Page 1


PAVILJOEN PIUSHAVEN tilburg

Het ontvangstpaviljoen Hopliedenkade is een nieuwe openbare ruimte met restaurant aan de kop van de oude binnenhaven in Tilburg, dat tevens dient als markering voor gasten van de passantenhaven van de stad. CIVIC architects en Bright, leden van The Cloud Collective, ontwierpen een robuust paviljoen; een imposante stalen constructie die een hoogwaardige openbare ruimte toevoegt aan de stad en tegelijkertijd het restaurant huisvest. Het gebouw herbergt een bijzondere combinatie van een publieke en private functie, op een belangrijke plek in de stad. De Hopliedenkade werd gebruikt voor de graanoverslag en was In recentere tijden dĂŠ plek waar publieke evenementen georganiseerd werden. Nu is het de plaats waar het restaurant RAK de pier deelt met een publiek verhoogd plateau en een overdekte openbare ruimte. Het restaurant staat strak aan het water en biedt bezoekers een mooi uitzicht en houdt tegelijkertijd ruimte vrij, zodat de pier voor iedereen toegankelijk blijft. Het dak vormt een schuilplek voor de regen. Tegelijkertijd kunnen er nog steeds op allerlei manieren evenementen georganiseerd worden.

De vormgeving van het paviljoen is geĂŤnt op de lokale eigenschappen van de historische haven. De logge zwarte museumschepen en de robuuste bruggen vormen iconische attributen aan het havenpark. De basale hoofdvorm, de robuuste constructie, de matte zwarte gevelvlakken en de combinatie van staal en hout verwijzen naar de materialen in de omgeving. De donkere zware rand is integraal onderdeel van de draagconstructie: om de historische houten fundering niet aan te tasten zijn de kolommen 2 meter naar binnen gebracht. De overstekken worden waar nodig opgevangen met het stalen randkader. De momentvaste constructieknopen en afwezigheid van stabiliteitswanden zorgen voor een volledig vrij indeelbare plattegrond. De overgedimensioneerde constructie en robuuste knopen maken intensief publiek gebruik op het dek mogelijk. De constructie is de architectuur en vormt daarmee een krachtige toevoeging aan de Piushaven, built to last.


icoon aan kop van de haven


een publiek dek met uitzicht

stalen gezette staalplaat als borstwering


Grote glasvlakken nodigen bezoekers uit, bieden een spectaculair uitzicht vanuit het restaurant en reflecteren het water ‘s nachts.


Project details Naam Locatie

Ontvangstpaviljoen Piushaven Tilburg

Programma

Restaurant, winkel, publiek uitkijkdek, terras, aanlegsteiger

Oppervlakte

260 m2

Opdracht Periode

SO, VO, DO, BE, WE, esthetische begeleiding bouw november 2015 - october 2017

Client

Orion Projectontwikkeling, Gemeente Tilburg

Team

Jan Lebbink, Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Fernanda Romeu, Angela Solis

Credits

Partners

Gerjan Streng - Bright Urban Futures Archimedes Bouwadvies, BAM

Beelden

Stijn Bollaert, Civic Architects


Civic | The Cloud Collective Donauweg 10 1043 AJ, Amsterdam info@civicarchitects.eu +31 20 846 0158 www.civicarchitects.eu

Paviljoen Piushaven  
Paviljoen Piushaven  
Advertisement