Page 1

AWARDS 2017

DE BESTE CAMERA'S, OBJECTIEVEN EN ACCESSOIRES UIT DIGIFOTO PRO EN DIGIFOTO STARTER


CHOOSE EIZO. SEE REALITY. WORK BETTER.

Nu ook in 27 inch. De nieuwste ColorEdge-modellen van EIZO. Met hun unieke kleurdifferentiatie geven de CG2730 en de CS2730 elke tint absoluut realstisch weer in 27 inch. De twee jongste telgen uit de EIZO ColorEdge-familie combineren superieure beeldkwaliteit met constante helderheid en onze uitzonderlijke 5 jaar garantie. Meer informatie www.eizo.nl/see-reality


Een uitgave van Clipboard Publishing BV Delftweg 147 2289 BD Rijswijk Nederland Tel: +31(0)15 7600.700 info@clipboard-publishing.nl www.clipboard-publishing.nl Uitgever Linda Oenema linda@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Concept en idee Jascha Vink jascha@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.771

Welkom

Om je de weg te wijzen in fotografieland hebben we in deze digitale Award editie de beste producten van 2017 op een rij gezet. Zo kun je gemakkelijk per fotografiegenre zien welke camera’s, objectieven en accessoires de moeite waard zijn gebleken in het afgelopen jaar. Zo kun je duidelijk zien welke producten je zelf wellicht aan je fototas zou willen toevoegen.

Awards 8

Leica M10

De Leica M10 is de nieuwste digitale M en maakt indruk

10 Panasonic Lumix G9

De Panasonic Lumix G9 is het tweede topmodel van Panasonic

26 Olympus OM-D E-M1 Mark II

Een veelzijdige en snelle professionele systeemcamera

Reviews 34 Nikon D7500

Veel waar voor je geld

48 Panasonic Lumix GH5

Nieuwe videokoning

Redactie Jasper van Bladel Peter Güldenpfennig Mark IJsendoorn Dré de Man Bart Remmers redactie@thecontentgroup.nl +31(0)15-7600.707 Marketing & PR Tim Beemer Sven de Heer Sanne van de Wijngaard marketing@clipboard-publishing.nl +31(0)15-7600.700 Traffic Manager Lindsay van Veelen traffic@clipboard-publishing.nl Tel: +31(0)15-7600.700 Sales Bart Arkesteijn Mitchell Koymans Janick ter Mors Jascha Vink sales@clipboard-publishing.nl +31(0)15 7600.770 Vormgeving Martijn Herremans Lloyd Troost Ron de Vos Drukkerij Senefelder Misset, Doetinchem Distributie Benelux Betapress BV, Gilze Imapress, Turnhout, België ISSN 2468-869X Copyright © Clipboard Publishing Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of op andere wijze worden verspreid zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever.

DIGIFOTO Pro is powered by


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Sony A9 Getest in: DIGIFOTO Pro 3.2017 Prijs: € 5300,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.SONY.NL

PLATINA

De Sony A9 is een veelzijdig en aantrekkelijk snelheidsmonster De A9 maakt 20 foto's per seconde met 60 AF-berekeningen per seconde. Doordat de camera geen last heeft van traditionele blackout-momenten als je een foto maakt is de A9 in staat om continu zicht te houden op het onderwerp dat in focus moet zijn. Deze prestaties worden mogelijk gemaakt door de Exmor RS CMOS-sensor, waarmee gegevens 20x sneller kunnen worden opgeslagen. Deze sensor is gekoppeld aan een BIONZ X-verwerkingssensor. Verder heeft de A9 de beschikking over 693 fasedetectie-autofocuspunten waarmee 93 procent van het beeld wordt afgedekt. Een enorm aantal dat er natuurlijk voor zorgt dat je erg accuraat en precies kunt focussen. De 20 fps, 60 trackingberekeningen, de processor en het enorme aantal autofocuspunten maken deze A9 een echt snelheidsmonster. De accucapaciteit is met een factor 2,2 toegenomen, waardoor je dus een stuk langer met de A9 kunt fotograferen dan met zijn spiegelloze voorganger. De camera maakt indruk met het enorme snelheidspotentieel, maar eigenlijk nog meer door het ontzettend knappe autofocussysteem dat je onderwerp vastgrijpt en niet meer loslaat. Fijn en noodzakelijk, want aan die twintig beelden per seconde heb je natuurlijk helemaal niets als alle foto’s onscherp zijn. Tel daarbij op dat de camera betaalbaarder is dan de snelle concurrenten met spiegel van Nikon en Canon. De kers op de taart is de toegenomen accucapaciteit. Er is geen enkele andere conclusie mogelijk: de Sony A9 is ronduit indrukwekkend.

‘Hij grijpt je onderwerp vast en houdt het vast tot je er zelf genoeg van hebt’ 4


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Panasonic Lumix GH5 Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: € 1999,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.PANASONIC.NL

GOUD

De Panasonic Lumix GH5 is zowel op foto- als op videogebied een knappe camera Panasonic heeft met de Lumix GH5 een naam hoog te houden, want voorganger GH4 was een zeer populaire en veelgeprezen camera. Zeker onder filmers, want de GH4 was de koning van de fotocamera-video. De GH5 filmt uiteraard ook weer in 4K, maar dan met 4.2.2. subsampling, waardoor meer kleurinformatie (rood en blauw) terug te vinden is in je filmmateriaal. De GH5 heeft overigens als eerste van alle Lumix-camera’s de beschikking over een dubbel sd-kaartslot (UHS-II). Verder is er optioneel een XLR-adapter te koop die ervoor zorgt je geluid net zo professioneel wordt opgenomen als je beeld. De GH5 heeft de beschikking over een nieuwe sensor met 20,3 megapixel. Voor de beeldverwerking is een nieuwe processor aanwezig, de zogenoemde Venus Engine. Eén van de speerpunten van de GH5 is de 6K Photo-functie. Het is met de GH5 mogelijk om uit een reeks 6K-beelden afzonderlijke foto’s op te slaan met een resolutie van 18 megapixel (30 fps). Ook de kenmerkende Post Focus functie die we al in meerdere Panasonic-camera’s terugzagen is opgenomen in de GH5. Al met al is de GH5 een waardige upgrade tegenover de GH4 en heeft Panasonic de verwachtingen op dit gebied meer dan waargemaakt. Zowel op foto- als op videogebied is het een camera die zeer serieus genomen moet worden.

‘Panasonic heeft met de Lumix GH5 een naam hoog te houden’ 6


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Leica M10 Getest in: DIGIFOTO Pro 5.2017 Adviesprijs: € 6975,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.LEICA-CAMERA.COM WWW.TRANSCONTINENTA.NL

PLATINA

De Leica M10 is de nieuwste digitale M en maakt indruk Eén van de grote verschillen tegenover de eerdere digitale Leica’s is de maatvoering van de M10. Zowel de M8, M9 als de M (Typ 240) waren allemaal een stuk dikker dan deze M10 en de afslankkuur heeft de Leica goed gedaan. De 24 megapixelsensor in de M10 is 35.8 x 23.9 mm groot en is dus fullframe. Deze sensor is nieuw ontwikkeld met het oog op een beter dynamisch bereik. De ISO-waarden kun je nu ook via een knop bovenop de camera selecteren. Een ander belangrijk onderdeel van de camera heeft ook een update gehad: de zoeker. De zoeker van de M10 is dertig procent groter dan voorheen en ook de vergroting heeft met 0,73x een upgrade gekregen. Leica heeft bij de ontwikkeling van de M10 goed geluisterd naar de wensen van hun klanten, want de M10 is op verschillende punten de ideale M. Zo zijn de maten aangepast en ‘voelt’ de M10 als een klassieke Leica. Verder heeft Leica de zaken die goed waren uit de M (Typ 240) meegenomen naar deze M10 en andere functies (zoals de videofunctie) weggelaten. De M10 voelt daardoor als de ultieme digitale M met desgewenst een klassiek of een ultramodern karakter.

‘Leica heeft bij de ontwikkeling van de M10 goed geluisterd naar de wensen van hun klanten’ 8


spitsbergen • noorwegen • ijsland • finland • faeröer • schotland ierland • noord-ierland • wales • duitsland • frankrijk • italië

spanje • portugal • rusland • china • canada • belgië • nederland

geef verbeelding de ruimte

FOTOREIZEN & WORKSHOPS

www.nordicvision.nl


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Panasonic Lumix G9 Getest in: DIGIFOTO Pro 6.2017 Prijs: € 1699,- (body)

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.PANASONIC.NL

GOUD

De Panasonic Lumix G9 is het tweede topmodel van Panasonic en is gericht op fotografie. De Panasonic Lumix G9 is bedoeld als de top-fotocamera van Panasonic. Daarmee heeft Panasonic dus twee topmodellen, deze Lumix G9 voor fotografie en de al bekende Lumix GH5 voor video. De G9 is uitgerust met een razendsnel autofocussysteem dat volgens de fabrikant in 0,04 seconden scherpstelt. Daarbij lag de nadruk ook nadrukkelijk op de verbetering van de trackingmogelijkheden. Zo heeft ook de G9 een aantal verschillende tracking-modi, zoals we dat de laatste tijd bij meer camera’s zien. Die modi zijn overigens snel en eenvoudig in te stellen en ook nog te configureren naar smaak via het menu. De G9 is qua ontwerp een logisch vervolg op de andere camera’s van Panasonic, maar voegt er toch nog wat specifieke kenmerken aan toe. Bovenop vind je een scherpe vouw die ze de ‘Triple Edge Line’ noemen en de draaiknop is voorzien van een subtiele rode lijn. De G9 heeft dus een aantal gezichtsbepalende kwaliteiten, maar bovenal is het een camera die geschikt is voor een heleboel soorten fotografie en daarbij ook nog eens verrassend compact en licht is. Ook de prijs is vriendelijk, gezien de concurrentie en de specificaties. Alles beschouwende lijkt deze Lumix G9 ons een camera die het succes van Panasonic zal laten groeien en een duidelijk verdeling maakt in het topsegment van het Panasonic-assortiment. De GH5 is voor videografen en deze G9 is speciaal ontwikkeld voor fotografie.

‘De Lumix G9 is uitgerust met een razendsnel autofocussysteem’ 10


‘De Lumix G9 is het foto-topmodel van Panasonic’


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Leica Summicron-M 35mm f/2 ASPH Getest in: DIGIFOTO Pro 5.2017 Prijs: € 3050,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.LEICA-CAMERA.COM WWW.TRANSCONTINENTA.NL

GOUD

De Summicron-M 35mm f/2 ASPH is een objectief voor de Leica M-fotograaf die zoekt naar een sterke optiek en een fraai bokeh Leica objectieven staan bekend om hun typische karakter en mooie tekening. De Summicron-M 35mm f/2 ASPH heeft bovendien elf afgeronde diafragmabladen, waardoor een prachtig bokeh ontstaat. Zoals alle M-objectieven is de opbouw geen retrofocusconstructie en daardoor kon het objectief erg klein geconstrueerd worden, het frontelement is minder dan 2 cm groot. Het laatste element is zelfs nog iets groter dan het eerste, een middel om vignettering tegen te gaan. Het objectief weegt niettemin nog steeds 252 g. Dat gewicht komt enerzijds door de zeer degelijke metalen bouw, anderzijds door de opbouw van het objectief, met aan het eind twee zeer dikke elementen. Het contrast van het objectief is zeer goed, zelfs bij volle opening. Dat valt vooral op bij kleine details, ook in donkere partijen. De scherpte is eveneens goed. Het bokeh is typisch afgestemd op reportage-gebruik: niet extreem zacht, maar wel goed passend bij het contrastrijke karakter van het objectief. Een belangrijk punt van dit objectief, doordat er gebruikgemaakt is van maar liefst elf diafragmabladen. In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat het hele ontwerp daarop afgestemd is. Chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig en ook vervormingen zijn minimaal. Een uitstekend reportageobjectief met een duidelijk eigen karakter, een prachtig contrast en een fraai bokeh. Tel daar de fraaie uitvoering en de sfeervolle tekening bij op en je hebt een pracht-objectief.

‘Een uitstekend reportageobjectief met een duidelijk eigen karakter’ 12


De mooiste singlereizen Verken o.a. Costa Rica, Colombia, IJsland, Nepal & Zuid-Afrika Een land verkennen met reislustige alleenreizenden

SAWADEE.NL/SINGLE2017 | 020-420 22 20

MĂŠt vertrekgaranties


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Sigma sd Quattro H Getest in: DIGIFOTO Pro 2.2017 Prijs: € 1399,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.SIGMABENELUX.COM

De sd Quattro H levert nóg meer resolutie, tegen een verhoudingsgewijs lage prijs Wat geldt voor de sd Quattro geldt ook voor de sd Quattro H: het is een camera die méér dan geschikt is voor bijvoorbeeld landschaps of architectuurfotografie. De grote resolutie en de soms verbazingwekkende detailweergave maken dit een ideale camera voor fotografen die vooral statische onderwerpen fotograferen onder gecontroleerde omstandigheden. De H geeft je nog meer resolutie dan de sd Quattro je al biedt. De Quattro H kost € 1399,- en dat is € 600,- euro meer dan de ‘normale’ sd Quattro. Daarmee is de camera nog steeds bijzonder betaalbaar tegenover fullframe alternatieven die een zelfde beeldkwaliteit leveren. Kortom: geen allemansvriend, maar wel een erg indrukwekkende camera. De Sigma haalt een resolutie die net boven de Fujifilm GFX 50s uitkomt, en dat is uiteraard opmerkelijk voor een camera met een sensor die kleiner is dan full frame en een prijs die heel veel lager ligt. Het is een sensor die geschikt is voor foto’s waarin je krachtige kleuren en donkere schaduwen nastreeft. De Sigma Quattro H kan ook foto’s maken in het universele Adobe DNG-formaat. Die kun je dan meteen in Adobe Lightroom of Photoshop openen. Daarmee haalden we ook veruit de beste resultaten.

GOUD

'Geen allemansvriend, maar wel een erg indrukwekkende camera' 14


AWARDS 2017

CATEGORIE: COMPACTCAMERA

Panasonic Lumix TZ90 Getest in: digifoto Starter 2.2017 Prijs: € 429,-

Beoordeling

+ Leica-lens + 4K-functies WWW.PANASONIC.NL

De Panasonic Lumix TZ90 biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt Sommige camera’s zijn goed in het vastleggen van actie en andere camera’s zijn weer ideaal voor in je jaszak. En dan is er de Panasonic Lumix TZ90: die is het allemaal. De erg compacte body bevat een mooie sensor, een prima lens met 30x optische zoom en allerlei vernuftige functies. Ga maar na: een 20,3 megapixelsensor, een Leica-lens met een groot zoombereik dat omgerekend uitkomt op 24-720mm en alle bekende 4K-functies van Panasonic. Opmerkelijk is dat de camera zoveel ‘professionele’ functies heeft. Zoals we gewend zijn van Panasonic zit de camera vol met 4K-mogelijkheden. Zo kun je filmen in 4K-resolutie, maar de techniek maakt het ook mogelijk om met 4K-Photo 30 foto’s per seconde te maken en daardoor geen enkel moment meer te missen. Met een andere slimme functie, Post Focus, kun je het scherpstelpunt van je foto naderhand veranderen. De Panasonic Lumix TZ90 is dus een erg capabele en compacte camera met een groot zoombereik, een fijne beeldkwaliteit en slimme 4K-functies. Daarnaast is de TZ90 ook te gebruiken voor het maken van vlogs, iets waar je de 4K-video-resolutie ook fijn voor kunt gebruiken.

‘De TZ90 is behoorlijk capabel voor zo’n kleine camera’ 16


‘Zoals we gewend zijn van Panasonic zit de camera vol met 4K-mogelijkheden’


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Olympus OM-D E-M10 Mark III Getest in: DIGIFOTO Pro 4.2017 Prijs: € 649,99,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.OLYMPUS.NL

ZILVER

Het nieuwste instapmodel OM-D van Olympus is een prima keuze Deze nieuwe OM-D E-M10 Mark III, de opvolger van de E-M10 Mark II. De fraaie body heeft een flinke portie aan retroinvloeden en elementen die gebruikers van de oude OMcamera's zullen herkennen. De metalen draaiknoppen aan de bovenkant van de camera zijn fraai en stevig. Ook het kantelbare touchscreen zit stevig in elkaar en voelt solide aan. Deze OM-D E-M10 Mark III deelt technieken met het huidige topmodel van Olympus, de OM-D E-M1 Mark II. Dat gaat dan over de TruePic VIII-beeldprocessor. Verder beschikt de nieuwste OM-D E-M10 over 121 contrast-autofocuspunten die vrijwel het gehele beeld beslaan. De Continuous AF-functie, voor het volgen van een onderwerp, heeft een trackingfunctie die beweging van het voorwerp kan detecteren, en met de handige Face Priority AF en Eye Detection AF is het eenvoudig om goed belichte portretten te maken. De camera kan tot 8,6 beelden per seconde maken. De OM-D E-M10 Mark III heeft de beschikking over een live-MOS beeldsensor met 16,1 megapixel en vijfassige beeldstabilisatie. De derde generatie E-M10 heeft de beschikking over 4K-video. Het design is onderscheidend, fraai en in lijn met de rest van de OMD-reeks. De camera levert foto- en videobeelden af met een prima kwaliteit. Dat maakt de OM-D E-M10 Mark III een fijne camera voor relatief weinig geld.

‘Het design is onderscheidend, fraai en in lijn met de rest van de OM-D-reeks’ 18


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Samyang T-S 24mm f/3.5 Getest in: DIGIFOTO Pro 2.2017 Prijs: € 1089,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.SAMYANGBENELUX.COM

GOUD

De Samyang T-S 24mm f/3.5 ED AS UMC is een goed en betaalbaar tilt-shiftobjectief De Samyang lijkt op vergelijkbare objectieven van Nikon en Canon, zowel qua specificaties als qua optische bouw. Ook de tilt- en shiftfunctionaliteit is vergelijkbaar: 12mm shift en acht graden tilt. De optische prestaties van de Samyang zijn zeer goed, zeker gemeten aan de relatief erg lage prijs. In de normale (niet verstelde) stand zijn scherpte en contrast vanaf f/8 goed en bij f/11 en f/13.5 optimaal. Het beeldcentrum is echter bij volle opening ook al goed en bij tiltverstelling ook dat deel waarop scherpgesteld is. De prestatie bij verstelling blijken ook heel goed te zijn. Samyang biedt met dit objectief een prima alternatief, je kunt met dit objectief foto’s van zeer hoge kwaliteit maken. In de praktijk blijkt het objectief ook breder inzetbaar dan je op het eerste gezicht zou denken. Behalve architectuurfoto’s kun je er ook geweldige panorama’s, superscherpe landschapsfoto’s, macro’s met scheimpfugeffect en foto’s met het Madurodam-effect mee maken. Met een aps-c camera kun je er zelfs nog portretten mee maken met een heel kleine scherptediepte. De Samyang blijkt een erg goed en veelzijdig objectief dat door de hoge kwaliteit én de relatieve betaalbaarheid niet mag ontbreken op het verlanglijstje van de architectuurfotograaf.

Wanneer je bij het fotograferen een dubbele opname maakt met een shift van ca. 10mm, krijg je een foto die over het gehele beeldvlak superscherp is. 20


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Panasonic Lumix GX800 Getest in: digifoto Starter 1.2017 Prijs: € 549,(inclusief kitlens)

Beoordeling

+ Leuk uiterlijk + 4K-functies WWW.PANASONIC.NL

De Panasonic Lumix GX800 is een fijne instap-systeemcamera met veel vernuftige functies Een instapmodel hoeft niet per se spartaans en saai te zijn, dat heeft Panasonic goed begrepen met deze Lumix GX800. Dat begint al met het uiterlijk: de camera ziet er gewoon heel erg leuk uit. Een retro-design dat veel mensen visueel bekend zal voorkomen. De GX800 mag dan een instapmodel zijn in het segment van de compacte systeemcamera’s, hij is toch uitgevoerd met diverse erg handige en leuke features. De Lumix GX800 heeft een 16-megapixelsensor zonder laagdoorlaatfilter. Het weglaten van zo’n filter zorgt voor nog scherpere foto’s, goed nieuws dus. De selfie heeft zich in enkele jaren ons woordenboek in gewurmd en Panasonic speelt daar mooi op in met de Lumix GX800 door deze camera specifieke selfie-functies. Zo kan via 4K-Photo de ideale (groeps)selfie gemaakt worden waar iedereen lachend op staat. De Lumix GX800 biedt daarnaast ook allerlei functies om je foto’s zo creatief mogelijk te maken. Zo zijn er scenestanden voor bloemen, nachtopnames, glinsterend water en zelfs een romantische zonsondergang. De camera is stijlvol, goed gebouwd en bovendien bijzonder innovatief met de Post Focus en de 4K-functies. En vergeet ook de uitgebreide mogelijkheden om er selfies mee te maken niet. De GX800 is al met al een echte aanrader.

‘Een instap-csc met 4K, 4K-Photo en Post Focus’ 22


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Nikon PC-Nikkor 19mm f/4 Getest in: DIGIFOTO Pro 2.2017 Prijs: â‚Ź 3949,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.NIKON.NL

PLATINA

Deze tilt-shift Nikkor is subliem van constructie en levert een voorbeeldige beeldkwaliteit Deze Nikon PC-Nikkor 19mm f/4 is een uitzonderijk goed objectief. Voor deze beeldhoek is dat zeer bijzonder en nog meer wanneer je rekening houdt met het feit dat het objectief berekend is voor een veel groter beeldformaat. Bij shift zie je in feite de prestaties voor dat grotere beeldformaat. Voor de uiterste hoeken aan de shift-kant moet er toch nog tot f/11 gediafragmeerd worden. De randen en de hoeken in de grafiek zijn overigens de randen en hoeken aan de shift-kant. De andere randen en hoeken zijn juist beter dan normaal. Als je de PC-Nikkor bekijkt, dan zie je al dat de constructie aan de grens van de optische mogelijkheden stoot: de frontlens is zo bol, dat hij nog nauwelijks boller kan. Je kunt aan de rand van het objectief ook zijdelings door de lens heen kijken. De doorsnede ziet er zo mogelijk nog vreemder uit: het objectief begint met maar liefst vier sterk concave lenzen achter elkaar. Mechanisch is het objectief voorbeeldig afgewerkt: alle instellingen lopen heel soepel, maar zonder speling en met een heel prettige vertraging. Het verdraaien gaat dus gemakkelijk, maar er is voldoende weerstand om het objectief in een bepaalde instelling te laten staan. Dat werkt heel prettig. Zo heb je dan het mooiste van twee werelden: de compactheid en de relatief lage prijs van full frame met het zoekerbeeld van een technische camera.

'Het ontwikkelen van een shiftobjectief is geen peulenschil' 24


AWARDS 2017

CATEGORIE: SYSTEEMCAMERA

Olympus OM-D E-M1 Mark II Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: â‚Ź 1999,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.OLYMPUS.NL

GOUD

De Olympus OM-D E-M1 Mark II is een veelzijdige en snelle professionele systeemcamera De E-M1 Mark II voelt zo stevig als een huis, met een fijne diepe grip en veel knoppen in een logische lay-out. Ook is de camera uitgerust met een dubbel sd-kaartslot waarbij je zelf kan aangeven op welke kaart de foto's moeten worden opgeslagen. Speerpunt is hoge snelheid waarmee de camera foto's kan vastleggen. Met continue autofocus kan deze camera al achttien foto's per seconde maken en als je de autofocus vastzet bereikt deze camera zelfs de 60 foto's per seconde. En dat met raw-bestanden in volledige resolutie. De Olympus OM-D E-M1 Mark II beschikt over een 20MP sensor en de camera beschikt over een 5-assige beeldstabilisatie in de body, die naadloos kan samenwerken met de beeldstabilisatie die in sommige objectieven te vinden is. Het nieuwe vlaggenschip van Olympus schiet maximaal 12 bit lossless raw-foto's. Dit is iets minder dan de 14 bit foto’s die in sommige andere camera's te vinden is, maar resulteert desondanks in een prima dynamisch bereik waarmee de mogelijkheden eindeloos zijn. Het nieuwe vlaggenschip van Olympus mag met recht een echte professionele camera genoemd worden. De OM-D E-M1 Mark II levert een ongekende snelheid in een compact formaat. En de accu, het zwakke punt van veel systeemcamera's, gaat ouderwets lang mee. Al met al een aanrader voor de professionele fotograaf die overweegt over te stappen van zijn grote en zware spiegelreflexcamera.

'Bij de lancering van deze camera verbaasde Olympus vriend en vijand' 26


AWARDS 2017

CATEGORIE: SOFTWARE

Affinity Photo Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: € 49,99 WWW.AFFINITY.SERIF.COM

GOUD

Affinity Photo is een bijzonder uitgebreid en betaalbaar alternatief voor Photoshop Fotobewerking is cruciaal om je foto’s naar een hoger plan te tillen en dus voor veel fotografen een erg belangrijk station in de workflow. De fotobewerkingsprogramma’s van Adobe zijn voor veel mensen al sinds het begin van de jaren negentig de vanzelfsprekende keuze. Uiteraard zijn dit uitstekende programma’s, toch is het goed om ook eens verder te kijken. Ook omdat je deze programma’s tegenwoordig alleen nog maar op abonnements-basis kunt gebruiken. Dat vindt niet iedereen fijn, sommige fotografen vinden het veel fijner om software gewoon aan te schaffen per licentie. Affinity Photo kan dan een goed alternatief zijn. Het pakket is bijzonder uitgebreid: alle ‘bekende’ bewerkingen zitten er in. RAWverwerking, curves, belichting, lagen, maskers, filters, kleurbeheer en sneltoetsen: alles is beschikbaar in Affinity Photo en de gemiddelde fotobewerker kan dan ook zó overstappen op deze software. Affinity Photo is een compleet én goed werkend softwarepakket dat qua prestaties en snelheid niet onderdoet voor de usual suspects in de fotobewerkingswereld. Daarnaast is het pakket bijzonder betaalbaar: voor € 49,99 heb je een volledige licentie en ben je niet afhankelijk van een abonnementensysteem zoals bij Adobe. Mocht je mobiel willen bewerken, dan kan dat ook met Affinity Photo. Er is namelijk ook een handige en intuïtieve iPadversie. En het is geen uitgeklede eenvoudige versie van het fotobewerkingspakket. Nee, de iPadversie is zo ongeveer net zo capabel als de desktopversie, met natuurlijk de toevoeging van diverse aanraakmogelijkheden. Tools als dodge, burn, clone, een HDR-engine en diverse selectiegereedschappen zijn ook gewoon op deze mobiele versie aanwezig.

28


IS IISBSIJIBS!BIIJJ!B! IJ! OPOOPEPLOEPELL EL KOKKOOSKNOSSNN SN ER EERR RER RR R TV TTVVSTVESS EES E ARAARRAEEREEEE EE KAKKTAA-KTWTA-- WTW- W DE DDEAE RDAEARRAR ST SSTT ST GE GGEE GE

MIS HET MIS HET NIET! MIS HET NIET! NIET!

Het spectaculairste foto-evenement Het foto-evenement Het spectaculairste spectaculairste foto-evenement van de Benelux! van de Benelux! van de Benelux!

De Fotofair 2018, op 26 en 27 De 2018, op 26 27 mei,Fotofair is hét foto-, mediaenen drone De Fotofair 2018, opfoto26 27 mei, is hét foto-, mediaenen drone evenement voor alle en mei, is hét foto-, enen drone evenement voor mediaalle videoliefhebbers. De fotoFotofair wordt evenement voor alle fotoen videoliefhebbers. De Fotofair wordt zowel binnen als buiten gehouden videoliefhebbers. De Fotofair wordt zowel binnen alstoegankelijk buiten gehouden over 15ha en is voor zowel binnen alsHet buiten gehouden over 15ha en is toegankelijk voor alle fotografen. educatieve over 15ha en is toegankelijk voor alle fotografen. Het educatieve karakter van het evenement zorgt alle fotografen. educatieve karakter van hetHet evenement ervoor dat bezoekers aan hetzorgt einde karakter van hetinspiratie evenement ervoor bezoekers aannaar hetzorgt einde van de dat dag vol huis ervoor aannaar het einde van de dat dagbezoekers vol inspiratie huis keren! van de dag vol inspiratie naar huis keren! keren!

Workshops & masterclasses

Op het Fotofair terrein worden diverse workshops en masWorkshops & masterclasses terclasses gegeven. Onderwerpen zijn onder andere: Op terrein worden diverse workshops en masOp het het Fotofair Fotofair terrein worden diverse workshops en landmasWorkshops & masterclasses schap, macro, wildlife, studio, sport en glamour. Ook is het terclasses gegeven. Onderwerpen zijn onder andere: landterclasses gegeven. Onderwerpen zijn onder andere: landOp het Fotofair terrein worden diverse workshops en masmogelijk een fotosafari door de Beekse Bergen te doen! schap, macro, wildlife, studio, sport en glamour. Ook is het schap, macro, wildlife, studio, sport en glamour. Ook is het terclasses gegeven. Onderwerpen zijn onder andere: landmogelijk een fotosafari door de Beekse Bergen te doen! mogelijk een fotosafari door de Beekse Bergen te doen! schap, macro, wildlife, studio, sport en glamour. Ook is het mogelijk een fotosafari door de Beekse Bergen te doen!

Fotomomenten

Fotomomenten Vergeet niet uw eigen camera mee te nemen! Tijdens de Fotofair zullen er vele fotomomenten waar Tijdens u zelf kunt Vergeet niet niet uw uw eigen eigen camera mee mee te tezijn nemen! Tijdens de Fotomomenten Vergeet camera nemen! de fotograferen. Volg ook diverse educatieve workshops met proFotofair zullen ereigen vele fotomomenten fotomomenten zijn waar Tijdens u zelf zelf kunt Fotofair er vele waar u kunt Vergeetzullen niet uw camera mee tezijn nemen! de fessioneel fotografen en ambassadeurs van diverse merken. fotograferen. Volg ook diverse educatieve workshops met profotograferen. Volgerook educatieve workshops met proFotofair zullen velediverse fotomomenten zijn waar u zelf kunt fessioneel fotografen en ambassadeurs van diverse merken. fessioneel fotografen ambassadeurs diverse merken. fotograferen. Volg ook en diverse educatievevan workshops met professioneel fotografen en ambassadeurs van diverse merken.

Educatieve lezingen

De Fotofair staatEducatieve garant voor spannende lezingen van profeslezingen sionele fotografen! Op vertoon van uw Fotofair ticket u De Fotofair staat garant voor spannende lezingen van krijgt profesDe Fotofair staatEducatieve garant voor spannende lezingen van profeslezingen gratis toegang tot diverse educatieve lezingen! Onderwerpen sionele fotografen! Op vertoon van uw Fotofair ticket krijgt u sionele fotografen! Op vertoon van uw Fotofair ticket krijgt u De Fotofair staat garant voor spannende lezingen van profesvariëren van reizen en wildlife tot portret en urbex. gratis toegang tot diverse educatieve lezingen! Onderwerpen gratis toegang tot diverse educatieve lezingen! Onderwerpen sionele fotografen! Op vertoon van uw Fotofair ticket krijgt u reizen wildlife portret urbex. variëren van reizen en en wildlife tot totlezingen! portret en en urbex. gratis variëren toegangvan tot diverse educatieve Onderwerpen variëren van reizen en wildlife tot portret en urbex.

Meer dan 75 standhouders

Meer dan Op de Fotofair 2018 zijn75 álle standhouders grote merken aanwezig met de nieuwste producten. U kunt terecht voor informatie over Op de Fotofair 2018 zijn álle grote merken aanwezig Meer dan Op de Fotofair 2018 zijn75 álle standhouders grote merken aanwezig met met de producten of probeer de nieuwste apparatuur zelf uit! de nieuwste producten. U kunt terecht voor informatie over de producten. U álle kuntgrote terecht voor informatie over Opnieuwste de Fotofair 2018 zijn merken aanwezig met Kamera Express is aanwezig met exclusieve aanbiedingen. de producten of probeer de nieuwste apparatuur zelf uit! denieuwste producten of probeer de nieuwste apparatuur zelf over uit! de producten. U kunt terecht voor informatie Kamera Express is aanwezig met exclusieve aanbiedingen. Kamera Express aanwezig exclusieve aanbiedingen. de producten ofisprobeer de met nieuwste apparatuur zelf uit! Kamera Express is aanwezig met exclusieve aanbiedingen.

WWW.FOTOFAIR.NL WWW.FOTOFAIR.NL WWW.FOTOFAIR.NL

Verkooppartner

ONLINE VOORVERKOOP ONLINE ONLINE VOORVERKOOP VOORVERKOOP ONLINE

Verkooppartner Verkooppartner

12 12 €12

50 € VOORVERKOOP 50 € 50 Mediapartner:

Verkooppartner

Event Center, Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek Event Center, Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek Event Center, Beekse Bergen 1, Hilvarenbeek


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm Getest in: DIGIFOTO Pro 5.2017 Prijs: € 1299,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.OLYMPUS.NL/CAMERAS

GOUD

Met de introductie van deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO zet Olympus overduidelijk in op het portret. Een 90mm (omgerekend naar 35mm) met een mooie lichtsterkte is een natuurlijke partner voor de fotograaf die graag portretten maakt met een mooi weglopende scherpte en een fraai bokeh. Deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO is prima in balans met bijvoorbeeld de Olympus OM-D E-M1 Mark II en de andere Olympus-camera’s. Het objectief ligt fijn in de hand en is zowel qua vorm als gewicht een fijne compacte metgezel. Het objectief is opgebouwd uit veertien elementen, die op hun beurt weer zijn verdeeld over tien groepen. Olympus meldt dat bij het ontwerp van het objectief gebruikgemaakt is van een kleiner aantal elementen die ook nog optimaal zijn gepositioneerd ten opzichte van elkaar. De scherpstelling is accuraat en snel en de tekening van scherpte en onscherpte zijn erg fraai. In de praktijk blijkt deze M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO een objectief dat we heel vaak met volledige opening gebruikt hebben, omdat je dan prachtig kunt spelen met scherpte en dus je onderwerp en achtergrond van elkaar kunt scheiden. Het bokeh is daarbij ook erg fijn en zacht. De tekening is fraai en verfijnd: het is een objectief met karakter. Daarmee is deze Olympus bij uitstek geschikt voor het maken van mooie portretten, waarbij je dan zelf kunt kiezen of je speelt met de scherpte of niet.

‘Als je de ring naar je toe klikt, voor handmatige scherpstelling, dan wordt een afstandsschaal zichtbaar’ 30


AWARDS 2017

CATEGORIE: MIDDENFORMAAT

Hasselblad X1D Getest in: DIGIFOTO Pro 2.2017 Prijs € 9559,- (body)

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit

WWW.TRANSCONTINENTA.NL

GOUD

‘De Hasselblad X1D is een fraai vormgegeven camera met een geweldig mooi dynamisch bereik’

De Hasselblad X1D herdefinieert middenformaatfotografie en komt met uitstekende objectieven Samen met de Fujifilm GFX 50s vervult de Hasselblad X1D een pioniersrol in de hernieuwde introductie van middenformaatfotografie. Allereerst is het een uiterst compact systeem, waarmee je gemakkelijk uit de hand kunt werken. Daar bovenop zijn het dynamisch bereik en de algehele beeldkwaliteit subliem en de objectieven die speciaal ontwikkeld zijn voor deze camera zijn ook van een hoog niveau. En, ze hebben allemaal een centraalsluiter, wat onder meer voordelen oplevert op het gebied van flitsen in de buitenlucht. De objectieven zijn van een dermate hoge kwaliteit dat ze ook geschikt zijn voor het moment dat Hasselblad besluit een sensor met nóg meer megapixels in de X1D te monteren. De camera is bijzonder fraai om te zien en ook het touchscreen is voorzien van een mooie duidelijke beeldtaal en lay-out. Met dat touchscreen kun je heel de camera bedienen als je dat zou willen. Uiteraard zijn er ook de nodige knoppen en wieltjes op de X1D te vinden, maar omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat je daar net niet goed bij kunt en dan is het wel zo fijn dat je de instellingen ook op een andere manier kunt bereiken. Deze spiegelloze middenformaatcamera herdefinieert het genre en maakt middenformaat draagbaar en een stuk veelzijdiger. De Hasselblad X1D is een fraai vormgegeven camera met een geweldig mooi dynamisch bereik en 50 megapixels voor de fotograaf die topkwaliteit middenformaat in een draagbaar formaat wil gebruiken.

32


AWARDS 2017

CATEGORIE: MOBILE

Giroptic iO Getest in: DIGIFOTO Pro 3.2017 Prijs € 249,WWW.TRANSCONTINENTA.NL

GOUD

Met de Giroptic iO maak je eenvoudig leuke en veelzijdige 360° beelden. Deze 360°camera kun je eenvoudig op je iPhone aansluiten en op die manier de mooiste 360° beelden maken. De installatie is heel gemakkelijk, je klikt de camera gewoon via de lightning-poort in je iPhone of iPad. Daarna is het een kwestie van de app downloaden en je eerste beelden maken. De Giroptic iO mag dan een bescheiden apparaat zijn, de mogelijkheden zijn erg groot. Zo kun je zowel foto’s als video maken, maar bijvoorbeeld ook heel gemakkelijk livestreamen op Facebook, Periscope en YouTube. Leuk tijdens een feestje, of als je boven op de Chinese Muur staat. Het leuke aan de Giroptic iO is dat je naderhand nog ontzettend veel met je gemaakte beelden kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld uitsneden maken, maar ook ‘tiny planets’. Door een 360° foto ver uit te rekken ontstaan zo afbeeldingen waarop het lijkt alsof de wereld heel klein lijkt en jij en je omgeving daarvan het middelpunt vormen. Van één beeld kun je vervolgens tientallen verschillende varianten maken doordat je zelf kunt kiezen welke delen aanwezig en minder aanwezig zijn op je foto. Met de Giroptic iO wordt 360° fotografie en –video gemakkelijk bereikbaar voor iedere iPhone-gebruiker. De vele mogelijkheden en de eenvoudige bediening zijn grote voordelen en de vrolijke ‘tiny planet’ foto’s die je ermee kunt maken staan garant voor wekenlang experimenteren.

‘Het leuke aan de Giroptic iO is dat je naderhand nog ontzettend veel met je gemaakte beelden kunt doen’ 34


42.4 MP 10 fps ISO 32000

Direct leverbaar!

De meest voordelige internet-fotospeciaalzaak! www.fotodevakman.nl | 0413-263695 | Uden | Wijchen


AWARDS 2017

CATEGORIE: DSLR

Canon EOS 200D Getest in: DIGIFOTO Pro 6.2017 Prijs: € 585,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.CANON.NL

GOUD

De nieuwe Canon EOS 200D is een leuke instap-dslr met verrassende functies Het fijne aan de steeds voortschrijdende techniek is dat ook instapcamera’s tegenwoordig erg serieuze specificaties hebben. Zo ook deze Canon EOS 200D. Het mag dan een dslr zijn voor fotografen die nog niet veel fotografie-ervaring hebben, de camera levert desondanks prima kwaliteit en heeft diverse interessante functies. De body is niet veel gewijzigd tegenover de voorganger, maar toch zijn er enkele veranderingen waardoor deze EOS 200D zich in de kijker speelt. Zo heeft de EOS 200D een stevig VariAngle touch screen dat allerlei kanten op kan draaien, Wi-Fi, NFC en always-on Bluetooth. Hierdoor kan de camera altijd verbonden zijn met je smartphone, waardoor je op elk moment foto's kan bekijken, bewerken en delen, zonder dat je je camera uit je tas hoeft te halen om een verbinding tot stand te brengen. Heel handig natuurlijk. Ook als het over beeldkwaliteit gaat staat de camera zijn mannetje. De EOS 200D is uitgerust met een 24,2 megapixel aps-c-sensor en de indrukwekkende DIGIC 7 beeldprocessor. De prestaties zijn prima, met een goede kleur- en detailweergave en weinig ruis. De Canon EOS 200D is een ideale camera voor iedereen die wil starten met fotografie, maar is door de goede specificaties ook prima geschikt als tweede camera voor de meer gevorderde fotograaf. Al met al is het een fijne instap-dslr met interessante prestaties.

‘De Canon EOS 200D is een ideaal model voor iedereen die wil beginnen met fotografie’ 36


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Samyang 20mm f/1.8 ED AS UMC Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: € 489,99 - € 579,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit

SAMYANGBENELUX.COM

GOUD

Deze Samyang 20mm is een veelzijdige en optisch sterke aanbieding De Samyang 20mm f/1.8 belooft een erg veelzijdig objectief te zijn. Ga maar na: lichtsterk, een fijne universele brandpuntsafstand en de Samyang is voor een grote range aan cameramerken beschikbaar. Het objectief is qua bouw vergelijkbaar met andere Samyangs uit deze serie: zeer mooi draaiende scherpstelring, een duidelijk op halve stops inklikkende diafragmaring (bij de cine-versie zonder kliks) en een behuizing die mooi is, bijna net zo mooi als de wel zeer fraaie Samyang-objectieven uit de duurdere Premiumserie. Het objectief heeft bij volle opening al een zeer hoge scherpte in het centrum. Vanaf circa f/6.3 is de scherpte ook in de hoeken en aan de rand heel goed; een prima prestatie. Het microcontrast van het objectief is in het centrum al bij volle opening opmerkelijk goed. Aan de randen en de hoeken is het bij volle opening zoals te verwachten valt een stuk minder goed, maar al na één stop diafragmeren is dat een stuk beter en bij f/8 is het heel erg goed. Zeer goed is ook de bescherming tegen reflecties en overstraling. De Samyang blijkt een probleemloos en veelzijdig objectief, dat onder vrijwel alle omstandigheden scherpe en contrastrijke foto’s maakt. Het ontbreken van AF is in veel situaties geen probleem, dankzij de ingebouwde chip. De combinatie van prijs, beeldkwaliteit en de brede inzetbaarheid maakt dit objectief tot een aantrekkelijk alternatief.

Zeer goed is ook de bescherming tegen reflecties en overstraling 38


NEW PRODUCT HOT

!

capture your ideas ������ ����� 2 ������������ 3-���� ���� ������ ����������

ZHIYUN CRANE 2

799,

00

PRIJS PER STUK IN EURO’S INCLUSIEF BTW

Ook verkrijgbaar bij:

MAX. PAYLOAD

3,2KG

● Realtime Follow Focus Control ● Draaggewicht tot maximaal 3.200 gram ● CNC Aluminium 360° borstelloze motoren ● Gebruiksduur 18 uur ● OLED Display ● Quick Control Wheel (TV, AV, ISO en EV) ● Voor alle DSLR en systeemcamera’s uit de Canon EOS, Nikon D, Sony ILCE, Sony a7/α S en Panasonic LUMIX Series ● Quick Release Plate (Manfrotto Standard) ● Slow-Fall System / Power-Off beveiliging

REALTIME FOLLOW FOCUS QUICK CONTROL WHEEL Photostudio Equipment and Optics

Importeur: Folux bv - Smirnoffstraat 8 - 7903 AX Hoogeveen - 0528 23 24 76 - info@folux.nl - www.folux.nl


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Samyang XP 14mm f/2.4 Getest in: DIGIFOTO Pro 3.2017 Prijs: € 899,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.SAMYANGBENELUX.COM

PLATINA

De Samyang XP 14mm f/2.4 is een fenomenaal groothoekobjectief De Samyang XP 14mm f/2.4 is één van de premiumobjectieven die het Zuid-Koreaanse bedrijf nu in zijn assortiment heeft en dat is te merken. Het objectief oogt zeer luxe, met stevige metalen behuizing in een mooie matzwarte finish. Alleen de zonnekap is niet van metaal, maar van een stevige kunststof die in eerste instantie bedrieglijk veel op geborsteld aluminium lijkt. Het objectief is opgebouwd uit 18 lenselementen in 14 groepen, waaronder vier speciale lensgroepen. De kwaliteit van de foto’s die je met dit objectief kan maken is dan ook waanzinnig. De kleinste details worden al bij volledige opening haarscherp vastgelegd, ook in de hoeken, en het lijkt met dit objectief onmogelijk om chromatische aberratie te krijgen. De Samyang 14mm f/2.4 levert ook een mooie boterzachte achtergrondonscherpte met een vloeiend verloop tussen scherpte en onscherpte. Vignettering is, zeker bij volledige opening, wel zichtbaar aanwezig, maar verdwijnt snel bij een kleiner diafragma en is ook in de nabewerking makkelijk weg te werken. Al met al levert de Samyang XP 14mm f/2.4 een beeldkwaliteit om u tegen te zeggen. De Samyang XP 14mm f/2.4 is een fenomenaal objectief voor iedereen die niet afhankelijk is van autofocus. Het objectief heeft een zeer luxueuze uitstraling, voelt zeer degelijk aan en levert waanzinnige beeldkwaliteit met minimale beeldfouten.

'De harten van veel fotografen zullen flink sneller gaan kloppen' 40


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Samyang 85mm F/1.2 Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: â‚Ź 949,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.SAMYANGBENELUX.COM

PLATINA

De 85mm f/1.2 uit de Samyang-Premiumlijn overtuigt met ragfijne scherpte Samyang is erg serieus over de nieuwe premiumobjectieven van het merk en deze 85mm f/1.2 stelt niet teleur. Allereerst heb je het mooie ontwerp en de stevige en chique uitvoering in matzwart. Het is een indrukwekkend objectief, dat voel je meteen als je het vasthoudt. Een 85mm f/1.2 is altijd een mooie combinatie, maar Samyang weet hun naam op het gebied van optische kwaliteit vast te houden en levert met deze 85mm een optisch zeer sterk objectief af. De scherpte is ragfijn en het bokeh is prachtig zacht en heeft, net zoals het uiterlijke ontwerp, ZEISS-kwaliteiten. De prijs is bovendien relatief laag. Scherpstellen behoeft wat oefening, maar als je eenmaal gewend bent werk je snel en accuraat met de Samyang. Kortom: een zeer indrukwekkende prestatie van het Zuid-Koreaanse merk. Zoals bij de meeste Samyang-objectieven het geval is, is deze 85mm f/1.2 alleen met de hand scherp te stellen. Dit vormt voor sommige fotografen een struikelblok, iets dat helemaal niet nodig is. Via live-view is het scherpstellen wat gemakkelijker dan via de zoeker, want daarmee is scherpstellen (zeker bij f/1.2) een uitdaging. De scherpte van deze 85mm f/1.2 is ragfijn en erg mooi. Ook de onscherpte is prachtig en heeft duidelijk ZEISS-aspiraties. Al met al is deze Samyang een objectief dat optisch behoorlijk overtuigt.

'We verwachten veel van deze nieuwe 85mm f/1.2, ook omdat een objectief met f/1.2 op zichzelf al veelbelovend is' 42


Monitors

Beleef alles 4K UHD, in Ultra Wide-Color Met een resolutie van 3840 x 2160 levert UltraClear HD vier keer meer precisie dan Full HD. Deze monitor biedt de ultieme combinatie van formaat, kleur, beeldhelderheid en prestaties.

UltraWide-Color

4K UltraClear 4K UHD 32" 4K Ultra Wide-Color (328P6VJEB)


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

AF-P NIKKOR 70-300mm f/4,5-5,6 E ED VR Getest in: DIGIFOTO Pro 6.2017 Prijs: € 879,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.NIKON.NL

GOUD

Deze Nikkor met stappenmotor is een aantrekkelijk alternatief Je kunt met dit objectief in veel situaties al dichtbij genoeg komen, maar wat het zo bijzonder maakt is dat de foto’s altijd eruit springen qua scherpte en contrast. Daarmee doet het objectief erg denken aan de 70-200-objectieven van Nikon: alles wat je ermee doet is goed. De oude 70-300 was goed, maar dit objectief is zoveel beter dat het een groot plezier is om ermee te werken. Je mag ook verwachten dat het objectief goed samen zal werken met een 1,4x converter, zodat het dan tot 420 mm reikt. Het nieuwe ontwerp wordt gedomineerd door maar liefst drie achromatische doublets achter elkaar, die zorg moeten dragen voor de onderdrukking van kleurfouten. Omdat het een nieuwe generatie Nikon-objectief is, wordt het uit negen afgeronde lamellen bestaande diafragma elektronisch bediend. Dat maakt de camera meteen een stuk stiller, zeker in gebruik met Livebeeld. Ook de AF-P stappenmotor maakt het objectief nog stiller, zeker bij filmen maakt dat verschil. Ook stelt het objectief nu bij Livebeeld en bij de ‘gewone’ AF sneller scherp. Omdat het objectief met één ED-element minder toe kan, levert dat ook een gewichtsbesparing van 65 gram op (680 gram versus 745 gram).Met 680 g is het objectief dan ook goed hanteerbaar, een stuk beter dan de meeste objectieven die dit bereik afdekken. Daarmee wordt het toepassingsgebied ook duidelijk: dit is een objectief voor wie een behoorlijk bereik wil hebben met een hoge kwaliteit en toch geen zwaar en groot objectief wil meenemen. Het is dan ook zeer geschikt voor reis- en sportfotografie.

‘In de optische test worden alle goede voortekenen bevestigd’ 44


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4E ED Getest in: DIGIFOTO Pro 4.2017 Prijs: € 2369,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.NIKON.NL

GOUD

De Nikon AF-S Nikkor 28mm F1.4 E ED vult de laatste f/1.4lancune in en doet dat goed Nikon is echter heel consequent doorgegaan met het opvullen van alle gaten in het objectiefprogramma, en dit objectief vult in feite de laatste lacune op f/1.4-gebied in. Uiterlijk verschilt het objectief niet zoveel van de andere f/1.4-exemplaren, zoals de 24mm en de 35mm. Het is echter vergeleken met sommige concurrenten redelijk compact en vooral licht: het objectief weegt 645g. De opbouw van het objectief is vrij opvallend: het lijkt een beetje op een Gauss-constructie met een Sonnar-achtige constructie er vóór, waar dan weer één enkel concaaf element in verstopt zit. Het objectief heeft maar liefst vier ED-elementen en drie asferische elementen. De frontlens heeft fluoridecoating en is dus water- en vuilafstotend. Net als alle andere topobjectieven van Nikon heeft het objectief Nano-coating. Er zijn slechts geringe sporen van chromatische aberratie te ontdekken en de vertekening is zelfs nog sterker onderdrukt. Qua optische eigenschappen lijkt het objectief sterk op de andere 1.4-objectieven, maar het is weer net iets beter. Bij volle opening en bij f/2 heeft het objectief een extreem mooi bokeh. Deze nieuwe Nikkor is een uitstekende opvolger van de eerdere 28mm f/1.4. Het objectief is zijn geld vergeleken met 28mm f/1.8 waard. Het bokeh is schitterend en er is tussen alle objectieven met 28mm dan ook geen betere te vinden.

‘Nikon heeft maar liefst twaalf jaar lang helemaal geen 28mm met de lichtsterkte f/1.4 in het programma gehad’ 46


AWARDS 2017

CATEGORIE: OBJECTIEF

Sigma 24-70 f/2.8 OS ART Getest in: DIGIFOTO Pro 6.2017 Prijs: € 1399,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit

WWW.SIGMABENELUX.COM

GOUD

De Sigma 24-70 f/2.8 OS ART is een fijn en optisch goed reportage-objectief Waren veel recente uitbreidingen van het Sigma Artassortiment de laatste tijd lichtsterke primes, ook hebben ze een nieuwe 24-70mm op de markt gebracht. Dat is een objectief waar door veel mensen naar is uitgekeken, want een dergelijk objectief is veelzijdig en breed inzetbaar. De nieuwe Sigma 24-70 f/2.8 OS ART is tegenover zijn voorganger voorzien van een nieuw optisch ontwerp met extra lenselementen. Als je de dwarsdoorsnede bekijkt zie je dat er veel is gedaan om de prestaties te verbeteren: het oude objectief heeft 14 elementen in twaalf groepen, het nieuw 19 in 14 groepen. Beide objectieven hebben drie asferische elementen en drie elementen met geringe kleurbreking. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want bij volle opening levert het objectief al over een groot deel van het beeldveld een mooi contrast en een goede scherpte. De uiterste hoeken zijn bij 24mm en f/2.8 wat minder goed, maar dat is bij een lichtsterke standaardzoom vrijwel altijd het geval en dat is deze Sigma dus niet aan te rekenen. Reflecties en spookbeelden zijn overigens goed onderdrukt. Het ontwerp is door een uitschuivende tubus extra compact gebleven en het objectief is dan ook nog prima hanteerbaar. Maatvoering en gewicht zijn mooi in balans. De afwerking van de buitenzijde is zoals we gewend zijn van Sigma goed en alles beschouwende is deze reportage-Sigma een prima keuze en een goede nieuwe aanvulling op het Artassortiment.

‘Bij het ontwerp is ervoor gekozen om een extra tubus uit de vatting te laten bewegen’ 48


het beste voor uw business Voor de foto- en videograaf die in het bezit zijn van een KvK-nummer, biedt Canon de mogelijkheid om de nieuwste foto- en filmapparatuur te leasen tegen 0% rente. Zo houdt u controle over uw uitgaven, geniet u van fiscale voordelen en heeft u de beschikking over het beste wat Canon te bieden heeft. Kijk voor het volledige overzicht van de producten uit het Canon lease-assortiment en de voorwaarden op canon.nl/leasing. Verkrijgbaar bij:

Orthenstraat 30, Den Bosch | T. 073 - 613 51 82 CANON PRO PARTNER

S H O OT

REMEMBER

Live for the story_

SHARE


AWARDS 2017

CATEGORIE: ACCESSOIRES

Palette Gear Getest in: DIGIFOTO Pro 3.2017 Prijs: € 249,99 PALETTE-GEAR.COM

GOUD

Al je fotobewerkingen uitvoeren met fysieke knoppen en schuifjes Eigenlijk is het een heel eenvoudig idee. Vervang de digitale sliders die je met je muis bedient met knoppen en echte sliders en je hebt een Adobe Photoshop of Lightroom fysiek voor je staan op je bureau. Alle bewerkingen en acties die je normaal gesproken met je muis uit zou voeren doe je nu eenvoudig met de echte knoppen. Palette Gear bestaat uit een aantal modules die je aan elkaar kunt koppelen. De indeling en de hoeveelheid knoppen kun je zelf bepalen. Het werken met Palette Gear is ons erg goed bevallen. Palette werkt heel intuïtief en daardoor snel. Het installeren is een eitje en ook het instellen van de functies is helemaal niet moeilijk. Fotobewerking wordt met Palette Gear bijna weer een ambacht.

‘Alle bewerkingen en acties die je normaal gesproken met je muis uit zou voeren doe je nu eenvoudig met de echte knoppen’ 50


AWARDS 2017

CATEGORIE: MONITOR

Eizo ColorEdge CS2730 Getest in: DIGIFOTO Pro 1.2017 Prijs: € 1118,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.EIZO.NL

GOUD

‘De monitor wordt in de fabriek helemaal gekalibreerd en ingesteld’

De Eizo ColorEdge CS2730 is een mooie grote monitor ideaal voor digitale beeldbewerking Deze ColorEdge CS2730 is een monitor met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Dat is ruim 60 procent méér pixels dan bij een 24-inch scherm gebruikelijk is. Het scherm is met 27-inch mooi groot en dat betekent logischerwijs dat je veel kwijt kunt op het scherm. Dat is handig als je bijvoorbeeld twee internetpagina’s of documenten naast elkaar wilt bekijken, maar is vooral handig bij fotobewerking. Je kunt echt in je foto’s ‘duiken’ en bewerken op minutieus niveau. Daar zorgen ook de contrastverhouding van 1.000:1 en een helderheid van 350 cd/m2 voor. Deze mooie waarden gelden overigens voor het gehele beeldscherm, het DUE-circuit, de Digital Uniformity Equalizer zorgt voor uniformiteit van het hele beeld. Een afschermkap om hinderlijk omgevingslicht tegen te houden is optioneel beschikbaar. De kunststoffen zijn van goede kwaliteit en de monitor maakt een erg stabiele en stevige indruk. Installatie is overigens erg eenvoudig, plug and play, en het scherm is in hoogte verstelbaar zodat je een lange tijd comfortabel kan werken. Een goede monitor is erg belangrijk voor een fotograaf en de EIZO ColorEdge CS2730 is een goede optie als je graag vertrouwt op een kwalitatieve en uniforme weergave van je dierbare foto’s. Daarbij is deze monitor ook nog eens mooi groot, wat extra fijn is. Concluderend is de EIZO ColorEdge CS2730 een erg fijne en goede monitor.

52


GRATIS STATIEF

bij de Canon 7D Mark II en 6D

DEZE ACTIE IS GELDIG T/M 30 JUNI 2017

Kwalitatief Manfrotto statief Bij de Canon EOS 7D Mark II en de Canon EOS 6D krijgt u nu gratis een Manfrotto 190X3 statiefkit met MH804-3W kop cadeau. ProďŹ teer online van deze actie of kom naar een van onze vestigingen. Lees hier meer over op: fotokonijnenberg.nl/canon-manfrotto


AWARDS 2017

CATEGORIE: DSLR

Canon EOS 6D Mark II Getest in: DIGIFOTO Pro 5.2017 Prijs: â‚Ź 2129,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.CANON.NL

De Canon EOS 6D Mark II is een compacte maar capabele instap fullframe Net zoals bij de voorganger zit de 6D Mark II tussen de EOS 5D (Mark IV) en de EOS 7D (Mark II) in en is het de instap-full frame van Canon. Voor gebruikers van de eerste EOS 6D zal de Mark II bekend terrein zijn qua ergonomie en ontwerp. Nog steeds is de 6D een compacte en lichte camera die desondanks toch imposante specificaties heeft, zoals Wi-Fi, een Variangle touchscreen en een fijn autofocussysteem. De Canon EOS 6D Mark II filmt niet in 4K, maar wel in Full HD met maximaal 50 beelden per seconde. Ook met de beeldkwaliteit van de Canon EOS 6D Mark II zit het zeker goed. De Canon blijft ook bij de hogere iso-waarden goed in het weergeven van details en kleurruis blijft netjes binnen de perken. De Canon EOS 6D Mark II is een uitstekende camera. De camera is gericht op enthousiaste fotografen die graag de overstap naar full frame willen maken, maar niet de hoofdprijs willen betalen. En voor dat publiek is dit een prima camera. De 6D Mark II levert prachtige beelden, werkt heerlijk met een heel fijn touchscreen en biedt genoeg mogelijkheden om jaren zoet mee te zijn.

GOUD

'Voor gebruikers van de eerste EOS 6D zal de Mark II bekend terrein zijn' 54


AWARDS 2017

CATEGORIE: DSLR

Nikon D7500 Getest in: DIGIFOTO Pro 3.2017 Prijs: € 1499,-

Beoordeling Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit WWW.NIKON.NL

PLATINA

De Nikon D7500 staat tussen de D5600 en de D500 in en is een aantrekkelijk alternatief voor beide camera’s De D7500 is gemeten aan de specificaties beter, maar het is in de praktijk vooral een andere camera dan de D7200 of de D7100. Hij lijkt hij de eigenschappen van wel heel vele verschillende Nikon-camera’s in zich te verenigen, van de D5600, de D750 de D500 en uiteraard van zijn voorganger, de D7200. De D7500 voelt wat meer aan als een spiegelloze camera, maar dan weer wel met de uitstekende (in twee betekenissen) grip. Ook verder is het een echte reflexcamera, dat wil zeggen: een camera waar je de hele dag mee kunt fotograferen zonder de batterij te verwisselen en met een heldere zoeker en een uitstekende scherpstelling die ook bij heel weinig licht goed werkt. Nikon is er goed in geslaagd de D7500 tussen de D5600 en de D500 te positioneren. Het is ook een aantrekkelijke aanbieding vergeleken met de concurrentie, waarbij de keuze tussen spiegelloos en reflex steeds meer een persoonlijke wordt. Qua technologie en vooral qua beeldkwaliteit heeft Nikon in ieder geval een camera geïntroduceerd die weer jarenlang het model zal zijn in zijn klasse waar niemand aan voorbij kan. Dat alles neemt niet weg dat wie een ruim budget heeft, serieus zou moeten kijken naar de D500. Maar met de D7500 koop je al veel van de goede eigenschappen van de D500 en dat maakt het tot een uitstekende keuze.

‘Nikon is er goed in geslaagd de D7500 tussen de D5600 en de D500 te positioneren’ 56


Al meer dan 12 jaar dĂŠ Fotoprint Specialist op alle materialen in alle formaten

info@fotogeschenk.nl | 020 820 87 85


2015 APPLE DESIGN AWARD WINNAARS

Editors' Choice

wereldwijde klantenbeoordelingen

"Bloodsport" van Timothy Poulton - De winnaar van de Shoot The Frame Affinity Fotowedstrijd

AFFINITY PHOTO De snelste, meest probleemloze, krachtigste professionele fotobewerkingssoftware voor macOS en Windows Affinity Photo verlegt de grenzen voor professionele fotobewerkingssoftware. Met een nauwkeurige focus op workflow biedt het geavanceerde gereedschappen voor het verbeteren, bewerken en retoucheren van uw afbeeldingen in een ongelooflijk intuĂŻtieve interface met alle kracht en prestatie die u nodig heeft.

Ervaar de nieuwe manier om foto's te bewerken met een gratis proefversie voor 10 dagen: affinity.serif.com/photo


REVIEWS 2017

HIERNA VIND JE EEN AANTAL VOLLEDIGE REVIEWS ZOALS JE DEZE IN DE VERSCHILLENDE EDITIES VAN DIGIFOTO PRO EN DIGIFOTO STARTER HEBT KUNNEN LEZEN IN 2017


REVIEWS 2017

Nikon D7500

Veel waar voor je geld De D7500 is op het eerste gezicht gewoon een update van de D7200. Maar de D7200 hád in feite al een opvolger, de D500. Is de D7500 nu lager gepositioneerd dan de D7200, of is het toch een stap vooruit? Een wanneer verdient de D500 toch de voorkeur? De camera ligt net in de winkel, maar wij testten hem al. TEKST EN FOTOGRAFIE DRÉ DE MAN

Het eerste dat opvalt als je de D7500 in de hand neemt, is dat de camera kleiner en lichter lijkt dan zijn voorganger. Líjkt, want de camera is maar 30 gram minder zwaar en ook de maten zijn niet zo verschillend. Maar door de monocoque constructie (zelfdragende carrosserie) en de diepere grip voelt de camera veel beter en kleiner aan. Bij het afdrukken hoor je ook dat hij stiller is en minder trilt. Schakel je de camera op continu dan is hij een stuk sneller dan de D7200. 8 opnamen per seconde is maar 33% sneller dan 6 bps, maar het voelt een stuk sneller. En verder blijkt hij dan – ook al heeft dezelfde scherpstel-eenheid - beter scherp te stellen. De D7200 is een uitstekende camera, die in veel opzichten nog steeds de concurrentie de baas is of evenaart. De D7500 is gemeten aan de specificaties beter, maar het is in de praktijk vooral een andere camera dan de D7200 of dan díens voorganger, de D7100. Hij lijkt hij

de eigenschappen van wel heel vele verschillende Nikon-camera’s in zich te verenigen, van de D5600, de D750 de D500 en uiteraard van zijn voorganger, de D7200.

Feiten Maar laten we terugkeren naar de feiten. Bij een digitale camera is voor velen nog steeds de beeldsensor het belangrijkst. Dat is in dit geval de sensor van de D500: de beste APS-C-sensor qua dynamiek, en qua ruis bij zeer hoge ISO-instellingen. 20 megapixels zonder anti-moiréfilter. Een sensor die voor vrijwel alle opnamen uitstekend voldoet. Wil je echt beter, dan moet je naar full frame. Verder is de D7500 is een reflexcamera. Hij heeft een echt prisma, dus niet zoals veel kleine reflexcamera’s een pentaspiegel. Dat houdt in, dat het beeld zeer helder is. De zoeker geeft bovendien 100% weer van datgene wat op de foto komt. Het

60

zoekerbeeld is vrij groot, al is het kleiner dan bij een full frame. (De vergroting is bij een 50mm vrijwel hetzelfde, maar uiteraard heeft een 50mm een andere beeldhoek bij APS-C). Het is overigens nog 20% te vergoten met de DK-17M. De reflexzoeker voldoet in de praktijk in vrijwel alle gevallen uitstekend. Vooral bij veel licht is hij veel aantrekkelijker dan de zoeker van een spiegelloze camera. Alleen bij zeer weinig licht en een lichtzwak objectief is een elektronische zoeker in het voordeel – maar dat is juist de situatie waarin een spiegelloze camera weer minder goed scherpstelt. Verder ondersteunt de camera Wifi en Bluetooth en GPS via de Snapbridge app. Niet iedereen is ervan geporteerd maar in de praktijk werkt het i.i.g. met iOS heel goed. Uiteindelijk is het op de achtergrond versturen van foto’s naar je smartphone de enige echt handige manier om foto’s te delen. De nieuwste versie van Snapbridge werkt bij Android ook een stuk beter dan eerdere versies, al blijft het afhankelijk van de gebruikte hardware.

Scherpstelling en lichtmeting Nu we het toch over de scherpstelling hebben; die werkt bij een reflexcamera niet met de beeldsensor, maar met ene kleine eenheid die rechtstreeks het beeld van de lens opvangt. Bij de D7500 is dat de Multicam 3500 II, dezelfde eenheid die alle professionele Nikon-modellen tot en met de D4s en de D810 gebruiken. Die heeft dus 52 scherpstelvelden


‘Nikon is er goed in geslaagd de D7500 tussen de D5600 en de D500 te positioneren’ waarvan 15 kruissensoren. De D500 en de D5 hebben een nieuwere en betere scherpsteleenheid - verschil moet er zijn. Wel heeft de D7500 AF-fijninstelling; dat is een van de punten waarmee de D7500 zich duidelijk onderscheidt van de D5500. De D7500 verschil in twee opzichten van de D7200 qua scherpstelling. Omdat de verwerking van de informatie bij de D7500 sneller gaat, stelt de camera vooral sneller maar ook beter scherp dan de D7200, die op dit gebeid al heel goed was. Maar een reflexcamera gebruik ook nog een tweede sensor speciaal voor de beeldherkenning en deze helpt ook aanzienlijk bij het scherpstellen. Deze heeft bij de D7500 maar liefst

61


REVIEWS 2017

180.000 pixels; de D7200 moest het nog met 2016 pixels doen. Met name volgen van een onderwerp in 3D of met gezichtsherkenning gaat beter. Ook heeft de D7500 groepveld-AF. De snellere centrale chip die de informatie verwerkt (Expeed 5, in feite een heel systeem dat talloze opgaven heeft) , is 30% sneller dan de 4, genoeg om het verschil tussen 6 en 8 beelden per seconde op te vangen. Bij het maken van afzonderlijke opnamen is de camera echter ook sneller. Bij de lichtmeting werken de Expeed5 en de nieuwe RGB-sensor met 180.000 pixels ook in het voordeel. In de praktijk waren er verschillende situatie waarin de camera een beter lichtmeting deed dan bijvoorbeeld

een D800E (die ter vergelijking gebruikt werd). Voor heel moeilijke gevallen waarin de doortekening van de lichtste partijen erg belangrijk is, heeft de D7500 bovendien op hoge lichten gerichte meting, net als de D810 en de D500. De sluiter is gelukkig dezelfde als bij de voorganger. De camera heeft dus nog steeds 1/8000s wat bij gebruik van f/1.4-objecteiven buiten bijna een noodzaak is. De flitssynchronisatie is daarmee ook 1/250s en uiteraard met gebruik van HSS (High Speed Sync) nog veel sneller.

Video en livebeeld De D90 (de betovergrootvader van de 7500) was ooit de eerste reflexcamera die ook kon filmen. De D7500 gaat er ten opzichte

62

van de D7200 flink op vooruit, want hij biedt 4k. Wel is dat met een 1,5x crop in vergelijking met het normale beeldformaat, maar bij film gebruik je supergroothoeken wat minder vaak dus dat nadeel is kleiner dan het lijkt. Qua ruis biedt het in ieder ook nauwelijks nadelen. De scherpsteling bij video werkt bij de D7500 niet met de reflexzoeker, maar via de beeldsensor. Daar zijn geen aparte scherpstelsensoren in ondergebracht, waardoor de scherpsteling bij video en livebeeld langzamer gaat vergeleken met de spiegelloze concurrentie en Canon. Wel kan (dankzij het elektronische diafragma) het diafragma


REVIEWS 2017

Conclusie

Nikon is er goed in geslaagd de D7500 tussen de D5600 en de D500 te positioneren. Het is ook een aantrekkelijke aanbieding vergeleken met de concurrentie, waarbij de keuze tussen spiegelloos en reflex steeds meer een persoonlijke wordt. Qua technologie en vooral qua beeldkwaliteit heeft Nikon in ieder geval een camera geïntroduceerd die weer jarenlang het model zal zijn in zijn klasse waar niemand aan voorbij kan. Dat alles neemt niet weg dat wie een ruim budget heeft, serieus zou moeten kijken naar de D500. Maar met de D7500 koop je al veel van de goede eigenschappen van de D500 en dat maakt het tot een uitstekende keuze.

bij livebeeld en video gewijzigd worden zonder dat de spiegel op en neer geklapt moet worden. Nikon heeft eindelijk ook mp4 als bestandsindeling toegevoegd. Ook ongecomprimeerde uitvoer via HDMI is mogelijk.

Nikon-hiërarchie Omdat de D7500 onder de D500 zit in de Nikon-hiërarchie, mist hij ook wat punten. Dat is in de eerste plaats – als besproken – de nog betere scherpstelling van de D500. Ook heeft de D7500 geen chassis van een magnesiumlegering. Dat heeft voordelen, maar maakt de camera mogelijk ook net iets minder robuust. Als eerste camera in deze reeks (beginnende met de D90) ontbreekt de ondersteuning voor oudere objectieven. Objectieven zonder ingebouwde AF-motor kun je wel gebruiken, maar er niet mee scherpstellen. Oudere objectieven voor handmatige scherpstelling ten slotte kun je uitsluitend gebruiken op de manier van de allereerste Nikon F: met handmatig scherpstellen en lichtmeting gebruikmakend van een externe belichtingsmeter. In de praktijk betekent dat je dan een of twee proefopnamen moet maken om de belichting vast te stellen. Dat heeft echter ook een voordeel. Door het ontbreken van de mechanische diafragmakoppeling met de

(De foto’s zijn gemaakt met een pre-productie camera en nog zonder ondersteuning van Adobe Camera RAW. Productiecamera’s zullen een nog betere kwaliteit bieden.)

lichtmeter, kun je ook vrijwel alle nietaangepaste Nikon-objectieven gemaakt tussen 1959 en 1975 gebruiken. Deze objectieven zijn vaak heel goedkoop op Marktplaats en eBay te vinden. Een stap terug in vergelijking met zowel de D7200 als de D500 – al zullen de meeste gebruikers er niet zwaar aan tillen - is dat de D7500 maar één kaart kan gebruiken. Dan heeft de monitor duidelijk minder beeldpunten dan de D500: 922k. Dat is zelfs een kwart minder dan de D7200, maar schijn bedriegt: de laatste heeft ook witte beeldpunten. Wel is de monitor uitklapbaar.

Spiegelloos De D7500 voelt wat meer aan als een spiegelloze camera, maar dan weer wel met de uitstekende (in twee betekenissen) grip. Ook verder is het een echte reflexcamera, dat wil zeggen: een camera waar je de hele dag mee kunt fotograferen zonder de batterij te verwisselen en met een heldere zoeker en een uitstekende scherpstelling die ook bij heel weinig licht goed werkt. De spiegelloze camera’s worden beter qua AF, maar datzelfde geldt voor de reflexcamera’s. De keuze voor een reflex dan wel een spiegelloze camera wordt steeds meer een keuze tussen twee verschillende type camera’s, zoals vroeger tussen meetzoeker en reflex.

63

Specificaties

Adviesprijs € 1499,Type Spiegelreflexzoeker met pentaprisma Sensor CMOS, 23,5 mm x 15,7 mm ISO-bereik 100 tot 51.200, uitbreiding tot ISO 1.640.000 Snelheid Tot 8 bps (buffer: 50 RAW’s gecomprimeerd zonder verlies, 14 bit) Opslag SD, SDHC (UHS-Icompatibel), SDXC (UHS-Icompatibel) 1x Gewicht 640 gram (body) Afmetingen: Circa 135,5 x 104 x 72,5 mm Video Ja, 4K Info nikon.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit

PLATINA

CATEGORIE

DSLR


REVIEWS 2017

Panasonic Lumix G9

Hoe goed is het foto-topmodel van Panasonic? Panasonic hoeft niet te klagen over de populariteit van hun topmodellen. Zowel de Lumix GH4 als GH5 werden goed ontvangen en hebben een vaste schare gebruikers en liefhebbers. Vaak zijn dat filmers, omdat beide camera’s daar erg goed in zijn. Panasonic wilde ook een topmodel voor fotografie in het assortiment en daarom is er nu de Lumix G9. We hebben dit tweede topmodel voor je getest. TEKST EN FOTOGRAFIE JASPER VAN BLADEL

De Lumix GH5 is enorm populair onder filmers en heeft die populariteit weer geërfd van diens voorganger, de GH4. Die aandacht van filmers is erg fijn voor die camera, maar de fotokwaliteiten worden daardoor misschien wel een beetje over het hoofd gezien. Dat zag Panasonic ook en daarom komen ze nu met een topmodel waarbij ze zich vooral richten op fotografie. Deze G9 heeft een 20,3 megapixelsensor en maakt gebruik van de Venus-processor. Verder is de 5-assige beeldstabilisatie één van de belangrijke punten van de G9. Dit systeem zorgt volgens Panasonic voor 6,5 stops voordeel. Een ander belangrijk aspect van de nieuwe Panasonic is de snelheid. De G9 is goed uitgerust voor actie- en sportfotografie met zestig beelden per seconde (AF-S) en twintig beelden bij continue autofocus (AF-C). De G9 biedt overigens plaats aan twee sd-kaarten en beide slots zijn geschikt voor het snelle UHS-II-formaat.

Actie De G9 is uitgerust met een razendsnel autofocussysteem dat volgens de fabrikant in 0,04 seconden scherpstelt. Daarbij lag de nadruk ook nadrukkelijk op de verbetering van de trackingmogelijkheden. Je hebt immers niet veel aan een snelle autofocus als deze je onderwerp niet goed volgt. Zo heeft ook de G9 een aantal verschillende tracking-modi, zoals we dat de laatste tijd bij meer camera’s zien. Die modi zijn overigens snel en eenvoudig in te stellen en ook nog te configureren naar smaak via

het menu. Vervolgens vind je op de draaiknop aan de bovenzijde van de camera een snelle mogelijkheid om twee van deze modi snel in te schakelen. Deze modi zijn er voor bedoeld om je zo snel en accuraat mogelijk van dienst te zijn bij het volgen van je onderwerp, afhankelijk van de aard van dat onderwerp. Zo is er een modus die gericht is op het volgen van onderwerpen die onvoorspelbaar van plaats en richting kunnen veranderen. Een andere modus is weer ideaal voor onderwerpen die in dezelfde richting bewegen. Ook onderwerpen die zomaar ineens

64

in beeld verschijnen zijn met de G9 te volgen. In de praktijk wordt duidelijk dat de G9 een indrukwekkende camera is. De autofocus is inderdaad razendsnel en weet het onderwerp goed in het vizier te houden. Dit is niet eenvoudig, want in een dynamische omgeving vechten alle verschillende elementen in het beeld om voorrang.

Ergonomie De G9 is qua ontwerp een logisch vervolg op de andere camera’s van


REVIEWS 2017

Panasonic, maar voegt er toch nog wat specifieke kenmerken aan toe. Bovenop vind je een scherpe vouw die ze de ‘Triple Edge Line’ noemen en de draaiknop is voorzien van een subtiele rode lijn. De camera voelt overigens erg goed aan. De bouw is degelijk en alle knoppen en schakelaars zitten waar je ze verwacht. De grip is goed van vorm en zorgt ervoor dat de G9 stevig in de hand ligt. Ook is er een optionele batterijgrip die volledig is toegerust op het gebruik van de camera in portretmodus.

Resolutie De G9 heeft ook een speciale modus waarbij je foto’s met een hoge resolutie kunt maken. Die 80-megapixelbeelden worden gemaakt door een pixel-shift systeem. De sensor schuift daarbij steeds 1 pixel op in alle richtingen en deze beelden worden vervolgens door de camera gecombineerd tot één groot beeld. Dit werkt prima, maar is niet in alle gevallen toepasbaar. Snel bewegende onderwerpen zijn uiteraard niet geschikt, hoewel je in dat geval wel weer bijzondere effecten kunt creëren bij gebruik van deze modus.

Beeldkwaliteit Het is mooi om te zien dat Panasonic zelf graag ziet dat de topmodellen ook om hun fotokwaliteiten geroemd worden. De GH4 en GH5 zijn beide prima fotocamera’s, maar de focus ligt toch altijd meer op de videokwaliteiten omdat ze daarin gewoonweg ongeëvenaard zijn qua prestaties, gebruiksgemak en prijs/kwaliteitsverhouding. Deze Lumix G9 moet daarom een zelfde positie in gaan nemen, maar dan in de fotografie. De beeldkwaliteit is daarbij natuurlijk een zeer belangrijke factor. Die is goed in orde, dat is zeker. We zijn positief verrast over de beelden die uit

Conclusie

‘De Lumix G9 is het foto-topmodel van Panasonic’ de Lumix G9 komen. Het dynamisch bereik is goed en bruikbaar in de praktijk. Licht en donker gaan goed samen in één beeld en mocht je die partijen nog aan willen passen, dan is dat verrassend goed mogelijk voor een MFT-camera. De kleuren en contrasten zijn ook erg fraai. Ruis wordt zichtbaar bij hogere iso-waarden, maar is zeker niet storend of te snel aanwezig.

De G9 heeft dus een aantal gezichtsbepalende kwaliteiten, maar bovenal is het een camera die geschikt is voor een heleboel soorten fotografie en daarbij ook nog eens verrassend compact en licht is. De beeldkwaliteit is prima en ook het dynamisch bereik is opvallend groot. Ook de prijs is vriendelijk, gezien de concurrentie en de specificaties. Alles beschouwende lijkt deze Lumix G9 ons een camera die het succes van Panasonic zal laten groeien en een duidelijk verdeling maakt in het topsegment van het Panasonic-assortiment. De GH5 is voor videografen en deze G9 is speciaal ontwikkeld voor fotografie.

Specificaties

Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power O.I.S.

Prijs € 2999,-

Samen met de Lumix G9 introduceerde Panasonic een nieuw objectief: de Leica DG Elmarit 200mm f/2.8 Power O.I.S. Dit nieuwe objectief is niet zomaar een objectief. Nee, volgens Panasonic is deze 200mm het beste objectief dat ze ooit gebouwd hebben. De combinatie met de snelle Lumix G9 is voor de hand liggend en daarom heeft de fabrikant ook ingezet op een snel objectief dat geschikt is voor actie- en sportfotografie. Omgerekend hebben we te maken met een 400mm en dat geeft je een fijne brandpuntsafstand om mee te werken als je graag sporters of andere actie van enige afstand fotografeert. Het objectief stabiliseert de beelden met het ingebouwde Power O.I.S. systeem en werkt daarin samen met de beeldstabilisatie uit de camera. Het objectief is opgebouwd uit 15 elementen, die weer zijn verdeeld in 13 groepen. Het objectief is bestand tegen stof en spatwater en is dus prima geschikt voor een avontuurlijke fotoshoot. De nieuwe 200mm is daarnaast ook mooi om te zien en prima afgewerkt. Het ontwerp is duidelijk en helder en de gebruikte zwarte metalen en plastics zijn erg goed van kwaliteit. Aan de zijkant vind je een knop om de autofocus een beetje mee te helpen. Zo kun je hem op Full zetten, maar ook op 3 meter en verder. Zo hoeft het objectief niet tevergeefs in de voorgrond naar je onderwerp te gaan zoeken als dat niet nodig is. Dat scheelt tijd en dus stel je sneller scherp. Ook zit er een Memory-knop op het objectief, waarmee je veel gebruikte instellingen kunt bewaren en snel kunt bereiken.

67

Adviesprijs € 1699,Resolutie 20.3 megapixel Beeldsensor Digital Live MOS Sensor ISO-bereik 200 - 25600 Snelheid 20 fps Opslag dubbel sd-slot Afmetingen B 137mm x D 97mm x H 92mm Gewicht 658 gram Filmfunctie Ja, 4K Info panasonic.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit

GOUD

CATEGORIE

SYSTEEM CAMERA


REVIEWS 2017

Sony A99 II

IN DE BOXRING MET DE NIEUWE SONY A99 II Sony kwam tijdens photokina 2016 onaangekondigd opeens met de A99 II, de opvolger van de A99. De camera is zowel geschikt voor fotografen die het enorme megapixelpotentieel gebruiken als voor fotografen die snelle sporters vastleggen. We namen de A99 II mee naar de boksschool om te ontdekken wat deze nieuwe Sony allemaal kan. TEKST EN FOTOGR AFIE JASPER VAN BLADEL LOCATIE BOKSSCHOOL USAHA TILBURG

Als je het over de Sony A99 II gaat hebben is er natuurlijk een olifant in de kamer. De laatste jaren zet Sony vol in op de spiegelloze camera met hun E-mount. Veel mensen denken dan ook dat de A-mount, een doorontwikkeling vanuit het aloude Minolta, op weg is te verdwijnen ten faveure van de E-Mount. Maar niets is minder waar: deze nieuwe A99 II bewijst het tegendeel, de A-mount is nog springlevend én ook nog eens erg interessant. Voor wie niet bekend is met de SLTcamera’s van Sony: de T staat voor transparant, omdat de gebruikte spiegel semi-transparant is en dus niet op hoeft te klappen. Een bijzondere constructie waaraan Sony blijft vasthouden voor hun spiegelreflexen. De spiegel hoeft niet op te klappen bij het maken van een foto, dat bevordert de snelheid. Dat maakt het mogelijk een hybride autofocussysteem in te bouwen, waardoor zowel de 79 autofocuspunten (kruistype) op de AF-sensor als de 399 autofocuspunten op de sensor gebruikt kunnen worden. Zo bedekken die punten bijna heel het zoekerbeeld. Volgens Sony kan de camera door dit innovatieve systeem nog scherpstellen bij EV-4.

‘De A99 II slaat twee vliegen in één klap’

De Exmor R CMOS-sensor met backillumination en koperen verbindingen (voorheen waren die van aluminium) maakt de camera buitengewoon

gevoelig. De A99 II heeft een maximale iso-waarde van 102.400. Niet dat veel mensen fotograferen met dergelijke instellingen, maar het laat maar zien hoe ver de ingenieurs van Sony intussen zijn gekomen.

Hokjes Voor de overzichtelijkheid van het leven is het fijn om zaken in hokjes te kunnen plaatsen. Bij de Sony A99 II is dat echter niet zo gemakkelijk. Deze camera is namelijk niet alleen interessant voor fotografen die het moeten hebben van een berg megapixels en een mooi dynamisch bereik, maar de A99 II is ook een camera voor de snelle (sport) fotograaf. 12 beelden per seconde met behoud van autofocus is niet niks. Deze combinatie is best bijzonder, zeker omdat je bij de concurrentie vaak wel het één, maar niet het ander kunt vinden. Bij Nikon

68

zweren de sportfotografen op hun D5, maar kiezen fine-artfotografen voor een D810. Met de A99 II kan het alle twee en dat is best bijzonder te noemen. Om over het prijsverschil met een D5 of een EOS-1D X Mark II maar te zwijgen, die kosten zo ongeveer het dubbele van deze nieuwe Sony. En de Olympus O-MD E-M1 Mark II dan, horen we jullie zeggen. Die biedt ook veel snelheid voor relatief weinig geld, maar kan qua sensor de A99 II niet bijbenen.

Boksen Het autofocussysteem is dus één van de sterke kanten van de A99 II. Uiteraard hebben we dit uitgebreid getest. In een boksschool namen we plaats in de boksring om te kijken wat de nieuwe Sony presteert als de omstandigheden er om vragen. Het licht werd gedimd en via enkele felle lichten werd de boksring


REVIEWS 2017

fijn en ook het dynamisch bereik is meer dan voldoende. De ruisprestaties zijn goed, al zal er door deze spiegelconstructie een klein en goed te corrigeren nadeel te zien zijn tegenover de spiegelloze A7R Mark II.

Verrassing

spannend verlicht, zodat het autofocussysteem echt zijn best zou moeten doen. En spannend werd het, want twee duellerende boksers fotograferen is geen eenvoudige taak. De snelheid, bewegingen én plotselinge positieveranderingen maken dat je goed moet anticiperen. Een goed autofocussysteem helpt dan enorm, want je bent al snel te laat in dit soort situaties. De Sony brengt het er goed vanaf, al tijdens het fotograferen hebben we het idee dat we de foto’s hebben gemaakt die we vooraf in ons hoofd bedacht hadden. Donkere beelden met een sterk contrast, de inspanning en de snelheid goed zichtbaar gemaakt. De Sony bewijst dat hij voor dit soort fotografie gemaakt is als we thuis de beelden gaan bekijken. We dachten af en toe een beeld gemist te hebben, maar achteraf blijkt dat de camera toch heeft weten scherp te stellen op precies het goede onderdeel van de foto. Eigenlijk is geen enkele foto echt onscherp, wat een enorme prestatie is gezien de omstandigheden. De Sony A99 II heeft zich er heldhaftig doorheen gesleept.

in zijn mars, maar ook de fullframe sensor met 42.2 megapixel is één van de aantrekkelijke punten van de Sony. Door deze sensor, die door miniem lichtverlies door de semi-transparante spiegel overigens net een klein beetje in het nadeel is tegenover de versie in de A7R Mark II, is de camera ook interessant voor de veeleisende portret-, landschaps- of kunstfotograaf. We hebben na afloop van de bokswedstrijd nog een aantal portretten gemaakt in en rondom de kleedkamers en ook daar is de A99 II een erg fijne metgezel. De camera is, zeker met de 50mm f/1.4, ook best compact te noemen en komt dan ook niet erg intimiderend over. De kleuren, tonen en contrasten zijn erg

‘De nieuwe Sony slaat zich er heldhaftig doorheen’

Al met al is de Sony A99 II een erg fijne camera en een mooie verrassing voor wie dacht dat Sony de A-mount links zou laten liggen. Het is nog steeds niet volkomen duidelijk of Sony in de toekomst ook nog zo zijn best blijft doen op de SLTcamera’s, maar deze A99 II belooft wat dat betreft veel goeds. De camera heeft zowel potentieel op snelheidsgebied als op sensor- en megapixelgebied. De beeldkwaliteit is bijzonder indrukwekkend en het autofocussysteem is een genot om mee te werken. Een camera dus die veel fotografen kan bedienen. Als je daarbij de prijs in ogenschouw neemt ligt deze op een zelfde niveau als dat van bijvoorbeeld een Nikon D810 en een Canon EOS 5DS R. Die twee concurrenten zijn qua sensor vergelijkbaar, maar op snelheidsgebied (helemaal) niet. Fullframe camera’s die die snelheid wel halen, zoals de Nikon D5 en de Canon EOS-1D X Mark II, zijn dubbel zo duur.

Conclusie

De A99 II slaat dus twee vliegen in één klap. Hij biedt een fullframe-sensor met een indrukwekkende beeldkwaliteit én een duizelingwekkende snelheid. Prijstechnisch heeft Sony de A99 II goed gepositioneerd, zeker als je naar het snelheidspotentieel kijkt. Een ander pluspunt: de accu gaat bijzonder lang mee. Een verademing in deze spiegelloze tijden. Sony heeft met deze A99 II een indrukwekkende camera afgeleverd, die de concurrentie met producten van andere fabrikanten prima aankan, maar ook de Sony A7R Mark II het leven zuur kan maken. Welke je het beste kunt kiezen ligt aan je objectievenarsenaal én aan je persoonlijke voorkeur.

Specificaties

Adviesprijs (body) € 3600,Resolutie 42.4 megapixel Beeldsensor 42.4-megapixel 35mm full-frame Exmor R® CMOS sensor ISO-bereik ISO 100-25600 (50102400) Zoeker Elektronisch, XGA OLED Scherm TFT 7,5 cm Scherpstelling Detectiesensor 1: 79 punten (15 kruistypepunten, f/2.8 gevoeligheid in het middelste punt), Detectiesensor 2: 399 punten (323 selecteerbare punten, 79 hybride kruisautofocuspunten) Snelheid 12 fps Opslag SLEUF 1: Multisleuf voor Memory Stick PRO Duo en SD-kaart, SLEUF 2: Sleuf voor SD-kaart Afmetingen Ca. 142,6 mm x 104,2 mm x 76,1 mm Gewicht 849 gram (body) Filmfunctie Ja, XAVCS, AVCHDindeling met versie. 2.0, mp4. 4K, 1920 x 1080, 1280 x 720) Info sony.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit

PLATINA

Portretten Het mooie van deze A99 II is de veelzijdigheid van de camera. Het autofocussysteem heeft heel wat

71

CATEGORIE

PROFESSIONELE DSLR


REVIEW

PANASONIC LUMIX TZ90 REVIEWS 2017

review

Panasonic Lumix TZ90

Alles wat je nodig hebt

Sommige camera’s zijn goed in het vastleggen van actie en andere camera’s zijn weer ideaal voor in je jaszak. En dan is er de Panasonic Lumix TZ90: die is het allemaal. De erg compacte body bevat een mooie sensor, een prima lens met 30x optische zoom en allerlei vernuftige 4K-functies. We hebben de camera voor je getest. Tekst en fotografie JASPER VAN BLADEL

D

e voorganger van deze TZ90 was de TZ80 en dat was een erg populaire camera. Logisch, want ook deze camera was al een veelzijdige metgezel in een zeer compacte jas. Want klein is de camera, hij past zo in je jaszak. Ook het gewicht valt mee. De TZ90 is gewoon een erg handzame camera. Tegenover de voorganger is er een touchscreen gemonteerd aan de achterkant, dat je, geheel passend bij de vlog-hype, 180 graden kunt kantelen om zo mooie vlogs en selfies te maken.

Zoom

Verder is de TZ90 behoorlijk capabel voor zo’n kleine camera. Ga maar na: een 20,3 megapixelsensor, een Leica-lens met een groot zoombereik dat omgerekend uitkomt op 24-720mm en alle bekende 4K-functies van Panasonic. Laten we even wat dieper ingaan op het zoombereik. Dat is

‘De TZ90 is behoorlijk capabel voor zo’n kleine camera’ optisch, de lens schuift dus een behoorlijk stuk uit als je inzoomt. Grappig om te zien als je de camera en profil bekijkt, want dan lijkt het alsof die lange lens eigenlijk helemaal niet in die kleine camera past. Die zoomlens heet voluit Leica DC Vario-Elmar 1:3.3-6.4/4.3-129 ASPH en is in staat om ook ver ingezoomd nog contrastrijke en scherpe beelden te maken. Volledig inzoomen op een olifant tijdens je safari of het fotograferen van de Paus op zijn balkonnetje in Rome is dus geen enkel probleem. Houd wel rekening met het feit dat het diafragma bij inzoomen verkleint. Anders gezegd: bij 720mm kun je enkel nog gebruik maken van een diafragma van f/6.4. Je kunt dan, doordat je zo ver bent ingezoomd, nog prima onderwerp en achtergrond scheiden, maar door de beperkte licht-

10

| DIGIFOTO STARTER

72

WWW.DIGIFOTOSTARTER.NL


DEZE CAMERA WINNEN? Doe mee met onze jubileumfotowedstrijd ‘Vijf’ Kijk op pagina 94

sterkte wordt het wat moeilijker om in donkere omstandigheden een goede foto te maken. Buiten in het zonlicht is dit geen enkel probleem! Goed om te weten is ook dat de camera beschikt over beeldstabilisatie, waardoor bewegingsonscherpte in alle omstandigheden verder wordt geminimaliseerd.

Luxe

Opmerkelijk is dat de camera zoveel ‘professionele’ functies heeft. Zoals we gewend zijn van Panasonic zit de camera vol met 4K-mogelijkheden. Zo kun je filmen in 4K-resolutie, maar de techniek maakt het ook mogelijk om met 4K-Photo 30 foto’s per seconde te maken en daardoor geen enkel moment meer te missen. Met een andere slimme functie, Post Focus, kun je het scherpstelpunt van je foto naderhand veranderen. Klinkt science fiction, maar is gewoon werkelijkheid. Als je in die stand fotografeert, kun je de focus in je foto verleggen van bijvoorbeeld je kindje op de voorgrond naar de wild springende hond in de achtergrond.

Kwaliteit

De bouwkwaliteit van de camera is goed. Zo voelt het kantelmechanisme van het scherm bijvoorbeeld erg stevig aan en is het touchscreen zelf heel fijn te bedienen. De knopjes zijn soms wel wat klein, maar in de praktijk zit je er toch nooit naast.

Veelzijdig

Als je dertig jaar geleden een kleine auto kocht, zat daar geen enkele luxe op. Wilde je luxe en prestaties, dan moest je een grote en dus dure auto aanschaffen. Nu is dat helemaal anders, ook kleine auto’s kunnen vol zitten met de nieuwste technische snufjes. Bij camera’s is het net zo gegaan. Deze Panasonic Lumix TZ90 is een erg compacte en betaalbare camera, maar hij zit boordevol met slimme technie-

WWW.DIGIFOTOSTARTER.NL

‘ZOALS WE GEWEND ZIJN VAN PANASONIC ZIT DE CAMERA VOL MET 4K-MOGELIJKHEDEN’ ken en mogelijkheden. Daardoor is de camera erg geschikt als veelzijdige camera voor alledag. Je kunt er huiselijke scenes mee vastleggen, maar de

73

camera is daarnaast ook geschikt voor het fotograferen van een breedbekstrandloper aan de kust of een giraffe op de Afrikaanse savanne.

CONCLUSIE

De Panasonic Lumix TZ90 is dus een erg capabele en compacte camera met een groot zoombereik, een fijne beeldkwaliteit en slimme 4K-functies. Daarnaast is de TZ90 ook te gebruiken voor het maken van vlogs, iets waar je de 4K-video-resolutie ook fijn voor kunt gebruiken.

BEOORDELING + Ideaal zoombereik + Slimme 4K-functies

INFO panasonic.nl

DIGIFOTO STARTER |

11


REVIEWS 2017

Panasonic Lumix GH5

Nieuwe videokoning Panasonic heeft met de Lumix GH5 een naam hoog te houden, want voorganger GH4 was een zeer populaire en veelgeprezen camera. Zeker onder filmers, want de GH4 was de koning van de fotocamera-video. Ook op fotovlak zijn er met de GH5 de nodige verbeteringen te vinden. We hebben deze nieuwe Panasonic voor jullie aan de tand gevoeld. TEKST EN FOTOGRAFIE JASPER VAN BLADEL

Als er één fotocamera populair is bij filmers, dan is het de Panasonic Lumix GH4 wel. Waar de Canon EOS 5D Mark II filmen met een digitale fotocamera salonfähig heeft gemaakt, introduceerde de Panasonic de karakteristieken van een professionele videocamera in een betaalbare fotocamera. Filmen met een dslr of systeemcamera was al enkele jaren populair, maar de GH4 bracht diverse ‘Pro’ functies zoals 4K met 30fps / 25fps bij de gewone man. Met de Panasonic Lumix GH5 heeft de Japanse fabrikant dus een reputatie hoog te houden. Andere fabrikanten zitten ook niet stil, om die toppositie vast te houden moest de GH5 met een behoorlijke specificatielijst op de proppen komen. Wat dat betreft heeft Panasonic zich keurig gehouden aan de vooraf gestelde verwachtingen, de GH5 is opnieuw de benchmark op het gebied van video.

Subsampling Zo filmt de GH5 uiteraard ook weer in 4K, maar dan met 4.2.2. subsampling. Dat betekent dat de er tegenover de huidige waarde 4.2.0. meer kleurinformatie (rood en blauw) terug te vinden is in je filmmateriaal. Daardoor krijg je een natuurlijkere kleurweergave. De drie getallen geven een verhouding aan tussen helderheid, rood en blauw. Het signaal geeft voorrang aan helderheid (4), omdat ons oog gevoeliger is voor helderheid dan voor de verschillen in kleur. Professionele

filmcamera’s gebruiken echter zonder uitzondering 4.2.2. subsampling, daarom is het erg mooi dat de GH5 dat nu ook doet.

4K De GH5 kan zowel 4K als het smallere 4K UHD opnemen. Voor de duidelijkheid: er zijn in feite twee 4k-standaarden. Oorspronkelijk werd met 4k de DCI 4k standaard bedoeld, die 4096 × 2160 pixels heeft. Dit is de standaard voor de film en tv-industrie. UHD-1, ook wel ultra-high-definition television (UHDTV ), is de 4k-standaard voor tv’s en computermonitoren. Dat beeld is iets minder breed, maar even hoog: 3840 x 2160 pixels. 4K UHD (3.840 x 2.160 pixels) met 60 frames per seconde, 10-bit kleurdiepte en 4.2.2. subsampling is mogelijk met de GH5, daar is echter een externe recorder voor nodig. Intern schrijft de camera tot 4K UHD (3.840 x 2.160 pixels) met 30 frames per seconde, 10-bit kleurdiepte en 4.2.2. subsampling rechtstreeks weg

74

‘Panasonic heeft met de Lumix GH5 een naam hoog te houden’ naar de sd-kaart. De volledige 4K (4096 × 2160 pixels) schrijft de GH5 weg met 4.2.2. subsampling en 10 bit kleurdiepte met 24 fps. Als je voor 48 fps kiest, wordt je beeld weggeschreven met 4.2.0 subsampling en is de kleurdiepte 8-bit. In ieder geval wordt je 4K-beeld uitgelezen van de volledige sensor, maar dat was met de GH4 ook al zo. Ook belangrijk: er is geen tijdslimiet meer voor opnames in 4K.

XLR De GH5 heeft overigens als eerste van alle Lumix-camera’s de beschikking over een dubbel sd-kaartslot (UHS-II). Verder is er optioneel een XLR-adapter te koop die ervoor zorgt je geluid net zo


AWARDS 2017

‘Zo filmt de GH5 uiteraard ook weer in 4K, maar dan met 4.2.2. subsampling’

professioneel wordt opgenomen als je beeld. Met deze adapter kun je twee XLR-microfoons op je GH5 aansluiten. Verder kun je er ook diverse zaken op regelen, zoals de levels.

Foto’s Maak echter niet de fout om te denken dat het bij de Panasonic Lumix GH5 alleen maar draait om de video-mogelijkheden, ook op fotogebied staat de nieuwe camera

zijn mannetje. De GH5 heeft de beschikking over een nieuwe sensor met 20,3 megapixel. Het lowpassfilter laat verstek gaan, Panasonic kiest dus voor extra scherpe opnames. Voor de beeldverwerking is een nieuwe processor aanwezig, de zogenoemde Venus Engine. Deze is 1,3 keer sneller dan het exemplaar in de GH4. Deze Venus Engine analyseert elke pixel en ‘ziet’ of op de pixel een belangrijk gedeelte van de foto te zien is. Dat belangrijk gedeelte kan een rand van een onderwerp zijn. De processor weet vervolgens wat hij met de diverse pixels moet doen om deze optimaal te verwerken. Met de GH5 kun je tot 12 beelden per seconde maken, met continuautofocus zijn dat er 9. In de buffer van de GH5 kun je veertig RAW’s kwijt. Verder heeft de zoeker een upgrade gekregen: in de GH5 vind je een OLED-exemplaar met 3,68 miljoen pixels. Het touchscreen is 3,2 inch groot en is kantelbaar. De camera is qua ontwerp geen revolutie tegenover eerdere modellen van Panasonic, maar is mooi in balans als het om de maatvoering gaat. Wij hadden de GH5 op de redactie met een, eveneens nieuwe, 12-60mm objectief. Deze combinatie is gewoon mooi om te zien en ondanks dat nog best compact. De materialen voelen goed aan en alle knoppen draaien zoals je mag verwachten. Het touchscreen werkt heel fijn en precies, nooit zit je

76


REVIEWS 2017

op een verkeerde knop en ook lichte aanrakingen verwerkt het beeldscherm zonder problemen.

6K Eén van de speerpunten van de GH5 is de 6K Photo-functie. Deze werkt hetzelfde als de al bekende 4K Photo-functie die in diverse Panasonic-camera’s te vinden is, maar voegt een berg resolutie toe. Het is met de GH5 dus mogelijk om uit een reeks 6K-beelden afzonderlijke foto’s op te slaan met een resolutie van 18 megapixel (30 fps). Bij 4K was en is (ook 4K Photo zit nog in de GH5) dat 8 megapixel (wel met 60 fps): een onderscheid dat in de praktijk een hoop verschil maakt. Een foto gemaakt met de 6K Photofunctie op een groot formaat afdrukken is geen probleem, met 8 megapixel loop je al snel tegen beperkingen aan.

camera dus ook achteraf scherpstellen op verschillende gedeelten in je foto. Op de voorgrond, of op de achtergrond. Of op allebei, want in de GH5 heeft Post Focus een update gekregen (andere Panasonic-camera’s hadden deze update al sinds het najaar van 2016, de GH4 overigens niet) waardoor je ook aan Focus Stacking kunt doen. Je kunt dus verschillende delen van het beeld tegelijkertijd scherpstellen, zo stapel je foto’s op elkaar waarbij steeds verschillende delen scherp zijn. Dat zorgt ervoor dat je een foto krijgt met een optimale scherpte. Deze verschillende aspecten maken dat de GH5 ook op fotogebied een camera is om rekening mee te houden. Het dynamisch bereik van de sensor wordt ook steeds verbeterd, waardoor je nu met een uiterst bruikbare sensor te maken hebt waarbij je achteraf nog uitgebreid aan de lichte en donkere partijen in je foto kunt sleutelen. De scherpte is prima in orde, zoals je zou verwachten met een nieuwe sensor, processor en het ontbreken van het lowpass-filter.

‘De GH5 is ook op fotogebied een camera om rekening mee te houden’

Beeldstabilisatie Waar de GH5 ook een stap zet ten opzichte van voorganger GH4 is op het gebied van beeldstabilisatie. De GH4 had dat niet en de GH5 komt met ingebouwde beeldstabilisatie. Het Dual I.S. systeem laat de optische beeldstabilisatie (twee assen) en de stabilisatie in de body (vijf assen) samenwerken, zodat bewegingen worden gecompenseerd. Dat betekent langer uit de hand fotograferen met langere sluitertijden, iets dat in de praktijk een duidelijk voordeel biedt tegenover camera’s zonder beeldstabilisatie.

Conclusie

De Panasonic Lumix GH5 is vanaf eind maart 2017 beschikbaar en gaat € 1999,- kosten. Daarmee is deze camera niet goedkoop, maar vergeleken met videocamera’s met dezelfde specificaties is de GH5 juist weer een koopje. Al met al is de GH5 een waardige upgrade tegenover de GH4 en heeft Panasonic de verwachtingen op dit gebied meer dan waargemaakt. Zowel op foto- als op videogebied is het een camera die zeer serieus genomen moet worden.

Specificaties

Adviesprijs € 1999,Type Compacte systeemcamera Sensor 20,3 megapixel live-MOS ISO-bereik 200- 25600 Scherm 3,2 inch touchscreen Snelheid 12 fps Opslag dubbel sd-kaartslot UHS-II Gewicht 645 gram Afmetingen 98,1 x 138,5 x 87,4 (H x B x D) Video Ja, maximaal 4K 4096 × 2160 pixels – geen tijdslimiet Info panasonic.nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit Bediening Snelheid Behuizing Prijs / kwaliteit

Post Focus

GOUD

Ook de kenmerkende Post Focus functie die we al in meerdere Panasonic-camera’s terugzagen is opgenomen in de GH5. Zo kun je met deze

77

CATEGORIE

CSC


REVIEWS 2017

Fujifilm 50mm f.2 WR

Scherp, licht en weersbestendig De X-serie camera’s van Fujifilm kent veel liefhebbers, de X-Pro2 en de X-T2 hebben bijvoorbeeld een ware fanbase. De X-Trans CMOS Sensor uit die Fujifilm-camera’s geeft de beelden een onmiskenbaar karakter. Ook de X-objectieven van het Japanse merk leveren uiteraard een waardevolle bijdrage aan dat succes. In de WR-serie kondigde Fujifilm onlangs een nieuwe telg aan: de FUJINON X50mm F2 R WR. We hebben dit objectief voor je getest. TEKST EN FOTOGRAFIE JASPER VAN BLADEL

Conclusie Deze FUJINON X50mm F2 R WR komt de andere WRobjectieven, er is al een 23mm en een 35mm WR, gezelschap houden. WR staat voor Weather Resistant, het objectief is dus beschermd tegen barre weersomstandigheden. Qua vormgeving past het perfect naast de 23mm en de 35mm door het taps toelopende ontwerp en de mooie grote diafragmaring. Die ring zit fijn gepositioneerd, zodat je nooit misgrijpt. Verder is het een opvallend compact objectief, dat qua diameter en lengte prima in verhouding is met bijvoorbeeld een X-Pro2. Ook fijn: door de geringe lengte zie je maar een heel klein stukje van het objectief door de optische zoeker van de X-Pro2. Zet je de elektronische zoeker aan dan zie je natuurlijk helemaal niks van het objectief.

wilt scheiden. Die kwaliteit is één van de kenmerken van deze nieuwe Fujifilm. Door deze brandpuntsafstand en de fijne lichtsterkte van f/2 geven je de mogelijkheid om je onderwerp erg mooi van de achtergrond te scheiden. De

Achtergrond

Weer

De brandpuntsafstand van het objectief is omgerekend 76mm, waardoor deze FUJINON X50mm F2 R WR een standaardobjectief is met voorzichtige tele-aspiraties. Mooi voor portretten en andere beelden waarin je het onderwerp en de achtergrond

Een belangrijk kenmerk van dit nieuwe Fujinon-objectief is de weersbestendigheid. De FUJINON X50mm F2 R WR is beschermd tegen stof en nattigheid en kan gebruikt worden in temperaturen tot -10 graden Celsius. Een mooie combi met de Fujifilm

X-Pro2 en X-T2, die ook weersbestendig zijn.

Praktijk De beeldkwaliteit van deze nieuwe 50mm van Fujifilm is indrukwekkend. De 50mm combineert een ragfijne scherpte met een mooie onscherpte. Ook de overgang daartussen is fraai van karakter. Belangrijk, want die moet niet te hard, maar ook niet te zacht zijn. Zoals we van Fujifilm zijn is er met het karakter van de beelden sowieso niets mis. De schitterende tekening en subtiele contrasten maken eenvoudige beelden soms tot ware kunstfoto’s. Ook in minder fijne lichtomstandigheden weet de FUJINON X50mm F2 R WR goed en snel scherp te stellen. In de schaduw en als de dag zijn einde nadert kun je dus ook nog prima aan het werk. Fijn, want dat zijn nu juist de momenten dat je kunt profiteren van de mooie lichtsterkte van f/2. Fijn is ook dat de scherpstelling vrijwel geruisloos plaatsvindt, iets dat Fujifilm zelf ook graag onderstreept.

'De 50mm combineert een ragfijne scherpte met een mooie onscherpte' wijze waarop je het onderwerp van de achtergrond kunt scheiden is echt fantastisch. Op deze manier kun je vrijwel op iedere plek, ongeacht de achtergrond, een mooie foto maken.

78

Deze nieuwe FUJINON X50mm F2 R WR is een waardevolle aanvulling op het assortiment X-Mount objectieven van Fujifilm. De brandpuntsafstand van 50mm, omgerekend 76mm, en de fijne lichtsterkte maakt het scheiden van je onderwerp en achtergrond een eitje en scherpte, contrast en tekening zijn dik in orde. Fijn zijn ook het compacte formaat én het geringe gewicht, het objectief weegt maar 200 gram. Voor wie een mooi portret- of standaardobjectief zoekt is deze nieuwe Fujifilm een interessante optie.

Specificaties

Adviesprijs € 499,Diafragma f/2 – f/16 Filtermaat 46mm Min. Focusafstand 39 cm Afmetingen diameter 60.0mm x lengte 59.4mm Gewicht 200 gram Opbouw 9 elementen in 7 groepen Info fujifilm.eu/nl

Beoordeling

Beeldkwaliteit Bediening Behuizing Prijs / kwaliteit

GOUD

CATEGORIE

OBJECTIEVEN


EDITORIAL

PANASONIC LUMIX GX800 REVIEWS 2017

Panasonic Lumix GX800

CAMERA PANASONIC LUMIX GX800 BRANDPUNT 27MM DIAFRAGMA F/5. SLUITERTIJD 1/60 ISO 800

De mooiste selfies en 4K-beelden met de Panasonic Lumix GX800 De nieuwe Panasonic Lumix GX800 is een instapmodel, review maar is alles behalve standaard. Met onder andere 4K, 4K-Photo en bijzondere selfie-kwaliteiten is de nieuwe instap systeemcamera van de Japanse fabrikant veelbelovend. We hebben hem voor je getest. Tekst en fotografie JASPER VAN BLADEL

en instapmodel hoeft niet per se spartaans en saai te zijn, dat heeft Panasonic goed begrepen met deze Lumix GX800. Dat begint al met het uiterlijk: de camera ziet er gewoon heel erg leuk uit. Een retro-design dat veel mensen visueel bekend zal voorkomen. Hij is erg stijlvol en lijkt zo uit de jaren zeventig weggelopen te zijn. Des te leuker is het als je vervolgens verder kijkt en ontdekt dat de rest

van de camera bijzonder modern en innovatief is. Want ook hier: de GX800 mag dan een instapmodel zijn in het segment van de compacte systeemcamera’s, hij is toch uitgevoerd met diverse erg handige en leuke features. Die functies, zoals 4K Photo en video, Post Focus en Focus Stacking kennen we van andere modellen van de fabrikant en we vinden het te prijzen dat ze ook in dit model camera terug zijn te vinden.

De Lumix GX800 heeft een 16-megapixelsensor zonder lowpass-filter. Het weglaten van zo’n filter zorgt voor nog scherpere foto’s, goed nieuws dus. De Venus Engine zorgt voor de beeldverwerking en de camera heeft een maximale iso-waarde van 25.600. De scherpstelling wordt verzorgd door een contrast-autofocussysteem dat mooi snel scherpstelt. Ook in het donker, al wordt het systeem dan een handje geholpen door een hulplicht. De camera ziet er zoals gezegd erg leuk en stijlvol uit en de materialen voelen ook goed aan. Wat zilver is, is van metaal en ook de rubberen delen hebben een mooie structuur en voelen goed aan. De draaiknoppen draaien zonder speling en zijn voelen erg stevig. De kleine opklapflitser klapt met een kordate slag uit de camera en voelt ook stevig aan. Kortom: de Lumix GX800 voelt gevoelsmatig duurder aan dan dat hij eigenlijk is.

Compact

De camera is bijzonder compact, zowel in de diepte als in de hoogte. Hij past gemakkelijk in een jaszak, zeker als je er een bescheiden lens op monteert. Standaard wordt de Lumix GX800 geleverd met een zilveren Lumix G Vario 1232mm f/3.5-5.6 ASPH. lens die qua uitstraling en

80

| DIGIFOTO STARTER

80

WWW.DIGIFOTOSTARTER.NL


‘Een instap-csc met 4K, 4K-Photo en Post Focus’

maat prima bij de camera past. Voordat je ermee kunt fotograferen moet je hem alleen nog even uitschuiven, maar dat ben je na enkele keren gewend.

4K-Photo

4K is niet uniek meer, maar Panasonic onderscheidt zich door diverse op die techniek gebaseerde extra functies te bieden. Zo heb je 4K-Photo waarmee je precies dé goede foto uit kunt kiezen uit een reeks van 30 beelden per seconde. Als je bijvoorbeeld een rennende hond of een spelend kind fotografeert kan het soms moeilijk zijn om precies het goede

WWW.DIGIFOTOSTARTER.NL

moment op de foto te krijgen. Met 4KPhoto zijn die zorgen verleden tijd, want als je deze functie gebruikt zit de goede foto er eigenlijk altijd tussen. Met de Lumix GX800 kun je verschillende 4K Photo modi zoals 4K burst en 4K Pre-burst. Met 4K burst maak je 2 seconden lang constant opnames, 60 in totaal. Daaruit kun je vervolgens je favoriete foto kiezen. Het bijzondere van de 4K Pre-Burst modus is dat de fotocamera een 4K-fotoreeks maakt 1 seconde vóór en 1 seconde ná je de sluiterknop indrukt. In deze 2 seconden worden er maar liefst 60 4K-foto’s gemaakt. Hier-

81

door kun je een onvoorspelbaar moment toch perfect vastleggen. Overigens is er ook nog de mogelijkheid om zelf de lengte van je 4K-Photo opname te bepalen, de opname-reeks begint en eindigt dan op een door jou gekozen moment met een klik op de sluiterknop.

Post Focus

Een van de leukste en meest interessante opties is Post Focus, een functie die we al uit andere camera’s van Panasonic kennen. Ook in de Lumix GX800 kun je na het maken van je foto het scherpstelpunt bepalen.

DIGIFOTO STARTER |

81


EDITORIAL

PANASONIC LUMIX GX800 REVIEWS 2017

Dat is natuurlijk best een unieke mogelijkheid. Zo kun je naderhand bepalen op welk gedeelte van je foto je de nadruk wilt leggen. En: je maakt nooit meer een onscherpe foto. Tenminste, bewegingsonscherpte kun je er natuurlijk niet mee opheffen. Maar een focus die nét op het verkeerde punt in je foto ligt wel, je verschuift naderhand simpelweg de scherpte een klein stukje!

bus uitkiezen. Vanzelfsprekend kan het 3 inch touchscreen ook om worden geklapt, zodat de camera in Self Shot modus terechtkomt. Ook is er een Hands-free functie waardoor je gemakkelijk via de zelfontspanner kunt fotograferen en ook herkent de camera momenten waarin twee gezichten dichter bij elkaar gebracht worden. Hij maakt dan automatisch een foto. Leuk is

CONCLUSIE

De Panasonic Lumix GX800 is een mooie toevoeging aan het gamma van Panasonic. De camera is stijlvol, goed gebouwd en bovendien bijzonder innovatief met de Post Focus en de 4K-functies. En vergeet ook de uitgebreide mogelijkheden om er selfies mee te maken niet. De GX800 is al met al een echte aanrader.

BEOORDELING

+ Stijlvol + 4K-Photo en Post Focus + Gemakkelijk selfies maken

PRIJS € 549.- (incl. kitlens) INFO panasonic.com/nl

CAMERA PANASONIC LUMIX GX800 | BRANDPUNT 27MM | DIAFRAGMA F/5. | SLUITERTIJD 1/60 | ISO 400

Selfies

De selfie heeft zich in enkele jaren ons woordenboek in gewurmd en Panasonic speelt daar mooi op in met de Lumix GX800 door deze camera specifieke selfie-functies. Zo kan via 4K-Photo de ideale (groeps)selfie gemaakt worden waar iedereen lachend op staat. Of als er net een bus langskomt tijdens het maken van de foto, kun je achteraf eenvoudig de foto zonder

82

| DIGIFOTO STARTER

ook de panorama-functie bij selfies.

Creatief

De Lumix GX800 biedt daarnaast ook allerlei functies om je foto’s zo creatief mogelijk te maken. Zo zijn er scenestanden voor bloemen, nachtopnames, glinsterend water en zelfs een romantische zonsondergang. Ook kun je bijvoorbeeld kiezen voor Soft Skin voor een mooie huid in portretten.

Die standen zijn heel gemakkelijk tevoorschijn te toveren, zodat je snel tussen de verschillende mogelijkheden kunt schakelen. Ben je een liefhebber van timelapse- of stop motionfilmpjes? Ook dat kan de GX800. Panasonic zou Panasonic niet zijn als de GX800 niet goed zou kunnen filmen. Dat kan in 4K en Full HD en ook bezit de camera diverse extra’s op filmgebied. Zo kun je bijvoorbeeld een teleconverter inschakelen en is diffractiecompensatie en stabilisatie beschikbaar.

82

‘De camera ziet er gewoon heel erg leuk uit’ WWW.DIGIFOTOSTARTER.NL


Lees de Awards ook in DIGIFOTO Pro 6.2017 & digifoto Starter 4.2017. Deze edities liggen nu in de winkel.

Nabestellen kan ook, via: digifotopro.nl/nabestellen digifotostarter.nl/nabestellen BESTEL NU

DIGIFOTO Awards 2017  

www.digifotopro.nl

DIGIFOTO Awards 2017  

www.digifotopro.nl