Page 1

26

PsykiatriInformation

PsykiatriInformation

27

En vej ud af ensomheden Af journalist. Signe Marie Reeholm, PsykiatriFonden

På en stille villavej i Hillerød ligger et stort hvidt murstenshus. I husets kælder er ét af Ventilens i alt 14 mødesteder i Danmark. Her mødes 8-12 unge og et par frivillige hver onsdag. Sammen laver de mad, ser film eller tager fx på Bakken.

Helt alene i verden Før Marie kom i Ventilen, var hun ofte ensom og havde svært ved at komme i kontakt med mennesker, hun ikke kendte. Hun vidste ikke, hvordan hun skulle starte en samtale og havde svært ved at finde på emner at tale om: “Jeg kan huske, at jeg aldrig var rigtig glad. Nogle dage havde jeg det som om, jeg var i et stort hul, og at jeg var helt alene i verden.”

Første skridt ud af ensomheden Tanken er, at de tager de Det kræver mod at tage det første Plads til at være sig selv skridt til at komme i kontakt med På væggene i kælderloka sociale kompetencer, som andre. Marie husker første gang, let hænger små malerier og de lærer her, med ud i andre hun skulle besøge Ventilen. Op til tegninger med hjerter, glade dagen, hvor hun skulle mødes med ansigter og slagord som: sammenhænge i deres liv. de andre unge, blev hun mere og ‘Pusterum fra hverdagen’, ‘dej­ mere nervøs. Mødet bestod den afligt at kunne slå sig løs og være ten i en gåtur i det omkringliggensig selv’, ‘tryghed og hygge’, de villakvarter. Marie fortæller, at det var rart, at der skete noget i ‘et venne-punkt’ og ‘aldrig ensom’. Alt sammen vidner det om stedet for, at man blot sad stille. Hun kunne se, at de andre unge, fællesskab og hygge. Ikke om ensomme unge. På et lille bord står der var kommet i Ventilen i længere tid, havde det sjovt sammen. friskbrygget kaffe og hjemmebag. I sofaen sidder Marie og smiler. Hun er kommet i Ventilen (med ordspillet ven-til-en) næsten hver Og hun fik selv talt lidt med nogle af pigerne. De virkede søde. Da Marie tog hjem samme aften, vidste hun, at her ville hun uge i tre år. Hun ved ikke, hvad hun skulle havde gjort, hvis ikke gerne komme igen, eller som hun selv formulerer det: “Her følte hun var begyndt at komme her. I Ventilen har hun fået venner, er jeg, at jeg kunne være mig selv.” blevet mere åben og har fået meget mere selvtillid:

Foto: Claus Randrup

“En af de ting, jeg har lært i Ventilen, er, at det er okay at være den, man er, og sige sin mening,” fortæller Marie.

Ensomhed er ikke tabu I Ventilen mødes stille og ensomme unge, som Marie, med andre unge, og med frivillige, der sørger for, at der er trygt og hyggeligt. Her er det ikke tabu at sige, at man savner venner. Alle førstegangsbesøgende i Ventilen får en samtale med to frivillige. Her vurderes det, om Ventilen er det rigtige tilbud for den unge. Ensomhed skal være den primære problematik i den unges liv, og han eller hun må ikke have en psykiatrisk diagnose. Er det tilfældet, viderehenvises til et tilbud, der passer bedre til den unges situation. De unge, der kommer i Ventilen, er ganske alminde­ lige unge. Deres baggrund, uddannelse og grunden til, at de er ensomme, er forskellig. Men alle oplever de

ensomhed, konstant eller i perioder. De er generte, har svært ved at starte en samtale, og hvis de får samtalen i gang, har de svært ved at holde den i gang. De mang­ler sociale kompetencer og socialt samvær. Støtte og opbakning Det er grundsynet i Ventilen, at den enkelte unge har styrke, ressourcer og evnen til at forandre sin egen situation. Det, der kræves er, at han eller hun selv tager det første skridt, og derefter får en masse støtte og opbakning. Det er ikke deres skyld, at de er ensomme, men de er de eneste, der kan gøre noget ved det. For at komme ud af ensomheden, skal man turde åbne op. De unge skal arbejde på selv at blive en god ven og være ligeså loyal og lyttende, som de ønsker, at deres venner skal være. Når de unge og frivillige laver mad sammen, er det derfor samtidig en øvelse i forskellige sociale kompetencer. Fx at sige sin mening og rose hinanden:

Foto: Claus Randrup

4-8% af danske unge mellem 13-20 år føler sig ensomme hver dag. Ensomheden påvirker deres livskvalitet. 23-årige Marie er kommet i Ventilen i Hillerød i næsten tre år, et mødested for ensomme unge. Her har hun fået flere venner og mere selvtillid.

Marie xxx

“For mange af de unge er Ventilen det eneste sociale element i hverdagen. Tanken er, at de tager de sociale kompetencer, som de lærer her, med ud i andre sammenhænge i deres liv,” fortæller Astrid Sandmark, der er lokalkonsulent i Ventilens landssekretariat.

Ventilen Ventilen er en frivillig organisation, der driver 14 mødesteder for ensomme unge mellem 15 og 25 år i hele landet. Her mødes unge og frivillige og laver forskellige sociale aktiviteter. 339 unge har besøgt ventilens mødesteder i perioden marts til december 2011. Af dem var 49% drenge og 51% piger. Ca. 70% var under uddannelse. Næsten halvdelen var mellem 19 og 22 år. Frivillig i Ventilen Ventilen har 200 frivillige i alderen 18-30 år på landsplan. 70% er piger. Alle har stærke sociale kompetencer. Som frivillig i Ventilen skal man minimum binde sig for et år, og man skal regne med 20 timers arbejde pr. måned. De frivillige i Ventilen er ikke selv tidligere brugere af Ventilen, da de ikke må have en egen ensomheds-historie, og fordi der skal være en klar grænse mellem hvem, der er brugere, og hvem, der er frivillige. Læs mere på www.ventilen.dk

(kilde: Ventilen Danmark)

Det nytter Marie arbejder til daglig på en højskole, og her har hun gjort brug af sine nye kompetencer, fx i mødet med en pige, som hun aldrig havde set før: “De første to timer var vi helt stille, fordi vi ikke vidste, hvad vi skulle tale om. Men så kom jeg i tanke om, at hun havde været i London, hvor jeg også har været. Jeg spurgte til hendes tur, og resten af dagen stod munden ikke stille. Jeg tror ikke, at jeg ville have haft det lige så let med at tale med hende, hvis det ikke havde været for Ventilen,” siger Marie. Frivillige er drivkraften De frivillige er drivkraften bag Ventilens mødesteder. Stine på 21 år har været frivillig i to år og er én ud af syv frivillige i Ventilen i Hillerød. Hun holder sabbatår og vil gerne læse psykologi. Arbejdet som frivillig giver hende masser af erfaring, som hun kan bruge i sit fremtidige studie- og arbejdsliv. Hun fortæller, at det er hårdt, når de unge har det svært, men samtidig er det livsbekræftende, når de udvikler sig: “Som regel ser vi, at de unge lige pludselig åbner op. De henvender sig til de andre og begynder måske at mødes uden for Ventilens mødesteder,” siger Stine.

'En vej ud af Ensomheden'  

4-8% af danske unge mellem 13-20 år føler sig ensomme hver dag. ensomheden påvirker deres livskvalitet. 23-årige Marie er kom- met i vent...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you