Page 1

belgië-belgique PB –PP 1070 Brussel BC 17761

maart-mei 2012 Afgiftekantoor brussel X / Erkenningsnummer P802091 / Driemaandelijks / V.U. Franky Devos (CJP vzw), Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel

"NU LEES IK EERST HET SCENARIO VOOR IK JA ZEG"

MattEO Simoni the hickey underworld

"Dit album is nog beter geworden"

Bartel van Riet

geeft raad bij ons gratis zaad

Clara cleymans

"Ik was een moederskindje"

weekend aAN zee MARIEKE DILLES GAAT NAAR ZEE EN NEEMT MEE...

+ DE GROTE filmFESTIVALQUIZ / TIJDREIZEN MET GOOGLE STREET VIEW / THINGS WE LIKE / en veel meer ...


WWW.THEHUNGERGAMES.BE

VANAF 21 MAART IN DE BIOSCOOP MAAK KANS OP EEN DUOTICKET VOOR DEZE RAZEND SPANNENDE FILM! Stuur een mailtje met je contactgegevens en het juiste antwoord op de onderstaande vragen naar marketing@belgafilms.be Van welke schrijver is het boek ‘De Hongerspelen’? Stephenie Meyer - Suzanne Collins - Lauren Kate Hoeveel antwoorden zullen wij ontvangen hebben bij het afsluiten van de wedstrijd op vrijdag 16 maart om middernacht? De winnaars worden per mail op de hoogte gebracht.


Inhoud 6

bartel van riet Groene vingers in 4 stappen

8

matteo simoni Van Terminator tot Rocco Granata

14 THE HICKEY UNDERWORLD Local heroes

28 marieke dilles waait uit aan zee

5 It's my life Jouw leven in foto’s

23 GADGETS Die het leven opfleuren

12 De grote filmfestivalquiz Voor de onbesliste filmfan

24 ALS DE APPEL NIET VER VAN DE BOOM VALT Niet langer “dochter van”: Clara Cleymans en Liesa Van der Aa

17 THINGS WE LIKE Haal die agenda boven 18 TIJDREIZEN MET GOOGLE STREET VIEW Zoek de zevenduizend verschillen 20 BRITT RAES Schetsend door het leven

27 Getipt en gewogen Zes podiumtips 30 STRIP door Dennis Mariën

Colofon Concept: CJP • Hoofdredactie: Tinne Theunis • Eindredactie: Pieter Lantsoght • Redactie: Christophe Ketels, Tini Cleemput, Julie Landrieu, Filip Tielens, Patricia Caeldries, Lidewij Nuitten, Dennis Mariën • Advertenties: Klara Vanderhenst: klara@cjp.be • Vormgeving: Indianen • Druk: De Bie • Verantwoordelijke uitgever: Franky Devos (CJP) • Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel, tel 02 203 02 00, fax 02 201 09 29, info@cjp.be • © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, gekopieerd of op eender welke manier gereproduceerd worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


HELDEN PR ZONDAG 22 A

www.erfgoedda che2012.indd

ERFG_op_affi

IL 2012

g.be

1

gratis

26/08/11 11:08

Volg de CJP

& fotoworkshop word een lokale held! Tijdens Erfgoeddag kunnen CJP-ers gratis deelnemen aan CJP-fotoworkshops in Leuven, Kortrijk en Hasselt! Professionele fotografen begeleiden je een hele dag om

het perfecte beeld vast te leggen en kiezen nadien per stad de beste foto. Winnaars worden in de watten gelegd en mogen heel wat publiciteit verwachten!

De plaatsen zijn beperkt, dus hou onze website & je mailbox in de gaten en schrijf je in!

w w w

.

c j p

.

b e


It’s my life elk magazine een andere lezer jonah S

CieCecilia: nog steeds mijn favoriete theatergezelschap <

(26 j.)

• Gent, BE • Studies: Fotografie, St-Lukas Brussel • www.jonahsamyn.be • www.nordicliving.be

Interieurreportage in Amsterdam Met de sympathiekste gastvrouw ooit. > Wekelijks pleziertje: een veggie hamburger van Tasty World. <

herinterpretatie van mijn favoriete film Le Fabuleux destin d’Amelie Poulain > Inspiration wall <

De eerste voorstelling die ik fotografeerde, smaakte naar meer. > Mijn favoriete foto uit mijn eindwerk Fotografie. <

Ijsland, de reis die alle verwachtingen overtrof. >

Share your life! Stuur een mailtje met als titel “it’s my life” naar redactie@cjp.be en kom in ons volgend magazine.

5


BARTEL VAN RIET

geeft raad bij ons zaad

Š VRT Joris Bulckens

Een grote schoonmaak is misschien wat van het goede te veel, maar er zijn nog manieren om je kot opnieuw lentefris te maken. Met een eigen bloemen- of kruidentuintje op de vensterbank bijvoorbeeld. Groenland-presentator Bartel Van Riet helpt je op weg. â&#x20AC;˘ Tekst: Pieter Lantsoght 6


Waarop moeten we letten?

01

Bartel: “Je kijkt best op de verpakking hoe diep je het zaad moet planten. Een kiemend zaadje heeft veel kracht. Als het te ondiep gezaaid is, kan het zichzelf naar de oppervlakte duwen en dan is het verloren.”

Het boodschappenlijstje Bloembak: Bartel Van Riet: “Er is een hemelsbreed prijsverschil tussen plastieken en stenen bloembakken, maar zolang het de grond bijeen houdt is alles goed. Er moeten wel gaatjes in zitten onderaan, liefst met een schaal eronder.”

Potgrond: Bartel: “Je kiest best voor universele potgrond. Maar er is ook speciale kamerplantenpotgrond, met meer substraten, die de planten van extra vitamines en mineralen voorzien.”

Zaad: Bartel: “Je kan het best zaaien. Een plant die groeit in de omstandigheden waarin hij gezaaid is, is altijd sterker en de kruiden smaken ook beter. Gekweekte planten zijn altijd een beetje geforceerd.” “Zaai bij voorkeur meerjarige planten. Rozemarijn, tijm en salie vind ik ideale keuzes, want het zijn stevige planten.”

02

Zaadtips Bartel: “Binnenshuis kan je een heel jaar door zaaien. Buiten worden de meeste planten gezaaid eind maart, april.”

Geen Vensterbank?

Kunnen we ook bloemen tussen onze kruiden zaaien? Geen probleem. Met de juiste Bartel: “Zeker en vast. Alleen opletten dat je k amerplant is je kot meteen opgefleurd. niet het verkeerde opeet.”

03

Het onderhoud Water? Bartel: “Het is een groot misverstand dat je planten die buiten staan, weinig water moet geven. Zelf giet ik mijn bloembakken dagelijks, zeker in de zomer. Het is belangrijk dat de grond helemaal goed nat is en niet alleen de oppervlakte of de blaadjes. Het overtollige water stroomt er onderaan weer uit.”

Extra verzorging? Bartel: “De meeste kruiden hebben voldoende met water. Als de plant bloeit kan je de bloemen er wel van knippen, zodat de plant al haar energie in de blaadjes kan steken.”

04

Wanneer zaaien?

basilicum, rozemarijn en dergelijke moet je een tweetal maanden wachten. De plantjes moeten eerst wat gegroeid zijn voor je erin kan beginnen knippen.”

Geduldig wachten Bartel: “Als je waterkers zaait, kan je die na ongeveer drie weken al oogsten. Voor salie,

Bartel: “De sanseveria is en blijft een klassieker die weinig onderhoud nodig heeft. Een yucca en de meeste palmachtigen behoren tot dezelfde categorie onderhoudsvriendelijk groen. Een ficus en een bananenplant zijn ook stevig, net als een cactus, maar dat is misschien niet de hipste plant.”

K an je plant overleven op kot terwijl jij thuis blokt? Bartel: “Als je een kamerplant een à twee keer per week goed water geeft is er geen probleem. Twee weken zonder water is voor de meeste kamerplanten echt de doodsteek. Kamerplanten leven in een constant klimaat, als die plots twee weken geen water krijgen, vraag je om problemen. Dus beter je plant meenemen naar huis.”

Klopt het dat we beter geen k amerplant houden in de ruimte waar we slapen? Bartel: “Dat klopt niet. Een plant gebruikt maar een heel klein beetje zuurstof. Sommige planten, zoals boerenjasmijn of seringen kunnen wel vreemde geuren verspreiden of te overweldigend zijn in kleine ruimtes, dat is natuurlijk minder aangenaam.”

Gratis zakje bloemenof groentezaad* * Bij besteding van minimum 10 euro in een HEMA winkel en bij afgifte van deze bon, ontvangt u een gratis zakje bloemen- of groentezaad. Keuze uit diverse soorten naargelang beschikbaarheid in de winkel en tot einde voorraad. Geldig in België t/m 31 maart 2012. Niet inwisselbaar tegen geld. Niet geldig met terugwerkende kracht. Niet geldig in het koffiebuttet. Eén bon per klant.

7


Interview

Matteo Simoni “Wij zijn geen depressieve theatermakers”

Een fris blaadje, een bezige bij en een brok zuiderse charme, what’s not to like about Matteo Simoni? Wij laten de verpersoonlijking van de lente aan het woord over zijn nieuwe voorstelling, tv-serie en twee op stapel staande films. • tekst: filip tielens • foto's: tini cleemput we veel films van Buster Keaton en Fellini, maar morgen laten we ons misschien door andere kunstwerken inspireren.”

Je bent momenteel met je theatergezelschap FC Bergman aan het repeteren voor de Terminator Trilogie. Wat moeten we ons daarbij voorstellen?

“Het gaat over een man die alles heeft om gelukkig te zijn, maar door de vele keuzemogelijkheden in zijn leven raakt hij verlamd. Er sluipt een leegte in hem en hij wordt depressief. We stellen ons de vraag wat de zin van het leven is, als je op een dag toch sterft. Niet gemakkelijk om over zo’n thema een voorstelling te maken.”

matteo simoni:

Het wordt een woordloze voorstelling, hoe toon je die depressie dan in beeld? matteo: “Dat is een moeizaam proces. We zijn zelf geen depressieve theatermakers en kunnen dus alleen maar proberen te achterhalen wat er zich in het hoofd van die man afspeelt. Hoe voelt het om een burn-out te hebben, wat betekent een depressie in de bredere zin van het woord?”

“In de voorstelling speelt een kind de jongere versie van de man, en een grijzende man zijn oudere evenknie. In hen ziet de man zijn verleden en zijn toekomst weerspiegeld, en dat werkt erg confronterend voor hem. We volgen drie afsplitsingen van een persoon, vandaar dat we de voorstelling een trilogie noemen.

“In het begin van de voorstelling willen we graag de hele samenleving laten voorbijrazen en de man daarna eenzaam achterlaten. Om het contrast met de alleenstaande man te vergroten, zouden we graag met een hele grote groep vrijwilligers werken. Onze climax zit voorlopig dus aan het begin, nu moeten we het publiek nog een uur weten te boeien.” (lacht)

”Is er ook een verband met de actiefilm met Arnold - “I’ll be back” - Schwarzenegger? matteo: “Niet letterlijk, we willen hem zeker niet imiteren. (lacht) We willen eerder de spartelende mens tonen, die ingehaald wordt door alle technologie en zo slaaf wordt van zijn eigen creaties. De Terminatorfilms zijn inhoudelijk vrij leeg, het is dus niet gemakkelijk om daar beelden uit te halen ter inspiratie. Momenteel bekijken

Jullie willen ook op locatie spelen? matteo: “We hebben het plan om in de haven van Antwerpen te spelen, met de industrie op de achtergrond en we zijn ook gaan kijken in de polders waar de televisieserie Terug Naar Oosterdonk is opgenomen, op het plaatsje waar een kerktoren

8


win â&#x20AC;&#x201C; cjp.be

Matteo Simoni

tickets t e r minator t rilo gie

9


Matteo Simoni In het masterjaar moesten we een scriptie schrijven, maar omdat we het zo druk hadden met FC Bergman, zijn we daar nooit aan begonnen. Stef Aerts en Bart Hollanders hadden zich hier nog wel voor ingeschreven, ook al wist ik wel dat ze dat nooit zouden afwerken. Ik schreef me er zelfs nooit voor in, omdat ik de school niet wilde bedriegen door iemand anders de scriptie te laten schrijven. En misschien ook wel een beetje uit luiheid.” (lacht)

“Tegenwoordig lees ik het scenario eerst voor ik ja zeg.”

nog net boven de opgevoerde grond uitkomt. Ook daar lijkt de mens ten onder gegaan.”

Gebroken enkel FC Bergman is zowat uitgegroeid tot dé hype van de theaterwereld. Hoe voel je je daarbij?

Binnenkort maak je met FC Bergman ook een televisieserie voor Acht?

matteo: “Het is bizar om te zien hoe de media zo snel iets of iemand kunnen hypen. Zoals je bijvoorbeeld ziet met YouTube-filmpjes. We zouden met FC Bergman ook eens zo’n viral video moeten proberen maken. Hoewel, een hit op YouTube is ook niet zonder gevaar. Onlangs hebben we met FC Bergman de videoclip bij My Perception van Black Box Revelation gemaakt. De clip bestaat uit één lang shot. We hebben de eerste take moeten gebruiken, omdat in de volgende Bart Hollanders zijn enkel heeft gebroken en Marie Vinck haar hand verbrandde.” (lacht)

matteo: “Het wordt een serie die zich afspeelt in een bejaardentehuis. We zouden heel graag korte afleveringen van tien minuten willen maken, die vertrekken vanuit een situatie. Dat is wat bomma’s in een bejaardentehuis ook doen: ze leven van dag tot dag en kunnen uren praten over bijvoorbeeld de citroen in hun thee. De serie moet over niet meer gaan dan kletsen, het daarin berusten en zo toch gelukkig kunnen zijn. Bovendien kunnen zo’n korte afleveringen dan misschien weer hypes worden op het internet.”

“Maar los van de hype is FC Bergman echt een godsgeschenk voor mij. Bovendien zijn we de beste vrienden.”

Je speelt ook in twee films: in april in Weekend aan zee en later op het jaar als hoofdrolspeler in de film over Rocco Granata.

Klopt het dat jullie eigenlijk geen diploma hebben van het Conservatorium? matteo: “We hebben wel een bachelordiploma, maar geen masterdiploma. Gek genoeg ben ik de enige die het bachelordiploma haalde in eerste zit, terwijl ik toch degene ben die het minst in de wieg gelegd was voor de theoretische vakken.

Rocco matteo: “Toen ik het nieuws over die tweede film hoorde, wilde ik meteen de rol van Rocco. Alleen, ik sprak geen Italiaans. Daarom ben ik vorige zomer vijf weken naar Italië getrokken om de taal te leren. Blijkbaar had ik er aanleg voor, want na twee dagen had ik de articulatie al beet. Van de grammatica ken ik echter nog maar weinig. Toen ik terug was, heb ik aan regisseur Stijn Co-

10


MATTEO LIKES Midnight in Paris (Film)

"Wat een fantastisch scenario! Toen ik de film zag, heb ik daarna drie uur lang de namen van de kunstenaars uit de film, zoals Toulouse-Lautrec en Picasso, gegoogled en de film meteen nog eens bekeken. Midnight in Paris doet je echt wegdromen."

Control (Film)

"Om mij voor te bereiden op de rol van Rocco Granata, probeer ik ook wat andere biopics over zangers te bekijken, zoals deze prachtige film over het leven van Ian Curtis van Joy Division door Anton Corbijn."

Out of Context (For Pina)

(Voorstelling) "Deze dansvoorstelling van Alain Platel is ontroerend én geestig. Platel geeft ruimte aan de talenten van zijn dansers, waardoor je eigenlijk nooit een leugen te zien krijgt: alles is heel oprecht. Platel mag me altijd vragen voor een dansvoorstelling.”

ninx gevraagd of ik de auditie meteen op dat moment kon doen. Met succes.” De rol lijkt je dan ook op het lijf geschreven. matteo: “Mijn Italiaanse grootvader is opgegroeid in Maasmechelen. Hij had een ijskar en drumde ’s avonds in orkestjes, net als Rocco Granata. Eigenlijk is de film een immigratieverhaal, waarbij Rocco gebruikt wordt als trigger om een verhaal uit die tijd te vertellen. Rocco’s vader zegt tegen hem dat hij geld moet verdienen met een echte job, terwijl Rocco in zijn dromen wil blijven geloven en muzikant wil worden.”

Stonden ze bij jou thuis achter je toen je acteur wilde worden? matteo: “Ik moest eerst mijn middelbaar afmaken, daarna mocht ik een richting proberen. Omdat ik in het middelbaar al drama studeerde, was het een logische stap om daarna de toegangsproeven aan het Conservatorium te proberen. Mijn ouders hebben me daarin heel vrij gelaten, waar ik hen heel dankbaar voor ben.”

Slaag je er nog in om alles te blijven combineren?

“Het lukt nog, al is het niet gemakkelijk om alles te plannen. In het theater weet je enkele jaren op voorhand al welk project je wanneer gaat doen. Het lastige is dat je, wanneer je iets bedenkt, je daar niet meteen aan kan beginnen. En als het dan eindelijk zover is, sta je misschien niet meer volledig achter dat idee! Eigenlijk leef je als acteur - behalve op de scène - nooit in het moment, maar altijd in de toekomst. Soms vind ik het spijtig dat ik niet eens impulsief naar het buitenland kan gaan. Maar ik heb niet te klagen: ik kan elke dag doen wat ik graag doe. Gelukkig word ik wel kritischer met de jaren. Zo zal ik het scenario van een nieuwe film of serie tegenwoordig eerst lezen, voor ik ja zeg. (lacht) Maar dat is een luxeprobleem. Niet kunnen kiezen, zoals de hoofdfiguur in de Terminator Trilogie, is bij mij niet aan de orde: ik krijg mijn agenda nog geregeld.”

Matteo:

La Megliu Giuventu (Tv-serie)

"Hier moet ik echt bij huilen. La Megliu Giuventu is een van de mooiste familieportretten die ooit gemaakt zijn: het afscheuren van broers, zussen, ouders... Misschien spreekt het me ook zo aan door de Italiaanse roots van mijn grootvader."

The Killing (Tv-serie)

Het eerste seizoen heb ik met mijn lief aan zee in één keer uitgekeken: op twee dagen tijd hebben we twintig uur The Killing gekeken in bed, met een cocktail in de hand. The Killing 2 ligt nu naar me te gluren op mijn nachtkastje.”

Cole Porter (Muziek)

"Een jazzmuzikant die op de soundtrack van Midnight in Paris staat. Maar ik hou ook wel van dEUS, Led Zeppelin, The Doors, Tom Waits,... En Rocco Granata natuurlijk. (lacht) Mijn broer speelt in een bandje, The Prospects, hen probeer ik ook te volgen."

11

agenda

Weekend aan zee, vanaf 25/4 in de bioscoop. Terminator Trilogie, vanaf 9/5 in Antwerpen, daarna op tournee.


De grote filmfestivalquiz Bespaar jezelf de moeite van het zorgvuldig vergelijken van programmaboekjes. Onze compleet onwetenschappelijke test biedt snel uitsluitsel op welk filmfestival jij deze lente niet kan ontbreken. • Tekst: Pieter Lantsoght

Waar trek je deze zomer naartoe? De ongerepte Canadese natuur. Trekken door de bossen, raften over woeste bergrivieren en misschien een bungeejump tussendoor. Geen door autocars en hordes Japanners platgetreden paden alstublieft. Doe mij maar Tadzjikistan, vóór het cool wordt.

Waarover droomde je vannacht? Ik beklom de Mount Everest in recordtempo om er daarna doodleuk van te snowboarden. Iets met pratende reuzenkonijnen, hypnotiserende geometrische figuren, wazige zwartwitbeelden en zonder logische structuur.

Japan. Daar kan ik tenminste de straat op in mijn favoriete superheldenoutfit, zonder te worden nagestaard. Geen plezierreisjes voor mij, maar een maand vrijwilligerswerk in Myanmar. Kan ik meteen zelf de situatie uitchecken, want die officiële berichtgeving is niet te vertrouwen.

Naar wie kijk je op?

De zombie-apocalyps was aangebroken. Gelukkig was ik er om, slechts voorzien van een simpele nietjesmachine, de wereld van het ondode gespuis te redden.

Bear Grylls, de presentator van Ultimate Survival die de meest onherbergzame gebieden doorkruist, sleeën maakt van elandkarkassen en er niet voor terugdeinst zijn eigen pis te drinken.

Dromen zijn voor mietjes. Ik sta met mijn twee voeten in de rauwe realiteit.

Niet de moeite om te vermelden, je zou de persoon in kwestie toch niet kennen.

12

Superman. Sterk als staal, vliegen zonder hulpstukken en vooral, X-ray vision! Rudy Vranckx, zelfs een granaataanval houdt de man niet van zijn werk.


Koos je het meest voor...

Welke videogame speel je het liefst? Alles waarvoor ik mijn Wii Balance Board kan gebruiken. Videogame? Ik kan het woord niet meer horen sinds die theatrale wannabe hipster met haar opgespoten lippen een hit scoorde met die titel.

Bedoel je op mijn pc, PlayStation 3, X-Box 360, Wii, PSP of Nintendo 3DS? Mijn pogingen om op een diplomatische manier tot een vredesakkoord te komen in Call of Duty, waren tot nu toe onsuccesvol.

Antwoord A?

De BANFF Mountain Film Festival World Tour is op jouw maat gesneden. Spectaculaire beelden van de beste avonturendocu’s geven je tonnen inspiratie voor je eigen wilde plannen.

Als je een kunstwerk was, was jij: Iets van Jackson Pollock, de vader van de action painting.

Doe mij maar de betere graphic novel.

Het urinoir van Marcel Duchamp.

De vallende soldaat van oorlogsfotograaf Robert Capa.

BANFF, 13/03, CC Hasselt. 27/03, Schouwburg, Kortrijk. 30/03, Cinema Sphinx, Gent

Antwoord B?

Wat is je grootste geheim? Ondanks de “do not try this at home”-waarschuwingen, heb ik al eens zelf een Jackass-stunt proberen uit te voeren.

Ik zeg soms tegen mijn vrienden dat ik geen tijd heb om af te spreken, terwijl ik eigenlijk gewoon thuis World of Warcraft zit te spelen.

Ik hoef eigenlijk helemaal geen bril te dragen.

Ik vertel een verhaal soms spectaculairder dan het gebeurd is.

13

Antwoord C?

Jij hoort op het Brussels Internationaal Filmfestival voor de Fantastische Film. Gruwelijke horrortaferelen, spectaculaire superheldenfilms en gestoorde scenario’s van het soort waar alleen Aziaten op komen. BIFFF, 05/04 tot 17/04, Brussel

Antwoord D?

Het Courtisane Festival voor film, video en mediakunst is right up your alley. Alles wat experimenteel en alternatief is verovert vijf dagen lang de Gentse binnenstad in de vorm van presentaties, installaties of, een beetje cliché, gewoon op het scherm.

D staat voor documentaire en dat is precies wat Docville voor jou in petto heeft. Een zeventigtal documentaires passeren er de revue. Maar je hoeft niet alleen lui achterover te leunen in je fluwelen zitje. Na de film kan je naar hartelust debatteren en nabespreken.

Courtisane, 21/03 tot 25/03, Gent

Docville 2012, 25/04 tot 05/05, Leuven


win – cjp.be

tickets

Interview

conc e rt

The Hickey Underworld

© n. karakatsanis

Hun debuutalbum werd de hemel ingeprezen en drie jaar later zijn ze eindelijk terug met I’m Under The House, I’m Dying, een mokerslag van een nieuwe plaat. Maak kennis met de gevaarlijkste en gemeenste rockgroep van het land. • Tekst: Patricia Caeldries 14


The Hickey Underworld

“Gelukkig is dit album nóg beter geworden!” We hebben bijna drie jaar moeten wachten op I’m Under The House, I’m Dying. Zijn jullie tevreden over het resultaat? Younes Faltakh (zang, gitaar, keys): “Ik ben in ieder geval zeer tevreden. Er staan betere nummers op en dat hoor je gewoon. Het is betere songschrijverij. Bovendien klinkt dit album beter én is het beter gemixt.”

“Nog altijd? Het zit er misschien wel enigszins in, maar dat was zeker niet de bedoeling. Queens of The Stone Age waren ooit een voorbeeld, maar ze zijn het juiste pad een beetje kwijt. Voor The Strokes geldt hetzelfde, maar dan nog erger. Hun laatste plaat is echt verschrikkelijk.”

Jonas:

Wat waren dan wel jullie invloeden? Jullie album is gemixt door Dave Sardy, die al werkte met Oasis en Nine Inch Nails. Hoe zijn jullie bij zo’n grote naam terechtgekomen? Younes: “Via onze publisher. Zijn vrouw is namelijk de ex van Dave Sardy. Speciaal voor ons heeft hij een prijsje gemaakt.”

Younes: “Van The Beatles over Stevie Wonder tot Jimi Hendrix. Zeker die laatste is een groot voorbeeld van ons. En dan is er ook nog Michael Jackson natuurlijk.

“Ik stond meer onder druk van mijn lief.”

Jonas Govaerts (gitaar): “Dat is nog altijd vrij duur, maar hij was zijn geld meer dan waard.”

Scherper en nijdiger Net als jullie titelloos debuutalbum is deze plaat geproducet door de heren van Das Pop. Waarom klikt het zo goed tussen jullie?

“Het zijn fijne mensen en echte professionals. Bovendien is het ook handig dat ze in de buurt wonen.

Jonas:

Younes: “Ze hebben nooit gezegd om iets zus of zo te spelen, omdat het meer poppy of zachter zou klinken. Integendeel, het mocht van hen steeds scherper en nijdiger.”

Michael Jackson? Welke MJ-elementen nemen jullie mee in jullie muziek? Younes: “Zijn bitsigheid vooral. Die vind ik zeer fascinerend. (Hij geeft een goede interpretatie van de typische MJ-moves, PC) Toen ik een jaar of 6 was, deed ik mee aan playbackshows als Michael Jackson.”

Jullie eerste album werd heel goed onthaald. Was de druk groot om minstens even goed te doen? Jonas:

“Gelukkig is dit album nóg beter geworden!”

Younes: “Je merkt eigenlijk niet veel van die druk. Je bent gewoon thuis aan het schrijven en aan het spelen. Ik stond meer onder druk van mijn lief: ‘Het is dringend tijd om te koken. Kan je nú komen alsjeblieft? Je bent al twee uur bezig!’ Dat is pas échte druk.”

Dode dieren Heeft de titel van het album, I’m Under The House, I’m Dying, een speciale betekenis of klinkt het gewoon goed en mysterieus?

“Dat vooral. Maar eigenlijk is de titel een idee van Younes. Het verwijst naar een verschijnsel uit het dierenrijk. Wanneer dieren voelen dat ze gaan sterven, kruipen ze namelijk onder een huis.”

Jonas:

De clubtour ziet er veelbelovend uit, maar zijn er al festivalplannen?

Michael Jackson Bij het beluisteren van het album dachten we een aantal keer aan Queens of The Stone Age en The Strokes.

“Er komen allerlei aanvragen binnen en het ziet er goed uit, maar namen mogen we nog niet

Jonas:

15


The Hickey Underworld noemen. Live spelen is één van de leukste dingen die er zijn, dus we hebben er veel zin in. We hebben trouwens een aantal interessante voorprogramma’s. Zo zijn er Bed Rugs, een Antwerpse groep die net een geweldige plaat heeft uitgebracht, en Nightwitches, een allfemale Black Sabbath coverband. Maar we zijn het meest trots op In-kata. Toen we nog op de middelbare school zaten, waren dat de grote gasten en keken we naar hen op. En nu spelen ze in ons voorprogramma! Dat voelt heel goed. Maar het is dan ook gewoon een steengoede groep.” Hoe staat het met de verovering van het buitenland?

“De plaat komt zeker in Frankrijk en Nederland uit. Daarna moeten we bekijken hoe het loopt. Het zou tof zijn om in Duitsland te kunnen spelen, want dat is een echt rockland.”

Jonas:

Geen ambitie om in de V.S. te touren, zoals The Black Box Revelation?

(ironisch) “Is dat zo? Daar heb ik niks over gehoord. Ze zouden er wat meer over moeten praten in interviews.”

Jonas:

Younes: “Het is een prachtig land, rijk aan geschiedenis. De bassist, Yorgos Tsakiridis, en ik hebben er al getourd toen we bij Creature With The Atom Brain speelden. We speelden toen in het voorprogamma van Alice In Chains voor uitverkochte zalen. Als we zoiets zouden kunnen doen met deze plaat, zou dat fantastisch zijn.”

Tot slot, jullie grote doorbraak hebben jullie te danken aan Humo’s Rock Rally. Er is dit jaar weer een nieuwe editie. Hebben jullie tips voor de bands die de preselecties overleven?

“Een woord voor de jury: Deadsets, een band die we meenemen in ons voorprogramma, is niet door de demoselectie geraakt. Ik snap er niks van, want ze zijn supergoed. Dat is een zware misrekening!”

Jonas:

De iPod van The Hickey Underworld ASAP Rocky

Broken Social Scene

The Entrance Band

The Jesus Lizard

“We luisteren niet alleen naar harde gitaren. Een goede hiphopplaat op tijd en stond moet kunnen. Palace van ASAP Rocky is een supertrack met een geweldige beat.”

“Dit trio speelt vrij psychedelische muziek. Paz Lenchantin, hun bassiste, heeft ook nog bij Queens of The Stone Age gespeeld. Jonas heeft de band gesponsord via internet, maar het is nog steeds wachten op een nieuwe plaat.”

“We zijn momenteel geobsedeerd door het nummer Sweetest Kill, een erg verslavend nummer waar ook een heel goede clip bij hoort. Het staat de hele dag op repeat.”

“Het album Liar dateert van 1992 en het moet zowat ons favoriete album aller tijden zijn. Het is een heel duistere plaat, maar eens je erdoor geraakt is het een walgelijk feest. Dit album was een openbaring.”

16

Mastodon

“Deze groep hebben we in de AB gezien en we werden compleet overdonderd. Het was een perfect concert! Als je hen live aan het werk kan zien, moet je niet twijfelen.”

Guns N’ Roses

“Use Your Illusion I is de eerste plaat die Jonas ooit gekocht heeft. Het tekstboekje had hij eruit gehaald, omdat er "fuck" in stond en hij niet wilde dat zijn vader dat las.”


we things like De heroïek van…

De melancholie van…

Het ontplofte kapsel van…

Het debuutalbum van…

Sean Penn die in This Must Be The Place de gepensioneerde rocker Cheyenne speelt. Zijn pensioen vindt hij maar niks, dus gaat hij op zoek naar de nazi-kwelduivel van zijn vader. Een tragikomische roadtrip met heerlijke soundtrack en tonnen eyeliner. 21/03 – Kinepolis

Willow. Met een aanstekelijke mix van Britpop, subtiele synthesizers en bezwerende zang staat dit talent van eigen bodem op de rand van de grote doorbraak. Meeslepend en dansbaar: 2012 wordt het jaar Willow. 18/04 – Het Depot concerttickets op CJP.be

The Avengers, de ultieme superheldenfilm. Thor, Captain America en Black Widow bundelen hun krachten om de wereld van de ondergang te redden. Een spectaculaire actiefilm vol overdonderende special effects en met Scarlett Johansson in een glansrol. 25/04 – Kinepolis

het Fotomuseum dat terugduikt in het verleden. Retro is in en dat weten ook de fotografen. Jonge talenten en gevestigde waarden gaan in Imaging History op zoek naar sporen van het verleden. Weemoed in verstilde momentopnames. 17/02-03/06 – Fotomuseum Antwerpen

De vrolijke indiepop van…

De ergernissen van…

De orkaanstem van...

Foster The People. Deze jongens uit Californië hebben een patent op catchy anthems. Doorbraaksingle Pumped Up Kicks zette al de toon: onstuimig, opgewekt en vooral heerlijk onweerstaanbaar. MGMT meets Empire of the Sun, maar dan beter. 06/05 – Ancienne Belgique

Alex Agnew. In zijn nieuwe show Interesting Times trekt hij van leer tegen alles wat hem irriteert. En dat is heel wat: de overheid, Facebook en gewoon vervelende mensen. Met genadeloze grappen zet hij de leeghoofdige “generatie niks” van vandaag te kakken. 02-06/05 – Capitole Gent

Emeli Sandé die in december nog scoorde als voorprogramma van Coldplay in het Sportpaleis en nu haar eigen debuutalbum Our Version of Events voorstelt. Commentaren als “de nieuwe Adele” en “stem van 2012” maken ons alvast nieuwsgierig. 02/04 Koninklijk Circus, Brussel

17

De ambitie van… TRACK, een grootschalige stadstentoonstelling van het S.M.A.K. Dertig internationale kunstenaars palmen Gent in en gaan zich te buiten op verschillende locaties in de stad. Na de passage van deze kunstenaars, bekijk je de Gentse binnenstad nooit meer door dezelfde bril. 12/05-16/09 – Gent


Tijdreizen met Google Street View

trigeerd. Als ik oude postkaarten zie, beeld ik me steeds in hoe mijn overgrootouders toen leefden. Van die levensstijl schiet niet veel meer over, maar veel gebouwen zien er nog wel hetzelfde uit. Ik was benieuwd wat er nog overeind gebleven is en Google Street View maakte mij het makkelijker.” • Lidewij N (20j.) • Lier, BE • Studies: Journalistiek, Erasmushogeschool, Brussel

Er zijn meer mogelijkheden met Google Street View dan een virtuele wandeling door je buurt. Lidewij vergelijkt oude postkaarten met haar computerscherm. Wat is weg, wat is nieuw en wat heeft de tand des tijds doorstaan?

antwerpen

Brussel

Vanwaar je interesse? Lidewij: “Foto's van rond de eeuwwisseling hebben me altijd geïn-

Voor de shoppers onder ons kent de Meir in Antwerpen nauwelijks geheimen. Maar zo’n 100 jaar geleden zag de bekende winkelstraat er

Het De Brouckèreplein in Brussel wordt nog steeds omringd door panden uit het fin de siècle, maar de Anspachfontein is verdwenen. In 1973 moest ze

18

Wat verwonderde je het meest bij de vergelijking? Lidewij: ”Ik vond het opvallend dat na-oorlogse gebouwen veel minder charme uitstralen dan de architectuur uit het begin van de twintigste eeuw. Maar smaken verschillen uiteraard.”

wat anders uit. Van de Boerentoren was bijvoorbeeld nog geen spoor. De bouw van de eerste Belgische wolkenkrabber begon pas in 1929.

wijken voor metrowerkzaamheden en de verkeersdrukte. Met Coca Cola moesten ze aan het eind van de 19e eeuw nog kennis maken.


oostende

hasselt

gent

Dat niet alle pracht en praal verdwijnt, bewijst het treinstation van Oostende. Het belle-époquegebouw kwam in 1910 in de plaats van een houten

Hier en daar herkennen we nog een authentiek stukje gevel, maar de Grote Markt van Hasselt is vandaag vooral door nieuwbouw omringd. Het piepende torentje van de

Gent is opvallend intact gebleven. Op deze kaart toch een verschil: De drie torens van Gent zijn al ouder dan 100 jaar en de Sint-

constructie en ziet er vandaag nog net hetzelfde uit. Behalve de tweede koepel over de sporen, die sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog.

Sint-Quintinuskathedraal op de achtergrond is wel intact gebleven. Van het flatgebouw op de achtergrond was tijdens de eeuwwisseling natuurlijk nog geen sprake.

Michielsbrug was een eeuw geleden ook al af, maar de huizen aan de rechterkant van de brug moesten nog gebouwd worden.

19

nice to know

Het gele mannetje waarmee je door Google Street View wandelt, houdt in België een puntzak met frieten vast.


Britt Raes schetsend door het leven

Uit verveling schetste Britt Raes haar vriend terwijl hij op zijn PlayStation speelde. De schets werd een reeks die uitgroeide tot een dagelijkse blog en ondertussen is de hele bundel geselecteerd voor de Canvascollectie. • Tekst: Pieter Lantsoght • beelden: Britt Raes Toeval

“Tijdens mijn opleiding animatiefilm werd ik erg gestimuleerd om te tekenen en een schetsboek bij te houden. Zo begon ik toevallig thuis mijn vriend te schetsen terwijl hij aan het gamen was. Makkelijk, want dan zit hij stil. Van daaruit is het verder gegroeid. Het werd een uitdaging voor mezelf om nieuwe technieken, materialen en standpunten uit te proberen, om de tekeningen interessant te houden terwijl hij steeds hetzelfde doet.”

Nerd

“Veel mensen hebben nu een vertekend beeld van mijn vriend, maar zo verschrikkelijk veel gamet hij niet. Ik vind het ook geen probleem. Het gebeurt zelfs dat ik hem vraag of hij nog eens wil spelen, omdat ik zin heb om hem te schetsen. Ik denk dat veel jongens mij als vriendin zouden willen.” (lacht)

Jury

“Ik had mijn animatiefilm Homemade meegenomen naar de preselectie van de Canvascol-

lectie. Om wat meer duiding te kunnen geven, had ik ook mijn schetsboeken bij, zodat ze konden zien wat er aan de basis lag. De jury reageerde zo positief op die schetsboeken, dat ze me vroegen om die in te dienen. Maar mijn film doet het ook goed. Hij heeft onlangs op het Anima-festival in Brussel gespeeld en is geselecteerd voor festivals in Zweden en Mexico.”

Busy Bee

“Ik vind het interessant om zowel met traditionele als 3D-animatie bezig te zijn, maar ik ben ook gefascineerd door stop-motion. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van wat er leeft. Nu ik afgestudeerd ben, is het moeilijker om films te maken, omdat ik zelf voor al mijn materiaal moet zorgen. Maar ik blijf wel bezig, al zal het misschien iets langer duren.”

Agenda

Canvascollectie – Collection RTBF is vanaf 01/04 te zien op Canvas. De expo in Bozar opent op 10/05. (meer britt raes op game - man . posterous . com en birdbee . be . )

20


21


KINEPOLIS PRESENTEERT

MUSICaL 16/03

20/04

15/06 15/0 5/06 18/05

4 HIT MUSICALS IN HIGH DEFINITION OP GROOT SCHERM VANUIT BROADWAY NEW YORK. Met Musical in de Cinema beleef je de beste musicals vanuit Broadway New York. Deze wereldvermaarde topproducties worden bij Kinepolis in de allerbeste omstandigheden vertoond: op groot scherm en in High Definition. Een onvergetelijke ervaring voor élke musicalliefhebber. Info & tickets: kinepolis.be/musical

Tickets: € 20 / reductie € 18

22


Kras je reis

Een witte muur mag dan wel strak en concentratiebevorderend zijn, echt gezellig is het niet. Ren nu niet meteen om de nieuwe Joepie, want die centerfold van Robert Pattinson kan écht niet meer. Dan is de Scratch Map een leuker alternatief. De poster heeft alles wat een gewone wereldkaart te bieden heeft, gecombineerd met een goudkleurig kraslaagje zodat je niet vergeet waar je vorige vakantie nu alweer hebt uitgehangen.

Gadgets die het leven opfleuren Tekst: Pieter Lantsoght

Dikzak

Je vrienden raden hem langs alle kanten aan en de recensies zijn unaniem lovend, maar toch laat je die vuistdikke roman aan de kant laten liggen. Het is ook zo onhandig om mee rond te sleuren. Tot nu. De linnen draagtas van Pamela Fugate doet je innerlijke nerd watertanden. Werk de look af met een te grote zwarte bril, al dan niet met vensterglazen. (www.pamelafugate.com)

(www.luckies.co.uk)

Brei je boyfriend

Gummyzilla

Je eigen lief breien: het is eens wat anders dan een sjaal of een paar kousen. Eindelijk hoef je niet langer genoegen te nemen met wat de markt in de aanbieding heeft. Erger je niet langer aan zijn kleine kantjes. Je zelf gebreide lief kijkt gezellig en zonder morren mee naar je lievelingsprogramma’s, is er altijd wanneer je hem nodig hebt en kan uren naar je blijven luisteren. Let er wel op dat je je breiwerk niet uit handen geeft aan je eenzame grootmoeder of je ziet je droomprins misschien nooit meer terug.

Everything is bigger in America. Dat het statement ondanks de financiële crisis nog steeds opgaat, bewijst deze Godzilla onder de gummyberen. Het suikermonster met een volume van 1.400 normale beertjes bezorgt je met zijn ontzagwekkende 12.600 calorieën ongetwijfeld de sugar rush van je leven. Maar de fabrikant dacht ook aan de minder gulzige snoepers. Zo komt de gigant in een hersluitbare verpakking en kan hij perfect in de koelkast bewaard worden.

(www.lazyboneuk.com)

(www.perpetualkid.com)

23

Zelfhulphumor

Het was je misschien nog niet opgevallen, maar er zijn meer boeken dan de zoveelste Pieter Aspe of de nieuwe Jeroen Meus. Wie het wat gehad heeft met de dagelijkse kost, vindt bij Quirk Books - “Publishers & Seekers of All Things Awesome” – voortaan zijn goesting. Van knutselboeken als “Crafting with Cat Hair”, over de opvoedkundige klassieker “How to Con Your Kid?” tot het hilarische zelfhulpboek “How to Live with a Huge Penis?”. (www.quirkbooks.com)


ALS DE APPEL NIET VER in zonder dat het een bewuste keuze was. Ik heb het echter nooit aangemoedigd, omdat ik ook de negatieve kanten van het vak ken. Op dat vlak stonden wij met onze beide voeten op de grond.” Heeft Clara het talent van thuis uit mee gekregen? Karin: “Mensen zeggen vaak dat als je ouders in het vak staan, het allemaal wel gemakkelijk is. Maar als het talent er niet is, stopt het daar ook. Ik heb nooit gedacht dat Clara zomaar een eendagsvlieg zou zijn. Ze zal wel niet altijd zo hot blijven. Nu is ze jong en knap, maar over tien jaar zijn er weer nieuwe jonge meisjes. Maar Clara heeft genoeg talent en interesses om dan wel op een andere boot te springen, daar maak ik mij niet echt zorgen over.”

© julie landrieu

Clara Cleymans & Karin Jacobs Actrices Clara Cleymans en moeder Karin Jacobs deelden onlangs hun passie voor de planken in de musical Fiddler on the Roof. • Tekst: lidewij nuitten Hoe was het om op te groeien in theatergezin Cleymans-Jacobs? Clara Cleymans: “Ik was lang een moederskindje. In mijn puberteit heb ik mij daarvan afgezet. Ik probeerde wat meer een fysieke afstand te behouden en het werd moeilijker voor mij om zo dicht bij elkaar te zijn of bijvoorbeeld

samen op reis te gaan. Dat vond ik wel erg van mezelf. Bij mijn vader had ik dat minder, omdat die minder thuis was en minder principes had dan mijn moeder.” Karin Jacobs: “Clara en Jelle kwamen vaak mee naar theatervoorstellingen. Ze rolden er

24

Herkennen jullie jezelf in de ander? Clara: “Als zestienjarige had ik een gastrol in een politiereeks en toen merkte ik dat mijn expressie en mijn manier van spreken echt gekopieerd waren van mijn moeder. Toen vond ik dat heel erg om op te merken, omdat je iemand anders wil zijn dan je moeder. Sindsdien ben ik er meer op beginnen letten en nu heb ik niet meer het gevoel dat we echt dezelfde speelstijl hebben.” Karin: “Mensen zeggen ons vaak dat we zo hard op elkaar lijken, maar ik zie dat niet echt. Op foto’s waar ik zelf jong was merk ik het wel. We hebben natuurlijk dezelfde haarkleur, daarom heb ik nu een korter kapsel en een froufrou.” (lacht) Welke rollen zouden jullie elkaar graag nog zien spelen? Clara: “Mijn moeder krijgt heel vaak de rol van de lieve mama toegewezen. Ik zou haar heel graag eens een gevaarlijke of slechte rol zien spelen, het liefst in het plat Antwerps.” (lacht) Karin: “Tegen de Sterren op was leuk om te zien, maar ik zie Clara liever in dramatische rollen. Toen ze nog aan het Lemmensinstituut studeerde, zag ik een stuk van haar met een dramatische ommekeer, waarbij ik echt de krop in de keel kreeg. Dat zal me altijd bijblijven.”


ER VAN DE BOOM VALT veel, zelfs op de muren van haar kamer, en schreef er dan spreuken bij. Onlangs heb ik haar kamer herschilderd, maar de tekeningen heb ik laten staan.” Heeft Liesa haar muzikale talent ook van jou? Frans: “Liesa was pas vijf jaar toen ze viool begon te spelen, ze had een speciale miniviool. Als kind was ik ook veel met muziek bezig. Ik ging op de poef in onze living staan, en dirigeerde met een twijgjesstok een heel symfonisch orkest dat er niet was, en maakte daarna zelfs een buiging voor de lege tafels en stoelen. (lacht) De muzikale kriebels heeft ze van mij, maar de keuze voor viool niet. Ik speelde zowat alle andere instrumenten, maar aan strijkers heb ik me nooit gewaagd.” © natalie weynants

© Caroline Vincart

Liesa & Frans Van der Aa Liesa Van der Aa komt uit een creatief nest. Vader Frans is toneelspeler, zij studeerde kleinkunst, acteert bij Toneelhuis en stelt momenteel haar eerste solo-cd Troops voor. • Tekst: filip tielens Hoe hebben jullie elkaar ervaren, als dochter en als vader? Liesa Van der Aa: “Omdat hij het altijd druk had, was papa niet zo vaak thuis. Maar mijn zus en ik gingen wel vaak mee naar voorstellingen waarin hij speelde, of naar de set van Kulderzipken. Ik ben heel blij dat ik als

kind al die schone en zotte mensen ben tegengekomen, ook al raak je later gauw gewend aan de magie die rond dat wereldje hangt.” Frans Van der Aa: “Liesa was nogal een fel, jongensachtig kind. Ze was een echte speelvogel, met veel fantasie en humor. Ze tekende

25

Wat zijn jullie grootste gelijkenissen en waarin verschillen jullie van elkaar? Liesa: “Papa is een heel ongeremde speler op scène. Hij is een acteur die eerst doet, en dan nadenkt. Ik twijfel al terwijl ik nog bezig ben. In dezelfde job zijn we dus anders. Ik geloof heel erg in het ambachtelijke van muziek, en daar moet je tijd en ruimte voor kunnen maken.” Frans: “Liesa is beter in het organiseren van de dingen waar ze mee bezig is. Ze weet al hoe haar tweede cd er moet uitzien terwijl ze de eerste plaat nog maar net aan het promoten is. Ze slaagt er ook heel goed in om mensen te enthousiasmeren, zoals de tien artiesten die ze vroeg om een clip te maken bij de songs van haar plaat. Beiden hebben we wel wat faalangst, denk ik, omdat we alleen het beste goed genoeg vinden.” Hebben jullie al samengewerkt? Liesa: “In een voorstelling van zijn gezelschap heb ik een tijdje een andere actrice vervangen, toen heeft mijn papa mij geregisseerd. Dat viel heel goed mee. Binnenkort ga ik muziek maken bij een voorstelling van hem. De zin is er zeker om ooit samen iets nieuws te maken, als we er de tijd voor vinden.” recensie & wedstrijd op CJP.be


=(5(-d = =( (5( (5( (--d (- d  ),:;,4405.,5! ), 5 4040A(5 4630,;: :(5=0*,5;, :;.0965:73(., -<,9;,=,5;<9(

:<9-*(47: ::<9-36+.,: ::<9-=033(m: 26

05-6,505:*/901=05.,5!>>>)9,(2366:,),


Getipt en gewogen Kommil Foo - Breken Kommil Foo voorstellen hoeft al lang niet meer, maar nieuwe shows kondigen we graag aan. In hun nieuwe creatie dwingen de cabaret-broers hun publiek op het puntje van hun stoel, aan vertwijfeling ten prooi. Ze doen lachen en huilen, in een steeds wisselende stijl. Reserveer snel je kaartjes want de eerste voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht! Première: 2 maart in CC Nova in Wetteren, daarna op tournee.

NTGent - God van de Slachting Televisieregisseur Jan Eelen (Het Eiland, De Ronde) stapt voor het eerst in het theater met zijn fetisj-acteurs An Miller, Frank Focketeyn en ook Els Dottermans en Oscar Van Rompay. Het toneelstuk God van de Slachting van Yasmine Reza uit 2006 werd onlangs nog verfilmd als Carnage door Roman Polanski. Puur spelerstheater! Première: 14 maart in Minard in Gent, daarna op tournee.

Ontroerend Goed & Sydney Theatre Company - A History about Everything

Toneelhuis/ Olympique Dramatique - Onvoltooid Verleden

Na de opgemerkte passage van Pubers Bestaan Niet in Australië maakt Ontroerend Goed een eerste creatie met het gereputeerde theater van Cate Blanchett. A History about Everything belooft over echt alles te gaan: van de big bang tot vandaag. 6-7 april in Kunstencentrum België in Hasselt tickets op CJP.be

Rasacteur Jan Decleir, de laatste jaren enkel op de planken met Onder het Melkwoud, stapt nog eens van het scherm. Ditmaal betreedt hij het podium van Toneelhuis samen met Olympique'er Tom Dewispelaere, die voor Onvoltooid Verleden de gelijknamige roman van Hugo Claus bewerkte. Première: 19 april in Bourla in Antwerpen, daarna op tournee.

HETPALEIS & fABULEUS ZOO (doen ze de dingen)

FC Bergman - Terminator Trilogie

Choreograaf Randi De Vlieghe maakt met ZOO een dansvoorstelling geïnspireerd op dieren voor een jong publiek. Maar ook oudere speelvogels zullen zeker genieten van De Vlieghes absurde humor en aangrijpende beelden. Iedere danser ontwikkelt een eigen personage, een diermens met misschien wel vleugels, kieuwen of zes poten. Première: 31 maart in HETPALEIS in Antwerpen, daarna op tournee.

Het hipste theatergezelschap van het moment (met Stef Aerts, Matteo Simoni en Marie Vinck) maakt een openluchtvoorstelling geïnspireerd door The Terminator. Verwacht epische beelden over de falende oppermens. Terminator Trilogie maakt een grote tournee langs internationale zomertheaterfestivals. Première: 9 mei op locatie, in Antwerpen, daarna op tournee.

27


win – cjp.be

tickets

Interview

weekend a an zee

weekend aan zee met

marieke dilles Ze brak door met De Smaak van De Keyser. Voor haar nieuwe film Weekend aan zee verruilde Marieke Dilles de Hasseltse jeneverstokerij met een Oostends vakantiehuisje. • tekst: patricia caeldries • foto's: christophe ketels 28


Marieke Dilles Binnenkort verschijnt Weekend aan zee in de zalen. Wat kan je ons erover vertellen?

“De film gaat over vier vriendinnen van eind de twintig. Toen ze zestien waren, hadden ze een hechte vriendschap en trokken ze regelmatig naar een huisje aan zee. Nu is het echter de laatste keer, want het huisje wordt verkocht. Ze spreken af om er een “girls only”–weekend van te maken. Weekend aan zee is een film over vriendschap: wat er vroeger was, wat er nu nog is en wat er veranderd is.” marieke dilles:

Ik ga naar zee en ik neem mee… Een goed boek?

“Op reis neem ik graag dikke boeken mee. Thuis lees ik dan eerst wel een aantal pagina’s om te testen of het een goed boek is. Anders zeul ik kilo’s boeken mee.”

marieke:

“wij blijven elkaar zien en daar ben ik heel blij om!”

Tijdens de opnames logeerden jullie in Oostende. Was dat een extra motivatie om mee te werken aan de film?

“Eén van de grootste motivaties was de setting in het geheel: met die drie actrices een maand in Oostende verblijven en die film maken. Ik ken Maaike Neuville, Ellen Schoeters en Eline Kuppens van op café en audities, maar we krijgen helaas niet snel de kans om samen te spelen.”

marieke:

“Het was bovendien fantastisch om daar met z’n allen te verblijven. Je leert elkaar veel beter kennen, want een maand lang deel je lief en leed met elkaar. Meestal is dat intense contact voorbij na de opames, maar wij blijven elkaar zien en daar ben ik heel blij om.”

“Een goede tip is het boek Omega Minor van Paul Verhaeghen. De roman bestrijkt de hele twintigste eeuw en gaat over heel veel tegelijk. Daar hou ik wel van. Anna Karenina van Leo Tolstoï is ook ideale vakantieliteratuur. In tegenstelling tot wat ik verwachtte, vond ik het een vlotte roman en absoluut niet moeilijk. Op een bepaalde manier is dat een echte pageturner.” Ik ga naar zee en ik neem mee… Een lunchpakket?

“Zeevruchten roepen meteen vakantiegevoelens op. In het noorden van Frankrijk een heerlijke plateau fruits de mer eten. Dat is voor mij echt genieten.”

marieke:

Ik ga naar zee en ik neem mee… Een portie heimwee naar huis?

“Nee, ik voel mij snel ergens thuis. Dat komt omdat ik in mijn leven vaak verhuisd ben. Na twee dagen in Oostende is dat mijn thuis en vergeet ik eigenlijk waar ik woon.”

marieke:

“Als ik toch iets zou missen, gaat het eerder over contact met mensen en goeie voorstellingen. Daarom doe ik na mijn reizen meteen iets als ik terugkeer. Van de luchthaven ga ik rechtstreeks naar een voorstelling, tentoonstelling of feest. Ik neem zelfs mijn bagage gewoon mee.”

agenda

Weekend aan zee speelt vanaf 25/04 in de bioscoop

29


strip door dennis mariĂŤn

BLIKVANGER

Wil jij de volgende keer deze strippagina sieren? Stuur dan een mailtje met een ontwerp naar redactie@cjp.be (onderwerp: strip) en wie weet pikken we jou op om in het volgende magazine te schitteren.


31


maak een reisverslag voor CJP & Go -26 en

win een reis naar

CJP en Joker sturen 1 persoon naar Tanzania met als doel: een mooi reisverslag afleveren op het einde van de rit. Intussen beleef jij de tijd van je leven natuurlijk. Interesse? Bewijs dat je gepakt en gezakt bent met reportageskills! Stuur een multimediaal verslag, in woord en beeld (foto's en/of filmpjes) naar info@ cjp.be (onderwerp: Tanzania) en wie

weet sturen wij je van 7 tot 26 juli naar Tanzania. Deelnemen kan tot en met 15 april, nadien bekijkt een deskundige jury alle inzendingen en boeken we de retourvlucht van de winnaar.Â

32

CJP Magazine  

CJP Magazine maart/mei 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you