Page 1

Beste biljarters, biljartliefhebbers en toeschouwers,

Dit weekend staat het NK 1e Klasse Driebanden Klein op het programma. Een gezellige en sportieve bijkomstigheid van en voor biljarters. Aan onze biljartvereniging Reynaert namelijk de eer om dit kampioenschap te organiseren. Afgelopen november heeft de vereniging al met succes een prachtig Nederlands Kampioenschap tot stand gebracht waar wij Zeeuws-Vlamingen trots op zijn! De landelijke top was afgereisd naar onze mooie en gezellige vestigingsstad en wederom verwelkomen we dit weekend biljartliefhebbers uit het hele land! Bij de organisatie van een sportevenement komt heel wat kijken. Wie zeker ook tijdens het organiseren van dit evenement in het zonnetje gezet moeten worden zijn de vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Net als de vele donateurs en sponsors zijn zij onmisbaar voor de biljartvereniging. Mijn complimenten! Ik wil alle spelers en ook de organisatie een heel mooi en spannend kampioenschap toewensen. Maar zeker ook een onvergetelijk biljartweekeind in de meest Vlaamse stad van Nederland. Hulde aan de biljarters!

Jan-Frans Mulder Burgemeester van Hulst

26

3


Komende evenementen Biljartvereniging Reynaert:

10, 11 en 12 februari 2012: Regio Kampioenschap ZN bandstoten 4e klasse

4

25


In naam is biljartvereniging REYNAERT nog vrij jong. In werkelijkheid bestaat onze club reeds 27 jaar, sinds 1984. Bekendheid kregen we onder de naam "Biljartvereniging "De Smickel". Café/brasserie "De Smickel" in Hulst moest verdwijnen ten behoeve van nieuwbouw en noodgedwongen moest de club verhuizen. Een nieuw onderkomen, alias clublokaal, werd gevonden in het nieuw opgericht Biljartcentrum Hulst. De eigenaar had een tweetal verenigingen en vond ons verder niet belangrijk. Clubbelangen en persoonlijke belangen van het nieuwe onderkomen stonden reeds na korte tijd recht tegenover elkaar. De clubstichter en voorzitter Rob Claerhoudt wilde de club niet ten onder zien gaan en zocht wederom een nieuw onderkomen. Om onze club echter los te kunnen maken diende de vereniging opgeheven te worden waarbij de nieuwe vereniging "B.V. REYNAERT" werd gedoopt. De bestaande club had nu een nieuwe naam. Vanaf de oprichting en naamsverandering in Juni 1998 zijn we te gast geweest in Café de Kroon bij Wout en Tony van Delft. Na een periode van 6 jaar te mogen genieten bij dit echtpaar besloten zij de zaak over te laten aan een nieuwe uitbater. Helaas had deze er echter na 1 jaar horeca alweer genoeg van en besloot de zaak te sluiten en zich op een andere markt te richten. Als vereniging weer zonder clublokaal, maar we waren inmiddels al wat gewend en dus gingen we weer op zoek. Het nieuwe clublokaal werd gevonden in Eetcafé de Herleving aan de Nieuweweg 2 in Hulst, bij René en Marja Lauwerijssen, sportliefhebbers in hart en nieren. Inmiddels na 7 jaar kunnen we zeggen dat we weer een "thuis" hebben gevonden. Onlangs hebben we samen het clublokaal aangepakt zodat we ook de komende jaren weer goed vooruit kunnen!

Interesse? kom gewoon eens langs op vrijdag, onze wekelijkse clubavond.

Beste biljartliefhebber, biljartvrienden.

Allereerst wil ik namens de KNBB Vereniging Carambole het bestuur van de BV Reynaert van harte bedanken voor de organisatie van deze finale. Natuurlijk ook een woord van dank naar alle vrijwilligers want zonder deze mensen zijn dit soort finales niet mogelijk. Deze finale is de tweede in een korte tijd die deze biljartvereniging organiseert dus de BV Reynaert timmert wel behoorlijk aan de weg op dit gebied. Bij de vorige finale (anker kader 38/2) was iedereen zeer tevreden over de organisatie en het verloop van de wedstrijden. Het driebanden spel is zeer zeker ook op de kleine tafel een mooie discipline die eigenlijk nooit verveelt. In het knusse gezellige café “de Herleving” heerst altijd een aparte sfeer dus hoop ik dat er weer heel wat bezoekers op deze finale afkomen. De beste driebanden spelers van Nederland in deze klasse (eerste klasse kleine tafel) zullen strijden om de titel, zelf ben ik daar inmiddels al enkele keren getuige van geweest en wat mij telkens opviel was de enorme sportiviteit en kameraadschap die bij deze spelers aanwezig is. Werkelijk een voorbeeld voor veel sporters. Gaarne wil ik bij deze alle spelers en ook de organisatie een heel mooi en spannend kampioenschap toewensen, maar zeker ook een onvergetelijk biljartweekeind. Verder hoop ik dat dit evenement ook aanslaat bij onze doelgroep zoals jeugd, collega-bonden en dagspelers en een bijdrage levert aan ons beleid want wij willen een biljartbond zijn waar iedere biljarter of biljartster zich thuis voelt. Het spelen om een nationale titel heeft toch iets heel speciaals dus bij deze zeg ik geniet er vooral van en nogmaals veel succes. Groet en graag tot ziens, Jaap Labrujere voorzitter KNBB vereniging Carambole.

Meer info:

www.bvreynaert.nl 24

5


PIETER HARMS

Beste spelers, leden van de vereniging Reynaert en toeschouwers,

Wat mooi dat er voor de tweede keer dit seizoen een nationaal kampioenschap georganiseerd wordt in het mooie land van Hulst. Ik wil de spelers dan ook van harte feliciteren met de plaatsing voor dit kampioenschap Driebanden klein 1ste klasse. Jullie behoren tot de acht beste spelers van Nederland. Ik zou dan ook tegen hen willen zeggen: ”Doe je best, maar vooral geniet er van”. Laten we hopen dat het een mooie spannende finale wordt en dat de sterkste speler tot kampioen van Nederland uitgeroepen mag worden. Jullie zijn in goede handen dit weekend. De biljartvereniging Reynaert heeft al menig kampioenschap georganiseerd. Zoals ik zojuist al opmerkte, is dit het tweede nationale kampioenschap dit seizoen. Ik spreek de hoop uit dat dit kampioenschap even vlekkeloos zal verlopen als het vorige kampioenschap.

In het seizoen 2005-2006 ben ik begonnen met biljarten, libre vond ik onterecht niet zo interessant dus had ik besloten gelijk maar te gaan driebanden, 2006 sloot ik af met een moyenne van 0.330. Van 2006 tot en met 2009 heb ik in de b2 gespeeld en vanaf het seizoen 2010-2011 speel ik in de B1. Momenteel speel ik, bij gebrek aan beter, als kopman in het team tegen een aantal zeer taaie en goeie tegenstanders, de stand in de competitie verraadt eigenlijk dat we op alle fronten net een beetje tekort komen, we gaan dus inzetten op een sterke 2e competitiehelft. Persoonlijke kampioenschappen speel ik pas sinds het seizoen 2008 mee, dat jaar promoveerde ik gelijk van de 3e naar de 2e klas om gelijk weer een halve degradatie op te lopen. In het jaar 2009 ben ik districtskampioen 2e klas in ons thuislokaal geworden ook promoveerde ik in die finale naar de 1e klas met een moyenne van 0,557. Daarop volgde het jaar 2010 waar ik een dikke halve degradatie opliep met een teleurstellend moyenne van 0,515. Dit jaar kwam ik tijdens de voorwedstrijden wederom tekort om mezelf te plaatsen voor de eindstrijd, echter door 2 afzeggingen mocht ik als 2e reserve toch meedoen in Wemeldinge. Tijdens een spannende finale plaatste ik mezelf door als 3e te eindigen voor de gewestelijke finale in Roosendaal, deze gewestelijke finale won ik met wat fortuin doordat mijn naaste belagers op het beslissende moment nogal wat steken lieten vallen.

Ook de toeschouwers en supporters wens ik een mooi kampioenschap waarin zij op het puntje van hun stoel kunnen genieten van de verrichtingen van hun favoriete spelers. Ik wens de organisatie veel succes en zou graag af willen sluiten met de woorden: “maak er weer iets moois van”.

Piet Verschure Voorzitter district Delta Zuid-West

6

23


PEDRO VAN DE BERG

Pedro van den Berg, geboren 03-03-1970 te Heesch. Biljartvrienden,

Ben al 23 jaar lid bij DOS 71. Ik heb al verschillende kampioenschappen mee gespeeld, de mooiste was 1997/98 toen ik Nederlands Kampioen ben geworden in Apeldoorn 2 de klas libre. Om tot deze finale te komen ben ik tweede geworden van het district en eerste van de regio. Als ik mijn tegen standers bekijk ben ik tevreden als ik bij de eerste 3 eindig. mijn hobby’s zijn biljarten darten en het houden van vogels.

Als voorzitter van Biljartvereniging Reynaert, een kleine biljart vereniging met een rijk verleden, wil ik langs deze weg graag even het woord tot u richten. Eerst en vooral omdat wij zeer vereerd zijn dat wij dit seizoen door de KNBB bedacht zijn met maar liefst twee Nederlandse Kampioenschappen. Een daarvan, het ankerkader 38/2 1e klas, hebben we al achter de rug en ik kijk daar met veel genoegen op terug. Dat was zo’n kampioenschap waarvan je als vereniging alleen maar kunt dromen. Spannend tot het laatste moment en een kampioen die er in de laatste ronde pas uitkomt. Grandioos! Ook deze klas, de 1e klas driebanden kl. tafel, geeft op papier al aan dat we het nodige vuurwerk kunnen verwachten. En daar doe je het voor, een gezonde wedstrijdspanning met daardoor mooie en spannende partijen waar de meegekomen supporters van kunnen genieten. Biljartsfeer alom. Ook vanaf deze plaats een woord van dank: Aan de Gemeente Hulst voor de fraaie prijzen die zij beschikbaar hebben gesteld. Aan onze trouwe sponsors, die het mede door hun financiële jaarlijkse steun mogelijk maken om deze evenementen aan het Hulster en het Zeeuws Vlaamse biljartpubliek te tonen. Aan Marja en Renee Lauerijsen, onze lokaalhouders, die ook deze dagen weer voor het natje en droogje zullen instaan. En niet te vergeten aan onze eigen leden die, net als altijd, door hun ervaring en medewerking er voor zullen zorgen dat we ook deze finale tot een goed einde brengen. Verder wens ik alle spelers een geweldig toernooi toe, met de gedachte uit te spreken dat Reynaert uit Hulst voor hen een blijvende en leuke herinnering mag worden. Succes heren spelers! Rob Claerhoudt

Nieuweweg 2

Voorzitter BV Reynaert

4561 BM Hulst Tel: 0114-311729 22

7


KASPER STURRE

Kasper Sturre 56 jaar geboren en getogen in Barger Oosterveld provincie Drenthe. Leerde biljarten in de kroeg. Later bij de KNBB. Eerst bc Op “t Olde Stee, districtstitels 3de kl libre en 4de bandstoten. Toen bc Emmen “65, districtstitels libre 1ste kl en bandstoten 2de kl. Tijdens gewestelijke finales nooit de titel en vervolg. Ben een libre speler die ook een driebander kan maken. Speel C1 bij bc De Viersprong. Doe mee aan 3bnd toernooien voor het plezier en dan kun je biljarten. Eerste deelname aan een nationale finale. Verwacht een mooi toernooi, wie weet waar het eindigt.

8

21


FERRY WIPPERT

Ik ben Ferry Wippert. Ik ben 34 jaar en kom uit Lemelerveld. Rond mijn 15e ben ik begonnen met biljarten, na een jaar ben ik competitie gaan spelen in de wilde bond bij Cafe Reimink. Na een paar jaar ben ik begonnen met driebanden als reserve in de B1. Later in de B2 in een vast team. Ik speel nu al jaren in 3 geweldige teams. In de wilde bond en B1 bij Reimink, en op de grote tafel met het Boeve team in Daarlerveen. Mijn eerste successen met de PK’s behaalde ik met het libre 3e klas in het seizoen 2001-2002. Ik heb nu in totaal 7 keer een regio/gewestelijke finale mogen spelen, 2 keer libre 3e klas, 2 keer driebanden groot 3e klas en 3 keer driebanden klein 1e klas. Na 2 keer 2e te zijn geworden mag ik nu voor het eerst aan een NK deelnemen waar ik uiteraard heel erg blij mee ben. De laatste jaren heb ik ook in de hoofdklasse gespeeld, maar ben vorig jaar gedegradeerd en dit jaar weer gepromoveerd. Ik wil bij deze mijn medefinalisten van harte feliciteren met het behalen van het Nationaal Kampioenschap en hen alvast veel succes wensen. Ik hoop dat we een geweldig weekend krijgen en wil mijn fans / toeschouwers bedanken dat ze speciaal voor mij deze trip hebben gemaakt om mij aan te moedigen en geniet van mij!

Met vriendelijke groet,

Ferry Wipppert

20

9


Pl.

Naam

Vereniging

Plaats

Moy.

1.

Rene van Hak

BV d’n Ekker

Best

0,908

2.

Frits Meulensteen

BV Leusden

Amersfoort

0,810

3.

Sjon van der Kaa

Anti Poedel

Gouda

0,767

4.

Antoon Steltenpool

BV Gouden Hooft Zwaag

0,763

5.

Ferry Wippert

Reimink L’veld

Lemelerveld

0,761

6.

Kasper Sturre

de Viersprong

Emmen

0,752

7.

Pedro van de Berg

DOS ‘71

Heesch

0,731

8.

Pieter Harms

ONDA

Krabbendijke

0,656

Arbiters: H. van Daalen

Bergen op Zoom

H. van Item

Tilburg

L. de Leeuw

Ossendrecht

J. Matthijssen

Hoogerheide

Algemene informatie: Aantal caramboles:

30

Moyennegrenzen:

van 0,550 tot 0,750

Bondsofficial:

Jaap Labrujere

VZ Organisatie:

Rob Claerhoudt

WL Organisatie:

Robin Claerhoudt

Openingsceremonie:

vrijdag 6 jan. 14.30 uur.

Sluitingsceremonie:

zondag 8 jan. ± 16.00 uur

10

Koning Nobel houdt hofdag. Alle dieren zijn present, alleen Reynaert de vos ontbreekt. Hij heeft te veel misdaan om zich te durven vertonen. Het regent dan ook felle klachten tegen Reynaert. Zo klaagt Isegrim de wolf over de verkrachting van zijn vrouw. Het hondje Courtois heeft het over een gestolen worst en Pancer de bever heeft maar net kunnen beletten dat Reynaert Cuwaert de haas vermoordde. Grimbeert de das, neef van Reynaert, verdedigt echter zijn oom en weerlegt de beschuldigingen. Maar terwijl de das zo dapper bezig is, komt een lijkstoet aangelopen. Uit het verhaal van de geschokte Cantecleer, de haan, blijkt dat de vos zijn kroost bijna volledig heeft uitgemoord. Coppe de kip was het laatste slachtoffer en wordt nu voor de koning gebracht, als bewijs van Reynaerts misdaden. Besloten wordt om Reynaert voor het hof te dagen. Bruun de beer wordt als eerste op pad gestuurd om Reynaert naar het hof te brengen. Maar hij wordt door Reynaert bedrogen. Een gespleten boom vol vermeende honing wordt zijn pijnbank. Ook Tibeert de kater komt van een kale reis thuis. Reynaert verleidt hem met de muizen die in de schuur van de pastoor zouden zitten. De kater raakt vast in een strop die eigenlijk voor de vos bestemd was. Grimbeert slaagt er tenslotte in de vos mee te krijgen naar het hof. Tijdens de tocht spreekt Reynaert zijn biecht. De biecht heeft echter niets weg van berouw, maar is meer een soort van nagenieten. Aan het hof gekomen wordt de vos door alle dieren fel beschuldigd en vervolgens ter dood veroordeeld. Bruun, Isegrim en Tibeert verdwijnen om de galg in gereedheid te brengen. Van hun afwezigheid maakt Reynaert gebuik om in het openbaar te biechten. In een sublieme rede weet hij het hele relaas van zijn misdadig bestaan om te buigen tot een leugenverhaal over een geweldige schat. Door het verhinderen van een samenzwering tegen koning Nobel, zou deze schat in zijn bezit zijn gekomen. De samenzweerders waren zijn eigen vader, Bruun de beer, Tibeert de kater, Isegrim de wolf en Grimbeert de das. Onder invloed van de hebzuchtige koningin, laat de koning zich zodanig betoveren door de schat dat hij in ruil ervoor Reynaert zijn vrijheid schenkt. De schat zou begraven liggen nabij Kriekeputte en had ooit toebehoord aan koning Ermenrik. Reynaerts vader had hem gevonden. Reynaert weet het zo te klaren dat hij niet als gids op de reis naar Kriekeputte moet fungeren. Hij heeft namelijk beloofd een boetetocht te maken naar Rome en het Heilige Land. De wrede Reynaert laat zich uitrusten met een pelgrimstas gesneden uit het vel van Bruun de beer en laarzen gemaakt van de poten van Isegrim de wolf en zijn vrouw Hersinde. Het hele hof doet Reynaert uitgeleide. Alleen hofkapelaan Belijn de ram en Cuwaert de haas gaan mee tot Malpertuus, Reynaerts burcht. Daar gekomen wordt Cuwaert vermoord en opgepeuzeld. Belijn, die buiten staat te wachten, wordt wijs gemaakt dat hij een brief aan koning Nobel moet overhandigen. De brief wordt in de pelgrimstas gestopt en Belijn haast zich naar het hof. Groot is de consternatie wanneer daar uit de tas het hoofd van de vermoorde Cuwaert te voorschijn komt. De koning weet dat hij bedrogen is. Reynaert is ondertussen met zijn kroost verdwenen naar veiliger oorden. 19


R.van Hak

G. Meulensteen

S. van der Kaa

P. Harms

P. van de Berg

J. Sturre

F. Wippert

R e y n

A. Steltenpool

a

F. Wippert

e

J. Sturre

r

P. van de Berg

t

P. Harms

Voor professionals in dart-, boogschiet-, en biljartartikelen Sportprijzen en relatiegeschenken 18

A. Steltenpool

S. van der Kaa

G. Meulensteen

R.van Hak

NK 1e klas 3b

11


ANTOON STELTENPOOL

Mijn naam is Antoon Steltenpool en getrouwd met Tineke. Wij hebben 2 dochters en 6 kleinkinderen. Ik ben geboren op 15 juni 1936, en vanaf mijn 21ste jaar lid van de KNBB. Dus bijna 55 jaar. Tevens lid en penningmeester van BV Het Gouden Hoofd in Blokker.

Vanaf mijn lidmaatschap kon ik van nature redelijk biljarten , en al gauw 2de klas- 1ste klas en hoofdklasse libre naar de 3e klasse kader 38/2, wat ik nog steeds graag speel. Het bandstoten kon ik ook redelijk via 1ste klasse bandstoten gedegradeerd naar de 2de klasse bandstoten nu. Het driebanden doe ik sinds een jaar of zes in de 1ste klasse met wisselend succes tot dat ik in november j.l. Gewestelijk kampioen werd met een moyenne van 0,763 (promotie). Met ons driebandenteam van Het Gouden Hoofd biljarten wij in de 3bandencompetitie van het district West-Friesland van de KNBB. Ik ben voor al mijn biljartactiviteiten door het district West-Friesland benoemt tot lid van verdienste.

Tot zover een stukje over mijn biljarthobby.

Tenslotte wens ik het bestuur en de leden van BV Reynaert een mooi, spannend Nederlands Kampioenschap 1ste klasse driebanden klein toe.

Met Biljartgroeten, Antoon Steltenpool

12

17


SJON VAN DER KAA

Ik ben begonnen met biljarten in 1965 bij de Koninklijke en mochten met ontheffing ( we speelden bij de jeugd vereniging “het goudsche krijtje “) spelen in de kompetitie en sinds die tijd niet meer gestopt. Eerst libre en rond 1973 was mijn moyenne gestegen naar boven het gemiddelde van 25 moyenne. Daarna 1 jaar kader 38/2 gespeeld maar daar vond ik niet zo veel aan, nog wel een moyenne van rond de 10 gespeeld. Daarna ben ik gaan driebanden in de boerenbond. Na een 20 jaar in de boerenbond van Gouda te hebben gespeeld ben ik 5 jaar geleden bij de vereniging van Anti Poedel terecht gekomen waar ik nog een 2 jaar met onze eigen vereniging ( Almepoen )in het club gebouw van Anti Poedel heb gespeeld. Daarna is onze vereniging opgeheven en ben ik bij Anti Poedel gaan spelen in de Koninklijke tot heden. Afgelopen 2 jaar slecht gespeeld maar met de persoonlijke ging het wel aardig. Kampioen van district geworden en naar de gewestelijke gegaan. Na twee dagen was ik normaal gesproken uitgeschakeld door een te laag moyenne en stond derde. Zondag eerste partij in 16 brt uit ( nog nooit in de buurt van dit moyenne gekomen ) en iedereen gepasseerd met het moyenne. Daarna de finale partij gewonnen. En nu kom ik dan naar Hulst voor het N.K. Dat was het zo’n beetje, ik zie u op vrijdag 6 januari.

16

13


RENE VAN HAK

FRITS MEULENSTEEN

Ik ben Rene van Hak, 48 jaar, woonachtig in het Brabantse Best, gelegen vlakbij Eindhoven. Vanaf mijn 16e beoefen ik al de biljarsport. “cafebiljart� Driebanden speel ik nu op de match-tafel en sedert 3 jaar speel ik in Best bij driebandenvereniging Den Ekker. Ik speel in competitieverband in het district Kempenland en doe vanuit daar mee aan PK-wedstrijden 1e klasse driebanden klein. Na vorig jaar op het nippertje in de finale te zijn gesneuveld lukte het me dit jaar districtskampioen te worden.

Dit is mijn eerste deelname aan een Nederlands kampioenschap terwijl ik toch al ruim 20 jaar in clubverband biljart speel. Tot anderhalf jaar geleden bestond dat uit eens per week een competitiewedstrijd en buiten het seizoen af en toe een avondje met mijn vaste biljartmaat. Daar was niets mis mee maar van enige vooruitgang was geen sprake. Toen ik begin vorig jaar meer vrije tijd kreeg besloot ik het biljarten wat serieuzer aan te pakken. Ik heb toen tijdelijk het driebanden vaarwel gezegd en ben met libre aan mijn techniek gaan werken. De plaatsing voor deze finale is ongetwijfeld hieraan te danken. Ik wens alle betrokkenen een geweldig leuke en sportieve eindstrijd toe.

In Stein (Lb) was ik ook de sterkste van 8 deelnemers. We zullen maar kijken hoe het balletje rolt deze dagen en ik wens alle opponenten succes en prettige en

Frits Meulensteen

mooie, sportieve wedstrijden.

Goeten Rene

14

15

Programmaboekje NK 3banden 1e klas  

Organisatie: B.V. Reynaert

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you