Page 1


VERNIEUWING STADHUIS ARNHEM

In het voorjaar van 2016 hebben Braaksma & Roos Architecten & CIVIC Architects een haalbaarheidsstudie verricht naar de herstructurering van het stadhuis Arnhem. De gemeente heeft een heldere toekomstvisie op de huisvesting geformuleerd: Dit icoon van wederopbouw, dat zich in het oude centrum bevindt, dient een ontmoetingsplek van de stad te worden - transparant, zichtbaar en toegankelijk voor de bewoners, bezoekers en werknemers van Arnhem. Beginnend met de vraag voor concentratie van de gemeente op één locatie, tot het realiseren van een optimale werkplekindeling volgens het “nieuwe-werken-concept” en het creëren van een toegankelijk en uitnodigend hart van de stad zijn er een drietal scenario’s modellen onderzocht.

In het voorkeursscenario “Hart voor Arnhem” is een goede balans gevonden tussen een optimaal aantal werkplekken, de gewenste ontmoetingsfunctie van het stadhuis, behoud en benutten van de architectonische kwaliteiten en de investeringskosten. Het monumentale hart van het stadhuis – de huidige open binnenplaats – wordt geactiveerd tot een huiskamer voor de stad waar verschillend gebruik mogelijk is en waar bestuur en bewoner bij elkaar worden gebracht. De noordelijke vleugel wordt in het voorkeursscenario optimaal heringedeeld en uitgebreid om een maximaal aantal vaste en flexibele werkplekken te faciliteren. Zowel de noordelijke als de zuidelijke vleugel, waarin de raadszaal en de bestuurskamers van B&W gesitueerd zijn, worden beter verbonden met het nieuwe hart. Hoewel de belangrijke fysieke veiligheidsscheiding tussen publiek, ambtenaren en bestuur gehandhaafd blijft, vinden de nieuwe functies een veel betere aansluiting op elkaar. Bovendien wordt het gebouw vanuit de stad zichtbaarder en toegankelijker.


SCENARIO 02A: STADSTUIN + VLEUGEL + EXTRA VLOER IN CENTRALE HAL ALLES UITNUTTEN PLUS EN GEBOUW VERBINDEN MET DE STAD/TUIN, verbeteren van de toegankelijkheid. Dus gebouw zoals het is en ‘vullen met programma’ en monumentale leegte respectvol meenemen. Begane grond onder bestuur vleugel afsluiten en luchtbrug opwaarderen tot kantoorvleugel. In de hal een extra vloer plaatsen op de tweede verdieping.

SCENARIO 01: “NIETS” DOEN Gebouw blijft zoals het is en ‘vullen met programma’ en monumentale leegte ontzien. acties: - Nieuwe werkplekken inrichten in noordvleugel - Installaties vernieuwen en verduurzamen - Inrichting aanpassen en vernieuwen

centrale hal

noordvleugel

acties: - Nieuwe werkplekken inrichten in noordvleugel en centrale hal - Installaties vernieuwen en verduurzamen - Inrichting aanpassen en vernieuwen - Invulling begane grond onder bestuurvleugel - Luchtbrug vervangen door kantoorvleugel - Extra vloer in centrale hal - Nieuwe entrees - vergoening voorplein

SCENARIO 03: OVERKAPPING PLEIN ALLES UITNUTTEN EN GEBOUW VERBINDEN MET OVERKAPPING, verbeteren van de toegankelijkheid. Dus gebouw zoals het is en ‘vullen met programma’ en monumentale leegte respectvol meenemen. Begane grond onder bestuur vleugel afsluiten en overkapping maken.

centrale hal

extra vloer

noordvleugel

acties: - Installaties vernieuwen en verduurzamen - Inrichting aanpassen en vernieuwen - Nieuwe werkplekken inrichten in noordvleugel en centrale hal - Invulling begane grond onder bestuurvleugel - Overkapping plein en inrichten als werkgebied - Vergroening voorplein - Loopbrug centrale hal

centrale hal

noordvleugel

extra loopbrug

overkapping

stadstuin

nieuwe westvleugel

invulling begane grond

invulling begane grond groen voorplein

1_optimalisatie bestaande

2 a _rondgang + bruggen

groen voorplein

3_overkapping + rondgang


extra trap verbinding noordvleugel

werklounge burgerzaal

loopbrug/werkbrug verbinding commissieruimtes

scenario 2A: Luchtbruggen

bestaand stijgpunt

open werkvloer

opgang trappenzaal

lichthof / patio

opgang trappenzaal bestaand stijgpunt

bestaand stijgpunt fietsenstalling werknemers lichthof / patio

scenario 2B: Kelder

gelijkvloers overgang noordvleugel

gelijkvloers overgang trappenzaal

rondgang opgang trappenzaal ontmoetingszone rondgang

entreezone onder loopbrug

entreezone onder zuidvleugel rondgang

scenario 3: Overkapping Binnenplaats


Het gebouw biedt een blijvend evocatieve werkomgeving die stevig geworteld is in de karakteristieke Amsterdamse haven


8 m2 per persoon bureau-werkplekken met

6 m2 per persoon

bureau-werkplekken

4 m2 per persoon

aanland- en overlegplekken

SCENARIO 1: OPTIMALISATIE BESTAANDE


Project details Naam Locatie

Vernieuwing stadhuis Arnhem Arnhem

Programma

1000 tot 1300 werkplekken, vergadercentrum, publieksbalies, horeca, bestuursvleugel, raadszaal, evenementenruimte, parkeervoorziening (fietsen en auto’s)

Oppervlakte

11.208 m2

Opdracht Periode

SO 2018

Client

Gemeente Arnhem

Team

Rick ten Doeschate, Gert Kwekkeboom, Jan Lebbink, Ingrid van der Heijden, Fernanda Romue, Agnese del Broco

Credits

Partners

Braaksma & Roos Architecten, BBN Advies, Alba Concepts

Beelden

Civic Architects, Braaksma & Roos


Civic | The Cloud Collective Donauweg 10 1043 AJ, Amsterdam info@civicarchitects.eu +31 20 846 0158 www.civicarchitects.eu

Vernieuwing Stadhuis  
Vernieuwing Stadhuis  
Advertisement