Page 1

The Work of Clint Alexander Carlton

C L I N T

A L E X A N D E R

C A R L T O N

•

2 0 1 3


'Bansai House'

01|42


02|42


Spatial Study Diagrams

Study Models

Solid Void Studies

Description Incorporate data processes and propose an idea that is reflective of one translation of time-lines undertaken by theorists and practitioners.

Client A middle-aged, single, male occupant with visiting partner. The client’s desire is to create an environment that will

provide an experience of natural phenomenon such as movement, light, shade and shadow, similarly to the way they are portrayed in films and literature.

Solution A residence that engages in spatial relationships between private/public, outdoor/indoor and living/social activities from a design perspective. The residence assists the client by creating a flexible work/live environment.

03|42


04|42


Overhead View

05|42


South-West View

South-East View

North-West View

North-East View

06|42


'Winston’s Bagels'

07|42


08|42


Objective: Respond to an existing order Project: A retail outlet/residence within a given site Proposed Solution: “box within a box�

Context: Main street of a Southern Illinois city (population: 26,000) Location: Carbondale, Illinois, USA Inspiration: 1947 Buick Roadmaster | Airplane Hangar | Art Deco

A frosted glass roof glows above the second floor of the residence. The clerestory windows and skylights of the hangar allows sunlight into the structure. Lifting the residence creates usable space below that was designated as the kitchen and bar area.

09|42


10|42


'Jeffersontown House of Worship'

11|42


12|42


Basement Highlights Choir Rehearsal Room The room functions not only as a rehearsal room, but also as a recording studio. The rehearsal room can also be setup to give a live feed to the sanctuary. The choir can assemble and disperse from the choir loft in the sanctuary by using the stairs that lead to and from the basement. This enables the service to continue without the choir interfering.

13|42


Proposed Church Site The proposed site is located off of Shelby Street in Jeffersontown, KY. Sustainable Aspects of Site A grey water replenishing system that collects rainwater and water used within the structure to irrigate the site. Filtrated water to be used for multiple functions in the building, such as flushing toilets. A designated natural area located within the structure that allows for vegetative life while creating a unique natural scene. A green roof located atop the children’s church/chapel that replaces the foorprint taken up by that particular structure. Solar panels will be placed at solar strong points of the structure’s roof to allow the building to use a cleaner form of energy and rely less on more costly energy sources. Functional windows arelocated throughout the structure to take advantage of winds that will naturally cool the church

14|42


15|42


16|42


'MORPH 22' | 'PROTEUS System'

17|42


18|42


Morph 22 was a collaboration between myself and a fellow grad student (Lee Lemons) at NSAD. There are three distinct levels of design to this project: 1) The overall structure and function. 2) The modular units 3) The adaptable interior system implemented into the modular units and commercial spaces (Proteus System). The final design is a result of the thought “live, work, play”. Each modular (900 sq.ft. - 1200 sq.ft.) is an open space that, when combined with the Proteus System, allows the user to transform the interior space to the user’s needs. The space adapts to the user rather than the user adapting to the space.

Steel Structure of Tower

19|42

900 Square Foot Modular


20|42


21|42


22|42


23|42


Modular Section

Tower Section

Modular Details

Modular Floor Plan Samples

24|42


25|42


26|42


27|42


28|42


Construction Document Samples

29|42


30|42


31|42


32|42


33|42


34|42


Graphic Design Samples

35|42


36|42


The magazine layout results from an INDESIGN course assignment. The assignment asked that each student gather magazine samples that were aesthetically pleasing to the individual student. Each student was then to assess the layouts and gain an understanding as to what was and wasn’t working (aesthetically) with the chosen samples and why. From this study each student was asked to create a new layout with a new subject as the focus of the article. Choice of font, font size, font color, visuals, visual scale and visual placement played key roles in creating an elegant layout. Photograph by Norman Jean Roy

37|42

The poster is the result of a multi-media assignment. The instructor asked that the student create a surreal visual that tells a story using digital images and PHOTOSHOP tools and actions Images’ authors unknown


38|42


Revit + Photoshop

39|42


Rhino + V-ray

40|42


The assignment asked that I combine images of one of my hobbies with an image of myself to create a seperate portrait using PHOTOSHOP. I combined my love for playing the drums and bass with my Native American heritage and profile to create the image ‘Drum Machine’.

Revit + Photoshop

41 39|42


For further inquiries â–Ş resume Clint Carlton can be reached at alexandercarlton003@gmail.com

42|42


C L I N T

A L E X A N D E R

C A R L T O N

alexandercarlton003@gmail.com


Clint Alexander Carlton  

The Work of Clint Alexander Carlton - 2013

Advertisement
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you