jaarverslag 2019 - Club Guy & Roni

Page 1INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Artistieke terugblik

3

3. Producties en activiteiten 2019

11

4. Educatie en publiekswerking

25

5. Talentontwikkeling

31

6. Publiekswerking, marketing en communicatie

36

7. Personeel en organisatie

42

8. Cultuurpijler en samenwerking

46

9. FinanciĂŤn

49

10. Vooruitblik 2019 en verder

50

Verslag Raad van Toezicht

54

4


“Zoals liefde je van je stuk kan brengen, zo blaast Love je van je stoel.” – NRC Handelsblad ★ ★ ★ ★

Stichting Club Guy & Roni Bloemstraat 38 | 9712 LE Groningen Postbus 1520 | 9701 BM Groningen Telefoon 050 588 54 40 Email info@clubguyandroni.nl Website www.clubguyandroni.nl KvK 02078752 ANBI anbi.federatiecultuur.nl/organisatie/kunsten-92/club-guy-roni/

2


1. INLEIDING – DREAM BIG! Toen wij eind 2015 onze plannen ontwierpen voor de periode 2017-2020, bestond alles enkel nog als gedachten op papier. Bij het maken van ambitieuze plannen en het groots dromen komt altijd de vraag om de hoek kijken of de toekomst inderdaad ongeveer zo gaat werken, zoals je hebt bedacht. Je hoopt dat je in vier jaar daadwerkelijk al die stappen kunt zetten. In 2019 viel in de unieke samenwerking met onze NITE partners alles op zijn plek. De lange lijnen die wij gepoogd hebben uit te zetten toen wij van start gingen, zijn meer en meer solide en zichtbaar. De droombeelden uit 2015 zijn werkelijkheid geworden. Waar 2017 vooral in het teken stond van het leggen van de fundamenten van een interdisciplinaire samenwerking, stond 2018 vooral in het teken van het experimenteren en pionieren met die beweging en de oprichting van Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble (NITE). Ook in 2019 was het interdisciplinair werken belangrijk (Brave New World 2.0), maar 2019 was vooral ook het jaar van een nog sterkere internationale benadering van onze dansproducties.

Voor LOVE werkten wij dit jaar intensief samen met het gerenommeerde Zweedse dansgezelschap GöteborgsOperans Danskompani. Een unieke samenwerking waarmee wij in Zweden in première gingen tijdens een double-bill met Ohad Naharin’s Virus. Wij repeteerden in Göteborg en Groningen, speelden in beide landen en mengden onze cast met die uit Göteborg, met een geweldige veelkleurige diversiteit op het podium als resultaat. Daarnaast ging TETRIS, Mon Amour dit jaar naar het Suzanne Dellal Center in Tel Aviv, gingen we met Mechanical Ecstasy naar Spanje en maakten wij – mede dankzij een uitzinnig optreden voor 5.000 mensen op het festival Lowlands – deze voorstelling klaar voor de internationale festivalmarkt. Met de doorontwikkeling van onze internationale praktijk, die in de komende jaren nog verder wordt verstevigd, maakt Club Guy & Roni de laatste grote ambitie waar zoals verwoord in de plannen 2017-2020. De grote lijnen die wij hebben geschetst worden ingevuld en krijgen hun beslag in het huidige kunstenplan. We gaan dan ook met veel vertrouwen en volle vaart door met 2020 en met de ambitieuze plannen voor 2021-2024. Met 60.193 bezoekers voor onze activiteiten hadden wij in 2019 ook cijfermatig een absoluut recordjaar. Een jaar waarin wij vrijwel alleen maar positieve kritieken kregen, waarin veel voorstellingen uitverkocht waren. Een jaar waarin wij ook als organisatie opnieuw gesterkt zijn in het idee dat onze manier van werken relevant, vernieuwend en betekenisvol is.

3


2. ARTISTIEKE TERUGBLIK Zoals wij in de inleiding aangaven, bewegen wij ons meer en meer in de richting van een gezelschap dat zowel (inter)nationaal als ook regionaal een sleutelrol vervult in de ontwikkeling van het kunstenveld. Met internationale kwaliteit en innovatie binnen de dans en interdisciplinariteit als kern en met het NNT als partner.

LOVE - KLEURIGE PARADIJSVOGELS “Een toonbeeld van wat totaaltheater zou moeten zijn.” – Dagblad van het Noorden *****

Onze voorstelling LOVE ️ sloeg dit jaar in als een bom. Zowel in Zweden als in Nederland. Wij produceerden deze voorstelling samen met GöteborgsOperans Danskompani, een toonaangevende en bovendien erg gelijkgestemde partner. Wij mixten onze ensembles met als resultaat, naar een citaat van NRC Handelsblad: ‘een uitzinnige parade van dertien kleurige paradijsvogels’. Het was voor ons een ode aan diversiteit. Een ontroerend en humoristisch portret van liefde in tijden van Fear Of Missing Out (FOMO). De voorstelling toerde uitgebreid in Nederland en in Zweden en blijft op ons repertoire staan om vooral ook internationaal te kunnen spelen. Wij werkten voor het eerst met veel plezier met onze Zweedse partner. Zo’n samenwerking opent internationale deuren voor ons en vice versa, omdat je netwerken met elkaar deelt. Internationaal gezien gingen er sowieso meer deuren voor ons open. Als gezegd toert onze voorstelling uit 2017 TETRIS Mon Amour nog steeds internationaal. In 2019 speelden wij in Tel Aviv en in 2020 spelen wij onder meer in Shanghai en Bolzano. Ook hebben wij in 2019 Mechanical Ecstacy voorbereid voor de internationale festivalmarkt. Ons optreden op Lowlands in augustus 2019 en ook die op de Grote Markt in Groningen in januari 2020 baarden veel opzien, ook bij internationale programmeurs. In 2020 spelen wij Mechanical Ecstacy in Tokio.

NITE In 2019 maakten wij met Brave New World 2.0 de eerste voorstelling die officieel binnen het door Club Guy & Roni en NNT geïnitieerde Nationaal Interdisciplinair Theater Ensemble (NITE) viel. Met NITE (dat in december 2018 met een manifest werd gelanceerd) mengen we toneel, dans, muziek, fashion, film en beeldende kunst. Interdisciplinair Theater is daarom – ook letterlijk – onze middle name. Het is terug te vinden in de visie van Club Guy & Roni: vernieuwing van de grenzen van dans. En sluit aan bij de visie van het NNT: theater van nu, in de taal van nu. De musici van Asko|Schönberg en de slagwerkers van Slagwerk Den Haag bewezen in eerdere samenwerkingen dat ook zij de taal van interdisciplinair theater beheersen. NITE start in de repetitieruimte, bij het ensemble en met een overweldigende ervaring op het toneel als eindresultaat. Alle leden van het ensemble, makers en de artistiek leiders onderschrijven het NITE Manifest. We hebben een ensemble van dansers, acteurs en musici. Ieder ensemblelid excelleert in zijn of 4


5


“De hit van de avond is de breakdanceachtige act van danser Harold Luya als robot Lucy. Midden in een voorstelling zó’n applaus, dat maak je weinig mee.” – Dagblad van het Noorden ★ ★ ★ ★

6


haar eigen discipline maar staat open voor samenwerking. In de voorstellingen van NITE overheerst geen enkele discipline maar ontstaat een geheel nieuwe vorm, een theatervorm die groeit en evolueert naarmate het ensemble langer samenwerkt.

BRAVE NEW WORLD 2.0 – EEN INTERDISCIPLINAIR SUCCESVERHAAL “De prikkelende inhoud, gecombineerd met het topensemble, maakt Brave New World 2.0 tot één van de meest intrigerende voorstellingen van dit theaterseizoen.” ***** NRC Handelsblad Brave New World 2.0 onderzoekt de toekomst van de mens. De verdeelde maatschappij die Aldous Huxley in 1932 in zijn roman Brave New World schetste was bedoeld als schrikbeeld, maar doet voor de lezer van nu al herkenbaar aan. Artificial intelligence, robots en hyperintelligente algoritmes scheppen kansen, maar dwingen ook tot de vraag: wordt de wereld door technologische ontwikkelingen een betere plek, of vergroten deze ontwikkelingen voornamelijk de al bestaande ongelijkheid tussen de haves en de have-nots? De voorstelling past in de lijn van Carrousel (2017) en Salam (2018). Alle drie de voorstellingen – geregisseerd door Guy Weizman – gingen over grote verhalen, grote onderwerpen die de tijdsgeest weten te vangen. Ze worden op het grote toneel gebracht door een interdisciplinair ensemble van meer dan twintig personen. Rik van den Bos – een van onze huisschrijvers – schreef een prachtige tekst waartoe Weizman zich in deze regie uitstekend wist te verhouden. Brave New World 2.0 was een van de succesvolste voorstellingen van Club Guy & Roni tot nu toe. Veel voorstellingen in het land waren uitverkocht, de reacties van publiek en pers waren juichend. Je merkt dat wij meer en meer een publiek hebben gecreëerd rond onze manier van werken. Een publiek overal in het land dat betrokken is bij wat Club Guy & Roni of NITE onderneemt. Alle voorstellingen van NITE zijn meertalig en/of worden in het Engels boventiteld, zodat iedereen kan meegenieten. Mooi om te vermelden is dat er een korte danssolo van danser Harold Luya (een vaste waarde in ons ensemble) in de voorstelling zit, die dusdanig weergaloos is dat Harold vrijwel elke show een open doekje kreeg. Een zeldzaamheid! Ook hebben wij – vooral rond Brave New World 2.0 – nieuwe verbanden kunnen leggen met de academische wereld. Samen met de masters dramaturgie van de universiteiten van Utrecht en Amsterdam organiseerden wij bijvoorbeeld een conferentie over interdisciplinariteit. Daarnaast nodigden wij filosofen en wetenschappers uit hun kennis te delen over onderwerpen als robots, artificial intelligence en maatschappelijke ongelijkheid, wat een mooi academische basis onder de voorstelling legde.

7


EXPERIMENT, PARTNERSCHAPPEN EN TALENTONTWIKKELING Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer binnen en buiten de muren van ons huis de Machinefabriek. Binnen onze eigen talentontwikkelingsprogramma’s Poetic Disasters Club en RAW in samenwerking met het NNT, leiden wij jonge talenten op en bieden wij ruimte voor de ontwikkeling van interdisciplinair werk in het noorden. Daarnaast maakten wij weer ruimte voor makers uit het noordelijke talentontwikkelingstraject Station Noord, werkten wij als coproducent met aan ons gelieerde gezelschappen als SHELFISH Productions/Veerle van Overloop, stond ons wekelijkse podium FridayNITE open voor vele feestelijke vormen van experiment en ontwikkelden wij diverse activiteiten met ons jongerenplatform 2. Ook het platform voor nieuwkomers Bab Ad-daar ontwikkelde zich in tenslotte 2019 flink binnen en buiten de Machinefabriek; een ontwikkeling die in 2020 een duurzaam vervolg krijgt.

8


9


“imposante kijk- en luisterproductie (..) Nog even en we vinden het doodnormaal hoe Weizman van al die ingrediënten een spectaculair gerecht kookt.” – Dagblad van het Noorden ★ ★ ★ ★

10


3. PRODUCTIES EN ACTIVITEITEN 2019 De activiteiten van Club Guy & Roni trokken in 2019 in totaal 60.193 bezoekers. Dat maakt van dit jaar met afstand ons succesvolste jaar als het gaat om de bezoekersaantallen. Deze stijging heeft te maken met het succes van onze twee grote zaal-voorstellingen, maar ook met de herneming van onze hitvoorstelling Mechanical Ecstacy en onze betrokkenheid bij het project Fantasio van Opera Zuid met ex-Club danseres choreografe Dunja Jocic. Hieronder geven wij een overzicht van onze activiteiten in 2019.

GROTE ZAAL BRAVE NEW WORLD 2.0 (PREMIÈRE MAART 2019) NITE - Club Guy & Roni + NNT + Asko|Schönbergs K[h]AOS + Slagwerk Den Haag Brave New World 2.0 onderzoekt de toekomst van de mensheid. De verdeelde maatschappij die Aldous Huxley in 1932 in zijn roman Brave New World schetste, was bedoeld als schrikbeeld, maar doet voor de lezer van nu al herkenbaar aan. Artificial intelligence, robots en hyperintelligente algoritmes scheppen kansen maar dwingen ook tot de vraag: wordt de wereld door technologische ontwikkelingen een betere plek, of vergroten deze ontwikkelingen voornamelijk de al bestaande ongelijkheid tussen de haves en de have-nots? Met Brave New World, maar ook het werk van Naomi Klein (This changes everything, No is not enough), Thomas Piketty (Kapitaal in de 21e eeuw) en Yuval Harari (Homo Sapiens, Homo Deus) als inspiratie, herdefiniëren regisseur Guy Weizman en schrijver Rik van den Bos Brave New World tot een overrompelende, in your face en actuele Brave New World 2.0. Een voorstelling met 23 acteurs, dansers en musici die dwingt tot nadenken en handelen. Brave New World 2.0 trok 13.581 bezoekers in 2019 en is daarmee een van onze succesvolste voorstellingen ooit.

LOVE ️ (PREMIÈRE OKTOBER 2019) Club Guy & Roni + GöteborgsOperans Danskompani + Slagwerk Den Haag + Asko|Schönberg ensemble We verwachten van de grote liefde dat hij of zij een ideale sekspartner, een geweldige vader/moeder, een maatje en een soulmate en ook een beetje aantrekkelijk is. Onze verwachtingen van de liefde zijn misschien wel heel hoog. En kun je samen zijn met iemand, zonder je individualiteit te verliezen? Liefde in al zijn vele verschijningsvormen is één van de belangrijkste drijfveren van menselijke relaties en daarmee één van de meest gebruikte onderwerpen in de scheppende kunsten. LOVE ️ is een portret van liefde in het tijdperk van de millenials en de onbeperkte keuze. Een generatie die chronisch lijdt aan Fear Of Missing Out en faalangst.

11


LOVE ️ is een internationale coproductie met GöteborgsOperans Danskompani, internationaal een van de meest toonaangevende dansgezelschappen. De voorstelling kreeg veel uitstekende recensies in de Nederlandse en Zweedse landelijke en lokale kranten (met maar liefst 5 sterren in het Dagblad van het Noorden).

De voorstelling trok 10.895 bezoekers in 2019. LOVE ️ blijft op ons repertoire staan en gaat vanaf 2020 ook internationaal toeren.

FANTASIO (PREMIÈRE MEI 2019) Opera Zuid + Club Guy & Roni + FASHION CLASH In het kader van het Offenbach-jaar presenteerde Opera Zuid in 2019 Fantasio, een opera waarvan de partituur bij een brand in de Opéra Comique van Parijs in 1887 in vlammen opging en na een niet zo professionele poging tot revival in de jaren dertig pas in 2000 op historisch verantwoorde manier werd gereconstrueerd. Hoewel het werk voor de hedendaagse luisteraar dus totaal nieuw is, zullen bepaalde delen uit het werk het operapubliek bekend in de oren klinken. Fantasio draagt verwijzingen naar grote klassiekers. Net als Hamlet die in Shakespeares gelijknamig tragedie rouwt om de dood van zijn geliefde hofnar Yorick, start ook Fantasio met een rouwende prinses Elsbeth die de dood van haar geliefde hofnar Saint Jean probeert te verwerken. Tegen die achtergrond start het verhaal van een jonge student die ervan droomt zijn leven een andere wending te geven. De dood van de hofnar creëert een mogelijkheid die Fantasio met beide handen grijpt. Hij bemachtigt de kleding van de nar en besluit zijn plaats in te nemen, in de hoop zo het hart te kunnen winnen van prinses Elsbeth. Deze romantische komedie speelt, op typisch Offenbachiaanse wijze, tegen een achtergrond van intelligente politieke en sociale satire. Hilarische en ontroerende scènes wisselen elkaar af in een heerlijke voorstelling, die de magie van het Theater en de komische tragiek van de clown centraal stelt. Een Nederlandse wereldpremière van een negentiende-eeuwse parel. Fantasio is een coproductie van Opera Zuid en Club Guy & Roni’s Poetic Disasters Club en een samenwerking met FASHION CLASH. De voorstelling trok 12.450 bezoekers in 2019.

MECHANICAL ECSTASY (REPRISE, PREMIÈRE 2015) Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag Eind jaren tachtig veroorzaakte de opkomst van de dance een ware revolutie in de uitgaansscene. Een tijd waarin internet nog niet bestond en alles met een ultieme Do It Yourself mentaliteit werd uitgevonden, met de Amsterdamse RoXY als theatraal middelpunt. Club Guy & Roni creëert samen met Slagwerk Den Haag een nieuw en experimenteel concept waarin feest en voorstelling dwars door elkaar heen lopen: Mechanical Ecstasy, een ode aan de rave party’s van toen. Met muziek van Jan-Bas Bollen en NOISIA’s Thijs de Vlieger, live gespeeld door de mannen van Slagwerk Den Haag. Elf dansers, één actrice (Maartje van de Wetering) en drie musici nemen de leiding, maar werken ook samen met het publiek aan een bijzondere performance, waarin de beats de weg wijzen. Waar deze voorstelling ook staat; uiteindelijk staan jong

12


Hechte en brutale choreografie van Love doet hart sneller kloppen: “brutale choreografie, sferische live muziek, bont geprinte kostuums en de vreemde stereotypen die 13 performers dansend ten tonele voeren op hoge plateauzolen en enorme pinhakken.” – de Volkskrant ★ ★ ★ ★

13


14


en oud gezamenlijk te dansen, als de dansers van Club Guy & Roni de voorstelling na 60 minuten ‘overdragen’ aan het publiek. In 2019 speelde Club Guy & Roni met Mechanical Ecstasy in Valladolid in Spanje en met veel succes op Lowlands. De voorstelling trok 7.703 bezoekers in 2019.

TETRIS MON AMOUR (REPRISE, PREMIÈRE 2017) Club Guy & Roni + Slagwerk Den Haag Het computerspel Tetris is mateloos fascinerend en verslavend en veroverde razendsnel de wereld toen het in 1984 op de markt kwam. Choreografe Roni Haver was er zelf ook ooit aan verslingerd. Nu maakt ze een explosieve voorstelling waarin de prijswinnende dansers van Club Guy & Roni en de ijzersterke musici van Slagwerk Den Haag zich verliezen in het spel. In een race tegen de tijd en de oneindige stroom van dingen die op je af komen. TETRIS Mon Amour is een metafoor voor het echte leven. Wie zichzelf harder pusht kan zijn levensscore verbeteren. Hoe hard kun jij jezelf opjutten, terwijl je moet passen in een bestaande structuur? De enige manier om overeind te blijven is om op de hoogste snelheid je zelfbeheersing te bewaren. Met nieuwe muziek van Thijs de Vlieger, bekend van het succesvolle elektronische trio NOISIA. In TETRIS Mon Amour ligt het tempo hoog en de lat steeds hoger. De totale ineenstorting ligt altijd op de loer. De voorstelling ging in 2017 uitgebreid op tournee en was in 2019 te zien in Tel Aviv in het prestigieuze Suzanne Dellal centre. Ook in 2020 toert de voorstelling internationaal.

OP LOCATIE EN KLEINE ZAAL WHAT LIES BENEATH (PREMIÈRE MEI 2019) Veerle van Overloop / SHELFISH Productions + Club Guy & Roni + NNT + Grand Theatre Met What Lies Beneath stelt theatermaker Veerle van Overloop de destructieve kracht van beperkte en simplistische berichtgeving door onze media aan de kaak. Door de versmelting van een actuele theatertekst met ongepolijste dans, een indringende soundscape, live graffiti en videokunst kruipt What Lies Beneath onder de huid. Een confronterende docu-performance over grote oorlogen en gruweldaden die het nieuws niet halen, het schemergebied tussen feit en fictie en de manipulatieve macht van onze leiders en economie. What Lies Beneath is een samenwerking met een aantal jonge, zeer getalenteerde performers zoals de Australische danseres Olympia Kotopoulos, de veelzijdige kunstenaar uit Glasgow Robbie Thomson, graffiti kunstenaar Jelle Valk van het Groningse collectief WERC en actrice Nadège Ouedraogo uit Burkina Faso. De Britse schrijfster en voormalig BBC-correspondente Lara Pawson schreef speciaal voor dit project de theatertekst. De voorstelling kwam tot stand in het kader van het noordelijke talentontwikkelingsplatform Station Noord. What Lies Beneath trok 164 bezoekers in 2019 en gaat in 2020 toeren. 15


16


ONE MILLION PEOPLE AND ME (PREMIÈRE 2018) Veerle van Overloop / SHELFISH Productions + Club Guy & Roni + NNT One Million People And Me is een multidisciplinair tweeluik over een onderwerp waar misschien wel het grootste taboe ter wereld op rust: suïcide. Jaarlijks overlijden meer mensen aan zelfdoding dan aan de gevolgen van moord en oorlog samen. In One Million People, de tweede helft van het stuk, confronteert theatermaker Veerle van Overloop je in een surrealistische stadse audiotour met de absurde breekbaarheid van het bestaan. Het eerste deel And Me is een ontwapenend, filmisch en al dan niet verzonnen portret van acht ambitieuze jongvolwassenen. Aan de hand van foto’s en fragmenten uit de boeken Suicide en Autoportrait van fotograaf Edouard Levé, verbeeldt Van Overloop met danser en choreograaf Adam Peterson hun zoektocht in het leven. Dankzij hun integere aanpak slagen de makers perfect in iets wat allesbehalve vanzelfsprekend is: ze maakt het onbespreekbare bespreekbaar. One Million People And Me werd in 2018 geproduceerd in het kader van Station Noord en trok 1.215 bezoekers in 2019.

POETIC DISASTERS CLUB EN WEEKEND BREAK FESTIVAL WEEKEND BREAK FESTIVAL Weekend Break Festival is ons jaarlijkse performing art festival in het Grand Theatre in Groningen. Het festival vond plaats op 12 en 13 april 2019. De programmering van onze artistiek leider dans Roni Haver laat opkomend dans- en performancetalent zien met een grote toekomst voor zich. Na de performances volgen afterparty’s vol hits en disco die duren tot de lucht van bier en zweet is getransformeerd in de geur van puur plezier. Het festival liet de eerste versie zien van de voorstelling CARRY/JUMP/CATCH van Mart van Berckel en Angela Herenda. Daarnaast presenteerden wij interdisciplinair werk van Tatiana Matveeva. Met 267 bezoekers was het weer volledig uitverkocht.

CARRY/JUMP/CATCH Poetic Disasters Club Carry/Jump/Catch is geen dansvoorstelling, maar een performance. Het is een happening, een ritueel samen met het publiek. De voorstelling is speels, explosief, energiek, rauw, eerlijk en minimalistisch. Zeven jonge mensen zoeken de fysieke grenzen van hun lichamen op door elkaar te dragen, te springen en elkaar op te vangen. Als een voyeur in een arena kijk je naar deze krachtmeting, op een opzwepende soundtrack van dreunende beats Carry/Jump/Catch geeft het de toeschouwer een keiharde adrenaline-rush. De voorstelling werd gemaakt door Mart van Berckel en Angela Herenda (danseres Club Guy & Roni) en was te zien op festival De Parade waar 4.615 bezoekers de voorstelling bezochten. Mart van Berckel groeit komende jaren als nieuwe maker door binnen NITE.

17


CENTER FOR ENTERTAINMENT Poetic Disasters Club + MAISON the FAUX + De Nieuwe Oost MAISON the FAUX installeerde op het festival Down The Rabbit Hole (DTHR) het Center for Entertainment. Een performance-installatie waar de DTRH-bezoeker onderdeel werd van een onderzoek naar de excentrieke wereld van de entertainer. Waar begint het podium en houdt de backstage op? Wat betekent het om ‘op’ te moeten gaan? Hoe offer je jezelf op als entertainer? De bezoeker wordt backstage meegenomen in de voorbereiding van het optreden van de eeuw van de MAISON the FAUX-entertainers. De entertainers zwepen zichzelf op, houden van het publiek, haten het publiek, breken zichzelf af en bouwen zichzelf op. Backstage en frontstage clichés worden uitvergroot en onderzocht, dit alles met de bezoeker van DTRH op de hielen van de MAISON the FAUX Entertainers. De voorstelling trok 5.400 bezoekers op DTHR.

MOVE IT! EN DE WIJK DE WERELD MOVE IT! (2019) Na het succes in 2011 en 2017 kon een vervolg op het bewegingstheaterproject Move it! van dansgezelschap Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Orkest (NNO) niet uitblijven. Op zaterdag 30 maart 2019 vond in de Grote Zaal van De Oosterpoort in Groningen Move it! plaats. Choreografen en musici van het orkest werkten samen met maar liefst 150 leerlingen uit het voortgezet onderwijs (Ubbo Emmius, Heyerdahl College, Leon van Gelder, Werkman College en De Bolster) tien weken lang aan de voorstelling. De workshops vonden plaats op de scholen in verschillende kleinere groepen. In de laatste week repeteerden alle leerlingen en het voltallige orkest samen onder begeleiding van regisseur Guy Weizman. Het NNO begeleidde de dansende en musicerende leerlingen met symfonische muziek uit bekende games als: Destiny, Assassin’s Creed Syndicate, Horizon Zero Dawn, Journey en Killzone. Club Guy & Roni en het NNO initiëren dit project om jongeren in contact te brengen met dans en klassieke muziek. De presentatie trok 834 bezoekers.

DE WIJK DE WERELD – DE KORREWEGWIJK EN DE HOOGTE (2019) We waren wederom trotse coproducent van het wijkproject De Wijk De Wereld. Na een succesvolle editie in 2018, werd in juni 2019 het theater SPOT Groningen een week lang het huis van de wijkbewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte. Een ontdekkingsreis door de Stadsschouwburg met de verhalen van Sarah, Tjomme, Lies, Johann en vele anderen. In de vorm van toneel, muziek, dans en alles daar tussenin kwam de wijk met al haar smaken, geuren en kleuren tot leven. De scènes werden gespeeld door de wijkbewoners die ze samen met theatermakers en muzikanten van De Wijk De Wereld maakten: Mohamed Yusuf Boss, ZUHAUSE, Rosa da Silva, Remko Wind, Lotte Lohrengel en Philipp Cahrpit. De presentatie van De Wijk de Wereld trok 832 bezoekers.

18


19


20


2 (JONGERENPLATFORM) THE CHAPEL 2 Wat betekent het huwelijk anno 2019? Om dat te onderzoeken maakte jongerenplatform 2 The Chapel. Een 20 minuten durende ontdekkingstocht langs bruiden met verschillende achtergronden en verschillende huwelijksrituelen. Het lief en leed dat huwelijk heet wordt ontleed, en dit leidt tot verrassende inzichten. The Chapel is de theatrale inleiding bij Club Guy & Roni’s ontroerende en humoristische voorstelling LOVE . De voorstelling werd geregisseerd door Philipp Cahrpit en trok 255 bezoekers in de container van Noorderzon.

LIVE 4 EVER 2 Live 4 Ever is een onderzoek naar het mens-zijn. Over de onuitputtelijke drang van de mens naar vooruitgang en controle over ons eigen leven. Met als doel zo veel en zo lang mogelijk geluk. Maar wat als het ons lukt? Wat als we de dood overwinnen? Zijn we dan gelukkig? Of verliezen we daarmee ook de waarde die de vergankelijkheid van het leven ons geeft? We vieren de begrafenis van dood, maar zijn we wel voorbereid op wat er komen zal? Live 4 Ever is de theatrale inleiding voor Brave New World 2.0, geregisseerd door Eva Nijs. De voorstelling trok 901 bezoekers in 2019.

THEATER DE MACHINEFABRIEK FRIDAYNITE FridayNITE is een wekelijks podium voor experimentele kunst in het huis van Club Guy & Roni en NNT. Dit programma valt onder onze activiteiten als cultuurpijler podiumkunsten. Tijdens deze avonden geven we ruimte aan een nieuwe generatie makers om hun werk te presenteren. Tegelijkertijd draagt FridayNITE bij aan de opbouw van een nieuw en jong publiek voor onze eigen theateractiviteiten, doordat wij ons huis wekelijks openzetten en deze nieuwe publieksgroepen verwelkomen. De programmering is in handen van Karina Bakx en Gijs Deddens. FridayNITE trok in het hele jaar 1.190 bezoekers.

BAB AD-DAAR Het doel van Bab Ad-daar is om – vanuit de Machinefabriek – een gastvrije plek te zijn voor nieuwkomers in Nederland. Een plek waar vaardigheden en talenten in dans, theater en muziek, voor en achter de schermen ontwikkeld kunnen worden. Dat doen we door nieuwkomers te koppelen aan professionals uit het culturele veld in Groningen. “Kom binnen door onze deur zodat we je kunnen ontmoeten, stimuleren en motiveren zodat ons huis ook jouw thuis kan zijn. Met Bab Ad-daar willen wij de integratie versnellen, zodat je je thuis voelt in Groningen.”

21

Bab Ad-daar ontwikkelde diverse voorstellingen en projecten in 2019. Waaronder De Woestijn op Noorderzon, het Lot in het Grand Theatre en ook was Bab Ad-daar partner in het community-project De Wijk de Wereld. In totaal trokken de activiteiten van Bab Ad-daar in 2019 maar liefst 2.882 bezoekers.


Producties

uitvoeringen

bezoekers

33

13.581

Center for Entertainment / PDC

9

5.400

De Wijk De Wereld 2019

4

832

Fantasio

16

12.450

FridayNITE 2019

26

1.190

LOVE 2019

24

10.895

Mechanical Ecstasy (2019)

9

7.617

Move it 2019

1

672

One Million People and Me

65

1.215

Poetic Disasters Club Carry/Jump/Catch

30

4.615

Pop up mini MXTC / PDC

1

450

Tetris Mon Amour

3

590

51

255

Weekend Break 2019

2

267

What Lies Beneath

2

164

276

60.193

Brave New World 2.0

The Chapel

Eindtotaal

22


23


24


4. EDUCATIE EN PUBLIEKSWERKING Onze activiteiten op het gebied van educatie ontwikkelen zich parallel aan de (artistieke) ontwikkelingen binnen het gezelschap. Hoewel educatie formeel geen taak van ons is, zijn wij dankzij onze samenwerking met NNT eigenlijk al een beetje ingericht als een BISgezelschap. In 2019 lanceerden wij gezamenlijk het nieuwe traject You2. Wij presenteerden producties met en door jongeren op vele plekken in het noorden en soms ook daarbuiten. Het platform voor nieuwkomers Bab Ad-daar werd volwassen en wij integreerden onze activiteiten op het gebied van educatie nog meer met die van NNT. Maatwerk is het sleutelwoord als het gaat over educatie en bijbehorende pubiekswerking.

EDUCATIE IN EEN INTERDISCIPLINAIR GEZELSCHAP Aan woorden als ‘dans’ en ‘theater’ kleeft van alles. Het zijn beladen termen waar veel vooroordelen aan plakken, vooral voor jongeren. Het bezoeken van theater wordt door veel scholieren bij voorbaat al moeilijk gevonden of ervaren als iets dat ‘niet voor mij’ is. Ook rond het maken van theater hangt een aura dat je daar veel talent voor nodig hebt om überhaupt mee te kunnen doen. Voor “dans”geldt soms wel het omgekeerde. De vorm “dans” geeft juist een gevoel van toegankelijkheid; je kunt makkelijk meedoen en het is makkelijker om het ijs te breken. Deze tegenstellingen zijn precies wat het heel interessant maakt om ook in educatie meer en meer te werken als interdisciplinair gezelschap.

PERSOONLIJK CONTACT Educatie in onze sector gaat over herkenning. Je kunt in een educatieproject aangeven waar je op moet letten in de voorstelling, zodat je dat gaat herkennen en enig aanknopingspunt hebt om bij de les te blijven. Je maakt jongeren warm voor het verhaal en je laat ze weten dat je er iets van mag vinden. Dat je het lelijk mag vinden, dat je het geweldig mag vinden, dat je er boos over mag zijn. Als je het maar uit kunt leggen. Daarom zijn nagesprekken met de cast en met jongeren ook heel belangrijk; dit haalt de acteurs van hun voetstuk en daar genieten ze zelf ook van. Deze echte ontmoetingen creëren oprechte belangstelling en uiteindelijk het publiek van de toekomst. Ons werk zit in persoonlijk contact en maatwerk. Voor educatietrajecten voor onze projecten voor NITE gaan we niet meer uit van een discipline, maar van het eindproduct en de weg daar naartoe. Hoe wordt de voorstelling? En hoe brengen wij dit verhaal op maat over naar scholen, jongeren of andere doelgroepen? En wij vragen dan vooral: wat is de vraag van de afnemers? Wij maken bijvoorbeeld speciaal een aanbod voor scholen op basis van de belangstelling van de betreffende school. Dat kan een voorkeur zijn voor theater, dans of muziek, met een bijpassend pakket of een programma op maat. Dat is een verandering ten opzichte van eerdere jaren waarin vooral een inleiding theater werd gegeven. In de regio Groningen weten scholen dat Club Guy & Roni en NNT met deze interdisciplinaire voorstellingen een goede match voor hen is. In de komende jaren willen wij verder investeren in onze relaties met scholen buiten de standplaatsregio.

25


INTERDISCIPLINAIR TEAM Daar passen wij het educatieteam ook op aan. Wij werken met stagiaires van de HBO-opleiding Docent Dans (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Docent Muziek (conservatorium Groningen en Artez Enschede) naast de vaste plekken die wij hebben voor studenten vanuit de opleiding Docent Theater (NHL/Stenden Leeuwarden en Artez Zwolle). Je merkt gelukkig ook dat binnen de opleiding minder in hokjes wordt gedacht en men de studenten breder wil gaan opleiden. Gezamenlijk gaan wij als interdisciplinaire afdeling aan de slag met de thematiek van een voorstelling, wat mooie resultaten oplevert. Voorbeelden van projecten bij de voorstellingen zijn het Maak je eigen…concept, waarbij jongeren in het decor van een bestaande voorstelling (in dit geval Brave New World 2.0) hun eigen project ontwikkelen. Ook vond in het kader van Brave New World 2.0 de eerste scholierenpremière plaats. Dit was een feestelijke presentatie (inclusief gala-outfits, DJ’s, hapjes en drankjes) nog voor de echte première, maar dan voor scholieren (o.a. uit Leek). Hoewel de timing uitdagend was voor ons als gezelschap, was de vorm erg leuk. Wij gaan hier zeker mee door in 2020.

2 2 is de interdisciplinaire jongerentak van Club Guy & Roni en NNT. Iedereen tussen de 15 en 25 jaar die graag betrokken wil zijn, kan gratis lid worden. Er is een zelfstandig kerngroep om te borgen dat de jongerentak ook echt vanuit de jongeren zelfs wordt aangestuurd. 2 is een cultureel en maatschappelijk platform, waarin jongeren kunnen meedenken, delen en doen. Om de mensen om hen heen te inspireren en de wereld mooier te maken. 2 is uiteraard net zo interdisciplinair als de rest van de organisatie. In 2019 ontwikkelde 2 mooie en goedbezochte theatrale inleidingen bij Brave New World 2.0 (Live 4 Ever, regie Eva Nijs) en LOVE ️ (The Chapel, regie Philipp Cahrpit). Deze inleidingen waren te zien op studentenkamers (Stukafest), in theaters en op scholen. Daarnaast was The Chapel als containervoorstelling te zien op Noorderzon Performing Arts Festival Groningen voor een groot publiek. Deze theatrale inleidingen zijn voor veel jongeren en andere bezoekers een belangrijke (en soms onmisbare) introductie op de voorstelling en ze vormen een grote kans voor de jonge spelers en regisseurs om zich te ontwikkelen.

2 biedt nu ook wekelijkse danslessen voor amateurdansers onder de titel 2dance. Zo’n 25-30 geïnteresseerde dansers krijgen lessen van de Poetic Disasters Club of andere dansers. Hiervoor hebben wij ook samengewerkt met het Jonge Harten Festival in Groningen, waar ook workshops hebben plaatsgevonden. Dat het ook gewoon alleen leuk mag zijn, bewijst het succes van ons lasergametoernooi dat jaarlijks in de kerstvakantie plaatsvindt in de Machinefabriek en waar 100 jongeren elkaar te lijf gaan en simpelweg op die manier met ons kennismaken.

26


27


28


YOU2 Voor You2 ontwikkelden wij diverse projecten in vier schoolvakanties. In de herfstvakantie begeleidde regisseur Taco van Dijk een aantal jongeren in een project over cocreatie. In de voorjaarsvakantie vond een researchperiode plaats voor een muziektheatervoorstelling van jonge maker Jurgen van Tolie getiteld Nice guys finish last (in samenwerking met het conservatorium). Vanuit deze researchweek stroomden enkele jonge talenten door naar de uiteindelijke presentaties van het project tijdens Festival Terug naar het begin op diverse plekken in de provincie Groningen. In de meivakantie ontwikkelden wij Geloof, hoop en oorlog in het kader van Theater na de Dam en in de zomervakantie werkten wij in samenwerking met Noorderzon aan een vloggersproject. De nieuwe opzet van You2 is nog in ontwikkeling, maar wij zijn erg blij met de grotere flexibiliteit die deze vorm mogelijk maakt.

BAB AD-DAAR In 2018 besloten wij op initiatief van onder andere Ahmad Abdulwahab een plek voor nieuwkomers in de Machinefabriek te creëren onder de naam Bab Ad-daar. Met Bab Ad-daar bieden wij nieuwkomers ruimte om mensen uit te nodigen, producties te maken of gewoon om elkaar te ontmoeten. Daarbij betrekken wij iedereen zoveel mogelijk bij onze organisatie en hopelijk bieden wij enige aansluiting bij de maatschappij. Het project werd een groot succes met tientallen betrokken nieuwkomers en vele projecten op onder meer de festivals en initiatieven als De Wijk de Wereld, Let’s Gro en Noorderzon en natuurlijk in de Machinefabriek. Ook is er interesse vanuit Assen en Leeuwarden voor de manier waarop dit project werkt.

LAAGDREMPELIG MEEDOEN Ons educatie- en publieksprogramma is er niet om direct meer kaarten te verkopen, wij zijn er voor het bereiken van het publiek van de toekomst. Wij staan met onze projecten ook op Lowlands en de Grote Markt in Groningen. Je hoeft geen 30 euro te betalen om met ons kennis te maken. Wij geven diverse groepen mensen een mogelijkheid om meer over kunst en achtergronden te weten te komen, voorstellingen te leren ervaren en te bevragen en om zelf ook op laagdrempelige wijze actief mee te doen (in allerlei gradaties), zonder dat je daarbij meteen een wens hoeft te hebben om professioneel in de podiumkunsten te gaan werken. Wij hopen daarmee meer en meer het publiek van de toekomst een plek te geven in onze beweging. Daarbij zijn wij transparant en benaderbaar.

29


5. TALENTONTWIKKELING Talentontwikkeling is een van de kerntaken van Club Guy & Roni. Vanuit De Machinefabriek werken wij aan meerjarige trajecten van professionele theatermakers en incidentele presentaties van jonge talenten. En alles daar tussenin.

POETIC DISASTERS CLUB De Poetic Disasters Club (PDC) is een initiatief van Club Guy & Roni. Het is gewijd aan de creatie van een fris en eigentijds repertoire, uitgevoerd door een jong en internationaal ensemble. De dansers (allemaal stagiaires) ontwikkelen enerzijds eigen dansproducties, maar werken anderzijds ook intensief samen met het vaste dansersensemble van Club Guy & Roni. Elke dag krijgen de stagiaires les van een van de professionele dansers. ’s Avonds geven de stagiaires zelf danslessen aan geïnteresseerde Groningers. Het repertoire bevat producties van nieuwe makers die verbonden zijn aan het gezelschap. Ook neemt de PDC een belangrijke rol in de programmering van Weekend Break Festival in Groningen, waarin we het nieuw gecreëerde werk in de context van een tweedaags festival presenteren. Dansers afkomstig uit de PDC werken inmiddels bij vele nationale en internationale ensembles of vormden hun eigen dansgezelschappen (bijvoorbeeld Teddy’s Last Ride). De PDC richt zich op onderzoek en ontwikkeling, en produceert een breed scala aan producties (in het theater, op locatie, enz.). In 2019 werkte de PDC onder meer met choreografe Dunja Jocic in een grote productie van Opera Zuid (Fantasio), met modecollectief MAISON the FAUX voor een grote productie op Down The Rabbit Hole en met regisseur Mart van Berckel en Angela Herenda voor de voorstelling Carry/Jump/Catch (een grote hit op festival De Parade). Van Berckel stroomt komende jaren door binnen NITE en gaat als nieuwe maker een vaste rol spelen binnen ons gezelschap. Gerenommeerde theatermaker Davy Pieters deed een week research met de PDC.

RAW RAW vormt binnen NITE de kern van het talentontwikkelingsprogramma dat wij samen met het NNT ondersteunen. Gedurende een cultuurnotaperiode leiden wij jonge talenten op tot professionele interdisciplinaire makers voor de grote zaal. Wij bieden ruimte, houvast, toegang tot een ensemble en de faciliteiten van een gezelschap, coaching, serieuze presentatiemogelijkheden en uiteraard een veilige omgeving om je in te ontwikkelen. Er mogen dingen misgaan! Robbert van Heuven is als huisdramaturg verantwoordelijk voor de begeleiding van de jonge makers en Guy Weizman en Roni Haver begeleiden de makers in de studio op het gebied van interdisciplinair werken. In de periode 2017-2020 werken wij met Eline Arbo en Liliane Brakema. Zij ontwikkelden in de eerste twee jaren vooral werk in de laboratoriumachtige omgeving van onze eigen Machinefabriek, maar maakten dit jaar ook de stap naar de het zalencircuit. Beide werkten met dansers van de Club en toerden door Nederland met voorstellingen die zij eerder in de Machinefabriek ontwikkelden. In 2020 (het laatste jaar van deze periode) maken beide regisseurs hun eerste groot gemonteerde voorstellingen die gaan spelen voor een groot 30


31


32


publiek in de zalen en op het festival Oerol. Eline Arbo gaat werken met dansers van Club Guy & Roni voor de productie Dronken Mensen op Oerol.

VAN JONG TALENT NAAR PROFESSIONELE MAKER Ook werken Club Guy & Roni en NNT met talentvolle (jonge) gastmakers. Wij ondersteunen deze makers bij de essentiële overgangsfase van “jong talent” naar “professionele maker”. Het initiatief ligt daarbij uiteraard bij de maker; wij proberen op maat ondersteuning te bieden met als basis ons ensemble en onze faciliteiten. In 2019 werkten wij in dit kader samen met Veerle van Overloop en haar gezelschap SHELFISH Productions. Veerle maakte in 2019 de voorstelling What Lies Beneath over het schemergebied tussen feit en fictie. Deze productie was te zien in het Grand Theatre en gaat in 2020 op tournee. Daarnaast was haar project One Million People and Me uit 2018 nog op diverse plekken in Nederland te zien in 2019.

EXPERTISEDELING EN DE NOORDELIJKE KETEN Club Guy & Roni neemt een centrale plaats in de noordelijke culturele keten. Dat is ook logisch gezien de rol die wij spelen op het gebied van talentontwikkeling met projecten als Poetic Disasters Club en RAW. In feite hebben wij een deel van een keten al in eigen huis. Wij delen onze expertise ook met andere jonge kunstenaars. Makers of groepen die daar behoefte aan hebben, zullen we altijd inhoudelijk en praktisch adviseren op het gebied van interdisciplinair theater maken, productie, marketing of dramaturgie. Als de ruimte beschikbaar is, kunnen zij terecht in de Machinefabriek. Waar mogelijk coproduceren wij. Dat past ook bij onze rol als cultuurpijler, die wij verderop in dit verhaal uitgebreider toelichten. Daarnaast helpen wij ook jonge noordelijke gezelschappen en collectieven zoals Bab Ad-daar, Teddy’s Last Ride, Skoft&Skiep, X Yusuf Boss en Het Resort om hun eigen onafhankelijke plek in de sector vorm te geven.

STATION NOORD Club Guy & Roni maakt deel uit van het noordelijke talentontwikkelingstraject Station Noord (onderdeel van de noordelijke samenwerking We the North). Dit is een mooi voorbeeld van verregaande samenwerking in noordelijk verband. Station Noord is een samenwerkingsverband van vele podiumkunstenorganisaties in Noord Nederland: PeerGroup, Tryater, NNT, Club Guy & Roni, Grand Theatre, Het Houten Huis, Noord Nederlands Orkest, Noorderzon, Oerol en Jonge Harten. Het project stelt zich ten doel de bijdragen van de deelnemende partners op het gebied van talentontwikkeling te versterken door te zoeken naar de meerwaarde die ontstaat wanneer partners samenwerken. Voor deze makers biedt Station Noord een vrije ruimte om te experimenteren en te ontwikkelen buiten de druk van prestatieafspraken of de gerichte sturing op eindproducties die passen binnen de prestatie-eisen van ondersteunende partners. Binnen Station Noord kunnen echt grensoverschrijdende projecten en samenwerkingen geïnitieerd worden, waarin de behoefte van de maker centraal staat. Daarmee is het een van de weinige plekken in Nederland waarin talentontwikkeling echt op maat rondom de maker georganiseerd kan worden. Bijzonder aan het netwerk 33


is de diversiteit van producerende gezelschappen en deelnemende festivals en podia. Makers die wij in 2019 ondersteunden in het kader van Station Noord zijn ZUHAUSE, Bart Bruinsma, Veerle van Overloop en Teddy’s Last Ride. Er is begin 2020 een aanvraag bij de BIS ingediend voor Station Noord als ontwikkelinstelling in 2021-2024. Wij hopen dat dit belangrijke traject nog lang mag bestaan.

ATELIER OEROL In 2019 zijn wij ook een formele samenwerking gestart met het talentontwikkelingstraject Atelier Oerol van de festivals Oerol (Terschelling) en Over Het IJ (Amsterdam). Wij leveren daarvoor input aangaande de deelnemende makers.

34


35


VERSLAG 2019 6. MARKETING EN COMMUNICATIE VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 VERSLAG 2019 MARKETING EN COMMUNICATIE 2019

In termen van cijfers was 2019 een uitzonderlijk succesvol jaar. LOVE ️ is de voorstelling met de hoogste gemiddelde bezettingsgraad die Club Guy & Roni behaald heeft (351), een zeer mooi resultaat binnen de hedendaagse dans. Daarnaast was de NITE-voorstelling Brave New World 2.0 de best verkopende tournee sinds de start van onze interdisciplinaire samenwerking. Met vele uitverkochte voorstellingen in het land en een derde uitverkochte succesoptie in Amsterdam was de voorstelling een regelrechte publiekshit, die zowel door publiek als recensenten zeer goed beoordeeld werd. Een ander hoogtepunt was natuurlijk Mechanical Ecstasy op Lowlands in een tent met meer dan 7000 man publiek. En onze Poetic Disasters Club had een geweldig jaar met een druk bezochte reeks van Carry/Jump/Catch op Festival de Parade en een zeer succesvolle coproductie Fantasio met Opera Zuid.

TWEE GROTE CAMPAGNES

De campagne voor Brave New World 2.0 was met ruim 13.581 bezoekers, 8 uitverkochte schouwburgen en een gemiddelde bezettingsgraad van 416 een groot succes. Deze campagne is op een nieuwe manier opgezet. We hebben een beperkt aantal doelstellingen geformuleerd en ons daarop geconcentreerd. De campagne is gestart door te redeneren vanuit de behoeften van het publiek en pas in tweede instantie vanuit de voorstelling. Daarna hebben we passende middelen ontworpen. Dat resulteerde in een creatieve campagne met als één van de hoogtepunten het fake bedrijf Humanite (dat in de voorstelling voorkomt). Voor de première-uitnodigingen hadden we zogenaamd een data-driven consultancy bureau ingehuurd, die op basis van algoritmen berekende wie de première wel en niet mochten bezoeken. Mensen met een goede online zichtbaarheid kregen een uitnodiging, mensen met een lage online zichtbaarheid kregen juist een anti-uitnodiging. Dat leverde veel aandacht in de pers op en heel wat reuring rondom de première. Ook de resultaten van de radioreclame, de video’s die voor TV programma’s te zien waren op NPOstart en het verkeer op onze website waren opvallend hoog. Daarnaast leende de trailer zich erg goed voor bioscoopreclame: we hebben de trailer in veel arthouse bioscopen laten draaien.

De najaarscampagne van LOVE ️ is op eenzelfde manier vanuit het publiek gedacht. De campagne heeft zich met name gefocust op een jong en internationaal publiek. Die doelgroepen hebben we bereikt. Dat is bijvoorbeeld te zien aan het jonge publiek in Amsterdam (bijna 40% onder de 39 jaar) en Rotterdam (39,9% onder de 30). Opvallend is ook dat deze voorstelling, in vergelijking met andere grote zaal tournees van Club Guy & Roni, weer een flinke groei van het Gronings publiek heeft laten zien. Het is een speelse, humorvolle, brutale campagne geworden. Met tips voor mensen met een gebroken hart, slimme geotargetting op de bezoekers van ons optreden op Lowlands (uit onze enquêtes is gebleken dat dit gewerkt heeft) en een succesvolle Valentijnsactie in Groningen. Mensen werden in oktober al uitgenodigd een DATENITE ticket aan te schaffen en deden dat in grote getale. Ook de LOVE playlist op spotify werd flink gedeeld en beluisterd. Opvallend is dat deze campagne voor het grootste gedeelte online is uitgezet, passend bij de jonge, internationale doelgroep.

36


37


38


HOGE AMBITIES De focus lag de afgelopen jaren vooral op het bedenken en uitvoeren van succesvolle voorstellingscampagnes, zodat de zalen vol zitten. Maar binnen ons gezamenlijke marketingteam willen wij meer. We willen dat publiek zich betrokken voelt, vaker komt en ook meedoet. 2019 stond daarom in het teken van een goede combinatie tussen korte termijn doelstellingen (gericht op kaartverkoop en de voorstellingscampagnes) en lange termijn doelstellingen (groei van de naamsbekendheid, branding en nieuw publiek trekken) voor de merken Club Guy & Roni en NITE. Het afgelopen jaar is er daarom behoorlijk veel veranderd op de afdeling marketing en communicatie om dit te bewerkstelligen. En door de samenwerking met de marketeers van het NNT hebben we een innovatief en slagvaardig marketing team kunnen opbouwen.

TAAKVERDELING AANGEPAST: NIET PER VOORSTELLING MAAR PER PUBLIEKSGROEP Omdat we streven naar marketing vanuit de inhoud, is de marketingafdeling gewend nauw betrokken te zijn bij het maakproces en mee te lezen met de dramaturg bijvoorbeeld. We willen publiek mee kunnen nemen en van de relevante context kunnen voorzien om alles uit de voorstellingen te halen. We ontsluiten op die manier het enthousiasme dat ontstaat in het artistieke team naar het publiek. Daarnaast is het hoofd marketing onderdeel van het nieuw gevormde MT, om ook op strategisch niveau volledige aansluiting te hebben met de visie en richting van de organisatie. Cruciaal is dat in de taakverdeling van de werknemers we niet meer de campagnes verdelen maar juist de publieksgroepen. Specifieker gezegd, de fases waar het publiek zich bevindt worden onderverdeeld naar de expertises in het marketingteam. We werken met een community manager die zich richt op de bestaande fans, hij luistert goed naar de behoeftes van verschillende groepen die dicht bij ons staan en zorgt ervoor dat zij betrokken zijn en blijven. Door bijvoorbeeld Context-programma’s te organiseren. Onze community manager werkt nauw samen met de educatiemedewerkers en bedenkt bruggen tussen het educatieaanbod en onze reguliere voorstellingen en het aanbod daaromheen. Hij houdt in de gaten hoe jongeren en jeugd met ons in aanraking komen en bedenkt manieren om ervoor te zorgen dat zij meegroeien met het gezelschap: van participeren naar vaste betalende bezoeker en fan van de Club + NITE. De campagneleider heeft als voornaamste focus de theaters en de heavy users. De theaters zijn onze partners en die willen we zo goed mogelijk voorzien van materiaal, ideeën. Zij ontvangen van ons pakketten met trailers, scènefoto’s, teksten, rechtenvrije interviews, uitgeschreven posts voor social media, maar ook vaak een radiospot (met lokale speeldata ingesproken) of een trailer voor in de bioscoop. Hoewel de theaters heel divers zijn in aanpak, publiek, programmering en bezetting delen we zoveel mogelijk positieve ervaringen en acties van andere theaters. Ook zijn we in staat om snel op maat gemaakt materiaal te leveren omdat we een ontwerper op kantoor hebben werken. Om in de toekomst onze voorstellingscampagnes nog beter af te kunnen stemmen op ons publiek steunen we de DIP. De online specialist focust zich volledig op de online klantreis van onze bezoekers en zoekt ook naar nieuwe leads en nieuw publiek. 39


Mensen die niet eerder een voorstelling van ons gezien hebben, maar onze stijl, onderwerpen van onze voorstellingen en onze merkwaarden aantrekkelijk vinden worden direct benaderd. Dergelijk publiek komt op een gepersonaliseerde landingspagina binnen op onze website. De mensen die de pagina bezocht hebben, worden via remarketing later weer via een advertentie benaderd, bijvoorbeeld als we over een week bij die persoon in de stad spelen. Zo volgen we het pad van allerlei verschillende potentiële bezoekers en passen onze boodschap op hun interesses én het moment aan. De ontwikkelingen op het gebied van online marketing gaan razendsnel, dus deze medewerker krijgt ook voldoende tijd om haar kennis up-to-date te houden. Ze gaat regelmatig naar bijeenkomsten en cursussen. Het hoofd marketing zet de grote lijnen uit, coacht teamleden, werkt mee in de campagnes en zorgt ervoor dat de kernwaarden en kernboodschappen in alle uitingen terugkomen. Ook leidt zij de branding campagnes die de naamsbekendheid moeten vergroten. Daarbij ligt de focus op het vergroten van de vijver. Nieuw publiek aantrekken door met opvallende branding campagnes op de radar te komen bij een groter deel van de bevolking. Hierbij is creativiteit een wapen, want een echt goede naamsbekendheid campagne is zeer kostbaar. Wij zetten dus in op ludieke, opvallende acties, free publicity en slim gebruik van het budget. Zo was onze postercampagne in de zomer veel goedkoper en had ondanks de vakantieperiode een mooie clickthrough rate.

ONLINE BEREIK Door schandalen met privacy, manipulatie, nepnieuws en oververzadiging van advertenties, is campagne voeren op social media veranderd. Meer dan ooit zijn social media een plek van uitwisseling en betrokkenheid geworden en sturen de algoritmen van deze platforms aan op zo relevant mogelijke berichten voor je volgers verspreiden, die hen aanzetten tot reacties. De belangrijkste statistiek waarop wij dit jaar hebben ingezet is daarom ‘engagement’, met als strategie inzetten op de relevantie, deelbaarheid, verdieping of visuele aantrekkelijkheid van berichten in plaats van op frequentie. Het aantal websitebezoekers is t.o.v. 2018 licht afgenomen. De gemiddelde sessieduur is echter met een halve minuut gestegen – de website lijkt daarmee relevanter, interessanter of meer verdiepend voor een bezoeker. Er is een enorme stijging van 250% zichtbaar van bezoekers die via Instagram de website bezoekt. Het aantal bezoekers van NITE-pagina’s is met 50% gestegen ten opzichte van 2018. Dat is onder andere te verklaren door de zeer succesvolle tournee van Brave New World 2.0 en het zegt ook iets over het gemak waarmee het publiek omgaat met dit nieuwe merk. In 2019 hebben we extra ingezet op het Instagram-kanaal van Club Guy & Roni, om deze te laten groeien tot een plek om met jong publiek uit te wisselen in (interactieve) stories, in DM’s en in de reguliere berichten. Dit medium vraagt om ander materiaal dan onze reguliere digitale campagnemiddelen en in 2019 hebben we meer dan ooit materiaalop-maat gemaakt en micro-campagnes uitgevoerd. Dat heeft geleid tot een hogere engagement en een stijging van het aantal volgers (van 70%) in de doelgroep 20 – 35, met een groot aandeel niet-Nederlands sprekenden die in Nederland wonen.

40


2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

Facebook

1500

2518

3009

3854

4876

5904

6442

7093

Twitter

600

822

1010

1191

1305

1351

1363

1378

Instagram

-

-

-

-

g.g.

1610

2782

4036

Youtube

-

-

-

-

g.g.

279

-

422

7-23 MRT | 16-18 MEI

STADSSCHOUWBURG GRONINGEN

BRAVE NEW WORLD TEKST: RIK VAN DEN BOS | CHOREOGRAFIE: RONI HAVER | MUZIEK: JONATHAN REUS

New rave 0.15 B n 2 a re v art om gen. miè ma ronin pre 9 e g G d a erd urg aar m n op zat houwb o k ik .0 sc ld 2 Stads Wor de n i n r uu arte rijka 14 v e , 23 twe età€ r f ❑ e ni el z rvee aart o aarten e e s d k k e Ik r en vrij aalde op en w l cht eland ❑ e … bet e cia r …… onte e zijn b igde so t u + ❑ u t t od en en lijst isatie * Me ben ? Of b al Organ gen er de i i n il a d c e m k o o e s Naam uitnats elijk ov eschik p reusew rveert: ? n b d o te g Adres e end pla r e er e kraa d lda t te d bw ase etaaa Postco pac u . eb w n .vg u ook m o n i ls t. fo a e s le i n i Te drag bgeinvnulle tprint datum iroaningen het tointagaalbf ete sc v e graa o d p G n n T e a o o uwburg ijn A f rek sta bankC Onder n mT tace SttadsskcohstoO N en, va e coIknmachti,-g trdH ctiC nsa/ IBAN a m 3 et € C Nee TE.TmE g: Plaats I teru ld N A uari New World 2.0) ew Wor r M b U e ve f N H . Bra 0 n e .v .v v e 2 o a g kening dag scan van de kaart .a.v. Br Gronin t , ens Handte of lt uisges r wol (mail een foto s Tonee 9700 VD rten th a ó a k ó w v u n , d t . r t jg n 5 ri @nn erla st. U k 700 Stuu

Ja,

gie 2.0 e re orld e nieuw ater, W ew .0 is d the het 2 n ve N Bra World SciFi in ts in ee d r e Ov New izman. ave-no e loven n e v dh el e ad We Bra dat s an rous ld. N Guy len an van de have e were en Car Weizm ze ede de d e g h e r r m n c in d e o o . ll u is v k o e 0 w g t . o ij o v ld 2 n w teerd nolo n voors laatste looft o ers en r h e t o c e e e t e e )b mo eselec New W ans ang or dez prijs s, d est tg ontv ve (vo egie acteur linair fe R ben an Bra m m o e la 3 d a ip n 2 r c S v e t a g is n e e ja rd m èr vra al jare atie vorig telling, een inte gen t form ft tellin . U ben onze de in e ors weer e s n r o e e o v h k o d n vo i, bij ld pa den we chie men usic aan e gast n vo t u in n. wor we a d miss REGIE m worde u zo va . Moch teerd u nieu ardeer oals u s kort s c n ij e n t le w e z u a orzie ese hop llen gew , maar wij sind n burea We bben vo weer g dan zu lde en tio res l , e e g h w in miè n werk hestra oorspe dvies ll t te a e v rc rste oms n, nom ience o sis van selectie n onze toek een voo hten. ni, inge a ij d a ic z b r u v n r a o e n p e n Gron uy & Ro o it e b e O v u et g g d r . r b n e u ig t G e v ite b , d r e n b o g o b w n r a aa ou Clu hie ij op um impact de gen U valt en H eel, ssch ie w l n. e Stad nds Ton gwerk D ocia reffend tellinge ncers d ière, s n e la la e t m s Nam Neder rg en S it be revoor 00 influ ze pre t in de e rd iè ie de n5 N Noo hönb prem oep va en voor liever n rt 2019 .* ZMA o|Sc k r 0 . a k b WEI s g a o b 2 A Y o e m d U de h l G oog daarom rg op 9 w Wor e het wbu ien u ve N en z sschou or Bra o Stad 0:15, v 2 om

GUY WEIZMAN

41

‘Misschien kan het: een relatie met

K

O TRO S E . DEZ N.V.T IS

2.0

o m Ned nenko : inf mer an bin mail : Noord rdnum orde v lg o o t v o op pos Antw andeld n beh e

n word

Kaarte


7. PERSONEEL EN ORGANISATIE Vanuit de Machinefabriek werken we in een compact team nauw samen met de medewerkers van het Noord Nederlands Toneel. Na drie jaar samenwerking staat het team als een huis. Wij zijn goed aan elkaar gewend geraakt en er ontstaat een echte 1+1=3 situatie. Onze zes vaste dansers (Adam Peterson, Angela Herenda, Camilo Chapela, Igor Podsiadly, Sofiko Nachkebiya en Harold Luya) zijn allemaal fulltime in vaste dienst. Daarnaast huren wij per productie of per project een groot aantal mensen in om ons vaste team te versterken. Dit zijn bijvoorbeeld gastchoreografen, dansers, makers, technici, stagiairs, marketeers, specialisten, vormgevers, fotografen, tekstschrijvers, vrijwilligers en ander ondersteunend personeel in verschillende vakgebieden. Dit ging in totaal om 17,6 FTE in 2019. Het team wordt aangestuurd door artistiek directeur Guy Weizman en zakelijk directeur Harmen van der Hoek. Beiden geven leiding aan de teams van Club Guy & Roni en het NNT. Roni Haver is als artistiek leider dans, naast haar werkzaamheden als choreograaf, ook verantwoordelijk voor de Poetic Disasters Club, selectie en begeleiding van nieuwe makers en talentontwikkeling inclusief Station Noord. Zoals wij ook vermelden in ons meerjarenplan 2021-2024 is een organisatie die kwalitatief blijft groeien een voorwaarde om te kunnen bouwen aan een ambitieus artistiek profiel en om artistiek te excelleren. Enkel vanuit een collectieve inspanning kunnen wij als organisatie excelleren. In gezamenlijkheid met de medewerkers van het NNT hebben we onze kernwaarden bepaald: professionaliteit, innovatie, openheid en zorgzaamheid. Hierin komt ons hoge ambitieniveau terug en de drive om te excelleren, als ook het omkijken naar elkaar en de gevoelde noodzaak om samen te groeien als team.

WNT Club Guy & Roni neemt haar verantwoordelijkheid op het gebied van goed werkgeverschap. Daarom is de CAO Theater en Dans op alle arbeidsovereenkomsten van toepassing. Per 1 januari 2013 is de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector (WNT) ingegaan. In de jaarrekening is een verantwoording opgenomen over de bezoldiging van de directie zoals bedoeld in de WNT. Hierin valt af te leiden dat de bezoldiging van de directie voldoet aan de WNT.

WERKEN MET VRIJWILLIGERS Hoewel het grootste deel van de medewerkers bezoldigd is, werken wij uiteraard ook met vrijwilligers. In de Machinefabriek werken zo’n 15 vaste vrijwilligers en daarnaast hebben we een heleboel jongeren en betrokkenen in onze Bab Ad-daar- en 2-community’s die ook vrijwilligerswerk bij ons doen.

GOVERNANCE Club Guy & Roni hanteert sinds 2017 het Raad van Toezicht-model. De code cultural governance is daarbij richtinggevend voor de inrichting van directie en toezicht van Club Guy & Roni. De Raad vergadert circa vijf 42


keer per jaar en is nauw betrokken bij organisatie, personeel, financiën, strategie en artistieke inhoud. De agenda wordt bepaald door een vaste planning & control cyclus die alle onderwerpen jaarlijks in verschillende frequenties bespreekt. Per kwartaal wordt er een tussenstand besproken van de resultaten en prognoses op financieel gebied en op het gebied van onze prestatieeisen. De focus ligt enerzijds op het realiseren van de bezoekersaantallen en daaraan gekoppeld de eigen inkomsten, anderzijds op de solvabiliteit en liquiditeit om een gezonde financiële positie te waarborgen. Ook doelstellingen op het gebied van talentontwikkeling en educatie staan jaarlijks op de agenda. De Raad van Toezicht werkt niet met formele commissies. Wel worden op onderdelen taken toebedeeld aan één of meer leden van de Raad, zoals het jaarlijkse overleg met de accountant, personeelsbeleid en het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Sai en Schut Registeraccountants uit Groningen is door de Raad benoemd om de jaarlijkse controle op zich nemen. Aan het einde van dit bestuursverslag is een lijst met leden van de Raad van Toezicht toegevoegd.

SAMENWERKING NNT EN COPRODUCTIES Conform het meerjarenplan hebben binnen ons interdisciplinaire huis Club Guy & Roni en NNT eigen Raden van Toezicht, met een gelijke planning & control cyclus en ook een gelijke bezetting. Hierdoor is er volledige transparantie onderling, zonder belangenverschillen. Door de samenvoeging zaten er in 2017 negen toezichthouders in de Raad. Door natuurlijk verloop is dit aantal in 2018 teruggebracht tot vijf leden, waaronder een nieuwe voorzitter. In 2019 is dit aantal stabiel gebleven. De Raad heeft expliciete aandacht voor een pluriforme en diverse samenstelling. Dit is een expliciet doel voor de komende kunstenplanperiode. Dit is vastgelegd in een update van de profielschets van de voltallige Raad inclusief detailprofielen per functie. In het verslag van de Raad van Toezicht wordt de samenstelling van de Raad verder toegelicht. In het begin van 2017 hebben Club Guy & Roni en het NNT gezamenlijk een ‘Service Level Agreement’ (SLA) opgesteld. Deze SLA formaliseert de afspraken die er tussen beide stichtingen gemaakt zijn voor de verdeling van kosten en opbrengsten van de gezamenlijke activiteiten voor de periode 1 januari 2017 – 31 december 2020. Het basisprincipe voor de verdeling van kosten en opbrengsten is dat deze verdeeld worden op basis van de voordelen die de respectievelijke stichtingen ervan genieten. Kosten en opbrengsten die specifiek aan een van de stichtingen kunnen worden toegerekend, zullen aan die stichting worden doorbelast. Voor kosten die niet specifiek kunnen worden toegerekend wordt een verdeelsleutel gehanteerd. De verdeelsleutel die daarvoor gebruikt wordt, is de verhouding in structurele subsidies, als reflectie van de verhouding in activiteitenniveaus tussen het NNT en de Club. In deze afspraken worden specifiek benoemd personeel, coproducties, huisvesting en de besteding van de gezamenlijke cultuurpijlermiddelen.

43


“All these small details create a real experience. (…) The performance evokes a wide array of different feelings, including sadness, awe and joy.” – DATmag

44


In het geval van onderlinge coproducties draagt de hoofdproducent alle productiekosten en de eigen kosten van personele inbreng. De coproducent draagt bij door middel van de eigen kosten van personele inbreng. Dit omvat kosten zoals honoraria, sejour, reiskosten en verblijfskosten. De hoofdproducent financiert de productiekosten vanuit de inkomsten uit de voorstelling. Het resterende financiële risico wordt in gezamenlijkheid gedragen.

CODE DIVERSITEIT & INCLUSIE Club Guy & Roni streeft naar een inclusieve organisatie, waarin alle medewerkers mogen uitdragen wie zij zijn. Achtergrond, overtuigingen en voorkeuren spelen geen rol bij benoemingen of beloningen. Er is een actief beleid om een brede diversiteit aan mensen te borgen in de organisatie en dit verder te stimuleren. Wij werken vanuit de overtuiging dat er in een divers team meer dynamiek, ideevorming en innovatie tot stand komt. Diversiteit is een breed begrip dat voor ons ten minste leeftijd, geslacht, etniciteit, nationaliteit, sociaaleconomische klasse, geloofsovertuiging, seksuele voorkeur, culturele bagage, etc., omvat. Binnen onze organisatie en binnen de artistieke producties die wij creëren, wordt gewerkt aan een samenstelling en een programmering die recht wil doen aan onze opvatting over diversiteit. Ook binnen de samenstelling van cast en crew in producties, willen wij zoveel mogelijk een afspiegeling vormen van de samenleving waarin wij opereren. Het gezamenlijke ensemble van Club Guy & Roni en het NNT is bijvoorbeeld samengesteld uit zeven verschillende nationaliteiten. Daarnaast proberen wij ons vaste ensemble en artistieke team zoveel mogelijk te verrijken met verschillende kunstenaars met bijvoorbeeld een biculturele achtergrond. Ook spelen wij alle grote zaal-voorstellingen met Engelstalige boventiteling, om ook inclusief te zijn richting het nietNederlandstalige publiek. Als Club Guy & Roni en NNT participeren wij actief in het Programma Culturele Diversiteit dat vanuit het Noordwijk-overleg is geïnitieerd.

HUISVESTING Club Guy & Roni en NNT werken heel fijn samen binnen de muren van ons huis Theater De Machinefabriek. Een plek die wij soms ook beschikbaar stellen voor culturele partners als Noorderzon en Eurosonic Noorderslag. Daarnaast huren wij een opslag voor decor en kostuums. Groningen investeert in een structurele en kwalitatieve huisvesting voor alle producerende gezelschappen in de stad. In 2019 is de bouw van de Kunstwerf gestart, een nieuw studiocomplex naast de Machinefabriek voor Het Houten Huis, De Noorderlingen, Theater de Steeg en Club Guy & Roni. De oplevering is gepland voor de kerst van 2020.

45


8. CULTUURPIJLER EN SAMENWERKING Club Guy & Roni speelt een centrale rol in vele regionale en (inter) nationale netwerken. Dit doen wij lokaal onder meer als Cultuurpijler podiumkunsten in samenwerking met NNT.

CULTUURPIJLER PODIUMKUNSTEN Sinds 2017 zijn wij door gemeente en provincie Groningen aangemerkt als cultuurpijler podiumkunsten. Een aantal instellingen in Groningen kregen dit stempel vanwege hun centrale en veelbetekenende rol voor het lokale en regionale kunstenveld en voor een bepaalde discipline. Aan het cultuurpijlerschap is ook een gezamenlijke bijdrage van de twee overheden verbonden. Als noordelijke cultuurpijlers hebben wij ons gecommitteerd aan een aantal gezamenlijke structurele acties en gaan wij regelmatig in overleg met elkaar. Daarnaast hebben wij een eigen plan ingediend waarin wij aan de hand van drie lijnen toelichten hoe wij het verschil willen (blijven) maken in de komende jaren. Daarbij is lijn 1) een blijvende verbindende rol van de Machinefabriek als huis voor de creatieve sector, lijn 2) het verder uitbouwen van cross-sectorale samenwerking buiten de cultuursector en lijn 3) het leggen van internationale verbindingen. Als specifieke resultaten hebben wij vanuit het cultuurpijlerschap geïnvesteerd in permanente boventiteling voor onze voorstellingen, om ook internationaal publiek welkom te heten bij onze voorstellingen. Daarnaast zijn wij als cultuurpijler FridayNITE begonnen, waarbij we de Machinefabriek ook openstellen voor andere organisaties en initiatieven uit Groningen. Als onderdeel van ons cultuurpijlerschap delen wij met een open houding naar de sector expertise en/of materiaal. Dit gaat van persoonlijke coaching door de zakelijk of artistiek directeur voor jonge producenten en jonge makers, tot de 20 tot 30 stagiaires per jaar die in onze organisaties hun eerste werkervaring opdoen en professioneel begeleid worden, tot het uitlenen van licht en techniek aan kleine organisaties. Specifiek zetten wij onze cultuurpijlermiddelen in 2019 in om bijvoorbeeld te investeren in projecten als De Wijk de Wereld en Station Noord.

LOBBYCLUB EN LANDELIJKE BELANGENBEHARTIGING De meeste cultuurpijlers zijn ook onderdeel van de Lobbyclub. Dit is een informele samenwerking van rijksgesubsidieerde Groninger instellingen, bedoeld om kennis met elkaar te delen en om het gesprek met lokale en nationale overheden en andere stakeholders wat meer gecoördineerd te voeren in de komende jaren. Landelijk is Club Guy & Roni aangesloten bij de NAPK en bij Kunsten ’92. Onderwerpen die in 2019 lokaal spelen (en besproken worden) zijn bijvoorbeeld de toenemende regeldruk bij de lokale overheden en de bezuinigingen op het sociaal domein die gemeentelijke cultuurbudgetten lamleggen. Landelijk spelen binnen de sector zaken als de invoering 46


van de Fair Practice code en de desastreuze kortingen op het Fonds Podiumkunsten vanaf 2021.

WE THE NORTH Het talentontwikkelingstraject Station Noord is een belangrijk onderdeel van het Noordelijke cultuurprogramma We the North. In We the North zijn zeven noordelijke overheden samengekomen om het noorden te zien als culturele experimenteerregio. Wij moedigen het aan dat de noordelijke overheden meer en beter met elkaar optrekken en dat de culturele sector daarbij de belangrijkste gesprekspartner is. Belangrijk blijft in deze gesprekken dat er zowel aandacht is voor innovatie, maar ook voor behoud van een sterke bestaande sector. ‘De basis op orde’ moet te allen tijde centraal staan.

DANK! Club Guy & Roni werkte naast bovenstaande netwerken en organisaties in 2019 samen met nog vele partners. Wij danken de volgende partijen in het bijzonder voor hun vriendschap in het afgelopen jaar. Asko|Schönbergs K[h]AOS Noord Nederlands Toneel Slagwerk Den Haag SPOT Groningen De Wijk de Wereld FASHION CLASH Festival De Parade Grand Theatre Groningen Oerol Festival Jonge Harten Festival Noorderzon Performing Arts Festival Theater de Steeg Het Houten Huis Noord Nederlands Orkest Opera Zuid MAISON the FAUX GöteborgsOperans Danskompani Toneelschuur producties SHELFISH productions / Veerle van Overloop De Noorderlingen Station Noord VRIJDAG En... vele theaters en schouwburgen in Nederland

47


48


9. FINANCIËN De totale omzet van stichting Club Guy & Roni bedroeg in 2019 € 1.801.864. Het jaar is afgesloten met een minimaal negatief resultaat van € 277. Het eigen vermogen van de stichting is licht gedaald tot een totaal van € 318.182. Deze afname wordt grotendeels veroorzaakt door de vrijval van € 10.000 van de bestemmingsreserve opleiding en ontwikkeling. Deze reserve is aangesproken om alle dansers van het ensemble met terugwerkende kracht onder te brengen bij het Omscholingsfonds Dansers Nederland. Met het eigen vermogen hebben we een gezonde financiële buffer van 18% van de jaaromzet. De stichting heeft als streefpercentage een minimum van 15% als eigen vermogen om ondernemersrisico in een soms turbulente en dynamische markt op te vangen. Het eigen vermogen wordt primair ingezet op het moment van tegenvallende inkomsten. De liquiditeit van de stichting is ruim voldoende om aan haar financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Tevens geeft deze voldoende ruimte voor de aanschaf van techniek en inventaris van de nieuwe repetitiestudio’s in de nieuwbouw van de Kunstwerf in 2021. Evenals het voorgaande jaar is er in 2019 een ruim overschot aan activiteitenprestaties. In totaal realiseerden wij 276 voorstellingen ten opzichte van de 100 begrote voorstellingen.

BATEN 2019 In 2019 zijn de eigen inkomsten gegroeid naar een totaal van € 870.755. Deze groei is voornamelijk gerealiseerd door de succesvolle coproducties Brave New World 2.0 en LOVE . Het eigen inkomsten percentage (EIQ) is volgens het rekenmodel van het Fonds Podiumkunsten 48%. De gestelde norm door het Fonds Podiumkunsten voor EIQ bedraagt 39,8%. Volgens het rekenmodel van het Ministerie van OCW, dat gebruikt wordt door BIS instellingen, is ons eigen inkomsten percentage 96%. De structurele provinciale bijdragen zijn voor het huidige kunstenplan vastgesteld op €32.000 euro. De gemeentelijke bijdragen zijn voor het huidige kunstenplan vastgesteld op €135.000. Het Fonds Podiumkunsten heeft haar bijdragen vastgesteld op €565.500, plus een jaarlijkse talentontwikkelingsbijdrage van €97.130. In de afgelopen twee jaar is dit bedrag verhoogd met een indexatie van €44.729. Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel zijn gezamenlijk cultuurpijler in Groningen. Beide organisaties nemen de helft van deze bijdrage mee in de baten.

LASTEN 2019 De beheerlasten bedragen 12% (2018: 12%) van de totale lasten. Binnen de activiteitenlasten bedragen de personele lasten 40% (2018: 41%).

BALANS 2019 Het eigen vermogen van de stichting bedraagt € 318.182. Het balanstotaal van de stichting is € 693.381. De solvabiliteit van de stichting is derhalve 46% (2018: 47%). 49


Op het moment van schrijven bevinden we ons aan het begin van de Corona crisis. De impact van deze crisis zal een aanzienlijk effect hebben op onze begroting en geplande activiteiten van 2020. Hoewel het op dit moment nog lastig te voorspellen is, lijkt het er nu op dat we in het eerste half jaar van 2020 geen voorstellingen meer kunnen organiseren. We ontwikkelen daarom verschillende financiële scenario’s voor dit jaar, met tot doel om de continuïteit van onze organisatie te kunnen blijven waarborgen. Duidelijk is dat alle denkbare scenario’s zullen afwijken van onze initiële begroting en geplande prestaties. Wij zijn daarom blij dat al onze subsidiënten hebben aangegeven dat in 2020 de prestatieafspraken niet zullen worden gehandhaafd. Dit geeft ons op dit moment de ruimte om al onze financiële verplichtingen na te kunnen komen, zonder dat de continuïteit van onze organisatie in gevaar komt.

50


51


52


10. VOORUITBLIK – EEN SPANNEND JAAR 2020 wordt een spannend jaar. Een jaar van afwachten en anticiperen. Wij hebben bij onze structurele ondersteuners de beleidsplannen ingediend voor de komende periode 2021-2024. Wij hebben alle vertrouwen in de positieve beoordelingen van onze ambities. Gemeentelijke en provinciale budgetten geven echter weinig ademruimte voor een stevige basis en er zijn veel interessante nieuwe instellingen bijgekomen in Groningen. Wij zijn benieuwd hoe de Kunstraad straks omgaat met de grote vraag. Op Rijksniveau hadden wij gehoopt dat er een interdisciplinaire functie binnen de BIS zou worden gecreëerd, waarvoor wij samen met het NNT zouden kunnen aanvragen. Dat is helaas niet gebeurd, waardoor wij naast de reguliere aanvraag bij het Fonds Podiumkunsten ook een aanvraag hebben ingediend als dansgezelschap in de BIS. Wij kijken met spanning en met vertrouwen uit naar de beoordelingen van de Raad voor Cultuur en de commissie van het FPK. Het zou geweldig zijn als er opnieuw een vernieuwend BIS-dansgezelschap in het noorden zou zijn.

HET KLEINE EN ALLEDAAGSE Bij het schrijven van dit bestuursverslag zou de NITE-productie Before / After in première gaan. Helaas hebben wij twee dagen voor de première de voorstelling moeten annuleren vanwege de landelijke maatregelen door het Coronavirus in Nederland. Wij hopen van harte dat we deze voorstelling de komende maanden alsnog kunnen delen met ons publiek. Before/After is een voorstelling die, in tegenstelling tot de eerdere NITEvoorstellingen, niet gaat over de grotere thema’s, maar juist inzoomt op het kleine en alledaagse. De meeste levens zijn helemaal niet groots en meeslepend, maar daardoor niet minder interessant. Before / After is gebaseerd op een stuk van Roland Schimmelpfennig en komt tot leven met een grote interdisciplinaire cast van 37 dansers, musici, acteurs en cinematografen. De regie is van Guy Weizman.

EN VEEL MEER… In 2020 verstevigen wij ons internationale netwerk en brengen internationale tournees ons onder meer in Shanghai (TETRIS Mon Amour), Bolzano (Happiness) en Tokio (Mechanical Ecstacy). Ook geven wij onder meer onze eigen draai aan Swan Lake. Bab Ad-daar wordt een volwaardige tak van onze organisatie en ook voor ons jongerenplatform 2 wordt het een bomvol jaar. Ook kijken wij uit naar de ingebruikname van de Kunstwerf, wat waarschijnlijk in 2020 gaat plaatsvinden. Het wordt fijn om ook met meerdere Groninger collega’s in een gebouw te zitten en om zoveel reuring te hebben in en rond onze ‘huizen’.

DE REGELS BEGRIJPEN Na drie jaren snappen wij als Club Guy & Roni steeds beter hoe het allemaal werkt. Hoe je interdisciplinair werkt. Hoe je die manier van werken verbindt aan de talenten die je aan je hebt verbonden. En hoe meer je weet, hoe meer er ook uit te halen is. Regels begrijpen betekent dat je meer en meer met de regels kunt spelen. 53


Met dat in het achterhoofd, gaan wij een prachtig jaar en ongetwijfeld een geweldige periode tegemoet. Wij kijken nu al uit naar wat wij u volgend jaar op deze plek kunnen vertellen.

54


55


VERSLAG RAAD VAN TOEZICHT In 2019 hebben de Raad van Toezicht en de directie vier reguliere vergaderingen gehad (op 26 maart, 2 juli, 25 september en 17 december) en een informele teambuilding sessie op 12 februari 2019. Naast het bijpraten over de actuele stand van zaken op artistiek en financieel gebied bespraken wij de volgende zaken: -

Jaarrekeningen en Jaarverslagen 2018 van het NNT en Club Guy & Roni Jaarlijkse Planning & Control cyclus Benoeming nieuw lid Raad van Toezicht Doelen en Risicomatrix Begrotingen 2020 Huisvesting Ebbingekwartier Personeelszaken en organisatieontwikkeling Taakverdeling Raad van Toezicht en directie Nieuwe kunstenplannen 2021-2024 en meerjarenbegrotingen NITE samenwerking Educatie, marketing en participatie

Als Raad van Toezicht kijken we met veel tevredenheid terug op het afgelopen jaar. Binnen de samenwerking hebben zowel het Noord Nederlands Toneel als Club Guy & Roni belangrijke internationale stappen gezet met internationale coproducties zoals Dear Winnie, I am Europe en Love. Wij zijn er trots op hoe snel het team haar internationale ambities heeft weten te realiseren. Daarnaast heeft de NITE voorstelling Brave New World 2.0 de volle potentie laten zien van ons interdisciplinaire artistieke profiel. Niet alleen het publiek en de pers waren laaiend enthousiast, maar deze voorstelling heeft ons ook als Raad van Toezicht overtuigd dat de ingeslagen koers van drie jaar geleden nu echt volwassen is geworden. Als Raad van Toezicht zijn we daarnaast onder de indruk van de maatschappelijke relevantie van de producties van afgelopen jaar en de manier waarop het publiek deelgenoot is gemaakt van een maatschappelijk debat in de vele randprogramma’s. Of het nu gaat over het debat rondom inclusie bij Dear Winnie, de groeiende ongelijkheid in onze samenleving in Brave New World 2.0, de toekomst van Europa in I am Europe, de gasproblematiek in Groningen met GAS of de manier waarop jonge generaties op zoek zijn naar verbondenheid en liefde in LOVE, stuk voor stuk zaten de voorstellingen dit jaar in het hart van het maatschappelijke debat. Het was werkelijk theater en dans over de wereld van nu. De successen van het afgelopen jaar geven ons vertrouwen in de toekomst en in de ingediende activiteitenplannen voor 2021-2024. Als Raad van Toezicht hebben we meermalen gesproken met de directie over de planvorming en zijn enthousiast over het eindresultaat. De toewijding die wij terugzien in de gehele organisatie, zien wij ook terug in de plannen. Dit geeft ons - naast een groot enthousiasme en persoonlijke inspiratie - ook veel vertrouwen in de kracht van de organisatie en de uitvoering van de plannen. Uiteraard domineert op het moment van schrijven de Corona crisis in Nederland. De impact van deze crisis zal erg groot zijn voor beide gezelschappen. Op dit moment lijkt het er op dat wij de volledige NITE tournee van Before/After moeten annuleren, zoals ook de gezamenlijke Oerol productie Dronken Mensen, de herneming van de Poolse Bruid en een internationale tournee van Club Guy & Roni in Japan, China en ItaliÍ.

56


— BRAVE NEW WORLD 2.0 Dit is een hard gelag, waar we ons op dit moment mentaal en financieel op moeten voorbereiden. Als Raad van Toezicht blijven we daarom in goed contact met de directie over de noodzakelijke koersverandering en noodzakelijke maatregelen. Hoewel ons aanpassingsvermogen, veerkracht en creativiteit de komende periode tot het uiterste getest zullen worden, zal ook dit een uitdaging zijn die wij met elkaar zullen overwinnen. Zodat we na afloop van deze crisis het leven weer met elkaar kunnen vieren, samen met ons publiek.

Martin Sitalsing Voorzitter Raad van Toezicht Noord Nederlands Toneel en Club Guy & Roni 17 maart 2020 Leden Raad van Toezicht en nevenfuncties Martin Sitalsing, Politiechef (hoofdcommissaris) Midden Nederland Einde 1e termijn 24-08-2022 Lid Raad van Toezicht Wilhelminaziekenhuis Assen Maurice de Wilde (penningmeester), Chief Financial Officer Koopman Logistics Group BV Einde 2e termijn 15-10-2022 Voorzitter Hockey Club Groningen “GHHC” Penningmeester Stichting Rotary Club Groningen Zuid Bianca Pander, Partner BKB | Het Campagnebureau Einde 2e termijn 1-1-2022 Voorzitter Stichting Broken Brass Ensemble Bestuurslid Lobby Lokaal Lid Rijksadviesorgaan voor de Friese Taal DINGtiid Bestuurslid Stichting Homesick Gea Boerma, manager Bestuur, Juridische Zaken & Communicatie / kabinetschef commissaris van de Koning Einde 2e termijn 1-1-2022 Bestuurslid Festival Jonge Harten Bestuurslid PoëziePaleis Bestuurslid Vd Leeuw-lezing Raad van Toezicht Kopland / Zienn (maatschappelijke opvang / vrouwenopvang) Voorzitter bestuur Stichting Muziek, Dans en Theater Veendam Wies van ’t Slot, DGA 365Werk Einde 1e termijn 1-12-2023 Voorzitter Stichting Oud Walvisch Bestuurslid NOO (Noordelijke Online Ondernemers) De directie van het Noord Nederlands Toneel wordt vanaf 01-01-2017 gevormd door Guy Weizman in de functie van artistiek en algemeen directeur en Harmen van der Hoek in de functie van zakelijk directeur.

Guy Weizman - Algemeen en artistiek directeur 57

Harmen van der Hoek – Zakelijk directeur


58