos helyet kedvelik. Tavasztól őszig tarthatjuk a szabadban is őket, tűző napon, akkor biztosan hoznak virágot. Hawaii rózsa, Frangipáni (Plumeria rubra): A trópusi világ egyik legismertebb virágcsodája, illatos fehér, rózsaszín virágaiból fonják a hawaii lányok a híres vendégváró virágfüzérét, melyet többek között a „Lázadás a Bountyn” c. filmben is megcsodálhattunk. Pozsgás vaskos törzse, hosszúkás, lándzsás levelei már önmagukban is pompás, egzotikus látványt nyújtanak. Tálen általában lekopaszodik. Meglepően strapabíró, nem kényes növény, bár ez nem is olyan csoda, hiszen a mindent kibíró leander közeli rokona. Leanderek (Nerium oleander):

11


 ÚJ  Mexikói leander (Theretia thevetioides): Szépformájú, sűrű lombozatú, örökzöld fácska keskeny, fényes, haragoszöld levelekkel, diszkréten illatos, tölcséres, sárga virágokkal. Nagyon hasonlít az afrikai leanderre, annak egy változata, csak levelei szélesebbek, virágai jóval nagyobbak annál, s míg az az egész egzotikus világon elterjedt, addig ez csak Mexikóban él. Lehet fának vagy bokornak nevelni. Mirtusz Papagájvirág (Strelitzia reginae): A trópusok egyik legszínpompásabb virágja az üzletekben vágottvirágként árusított közkedvelt papagájvirág. Hosszúkás banánszerű levelei viaszosak, szürkészöldek. Bizarr formájú virágai narancssárga lángnyelvszerű és sötétkék dárda formájú szirmokból állnak. Különlegessége ellenére nem kényes, lakásban is könnyen tartható, meleget sem nagyon igénylő szobanövény. Napos világos helyet, és savanyú talajt kedvel. Sivatagi rózsa (Adenium obesum): E pompás, pozsgás trópusi növénycsodát az egykori brit gyarmatról, Adenről nevezték el. Eredetileg Afrika a hazája, de ma már az egész melegégövi világban elterjedt, így többek között a Thaiföldi király nyaralójának fő ékessége. Nagyon hasonlít a Hawaii rózsára, annak törpe változatának tűnik, de ez nem csoda, mivel közeli rokonságban vannak. Jó szárazságtűrő növény, vaskos, húsos ágakkal palackszerűen megvastagodott törzzsel. Levelei fényesek, viaszosak, tojásdadok, télen lehullanak, ekkortól nem szabad öntözni. Bűbájos tölcséres virágai rózsaszínűek, s a Frangipánihoz igen hasonlóak.

12


Hasznos! A növényeim ültetéséhez a következő földkeveréket használom: I. Általános földkeverék 1: 40% fekete tőzeg (vagy zsákos virágföld) – bármely típus jó –, de jobb a savanyú, vagy semleges kémhatású 40% földdé érett maratrágya – faiskolákban kapható, zsákos szárított marhatrágya is megfelelő e kettő keverékéhez: 20% folyami szürkehomok – vagy akác erdei homokot keverek II. savanyú talajt igénylő növényeket: 85 liter Novobalt – savanyú tőzeg 15 liter kertészeti perlit 0,5 liter Osmocote – műtrágya keverékébe teszem. III. Citrusfélék talaja: A: 80 liter Novobalt 40 liter kertészeti perlit 0,5 liter Osmocote B: 80% B típusú virágföld vagy Novobalt 20% kertészeti perlit + Osmocote II. Általános földkeverék 2: Újabban a kényesebb szobanövényekhez a következő keveréket használom: 80 liter Novobalt 20 liter kertészeti perlit 20 liter folyami homok 0,5 liter Osmocote OSMOCOTE: Olyan speciális gyantaburokkal körbevett műtrágya, mely a növények fejlődéséhez szükséges minden tápanyagot tartalmaz. Nem lehet túladagolni, mert csak annyi kerül a talajba, a gyantaburkon keresztül, amennyit a növény elhasznál. 3 - 6 - 9 - 12 - 14 hónap hatástartamú formák léteznek. Mindezen

13


anyagok kaphatók Budapesten az OÁZIS kertészetben, Budapest Kőbányai út 47. Az OSMOCOTE minden fajta növénynek és típusú talajba bekeverhető. Gyakorlati jótanács! A frissen vásárolt növényeket ne ültessék át azonnal, csak azt követően, ha már megszokták új helyüket. Ezt azzal jelzik, ha új hajtást, levelet hoznak.

14


A növények tartása, gondozása Az általam kínált növények környezeti igényeik alapján 3 csoportba sorolhatók, úgymint trópusi, szubtrópusi-mediterrán és fagyálló növények. Bármely növény kis törődéssel tartható lakásban is, hiszen az általánosan elterjedt, közkedvelt szobanövényeink többsége is azon tájakról származik, ahol e ritkaságok élnek, csak ez kevéssé ismert róluk, mert már annyira hozzánk tartoznak (fikusz, filodendron, muskátli, kála, leanderek, stb.). Trópusi növények: napos, világos, párás, meleg (télen-nyáron 20°C) helyen érzik jól magukat, ezt legkönnyebben fólia alatt, vagy üvegházban biztosíthatjuk. Fűtött lakásban is könnyedén tarthatók. Itt a páratartalmat párologtatással vagy a levelek naponkénti permetezésével biztosíthatjuk, bár erre nincs túlságosan nagy szükség. Nyáron tarthatjuk őket a szabadban is. Mediterrán szubtrópusi növények: tavasztól őszig legcélszerűbb a szabadban, napos, világos helyen tartani őket, télen hidegben, 2-5-10°C-os helyen. Rövid ideig enyhe fagyokat (-3 °C) is gond nélkül elviselnek. (leander, citrom). Télen ne öntözzük őket, csak ha nagyon muszály. Fagyálló, kertbe kiültethető növények: egy részük korlátozottan fagyálló (-10, -15, -18°C-ig) füge, gránátalma, ezért nagy hidegben a földre ledöntve takarni kell őket (kukoricaszárral, hóval), más részük takarás nélkül is áttelel. Pl. kopasz kivi, futó lila akác, mocsári hibiszkuszok, stb. Remélem sikerült felkelteni érdeklődésüket az egzotikus különlegességek iránt, és megvásárolt növényekben nagy örömüket lelik majd.

15


Wien Budapest 1

M1 81 M7

8

Siófok

63 65

Zomba

7

6

Tamási Hőgyész

Szekszárd Bonyhád

6

Pécs 56

Zombát a fenti térkép alapján lehet megtalálni. A Szekszárdot Siófokkal összekötő 65-ös út mentén, Szekszárdtól 15, Siófoktól 70 km-re

16