Issuu on Google+

CLAUDIA M TENORIO Design Portfolio


TABLE OF CONTENTS

2

[RE]NACER

8

HILTON FOUNDATION

10

REVELING ACCUPUNCTURE Il Rivelino

16

ALEGRIA PERFORMING ARTS CENTER

22

TEMPLETON PROJECT Phase II

30

SALINAN CULTURAL CENTER

36

PHYSICAL MODELS

38

FURNITURE


[RE]NACER

Senior Project 2011-2012

Colombian women are the most affected by violence in the country

Colombia is a country full of strong traditions.

2

This project is looking to help women heal their bodies, minds and spirits. To give women a place to find themselves and explore their passions and strengths; to create leaders. Bringing in to play other members of our community as aid to each other. The idea is to take advantage of the will of women to help, and create a non profit foundation where the profit from women from the city or with an economical advantage that come to utilize the retreat; can be use to educate and give workshops to women from the rural areas that come in to look for help. A place where the culture of the country club and the country house fusion into one to give a complete replenishing experience. Being aware that architecture plays a very important role in our culture and that the essence of a place can help with people’s motivation; I decided to design a place where women can journey into an interior discovery. Understanding that I have the opportunity to create a place that could make a difference and realizing that we are the solution for many problems I thought of a program that counts specifically of two phases completely different but absolutely compatible. Phase one is the essence of the project. Dedicated completely to women and their recovery and adaptation from social or emotional problems back into society; women that in one way or another were abused, displaced or harassed. Phase two is motivated by comprehending the urgent need that people have of inner peace and self spiritual awareness; a break from a superficial, material life style of technology and speed. Women are the base of the social structure, therefore it is fundamental that they maintain a good physical, mental and spiritual balance.


Restaurant Perspective


Main Building Perspective view

Roof System

Main Building Top view Structural system

Main Building Front View Free Standing Wall System

Raised Floor

4

Main Building Schematic study model


Perspective view from North Corner

Physical Model


Longitudinal Section Cut A

Longitudinal Section Cut C

6

Site Plan

Sun Path Diagram

Wind Diagram

Circulation Diagram


Waiting area at restrooms

Physical Model


CENTRAL BUILDING DESIGN

Main Building Floor Plan

Roman Bath, Steam Room and Sauna Floor Plan

Birds Eye Overall view

8

For this building I wanted to create a structure that embraces nature, a building that transmits the feeling of refuge and tranquility. This is when the shape of the structure came to mind. Inspired by the local flowers and using the natural curve of the Guadua and combining it with straight Guadua to create a wave; a kind of structure that interconnects and supports itself by being weaved. This free form roof/facade shape will be supported by a series of repetitive arcs that create a pattern giving a sense of an embracing monumentality. For this system to work, I need it to make the interior free standing. For this reason I designed a series of free standing movable partition walls that do not required to be attached to the rest of the structure. They can simply connect to the foundation. For this reason, the foundation has been raised so it can run all mechanical, electrical and hydraulic systems.


Main Building Perspective View

Physical Model


Structural System Front View

Structural System Section Perspective

Round steel attachment ends for structural support

Structural System Column Detail

10

Structural System Physical Model

Structural System Plan Layout


Open air restaurant

Structural System Physical Model


12

Longitudinal Section Cut A

Longitudinal Section Cut B

Longitudinal Section Cut C

Longitudinal Section Cut D


SECTION CUT

A

B

C

B

C

D

With this series of section cuts I am trying to show the space variations because of the building shape that creates a different experience and feeling for each space.

A

D

Longitudinal Section Plan

Longitudinal Section Cut

Physical Model


HILTON FOUNDATION

Professional practice. Fall 2010. Team project: Rebecca Penny, Hector Ultreras

Project Site

Circulation

14

The Conrad N. Hilton Foundation is a family foundation that funds nonprofit organizations around the world. Taking everything we knew about the foundation program and site we worked through a number of different approaches in designing the building. A few themes appeared over and over in the process: bridging, bringing together the different parts of the program through a series of bridges that connect separate buildings; stepping, having the building go through a series of moves that create large outdoor spaces for the employees to be able to use daily; and a puzzle, fitting together the pieces of the program to have them interconnected and creating roof terraces for the employees to utilize. We presented these ideas to the client. They liked the idea of making a puzzle so that there could be a lot of shared spaces that would promote interaction between departments. Through several iterations, each department was formed into a three dimensional puzzle piece that has multiple sides, this allows the maximum amount of daylight to reach each individual office as well as workstations and conference rooms. The building cuts two feet into the ground to create a private courtyard area that is an extension of the first floor gallery, an extension that feels like it is slightly separated from the surrounding area, but still connected to it. A series of paths then runs along the north side of the site to connect the gallery to the entrance. Providing clean water is not only one of the five priorities that the foundation has, but is the one priority that they hold higher than the others. To promote a better understanding of the issue, a living machine was designed into the building. The locations were chosen very carefully so that the general public has access to each part of the process.


USC Corner perspective

Study Models different iterations


Floor Plans

Second Floor

First Floor

16

Fourth Floor

Third Floor


Landscape Plan

Process Diagrams


West Section

North Section

18


Lobby Perspective Lobby Perspective

Living Machine Diagrams


View from Credit Union

View from Bank

20


Exterior Perspective from School

South Facade

North Facade


REVELING ACUPUNCTURE Il Rivelino Ticino Studio Summer 2010 Group Project Kyle Usselton

The purpose of this project is to reveal the hidden treasure of Leonardo di Vinci’s Il Rivellino and to serve as a major transitional space between Piazza Grande and the Galfeti Piazza. To achieve this we have done architectural acupuncture on the structures surrounding the Rivellino, which re-exposes and re-identifies the Rivellino and brings the people of Locarno closer to their history. To help the concept we have created a series of vertical boxes that rotate to accomplish large directional views over the Rivellino and serve as a place of leisure and entertainment. For the circulation we have connected Via Franchino Rusco to the roof of the Rivellino where all the circulation begins. The circulation is accomplished through a series of loops that bring you back to the roof of the Rivellino and allows for easy circulation throughout the structures and the varying levels of the exterior street. Castello Il Rivelino

Site Location

22


Exterior Perspective

Existing Plan

Proposed Plan

Horizontal Circulation


Floor Plans

24

Watercolor Workshop

Exterior Perspective


Interior Perspective

Program Massing

Interior Vs Exterior

Vertical Circulation


Existing Section

Proposed Section

26

Longitudinal Section


Exterior Perspective


Rear Projection Rear Room Rear Projection Projection Room Room

Courtyard Ele

Courtyard Courtyard

Ele Ele

ALEGRIA PERFORMING ARTS CENTER Killing Studio Spring 2010

Outdoor / Rooftop Outdoor / Rooftop Outdoor / Rooftop

Third Floor

Projection/ Control Projection/ Room Projection/ Control Control Room Room

Stage Stage Stage Ele

Backstage

Terrace

Ele Backstage Ticketing/ Backstage Ele InformationEle Ticketing/ Ticketing/ Information Information

Ele Ele

Ele

Restrooms

Lobby

Restrooms Restrooms

Lobby Lobby

Coat Check Coat Coat Check Check

Terrace Terrace

Ele Ele

For this project factors like the surrounding elements not only architectonic but also cultural are to define the design. In a city like Santa Monica, where there is not existing unification but the Promenade and the pier, architecture has grown independent of its surroundings. My proposal is not to create a new style, but to blend the existing ones into one to define Santa Monica. As the individuals from here, this can not resemble any other existing architecture and it should be unique and fresh. The site is strategically located in the corner of colorado and fourth st in Santa Monica. My idea to approach the site is to create a large park/green area that serves as a transition between 4th street and the site, and to design a direct entrance from this area. because the street slopes up, my proposal is to form a kind of hyperbolic mountain that allows the direct access from the opposite corner of the 4th st block (Olympic ave) while also offering stair and ramp access close to the bottom of the street and finally a cafe at the corner of 4th and colorado. The main entrance however located in the south east of the building and at an elevated level.

Office Office Office

Second Floor

Objectives: - To gather elements of the many existing architectural vocabularies in Santa Monica to define and form a unique style. - To embrace the cultural and architectural diversity of Santa Monica. - To create a building that inspires a sense of social interaction on an individualistic culture.

Retail/ Gift Shop Retail/ Retail/ Gift Shop Gift Shop Retail/ Library Retail/ Retail/ Library Library

Cafe / Bar Cafe / Bar Cafe / Bar

Restrooms Restrooms Restrooms Ele Restrooms Dressing/ Restrooms Locker Room Restrooms Dressing/ Dressing/ Locker Room Locker Room

Ele Ele Delivery Area Delivery Delivery Area Area

Equipment Storage Equipment Equipment Storage Storage

Storage/ Workshop Storage/ Storage/ Mechanical Workshop Workshop Room/ Areas Mechanical Mechanical Room/ Areas Trash Room/ Areas Trash Trash

First Floor

28

Floor Plans

Schematic Design


Exterior Perspective

Schematic Section

Structural Diagram

Circulation


4th Street Elevation

Entrance Elevation Sears Face Elevation

Colorado elevation

30

Longitudinal Section


Exterior Perspective

Physical Section Model


Corner Perspective

Corner Perspective

32

Facade Detail

Interior Corridor Perspective

Site Plan Birds Eye View


Interior perspective

Physical Model


TEMPLETON PROJECT Phase 2



Panetta Studio Winter 2010



Proposed Site Plan

The site is divided into two phases, the first phase has been developed and the next phase was given to us. The project required a design development of a low income residential complex that consisted on 36 units of 1, 2 & 3 bd. and 54 parking spaces in a 1 ½ acre site. The site had a lot of constrains, and the unit design was restricted by city guidelines. My main goal for the project was to get the most out of the site without compromising the functionality of it and units. I wanted to create the project around the residents and not the site, making the resident comfort and needs a priority. I focus on the natural light that would be able to enter into each unit without compromising the privacy of the residents. To accomplish this I rotated the units and had them sharing no more than 1 wet wall per unit, also to decrease building costs. Another goal was to respect the city guidelines as much as possible proposing a fresh and functional idea without falling into monotony and respecting resident needs. To use affordable materials that would meet the needs of the design, and to stay as close as possible to the desired square footage for each unit creating comfortable and functional spaces. My last goal was to integrate ECS systems into the design without the need of big spaces for mechanical equipment. The way I achieved this was by having outside cantilever areas in each unit away from transit areas to locate some kind of storage units for each unit mechanical equipment. Also to conserve water and energy, each unit was planned with the use of an on demand water heater on mind, and the roofs would have slight slopes to recycle rain water through gutters that arrive to a small tank to reuse the water from there to water plants and grass instead of sprinklers and the remaining water would be use for sprinkler system for the site: however for the landscape I developed a site with the bare minimum use of grass. The landscape design incorporates the use of native planting and trees that require less care. They would be used in planters that are layout in the paths throughout the site.

Proposed Plan Birds Eye View

34

West Elevation

North Elevation


Exterior Perspective

Manager Unit Floor Plan

Community Center

North / East Elevation

CC / Managers Office Perspective


One Bedroom Unit

Floor Plan

Floor Plan Layout

One Bedroom Unit Interior Perspective

Physical Model

36


Exterior Perspective

Exterior View

North Elevation

West Elevation


Two Bedroom Unit Floor Plan

Second Floor Plan

First Floor Plan

Physical Model

38

Floor Plan Layout

Two Bedroom Unit Interior Perspective


Exterior View

North / South Elevation

West / East Elevation


Three Bedroom Unit Floor Plan

Second Floor Plan

First Floor Plan

Floor Plan Layout

Three Bedroom Unit Interior Perspective

Physical Model

40


Three Bedroom UnitExterior Interior Perspective Perspective

Exterior View

North / South Elevation

West / East Elevation


SALINAN CULTURAL CENTER Yin Studio Fall 2009

Concept Collage

Final Site Plan Proposal

42

Behind a story there are many different paths; truths and lies, good and bad, but people’s perception of each story is tied to who tells the story and how. The most known history commonly comes from the victorious, but history can’t be judged unless is heard from both sides. The idea of this design is to show through architecture the history of the Salinan Indians only from their perspective, through their eyes. Take the visitors into a journey of not only art, but emotions. The architecture is design to recreate the situations and feelings of the Salinan throughout the years. For the Salinans, nature is the most important part of their life, rocks and water, represent everything in their past present and future. Shadows and paths are very representational. This is why I used their seven most significant rocks to create my grid. At some point, this grid rotates to represent the change they suffer after the colonization when the catholic church took over their culture. I decided to design a series of rooms that recreate each of the stages Salinans experienced. The visitors are guided through in order while the architecture of the place is supposed to motivate a reaction in them. The first emotion is the discovery of the place, hidden behind an allusive rock. The second is the freedom represented with and open underground path fill with mirrors that reflect nature images coming from outside. Next is insecurity from their cultural uncertainty, then oppression from the church with arches that come from the sky and push down on them. Continuing there is a black empty room that recreates their close extinction. After this comes the security that the church now gave them, and then inhibition also because of the church. Finally, the last room is a room of mirrors that represents their awaking and self rediscovery.


Exterior Perspective

Concept

Programmatic Design


Pre-schematic Study Model

Pre-schematic Floor Plans

First Site Plan Proposal

Transverse Section

44

Longitudinal Section


Inhibition Gallery

Physical Model


West elevation

Final Floor Plan Proposal North Elevation

Birds Eye View

46

South Elevation


Cafe / Gallery View

Transverse Section

Longitudinal Section


PHYSICAL MODELS

Tree House First Year

48


Mingles House Second Year

A & E Building Second Year


VELLUM FURNITURE Vellum Competition Fall 2011

Furniture Shape Inspiration

CAD Drawing for CNC Router

50

My Vellum piece was inspired by the need of functional, flexible private areas in my project. Therefore a partition wall came to mind. I needed to come out with a shape that could be decorative and meaningful to my project so I experimented with the site’s shape to create the form, and added to it the adjacent site to make it more uniform. After studying the form I decided to create some repetition to give it a bit more uniformity to the design; after many iterations I finalized the shape and form to be cut. To develop my design I used a recycle piece of plywood and cut it in the CNC; then refined it, sanded it and stained it. Afterwards, with natural sizal I hand wrapped every other shape to create a material and texture difference between each ring to create interest and contrast. Finally, to hang it, I used an old piece of wood that I sanded, stained and cut to the final shape and a piece of old rusted steel that I curved to follow the shape of the rest of the wall. The entire furniture piece was made with recycle or natural materials .


Site representation with furniture piece.

Construction process

Final Partition Wall


Claudia Tenorio Portfolio