Issuu on Google+

Architecture Portfolio BSc Architectural Science, Trieste University Claudia Miolli

www.claudiamiolli.blogspot.it claudiamiolli91@gmail.com +39 3471120128


Table of Contents House X

by Peter Eisenman Geometric analysis and projective deformations 3

Final Thesis, October 2013

Wine’ s Senses 9

Laboratory Course in Architectural Planning III , July 2013

Villa Louise

Meeting of a new centrality 17

Restoration Laboratory Course, June 2013

Libra Project 23

Laboratory Course in Urban Planning II , January 2013

High(way)path 31

Infrastructures and Landscape, February 2012


House X

by Peter Eisenman

Geometric analysis and projective deformations.

Final Thesis

October , 2013

House X, Peter Eisenman, 1976 Individual work Supervisor: Prof. Arch. Alberto Sdegno e-mail: alberto.sdegno@gmail.com

Geometry, Fragmentation, Axiality, Texture, Color. These are the key words of the project House X. Many topics are involved and the project is complex by nature both from a physical and theoretical point of view. The plans and sections are, in fact, very intricate : there are many height differences; the walls and flo ors have all different sizes and, moreover , House X is the result of philosophical reasoning and thoughts. The work is divided into three parts: analysis of the previous Houses and House X, 3D modeling and its deformation. 3


House X is the last stage of a series of reflections and thoughts developed by P. Eisenman in the previous Houses. Its final form derives from a strict process and precise consecutive steps which, together with the most important changes in the various phases of the project, are interpreted through different types of diagrams. These show the alignments, the volumes, the relationship between the parties and their meanings. P. Eisenman’ s creative thought contains many themes such as the development process and the form, but, in my opinion, the main argument is that architecture is not a mere container of functions, but it should have its own character and meaning, which can be interpreted and understo od in different ways by different points of view. In fact, the project has not similar elevations or views, because it should create new emotions while it is experienced.

4

EVOLUTION OF HOUSE X


RELATIONSHIP WITH THE ENVIRONMENT plan, model and diagrams

Although at a first glance one might think that there are no relations with the surroundings, House X is the first example in which P. Eisenman takes into account the location and the height differences of the ground in his design. The lot is located in a rural area outside the city of Detroit and the house lo oks like a fragment of the city itself in the countryside.

N

m0 2 4

10

20

In fact, its cruciform appearance and the division into distinct volumes recalls the intersections of the city streets. The client was working in the city so, coming back home, he would pass first through the straight streets, then through the round path surrounded by trees, which evokes the countryside, and finally he would park in House X, the symbol of the city.

5


EXPLODED AXONOMETRIC VIEW whole design and detail

m0 1 2

6

5

10


PROJECTIVE DEFORMATIONS military axonometry P. Eisenman created two models to represent House X, one straight and the other deformed. The latter is flattended so that the perfect military axonometry is only visible from a privileged point of view -in this case from above. This way, P. Eisenman criticized the methods of traditional representation and, furthermore, emphasized the fact that, by changing the point of view, an observer can always see different things, until the point of total understanding. In order to achieve the same result, my job involved deforming the 3D model , since it would not be otherwise possible to see an axonometric view from a straight model. The same reasoning was then repeated with the deformation of a second model to display a cavalier axonometry.

HORIZONTAL PLAN

SIDE PLAN

7


Wine ’ s Senses Laboratory Course in Architectural Planning III July, 2013

Project for a winery in San Floriano del Collio, Gorizia, Friuli Venezia Giulia, Italy Group work: Claudia Miolli Gregorio Pantanali Professors: Arch. Claudio Meninno Arch. Luigi Didato e-mail: studio@didato-meninno.com

The main focus of the project is the context. The lot is located in a strategic place as it serves as a link between two countries, Italy and Slovenia, and, particularly, between two places of historical and environmental relevance, St. Floriano and Mount Sabotino. The project must be integrated into a route ; the winery must be a central meeting place and made into a square from which to admire the scenery of the hills and vineyards.

9


RELATIONSHIP WITH THE ENVIRONMENT

SAN FLORIANO

PROJECT AREA

SABOTINO MOUNT

The VISUAL AXIS from the top of the Mount Sabotino can be easily outlined: it connects the mountain itself with St. Florian, passing through the project area.

SABOTINO MOUNT

PROJECT AREA

SAN FLORIANO

The first idea of the project is to create a physical LINK between the two countries (Italy - Slovenia), where the project area acts as a meeting point. Currently there is a path that connects the two places, but it is hardly accessible and difficult to find. The purpose of the project is to make it a pedestrian and bicycle path.

10

m0 N

5

10

20

50

PLAN

The surrounding hills stand as a testament to the rich HISTORY of the area with the large presence of trenches, caves, small memorials and, in particular , the impressive monuments in memory of the victims of the World Wars. These are visible from the adjacent valleys and can be often found along the border , standing as bold reminders of a belligerent past between the two countries. The project, on the contrary, wants to bean important landmark as well as a meeting point for the two nations.


The surrounding hilly terrain has been modified artificially to accomodate vineyards. The TERRACES are therefore a characteristic feature of the area and the idea of ​​the project is to reproduce them inside the winery, which will be designed on split-levels. From spring to autumn the vineyards create real walls and the feeling that you have when crossing the vines is the same that occurs inside a LABYRINTH. For this reason, the visitors’ path is not linear. A-A SECTION

m02 4

10

20

The monumental tower has a dual function : it denies the VIEW of the existing building on the lot and allows a splendid VIEW towards the Mount Sabotino.

11


INTENDED USE 1 joint tower 2 silos compartment 3 barrels compartment 4 barriques compartment 5 bottling 6 bottles storage compartment 7 technical compartment 8 laboratory 9 zen gardens

C-C SECTION

B-B SECTION

BASEMENT FLOOR Because of issues linked with temperature, light and humidity, the ro oms for the wine processing are located in the basement and are laid out in a specific order. An important feature is the separation between visitors’ path -in the inner side and on split-levelsand the one for the winery workers -external and more practical-. Instead of using pumps, the height differences allow the gravitational fall of the wine in the early stages of its production, which are the most delicate.

The visitors’ path crosses a series of large ro oms with little lighting and narrow corridors with different types of openings into the inner courtyards. These courtyards are important to allow light and air to enter , and to give extra spaces to the winery, which would be otherwise compressed and formed only by a single large block.

12

m0 N

2

4

10

20


13


MODELS PHOTOS Models made of cardboard and wo odpaper

14


Villa Louise

Meeting of a new centrality

Restoration Laboratory Course June , 2013

Conservation and refunctionalization of Villa Louise, Gorizia, Friuli Venezia Giulia, Italy Group work: Claudia Miolli Mauro Mosca Gregorio Pantanali Isaac Zampieri Professor: Arch. Sergio Pratali Maffei e-mail: pratali@units.it

Villa Louise is a stunning seventeenth-century villa with a large back garden and frescoed ro oms with high ceilings, in the center of Gorizia. However , it is completely isolated from the rest of the town and unknown to the general public. The project aims not only at the conservation and enhancement of the building, but especially at the inclusion of Villa Louise in the surroundings, through the design of a frontal boulevard and garden. Even the new features are designed according to the public services in operation in the neighborhood, in order to reinsert Villa Louise in the town landscape. 17


HISTORICAL ANALYSIS

The starting point for the design was the analysis, both of the context and of the villa itself. The most interesting conclusions were unearthed by the historical research, which allowed us to take into account the expansion of the city, the role that the building had in the past and all the transformations it underwent. The aim of the project is not the mere reproduction of the seventeenth-century Villa Louise, but its restoration in accordance with the present functionalities whilst maintaining the original and intrinsic characteristics of the villa.

18

DELLA TORRE FAMILY 1780 - 1807

CORONINI CRONBERG FAMILY 1912 - 1990

CORONINI CRONBERG FOUNDATION 1912 - 1990

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR

GROUND FLOOR

FIRST FLOOR


ANALYSIS

WINDOWS STUDY

CENTRAL VOLUME

m0 1 2

5

10

HEIGHTS STUDY

HEIGHTS CHART

CENTRAL ELEVATION

m 0 0,5 1

2,5

5

MATERIALS, DEGRADATIONS AND INTERVENTIONS

CENTRAL SPAN 19


PROJECT : VILLA LOUISE, PARK AND BOULEVARD

For the inclusion of Villa Louise in surroundings it is necessary for the new features to be connected to the existing or ones: study halls, laboratories and an exhibition area.

The initial tripartite division of the villa was lost over the years during various renovations it underwent. In our project the space will again be divided into three parts.

It is important to recognize a hierarchy of access, both for safety reasons and to give importance to the different parts of the building.

At the moment there are no access points to the garden, which instead will become accessible to the public.

Currently, the pedestrians do not have the space to walk through the avenue, as the sidewalks are very reduced. The project reverses the situation, assigning a large and central part to pedestrians and cyclists, which ends in the courtyard of Villa Louise. This also makes it possible for the inner exhibition area of the villa to be extended along the avenue, so to encourage its potential itinerary. 20

A-A SECTION

PLAN

N

m 0 10 20

50

100


Libra Project Laboratory Course in Urban Planning II January, 2013

Urban plan for the city of Gorizia, Friuli Venezia Giulia, Italy Group work: Erica Furlan Claudia Miolli Anna Sardi Professor: Arch. Paola Di Biagi e-mail: pdibiagi@units.it

Libra = Balance Rebalancing, both on the small scale -between large areas of Gorizia- and in detail -within small and delimited areas- , is the main theme of the project. Following the detailed analysis of the city, two particularly problematic areas have been identified, one North and the other South. The idea behind the project is that through the direct revaluation of these two poles it will be possible to intervene indirectly in the improvement of the city as a whole causing a natural rebalancing. 23


ANALYSIS ENVIRONMENTAL SYSTEM

INFRASTRUCTURAL SYSTEM

SERVICES SYSTEM

The city is surrounded by vast wo ods and countryside, but in the urban area itself there are still parts with a natural value that should be protected.

The infrastructure is various and highly developed, allowing an easy access throughout the territory. However it divides and isolates some areas from others.

Gorizia spreads over a vast territory, but almost all services are concentrated in the central part. The people who live on the outside must necessarily use their car to access them.

N

24

Km 0

0,5

1 ,25

2,5

N

Km 0

0,5

1 ,25

2,5

N

Km 0

0,5

1 ,25

2,5


ANALYSIS RESULTS : PROBLEMATIC AREAS’ DEFINITION

BARRACKS AREA Both residential and industrial buildings are spreading in this natural area, threatening valuable and historical cultivation which, on the contrary, need to be protected.

ST. ANDREA There are many different problems in this area: it is enclosed by highway and railway; it is cut in half by a very busy road; the buildings are all facing the street and do not communicate with the green areas behind; there are no services. The neighborho od is only a place of passage and not of quality life.

N

m0

250

500

1000

2000

25


PROJECT AREA : SANT’ ANDREA GUIDELINES FOR THE PLANNING OF THE BORDERS

Beginning and End of the Borders 1 . Addition of new entrances to the Park 2. Addition of paths through the countryside 3. Valorisation of the Park

Sport Border

Scho ols Border 1 . Separation of the town from the railroad 2. Creation of a final space of the road

Central Knots Cover Market Border

1 . Slowing the traffic 2. Alternation of scenarios 3. Re-structuring 4 . Attractive factors in the orthogonal axes

Countryside Border Fruit and Vegetable Market Border

Traffic and Parking 1 . Creation of pedestrian areas 2. Street as a public space

1 . Diffused parking

26

N

m0

100

200

500

1000


IN-DEPTH: SCHOOLS BORDER

N

m 0 10 20

50

100

27


MODELS PHOTOS Models made of cardboard and wo odpaper

28


High(way)path Infrastructures And Landscape February, 2012

Project for the Canal del Ferro valley , Moggio Udinese, Udine, Friuli Venezia Giulia, Italy Individual work Professor: Arch. Adriano Venudo e-mail: venudo@stradivarie.it

“The highway viaduct is hideous, a bucolic landscape is ruined�: the criticism of the highway that cuts in half the Canal del Ferro valley is still deeply felt, both by locals and tourists alike. However , this is an indispensable infrastructure and the project aims to integrate it in the context, creating a different experience and new ways to lo ok at it.

31


PLAN current situation The viaduct lo oks like a foreign body and it is visible from anywhere in the valley. There is an existing bicycle path built along the old railway track that connects many towns in the area, but that ends here.

project Bicycle and pedestrian lanes are implemented and the focus is on the views and on the relation between the highway, the river and the paths.

32

N

m 0 250 500

1250

2500


pre-existent guard rail - stone - h 100cm new guard rail - plastic planks - h 1 20cm

surface layer - asphalt - 5cm

bicycle path

surface layer - colored asphalt - 5cm

driveway

retaining wall - reinforced concrete

screed - reinforced concrete - 20cm

road gully - stone

drainage layer - gravel - 50cm m0

revetment - reinforced concrete

SPOT A VIEW

SPOT B VIEW

0,25

0,5

1 ,25

2,5

SPOT C VIEW

33


guard rail - steel - h 1 00cm

highway

surface layer - asphalt - 5cm

bike path

reinforcement wing - reinforced concrete screed and structure - reinforced concrete

pier - reinforced concrete - d 400cm structure - steel tube - 15/ 10 cm surface layer - colored asphalt - 5cm guard rail - plastic planks - h 120cm revetment - reinforced concrete platform - reinforced concrete - 600x500cm

m0

34

1

2

5

10

SPOT D VIEW : UNDERLYING PATH

SPOT D VIEW : OVERLYING PATH


The project does not aim to hide the highway, but to establish a particular relationship between the cars wich whiz by and the people walking along the path; and then between the great piers of the viaduct and the slender bicycle paths that surround them. The underlying concept is that both the valley and Moggio Udinese can be experienced in different ways by different people -their point of view varying based on their position and travelling speed. 35


Architecture Portfolio