Page 1

ONTWERPDOCUMENT WokToGo groep 13

De verleiding Dennis M채tzig Rita Zweers Fabian Fischer Christian Kasper


Inhoudsopgave Opdrachtformulering

1

2

Haalbaarheidsonderzoek

3

Functionaliteit & Vormgeving

4

Specificaties

5

Top Down

6

Functioneel Onderwerp

7

Flowchart Techniek

8

Interaction Flowchart

9

Concept & Motivatie

Bijlage: Use Cases Schetsen


opdracht

We hebben een groep van 4 personen gebeeld en gaan een interactieve media-installatie bouwen die gebruik maakt van verschillende media, reageert op zijn omgeving en voorbijgangers verleidt er mee te interacteren. Elk groepslid van ons heeft zijn eigen functie waarvoor hij/zij ook voor veraantwoordelijk is. Ons object zal bij de winkel ‚Wok to Go’ gepresenteerd en toegepast worden. We overleggen ons plannen met de Esme Jable, de eigenaar van de winkel, en maken de nodige afspraken over de manier waarop weh et object gaan vertonen. Naast het bedenken en bouwen van het object moeten er o.a. de nodige documentatie, een moodboard, een poster, een making of en een visualisatie worden opgeleverd. Het geheel moet geëxposeerd worden. Deels in de winkel en deels online. Binnen het project zijn 4 afzonderlijke fasen te beoordelen met hun eigen afronding en studiepunten. Randvoorwaarden object: • Het maakt op een eigen wijze gebruik van de zintuigen van de mens en prikkelt deze op ten minste 3 manieren. Denk bijvoorbeeld aan beweging, lichtprojectie, geur, geluid en gevoel. • Het maakt gebruik van meerdere actuatoren en sensoren. Minimaal 2 sensoren en minimaal 2 actuatoren.

1

• Daar waar een beeldscherm wordt gebruikt moet dit volledig geïntegreerd zijn in het object. De eventuele interactie met beeldscherm mag

niet via muis of toetsenbord plaats vinden. • Het moet passen in de doos die je ter beschikking wordt gesteld +55*40*50). • Het staat op zichzelf en werkt autonoom. • Het heeft een fysieke speelruimte / mag zich bewegen in een straal van maximaal 1 meter vanaf zijn standplaats. De sensoren mogen natuurlijk over een grotere afstand werken. Dit geldt ook voor de actuatoren zolang het om licht, geluid en geur gaat. Elk object moet door zijn unieke karakter opvallen in de omgeving zonder agressief gebruik van geluid, licht en beweging. • De gebruikte elektronica moet altijd op een veilige manier aangesloten, conform richtlijnen. Voor de losse elektronicaonderdelen dient een printplaat gebruikt te worden. • Het wordt met van 1 stekker in een stopcontact in de winkel aangesloten (geen stekkerdozen buiten het object dus). • Het dient eenvoudig verplaatsbaar (portable) en plug-and-play te zijn, en moet binnen 10 minuten bedrijfsklaar kunnen worden gemaakt.


concept & Motivatie

Concept We gaan een rustgevend installatie maken met een interactieve touchscreen. We besloten onze installatie een aziatische sfeer te geven om een connectie met WokToGo te krijgen. Daarom bouwen wij rond om de touchscreen gebouwen, bomen, bergen en een opgaande zon en maan, mist en belichting. Op de touchscreen zie een aziatische vijver met vissen en waterplanten. Op de verschillende objecten kan je op drukken. Elk waterplant activeert een attractie. Bijzonde acties zijn dat een draak door het water duikt, dat op eens geluiden te horen zijn en andere spannende patronen in het water. De passant verleiden wij door rust gevende muziek dichter bij de installatie te komen en benieuwd te maken. Door onze installatie willen wij de passant rust geven tijdens het wachten. Motivatie In het project “de verleiding� moeten wij onze kennis, die wij in de laatsten twee jaren hebben opgedaan tonen. Dit zien wij als een uitdaging en een motivatie voor het project. Verder is WokToGo en de expositie in de openbaar een grote motivatie om onze installatie goed om te zetten. Na een verandering van onze concept zijn wij nu alle overtuigt van de idee en willen veel energie en tijd in deze project steken.

2

De verleiding is de laatste groepsproject in het kader van onze opleiding, daarom zijn wij nog gemotiveerder om het project goed te doen.


Haalbaarheid We gaan ons installatie met eenvoudige, maar goede materialen bouwen. Zo werd het niet te duur en we hebben al ervaring in de omgang met deze materialen. Aan het beging aan we de maat van ons touchsscreen afmeten en ervoor een stellage te bouwen. Dit is de hoofdpunt. Daar omheen werd de rest van de zo genoemde buiteninstallatie gebouwd. Daar gaan we bepaalde materialen gebruiken die wel vast zijn maar ook niet te zwaar. Het hoofdmateriaal werd hier hout, draad en papier-maché’. Maar van het papier-maché’ dan ook niet alleen een laag. Ook moeten we erop letten dat ons installatie niet goedkop uitziet. Daarvoor gaan we bij sommige delen misschien plamuur te gebruiken, welk normaal voor auto’s is omdat ze dan niet te zwaar wordt. Het hoofdstuk van deze installatie is wel snel gedaan, de kleine dingetjes gaan wel iets langer duren. Maar daar zullen we dan met z’n vieren eraan zitten. Ook moeten we eraan denken tussendoor al iets aan techniek daar onderbrengen. darmee het later ook al goed past of daarmee we geen kwaliteitsverlies hebben. Als iets niet goed gaat moeten we misschien een compromis ingaan en iets weglaten. Maar weg aan verzoeken dit al van begin aan goed te bouwen.

3

Snijvlakken

Problemen / Features / Oplossingen

Connectie tussen Arduino en - bewegingssensor - communicatie Arduino - Flash

- moet de juiste specs hebben: 5 tot 12 Volt, lage stroomgebruik (tot de 200 mA). Verkrijgbaar bij Conrad Electronic.

- fogger

- probleem: fogger maar met 230 V verkrijgbaar; evtl. met relais werken of handmatig aanzetten.

- LED’s

- veel LED’s, hoger stroom nodig; versterkerschakeling met transistor bouwen.

- servo’s

- geen probleem: standard-script verkrijgbaar, instellingen mogelijk. stroomgebruik hoog, dus versterkerschakeling.

- sound

- amp-moduul 10W aan laptop, luidspreker in de installatie.

- echt water rond de installatie

- alle belangrijke elektro-elementen, verbindingen (met name 230V) moeten BOXED! Alle kabels met krimpkous veilig maken.

- touchscreen “Elo systems”

- staat tot vervoeging en werkt met de notebook

- notebook “Dell Inspiron” met Flash en Action Script draaing (AMD Sempron 3500+)

- draait met Windows XP

- Software: Adobe Flash incl. serproxy.exe

- geregeld: script van René Heijnen en Kasper Kampermann .

- draaien op de laptop.

Reden voor de systeemkeuze Wij hebben vervolgens een andere idee voor dit systeem gekozen, omdat wij met de touchscreen een direct feedback en input kunnen krijgen. In verbinding met de landschap en de attracties is een goede relatie tussen de Wok-To-Go te zien. De typisch Aziatisch flair wordt ondersteunt door de vormgeving op de scherm. Technisch gezien is het allemaal voorbereid, om Arduino met Flash te gebruiken (zie script van K. Kampermann en R. Heijnen). De aansturing van andere hardware is met Arduino en kleine, makkelijke schakelingen goed te produceren. Werkwijze van de elektronica: Door de communicatie van Flash met Arduino is het mogeiljk, dat de gebruiker via een AS spelletje bepaalde dingen in de landschap van de installatie aanen uitzetten. Dit kunnen groepen van belichting zijn, een zonsopgang, een ventilator of andere bewegingen . De hardware wordt, zo mogelijk, direct aan een digitaal pin en de ground van de Arduino aangesloten. Middels PWM kunnen motoren, servo’s en LEDs bestuurd worden. Andere pins kunnen voor aan/uit toestanden worden gekozen. Heeft de gekozen elektronica meer stroom of spanning nodig, moet een versterkerschakeling met een FET of een ander transistor worden gebruikt. Voor trage schakelingen met hoge spanningen kan ook een relais worden genomen. Arduino wordt per se op 9 V extern gevoed.


Functionaliteit & Vormgeving

Functionaliteit

Vormgeving

Als de gebruiker in de buurt van onze installatie komt te staan worden er geluiden afgespeelt en LEDjes gaan aan en uit. Dit gebeurt wel laangzam, omdat het een rustgevende installatie moet worden. De afstand tussen de gebruiker en de installatie zullen wij door een afstandssensor gaan meten. Als de gebruiker nu voor de installatie staat, kan hij door het aanraken van de touchscreen verschillende acties uitvoeren.

Wij hebben voor een Aziatische landschap gekozen omdat het eten van Wok2Go vaak in verbinding met Azia wordt gebracht. Omdat de klanten van Wok2Go meestal even snel iets willen eten, is het vaak zo dat ze haast hebben. Wij willen door de installatie rust verspreiden, zodat ze even kort kunnen chillen. Dat doen we vooral door warme kleuren te gebruiken. De zonsopgang die je aan kunt roepen is een goed voorbeeld voor een rustgevende actie. En als het zonnetje opgegaan is, valt de installatie ook meer op. Verder zullen we veel gras als grond gebruiken. Het groen en de natuur staat voor de rust in het leven. De zwevende mist die je aan kunt roepen is ook een goed element om de rust te verbeelden.

Op het scherm zie je een grote watervlak. Op het water zwemmen verschillende waterbloempjes en vissen. Alle objecten zijn touchbaar en voeren een bepaalde actie uit als je erop klikt. De vissen zullen bijvoorbeeld ingeduikt gaan worden als je op ze klikt. De waterbloempjes zouden de achtergrondmuziek kunnen veranderen of naar een andere water-objekt veranderen. Naast deze hoofdobjecten is er altijd maar een waterbloem die door een andere kleur opvalt. Als je op die bloem drukt, wordt een grote actie uitgevoerd. Bijvoorbeeld zou het zonnetje op kunnen gaan, of de mistmachine wordt aangezet. In ieder geval zal bij deze actie de omgeving veranderen. Als de afstand tussen de gebruiker en de installatie weer groter wordt, zal de computer terug gaan naar de attractiemode (zoals boven beschreven).

4


Specificaties Specificaties LED’s, wit: Spanning 3,3 V, stroomgebruik ca. 15 - 20 mA Servo’s:

4,8 V tot 6 V, 60° ca. 17 msec, ca. 22 x 13 x 24 mm

Audio-amp:

6 tot 18 V, max. 10 W

Luidspreker:

medium size, middeltoon, 8 Ohm, max. 30 W

Fogger:

230 V, onbekend stroomgebruik

Motion detector:

specs nog onbekend

Arduino: Microcontroller ATmega168 Operating Voltage 5V Input Voltage (recom.) 7-12 V Input Voltage (limits) 6-20 V Digital I/O Pins 14 (of which 6 provide PWM output) Analog Input Pins 6 DC Current per I/O Pin 40 mA DC Current for 3.3V Pin 50 mA Flash Memory 16 KB (of which 2 KB used by bootloader) SRAM1 KB EEPROM 512 bytes Clock Speed 16 MHz Notebook: AMD Sempron 3500+ Windows XP Home Edition SP2 15,4” Wide Screen XGA TFT-Display (1280x800) 512 MB 533 MHz DDR2 SDRAM 60 GB harde schijf met 5.400 U/Min 8 x DVD+/-RW Laufwerk ATI Radeon Xpress 1150 (256MB HyperMemory) Software: Adobe Flash 9, serproxy.exe en de Arduino drivers / software

5

Aantekeningen


Aantekeningen

Top Down Touchscreen

Touchscreen serial

serial

Motion detector

lED pagode 0/1

0/1

Flash app. and arduino

Distance sensor 0/1

speaker analogue

Fog-producer

light barrier 0 or 1

0/1

Motor 0/1

6


Functioneel onderwerp

Functioneel onderwerp 1. Lijst van sensoren en actuatoren Sensoren: Afstandssensor Actuatoren: Servo LEDjes Mist�machine Touchscreen 2. Stadia van elk actuator Actuator Servo bewegen Wanneer Als een functie wordt aangeroepen waar de servo moet bewegen Hoe is .. ? Gebruiker drukt op een bijzonder waterbloem Actuator LED aan Wanneer Als de gebruiker dichter bij de installatie komt Hoe is .. ? Als de afstandsensorwaarde hoger word Actuator Mist machine aan Wanneer Als er weer nieuwe mist moet worden gemaakt Hoe is .. ? Als de timer afgelopen is Aantekeningen

7


FLOWchart Techniek

sensor

actuator

arduino Aantekeningen

serial over UsB

Rs232 touchscreen svGa

8

Notebook met Flash en as, serproxy.exe


Interaction Flowchart Flowchart Start

Objecten bewegen

Touchscreen

Initialisatieen deklaratievan variablen

Nee

Afstandsensor

Aantekeningen

Nee

9

Afstand klein genoeg?

Opobject geklikt?

Ja

Ja

Functievanhetobject aanroepen


use case 1 - 2

10


use case 3

11


Schetsen

12

The Seduction  
The Seduction  

The Seduction

Advertisement