Page 1

NR. 2 / 2011 | ANUL 3 | ANUL “ION LUCA CARAGIALE” | http://cl3cps.sfantamaria.info

În acest numar: Cartea Zilei

Anul I. L.

Caragiale

Cartea-puzzle

2011 – Cercul de Lectura “3 capitole pe saptamana” cl3cps.sfantamaria.info


Cartea Zilei In luna octombrie a anului curent, am recreat site-ul cercului de lectura. Odata cu site-ul, am adaugat si un nou serviciu : Cartea Zilei. In fiecare zi, pe site-ul carteazilei.cl3cps.sfantamaria.info va fi publicata o noua carte, pe care o poti descarca sau o poti cumpara de pe site-ul “LIBRARIE.NET”. Speram sa va placa fiecare carte pe care o publicam si va uram

LECTURA PLACUTA!

Anul I.L. Caragiale Anul acesta este anul al III-lea de Cerc de Lectura. Anul acesta vrem sa-l dedicam unui dintre cei mai buni dramaturgi, nuvelisti, pamfletari, poeti, scriitori, directori de teatru, comentatori politici si ziaristi romani. De aceea, intregul an vom vorbi despre istoria acestui om, numit Ion Luca Caragiale. S-a născut la 1 februarie 1852, în satul Haimanale, care îi poartă numele, fiind primul născut al lui Luca Caragiale si al Ecaterinei. Tatăl său, Luca (1812 - 1870), și fratii acestuia, Costache si Iorgu, s-au născut la Constantinopol, ca fiii lui Stefan, un bucătar angajat la sfârsitul anului 1812 de Ion George Caragea în suita sa. Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrita și cântăreata Caloropoulos, de care s-a despărțit, fără a divorta vreodată, întemeindu-si o familie statornică cu brasoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas. Primele studii le-a făcut în 9 si 1860 cu părintele Marinache, de la Biserica Sf. Gheorghe din Ploiești, iar până în 1864 a urmat clasele primare II-V, la Scoala Domnească din Ploiesti, unde l-a avut învatator pe Bazil Drăgosescu. Până în 1867 a urmat trei clase la Gimnaziul „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti, iar în 1868 a terminat clasa a V-a liceală la Bucuresti. Caragiale a absolvit Gimnaziul „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti, pe care l-a numit, în Grand Hôtel „Victoria Română”, orasul său natal. Singurul institutor de care autorul Momentelor și-a adus aminte cu recunostinta a fost ardeleanul Bazil Drăgosescu, acela care în schița memorialistică După 50 de ani l-a primit în clasă pe voievodul Unirii.


Cartea-Puzzle In cel de-al treilea an de activitate, am hotarat sa face ceva inedit, ceva ce probabil nimeni nu indrazneste sa faca : o carte de tip puzzle! Incepand cu 1 noiembrie, pe puzzle.cl3cps.sfantamaria.info va fi disponibila o aplicatie pe care va puteti adduce contributia la acest proiect. Noi speram ca de Craciun cartea sa fie gata. Noi vrem ca “Puzzle Book” sa fie un proiect de succes. Tema cartii va fi, desigur, “Craciunul”. Toate povestirile vor fi adaugate, desigur, cu ajutorul unor pasaje. Redactia noastra va avea mult de munca, insa speram ca totul sa aiba un folos. Multumim inca odata ca aveti incredre in noi. Ne vedem data urmatoare!


2011 – Cercul de Lectura “3 capitole pe saptamana” cl3cps.sfantamaria.info

CL3CPS Magazine 2 | An 3  

CL3CPS Magazine 2 | An 3

CL3CPS Magazine 2 | An 3  

CL3CPS Magazine 2 | An 3