Page 27

Tekst Robbert Blokland

27

BIOSCOOPTIPS Ook de filmwereld is inmiddels overtuigd van de kansen die young adult novels bieden: studio‘s zoeken amechtig naar die ene wondertitel die het gat kan vullen waarin het belangrijke tienerpubliek valt, nu Potter met pensioen is en ook het einde van de Twilight-reeks nadert. Soms pakt dit slecht uit en leidt het tot goedbedoelde pulp, zoals het rommelige sf-epos John Carter. Een andere keer is het resultaat hoopgevender, zoals de Nederlandse verfilming van het boek Achtstegroepers Huilen Niet (een Turks Fruit-light over een tienermeisje met kanker).

‘Het wrede volksvermaak wordt integraal uitgezonden’ The Hunger Games lijkt toch de beste kaarten te hebben om te bewijzen dat het genre, mits goed aangepakt, een veel groter potentieel bereik heeft dan alleen de pubers die het bewuste doel zijn. Waar Potter zeker in het begin nog erg op de knieën ging voor de doelgroep, weigeren zowel boek- als filmversie van THG ook maar enig compromis te sluiten om de tere kinderzieltjes te sparen. En waar de talloze Twilight-producties zich in de basis beperkten tot slaapverwekkend gezwijmel tussen de drie hoofdrolspelers, heeft The Hunger Games echt iets te melden over de afgrond waar de wereld op lijkt af te stevenen. Bovendien kent het verhaal behalve gelaagde jonge hoofdrolspelers ook interessante en sympathieke volwassen karakters, een gemis waar veel niet-tieners bij andere young adult-films toch tegen aan lopen. Nu maar hopen dat die volwassenen zich op hun beurt over al hun vooroordelen heen durven te zetten. Anders dreigen ze één van de beste en spannendste films van het jaar te gaan missen.

Quiz

De tiende speelfilm van regisseur Dick Maas (Sint, Flodder) is een hoogtepunt in zijn oeuvre. Arrogante quizmaster Barry Atsma wordt geconfronteerd met gekke fan Pierre Bokma, die zijn vrouw en dochter heeft gegijzeld. Als de presentator niet zelf mee doet aan een quiz, zullen zij binnen het uur sterven.

Footnote

De bitterzoete tragikomedie Footnote (dit jaar genomineerd voor een Oscar) verhaalt over de rivaliteit tussen een vader en een zoon, beide gespecialiseerd in het bestuderen van de Talmoed. Dat klinkt saai, maar het blijkt een cinematografisch juweeltje over opoffering, schuld, boete en generatiekloven, voorzien van een wonderschone, ouderwets symfonische soundtrack.

Headhunters

Dat Zweden (Stieg Larsson!) geniale thrillers aflevert, weten we inmiddels wel. Maar met Headhunters doet ook Noorwegen zeer overtuigend een duit in het zakje. Een recruiter die in zijn vrije tijd kunst rooft, komt in de problemen als hij het schilderij van een zeer wraakzuchtige tegenstander steelt. Quiz, The Hunger Games, Achtstegroepers Huilen Niet en John Carter draaien nu in de bioscopen. Headhunters draait vanaf 12 april, Footnote vanaf 26 april.

Met je CJP-pas krijg je € 2,korting bij Pathé en tot € 2,- korting bij andere bioscopen.

CJP Magazine April/Mei 2012  

CJP Magazine April/Mei 2012: Interviews met met Arne Toonen, Rats on Rafts, Sanne Hans (Miss Montreal). Verder: Martin Bril Achterna, Bodygu...

CJP Magazine April/Mei 2012  

CJP Magazine April/Mei 2012: Interviews met met Arne Toonen, Rats on Rafts, Sanne Hans (Miss Montreal). Verder: Martin Bril Achterna, Bodygu...

Advertisement