Page 9

MED: Közkeletű tévhit, hogy a gyógyászati kannabiszban nincs THC, pedig sok esetben hatékonyabb, sőt elengedhetetlen a THC jelenléte. DS: Ha egy betegnek THC-ra van szüksége, akkor Ausztriában ahhoz is hozzáfér. A klubtagok elosztják egymás között az előállított olajat, „kísérleteznek” magukon és kitapasztalják, hogy melyik betegség esetén mi a leghatásosabb. Ezeket a tapasztalatokat aztán megosztják egymással és az orvosukkal, akik látva a javuló leleteket nem vitatják vagy fenyegetik, hanem bíztatják őket. Sok esetben segít a CBD, de az esetek jelentős részében, önmagában nem elégséges. Ezzel szemben Magyarországon annyiban merül ki ez a támogató tevékenység, hogy egy civil szervezet lefordít külföldi cikkeket, aztán majd csak valami lesz. De ez tévút, a semmiből nem lesz semmi. Az embereknek ki kell magukért állni, és ha otthon nem lehet, akkor a határnak ezen az oldalán kell a magyar pácienseknek klubot alapítani. Én azt látom, hogy a hazai szervezetek nem elég bátrak, nincs bennük civil kurázsi és nem elég kreatívak ezen a téren, pedig sok lehetőségük és támogatójuk lenne. MED: Te például támogatnál egy ilyen kezdeményezést? DS: Annyira, hogy fel is vetettem már ennek a lehetőségét, sőt, most is támogatom a pácienseket, akik hozzánk jönnek, például árkedvezménnyel. Ezt egy szervezet is meg tudná tenni, ahogy teszi például Szlovákiában a MediCann, vagy bárhol máshol a civil szervezetek. Nem baj az, ha ezzel bárki pénzt is keres, ha közben a páciensek is jól járnak.

MED: Mekkora lehet a magyar páciensek száma és milyen termékeket keresnek leggyakrabban? DS: Szerintem több tízezer, de akár a százezret is elérheti. Közülük pár ezren már jelenleg is használnak kannabisz-alapú termékeket, függetlenül minden törvénytől. Ők gyógyulni akarnak és elérhető áron hozzájutni ahhoz, amire szükségük van, és ebben nincs az a törvény, ami meg tudja akadályozni őket. A leggyakrabban a különféle CBD-olajokat keresik nálunk. A probléma az, hogy a CBD nem fog mindenkinek segíteni. A termékek elég drágák a magyar átlagfizetéshez képest, és gyakran nem tudják megvenni a szükséges hatóanyag-tartalmú készítményt. A kereskedők pedig inkább eladják az alacsonyabb hatóanyag-tartalmú Daniel Sikler a bécsi Grow Island grow-shop tulajdonosa

terméket, mert ugye az is bevétel, csak épp a páciens nem ér vele semmit. Egy daganatos beteg nem fog meggyógyulni az 5%-os CBD-olajtól. Ebben lenne a legfontosabb előrelépni, hogy ne a rövidtávú egyéni érdekek, hanem a hosszabb távú, közös célok kapjanak nagyobb hangsúlyt. De sajnos ez számos más területre is elmondható. MED: Ezt leginkább az orvosok segítségével lehetne megoldani, hogy hiteles információhoz jussanak a betegek terápiás lehetőségekről. DS: Ausztriában vannak orvosok, akik tisztában vannak a kannabisz-terápiával, tudnak a lehetséges kezelésekről felvilágosítást adni és fel is írnak kannabisz-alapú készítményeket. Magyarországon én ilyenről nem tudok, viszont egy magyar páciens is jöhet ide orvoshoz. Ezek magánrendelések és a készítményekre, egy-két kivételtől eltekintve, sajnos itt sincs TB-támogatás. MED: Hogyan lehetne szerinted Magyarországon előmozdítani a páciensek ügyét? DS: Olyan civil mozgalom kell, ami kiáll a betegek jogaiért. Mindenhol az látszik, hogy ahol kiállnak magukért és egymásért a páciensek és a civilek, ott a hatalom mindig meghátrál. Nem lehet ugyanis épeszű érvet felhozni azzal szemben, hogy egy beteg embernek joga van-e kezelni és gyógyítani magát. Főleg nem úgy, hogy nyitva vannak a határok és bárki átjöhet Ausztriába megvenni kannabisz-alapú termékeket. Nem tudom elképzelni, hogy rákos, szklerózisos, alzheimeres betegeket fognak bíróság elé állítani, csak mert nem a hagyományos módon kezelik magukat. Pláne ha több ezren vannak. Nagyon nagy baj van ott, ahol ez megtörténhet, ahol beteg emberektől el lehet venni a gyógyulás jogát.

text: Holland Gábor 7

Profile for CK magazin

CK Magazine #59  

Hungarian Medical and Harm Reduction Magazine

CK Magazine #59  

Hungarian Medical and Harm Reduction Magazine

Profile for ckmagazin
Advertisement