Page 40

Medical

Dohány helyett

Alternatívák nemdohányzóknak

Daganat, sztrók, szívinfarktus - nem kell bemutatni a dohányzás káros hatásait. A dohányzás mégis immár 5000-7000 éve az emberek életének része, így valószínűleg a dohánytermékek forgalmazásának betiltásával sem tűnne el a füstölés. Érdekességként mutatunk pár kevésbé káros alternatívát, mit tekerhetünk még a dohány helyett, és lerántjuk a leplet arról, hogy mit szívnak a nemdohányzó színészek a forgatáson. Molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus)

Orvosi medveszőlő

Az ökörfarkkóró több különböző gyógyhatását sikerült már kimutatni: a növényben található nyálkaanyag csökkenti a gyulladást, valamint köhögéscsillapításra, tüdőbetegségek gyógyítására és légúti megbetegedések kezelésére használják. A füstje könnyed, enyhe, és gyakorlatilag íztelen. Molyhos ökörfarkkóró

Csucsóka (Scutellaria spp.) Enyhén nyugtató hatása van, közepesen füstöl és semleges az íze. Több mint 200 fajtája ismert, melyek gyógyhatása eltérő, a leggyakrabban használtak a magas csucsóka (Scutellaria altissima) és a vízmelléki csucsóka (Scutellaria galericulata). A csucsóka vérnyomáscsökkentő, görcsoldó és értágító hatású, de a szorongásos állapotok kezelésére is népszerű növény.

Martilapu (Tussilago farfara)

Fekete üröm (Artemisia vulgaris)

A martilapu csillapítja a köhögési ingert, köptető és gyulladáscsökkentő hatása van. Kiváló gyógynövény légzőszervi betegségek esetén, de rekedtség ellen is alkalmazzák. A népi gyógyászatban asztmás betegségek kezelésére használták pipába tömve, könnyű a füstje és semleges az íze, de nagy koncentrációban nem ajánlott alkalmazni.

Ősidők óta használják fáradtság ellen, kön�nyű a füstje és enyhén édeskés az íze. A fekete üröm étvágyjavító hatású, serkenti az emésztést, erősíti az idegeket és csillapítja az erős görcsöket.

Orvosi medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) Az orvosi medveszőlőt az indián törzsek már régóta pöfékelik az ünnepek alkalmával, emellett húgyúti megbetegedések kezelésére is használják. A dohányhoz hasonló tulajdonságai vannak, közepesen erős a füstje és enyhén földes íze van.

Menta (Menthas spp.)

Csucsóka

38

Fekete üröm

A mentát főként az íze miatt alkalmazzák, változatai közül a fodormenta és a borsmenta a legnépszerűbb, de a növény rokona, a citromfű is közkedvelt ízesítője a dohánykeverékeknek. A menta különféle fajtái serkentik az agyműködést és a gondolkodást, élénkítő hatásuk pedig elűzi az álmosságot és a fáradtságot.

Profile for CK magazin

CK Magazine #59  

Hungarian Medical and Harm Reduction Magazine

CK Magazine #59  

Hungarian Medical and Harm Reduction Magazine

Profile for ckmagazin
Advertisement