Page 1

CorBlau Número. 1

Remodelació del CBR 5 Els nostres equips: Cadet Femení 7 Entrevista Alberto Castro 8 L’arbitratge 10 Història del Club 12 Bàsquet escolar 13

Gener / Febrer 2010


2

CB Ripollet

gener - febrer 2010


STAFF És una iniciativa de: C.B. Ripollet Crèdits: Alberto Badás Alfredo Ángel Cano Margarita Almagro Sergio García Beatriz Jiménez Jordi Jorba Produeix: DeBarris, sccl. Disseny i Maquetació: Alberto Badás Pérez. Telèfon 659 438 194 Publicitat: Ana María Gutiérrez. Telèfon 675 842 967 Imprimeix: Zukoy5 Dipòsit Legal: B-48.030-2009

Pilota enlaire! Per iniciar un partit de bàsquet, dues persones han de saltar cercant una pilota. S’han d’esforçar perquè el palmeig afavoreixi el seu equip. Posem que un d’ells és el nostre, el C.B. Ripollet. Es resol la situació i l’esfèrica és nostra. A partir d’aquest moment s’ha de treballar per trenar les jugades que ens facin guanyar el matx. Salvant les distàncies i canviant la pista pel paper, ara ens toca afrontar un nou encontre. Té un nom propi: Cor Blau. Són dues paraules que agermanen passió i emoció amb el color que defineix el nostre club. Dos mots per definir la capçalera de la nova la revista del Club Bàsquet Ripollet. A partir d’ara i cada dos mesos, aquesta revista recollirà informacions del nostre club. Hi trobareu articles escrits per jugadors i jugadores, entrenadors, afeccionats, periodistes i simpatitzants de la nostra entitat i de l’esport de la cistella en general.Tot, un preuat material que combinarem amb fotografies i grafismes i compaginarem gràcies a la feina de membres del club. Totes i tots treballant voluntàriament, cercant fer créixer la nostra entitat.

DeBarris, sccl. c/ la perla, 31 baixos debarris@debarris.com Tel. 93 217 44 10

Club Bàsquet Ripollet Carrer de Tamarit, 32 Tel.: 935 946 836 Ripollet 08291 Adreça electrònica: clubbasquetripollet@hotmail.es

El club a la xarxa: http://sites.google.com/site/ basquetripollet/ http://clubbasquetripollet.tk/ http://clubbasquetripollet. blogspot.com/ http://facebook.com (cal inscriure’s) grup: Club Bàsquet Ripollet http://twitter.com/basquetripollet

CB Ripollet

Com a col·lectiu farem possible la revista Cor Blau, una nova aventura per una entitat degana, el C.B. Ripollet, amb sang jove. No debades l’aparició de la publicació és quasi simultània a l’increment de la presència del club a Internet – nova plana web, bloc, Facebook i Twitter - i a la premsa local. El nostre club, per tradició i vocació decidida, és un dels pals de paller del Ripollet actual. Hi té el seu lloc indiscutible, al Ripollet actual. La nostra història ens acomboia. El CB Ripollet ha contribuït a fer possible el que som com a comunitat, el que som com a poble. Centenars, potser milers de persones, han format part d’una manera o una altra de la nostra entitat. Un club que ens han llegat perquè en tinguem cura i el fem créixer. Recollim el seu testimoni dels antecessors, aprenem del seu exemple, i els dediquem especialment aquesta publicació. El nostre partit ha començat i és obligació conjunta guanyar-lo. La recompensa passa per fer entitat, per fer Ripollet. La tasca col·lectiva, el compromís, és aconseguir-ho.

gener - febrer 2010

3


4

CB Ripollet

gener - febrer 2010


2009

2006

Remodelació del CBR El Pavelló Francesc Barneda, el popular “CBR”, ha estat reformat aquest any amb els fons FEIL. Els recursos han servit per col·locar parquet flotant, aïllant-lo del sòl tot evitant les humitats existents i possibilitant una gran millora per a la pràctica del bàsquet. El sostre s’ha arranjat, instal·lant-hi una doble teulada que evita les goteres i actua com aïllant tèrmic. S’han construït dos vestidors nous, eliminant una de les grades. Les noves dependències són modernes i funcionals i estan equipades amb una nova caldera. Aquesta actuació ha permès eixamplar la pista, situant-la dins dels paràmetres oficials per a la pràctica del bàsquet. En total s’han invertit uns 300.000 euros.

Els serrells de l’obra Queden encara algunes actuacions per culminar al pavelló, com ara col·locar les proteccions laterals o canviar la porta existent per una altra de corredora. Els representants del municipi han avançat que en propers plans FEIL es podria actuar als antics vestidors del pavelló, tot renovant-los.

NOVA JUNTA L’Assemblea del club, celebrada dijous 5 de novembre al Centre Cultural, va escollir una nova directiva per l’entitat. Rafael Díaz és el nou president del Club Bàsquet Ripollet. La seva elecció posa fi a una etapa de transició motivada quan l’anterior president i responsable en funcions del club, Jaume Mogas, va dimitir d’aquesta responsabilitat. L’entitat ha estat gestionada fins ara per una junta delegada que a partir d’ara serà substituïda per la junta electa. Acompanyaran Rafael Díaz, Jaume Pujol, com a responsable de la secretaria del club, Miquel Marín, com a tresorer, Jordi Jorba, com a responsable de comunicació i Josep Álvarez, Josep Jiménez i Àngel García. No es descarta que properament s’ampliï la junta amb la presència de nous membres. Reformes al Pavelló Municipal Francesc Barneda

CB Ripollet

gener - febrer 2010

5


6

CB Ripollet

gener - febrer 2010


El Cadet femení del CB. Ripollet és l’equip més jove del club. Són la Judith (ent.), Patri. Sarai, Aina, Raquel, Mar, Ana i Adrià (ent.) Davant, Camila, Judith, Anamar, Noelia, Angi i Noelia H.

Els nostres equips: Cadet Femení Amb esforç s’hi arriba El bàsquet va ser el primer gran esport d’equip a Catalunya en el que les noies van prendre part activament i encara avui és un dels més practicats. Actualment a Ripollet el bàsquet femení no passa per un bon moment però estic segura que la feina del club es deixarà notar també en la faceta femenina. Molt sovint l’esport amateur va a remolc del professional. Fruit dels èxits de la selecció espanyola de bàsquet en cites internacionals i el fet de que cada vegada més jugadors catalans triomfin a l’NBA fa que molts nens s’interessin pel bàsquet. En el cas de les noies jo us convido a fixar-vos també en la trajectòria de jugadores com Marta Valls, Ingrid Pons, Betty Cebrián, Laia Palau, Marta Fernández... i sobretot de la ripolletenca Lucila Pascua. Totes elles van iniciar la pràctica del bàsquet en clubs modestos com el CB Ripollet i amb una mica de talent, moltes ganes i sobretot molt i molt treball han arribat al més alt. Ànims a totes perquè amb esforç es pot arribar a les fites que cadascú es marqui. Marga Almagro Periodista i exjugadora de bàsquet

CB Ripollet

gener - febrer 2010

7


Alberto Castro Belmonte • Pedagogo Terapeuta • 51 años, casado, con 2 hijas (exjugadoras del CBR)

Entrevista

• Experiencia como entrenador: 2º entrenador del Verdún (1986-87), entrenador del CEIP Tiana del equipo femenino desde 2001-2005, que posteriormente pasó al CBR en categorías Infantil y Cadete. 2º entrenador del Cadete masculino en la temporada 2008-2009.

¿Como, cuando y por qué te aficionaste al basquet? Desde pequeño, he sido un gran aficionado a los deportes y, sobre todo, al baloncesto. Quizás porqué en el hospital en el que estuve ingresado (Instituto Guttman) había una pista de baloncesto en la que entrenaban varios equipos y era una de mis distracciones favoritas; quizás porqué presenciaba los entrenamientos en los que observaba los ejercicios y las tácticas; quizás porque intenté jugar con otros niños. En cualquier caso, el baloncesto tenía, y tiene, los elementos que yo valoro de un deporte: dinamismo, trabajo en equipo y un gran componente táctico.

¿Cual era la reacción del equipo contrario y su afición, al ver que el entrenador de su equipo rival iba en silla de ruedas? Mi aparición en las pistas, siempre causaba sensación. No entendían muy bien que hacía un hombre en silla de ruedas en medio de la pista controlando el calentamiento. Los más sorprendidos eran los árbitros que siempre preguntaban: “donde está el entrenador”. Pero todo acababa en el momento que el partido comenzaba. A partir de ese momento, desaparecía la silla de ruedas y todo se desarrollaba con normalidad.

¿Cuando empezaste a entrenar y qué te llevó a ello?

¿Después de haber entrenado a varios equipos, como valoras tu experencia como entrenador?

Todo empezó al acompañar a un amigo, y compañero de trabajo, a los entrenamientos del equipo que él entrenaba, el Verdún. En este equipo ejercía de 2º entrenador, trabajando con los pívots posiciones defensivas. Era curioso como los “enormes jugadores” creían en mis consejos.

Nunca me he considerado un gran entrenador. Quizás un buen educador, que ha tenido la habilidad de transmitir lo que pensaba al equipo. Pese a que tengo conocimientos de baloncesto, mi aportación a los equipos que he entrenado ha sido un componente motivador, didáctico y cohesionador.

Pero cuando realmente empecé a entrenar, fue en el CEIP Tiana, al equipo femenino de Pre-Benjamín. Nadie quería enfrentarse a este cometido y eso me motivó a hacerlo. Desde el primer momento conté con el apoyo de los padres que confiaron en mí para entrenar a sus hijas. Desde un principio traté de infundir los valores del deporte en equipo considerando que era uno de los elementos más importantes del aprendizaje de este deporte. Compartir “derrotas” y “victorias” fue uno de los retos. Poco a poco, los aspectos técnicos empezaron a ser cada vez más importantes y el grupo de niñas que torpemente botaban el balón se transformó en un equipo.

8

¿Como ves el futuro del basquet en silla de ruedas? Sin duda, el baloncesto en silla de ruedas se ha consolidado como uno de los deportes adaptados más populares y espectaculares. Pese a que no hay “mates”, el ritmo de los partidos es frenético, la capacidad de tiro es impresionante y la dureza de las defensas hacen que sea todo un espectáculo. Si las televisiones dieran un poco de cobertura, estoy seguro de que podría contar con altos índices de audiencia. Alfredo Ángel Cano Toledo.

CB Ripollet

gener - febrer 2010


CB Ripollet

gener - febrer 2010

9


El bàsquet de formació: L’ARBITRATGE En aquest article intentaré posar límit a les decisions arbitrals, què és el que es pot permetre i què és el que no. Tanmateix, parlaré del criteri que ha de tenir un àrbitre i la figura d’aquest com un educador. Vull determinar què és el bàsquet de formació per tal d’emmarcar les meves paraules. Quan parlem de bàsquet de formació, tot i que la formació hi és al llarg de tota la vida, cal destacar una etapa en la que no es tenen clars els aspectes més rigorosos del bàsquet, aquests aspectes que l’àrbitre ha de detectar, però quins? El primer que vull esmentar és que l’edat no és el referent pel criteri arbitral. Cal veure alguna cosa més com a àrbitre per donar-se compte que el que realment importa és el temps que es porta jugant. És una tasca difícil donat que els àrbitres encarregats de xiular partits de minibàsquet també comencen.

Xiular o no xiular Dit això separo entre el que és important xiular i el que no ho és tant:

• Regles relacionades amb l’espai: xiularem un fora si el nen trepitja una línia? I tant, des del meu criteri això és obligatori xiular-ho. En les primeres edats, l’organització espaial no és massa clara, però mitjançant el bàsquet podem ajudar-los a que s’adeqüin notablement. Així doncs, trepitjar un límit del camp o fer camp enrere s’ha de xiular. • Regles relacionades amb el temps: parlo dels 3 segons a la zona, 8 segons per passar de camp, 5 segons per treure, etc. Aquestes normes les xiularem? No. Aquestes regles de joc passen molt desapercebudes pels nens en edat escolar i no són de vital importància, per tant, no les hem de tenir en compte. Interpreto però, que hi ha una inconsciència en l’acte de sobrepassar el límit de temps, si no ho veiem així podem avisar-ho. • Regles relacionades amb la possessió de la pilota: passos i dobles.Valorarem aquí la consciència del fet. Uns passos de sortida o uns passos de parada (quan el nen intenta frenar) s’han de permetre si no són molt clars. Hem de tenir en compte que no estan del tot desenvolupats ni habituats a la pràctica del bàsquet i l’objectiu primordial és que juguin i s’ho passin bé. Igualment els dobles els

10

podem vigilar i xiular sempre que siguin massa exagerats. Aquí també vull separar entre els dobles quan botem, parem de botar i tornem a botar i els dobles de botar amb les dues mans o passar la mà per sota de la pilota al botar. En el primer cas els xiularem ja que és una norma bàsica, en els altres dos casos, podem permetre-ho una mica més.

• Altres regles més específiques: normalment, regles com trepitjar quan es llença un tir lliure es poden explicar al principi, però desprès no hi farem massa cas.

Una vegada posat una mica el límit en les decisions arbitrals, vull destacar quins criteris han de seguir els arbitres quan han de xiular un partit de formació. Quantes vegades hem vist que l’àrbitre varia el seu criteri segons l’equip? A formació aquesta variació existeix i ha d’existir. Si en un partit, un equip és clarament superior al rival, hem de ser una mica més estrictes en quant a normes més “avançades”, aquelles que veiem que aquest equip pot assumir. No obstant, les regles bàsiques, referents a les de caràcter espaial, dobles o faltes, han de ser les mateixes pels dos equips.

CB Ripollet

gener - febrer 2010


Concretant una mica més en el criteri de cada àrbitre, també és bo fixar-se en casos individuals de violacions al reglament. És a dir, un nen que contínuament fa passes a l’aturar-se, cal que li xiulem alguna vegada per tal d’explicar-li-ho.

L’àrbitre Per acabar, parlar de la figura arbitral, una persona formadora i educadora. Això vol dir que la seva actitud envers els altres ha de ser correcte, ha de donar exemple. A Federació, fa un temps l’àrbitre era anomenat “amic” per tal de fomentar això, una persona que t’explica les normes per tal d’ajudar-te a millorar. Possiblement alguns de vosaltres pensareu que moltes coses de les que dic són principal responsabilitat de l’entrenador més que de l’àrbitre. Doncs és cert, l’entrenador, per sobre de tot, ha de ser el que ha de responsabilitzar-se més en aquest

cas. Així doncs, darrera de l’actuació arbitral hi ha d’haver el recolzament de l’entrenador, no ens oblidem que tant uns com els altres són formadors d’uns nens que estan aprenent no només a jugar a bàsquet, sinó també valors i normes per a la vida. Sergio García Entrenador del Júnior B

CB Ripollet

gener - febrer 2010

11


Història del Club El llibre del 75è aniversari del club El nostre club es va fundar l’any 1931. L’any 2006 complia 75 anys de vida i per a celebrar-ho s’organitzaren diverses activitats. Dos ripolletencs que duen el bàsquet al seu codi genètic, Ernest Boquet i Modest Serra, afrontaren i assoliren el repte de fer el llibre dels 75 anys. El titularen “Club Bàsquet Ripollet. Evolució històrica, dades i imatges 1931 – 2006”. Té un total de 260 pàgines, unes 250 fotografies i 75 documents històrics, un material a través del qual repassaren la història del bàsquet i el Club a Ripollet. Un llibre imprescindible per a conèixer d’on venim i saber cap a on anem, recollint l’exemple dels predecessors. Els autors, a la dedicatòria del llibre, descobrien el lligam entre el bàsquet i Ripollet. Escrivien que “durant aquests anys moltes famílies del poble han donat suport al club, ja sigui perquè hi jugava un fill, un veí, algú conegut o senzillament perquè eren afeccionats al bàsquet”. Que segueixi aquest lligam que dóna sentit al que som: el C.B. Ripollet.

Els inicis Manel Mogas i Salvadó és qui tingué la iniciativa de formar un equip de bàsquet a la vila. En va veure jugar un partit, a l’Hospitalet, i li va agradar la dinàmica del joc, així com que es pogués practicar en un camp de dimensions reduïdes. Amb el suport del Centre Excursionista Fent – Via i engrescant joves de la vila, prepararen un camp de joc en una antiga vinya que hi havia darrera del local social de la Joventut, cedida pels seus propietaris, la família Buxó. El primer nom del nostre club va ser Bàsquet Club Ripollet. El 25 de maig de 1931 jugava el seu primer partit a la vila. S’enfrontà a la Penya Marta de Sabadell i el resultat final fou

Pioners del primer partit jugat pel B.C. Ripollet

de 36 a 14, favorable al Ripollet. Fins al començament de la dècada dels quaranta el club conservà les sigles de B.C. Ripollet, després les va canviar per les de C.B. Ripollet (de Club Baloncesto Ripollet, primer, i Club Bàsquet Ripollet més tard). L’equip iniciador del Bàsquet Club Ripollet estava constituït per Joan Creus i Antoni Teixell que jugaven de defenses, Manel Mogas central i Víctor Segura i Joaquim Alimira eren davanters. Aquesta revista anirà recollint regularment bocins del llibre escrit per Ernest Boquet i Modest Serra. La idea és divulgar i donar a conèixer la història del club, gràcies a la feina feta per ambdós emprenedors. Tanmateix, aquestes planes resten obertes a qui vulgui aportar-hi materials inèdits de la història del CB Ripollet, gràfics, escrits o d’altra mena. Si és el cas, contactin amb el club, a les oficines del carrer de Tamarit, 32 (dilluns, dimecres i divendres, a partir de les 18h). O per correu electrònic, a l’adreça clubbasquetripollet@hotmail.es

No t’ho pensis, regala el CBR! El llibre del 75è aniversari del club Si heu de fer cap regal, us oferim una idea que us farà quedar d’allò més bé. Regaleu el llibre Club Bàsquet Ripollet. Evolució històrica, dades i imatges 1931 – 2006, d’Ernest Boquet i Modest Serra. És el llibre dels 75 anys d’història del club, un gran treball dels seus autors presentat en una edició de gran luxe. Imprescindible a totes les llars ripolletenques i de qui estima el bàsquet!. Trobareu el llibre a la Llibreria Cabraboc i Papereria Sol. Regaleu-lo i quedareu molt bé!.

12

CB Ripollet

gener - febrer 2010


Bàsquet escolar Del CEIP Anselm Clavé al CB Ripollet Des de que era petita m’agradava l’esport. Quan tenia nou anys vaig començar a jugar a bàsquet en un equip femení del CEIP Anselm Clavé, amb la col·laboració d’un pare que es va oferir com a entrenador. Aquesta experiència va durar dos anys i va ser on vaig adquirir les primeres bases d’aquest esport. Posteriorment, després de participar en un torneig del CB Ripollet, totes les jugadores de l’equip del col·legi vàrem passar a formar un equip en el CB Ripollet. El fet d’estar federada, va suposar una gran motivació per a mi. L’any següent, vaig passar

a l’altre equip femení d’una categoria superior, ja que el meu equip es va desfer. En aquest nou equip vaig tenir molts bons moments personals i esportius. Tota aquesta etapa va finalitzar a causa d’una lesió, que va suposar la fi de la il·lusió més gran per a mi en aquell moment, jugar a bàsquet. Beatriz Jiménez Exjugadora, entrenadora i gran aficionada al bàsquet El CEIP Anselm Clavé compta actualment amb dos equips alevins. Són els de la fotografia, tot i que falta algun jugador. Els entrenen pares voluntaris, afeccionats al bàsquet, a qui agrada que les seves filles i els seus fills facin esport. Juguen a la lliga escolar del poble. Comparteixen seu d’entrenaments i de joc, el Pavelló Francesc Barneda, amb equips del Gassó i els nostres. Són una part destacada de la pedrera del CB Ripollet. Actualment, i valgui com a exemple, 7 jugadores del cadet femení van iniciar-se al bàsquet jugant als equips del CEIP Anselm Clavé. Endavant i força!. No defalliu!.

CB Ripollet

gener - febrer 2010

13


Escola de Bàsquet Sant Gabriel

Equip Aspadi Iniciem la secció dedicada a l’Escola de Bàsquet Sant Gabriel amb l’equip associat d’Aspadi (Associació de pares de disminuïts). L’equip viu la quarta temporada d’ençà la seva creació. Entrenen un dia a la setmana a les instal·lacions del centre es-

colar i vesteixen uns uniformes regal de l’escola. Participen al torneig de Nadal que organitza l’escola de bàsquet i en altres actes, com per exemple, la recent Marató de TV3. L’equip Sant Gabriel - Aspadi són el Rubén l’Ana, el Francisco, el Santi, la Isa, la Gemma, en Xavi, el Jordi, en Paco i el Sabino. La Marta, la Glòria, la Míriam i l’Albert són els seus entrenadors

Et vols

anunciar

en aquesta

revista?

Truca’ns i t’informarem

675 842 967 14

CB Ripollet

gener - febrer 2010


CB Ripollet

gener - febrer 2010

15


Cor Blau  

Revista del Club Bàsquet Ripollet. Número 1, gener - febrer 2010.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you