Page 1

claudiaVIDES


design type

design type

a b c

design type

INDEX

Large Scale Design Projects

1. 2.

Cinema Film-making Office Building

Small Scale Design Projects

1. 2.

Case Study Museum Fire Station

Design Build Projects

1. 2.

Chamber Space House


[long island city]

CINEMA

contextPLAN

conceptDIAGRAM

1

conceptDIAGRAM

2

A

B A

B +50'-0" +4'-0"

section A

0 2 1 4

8

32 16

section B

a1

design type

sitePLAN

siteANALYSIS

The development of the cinema design lead me to rethink the cinematic experience in the 21st century; My design focuses into reviving the event and ritual that once the cinemas were. This was achieved by creating an atmosphere where the movie goers can socialize and further expand their cinematic experience. The way this social gathering space is created so as to revive the ritual and cult of older classics is through a Mรถbius Strip. The Mรถbius Strip symbolizes that the tradition of cinemas will remain ongoing forever. The building would involve the society and the individuals into the whole experience when moving along the strip. This would be a scenario in which all the visitors will be part of the event itself. In this way, the cinema center is to re-conceive the cinematic experience through flexible and performative spaces so as to create a whole event and spectacle.


A

9

möbiusSTRIP

A

9

A

8

B

B 9

B

8

9

8

10

F

7

C C

B

10

02 8 14

32

16

+4’-0” A

8 2 2 3

B B

5

firstFLOOR

8

B 10

6

10

B

B

1

E C

secondFLOOR PROGRAM

+50’-0”

8 C

D

1Lobby [10,000sqft] 2Ticketing/Offices [5,000sqft] 3Film/Book Store [2,500sqft] 4Lounge [5,000sqft] 5Restaurant [10,000sqft] 6Bar/concessions [5,000sqft] 7Auditorium [7,000sqft] 8Restrooms 9Storage 10Mechanical THEATERS AScreen Type 1 [8,000sqft] BScreen Type 2 [4,500sqft] CScreen Type 3 [2,500sqft] DScreen Type 4 EScreen Type 5 [8,000sqft] FScreen Type 6 [300, 000sqft]

a1

design type

B


Zone 1 Elevators Zone 2 Elevators Service Elevators

Diagonal F re Stairs

Public Elevators

Public Fire Sta rs

Park ng Elevators

view & lightingSECTION DIAGRAM

mechanical ROOMS

floor PROGRAM

10

axes & formSECTION DIAGRAM

green SPACES

9

diagrid & structure SYSTEM

public CIRCULATION

public SPACE

entry WAY

F re Stairs

Office floors Studio floors Mechanical Public Floors

a2

design type

roofPLAN

8

7

5

4

elevator ZONES

32

6

vertical CIRCULATION

The solar path, the green axes and the view towards the river are the forces that affected the form of the building. These forces allowed sustainable design in order to reduce the Heat Island Effect. The building has roof/balcony gardens for rainfall storing; furthermore, it maximizes the north sunlight and natural ventilation inside the building.

3

2

public AMPHITHEATER

Shreveport is a great location to implement a greenway project to improve the existing communication route of green spaces, and to provide easy access to green areas within walking distance.

conceptDIAGRAMS

siteANALYSIS

FILM-MAKING OFFICE BUILDING [shreveport skyscraper]

1


skyscraperDRAWINGS

19thFLOOR 0 8

16

32

longitudinalSECTION

64

9thFLOOR

Community film-making requires producing films with, for and about people of all backgrounds. This encourages the interaction with film-lovers/producers and artists. Moreover, there is a vertical venue where the public can go throughout the building reaching the amphitheater at the top. This creates a movement of people interacting in the space making everyone part of the spectacle of filmmaking.

0 8

groundFLOOR

0 8

16

32

64

5thFLOOR

floorPLANS

16

32

64

Speculative office spaces and critical zones free of bracing structure and columns will allow for maximum flexibility.

a2

design type

The main forces driving this project are the two green garden axes that meet on the site. This creates a public outdoor and double height space that links the public green spaces. Furthermore, the building cantilevers out. shielding the outdoor space which allows circulation through the pedestrian green axes that merges the community.


northELEVATION design type

westELEVATION

a2

digitalMODEL

physicalMODEL


[case study analysis]

MUSEUM

studyDIAGRAMS

floorPLAN

buildingSECTIONS

wallSECTION

sectionB

This is a design charette that is based on precedent studies. The goal is to design a gathering to house a small collection of paintings by a contemporary artist. This design is a reflection of Peter Zumthor’s architecture. Thus, it reflects the design and presentation sensibility of the architect. The use of his techniques in materiality and experience of the space are employed. Natural and artificial light also influenced my design on program, the structural system, and the building envelop.

b1

design type

sectionA


The Fire Station is the first architectural project in Erewhon, Dallas. My proposal is to locate it in the center of the town to maintain public the city properties; in this manner, it becomes a public garden for community integration.

iteration01

The goal is to design architecture that is timeless and forward, thinking civic minded, as well as aesthetically arresting and experientially rich; moreover, it is pleasurable and sustainable. Thus, I did a life cycle analysis on the exterior materials in order to choose the best two iterations for sustainability.

iteration02

studyMODEL

[corten&concrete]

[brick&concrete]

east FAÇADE

upperLEVEL

PROGRAM

1Dispatch/Reception 2Chief’s Office 3Apparatus Room 4Lobby 5CPR/Safety Training Classroom 6Restroom 7Kitchen 8 T.V. Lounge 9Hygiene Room10Dormitory 11Personal Parking 12Public Parking 13Storage

south FAÇADE

lowerLEVEL

west FAÇADE

north FAÇADE

b2

design type

FIRE STATION

exteriorELEVATIONS

exteriorRENDERINGS

[cost & life cycle analysis]


[design build studio]

CHAMBER SPACE

conceptOBJECT

digitalMODEL

cncFABRICATION

detail2

detail3

constructionPROCESS

c1

design type

detail1


constructionPROCESS

[design build project]

HABITAT FOR HUMANITY

habiTECH12 is a partnership with Habitat for Humanity and the School of Architecture. Sixteen 4th year students have

morningSHADE siteCLEANING

site/roofPLAN

woodFRAMING metalROOFING

12:00pm

mergeSPACES

ROTATION

5:00pm

10

courtyardRECESSES

establishHIERARCHY

noonSHADE

public&PRIVATE

spaceDIVISION

1050sqftPROGRAM

siteCONTEXT

designPROCESS

foundationSLAB

eveningSHADE

sectionDIAGRAM

c2

design type

designed and are currently building a sustainable home for the Hargrove family. The design of the home focuses on passive strategies (daylighting, shading, and natural ventilation) while also incorporating solar panels to reduce energy use and operating cost of the home. Materials in the home have been selected based upon life-cycle cost analysis and maintenance over the life of the home. Through the building of this home, we are promoting sustainable design while also raising the standard for low-income housing in Ruston.

solarANALYSIS

9:00am


exteriorELEVATIONS

north FAÇADE

west FAÇADE

10’-0”

20’-0”

floorPLAN

hallwayDOOR

exteriorPANELS

5’-0”

1

7

6

PROGRAM

3

2

5

4

1Porch 2Living Room 3Kitchen and dinning room 4Laundry Room 5Laquanta’s Room 6Jasmine’s Room 7Clifton and Terrance’s Room

AllenBODOVSKY ChadBURGESS KrystalCANNON PhillipCARTHERN KristenCAULK JohnDAUER MichaelHINTON StevenHONORA habiTECH12 AndrewJONES ChrisKEPNER JasonMcDONALD ChristopherPEREZ HunterSHARP ChristineSHORT JoshuaSTEED ClaudiaVIDES

c2

design type

digitalFABRICATION

0’

Claudia Vides Architecture Undergrad-Portfolio