Page 1

Op 5 mei begint voor moslims de vastenmaand ramadan. De hele maand lang ziet u op Borgerhoutse pleintjes prachtige sfeerfoto’s van Claudia Zen Karan.

Foto: Victoriano Moreno

Districtsnieuws

District in de kijker

District Antwerpen ............. p.26 Berchem ............................ p.30 Berendrecht, Zandvliet, Lillo p.34 Borgerhout ........................ p.38 Deurne .............................. p.42

Ekeren ............................... p.46 Hoboken ............................ p.50 Merksem ............................ p.54 Wilrijk ............................... p.58

districtsnieuws I A-blad 25

4823423_A-Blad_mei_25_CoverDistricten.indd 25

18/04/19 10:17


District Borgerhout Fotografe brengt vastenmaand in beeld

Foto's: Victoriano Moreno

“Ramadan is de mooiste tijd van het jaar�

38

4823423_A-Blad_mei_38-41_Borgerhout.indd 38

18/04/19 10:21


Fotografe Claudia Zen Karan (44) heeft roots in Indonesië en Nederland, maar woont al bijna de helft van haar leven in Antwerpen. Sinds enkele jaren doet ze mee aan de ramadan, de jaarlijkse vastenmaand voor moslims. In die maand trekt ze ook met haar camera in de hand door Antwerpen om de ramadan bekender te maken. Ontdek haar foto’s binnenkort op verschillende pleintjes in Borgerhout.

Claudia Zen Karan: “Meestal fotografeer ik Marokkaanse bruiloften, of ik reis met hen mee in de zomer als ze terugkeren naar hun thuisland. Het zijn dus doorgaans feestelijke en kleurrijke taferelen die ik vastleg. Ik kom uit Indonesië, het grootste moslimland ter wereld, maar ben zelf geen moslima. Door me te verdiepen in de levenswijze van moslims sprak de traditionele vastenmaand mij steeds meer aan. Ik wilde er zelf aan deelnemen, én ze in beeld brengen.”

Samen vasten “Voor mij is de ramadan een maand van bezinning. Ik heb die jaarlijkse reset echt nodig, zowel mentaal als fysiek. Andere vormen van vasten probeerde ik ook, maar deze bevalt mij het best. Ondertussen leerde ik dat het goed is om op voorhand al wat af te kicken van miniverslavingen. (lacht) In mijn geval koffie en chocolade. Mijn lichaam snakt al maanden van tevoren naar die vastentijd en dan probeer ik te minderen met koffie en chocolade.”

Mooie tijd “De ramadan vind ik een goede manier om te vasten omdat je het samen doet. Je staat er niet alleen voor en dat maakt je sterker. Ik vind die vastenmaand de mooiste tijd van het jaar. Door minder te drinken en eten laat je je lichaam tot rust komen. Door veel te bidden vind je ook mentale rust.”

‘De Nomade van de Ramadhan’ “Mijn fotoproject en de bijbehorende expo heet ‘De Nomade van de Ramadhan’. Tijdens de vastenmaand

ben ik bijna nooit thuis. Tegelijk voel ik me overal waar ik kom thuis. Ik schrijf trouwens altijd ‘ramadhan’, met dh”, legt Claudia uit. “In het Arabisch bestaan 3 d’s. De ‘d’ in ‘Claudia’ is de Arabische ‘da’. De ‘d’ van het Engelse ‘the’ is de Arabische ‘dha’ en dan is er nog een derde ‘d’. Die spreken ze heel dof en laag uit. Dat is de ‘d’ in het woord ramadhan. Met mijn foto’s wil ik de mensen een inkijk geven in het leven van de moslims die de ramadan volgen. Vooroordelen die nu bestaan over de vastenmaand hebben voor een groot stuk te maken met het onbekende. Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor de ramadan.”

Prachtige stad “Door mensen uit Antwerpen in beeld te brengen, realiseer ik me steeds weer wat een prachtige stad het is. Nergens anders wonen er zoveel nationaliteiten op zo’n kleine ruimte bij elkaar. Dat geeft je de gelegenheid om van alles wat hier is het beste te nemen en daar een eigen cultuur en gevoel mee te maken: ‘Antwerps’. Wij voelen ons in de 1e plaats Antwerps. Waar we vandaan komen, is van minder belang. Waar het om gaat, is waar we nu leven en dat is het Antwerpen waar ik zo trots op ben. Dat wil ik ook tonen met mijn foto’s.” Laar, Krugerplein en ­Moorkensplein www.claudiazenkaran.com gratis van zo 5/5 tot di 4/6

District Borgerhout I A-blad 39

4823423_A-Blad_mei_38-41_Borgerhout.indd 39

18/04/19 10:21

Profile for Claudia Zen Karan

19 04 18 Fotografe brengt vastenmaand in beeld  

19 04 18 Fotografe brengt vastenmaand in beeld  

Advertisement