Page 1

SPECIAL EDITION BAAZ & WINMAG PRO 6/2014 ICT EN ONDERNEMEN 2015.

€ 6,95

SECURITY

Een digitale data verzekering speciaal voor het mkb. Pagina 36

SPECIAL EDITION ICT & ONDERNEMEN 2015.

DE MENSEN ACHTER DE OPLOSSINGEN Ondernemers en decisionmakers vertellen over oplossingen en services om je bedrijf vooruit te helpen in 2015

OPSLAG

DE BESTE PLEK OM BEDRIJFSDATA TE PARKEREN.

21

.

CLOUD

Wel de lusten niet de lasten van cloudoplossingen binnen het bedrijf

.

COMMUNICATIE

NETWERK

HET OPZETTEN VAN EEN GOED ITNETWERK: MINDER MOEILIJK DAN GEDACHT.

50

Nog nooit zoveel keuze om met je klanten te communiceren

.

€ 6,95 JAARGANG 25 EDITIE 6. 2014

EEN UITGAVE VAN CLIPBOARD PUBLISHING

FINANCIALS

ZONDER FINANCIËLE ZORGEN ONDERNEMEN: DE BESTE OPLOSSINGEN.

64

Baaz Magazine, het platform voor CEO’s, ondernemers en hoger management en WINMAG Pro Magazine, het platform over Professional Computing & Management slaan de handen ineen. Beide magazines brengen hun sterke punten samen in een unieke special over ondernemen en ICT met achtergrondartikelen en analyses waarmee je als ondernemer goed voorbereid 2015 in gaat.


Altijd en overal veilig bij uw data

Cloud van KPN

Bewaar uw zaken veilig in Nederland Bedrijfsdata zijn van onschatbare waarde. Daarom willen steeds meer ondernemers zoals u dat ze veilig worden opgeslagen. Maar ook dat ze altijd en overal toegankelijk zijn. Dat kan met Opslag Online van KPN. Daarmee kunt u uw data eenvoudig opslaan en delen met klanten of collega’s. Met de zekerheid dat ze veilig in Nederlandse datacenters worden bewaard. Activeer nu kosteloos uw account van 2 GB op kpn.com/zakelijk


Editorial

Welkom Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk, Nederland Tel: *31(0)15-7600700 Fax: *31(0)15-7600760 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl

Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl

Marketing & PR Tim Beemer Giancarlo Idili Charise Geluk Karlijn Theeuwen marketing@clipboard-publishing.nl

Hoofdredacteur Mark Scholten mark@clipboard-publishing.nl

Redactie Lucas Boon Jooshua Franssen Peter Güldenpfennig Joni Hendrix Julian Huijbregts Tess Maidman Eveline Meijer Marina Smits redactie@clipboard-publishing.nl

Medewerkers Gerard Henninger

Vormgeving Lloyd Troost Ron de Vos

Traffic manager Kim Stolk kim@clipboard-publishing.nl

Sales Bart Arkesteijn Guido van Belle Manon van den Enden Mitchell Koymans Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl Tel: *31(0)15-7600770

Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem

Distributie Nederland Betapress BV, Gilze

Distributie België Betapress NV, Turnhout

ONDERNEMER OF CEO? ONTVANG GRATIS BAAZ MAGAZINE www.baaz.nl/abo

Baaz ICT-special

Ondernemen in 2015 Hoewel je met de meest hypermoderne ict-oplossingen denkt gemakkelijk te kunnen ondernemen, is de kans groot dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Te veel hardware, te veel software en te veel producten die het ondernemen gemakkelijker zouden moeten maken. Hoewel, 'te veel' is misschien niet de juiste verwoording. Wel wordt het voor ondernemers steeds lastiger om de ene mooie oplossing van de andere te onderscheiden. En ja, dat is een probleem. Wij gingen op zoek naar een oplossing. Wij weten immers wat er leeft onder ondernemers en welke producten en services jij binnen jouw bedrijf goed kan gebruiken. Producten die je niet in de weg zitten bij het bereiken van je doelstellingen, maar je helpen en waar mogelijk ondersteunen. Om jouw bedrijf nog beter te laten draaien en jouw werknemers niet alleen sneller, maar ook beter te laten werken. Toch draait het bij al deze zaken nog altijd om mensen. Die moeten tenslotte met een oplossing aan de slag en zorgen dat jouw bedrijf deze ladders daadwerkelijk gebruikt om hogerop te komen. Want ondernemen blijft mensenwerk. Daarom laten we graag mensen aan het woord. Mensen die zelf ondernemen en weten wat je als ondernemer nodig hebt om het beste uit jouw bedrijf te halen. We gingen op zoek naar de mensen achter de oplossingen,

die uit kunnen leggen waarom je voor hun product moet kiezen. Enkele zaken vallen hierbij op. Het afgelopen jaar stond beveiliging constant in de spotlight en dat is niet voor niets. De data van ondernemers wordt constant bedreigd en veel bedrijven zijn overgestapt van het idee dat ze misschien eens gehackt zullen worden naar de wetenschap dat dit zeker gebeurt, als het niet al gebeurd is. Dat vereist een andere instelling en ander beleid. Moet je je bijvoorbeeld verzekeren tegen dit soort schade? Ook de cloud is nog altijd aan een onstuitbare opmars bezig. Waar en wanneer je ook wilt kunnen werken, is natuurlijk een mooie belofte, maar het moet in de praktijk wel werken. Dan ga je dus op zoek naar een betrouwbare partner, of je houdt alles in eigen hand met een nas. Wij nemen ook deze mogelijkheden voor je onder de loep. Uiteindelijk draait het natuurlijk maar om één ding: hoe maak ik mijn bedrijf het beste, snelst groeiende en meest inspirerende voorbeeld voor alle ondernemers. Het maakt hierbij niet uit binnen welke sector je onderneemt, de interviews, adviezen, praktische tips en producten in dit nummer kunnen je hierbij helpen. Laat je informeren en inspireren om zo goed voorbereid 2015 in te gaan.

MARK SCHOLTEN HOOFDREDACTEUR Baaz is dagelijks actief op social media. Volg ons, like ons, deel artikelen en discussieer mee. Internet www.baaz.nl Twitter @baazmagazine Facebook www.facebook.com/baazmag

Copyright © 2014 Clipboard Publishing bv, Rijswijk. Het is niet toegestaan om in Baaz gepubliceerde artikelen, of gedeelten daarvan, dan wel gebruikt beeldmateriaal over te nemen, te (doen) publiceren of anderszins openbaar te maken of te verveelvoudigen, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming vooraf van de uitgever dan wel hoofdredacteur, behoudens het auteurs- en beeldrecht van de auteur/fotograaf indien niet in dienst bij Clipboard Publishing.

BAAZ ICT SPECIAL | 3


TIJD VOOR GROEI TIJD VOOR SLIM ONLINE BOEKHOUDEN

MEER INZICHT. MEER CONTROLE. MEER GROEI. Uw boekhouding is onmisbaar om uw bedrijf te laten groeien. Want zeg nu zelf, wat is de beste manier om uw ideale groeicijfers te realiseren? Precies! Door goed online inzicht te krijgen in uw onderneming. Van omzet en marges tot cashflow en relatiebeheer. Dat inzicht krijgen én goed inzetten kan met Exact Online Boekhouden, al vanaf € 29,- per maand. Kortom, groei begint met daadkrachtige business software. Ga meteen aan de slag.

Probeer het 30 dagen gratis via www.exactonline.nl/boekhouden Exact. Focus on what’s next.


Baaz ICT

Cloud

10 De zakelijke

cloud van KPN

KPN is zeker geen vreemde in de markt van Cloud-diensten. Hun nieuwste dienst Opslag Online biedt ondernemers de mogelijkheid om op ieder moment met hun bestanden te kunnen werken, met de zekerheid dat deze in een Nederlands datacentrum staan.

47 Review en praktijktest: Samsung UD970

Een review van een nieuwe monitor is natuurlijk belangrijk, maar wij willen graag weten of deze Samsung UD970 zich in de praktijk ook kan bewijzen. Dus stuurden we vier exemplaren naar ondernemers om hun ervaring in de praktijk te testen.

26

Western Digital

De zakelijke harde schrijven van Western Digital worden specifiek gemaakt om jouw onderneming te ondersteunen, maar welke versie moet je dan hebben?

54

Baaz zoekt het uit: ontslagrecht

Op 1 juli 2015 is het zover. Het ontslagrecht zal ingrijpend wijzigen. Wat betekent dat voor werkgevers? Een gedegen dossier is vanaf die datum in ieder geval een vereiste bij ontslag. Arbeidsrechtspecialist Margit Eijsenga neemt alle belangrijke veranderingen met je door.

60

70

Papier wordt steeds meer maatwerk

Het nut van online boekhouden

Mark Boelhouwer, CEO van Ricoh Nederland, zag de rol van print de afgelopen jaren veranderen. Zijn bedrijf veranderde mee en is klaar om het mkb te begeleiden naar ‘digitale volwassenheid’.

De dagen van stapels papieren op tafel, vele uren sorteren en hoofdpijn zijn gelukkig voorbij. Boekhouden kan tegenwoordig digitaal en dat biedt vele voordelen.

36

ESET Cybersecurityverzekering

ESET biedt samen met haar partners als eerste partij in Nederland een cybersecurityverzekering voor mkbondernemers aan. In een tijdperk waarin cyberaanvallen aan de orde van de dag zijn geen overbodige luxe.

74

Baaz.Ethics: Het verraad van de techniek

Koos Hoogland vraagt zich af waarom ict’ers zich niet vaker bezig houden met de ethische kant van hun vak. Ethiek is een belangrijk onderdeel van elk vakgebied, dus waarom zou er in de ict minder aandacht aan worden besteedt?

Baaz is het magazine voor ondernemers uit het mkb, over business, management, lifestyle en het zakenleven. Baaz wil eigenlijk maar één ding: ondernemers en leidinggevenden inspireren en informeren. Het laat zien hoe je een bedrijf sterker kunt maken. Met innnoverende ict, een goede marketingstrategie of een vooruitstrevende managementstijl. Geen technisch jargon of gebral, maar heldere informatieve artikelen, geschreven vanuit de optiek van de ondernemer.

Baaz staat vol verhalen uit de praktijk, van specialisten, leveranciers en de ondernemer zelf, afgewisseld met interessante en prikkelende vaste rubrieken en columns. Baaz heeft als belangrijke pijlers innoveren en duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

BAAZ ICT SPECIAL | 5


Intro

Cloud

De cloud in 2015 De cloud, het blijft een ongrijpbaar begrip. Wat is het en wat kun je ermee? Eigenlijk is het simpel, de cloud is een gedeeltelijke of volledig digitale werkomgeving die je vanaf de computer benadert. Dropbox en Google Docs zijn misschien wel de bekendste voorbeelden. De techniek is echter zover dat gehele computersystemen vanuit de cloud kunnen draaien en jij als ondernemer dus een goed werkende omgeving hebt om in te kunnen werken, maar niet de lasten hebt van een dergelijk systeem. Met cloudcomputing rijzen er ook vragen op. Bijvoorbeeld, hoe zit het met veiligheid? Wat levert het gebruik van cloudapplicaties mij als ondernemer op? Op onder andere deze vragen proberen we een antwoord te geven. We blikken onder meer vooruit op 2015. Wat kun je zoal verwachten wat betreft praktische toepassing van cloudcomputing en wat voor soort

software staat er op de stapel? Ook geven we je een top vijf van cloudgebaseerde software, waarmee je als ondernemer direct uit de voeten kunt. Verder geeft KPN haar visie op cloudcomputing voor 2015, gericht op zakelijke gebruikers. Lees ook zeker ons stuk over cloudcontracten en wat er van jou en jouw cloudprovider verwacht wordt wanneer je cloudservices afneemt.

Omar Benameur, directeur Cloud bij KPN:

‘Ik spreek vaak ondernemers en dan hoor ik altijd dezelfde vraag terugkomen: “Wat gebeurt er met mijn data, is die wel veilig?” Ondernemers willen er niet teveel over na hoeven denken waar hun data staat, zij zijn bezig met het runnen van hun bedrijf. IT en telecom zijn essentieel voor het succes van hun onderneming, dus dit moet gewoon goed geregeld zijn.’

Siki Giunta, senior-vicepresident cloudservices bij Verizon: ‘De cloud zorgt voor een wijziging en versterking van de rol van de ict-afdeling.'

Achtergrond: cloudcontracten 'Het lezen van de kleine letters is bij clouddiensten belangrijk, want juist omdat er zoveel cloudaanbieders zijn in binnen- en buitenland, komt het aan op de voorwaarden en aansprakelijkheden.'

BAAZ ICT SPECIAL | 7


Baaz ICT

Cloud

Het roer is om: 2015 wordt het jaar van de cloud Binnen enkele jaren

worden er meer IT-diensten vanuit de cloud geleverd dan door de traditionele IT. En dat moment komt eerder dan velen denken, ook in Nederland. Hoe belangrijk is de cloud nu eigenlijk voor het bedrijfsleven? En wat is het afgelopen jaar hierin de ontwikkeling geweest voor de mkb’er?

I

‘Bedrijven hebben richtlijnen opgesteld voor cloudgebruik en zichzelf bekwaamd in het gebruik ervan’

TEKST EDMOND VARWIJK

n 2014 is het roer omgenieuwe concurrentievoordelen gaan. Na jaren worstelen die de cloud hen biedt, volop met de vraag ‘wel of benutten. ‘Toen circa zes jaar geen cloud’, krijgt Isabel geleden het cloudplatform Moll-Kranenburg van Miopkwam, dachten de techcrosoft nu vooral vragen nology-providers dat het een over wat er mogelijk is en hoe absolute no-brainer zou zijn. dat gerealiseerd kan worden. Toch stapten bedrijven niet ‘Gebruik van de cloud heeft direct over op de cloud. Stareen enorme vlucht genomen tende bedrijven wel, zij zijn en dat zal alleen maar verder dankzij het cloud-businessdoorzetten’, aldus Moll-Kramodel echte gamechangers nenburg die bij Microsoft geworden in diverse sectoren.’ Nederland verantwoordelijk is voor de zakelijke adoptie van NEDERLAND KIEST VEELAL server- en cloud-platforms. En HYBRIDE Volgens IT-onderook aanbieders van cloudzoeksbureau Gartner zal in diensten spreken van een 2015 de traditionele IT worden doorbraak. Google, Amazon, ingehaald door de private VMware, Rackspace, allemaal cloud en niet veel later door de rapporteren ze groei in het public cloud. Uiteindelijk zal gebruik van de public hun cloudcloud op diensten. En zijn beurt ‘Je mag verwachten belangrijker, de privadat ook het mkb ze merken de te cloud uiteindelijk veranderde voorbijstrehelemaal overgaat perceptie en ven, maar op clouddiensten’ voorspellen wanneer voor 2015 en in welke alleen maar vorm, dat is meer gesprekken over hoe lastiger te voorspellen. Gartner bedrijven dankzij de cloud houdt het voorlopig op 2018 zo productief en efficiënt of later. Zekerheid ontbreekt mogelijk kunnen zijn. De doordat beide cloudvormen doorbraak is volgens hoofd nog erg snel innoveren. Veel Google Cloud Platform in de zal ook afhangen van of en Benelux, André Hoekzema, hoe snel bedrijven die voor voor een groot deel te danken een hybride-model kiezen, aan startup-bedrijven die de waarbij private en public cloud 8 | BAAZ ICT SPECIAL

samen in één bedrijfsinfrastructuur worden gebruikt, uiteindelijk ook helemaal zullen overstappen op alleen de public cloud. ‘Multinationals zullen altijd blijven werken met een hybride omgeving in verband met compliancy en dergelijke’, aldus Ton Hermes. André Hoekzema noemt Google ‘de moeder van alle clouds’. ‘Alle diensten van Google, zoals Gmail, YouTube, Google Apps for Business, het zijn allemaal clouddiensten. Google zit weliswaar pas kort op de cloud-markt, de consistentie van de infrastructuur maakt ons leidend’, aldus Hoekzema. Bij Google is alles cloud public, al blijft koppeling met eigen systemen in de backoffice zeker mogelijk. In de visie van Google is de public cloud voor mkb’ers de beste keuze, omdat het hen verlost van zaken als beheer en beveiliging en tegelijk maximaal laat profiteren van flexibiliteit en snelheid van levering. ‘Zaken als pay per use en geografisch kunnen schalen, zijn redenen voor bedrijven om gebruik te maken van een cloudplatform. Mislukt een dienst, dan zijn daar geen doorlopende kosten aan verbonden.’

SNAPCHAT Als voorbeeld van een bedrijf dat succesvol is dankzij de cloud, noemt Hoekzema Snapchat. Deze online dienst voor het delen van foto’s en video’s heeft slechts dertig medewerkers en verwerkt toch dagelijks meer dan één miljard foto’s. ‘Zij hoefden niets te kopen en zijn meteen aan de slag gegaan. De lage kosten samen met de enorme schaalbaarheid van de cloud maken hun manier van bedrijfsvoering mogelijk.’ Volgens Hoekzema kunnen


mkb’ers hun applicaties ‘zo oppakken en op het Google Cloud Platform overzetten, maar verschilt het per klant welke applicaties geschikt zijn voor de cloud en welke niet. Daarbij is het belangrijk vooral applicaties die veel capaciteit vragen goed door te rekenen.'

IT-afdelingen hebben het afgelopen jaar interne competenties en richtlijnen op het gebied van de cloud ontwikkeld en werken op basis daarvan op nieuwe manieren samen met de verschillende business-units’, aldus Siki Giunta, senior-vicepresident voor de cloudservices bij Verizon. Gartner KLAAR-VOOR-CLadviseert de IT-afdeling OUD-ORGANISATIE Uit een rol als ‘cloud service een recent onderzoek van broker’ op zich te nemen, VMware blijkt dat een waarbij het inkoopproces IT-afdeling gemiddeld zes van clouddiensten via de maanden tijd IT-afdeling nodig heeft loopt. De ‘Mkb’ers en om op een IT-afdeling grote bedrijven adviseert vraag van weten dat de de business over cloudte reageren. beveiliging in gebruik aan De cloud de cloud vaak de business zet nadrukbeter is dan bij en verleent kelijker de ook de onderhenzelf’ business in steuning. zijn kracht bij Via portals het bepalen van de vraag en een gedegen service én soms ook de oplossing. catalogus met clouddienEisen en wensen worden sten verleent zij inzicht nadrukkelijker gedicteerd aan de business van wat en ‘omdat het kan in de mogelijk is en stuurt vercloud’ is een nee van de volgens de vraag. IT-afdeling niet meer het einde van de klantwens. ONOMKEERBARE ONTMaar ook omgekeerd, de WIKKELING Hoewel de behoefte de klantwens technologie onder de wel te beantwoorden cloud al enkele decennia maakt dat IT-afdelingen oud is, moet de cloud steeds meer nadenken nog altijd duidelijkheid over het aanbieden van verschaffen op essentiële clouddiensten en cloudpunten als aansprakeproducten. Volgens lijkheid, migratie, beheer wereldmarktleider in het en databeveiliging. Op leveren van breedband en al deze punten is in 2014 draadloze en kabel-comvooruitgang geboekt, municatieoplossingen maar zeker op het gebied Verizon, betekent het van databeveiliging, toepassen van cloud vaak weer gevolgd door binnen oplossingen zelfs evenveel stappen terug. de redding van de IT-afBedrijven lijken niet meer deling. ‘De cloud zorgt te willen wachten, overvoor een wijziging en heden doen dat nog wel. versterking van de rol van ‘De overheid is wel heel de IT-afdeling. Internet extreem; die wil eigenlijk

alle data alleen in eigen Rijksdatacentra. Mkb’ers en grote bedrijven denken inmiddels veel genuanceerder en werken in toenemende mate met een dataclassificatie die bepaalt waar de data opgeslagen mag worden’, aldus Bert Stam van Rackspace. ‘Zij hebben ook de gedachte losgelaten dat het altijd veiliger is als het in hun eigen omgeving staat, ze weten dat de beveiliging in de cloud vaak beter is dan bij henzelf.’

65 PROCENT MAAKT GEBRUIK VAN CLOUD Volgens Verizon maakt wereldwijd inmiddels 65 procent van alle bedrijven gebruik van een vorm van cloud en steeds vaker ook voor de bedrijfskritische workloads. De trend is onomkeerbaar en toont hoe de houding van bedrijven ten opzichte van de cloud verandert. Dit heeft op zijn beurt ook weer impact op de cloudproviders. Met het toenemende en veranderende gebruik veranderen namelijk ook de verwachtingen ten aanzien van de leverancier van clouddiensten. Bedrijven hebben niet stilgezeten, maar richtlijnen opgesteld voor cloudgebruik en zichzelf bekwaamd in het gebruik ervan. Bovendien worden zowel de businessunits als de IT-afdeling steeds meer bevolkt door medewerkers voor wie IT een mobiel device is met een app erop. Voor hen is cloud IT én andersom.

VIJF CLOUD-TIPS VOOR ONDERNEMERS IN 2015

Dat je als ondernemer anno 2015 niet meer om de cloud heen kan, moge duidelijk zijn. Wij zetten de vijf belangrijkste tips voor het aankomende jaar op een rijtje.

1 Volg als ondernemer de cloudontwikkelingen op de voet en update de bedrijfsstrategie en ITplanning telkens wanneer daar aanleiding voor is. Zo voorkom je misstappen. De ontwikkelingen in de cloud gaan te snel om een bedrijfsstrategie en IT-planning jarenlang ongemoeid te laten, zoals in het verleden vaak nog wel mogelijk was.

2 Stop met evalueren, begin met plannen en uitvoeren. Cloudtechnologie is realiteit, volwassen en zal de komende jaren de ontwikkeling in de IT dicteren.

3 Schoolmedewerkers werken met de cloud, clouddiensten én cloudproviders. Hands-on ervaring opdoen is een must, ook voor inkoop, procesmedewerkers, SLAen contractmanagement.

4 Start wanneer de bedrijfsdata niet geclassificeerd is, een project om dat te doen. Inzicht hebben in de data is een voorwaarde voor goed cloudbeleid, maar kan ook onnodige kosten voorkomen doordat zonder classificatie er geen onderscheid gemaakt kan worden tussen goedkope en dure dataopslag.

5 Ga verder dan alleen de migratie van bestaande bedrijfsapplicaties naar de cloud.

BAAZ ICT SPECIAL | 9


Baaz ICT

Cloud

Opslag Online De cloud van KPN is veilig en flexibel KPN is zeker geen vreemde in de markt van clouddiensten. Al sinds 2007 zet het bedrijf cloud-diensten als Back-up

Online in de markt, nog voordat het bedrijfsleven massaal van de nieuwe techniek gebruik begon te maken. De markt heeft zich echter flink ontwikkeld en de meeste ondernemers hebben niet meer te maken met de vraag テウf ze vanuit de cloud willen werken, maar maken zich drukker over de veiligheid van hun data. TEKST MARK SCHOLTEN

mar Benameur, directeur Cloud bij KPN, is trots op de manier waarop KPN de cloud toegankelijk heeft gemaakt voor Nederlandse ondernemers: 窶連anvankelijk wist zeker nog niet iedereen 10 | BAAZ ICT SPECIAL

wat cloud was en kleinere bedrijven gebruikten vooral e-mail. Een van de eerste bedrijfstakken die de cloud snel omarmde was het mkb. Als je naar back-up kijkt, werkte het mkb toen nog met tapes

en losse harde schijven. Nu hadden ze plots een oplossing waarmee ze door een stukje software te installeren gemakkelijk hun data konden spiegelen in de cloud. Bij gestolen bedrijfslaptops,


GASTEXPERT

Omar Benameur is directeur Cloud bij KPN.

brand of andere calamiteiten, hadden ze nu een veilige back-up in de cloud staan.’

OPSLAG ONLINE Inmiddels is het aanbod van KPN in de cloud flink uitgebreid. ‘We hebben tegenwoordig een dertigtal verschillende diensten in onze marktplaats staan, van security tot webhosting, domeinnaamregistratie en office applicaties. We kunnen een breed scala aan praktische oplossingen bieden’, aldus Omar. KPN’s nieuwste dienst heet Opslag Online. Een veilige en gemakkelijke manier voor zakelijke klanten om niet alleen bestanden in de cloud op te slaan, maar ook samen in de cloud aan bestanden te werken en deze met elkaar te delen. ‘Daarbij is het voor ondernemers natuurlijk een fijn idee dat al onze datacenters in Nederland staan. Het is een puur Nederlandse oplossing’, verzekert Omar.

ALTIJD BESCHIKBAAR ‘Ik spreek vaak ondernemers en dan hoor ik altijd dezelfde vraag terugkomen: “Wat gebeurt er met mijn data, is die wel veilig?” Ondernemers willen er niet teveel over na hoeven denken waar hun data staat, zij zijn bezig met het runnen van hun bedrijf. IT en telecom zijn essentieel voor het succes van hun onderneming, dus dit moet gewoon goed geregeld zijn.’ Dit betekent volgens Omar dat het voor ondernemers belangrijk is dat hun data veilig staat en

dat de partij waarmee ze praten dit kan verzekeren. Daarnaast moet de data gemakkelijk beschikbaar zijn en de opslagruimte het liefst zo flexibel mogelijk. ‘Als de onderneming groeit, moet de beschikbare capaciteit eenvoudig meegroeien.’

FLEXIBEL Heb je tijdelijk meer licenties nodig? Dan breid je het aantal licenties eenvoudig uit voor de periode dat dit gewenst is. ‘Dat

‘Ondernemers vragen vaak: “Wat gebeurt er met mijn data, is deze wel veilig?"' kan allemaal gemakkelijk via KPN Zelfservice Cloud, ons eigen beheersysteem. De ondernemers met wie ik spreek vinden de flexibiliteit van de oplossing en betalen naar gebruik erg belangrijk. Geen dure investering in een server, in het onderhoud en in het beveiligen ervan. Je betaalt gewoon voor wat je gebruikt, niet meer, niet minder.’

SAMENWERKING Naast het samen delen en bewerken van bestanden in de cloud kun je als beheerder van de data, mappen en bestanden tijdelijk beschikbaar maken voor klanten of andere relaties. ‘In het dashboard stel je gemakkelijk in hoe lang een bepaald bestand of een map voor iemand beschikbaar moet zijn. Dankzij versiebeheer heb

je nooit meer verkeerde versies van een bepaald stuk, iedereen werkt in dezelfde map. Het draait echt om samenwerking.’ Ook de grootte van bestanden maakt niet uit, hier zit geen limiet op. De Opslag Online-client is voor alle systemen beschikbaar. Of je nu op Windows, Mac, iOS, Windows Phone, Android of je browser werkt. ‘Als het device online kan, kun je meteen bij je bestanden en deze delen of bewerken’, legt Omar uit. ‘We gebruiken veel feedback van gebruikers om de dienst te blijven verbeteren. We horen vooral vaak dat de dienst erg makkelijk in het gebruik is en daar mikken we uiteraard ook op.’

GRATIS BESCHIKBAAR Om alle ondernemers in staat te stellen hun bestanden veilig op te slaan en te delen, biedt KPN een gratis versie van Opslag Online aan. Ondernemers kunnen de nieuwe dienst gratis gebruiken en krijgen dan twee Gigabyte opslagcapaciteit. ‘KPN ondersteunt ondernemend Nederland met betrouwbare en flexibele IT-oplossingen en stelt deze bedrijven in staat om te groeien en te innoveren. Of het nu gaat om het flexibeler maken van de bedrijfsvoering door plaats- en tijdsonafhankelijk werken mogelijk te maken of het veilig opslaan van bedrijfsdata in de cloud. KPN biedt bedrijven de IT-oplossingen die zij nodig hebben met maximale vrijheid.’

‘Als het device online kan, kun je meteen bij je bestanden’

BAAZ ICT SPECIAL | 11


Baaz ICT

Cloudcontracten

De kleine lettertjes van de cloud Wanneer je

als ondernemer besluit om alle relevante bedrijfsgegevens in de cloud te plaatsen, doe je er verstandig aan de gebruikersvoorwaarden goed te lezen. Juist bij cloudcontracten zijn de kleine lettertjes cruciaal. TEKST EDWIN FELDMANN

et lezen van de kleine letters is bij clouddiensten belangrijk, want juist omdat er zoveel cloudaanbieders zijn in binnen- en buitenland, komt het aan op de voorwaarden en aansprakelijkheden.

procedures en juridische voorwaarden omtrent de dienstverlening van bijvoorbeeld een hosting- of cloudprovider staan beschreven. In de SLA staat omschreven welk niveau van dienstverlening de klant mag verwachten. Daarbij geldt dat hoe specifieker de diensten en hoe meer service, hoe hoger de kosten voor de SLA zijn.

Die aansprakelijkheden en verplichtingen zijn heel uiteenlopend. Wie betaalt voor een hosted Exchange-dienst wil bijvoorbeeld weten hoe zijn data wordt beveiligd, of de data gemakkelijk te verhuizen is en wat er gebeurt als de cloudaanbieder failliet gaat. Het zijn maar een paar voorbeelden van voorwaarden waar je als ondernemer op kunt letten bij het zakelijk gebruik van de cloud.

LOCATIE Volgens Geert Verest, salesmanager bij cloudprovider Openline, zijn onder meer zaken als de vendor lock-in, SLA’s en beveilingsstandaarden, zoals ISO-certificeringen van belang. Het is in ieder geval aan te raden om uit te zoeken waar je cloudprovider is gevestigd. Een buitenlandse cloudaanbieder kan namelijk voor meer 12 | BAAZ ICT SPECIAL

ongemak zorgen. Door gebruik te maken van de diensten van een Amerikaanse cloudleverancier bijvoorbeeld, kan een Nederlandse onderneming ongemerkt de strenge Amerikaanse exportregels overtreden en hoge boetes riskeren. De Amerikaanse exportregels zijn over het algemeen strenger dan de Europese. Een bedrijf dat in overeenstemming met de Europese regels

handel drijft met een land dat op de Amerikaanse embargolijst staat en besluit gebruik te gaan maken van Office 365 of GoogleDocs, loopt daardoor risico.

SLA Afspraken over de beschikbaarheid van een clouddienst worden doorgaans vastgelegd in een Service Level Agreement (SLA). Dit is een juridisch document waarin

Bekende kreten uit SLA's zijn bijvoorbeeld 'gegarandeerde beschikbaarheid van 99,999 procent'. Maar het gaat niet alleen om het beschikbaarheidspercentage. Ook bepalend is hoe lang een onderbreking mag duren voordat je beschikbaarheid onder het gegarandeerde niveau zakt. Het maakt namelijk nogal wat uit of je provider een downtime van 0,5 procent per maand of op jaarbasis acceptabel vindt. 99 procent beschikbaarheid per jaar kan betekenen dat de dienst er een aantal dagen achter elkaar kan uit liggen, want één procent van 365 = 3.65 dagen. Die beschikbaarheid schept tevens rechten en verplichtingen, want in een SLA wordt door de dienstverlener afgesproken wat de tegenprestatie is bij het niet


halen van die afspraken. Meestal is de cloudaanbieder een (geld)straf verschuldigd als hij dat niveau niet haalt. ‘Soms zie je een boete-, malusof creditregeling. Let er in dat geval op dat je daar in het Nederlands recht vaak niets aan hebt’, waarschuwt Lennert Ouwerkerk van Stimmt.nl. ‘Want de Nederlandse wet zegt dat een contractuele boete in de plaats treedt van een schadevergoeding, tenzij er expliciet is overeengekomen dat de gebruiker naast de boete/ malus/credit ook het recht heeft om een schadevergoeding te eisen. In sommige gevallen krijg je dus een paar euro terug (of wordt het als korting verrekend met de volgende factuur) en is dat alles waar je recht op hebt.’ Wat ook in een SLA vermeld kan staan, zijn eventuele verborgen kosten, zoals de aanschaf van nieuwe hardware in opdracht van de klant. Moet je bijvoorbeeld over drie jaar de hardware, in het geval van dedicated omgevingen (bijvoorbeeld Private Cloud), vervangen of zijn er bijvoorbeeld kosten verbonden aan reparaties en beheer?

VENDOR LOCK-IN Maar er is meer waar je rekening mee dient te houden bij het gebruik van de cloud. Kun je data of de applicaties weer meenemen als je naar een andere aanbieder wilt overstappen? In de algemene voorwaarden staat waarschijnlijk in hoeverre de cloudprovider dit

toelaat en of hier kosten aan zijn verbonden. ‘Vaak zit een vendor lockin echter niet zozeer in het contract, maar meer in het feit dat het praktisch onmogelijk is om - eenmaal in de cloud geplaatst - data tegen reële kosten weg te migreren’, stelt een woordvoerder

voorwaarden van clouddiensten. Een cloudaanbieder kan met behulp van behaalde ISO-certificaten aantonen dat het een goed beleid heeft om bijvoorbeeld beveiligingsincidenten te voorkomen of er ad rem op te kunnen reageren. Vraag gerust naar die certificaten,

van BT Nederland. ‘Het klinkt wellicht vreemd bij het aangaan van een zakelijke relatie, maar maak daarom van tevoren afspraken over de exit-strategie.’ En ook dien je er rekening mee te houden dat een clouddienst altijd kan stoppen, merkt jurist Lennert Ouwerkerk op. ‘Dat moment bepalen de cloudaanbieders vaak zelf. Maar wat gebeurt er dan met de data? Wordt er expliciet bepaald dat je een termijn krijgt om je data te bevrijden?’

zodat je kunt controleren of ze wel zijn afgegeven voor datgene waarvoor ze bedoeld zijn.

CERTIFICERING Ook certificeringen spelen een rol bij de algemene

‘In een Service Level Agreement kunnen eventuele verborgen kosten vermeld staan’

Wie niet voor verrassingen of onverwachte kosten wil komen te staan bij het gebruik van clouddiensten, kan beter de tijd

‘Het is aan te raden uit te zoeken op welke locatie je cloudprovider is gevestigd’ nemen om alle voorwaarden en teksten goed door te nemen, zeker wanneer het gaat om bedrijfskritische gegevens. BAAZ ICT SPECIAL | 13


Baaz ICT

Technologie

ASUS betreedt de zakelijke markt

‘Wij kunnen ondernemers meer bieden’

ASUS staat vooral bekend om zijn uitstekende consumentenelektronica. Het jaar 2015 staat echter in het teken van de zakelijke markt. Een nieuwe markt vereist ook een nieuwe aanpak, dus is het bedrijf de afgelopen maanden hard aan het werk geweest om iedereen klaar te stomen voor deze grote stap. TEKST MARK SCHOLTEN

Het afgelopen jaar is Rodney Voogel, managing director van ASUS Benelux, druk bezig geweest om een volledig nieuw team samen te stellen, waarmee hij de zakelijke markt wil gaan betreden. ASUS bracht eerder al zakelijke laptops uit en vooral de 2 in 1-categorie, waarbij een laptop en tablet zijn samengevoegd, doet het goed binnen dat marktsegment, aldus Rodney. ‘Je moet natuurlijk wel de juiste mensen in je team hebben wil je een stap als deze kunnen zetten’, vertelt hij. ‘Afgelopen februari werd ik managing director en we hebben dit jaar de tijd genomen om alles goed aan te pakken. We hebben de eerste zakelijke notebooks naar Nederland gehaald en zijn van plan in kleine stapjes de markt te betreden.’ Alexander Blok werd aangenomen om Rodney’s oude positie als sales manager Benelux te bekleden. Hij richtte zich op het opzetten van de buitendienst en heeft veel contact met de resellers. ‘Het geeft altijd een goed beeld wanneer je als bedrijf nieuwe mensen kunt aannemen, dat laat zien dat je de markt serieus neemt en dat we echt investeren in het zakelijke 14 | BAAZ ICT SPECIAL

van support, aftersales en marketing zijn we enorm gegroeid’, vult Rodney aan.

INNOVATIE EN DESIGN

‘We willen de klanten en resellers echt enthousiast maken’ segment. Doordat we ons heel flexibel opstellen naar zowel de resellers als de eindgebruikers, merk je dat er ook veel mogelijk is. Bedrijven zijn enthousiast om met ons in zee te gaan’, zo laat Alexander weten. ‘Ook op het gebied

‘Op de consumentenmarkt doet ASUS het nog altijd uitstekend, we hebben daar een goede naam en staan bekend om innovatieve producten met een mooi design. We zien dat de zakelijke klant daar ook naar zoekt en dat willen wij ze graag bieden. Het is wel belangrijk dat we goed kijken naar hoe we daar als ASUS toegevoegde waarde kunnen leveren’, merkt Rodney op. Een goed voorbeeld is de vorig jaar geïntroduceerde PadFone, een combinatie van een tablet met een smartphone die je vast kunt klikken achterin de tablet. ‘Dat soort producten zul je vaker van ons gaan zien, dingen die het werken praktischer maken, zoals direct belangrijke mails en documenten van je smartphone op een groot scherm te kunnen zien.’ Deze eerste periode richt ASUS zich vooral op het mkb en het onderwijs. ‘Omdat onze focus voornamelijk op de 'medium to small businesses' ligt, merken we ook dat er veel mogelijkheden


liggen in het basis- en middelbaar onderwijs. Die markt, samen met die van het mkb, moeten we echt via de resellers zien te bereiken. Dit moet echter wel heel bewust en gedegen gebeuren, want zakelijk is een heel andere markt dan die voor consumenten. We hebben daarom ook een separate zakelijke productielijn, waarmee we heel specifieke producten voor deze markt kunnen fabriceren, zonder het design en de innovatie uit het oog te verliezen.’

ASUS PRO Deze zakelijke producten zijn al deels verkrijgbaar onder het

ASUS Pro-label, maar deze lijn moet in de loop van komend jaar gestaag worden uitgebreid. ‘We hebben bijvoorbeeld ook desktops die onder deze lijn vallen en in Azië is ASUS een serieuze speler op de smartphonemarkt. Wie weet kunnen we die het komend jaar hierheen halen. Wat bijvoorbeeld op het moment veel speelt, is de byod-trend en dat alle devices die ondernemers gebruiken goed met elkaar synchroniseren. Wij moeten dat soort ontwikkelingen als bedrijf ook opzoeken. De afgelopen tijd zijn we druk bezig geweest met uitvinden hoe we het beste kunnen meedenken met onze klanten en tegemoet kunnen komen aan hun wensen. Zo kunnen we onze klanten standaard op alle laptops en notebooks twee jaar garantie bieden binnen een simpel ‘pick-up and return’-model.’ Niet alleen de eindgebruikers worden meegenomen in het proces, ook de resellers zijn een belangrijke bron van informatie en er wordt nauw met ze samengewerkt. ‘Omdat we een relatief klein team hebben, zijn we flexibel en gaan we echt voor de persoonlijke aanpak. Het bedrijf maakt echt

een transformatie door op dat gebied, juist omdat het zo belangrijk is deze nieuwe markt op de juiste manier te benaderen. Het hele team heeft er enorm veel zin in. Ze hebben gezien wat we de afgelopen jaren op de consumentenmarkt hebben bereikt en zien dat ASUS nog zo veel meer potentie heeft. Dat levert veel enthousiasme op en aan de andere kant zien de klanten dit enthousiasme en de hoge mate van support, en realiseren ze zich dat we deze stap serieus nemen.’

SAMEN MET DE MARKT Daar hoort niet alleen een zakelijke lijn bij, een speciaal event voor de zakelijke markt behoort ook tot de mogelijkheden. Alles met als einddoel het behalen van een top drie positie in de zakelijke markt. ‘Dat is natuurlijk niet iets dat je in één jaar bereikt, maar het is wel een belangrijk streven. We merken ook dat steeds meer ondernemers ons benaderen met specifieke vragen. Vanuit de muziekindustrie krijgen we bijvoorbeeld veel reactie op onze 2-in-1-modellen met aanraakbesturing, maar daar hebben ze wel heel specifieke eisen aan. Daar proberen we in samenspraak met onze resellers en het hoofdkantoor aan te voldoen.’ Mocht er bijvoorbeeld een aanpassing aan de software nodig zijn, dan kan dat samen met het hoofdkantoor worden opgepakt en de wijziging worden doorgevoerd. ‘Die persoonlijke benadering en de garantie, samen met het stukje design en innovatie waar klanten ons van kennen, moet de doorslag geven om voor ASUS te kiezen. We willen de klanten, maar ook de resellers echt enthousiast maken. De resellers moeten het product tenslotte aan de man brengen; als die oprecht geloven in je product, dan kan het niet meer mis gaan.’

‘De flexibiliteit en persoonlijke aanpak wordt echt opgepikt door de markt’

‘We hebben een separate zakelijke productielijn opgezet'

ACTIEF ASUS maakt niet alleen laptops, notebooks, desktops, tablets en convertibles. Op de consumentenmarkt is het bedrijf ook actief als maker van beeldschermen, grafische kaarten en zelfs routers. Of deze ook zullen worden meegenomen in de zakelijke lijn van het bedrijf kan Rodney nog niet zeggen. ‘We kijken wel naar de mogelijkheden.’

BAAZ ICT SPECIAL | 15


Baaz ICT

Cloudservices

Vijf cloud-gebaseerde apps en services om uit te proberen Wanneer je denkt

aan de cloudcomputing, komt cloudopslag meestal als eerste naar boven drijven. Maar dat betekent niet dat je de cloud niet voor veel meer in kunt zetten. Wij zetten vijf services voor je op een rij met de voordelen van cloudcomputing die naadloos in de workflow van jouw organisatie passen. TEKST PETER GÜLDENPFENNIG

PRODUCTIVITEIT: OFFICETIME Als zzp'er of ondernemer in het mkb is het zaak om bij te houden hoeveel je eigenlijk werkt. OfficeTime helpt je hierbij. Op gebruiksvriendelijke wijze, want het is gemaakt met de praktijk in het achterhoofd. Geen dikke handleidingen voor deze software, maar meteen aan de slag! Gewerkte uren hou je gemakkelijk bij in overzichtelijke tabellen en als het nodig is genereer je hier volautomatisch facturen van. OfficeTime is zowel verkrijgbaar voor Windows als OS X/iOS en synchroniseert over al je devices. Dus ook als je veel met je tablet of smartphone werkt, kun je gewerkte uren bijhouden. De software is INFO officetime.net ook offline te PRIJS € 37,gebruiken.

PROJECTMANAGEMENT: BASECAMP Overzie je (grote) projecten, dan is bijbehorende management-software onontbeerlijk. Basecamp biedt je de mogelijkheid documenten te delen en daarin samen te werken, het toewijzen van taken en het bijhouden van to do-lists. Wat de software zo krachtig maakt, is dat het integreert met je e-mail en dat je mensen automatisch op de hoogte kunt brengen 16 | BAAZ ICT SPECIAL

van wat er van ze verwacht wordt en wanneer via e-mail. Het draait volledig op de beveiligde servers van Basecamp, waardoor jij je kunt richten op het project in plaats van bijzaken. Basecamp draait zowel op desktops (Windows en OS X) als op moINFO basecamp.com bile devices PRIJS $ 20,- per maand (10 actieve projecten, (Android en 3GB opslag) iOS).

ACCOUNTING: INTUIT QUICKBOOKS ONLINE PLUS Met de software QuickBooks Online Plus van Intuit wordt de administratie van je bedrijf vergemakkelijkt. De software is snel in gebruik te nemen en maakt het je niet moeilijk dankzij stapels aan gebruiksaanwijzingen. In de software houd je je budgetten bij, maak je orders aan, bewaar en verwerk je je rekeningen en draai je rapporten uit. De software werkt op alle devices, dus zowel vanaf je desktop als onderweg op je iOS- of Android-device houd je INFO global.intuit.com gemakkelijk je PRIJS € 29,- per maand (5 gebruikers administratie plus je accountant) bij.

KLANTENSERVICE: OLARK Met Olark bouw je via een onlinesysteem snel en gemakkelijk een chatbox in om je klanten te helpen. De software houdt transcripties

bij zodat je bijhoudt waarover gesproken wordt. Tevens krijg je de locatie door van diegene met wie je contact maakt en zie je wat diegene bekijkt op je website, wat het gemakkelijker maakt de klant wegwijs te maken op je website. Het design is aan te passen naar je website, dus je hebt altijd een passende chatbox op je website draaien. Handig is dat je de software kunt integreren met crm-software als Zendesk en Salesforce, waardoor conversaties toegevoegd INFO www.olark.com PRIJS Vanaf $15,worden aan de per maand klanthistorie.

PRESENTEREN: GLIFFY ONLINE Wil je een project of idee duidelijk in kaart brengen, dan biedt Gliffy Online uitkomst. De software laat je diagrammen en flowcharts maken via de software die draait in je browser. Ben je bekend met Microsoft Paint of Photoshop, dan kun je onmiddellijk uit de voeten met de gebruiksvriendelijke menu's van Gliffy Online. Niet alleen simpele diagrammen, maar ook meer technische diagrammen als wireframes en uitgebreide floorplans zijn te maken. Gliffy Online is gratis, maar wil je je creaties exporteren, INFO gliffy.com PRIJS Gratis dan moet je je (registratie verplicht) registreren.


b Named.net

Expertise in

domeinnamen & e-mail

www.bNamed.net

s l e s s u r .b

.be .n l .fr . de .cn .d k .lu .c .pt .uk a .no ....

.support

.solutions g in cs at hi .d ap es .gr s o m ho o .s hot ond .im .p iam es .... .d cip s .re an .lo

.co m

.supply

T: 040 400 38 39

alle mogelijke domeinnamen wij adviseren, u kiest! info@bNamed.net

www.bNamed.net


Baaz ICT

Webwinkel

’De Europese ambities van CCV Shop liggen hoog’Onder

CCV GROUP CCV Group is sinds 1958 een Europese speler in elektronische betaaloplossingen, met inmiddels 850 medewerkers en vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland. In deze landen zijn meer dan vijfhonderdduizend CCV betaalautomaten geïnstalleerd. Daarnaast specialiseert CCV Group zich in transactieverwerking en de ontwikkeling van omnichannel (betaal)oplossingen.

de slogan ’Lets make payment happen’ gaat CCV Group, leverancier van betaal- en pinoplossingen aan winkels, haar diensten in de BENELUX, Duitsland en Zwitserland sterk uitbreiden met het faciliteren van webshops. Door de overname van webwinkelspecialist BiedMeer wordt het aanbod voor de ruim 250.000 mkb-klanten van CCV een stuk interessanter, maar ook verdere CCV heeft kantoren in Arnhem, Hengelo, (BE), Glattbrugh, Gland, Ticino (CH) exploitatie naar andere Europese landen Ieper en Moers, Hamburg, München en Berlijn staat reeds op de roadmap. (DE) waaruit CCV Shop gefaciliteerd TEKST REDACTIE

Als marktleider in cloud-based webwinkelsoftware faciliteert BiedMeer meer dan veertigduizend webwinkels. Door het samengaan van deze twee marktleiders spelen CCV en BiedMeer in op het veranderende koopgedrag van de consument.

NAAMSWIJZIGING De toenemende synergie tussen CCV en BiedMeer heeft ook geresulteerd in een naamswijziging. Per 13 januari gaat BiedMeer verder onder de naam CCV Shop. Ook de website, www. ccvshop.nl, is hier reeds op aangepast. Randy Marcus, 18 | BAAZ ICT SPECIAL

commercieel directeur van BiedMeer: ’De reden van deze naamswijziging is onder andere internationale expansie. Daarnaast zit alles nu onder één paraplu. Het hanteren van dezelfde naam is dan een logisch gevolg. De ambities liggen hoog

voor CCV Shop. Naast de Nederlandse markt gaan we ons nu ook richten op België, Duitsland en Zwitserland.

kan worden. Voor onze klanten is dit de uitgelezen mogelijkheid om mee te liften op onze Europese ambities.’ ’Door deze overname krijgen onze klanten

‘Dit is voor onze klanten de uitgelezen mogelijkheid mee te liften op onze Europese ambities’ de kans om, naast ons huidige retail aanbod, ook e-commerce in te zetten voor hun winkel’, zegt Enny van de Velden, managing director van CCV Group. ’We bundelen onze krachten en centraliseren alle sterke punten in één online verkoopkanaal in de cloud: CCV Shop. De winkelier kan op deze manier de toenemende wensen van zijn klant onderbrengen bij één partij en is daardoor goed voorbereid op de toekomst.’ CCV Shop neemt nu een unieke positie in binnen de e-commerce wereld. Expertise en innovatie zijn gewaarborgd om een werkende en betaalbare omnichannel oplossing te realiseren. Een webwinkel naadloos koppelen aan een winkelkassa en pinautomaat wordt straks de norm. CCV Shop is inmiddels ook al actief in België (ccvshop. be), Duitsland (ccvshop.de) en de Zwitserse markt volgt snel.

CCV SHOP Als marktleider in cloud-based webwinkelsoftware faciliteert CCV Shop (voorheen BiedMeer) meer

dan veertigduizend webwinkels in de Benelux. CCV Shop is sinds 1999 actief in de e-commerce, is financieel gezond en inmiddels werkzaam met twintig professionals. Innovatie staat voorop. CCV Shop neemt tegen een betaalbare prijs alle technische zaken uit handen, zodat de webwinkelier zich op zijn klanten kan richten. CCV Shop is tevens de winnaar van de Best Choice Award 2014, uitgereikt door het ict-magazine WINMAG Pro.


Baaz ICT

Cloud

KeepItSafe 2015

Van back-up naar restore De

back-up is het afgelopen jaar minder belangrijk geworden en dat komt door de nieuwe restore-trend. TEKST REDACTIE

D

at er van data een goede back-up moet worden gemaakt en documenten buiten het bedrijfspand moeten worden opgeslagen, is gelukkig algemeen bekend. De marktvraag gaat tegenwoordig steeds meer over: wat als we een calamiteit hebben en de back-up moeten gebruiken? Een traditionele back-up op tape is waardeloos na een brand. Daarnaast is het lastig een vervangende server te vinden waar het tapesysteem van vier jaar geleden nog in past. Een back-up op disk moet ook op een nieuw systeem worden opgestart. Maar waar haal je dat op korte termijn vandaan? KeepItSafe heeft een totaaloplossing waarmee altijd in no-time verder kan worden gewerkt. Dus ook wanneer er brand is op zaterdagavond, de serverruimte maandagochtend onder water staat of er ‘slechts’ een harde schijf kapot is op de server. Dankzij KeepItSafe Disaster Recovery staat er op locatie altijd een server klaar met de laatste versie van de data (maximaal vijf minuten oud) en in het geval dat deze niet meer te benaderen is, staat er een uitwijkserver klaar in de datacenters van KeepItSafe. Deze zijn te benaderen via een veilige vpn-verbinding. Met laptops kan het bedrijf op deze manier weer verder werken, of ze maken gebruik van een Regus-kantoor in de buurt. KeepItSafe speelt in op deze vraag en zet daar partners voor in, zoals het Amsterdamse SET ICT Services. Martijn Wolff, sales manager bij SET ICT Services: ‘Onze relaties willen

‘KeepItSafe heeft een totaaloplossing waarmee altijd in no-time verder kan worden gewerkt’ het risico na de uitval van systemen beperken. Een aantal hiervan zit in de logistieke wereld. Uitval van een computersysteem leidt al snel tot een grote kostenpost. In de magazijnen rijden tegenwoordig vierentwintig uur per dag robots die de bestellingen en voorraad verwerken. Uitval heeft vaak grote gevolgen, zo kan het zijn dat wanneer het systeem slechts een uur uitvalt, de beloofde leverdatum naar klanten wordt gemist. In een tijd dat alles build-to-order is, heeft dit ook weer grote gevolgen voor de klanten van onze relaties. Wij adviseren onze relaties KeepItSafe Disaster Recovery.’ Ook in andere branches is uitval onacceptabel. Bas Voermans van BICT Groep: ‘Wij hebben veel klanten die actief zijn in de agrarischeen transportsector. Ook in de kassen rijden veel robots rond. Uitval van de

computersystemen in de kassen heeft als gevolg dat de eerstvolgende bloemenveiling wordt gemist. Dan is de voorraad in één klap minder waard, een enorme kostenpost die eenvoudig te voorkomen is. Ook wij adviseren onze klanten KeepItSafe Disaster Recovery. Zij zijn het meeste onder de indruk van de ‘Push to Failover Button’, letterlijk met één druk op de knop verder werken vanaf het back-up-systeem, binnen vijf minuten up-andrunning. De keuze is dan snel gemaakt.’ KEEPITSAFE Aan het begin van het nieuwe jaar is het voor alle bedrijven goed om alle processen weer eens door te nemen. Vraag dit jaar niet of de back-up goed is geregeld, maar kijk of de restore goed geregeld is. Wat moet er gebeuren als een server gestolen wordt? Hoe lang kunnen we zonder ons systeem zonder dat het schade oplevert aan onze klanten of aan onze reputatie? Hoe kunnen we verder werken? Allemaal vragen waar de KeepItSafe Preferred Partners op zijn ingespeeld. Neem als goed voornemen voor 2015 eens contact met ze op.

BAAZ ICT SPECIAL | 19


Unified UTM Power Breng uw netwerk volledig onder controle met de nieuwe ZyXEL USG serie IRUS

ALL

IDP

ZyXEL USG VPN

PA M

‘NEXT-GEN’

CO FIL N TEN TER T ING

www.zyxel.nl/usg

FIREW

CO W L NT AN ROL LER

TI-V

TI-S

APPLIC INTE LL AT I O IGE N NC E

AN

AN

Malware neemt hand over hand toe. Bescherm uw bedrijfsgegevens met ZyXEL’s nieuwe generatie UTM technologie en hou uw medewerkers productief.


BaazIntro ICT

Onderwerp Opslag

'De tijd van 'gewoon een harde schijf' zijn we allang voorbij' Opslag is 'serious business'. De tijd van 'gewoon een harde schijf' zijn we allang voorbij. Voor jouw onderneming wil je natuurlijk opslag kiezen die past bij de sector waarin jouw onderneming opereert en wat past binnen de workflow van je bedrijf. Kies je voor een hdd of ssd? Misschien heb je wel een nas nodig, maar hoe kies je de juiste? Wij gaan je helpen, door middel van achtergrondartikelen en door leveranciers aan het woord te laten over hun producten en services. Met een vooruitblik kijken we wat er aankomend jaar zoal gebeurt op het gebied van netwerkopslag. Welke nassen komen eraan en welke is geschikt voor jou? Verder bekijken we de opslagproducten van Western Digital, leverancier van

diverse opslagoplossingen. In ons achtergrondartikel over de voordelen van flashopslag lees je alles over deze opslagtechniek en blikt Ronald Ravel, country manager bij Toshiba Information Systems Benelux, vooruit op 2015.

Ronald Ravel, country manager bij Toshiba Information Systems Benelux:

'Eén van de trends voor 2015 is smart devices, met onderwerpen als het 'Internet of Things' (IoT). Maar ook 'Big Insights' gaat oprukken en vervangt daarmee 'Big Data.'

Het 2015 van Western Digital:

'Behalve dat verschillende soorten computergebruikers tegen de beperking van een standaardschijf aanliepen, vindt de harddisk ook steeds meer toepassingen buiten de pc. Denk aan de nas, maar ook inzet in bijvoorbeeld videobewakingssystemen en andere bijzondere toepassingen. Western Digital heeft inmiddels een kleurenwaaier van dit soort harddisks in huis, met elk hun eigen inzetgebied.'

Vooruitblik: nassen

'Binnen het mkb zou de ‘supernas’ weleens een verdraaid interessant alternatief kunnen worden voor de aloude server. In ieder geval is de nas zonder meer aan een indrukwekkende opmars bezig en zelfs de allersimpelste varianten bieden interessante mogelijkheden.'

BAAZ ICT SPECIAL | 21


Baaz ICT

Opslag

‘De nas zal steeds meer functionaliteit van de ‘gewone’ pc of notebook overnemen’

Toekomst van de nas Slimmer en slimmer De tijd dat

de nas weinig meer was dan een harde schijf met een netwerkaansluiting, ligt grotendeels achter ons. Veelal zijn het slimme apparaten met een scala aan extra mogelijkheden. Binnen het mkb en het thuiskantoor zou de nas weleens verdraaid interessant kunnen gaan worden. We blikken vooruit in de toekomst. TEKST RONALD SMIT

as staat voor Network Attached Storage, ofwel opslagruimte in je netwerk. In dat opzicht kan het dus héél simpel: een harde schijf met een netwerkaansluiting en ondersteuning om bestandsuitwisseling mogelijk te maken, denk aan nfs of smb/ cifs. Met een beetje geluk beschikt een dergelijk apparaat nog over een web-interface om het een en ander te configureren. Een voorbeeld van zo’n basis-nas is bijvoorbeeld de WD My Cloud of de Seagate Wireless Plus 2TB harde schijf, waarbij informatie draadloos gedeeld kan worden. Hoewel je ze technisch gezien als nas kunt beschouwen, denken we bij een nas tegenwoordig echter veelal aan opslagapparatuur met (flink) 22 | BAAZ ICT SPECIAL

wat meer slimme mogelijkheden. Zelfs op de eenvoudigste apparaten die onder de noemer nas verkocht worden, is op z’n minst extra software aanwezig om bijvoorbeeld bestanden autonoom mee te kunnen downloaden. Vaak gaat het allemaal veel en veel verder, wat de vraag oproept: waar houdt het op? Een meer geavanceerde nas lijkt immers steeds vaker op een servertje, het is wachten op nassen die in staat zijn software als een soort van service te draaien. Oh wacht: die zijn er al!

NAS PUR SANG Synology staat erom bekend veelzijdige nassen met naar wens uitbreidbare functionaliteit te leveren. Zelfs de instapmodellen draaien op het

huiseigen DSM (Disk Station Manager) besturingssysteem dat volledig schaalbaar is. Of je nu kiest voor een simpele 1-drive nas of een uitgebreid rack: DSM regisseert het geheel. Van huis uit bevat DSM alles wat nodig is voor netwerkbestandsopslag en beheer, inclusief onderdelen als een ingebouwde bestandsbrowser, een scala aan cloudmogelijkheden en de optie om losse pakketten – veelal gratis – te installeren. Zo voeg je snel een videobewakings-app, een downloadmanager, muzieken videospelers, virusscanners en meer toe. Meest in het oog springend is de gelikte gebruikersinterface die binnen de browseromgeving een complete desktop-ervaring realiseert zonder dat hiervoor vervelende add-ons of plug-ins nodig zijn. Al deze functionaliteit heeft wel geleid tot steeds snellere hardware, van de oorspronkelijke single core-cpu tot de huidige quad-core processoren.

WINDOWS EN MEER Bij concurrent QNAP is – natuurlijk – een vergelijkbare trend zichtbaar. Daar is men echter een flinke stap verder gegaan, want op de meer stevige modellen draai je moeiteloos virtuele machines met daarin bijvoorbeeld Windows of Linux. Dat gaat zelfs zover dat je


gewoon een toetsenbord, muis en monitor in kunt prikken waarna de nas als ‘gewone’ pc bruikbaar is. Veel interessanter is natuurlijk deze optie in combinatie met software waar je overal ter wereld via de cloud bij kunt; het verschil tussen een ‘simpele’ nas en een volwaardige server wordt hiermee wel heel klein. Dit soort geweld wordt mogelijk gemaakt door steeds goedkopere maar tegelijkertijd steeds capabelere processoren. In het geval van de QNAP TS-853 Pro betreft het bijvoorbeeld een 2 GHz Intel Celeron Quad Core processor. Het standaard interne werkgeheugen van 2 GB is eenvoudig te upgraden naar maximaal 8 GB. Méér dan voldoende om zelfs het meest veeleisende os te draaien. Elke QNAP-nas die Virtualization Station ondersteunt, beheerst het trucje met de virtuele machines. Feitelijk licht QNAP hiermee ook een tipje van de sluier op als het gaat om toekomstige ontwikkelingen: de nas zal steeds meer functionaliteit van de ‘gewone’ pc of notebook overnemen.

VEILIG Heel gek is die ‘serverfunctie’ eigenlijk ook niet, zeker nu we gewapend met steeds lichtere en mobielere apparatuur de weg op gaan. De tablet kan zo prima onderweg evenals terminal voor een remote Windowssessie gebruikt worden, waarbij de nas op de zaak als

SaaS-leverancier fungeert. Tegelijkertijd is dit ook een veilige oplossing, want als je zorgt dat gevoelige gegevens ook echt alleen op de nas blijven, levert diefstal

zijn apps en virtualisatie. Apps bieden het voordeel dat ze native op het nas-os draaien en deze dus volledig geoptimaliseerd kunnen worden voor maximale

van een notebook of tablet voortaan geen hartverzakking meer op betreffende privacy zorgen. Het gepikte of verloren apparaat bevat – mits volgens de regels gebruikt – totaal geen privacy- of bedrijfsgevoelige gegevens. Verbinden via een stevig versleutelde vpn-verbinding – uiteraard eveneens verzorgd door je nas – maakt stiekem meelezen onderweg nagenoeg onmogelijk. Geen onplezierige gedachte in deze tijd waarin met name overheden net iets te gretig mee willen kijken met jouw werkzaamheden en communicatie.

prestaties in combinatie met een laag energieverbruik. Het is de weg die Synology en de meeste andere fabrikanten vooralsnog kiezen. Een ‘nadeel’ is dat je min of meer vast zit aan het

VIRTUALISATIE: DE TOEKOMST? Wat dan ook wellicht – het blijft natuurlijk een beetje koffiedik kijken – vooral een steeds grotere rol gaat spelen bij nassen

‘De nas wordt niet alleen veelzijdiger, maar zal ook veel servertaken over gaan nemen’ nas-os én de support van de fabrikant. Virtualisatie levert de ultieme vrijheid op, zélfs als je nas-fabrikant het bijltje erbij neergooit is er weinig aan de hand: je zorgt zelf voor de gewenste functionaliteit. Nadeel is een mogelijk minder

geoptimaliseerd gebruik van de processor, al valt dat tegenwoordig dankzij ondersteuning voor hardwarematig virtualiseren reuze mee. Wel zal er een stijging in het energieverbruik te zien zijn bij het draaien van zwaardere systemen (of een zwaardere belasting van die virtuele machines via daarbinnen geïnstalleerde software). Toch zal het energieverbruik nog altijd flink lager liggen dan een uit de kluiten gewassen server, dus zeker binnen het mkb en natuurlijk voor op het thuiskantoor zou zo’n ‘super-nas’ weleens een verdraaid interessant alternatief kunnen worden voor de aloude server.

VEEL MOOIS OP KOMST Concluderend kun je stellen dat de nas naar verwachting niet alleen veelzijdiger gaat worden in de toekomst, maar ook veel meer servertaken gaat overnemen. Daarbij zul je voorlopig kunnen kiezen uit apparaten waarbij de nadruk meer op opslagmogelijkheden en bestandsbeheer plus (behoorlijk) wat extra functies ligt, en apparaten die dankzij virtualisatie volledig naar je eigen hand zijn te zetten en zelfs SaaS en meer mogelijk maken. De nas is zonder meer aan een indrukwekkende opmars bezig en zelfs de allersimpelste varianten bieden interessante mogelijkheden.

BAAZ ICT SPECIAL | 23


Uw veiligheid, onze opslag. De kracht van keuze. Marc Cisneros

Beschermer, Advocaat, Bewaker. 362.512 uur opgenomen, 15.643 camera’s sterk, 7.453 sequenties opgeslagen, 2423 bedrijven beveiligd, 1512 klanten beschermd, 1 bewakingsoplossing.

WD Purple™

Bewakingsopslag Bekijk meer van Marcs oplossingen op:

wd.com/choice

Western Digital, WD en het WD-logo zijn gedeponeerde merken van Western Digital Technologies, Inc. in de VS en andere landen. absolutely, WD Blue, WD Green, WD Black, WD Red en WD Purple zijn merken van Western Digital Technologies, Inc. in de VS en andere landen. Andere merken kunnen genoemd zijn die eigendom zijn van andere bedrijven. De productspecificaties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving gewijzigd worden. © 2014 Western Digital Technologies, Inc. Alle rechten voorbehouden. 2178-800046-G00 Feb 2014


Baaz ICT

Opslag

Samenwerken in je eigen cloud

Werken in de cloud wordt door veel ondernemers als de toekomst gezien, maar toch is het een fijn idee om je waardevolle bedrijfsdata in eigen handen te houden. Een nas biedt uitkomst: je hebt zelf alle data in de hand, maar wel de optie om samen aan projecten te werken, waar en wanneer je wilt. TEKST REDACTIE

e Seagate NAS 2-bay is speciaal gericht op kleinere bedrijven tot vijfentwintig medewerkers en thuiskantoren. Het instellen vereist amper technische kennis en de meegeleverde software maakt het installeren van toepassingen gemakkelijk. Denk hierbij aan een virusscanner of een app die de nas klaarmaakt als opslag voor bewakingsbeelden. Praktisch is dat Seagate vooraf een tweetal speciaal voor de nas ontwikkelde harde schijven meelevert, waardoor je hier niet apart naar hoeft te zoeken. De schijven zijn gemaakt om dag en nacht te draaien, wat meteen verraadt dat deze nas bedoeld is voor bedrijven die het belangrijk vinden om op elk moment van de dag werk te kunnen verzetten. Daarnaast zijn de casing, schijven en software gedekt door drie jaar garantie. Het grote voordeel van een nas is dat je via internet of je bedrijfsnetwerk direct bij al je bestanden kunt. De nas verschijnt na aansluiten gewoon als een normale harde schijf op je computer, waardoor al je medewerkers er zonder problemen mee kunnen werken. Voor onderweg is de Sdrive-app beschikbaar, waarmee medewerkers overal en altijd bij belangrijke bestanden kunnen. Alle bestanden die naar Sdrive worden verstuurd, worden eerst versleuteld en pas weer vrijgegeven wanneer ze bij de eindgebruiker arriveren, waardoor de informatie niet kan worden onderschept. Een prettig idee in een tijdperk waarin geen enkel netwerk meer veilig is voor kwaadwillenden. Zo geeft een nas niet alleen gebruiksgemak, maar ook een stukje gemoedsrust.


Baaz ICT

Opslag

Western Digital harde schijven

De kleur bepaalt de toepassing

Western Digital is tegenwoordig hard op weg de ondernemer en de zakelijke markt te voorzien; er zijn speciale harde schijven gericht op deze markt. Western Digital's Red, Red Pro en Purple zijn hier uitstekende voorbeelden van. Welke harde schijf heb je nodig? TEKST RONALD SMIT

'Het toverwoord bij de Red’s is compatibiliteit'

26 | BAAZ ICT SPECIAL

og niet zo heel lang geleden was een harde schijf een harde schijf, ofwel een universeel inzetbaar opslagmedium voor gegevens. Deze uniforme aanpak leidde echter langzaam aan tot praktische problemen. Behalve dat verschillende soorten computergebruikers tegen de beperking van een standaardschijf aanliepen, vond de hard disk ook steeds meer toepassingen buiten de pc. Denk aan de nas, maar ook inzet in bijvoorbeeld videobewakingssystemen en andere bijzondere toepassingen maakten de vraag naar gespecialiseerde harde schijven onvermijdelijk. Western Digital heeft inmiddels een kleurenwaaier van dit soort harddisks in huis, met elk hun eigen inzetgebied, waar de Red, Red Pro en Purple hun plekje in de zakelijke markt hebben gevonden.

'AllFrame™technologie vermindert verlies van frames' RED We noemden al even het fenomeen nas, deze explosief groeiende markt is natuurlijk ook niet voorbij gegaan aan Western Digital. Vandaar dat de Red-serie met – hoe kan het ook anders – een rood label is geïntroduceerd. Het toverwoord bij de Red’s

is compatibiliteit, volgens Western Digital kun je er eigenlijk blindelings van uitgaan dat een Redharddisk in eigenlijk elke zichzelf respecterende nas gebruikt kan worden. Geen problemen met schijfherkenning en andere bijbehorende ellende, het is slechts een kwestie van inprikken en draaien. In 3,5 inch-uitvoering is deze serie leverbaar in opslagcapaciteiten tot (momenteel) 6 TB en in 2,5 inch-versie tot 1 TB. Ze zijn verder geoptimaliseerd voor kleinere nassen met één tot acht schijfposities, tevens geldt dat de modellen met meer opslagcapaciteit sneller zijn dan de kleinere exemplaren.

RED PRO Naast de gewone Red is er inmiddels ook de Red Pro, alleen in 3,5 inchformaat leverbaar met opslagcapaciteit van 2, 3 of 4 TB. Deze harddisks


zijn bedoeld voor de grotere nassen met acht tot zestien schijfposities. De geoptimaliseerde firmware onder de naam nasware 3.0 – overigens ook gebruikt in de gewone Red – moet voor optimale prestaties zorgen in een nas-setting. Verder geldt ook bij deze serie een hoge mate van compatibiliteit met een scala aan merken en typen nassen.

PURPLE Western Digital heeft de gloednieuwe paarse serie geoptimaliseerd voor bewakingsopslag. Deze Purple’s zijn bedoeld voor bewakingssystemen die tot acht harde schijven voor opslag gebruiken, in combinatie met maximaal 32 HD-camera’s. AllFrame™- technologie vermindert verlies van frames, zoals die bij gebruik van reguliere harddisks in dergelijke apparatuur vaker

optreden. Tegelijkertijd geldt dat ze veel beter tegen langdurige forse schrijfbelasting en de bijbehorende hogere schijftemperaturen kunnen. Ook is het energieverbruik in vergelijking tot desktopharddisks beduidend lager, wat een pré is in

apparatuur die altijd aanstaat. Leverbare capaciteiten in deze serie zijn 1 tot en met 4 TB, alleen 3,5 inch.

DATACENTERS Via de paarse serie komen we dan terecht bij de zeer gespecialiseerde harddisks die Western Digital eveneens in het assortiment heeft. Zo zijn er de Re-schijven met een opslagcapaciteit tot en met 4 TB, bedoeld voor datacenters. Belangrijkste kenmerk van deze serie is de hoge mate van duurzaamheid bij zware belasting en de 24-uursdienst, het hele jaar door. De Xeserie is ook bedoeld voor datacenters, maar deze schijven zijn geoptimaliseerd voor maximale snelheid. De maximaal leverbare capaciteit bedraagt 900 GB en ze zijn ideaal voor bijvoorbeeld het draaien van server-apps, afhandeling van online betalingen en andere zaken waarbij snelheid belangrijk is. Wat beide series kenmerkt, is onder meer de thermische inbrandtest. Dat klinkt overigens dramatischer dan het is, want hiermee wordt bedoeld dat elke schijf voor aflevering uitgebreide duurzaamheidstests ondergaan alvorens ze worden afgeleverd. Bijzonder is de dynamic fly height-technologie, waarbij de afstand tussen koppen en schijfoppervlak continu wordt aangepast om schijfbeschadigingen onder alle omstandigheden te

voorkomen - enkele uitzonderingen als zware aardbevingen en explosies daargelaten. De Xe-serie is desgewenst ook nog in SEDuitvoering ofwel als Self Encrypting Device leverbaar. Inderdaad vindt versleuteling dan door extra hardware op schijf zélf plaats, wat de veiligheid ten goede komt. Bovendien is veilig wissen in een fractie van een seconde geregeld: door alleen de encryptiesleutel te wissen kan niemand ooit nog bij je privacygevoelige gegevens. Handig als de fiod op een onhandig moment voor de deur staat, bijvoorbeeld!

'Western Digital heeft de gloednieuwe paarse serie geoptimaliseerd voor bewakingsopslag'

EXTERNE OPLOSSINGEN Los van al deze smaken aan interne harde schijven heeft Western Digital ook nog een hele serie aan externe exemplaren in het assortiment. Met name de exemplaren met een rappe USB 3.0-aansluiting zijn tegenwoordig erg interessant, zeker als bijvoorbeeld back-up of externe schijf bij een laptop. Ook kant-en-klare nassen met cloudkoppeling in de vorm van de My Cloud (met één harde schijf) en de My Cloud Mirror (een RAID-configuratie met twee harde schijven) zorgen voor een snelle uitbreiding van je netwerkopslag. De cloudkoppeling maakt dat je via een webinterface of een app altijd en overal bij je bestanden op de My Clouddrive kunt zonder dat routers en firewalls geconfigureerd hoeven te worden. Vertrouw je dergelijke techniek niet of wil je simpelweg geen ‘achterdeurtjes’ op je bedrijfsnetwerkje, dan is deze functionaliteit ook uitschakelbaar. Groot voordeel van de My Cloud’s is dat ze kant-en-klaar worden afgeleverd, ofwel aansluiten en draaien maar!

BAAZ ICT SPECIAL | 27


Baaz ICT

Netwerkbeheer

ZyXEL One Network Solution

Eén oplossing voor al je beheervraagstukken TEKST MARK SCHOLTEN

Het beheer van al je netwerkapparatuur is voor veel ondernemers een ware nachtmerrie. Apparaten van verschillende leveranciers werken niet lekker met elkaar samen en het uitrollen van updates of toevoegen van nieuwe apparatuur levert altijd problemen op. Peter Bos van ZyXEL wil daar een einde aan maken. ‘ZyXEL’s One Networkoplossing levert enorme tijdswinst op voor de IT-beheerder.’ Met ZyXEL’s gratis One Network Utility wil het bedrijf een einde maken aan problemen met het toevoegen van nieuwe apparatuur en de slechte onderlinge samenwerking tussen netwerkonderdelen. Volgens Peter Bos, Head of Channel bij ZyXEL Benelux, zijn ondernemers 28 | BAAZ ICT SPECIAL

op dit moment te veel tijd kwijt aan het instellen en uitrollen van hun IT. ‘De visie van ZyXEL is het proberen te bereiken van één enkele geïntegreerde netwerkoplossing voor onze klanten. Daarvoor hebben we dit platform opgesteld. Vanuit één plek stuur je al je ZyXEL-apparaten

aan en worden deze gemakkelijk herkend.’ Geen gedoe meer met zoektochten naar ip-adressen van apparatuur, maar direct herkennen en instellen.

BETAALBAAR EN EFFICIËNT ‘We hebben echt een end-to-endoplossing gemaakt. Om die reden


GASTEXPERT

Peter Bos is Head of Channel bij ZyXEL Benelux

sturen we er dan ook op aan dat ondernemers steeds meer één oplossing gaan gebruiken voor hun IT’, legt Peter uit. Hiermee wordt het probleem ondervangen dat wanneer er iets niet goed loopt, alle leveranciers naar elkaar gaan wijzen en melden dat het probleem vooral niet bij hun ligt. ‘Dat komt niet meer voor als al je apparatuur van hetzelfde merk is.’ Vooral op het gebied van kostenefficiëntie kan ZyXEL het verschil maken voor ondernemers, meent Peter. ‘Je hoeft geen enorme kosten meer te maken voor het opzetten van een netwerkplatform.’ Met de focus van ZyXEL op het middensegment van de markt is de oplossing daarnaast uitermate geschikt voor mkb-gebruik. ‘De tijdswinst voor de ITbeheerder is enorm. Als er problemen zijn, zoals een switch die uitvalt of een accesspoint dat niet meer werkt, kun je dit heel snel troubleshooten in het systeem. Daarnaast bouw je een historie op van alle data, waardoor je bottlenecks op tijd kunt zien en nieuwe problemen kunt voorkomen.’ Door de plug and play-opzet van de One Network Solution heeft je IT-specialist geen extra training nodig om gebruik te maken van het platform.

VOORUITBLIK Vooruitkijkend op het komende jaar is Peter positief gestemd over de positie van ZyXEL.

‘We zijn druk bezig met innoveren. De line-up van producten is goed onder handen genomen op het gebied van security. De hele lijn is dit jaar vervangen en we hebben de snelheden flink aangepast om tegemoet te komen aan de wensen in de markt. Daar is een hele grote slag geslagen.’ De focus komt komend jaar dan ook te liggen

DIRECT ASSISTENTIE Er zijn volgens Peter flink wat opties om ondernemers met een probleem te assisteren. ‘We kunnen een reseller inschakelen, een van onze partners of de klant kan direct naar ons komen met een probleem. We kunnen dan via bijvoorbeeld een Teamviewer sessie op afstand bij de klant inloggen en kijken wat er moet gebeuren en het probleem eventueel verhelpen.’ Het is zelfs mogelijk om met de divisie in Taiwan te schakelen. ‘De kracht van ZyXEL is dat wij, als we zien dat er behoefte is aan bepaalde bugfixes of features, de mogelijkheid hebben hier op in te spelen. We kunnen voorstellen doen aan het Taiwanese hoofdkantoor, die deze door kunnen voeren in de nieuwste firmware-updates.

‘De One Network Solution levert enorme tijdswinst op voor de IT-beheerder’

op de problemen waar klanten tegenaan lopen en hoe die het beste kunnen worden opgelost. ‘Onze positie in switches willen we komend jaar uitbreiden en ook op het gebied van wireless hebben we flinke stappen gezet. Maar volgend jaar staat echt in het teken van de oplossing’, vertelt Peter. ‘We proberen onze partners actief te betrekken bij onze producten en hoe klein een project ook is, we proberen een probleem waar zij mee zitten echt op te lossen. Dat willen we komend jaar samen met de resellers naar onze klanten brengen. ZyXEL is een betrouwbare partner en dat willen we ook laten zien.’

Op die manier proberen we echt met onze klanten mee te denken.’ De ZyXEL One Network Utility is volgens Peter voor het bedrijf ook de eerste stap naar het beheer in de cloud. ‘Daar gaat alles naartoe op dit moment en we hopen halverwege volgend jaar die overstap te kunnen maken. Dan wordt de informatie van switches en accesspoints in de cloud bewaard en kun je van daaruit de configuratie doen en updates uitrollen. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer op kantoor aanwezig hoeft te zijn om je netwerkdevices te beheren. Stel, je hebt ONE NETWORK UTILITY een netwerk van vijftig accesspoints en dat wil De ZyXEL One Network Utility je uitbreiden met nog is gratis verkrijgbaar op www. eens vijftig punten, dan zyxel.com/nl en werkt met de kun je vanuit de cloud in volgende ZyXEL-modellen: XGS3700 Series één keer die hele groep GS3700 Series configureren. Je hangt GS2210 Series de accesspoints op en GS1920 Series al het werk is praktisch GS1900 Series al gedaan. Op die NWA5120 Series manier groeit je netwerk NWA5301-NJ gemakkelijk mee met je NWA1100-NH bedrijf.’ NWA1120 Series BAAZ ICT SPECIAL | 29


Toshiba raadt Windows aan.

GETEST VOOR PROFESSIONALS SATELLITE PRO R50-B MET WINDOWS 8.1 PRO

De Satellite Pro R50-B is door Toshiba ontwikkeld, en door een onafhankelijk instituut onderworpen aan strenge belastingstests, om professionele prestaties te leveren voor uw bedrijf. Het besturingssysteem Windows 8.1 Pro verbindt alles wat u doet op al uw apparaten, of het nu op uw werk, thuis of onderweg is. Dit maakt een echt unieke manier van werken mogelijk. Bovendien zorgt de Toshiba Betrouwbaarheidsgarantie* op bepaalde modellen van de Satellite Pro R50-B voor nog meer gemoedsrust.

Meer informatie:

WWW.TOSHIBA.NL/R50B

*Betrouwbaarheidsgarantie geldt alleen voor de Satellite Pro R50-B met Intel® Core™ i3 en Satellite Pro R50-B met Intel® Core™ i5. Lees de voorwaarden bij deze aanbieding. Bekijk de volledige informatie op www.toshiba.eu/reliability. Copyright © 2014 TOSHIBA Corporation. Specificaties, configuraties en prijzen van producten, en beschikbaarheid van systeem, componenten en opties kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd. Productontwerpspecificaties en kleuren kunnen zonder voorafgaande kennisgeving worden gewijzigd en kunnen afwijken van de getoonde producten. Met uitzondering van fouten en weglatingen.


Baaz ICT

Opslag

De voordelen van flashopslag Snel, sneller, snelst Flashopslag begint langzamerhand meer gemeengoed te worden. Waar het opslagmedium eerst voornamelijk in klein formaat werd gebruikt, zoals geheugenkaartjes en usb-sticks, zijn tegenwoordig harde schijven op basis van de geheugenchip niet meer weg te denken. Wij zetten de voordelen van flashopslag op een rijtje. TEKST JOOSHUA FRANSSEN

I ‘

n 2006 zei en voorspelde Microsoft-onderzoeker Jim Gray: 'Tape is dood, disk is tape, flash(opslag) is disk en ram-lokaliteit is king.' Nu, acht jaar later, zien we deze verschuiving ook langzaamaan plaatsvinden. Geheugenkaartjes hebben een opslagcapaciteit van 128 GB bereikt, usb-sticks kun je verkrijgen met 1 TB aan opslagruimte en ssd-schijven hebben genoeg opslagcapaciteit, zijn betaalbaar geworden en ook nog eens razendsnel.

houdt, kun je gegevens wissen en beschadigen. Een ssd heeft hier geen last van.

SNELLER Snelheid

is tevens de troef van flashopslag. Een microchip regelt het opslaan van de benodigde data in het flashgeheugen. In theorie betekent dit dat de schrijf- en leessnelheid bepaald wordt door de gekozen hardware; hoe beter de chips, hoe sneller de schijf. Schrijf- en ROBUUSTER Het grootste verschil leessnelheden boven de 500 MB ten opzichte van een mechanische per seconde zijn voor high-end harde schijf, is het ontbreken van ssd's niet meer dan gewoonlijk. De bewegende delen. Dit betekent dat gemiddelde ssd scoort nog altijd een ssd, in theorie, boven de 200 tot 250 een val kan overleMB per seconde in ‘Flashgeheugen snelheid. Vergelijk dit ven, daar waar een mechanische harde met 50 tot 120 MB per is een factor schijf risico loopt dat drie tot vijf keer seconde voor een mede interne onderdelen chanische harde schijf sneller dan stuk gaan en alle data en je ziet dat een ssd mechanische niet meer toegankeal snel een factor twee oplossingen’ lijk is. Een bijkomend sneller is, in sommige voordeel van het gevallen zelfs meer. ontbreken van de Als je veel werkt met mechanische delen, is dat een ssd grote bestanden, dan haal je hier compacter wordt. Je steekt flashopsnel winst uit. Ook geheugensticks slag dus makkelijker in je binnenen -kaarten zijn sneller geworden, zak dan een conventionele harde een bestand hierop overzetten is schijf. Waar je je ook geen zorgen tegenwoordig zo gepiept. over hoeft te maken zijn magneten. Wanneer je een (sterke) magneet ZUINIGER Alle beetjes helpen als bij een mechanische harde schijf het gaat om energiebesparing en

gebruik. Ssd's verbruiken gemiddeld twee à drie watt aan stroom, mechanische schijven tussen de zes en zeven. Minder stroomverbruik betekent een langere batterijduur voor je laptop of notebook, zodat je langer kunt doorwerken en uiteindelijk ook een lagere stroomrekening hebt, vooral als je meerdere systemen uitrust met een ssd.

KEUZE Welk opslagmedium je kiest hangt uiteindelijk van je persoonlijke voorkeur af. Kijk je naar de prijs per GB, dan is flashopslag gemiddeld een factor drie duurder dan mechanische opslag. Wil je alleen gegevens opslaan, dan is de mechanische harde schijf dus nog altijd de beste keus. Is snelheid een belangrijke factor, dan is een ssd de logische stap vooruit. Wil je snel wat gegevens overzetten, dan kun je prima uit de voeten met een geheugenstick of -kaart; jouw persoonlijke eisen geven de doorslag.

BAAZ ICT SPECIAL | 31


Baaz ICT

Opslag

GASTEXPERT

Ronald Ravel Country manager bij Toshiba Information Systems Benelux

Vooruitblikken en terugkijken met Toshiba

Toshiba heeft mooie jaren achter de rug. Waar de totale Nederlandse notebookmarkt in 2013 kromp met 8,7 procent, realiseerde Toshiba in dat jaar een groei van 24,8 procent. In 2014 zet deze lijn zich onverminderd voort en lanceerde Toshiba Satellite Pro R50-B, een laptop voor het mkb, ook wel SMB's genoemd. Inmiddels staat 2015 voor de deur en de vraag is: wat gaat er gebeuren in het aankomende jaar? Toshiba geeft haar visie op 2015 en blikt terug op 2014. TEKST EVELINE MEIJER

Tablets werden dit jaar al steeds minder verkocht, het IDC verwacht dan ook dat de groei van verscheepte tablets het afgelopen jaar maximaal 7,2 procent is. Volgens Ronald Ravel, country manager bij Toshiba Information Systems Benelux, zet deze dalende trend door in het aankomende jaar. 'Hybrides gaan dit gat opvullen', geeft hij aan. Ravel ziet meer voor het komende jaar. 'We gaan meer Chromebooks zien binnen de educatie. Ze zijn goedkoop, goed beveiligd en goed te managen. En deze gaan ook voorzichtig hun intrede doen bij zakelijke klanten. Voor een consument lijkt de Chromebook vooralsnog te beperkt in mogelijkheden. Hij heeft nu liever een notebook of een hybrid.' Volgens Ravel is ook een investering in laptops voor SMB's geen slecht idee, ook al zijn de prijzen van consumentenlaptops vaak lager en wordt de herkenning als prettig ervaren. Uiteindelijk kan het kiezen voor een consumentenlaptop slecht uitpakken voor mkb'ers en voor veel extra kosten zorgen. Natuurlijk gaat 2015 veel verder in trends dan alleen notebooks en tablets. In de IT zijn meer trends te voorzien, zo ook door Ravel. 'Eén van de trends is smart devices, met onderwerpen als 'Internet of Things' (IoT).' Met IoT wordt bedoeld dat apparaten 32 | BAAZ ICT SPECIAL

Toshiba Satellite R50-B met Intel Core i3 processor en Windows 8.1 Pro Prijs vanaf € 485,95 exclusief BTW Info www.toshiba.nl

in een bestaande internet infrastructuur worden gehangen. Er wordt verwacht dat IoT een de Satellite Pro R50-B uit. geavanceerde connectie tussen De zeer betaalbare Satellite apparaten, systemen en services Pro R50-B, met een 15.6 inchgaat aanbieden, die verder beeldscherm, is bedoeld voor al gaat dan slechts communicatie het denkbare Office-werk. Door tussen twee machines. 'Maar zijn kleine formaat is hij makkelijk ook 'Big Insights' gaat oprukken mee te nemen en dankzij het HDen vervangt daarmee 'Big Data'.' paneel dat voorzien is van een Volgens Ravel blijft privacy ook niet-reflecterende coating heb je een belangrijke trend. geen last van reflectie Dit was in 2014 al zo, van verlichting RELIABILITY GUARANTEE maar zeker met de op kantoor. Het groei van IoT wordt kleine formaat doet Om een zo probleemloze privacy een steeds bovendien niets af werking te garanderen in elke omstandigheid, heeft belangrijker punt aan processorkracht, Toshiba de Satellite Pro voor veel mensen. deze laptop kan R50-B een HALT-test laten veel aan dankzij de ondergaan. Bij deze test krijgt de laptop schokken, trillingen, 'POST-PC'-TIJDPERK nieuwe generatie warmte, druk, klappen en Die vooruitblikken Core i-processoren. valpartijen te verduren. De test wordt uitgevoerd door een zijn leuk, maar ze Ook hoef je je geen onafhankelijk Duits bureau: komen lang niet zorgen te maken om TÜV Rheinland. Dankzij deze test kan Toshiba garanderen altijd uit. Zo werd beveiliging wat, zoals dat de laptop alles aankan. er drie jaar geleden eerder gezegd, ook in Om dit nog eens extra te gezegd dat de tijd 2015 een trend blijft. benadrukken, heeft Toshiba de 'Reliability Guarantee' aan voor pc's toch echt De i5-modellen van de laptop gegeven. Normaal wel geweest is, maar de Satellite Pro R50-B gesproken krijgen alleen enterprise- en ultraportablein dit 'post-pc'-tijdhebben een TPM-chip modellen, die in een veel perk is er meer dan die encryptiesleutels hogere prijsklasse vallen, deze genoeg ruimte voor veilig kan opslaan, mee. Voor de Toshiba Satellite Pro R50-B geldt dan ook: gaat de computer. Ook zodat deze er binnen een jaar iets kapot Toshiba weet dat onbereikbaar worden aan de laptop, wat binnen de garantie valt, dan zorgt Toshiba de pc zijn einde nog voor bijvoorbeeld voor een gratis reparatie niet gezien heeft en cybercriminelen. én krijg je het volledige aankoopbedrag terug. bracht eerder dit jaar


Intro

Security

Veiligheid voor je medewerkers en je bedrijfsdata Niets is belangrijker dan je veiligheid. Dat geldt voor jouw medewerkers, maar ook zeker voor je bedrijfsdata. In 2014 werden er weer veel ondernemers slachtoffer van diverse virussen en malware. Gelukkig verbeteren de technieken om je preventief te beschermen tegen cyberaanvallen net zo snel als dat er nieuwe malware opduikelt. De firewall-technologie bestaat in 2014 25 jaar en dat verdient een terugblik, want deze technologie staat alles behalve stil. Dave Maasland, Managing Director bij ESET Nederland, vertelt je over de voordelen van een cybersecurityverzekering voor mkbondernemers. Simon Mason, emea security director bij Verizon Security, haakt in op het toenemende hackersprobleem wat niet alleen consumenten, maar ook steeds meer bedrijven treft. Volgens Yogesh Gupta, ceo van Kaseya, moet je als ondernemer weten wie er op je netwerk zit en tot welke data deze toegang heeft. Het belang hiervan zal in 2015 alleen maar toenemen.

Wieland Alge, General Manager emea bij Barracuda Networks:

'De firewall wordt online omschreven als een apparaat dat betrouwbare netwerken scheidt van onbetrouwbare netwerken. Veel organisaties hebben echter ontdekt dat betrouwbare netwerken net zo zeldzaam zijn als de Dodo.'

Simon Mason, emea security director bij Verizon Security:

‘Je ziet een nieuw aspect van het hack-probleem steeds meer aandacht krijgen: het wordt steeds belangrijker dat er regels worden gemaakt voor bedrijven die zo’n enorme digitale inbraak meemaken. De schade aan een merk kan enorm zijn en als de schade voor de consumenten beperkt blijft, dan horen we niets van een inbraak.’

Yogesh Gupta, ceo van Kaseya:

‘Het is belangrijk voor ondernemers om te weten wie op welk moment toegang heeft tot hun bedrijfsdata. Het is iets dat altijd in het achterhoofd van de ondernemer leeft. Je wilt zeker weten dat een medewerker die vertrekt niet allerlei gevoelige data met zich meeneemt. Dat zie ik in de komende zes maanden steeds belangrijker worden.’ BAAZ ICT SPECIAL | 33


Baaz ICT

25 jaar Firewall

25 jaar verkeer regelen met de firewall De firewall bestaat dit jaar een kwart eeuw en is onmisbaar geworden voor de beveiliging van je bedrijfsnetwerk. Wat is er in die jaren veranderd en wat staat de firewall nog te wachten? TEKST EDWIN FELDMANN

e firewall is bedacht als bescherming om ongewilde zaken op het netwerk tegen te houden. In 1985 begon de softwaredivisie van Cisco gebruik te maken van de eerste generatie firewalls. In 1991 is de eerste commercieel beschikbare firewall uitgebracht en nog elke dag wordt de firewalltechnologie uitgebreid om opgewassen te zijn tegen de steeds geavanceerdere aanvallen en malware en met de almaar toenemende behoeften en eisen van onze technologische samenleving. Officieel is de naam ‘firewall’ afkomstig van een fysieke barrière die wordt gebruikt in gebouwen om bij brand de verspreiding van vuur van kamer naar kamer te vertragen of tegen te houden. Op digitaal gebied doet de firewall dit ook. Een firewall was vroeger heel eenvoudig, een soort verkeersregelaar die regelde welk verkeer van A naar B mocht. Dat is in al die jaren

'Veel organisaties hebben ontdekt dat betrouwbare netwerken net zo zeldzaam zijn als de dodo' 34 | BAAZ ICT SPECIAL

Wieland Alge, General Manager EMEA bij Barracuda Networks

weinig veranderd. Wel is de manier waarop de firewall bescherming biedt veranderd. De firewall bewerkstelligt dit door het dataverkeer te analyseren en zo nodig te blokkeren. Bij firewall-leverancier Barracuda Networks weten ze dit maar al te goed. 'De firewall van de jaren tachtig is bijna niet te vergelijken met de firewall van vandaag', vertelt Wieland Alge, General Manager emea bij Barracuda Networks. 'Het is net als bij telefoons: je kunt een moderne smartphone ook niet vergelijken

met een analoog toestel van twintig jaar geleden. De belfunctie is hetzelfde gebleven, maar daarmee is ook alles gezegd. De telefoon van tegenwoordig is een computer met belfunctie of een telefoon die tegelijkertijd een camera, zaklamp, rekenmachine en spelletjescomputer is. Hetzelfde is gebeurd met de firewall.'

ANDER GEDRAG De firewall is veranderd omdat het gedrag van gebruikers veranderd is. Volgens Alge is dat vooral de reden waarom organisaties de firewall


inzetten veranderd. 'De firewall wordt online omschreven als een apparaat dat betrouwbare netwerken scheidt van onbetrouwbare netwerken. Veel organisaties hebben echter ontdekt dat betrouwbare netwerken net zo zeldzaam zijn als de Dodo.' 'Vroeger kon je Facebook blokkeren door ze te bellen en naar de ip-

traditionele firewalls met inmiddels gemak. De next generation firewalls hebben veel meer intelligentie en functionaliteiten, zoals het analyseren van de inhoud van datapakketjes. De next generation firewalls weten precies wat er op je netwerk gebeurt, wat je beveiligingsrisico is en hoe effectief je bestaande beveiligingsbeleid is.

'De firewall van de jaren tachtig is bijna niet te vergelijken met die van vandaag' nummers te vragen om die vervolgens te blocken', zegt Tom Kleinberg van Pinewood. 'Firewalls zijn echter steeds intelligenter geworden en richten zich steeds meer op identiteiten. Wat mag die persoon wel/niet?' Een simpel voorbeeld is de fictieve werknemer Henk, een technische man. Als techneut mag hij van de firewall op het netwerk wel toegang hebben tot de omgeving van het servicecenter, maar niet van de helpdesk of de administratie. Het gaat dus steeds meer om de rol die iemand binnen een organisatie vervult. Wieland Alge: 'Het concept van een firewall gaat niet (meer) om een simpele grens tussen goed en slecht, maar om regels die gebaseerd zijn op het gedrag van mensen.'

DICHTERBIJ Veel malware omzeilt

Daarnaast is een grote verandering het groeiend aantal apparaten die firewall-achtige technologie bevatten, vindt Alge. 'In de loop der jaren zijn gebruikers en data steeds mobieler geworden en meer verspreid geraakt.

Bedrijven gebruiken daardoor heel veel onveilige infrastructuren. Zo’n tien jaar geleden vonden security experts het daarom nodig om firewall-technologie dichterbij gebruikers, data en applicaties te brengen. Ze proberen allemaal een beheersbaar, voorspelbaar netwerk te creÍren op een onveilige en onvoorspelbare basis-infrastructuur.' Er ligt dus nog een hoop werk in het verschiet. Volgens Tom Kleinberg zal de firewall de komende jaren nog zeker worden doorontwikkeld. 'Zo staat de technologie DLP (data leakage prevention) nog in de kinderschoenen. Daarbij wordt gescand op de inhoud van uitgaande data. Als je bijvoorbeeld instelt dat er geen creditcardinfo naar buiten mag, krijg je een bericht als iemand probeert creditcardgegevens naar buiten te sturen.'

'Het concept van een firewall gaat om regels die gebaseerd zijn op het gedrag van mensen'

DE BAAZ ICT SPECIAL

kijkt naar innovatieve technologische oplossingen die komend jaar belangrijk zijn voor jouw bedrijf. Welke hardware moet je aanschaffen voor maximale productiviteit? Welke software past daar het beste bij en hoe zorg je ervoor dat jouw netwerk ook bestand blijft tegen de nieuwste cyberdreigingen? Op de volgende pagina's vind je beveiligingsoplossingen die Baaz bij uitstek geschikt acht voor ondernemers.

BAAZ ICT SPECIAL | 35


EERSTE VERZEKERING TEGEN CYBERAANVALLEN

ESET Cybersecurityverzekering voor mkb-ondernemers Het blijft voor elke ondernemer de vraag: wat verzeker ik

en welk risico draag ik zelf? Verzeker je brandschade? Waterschade? En wat doe je bij arbeidsongeschiktheid? Dit zijn redelijk standaard vragen waar je je als ondernemer over moet buigen, maar hoe zit het met de veiligheid van je digitale data? Verzeker je die ook? TEKST JOOSHUA FRANSSEN

36 | BAAZ ICT SPECIAL


Baaz ICT

Security

kennis en tijd om het waterdicht te krijgen, blijf je risico lopen. De eerstvolgende stap zou het uitbesteden zijn van deze zaken aan een specialist, maar aan wie besteed je wat uit? En hoe zit het met bijbehorende kosten? Hoe houd je alles in de hand? Je wilt als ondernemer het beste voor de zaak, maar het moet wel binnen het financiële plaatje passen.

EERSTE VERZEKERING Om ondernemers te helpen heeft ESET in samenwerking met verschillende partners een verzekering op de markt gezet, die speciaal gericht is op cybersecurity: een cybersecurityverzekering voor mkb-ondernemers. Dave Maasland, Managing Director van ESET Nederland, legt ons uit waarom het zo belangrijk is. ‘Ons thema is 'ontzorgen'. Wij willen de zorg die een ondernemer draagt om dit alles te regelen, wegnemen en het gemakkelijker maken', vertelt Dave. ‘De tijd dat we veilig op het web konden browsen met alleen een antivirusprogramma is voorbij. Cybercriminaliteit heeft de hoogste vormen aangenomen en is zelfs meer waard dan de drugsmarkt. Serious business dus. Er wordt vaak gedacht en gezegd dat “ik als kleine ondernemer er toch geen last van heb”, maar niets is minder waar', licht Dave ons verder toe. ‘Juist de kleine ondernemer die geen of weinig beveiliging heeft, is een gemakkelijk doelwit. De ondernemer van nu is vaker mobiel aan het werk op een smartphone of tablet, met toegang tot al zijn data ergens weggestopt in een cloud. Eén virus of malware op een smartphone, tablet of laptop en al je gegevens lopen risico. Het vervelende is dat je er altijd achter komt als het kwaad al is geschied, daarom hebben wij een cybersecurityverzekering in het leven geroepen.’

C

yberaanvallen zijn de laatste jaren alleen maar toegenomen. Daarmee doelen we niet alleen op gerichte DDoS-aanvallen die bedrijven compleet platleggen. Ook virussen, malware, phishing en dataverlies zijn dagelijks aan de orde. Cybersecurity klinkt als iets waar de kleine ondernemer 'toch geen last van zal hebben', maar niets is minder waar. Juist door het ontbreken van de benodigde beveiliging, kennis en een financieel vangnet zijn kleinere ondernemers een geliefd en gemakkelijk doelwit.

BEVEILIGEN Om jezelf als ondernemer in te kunnen dekken voor dit soort zaken heb je beveiliging nodig. Zaken als een firewall, antivirus en overige beveiligingssoftware helpen je een stap in de goede richting, maar zonder de benodigde

ONTZORGEN Om een dergelijke verzekering mogelijk te maken heeft ESET Nederland een partnership gesloten met zakelijk verzekeraar Hiscox. De samenwerking is ontstaan vanuit Hiscox die de antivirussoftware van ESET toe wilde voegen aan het 'Veilig Online Pakket', dat de verzekeraar samen met de ABN AMRO heeft ontwikkeld. Het veiligheidspakket ontzorgt mkb-ondernemers op het gebied van cybersecurity en is tevens de eerste verzekering die risico's dekt ten gevolge van cyberaanvallen en online fraude in de zakelijke markt. Dave: ‘Hiscox is de eerste verzekeraar die een soortgelijk verzekeringsrisico tot zich durft te nemen. Combineer dat met een antivirussoftwarepakket als die van ons en je hebt BAAZ ICT SPECIAL | 37


Baaz ICT

Security

als ondernemer een goede basis om mee te werken. Uiteraard kun je zelf een antivirusprogramma installeren en draaien, dat zal goed genoeg werken, maar als er gevoelige data is gestolen, er een lek zit in je beveiliging of zonder dat je het weet al je systemen zijn besmet, dan heb je weinig waar je als ondernemer op terug kunt vallen.’ De aangeboden verzekering biedt zekerheid. De directe schade als gevolg van cybercriminaliteit is verzekerd tot 3500 euro, terwijl de nazorg is gedekt tot maar liefst 25.000 euro, voor een maandbedrag van achttien euro per maand. ‘De pilot van dit project is aanvankelijk alleen voor ABN AMRO-klanten, maar dat betekent niet dat het in de toekomst geen gemeengoed wordt’, antwoordt Dave op onze vraag naar wat de toekomstplannen zijn. ‘Mijn verwachting is dat in 2017 een dergelijke verzekering niet meer dan normaal is en we proberen het werkelijkheid te maken via andere kanalen.’

'IK BEN MAAR KLEIN' Maar waarom heeft niet elke ondernemer, die bij ABN AMRO aangesloten zit, voor de verzekering gekozen? Een uitspraak die Dave Maasland vaak hoort van de ondernemers in kwestie is "ik ben maar een kleine ondernemer" of "dat overkomt mij toch niet". En dat is te begrijpen. Waarom zou een ondernemer een dergelijk risico moeten verzekeren? Dave: ‘Het risico van slechte of geen digitale beveiliging is groter dan ondernemers vaak denken. Ze zijn misschien niet zo groot als een corporate, maar ze zijn juist groot in data. Bank-, privé- of persoonsgegevens, financiële stukken en gevoelige documenten zijn zaken waar elke ondernemer mee te maken krijgt. Ongeacht hoe groot of klein je bent, wanneer deze gegevens verloren gaan, je persoonsgegevens worden misbruikt of je rekening wordt leeg getrokken, dan is geen enkele onderneming te klein meer. Wat ons wel opviel is dat ondernemers in elk geval wel willen luisteren, maar het ontbreekt het mkb gewoon aan kennis en ervaring om volledig CYBERCRIME in te kunnen schatten wat daadwerkelijk Er wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar de effecten en het risico is van cijfers omtrent cybercrime. In cybercriminaliteit.’ 2013 bleek dat cybercriminalteit een totale waarde had van 113 miljard dollar, wat een gemiddelde 'schade' van 295 dollar per persoon betekent. Dit was een verhoging van vijftig procent ten opzichte van 2012. Cybercriminaliteit is 'serious business.'

38 | BAAZ ICT SPECIAL

TOTAALPAKKET Het praktische van de cybersecurityverzekering is dat je niet alleen de gevolgen van

'Juist de kleine ondernemer die geen of weinig beveiliging heeft, is een gemakkelijk doelwit'

een cyberaanval afdekt, maar ook een stuk preventie doet. ‘Je hebt een totaalpakket in handen’, legt Dave uit. ‘Het cybersecuritypakket bestaat uit onze antivirussoftware, de dekking van Hiscox en de expertise van Detron ICT Groep.' Corporate bedrijven hebben vaak een IT-afdeling waar een beheerder alle beveiligingszaken voor je op orde houdt, maar een kleine ondernemer moet het vaak zonder doen of heeft zelf alle verantwoordelijkheid. ‘Detron ICT Groep is als het ware de centrale beheerder hierin. Zij kunnen je netwerk monitoren en zien waar of wat er fout gaat en jou direct hiervan op de hoogte stellen. Maar als je zelf vragen hebt, kun je ook bij hen terecht.’

TOEKOMST EN ADVIES Naar verwachting ontkomt de ondernemer niet aan een dergelijke oplossing of verzekering in de nabije toekomst. Nu steeds meer apparaten verbonden staan met het web is het risico op een cyberaanval, in welke vorm dan

ook, almaar groter aan het worden. Dave: ‘Wij zijn (als ondernemer) steeds mobieler aan het werk. Ondernemers werken vanaf een smartphone, laptop of tablet en zonder dat ze er erg in hebben, lopen ze risico. Virussen en malware zijn al lang en breed beschikbaar voor smartphones en tablets, maar laat nou net deze apparaten niet beveiligd zijn met een antivirusprogramma. Al enkele jaren zijn (gratis) encryptieprogramma's beschikbaar, voor zowel mobiel als pc, maar deze worden amper gebruikt. Versleutelen van je gegevens is het makkelijkste dat je kunt doen, maar er rust een soort van taboe op, zo lijkt het. Mijn advies aan ondernemers is dan ook om te kijken wat het meeste rendement oplevert en wat goed werkt. Je bent natuurlijk niet verplicht een verzekering af te sluiten, je hebt zelf genoeg mogelijkheden om het te regelen, maar als je het mij vraagt, is een all-in-one oplossing met verzekering de eerstvolgende logische stap voor het mkb.’


Baaz ICT

Security

2014: zo lek als een mandje

2014 zit er alweer op en als we terugkijken, zien we dat we op het gebied van beveiliging nog behoorlijk wat kunnen leren. Het meest bekende voorbeeld is waarschijnlijk het lek in het cloud-platform van Apple, de iCloud, waarbij er naaktfoto's van grote sterren op het internet verschenen. Maar er is meer gebeurd in 2014, veel meer. TEKST EVELINE MEIJER

ind februari verscheen er malware die de ventilator van je Mac stil liet staan en je processor harder liet werken. Als gevolg hiervan kon je processor wegsmelten, maar ook vlam vatten. Gelukkig was dit slechts een demonstratie van Beveiligingsexperts van Crowdstrike tijdens de RSA Conference, maar het feit dat het mogelijk is, is genoeg reden om maatregelen te nemen. Bovendien blijft het bij veel van dit soort hacks niet bij demonstraties, bleek uit het grootste virus op Apple-producten tot nu toe. Wirelurker, zoals het virus genoemd wordt, stak in november zijn kop op en infecteerde mogelijk honderdduizenden gebruikers. Het virus werd verspreid via een alternatief voor de App Store, maar deed, vreemd genoeg, vrij weinig. Wirelurker heeft de mogelijkheid om informatie van mobiele apparaten te stelen en vraagt regelmatig om updates, maar het uiteindelijke doel van het virus is niet bekend.

G DATA Security softwareleverancier G DATA leverde haar halfjaarlijkse PC Malware Report in oktober op en daaruit bleek dat er elke 8,6 minuten een nieuw schadelijk programma voor Windows pc's en laptops het licht ziet. In de eerste

helft van 2014 werden er maar liefst 1,8 miljoen nieuwe virussen, trojans en andere malware gevonden. Volgens dat rapport richten deze programma's zich met name op online bankieren en zijn Engelstalige landen duidelijk favoriet bij de malware-schrijvers.

GROOTSTE HACK OOIT 2014 was ook het jaar van 'de grootste hack ooit'. In augustus werden 1,2 miljard gebruikersgegevens buitgemaakt en 5600 Nederlandse websites werden getroffen. In totaal werden er 420.000 websites slachtoffer van de hack. De gegevens, met name e-mailadressen en wachtwoordcombinaties, kwamen op straat te liggen. In totaal ging het om 1,3 miljoen Nederlandse e-mailadressen.

THE FAPPENING Afgelopen zomer werd de iCloud van Apple gehackt, waardoor er bijna vijfhonderd (naakt)foto's van grote bekendheden op straat kwamen te liggen. Volgens Apple werd er bij de hack voornamelijk gedoeld op accountinformatie, zoals wachtwoorden. De hack staat beter bekend als 'The Fappening' en onder de slachtoffers zaten voornamelijk vrouwen, zoals Jennifer Lawrence en Kirsten Dunst. De naam 'Fappening' komt af van 'Fap', wat op het internet gebruikt wordt als synoniem voor masturbatie. Tim Cook, de ceo van Apple, beloofde stappen te ondernemen om de privacy en beveiliging van Apple beter te waarborgen.

'Elke 8,6 minuten ziet een nieuw schadelijk programma voor Windows pc's en laptops het licht'

KOSTEN EN PREVENTIE Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van de hacks die dit jaar hebben plaatsgevonden. Cybercrime is dan ook een groot probleem geworden, zeker voor bedrijven. Jaarlijks liggen de kosten van cybercriminaliteit tussen de 1,6 en 61 miljoen dollar. Een goede bescherming is, zowel privĂŠ als op het kantoor, noodzakelijk geworden. Dit kan met een goede virusscanner, zoals McAfee, maar ook door software aan te schaffen als PatchManagement van G DATA en Endpoint Protection 11. PatchManagement zorgt voor een goede firewall, beveiliging voor op je e-mail en nog vele andere beveiligingsmogelijkheden. De Endpoint Protection 11 van Norman beschermt tegen virussen en malware. Verder wordt het openen van linkjes en bestanden uit verdachte e-mails afgeraden. Ook het downloaden van bestanden kan gevaarlijk zijn. Op deze manier zorgen we er samen voor dat 2015 een veiliger jaar wordt.

GROOTSTE HACKS VAN 2014 The Fappening, waarbij bijna vijfhonderd (naakt) foto's van bekendheden op straat kwamen te liggen. 'Grootste hack ooit', waarbij 1,2 miljard gebruikersgegevens buit werden gemaakt. Wirelurker, een virus die zich verspreid via een alternatief voor de Apple Store. Lek bij de Nederlandse politie, tientallen vertrouwelijke documenten kwamen hierdoor op straat te liggen en konden gevonden worden via Google. Sony Pictures Entertainment, waarbij veel interne data van Sony Pictures Entertainment, inclusief (top) geheimen en wachtwoorden, buit werd gemaakt.

BAAZ ICT SPECIAL | 39


Baaz ICT

Security

GASTEXPERT

Simon Mason

is EMEA Managing Director van Security Solutions bij Verizon

Beveiliging vereist een andere aanpak Terwijl de ene cyberdreiging na de ander ons om de oren vliegt, beginnen ondernemers al bijna te wennen aan het idee dat ze altijd vatbaar zijn voor hackers. Simon Mason van Verizon ziet echter een verandering plaatsvinden in het landschap van cyberdreigingen en verwacht dat het komende jaar er wel eens heel anders uit kan komen te zien. TEKST MARK SCHOLTEN

n haar jaarlijkse Data Breach Investigation Report schetst Verizon een verontrustend beeld van de huidige staat van cybersecurity. ‘We zien meer incidenten, meer aanvalspunten en meer variatie in aanvalstypen dan ooit tevoren', valt erin te lezen. Simon Mason, EMEA security solutions managing director, vindt het belangrijk om vooruit te blijven kijken naar hoe de beveiligingswereld zich ontwikkelt. ‘Er komen constant nieuwe spelers en devices op de markt, waardoor het belangrijker wordt om goede voorspellingen te kunnen doen. Speciaal hiervoor hebben wij strategische beveiligingspartners aangesproken om binnen deze Strategic Cyberintelligence Community vanuit verschillende achtergronden alle aspecten van beveiliging te kunnen bespreken.’

SAMEN WERKEN AAN VEILIGHEID Hierbij doelt Simon niet alleen op de traditionele beveiligingsbedrijven en anti-virusbedrijven. ‘Ook overheden en non-profit organisaties als IZAKA zijn voor ons 40 | BAAZ ICT SPECIAL

bepalende partners. Zij geven ons de mogelijkheid om echt naar de toekomst te kijken, vanuit alle mogelijke zienswijzen.' Simon spreekt met enthousiasme over beveiliging, in verrassend goed Vlaams, een overblijfsel van zijn tijd in België. Hoe groter zijn begeestering, hoe meer hij echter terugvalt op het Engels. ‘Deze actoren zijn heel belangrijk voor ons, zij stellen ons in staat om te zien waarom die aanvallen gebeuren en ik denk dat het belangrijk is die ook te benoemen. Kijk bijvoorbeeld naar de ‘finance en critical industries’ (nutsbedrijven, red.), daar zien we er een steeds groter wordende 'threat'.' ‘Met fraude is maar beperkt geld te verdienen', vertelt Simon, ‘in die kritische infrastructuur valt de echte winst te behalen. Daar zien we dus ook steeds meer activiteit in. De top vier van meest actieve landen in de hackerswereld blijft veel geld verdienen. Je ziet vanuit hackersperspectief eigenlijk drie grote spelers. Hacktivisme is in opkomst en zeker een land als Rusland laat nu zijn cyberspieren rollen. Nadat de Europese sancties begonnen, zagen we meteen een

echte toename in cyberactiviteit. Ook zie je industriële spionage behoorlijk toenemen. De laatste pijler is uiteraard de ouderwetse cybercriminaliteit.'

MERKENSTRIJD Volgens Simon is vooral Azië heel actief op het gebied van spionage bij fabricage en retail. ‘De levensstandaard is in die landen enorm toegenomen. Deze landen hebben hun eigen populaire merken gekregen, die groeien als kool. Maar ook op het gebied van gezondheid, bijvoorbeeld bij het schandaal met melkpoeder voor baby’s, daar rekenen deze landen op de Westerse kwaliteitsproducten. Lokale merken hebben daar veel hinder van, dus zien we ze steeds actiever worden op het gebied van industriële spionage. Ze proberen hier het fabricageproces van Westerse merken te saboteren, zodat ze in het thuisland een betere positie op de markt kunnen veroveren. Het gaat daarbij echt om het vernietigen van een merk.' Hierdoor ontstaat een vertekend beeld van wat er daadwerkelijk aan hacks plaatsvindt. ‘De grote hacks, bij banken en grote winkelketens,


‘Met fraude is maar beperkt geld te verdienen’ ‘De meeste standaardaanvallen zijn opportunistisch van aard’ maken volgens Simon gebruik van een fout in de beveiligingssoftware, of andere protocollen die door bedrijven worden gebruikt. ‘Veel ‘standaardaanvallen’ zijn opportunistisch van aard. Ze maken meestal gebruik van webapplicaties en verkeerd ingestelde gebruiksrechten. Een aanval die wordt gericht op een merk wordt anders opgezet, die is veel gerichter van aard.'

NIEUWE INVALSHOEK Hierdoor moeten bedrijven

die zie je in het nieuws terug. Dit soort kleinere hacks zijn echter nog onderbelicht, maar komen ondertussen steeds vaker voor. We zien dat deze groepen zich echt richten op een specifiek merk voor economisch gewin, het heeft niets met hacktivisme of criminele activiteit te maken.’ Het grootste probleem van deze hacks is echter dat ze vaak onopgemerkt blijven. ‘De netwerken zijn al besmet en zijn nog altijd gecompromitteerd. Daarnaast worden deze netwerken vaak beveiligd door overheden, waardoor het vaak weken, soms wel maanden duurt voor deze worden ontdekt', weet Simon. ‘Opvallend is ook dat fysieke en IT-beveiliging hierdoor

ook anders tegen hun beveiliging gaan kijken, meent Simon. ‘In plaats van het proberen te voorkomen, zie je steeds vaker dat bedrijven er nu vanuit gaan ‘Hackersgroepen richten dat ze al zijn gehackt, of dat zich op een specifiek merk sowieso worden in de nabije toekomst.’ Als je een houding om economisch gewin’ aanneemt dat zelfs met alle moderne technieken je sowieso wordt gehackt, dan gaan bedrijven anders met hun beveiliging om. steeds dichter bij elkaar ‘Iedereen binnen een bedrijf wordt alerter op vreemde zaken. Hier moet je dus trainingen voor geven, komen.' Zo zijn veel maar ook wat we een ‘brandoefening’ noemen. Wat van de recente hacks voorafgegaan door fysieke te doen wanneer je bent gehackt, met wie neem je inbraken. dan contact op? Wanneer stap je naar de politie en wanneer informeer je het publiek over een datadiefWETGEVING Dit levert stal? Als je op die manier naar een hack kijkt, ben je ook problemen op voor veel beter voorbereid op alle mogelijke gevolgen.' Als je inziet dat niet alle onderdelen van je systeem de wetgevers. ‘Je ziet even goed kunnen worden beveiligd, ga je meer kijeen nieuw aspect van het ken naar het indekken tegen risico's', meent Simon. probleem steeds meer 'Toekennen van een risicoscore aan onderdelen en aandacht krijgen: het wordt steeds belangrijzorgen dat je weet waar je zwakke punten liggen, is belangrijker dan de ker dat er regels worden meeste ondernemers zich gemaakt voor bedrijven realiseren. Je kunt de die zo’n enorme digitale muren maar een beperkte inbraak meemaken.’ Het gaat hier vaak om merken hoogte opbouwen, dus ga die liever niet toegeven je zorgen dat je oplettender bent. Bedrijven dat hun gegevens zijn die werken vanuit een buitgemaakt. ‘De schade TERUGLEZEN risicomijdend perspectief aan een merk kan enorm investeren veel slimmer zijn en als de schade Benieuwd naar het volledige voor de consumenten dan ondernemers die alle Data Breach Investigation Report? netwerkonderdelen even beperkt blijft, dan horen Dat kun je teruglezen op goed willen beveiligen, we niets van een inbraak.’ www.verizonenterprise.com/ want dat kan niet.’ De meeste aanvallen DBIR/2014/ BAAZ ICT SPECIAL | 41


Baaz ICT

Security

‘Beveiliging is niet langer een ondergeschoven kindje’ Yogesh Gupta wil mkb’ers in de cloud TEKST MARK SCHOLTEN

‘Het mkb zoekt een oplossing die gewoon werkt, zonder geneuzel’

Terwijl de adoptie van de cloud in een ware stroomversnelling is geraakt, moeten cloudbedrijven druk blijven investeren om hun portfolio up-to-date te houden. Yogesh Gupta, ceo van Kaseya, heeft het afgelopen jaar volop ingezet op vernieuwing van zijn bedrijf. ‘In de huidige markt verwachten klanten hun updates meteen.’ ‘We zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met het toevoegen van nieuwe oplossingen aan ons huidige aanbod. Het is erg druk geweest, maar ik vermaak me kostelijk', vertelt een enthousiaste Gupta over de telefoon. ‘Het is een heel spannende tijd voor ons bedrijf. We hebben enorme stappen vooruit gezet en onze aanpak volledig veranderd.’ Kaseya geeft voortaan haar updates elke vier maanden uit, waardoor gebruikers sneller met hun oplossingen aan de slag kunnen. ‘Onze klanten zijn waanzinnig enthousiast over hoe snel we kunnen innoveren en onze producten bij de klant kunnen krijgen.’

KENNIS INKOPEN In de afgelopen zestien maanden nam Kaseya maar liefst vier nieuwe bedrijven over en voegde 42 | BAAZ ICT SPECIAL

hun expertise toe aan de cloudproducten van het bedrijf. Het bedrijf ontving een flinke geldinjectie van investeerders, waardoor deze aankopen mogelijk werden en Kaseya haar strategie snel kon aanpassen. ‘Het eerste bedrijf, Zyrion, focust zich op de cloud en we hebben hun product meteen toe kunnen voegen aan ons portfolio. Daarnaast hebben we een oplossing gevonden waardoor we BYOD stukken makkelijker kunnen maken. We bieden nu tools voor het beheer, dat veilig gebruik maken van e-mail en sharepoint op eigen devices mogelijk maakt.’ De laatste grote aankoop was op beveiligingsgebied, waar de afgelopen tijd veel vraag naar was vanuit de markt. ‘Er zit heel veel goede technologie tussen', vertelt Gupta. ‘Het duurt meestal een paar maanden voor we de oplossingen vanuit de acquisities kunnen integreren. We merken dat het voor onze klanten belangrijk is dat ze vanaf een enkele interface hun volledige omgeving kunnen beheren en deze aankopen. De hieruit volgende updates stellen ze daartoe in staat.’

MSP’S Een belangrijk deel van de focus van Kaseya

ligt volgens Gupta op het mkb: ‘Bedrijven vanaf ongeveer dertig medewerkers, die we bedienen via managed service providers, of msp’s. Zij stappen op deze bedrijven af en bieden ze een dienst aan die ze anders niet zouden kunnen betalen. Deze msp’s nemen dan het beheer van de diensten voor hun rekening, terwijl het mkb de vruchten plukt van het gebruik hiervan.’ Kaseya haalt bijna negentig procent van hun klanten uit deze samenwerkingen met msp’s, die vaak veel kleinere bedrijven tegelijk van hun diensten voorzien. Voor ondernemers kan dat flink voordeel opleveren, want zij krijgen voor een normaal bedrag toegang tot technologie op enterprise-niveau. ‘Grote bedrijven nemen jaren de tijd voor de implementatie van oplossingen, kleinere bedrijven kunnen zich dat niet permitteren. Dat is de reden dat wij een zo gemakkelijk mogelijke oplossing hebben gecreëerd', legt Gupta uit. ‘Het is interessant om te zien hoe snel die markt zich ontwikkelt. We voegen verschillende oplossingen samen tot één enkel product dat veel makkelijker te gebruiken is. Voor de mkb-markt is


dat essentieel. Producten die praktisch zijn in gebruik en snel uit kunnen worden gerold.’

WENDBAAR ‘Om die reden bieden we het mkb een volledig geïntegreerd platform aan voor al hun IToplossingen. Daarom past de aankoop van beveiligingsbedrijf AuthAnvil ook in onze strategie, die hebben één enkele oplossing voor identity- en accessmanagement. Dat is wat de kleinere bedrijven naar ons idee zoeken', aldus Gupta. Juist die focus op kleinere bedrijven stelt Kaseya in staat om sneller te reageren op marktontwikkelingen. ‘Grote bedrijven willen oplossingen die precies binnen hun huidige systeem passen, dat kost veel tijd en moeite. Kleine bedrijven willen een oplossing die gewoon werkt, zonder al dat geneuzel. Wij kunnen deze bedrijven een ongekende waarde bieden vanuit de cloud, terwijl we op de achtergrond al aan het werken zijn aan de volgende generatie van de cloud.’ ‘Deze volgende generatie wordt pas echt interessant', vertelt Gupta enthousiast. ‘Alles wordt gemakkelijker, schaalbaarder en in plaats van dagen zullen sommige implementaties slechts minuten duren. De cloud blijft groeien en wij zijn vast van plan om mee te blijven groeien. We hebben meer klanten in de cloud in vergelijking

met andere bedrijven en we zullen hier volop op blijven inzetten. Je merkt dat dit echt een groeimarkt is, de nieuwe technologie wordt nu pas populair en daarmee komt ook de adoptie. Nu is het nog zaak te zorgen dat bedrijven er ook echt profijt van hebben, hun onderneming kunnen laten groeien in de cloud.’

IDENTITEIT Voor het mkb ziet Gupta een steeds sterkere focus op identiteitsmanagement en beveiliging. ‘Het is belangrijk voor ondernemers om te weten wie op welk moment toegang heeft tot hun bedrijfsdata. Het is iets dat altijd in het achterhoofd van de ondernemer leeft. Je wilt zeker weten dat een medewerker die vertrekt niet allerlei gevoelige data met zich meeneemt. Dat zie ik in de komende zes maanden steeds belangrijker worden.’ De two-factor authenticatie van aankoop AuthAnvil moet daar een grote rol in gaan spelen. ‘Het was altijd een lastige oplossing om te implementeren, maar dat is nu veranderd. Oplossingen zijn het afgelopen jaar simpeler en goedkoper geworden. Uiteraard kan een identiteit nog altijd worden gestolen, maar met two-factor authenticatie is dat geen probleem meer. Het elimineert 99 procent van de hacks. Gehackte wachtwoorden zijn nutteloos, omdat ik een waarschuwing op mijn

‘Grote bedrijven nemen maanden de tijd voor implementatie, kleine ondernemingen kunnen zich dat niet permitteren’

telefoon krijg als ik of iemand anders in probeert te loggen. Kan iemand mijn telefoon stelen? Natuurlijk, maar dat zijn echt heel gerichte aanvallen en die houd je nooit tegen.’ ‘Beveiliging is voor veel ondernemers een ondergeschoven kindje geweest en ze realiseren zich nu pas dat het echt heel belangrijk is. Daar zit wat mij betreft de groei in de komende jaren. We willen high-end enterprise beveiliging toegankelijk maken voor iedereen. Dat zal beveiliging voor kleine bedrijven de komende jaren vorm geven. Ik kan daar echt enthousiast over worden. Er zijn miljoenen bedrijven die met deze oplossingen aan de slag kunnen en wij zijn er om ze te bedienen.’ BAAZ ICT SPECIAL | 43


ASUS raadt Windows aan.

al vanaf

€439 (excl. BTW)

Desktop Essential Series De betrouwbare en betaalbare ASUSPRO Essential business desktops zijn specifiek toegespitst voor het MKB. Dankzij ingebouwde management oplossingen en een design dat het mogelijk maakt de desktop te openen zonder gereedschap kunt u met gemak upgrades en uitbreidingen uitvoeren.

Belangrijkste kenmerken : • Krachtige 4e generatie Intel® Core™ processoren • ASUS Business Manager – One-stop management en beveiliging • Tool-less access design maakt upgrades en uitbreidingen makkelijk • Ingebouwde COM en parallele poort • Uitgebreide I/O poorten, waaronder USB 3.0, COM en parallele poort, VGA en HDMI-out


Baaz ICT

Security

Zo versleutel je je bel- en sms-verkeer

Gevoelige bedrijfsinformatie wissel je niet graag onbeveiligd uit via mobiel belverkeer. Zeker niet via Android-smartphones, die toch al gevoelig zijn voor allerlei ongewenste software en virussen. De gratis oplossingen van Whisper Systems beloven je versleutelde communicatie voor Android-smartphones. We namen de proef op de som. TEKST PETER GĂœLDENPFENNIG

et bedrijf Whisper Systems (opgericht door internet- en beveiligingsexpert Matthew Rosenfeld en tegenwoordig onderdeel van Twitter) heeft twee apps voor Android uitgebracht waarmee je telefoontjes en sms'en kunt beveiligen middels versleuteling. Zowel RedPhone, voor het beveiligen van telefoongesprekken, als TextSecure, voor het beveiligen van sms-berichten, zijn open source-apps en gratis te downloaden in de Play Store van Google.

REDPHONE

Encryptie van telefoongesprekken via RedPhone werkt redelijk simpel. Je installeert de app, registreert je landcode en telefoonnummer en kunt vanaf dan versleutelde telefoongesprekken voeren. Wel vallen onmiddellijk twee nadelen op. Ten eerste moeten beide bellers gebruik maken van RedPhone om een versleuteld gesprek tot stand te brengen. Doordat het telefoneren met versleuteling nog geen standaard is, helaas, is het meer dan waarschijnlijk dat je gesprekspartner de app niet heeft.

Bijkomend nadeel is natuurlijk dat de app enkel op Android te verkrijgen is. Versleutelde telefoontjes naar iOS-, Windowsof vaste toestellen gaat dus sowieso niet. Een tweede nadeel vind je in de dialer. Als je, zoals ondergetekende, niet de vreselijke stock-dialer van Android gebruikt maar een eigen custom dialer hebt geĂŻnstalleerd, kun je bellen met versleuteling vergeten. RedPhone werkt tot nog toe enkel met een eigen, op de stock-dialer gebaseerde, dialer.

TEXTSECURE

De sms is jarenlang de voornaamste manier geweest waarmee mensen op mobiele telefoons met elkaar communiceerden. Hoewel WhatsApp gebruik van deze service ernstig heeft verminderd, blijft het nog wel een veelgebruikte vorm van communicatie. Speciaal voor de verstokte sms'ers onder ons heeft Whisper Systems TextSecure uitgebracht, een app om je smsjes van versleuteling te voorzien. De app heeft een historie, want het is de voornaamste tool geweest waarmee demonstranten tijdens de Arabische Lente hun communicatie afschermde van ongewenste meekijkers. Om de app te gebruiken hoef je enkel een wachtwoord te kiezen (denk eraan, beveiliging staat

en valt vaak bij wachtwoorden, dus gebruik een combinatie van cijfers en letters!) en deze in te vullen om de app te gebruiken. Dit werkt, net als RedPhone, via de app zelf. Hierna kun je ontvangers selecteren en de sms typen.

'Textsecure was de voornaamste communicatietool van demonstranten tijdens de Arabische Lente' Tijdens het versturen checkt de app of de verbinding wel correct is en deze ook versleuteld is door middel van een beveiligingssleutel die ontvanger en verzender met elkaar hebben uitgewisseld. TextSecure heeft enkele nadelen. Allereerst moet je versleuteling expliciet aanzetten. Dit doe je via een slotjesicoon. Het is een kleine handeling, maar je moet er wel aan denken. Ten tweede is versleuteling nutteloos als de ontvanger van de sms geen TextSecure gebruikt. De ontvanger ontvangt dan enkel een sms vol onleesbaar gebrabbel. Beide gebruikers moeten dus voorzien zijn in de app. De nadelen van zowel RedPhone als TextSecure zijn natuurlijk wat ver gezocht. Wanneer je versleuteld wilt communiceren moeten alle partijen natuurlijk encryptie gebruiken. Communicatie is tenslotte geen eenbaansweg. Dat beide partijen dus voorzien moeten zijn van dezelfde app om maximale privacy te genieten tijdens het bellen of sms'en, is niet vreemd. BAAZ ICT SPECIAL | 45


Baaz ICT

Opinie

Beheer, creëer en monitor

Endpoint Protection in de cloud

GASTEXPERT

Maarten Prins is Marketing

Communication Manager bij Norman Data Defense Systems B.V.

Norman biedt met de Norman Security Portal (NSP) een cloud-portal speciaal gebouwd voor het mkb en IT-resellers, waardoor je security, beheer en onderhoud via één dashboard hebt. De NSP bevat antivirus en is ontworpen om IT-resellers meer overzicht te geven. Bij het ontwikkelen van de NSP wilde Norman een product creëren dat het voor gebruikers gemakkelijk maakt om de veiligheid op endpoint te beheren, op een eenvoudige manier. De NSP is dan ook gebouwd in samenwerking met zowel mkb'ers en IT-resellers als klanten, waarbij de focus ligt op de manier waarop de mkb'ers en IT-resellers databeveiliging beheren voor hun klanten. Zo heb je toegang tot de beveiligingsinstellingen, kun je veiligheidsproblemen oplossen en rapporten automatisch afleveren. 'NSP met antivirus stelt IT-resellers en hun klanten in staat om endpoints te beheren vanaf één centraal webportaal (cloud) en om het beleid te controleren als hulp bij het beveiligen van de endpoints. Met toonaangevende antivirustechnologie maakt de NSP antivirus-client bescherming en het beheer van de netwerkbeveiliging gemakkelijk en veilig', vertelt Kristian Bognæs, Director of Development bij Norman te Noorwegen. 'De 46 | BAAZ ICT SPECIAL

Security Portal is uitermate geschikt voor bedrijven van elke omvang en beschermt computers zowel op locatie als in de cloud met continue antivirusupdates.' Vanuit het portaal van Norman kun je alle endpoints van het bedrijf implementeren, beheren en bewaken, ongeacht de locatie. Als 'NSP Partner' kun je je aanmelden bij de NSP met je eigen inloggegevens en kan de klant controleren of je bent begonnen met het implementeren van de endpoints. Hierdoor heb je de gelegenheid om in contact te komen met de klanten en te informeren of ze nog vragen hebben of dat ze klaar zijn om zich aan te melden voor een standaard licentieperiode. LOKAAL BEHEREN Het is met de NSP onder andere mogelijk om de endpoint security intern, dus lokaal, te beheren. De infrastructuur van het netwerk van de klant hoeft daardoor niet aan jou te worden getoond, maar het is alleen nodig om informatie af te geven over de licenties.

Ook kun je de administratie van aangekochte licenties en het aantal gebruikte licenties beheren. Vindt er een plotselinge verandering plaats en heeft de klant een probleem waar hij hulp bij nodig heeft, dan kan hij de checkbox 'Beheer' of 'Manage' activeren in de NSP. Vervolgens ben je direct in staat om je klanten online te helpen. PERMANENTE OPTIE Ook is het mogelijk om klanten te laten kiezen voor een meer permanente optie voor security management. In dit geval willen klanten vaak geen interne middelen inzetten voor IT of hebben hier geen speciaal technisch personeel voor beschikbaar. In dat geval kun je het beheer van de beveiligingsbehoeften aanbieden. Zo is het mogelijk om het werk van je klant te documenteren en kun je automatisch rapporten genereren. De rapporten kunnen op dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse basis worden gepland en eventueel kunnen jouw naam en logo worden toegevoegd.

BELANGRIJKE FUNCTIES IN NORMAN SECURITY PORTAL Eenvoudig bestellen en een snelle implementatie: bestel licenties in het portal en ze zijn direct klaar voor gebruik Bescherming van jouw netwerk: toonaangevende antivirustechnologie zorgt ervoor dat jouw netwerk beveiligd is tegen malware Intuïtief beheer: beveiligingsstatus van de endpoints in één oogopslag Gesegmenteerd beheer: finetunen van de beveiligingsinstellingen op elk niveau; klant, groep of individuele endpoint Flexibele aanpassingen: pas jouw eigen veiligheidsbeleid en klantrapportage toe Intelligent licentiebeheer: overzicht van aantallen en soorten actieve licenties. Deze zijn direct uit te breiden en je kunt het aantal licenties eenvoudig aanpassen in de NSP Uitstekende lokale ondersteuning: lokale technische ondersteuning en klantenservice waar je altijd op kunt rekenen.

NORMAN SECURITY PORTAL Prijs: Op aanvraag Info: www.norman.com Het is mogelijk je aan te melden voor een gratis proefversie van dertig dagen via securityportal. norman.com/register


Baaz ICT

Technologie

Samsung UD970 Kleurecht ultra highdefinition De markt voor con- en

prosumer monitoren heeft de afgelopen tijd weer een boost gekregen door de opvolger van de full-hd standaard. Nu uhd en 4k 'the next big thing' zijn, presenteren fabrikanten links en rechts nieuwe modellen, waaronder Samsung. De UD970 is een 32 inch monitor met een waanzinnig display voorzien van uhd-resolutie en gericht op de professional.

Cijfer 8,4 Adviesprijs € 1999,(inclusief vijf jaar garantie) Info www.samsung.com

TEKST JOOSHUA FRANSSEN

p de markt van displays is Samsung geen nieuwkomer. Je kunt al enkele jaren een Samsung display in huis halen, laat dat een monitor of televisie zijn. Nu de nieuwe standaard is gezet voor high-end displays in de vorm van hogere resoluties en verbeterde panelen, heeft Samsung van zijn kant een nieuwe monitor gepresenteerd die aan deze nieuwe high-end specificaties voldoet: de UD970.

ULTRA HIGH-DEFINITION De monitor is flink in formaat: het scherm is 32 inch groot, gemeten van hoek tot hoek. Aan de binnenkant vinden we een led-verlicht plspaneel, van Samsung's eigen hand. Een voordeel van een pls-paneel ten opzichte van een ips-paneel, is dat een pls-paneel beter in staat is helderheid te behouden zonder in te leveren op de kijkhoek; de kijkhoek van de UD970 is een verbazingwekkende 178 graden. Op dit paneel worden je beelden gepresenteerd in uhd (ultra-hd) resolutie, die 3840x2160 pixels telt. Om beeld op de monitor te krijgen kun je kiezen uit enkele

aansluitmogelijkheden. De UD970 beschikt over een dvi poort, een hdmi 1.4 poort, twee DisplayPort 1.2 poorten en een reeks aan usb 3.0 poorten. Belangrijk om te weten: omdat er geen hdmi 2.0 poort op zit, kun je het beste een van de twee DisplayPort 1.2 poorten gebruiken.

BIJNA KLEURECHT Fotografiebureau’s, ontwerpers en bedrijven waar veel met media wordt gewerkt zullen zeker tevreden zijn met de UD970. Is voor jouw werknemers kleurrepresentatie van belang? Dan is de UD970 perfect. Het scherm wordt al in de fabriek gekalibreerd en je ontvangt hiervan ook een certificaat bij het scherm. Samsung beweert dat het scherm praktisch kleurecht is en dat is niet gelogen. Het scherm heeft een honderd procent weergave

van het sRGB- en 99,5 procent van het Adobe RGB kleurenspectrum en heeft een gemiddelde Delta-E waarde van 0,89. Dit is heel belangrijk: het menselijk oog ziet geen kleurverschil onder een Delta-E waarde van één.

CONCLUSIE

De Samsung UD970 is een monitor met ongelofelijke kleurweergave. Wanneer kleur belangrijk is voor jou of je werknemers, dan is de UD970 alles wat je zoekt. Kalibreer je het scherm, dan krijg je nog betere waardes dan de vooraf ingestelde variant, maar deze waardes zijn al praktisch optimaal. Het osd (on-screen display) menu is gemakkelijk te doorlopen en wordt bediend met fysieke knoppen onder het scherm, in plaats van aanraakgevoelige knoppen. Het enige nadeel dat wij kunnen vinden aan het scherm is de prijs. Met een adviesprijs van 2199 euro is de monitor fors geprijsd, maar als kleurechtheid en kleurcorrectheid voor jou van belang is, dan is de UD970 elke euro dubbel en dwars waard.

DESIGN Onder het mom 'het oog wil ook wat' is de monitor fraai vormgegeven. De voet van de monitor heeft een geborstelde aluminiumlook en de rest van het scherm heeft de kenmerkende donkere kleuren van Samsung. Aan ergonomie is ook gedacht. De monitor is 90 graden kantelbaar, 130 mm instelbaar in hoogte en heeft een 60 graden draaihoek van links naar rechts. Ook is het scherm nog naar voren en achter kantelbaar, zodat je altijd de juiste kijkhoek kunt instellen. BAAZ ICT SPECIAL | 47


Baaz ICT

Praktijk

PRAKTIJKTEST

SAMSUNG UD970

Wij vonden de Samsung UD970 geweldig, maar om zeker te zijn dat de monitor echt goed is, hebben we vier gebruikers de monitor uit laten testen en om hun ervaring, feedback en mening gevraagd. Presley Roozenburg (Online Media - Nota Bene), Jeffrey Dirkse (grafisch ontwerper), Sebastiaan Lint (multimedia manager) en Gerard Henninger (professioneel fotograaf) geven hun oordeel.

1. Is de grootte van de monitor goed voor gebruik?

Presley: 'De grootte van het scherm vind ik heerlijk, omdat ik het fijn vind om overzichtelijk te werken en om op detailniveau te kunnen werken.' Jeffrey: 'Dit is vooral een kwestie van smaak. Persoonlijk vind ik de grootte van het scherm goed.' Sebastiaan: 'Ook voor mij is het formaat van de monitor met een schermdiagonaal van 32 inch goed.' Gerard: 'Het formaat is met 32 inch voldoende en een prima vervanger voor een dual-screen setup.'

48 | BAAZ ICT SPECIAL


2.  Is de schermhelderheid afdoende? Presley: 'Ja, méér dan. Ik moest het zo nu en dan een stukje minder helder zetten zodat ik niet verblind werd.' Jeffrey: 'De helderheid is zeer optimaal. Ik heb het zelfs wat naar beneden gezet en alsnog komt er genoeg licht vanaf.' Sebastiaan: 'De schermhelderheid is zeker afdoende, eigenlijk heb ik hier niks op aan te merken.' Gerard: 'De helderheid van het beeldscherm is meer dan voldoende. Ik moest het soms zelfs een paar tandjes lager zetten, omdat ik anders verblind werd.'

3. Worden kleuren goed weergegeven?

Presley: 'Ik heb wat kleurgebruik betreft niets te klagen. Hij lijkt over de hele breedte redelijk kleurecht en heeft ook geen ‘verkleurde’ vlekken in het scherm.' Jeffrey: 'Ik merk vooral dat zwart een stuk dieper en voller is dan op schermen waar ik tot nu toe op heb gewerkt.' Sebastiaan: 'Qua kleuren mag dit scherm, denk ik, wel het label ‘perfect’ in ontvangst nemen.' Gerard: 'De kleurechtheid is vergeleken met mijn U2410M net even iets levendiger. Het 'knalt' er net even wat meer uit.'

4. Is de monitor goed af te stellen op je werkplek en zithoogte?

Presley: 'Ja, met mijn eigen monitoren heb ik er eigenlijk nooit echt op gelet, maar met de UD970 was alles goed in te stellen.' Jeffrey: 'Ja, de monitor is zo ontworpen dat het in elke denkbare hoek kan worden geplaatst.' Sebastiaan: 'Ik heb de monitor op twee verschillende werkplekken getest en in beide situaties heb ik de monitor zo weten in te stellen dat deze op juiste kijkafstand en kijkhoek te gebruiken is.' Gerard: 'Aanpassingen van het scherm is voldoende. Hij kan hoog of laag genoeg gezet worden om deze naar wens aan te passen.'

5. Is het beeld rustig genoeg om lange tijd naar te kijken/erop te werken?

Presley: 'Ja, maar je moet wel zo nu en dan de optimale helderheid aanpassen.' Jeffrey: 'Ja, hoewel ik na een tijdje de helderheid naar beneden heb gezet.' Sebastiaan: 'Het beeld is rustig en fijn om lang op te werken, dat kan ik zeker beamen.' Gerard: 'Op dit scherm zou je letterlijk uren kunnen werken zonder problemen, let dan alleen wel even op de helderheid.'

8. Zijn er zaken die je graag anders had gezien?

7. Zitten er genoeg en de juiste aansluitingen op de monitor?

Presley: 'Jazeker.' Jeffrey: 'Ja, en er zijn zelfs vier usb 3.0 poorten aanwezig.' Sebastiaan: 'Er zitten zeker genoeg aansluitingen op de monitor, alleen begrijp ik niet waarom er een hdmi 1.4 aansluiting op zit in plaats van hdmi 2.0.' Gerard: 'Er zijn meer dan genoeg aansluitingen op het scherm te vinden.'

Presley: 'Betere ondersteuning voor Mac-systemen. Zowel in de vorm van drivers en verloopstekkers. De Mac mini heeft een speciale displayport of dual-link dvi verloop nodig, maar die wordt niet meegeleverd.' Jeffrey: 'Aan de UD970 zelf, niet.' Sebastiaan: 'Behalve drivers voor Macsystemen, kan ik weinig punten vinden.' Gerard: 'De bediening met de knopjes onderaan het scherm kon wel beter. Een kabelgoot of doorvoer was prettig geweest.'

Presley: 'Mooi, sowieso ben ik een liefhebber van Samsung’s styling.' Jeffrey: 'De monitor is mooi vormgegeven. Het is aan de zijkanten niet te dik of te dun.' Sebastiaan: 'Het ontwerp van de UD970 monitor is subliem. Strakke, stevige voet en een goed vormgegeven beeldscherm met mooie donkergekleurde bezels.' Gerard: 'Het scherm heeft een goed ontwerp. Persoonlijk zou ik dunnere bezels mooier vinden, maar dat is denk ik een uitdaging voor een scherm op dit formaat.'

Presley: 'Aansluiten was gemakkelijk, maar drivers zijn er niet voor de Mac. Dit houdt in dat ik bijvoorbeeld de usb- en audioaansluitingen niet kan gebruiken.' Jeffrey: 'Het aansluiten spreekt voor zich. Echter, instellingen op het scherm dien je aan te passen door middel van vier kleine knopjes rechts onder het scherm en dat is even wennen.' Sebastiaan: 'Makkelijk en overzichtelijk, zoals het hoort.' Gerard: 'De installatie was zeker makkelijk.'

11. Wat is je eindoordeel over de monitor?

‘Als je het scherm wilt aanschaffen om grafisch werk erop te verrichten, zal je erg tevreden zijn over de kleuren in combinatie met de helderheid en de grootte van het scherm' 9. Wat vind je van het ontwerp van de monitor?

6. Was de installatie gemakkelijk?

10. Wat vind je van de prijs van de monitor?

Presley: 'Te hoog voor zelfstandigen, maar de prijs zal hopelijk nog gaan dalen.' Jeffrey: 'Persoonlijk vind ik het aan de hoge kant, maar als je de functionaliteiten naast de prijs legt, is het een goede investering.' Sebastiaan: 'Ik vind de prijs voor dit scherm aan de hoge kant, maar de kwaliteit en kleurechtheid is ongekend. Het is een afweging tussen prijs en kwaliteit die je moet nemen.' Gerard: ‘De prijs is het enige nadeel van de UD970. Op het moment van schrijven kost het scherm €1999,- en dat is best prijzig.'

Presley: 'Zou ik ‘m zelf kopen? Niet met het huidige prijskaartje en de issues met de Mac. Als ik op een pc had gewerkt, was ik waarschijnlijk nagenoeg honderd procent tevreden geweest. Dan had ik alleen nog over het prijskaartje na hoeven denken.' Jeffrey: 'Als je het scherm wilt aanschaffen om grafisch werk erop te verrichten, zal je erg tevreden zijn over de kleuren in combinatie met de helderheid en de grootte van het scherm.' Sebastiaan: 'Er zijn goedkopere uhd-schermen op de markt, maar of deze qua kleuren, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid kunnen tippen aan de UD970 monitor van Samsung, betwijfel ik.' Gerard: 'Samsung's UD970 is een genot om mee te werken. Alle mensen die een dual-screen hebben zullen waarschijnlijk met dit scherm terug gaan naar een single monitor setup, alleen de prijs zal voor velen een drempel zijn.'

BAAZ ICT SPECIAL | 49


Intro

Netwerk en infrastructuur

Zien is geloven. Of in dit geval: lezen is geloven Je wilt dat alles op rolletjes loopt binnen je bedrijf en dat begint bij de IT-infrastructuur. Het netwerk waar jij en je medewerkers gebruik van maken moet het liefst snel zijn en het natuurlijk continu doen. 'Downtime', mogelijke uitval van je netwerk, is geen optie. Dat kost je onnodig veel tijd en geld. Als ondernemer heb je een oceaan aan producten die je de wereld beloven om jouw IT op orde te brengen en te houden. Maar zoals zo vaak het geval is: zien is geloven. Of in dit geval: lezen is geloven. We laten leveranciers en serviceproviders aan het woord over de producten die zij aanbieden en jou mogelijk helpen met jouw netwerk en infrastructuur. Zo laten we Derren Lu, General Manager bij Synology France aan het woord over het altijd en overal toegang hebben tot jouw bestanden, zodat je altijd door kunt werken, ook als je niet op 'de zaak' bent. Ook je medewerkers en collega's moeten goed uit de voeten kunnen met de IT-infrastructuur binnen je bedrijf. Immers, duidelijkheid over hoe alles werkt, levert uiteindelijk meer opbrengst per werknemer op. Soms wil dat gewoon niet lukken, omdat een medewerker niet opgewassen is tegen zijn of haar taak. Wat dan? Arbeidsrechtspecialist Margit Eijsenga, medeoprichter en eigenaar van het Arbeidsrechtkantoor, vertelt je alles over de veranderingen van het ontslag. De documentenstroom binnen jouw organisatie wil je natuurlijk piekfijn in orde hebben. Erwin Bader, Country Manager van OKI Nederland, weet alles van documenten afdrukoplossingen en blikt vooruit op 2015. 50 | BAAZ ICT SPECIAL

Derren Lu, General Manager bij Synology France:

'Door de explosieve opkomst van mobiele devices en cloud is het belangrijk dat storageproducten mee veranderen.'

Margit Eijsenga, medeoprichter en eigenaar van het Arbeidsrechtkantoor: 'Als een werkgever een werknemer wil ontslaan, dan zal een gedegen dossier vanaf 1 juli 2015 belangrijker zijn dan ooit.'

Erwin Bader, Country Manager van OKI Nederland:

'Met nieuwe ontwikkelingen op het gebied van zowel hard- als software komen aantrekkelijke oplossingen meer en meer binnen het bereik van het midden- en kleinbedrijf.'


Baaz ICT

Printing

OKI in 2015 2014 was een speciaal jaar voor OKI, specialist

in kwalitatief hoogstaande afdrukoplossingen. Het bedrijf opereert precies dertig jaar in Europa. Dat verdient uiteraard een terugblik, maar ook een vooruitblik. OKI staat immers niet stil en heeft ook voor 2015 een duidelijke visie. We vroegen Erwin Bader, Country Manager WELKE ONTWIKKELINdat er meer specialisten van OKI Systems Nederland, GEN ZIEN JULLIE IN 2015 en minder generalisten OP HET GEBIED VAN komen. Om toch te kunnen naar zijn visie op 2015. Welke PRINTING & DOCUMENT zorgen voor een 'onetrends kunnen we verwachten MANAGEMENT? 'Document stop-shop'-ervaring voor management wordt steeds de klant, zullen partijen voor 2015, en wat houdt dit in breder gedragen. Met steeds intensiever gaan voor ict- en afdrukoplossingen? nieuwe ontwikkelingen samenwerken om op TEKST REDACTIE

op het gebied van zowel hard- als software komen aantrekkelijke oplossingen meer en meer binnen het bereik van het midden- en kleinbedrijf. Deze organisaties kunnen op deze manier aanzienlijke besparingen doorvoeren die al snel kunnen oplopen tot dertig procent. Door het samenwerken van verschillende partijen met verschillende vormen van expertise op het gebied van hardware, software solutions en bijvoorbeeld contracting, is de markt eindelijk in staat om kostenefficiënte, transparante oplossingen te bieden die daadwerkelijk aansluiten bij de behoefte van de gebruiker.'

WAT WORDEN DE TRENDS OP ICT-GEBIED IN HET ALGEMEEN EN PRINTING IN HET BIJZONDER? 'In 2015 zet de trend van ‘dozenschuiver’ richting adviserende verkopen verder door. Ict-organisaties krijgen meer en meer een adviserende rol en ook het aanbod zal hierop worden aangepast. Deze ontwikkeling zorgt ervoor 52 | BAAZ ICT SPECIAL

deze manier optimaal aan steeds complexere ict-vraagstukken tegemoet te kunnen komen.'

WAAR LIGGEN DE KANSEN VOOR DE ICT-ORGANISATIES OP DIT VLAK? 'Ict-organisaties krijgen de mogelijkheid om een veel intensievere band met de klant op te bouwen. Service en contracting zullen een steeds groter onderdeel van de omzet van deze organisaties vormen, ten koste van transactionele verkopen. Niet alleen heeft dit een positief effect op de loyaliteit van de klant, maar tevens biedt dit de ict-reseller een mooie kans om de profitability op te schroeven. In het geval van printing is zo’n partij bijvoorbeeld verzekerd van zijn omzet op supplies en service, terwijl het voorheen maar de vraag was of de klant ook voor deze zaken bij dezelfde partij terecht kwam.'


30 jaar OKI in Europa OKI

Europe viert in 2014 drie decennia van innovatie in de EMEA-markt voor printers, met inbegrip van de baanbrekende lancering van Europa’s eerste led-printer in 1989 en diverse andere ‘industry first’-producten. Met het oog op de toekomst heeft de onderneming zich ertoe verbonden zijn strategie van klantgestuurde innovatie voort te zetten, gebruikmakend van een krachtig netwerk van Europese medewerkers en channel partners. LED DESKTOP PRINTER

GROEI

Eind jaren tachtig was de serial impact dot matrix (SIDM) printer nog steeds de meest wijdverspreide en populaire printtechnologie. Maar tegelijkertijd was er steeds meer behoefte aan snelle, stille en hoogwaardige printers voor een nieuwe generatie gebruikers van kantoor-pc’s. Aan deze behoefte kwam OKI in 1989 tegemoet met de lancering van de eerste led desktop printers voor kantoor – de OL400 en OL800 – op de Europese markt.

In 1990 bracht de overname van Technitron, een van de grootste Europese multinationale distributeurs, de ontwikkeling van de EMEA-organisatie in een stroomversnelling door de realisering van een Europees netwerk van verkoopkantoren, de groei van de activiteiten in de regio en het leggen van de fundamenten van het OKI Europe van nu. Door deze overname breidde de OKI Europe-groep haar geografische dekking uit met die van Technitrons verkoopdochters in zeven landen – het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Italië naast Duitsland, waardoor de printerverkopen in de regio werden verdrievoudigd.

DE VERBORGEN KOSTEN BINNEN JOUW BEDRIJF

Terry Kawashima, managing director van OKI Europe

¹ ALL Associates Group - Bedrijfsgrootte tussen vijfhonderd en vijfduizend medewerkers binnen alle industrieën   ² IDC, een gemakkelijke en vaak gemiste kans voor CIO's - MPS, april 2012   ³ IDC, overbrugging van de informatie over de productiviteitskloof in WestEuropa: nieuwe uitdagingen en kansen voor IT, september 2012

'We zijn ongelooflijk trots op de belangrijke bijdrage van OKI aan de printermarkt in EMEA in de afgelopen dertig jaar en op de grote productdoorbraken die we hebben gerealiseerd,' aldus Terry Kawashima, managing director van OKI Europe Ltd. 'Ons stappenplan naar innovatie en onze sterke banden met onze Europese partners zijn cruciaal geweest voor ons succes en zullen zonder twijfel helpen onze visie voor toekomstige groei te verwezenlijken. We hebben de klant altijd centraal gesteld in onze innovaties en hebben bij de ontwikkeling van technologie altijd problemen opgelost waarvan de klant soms niet eens wist dat hij ze had. Onze nieuwste white toner led-printers en vijfkleurenprinter – the ES9541 – zijn recente voorbeelden van hoe we de verwachtingen van de klant blijven overtreffen.'

Mijlpalen OKI

1995

De OKIPage 4w, de kleinste printer ter wereld die niet meer ruimte inneemt dan één vel A4 1998

De OKIPage 8c, OKI’s eerste digitale ledkleurenprinter met twee keer zo hoge printsnelheden dan zijn concurrenten 1999

OKIFAX5750/5950, de eerste real-time internetfax ter wereld 2003

OKI C5000 serie, een baanbrekend assortiment kleurenprinter voor kleine werkgroepen 2004

OKI C3000 serie, een snelle, betaalbare desktop kleurprinter voor Europese gebruikers 2005

C5500 MFP, de eerste A4 kleuren-MFP ter wereld 2006

C8600, Europa’s kleinste en meest betaalbare A3 kleurenprinter, twee keer zo klein en twee keer zo goedkoop als zijn concurrenten 2009

OKI Europe introduceert als eerste in de branche zijn standaard driejarige garantie 2012

C711WT en C920WT, de eerste digitale led White Toner Printers ter wereld 2013

De eerste digitale led-vijfkleuren A3 printer wordt gelanceerd, gevolgd door de OKI MB700/MC700 met geïntegreerd open platform voor een beter documentbeheer en Smart Managed Document Solutions, het MPS-programma van OKI Europe 2014

Lancering van het Shinrai Partner Programme, het eerste pan-Europese partnerprogramma van OKI

BAAZ ICT SPECIAL | 53


Baaz ICT

Baaz zoekt het uit

GASTEXPERT

Margit Eijsenga Arbeidsrechtspecialist Margit Eijsenga is medeoprichter en eigenaar van het Arbeidsrechtkantoor. Samen met Janine Bauer en Ronald Frommé staat ze werkgevers en werknemers bij tijdens arbeidsconflicten en in rechtszaken www.hetarbeidsrechtkantoor.nl

Baaz zoekt het uit... Op weg naar het nieuwe ontslagrecht Op 1 juli 2015 is het zover. Het

ontslagrecht zal ingrijpend wijzigen. Wat betekent dat voor werkgevers? TEKST MARGIT EIJSENGA

ls een werkgever een werknemer wil ontslaan, dan zal een gedegen dossier vanaf 1 juli 2015 belangrijker zijn dan ooit. Werkgevers kunnen nu vaak nog wel wegkomen met een mager – of soms zelfs zonder – dossier waaruit blijkt dat een werknemer disfunctioneert. Een werkgever die standvastig betoogt dat hij écht niet verder wil met de werknemer, krijgt de verzochte ontbinding vaak wel, maar onder de voorwaarde dat hij de werknemer een fikse ontslagvergoeding betaalt. Rechters moeten zich vanaf 1 juli 2015 afvragen of de werkgever voldoende argumenten heeft om het dienstverband te beëindigen. Ook het aandeel van de werkgever weegt daarbij mee. Als een werkgever onvoldoende argumenten heeft en er geen sprake is van een redelijke ontslaggrond, dan mag de rechter het dienstverband niet ontbinden.

VERSTOORDE VERHOUDINGEN Als een werkgever stelt dat sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding, moet hij dat met stukken kunnen onderbouwen. Om aan deze ontslaggrond te kunnen voldoen moet in principe sprake zijn van een ernstige en duurzame verstoring die moet blijken uit het dossier. Daarin zullen minimaal een aantal waarschuwingsbrieven, 54 | BAAZ ICT SPECIAL

van klanten of collega’s heeft uitgescholden.

GEDRAG WERKNEMER AANLEIDING VOOR ONTSLAG Als het gedrag van een werknemer de ontslaggrond vormt, dan moet het de werknemer van tevoren duidelijk zijn geweest wat wel of niet mag (uiteraard met uitzondering van evidente zaken als diefstal, bedreiging, geweld en dergelijke). Het stellen van duidelijke regels is daarom belangrijk. De regels die je opstelt moeten gangbaar zijn en niet buitensporig. Aan regels die

'Naast dossieropbouw worden ook de verbetertrajecten onder het nieuwe ontslagrecht nog belangrijker' werknemers verplicht om iets te doen dat in strijd is met de wet, zoals het meewerken aan fraude of het vervoeren van drugs, hoeft een werknemer zich niet te houden. wat slechte beoordelingen en – idealiter – ook wat klachten van klanten of collega’s te vinden moeten zijn. Met een minder dik dossier is ontslag wel mogelijk, maar dan moet wel sprake zijn van ernstig(er)e feiten en omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die in de privémail van de werkgever heeft zitten neuzen of zijn leidinggevende ten overstaan

ANDERE VERPLICHTINGEN Met alleen een goed gevuld personeelsdossier is de werkgever er nog niet. De werkgever moet ook aantonen dat hij de werknemer de gelegenheid heeft gegeven om zichzelf te verbeteren, dat het disfunctioneren niet het gevolg is van onvoldoende scholing en dat het niet mogelijk is om de werknemer binnen zijn


'De regels die je opstelt moeten gangbaar zijn en niet buitensporig' bedrijf te herplaatsen. Als een werknemer van de ene op de andere dag te horen krijgt dat hij zal worden ontslagen wegens onvoldoende functioneren, terwijl hij daar nooit eerder aantoonbaar op is aangesproken, dan zal de rechter de arbeidsovereenkomst in principe niet mogen ontbinden. Dat geldt ook als de werkgever de werknemer niet in de gelegenheid heeft gesteld om zich te verbeteren. Naast dossieropbouw worden ook de verbetertrajecten onder het nieuwe ontslagrecht dus nog belangrijker.

VOLDOENDE SCHOLING Als

DE TRANSITIEVERGOEDING Bij het eindigen van een arbeidsovereenkomst – maar ook bij het niet voortzetten van een tijdelijk contract – op initiatief van de werkgever, zal hij vanaf 1 juli 2015 een transitievergoeding verschuldigd zijn als de werknemer minimaal twee jaar bij de werkgever heeft gewerkt. De berekening van de transitievergoeding is in principe onafhankelijk van de leeftijd van de werknemer. Er wordt alleen gekeken naar de lengte van het dienstverband. Over de eerste tien dienstjaren bedraagt de transitievergoeding een zesde van het maandsalaris per zes

'Voor werknemers van vijftig jaar en ouder met een lang dienstverband geldt tot 2020 een overgangsregeling'

maanden, daarna een vierde van het onvoldoende functioneren duidelijk maandsalaris per zes maanden. het gevolg is van onvoldoende Voor werknemers van vijftig jaar en aandacht van de werkgever voor ouder met een lang dienstverband scholing van de werknemer, dan zal geldt tot 2020 een overgangsregeling; evenmin sprake zijn van een redelijke zij kunnen vanaf het tiende dienstjaar ontslaggrond. De rechter zal het aanspraak maken op de helft van ontbindingsverzoek ook dan moeten het maandsalaris per zes maanden. afwijzen. Deze overgangsregeling geldt niet Verder geldt dat een werkgever het voor werkgevers met minder dan 25 aannemelijk moet maken dat er geen werknemers. mogelijkheden zijn tot herplaatsing in een andere passende functie, al dan ERNSTIGE VERWIJTBAARHEID Als niet met behulp van scholing. het ontslag ernstig verwijtbaar is aan Ontslag is vaak lastiger, de werkgever, kan de CHECKLIST NIEUW maar vaak ook goedkoper. rechter een additionele ONTSLAGRECHT Een werknemer ontslaan ontslagvergoeding wordt er dus niet aan de werknemer Zorg voor een goede en gedegen toekennen. Is het ontslag gemakkelijker op, zo lijkt dossieropbouw het. De werkgever zal ernstig te verwijten  moeten laten zien dat hij er aan de werknemer, dan Bied werknemers die alles aan heeft gedaan om kan de rechter bepalen onvoldoende functioneren een verbetertraject aan de werknemer te behouden, dat de werkgever voordat een rechter de geen – of een lagere –  arbeidsovereenkomst mag transitievergoeding aan Zorg voor duidelijke bedrijfsregels ontbinden. Maar er is ook de werknemer hoeft te  goed nieuws; het ontslag betalen. Zorg voor goede scholing van een werknemer wordt – in de meeste gevallen – wél  Begin hier morgen mee! goedkoper.

EEN PAAR REKENVOORBEELDEN VOOR DE TRANSITIEVERGOEDING

Ter verduidelijking zijn dit een aantal praktijksituaties waarbij steeds één berekening wordt gemaakt van de bruto ontslagvergoeding met de neutrale kantonrechtersformule als uitgangspunt en één met de transitievergoeding als uitgangspunt. OUDERE WERKNEMERS Anneke wordt volgende maand 59 jaar. Zij was 41 jaar toen zij bij de werkgever in dienst trad. Na zeventien dienstjaren eindigt haar dienstverband op initiatief van de werkgever. Anneke verdient zesduizend euro per maand. • Kantonrechtersformule: € 168.000 • Transitievergoeding: € 74.000 KORT DIENSTVERBAND Carmen is veertig. Zij is vorig jaar voor onbepaalde tijd in dienst getreden. Haar dienstverband eindigt – op initiatief van de werkgever – na elf maanden. Carmen verdient 4.100 euro per maand. • K  antonrechtersformule: € 4.100 • Transitievergoeding: € 0 (Carmen is nog geen twee jaar in dienst) LANG DIENSTVERBAND Arnold is vijftig jaar. Hij is 25 jaar in dienst als zijn dienstverband – op initiatief van de werkgever – eindigt. Arnold verdient 3.300 euro per maand. • Kantonrechtersformule: € 72.000 • Transitievergoeding: € 32.500 TIJDELIJK DIENSTVERBAND Hans is 34. Na twee jaarcontracten is zijn contract met een jaar verlengd. Na afloop geeft de werkgever aan dat hij de arbeidsrelatie niet wil voortzetten. Hans verdient drieduizend euro per maand. • K  antonrechtersformule: € 0. Het contract van Hans loopt gewoon af, onder het huidige recht is dan geen beëindigingsvergoeding verschuldigd. • Transitievergoeding: € 2.500. Ook al is er sprake van een tijdelijk contract, een werknemer die minimaal twee jaar bij de werkgever werkzaam is geweest, heeft recht op een transitievergoeding.

BAAZ ICT SPECIAL | 55


Baaz ICT

Netwerk en infrastructuur

GASTEXPERT Derren Lu is General Manager bij Synology France

Opslag als totaaloplossing De hoeveelheid

gegevens die wordt gegenereerd op het internet en door steeds meer digitale apparaten nam de afgelopen jaren snel toe. Hoe meer data, hoe meer opslagruimte er nodig is. De voornaamste groei vindt plaats in netwerkopslag, omdat alle gegevens tegenwoordig via een netwerk toegankelijk en uitwisselbaar moeten zijn. TEKST DERREN LU

an de basis van deze toename staat een aantal belangrijke trends die de industrie stimuleren betere storage-oplossingen te ontwikkelen. Sommige trends zijn belangrijke factoren bij thuisgebruikers en in het mkb: totaaloplossingen, altijd en overal toegang en een milieubewust design. Andere trends zijn cruciaal voor enterprises: virtualisatie, scale out en tiering.

TOTAALOPLOSSING Thuis- en mkb-gebruikers zoeken tegenwoordig totaaloplossingen in plaats van pure opslagruimte. Gebruikers breiden storage alleen uit als zij toepassingen willen gebruiken die opslagruimte vergen. Stel, een bedrijf wil een videobewakingssysteem installeren. Wat zij dan werkelijk nodig hebben is software die dit proces aanstuurt en opslagcapaciteit. De totaaloplossing is de trend die de groei van opslag thuis en in het mkb drijft, omdat het steeds eenvoudiger wordt om opslagoplossingen te installeren. De wensen van gebruikers lopen echter uiteen. Sommigen hebben fileservers en webservers nodig, terwijl anderen servers voor bewakingsdoeleinden nodig hebben. Om alles in één pakket aan te kunnen bieden is een package center 56 | BAAZ ICT SPECIAL

zoals de App Store van Apple van groot belang. Gebruikers kunnen hiermee eenvoudig hun opslagoplossingen aanpassen, zodat deze perfect aansluiten op hun behoeften.

ALTIJD EN OVERAL TOEGANG Door de explosieve opkomst van mobiele devices en cloud is het belangrijk dat storageproducten mee veranderen. Dankzij smartphones en tablets kan iedereen altijd en overal met het internet verbonden zijn. Thuis- en mkb-gebruikers zullen hierdoor ook altijd en overal toegang willen hebben tot hun gegevens. Voor de beste gebruikservaring is het noodzakelijk een intuïtieve interface te bieden waarmee zij vanaf elke pc/Mac, smartphone en tablet toegang hebben tot hun gegevens.

MILIEUBEWUST DESIGN Om het concept ‘altijd en overal toegang’ te kunnen waarmaken, dient een opslagserver 24/7 te draaien en bereikbaar te zijn. Dit geldt zelfs voor thuisgebruikers en het mkb. Daardoor zijn eigenschappen als stroomverbruik en geluidsniveau belangrijk. Een beperkt stroomverbruik vermindert zowel de

CO2-afdruk als de energierekening en een laag geluidsniveau zorgt thuis en in het mkb voor een betere gebruikservaring, omdat servers vaak in de woonkamer of op kantoor staan.

VIRTUALISATIE Op dit moment is meer dan zestig procent van de server-workloads gevirtualiseerd. Ter ondersteuning van de gevirtualiseerde servers moet enterprise storage-compatibel zijn met grote virtualisatie frameworks, zoals VMware, Microsoft Hyper-V en Citrix. Het iSCSI-protocol wordt op dit moment het meest gebruikt en zal het standaardprotocol worden voor deze frameworks.

TIERING De capaciteit van sata-schijven

blijft toenemen. Gebruikers kunnen beschikken over 6 TB opslagruimte op één sata-schijf. Intussen nemen ook de prestaties en betrouwbaarheid van ssd’s toe en dalen de prijzen. Bedrijven zullen steeds vaker tiering-technologieën toepassen. Gegevens opslaan op verschillende media is afhankelijk van de wensen op het gebied van betrouwbaarheid, prestatie en ruimte. Ssd, SCALE OUT sas- en sata-schijven zullen de meest gebruikte media Opslagverzoeken en -vereisten veranderen constant. Het worden voor de tiering-techis bijna onmogelijk om de nologieën. Een automatisch, opslaggrootte te voorspellen dynamisch tiering-systeem op het moment dat de opslagoplossing voor een voor het opslaan van de bedrijf geïnstalleerd wordt. juiste gegevens op de juiste Schaalbaarheid - in het bijzonder scale out - zal voor media zorgt voor lagere totabedrijven een belangrijke factor le kosten van het opslagsysvoor opslag worden. Scale out teem. Bij Synology volgen we houdt in dat er (horizontaal) een storage-node wordt deze belangrijke trends op toegevoegd in een bestaand de voet en blijven we onze systeem. Dit zorgt voor een toename in opslagcapaciteit oplossingen verbeteren. De zonder dat de server hoeft te genoemde ontwikkelingen worden stilgelegd. Het is een relatief goedkope manier om zijn allemaal geïntegreerd in de capaciteit te vergroten en is ons bekroonde besturingsdaarmee een goede investering systeem: DSM 5.1. voor bedrijven.


Intro

Communicatie

Goede communicatie leer je vooral in de praktijk 'Communication is key', luidt de gevleugelde uitspraak en daar kun je het als ondernemer enkel mee eens zijn. Of het nu gaat om het communiceren van jouw product of service naar buiten toe of het communiceren binnen je bedrijf zelf, aan een gezond ondernemersklimaat ligt communicatie ten grondslag. Goede communicatie leer je vooral in de praktijk. Enkele experts uit het veld vertellen je er alles over. Bijvoorbeeld Mark Boelhouwer, ceo van Ricoh Nederland. Hij vertelt je alles over nieuwe manieren van werken, het mkb op weg naar digitale volwassenheid en hoe dit de communicatie van jouw bedrijf met jouw klanten beïnvloedt. Een andere manier om te communiceren is informatieve e-mails bij jouw klanten bezorgen. Ruud Lampers weet hier alles van. Als oprichter van iConneqt, een platform voor databases management, e-mailmarketing en webinteractie, is hij als geen ander op de hoogte van hoe je het beste digitale wegen kunt inzetten om direct te communiceren met je klanten. Ondernemers kiezen veelal een headset voor directe communicatie met klanten en medewerkers. Echter wil je wel graag weten hoe je je headset langer mee kunt laten gaan. Daarom geven wij je praktische tips om het meeste te halen uit jouw headset.

Ruud Lampers, oprichter van iConneqt, een platform voor databases management en e-mailmarketing en webinteractie: ‘Met de overstap naar de cloud gaan steeds meer bedrijven het komend jaar hun klanten online beheren'

Mark Boelhouwer, ceo van Ricoh Nederland:

‘De verwachting is dat het Nederlandse mkb binnen drie jaar digitaal volwassen is'

Tips voor headsetgebruikers: 'Iedereen gebruikt headsets, maar hoe ga je nou het beste om met zo'n apparaat?'

BAAZ ICT SPECIAL | 57


Baaz ICT

GASTEXPERT

Cees Quirijns

Interview

Ceo van Firmtel

FirmTel

No-nonsense telecomoplossingen voor het mkb In de jungle van telecomaanbieders pakt Firmtel de zaken anders aan. Het bedrijf overspoelt je niet met overbodige functionaliteit, maar focust op nuttige toegevoegde waarde die organisaties helpen met effectievere communicatie. We spreken met Cees Quirijns, ceo van FirmTel, over zijn visie op telecom. TEKST REDACTIE

H

et portfolio van FirmTel is breed en bestaat uit vier hoofdproducten: FirmTel DATA, FirmTel DESK, FirmTel SENS en FirmTel CARE. Stuk voor stuk bieden de producten alle functies die je nodig hebt, maar minstens net zo belangrijk: ze laten je niet betalen voor functies die je toch nooit gebruikt. Volgens Cees Quirijns kan FirmTel dat doen omdat ze feeling heeft met de materie en de markt. 'Telecom zit in ons DNA. We leveren niet alleen de oplossingen, maar zijn er zelf enorm in geïnteresseerd. We hebben daardoor veel zicht op wat er speelt bij enerzijds leveranciers en anderzijds eindgebruikers, de mkb-ondernemers. Dat kunnen we daardoor perfect op elkaar afstemmen.' MENTALITEITSVERANDERING

De telecomoplossingen van FirmTel stellen medewerkers in staat vanaf elke locatie in contact te staan met hun team. Toch zijn er nog bedrijven huiverig om volop nieuwe technieken te gebruiken. 'Aan de technologie ligt het niet’, zegt Cees. ‘Die is al gevorderd genoeg om het mobiele werken te faciliteren. Zelf hebben we daar ook aan meegeholpen door bijvoorbeeld telefooncentralefunctionaliteiten op mobiele toestellen mogelijk te maken. De beperking zit met name in de werkwijze van sommige bedrijven. Er moet daar een mentaliteitsverandering komen bij het management. Toch is dat slechts een kwestie van tijd. De technologie duwt dit uiteindelijk toch wel de goede kant op.' Meer weten over het mobiele werken? Lees dan het whitepaper 'De mobiele werkrevolutie', te downloaden via www. firmtel.nl/revolutie

58 | BAAZ ICT SPECIAL

KERNFUNCTIES Voor een goed telecomproduct zijn twee aspecten van groot belang, vertelt Cees verder. ‘Als je ondernemers vraagt wat zij verwachten van telecom, krijg je negen van de tien keer te horen dat ze vooral willen dat ‘het gewoon werkt'. Betrouwbaarheid moet dus de basis zijn van het product dat je aanbiedt. Telecomdiensten bevatten vaak enorm veel functionaliteit, terwijl je vaak maar een beperkt deel daadwerkelijk gebruikt. Het is leuk dat je met je telefooncentrale uitgebreide keuzemenu’s kunt instellen,

bijvoorbeeld. Maar zitten je klanten daar echt op te wachten? Dat soort dingen moet je je afvragen en dat is wat wij elke dag doen. Zo laten we functies die niet relevant zijn achterwege en zorgen we dat veelgebruikte en populaire functies vlekkeloos werken.’

MODERNE COMMUNICATIE OP DE WERKVLOER: WAT MOET JE KIEZEN? Als je je bedrijf wilt aankleden met een modern telefoniesysteem, zijn er twee opties mogelijk: aansluiting en communicatie via het internet met een VoiP-systeem of communicatie via het gsm-netwerk. 'Bij die eerste variant is je interne netwerk het allerbelangrijkste’, legt Cees uit. 'Deze moet stabiel zijn, dat is echt essentieel voor VoiP-systemen. Voor een implementatie in je eigen bedrijf kun je het beste een specialist in de arm nemen zodat je zeker weet dat het goed gebeurt. Dat is ook de reden dat wij onze producten via resellers aanbieden.' De tweede optie is via het gsm-netwerk. 'Ook als je liever helemaal geen internettelefonie wilt

HET FIRMTELPORTFOLIO

FirmTel biedt zakelijke gebruikers no-nonsense telecomoplossingen in vier hoofdcategorieën: FIRMTEL DESK Vaste telefonie via het internet FIRMTEL SENS Mobiele telefonie met vaste nummers FIRMTEL DATA Mobiel internet met gedeelde bundels en beveiliging via private apn FIRMTEL CARE Een flexibele telecomoplossing voor integratie met bedrijfssoftware Ga voor meer informatie over de oplossingen van FirmTel naar www.firmtel.nl

en ook geen gebruik wilt maken van vaste toestellen, kun je bij ons terecht. Dit is ook de innovatie die wij in de markt hebben gezet. Met onze simkaarten heb je genoeg aan een mobiel toestel, terwijl je wel een vast nummer en alle zakelijke telefoonfuncties hebt. Het belangrijkste is natuurlijk dat je nagaat wat jouw bedrijf precies nodig heeft. Kijk vervolgens naar de specifieke mogelijkheden die er voor je onderneming beschikbaar zijn en stem daar je keuze voor een bepaalde oplossing op af.’


Baaz ICT

Communicatie

Vier tips om headsets langer mee te laten gaan Als je eindelijk de implementatie van

een unified communication-systeem hebt voltooid binnen je bedrijf, kom je voor een nieuw probleem te staan. De implementatie eindigt meestal met nieuwe headsets, maar hoe ga je nou het beste om met zo'n apparaat? Om te beginnen is een draadloze headset aan te raden, maar ook het goed onderhouden van de headset is belangrijk voor de levensduur van het apparaat. Dit zijn vier tips om zorgen dat de headset niet op een water of alcohol. Let er wel op de headsets van je warme of erg koude plek ligt. In dat de alcohol niet op de snoeren personeel zo lang direct zonlicht kan het plastic van komt, deze kunnen daar kapot van mogelijk mee te de headset smelten, maar lage gaan. Het beste is om hier een temperaturen zorgen ervoor dat de wekelijkse routine van te maken laten gaan. batterij minder lang mee gaat. bij je personeel, zodat de headsets langer mee gaan. Maakt je

KIES VOOR EEN MICROFOON MET SCHUIM ER OMHEEN

GEEN DRAADLOZE HEADSETS? LET DAN OP DE BEDRADING

Niets is vervelender voor je klanten dan spreken met mensen die hard in de microfoon ademen en de P's en T's hard uitspreken. Een microfoon met schuim er omheen haalt storende frequenties weg, waardoor je personeel professioneler en prettiger klinkt. Bovendien beschermt dit schuim de microfoon tegen vochtigheid en andere elementen die schade aan de elektronica kunnen veroorzaken, waardoor deze langer mee gaat. Na verloop van tijd wordt het schuim wel wat kwetsbaar, dus laat dit gedeelte eens per half jaar vervangen.

Headsets moeten regelmatig gerepareerd worden omdat de bekabeling kapot is. Kabels blijven makkelijk achter armleuningen hangen of worden verkeerd verwijderd uit bijvoorbeeld de computer. Een handige oplossing is zorgen voor de mogelijkheid om de bedrading aan de bureaus van jouw personeel vast te maken, zodat de kabels niet rondslingeren. Ook zorgt dit ervoor dat je personeel niet gaat spelen met de bekabeling, wat schade kan toebrengen aan de kabels.

PLAATS DE HEADSET OP EEN HAAK OF LEG HEM IN EEN LADE Om te voorkomen dat een headset beschadigd raakt door bijvoorbeeld een valpartij, is het verstandig om deze op een haak of in een lade te bewaren wanneer je hem niet gebruikt. Een haak is bij regelmatig gebruik handiger, aangezien je medewerkers dan sneller geneigd zijn om de headset netjes weg te leggen tijdens een lunch bijvoorbeeld. Bij het opbergen is het verstandig om te

'OliĂŤn, oorsmeer en andere viezigheid kunnen ervoor zorgen dat je het geluid minder goed hoort' personeel gebruik van oortjes met een siliconen hoesje, dan kunnen ze deze gemakkelijk schoonmaken met wat water. In het geval van over-ear-headsets kunnen ze het beste de schuimrubber stukken er af halen en deze schoonmaken met milde zeep en water.

HOUD DE HEADSETS SCHOON Zeker voor headsets met oortjes geldt dit. OliĂŤn, oorsmeer en andere viezigheid kunnen er voor zorgen dat de geluidskwaliteit afneemt en kunnen er zelfs voor zorgen dat de headset uiteindelijk kapot gaat. Het schoonmaken van oortjes kunnen ze het beste doen met een zacht doekje met

'Headsets moeten regelmatig gerepareerd worden, omdat de bekabeling kapot is' BAAZ ICT SPECIAL | 59


Papier wordt steeds meer maatwerk

De rol van de printer en papier in het algemeen is snel veranderd de afgelopen jaren. De opkomst van tablets, smartphones en andere glazen panelen die het overbrengen van informatie gemakkelijk maken, leken papier te gaan verdringen, maar zo’n vaart heeft het niet gelopen. Mark Boelhouwer, ceo van Ricoh Nederland, zag de verschuiving aankomen en moest tijdig maatregelen treffen om hier goed mee om te gaan. 'Print verandert, maar zal altijd een rol blijven spelen.' TEKST MARK SCHOLTEN

et digitale kantoor is allang geen toekomstvisie meer. Denk maar eens na, wanneer printte je voor het laatst een duimendik rapport om dat op het bureau van een van je medewerkers te deponeren? De rol van print is snel veranderd en de bedrijven die zich hierin specialiseren, hebben zich even zo snel aan moeten passen. Mark bevond zich ten tijde van de opkomst van de iPad op kantoren nog in de Verenigde Staten in zijn rol als vice president strategische marketing bij Ricoh Amerika.

60 | BAAZ ICT SPECIAL


Baaz ICT

GASTEXPERT

Mark Boelhouwer

Communicatie

is CEO van Ricoh Nederland

‘De vraag die we onszelf stelden was simpel: hoe lang gaat het duren voordat deze verandering echt impact gaat hebben op papier?’

AANPASSEN De schatting van Mark en zijn team was dat het nog wel een jaar of twee zou duren voordat de markt voor print zou krimpen. ‘We zijn nu bijna vier jaar verder en we hebben het volume in de kantoormarkt de afgelopen jaren inderdaad zien afnemen’, vertelt hij. ‘Informatie wordt nu steeds meer verstrekt op een andere, vaak digitale manier, maar er is nog altijd een belangrijke rol voor print weggelegd. Papier als informatiedrager heeft een andere rol gekregen. Een opvallend duale rol, aan de ene kant wordt papier veel gebruikt als tijdelijke informatiedrager en aan de andere kant zie je dat als iets heel mooi wordt gevonden of heel persoonlijk gemaakt is, papier jarenlang wordt bewaard.’ De vraag die misschien nog belangrijker was dan de impact van nieuwe mediadragers, was hoe Ricoh zelf moest veranderen om mee te kunnen draaien binnen moderne digitale kantoren. 'Print verandert, maar we zien daar ook nog steeds groei', weet Mark. ‘Kijk naar de drukkerijen; maatwerk en service rondom hun producten is daar de norm. Aan de andere kant zie je wel degelijk zaken veranderen in andere branches. De printer wordt steeds meer een soort hub om informatie te ontsluiten. Documenten worden gescand en komen terecht in de cloud, waar mensen er weer mee aan de slag gaan en ze hun weg automatisch vinden in allerlei digitale werkprocessen. Zoals facturatie of dossierbeheer.’

VERBREDING Ricoh ging zich steeds meer richten op het verdiepen van de core-business van printing en richtte zich daarnaast op verbreding van de dienstverlening. ‘We ondersteunen onze klanten bij hun informatie- en document-workflows en bieden ze tegelijkertijd handvaten om hun klanten nog

beter van dienst te zijn. Multi-channel communicatie biedt bijvoorbeeld interessante kansen om informatie aan elkaar te koppelen en de printer kan daar een integrale rol in spelen. Stel je voor dat je een autodealer binnenloopt en je krijgt ter plekke een gepersonaliseerde folder mee die is toegespitst op jouw interesses, dat zijn heel interessante opties voor bedrijven. Vervolgens geven ze weer digitaal opvolging aan zijn bezoek.’ Maar klanten meenemen in steeds andere manieren van werken en communiceren is de toekomst. ‘Daarvoor moeten we kijken naar hoe men op kantoren informatie en gegevens uitwisselt en daar goed op inspelen. Zo zorgen we bijvoorbeeld ook voor werkplekken in de cloud. Dan voorzien we ze naast de netwerkomgeving ook van de hardware om dit te realiseren’, vertelt Mark enthousiast. ‘Maar denk bijvoorbeeld ook aan interactieve whiteboards en unified communication. Daar bieden we allerlei handige oplossingen voor, zoals een laagdrempelige vorm van videovergaderen. Daardoor kunnen organisaties echt slimmer samenwerken en kosten besparen.’

STEVIG STAAN Ricoh heeft stevige ambities. ‘We hebben een stip aan de horizon gezet: over drie tot vijf jaar willen we met twee benen stevig staan. Aan de ene kant blijven we een focus hebben op print en aan de andere kant zetten we in op ons cloudplatform en digitale diensten en oplossingen. We laten print dus absoluut niet los, maar we worden steeds meer een partner op de toekomstige werkplek.’ Ricoh is natuurlijk een Japans bedrijf en misschien heeft dat ook wel invloed op de manier waarop ze naar buiten treden met hun oplossingen. ‘Het is heel Japans om jezelf niet te veel op de borst te kloppen, maar ondertussen zijn we wel heel actief in allerlei vooruitstrevende markten.’ Een van de volgende projecten waar Ricoh veel potentie in ziet is bijvoorbeeld

3d-printen. Toch zijn er genoeg voorbeelden van projecten van Ricoh waar de verwerking van print nog altijd centraal staat. ‘Voor de advocatuur - die volgend jaar digitaal moet worden - hebben we een oplossing genaamd Meesterwerk, waarmee ze hun dossiers digitaal kunnen beheren en tegelijk hun urenregistratie kunnen bijhouden. Dit verbetert de zoektijd naar informatie aanzienlijk. Uit de praktijk blijkt dat advocaten gemiddeld één uur per dag meer declarabel worden door deze oplossing.’

DIGITAAL VOLWASSEN Voor mkb’ers ligt er een kans in het digitaal volwassen maken van hun organisatie. Het biedt een ultieme kans om onderscheidend te zijn ten opzichte van grotere concurrenten. Maar het biedt ook vele voordelen, zoals eenvoudige toegang tot informatie, die ervoor zorgen dat processen slimmer kunnen worden ingericht en de organisatie wendbaar blijft. ‘In Scandinavië zijn ze al verder met de invoering van het digitale kantoor, het Nederlandse mkb ziet wel de voordelen, maar is nog niet helemaal over.’ Er heerst wel een zekere ‘sense of urgency’ binnen bedrijven, de verwachting is dat het mkb die overstap naar digitale volwassenheid al binnen twee tot drie jaar kan maken. Om die reden is het volgens Mark belangrijk om echt naar de klanten te kijken bij het invoeren van een oplossing. ‘We benaderen verschillende segmenten van de markt op heel eigen manieren, die aansluiten bij hun specifieke werkwijze. Zo werken we samen met experts uit bijvoorbeeld het onderwijs en de zorg, die ons kunnen vertellen hoe de systemen en werkwijzen daar in elkaar zitten, zodat we onze oplossingen hier op af kunnen stemmen. Het is zaak onze klanten te bieden wat ze echt nodig hebben. Dat is voor elke klant anders en wij doen er alles aan om ze daarin tegemoet te komen.’

BAAZ ICT SPECIAL | 61


Baaz ICT

GASTEXPERT

Ruud Lampers is oprichter van iConneqt,

Marketing

een platform voor Database Management en E-mailmarketing en Webinteractie.

Betere resultaten met personalisatie in je e-mailmarketing Je klanten persoonlijk benaderen met informatie die specifiek gericht is op hun interesses wordt komend jaar een belangrijk thema. Maar hoe voer je dit door in jouw eigen bedrijfscommunicatie? TEKST REDACTIE

Met de overstap naar de cloud gaan meer bedrijven hun klanten online beheren. Ingewikkelde crm-systemen worden vervangen door platformen die je daadwerkelijk gebruikt. Je gaat niet meer dom massaal mailen, maar werkt intelligent vanuit het klantprofiel. Afhankelijk van de markt waarin je actief bent (zakelijk- of consumentgericht) bestaat zo’n ‘slim’ profiel uit meerdere onderdelen: vaste kenmerken als gezinssamenstelling, geografische kenmerken en kenmerken uit bijvoorbeeld online enquêtes. Daarnaast zijn er variabele kenmerken als aankoopen klikgedrag uit e-mailcampagnes

waarop je al dan niet automatisch kunt anticiperen. Met deze informatie kun je selecties maken en je doelgroepen gericht en persoonlijk mailen.

LOKALE E-MAILCAMPAGNES SCOREN BETER Uit onderzoek blijkt dat gepersonaliseerde e-mails met een lokale signatuur tussen de twintig en veertig procent beter worden gelezen dan algemene e-mails van een bedrijf. En alleen via geopende e-mails kun je conversie verwachten naar verkeer naar je site of winkel. iConneqt bedacht daarom een innovatie voor bedrijven met meerdere vestigingen. iConneqt koppelt vanaf nu postcodes automatisch aan een

KLANTBEREIK E-mail is het kanaal met de hoogste ROI. Onderzoek geeft aan dat e-mail het meest effectieve communicatiekanaal is om klanten in beweging te krijgen.

regionale vestiging. Vaak hebben bedrijven van niet-klanten echter alleen een e-mailadres in de database staan, maar iConneqt kan op basis van dit e-mailadres automatisch de locatie bepalen van de potentiële klant, die vervolgens ook aan een regionale vestiging wordt gekoppeld. Met deze informatie kunnen relatief eenvoudig e-mailcampagnes worden ingezet met een volledig lokale signatuur. Van afzender tot aanbod, alles in je campagne ziet eruit alsof het vanaf de regionale vestiging is gestuurd en wordt daardoor beter gelezen dan een algemeen verstuurde mailing.

Zorg dat de bezoekers op jouw website komen ...en niet op die van je concurrent. TEKST REDACTIE GASTEXPERT

Bart Mortelmans is eigenaar van bNamed.net

Zorgen dat je klanten bij jou terecht komen, begint met een goede domeinnaam. Als die goed te onthouden is en geen verwarring schept, dan komt het goed. Allereerst de extensies waaruit je kunt kiezen. Dat zijn bijvoorbeeld .com, .nl, .de en sinds kort ook .guru of .immo en nog vele anderen. De landcodes blijven de voltreffers. ‘Ik merk het met onze eigen naam regelmatig’, merkt Bart op. 'Als ik iemand tijdens een telefoongesprek voorstel een e-mail te versturen naar info@ 62 | BAAZ ICT SPECIAL

bNamed.net, komt deze mail uiteindelijk uit bij info@bNamed. nl en een Belg maakt er vaak info@ bNamed.be van. Gelukkig hebben we die adressen doorgelinkt.’ Koppel dus de landcodes van waar je klanten zitten door naar je bestaande e-mailadres en website. Dan zijn er nog de algemene extensies. Daarbij blijft vooral .com interessant, maar er zijn recent ook honderden specifiek branche-gerichte extensies gelanceerd die nieuwe opportuniteiten bieden (zoals .computer, .bike,...). Daarbij is het belangrijk geen verwarring te laten ontstaan. Let bijvoorbeeld op met het toevoegen van algemene woorden zoals ‘shop’ of ‘online’. Want als je klant dat ergens

hoorde, weet deze twee dagen later waarschijnlijk niet meer exact wat de naam was. En pas op met schrijffouten. Is je naam lang of kan deze op verschillende manieren worden geschreven? Wees dan gerust iets creatiever en zoek een eenvoudigere oplossing. Dat voorkomt dat je je e-mailadres bij elk telefoongesprek moet spellen. Zelfs met het reclamebudget van een ‘Manutan’ is een naam met schijnbaar willekeurige lettercombinaties moeilijk aan de man te brengen. ‘Bij bNamed.net bieden we elke mogelijke extensie aan’, weet Bart nog te vermelden. ‘We helpen graag bij de keuze van de ideale domeinnaam.’


Baaz ICT

Baaz #100

Firmtel Baaz 100 Als ondernemer ben

je graag overal en altijd bereikbaar. Daarbij hoort een flexibel telefoniesysteem wat zowel binnen als buiten kantoor werkt. FirmTel levert diensten die de telecom voor jouw organisatie uit handen neemt en op maat gemaakte oplossingen biedt.

Mobiele oplossingen hebben zakelijke telefonie functies

Professionaliteit en betere bereikbaarheid dankzij een vast telefoonnummer buiten kantoor Alle functies van een moderne telefooncentrale, kostenvriendelijk en beheersbaar

BAAZ #100

Telefoonverkeer van binnendienst en buitendienst volledig inzichtelijk in één receptiepost voor de officemanager

Zakelijk vast nummer en privé mobiel nummer zijn gekoppeld aan één simkaart

Databundels worden tussen uw medewerkers gedeeld. Zo wordt het buitenbundel verbruik van de ene medewerker opgevangen door de ongebruikte databundel van de ander

Door middel van Private APN laat FirmTel al het dataverkeer van uw mobiele medewerkers via uw beveiligde bedrijfsnetwerk verlopen Combineer een vaste receptiepost met een mobiel toestel BAAZ ICT SPECIAL | 63


Intro

Financials

Financiële zekerheid betekent stabiliteit en zekerheid Je financiën op orde hebben en houden is voor de meeste ondernemers van levensbelang. Jouw financiële situatie is immers direct gelinkt aan stabiliteit en zekerheid over, maar ook binnen jouw organisatie. Financiële gezondheid dus. Maar hoe houd je je bedrijf gezond? Wat komt daarbij kijken en welke tools heb je tot je beschikking om zicht te krijgen op de financiële situatie van jouw bedrijf? We laten Pascal Besselink aan het woord. Hij is senior jurist arbeids- en pensioensrecht bij DAS en weet alles over arbeidsrecht. Wat is bijvoorbeeld een geschikt moment om personeel te ontslaan? Kan ik nog met tijdelijke contracten werken? Het zijn vragen die ondernemers bezighouden en waar Pascal op ingaat. Er is de laatste jaren veel te doen over het pensioenrecht. Marcel van de Grift, Senior pensioenadviseur bij Retira Pensioenadviseurs, informeert je over alle veranderingen die per 1 januari 2015 op het gebied van pensioenen gaan plaatsvinden. Exact levert met Exact Online de perfecte tool om je boekhouding op orde te krijgen en te houden. We gaan in op de software en vertellen je de voordelen van het boekhoudsysteem. 64 | BAAZ ICT SPECIAL

Pascal Besselink, senior jurist arbeids-en pensioensrecht bij DAS: 'Het doel van de herziening van het ontslagrecht is om het systeem eerlijker, eenvoudiger en goedkoper te maken.'

Marcel van de Grift, Senior pensioenadviseur bij Retira Pensioenadviseurs: ‘Er gaan veel wijzigingen van start in 2015. Het is een vervolg op de wijzigingen van 1 januari 2014.'

Exact Online:

'Of je met een accountant werkt of je doet de boekhouding zelf, Exact Online maakt het voor beide partijen gemakkelijker.'


Baaz ICT

GASTEXPERT

Pascal Besselink

Advies

is senior jurist arbeidsen pensioenrecht bij DAS

Wet werk en zekerheid: wat moet je weten? De Wet werk en zekerheid brengt veel veranderingen met zich mee. Zo gaat onder andere het

ontslagstelsel behoorlijk op de schop. Een groot deel van ondernemend Nederland tast echter nog behoorlijk in het duister over de komende veranderingen. TEKST PASCAL BESSELINK

an zowel kleine als grote ondernemingen krijg ik veel vragen over de veranderingen in het arbeidsrecht. Wat is een geschikt moment om personeel te ontslaan? Kan ik nog met tijdelijke contracten werken? Het zijn vragen die ondernemers bezighouden. Mijn vraag is: leidt de nieuwe wet tot de beoogde versoepeling van het ontslagrecht?

WIJZIGINGEN PER 1 JANUARI 2015 Per 1 januari 2015 worden er onder meer de volgende wijzigingen doorgevoerd: 1. Geen proeftijd meer mogelijk in tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of korter 2. Een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd is in principe niet meer toegestaan 3. Aanzegplicht werkgever

WAAR MOET JE OP LETTEN? Vanaf 1 januari 2015 geldt er voor werkgevers een aanzegplicht. Dat betekent dat je als werkgever minstens een maand voordat een arbeidsovereenkomst afloopt, de werknemer schriftelijk moet laten weten of je de arbeidsovereenkomst laat eindigen dan wel voortzet en onder welke condities. Deze wijziging geldt voor alle tijdelijke arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer die na 1 februari 2015 automatisch aflopen. Informeer je je werknemer niet op tijd? Dan ben je de werknemer een

vergoeding van (maximaal) een bruto maandsalaris verschuldigd. Wil je een arbeidsovereenkomst voortzetten? Dan is het ook belangrijk om te weten dat wanneer je een werknemer hierover niet tijdig informeert, de oude arbeidsvoorwaarden blijven gelden. Zorg dus dat je voor alle werknemers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst goed bijhoudt wie je wanneer moet ‘aanzeggen’. Ook goed om te weten is dat een werkgever zich vanaf 1 januari 2015 niet langer op een rechtsgeldig overeengekomen concurrentiebeding kan beroepen als het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. Dit is bijvoorbeeld het geval als er sprake is van een ontslag op staande voet en de rechter dit ontslag ongeldig acht.

kunnen zijn. Zeker op het moment dat je te maken hebt met werknemers met wat langere dienstverbanden en wat hogere leeftijden, kan het een behoorlijk verschil maken. Daarentegen kost een ontslag via het UWV een werkgever op dit moment in principe niets, terwijl die werkgever onder de WWZ ook in dat geval een transitievergoeding is verschuldigd.

EENVOUDIGER WORDT HET BEPAALD NIET

Het doel van de herziening van het ontslagrecht is om het systeem eerlijker, eenvoudiger en goedkoper te maken. Eenvoudiger wordt het bepaald niet. Ik verwacht dat er de eerste jaren na de invoering van het nieuwe ontslag(vergoedingen)systeem veel (juridische) discussies en procedures zullen worden gevoerd. Of dit systeem daadwerkelijk goedkoper is, ONTSLAGEN UITSTELLEN OM betwijfel ik. Voor het mkb bijvoorGELD TE BESPAREN beeld zal het ontslag in de meeste Veel grote bedrijven vragen zich af gevallen duurder worden: kiest of ze niet beter kunnen een werkgever er nu wachten met het ontvaak voor om een ontslaan van personeel tot slag relatief goedkoop VOORUITBLIK OVERIGE WIJZIGINGEN juli volgend jaar. via het UWV te regeEen interessante len, straks zal hij een Per 1 juli 2015 wordt er afweging in het licht verplichte transitievernog een aantal wijzigingen van de nieuwe trangoeding moeten betalen. doorgevoerd, namelijk de sitievergoeding die Dat het systeem eerlijker volgende: • Nieuwe ontslagvergoeding: per 1 juli 2015 geldt. wordt, is ook nog maar de transitievergoeding Vanaf die datum pakt de vraag, omdat de • Nieuwe ketenregeling: na een ontslagvergoeding mogelijkheid om meer twee jaar vast • Ontslag afhankelijk van namelijk lager uit voor te kunnen vorderen dan de grond verplicht via de werknemers en zou de standaard transitierechter of het UWV • Werknemer kan daarmee in bepaalde vergoeding voor een een schriftelijke situaties dus voordewerknemer sterk wordt beëindigingsovereenkomst ontbinden liger voor bedrijven ingeperkt. BAAZ ICT SPECIAL | 65


DE BASIS VAN PAPIERLOOS WERKEN IS EEN GOEDE DOCUMENT SCANNER. Efficiënter werken met de i3450 desktop scanner van Kodak Alaris! Recent genomineerd voor “Kantoor product van het jaar 2014”. De i3450 desktop scanner van Kodak Alaris maakt het mogelijk om vrijwel elk type document snel en accuraat te scannen in de hoogste beeldkwaliteit. Door het compacte en unieke ontwerp is de KODAK i3450 uitermate geschikt voor elke organisatie die dagelijks haar documenten wenst te digitaliseren. Neem contact op met Docspro en ontdek zelf hoe u met behulp van de i3450 document scanner uw bedrijfsprocessen verder kunt optimaliseren. Docspro; 20 jaar uw specialist op het gebied van scan –en informatiemanagement. Laat informatie voor u werken met de oplossingen van Docspro!

E sales@docspro.nl | T 0172 - 419 334 | F 0172 - 419 344


Baaz ICT

GASTEXPERT

Remco Frühauf is

Boekhouden

CEO van Informer Software

‘Online boekhouden is niet meer dan logisch’Als leverancier

van online boekhoudsoftware heeft Remco Frühauf, ceo van Informer Software, veel zien veranderen de afgelopen twintig jaar. ‘Helaas zie ik, zeker door de recessie, meer en meer bedrijven in moeilijkheden komen. Zij hebben gemaakt om meer zekerheid te hebben dat niet voldoende inzicht in hun financiële facturen betaald worden. We hebben een situatie en nemen daarom verkeerde proces gedefinieerd dat aantoonbaar meer zekerheid geeft op betaling van je rekeningen. beslissingen.’

'V TEKST REDACTIE

eel facturen worden tegenwoordig te laat of zelfs helemaal niet betaald, waardoor een groot deel van de af te dragen omzetbelasting door henzelf voorgeschoten moet worden. De cashflow komt hierdoor onder druk te staan. Waar vroeger de bank nog weleens wilde inspringen, kunnen nu zelfs korte termijn cashproblemen al fataal worden. Door de toename van het aantal zpp’ers zie ik ook de concurrentie toenemen, wat natuurlijk de marges verder onder druk zet. Dit maakt goed cashflowmanagement noodzakelijk.’   INZICHT ‘Veel zpp’ers zitten in een spagaat. Moeten zij hun boekhouding uitbesteden aan een expert of is dat te duur? Traditioneel gezien leidt dat vaak maar eens in de drie maanden tot een goed financieel inzicht. In de huidige tijd is dat echt te weinig. Dagelijks cashflowmanagement is essentieel. Weten welke rekeningen nog steeds niet betaald zijn,

is wezenlijk, zonder daarbij de relatie met goede klanten te verliezen. Het vraagt om specifieke vaardigheden en vaak zijn dat niet de kwaliteiten waarom een ondernemer zijn bedrijf is gestart.’ ‘Als softwareleverancier zien wij het als onze taak om in deze tijd van zakelijke verharding ondernemers te helpen. Niet alleen in het verschaffen van goed dagelijks financieel inzicht, maar ook in zaken als: hoe organiseer ik mijn eigen taken en wat laat ik aan mijn accountant over? Welke kosten en tijd zijn hiermee gemoeid? Wij vinden dat een ondernemer daar transparantie in moet hebben en de keuze over tijd en plaats moet kunnen variëren.’  

BETER SAMENWERKEN ‘Onze keuze voor een online boekhoudoplossing is dus volstrekt logisch. Alleen zo kun je een goede dagelijkse samenwerking tussen ondernemer en accountant bewerkstelligen. Gebruikmakend van onze jarenlange ervaring, hebben wij onder andere een module

Door de herinneringen uit handen van de ondernemer te nemen en deze automatisch te versturen, op een manier die past bij de ondernemer, is de betaalkans en snelheid te verbeteren. We hebben dit gaandeweg verfijnd en zijn er trots op dat onze klanten met name dit oplossingsgericht meedenken erg waarderen.’ ‘Het spreekt voor zich dat bij deze veranderende behoeften van een ondernemer ook de accountant een andere rol moet gaan spelen. Waar het vroeger volstond om de bekende ‘schoenendoos’ één keer per kwartaal in te voeren, wordt nu een 24/7 mentaliteit verwacht. Het aanleveren van stukken gaat direct en digitaal, bijvoorbeeld door het nemen van een foto van de benzinebon. De traditionele verdienmodellen voldoen niet meer in dit klimaat. Het is ons helder dat veel accountants zich nog niet voldoende realiseren dat er grote veranderingen nodig zijn. Daar waar we geloven dat een accountant wellicht minder omzet per ondernemer gaat krijgen, zien wij wel grote kansen door de waarde per gewerkt uur te verhogen. Hoogwaardiger werk, zoals een meer controlerende rol en het geven van gericht advies, zijn daar de sleutel in. Het vergt echter wel moed voor het traditionele kantoor om deze transitie in te gaan. Informer neemt graag het voortouw om administratiekantoren te begeleiden bij deze omslag.’ ‘Dankzij het veelvuldige contact met onze klanten door de jaren heen, zijn wij van Informer in staat gebleken de meeste veranderingen in de markt te voorzien. Wij hebben dus altijd in onze pakketten hierop vooruit kunnen lopen. We nodigen iedereen graag uit om met ons hierover in gesprek te blijven.’ BAAZ ICT SPECIAL | 67


Baaz ICT

GASTEXPERT

Marcel van de Grift is Senior

Pensioen

pensioenadviseur bij Retira Pensioenadviseurs

‘Je pensioen is naast je loon één van de belangrijkste inkomstenbronnen’ In 2015

gaat er veel veranderen. Ook op het gebied van pensioenen. Het liefst denk je er niet over na, maar volgens gastexpert Marcel van de Grift is dat wel degelijk nodig: ‘Het gaat om enorme bedragen. Er is zelfs een bedrijf door omgevallen.’ TEKST MARINA SMITS

W

AT VERANDERT ER PER 1 JANUARI 2015 AAN HET PENSIOEN?

‘Er gaan veel wijzigingen van start in 2015. Het is een vervolg op de wijzigingen van 1 januari 2014. De belangrijkste veranderingen zijn: - Het pensioengevend loon wordt afgetopt op 100.000 euro. - De opbouwpercentages worden voor middelloon en eindloon naar beneden bijgesteld. Het opbouwpercentage voor het middelloon was in 2014 nog 2,15 procent per jaar en dat gaat in 2015 naar 1,875 procent per jaar. Ook premieregelingen versoberen. - De pensioenleeftijd is al verschoven naar 67, maar schuift steeds verder. De pensioenleeftijd is gekoppeld aan de levensverwachting en die stijgt hard. Ieder jaar schuift de pensioenleeftijd met drie maanden op. Als je geboren bent in 1992, mag je doorwerken tot 71 jaar en zes maanden. Dat is de verwachting.’ BEDRIJFSPROFIEL Retira is een onderdeel van Visser & Visser AccountantsBelastingadviseurs en geeft advies aan werkgevers over pensioenregelingen voor hun personeel. Zij adviseren ondernemers bij het opzetten van een pensioenregeling en begeleiden de klanten ook richting een verzekeraar. Daarnaast verrichten zij ook onderzoeken voor werkgevers of een verplicht gesteld bedrijfstakpensioenfonds van toepassing is.

68 | BAAZ ICT SPECIAL

want je hoeft geen vaste pensioenbijdrage te leveren. Je kunt een deel inleggen en kiezen voor het aantal jaren dat je laat uitkeren vanaf de pensioendatum. Er is nog een mogelijkheid: als je voordat je met pensioen gaat arbeidsongeschikt wordt, kun je het opgebouwde pensioenkapitaal gebruiken voor de arbeidsongeschiktheidsuitkering, terwijl je nu een dure pensioen- én arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Toch zijn er vermoedelijk maar weinig mensen die gaan deelnemen. Ze stellen het sparen voor pensioenen uit, omdat de deelname vrijwillig is. Doe dit wel, anders heb je straks geen enkele oudedagsvoorziening.’

HOE ZIT HET MET DE ZZP’ERS IN 2015?

HOE WEET JE ONDER WELKE REGELING JE VALT EN IS HET SLIM DIT AAN TE PASSEN?

‘Ook voor de zzp’ers geldt deze versobering, maar er is ook goed nieuws. Er is een zzp-pensioenfonds gecreëerd. Je kunt vrijwillig deelnemen en het bedrag dat je wilt storten is vrij. Dat is voor zzp’ers gunstig,

‘Dat gaat vaak mis. Je hebt wettelijk verplicht gestelde bedrijfstakpensioenfondsen, bijvoorbeeld voor zorg en welzijn, klein metaal en groot metaal. In het verleden zijn er door tussenpersonen pensioenproducten afgesloten, zonder te kijken of zo’n verplicht pensioenfonds van toepassing was. Als dat fonds constateert

TIPS - Zzp’ers: spaar! Als de omzet het toelaat, spaar dan zo veel mogelijk. Dat levert uiteindelijk een mooie spaarpot op wanneer je met pensioen gaat. - Controleer of er voor jouw bedrijfstak een pensioenfonds is en of je daarbij aangesloten bent. - Er zijn veel veranderingen doorgevoerd in 2014 en 2015 waardoor er vragen ontstaan bij personeel en werkgever. Schakel hiervoor een externe adviseur in. - Pensioen als onderdeel van de strategie voor de ondernemer. Waar wil je precies met je arbeidsvoorwaarden naar toe? Is het een kostenpost of is het een concurrerende arbeidsvoorwaarde, waarmee jij je kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt? Dat gebeurt te weinig. Soms hebben werkgevers mooie pensioenregelingen, maar laten ze dat amper zien.

dat je bij hun hoort, dan kunnen zij de premie innen, ondanks het feit dat er een contract loopt bij een verzekeraar. Zij kunnen tot twintig jaar terug geld innen, dat kan hele grote financiële gevolgen hebben voor ondernemers. Er is zelfs een bedrijf omgevallen door de financiële claim die het pensioenfonds nog legde op die onderneming. Ze waren nooit aangesloten en dat moest wel. Dat is een groot risico. Op zulke onderzoeken richten wij ons als adviseurs. Voordat een nieuwe pensioenregeling wordt opgezet, maar ook bij twijfel kunnen wij kijken hoe het zit voor een bedrijf. Wat voor werkzaamheden verrichten ze allemaal? Vallen ze onder een bedrijfstakpensioenfonds? Zeker omdat de financiële consequenties heel groot kunnen zijn. De gemiddelde pensioenpremie is drieduizend tot vierduizend euro per werknemer per jaar. Stel je hebt veertig man in dienst dan gaat het per jaar al om 160.000 euro en als je dan vijf jaar terug gaat, is dat 800.000 euro.’


Baaz ICT

Financials

Exact Online: boekhouden was nog nooit zo simpel Je boekhouding in de cloud doen, was nog nooit zo gemakkelijk als met Exact Online. Hoewel dit product veel opties heeft, is het allesbehalve ingewikkeld. De financiële cockpit geeft je het overzicht dat je als ondernemer nodig hebt, maar ook specifiekere taken zijn mogelijk met Exact Online. TEKST REDACTIE

B

ij het openen van Exact Online heb je door de financiële cockpit meteen een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven. Allereerst zie je snel wat het actuele saldo is van je bankrekening of kas, wat de openstaande posten zijn in de verkoop en inkoop en het resultaat van het huidige jaar. Voor aanvullende informatie kun je naar beneden scrollen. Hier kun je bijvoorbeeld de banksaldo's van verschillende rekeningen zien, maar ook nieuwe afschriften importeren en nieuwe verkoopfacturen aanmaken. Helemaal onderaan staan de resultaten van het huidige jaar die vergeleken worden met het vorige boekjaar. Je kunt vergelijken per boekjaar of per maand, wat ook wordt weergegeven in een grafiek.

KOPPELINGEN Met Exact Online krijg je realtime inzichten in je boekhouding. Hierdoor kun je snel en efficiënt boekhouden, maar

er is veel meer mogelijk. Als je de boekhouding in de cloud doet, kun je de accountant toegang geven tot je gegevens. Op deze manier heeft hij inzicht in je inkomsten en uitgaven, wat een goede samenwerking bevordert. Hierdoor kan de accountant je beter adviseren over jouw financiële situatie. Ook kun je diverse services, zoals webshops en je tankpas, aan jouw online boekhouding koppelen. Maar ook het geïntegreerde relatiebeheer is erg prettig in gebruik. Niet alleen houd je op deze manier gemakkelijk overzicht, maar je krijgt ook betere inzichten

in je relaties en je hebt altijd toegang tot relevante informatie. Ook heb je controle over je verkopen en kun je effectieve marketing doen.

TO DO-LIJST Prettig is dat je in de financiële cockpit een to do-lijst hebt. Hier zie je meteen wat er nog gedaan moet worden in de categorieën algemeen, bank/kas, verkoop en inkoop. Zo is in één oogopslag duidelijk wat je bijvoorbeeld aan verkoop- en inkoopfacturen hebt staan en kun je meteen actie ondernemen. Maar ook algemene taken, zoals het doen van btw- en icp-aangifte staan op deze lijst, zodat je deze niet vergeet. Hierdoor zijn ouderwetse lijstjes niet meer nodig. Exact INFO Online helpt je overal aan herinneren, op het juiste PRIJS Vanaf €29,- per maand moment. De aangiften kun INFO www.exactonline.nl/ je overigens ook direct boekhouden Exact Online is nu dertig dagen vanuit Exact Online doen. gratis uit te proberen via de website van Exact. CONCLUSIE

'Maak betere beslissingen door realtime inzicht in de financiën'

Of je met een accountant werkt of je doet de boekhouding zelf, Exact Online maakt het voor beide partijen gemakkelijker. Het programma spreekt voor zich, het doorspitten van een gebruiksaanwijzing is dus eigenlijk niet nodig. Bovendien is het prettig dat je een breed scala aan diensten kunt integreren met Exact Online, waardoor je nooit meer hoeft te werken in veel verschillende programma's. Met Exact Online haal je een van de meest praktische boekhoudoplossingen in huis, waarmee je jezelf en je boekhouder ontzorgt.

BAAZ ICT SPECIAL | 69


Baaz ICT

Boekhouden

Het nut van online boekhouden De tijd van stapels papier op tafel en vele uren sorteren liggen ver achter ons. Boekhouden kan tegenwoordig

digitaal en dat biedt een hoop voordelen. Exact is één van de partijen die online boekhouden aanbied, namelijk via Exact Online. Wat zijn de voordelen van online boekhouden? TEKST REDACTIE

EXACT ONLINE Exact Online biedt op hun website het e-book 'Boekhouden: De basis van uw succes' aan. In het e-book wordt aan de hand van vier stappen uitgelegd wat de grootste voordelen van online boekhouden zijn en hoe je bruikbare inzichten uit allerlei cijfers kunt krijgen. Het e-book is gratis te downloaden op www.exactonline.nl/ebookboekhouden. TECHNOLOGIE De technologie biedt veel voordelen voor het boekhouden. Zo zijn er zijn verschillende tools, systemen, hardware en software waarmee je kunt werken. Bovendien kun je tegenwoordig ook in de cloud werken, wat alles net iets gemakkelijker maakt, doordat je geen hoge investeringen of langdurige implementaties hoeft te doen. Alle updates worden automatisch voor je gedaan. Maar voor welk boekhoudpakket en welke aanbieder ga je dan? Exact Online biedt software waarmee je realtime inzicht hebt in de financiën, je zaak op orde kunt houden door snel en efficiënt te boekhouden en de klanttevredenheid kunt verbeteren met geïntegreerd relatiebeheer. Bovendien heeft Exact Online ook mobiele applicaties, waardoor je altijd up-to-date bent. Exact Online is nu dertig dagen gratis uit te proberen via www.exactonline.nl/ boekhouden

70 | BAAZ ICT SPECIAL

O

nline boekhouden biedt veel voordelen ten opzichte van de traditionele manier. Het grootste voordeel is dat je snel up-to-date bent en je altijd en overal je financiën kunt inzien. Wanneer je precies weet hoe je ervoor staat, is het gemakkelijker om de juiste beslissingen te nemen. Denk bijvoorbeeld aan het doen van investeringen; up-to-date zijn, is dan een vereiste. De visie van Exact op online boekhouden is dat goede software met een financiële cockpit komt. Binnen deze cockpit krijg je in één oogopslag zicht op jouw financiële situatie. Ook word je er automatisch aan herinnerd wanneer het tijd is om je btw-aangifte te doen.

KLANTRELATIES OP ÉÉN CENTRALE PLEK De mogelijkheid om je klantrelaties op één plek online op te slaan, zorgt dat iedereen met dezelfde informatie kan werken, waardoor je onduidelijkheden voorkomt en meer inzicht in je relaties krijgt. Ook heeft CRM in Exact Online het voordeel dat je controle hebt over je verkopen en je effectieve marketing kunt bedrijven. Dit houdt in: betere omzetvoorspellingen en meer leads. Offertes kun je bovendien automatisch omzetten naar facturen, projecten of verkooporders. Dit scheelt een hoop tijd en voorkomt fouten.

DIGITAAL ARCHIEF Het automatiseren van het facturatieproces is één van de voordelen van online boekhouden. Hierdoor verstuur je altijd op tijd foutloze facturen. Bovendien kun je ook

betalingen invoeren en controleren, waarmee je tijd, geld en moeite bespaart. Het is mogelijk om de gehele administratie te digitaliseren, zodat je een digitaal archief kunt aanleggen. Exact Online biedt ook een mobiele applicatie aan, waarmee je bijvoorbeeld bonnetjes kunt inscannen, zodat deze direct in het digitale archief te vinden zijn. Daarnaast is het mogelijk om je boekhouding te koppelen aan het internetbankieren. Je bankafschriften staan dan automatisch in Exact Online.

ONLINE WERKEN MET EEN ACCOUNTANT Met een dergelijk centraal opslagpunt in de cloud heb je altijd en overal de juiste informatie beschikbaar, dit is niet alleen de informatie van je klanten. Ook voor een accountant is online boekhouden ideaal. Door je boekhouding in de cloud op te slaan, hebben zowel jij als je accountant altijd toegang tot de gegevens. Zelfs het koppelen van allerlei services, zoals je tankpas of webshop, aan Exact Online is mogelijk. Op deze manier laat je alle gegevens automatisch uitwisselen met je administratie. Zo zijn bezoekjes aan je accountant en het heen en weer sturen van back-ups niet meer nodig. Je accountant heeft op elk moment een volledig overzicht van alle belangrijke informatie. Vervolgens kan hij op een moment dat het hem uitkomt er voor zorgen dat alle administratie klopt. Ook kan hij altijd jouw btwaangifte doen, invoerwerk (laten) automatiseren en je op ieder moment van de dag de laatste stand van zaken laten zien.


Baaz ICT

Baaz #100

ViaCloud Secure Dropbox™ Baaz 100 Als gebruiker van cloudservices

BAAZ #100

wil je er wel zeker van zijn dat je altijd en overal bij je bestanden kunt en dat deze ook veilig staan. Dé oplossing voor bedrijven om Dropbox veilig en gecontroleerd te kunnen gebruiken is Secure Dropbox™ van Thru. Eenvoudig te gebruiken zonder dat enige training vereist is. Ga voor meer informatie naar www.SecureDropbox.nl

Geen zorgen over de veiligheid van de documenten die verzonden zijn naar andere Thru Dropbox gebruikers

Meldingen ter bevestiging wanneer een Thru gebruiker het document daadwerkelijk heeft geopend

Bestanden worden gecontroleerd op virussen om ervoor te zorgen dat alle geüploade bestanden veilig zijn

Thru registreert de tijd, e-mail, het IP-adres en andere gegevens voor het volgen en controleren van elke upload

Meerdere upload mogelijkheden waaronder Browser, Java, HTML5, en ActiveX

Biedt gebruikers de mogelijkheid om bestanden van elke grootte of bestandstype veilig te ontvangen van externe gebruiker

Klanten of partners kunnen een versleuteld bericht meesturen BAAZ ICT SPECIAL | 71


Baaz ICT

Marketing

Alles of niets

Digitaal is meer dan Facebook

Hoe zorg je er als ondernemer voor dat je de meeste inkomsten uit je business haalt? Tegenwoordig heb je diverse mogelijkheden om je onderneming in de spotlight te zetten: social media, maar ook de klassieke manier blijft nog steeds aantrekkelijk. Hoe combineer je digitaal en klassiek ondernemen optimaal en waar moet je vooral op letten? Wij spraken Prof. Dr. Steve Muylle, die voor de Vlerick Business Acadamy een lezing gaf over 'Digital beyond the obvious'. TEKST JOOSHUA FRANSSEN

W

instgevend blijven als bedrijf, dat is het belangrijkste. Hoe je dit doet, maakt niet uit. De oude vorm van ondernemen begint langzaam te veranderen. De integratie van digitale diensten, zowel social media als applicaties in je onderneming zijn van belang. Ze bieden je tools om de markt aan te spreken, zonder daar gigantische stappen voor te nemen. Maar hoe zorg je ervoor dat je winstgevend bent? Het is geen gemakkelijke taak, maar het is wel mogelijk. PARTNER Professor Muylle is partner en professor aan Vlerick Business School, voorzitter van het expertisedomein marketing en programmadirecteur van de Executive Master Class in Business-to-Business Marketing & Sales. Hij focust zijn onderzoek op digitale strategie en industriële marketing. Zijn onderzoeksagenda omvat werk met toonaangevende bedrijven zoals BNP Paribas Fortis, Cisco, Merck Sharp & Dohme en Procter & Gamble. Op basis van zijn uitgebreide expertise in marketing en e-business is hij een veelgevraagde en gewaardeerde lesgever in opleidingsprogramma’s van grote bedrijven, waaronder DSM, Philips, USG People en 3M. Daarnaast is professor Muylle Thought Leader bij CriticalEye, een internationale community van leiders met als doel businessuitdagingen over sectoren heen aan te pakken door peer-to-peer debat en discussie.

72 | BAAZ ICT SPECIAL

van ondernemers een sprong wagen. Ze hebben een Facebook- en webpagina, doen wat met Twitter of Instagram en dat is het. Je moet als ondernemer er volledig in stappen of anders gewoon niet', vertelt Steve resoluut. 'Maar het probleem is dat niemand echt zijn kop boven het veld uit durft te steken; er hangen teveel risico's aan, niet het hele bedrijf staat erachter, kortom: ze gaan er niet volledig voor en doen maar wat. Voor de kleine ondernemer zal het gemakkelijker zijn deze stappen te nemen, zij kunnen zelf de lijnen uitzetten en beheren. Een corporate heeft het lastiger, daar heb je vaak STEVE MUYLLE - DIGITAL BEYOND THE te maken met een 'Board of Directors' die OBVIOUS In Amsterdam gaf Steve een het voor het zeggen heeft. Een dergelijk lezing tijdens de Vlerick Business Acadabedrijf moet van bovenuit worden aangemy. Zijn lezing, 'Digital stuurd om er volledig op beyond the obvious', in te stappen. Dus het 'Je moet als gaat over hoe digital moet niet ergens vanaf ondernemer er echt kan bijdragen tot een marketingafdeling de strategie en groei van volledig in stappen of beslist worden. Zo'n afjouw bedrijf. Hij vertelde anders gewoon niet' deling zal nooit genoeg over het belang, effect middelen kunnen realien risico van het (in) seren om het echt succorrect integreren van cesvol te maken en zal 'digital' in je onderneming. 'Het belang bij de hoogste afdeling moeten aanklopvan 'digital' is meer dan wat iedereen pen om dit te kunnen verwezenlijken.' tegenwoordig denkt en doet', begint Steve. 'We zien steeds meer ondernemers STRATEGIE Het is duidelijk dat de onderde stap nemen om hun marketing en nemer een 'all or nothing'-mentaliteit moet strategie te digitaliseren, maar het zet hebben om dit succesvol te maken. Maar geen zoden aan de dijk. Wat er nu, in grodit betekent niet dat je als een kip zonder te lijnen, op gebied van 'digital' gebeurt, kop meteen alles moet laten vallen. ‘Zorg heeft het meeste weg van een vorm van dat je een waterdichte strategie hebt. kuddegedrag.' Weet welke lijnen je wilt uitzetten, waarom je het doet en vooral waarvoor. Als ALL OR NOTHING De voorbeelden die je honderd procent achter je marketingSteve ons geeft, verklaren meteen waarstrategie staat en er alle middelen voor om het op kuddegedrag lijkt. 'Je ziet tal hebt, dan kun je veel meer dan wanneer


je uit een klein 'restenpotje' je budget moet halen en het daar mee moet doen. Maar het belangrijkste is dat de strategie die je uitzet je klanten voorziet. Een verbetering in je product, communicatie en assortiment kan een hoop betekenen voor jou en je onderneming. Marketing en innovatie zijn het bedrijf; alle overige afdelingen behouden of verkopen het.

VOORZIE JE KLANTEN 'Het allerbelangrijkste wat je als ondernemer niet mag vergeten, is dat je klanten verantwoordelijk zijn voor je omzet dan wel inkomsten. Afhankelijk van het type ondernemer dat je bent, heb je vervolgens verschillende manieren om je klanten te

triggeren', zegt Steve. 'Waarom zou een klant die iets online koopt een saaie bruine doos thuisgestuurd moeten krijgen, terwijl je in de winkel een fancy tasje krijgt, maar wel hetzelfde bedrag betaalt? Het draait de laatste jaren voornamelijk om beleving', maakt Steve duidelijk. 'Klanten zijn op zoek naar een bepaalde beleving, een feeling, een connectie met jou, je product en wie je bent.' Kijk bijvoorbeeld naar Nespresso. Hun speciale Nespresso-club geeft de klant een speciaal gevoel, een idee van exclusiviteit. Voeg daar een loyaliteitsprogramma aan toe en je klanten blijven langer trouw en zijn minder geneigd over te stappen. 'Het mooiste is dat elke ondernemer dit kan doen. Maak en leg contact met je klanten, of dit via e-mail, Facebook, Instagram is, dat maakt niet meer uit. Voorzie je klanten en zie ze niet langer als de melkkoe die je bedrijf in stand houdt, maar als mogelijkheid je bedrijf gezond te houden.' Om dit succesvol te doen, is er ĂŠĂŠn ding in elk geval duidelijk volgens Steve. 'Ga er voor honderd procent voor en zorg dat het bij jou, je bedrijf en de onderneming past, pas dan kun je digitaal succesvol integreren en ben je gereed voor de toekomst.'

'Het belang van 'digital' is meer dan wat iedereen tegenwoordig denkt en doet'

BAAZ ICT SPECIAL | 73


Baaz ICT

Ethics

Het verraad van de techniek* Bij de

research voor dit artikel stuitte ik op een uitspraak waar ik als ethicus van gruwelde. Een mij onbekende ict’er, Alexander Brinkman (sorry Alexander), vroeg zich af of de gemiddelde programmeur inzicht moet hebben in ethische vragen: ‘Voor die programmeur is vooral gezond verstand belangrijk en liggen de ethische vragen waarschijnlijk meer aan de kant van het management.’

BUSINESS CARD

Naam Koos Hoogland Leeftijd 67 Functie Directeur Hoogland C.S., fiscale en juridische adviseurs o.z., directeur Stichting Hoogland Custodes, business ethics / integriteitszorg Opleiding Nederlands recht, Rijksuniversiteit Groningen Belangrijkste skills/ vaardigheden Kent de schoonheid van wetten, maar werkt liever met mensen Locatie Deventer Website www.hooglandcs.nl info@hooglandcustodes.nl Als directeur en eigenaar van Hoogland C.S. fiscale en juridische adviseurs en directeur van de stichting Hoogland Custodes te Deventer, heeft Koos Hoogland jarenlange ervaring in het oplossen van vastgoedpuzzels, juridische procedures en het leveren van advies. Daarnaast houdt hij zich graag bezig met bedrijfsethiek. Elke editie bespreekt Koos een casus die hij is tegengekomen.

74 | BAAZ ICT SPECIAL

elukkig voor Alexander gebruikt hij in deze quote het woord ‘waarschijnlijk’, waaruit blijkt dat hij toch enigszins het ridicule van zijn uitspraak inziet. Alexander zit waarschijnlijk te veel te gamen en miste daardoor het Zembla programma op 2 oktober jl. dat aandacht besteedde aan het frauderen door Ordina met enkele aanbestedingen van de overheid tussen 2005 en 2010. Een klokkenluider verschafte ZEMBLA een usb-stick met daarop belastende bedrijfsgegevens. Een koersval was het directe gevolg van deze actie, om van verdere imagoschade maar niet te spreken. De specialist in financieel onderzoek naar ict-ondernemingen Adriaan Mey legt de oorzaak bij een verziekte bedrijfscultuur in de IT-sector en de overheid: ‘Omkoping, corruptie, aanbestedingsfraude, schenden van geheimhoudingsplicht, vragen om ‘tegenprestaties’ bij het gunnen van een opdracht; het televisieprogramma heeft de eerste contouren geschetst van strafbare fraude en bedrog bij de overheid en grote bedrijven in de IT-sector. Mannen die elkaar frauduleus de bal toespelen en concurrentie proberen uit te sluiten.’

MOREEL LASTIGE SITUATIES Nu kun je natuurlijk, net als Alexander, zeggen: ‘Wat heb ik daar als ict’er, zzp’er of mkb’er mee te maken? Dat is het werk van de grote jongens, dat kom ik in mijn praktijk niet tegen.’ Toch word ook jij in je werk dagelijks geconfronteerd met situaties, vragen en/of dilemma’s die een antwoord op ethisch gebied vereisen. Om een paar alledaagse voorbeelden te

*titel van het televisieinterview met Jacques Ellul (1992)

noemen: Bouw jij je producten exact zoals je je cliënt hebt beloofd of bespaart een ‘short-cut’ je een hele hoop werk? Zijn de IT-oplossingen die jij implementeert wel voldoende bewezen en beschreven? Heb je weleens een ‘bommetje’ in programmatuur ingebouwd om betaling van een lastige cliënt te garanderen? Hoe ga je om met de auteursrechten van de verschillende programma’s die jij gebruikt? Is de privacy van collega’s, cliënten of je baas bij jou veilig? Ga je zorgvuldig om met alle vertrouwelijke bedrijfsgegevens die je voor de uitvoering van je taak als ict’er ter beschikking zijn gesteld? En hoe zit dat in relatie met

‘Het is niet zo dat alles wat mag ook kan’ je thuissituatie? Vertel je thuis nooit iets wat je op je werk hebt gezien of gehoord? Kortom, ook jij komt moreel lastige situaties tegen. Het is niet zo dat alles wat mag ook kan. Regels en voorschriften zijn vaak algemeen geformuleerd en bieden weinig houvast in situaties die vaak gevarieerder kunnen zijn. Of de ontwikkelingen gaan zo snel dat de regelgeving dat niet kan bijhouden. Er zullen altijd meer situaties zijn dan regels. Het is niet mogelijk alles van tevoren dicht te timmeren. De ethicus Henk van Luijk heeft een zeven stappenmodel ontwikkeld waarin je zowel vooraf al je de dilemma’s op je af ziet komen, als achteraf wanneer je je alsnog afvraagt of je handelswijze wel de juiste was, of op het moment zelf kunt nagaan wat ethisch de beste beslissing is. In het boekje ‘Bewustwording van integriteit: wat te doen?’ van Peter Pover in de serie Cahiers Integriteit


‘De grote ethische vraag van dit moment is natuurlijk: is in de huidige maatschappij de persoonlijke levenssfeer van de burger nog wel te waarborgen?’

van de Stichting Hoogland CustodeS (uitgave SDU) lees je de zeven stappen.

PERSOONLIJKE LEVENSSFEER WAARBORGEN De grote ethische vraag van dit moment is natuurlijk: is in de huidige maatschappij de persoonlijke levenssfeer van de burger nog wel te waarborgen? Ik verwijs daarbij naar het Elektronisch Patiëntendossier, de ov-chipkaart en de slimme energiemeter. Wordt het gebruik van ‘big data’ en de daaruit verkregen informatie wel op een toelaatbare manier toegepast? Big Data hebben een dusdanige omvang en complexiteit dat daaruit business trends, aankoopgedrag, uitbraak epidemieën en verkeerscondities te signaleren zijn. Datawarehouses sorteren de door ons op zoekmachines opgevraagde informatie alvast voor. Het TNO, samen met het Privacy & Identity Lab, behoort tot een consortium die een intelligent systeem (VIRTUOSO) voor de beveiliging van de buitengrenzen van de Europese Unie bouwt. Alle politie-, justitie-, douane-, en andere

overheidsdiensten van de EU-landen delen hun informatie. TNO gaat er prat op dat in dit project privacy en ethiek een gelijkwaardige plaats hebben gekregen naast technologie. Maar digitaal burgerschap brengt niet alleen zegeningen. Mij doet het voorlopig nog denken aan Orwells ‘1984’, maar dan in verhevigde vorm. Zolang de privacy niet daadwerkelijk is gegarandeerd, is de kans op misbruik door overheden, zorgverzekeraars, providers, criminelen en andere onverlaten reëel aanwezig. Velen zijn zich nog te weinig bewust dat technologie niet neutraal is. Techniek bepaalt wat we doen, hoe we denken en hoe we leven. De invloed van ict op school, werk en samenleving is groot en daarmee dus ook de macht en de verantwoordelijkheid van ict’ers. In zijn boek ‘De machine voorbij’ schrijft filosoof Maarten Coolen over de interactie tussen mens en machine: ‘Het principe van de informatietechniek, de zelfregulering, (….) is eveneens werkzaam in de technieken die betrekking hebben op het reguleren

van de omgang tussen mensen onderling en van de omgang van het individu met zichzelf.’ De door mij zeer bewonderde in 1994 overleden Franse theoloog Jacques Ellul zei in 1992 in een televisie-interview: ‘De techniek verdraagt niet dat men haar beoordeelt. Dat wil zeggen, de technici verdragen niet dat men een ethisch oordeel geeft over waar zij mee bezig zijn. En het hebben van ethische oordelen, morele oordelen, spirituele oordelen, dat was de hoogste vrijheid van de mens. Dus ik ben beroofd van mijn hoogste vrijheid. Dat wil zeggen, ik kan alles wat ik wil over de techniek zeggen, maar dat zal technici een worst wezen. Ze zullen niets veranderen aan wat ze bezig zijn te doen, aan wat ze besloten hebben te doen, waartoe zij geconditioneerd zijn te doen. Want de technicus is niet vrij; hij is geconditioneerd. Hij is geconditioneerd door zijn scholing, door zijn beroepspraktijk en het doel wat hij wilt bereiken. Hij is helemaal niet vrij in de uitoefening van de techniek, hij doet wat de techniek eist. Daarom denk ik dat er een totaal conflict is tussen de vrijheid en de techniek.’ Bij deze constatering zinkt het probleem van die vermaledijde phishingmails helemaal in het niet. BAAZ ICT SPECIAL | 75


Baaz ICT

Jong Ondernemen

S-Charger

Jonge ondernemers met wilde toekomstplannen Wat begon als een student company, ontstaan tijdens een project van Jong Ondernemen, groeide uit tot een goedlopend bedrijf. De drie jonge oprichters en eigenaren van S-Charger, Marten-Jan Boele, Joost Eggebeen en Rineke Wakker, hebben één doel voor 2015: ‘We willen dé oplaadspecialist van Nederland worden.’

Marten-Jan Boele (19), Joost Eggebeen (19) en Rineke Wakker (19) Bedrijf S-Charger Product Externe opladers voor smartphones Functie Eigenaren en oprichters Sinds wanneer Zomer 2013 Website www.s-charger.nl

TEKST JONI HENDRIX

I ‘

n het tweede jaar van hun studie aan het Hoornbeeck College in Rotterdam kregen Marten-Jan, Joost en Rineke de mogelijkheid om met de hulp van school en Jong Ondernemen een eigen bedrijf te starten. Ze schreven zich met een groep van zeven studenten in voor het vrijwillige Student Company-project. Eind 2012 begonnen ze aan het project. ‘Je gaat voor een jaar een product of dienst verzinnen dat je op de markt wilt brengen’, begint Joost. ‘We zijn met z’n zevenen om de tafel gaan zitten voor een flinke brainstormsessie. We vroegen ons af welke problemen je iedere dag tegen kunt komen. Ineens kwamen we uit bij het bekende probleem dat je smartphone vaak leeg is, precies op het moment wanneer er geen oplaadpunt in de buurt is.’ De groep ging op zoek naar een oplossing en vond deze op internet: ‘Externe opladers! We testten verschillende soorten opladers, deden marktonderzoek en uiteindelijk viel onze keuze op de S-Charger.’

NIET ZOMAAR WEGGOOIEN Jong Ondernemen faciliteerde tijdens het tien maanden durende project alles voor de ondernemers. Ze konden hun bedrijf starten zonder dat ze naar een notaris moesten. Het hele jaar door stonden ze op markten en beurzen en regelde 76 | BAAZ ICT SPECIAL

Jong Ondernemen mediawe naast een externe oplader voor aandacht voor het project. Tijdens een smartphone ons ook gaan deze periode hebben de jonge richten op externe opladers voor ondernemers veel mooie dingen onder meer laptops en tablets. meegemaakt. ‘We hebben een heel Begin 2015 ligt de focus nog wel gaaf jaar gehad. Zo hebben we een op de smartphone, maar daarna S-Charger aan minister-president gaan we ons richten op andere Mark Rutte mogen overhandigen, mobile devices. We willen dé hebben we enorm veel verkocht en specialist worden in het opladen ontvingen we de prijs voor Student van mobile devices, de nummer Company Of The Year 2013. In één van Nederland. De markt die maanden hebben we veel ontwikkelt zich snel en daarom opgebouwd. We zagen dat er nog moeten wij ook snel handelen. veel vraag was naar dit product en Ik durf te zeggen dat het ons er waren veel kansen, dit wilden allemaal gaat lukken!’, zegt Joost we na het project niet allemaal overtuigend. Daarnaast gaan ze zomaar weggooien. Martenzich niet alleen meer op Nederland Jan, Rineke en ik besloten in de richten, maar ze willen met hun zomer van 2013 om het bedrijf opladers ook de buitenlandse met z’n drieën door te starten, de markt veroveren. Ze hebben andere vier hebben we al contacten met uitgekocht. We kozen bedrijven in Duitsland JONG ONDERNEMEN ervoor om een bv te en België. starten.’ Ondernemen leer je door het te

TOEKOMSTPLANNEN Het afgelopen jaar is goed verlopen voor de drie ambitieuze ondernemers en het is tijd om vooruit te kijken. ‘In 2015 willen we de focus leggen op wederverkopers. We willen dat onze opladers in veel winkels komen te liggen. De S-Charger ligt inmiddels in 225 KPN-winkels, maar ons doel is om het uit te breiden. Verder willen

doen! Bovendien moet je eraan geroken hebben om te weten hoe het voelt. Stichting Jong Ondernemen inspireert en stimuleert jongeren in Nederland te bouwen aan een ondernemende toekomst. Dat doen ze via praktijk- en ervaringsgerichte programma’s voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit. Hun kracht? Netwerken, verbinden en organiseren. Zo bieden ze jongeren een unieke ondernemerschapservaring die levens verandert. De levens van deze starters zijn ook veranderd door de programma’s van Jong Ondernemen. Lees hun verhalen en raak geïnspireerd! Meebouwen aan een ondernemende toekomst? Kijk op www.jongondernemen.nl en word begeleider of sponsor.

BLIJ MET JONG ONDERNEMEN Nog

iedere dag zijn de drie jonge ondernemers blij dat ze door zijn gestart met de student company. ‘We zijn Jong Ondernemen echt dankbaar voor de kansen die we hebben gekregen, zonder hen was ons bedrijf er nu niet geweest. Het was een goede springplank naar het ondernemerschap’, zegt Joost enthousiast.


A FRIK D È A I A L I ST ! S P EC

Kenia Tanzania Madagaskar Seychellen Mauritius Zuid-Afrika Oeganda Zimbabwe Namibië Botswana Mozambique Zambia

SAFARI IN AFRIKA? Ruim 100 inspiratiereizen vindt u op www.jambo.nl en in onze brochure of bel met onze Afrika specialisten op 020-2012740 voor een reis op maat.

Al 28 jaar dé specialist Rusland | Oekraïne | Georgië | Armenië | Baltische landen

Maatwerkreizen • Groepsreizen • Individuele reizen • Cultuurreizen City-trips • Riviercruises • Trans Siberië Express • Fly & drives Combinatiereizen door meerdere landen mogelijk Vraag nu de gratis brochure aan!

Rusland • Baltische

landen • Oekraïne •

2 0 14

Georgië • Armenië

telefoon: 020 – 2012777 | e-mail: info@bolsjoj.nl | internet: www.bolsjoj.nl


Baaz ICT

Ondernemen

‘Volgend jaar willen we de één miljoen omzet aantikken’ Ruim twee jaar geleden begon Tim de Visser met zijn bedrijf ChefPlaza, een marktplaats voor chefs en cateraars aan huis. Het bedrijf loopt op dit moment goed, iedere maand groeit het met vijftien tot twintig procent. Dit komt mede doordat Tim deel heeft genomen aan het Get Started programma van het Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE) afgelopen zomer. TEKST JONI HENDRIX

et idee voor ChefPlaza ontstond een aantal jaren geleden toen Tim samen met een vriend aan het brainstormen was. ‘We bedachten ineens: “Je hebt hele grote marktplaatsen, zoals eBay en Marktplaats, maar je hebt ook succesvolle nichemarktplaatsen, zoals Funda en Autoscout24. Maar er bestaat voor veel niches nog geen succesvol platform.” Toen hebben we lijsten gemaakt met niches waarvoor er destijds nog geen platform was: schoonmaken aan huis, kledingreparatie, health & beauty, kappers aan huis, huiswerkbegeleiding en bijles, kinderopvang en catering.’ Uiteindelijk kozen ze voor een marktplaats voor chefs en cateraars aan huis, omdat dit het beste bij hen paste en omdat de marges per opdracht relatief hoog zijn bij catering. ‘Dat betekent dat je eerder tussen kunt springen als intermediair. Het bedrijfsmodel van marktplaats en agentuur voor chefs, kan als het efficiënt genoeg is, daarna altijd nog op andere markten als verhuizers of bouwvakkers losgelaten worden’, licht Tim toe.

GET STARTED PROGRAMMA In de eerste twee jaar heeft Tim met zijn team, dat toen uit drie mensen bestond, het bedrijf helemaal zelf opgezet. Na een tijdje verlieten twee 78 | BAAZ ICT SPECIAL

Tim de Visser In februari 2012 richtte Tim ChefPlaza op, een marktplaats voor chefs en cateraars aan huis. De website is sinds augustus 2012 live. Eerst bestond het team uit drie personen, maar voor de liefde en omwille van een ongeval verlieten twee teamleden de groep en bleef Tim alleen over. Hij wilde door met het bedrijf en koos er in maart 2014 voor om fulltime voor ChefPlaza te gaan. Dankzij het Get Started programma van het ECE bevestigde hij zijn nieuwe ideeën voor zijn onderneming. Niet lang daarna kreeg hij ook een team van zes man bij elkaar om deze ideeën werkelijkheid te maken. www.chefplaza.com

mannen om persoonlijke redenen het team en bleef Tim alleen over. alles gaan regelen voor chefs. ‘Wij In maart 2014 koos hij ervoor om zijn goed in het omzetten van aanfulltime voor zijn bedrijf te gaan. Hij vragen in opdrachten. Het idee dat zag dat de concurrentie veel gratis we alles voor een chef gaan regelen, aandacht kreeg. ‘Dat wilde ik ook’, heeft goed uitgepakt. Vanaf septemvertelt Tim. ‘Ze hadden aan een ber zijn we hiermee aan de slag geincubatorprogramma mee gedaan en gaan. Inmiddels hebben we twaalf toen dacht ik: “Hé, ik moet ook zulke chefs waarvoor we alles doen, zoals ondersteuning vinden.” Na een tijdje het maken van offertes, opdrachten zoeken kwam ik terecht bij het ECE. aannemen en de telefoon opnemen. Ik heb me meteen aangemeld.’ AfgeWe zijn een soort agent van hen gelopen zomer nam Tim deel aan het worden. Zo kan de chef zich volledig Get Started programma. Tien weken richten op het koken.’ lang ging hij aan de slag met nieuwe ideeën voor zijn onderneming. ‘DoorPLANNEN 2015 dat ik aan dit programma deel heb Afgelopen jaar was een goed jaar genomen, ben ik erachter gekomen voor ChefPlaza, wat zijn de plannen dat het idee dat ik had ook haalbaar voor 2015? ‘We zouden graag de was. Verder heeft het een enorme één miljoen omzet aantikken. Ook uitbreiding van m’n netwerk opwillen we meer chefs overhalen geleverd, je leert heel veel mensen om alles door ons te laten regelen kennen. Je kunt met zodat de groep groter andere ondernemers wordt dan twaalf. In ECE GET STARTED over je ideeën praten totaal hebben we ruim en dat is erg nuttig.’ driehonderd chefs in Het Erasmus Centre for ons bestand die af Entrepreneurship organiseert ALLES REGELEN en toe een opdracht veel evenementen voor ondernemers, waaronder het VOOR CHEFS doen en we hopen Get Started programma. In tien Tijdens het Get Started dat we volgend jaar weken krijgen ondernemers de kans om hun ideeën uit te programma kwam Tim voor ongeveer veertig werken en te kijken of deze erachter dat hij meer procent van deze chefs levensvatbaar en de moeite kon doen dan alleen alles mogen regelen. waard zijn. Tijdens deze weken krijgen ze een werkplek op een marktplaats zijn We hebben de mensen de ECE Campus en hebben ze voor chefs en cateraars en de plannen om deze toegang tot de expertise van de ruim 250+ ECE leden. Het aan huis. Hij wilde met doelen te verwezenlijprogramma heeft tot doel om bij zijn team, dat inmiddels te dragen aan het succes van de ken, dus het gaat ons uit zes mensen bestaat, ondernemer binnen zijn startup. gewoon lukken!’


Baaz ICT

Automotive

Automotive techtrends voor 2015 Nieuwe technologie in bolides De tijd van

de vierliter benzineslurpende bolide met 300 of meer pk's is voorbij. De hybride auto is een feit en elektrische auto's zijn in opkomst. Dit betekent niet dat de klassieke verbrandingsmotor zal verdwijnen. Nee zeker niet, maar alles wordt wel zuiniger, compacter en voorzien van de nieuwste tech-snufjes. Wat zijn de trends voor 2015? TEKST JOOSHUA FRANSSEN

et de integratie van besturingssystemen in auto's is er een nieuwe wereld geopend qua mogelijkheden. Een auto is niet langer een 'dom' voorwerp dat op vier banden staat. De tijd dat de ECU in een auto het meest geavanceerde onderdeel was, is inmiddels voorbij. Auto's kunnen zelf inparkeren, houden je dode hoek in de gaten en zijn tegelijkertijd een baken van entertainment, informatie en comfort geworden.

LANE CHANGE ASSIST

In 2015 zullen autofabrikanten steeds meer modellen voorzien van onder andere 'Lane Change Assist'-technologie, ook wel LAC genoemd. LAC is ĂŠĂŠn van de nieuwe ontwikkelingen wat betreft het verbeteren van veiligheid. Vrij vertaald is LAC een rijbaanwisselassistent, maar het helpt niet autonoom van rijbaan wisselen, het helpt je verkeer in de gaten te houden dat je normaal zelf

de rijbanen naast je in de gaten en let op achterliggend verkeer. Het systeem geeft de bestuurder een waarschuwing wanneer wisselen van rijbaan onverstandig zou zijn. Een van de nieuwe modellen die een dergelijke oplossing biedt is de nieuwe 2015 Subaru Outback.

PARK ASSIST

Een van de trends die in 2015 verder door zal zetten is 'Park Assist'. Het afgelopen jaar zijn er enkele automodellen verschenen die, zonder tussenkomst van de bestuurder, autonoom kunnen (in) parkeren. Ook dit is een gevolg van de doorontwikkelingen in de

autotechnologie. Een paar jaar geleden waren parkeersensoren de eerste stap, maar nu is het uitgegroeid tot een systeem op zichzelf. Parkeren zal de komende jaren dus geen enkel bezwaar meer mogen zijn, als je een auto hebt met Park Assist.

TURBO'S EN INJECTIE over het hoofd zou zien. LAC biedt een oplossing waar menselijk falen vaak schuilt, namelijk de dode hoek en het inschattingsvermogen. Het ingebouwde systeem houdt

compacte formaat betekent vermogenverlies, maar een turbo vangt dit op. Combineer dit met een gunstig benzineverbruik en het is win-win. We verwachten

dan ook in 2015 nog meer ontwikkelingen op het gebied van zuinige turbo-modellen en injectie-technieken.

APPLE CARPLAY EN ANDROID AUTO

De markt voor mobiele integratie gaat verder dan alleen wearables en gadgets, ook je bolide krijgt een heuze upgrade in de vorm van een operating system. De integratie van deze systemen moet het makkelijker maken voor gebruikers en fabrikanten om de beleving van 'infotainment systemen' te verbeteren. Heb je een Android- of Apple-smartphone, dan weet je hoe alles werkt. Waarom opnieuw het wiel uitvinden als hetzelfde besturingssysteem ook in een auto kan werken?

Kleiner, sterker en zuiniger. De trend van dit jaar zal in 2015 verder doorgezet worden. Motorblokken worden kleiner en compacter gemaakt en vaak voorzien van een turbo of misschien zelfs twee. Het BAAZ ICT SPECIAL | 79


Baaz ICT

Marketing

Marktplaats Zakelijk: voor elke ondernemer partner in business Marktplaats is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot het grootste

handelsplatform van Nederland. Dagelijks bezoeken 1,3 miljoen potentiĂŤle kopers de website en dat maakt Marktplaats ook voor ondernemers razend interessant. Bijna veertig procent van de bezoekers zoekt wel eens bewust naar nieuwe artikelen, eveneens zoveel heeft wel eens een nieuw product gekocht op Marktplaats. Joep Hutschemakers, directeur Media en Partnerships, en Douwe Verberne, hoofd MKB van Marktplaats, vertellen meer over de mogelijkheden die Marktplaats ondernemers biedt. TEKST REDACTIE

en helder overzicht van alle zakelijke advertentiemogelijkheden is terug te vinden op de vernieuwde website Marktplaatszakelijk.nl. Hutschemakers: 'Met deze zakelijke website willen we met heldere, beknopte informatie en interessante cases ondernemers inspireren en overtuigen van de kracht van Marktplaats. Of het nu gaat om webwinkeliers, retailers, autodealers of een grote adverteerder; de beste advertentieoplossing voor iedere onderneming is meteen duidelijk.'

MARKTPLAATS ADMARKT: IDEAAL VOOR RETAILERS EN WEBWINKELS De Admarkt Topadvertenties, die boven de reguliere

'Marktplaats Aanbieding vereist geen opstartkosten of andere investeringen vooraf' 80 | BAAZ ICT SPECIAL

consumentenadvertenties staan, vallen direct op aangezien ze bovenaan de lijst met zoekresultaten staan. Douwe Verberne, hoofd MKB van Marktplaats: 'Mensen komen naar Marktplaats om een goede deal te sluiten en zijn steeds vaker op zoek naar nieuwe producten. De keuze tussen tweedehands of nieuw is vaak nog niet beslist, die wordt pas ter plekke - op basis van het aanbod - gemaakt. De voornaamste redenen om voor een nieuw product te kiezen, zijn een scherpe prijs en dat een product niet tweedehands wordt aangeboden. Ook zekerheid over het snel en in goede staat ontvangen van de bestelling speelt mee bij de keuze voor nieuw. Als je als ondernemer prominent met je product tussen de zoekresultaten staat en een aantrekkelijk

aanbod hebt, kun je daarom zomaar hoge verkoopcijfers genereren.' De kosten van adverteren via Admarkt zijn variabel en geheel zelf te bepalen. Belangrijk is de klikprijs die wordt ingesteld, dit is het bedrag dat wordt betaald voor een doorklik naar een advertentie. De hoogte van de klikprijs bepaalt de positie van de advertentie in de zoekresultaten; bovenaan op de eerste pagina of wat lager in de lijst van zoekresultaten. Verberne: 'Maar de klikprijs is niet het enige dat telt. Om de site zo aantrekkelijk mogelijk te houden voor bezoekers en hen relevante advertenties in de zoekresultaten te garanderen, is ook de aantrekkelijkheid en populariteit van de advertentie belangrijk. Ontvang je nauwelijks kliks op jouw advertentie omdat de beschrijving of


Douwe Verberne hoofd MKB en Joep Hutschemakers, directeur Media en Partnerships van Marktplaats

titel niet duidelijk genoeg is, dan zal je sneller naar beneden zakken. Een goede advertentie met mooie foto’s loont. Voor Admarkt geldt: krijg je geen kliks op je advertentie, dan betaal je niks. Zo simpel is het.'

MARKTPLAATS AANBIEDING Een grote restpartij op voorraad of nieuwe producten promoten bij een groot publiek? Dat kan via Marktplaats Aanbieding. Hutschemakers: 'Marktplaats Aanbieding is een dagelijkse aantrekkelijke aanbieding die op de homepage van Marktplaats staat en via e-mail en social media aan ruim 850 duizend geïnteresseerde ontvangers wordt gestuurd. Het gaat hierbij

om producten die voor een korte periode met een flinke korting worden aangeboden, zoals familieuitjes, elektronica en producten voor in huis. Kortingen lopen op tot ruim zeventig procent, dus de aanbiedingen worden doorgaans met veel interesse door de ontvangers bekeken. De kracht van Marktplaats Aanbieding is dat je in een korte tijd een boost voor je naamsbekendheid en sales realiseert.' Verkoopt een aanbieding niet, dan zijn er ook geen kosten. Afgerekend wordt per verkocht product of dienst. Hutschemakers: 'Marktplaats Aanbieding vereist geen opstartkosten of andere investeringen vooraf. Ook hier zijn we helder in de

kosten die voor rekening van de ondernemer komen: per verkoop een vast bedrag en niets meer of minder.'

MARKTPLAATS MEDIA: BANNERS EN GEÏNTEGREERDE CONTENT Met 6,5 miljoen koopgerichte bezoekers per maand is Marktplaats één van de populairste websites van Nederland. Ook de Marktplaatsapps voor tablet en smartphone domineren steevast de top vijf van meest gedownloade apps. De Marktplaats desktopsite biedt veel mogelijkheden voor het plaatsen van banners in diverse formaten, op verschillende posities. Van de homepage, die dagelijks een koopgericht miljoenen

Jeroen Slokker

Jeroen Slokker verkoopt via zijn webwinkel Rozenkelim.nl authentieke Oosterse vloerkleden. Marktplaats is voor hem een zeer belangrijke online marketingtool. 'Ik heb zo’n vierhonderd kelims op voorraad. Gemiddeld verkoop ik er vijf per dag. Een ruime keus is cruciaal en niemand heeft zo’n groot assortiment als ik. Voor woonwinkels is het simpelweg onmogelijk om een grote voorraad aan te houden, bij mij kunnen klanten zonder risico kleden thuis uitproberen. Ik stuur een kleed gratis op, niet goed is geld terug.' Ruim veertig procent van zijn omzet komt via Marktplaats: 'Via Admarkt heb ik altijd veel advertenties lopen. ’s Ochtends kijk ik als eerste hoe ze het doen en welke advertenties ik wat moet finetunen om beter resultaat te behalen. Een andere titel kan al veel verschil maken in het doorklikpercentage. Ik weet steeds beter wat voor mijn doelgroep ‘werkt’ en wat niet.' Rozenkelim.nl

BAAZ ICT SPECIAL | 81


Baaz ICT

Marketing

Edwin de Jong

'Marktplaats is voor mij de start geweest van mijn carrière als ondernemer. Doordat ik mijn eigen fiets razendsnel op Marktplaats verkocht, ben ik drie jaar geleden met de online fietsenwinkel Fietsuniek. nl gestart. Het grootste deel van mijn klanten vind ik door te adverteren met Marktplaats Admarkt, je bereikt miljoenen mensen met je advertenties. Omdat ik rechtstreeks via de leveranciers lever en geen winkel heb, houd ik mijn prijzen laag. Veel mensen die via Marktplaats op zoek zijn naar een tweedehands fiets, kopen daardoor uiteindelijk toch een nieuwe fiets. Inmiddels ben ik ook eigenaar van de online shops Bakfietsweb. nl en Omafiets.nl en heb ik één procent van de Nederlandse fietsenmarkt in handen. Ik heb dan ook veel advertenties op Marktplaats staan. Via je persoonlijke account en een koppeling met mijn voorraadsysteem kost het bijhouden van mijn Admarkt Topadvertenties me echter vrij weinig tijd.' Fietsuniek.nl

publiek trekt, tot op de advertentiepagina’s waar relevant bereik in niches wordt behaald. Aangezien ruim zestig procent van het verkeer op Marktplaats via mobiel verloopt, worden in 2015 ook in de apps voor Android en iOS bannerposities toegevoegd. Banners kunnen heel gericht op een bepaalde doelgroep worden ingezet. Hutschemakers: 'Hoe gerichter je adverteert, hoe groter de kans op succes. Het is bijvoorbeeld mogelijk om alleen binnen de groep ‘Kinderen en baby’s’ of ‘Watersport en Boten’ te adverteren. Daarnaast hebben we een aantal slimme targeting methoden om nog specifiekere doelgroepen te benaderen.' Zo communiceerde de ANWB een speciale jongerenpropositie via Marktplaats door te selecteren op consumenten die zochten naar auto’s onder de vijfduizend euro. Uit analyse van data van Marktplaats blijkt dat dit vaak jongeren zijn, op zoek naar een eerste auto. Een ander voorbeeld is Schiphol, dat via postcode targeting bezoekers per regio op de voordelen van de luchthaven wees. De overweging om via Schiphol te vliegen was na de campagne met zes procent toegenomen. Hutschemakers: ‘De

'Hoe gerichter je adverteert, hoe groter de kans op succes'

82 | BAAZ ICT SPECIAL

mogelijkheden voor targeting zijn legio. Door slim gebruik te maken van de enorme hoeveelheid data die we bij Marktplaats genereren, kunnen we nagenoeg elke doelgroep – hoe klein ook – heel specifiek benaderen.'

'Het draait erom om heel dicht op het intentiemoment te zitten' MAATWERK Ook biedt Marktplaats oplossingen op maat. Creatieve campagnes waarbij de commerciële boodschap van de adverteerder wordt geïntegreerd op Marktplaats. Hutschemakers: 'De integratie van het Renault Top Occasions-label is hier een voorbeeld van. Bij advertenties met een Renault Top Occasion werd actief meer informatie gegeven over dit occasionprogramma. Heel relevant voor occasionzoekers en daarmee een vorm van content integratie die een heel positief effect op het merk Renault heeft gegenereerd. De merkbekendheid steeg met maar liefst 27 procent.' Timing is everything. Op het juiste moment de juiste boodschap laten zien, draagt bij aan het succes van een campagne. Marktplaats Zakelijk biedt adverteerders de

kans om heel dicht op het intentiemoment te zitten, hét moment waar oriëntatie overgaat in de daadwerkelijke aankoop. Een mooi voorbeeld is het bannerformaat ‘intent takeover’. Hierbij krijgt een consument die een vraag stelt aan een verkoper of op een advertentie biedt direct daarna een pagina met een relevant aanbod te zien. Na een bod op een oud kastje volgt bijvoorbeeld een boodschap van een verfmerk over het opknappen van dit kastje. Hutschemakers: 'Het moet daarbij altijd gaan om een aanvullend, relevant aanbod. Verkopers gaan we niet in de weg zitten met een vergelijkbaar aanbod.'

MARKTPLAATS ZAKELIJK, UW BUSINESS PARTNER IN 2015? De verscheidenheid aan manieren om in contact te komen met een koopgericht miljoenenpubliek maakt Marktplaats voor elke ondernemer dé partner op het gebied van online marketing. Benieuwd wat Marktplaats voor u kan betekenen? Op de vernieuwde website Marktplaatszakelijk.nl vindt u een handige adviestool en meer inspirerende cases.


3 333 TRAVEL.NL

DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST

DE INDIVIDUELE VERRE REIZEN SPECIALIST

BOEK NU UW AMERIK A RONDREIS 2015 INCLUSIEF VLUCHTEN AMERI K A RO’S! EN BESBO PAEK ARNU HOUW NDERD EN EU RONDREIS 2015 INCLUSIEF VLUCHTEN EN BESPA AR HONDERDEN EURO’S! FLY DRIVE AMERIKA

Deze

17 dagen - Highlights of FLYWild DRIVE (inclusief vluchten en hotels) the WestAMERIKA 17 dagen - Highlights of the Wild West (inclusief vluchten en hotels)

indrukwekkende

individuele

auto-rondreis is een aaneenschakeling van niet te missen hoogtepunten, Deze indrukwekkende individuele waaronder de Grand Canyon, Bryce, auto-rondreis is een aaneenschakeling Yosemite en Death Valley. U zult van niet te missen hoogtepunten, elke keer worden geraakt door de waaronder de Grand Canyon, Bryce, fascinerende natuur tijdens uw reis Yosemite en Death Valley. U zult door Californië, Nevada, Arizona, elke keer worden geraakt door de Utah, Los Angeles en San Francisco. fascinerende natuur tijdens uw reis door Californië, Nevada, Arizona, Utah, Los Angeles en San Francisco.

Reiscode: R7006

€ 1299 p.p. € 1299 p.p.

ca . Reisc ode: R7006

Deze reis aanpassen of liever ca. een andere Amerika maatwerk reis?

Voor meer info en boekingen: www.333travel.nl Voor meer info en boekingen:

Deze via reis333TRAVEL.nl aanpassen of Vraag omliever een een andere Amerika maatwerk GRATIS offerte of bel 0348 - 44 19 reis? 51 met onze Amerika landenspecialisten. Vraag via 333TRAVEL.nl om een

Beste en populairste verre reizen specialist Beste en populairste


NEW JAGUAR XE.

THE SPORTS SEDAN REDEFINED. JAGUAR.NL

De nieuwe Jaguar XE sports sedan zet de nieuwe maatstaf in de middenklasse met zijn door de F-TYPE geïnspireerde design en baanbrekende technologie. Het programma van de Jaguar XE loopt van uitvoeringen met een CO2-emissie van slechts 99 g/km tot modellen met een topsnelheid van 250 km/h.

JAGUAR XE VANAF € 39.990 * LEASE VANAF € 699 ** 20% BIJTELLING

HOW ALIVE ARE YOU? Min./max gecombineerd verbruik 3.8-8.3 l/100km. CO2 uitstoot resp. 99-194 g/km. *ŽVanafprijs € 39.990,- is incl. BPM en BTW en excl. kosten rijklaar maken. Zie voor kosten en voorwaarden www.jaguar.nl. Wijzigingen voorbehouden. **Leaseprijs gebaseerd op Full Operational Lease door Jaguar Land Rover Fleet & Business Leasing. Looptijd 60 maanden en jaarkilometrage van 20.000 km/jaar. Vermelde leaseprijs is inclusief Metallic lak, Wa+Caso met €150,- eigen risico, POI, SVI en Verkeersrechtsbijstand zijn inbegrepen. Aan deze publicatie kunnen geen rechten worden ontleend. Prijswijzigingen voorbehouden.

Baaz & WINMAG Pro - IT Special 2014  

www.winmagpro.nl www.baaz.nl

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you