Page 1

Najaar 2010

in BelgiĂŤ Het Hilaire Van der Haeghe CLAAS magazine

N ie uw s 30 jaar samenwerking tussen CLAAS en HILAIRE VAN DER HAEGHE

ij f d r re be tte on uy LoDer CLAAS tractoren voor de gespecialiseerde groenteteelt

c Te

J

hn ie k

ub

claas 3.indd 1

ileu

ACTIVE FLOAT en dieselbesparing bij het maaien

m 2/11/2010 16:22:15


CLAAS beloont wie vandaag bestelt voor het volgend seizoen!

VROEGK

30

V O O R WA

1980 • 2010

LINER 2000: het comfort*

DISCO: de betrouwbaarheid

• tot 9m werkbreedte • rotoren zakken hydraulisch

• • • • •

naar beneden • transporthoogte < 4m • levenslange smering van de zwadklok

*zonder uit te stappen

SAFETYLINK beveiliging hydropneumatische ophanging anti-botsing beveiliging transportpositie 115° maaibalk P-cut met Hardox versterkingen

OOP

ARDEN!

CARGOS: de veelzijdigheid

• zeer vlugge demontage van het

snij-rotor aggregaat • gemaximaliseerde laadcapaciteit • optimale doorvoer van de gewassen • automatische bediening

De CLAAS-machines worden in België verkocht door een netwerk van professionele agenten. Er is er steeds één in uw buurt. Voor meer informatie:

http://CLAAS.VANDERHAEGHE.BE of tel. 081/25 09 09

claas 3.indd 2 13082 Adv. Claas Vandaag VL.indd 1

2/11/2010 16:22:17 29-10-2010 09:59:23


Editorial Voorwoord

JCB Benelux on the move

06

18

30 jaar samenwerking tussen CLAAS en HILAIRE VAN DER HAEGHE

CLAAS tractoren voor de gespecialiseerde groenteteelt

14 ACTIVE FLOAT en dieselbesparing bij het maaien

30 jaar de juiste visie Dit nummer van ‘CLAAS in België’ plaatst de “30 jaar samenwerking tussen CLAAS en HH’ in een speciaal daglicht.

In de komende jaren zien wij voor CLAAS mooie groeimogelijkheden, ook in België:

Het is een uitstekende gelegenheid om samen met onze partners terug te blikken op de enorme veranderingen van de laatste 30 jaar.

De nieuwe LEXION-maaidorser biedt een gedroomde uitgangspositie om ons marktaandeel van maaidorsers nog te doen stijgen.

In 1980 sprak men al over de crisis in de landbouw, stelde men zich vragen over de toekomst van de landbouw in België en men vroeg zich af of het nog veel zin had om te investeren.

De recente reeks JAGUAR-hakselaars bevestigt haar ijzersterk imago op het terrein: bijna 2 op 3 hakselaars verkocht in België zijn van CLAAS!

In 2010 zijn die vragen nog altijd actueel, maar zonder aarzelen heeft CLAAS in die periode grootschalig geïnvesteerd om machines te bouwen die de landbouwers toelaten de uitdagingen van vandaag optimaal te beantwoorden.

De marktpositie van de tractoren zal zonder enige twijfel groeien na de investeringen in productie en ontwikkeling van de voorbije jaren.

Van een Europese oogstspecialist, 30 jaar geleden, is CLAAS vandaag een constructeur geworden die een van de meest ruime productgamma’s op wereldniveau aanbiedt. CLAAS dankt zijn succes - aan zijn jarenlange investeringen in de ontwikkeling van eersterangs technologieën - aan een naadloze opvolging van zijn producten - aan een ‘CLAAS Academie’ die voor de nodige kennisoverdracht zorgt

Technologie is belangrijk, maar in de landbouw blijft de mens centraal. Hij moet permanent reageren op onvoorspelbare omstandigheden en onbeperkt beschikbaar zijn. Dat is ook de reden waarom landbouwbedrijven familiale ondernemingen blijven. Ook CLAAS is een familiale onderneming, net zoals onze dealers en wijzelf. Dit bevordert aanzienlijk het wederzijds begrip. Wij danken allen die aan de basis liggen van ons 30 jaar succes: CLAAS, onze honderden trouwe klanten, onze professionele lokale verdelers en onze toeleveranciers.

Najaar 2010

in België Het Hilaire Van der Haeghe CLAAS magazine

Christian Vanderhaege Voorzitter van de Raad van Bestuur Hilaire Van der Haeghe NV N ie uw s

30 jaar samenwerking tussen CLAAS en HILAIRE VAN DER HAEGHE

Verantwoordelijke Uitgever:

Christophe Daemen

Vormgeving

Caroline Op de beeck

Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.

CLAAS tractoren voor de gespecialiseerde groenteteelt

J

ub

k

claas 3.indd 3

Vertaling

CLAAS leeft! Dat weet u beter dan wie ook. Heeft u leuke foto’s of andere dingen uit de wereld van CLAAS? Hou ze niet voor uzelf, maar deel ze met de rest van de CLAAS familie. Mail ze naar CLAASinbelgie@vanderhaege.be

ie

Leleu Group Merchtem

GalileoPrint

hn

Drukkerij

Redactie:

c Te

Hilaire Van der Haeghe N.V. Wilrijk 03/ 821.08.30 Ag-Tec S.A. Fernelmont 081/25.09.09

jf dri re be tte on y LoDeru

COLOFON

ACTIVE FLOAT en dieselbesparing bij het maaien

ileu

m

2/11/2010 16:22:23


Techniek: 15 jaar LEXION

LEXION viert 15-jarig bestaan met nieuwe modellenreeks

Wie in 1995 bij de introductie van de eerste LEXION zou voorspeld hebben dat er 15 jaar later van die machine een topmodel tegen 40 km per uur op rupsen over de weg zou kunnen rijden, zou gek verklaard zijn. Anno 2010, meerdere technische verbeteringen en facelifts verder, is die voorspelling uitgekomen. De LEXION is van een degelijke maaidorser met capaciteit uitgegroeid tot dé referentie in de sector. Bij deze 15de verjaardag stelde CLAAS de nieuwe 700- en 600-serie voor.

Rotors en schudders De 700-serie beschikt over het APS-dorssysteem met rotortechnologie; in de 600-serie zit eenzelfde APS -dorssysteem maar gaat het stro over 5 of 6 schudders om uitgedorst te worden. De 600-serie herbergt 6 types waarvan 4 met 6 schudders en 2 als 5-schudder; de LEXION 700-serie telt 4 modellen. De nieuwe LEXION bestaat in vermogens van 279 tot 586 pk en bij alle machines werkt het hydraulisch systeem met een debiet dat nu naar 120 liter per minuut is gebracht tegen een hogere druk dan voorheen.

Grotere cabine en nieuwe elektronica met meer gebruikscomfort

Het eerste wat opvalt bij de nieuwe LEXION is het herwerkte design, nog iets stoerder, maar tegelijk verfijnd. De zijpanelen zijn uit aluminium gemaakt, wegen minder en zijn roestvrij. De VISTA cabine is ruimer gemaakt, de voorruit is 15 cm breder dan bij het voorgaande model. De stuurkolom is in 3 richtingen verstelbaar. In optie is er een nieuwe bestuurderszetel met actieve climatisatie en een dubbele lendensteun, een klein detail dat chauffeurs die lange werkdagen op de machine zitten, zeker zullen appreciëren. Onder de passagiersstoel zit een 43 liter groot vak, dat kan uitgerust worden met een koelmodule.

LINER 4000

Het APS-dorsprincipe, waarbij het gewas dat via het invoerkanaal in de machine komt, wordt versneld, is een patent dat CLAAS al langer in zijn maaidorsers toepast.

4 4 claas 3.indd 4

in België

’s Nachts rijden is met de Xenon verstralers een belevenis. Het is geen goedkope optie, maar wie eenmaal met Xenon verlichting gewerkt heeft, wil niet meer zonder. Verder zijn alle cruciale plaatsen waar de chauffeur zicht op het werk moet hebben, voorzien van de nodige verlichting.

4

2/11/2010 16:22:34


Techniek: 15 jaar LEXION

Bij de nieuwe machines werd ook de elektronica klaargemaakt voor de toekomst. CANBUS was al langer gemeengoed bij CLAAS, maar nu hebben de ingenieurs alle elektriciteit en elektronica onder de rechterconsole in de cabine samengebracht, er zit dus niets meer op de machine zelf. De vertrouwde CEBIS boordcomputer is vervangen door een kleurenmonitor die op de console staat en volledig verstelbaar is. Gegevens die tijdens het rijden en oogsten worden verzameld, kunnen op een Flash Card geregistreerd worden. De bedieningsterminal is verder vereenvoudigd : voor belangrijke functies is er een snelkeuzemenu waarin door een draaiknop functies kunnen worden geselecteerd; men hoeft niet meer volledig in het menu te gaan bladeren om bepaalde instellingen aan de machine te veranderen. Een interessante optie is de CRUISE PILOT op de rotormachines en op de 670. Hiermee wordt de rijsnelheid tijdens het oogsten automatisch geregeld in functie van drie mogelijke parameters: een vaste rijsnelheid, een vast debiet (weinig oogstmateriaal geeft dan een hogere snelheid) óf een vast debiet waarbij rekening gehouden wordt met een maximaal toegestaan graanverlies. Om nog meer rendement uit de machine te halen biedt CLAAS het CEMOS-systeem aan. Dat staat voor CLAAS Electronic Machine Optimisation System en geeft de chauffeur de mogelijkheid om alle dorsorganen optimaal op de omstandigheden af te stemmen. Het is een soort van elektronische checklist met bijna 50 instelbare parameters die de chauffeur adviseert met welke instelling bij welke situatie de machine haar maximale capaciteit haalt. Het CEMOS-systeem geeft enkel aanwijzingen, de bestuurder kan ze aannemen of weigeren. Hellingen Bij de nieuwe LEXION worden er enkele types voor hellende terreinen aangeboden: de 630, 670 en 750 MONTANA. Bij deze modellen past de vooras zich aan de helling aan tot 17% in dwarse richting en tot 6% in de langsrichting. Als de zijdelingse hellingen groter dan 17% zouden worden, dan zorgt de 3-D-reiniging ervoor dat de neiging van de zeven automatisch mee aangepast wordt om een uitstekend resultaat te blijven verzekeren.

het MAX FLO systeem bij zijn maaiborden ontwikkeld; dat zorgt ervoor dat in bestanden met gemiddelde opbrengsten, waarbij de zeven niet optimaal gevuld zouden zijn, het uitgedorste graan toch egaal over de volledige breedte van het dorssysteem verspreid wordt. Daarvoor zorgen twee transportbanden die het gemaaide gewas naar het midden van de invoervijzel brengen. Het MAX FLO systeem kan mits aanpassing gebruikt worden om zwadden te leggen. Voorzetstukken In totaal heeft CLAAS nu 8 types voorzetstukken die allemaal via riemen of cardanassen aangedreven worden. Nergens zijn nog kettingen te bespeuren. Omdat de maaiborden breder en breder worden, moet ook het gehakselde stro over een grotere werkbreedte uitgespreid geraken en daarvoor kan de strohakselaar voorzien worden van een radiale verdeler. Deze beweegt tijdens het rijden van links naar rechts waardoor het kaf en stro over de volle werkbreedte kunnen verdeeld worden. Bij het MAX FLO invoersysteem brengen twee transportbanden het gemaaide gewas naar het midden van de invoervijzel.

40 km per uur op rupsen Bij de nieuwe TERRA TRAC rupsen van CLAAS is elke aandruk-, loop- en aandrijfrol afzonderlijk hydropneumatisch geveerd. Deze vering begint te werken vanaf een rijsnelheid van 2 km/uur. Het gebruik van deze rupsen af fabriek geeft een betere tractie onder natte omstandigheden of op hellingen, minder rijweerstand, minder slip en dus een lager brandstofverbruik en verkort de transporttijd. Bij de LEXION 750 bv. ligt de transportbreedte op 3,30 meter. ■

Om de maaidorser over de volle breedte te vullen heeft CLAAS

De LEXION MONTANA kan werken op velden met hellingen tot 17% zijdelings en 6% langs.

Gemeten met de radar: de LEXION 750 op rupsen dendert tegen 41 km per uur over de weg

5

claas 3.indd 5

in België

5

2/11/2010 16:22:42


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 1: De importeur aan het woord

30 jaar CLAAS bij Van der Haeghe Hilaire Van der Haeghe heeft alle redenen om 2010 met een goed gevoel af te sluiten; het is dan 30 jaar geleden dat ze de (toen moeilijke) beslissing hebben genomen om met het Duitse CLAAS in zee te gaan, een huwelijk dat niet alleen de firma, maar ook de Belgische landbouwmechanisatie een ander uitzicht gaf. We vonden het voor CLAAS In België –de titel kon niet beter gekozen zijn- dan ook passend om eens terug te kijken op wat er in die dertig jaar gebeurd is, hoe de sfeer ten tijde van de overname was en of de crisisjaren waarin toen met CLAAS gestart werd van dezelfde omvang waren als nu. Om het verhaal van de importeur te horen gingen we ons licht opsteken bij Christian Vanderhaeghe, die van dichtbij bij de overname betrokken was. In een tweede deel proberen Hervé Derreveaux en Ludo Pauwels die in die 30 jaar verkoopinspecteur waren, de sfeer weer te geven zoals zij die ervaren hebben. En in een derde deel zochten we twee loonwerkers op, klanten van het eerste uur, zonder hen zou CLAAS in België niet geweest zijn wat het nu is. Voor Wallonië kwamen we terecht bij Loonbedrijf De Meulenaere uit Ostiches, voor Vlaanderen bij Van Bockhaven uit Temse. De sfeer van de jaren 80

ment in juli 1980. CLAAS moest in allerijl zijn verdeling in België reorganiseren en zo kwamen wij in contact met CLAAS. Onze interesse voor CLAAS was duidelijk aanwezig maar wij waren gebonden aan een exclusief samenwerkingsakkoord sinds 45 jaar met Fahr! Daar trekt men niet zo maar een streep onder! Na meerdere intensieve besprekingen, kwam tussen alle betrokken partijen een fair akkoord: wij namen de algemene verdeling van CLAAS en Fahr ging naar de firma Gaspart. De overgang is eigenlijk vlot verlopen en de klanten zijn niet in de kou blijven staan. HH had met Fahr een leidende positie in de hooimachines maar was minder sterk in maaidorsers. CLAAS daarentegen was heel sterk in zelfrijdende oogstmachines en persen.

Tijdens het faillissement van Van Den Abeele was CLAAS ook nog met andere partijen in België aan het onderhandelen over de import. Uiteindelijk bleek Van “Ik herinner mij nog dat onze Fahrverkopers der Haeghe de beste keuze te van destijds vaak als excuus gebruikten ‘we zijn en werd gestart met de verdeling van de hakselaars, maaikunnen niet op tegen CLAAS’ en op het mo- dorsers en persen. In het begin ment dat we hun bekendmaakten dat we met ging 90% van de verdeling van CLAAS zouden verdergaan, kwam steevast de de CLAAS producten via de exFahrdealers en via ex-Van Den opmerking ‘toch niet met CLAAS’.” Abeeledealers.

Eind jaren zeventig zag het landbouwmechanisatielandschap in België er iets anders uit dan nu. Met een maaidorsermarkt van 300 tot 400 machines per jaar verdeeld over meer merken dan nu leek het of iedereen beter zijn brood verdiende. Sinds 1935 was Hilaire Van der Haeghe uit Wilrijk al verdeler van Fahr oogst- en hooibouwmachines. In die eerste jaren voerde men in Wilrijk ook tractoren en machines van diverse merken in. De jaren 70 tot 80 werden gekenmerkt door een verdere europeanisering. De landbouw kreeg subsidies en dat zorgde ervoor dat de mechanisatie explodeerde: de concurrentie werd groter. De man die alles vanaf de eerste rij meemaakte is Christian Vanderhaeghe die in 1974 als bestuurder in het bedrijf Hilaire Van der Haeghe zijn intrede deed. Christian Vanderhaeghe Gaspart uit Zellik was toen verdeler van Deutz-tractoren en wij verdeelden de Fahrmachines. In 1980 werd Fahr overgenomen door KHD (Deutz) uit Keulen en ging het verder onder de naam Deutz-Fahr. In diezelfde periode was de firma Van Den Abeele importeur van meerdere merken waaronder het Duitse CLAAS. Van Den Abeele was een importeur met meerdere filialen en zelfs eigen fabrieken in België, maar eind de jaren zeventig begonnen de zaken voor Van Den Abeele slecht te lopen wat uitdraaide op een faillisse-

Christian Vanderhaeghe We zijn met onze eigen verkopers gestart, die daarvoor Fahrmachines verkochten en dus de markt op hun duimpje kenden. CLAAS heeft ons bij de ‘opbouw’ op alle vlakken sterk gesteund hoewel ze het rond die periode zelf ook moeilijk hadden. Moeilijke periode op economisch vlak Tot eind 1981 was het een moeilijke periode voor de Belgische markt van landbouwmachines. Er was veel onrust omdat door het faillissement van Van Den Abeele heel het landschap tegen wil en dank herschikt was. Daar kwam nog eens bij dat Belgische importbedrijven met de devaluatie van de Belgische frank te kampen hadden- zij moesten hun machines in Duitse marken aankopen- waardoor de machines veel duurder werden. Christian Vanderhaeghe En dat op een moment dat we juist met CLAAS begonnen. In die periode waren er in België nog veel kleinere dealers. De tijd ging toen wel minder snel dan nu. Als importeur en verdeler kreeg je ook meer tijd van de klant en fabrikanten. De mensen hakken nu veel sneller de knoop door en over elke aankoop is meer nagedacht, dat was toen anders. Er is bijna geen nachtwerk meer in de verkoop.

6

claas 3.indd 6

2/11/2010 16:22:44


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 1 : De importeur aan het woord

Een ander element was dat rond die periode het fenomeen ‘full liner’ begon op te komen. Denken we maar aan John Deere dat Lanz moest integreren, Deutz-Fahr, Massey Harris,… HAKSELAAR 1981

1999

2010

JAGUAR 80 SF

JAGUAR 900

JAGUAR 980

0,75

3

4,2

Aantal merken op de markt

8

4

4

Max. aantal rijen

4

8

12

Aantal verkochte machines

50

80

56

18%

43%

57%

DOMINTATOR 106

LEXION 460

LEXION 770

Ton/uur

17

27

60

Merken

9

5

5

Markt

186

77

53

Max breedte snijwerk (m)

4,5

6

12

Marktaandeel CLAAS

17%

28%

22%

Topmodel Ton/uur

Marktaandeel CLAAS

‘De onderhandelingen met CLAAS gingen via de telex, die stond toen in een aparte ruimte en geïsoleerd tegen het geluid…en ik herinner mij dat wij toen als een van de eersten in België een faxtoestel in de firma hadden.’ Bij de start met CLAAS is Van der Haeghe ook mee gaan automatiseren op vlak van informatica en stockbeheer; in 1980 werd de import van het Japanse Iseki gestart omdat men er in Wilrijk in geloofde dat de Japanners niet alleen met auto’s, maar ook met trekkers naar WestEuropa zouden komen. De service zat in die beginjaren mee in de verkoop geïntegreerd, daarna is dat opgesplitst geworden in een aparte afdeling. Machines waren toen nog eenvoudiger en bevatten over het algemeen minder –verschillende- onderdelen. De modellen veranderden toen trouwens ook niet zo snel, er was minder variëteit en de constructeurs bouwden meer machines per serie. Nu heb je series waar maar enkele stuks van gemaakt zijn en dat vraagt meer opvolging voor de service en het magazijn. ■

MAAIDORSERS Topmodel

GROOTPAKKENPERSEN Aantal merken

0

8

6 (10)

Markt

0

105

85

Marktaandeel CLAAS

0

35%

21%

Tabel met de evolutie in de afgelopen 30 jaar

Hoe is de rol van de importeur geëvolueerd in die laatste 30 jaar? Waar zal het naartoe gaan? Christian Vanderhaeghe Als we dat over de afgelopen 30 jaar bekijken, dan kunnen we vaststellen dat de relatie tussen de importeur en de dealer transparanter is geworden. De fundamentele taken die een importeur of distributeur moeten vervullen, zijn dezelfde gebleven, alleen zijn ze veranderd qua impact. De importeur moet nu soepel en vlug kunnen anticiperen én voorspellen. De steun die de importeur aan de dealers geeft is nu groter dan vroeger omdat de machines meer aandacht vragen. Vroeger was de hoofdtaak van de importeur machines te stockeren, ondertussen is hij samen met de constructeur verantwoordelijk voor de verkoopplanning voor het volgende jaar. Het is immers op die prognose dat de construc-

teur zijn productie baseert. De opleiding van eigen mensen en medewerkers van dealers is nu veel belangrijker geworden dan vroeger. De dealer heeft een lokale taak en een fabrikant heeft niet de mogelijkheid om de taal en de cultuur van de plaatselijke dealers te begrijpen. Kijk maar in ons eigen kleine land hoeveel plaatselijke dialecten en gewoontes we hebben. Tot slot is het ook aan ons om de informatie van de markt, die we van onze verkoopinspecteurs en van de dealers krijgen, naar de fabrikant over te brengen.

7

claas 3.indd 7

2/11/2010 16:22:46


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 2 : De verkoopinspecteur aan het woord

De mannen uit het veld Hoe hebben twee oud-verkoopinspecteurs van Hilaire Van der Haeghe de periode van CLAAS in België ervaren? Zij stonden immers tussen de markt en de importeur en konden dus beter dan wie ook aan den lijve ondervinden hoe de markt voor CLAAS in die jaren evolueerde. We brachten ze samen om terug te blikken op de laatste dertig jaar. Toen Van der Haeghe in het najaar van 1980 startte met de invoer van CLAAS was Hervé Derrevaux al geruime tijd verkoopinspecteur voor Fahr. Hij maakte dus de beginjaren mee en ging in 2000 op pensioen. Ludo Pauwels werd in 1998 als verkoopinspecteur aangeworven en werkte tot verleden jaar voor de firma. Beiden vullen elkaars verhaal mooi aan… De beginjaren… Vooreerst meldt Hervé dat het faillissement van Van Den Abeele, die toen de invoer van CLAAS verzorgde, voor iedereen een grote verrassing was. Van Den Abeele was een groot bedrijf met naam en faam en ook een gerespecteerde concurrent. Voor de agenten was dit natuurlijk ook een grote verrassing. Kort na het faillissement in juli 1980 zorgden enkele vertrouwde grotere CLAAS agenten voor de service van een gedeelte van de Belgische markt. Eén keer per week reden ze naar Duitsland om wisselstukken en zo ging de bevoorrading van onderdelen door. De winter daarop werd Van der Haeghe door CLAAS als importeur aangesteld. …niet altijd rooskleurig

De legendarische ‘kettingenbek’ was ‘het artikel’ waarmee loonwerkers van de concurrentie verleid werden om naar CLAAS over te stappen.

De eerste klus die het Van der Haeghe team moest klaren, was dus het vertrouwen van de bestaande CLAAS agenten winnen en agenten die tot dan Fahr verkochten overtuigen de stap naar CLAAS te zetten. Zoals Hervé het aankaart, waren de jaren 81 tot 83 niet eenvoudig en men stond voor grote problemen door de reorganisatie bij de dealers. Men moest inderdaad een regeling treffen die voor iedereen aanvaardbaar was wat niet evident bleek omdat de strijd tussen Fahr en CLAAS agenten een tijdje bleef bestaan. Hervé herinnert zich bijvoorbeeld dat Van der Haeghe in 1980 een 70-tal maaidorsers van Fahr verkocht en van de ene dag op de andere moest iedereen de CLAAS pet opzetten, wat niet zo evident was. Van der Haeghe had ook troeven en de voornaamste was dat het bedrijf investeerde in service wat later de juiste strategie bleek te zijn. Wie waren toen de voornaamste concurrenten? Hervé Zonder twijfel was New Holland toen de grootste concurrent. Op gebied van maaidorsers moesten we anderzijds ook rekening houden met Laverda, dat toen vrij goed in de markt lag. John Deere was minder een concurrent.

4 4 claas 3.indd 8

Wanneer is CLAAS echt doorgebroken in oogstmachines? Hervé In maaidorsers hebben we altijd goede machines gehad. Eerst de Dominator 85, die dan een paar seizoenen later vervangen werd door de Dominator 96 en zo verder. Als we in 1980 begonnen, verkocht CLAAS de SF 80 hakselaar. Geen slechte machine, maar de concurrentie was ons toch een stap voor… tot CLAAS in 1983 met de Jaguar 690 op de markt kwam. Dit nieuw concept was ook meteen een serieuze stap vooruit in vergelijking met de vorige modellen en deze van de concurrenten! We hebben echt een boom gekend in de verkoop. CLAAS heeft sindsdien zijn stempel op de hakselaarmarkt gedrukt en staat nog steeds een stapje voor op zijn concurrenten. Beschikte CLAAS al over een hooibouwlijn? Hervé Jazeker. Maar in die branche waren we niet zo sterk. Enerzijds door gebrek aan tijd en anderzijds was de kwaliteit van deze machines toen nog niet wat ze moest zijn. Daarbij kwam ook nog dat Van Den Abeele zijn eigen hooibouwlijn had waardoor de hooibouwmachines van CLAAS geweerd werden. Pas later heeft CLAAS beslist zich meer als fullliner te profileren waardoor er meer tijd en geld in die machines geïnvesteerd werd. Van dan af is de reputatie van CLAAS op dat gebied zienderogen verbeterd. Het begin van de jaren 80 werd ook gekenmerkt door een economische crisis. Werd deze ‘erger’ ervaren dan die van 2008? Hervé Begin van de jaren 80 was de landbouwsector in zijn geheel nog niet echt getroffen door een crisis. Het is pas later dat de sector zich van de ene naar de andere crisis sleepte. We overdrijven niet als we zeggen dat het altijd wel een beetje crisis geweest is voor de ene of de andere deelsector de laatste 25 jaar. Vroeger was het financieel wel gemakkelijker. Het is maar vanaf de jaren 75 dat grote machines stilaan door middel van een financiering aangekocht werden. Nu is het doodgewoon, maar vroeger werd het als gênant aangevoeld om bij de banken aan te kloppen om geld te vragen. Begin jaren 80 waren er soms nog loonwerkers die hun machine contant

8

2/11/2010 16:22:50


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 2 : De verkoopinspecteur aan het woord

Ludo: ‘Waar vroeger drie Jaguars 690 nodig waren kan nu één Jaguar 900 dat werk voor zijn rekening nemen.’

betaalden of vroegen om terug te komen na het oogstseizoen… en het geld lag dan op tafel! Ludo De financiële toestand van de sector is er niet op vooruitgegaan en ik wil ook benadrukken dat de prijs/ha bijvoorbeeld bijna niet veranderd is de laatste 20 jaar wat ook deels verklaart waarom de loonwerkers het extra moeilijk hebben. Wat is er op gebied van dealernet en service veranderd tijdens die periode? Hervé Vroeger hadden we een uitgebreid dealernet met voornamelijk kleine agenten. Overdag waren die meestal in de werkplaats bezig en gingen dan ’s nachts de baan op… en wij moesten mee om de werking van de machines uit te leggen. De sector had toen nog echt een ziel en de meeste agenten hadden geen moeite om personeel te vinden dat dag en nacht paraat stond om aan een hakselaar of een maaidorser te sleutelen. Tegenwoordig zijn er veel minder agenten, maar ze zijn professioneler geworden en in staat om een betere service te bieden. Meestal beschikken ze ook over één of meerdere verkopers en wordt er ’s nachts niet meer verkocht. Ludo De laatste jaren is het aantal agenten verminderd. De toegenomen techniciteit vraagt competente dealers en loonwerkers. Het is een logische evolutie, want er worden minder machines verkocht. Waar vroeger drie Jaguars 690 nodig waren kan nu één Jaguar 900 dat werk voor zijn rekening nemen. Elke –mogelijke- zaak wordt dus veel belangrijker. De aankoop van machines wordt ook meer voorbereid dan vroeger en verschuift naar het najaar. Machines gaan ook langer mee. De dealers moeten anderzijds ook voldoende service kunnen verlenen. Vroeger beschikten de meeste loonwerkers over twee of drie hakselaars. Als er dan een machine buiten strijd was, bleven de andere nog werken. Tegenwoordig blijft er meestal maar één hakselaar over per loonwerker en moet deze dus zo vlug mogelijk terug aan de praat na een storing. Service wordt dus meer en meer een knelpunt. Daarentegen blijft de landbouw jonge gasten aantrekken die bijvoorbeeld graag achter het stuur zitten of graag aan machines sleutelen. Het is dan ook het geluk van onze sector. Die ziel blijft bestaan, misschien in mindere mate dan vroeger, maar toch nog altijd duidelijk aanwezig. Getuige de chauffeurs van een loonwerker die ’s avonds naar huis rijden en fier zijn dat ze zoveel ha hebben kunnen hakselen. Die sfeer vind je bijvoorbeeld niet terug in de grondwerken waar er dag in dag uit geschept wordt zonder veel enthousiasme...

Hervé: ‘Het hakselgedoe was echt mijn passie. De Harsewinkel-uitstappen met klanten in de winter zijn in de loop van de tijd vaste afspraken geworden en hebben veel bijgedragen aan de verkoop van de oogstmachines.’

len om er naartoe te gaan. We hebben daar mooie momenten meegemaakt. Ik herinner me in het bijzonder een loonwerker die voordien bij ons geen klant was, maar op één jaar tijd maar liefst een hakselaar, twee maaidorsers en vier trekkers kocht! Het Harsewinkel-effect? Ludo Klanten, en zeker loonwerkers, zijn heel gevoelig voor nieuwigheden en ik was er ook voor te vinden. Ik gaf bovendien graag een beetje show tijdens de voorstellingen en het is ook wat me altijd aangesproken heeft bij CLAAS. Ik herinner me bijvoorbeeld dat we met klanten naar Duitsland trokken laat in het seizoen nadat de dorsmaïs bij ons geoogst was, om de nieuwe LEXION 570 aan het werk te zien. Het regende toen en ik vreesde voor het resultaat van de demonstratie maar nog diezelfde dag heb ik er zo twee opgeschreven! Mijn mooiste herinnering blijft wel de Fieldshuttle. De eerste machines kostten toen 17 miljoen Belgische frank en we moesten de helft van dat bedrag als voorschot aan de klant vragen vooraleer de machine in productie ging. We hebben dan op een paar jaar tijd een aantal van deze machines verkocht. Ik herinner me ook dat een klant ooit tegen mij zei: ‘Een machine van CLAAS dat is sex op wielen.’ Een vreemde uitspraak, maar zover hadden we dat imago gebracht! Heeft CLAAS het succes van Van der Haeghe gemaakt? Hervé CLAAS zal er ongetwijfeld toe bijgedragen hebben, maar ik denk niet dat een constructeur de firma uit Wilrijk heeft kunnen beïnvloeden om deze naar zijn hand te zetten. De familie Van der Haeghe heeft altijd een consequent beleid doorgevoerd zonder te veel ‘glamour and glitter’, wat vaak de ondergang van andere ooit succesvolle bedrijven betekend heeft. Ludo De firma Van Der Haeghe heeft altijd een strakke lijn gehad op gebied van management en uitvoering. Ze hebben altijd voorzichtig geïnvesteerd en geen beslissingen genomen uit prestige. Ze hebben een gamma van goede merken kunnen combineren met een gezonde managementaanpak.■ Ludo: ‘Mijn mooiste herinnering blijft wel de Fieldshuttle. De eerste machines kostten toen 17 miljoen Belgische frank en we moesten de helft van dat bedrag als voorschot aan de klant vragen vooraleer de machine in productie ging. Ik herinner me ook dat een klant ooit tegen mij zei: ‘Een machine van CLAAS dat is sex op wielen.’ Een vreemde uitspraak, maar zover hadden we dat imago gebracht!’

Jullie hebben beiden heel wat meegemaakt tijdens jullie carrière als CLAAS verkoopinspecteurs. Hoe gingen jullie te werk? Wat is jullie het meeste bijgebleven? Hervé Ik ging niet echt voor de nieuwigheden die veel energie vroegen en maar weinig resultaat opleverden. Ik concentreerde me liever op de gevestigde waarden van het merk. Ik ben dan ook een echte hakselaarverkoper geweest. Het hakselgedoe was echt mijn passie. De Harsewinkel-uitstappen met klanten in de winter zijn in de loop van de tijd vaste afspraken geworden en hebben veel bijgedragen aan de verkoop van de oogstmachines. Sommige loonwerkers lieten alles val-

9

claas 3.indd 9

2/11/2010 16:22:52


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 3 : De loonwerker aan het woord

Als CLAAS iets nieuws uitbracht, was Louis er als eerste bij… Voor boerenzoon Louis Van Bockhaven begon het loonwerk in 1949. ‘Den Bookhamer’ zoals hij later door de meeste klanten herinnerd zal worden, kocht in 1949 zijn eerste Bautz dorser en trok daarmee van erf tot erf om het graan te gaan dorsen. Daarna zijn daar omzeggens alle loonwerkactiviteiten bijgekomen behalve bieten rooien. Begin de jaren zeventig werden de eerste stappen in het grondwerk gezet, een activiteit die vandaag voor de helft van de omzet zorgt. In 1979 is de eenmanszaak een bvba geworden en kwamen Louis’ zonen Eddy en Etienne in de zaak. Nog eens 30 jaar verder heeft de derde generatie Hans en Bart, twee jonge dertigers, mee het stuur in handen. Hoewel ‘de peter’, zoals Louis in de familie genoemd wordt, zes jaar geleden overleed, konden we met de 73-jarige Hilaire, die heel zijn leven met Louis meegewerkt heeft, de puzzelstukjes van een rijk leven in elkaar leggen. Hilaire heeft trouwens zijn leven lang bij Van Bockhaven gewerkt en volgt de laatste stand van zaken alsof hij er nooit weg geweest is. Hilaire ‘Louis’ ouders waren zelf ook loondorsers en hij begon in 1949 samen met zijn echtgenote Roza De Jonghe voor zichzelf, zeer tegen de zin van zijn ouders. Hij was een man van dag en nacht werken en koppig doorgaan. Het was een periode waarin iedereen graag werkte en de sfeer primeerde boven het geld. Financieel konden de boeren en loonwerkers zich ook meer permitteren. Louis kocht gemakkelijk als hij zijn zinnen op iets had gezet. Hij was niet de man die voortdurend machines herbouwde, nee, hij stond wel ’s morgens vroeg op om alles te onderhouden. Typisch voor hem was het oliebarretje waarmee hij ’s morgens zijn toer maakte. In de jaren 70 kocht hij de eerste SF 80 met vierwielaandrijving, een machine waar we toen veel hectaren mee afreden. Nog voor de Jaguar 690 uitkwam had Louis al een exemplaar gereserveerd, de eerste zesbek van CLAAS werd in Temse geleverd, de eerste achtbek

ook. De eerste 695, de eerste 800, allemaal zijn ze hier aan hun eerste hectaren begonnen. ‘Zonder grondwerk kun je als loonwerker in deze streek niet overleven.’

Ondertussen komt Eddy thuis na enkele uren kraanwerk. Het is toen hij in de zaak gekomen is, dat het grondwerk werd uitgebreid van landbouwklanten naar bouwondernemers. Om hier heel het jaar door de klanten te kunnen dienen, zitten er 5 mensen en 5 kranen fulltime in het grondwerk. ‘Zonder grondwerk kun je als loonwerker in deze streek niet overleven,’ vult Eddy aan. ‘Vroeger was het ook gemakkelijker kopen; vader besliste altijd en was inderdaad nieuwsgezind als het over machines ging. Over een aankoop moest hij nooit lang nadenken. Ik herinner mij nog

10

claas 3.indd 10

2/11/2010 16:22:53


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 3 : De loonwerker aan het woord

dat hij ooit op een beurs een Amerikaanse slee zag staan -een ding van hier tot ginder met vleugels links en rechts- dat hij perse wou hebben. Hij haalde die naar huis en gebruikte die dan als ceremoniewagen om zaterdags trouwers rond te voeren. Zo graag kocht hij!’ Tijdens ons bezoek bij het hakselen bleek de uitweg ‘iets’ te schuin te liggen om veilig verder te rijden. Hoewel het druk was, werd het hoofd koel gehouden en werd de baan eerst met steengruis aangevuld en gelijk gelegd. Dat zegt misschien voldoende over het respect dat ze bij Van Bockhaven voor hun materieel hebben!

Trouwe medewerkers De sterkte van Loonbedrijf Van Bockhaven is zeker de ‘anciënniteit’ van de vaste en losse medewerkers en de sfeer onderling en met de familie. De meesten zijn al meer dan 15 jaar van de partij en dat geeft ook met de klant een zekere vertrouwensband. Dezelfde band heeft het bedrijf met zijn machineleveranciers. Er zullen weinig maaidorsers of hakselaars uitgebracht zijn bij CLAAS die niet bij Van Bockhaven in bedrijf geweest zijn.

SF 60 DE OPKOMST VAN CLAAS BIJ DE HAKSELAARS In het wereldje van zelfrijdende hakselaars was CLAAS destijds nog van geen tel. De markt werd vooral gedomineerd door Amerikaanse merken als Hesston, Fox, White Oliver, John Deere, New Holland, Farmhand,enz… en enkele Italianen zoals Ferraboli en Laverda. De meeste machines werden gebouwd op basis van een maaidorserchassis en met een hakselvoorzetstuk van een getrokken hakselaar. CLAAS kreeg van zijn klanten en dealers ook de dringende vraag naar een zelfrijder en in 1973 kwam Bautz uit bij Speiser, dat toen een getrokken hakselaar in zijn gamma had. Als zelfrijder werd het chassis en motor van een SF maaidorser genomen. Het resultaat was de SF 60 hakselaar. Naar het einde van de jaren 70 ontwierp CLAAS een eigen SF 80, de eerste zelfrijdende authentieke CLAAS hakselaar.

SF 80

2de en 3de generatie naast elkaar. Van links naar rechts: Hans, Etienne, Eddy en Bart

Van Bockhaven L en Zonen Veldstraat 240 9140 TEMSE

11

claas 3.indd 11

2/11/2010 16:22:55


30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE: Deel 3 : De loonwerker aan het woord

Meer dan vijftig jaar trouwe CLAAS klant Eddy Demeulenaere en zijn vrouw voor de Jaguar 850

Het loonbedrijf van Eddy Demeulenaere in Ostiches is typisch voor deze streek van het land, in de buurt van Ath. Hier vindt men vooral relatief kleine loonwerkers die in hoofdzaak ‘rond de kerktoren’ actief zijn. Dat was ook het geval toen Eddy’s vader en oom de zaak oprichtten in de jaren vijftig. Eddy heeft dan het bedrijf overgenomen in 1987. Anno 2010 biedt het bedrijf een brede waaier van activiteiten aan: drijfmest en vaste mest voeren, ploegen, zaaien, voordroog hakselen en wikkelen, maaidorsen, persen, maïs hakselen… in feite bijna alles, met uitzondering van bieten en aardappelen. Als we Eddy Demeulenaere vragen hoe de familie bij CLAAS terechtgekomen is, refereert hij naar Van Den Abeele die toen ook een vestiging in Frasnes, in de nabije omgeving van Ostiches had. Zo werd een eerste maaidorser gekocht en begon ook de samenwerking met dealer Parfait. De familie Demeulenaere is dan ook altijd tevreden geweest over de machines van CLAAS zodat het na verloop van tijd ‘evident’ was om steeds terug bij CLAAS aan te kloppen als er een machine aangeschaft moest worden. En meer dan vijftig jaar later koopt Eddy nog altijd in vol vertrouwen CLAAS machines… Een specialisatie in het oogsten van ruwvoer… Alhoewel het loonbedrijf niet tot de grootste van het land behoort, zijn ze bij Demeulenaere dikwijls pioniers geweest. Eddy gaat verder: ‘Ik weet nog dat we toen één van de eerste SF60 zelfrijdende hakselaars hadden gekocht, een 2-rijer en de aanhangwagens werden meestal getrokken door de hakselaar zelf. Eén van de eerste reacties van de boeren hier in de buurt was dat zo’n machine nooit succes zou hebben omwille van de overcapaciteit en de problemen om de kuil deftig aan te rijden. Door de jaren heen werd deze machine dan vervangen door een 690 die dan op haar beurt vervangen werd door een 695 SL en daarna een 695 Mega. Deze laatste gebruik ik nog steeds om voordroog te hakselen. Daarnaast beschik ik over een Jaguar 850 die uitsluitend in de maïs gebruikt wordt.’

Een CLAAS Markant 65 is ook aanwezig…

…evenals een Quadrant 2200 Rotocut.

Eddy De Meulenaere Chemin de Sartiau, 52 7804 Ath

…en graangewassen ‘Op gebied van maaidorsers hebben we ook een hele reeks machines gehad; waaronder een Matador, een Senator en een Dominator 80 om er maar enkele te noemen. Nu rijden we met drie maaidorsers: een oudere Dominator 96, een Medion 330 uitgerust met een opklapbaar maaibord van 4,5 m en een Tucano 430 waarvan het maaibord van 5,4 m ook kan opgeklapt worden. Naast een kleinpakkenpers, een CLAAS Markant 65, rijden we ook met twee grootpakkenpersen, een 1200 en een 2200 ROTOCUT. Met deze laatste persen we ook balen voordroog. Alhoewel voordroog hier in de streek meer en meer gehakseld wordt, geven bepaalde klanten nog altijd de voorkeur aan gewikkelde balen. Anderen laten de derde of vierde snede ook wikkelen.’ Eddy gaat verder: ‘Destijds was ik ook de eerste in de streek met een opraapwagen, een Sprint 445. Deze manier van inkuilen is echter nooit doorgebroken in de streek. Geruime tijd is de opraapwagen aangezien als een soort noodhulp als de hakselaar al bezet was of als het hooi toch vroeger dan verwacht binnen moest omwille van regen. Uiteindelijk hebben we beslist om deze machine te verkopen.’ Loonwerk is niet alleen rijden! ‘Om een succesvolle loonwerker te zijn moet je niet alleen een stuur kunnen vasthouden!’ stelt Eddy. ‘In mijn beginjaren heb ik een tijdje als monteur gewerkt bij een invoerder van landbouwmachines hier in de buurt. Deze opleiding heeft ondertussen al dikwijls haar nut bewezen voor het verhelpen van storingen in het seizoen of het onderhouden van de machines in de winter. Ik betreur anderzijds dat we als loonwerker dikwijls jongeren opleiden die na twee of drie jaar elders gaan werken. Ik hoor van dealers dat ze met hetzelfde probleem kampen. Misschien moeten we de krachten bundelen om daar een oplossing voor te vinden?’ En voor de toekomst? Eddy: ‘Wat de toekomst ons zal bieden is koffiedik kijken. Dat het aantal landbouwers niet zal stijgen, is wel een zekerheid. De loonwerkers moeten dus hun best doen om competitief te kunnen werken met machines die correct en efficiënt werk leveren. Ik ben er ook van overtuigd dat de toekomst gepaard gaat met een specialisatie in bepaalde branches. Ik moet ook betreuren dat bepaalde collega’s steevast onder de prijs rijden en geen respect hebben voor andermans werk. Twintig jaar geleden was mijn cliënteel veel trouwer dan nu, maar dat is de evolutie zeker... Ik probeer elk jaar ook met een paar betrouwbare collega’s een prijs af te spreken voor de verschillende loonwerkzaamheden. Op die manier proberen we de oneerlijke concurrenten min of meer buiten ons werkgebied te houden. We proberen ook om regelmatig kleine facturen te sturen in plaats van één of twee keer per jaar bij de boeren te gaan. In de toekomst wil ik hier lokaal blijven investeren in een steeds betere dienstverlening voor mijn klanten’, besluit hij.■

Onze loonwerker beschikt over drie CLAAS maaidorsers. De oudste 96 wordt gebruikt voor wisselstukken.

Zelfs de verreiker is een CLAAS!

12

claas 3.indd 12

2/11/2010 16:22:58


Akkerbouw: van RENAULT oranje naar CLAAS groen

RENAULT oranje en CLAAS groen zij aan zij! De roots van loonwerkbedrijf Vincent D’Hooghe uit VieuxGenappe gaan terug tot 1965 toen zijn vader bij de boeren begon te werken met een trekker, een maaibalk en een balenpers. Meer dan veertig jaar later is D’Hooghe gespecialiseerd in het zaaien en rooien van suikerbieten en cichorei, in maaidorsen en hakselen van maïs en gras. Vincent kwam in de zaak in 1986 toen hij de helft van het bedrijf van zijn vader overnam. Sinds 2003 staat hij alleen aan het roer van het bedrijf. De eerste Renaulttrekker werd in 1987 aangeschaft en vanaf dat jaar is het allemaal Renault en later CLAAS geworden. De oudere Renault 106 en 133 hebben het

Vincent D’Hooghe: ‘Als loonwerker worden we meer en meer aangesproken om ook bij grotere boeren aan het werk te gaan.’

Wat zijn de uitdagingen voor een loonwerker hier in de streek? ‘De streek van Vieux-Genappe kenmerkt zich door gemengde bedrijven akkerbouw en vleesvee of pure akkerbouwbedrijven,’ vertelt Vincent. ‘Ik merk wel dat landbouwers meer en meer beroep doen op de loonwerkers. Als hun eigen maaidorser versleten is wordt die niet meer vervangen en komt de loonwerker op het voorplan. De laatste jaren zijn zo verschillende klanten komen aankloppen.’ ‘Omdat heel wat particulieren hier ook paarden houden, hebben we onlangs een mini-wikkelaar aangeschaft. Daardoor kunnen we kleine pakken wikkelen. Voor sommige klanten doen we dan alle loonwerk van het maaien tot het wikkelen, terwijl anderen liever hun gewikkelde balen rechtstreeks bij ons komen kopen.’ Investeringen niet altijd gemakkelijk te plannen

Een nieuwe loods werd onlangs in gebruik genomen.

nu iets rustiger; het zware werk is overgenomen door de jongere generatie ARES 710, 725, 816 en ARION 640. De 710 is ondertussen 12 jaar oud en heeft niet minder dan 12.000 uren op de teller staan! Op gebied van oogstmachines rijdt Vincent ook met CLAAS: ‘We hebben de eerste DOMINATOR 98 Maxi in 1991 aangeschaft. We waren op zoek naar een machine die voorzichtig met het stro omspringt en zo zijn we bij CLAAS terecht gekomen. Philagri, onze dealer, verkocht CLAAS en Renault waardoor we niet verder moesten gaan zoeken. Ondertussen rijden we hier nog steeds met de 98 Maxi en heb ik ook een 108 VX, een LEXION 440 en een Tucano 430.’

Maaidorsen is, naast bieten- en cichoreirooien, één van de kerntaken van het bedrijf van Vincent.

Anderzijds zijn de verschillende investeringen niet altijd even gemakkelijk te plannen. Vincent D’Hooghe investeerde zo enkele jaren geleden in een specifieke cichoreirooier. Nu zouden de fabrieken het rooien zelf in handen nemen en de loonwerkers die toen geïnvesteerd hebben om hoog kwalitatief werk te verwezenlijken zijn dan in een zekere zin beboet. Een sterk pluspunt is dat het cliënteel van Vincent relatief trouw aan zijn loonwerker is. In de streek van Vieux-Genappe zitten meerdere loonwerkers, maar in het algemeen heeft iedereen zijn werk en is er ook wederzijds respect. Ondanks de zware investeringen ziet Vincent de toekomst positief tegemoet. Hij heeft onlangs een nieuwe loods in gebruik genomen zodat de opslag van machines en het onderhoud ervan vlotter kan gebeuren. ‘En in de winter zitten we ook niet stil: het sneeuwvrij maken van wegen behoort ook tot het dienstenpakket van ons bedrijf. De voorbije winter was het werken geblazen, maar aan de andere kant kan men bij deze neventak Vincent D’Hooghe van een welgekomen bijChemin de la Fontaine, 12 verdienste spreken,’aldus 1472 Vieux-Genappe Vincent.■

Voor het rooien van bieten en cichorei vertrouwt onze gastheer nog altijd op het tweefasig systeem.

13

claas 3.indd 13

in België

2/11/2010 16:23:01


Techniek: DLG test Active Float

CLAAS technologie: veel meer dan het lijkt. Maaien met 20% minder diesel door ACTIVE FLOAT en nog eens 16% door een lager aftakastoerental

Bij het op de markt brengen van nieuwe machines gebeuren de verbeteringen niet zelden onderhuids. Een bestaande machine hoeft niet noodzakelijk ingrijpend van vorm te veranderen om toch noemenswaardige prestatieverbeteringen te kunnen aantonen. Om daarmee te kunnen uitpakken is er maar één optie en dat is de machine in handen van een testcentrum geven om te onderzoeken wat er onderhuids zit. Dat deed CLAAS met een DISCO CONTOUR maaier die voorzien is van het nieuwe ACTIVE FLOAT systeem. ACTIVE FLOAT Sinds jaar en dag staan de DISCO CONTOUR maaiers van CLAAS synoniem voor een perfect maairesultaat bij een laag brandstofverbruik. Dit wordt mogelijk gemaakt door het optimale samenspel tussen de hydropneumatische maaibalkontlasting ACTIVE FLOAT en de P-CUT maaibalk. Deze voortreffelijke prestatie werd tijdens een recente DLG-test nog maar eens in de verf gezet. Met ACTIVE FLOAT kan de druk waarmee de maaibalk ‘op het veld ligt’ op ieder moment –ook tijdens het rijden- gemakkelijk vanuit de cabine aan de actuele veldomstandigheden worden aangepast. Daardoor kan de chauffeur steeds een optimaal snijresultaat������������������������������������������������ in eender welke grassoort halen. De P-CUT maaibalk kan bovendien aan een gereduceerd aftakastoerental (850 i.p.v. 1000 toeren) worden aangedreven zonder dat de

Stikstofaccumulatoren zorgen voor het opbouwen van de vereiste ‘ontlastingsdruk’.

De ‘ontlastingsdruk’ wordt op een manometer op de maaier aangeduid. De chauffeur kan deze vanuit de cabine aflezen. De uitsparing in de rode plaat geeft de aanbevolen instelling aan.

4 4 claas 3.indd 14

in België

maaikwaliteit erop achteruitgaat. Dit lagere toerental vermindert het gevraagde vermogen en dus ook het brandstofverbruik nog verder. Deze resultaten werden onlangs aangetoond in het kader van de DLG Fokustest ‘Gevraagd vermogen en werkkwaliteit’. De resultaten in het kort De DLG Fokustest onderzocht het gevraagde vermogen voor de aandrijving én het trekken van de maaier. Hierdoor kreeg men een beeld van het brandstofverbruik van de DISCO CONTOUR maaier onder verschillende omstandigheden. Tevens werd de kwaliteit van het gemaaide gras onderzocht. Als testmachine namen de onderzoekers een DISCO 3500 CONTOUR maaier, een courant verkochte machine bij melkveebedrijven en loonwerkers. 20% minder diesel door ACTIVE FLOAT Zoals de metingen aantonen kan het dieselverbruik –afhankelijk van de werkomstandigheden- met 20% verminderd worden dankzij de hydropneumatische maaibalkontlasting ACTIVE FLOAT. Het speciale aan de maaibalkontlasting is dat de druk waarmee de balk op het veld ligt op ieder moment –ook onder het rijden- gemakkelijk vanuit de cabine kan worden geregeld. Door de druk van de maaibalk op het grasveld te verminderen wordt tijdens het maaien de ontstane wrijvingsweerstand in rolweerstand omgezet. Daardoor zal de maaier ‘lichter’ trekken, minder kracht vragen en ook minder diesel nodig hebben. Dankzij deze ACTIVE FLOAT kan de chauffeur vlot inspelen op ongelijkheden in de bodem zoals waterplassen,… en bij het maaien van de randen van het perceel. 16% lager dieselverbruik door lager aftakastoerental Door het aftakastoerental van 1000 naar 850 toeren per minuut te brengen kan het dieselverbruik bij de DISCO CONTOUR maaiers met nog eens 16% worden verminderd. Rijden aan een lager toerental is mogelijk door de optimale overbrengingsverhouding van de P-CUT maaibalkaandrijving zonder dat de maaikwaliteit hierdoor achteruitgaat.

14

2/11/2010 16:23:03


Techniek: DLG test Active Float TABEL 1: Resultaat van ACTIVE FLOAT op het gevraagde vermogen en het verbruik. Rijsnelheid

Ontlastings-

Gevraagde

Gevraagd

Totaal

Specifiek gevraagd

(km/u)

druk (bar)

trekkracht (kW)

aftakasvermogen

Gevraagd vermogen

(kW)

(kW)

vermogen (kW/meter)

15

100

8,0

23,1

31,0

9,1

15

120

6,6

22,4

29,1

8,6

15

140

2,0

21,4

23,4

6,9

17% minder ruw asgehalte in het voeder Naast een vermindering van het brandstofverbruik dragen de DISCO CONTOURmaaiers op zich al duidelijk bij tot de voederkwaliteit. In deze test werd duidelijk dat het ruwe asgehalte (zand in het gewas) in het voeder bij een optimale maaibalkontlasting met 17% kon verminderd worden. Met ACTIVE FLOAT bereikten de onderzoekers nog een duidelijkere verbetering van de voederkwaliteit. Merk dat bij het verhogen van de ontlastingsdruk –dus het verminderen van de druk van de maaier op de bodem- het totaal gevraagde vermogen (om de maaier te trekken en aan te drijven) met 32,4% afneemt en dat het specifieke vermogen in kW/m met 31,8% afneemt. Hoe verliep de test? De test werd in mei 2010 uitgevoerd op blijvend weiland en op akkerland met een zandleembodem. In het blijvend weiland waren de effecten van het ACTIVE FLOATsysteem nog sterker omdat hier veel meer oneffenheden in de bodem zijn. Er werd op verschillende hoogtes, tegen verschillende snelheden en aftakastoerentallen gemaaid. In het blijvend weiland werd gras van 60 cm hoogte gemaaid, in het akkerland was het be��� stand 75 cm hoog. Tijdens het maaien was het zeer vochtig. (bodemvochtigheid van 22% voor het weiland en 16,5% voor de akker). Het bepalen van de vermogens- en verbruikswaarden gebeurde bij snelheden van 12, 15 en 18 km/uur. Onder natte omstandigheden bleek de ideale ontlastingsdruk op 120 bar te liggen en werd er op 6 cm hoogte gemaaid. Maaien aan 20 km/uur Bij wijze van test werd er ook met een aftakastoerental van 850 toeren en een snijhoogte van 4 cm gereden. Bij deze instelling verminderde het gevraagde specifieke aftakasvermogen met 23%, het totale gevraagd specifieke vermogen met 17% en het brandstofverbruik van de ARION trekker met 15%. Er werd niet alleen tegen de gebruikelijke 12 km/uur gemaaid, maar ook tegen 20 km/uur. Zelfs aan die laatste snelheid bleef het totaal gevraagd specifieke vermogen (kW per meter werkbreedte) onder 10.■

DE GETESTE COMBINATIE De geteste combinatie is een DISCO 3500 CONTOUR schijvenmaaier die in de derdepuntshef achter gedragen is met volgende kenmerken: 1. Middenophanging 2. Theoretische werkbreedte van 3,40 meter, praktisch: 3,20 meter 3. Aftakastoerental: 1000 toeren (in de test werd er aan 850 gereden) 4. 8 ovale maaischijven met elk 2 mesjes 5. Hydropneumatische ontlasting van de maaibalk (ACTIVE FLOAT) via de trekker 6. Mechanische obstakelbeveiliging waardoor de maaier naar boven en naar achter kan uitklappen 7. Hydraulisch opklappen van de maaier in het midden van de trekker voor transport over de weg 8. 1 enkel (ACTIVE FLOATbediening) en 1 dubbelwerkend (open- en dichtklappen van de maaier) olieventiel nodig 9. Benodigd vermogen voor de maaier: 70 pk (volgens fabrikant) 10. Gewicht van de maaier: 970 kg 11. Als trekker werd een CLAAS ARION 540 met 130 pk gebruikt. Meer details over deze test: www.dlg-test.de/pbdocs/5950F.pdf

In het blijvend weiland waren de effecten van het ACTIVE FLOATsysteem nog sterker omdat hier veel meer oneffenheden in de bodem zijn.

CLAAS biedt de DISCO CONTOUR als achtermaaier aan in 4 werkbreedtes van 2,60m tot 3.80m.

Ook op hellingen bleek de maaier stabieler over de bodem te gaan.

Rijsnelheid (km/uur)

Toerental Aftakas (toeren/ minuut)

Gevraagde trekkracht (kW)

Gevraagd aftakasver mogen (kW)

Totaal gevraagd vermogen (kW)

Specifiek gevraagd vermogen (kW/meter)

Brandstofverbruik (kg/uur)

12

1000

4,9

21,9

26,8

7,8

13,2

20

1000

9,5

29,0

38,6

11,4

16,1

12

850

4,9

15,7

20,6

6,0

11,1

20

850

10,5

23,1

33,6

9,9

13,9

TABEL 2: ACTIVE FLOAT en vermogens- en verbruikscijfers bij lager aftakastoerental in blijvend weiland

Breed afleggen van het gewas op akkerland. Om de ‘vervuiling’ te bepalen werden er 5 stalen uit het gemaaide gras genomen en daarmee werd een ‘gemiddeld’ staal samengesteld. De snijhoogte werd ingesteld op 4 cm. Het ruw asgehalte in het voeder bleek te verminderen als de ‘ontlastingsdruk’ werd verhoogd, dus als de maaibalk minder zwaar op de bodem drukte.

15

claas 3.indd 15

in België

2/11/2010 16:23:06


Groenvoederwinning: Loonbedrijf TJ Van Loco

Het is midden oktober als Loonbedrijf Van Loco uit Kasterlee ’s morgens bij een klant in Geel gras moet oprapen. En in de namiddag moet de opraapwagen als vierde wagen met de hakselaar mee. Tot vorig jaar moest voor dit karwei de hakselaar nog worden omgebouwd, nu kan één chauffeur met de dubbeldoelwagen dit werk voor zijn rekening nemen. En de hakselaar kan verder in de maïs.

Loonbedrijf TJ Van Loco uit Kasterlee draait seizoen met CARGOS 950.

10 jaar geleden namen de zonen Tom en Jo het loonbedrijf van hun vader Frans Van Loco over en gooiden ze er al hun energie tegenaan. Tom houdt zich voornamelijk met het grondwerk bezig -hoewel hij tijdens ons bezoek aardappelen in Jodoigne aan het rooien was- en Jo is de man van het loonwerk. ‘Ieder heeft zijn verantwoordelijkheid, want twee bazen op dezelfde activiteit, daar komen wrijvingen van,’ verklaart de 29-jarige Jo, die fier bekent dat hij al 13 jaar op de hakselaar zit. Hij spreekt met een gedrevenheid, die duidelijk de Van Loco-aanpak symboliseert: ‘kort op de bal spelen’. Dat laatste uit zich in kleine dingen. Op vlak van kwaliteit investeren wij in de beste machines en in de laatste stand van de techniek. Dat heeft een kostprijs en daarom willen wij ook niet braderen op de prijs. Kort op de bal spelen ‘Na het werk laten wij de klant een bon aftekenen waarin hij erkent dat het werk wel degelijk werd uitgevoerd en met vermelding van de exacte oppervlakte, gepresteerde uren of getransporteerde mest. Deze bon is ook de referentie om later op terug te vallen in geval van discussie. Wij merken dat sommige klanten al vragen achter een ‘leveringsbon’. Een gezonde evolutie. Verder maken wij de factuur ook op binnen de 14 dagen na het werk. Dat is de enige manier om de administratie in de hand te houden. Op vlak van kwaliteit investeren wij in de beste machines en in de laatste stand van de techniek. Dat heeft een kostprijs en daarom willen wij ook niet braderen op de prijs. We moeten toegeven dat de loonwerkers elkaar hier in de streek respecteren. De ene kan verdragen dat ook voor de buurman de zon schijnt.’ Van Loco en CLAAS Op vlak van oogstmachines is het al CLAAS wat de klok slaat bij Van Loco. Midden de jaren 80 kwam Frans Van Loco met CLAAS in contact omwille van de goede reputatie die de ‘kettingenbek’ van CLAAS op dat moment had. Aan een New Hollandmachine werd via de dealer Servaes een vierrijer van CLAAS gehangen en dat was de start om met CLAAS scheep te gaan. eerst met een Jaguar 690, dan een 695, een 860, 870 en dit jaar een 960.Volgens Jo is de 960 hakselaar die dit voorjaar geleverd is de 5e CLAAS hakselaar. Met een machine wordt gemiddeld 5 jaar gereden. Cargos 9500 Deze 44 m3 wagen op drie assen is een stoere combinatie en volgt mooi kort in het spoor van de 195 pk trekker. Dat was onze eerste indruk toen we er de weg mee opgingen. In geladen toestand had de trekker zijn handen vol aan de CARGOS, maar de wegligging is bijzonder stabiel.

4 4 claas 3.indd 16

in België

Omdat er bij Van Loco in de meeste gevallen achterwaarts tegen de maïssilo gelost wordt, stoort het niet dat de pick-up en het aggregaat nog aan de CARGOS zit.

Voor een loonwerker met een melkveehoudercliënteel is het belangrijk om ook in het najaar vlot gras te kunnen inkuilen. Dat de dubbeldoelopraapwagen geen verkeerde keuze is, bleek nog maar eens met dit droge voorjaar. Tijdens de eerste snede was er weinig gras zodat de boeren tot laat in het najaar gras willen blijven inkuilen. Doordat daarvoor nu een opraapwagen met volume en capaciteit kan worden ingezet, kan de klant snel bediend worden en blijft de hakselaar vrij om continu in maïs te rijden. Het demonteren van het opraapaggregaat kan –eens men dat in de vingers heeft- op een kleine 20 minuten, het inbouwen duurt iets langer. ‘Wij hebben het aggregaat nog maar een keer uitgebouwd en dat was om een overjaarse maïssilo op te laden en te transporteren naar een andere plaats. Ik meen dat we toen 20 ton product geladen hebben en dan begrijp je onmiddellijk waarom wij voor een drieasser gekozen hebben, met een tandem zou je heel vaak overladen zijn.’ Omdat er bij Van Loco in de meeste gevallen achterwaarts tegen de maïssilo gelost wordt, stoort het niet dat de pick-up en het aggregaat nog aan de CARGOS zitten. ‘Als er enkele dagen niet moet worden opgeraapt, zullen we het opraapaggregaat uitbouwen. Het scheelt toch 3 ton en die kunnen we beter aan nuttige lading besteden’ aldus Jo. Op de vraag of je als loonwerker geen werk van je hakselaar ‘afpakt’ met je opraapwagen antwoordt Jo vrij gerust: ‘Landbouwers die met een voedermengwagen werken, blijven de hakselaar verkiezen. Wij merken dat we dankzij de opraapwagen onze hakselaar beter kunnen benutten in het maïsseizoen. Vergeet niet dat we nu met één man kunnen doen waar we anders toch minstens drie mensen voor kwijt waren.’■ Tom en Jo Van Loco bvba Hinnekensbergen 12 2460 Kasterlee

16

2/11/2010 16:23:09


Nieuws: De wereld van CLAAS

CLAAS fanclub Veerle Lagache en Dries Lahousse uit Staden stapten een tijdje geleden in het huwelijksbootje. Voor die gelegenheid had Marie-Claire, Veerles’ moeder, de trekkers voor het huwelijk geregeld zonder medeweten van het bruidspaar en de papa’s van bruid en bruidegom. Natuurlijk was iedereen erg aangenaam verrast wanneer de CLAAS tractoren zijn opgedaagd, en blijkbaar niet in het minst Veerle, de gelukkige bruid. En ondertussen zijn Veerle en Dries in blijde verwachting van… een nieuwe CLAAS trekker, die een van de volgende weken geleverd zal worden.

30 1980 • 2010

30 jaar CLAAS – VAN DER HAEGHE U kunt er niet naast kijken, maar dit jaar is Van der Haeghe 30 jaar importeur voor CLAAS in België. Om dat in de bloemetjes te zetten zal er in Fernelmont een presentatie en demonstratie gegeven worden van de nieuwste CLAAS en AMAZONE machines. Deze beginnen om 15 uur. Meer info onder CLAAS jubileum op claas.vanderhaege.be of www.ag-tec.be

30 JAAR CLAAS logo.indd 1

Cathrina CLAAS voorzitter Raad van Bestuur De Raad van Bestuur van CLAAS KGaA heeft tijdens haar laatste zitting een nieuwe voorzitter gekozen. Tot nieuwe Voorzitter werd Cathrina CLAAS-Mühlhäuser gekozen, die daarmee haar vader Helmut CLAAS opvolgt.

Nieuwe montagelijn voor rupsonderstellen in Paderborn Claas Industrietechnik (CIT) heeft de assemblagelijn van de TERRATRAC rupsonderstellen gemoderniseerd en een nieuwe montagelijn in gebruik genomen. Sinds 2000 is het aantal machines waarop rupsen gemonteerd worden vertienvoudigd. CIT bouwt niet alleen voor Claas, maar ook voor andere machinefabrikanten zoals bv. voor de Maxtron suikerbietenrooier van Grimme. De productiecapaciteit is met de invoering van de nieuwe montagelijn meer als verdubbeld.

CLAAS groep verzekerd van opvolger Cathrina CLAAS-Mühlhäuser is op 6 september jl. bevallen van een zoontje met de naam Maximilian August Felix. Maximilian is het eerste kind van Cathrina CLAAS en daarmee de vierde generatie die de CLAAS traditie zal verderzetten. De stichter van de CLAAS groep was August CLAAS.

22-10-2010 09:38:50

Loonwerker Neyt perst meer dan 60 ton stro per uur. Op 25 augustus 2010 deed Loonbedrijf Neyt uit OostEeklo er met zijn QUADRANT 3400 RC pers welgeteld 1 uur over om 134 pakken stro te persen. De pakken hadden een lengte van 2,5 meter en wogen tussen 450 en 500 kg per stuk; omgerekend komt dat overeen met een capaciteit tussen 60 en 67 ton stro per uur.

17

claas 3.indd 17

in België

2/11/2010 16:23:11


Tuinbouw : Claas tractoren voor de groenteteelt

CLAAS tractoren voor de gespecialiseerde groenteteelt Loonwerk heel het jaar rond.. behalve tussen 20 juli en 5 augustus De mythe dat loonwerk seizoenswerk is en trekkers en machines meer stilstaan dan rijden gaat niet meer op voor wie Loonbedrijf Deruyttere in Kortemark gezien heeft. Deze loonwerker die zich gespecialiseerd heeft in de ‘fijne’ groenteteelt draait heel het jaar door…met een rustpunt voor de machines tussen 20 juli en 5 augustus. Voor de machines weliswaar, want die rustperiode wordt aangegrepen om ze klaar te zetten voor de volgende ronde.

Bieten spuiten voor de suikerfabriek Het was vader Georges Deruyttere die met het bedrijf van start ging in de jaren zestig. Hij begon met het spuiten van suikerbieten in opdracht van de suikerfabriek van Veurne. Later werden ook bieten gerooid. In een volgende stap –richting groenteteeltwerden cichorei en schorseneren gerooid en het spuitwerk uitgebreid naar alle gewassen. Klant is koning en aardappelen rooien kon niet uitblijven. Groenteteelt vraagt grondontsmetting en daar heeft vader Georges ook zijn bijdrage in geleverd. Bij een groenteteeltloonwerker primeert de machine en moet een trekker handig, sterk en bij voorkeur niet te zwaar zijn. De eerste tractor die Georges aankocht, was een Fordson Dexta die door Delvano als basis voor een zelfrijdende spuit werd genomen. Nadien volgden Ford, International, Zetor, New Holland en CLAAS. In 1993 namen Peter en zijn vrouw Ann het bedrijf over en werd een nv. opgericht. Mee met de trend in de streek Als de activiteiten van de klanten veranderen, kan de loonwerker niet achterblijven. In de loop der jaren is de streek van Roeselare -door de diverse diepvriesproducenten en de REO veiling- van een graan- en bietenregio in een groenteteeltgebied veranderd: waar destijds granen en bieten de hoofdmoot uitmaakten, zijn het 50 jaar later voornamelijk wortelen, bonen, schorseneren en spinazie die op de velden staan. Ook Loonbedrijf Deruyttere-Boddez heeft dit tijdig ingezien en is mee op de trein gestapt. Met drie vaste medewerkers en enkele seizoenskrachten doet Peter Deruyttere, naast het loonwerk voor de industrie, ook nog ‘gewoon’ loonwerk zoals maïszaaien, ploegen en spuiten. Dat is voor regionale klanten binnen een straal van pakweg 20 km. Als hobby bewerkt hij nog wat akkerland waar hij in hoofdzaak groenten teelt.

in België

claas 3.indd 18

We praatten met Peter over ‘zijn sector’, die toch heel gespecialiseerd is. CIB Waarom rijden jullie met getrokken rooiers? Peter Deruyttere Wij rooien de schijfwortelen vooral op lichte zandgrond en daar kun je met zelfrijders niet weg; die machines zijn gewoon te zwaar. Daarvoor rijden we met getrokken machines en trekkers met een goede pk-gewichtsverdeling. De rooiers hebben een mechanische aandrijving en een gestuurde as op 710-banden. Met die combinatie rijden we overal door. Een zelfrijder kuist de wortelen wel beter, maar door de lichte grond moeten we de wortelen ook minder kuisen, waardoor dat voordeel van een zelfrijder voor ons niet opgaat. CIB Hoe verloopt het rooien van de wortelen? Wie regelt wat? Peter Deruyttere De mensen van de fabriek volgen heel het teeltproces op. In het voorjaar gaan wij in hun opdracht zaaien en spuiten en als de wortelen klaar zijn om te worden geoogst, stellen zij een rooischema op. Zodra de wortel een diameter heeft van ongeveer 40 mm en de spitse punt afgerond begint

18

2/11/2010 16:23:14


Tuinbouw: Claas tractoren voor de groenteteelt

te raken, is hij klaar om gerooid te worden. Met het rooien van deze wortelen moet omzichtig worden omgesprongen: ze mogen bv. niet breken. Het rooien gebeurt met één rij per werkgang waarbij het loof van de volgende rij wordt afgeslagen. In een volgende werkgang wordt het bovenste topje met een draaiend snijmes ‘gescalpeerd’. Hier komt het eropaan om voldoende af te snijden, maar ook weeral niet te veel. Daarvoor is het belangrijk dat de trekker vrij stabiel in het veld staat. De minste schommelingen hebben hun invloed op de kwaliteit van de gerooide wortelen. Eens de wortelen gerooid zijn, worden ze in de fabriek gewassen, geselecteerd volgens kaliber en ingevroren. Schijfwortelen hoeven niet binnen enkele dagen te worden gerooid, wat enige flexibiliteit bij het rooien geeft. In droge periodes rijden we op de zwaardere gronden, als het natter is rooien we op de zandgrond. Daardoor kunnen we nagenoeg iedere dag rijden. Van de fabriek krijgen wij iedere dag de planning voor de volgende dag en zo kunnen wij onze mensen en machines ook optimaal inzetten. In dit ritme draaien we van midden september tot Kerstmis. Uiteindelijk maken wij de factuur voor het loonwerk aan de landbouwer. CIB Bonen plukken lijkt ons nog iets anders te zijn... Peter Deruyttere Ja, in tegenstelling tot het rooien van wortelen waar we ieder jaar een 180 ha te doen hebben, is ons territorium voor bonenplukken iets groter. Voor deze klanten trekken we doorheen Oost- en West-Vlaanderen en Henegouwen en dan hebben we aan het eind van het seizoen iets meer dan 900 ha van het veld gehaald. Dat seizoen begint rond 5 augustus en eens de machines thuis vertrokken zijn, komen deze niet meer naar huis. Die rijden continu dag en nacht met twee chauffeurs per machine. CIB Als jullie heel het jaar door rijden, wie zorgt dan voor het onderhoud van de machines? Peter Deruyttere In de voormiddag regel ik het werk en werk ik met Ann de administratie af. In de namiddag ben ik meestal gaan spuiten en tussendoor onderhoud ik de machines. Op momenten dat we niet kunnen rijden –te nat of gevroren, of einde juli- is er ruimte en tijd om preventief onderhoud te doen.

CIB Hoe ziet jullie ‘kalender’ er uit? Peter Deruyttere Onder normale omstandigheden beginnen we eind februari met het zaaien van spinazie en kleine wortelen. De tweede week van april zaaien we schorseneren en schijfwortelen en einde mei gaan de bonen erin. Iets na het eerste zaaien begint ook het spuitwerk. Einde juli zijn de laatste bonen gezaaid en gaan de zaaimachines de schuur in. Vanaf 5 augustus gaan de bonenplukkers de weg op.■

Om over na te denken … Loonwerkers die gewend zijn te denken in termen van zoveel hectaren per uur, zullen zich in de haren krabben bij de volgende cijfers: Schijfwortelen zaaien vraagt ongeveer anderhalf uur per hectare, ze rooien met een éénrijer gebeurt tegen 1 ha op 7 uur onder normale omstandigheden. Onder natte condities kan dit tot 10 uur oplopen. Bonen zaaien gaat al iets sneller: 1 ha per uur. Om een hectare te rooien heeft men 2,5 uur nodig. Schorseneren rooien gebeurt van begin januari tot april; het zaaien is vergelijkbaar met dat van wortelen, het rooien duurt onder normale omstandigheden 5 uur per hectare, maar gezien de periode van het jaar (januari tot april) kan dit sterk oplopen. Zaaien is geduldwerkje Het zaaien van wortelgewassen is een werk dat geduld en concentratie vraagt

Sproei– en Loonwerkbedrijf N.V. Deruyttere Bescheewegestraat 2 8610 Kortemark

19

claas 3.indd 19

in België

2/11/2010 16:23:16


30 1980 • 2010

Om onze 30-jarige samenwerking met CLAAS te vieren schenken Hilaire Van der Haeghe en haar dealers u: --- 5.000 € op uw maaibalk bord bij aankoop van een LEXION --- 3.000 € op uw maaibalk bord bij aankoop van een TUCANO --- 5.000 € op uw ORBIS bij aankoop van een JAGUAR VOORWAARDEN GELDIG OP BESTELLINGEN VAN NIEUWE MACHINES VÓÓR 15/01/2011

3 Jaar garantieplan

Aantrekkelijke financiering

De garantie van uw nieuwe CLAASoogstmachine wordt verlengd met 2 jaar.

Financiering door Landbouwkrediet ondersteund door Hilaire Van der Haeghe

De CLAAS-machines worden in België verkocht door een netwerk van professionele agenten. Er is er steeds één in uw buurt. Voor meer informatie:

http://CLAAS.VANDERHAEGHE.BE of tel. 081/25 09 09

13082 Adv. 20 Claas 30 JAAR VL.indd 1 claas 3.indd

29-10-2010 09:58:18 2/11/2010 16:23:17

CLAAS in Belgïe Nr 3  

CLAAS in Belgïe Nr 3

CLAAS in Belgïe Nr 3  

CLAAS in Belgïe Nr 3

Advertisement