Page 1

belgië-belgique PB –PP 1070 Brussel BC 17761

okt-nov 2012 Afgiftekantoor brussel X / Erkenningsnummer P802091 / Driemaandelijks / V.U. Franky Devos (CJP vzw), Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel

guga baùl Flippen op de planken

Jong Talent voor, op en over de rand van de doorbraak Y.M. DANGRE “ik wil niet een tweede hugo claus worden”

ATHOS BUReZ' vijf meest memorabele fotomomenten CITY TIPS CJP-reporters tippen van Antwerpen tot Leuven

+ Topkortingen / Superdeals / Wedstrijden / Voordelen / ...


FREE MOBILE INTERNET

€15

GRATIS BELWAARDE Voor de eerste 1500 CJP’ers die een code aanvragen op CJP.be

mobilevikings.com

facebook.com/mobilevikings

twitter.com/mobilevikings


Inhoud

6 GUGA BAÙL De man achter de imitator

20 Y.M. DANGRE En de tweede roman

28 ATHOS BUREZ Voor en achter de lens

5 IT’S MY LIFE Jouw Leven in foto’s

15 CJP TRAKTEERT Topkortingen en Superdeals

9

19 Gadgets Die je creativiteit aanwakkeren

STUDEREN OF WERKEN? Quiz je keuze

11 THINGS WE LIKE Zes Gentse Filmfestivaltoppers 12 STUDENT CITY TRIP Zes reporters over hun studentenstad

23 JE BENT JONG EN JE DOET WAT Talent voor, op en over de rand van de doorbraak 30 STRIP Door Muriel Bleus

Colofon Hoofdredactie: Pieter Lantsoght • Eindredactie: Pieter Lantsoght • Redactie: Patricia Caeldries, Tim Grijspeerdt, Leonie Hogervorst, Joshua Kint, Inge Martens, Lidewij Nuitten, Fernand Van Damme, Stefanie Van Stee, Jeroen Verbeeck.• Fotografie: Athos Burez, Tini Cleemput, Christophe Ketels, Julie Landrieu • Advertenties: Klara Vanderhenst: klara@cjp.be • Vormgeving: Indianen • Druk: De Bie • Verantwoordelijke uitgever: Franky Devos (CJP) • Sainctelettesquare 19, 1000 Brussel, tel 02 203 02 00, fax 02 201 09 29, info@cjp.be • © Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen, gekopieerd of op eender welke manier gereproduceerd worden zonder schriftelijke toestemming van de uitgever.


It’s my life

elk magazine een andere lezer

Fanny Maenhout (23) “Lekker eten is m'n ultieme passie. Het moet niet alleen lekker smaken, het moet er ook fantastisch uitzien. Het geeft me een onbeschrijfelijk gevoel als ik iets klaarmaak en het echt helemaal lukt. Als je dan proeft, vergeet je

even alles. Deze taart was zo'n moment waarop alles goed zat en waar ik anderen blij mee kon maken. Missie geslaagd! “Er is geen oprechtere liefde dan liefde voor eten”, las ik ergens. Ik had het niet beter kunnen zeggen.”

5

Share your life! Wil je jouw foto in ons magazine? Mail enkele foto’s naar redactie@cjp.be met als titel “it’s my life” en wie weet sta jij binnenkort op deze pagina.


win – cjp.be

DUOtickets

Interview

Guga Baùl

maestroloog

“Er zullen momenten zijn dat ik flip op het podium” Tekst: Leonie Hogervorst • Foto's: Tini Cleemput 6


Guga Baùl Guga Baùl, ofwel Laurent Bailleul (26), wilde twee doelen bereiken: op 24-jarige leeftijd naamsbekendheid verwerven in België en op zijn 26ste met een eigen theatershow op de planken staan. De missie lijkt geslaagd: het populaire tvprogramma Tegen De Sterren Op waarin hij Bekende Vlamingen imiteert is inmiddels toe aan het derde seizoen en in november vindt de première van zijn theatershow Maestroloog plaats.

Wat de benaming "maestroloog" betreft, wilde ik iets vernieuwend verzinnen. "Imitator" klinkt alsof ik alleen iemand nadoe, terwijl ik net een persoon die ik bewonder andere dingen laat zeggen en doen, maar die natuurlijk wel passen binnen het karakter van die persoon. Net zoals een psycholoog zich verplaatst in de menselijke psyche, verplaatst een maestroloog zich in een maestro - iemand die een meester is in zijn of haar vakgebied.”

Gaf je als kind al imitatieshows voor je ouders en andere familieleden?

"ik probeer steeds te bereiken dat de personen die ik imiteer vereerd zijn."

Laurent Bailleul: “Ik herinner het mij niet echt, maar ik heb wel verschillende videobanden bij mijn ouders gevonden waarop ik zangers van Franse chansons imiteerde. Vanaf mijn twaalfde ben ik begonnen met het imiteren van stemmen van personen uit mijn omgeving. Vaak wordt gedacht dat ik voor de spiegel moet staan om imitaties te oefenen, maar dat werkt eigenlijk net niet, omdat ik steeds mijn eigen hoofd in de spiegel zie terwijl ik op dat moment iemand anders moet zijn.”

Nu ben je vooral bekend van Tegen De Sterren Op, trad je daarvoor ook al op met imitaties?

“Voor Tegen De Sterren Op deed ik al zo’n vijf jaar podiumoptredens, maar wel op een andere manier dan nu. Toen was het meer standup, met af en toe wat imitaties. Nu wordt de show vooral opgehangen aan imitaties die met elkaar verweven zijn. Walter Baele, die zelf ook in Tegen De Sterren Op speelt, zocht mensen voor een nieuw programma. Via via hoorde hij van mijn optredens en toen werd ik gevraagd om bij VTM langs te komen om te laten zien wat ik in huis heb. Dat was wel spannend. Ik stond in een zaal vol spiegels, in mijn eentje tegenover drie juryleden. Gelukkig vonden ze het goed wat ik deed en zo werd ik onderdeel van Tegen De Sterren Op.”

Laurent:

En hoe verplaats je je dan in een maestro?

“Het is niet zo dat ik een persoon uitkies en beslis: die ga ik nadoen. Meestal zie ik mensen en zijn er bepaalde maniertjes of uitspraken die me opvallen en waarvan ik denk dat ik er iets mee kan. Dat onthoud ik en dan neem ik mezelf een paar keer op, dat luister ik terug en zo verbeter ik mezelf net zo lang tot die persoon helemaal in mezelf zit. Dat kan ik dan later weer oproepen. Hoelang het duurt om iemand onder de knie te krijgen is heel wisselend: soms lukt het in een dag, soms duurt het wat langer. Een stem nadoen lukt soms al in vijf minuten, maar het is niet genoeg om op basis van een eerste indruk iemand te imiteren: je moet ook wat weten over de achtergrond van die persoon en hoe ze reageert in bepaalde situaties. Als ik bijvoorbeeld een sketch wil neerzetten van Tom Boonen die kwaad wordt, moet ik wel weten wat Tom Boonen zegt of doet als hij kwaad is. Zeker met personen die niet bij iedereen bekend zijn is het belangrijk dat ze geloofwaardig overkomen, zodat ook mensen die de persoon niet kennen het leuk vinden.”

Laurent:

Maestroloog Je hebt een artiestennaam en noemt jezelf maestroloog in plaats van imitator. Waarom? Laurent: “De artiestennaam is een jaar of vier geleden ontstaan. Ik ben zelf begonnen met Baùl, omdat dat op mijn achternaam Bailleul lijkt. Omdat ik vaak tennissers nadeed werd weleens “Guga” (naar de Braziliaanse tennisser Gustavo Kuerten, red.) naar me geroepen; dat vond ik wel leuk klinken en dus heb ik die naam behouden.

7


Guga Baùl 50/50

inhoudt, stukken waarin ik Guga ben en imitaties doe wisselen elkaar af. Samen met Dries Helsen die me helpt met de teksten, werk ik al zo’n anderhalf jaar aan de show. Er zijn twee verhaallijnen en we moeten ervoor zorgen dat deze samenkomen tot een soort einddoel. Het is te vergelijken met een kindje dat groeit: de romp en het hoofd zijn er, maar de armen en benen moeten er nog komen. En ook de nek, die de romp en het hoofd verbindt (lacht).”

Bepaal je steeds zelf wie je gaat imiteren of wordt je gevraagd om bepaalde personen na te doen?

“Bij Tegen De Sterren Op is het ongeveer 50/50. Kok Sergio Herman bijvoorbeeld was een idee van de producenten van het programma, ik kende hem eerst niet. De Nederlandse presentator Matthijs van Nieuwkerk wilde ik zelf graag doen, hoewel dat een beetje een risico was, omdat misschien niet alle kijkers hem zouden kennen. Ik zou Roger Federer nog graag eens imiteren, maar bijna niemand weet hoe hij praat dus het is de vraag of mensen hem zouden herkennen. Het is ook zo dat bepaalde personen moeilijker te imiteren zijn dan anderen, zo blijven Urbanus, Marcel Vanthilt en Jacques Vermeire nog altijd lastig. Maar ik probeer steeds te bereiken dat de personen die ik imiteer vereerd zijn.”

Laurent:

Op het podium gebruik je geen pruiken of make-up, maakt dat het inleven niet moeilijker? Laurent: “Het is niet te doen om iedere keer als ik van imitatie wissel, een andere pruik op te doen of mijn make-up aan te passen. Voor mijzelf is het niet moeilijker om iemand te imiteren zonder attributen, ik zie die persoon meteen voor mij. Maar het is natuurlijk wel altijd hopen dat het ook goed overkomt bij het publiek. Er zullen zeker momenten zijn dat ik sta te flippen op het podium, hopend dat alles goed gaat en dat het publiek goed reageert.”

Heb je ook al negatieve reacties gehad? Laurent: “Tom Boonen heeft wel eens in een interview gezegd dat hij mijn imitatie niet geslaagd vindt en Guy van Sande, die ook werd geïmiteerd, maar niet door mij, is ook niet tevreden. Verder zijn de reacties overwegend positief, de meesten vinden het leuk om geïmiteerd te worden en kunnen er wel mee lachen.”

Heb je nog plannen of dromen voor later? Laurent: “In de toekomst zou ik met Tegen De Sterren Op-collega Chris van Espen iets willen maken voor het theater of op TV. Daar zijn nog geen concrete plannen voor, maar vast staat dat het uitgebreider wordt dan enkel imitaties: we willen laten zien dat we meer in onze mars hebben dan dat. Als ik echt mag dromen zou ik mijn helden willen ontmoeten: Roger Federer, Zinedine Zidane, Lionel Messi en natuurlijk Gustavo Kuerten, van wie mijn artiestennaam komt. En stiekem nog iets heel anders: ik wil ooit een kleine hebben en die zien voetballen (lacht).”

Flippen op de planken Je theatershow Maestroloog gaat in november in première. Vertel. Laurent: “Vanaf de première op 7 november ga ik twee seizoenen toeren met de show. Vóór die datum zijn er nog een aantal try-outs, waarin ik nieuw materiaal kan uitproberen op het publiek. In Maestroloog zitten natuurlijk een aantal usual suspects zoals Tom Boonen en Sergio Herman, maar er komen ook verschillende nieuwe imitaties aan bod. In de show laat ik aan het publiek zien wat het begrip "maestroloog" voor mij

Agenda: Maestroloog van Guga Baùl gaat in première in Arenberg Schouwburg Antwerpen op 7/11, daarna op tournee.

8


Koos je vooral A? Blijf nog maar even studeren. Die schoolbanken zijn voorlopig de beste positie voor jou.

werken vs. verder studeren

Toch eerder B? Je bent helemaal klaar om je studentenkaart in te leveren. De arbeidsmarkt wacht op jou. Zoek en vind die droomjob!

Quiz De meest verscheurende keuze in je jonge leventje: poen scheppen of die onbezonnen studententijd wat verlengen? Keuzestress! En het is nog niet eens examentijd! Gelukkig komt CJP to the rescue met de enige echte werken-of-studerenquiz. • Tekst: Leonie Hogervorst & Patricia Caeldries

1.

Mijn stekje is: A. Vrij klein, met een allegaartje van meubels van oma’s zolder. Een rommeltje van vuile was en dito bestek vult de kamer, maar zolang de route van de deur tot het bed nog vrij is, is het allemaal prima. We noemen het Bohemien Chique, al denkt ons moeder daar anders over. B. Een leuk appartement met – al zeg ik het zelf - classy inrichting. De al dan niet gemarkeerde cursussen op de boekenplank hebben plaatsgemaakt voor pendellectuur als Arbeidsvoorwaarden voor dummies (ik laat me niet in het zak zetten op mijn eerste duty).

2.

4.

6.

Afgelopen zomer:

De ideale junimaand:

Op donderdagavond:

A. Zag ik de zon opkomen én ondergaan (of was het andersom?) op een – we zijn de exacte locatie even vergeten – zuiders strand. Iedere avond feesten is best heftig, maar hey, lang leve de fun!

A. Is er één van rustige isolatie: wat cursussen zoeken, lezen, markeren, memoriseren en dan even knallen op het examen.

A. Is het dringend tijd om een stapje in de wereld te zetten. ’s Nachts grote man op de dansvloer, ’s ochtends: wat minder.

B. Breng ik zeker niet mi casa door. Nog snel profiterend van die voordelige prijsjes, boek ik een tripje naar het buitenland, vooraleer het drukke zomerseizoen uit de startblokken schiet.

B. Kruip ik vroeg het bed in. Fris en monter de laatste weekdag tegemoet. Een goede indruk maken op de baas en die promotie is in de sacoche. Olé!

B. Strompelde ik langs de oude stenen van het Colosseum, bewonderde ik de Mona Lisa in het Louvre (in het echt toch veel kleiner) en kroop ik op een niet al te onfatsoenlijk uur onder de lakens.

5.

Tijdens een avondje uit:

3.

Het cijfer op mijn bankrekening: A. Is meestal roodgekleurd. Pintjes zijn duur en wij arm.

A. Ga ik pintjes hijsen op café. Ondertussen ben ik een volleerde bierproever én tapper. Stella, Maes of Jupiler: ik ruik het verschil vanop toogafstand. Schol!

B. Telt al meer dan drie cijfers. Voorzienigheid, efficiëntie en voortdurende aanvulling: zie hier de troeven van mijn bank account.

B. Ga ik naar die fancy nieuwe cocktailbar in de stad. Voor een perfect geshakete Mojito, tel ik met plezier een centje meer neer.

9

7.

’s Avonds eet ik: A. Frituur, pizza of een degelijke kant-en-klaarmaaltijd. Als het maar aan de drie criteria voldoet. Prijs: laag, tijd: kort, bevredigingsfactor: hoog. Who needs verse groenten? B. Een stevige gezonde maaltijd. Uitgebreid kokkerellen na de werkuren: no problemo. Dankzij Jamie Oliver aan mijn zijde, kreeg ik al meer dan eens een dikke duim van de tafelgenoten voor onze courgette-carbonarasaus.


DENUJOBY-BPUENLTEEN 1 LUNCH BREAK MENU

1 belegd broodje

(BASIC, DELI, TASTY of DELUXE)

+ 1 drankje

=

(PET 50 cl of 1 L Chaudfontaine)

1 GRATIS SPECULOOS MUFFIN

Actie geldig t.e.m. 31/10/2012.

standaard +schaduw/wit achter


Things We Like

win – cjp.be

tickets filmfestival gent

Filmfestival Gent Tekst: Joshua Kint

De tatoeages van...

Het poëtische relaas van...

Veerle Baetens in de openingsfilm van het Filmfestival: The Broken Circle Breakdown. Samen met tegenspeler Johan Heldenbergh rolt ze de festivalloper uit voor de vierde langspeler van Felix van Groeningen. Banjogetokkel als soundtrack voor ouderlijke blues. 09/10, Kinepolis Gent en Vooruit Recensie en interviews op CJP.be

James Dean in Joshua Tree 1951: A Portrait of James Dean. Regisseur Matthew Mishory belicht een weinig gedocumenteerde periode uit het leven van de rebel without a cause. Daarvoor kruipt voormalig Abercrombie & Fitch-model én naamgenoot James Preston in de huid van een piepjonge, maar al stevig getroubleerde Dean. 9/10 – 20/10

Het shakespeariaanse drama van...

Het fantasierijke debuut van...

De lange lokken van...

regisseur Benh Zeitlin met Beasts of the Southern Wild. Dat de man zijn start niet gemist heeft, bewijzen de bekroningen die hij al in Sundance en Cannes op zijn naam mocht schrijven. Het zesjarige meisje Hushpuppy gaat in de prent op zoek naar haar moeder terwijl de natuurlijke wereld rondom haar langzaam afbrokkelt. 9/10 – 20/10

Romy Schneider in Sissi. Het filmfestival herdenkt de Marlene Dietrich van haar generatie aan de hand van een veelzijdige expo, die eerder dit jaar al te zien was op het Filmfestival van Cannes. Curator Daniela Sannwald wekt Romy Schneider dertig jaar na haar overlijden terug tot leven met filmfragmenten, kostuums, brieven, objecten en persoonlijke herinneringen. 12/10– 13/01, Caermersklooster

de gebroeders Taviani, getiteld Cesare deve morire. Het Italiaanse epos werd eerder bekroond met de Gouden Beer in Berlijn en mag nu dus op prijzenjacht in Gent. De film belooft een cinefiele koortsdroom te worden, zwanger van symboliek, voorzien van zwart-witte reflecties en gespeeld door echte gevangenen. 9/10 – 20/10

11

De georkestreerde suspense van... James Newton Howard tijdens de World Soundtrack Awards. De Amerikaanse componist van onder andere The Hunger Games en Pretty Woman zakt af naar Gent om een muzikale wervelwind op het publiek los te laten, samen met Dirk Brossé en het Brussels Philharmonic. 20/10, ’t Kuipke


Student City Tips Genoeg leuke studentensteden in Vlaanderen, maar wat is nu écht de coolste? Onze reporters geven je de hotspots van hun studentenstad. Lees en ontdek het zelf!

Wie Leeftijd Studies

KORTRIJK

Voor de tooghanger “Vergeet de Leuvense Oude Markt of de Gentse Overpoort. In K-Town houden we het liever kleinschalig, maar gezellig: van ouderwets pintelieren op de Vlasmarkt tot studentikoze losbandigheid op het Hoge. Vind je ook daar niet wat je zoekt? Vraag dan gewoon de weg naar “het straatje”. Wij raden Café Den Bras aan: sinds jaar en dag een begrip in het Kortrijkse uitgaansleven.”

Voor de bourgondiër “Zoals het een goede studentenstad betaamt, vind je ook in Kortrijk op zowat iedere hoek een frituur, pittazaak of pizzatent. Maar ook écht lekker eten hoeft niet veel te kosten. Laat de Grote Markt links liggen en ga op zoek langs de boorden van de Leie. Bij Sweet Lime eet je heerlijke tortilla’s en burgers tegen eerlijke prijzen, om achteraf na te genieten met een cocktail.”

Voor de cultuursnuiver “Toegegeven, musea zijn hier niet

Tim Grijspeerdt 24 Journalistiek

Wie Leeftijd Studies

bepaald dik gezaaid. Maar toch kan ook de cultuurliefhebber stevig zijn hart ophalen. Voor theater van topniveau kan je terecht bij Antigone, alternatieve film en expo passen dan weer binnen het kraam van Kunstencentrum Buda. Kleur je liefst buiten de Hollywoodlijntjes, trek dan op een regenachtige avond naar de Budascoop.” CJP-voordeel: Theater Antigone: -50% korting Budascoop: €2 toegangsprijs

Voor de muziekliefhebber “Als hometown van Goose, Balthazar en Steak Number Eight heeft Kortrijk op muzikaal vlak een stevige reputatie hoog te houden. Geen wonder dus dat ook in de schaduw van muziektempel De Kreun héél wat te ontdekken valt. Wie zoekt die vindt: het ligt goed verborgen en is lekker intiem, wij raden cinéPalace aan.” CJP-voordeel: De Kreun: € 3 korting

Voor de tooghanger “Het kloppend hart van Leuven is de Oude Markt met zijn ontelbaar aanbod van leuke cafés. We krijgen het niet over ons hart er eentje te selecteren, maar zeker is wel dat je na een Oude Marktkroegentocht niet meer recht zal lopen. Alaaf!”

Voor de bourgondiër “Wie op zoek is naar een pittige maaltijd aan een studentikoze prijs kan terecht bij het Mexicaanse eethuisje El Sombrero. Het interieur is een beetje aftands, maar de combinatieschotels doen ons telkens weer spontaan watertanden. Print bovendien zeker de kortingsbon af op de website. Van maandag tot donderdag krijg je er 8 euro korting per twee personen.”

Voor de cultuursnuiver “De cultuurminnende student kan in Leuven terecht bij cultuurcentrum 30CC. of in het fenomenale Museum M. Naast indrukwekkende tentoonstellingen is het museumgebouw zelf een waar ar-

12

leuven

Jeroen Verbeeck 24 Culturele Studies

chitecturaal pareltje met als kers op de taart een zeer charmant lunchcafé.” “Wil je weg van de traditionele cultuurcentra? Dan ben je bij het STUK aan het juiste adres. Een kwalitatief filmaanbod in Cinema Zed, intieme optredens in de Labozaal, verschillende exposities en een sfeervol café waar artiesten zich geregeld van hun beste kant laten zien. Noteer ook zeker met stip het traditionele openings- en eindfeest van het kunstencentrum.” CJP-voordeel: 30CC: -50% korting op Last Minute Deals

Voor de muziekliefhebber “Na een tijdelijk verblijf in de oude verpleegsterschool is Het Depot terug alive and kicking in het vertrouwde hoekje op het Martelarenplein. Selah Sue huldigt de vernieuwde muziektempel alvast in met drie optredens op 16, 17 en 18 november.”


ANTWERPEN

Wie Leeftijd Studies

Voor de tooghanger “Als er één café is dat je beleefd moet hebben, dan is het wel De Muze. In dit authentieke jazzcafé in het hartje van de stad kan je iedere avond genieten van livemuziek. Ook het Mechelse plein is gezellig om een terrasje te doen, bij De Pallieter of Kapitein Zeppos bijvoorbeeld. Ga je liever met je voetjes van de vloer in een discotheek dan kan je in de Red&Blue of Café d’Anvers terecht.”

Voor de bourgondiër “Uiteraard vind je ook in Antwerpen de typische studentenhap: frituren, pasta to go en kebab. Maar je kan ook beter en gezonder eten voor een betaalbare prijs. Één van de typische studentenrestaurants is Da Giovanni vlakbij de Groenplaats. Hier eet je pizza, pasta of dolci met studentenkorting.”

Voor de cultuursnuiver “Een filmpje meepikken? Dat kan in de Metropolis, de UGC of in de gezellige zaaltjes van de Cartoons. In Antwerpen is er

Stefanie van Stee 24 Taal- en letterkunde

Wie Leeftijd Studies

BRUSSEL

Voor de tooghanger theater in overvloed: de Bourla, het Stadstheater, de Arenbergschouwburg of de Monty zijn slechts enkele van de vele zalen die een uitgebreid theaterprogramma aanbieden. En als echt cultuurbeest trek je toch minstens een keer richting de prachtige Antwerpse Opera. Liever een museum bezoeken? Een greep uit de vele mogelijkheden: het MAS, het Modemuseum, Museum Vleeshuis en het Fotomuseum. Liefhebbers van dansvoorstellingen moeten dan weer in de DeSingel zijn.” CJP-voordeel: Vlaamse Opera: -50% korting DeSingel: Tickets aan voordeeltarief

Voor de muziekliefhebber “Er zijn altijd heel wat leuke concerten mee te pikken in Antwerpen. De leukste zalen? Trix, De Roma, Petrol en Kavka. Genieten van live muziek op café kan in De Buster en De Muze. Uiteraard kan je als Antwerpse student ook af en toe uit je dak gaan bij een concert in het Sportpaleis!”

“Of het nu maandag of vrijdag is, in Brussel kan je altijd wel ergens terecht voor een feestje. Wie graag al dansend de nacht doorbrengt kan absoluut niet voorbij Madame Moustache. Voor de tooghangers is er dan weer een overaanbod aan gezellige Brusselse cafés zoals Merlo, Monk, Walvis, en Bonnefooi. En wie krap bij kas zit kan altijd in Irish pub Celtica terecht voor pintjes tegen een euro (tot middernacht).”

Voor de bourgondiër “Toegegeven: een grootstad met in elke straat wel tien verschillende culturen is niet altijd evident. Maar op gastronomisch vlak heeft dat alleen maar voordelen. Oosters, Afrikaans, Zuid-Europees: in Brussel kan je letterlijk van elke nationaliteit proeven! En dat hoeft zeker niet duur te zijn. In de Afrikaanse wijk Matongé krijg je voor vijf euro al een volledige maaltijd voorgeschoteld. Een puntzak Belgische frietjes van Tabora of Frietland aan het beursgebouw kan natuurlijk ook altijd smaken. Wie tijdens het blokken van een rustige en lekkere broodjeslunch

13

Lidewij Nuitten 20 Journalistiek

wil genieten, raden we de cafetaria van de Albertinabibliotheek aan.”

Voor de cultuursnuiver “Met mastodonten als Bozar, KVS, Kaaitheater en de Munt is er op cultureel vlak in Brussel geen gebrek. Maar er is meer. Een leuke plek om een goede documentaire of een leuk concert mee te pikken is de Beursschouwburg. Filmliefhebbers moeten dan weer zeker neerploffen in de kleine gezellige zaaltjes van Galeries, Aventure of Actor’s Studio.” CJP-voordeel: Beursschouwburg: 50% korting KVS: € 10 ipv € 12 Kaaitheater: 40% korting

Voor de muziekliefhebber “De twee bekendste walhalla’s voor elke Brusselse muziekliefhebber zijn natuurlijk de AB en de Botanique, waar bands met internationaal aanzien de kalenders vullen. Maar ook op café is gratis live muziek geen uitzondering. Een absoluut hoogtepunt zijn de tweejaarlijkse Stoemp!-concerten waarbij jong Belgisch talent op een al dan niet geïmproviseerd podium losgelaten wordt.”


Wie Leeftijd Studies

gent

Fernand van Damme 20 Politieke Wetenschappen

Wie Leeftijd Studies

hasselt

Voor de tooghanger

Voor de cultuursnuiver

Voor de tooghanger

“Met weemoed denken we terug aan onze honderddagenviering met de obligate Overpoort-trip. Gelukkig is het Gentse uitgaansleven véél meer dan dat. Talrijk zijn de gezellige cafeetjes in de buurt van het historische centrum: Hot Club de Gand ligt verscholen in een smal steegje.Een gelijkwaardig alternatief is café Het Spijker. Volkser kan haast niet, jong en oud is iedere avond steevast van de partij. Coolio’s kan je spotten in Club 69: een stiff upper lip mag, maar in de eerste plaats wordt je verwacht om te feesten.”

“Elke avond kan je een door De Standaard goedgekeurde film ontdekken in Studio Skoop of Sphinx Cinema . Bovendien krijg je er korting op vertoon van je studentenkaart. Ook op museaal vlak kom je in de Arteveldestad aan je trekken. Voor de hippe vogels is er het S.M.A.K. of het Design museum Gent. Op de bovenverdieping van het Design museum tref je een impressionante collectie hedendaags design aan.”

“Student ben je 24/7. Where’s the party at? Een drankje op één van de vele terrasjes op het Dusartplein, een Snakebite in de oergezellige Irish Pub, een polonaise inzetten in de Ambiorix of een concertje meepikken bij Café Café. Je avond, nacht en ochtend vullen is geen moeilijke opgave. Toch is Hasselt geen grootstad en is de variatie soms wat zoek. Onze suggestie: zélf zo veel mogelijk feest maken.”

Voor de bourgondiër “Voor wie het graag hartig én calorieverantwoord heeft, biedt Gent het aardappelrestaurant Potatolicious, waar je je eigen patat samenstelt of kiest uit één van de suggesties met klinkende namen als “The Cheeky Chicken”of “The Groovy Olive”. Geen aardappelfanaat? Sinds kort kan je terecht bij Balls & Glory, voor stevige gehaktballen geserveerd met een glorieuze vulling. Nog plaats voor een toetje? Je eigenste reporter is sinds jaar en dag verslaafd aan de taarten van Julie’s House. Onze absolute aanrader? De crème brûlée met bosbessen op een speculooslaagje.”

Voor de muziekliefhebber

Voor de bourgondiër

“Een Gentse student die nog nooit van Democrazy gehoord heeft, daar heeft onze voormalige lerares Latijn een uitdrukking voor: een contradictio in terminis. Democrazy is al meer dan 25 jaar de Gentse concertorganisator bij uitstek. Meestal worden de concerten georganiseerd in de Vooruit. Voor alternatievere acts kan je terecht in het concertzaaltje van de Charlatan of in DOK Gent, waar de artiesten vaak geleverd worden door Subbacultcha, dat ook een maandelijks magazine heeft.”

“Tal van mogelijkheden om de hardwerkende zieltjes van het nodige studentenvoer te voorzien. Van de frituur om de hoek (Fritz&co) tot een smakelijk broodje (De Badderij). De uitschieter is echter Coffee Cafe, in geen tijd uitgegroeid tot dé topfavoriet. Van een kop koffie (met veel liefde gemaakt) om de kater uit te wissen tot een verdiend gebakje - niet je doorsnee brownie - om de lesdag af te sluiten. Geen tijd te verliezen? Je kan er je favoriete drankje en/of gebakje ook gewoon afhalen.”

CJP-voordeel: Democrazy: €3 korting Vooruit: podiumvoorstellingen voor €5

Voor de cultuursnuiver “Een must voor iedere student: zich injecteren met een stevige

14

Inge Martens 23 Journalistiek

dosis cultuur. Van het Modemuseum, dat steeds op de proppen komt met interessante tentoonstellingen die bewijzen dat je een serieus verhaal kan breien aan fashion, tot cultuurhuis Z33 dat buiten de lijntjes durft te kleuren. Het is soms wat wachten op nieuw materiaal, omdat de tentoonstellingen enkele maanden lopen, maar zet je culturele radar op actief en je stuit zeker nog op genoeg interessants om je cultuurdorst te laven. Onze aanrader: Zebracinema. Voor zij die liever wegduiken voor aanstormende blockbusters en kiezen voor het alternatieve filmcircuit.” CJP-voordeel: Modemuseum: €2 toegangsprijs Zebracinema: 50% korting

Voor de muziekliefhebber “Hét epicentrum van goede muziek is ongetwijfeld: Muziekodroom. Met de Pop-en Rockschool op een boogscheut is nieuw talent er altijd in de maak. Je kan er terecht voor een mooi optreden of een memorabele fuif, maar altijd op één voorwaarde: dat je de liefde voor muziek nauw aan het hart draagt. Jammer dat Hasselt niet meer van zulke plekjes biedt.”


Een kleine greep uit CJP-kortingen & wedstrijden in jouw stad. Benieuwd naar meer? Kijk op CJP.be voor meer wedstrijden en voordelen.


Activeer nu je gratis CJP-kaart & krijg* of doe mee & win*

*voorwaarden op CJP.be

Brussel WIN 50 pasjes voor de Nocturnes van de Brusselse Musea (expo)

ler Madness, een disco-avond op rolschaatsen. Geen rolschaatsbenen? Ga dan voor de sfeer en boogie on.

Detachment, Young Adult, Our Idiot Brother en Hysteria. Vergeet je CJP-kaart niet om je korting te claimen.

Hasselt

€2 i.p.v. €5 Dressing the 20th Century. Vrouwenmode in de eeuw van de ontwerpers (expo)

20.9 tot 13.12.2012

— Deze editie van de Nocturnes van de Brusselse Musea staat in het teken van gastronomie. Verwacht je dus aan degustaties, demonstraties, workshops en een blik achter de schermen. Bezoek het museum van jouw keuze op de dag die jij wil met je gratis ticket voor jou en 3 vrienden t.w.v. € 12.

WIN 5 x 2 tickets The Van Jets (pop, rock) 10 november in AB

— De voormalige Rock Rally winnaars stellen hun gloednieuwe cd voor met eerste single ‘here comes the light’. Waag je kans op CJP.be en maak deel uit van dit exclusief zaalconcert.

50% korting in Beursschouwburg — Film, concerten, theater, performances, dans en feestjes in hartje Brussel. Als CJP’er betaal je slechts de helft van de prijs voor je inkomticket. Op 10 november kan je gratis naar Rol-

WIN 10 x 2 invitations Versuz zaterdag naar keuze

— Versuz heeft waarschijnlijk geen introductie meer nodig. Dansen tot de vroege uurtjes in een van de vier zalen met elk een eigen ritme. CJP geeft 10 keer gratis inkom weg voor jou en een vriend(in).

WIN 5 x 2 vip invitations Versuz

tot 6 januari 2013 in Modemuseum Hasselt — Interesse in fashion? In Modemuseum Hasselt kan je terecht voor een bijzondere selectie van topstukken en nieuwe aanwinsten uit de eigen collectie. Toon je CJP-kaart en krijg meer dan 50% korting op een toegangsticket.

KnokkeHeist

donderdag naar keuze

— Met een vipticket krijg je gratis toegang tot de club en ben je verzekerd van een plekje in de vip area.

gratis foto’s op CJP-fotostand Zeepkistenrace

€2,5 i.p.v. €5 voor een filmticket in Zebracinema

zondag 7.10, 10u-17u, op de Wandelaar, Petunialaan, Duinbergen

— De beste films uit heel de wereld voor de helft van de prijs. O.a. op het programma dit najaar:

— Kom naar de CJP-fotostand tijdens de Zeepkistenrace en laat gratis je foto’s nemen. Je


fotostrookje krijg je meteen mee naar huis. Vergeet je vriend(inn)en niet.

gemiddeld €3 korting op alle voorstellingen in cultuurcentrum Knokke-Heist — Cultuur in Knokke-Heist? Het cultuurcentrum is de ideale uitvalsbasis voor film, concerten, theater en expo’s. Met je CJP-kaart krijg je gemiddeld € 3 korting op je ticket.

Kortrijk WIN 5 x 2 tickets Zornik (rock)

8 november in Schouwburg Kortrijk — Koen Buysse legt zijn ziel bloot. In deze show stelt Zornik zijn nieuwe album Less > More voor. Maar ook fans van het oudere werk zullen niet op hun honger blijven zitten. CJP geeft 5 duotickets weg op CJP.be.

€5 i.p.v. €7,5 voor een filmticket in Budascoop — Fan van de alternatieve cinema? Budascoop programmeert de beste films in hun genre. Met je CJP-kaart krijg je een exclusieve korting van € 2,5 op je ticket.

€35 i.p.v. €45 voor workshops street-art, dans muziek, mode… vanaf 3 oktober in het JOC

— Zin om een nieuwe dansstijl, instrument of andere creatieve bezigheid te leren kennen? JOC biedt workshops aan waar je al een keer kan proeven voordat je doorgroeit naar het échte werk. Haal je CJP-kaart boven en betaal € 10 minder.

WIN 5 x 2 tickets Isbells (acoustic) 3 november in de Kreun

— Wegdromen met Isbells, de Belgische groep die na de gelijknamige gouden plaat, terug komt met een nieuw werk in De Kreun. Of

‘Stoalin’ een waardige opvolger is, kan je misschien zelf gaan ontdekken. Niet aarzelen en meedoen met de wedstrijd op CJP.be dus.

15% korting op cursus hedendaagse dans bij Wisper

vanaf 9 oktober, Zevensprong (turnzaal) Leuven

Mechelen €6 i.p.v. €10 in ‘t Arsenaal — Voor zowel klassiek als modern theater moet je in het ’t Arsenaal zijn. Met je CJP-kaart krijg je € 4 korting per voorstelling.

WIN 5 x 2 tickets voor de film Ted in Utopolis — Het hoofdpersonage, gespeeld door Mark Walhberg, in deze film heeft wel een heel bijzondere band met zijn oude knuffelbeer. Check alvast de trailer. Best grappig, als je het ons vraagt. Dit najaar te zien in Utopolis Mechelen. Win je duoticket via CJP.be.

Leuven 50% korting in 30CC — Met je CJP-kaart geniet je exclusieve toegang tot de Last Minute Deals van 30CC. Toon je kaart aan de ticketbalie in Tweebronnen (Diestsestraat 49) en betaal maar de helft voor alle 30CC-voorstellingen van de volgende week.

WIN 10 x 2 tickets Réunion (van Theater Zuidpool)

14 november, OPEK Leuven — Theater met een erotisch kantje. Een gesprek tussen twee vrouwen en een man op een zomeravond waarin onverbloemde voorstellen en spannende fantasieën uitgewisseld worden. CJP geeft 10 duotickets weg.

— So you think you can dance? Op ontdekkingstocht in het landschap van de hedendaagse dans. Een eerste kennismaking die misschien smaakt naar meer. Met je CJP-kaart betaal je minder.

herentals WIN 5 x 2 tickets Renée (pop)

13 oktober in cultuurcentrum ’t Schaliken in Herentals — De single Dum Dum Dum maakte Renée bekend. Porseleinen fluisterpop over gemis en verlangen. CJP geeft 5 duotickets weg via CJP.be.

WIN 5 x 2 tickets Yevgueni (pop) 9 november in cultuurcentrum ’t Schaliken in Herentals

— Volgens de pers is het album Welkenraedt ‘Yevgueni’s beste cd tot dusver’. Dat maakt van zijn live-optreden iets om naar uit te kijken dus. Ook de hits zullen niet ontbreken. Via CJP. be kan je gratis tickets winnen.

& VEEL MEER...


Vraag je CJP-kaart aan en geniet van deze Superdeals!*

50 % korting op De Morgen +gratis plooifiets + 2 filmtickets ₏ 15 belwaarde incl. 2000 sms’en + 2GB mobiel internet bij Mobile Vikings 40 % korting op een HealthCity Gold jaarabonnement + wekelijks gratis tickets en kortingen

*voorwaarden + info op CJP.be


Lekker ding

De wiskundeles: een duffe bedoening? Never again. We presenteren: de Chocolate Calculator. Vanaf nu is je rekenmachine je trouwste kameraad. Vrees niet langer voor lege batterijen, want het toestel werkt op zonne-energie. Maak je je zorgen een smerig boeltje gesmolten chocolade te maken van die gloednieuwe rugzak? No panic, er is geen smeltgevaar, want het kleinood is – helaas – niet eetbaar.

Gadgets die je creativiteit aanwakkeren Tekst: Inge Martens

(www.perpetualkid.com)

Made by me

Printerest

Anno 2012 is het digitaal all the way. Voor wie de charme van knisperend krantenpapier terug wil voelen is er de Little Printer. Het übercute printertje drukt je newsfeed, waar je anders met je iPhone doorheen scrolt, af op miniformaat. Bovendien krijg je met een beetje hulp van de app ieder uur een update van je persoonlijk krantje, inclusief kruiswoordraadsels! (www.bergcloud.com)

Kleur bekennen

Wall of art

DIY is hipper dan ooit. Geprefabriceerde spulletjes van dertien in een dozijn zijn passé. Dit zelfgemaakt kussen, volledig in back to school-thema, belooft ons alvast een zalige nachtrust. Of een stiekem dutje op de achterste rij van de aula. Beginnen je vingers al te jeuken bij het zien van zoveel creativiteit, dan kan je natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag om je schoolmateriaal te pimpen. Voor je het weet houd je er een eigen webshop aan over.

Heb je er werkelijk álle films starring Mr.Ryan Gosling al doorgejaagd, maar val je nog steeds in zwijm voor zijn Canadese charmes? Wegdromen kan bij het enige echte Ryan Gosling Coloring Book. Onder het motto “Color me good” kan je zelf aan de slag met Ryan. Stockeer je pennenzak alvast met een collectie kleurpotloden en vul die doodse college-uren op met weelderige kleurvakken. Je bent nooit te oud om te kleuren.

Ben je een held in het omtoveren van die saaie cursus tot een waar droedelkunstwerkje? Ben je gezegend met een uitstekend graffititalent, maar durf je de straat niet op? De oplossing: Walls Notebook. Boordevol foto’s van New Yorkse muren en zelfs het befaamde Wafels & Dinges – kraam (van Belgische makelij), waarop jij je “street art” kan botvieren. Dé natte droom voor iedere straatartiest met een fobie om de deur uit te gaan.

(www.etsy.com)

(www.ilovemel.me)

(www.thinkofthe.com)

19


Interview

Yannick Dangre “Ik wil niet een tweede Hugo Claus worden, maar de eerste Y.M. Dangre” Tekst: Leonie Hogervorst Twee jaar geleden deed hij literair Vlaanderen op de grondvesten daveren met zijn debuutroman Vulkaanvrucht. Een debuutprijs en een dichtbundel later komt Yannick Dangre, nog steeds maar 24 jaar jong, nu met zijn tweede roman, Maartse kamers. Een gesprek over inspiratie, Hugo Claus, schoonheid en de moeilijke tweede. Wij hadden in de lagere school al moeite met een opstel ter lengte van een recto-verso-A4’tje. Hoe begin je dan in godsnaam aan een hele roman?

“Ik had al vaker het idee om een boek te schrijven, maar meestal kwam ik niet verder dan een pagina. Eerst schreef ik ook meer poëzie dan proza, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik dingen wilde vertellen die ik niet meer in poëzie kwijt kon. Omdat ik wilde vermijden dat ik weer niet verder zou komen dan een pagina, heb ik eerst een soort plan gemaakt en een plot uitgezet. Van daaruit ben ik vertrokken. Dat bleek een stuk beter te werken, het schrijven ging eigenlijk vanzelf en opeens zat ik aan 200 pagina’s. Uiteindelijk ben ik niet exact bij het oorspronkelijke plot gebleven. Ik schrijf naar een bepaalde afloop toe, maar gaandeweg verandert er nog heel veel. Zo krijgen personages een grotere of kleinere rol, en veranderen namen of verhaallijnen. Het schrijfproces bij mijn eerste roman heeft uiteindelijk ongeveer twee jaar in beslag genomen, met onderbrekingen, omdat ik toen ook nog studeerde.”

Yannick Dangre:

“Bij Vulkaanvrucht dacht ik heel vaak dat het boek af was, maar toen ik ging praten met de uitgever realiseerde ik mij dat er nog veel dingen waren, waar ik over moest nadenken. Dat is ook iets wat je met de jaren leert. Ik heb mijn manuscript, voor ik ermee naar de uitgever ging, door één persoon laten nalezen: mijn oud-leraar

• Foto’s: Julie Landrieu

Nederlands van de middelbare school. Hij is iemand met veel literaire ervaring en heeft mij op verschillende verbeterpunten gewezen. Het is een goed idee geweest om naar hem toe te gaan, zonder zijn adviezen was mijn manuscript waarschijnlijk overal afgewezen.” Waar haalde je de inspiratie voor die eerste roman vandaan? Je hebt hopelijk niet zelf alle ellende meegemaakt waar de hoofdpersoon in Vulkaanvrucht mee te maken krijgt.

(lacht) “Nee, gelukkig niet. Ik vertrek altijd vanuit een basisidee en daar fantaseer ik dan op verder; ik ben geen schrijver die veel research doet voor een boek, maar eerder iemand die creatief schrijft. Het basisidee voor Vulkaanvrucht was een soort vermomd worst case scenario van mijn eigen leven, maar dan met een oudere vrouw als hoofdpersoon. Maar waar de vrouw faalt op literair vlak, is mijn roman over het algemeen wel goed ontvangen: ik heb het gelukkig dus nu al beter gedaan dan ik in mijn worst case scenario heb beschreven. (lacht)”

Yannick :

Yannick De Eerste Voor Vulkaanvrucht heb je de Debuutprijs 2011 gewonnen. De juryvoorzitter zei in zijn commentaar onder andere dat uitgeverijen te weinig tijd steken in het begeleiden van debuterende schrijvers. Ben je het met hem eens en wat is je eigen ervaring hiermee? Yannick : “Ik denk wel dat de kritiek van de juryvoorzitter terecht is. Ik had achteraf zelf inderdaad wel wat meer begeleiding gewild. Maar op dat moment was ik daar niet zo mee bezig, ik had natuurlijk ook geen vergelijkingsmateriaal, omdat het mijn eerste boek was en ik dus nog niet eerder met een uitgeverij had gewerkt. Voor mijn tweede boek ben ik overgestapt naar een andere uitgeverij, omdat ik heel graag met een bepaalde

20


win – cjp.be

Yannick Dangre

21

5 romans y.m. dangre


En romans komen op dit moment wel echt op de eerste plaats.” Haal je ook meer voldoening uit het schrijven van proza dan poëzie?

redactrice wilde werken. Dat was een persoonlijke kwestie: de redactrice heeft ook met Hugo Claus gewerkt, een schrijver die ik heel erg bewonder. Maar Claus en ik zijn natuurlijk wel afzonderlijke schrijvers; ik wil niet een tweede Hugo Claus worden, maar de eerste Yannick Dangre.”

“ik vond het

makkelijker om mijn tweede boek te schrijven ” Ben je bij veel uitgeverijen langs moeten gaan voordat het manuscript geaccepteerd werd?

“Dat is onverwacht snel gegaan: ik had het manuscript van Vulkaanvrucht op maandag naar de uitgeverij gemaild, de vrijdag erna ontving ik een mail dat ze het zouden lezen en drie uur later kreeg ik te horen dat het geaccepteerd was en uitgegeven zou worden. Geweldig nieuws was dat! Toen heeft het nog ongeveer een jaar geduurd voor het boek daadwerkelijk in de winkel lag.”

Yannick :

Proza vs. Poëzie Toen je debuutroman verscheen in 2010 heb je wel eens in interviews gezegd dat je poëzie als hoogste vorm in de literatuur ziet. Denk je er, nu je tweede roman uit is, nog altijd zo over?

“Nee, hierover ben ik wel van gedachten veranderd. De laatste jaren ben ik veel meer met proza bezig geweest, en heeft dat een belangrijke plaats in mijn leven ingenomen. Vroeger schreef ik vaak poëzie en proza door elkaar, maar dat kan ik nu niet meer.

Yannick :

Yannick : (denkt na) “De voldoening is eigenlijk hetzelfde. Mijn debuutroman was het eerste boek dat onder mijn eigen naam gepubliceerd werd, dus dat gaf natuurlijk een supergevoel. Daarnaast krijg je bij een roman ook veel meer respons dan bij een dichtbundel. Maar ik schrijf ook nog altijd graag poëzie, het is niet helemaal naar de achtergrond verdrongen.”

Maartse kamers Waarover gaat je nieuwe roman, Maartse Kamers? Yannick : “Het basisidee voor deze roman was een homokoppel waarvan één van de twee een dochter heeft. Van daaruit heb ik toen verschillende kanten op gefantaseerd. De twee mannen zijn beiden al ouder, in de 80. Als één van de mannen door een herseninfarct op sterven ligt, is zijn vriend aangewezen op zijn dochter, die de relatie tussen de mannen altijd heeft bemoeilijkt. Het boek draait om de driehoeksverhouding tussen de twee mannen en de dochter.”

De hoofdpersonen zijn opnieuw behoorlijk wat ouder dan jij zelf bent, net als in Vulkaanvrucht. Waarom kies je hiervoor? Het lijkt makkelijker om voor een karakter van je eigen leeftijd te kiezen.

“Ik voel er een aversie voor, omdat ik te dicht bij mensen van mijn eigen leeftijd sta en je als schrijver een zekere objectiviteit moet bewaren. Daarbij vind ik het boeiend om over oudere mensen te schrijven, me in te leven in mensen die al veel hebben meegemaakt.”

Yannick :

Je hoort wel vaker dat het voor schrijvers lastig is om een tweede boek te schrijven na hun debuutroman, omdat zij hun ziel en zaligheid in dat eerste boek leggen. Heb jij dat ook zo ervaren? Yannick : “Integendeel, ik vond het juist makkelijker om dit boek te schrijven. Bij mijn eerste boek had ik geen flauw idee wat er precies bij kwam kijken, en ik denk dat ervaring heel belangrijk is in het schrijversvak. Je moet ook wel een zeker talent bezitten, maar door ervaring leer je waar je op moet letten, en sommige kritiek op eerdere romans kun je weer gebruiken in nieuwe boeken. Mijn stijl blijft echter wel dezelfde: dat is het handelsmerk van een schrijver. Je eigen stijl is ook iets waar je naartoe groeit: in het begin is die wat onzuiver en dan ga je er net zolang aan slijpen tot het wel goed is. Ik heb dan ook het gevoel dat Maartse Kamers beter is dan Vulkaanvrucht, maar inschatten wat de lezers ervan zullen vinden is natuurlijk altijd moeilijk.”

Lees de recensie van Maartse kamers op CJP.be.

Word jij de nieuwe Y.M. Dangre? Drie manieren om je eigen boek uit te brengen: 1. Traditionele uitgeverij Publicatie kost je in principe niks en je krijgt nuttige adviezen. /// Wees voorbereid op afwijzingen, het kan even duren voor je boek ergens geaccepteerd wordt.

2. Printing On Demand (POD)-uitgeverij Deze uitgeverijen drukken op jouw verzoek een bepaald aantal exemplaren van je boek. /// Je kiest zelf het papier waarop je boek gedrukt wordt en het uiterlijk van de cover. /// Je betaalt hier ook zelf voor. ///

22

Handige website zijn: lulu.com, shopmybook.com of boekenbent.com

3. Crowdfunding Hoe werkt het? Plaats tien pagina’s van je manuscript op de website en als je binnen vier maanden voldoende aandelen hebt verkocht, wordt je boek uitgegeven. /// (Nog) geen website in België, een populair alternatief is het Nederlandse tenpages.com. /// Voorlopig is een Nederlands rekeningnummer nodig, maar de website heeft plannen om dit op korte termijn te veranderen.


Van passie tot beroep De uit de hand gelopen hobby’s van 5 jonge creatievelingen Amor Mistiaen Leeftijd Studies Job

21 jaar Kunsthumaniora Fixt velo’s aan huis

Amor Mistiaen, aka de Velofixer, is pas 21 jaar en heeft al een eigen zaak. Bel hem en hij komt naar je toe om al je fietsproblemen op te lossen. In amper acht maanden tijd heeft Amor zo 377 mensen geholpen en 481 fietsen gerepareerd. • Tekst: Patricia Caeldries • Foto’s: Christophe Ketels

BMX “Vroeger ging ik regelmatig BMX’ en in skateparken en zo heb ik ontdekt hoe snel en handig het is om je met de fiets in de stad te verplaatsen. Bovendien was ik van jongs af aan handig en technisch aangelegd. Die twee hobby’s zijn samengekomen toen ik in een fietsenwinkel ging werken. Daar heb ik gezien hoeveel nood er is aan goede fietsherstellers in Brussel. Dat bleek ook toen ik op een dag een lekke band ging herstellen bij een vriendin. Ze zei me dat het een goed idee zou zijn om vaker fietsherstellingen aan huis te doen. Dat idee heb ik dan verder uitgewerkt en zo is de Velofixer ontstaan.”

Altijd fit “Mijn mobiele atelier is een hightech bakfiets waar werkelijk alles in zit: mijn gereedschap, een fietsstand om fietsen aan te hangen, een computer, een terminal om met de bankkaart te betalen,

zelfs doekjes om mijn handen te wassen. Het is echt een winkel op wielen. Alles samen weegt de fiets ongeveer 70 kilogram, geen lachertje om daarmee door de Brusselse straten te rijden. Toch heeft het ook voordelen: je blijft fit en het is nog altijd sneller dan de auto. Hoewel het een zware fiets is, ben ik toch heel wendbaar. Dat is wel noodzakelijk om tussen de auto’s te kunnen rijden.”

Nine to five “De Velofixer is allesbehalve een nine-to-fivejob. Vaak werk ik twaalf uur per dag. Als mijn agenda vol zit heb ik ongeveer zes klanten per dag. Daarnaast werk ik ook voor een aantal grote bedrijven zoals Fedasil en Artsen zonder Grenzen. Soms doen ook bekende mensen een beroep op mij. Zo heb ik de fiets van de Amerikaanse ambassadeur Howard Guttman hersteld.”

In elke stad “In september wordt mijn nieuwe winkel in de Steenstraat in Brussel officieel geopend. In het begin zal de winkel twee dagen per week open zijn, zodat ik nog voldoende tijd overhoud om herstellingen aan huis te doen. Ondertussen ben ik ook al op zoek naar een hersteller om me daarbij te helpen. En als ik hardop mag dromen, dan zou ik in elke stad een Velofixer willen. (lacht)”

23

“Ook bekende mensen doen een beroep op mij, zo heb ik de fiets van de Amerikaanse ambassadeur Howard Guttman hersteld.”


€5 cjp-

korting

op lnbeanies.com

Ellen Kegels Leeftijd Studies Job

Ellen Kegels is een durver. Een jaar geleden gaf ze haar job in de reclamewereld op om zich voltijds aan haar modelabels LN Beanies en LN Andes te wijden. Via haar webshop verkoopt ze mutsen en sjaals die uitsluitend met Peruviaanse wol gemaakt zijn. • Tekst: Patricia Caeldries • Foto’s: Christophe Ketels

Die hard snowboardster

“Ik wist dat ik het eerste jaar niet heel veel zou verdienen, maar de basis was er en de passie was te groot.”

“In mijn tienerjaren was ik een die hard snowboardster die altijd, of het nu winter of zomer was, een muts droeg. In het snowboardwereldje is het heel gebruikelijk om je eigen muts te maken, dus ben ik zelf ook eens aan de slag gegaan. In twee uurtjes was de klus geklaard en vanaf toen is de bal aan het rollen gegaan. Voor ik het wist, zat ik iedere winter mutsen te breien en haken voor vrienden en familie. Zo kon ik wat zakgeld verdienen om in de zomer op vakantie te gaan. Op een bepaald moment kon ik de vraag echter niet meer bijhouden. Ik moest wel 300 mutsen maken! Toen heb ik beslist om zelfstandige te worden en alles op LN Beanies en LN Andes te zetten. Ik wist dat ik het eerste jaar niet heel veel zou verdienen, maar de basis was er en de passie was te groot.”

Knitwear only “Als zelfstandige is het belangrijk om je duidelijk te positioneren in de markt. Ik focus me dan ook uitsluitend op knitwear, alles wat gehaakt en gebreid is. Daarnaast is het belangrijk om commercieel te zijn. Vaak heb je modeontwerpers

24

25 jaar Communicatiewetenschappen Maakt en verkoopt mutsen en sjaals

die prachtige collecties maken, maar niet willen communiceren of te excentriek zijn. Commercieel is voor hen een vies woord, maar dat is natuurlijk onzin. Ik stel mezelf niet voor als één of andere alternatieveling die enkel mutsen voor de very few ontwerpt, want dat verkoopt voor geen meter. Mijn publiek is dan ook heel breed: zowel jonge meisjes als bompa’s kunnen bij mij terecht.”

Oma’s hulp “Wat zo heerlijk is aan het leven van een zelfstandige is dat je niet elke ochtend met de massa naar het werk moet pendelen. Hoewel ik vaak op de baan ben voor allerlei afspraken, kan ik volledig zelf mijn agenda bepalen en ben ik niet verplicht om van dan tot dan te werken. Keerzijde is natuurlijk dat het werk nooit stopt. Gelukkig krijg ik hulp van een vast team van omaatjes.”

Geleidelijk aan groeien “Ik ben nu één jaar zelfstandig en het komende jaar wordt heel belangrijk. In de prefinanciering van de nieuwe collectie heb ik namelijk heel wat geld geïnvesteerd. Op zakenreis naar Peru, grote hoeveelheden wol kopen, een nieuw atelier: daar kruipen toch aanzienlijke bedragen in. Maar als zelfstandige is het noodzakelijk om te investeren, want anders kom je er nooit. Zonder al te veel risico’s te nemen probeer ik op die manier elk jaar geleidelijk aan te groeien. Binnen vijf jaar wil ik dan een volwaardig bedrijf dat zowel voor LN Andes als LN Beanies vier collecties per jaar uitbrengt.”


Hendrik Verthé Leeftijd Studies Job

27 jaar Regie aan het Rits Producer met eigen bedrijfje

Hendrik Verthé maakte van zijn hobby zijn beroep met het oprichten van productiebedrijfje a team productions. Hun laatste kortfilm Land of the Heroes verdiende maar liefst dertien internationale awards. • Tekst: Leonie Hogervorst • Foto’s: Julie Landrieu

Rock-‘n-roll “Ik had altijd de ambitie om voor mezelf te beginnen, en in het laatste jaar van het Rits heb ik samen met mijn studiegenoot Kobe van Steenberghe a team productions opgestart. Die naam vonden we wel rock-’n-roll klinken (lacht). Hadden we dit tien jaar geleden gedaan, was het ongetwijfeld veel moeilijker geweest: toen waren computers en camera’s veel duurder dan nu. “In het begin, na de oprichting in 2009, maakten we vooral reclamespotjes, maar nu richten we ons meer op documentaires en kortfilms.”

“Het is altijd mijn droom geweest om een epische film te maken, à la Gladiator”

Klik “Meestal krijgen we een scenario toegestuurd van een regisseur en dan kijken we of het een goed verhaal is. Dat er een “klik” is met de regisseur, is een absolute voorwaarde. Als producent zorgen we in de eerste plaats voor de financiering van het project en voor de benodigde materialen, zoals camera’s, microfoons en belichting. Daarnaast begeleiden we de regisseur, onder andere met het scenario en de casting van de acteurs en zoe-

25

ken we mensen die de film gaan monteren.” “Het is lastig om te bepalen over welk project ik het meest tevreden ben, omdat ik achteraf altijd nog fouten zie in mijn eigen werk: dingen die op de set beter gepositioneerd hadden kunnen worden of beslissingen in de montage die toch beter anders hadden gekund. Een film is eigenlijk nooit helemaal af voor mijn gevoel, maar op een gegeven moment moet je toch knopen doorhakken, want anders blijf je eeuwig bezig.”

Episch “We werken momenteel aan verschillende projecten, meestal documentaires. Een ander project is een nieuwe kortfilm die we maken met Sahim Omar Kalifa, de regisseur van Land of the Heroes. De film, die Baghdad Al-Riyadhi zal heten, gaat over een jongetje met één been die keeper is bij de voetbalclub van Bagdad. Hij is niet de beste keeper, maar wordt door iedereen gerespecteerd, omdat hij de enige is met een televisie. Maar op een dag gaat de televisie kapot. Zijn vader gaat op pad om het toestel te laten herstellen en dan gaat er vanalles mis. De film gaat in december in première op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven en in Dubai.” “Wat de verdere toekomst betreft: het is altijd mijn droom geweest om een epische film te maken, à la Gladiator. Dat is iets wat ik nog graag zou willen, maar het blijft voorlopig nog een droom. (lacht)”


Marieke Dermul Leeftijd Studies Job

Creatieve duizendpoot. De term lijkt voor Marieke Dermul uitgevonden. Ze is amper 24, maar heeft al een masterdiploma op zak, componeert muziek, speelt in allerlei voorstellingen en maakt er zelf ook. O ja, voor televisie heeft ze ook nog gewerkt. • Tekst: Patricia Caeldries • Foto’s: Tini Cleemput

Deal met mezelf “Toen ik 18 was, stond ik voor een belangrijke keuze: wat ga ik studeren? Aan de ene kant wilde ik naar de universiteit, omdat ik meer wilde weten van de wereld. Aan de andere kant wilde ik ook tijd besteden aan mijn passies, namelijk muziek, dans en theater. Toen iemand me vertelde dat het bij de richting Politieke en Sociale Wetenschappen niet noodzakelijk is om naar de les te gaan, maakte ik een deal met mezelf. Ik zou naar de universiteit gaan en me twee maanden per jaar kapot blokken. De andere tien maanden zou ik me storten op allerlei artistieke projecten. Ik merkte al gauw dat het dat was wat ik mijn hele leven wou doen, dus na Pol&Soc wilde ik nog een kunstopleiding volgen. Dankzij een tip van Dirk De Lathauwer van theaterproductiegroep fABULEUS kwam ik terecht bij de Mimeopleiding aan de Theaterschool van Amsterdam.”

24 jaar Politieke en Sociale wetenschappen Volgt opleiding mime in Amsterdam

medium natuurlijk afhangt van wat je wilt zeggen. Sommige verhalen moeten gespeeld worden, andere gezongen. De vrijheid om te kiezen hoe je iets vertelt, is fantastisch. Dat merk ik ook bij mijn eerste solovoorstelling, I Wanna Be Loved By You. Ik ben al jaren gefascineerd door de tragiek van de roem: popsterren die ontzettend geliefd zijn, maar tegelijk denken dat er nooit iemand om hen gegeven heeft. Marilyn Monroe is zo iemand en over haar gaat de voorstelling. Ook de balans tragiek – komedie interesseert me. Als een stuk te melancholisch wordt, wil ik daar iets lichters tegenoverzetten. Er moet een dubbele laag inzitten waardoor niets is wat het lijkt.”

Hectisch

Tragische roem

“Mijn solovoorstelling is nog steeds een work in progress. De bedoeling is dat ik volgend jaar een aantal kleine festivalletjes aandoe om dan in het vierde jaar aan de Theaterschool een volwaardige toer te doen. Er komt ook een nieuw project met Peer van den Berg, een Amsterdamse regisseur. Daarnaast neemt mijn opleiding uiteraard het grootste deel van mijn tijd in. Ik heb nog twee jaar te gaan en aangezien er zulke goede docenten zijn, wil ik zo veel mogelijk lessen meepikken. Al zeg ik natuurlijk niet nee als er een interessant project op mijn pad komt.”

“Ik heb twee jaar van de Mimeopleiding achter de rug en voel dat het echt mijn ding is. Zowel muziek, dans als theater komen er aan bod. In Belgische opleidingen zijn die drie nog te vaak gescheiden werelden, terwijl het

“Zoals ik het nu doe, de combinatie van verschillende soorten projecten, daar voel ik me goed bij. Een hectisch leven waarbij ik 101 dingen combineer maakt me blijkbaar gelukkig. (lacht)”

26

“Een hectisch leven waarbij ik 101 dingen combineer maakt me blijkbaar gelukkig.”


win – cjp.be

3 boeken

Stan van Steendam Leeftijd Studies Job

"o echo"

27 jaar Grafische Vormgeving Vormgever (en auteur) van onder andere prentenboeken

Na zijn studie Grafische Vormgeving werkte hij als grafisch ontwerper in bijberoep, maar toen er steeds meer werk bij kwam besloot Stan van Steendam een sprong in het diepe te wagen en als zelfstandige aan de slag te gaan. Hiermee maakte hij van zijn fascinatie voor letters een voltijds bezigheid. Het eerste kinderboek van zijn hand, O Echo, verscheen in maart van dit jaar. • Tekst: Leonie Hogervorst • Foto’s: Tini Cleemput

Knokken “Ik vond letters altijd al boeiend: vroeger maakte ik zelf verhaaltjes met tekeningen erbij en na mijn afstuderen ging ik alles van letters verzamelen op rommelmarktjes. Toen ik nog grafisch ontwerper in bijberoep was, merkte ik dat er genoeg werk was om rond te komen als zelfstandige. Het was wel knokken in het begin, en eigenlijk nog steeds, maar gelukkig krijg ik genoeg leuke opdrachten zodat ik niet stil hoef te zitten.” “Tijdens de opleiding kregen we vooral veel creatieve opdrachten. Er wordt daar een soort droombeeld geschept van het leven als grafisch ontwerper, maar de realiteit is niet zo: je moet ook commercieel zijn om het te redden. Ik probeer dat wat te vermijden, omdat ik toch veel liever met het creatieve aspect bezig ben, maar helemaal omzeilen kun je het niet.”

Dromer “Op dit moment ben ik vooral bezig met het vormgeven van boeken, voornamelijk kinderboeken.

Al van bij mijn afstuderen had ik het idee om zelf een kinderboek te maken. Vier jaar geleden wilde ik dat idee concreet maken en ben ik begonnen met O Echo, dat nu een paar maanden terug verschenen is. Ik was altijd al geïntrigeerd door de visuele poëzie zoals Paul van Ostaijen die maakte, en wilde daar iets mee doen. Eerst ben ik op zoek gegaan naar een schrijver, maar toen realiseerde ik mij dat beeld en tekst eigenlijk een geheel moesten worden en heb ik besloten om het zelf te schrijven. Kinderen hebben een heel open houding en kunnen nog echt verwonderd zijn door wat ze zien en horen. Zelf ben ik ook een dromer, dus ik heb het boek ook een klein beetje voor mezelf geschreven (lacht).”

Niet hip “Als een idee voor langere tijd in mijn hoofd blijft zitten, moet het ook in de praktijk gebracht worden (lacht). Ik wil mij niet vastpinnen, en mezelf steeds blijven verrassen met nieuwe dingen: liever iets proberen en falen dan het helemaal niet doen. Er is wel nog een droom die ik graag waar zou maken, maar dat is nu nog echte toekomstmuziek: het hebben van een eigen foundry. Dat is een verzameling van zelf ontworpen lettertypes, waarvan de letterbeelden handmatig getekend worden en vervolgens gedigitaliseerd. Maar eerst ga ik eens rustig beginnen met het ontwerpen van letters, terug naar de basis. Dat is een soort van onbewuste neiging die ik heb naar het klassieke en eerlijke: ik wil vooral niet hip doen.”

27

“Als een idee lang in mijn hoofd blijft zitten, moet het ook in de praktijk gebracht worden.”


Athos Burez

ATHOS’ ATLAS

Modellen, muziekbands of struisvogels, Athos Burez (24) legt ze allemaal vast op de gevoelige plaat. Voor hij in Gent zijn eerste overzichtstentoonstelling opent, selecteert de fotograaf voor CJP vijf van zijn meest memorabele foto’s. • Tekst: Pieter Lantsoght • Foto’s: Athos Burez 28


“Toen ik nog schilderkunst studeerde, fotografeerde ik al vaak eerst de onderwerpen die ik wilde schilderen. Zo ben ik meer en meer beginnen experimenteren met fotografie. Ik kon er veel meer mee uitdrukken dan met mijn tekeningen of schilderijen.”

gewoon op de heide getrokken. De foto was bedoeld voor een vriendin die zangeres is. Ze zocht een foto bij een van haar liedjes Sailor Boy. Ik heb er toen iets cliché van gemaakt, maar uiteindelijk heeft ze toch een andere foto gekozen. (lacht)”

(v.l.n.r.) Foto 1

Foto 4

“Ik zag deze locatie toevallig toen ik er met de trein passeerde. Dat onthoud ik dan tot ik er voor een bepaald project iets mee kan doen. Ik hou van de combinatie van het duistere en het speelse in deze foto, maar ik heb ze ook gekozen, omdat de band erop, Mustang, ondertussen uit elkaar is gevallen. Erg spijtig, want het is een van mijn lievelingsfoto’s, die ze nu dus niet meer zullen gebruiken.”

Athos:

“Dit was een van mijn eerste modeshoots voor het Duitse Vice-magazine. Het was ’s nachts in een groot, vreemd appartement in Berlijn tijdens de ijskoude winter. Ik vind het heel leuk om met lichamen te spelen op foto’s. Soms gebeurt het toevallig dat het model wat beweegt en zo eigenlijk een heel interessant beeld veroorzaakt.”

Athos:

Foto 5 Foto 2

“k was in LA voor een modeshoot van Levi’s. Daarna ben ik nog wat langer gebleven om rond te trekken. We waren ’s nachts aan het rijden en passeerden voorbij dit motel. Het zag er zo perfect uit, recht uit een David Lynch-film. Er kwamen meteen honderd verhalen in me op.”

Athos:

Foto 3

“Ik vind het heel leuk dat je met bepaalde locaties, het juiste licht en de juiste ingrediënten en sfeer het gevoel kan opwekken dat je totaal niet meer in België bent. Deze foto heeft iets weg van een Afrikaans landschap, maar het is

Athos:

“Alles komt samen in deze foto. Ik hou wel van jeugdige losbandigheid tegenover verveling, van verkleedpartijen en van architectuur. Vooral van karakterwoningen, die een verhaal vertellen en waarin je het vakmanschap herkent. Het mag niet te clean zijn, er moet een persoonlijkheid in zitten. De balletpose van het meisje op de foto was wat mislukt en dat maakte het eigenlijk alleen maar interessanter.”

Athos:

Agenda: Athos Burez stelt tentoon in A&Gallery in Gent van 13 tot 29 september.

29


strip door muriel bleus

Toon je tekentalent! Stuur je eigen strip, cartoon of illustratie naar redactie@cjp.be (onderwerp: Strip) en wie weet selecteren we jouw ontwerp om in het volgende CJP-magazine te schitteren.

30


BON CJP-VOORDEEL 2012-13 ✔ Ja, ik neem een voordelig CJP-abonnement ❑

+

❑ OPTIE 1: via gespreide betaling ❑ 6+6 maanden gratis + gratis plooifiets voor maar ¤19,95/maand Ik lees de krant 12 maanden tegen -50% korting t.o.v. de winkelprijs. Bovendien lees ik mijn krant gratis digitaal.

5+7 maanden gratis voor maar ¤13,95/maand

De Morgen digitaal voor maar ¤9,95/maand

Ik lees de krant 12 maanden tegen -65% korting t.o.v. de winkelprijs. Bovendien lees ik mijn krant gratis digitaal.

Ik lees de digitale krant (op iPad, iPhone, tablet, pc,…) 12 maanden lang tegen -40% korting t.o.v. de reguliere abonnementsprijs. Domiciliëringsopdracht: Ik geef De Morgen de toestemming om periodiek mijn abonnementsgeld van mijn rekeningnummer te halen. Dit volgens de aangegeven termijn en nadien tot herroeping.

+

IBAN:

B E

-

-

De domiciliëring wordt in orde gebracht met je bank. De Morgen id: BE 403-506-340. Voordeeltarief geldig voor 12 maanden, nadien geldt het reguliere maandtarief (zie: demorgen.be/abonnement).

Datum:

/

/ 1

Handtekening:

❑ OPTIE 2: via overschrijving in één keer ❑ 6+6 maanden gratis + gratis plooifiets voor maar ¤239

Ik lees de krant 12 maanden tegen -50% korting (-¤239) t.o.v. de winkelprijs. Bovendien lees ik mijn krant gratis digitaal.

5+7 maanden gratis voor maar ¤169

De Morgen digitaal voor maar ¤119

Ik lees de krant 12 maanden tegen -65% korting (-¤309) t.o.v. de winkelprijs. Bovendien lees ik mijn krant gratis digitaal.

+

Ik lees de digitale krant (op iPad, iPhone, tablet, pc,…) 12 maanden lang tegen -40% korting (-¤80) t.o.v. de reguliere abonnementsprijs.

✔ Ik vul hieronder mijn gegevens in: ❑ Naam Voornaam

V

Straat Postcode

Nr Gemeente

Geboortedatum

BON

M

Bus

Tel/GSM

E-mail

Mijn e-mail voor mijn digitale krant – Via e-mail houden wij je ook op de hoogte van acties en exclusieve abonneevoordelen.

✔ mijn kot (facultatief): ❑ Naam

Voornaam

V

Straat Postcode

Nr

M

Bus

2667

Gemeente

Geboortedatum Tel/GSM Ik betaal nu nog niets, ik krijg een overschrijvingsformulier. Betaal je via domiciliëring, vergeet dan niet je handtekening en

rekeningnummer. Uiterlijk 8 weken na registratie van je (eerste) betaling krijgt je je plooifiets (indien je opteerde voor deze E-mail optie). Jouw contact: demorgen.be/lezersservice

Ik krijg mijn krant: ❏ thuis ❏ op kot Ik krijg mijn betalingsdocument ❏ thuis ❏ op kot

Belangrijk: stuur zeker een kopie van je CJP-lidkaart mee. Alleen zo kan je van dit studentenvoordeel genieten. Surf naar

OF

www.demorgen.be/cjp

Stuur deze bon terug naar De Morgen CJP-abonnement, Postbus 600, 1730 Asse-Kobbegem

Aanbod enkel geldig in België voor CJP-leden tijdens het schooljaar 2012-2013, onder voorbehoud van wijzigingen. Niet cumuleerbaar met een bestaand/aflopend abonnement of andere promotie(s) gedurende de laatste 3 maanden op hetzelfde adres. 12 maanden De Morgen in je bus omvat 304 exemplaren. Het abonnement wordt opgestart na betaling en ontvangst van je geldige CJP-lidkaart. Bij voortijdige stopzetting van het domiciliëringsabonnement wordt de restwaarde van je abonnement onmiddellijk gefactureerd aan 9,95/13,95/19,95 euro per maand (naargelang uw keuze). Het tarief is geldig voor 12 maanden, indien aan de voorwaarden voldaan, nadien geldt het reguliere tarief dat je vindt op demorgen.be/abonnement. Katernen, bijlagen, aantal pagina’s, magazines onder voorbehoud van wijzigingen.


Over een film lezen in De Morgen is nog leuker als je er daarna direct naartoe kan fietsen.

6+6

maanden gratis

GRATIS PLOOIFIETS

+

Gratis plooifiets

bij een jaarabonnement op De Morgen

Een kwaliteitskrant op studentenmaat? De Morgen, natuurlijk. Je leest de krant zowel op papier als digitaal 6 maanden + 6 maanden gratis. En die plooifiets? Die krijg je er helemaal gratis bij. Zo geraak je overal. Als CJP-lid krijg je er zelfs nog 2 cinematickets bovenop. Hebben? Teken nu in www.demorgen.be/cjp

+

Ontplooi lichaam en geest

CJP Magazine  
CJP Magazine  

CJP Magazine oktober/november 2012

Advertisement