Page 1

BARRI DEL CLOT Barcelona Octubre 2012 / Número 3

El Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI) dóna el tret de sortida

CONTINGUTS

al seu tercer any de recorregut amb forces renovades. El present full informatiu vol fer visibles algunes de les accions i iniciatives que s’han portat a terme fins ara i apuntar les que es desenvoluparan en els pròxims mesos. Aquestes accions

Festa Intercultural. “D’aquí i d’allà, fent barri solidari”

són obertes a totes les persones i grups que viuen, treballen, estudien, participen o pasen el seu temps al barri del Clot. Qualsevol aportació i/o col·laboració serà benvinguda!

Avançant en un millor coneixement del nostre barri Altres accions realitzades

… I més propostes per al nou any: Xarxa Clot

SURT. Fundació de Dones. Fundació Privada

L’equip ICI, juntament amb tècnics i tècniques que participen a l’Espai Tècnic de Relació (ETR), ha impulsat la creació d’un portal virtual amb la voluntat que es converteixi en un espai obert i en un reflex de la vida quotidiana del barri, de les activitats que s’hi desenvolupen i de l’acció de les entitats, les administracions, els recursos tècnics i la ciutadania que viu, treballa o participa al barri.

646 44 96 33 93 291 80 76 iciclot@surt.org www.surt.org

Esperem que amb la vostra participació es pugui convertir en una eina útil de comunicació, difusió, informació i diàleg. http://clot.bligoo.es Fent barri des de la Ràdio A partir d’una iniciativa de Ràdio Ateneu del Clot, juntament amb el Districte de Sant Martí, recursos tècnics municipals, centres educatius i ciutadania, s’està impulsant la realització d’un programa de ràdio jove. Aquest programa aportarà una mirada jove del barri. Anima’t i escolta Ràdio Ateneu del Clot al web de FemRàdio http://femradio.es o sintonitzant el 89.5 de la FM!


TROBADA DEL CLOT D’aquí i d’allà, fent barri solidari

El passat 2 de juny es va celebrar la “Trobada del Clot” amb el lema “Jo sóc El Clot” que va comptar amb diferents espais de trobada entre la ciutadania, los recursos tècnics y l’Administració. Aquesta acció comunitària es va desenvolupar als 17 territoris on s’impulsa el Projecte ICI. A la Plaça del Mercat es va celebrar una Festa Intercultural amb el nom “D’aquí i d’allà, fent barri solidari”. Al carrer Rogent es va comptar amb una taula informativa de salut a càrrec del CAP Encants. A més, aquesta festa es va organitzar juntament amb l’Eix Clot que va realitzar un Vermut Solidari a la Plaça de l’Oca amb l’objectiu de fer una donació d’aliments a la xarxa del barri del Banc dels Aliments. Es va comptar amb la cobertura de TV Clot. La Festa Intercultural va ser resultat de la participació de recursos tècnics i diverses entitats com ara el Centre Cultural Islàmic Català, AFEV, ACATHI, AMPA la Rambleta, AMPA la Farigola, Banc del Temps, Casal de Gent Gran Joan Casanelles, CAP Encants. Això va fer possible la realització de diferents tallers anti-rumors, activitats de participació infantil i familiar, construcció d’un mural col·lectiu sobre la diversitat, teatre, animació, una cercavila i una mostra d’entitats. A més de tallers de henna, cal·ligrafia Àrab i degustació de té. L’acte central va ser la presentació del procés “Dones d’aquí i d’allà, dones del barri” per part de les seves protagonistes (dones a títol individual, Blogueres de Sant Martí, PIAD). Aquest procés va evidenciar la riquesa de la construcció conjunta del barri i de les aportacions fetes per part de les dones que han viscut processos migratoris. Durant la presentació es van mostrar alguns dels seus resultats, com ara un quadernet que recull diferents històries de vida i un vídeo del procés realitzat. La Festa Intercultural ha estat una oportunitat per valorar i mostrar els resultats d’un procés de treball conjunt i de la vinculació entre totes les persones que l’han fet possible. Per poder realitzar aquesta festa hem hagut de recórrer un camí ple d’acords i consensos entre veïns i veïnes, professionals, administració i entitats. Com a resultat s’ha aconseguit generar un moment especial, un moment de celebració, de compartir l’espai, d’allò comú i col·lectiu, d’allò divers... Amb el lema “Jo sóc El Clot” hem mostrat la nostra identitat i pertinença al barri des de la diversitat de les persones que en formen part. Gràcies per la vostra participació!


AVANÇANT EN UN MILLOR CONEIXEMENT DEL NOSTRE BARRI S’estan obrint nous espais de relació i participació com és el cas de l’Espai Tècnic de Relació (ETR), on professionals de diferents sectors i serveis del barri comparteixen informació per tal d’optimitzar recursos comunitaris i millorar el serveis que presten a la ciudadania. L’ETR ha estat treballant en l’elaboració de la part objectiva de una Monografia Comunitària. Aquesta monografia és un document que recull dades objectives, aconteixements històrics i la realitat actual del barri. Aquest document estaria incomplet si no inclogués les aportacions dels veïns i veïnes del barri. És per això que volem recollir les percepcions i visions de les persones, col·lectius i entitats del territori a través d’un procés d’Audició. Tal i com indica la paraula es tractarà d’escoltar els i les protagonistes de la comunitat a través d’uns col·loquis que serviran per generar un coneixement compartit i fomentar la participació de la ciutadania, els recursos tècnics i els responsables polítics. Es tractarà d’escoltar per conèixer i, el més important, actuar. En aquest procés posarem l’accent en fomentar la construcció i l’enfortiment de relacions entre persones de la comunitat que confluirà en l’acció participativa. L’objectiu és fer evident el que ens uneix per tal de poder enfrontar els reptes i les problemàtiques des d’una visió compartida i la implicació de tots i totes. En aquest tram final del projecte volem potenciar totes les experiències positives que ja s’estan desenvolupant i per això necessitem de la vostra participació, de la vostra veu.

SEMINARIS TERRITORIALS

LA INTERVENCIÓ COMUNITÀRIA I LA PARTICIPACIÓ EN EL NOU CONTEXT SOCIAL. EL PAPER DEL TEIXIT ASSOCIATIU AL CLOT Durant el mes de maig es van realitzar dues trobades, una de tècnica i una de ciutadana, per compartir experiències i visions sobre l’acció comunitària. Aquests diàlegs, que van tenir lloc al Casal de Gent Gran Joan Casanelles i al Centre Cultural Islàmic Català respectivament, van comptar amb la presència d’en Marco Marchioni, assessor científic del projecte ICI, treballador i investigador social. Aquests moments han servit per avançar en el projecte comunitari i iniciar o enfortir nous espais de relació comunitària.


FUTBOL AL CLOT 6X6 Els dies 26 i 28 de juny, el Parc del Clot va acollir la lliga “Futbol al Clot 6x6”. L’activitat va estar promoguda per l’Ajuntament de Barcelona (AxC), Joves Musulmans de Catalunya, Centre Cultural Islàmic Català, Federació d’Entitats Clot-Camp de l’Arpa, Centre Cultural La Farinera i l’Equip del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (PICI). Van participar 42 joves distribuïts en 6 equips amb noms com ara “Los Star Team”, “Los galacticos”, “Los Jovenes Musulmanes”, “Los Marruecos”.

Aquesta iniciativa compartida va permetre que joves del barri poguessin gaudir d’una jornada d’esport i oci saludable.

Tots els jugadors van rebre diplomes de participació i bosses i els equips guanyadors (en la categoria de petits van ser els “Star Team” i en la categoria de grans “Los Jovenes Musulmanes”) van obtenir com a premi samarretes i entrades per a un parc d’atraccions. En el lliurament del trofeu de la Lliga de Futbol van participar Sergio i Carlos (capitans de l’equip “Star Team”) i 8 noies del Centre Cultural Islàmic Català.

ESPAI DE MENJARS INTERCULTURALS SALUDABLES Arran del desenvolupament d’iniciatives en salut comunitària, impulsades pel Projecte ICI, neix la proposta “Fent un Clot Saludable” que s’emmarca en la definició de les “5 vies per a la salut”. Aquesta inclou un conjunt d’iniciatives per millorar el benestar físic, mental i social a través del desenvolupament de pràctiques i coneixements necessaris per tal de donar resposta a les necessitats comunitàries en salut. En aquest marc, l’any passat es va iniciar un treball de foment d’hàbits saludables i es genera l’espai de Menjars Interculturals Saludables al Casal de Gent Gran Joan Casanelles a través de la implicació de diverses entitats i recursos del barri (Centro Cultural Islámico, ACATHI, Restaurante el Brot). A les sessions es va treballar sobre la base de receptes econòmiques, saludables i fàcils d’elaborar i es van complementar amb continguts sobre hàbits de salut. Aquest espai és possible gràcies a la col·laboració entre diferents protagonistes, com ara recursos tècnics i ciutadania.

PRESENTACIÓ DEL RECEPTARI “ENTRE FOGONS I SABORS”

Com a resultat d’aquesta iniciativa es va elaborar el Receptari “Entre Fogons i Sabors” que es va presentar el 3 d’octubre al Casal de Gent Gran Joan Casanelles. L’espai va comptar amb la participació de recursos tècnics i de ciutadania associada i no associada. En el transcurs de la jornada es va manifestar l’interès en la iniciativa i la conveniència d’assegurar la seva sostenibilitat. Va sorgir el debat entorn a com seria possible ampliar l’espai amb un major nombre d’entitats, persones a títol individual i professionals, sobretot de l’àmbit sanitari.

Compartir Octubre 2012  

Butlletí Informatiu del projecte ICI Clot.

Advertisement