Page 1


NEDERLANDSVLAAMS PAVILJOEN

De samenwerkende letterenfondsen van Vlaanderen en Nederland hebben twee bureaus van The Cloud Collective geselecteerd voor het ontwerp van het hoofdpaviljoen van ‘s werelds invloedrijkste boekenvakbeurs. Voor de Nederlandstalige literatuur is deze editie van de Frankfurter Buchmesse een bijzondere. Van 18 tot 23 oktober 2016 hebben Vlaanderen en Nederland samen opgetreden als eregast, en kregen ze de gelegenheid een paviljoen te bouwen op de beurs. Hier presenteren de Letterenfondsen de literatuur van Nederland en Vlaanderen, en de wijze waarop zij verweven is met andere disciplines uit de kunsten en de creatieve sector. Het thema dat de gastlanden samen hebben gedefinieerd, is ‘Dit is wat wij delen’. Het ontwerp van het paviljoen viert het gedeelde Vlaams-Nederlandse vlakke landschap en de alomtegenwoordigheid van de horizon. De horizon beëindigt het vergezicht en is een tijdloze bron voor de kunsten, volksverhalen, reizen en ontdekkingen. Het paviljoen toont de atmosferische kracht van dit horizonlandschap in de vorm van een landschappelijke salon: Een open ruimte van 1500 m2, met een bakstenen

vloer en een aantal ruim geplaatste zitmeubelen vormt het centrum van het paviljoen, omgeven door een traagdynamisch horizonpanorama. Aan de randen van de ruimte, achter en tussen het panorama, presenteren zich de verschillende bronnen en activiteiten in het paviljoen, waaronder diverse (boeken)tentoonstellingen, een auditorium, een cinema en een atelier waarin iedere dag een graphic novel geproduceerd wordt. Deze ruimtes zijn onderling gescheiden door transluscente open nissen. Deze organische museale opzet biedt de bezoekers onverwachte perspectieven op de werken, om zo nieuwe verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende bronnen en disciplines. Het paviljoen richt de aandacht van de bezoekers naar de grenzen van de ruimte, en daar voorbij. Het zoekt naar een open ‘common ground’, waar bezoekers in vrijheid dwalen, ontmoeten, interpreteren en reflecteren, in een architectuur die eerder een belevingsruimte dan een bouwwerk is.


Deze organische museale opzet biedt de bezoekers onverwachte perspectieven op de werken, om zo nieuwe verbanden te kunnen leggen tussen de verschillende bronnen en disciplines.


Project details Naam Locatie

Ehregast paviljoen Frankfurter Buchmesse (D)

Programma

Theater, expositie, VR-experience, cinema, boeken winkel, cafe

Oppervlakte

2.200 m2

Opdracht Periode

SO, VO, DO, routeontwerp, tentoonstellingsontwerp, bouwbegeleiding, afbouw, productontwikkeling 2016

Client

Nederlands en Vlaams Letterenfonds

Team

Gert Kwekkeboom, Rick ten Doeschate, Ingrid van der Heijden, Jan Lebbink, Joris Lipsch, Angela Solis, Fernanda Romeu, Sem Holweg

Credits

Partners

TCC Civic & Matters, Arup, Uniplan

Beelden

The Cloud Collective, Stijn Bollaert


Civic | The Cloud Collective Paul van Vlissingenstraat 8c 1096 BK Amsterdam info@civicarchitects.eu +31 20 846 0158 www.civicarchitects.eu

Buchmesse Paviljoen  
Buchmesse Paviljoen  
Advertisement