__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


m www.merceriacasasnovas.co


Núm.

ciutadella de franc

MAIG 2021

Els vulnerables: «Show me the money», però! Durant la pandèmia ens hem fet un tip de veure com la població més vulnerable ens servia d’excusa gairebé per a tot. Abans i tot de la pandèmia, diria. Sempre, ben probablement. Sembla que ha estat molt bo de fer culpabilitzar-los de tot allò dolent que ens passava i dibuixar damunt la seua esquena una diana feta de prejudicis i llocs comuns que no fan altra cosa, com és habitual, que estigmatitzar-los. La gent gran, els immigrants, els joves. Els pobres, en definitiva. Els mitjans de comunicació tenen, en aquest sentit, una gran responsabilitat. La tenim, ara i sempre. És habitual trobar a les pàgines dels diaris més generalistes, encara que també als digitals, tot de noves paraules (habitualment en anglès, of course) que volen presentar-nos noves tendències de vida i nous costums que sembla que fan modern però que no cerquen altra cosa, en realitat, que normalitzar una terrible precarietat cada vegada més generalitzada. En parlava no fa gaire na Marta Rojals a Vilaweb. El coworking serveix per redibuixar un estat de coses que no permet a les empreses disposar d’un espai propi on desenvolupar la seua feina. El molt guai i molt trempat coliving amaga una necessitat desesperada: no poder aspirar a altra cosa que a compartir pis. El job hopping, o sigui, allò d’anar canviant de feina tot seguit, vol posar cotó sobre un problema gairebé estructural al nostre país que té a veure amb la precarietat del mercat laboral. Açò sí, ens ho venen com un luxe modern, clar. Les trebacances, allò de fer feina tothora i no poder-ho deixar ni tan sols quan ens arriben les vacances,són tot un èxit entre els autònoms i els becaris en règim de semiesclavatge. El nesting és la nova troballa de bon rotllo que ens ha regalat la premsa benestant (la veu obedient dels que de ver comanden), amb l’ajuda indefugible dels amplificadors idiotitzants que són les xarxes socials. Fa referència a tota aquella gent a qui es veu que li agrada molt no sortir de casa en tot el cap de setmana. Per relaxar-se i per netejar l’esperit, diuen. S’han de tenir quadrats! Perquè no tenen res per gastar, amaguen. El friganisme vol vestir amb roba endiumenjada la tragèdia sense nom que hi ha darrere la gent que es veu obligada a cercar alguna cosa per menjar entre els contenidors dels supermercats. Per suposat, aquest horror ens és presentat com una nova dieta hipster que fa mudat i que t’ajuda a cavalcar al capdamunt de les noves tendències. En conjunt, és tot un new speak orwellià que ajuda a disfressar allò que d’altra manera ens hauria de fer caure la cara de vergonya. O sigui, la nova normalitat. / D.P.B.

Coberta: Crida! (fotografia)

Hi col·laboram: Jaume Fedelich - Antoni Bonet Joan F. López Casasnovas Dan Piris Basden - Marga Bonet Pilio Piris - Rafel Carretero Dipòsit legal: ME - 17 - 1998 Textos en català revisats per: Servei d’Assessorament Lingüístic del CIM Ho editam: Eliteprint S.L. Fa la maquetació: Dan Piris Basden Ciutadella de Franc Carrer República Argentina, 58 07760 Ciutadella de Menorca Tel. 971 38 40 86

www.ciutadelladefranc.com Revista associada a:

Informació general i col·laboracions

info@ciutadelladefranc.com T. 971 38 40 86 Publicitat

publicitat@ciutadelladefranc.com T. 639 347 175 CIUTADELLA DE FRANC ÉS UN MITJÀ PLURAL I NO HA DE COMPARTIR, NECESSÀRIAMENT, LES OPINIONS DELS SEUS COL·LABORADORS.


ELS VINS, ELS CELLERS

GUIA DE BARS I RESTAURANTS MENJA I BEU DE GUST EN ELS MILLORS LOCALS DEL TEU ENTORN

Moltes vegades ens passa, amb el món dels vins que els que som més o manco profans en la matèria ens deixam endur per modes, noms populars d’algunes denominacions d’origen o de bodegues, pels preus (a vegades inflamats, en què sempre donam per suposat que més car vol dir més bo), etc. Tanmateix, el món del vi ha patit durament el període pandèmic que encara vivim i, si la butxaca ens ho permet, no és mala idea fer un pensament i donarnos entre tots un cop de mà. Hi ha molts bons professionals, a les botigues especialitzades i als restaurants, que ens poden aconsellar amb gran mestratge a l’hora de poder gaudir del vi que més i millor s’adapti als nostres gustos. Anar una mica més enllà dels territoris transitats (els cellers i les D.O. tan massegats) i travessar algunes fronteres noves.


OISHII L’any 2019 es publicà, al segell Satori Ediciones, el que deu ser un dels millors volums editats al voltant de la gastronomia japonesa. El seu títol és Oishii, que vol dir, literalment, deliciós, i du per subtítol un molt explícit Diccionario ilustrado de gastronomía japonesa. El seu autor és Roger Ortuño, sommelier de sake (kikisakeshi). Es tracta d’un volum de poc més de 300 pàgines que compta amb més de 2.000 definicions al voltant de la gastronomia nipona i amb 360 fotografies que ho il·lustren. Les definicions són de tot tipus i fan referència als ingredients i a les preparacions, però també a les tradicions, als estris culinaris que es fan servir, les begudes, tot d’anècdotes i les seues transcripcions en kanji i en kana, etcètera. Cal advertir que no es tracta d’un receptari; és un diccionari de consulta, encara que darrere de moltes definicions podrem trobar petites històries i anècdotes que ens ajudaran a contextualitzar tot aquest coneixement, diguem-ne, més pur. En resum, podríem dir que és una mena de bíblia per als amants de la cultura i la gastronomia del Japó, aquell país tan llunyà però que, d’alguna manera, alguns veuen tan pròxim. També és molt útil per a aquelles persones que estudien l’idioma japonès. Ortuño ens explica com diferenciar entre els moltíssims tipus de sake que hi ha; ens fa conèixer més de prop els dolços tradicionals d’aquella gastronomia, més enllà dels mochi, tan coneguts, com ara els nerikiri, els suama o els unryu. Segur que aquest llibre podrà satisfer els cervells dels amants de la cultura japonesa, en especial de la seua gastronomia, però també ho pot fer amb aquelles persones que tenguin qualsevol tipus de curiositat i interès. A ca nostra, ja té el seu lloc al prestatge.


PICO DE GALLO Una de les salses d’acompanyament més conegudes de la gastronomia mexicana és aquest pico de gallo. No en podríem dir ben bé una salsa. És més aviat un guarniment fresc i saborós amb què, sens dubte, podem acompanyar tot de preparacions típiques d’aquella gastronomia deliciosa però que, fet i fet, també podem incorporar al nostre receptari, atesa la seua versatilitat. Hi ha qui diu que aquest nom prové de la forma que té el chile serrano, que recordaria el bec d’un gall. Però també hi ha altres versions, com ara que la gent el solia consumir pessigant els trossos de verdura amb els dits, com un gall que picoteja. Tanmateix, és un guarniment molt bo de preparar. Necessitarem: dues tomàtigues madures, una ceba morada (o blanca, si no en trobam), una mica de pebre coent fresc (si és chile serrano o chile jalapeño més que bé; si no, el que puguem aconseguir), un petit manat de coriandre, suc de llima i sal. Agafam les tomàtigues i les tallam en trossets petits. Si pot ser, mirarem de treure’n prèviament les llavors i deixar només la carn. Les reservam, picam finament la ceba i ho afegim. Tallam el coriandre anant amb compte de no aixafar-lo. Tallam també el pebre coent que haguem pogut aconseguir. Si no us agrada el coent, no en poseu. Hi ha qui, si no en té de fresc, fa una micona de trampa afegint-hi unes gotes de salsa coent. Hi afegim un polsim de sal al gust i ho remenam bé. Arribats aquí és hora d’esprémer el suc de la llima. Ho tornam a remenar i ja ho tindríem llest. Com sol passar, hi ha moltes variants d’aquesta recepta. Per exemple, hi ha qui hi posa una mida d’all picat, qui hi afegeix un raig d’oli d’oliva per a un guarniment més untuós o qui hi afegeix una mica d’alvocat.


TATAKI DE TONYINA Ingredients per a 2 persones: 200/300 g de tonyina 10 g de gingebre fresc 10 dl de salsa de soja 5 g de sucre 5 dl de mirin Sèsam blanc i sèsam negre

Per acompanyar: 6 crestes japoneses (gyoza) Alga wakame Salsa maonesa Rave japonès (wasabi) en pols o en pasta

Hem optat per preparar aquest tataki amb un marcat accent japonès. Primer de tot cal marinar la tonyina prèviament descongelada (un tall de tonyina de bona qualitat d’uns 3 cm de gruix), la qual cosa farem incorporant-hi la salsa de soja, el mirin, el sucre i una mica de gingebre ratllat. Ho deixarem reposar en un bol o en una carmanyola durant un mínim de 20 o 30 minuts. Anirem voltant el tall de tonyina per tal que la preparació impregni bé tots els costats. Per una altra banda prepararem els acompanyants: podem agafar crestes congelades i seguir les instruccions del fabricant. Un altre dia parlarem de com fer-les a casa. L’alga wakame només s’ha de deshidratar i tallar finament. Després la tremparem al gust. Per altra banda, agafarem una mica de maonesa i hi afegirem una mica de rave japonès (wasabi) i ho remenarem bé, controlant el punt coent. Tanmateix, podem agafar l’acompanyament que ens agradi més. Agafarem la tonyina i la marcarem en una planxa o en una paella amb una mica d’oli de sèsam, devers 10 segons per cada costat. Finalment, la tallam en filets i l’emplatam, decoram la tonyina amb els grans de sèsam lleugerament torrats. Bon profit!


TELÈFONS D’INTERÈS

EMERGÈNCIES SANITÀRIES EMERGÈNCIES GENERALS Creu Roja Clínica Menorca Canal Salat Geriàtric Bombers Guàrdia Municipal Policia Nacional Guàrdia Civil Ajuntament Casa de Cultura Museu Mpal. Pavelló d'Esports C. I. de Menorca Ca sa Millonària Seg. Marítima Inf. Toxicològ. Avaries Aigua Avaries Electricitat Aeroport

061 112

971 38 19 93 48 05 05 48 01 12 48 01 00 38 08 09 38 07 87 38 10 95 38 02 99 38 10 50 48 40 25 38 02 97 48 08 78 38 15 33 48 06 04 900 20 22 02 915 62 04 20 971 48 23 24 902 534 902 971 15 70 00

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Dissabte Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diumenge Dilluns Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte Diumenge Dilluns

PLAÇA NOVA OLEO MOLL LÓPEZ-FONT CASTANY MARCH MOLL MARTÍ SUREDA PLAÇA NOVA OLEO MOLL LÓPEZ-FONT CASTANY MARCH CAVALLER MARTÍ SUREDA PLAÇA NOVA OLEO MOLL LÓPEZ-FONT CASTANY MARCH CAVALLER MARTÍ SUREDA PLAÇA NOVA OLEO CAVALLER LÓPEZ-FONT CASTANY MARCH CAVALLER

1 2 3 4 5

Dimarts Dimecres Dijous Divendres Dissabte

MARTÍ SUREDA PLAÇA NOVA OLEO MOLL LÓPEZ-FONT

MAIG

PLAÇA NOVA P. FEDERICO PAREJA C/ EIVISSA, 50 C/ JERÒNIA ALZINA, 5 C/ TRES ALQUERIES,6 PLAÇA JAUME II C/ EIVISSA, 50 PLAÇA DES PINS PLAÇA NOVA P. FEDERICO PAREJA C/ EIVISSA, 50 C/ JERÒNIA ALZINA, 5 C/ TRES ALQUERIES,6 PLAÇA JAUME II PLAÇA CATEDRAL PLAÇA DES PINS PLAÇA NOVA P. FEDERICO PAREJA C/ EIVISSA, 50 C/ JERÒNIA ALZINA, 5 C/ TRES ALQUERIES,6 PLAÇA JAUME II PLAÇA CATEDRAL PLAÇA DES PINS PLAÇA NOVA P. FEDERICO PAREJA PLAÇA CATEDRAL C/ JERÒNIA ALZINA, 5 C/ TRES ALQUERIES,6 PLAÇA JAUME II PLAÇA CATEDRAL

JUNY

PLAÇA DES PINS PLAÇA NOVA P. FEDERICO PAREJA C/ EIVISSA, 50 C/ JERÒNIA ALZINA, 5

VACANCES: Del 3 al 9 de maig, CAVALLER Del 24 al 30 de maig, MOLL

TEL. 971 38 06 95 TEL. 971 38 09 35 TEL. 971 48 18 81 TEL. 971 38 20 62 TEL. 971 48 12 76 TEL. 971 38 27 56 TEL. 971 48 18 81 TEL. 971 38 03 94 TEL. 971 38 06 95 TEL. 971 38 09 35 TEL. 971 48 18 81 TEL. 971 38 20 62 TEL. 971 48 12 76 TEL. 971 38 27 56 TEL. 971 38 00 83 TEL. 971 38 03 94 TEL. 971 38 06 95 TEL. 971 38 09 35 TEL. 971 48 18 81 TEL. 971 38 20 62 TEL. 971 48 12 76 TEL. 971 38 27 56 TEL. 971 38 00 83 TEL. 971 38 03 94 TEL. 971 38 06 95 TEL. 971 38 09 35 TEL. 971 38 00 83 TEL. 971 38 20 62 TEL. 971 48 12 76 TEL. 971 38 27 56 TEL. 971 38 00 83 TEL. 971 38 03 94 TEL. 971 38 06 95 TEL. 971 38 09 35 TEL. 971 48 18 81 TEL. 971 38 20 62

Del 7 al 20 de juny, OLEO

Per a adults que vulguin treballar pel seu compte en un entorn dedicat a la pedra. Dies i horaris a acordar. 19.30 h Cineclub: «Entre nosotras», al Teatre des Born.Més informació a www.teatredesborn.com També el dijous dia 6. Divendres 7 de maig Dimecres 5 de maig Lithica VISITA GENERAL. Obert matí i capvespre: de 09.30h a 14.30h i de 16.30h a la posta de sol (diumenge tarda tancat). Recordam el Passi Personal Anual i els preus especials per als residents a Menorca. Tallers de marès a Lithica (3 modalitats): En família, per descobrir la pedra i les eines i provar la talla per a adults o tàndems familiars d’adult + fillet. Cada dissabte, de 09.30h a 11.30h. Escultura, per practicar i explorar la nostra creativitat amb la pedra. Per a adults (principiants o iniciats). Els dimecres i divendres, de 09.30h a 11.30h. Obert, sense professor.

20.00 h Els novíssims del Jazz, al Teatre des Born. New Blue Gong Jazz Quintet i Café Olé Trio. Activitat dins el Menorca Jazz Festival 2021. Més info i venda d'entrades a www.teatredesborn.com 20.00 h Presentació del nomenament de Menorca Regió Europea de la Grastronomia, al Cercle Artístic. A la Sala Jeròni Marqués del Cercle Artístic. En col·laboració amb l'entitat Fra Roger. Acte gratuït amb inscripció prèvia fins al dia 6 de maig a les 22.00 h (gerència@cercleartistic.com) Dissabte 8 de maig 20.00 h Pere Arguimbau Trío, al Teatre des Born


Activitat dins el Menorca Jazz Festival 2021. Més info i venda d'entrades a www.teatredesborn.com

Pere Arguimbau Trio Diumenge 9 de maig 9.30 h Som Talaiòtics 2021: visita a Sant Agustí. Què ens uneix i què ens separa amb la cultura talaiòtica? Cal apuntar-s’hi amb uns dies d’antelació a la web https://www.gobmenorca.com/inscripcioexcursio o trucant al telèfon 971 35 07 62. Dimecres 12 de maig 19.30 h Cineclub: «Sólo las bestias», al Teatre des Born.Més informació a www.teatredesborn.com També el dijous dia 13. Divendres 14 de maig 20.00 h Presentació del llibre El treball ciclopi de dos historiadors, al Cercle Artístic. A càrrec del seu autor Valentí Valenciano. Presenta: Miquel Anglada, editor. Organitza: Cercle Artístic. A la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. Acte gratuït amb inscripció prèvia fins al dia 13 de maig a les 22.00 h (gerència@cercleartistic.com) 20.30 h «Bernat», comèdia al Teatre des Born Més informació i venda d'entrades a la pàgina web www.teatredesborn.com Dissabte 15 de maig 11.00 h Olors i perfums a la romana, al Museu de Menorca. Adreçat a joves a partir de 8 anys. Places limitades. L’activitat és gratuïta i cal inscripció prèvia telefonant al 971 350 955 o escrivint a l’adreça electrònica: museu@museudemenorca.com 20.00 h Presentació del llibre Cuadernos perdidos de Japón (Candaya), al Cercle Artístic. A càrrec de la seva autora Patricia Almarcegui. Presenta: Pere Ortín (director de Altaïr Magazine). Organitza: Cercle Artístic. A la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. Acte gratuït amb inscripció prèvia fins al dia 13 de maig a les 22.00 h (gerència@cercleartistic.com) 20.00 h Guiem Soldevila amb «Metaphora», al Teatre des Born. Més informació i venda d'entrades a la pàgina web del teatre www.teatredesborn.com Diumenge 16 de maig 11.00h Tast sensorial de formatges i cerveses, al Museu de Menorca. Activitat per adults duta a terme dins el marc del Dia Internacional dels Museus. Places limitades. Preu: Activitat gratuïta amb el cost de l'entrada (4€/3€) Cal inscripció


prèvia a museudemenorca.com. També es pot fer inscripció a museu@museudemenorca.com o cridar al 971 350 955 Dimecres 19 de maig 19.30 h Una destral gallega trobada a Menorca per Flaquer? Conferència on line, a càrrec de Rafael Rodríguez, arqueòleg de la Dip. de Pontevedra. Cal inscripció prèvia: museudemenorca.com. També es pot fer inscripció prèvia al correu museu@museudemenorca.com i us facilitarem l'enllaç de Zoom Dimecres 19 de maig

21.00 h María Toro Quartet, a l’Auditori de Ferreries. Taquilla General: 24.00 €, Socis i Escoles de Música: 18.00 €. Anticipades General: 20.00 €, Socis i Escoles de Música: 16.00 €. Activitat dins el Menorca Jazz Festival 2021. Més informació a la web de Jazz Obert www.menorcajazzfestival.com Dissabte 29 de maig Festival multidisciplinari Amalgama Kids. Cap de setmana del 29 i 30 de maig, al Pla de Sant Joan de Ciutadella. Organitza Junts as Pla, juntament amb altres entitats de Ciutadella. El festival vol ser un homentage a tot el món de la infància, que fou privat del contacte amb l’exterior durant el confinament. Tindrà lloc a diferents horts del Pla de Sant Joan.

19.30 h Cineclub: «Para Sama», al Teatre des Born. Més informació a la web www.teatredesborn.com També el dijous dia 20. Divendres 21 de maig 20.00 h Presentació de les Trobades & Premis Mediterranis Albert Camus de Menorca, al Cercle Artístic. A càrrec de Sandra Maunac, directora del projecte. Conferència L’art no és una diversió solitària a càrrec de Josefina Salord Ripoll. Organitza: Trobades & Premis Albert Camus Menorca. Col·labora: Cercle Artístic. A la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. Acte gratuït amb inscripció prèvia fins al dia 20 de maig a les 22.00 h (gerència@cercleartistic.com) Dissabte 22 de maig 20.00 h «Orinoco», al Teatre des Born. Espectacle en castellà. Més informació a la pàgina web www.teatredesborn.com Diumenge 23 de maig 19.00 h «La resistencia de lxs invisibles», al Teatre des Born. Més informació a la pàgina web www.teatredesborn.com Dimecres 26 de maig 19.30 h Cineclub: «Otra ronda», al Teatre des Born Més informació a la web www.teatredesborn.com També el dijous dia 27. Divendres 28 de maig 20.00 h Conferència sobre Les grans emergències, al Cercle Artístic. A càrrec de Joan Pol. Organitza: Cercle Artístic. A la Sala Jeroni Marquès del Cercle Artístic. Acte gratuït amb inscripció prèvia fins al dia 27 de maig a les 22.00 h (gerència@cercleartistic.com) María Toro

Jazz didàctic amb: Ja res té sentit a les 11.00 h, les 12.00 h i les 13.00 h al Hort d’en Branson, Pla de Sant Joan de Ciutadella. El repertori està adaptat a les necessitats i sobretot a la comprensió dels més menuts de la casa. Taquilla General: 5.00 €; Anticipades General: 3.00 €. Activitat dins el Menorca Jazz Festival 2021 i dins el festival Amalgama Kids. Més informació a la web de Jazz Obert www.menorcajazzfestival.com 20.00 h «Nua (radiografia d'un trastorn)», al Teatre des Born. Més informació a www.teatredesborn.com Diumenge 30 de maig 12.00h Tast de cervesa «talaiòtica», al Museu de Menorca. Presentarem la nova cervesa «Talaiòtica». Activitat per adults. Places limitades. Cal inscripció prèvia a museudemenorca.com. També es pot fer inscripció a museu@museudemenorca.com o cridar al 971 350 955 Dissabte 5 de juny 9.30 h Mercat de Plantes, a Lithica. Plantes medicinals del món i de Menorca. Per comprar, conèixer i comentar les curiositats i els usos de les plantes. Cada 1er dissabte de mes, de 09.30h a 13.30h 11.30 h La Ruta Dels Laberints, a Lithica. Passeig guiat amb Anna Bagur. Per descobrir el món de les pedreres pas a pas, en un passeig pels camins i els laberints de s’Hostal. (cada 1er dissabte de mes). 18.00 h Balkan Paradise Orchestra, a Sa Colàrsega, Pla de Sant Joan de Ciutadella. Taquilla General: 12.00 €, Socis i Escoles de Música: 10.00 €. Anticipades General: 10.00 €, Socis i Escoles de Música: 8.00 €. Activitat dins el Menorca Jazz Festival 2021. Més informació a la web de Jazz Obert www.menorcajazzfestival.com


COL·LAPSE Joan F. López Casasnovas 18 de març de 2021

1.‘Síndrome caracteritzada per un descens ràpid de la tensió arterial acompanyada d’insuficiència circulatòria aguda perifèrica’. 2 ‘Paralització provisional de les activitats econòmiques, polítiques, etc.’ Amb aquesta sola paraula, defineix Santiago Vilanova la situació del nostre planeta davant l’emergència climàtica en un llibre que aproxima el lector a aquesta realitat, que molta gent, en una suïcida tàctica de l’estruç, no vol reconèixer. L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse (Ed. 62). Hi ha una gran desinformació sobre el tema i l’antídot per combatre-la( de vacunes, contra el canvi climàtic no n’hi ha), és prendre’n consciència tot fent cas al que ens adverteixen inequívocament els científics i actuar en conseqüència des de la societat per reclamar una nova governança que freni, si més no, la marxa cap al precipici. Aquesta seria una autèntica revolució. La pressió sobre els recursos hídrics, la situació dels espais naturals, la pèrdua de posidònia als fons marins i de la biodiversitat amb l’empobriment de la flora i la fauna, la pujada del nivell del mar i la fusió de les glaceres, la contaminació de l’aire, el deteriorament de la fertilitat dels conreus, la desforestació, els residus nuclears, els plàstics, etc., tot acondueix a un panorama apocalíptic d’ací a la segona meitat d’aquest segle. Que ho negui la ultradreta (des del trumpisme, de Bolsonaro a VOX), que ho banalitzi la dreta sistèmica i que les esquerres institucionals no en parlin gaire no pot ocultar allò que ja és una obvietat amb manifestacions com la irrupció de fenòmens meteorològics cada cop més violents o les malalties que se’n deriven més o menys localitzades o a nivell mundial com la pandèmia del Covid, malsons que han vingut per quedar-se. Què fer? El periodista i expert en medi ambient,

Entost de la militarització del món, que costa mils de milions de dòlars als eraris públics, la governança global hauria de dedicar tots els esforços mundials a salvar el planeta. Però també cadascú de nosaltres, com a consumidors, podríem, junts, esdevenir palanques de canvi (...)

Vilanova no es queda, però, en les apel·lacions generals a la societat civil, als poders nacionals, al govern mundial (tan necessari com inexistent); proposa també mesures concretes. És ben possible que les polítiques anomenada de “transició energètica” no quedin circumscrites a un departament governamental sinó que informin tota l’acció de govern. Per exemple, no té sentit que les competències en agricultura, energia i territori estiguin repartides per diferents departaments i quan es parla de sobiranisme, democràcia i dret a decidir, és cabdal en l’actual conjuntura, que nacions sense Estat, com la nostra, tenguin veu i vot en decisions que afecten el territori propi “per poder negociar de tu a tu el repartiment dels fons europeus”, gestionar la producció d’energies alternatives i acabar amb la dependència de les energies fòssils i les nuclears. No és de rebut que una illa com Menorca no compti amb el control i gestió dels seus propis recursos hídrics. Entost de la militarització del món, que costa mils de milions de dòlars als eraris públics, la governança global hauria de dedicar tots els esforços mundials a salvar el planeta. Però també cadascú de nosaltres, com a consumidors, podríem, junts, esdevenir palanques de canvi per obligar empreses i polítics a redreçar la situació. El temps de fer-ho possible s’escurça: hi queda poqueta arena al rellotge que marca l’irreversible.


Torre d’en Quart. Maig de 1996


TANMATEIX Pilio Piris

Tanmateix, l’agulla i el verí ens havien pres la vida. Només quedàvem tu i jo al món, i la lluna. Ja no ensumàvem l’olor agra del pus de les ferides. A les palpentes, vàrem entrar dins l’habitació i encenguérem l’espelma de damunt el caixó que feia de tauleta. Encara que no ho sabíem, ens havíem allunyat tant del món que tot s’havia fet una estepa més enllà de les poàcies i del vol de les gavines, ja érem apàtrides en una terra inhòspita plena de monstres tèrbols, caminant entre els vius i els morts.

vàrem seguir despullant-nos. Junts ens arrencarem els ulls de la cara, les orelles i el nas, les ungles, la pell del cos, la carn, el cor i el fetge, les venes una a una i els ossos, tot va quedar col·locat a damunt el llit, en ordre.

El món se’ns havia fet petit, previsible, sabedors que el destí seria eixut i fatídic, només l’univers que vèiem per la finestra ens donava esperança.

Vivíem amb l’ai al cor, érem víctimes, sabedors que el món té dues ribes i nosaltres caminàvem per l’equivocada. La boira no ens deixava veure si hi havia algun pont per travessar a l’altra banda.

Primer vàrem embolicar l’herba, aspirant el fum molt lentament, mentre la lluna guaitava pel forat de la tarja. Després la sang va brollar, l’agulla travessava la pell i la vena i el foc ens va omplir els cossos. La llum de l’espelma va començar a tremolar i la lluna es va amagar darrere un núvol negre. Tots dos ens despullàrem. Tu et vas treure la camisa, no duies sostenidors, els pits encara s’aguantaven ferms en un cos que ja s’anunciava decaigut. Vas deixar la camisa damunt del llit, amorosament. Et van lliscar els pantalons curts cames avall, tampoc duies calces, el sexe havia perdut quelcom del delit amb què tu el cuidaves. Jo em vaig despullar de roba, la vaig plegar al costat de la teva, sobre el llit, i tots dos ens varem mirar visiblement nus de qualsevol vestimenta. Tanmateix la nuesa no ens va fer prou lliures i

Lleugers, a la llum de l’espelma havíem desbastit els nostres cossos i el nostres esquelets que amenaçaven runa. Amb els cossos desballestats damunt del llit, invisiblement ens abraçàrem esperant la resurrecció de la carn, lliure del verí.


19 | CdF


Les pensions públiques EN EL PUNT DE MIRA (2a part) Rafel Carretero

EXCUSES FINANCERES És molt freqüent, avui dia, sentir comentaris com «nosaltres ja no en tindrem, de pensions», «ens haurem de jubilar amb setanta anys» o «Espanya gasta molt en pensions, això és insostenible». I altres diu: «Jo ja ho tenc aclarit, m’he fet un pla de pensions al banc». El finançament del sistema de pensions públics a Espanya ja va néixer limitat per una dèbil correlació de forces existent entre les rendes del treball i de capital i signada al Pacte de Toledo, on es va «acordar» que les pensions només es podien finançar mitjançant les cotitzacions. En contra del que es creu, no és obligatori que les pensions es financin únicament i exclusivament amb cotitzacions. És una decisió política i només passa a 8 dels 28 països de la Unió Europea (entre ells, Espanya); als altres 20 països, el finançament de les pensions es complementa amb altres fonts: beneficis empresarials, plusvàlues, dividends, impostos i qualsevol altra font de finançament que els governs trobin adient. A més, a molts països no separen la caixa de la Seguretat Social dels Pressupostos Generals de l’Estat, com es fa a Espanya. Aquesta separació és un muntatge i es va fer a posta per crear un sentiment d’alarma quan la caixa de la Seguretat Social es buida i un silenci mediàtic quan en sobren i es passen recursos als Pressupostos Generals de l’Estat. Tenir pocs doblers a la butxaca esquerra per crear angoixa i acte seguit passar-li doblers de la butxaca de la dreta. Al final, les dues butxaques són de l’Estat. Per què no hi ha una caixa de Defensa? O d’Educació? Per què no hi ha un Pacte de Palma sobre

despesa sanitària? Per què a Espanya no hi havia Seguretat Social i per tant tampoc pensions abans de l’any 1900? No hi havia cap «problema demogràfic», la gran majoria de la població era jove i tampoc hi havia molts de jubilats per treballador. Tot i així, la majoria de persones majors, quan ja no podien treballar, vivien en la pobresa. Com que el finançament de les pensions està «limitat» al volum de les cotitzacions, els factors que fan que puguin augmentar o disminuir són els següents: taxa d’atur, nivell salarial, distribució de la renda, extensió de l’economia submergida, qualitat de l’ocupació, productivitat del treball... I per resumir-ho en una sola paraula, el que realment fa perillar el sistema de pensions públic és la desigualtat. Fa dècades que el pes dels salaris en el total de la renda nacional disminueix a favor de la rendes de capital. Any rere any, i d’una manera inexorable, els salaris tenen una porció del PIB cada vegada menor. Sembla que el sistema esdevindrà insostenible per raons politicoideològiques i no tècniques o econòmiques, i concretament per una enorme desigualtat en la redistribució de la renda i la riquesa. Han dinamitat el sistema amb reduccions discrecionals de cotitzacions socials i amb polítiques d’austeritat i reformes laborals que han disparat l’atur i han disminuït els salaris. Recordem que a Espanya fa dècades que la taxa d’atur és de dos dígits, actualment d’un 16 %, i la taxa d’atur juvenil de més d’un 40 %, la més alta de l’OCDE. Aquestes dades s’han normalitzat i ens limitam a posar el cap davall l’ala. El més trist és que alguns pensin que això és culpa dels aturats que no s’esforcen prou, o de la ro-


botització, o que és un fenomen natural, com si fos un cap de fibló que hem d’aguantar i ja passarà. EN CONCLUSIÓ: Hi ha una operació mediàtica a gran escala per atemorir els ciutadans i també per intentar deteriorar al màxim possible les pensions públiques mitjançant reformes que han provocat que les prestacions siguin menors, fent que hagin anat perdent el suport social, amb l’objectiu que els ciutadans contractin el major nombre possible dels anomenats plans de pensions privats. La campanya de por està funcionant, i el nombre de plans de pensions privats contractats continua creixent. Però quina solvència tenen aquests plans de pensions privats? Garanteixen una quantitat certa i suficient en el moment de la jubilació? Si un 70 % de les llars espanyoles tenen dificultats per arribar a final de mes, com podran finançar un pla de pensions privat? Quina és la raó que un sistema públic de pensions no sigui sostenible i un de privat, en què els bancs cobren comissions i col·loquen el doblers als mercats financers, sí que ho sigui? Darrere les alarmes que es llancen constantment sobre el futur de les pensions hi ha massa fum i un intent real d’afavorir les entitats financeres que volen gestionar en el seu exclusiu benefici l’estalvi dels treballadors. Hem de recordar que les pensions públiques mouen més de 150.000 milions d’euros cada any. Per finalitzar, no és cert que el sistema de pensions espanyol sigui generós, tot al contrari. Espanya dedica el 10,9 % del PIB a les pensions, mentre que la mitjana de la Unió Europea és del 12,4 % i hi ha països que gasten encara més, com

França (un 13,8 %), Àustria (un 14 %) i Itàlia (un 16,2 %). El 70 % de les pensions pagades no superen els 1.000 euros mensuals. El 20 % de les pensions contributives i la totalitat de les no contributives estan per sota del llindar de la pobresa. Sembla que les pensions públiques continuaran deteriorant-se arran de les reformes anunciades, de manera que repercutiran negativament en la ja altíssima taxa d’atur. És a dir, si cada vegada hi ha més jubilats i a més cobren menys, no consumiran tant en comerços i empreses, i reduiran l’activitat i el nivell d’ocupació en l’economia. Es crearà, d’aquesta manera, un cercle viciós de deteriorament de pensions, salaris i d’augment de la taxa d’atur. Sembla que, tot i els avenços científics, tecnològics i productius del segle XXI en matèria de pensions, estam tornant més de dos-cents anys enrere, quan no hi havia pensions públiques i el 75 % de la gent gran vivia en la pobresa.


La natura i EL CANT DE LES PERDIUS Antoni Bonet

A tota la gent que ha viscut al camp, quan ve l’entrada d’estiu, li venen a la memòria, aquells fosquets i matins, quan es pot respirar l’aire pur de la natura i un es pot considerar un privilegiat si l’oratge li deixa sentir l’inconfusible cant de les perdius, que a partir del mes de maig ja canten i marquen el seu territori.

les plantes ho agreixen i fins i tot el color del camp queda més net. Però si plou dins el maig, llavors és tot al contrari, perquè tant l’herba com els sembrats ja es troben en una fase molt avançada i no els dona benefici, i també és un perjudici per als nius dels aucells i les llorigueres dels conills, si plou molt és clar.

En aquell temps, ja fa una partida d’anys, quan encara es podia anar pertot i no es trobaven tantes barreres tancades amb clau, cada any, entre el mes d’abril i Sant Joan, solia fer sortides al camp i anava a diferents indrets, perquè aquesta temporada, si les pluges han estat abundoses, la natura ofereix un espectacle meravellós, sobretot a la sortida i la posta del sol. Són aquests moments puntuals del dia els més encertats per contemplarla, ja que els seus colors canvien.

A totes aquestes coses n’hi podria afegir més, però ara voldria fer un comentari sobre el cant de les perdius, perquè, tant si volem con no, va molt lligat amb la natura, cosa que vaig poder comprovar en una de les sortides esmentades. Era a principis de maig, dins una marina de la part del nord del terme de Ciutadella, just a sortida de sol. En aquest indret hi ha dues alzines grosses. Allà em vaig asseure i podia veure sense ser vist, mentre contemplava l’anar i venir dels pardals.

Aquestes coses no es poden veure sempre igual, perquè basta que el dia neixi o mori amb vent o nuvolat que llavors, com dic, els colors canvien totalment i el camp barata de vestit. La natura té coses molt curioses que la gent del camp coneix i sap destriar. Per exemple, si plou dins el mes d’abril, vertaderament cada gota val per mil,

És molt curiós repassar amb calma i quietud el costumari dels aucells. Els pardals, com tots sabem, tenen molt poca vergonya, són capaços d’anar a fer el niu a qualsevol banda: alzines, teulades, finestres figurades, que no s’obren mai... açò són els seus punts més indicats, i rares vegades es malmetrà el seu niu, perquè hi traginen prou trastos, i ja pot ploure que no es banyaran. Un altre aucell que també la sap molt llarga és el capsoti. Aquest no fa niu mai, es val d’un altre niu abandonat o en fa fora els habitants, com caderneres o vitracs, sempre els més dèbils, i si veu un milà atalaiar pel seu entorn, fan tot el que saben per fer-lo fora. Aquest aucells són malcriats fins a l’últim punt. Mentre estava pensant en tot açò, de no gaire enfora em va arribar el típic i característic cant de les perdius, que en aquella hora i gràcies a la quietud que hi havia dominava per damunt tota la piuladissa dels altres aucells. És tanta la seua influència en la natura, que fa aguantar la respiració per escoltar-


lo. A les darreries d’abril i fins a finals de maig es quan les perdius del camp s’arrepleguen per formar les parelles, preparar els nius, pondre els ous i criar. Per aquest motiu, a qualsevol hora es poden sentir cantar, però la millor és la del matí o del fosquet. De vegades es troben enfora unes de les altres, però per mitjà dels seus cants d’amor s’atraquen, i llavors solen destacar les baralles entre els mascles per escollir la seva femella i marcar el seu territori de cria i convivència. Tot açò que he explicat, fa uns quaranta anys es podia veure a molts de punts de Menorca, igualment que es podia respirar i contemplar la natura; però el progrés ha avançat d’una tal manera que arreu del camp ha proliferat la maquinària; tampoc no se sembra gra com es feia en altre temps, i les marines com més va més s’embruten, fins i tot se’n troben per on ni s’hi pot passar. Per tant, entre una cosa i una altra, és mal de fer destriar els colors, que com he dit canvien cada estació de l’any, i als animals del camp, per culpa del menor nombre de sembrats, els costa trobar menjar, la qual cosa ha fet minvar aquells ranxos de perdius que donava gust contemplar. Ara, per acabar, sols em resta dir que una sortida o posta de sol acompanyada del cant de les perdius és una de les més belles estampes de la natura, però avui costa de veure’n, perquè el progrés s’ho ha menjat. És una llàstima, però el món no pot estar aturat i hem de viure amb el progrés. Fins a un altre dia, que per cert el camp haurà canviat de color i ja estarà agostat, mal serà que el virus no hagi minvat.


QUÈ VEIM! QUÈ VEIM! Palm Springs Comèdia esbojarrada dirigida per Max Barbakow i que compta en la interpretació amb Andy Samberg, Christin Milioti i J. K. Simmons en els seus papers principals. Comença la pel·lícula en unes noces enmig del desert. A Palm Springs, clar. La història segueix les passes de Nyles (Andy Samberg), un convidat al casament que tot d’una veurem que va una mica passat de corda o que, directament, no hi toca. Però prest descobrirem que, en realitat, té motius més que sobrats per actuar de les formes més esbojarrades que hom pugui imaginar en unes noces: viu en un bucle temporal sense poder-ne fugir. És a dir, viu una vegada i un altre el mateix dia, el dia en què es casen dues persones no gaire importants per a la història. Tot roda fins que apareix davant els nostres ulls Sarah (Christin Milioti), que atorga al seu personatge aquell caràcter empàtic que fa que Nyles i els espectadors ens posem tot d’una al seu costat. Vet aquí un dels molts punts de vista còmics de la pel·lícula. Posats a enganxar alguns personatges en un bucle temporal que transcorre al bell mig d’unes noces, bé que podríem pensar en els dos nuvis com a protagonistes, no? Idò el guionista, Andy Siara, va trobar que no, que millor que els protagonistes els anéssim a cercar entre els convidats. No cal dir que la història beu directament del record que molts espectadors tenim d’un clàssic del cinema de comèdia com Groundhog Day (traduïda en castellà com Atrapado en el tiempo), on Bill Murray assolí una popularitat sense aturall. Però el fet és que Palm Springs ens mostra un humor més rebel i desvergonyit que no pas la dirigida per Harold Ramis, que oferia una mena d’humor més aviat blanc. Es tracta d’una pel·lícula fresca i divertida, que pot agradar als amants del gènere bucle-en-el-temps, als amants de les comèdies romàntiques i a aquells a qui agradi el cinema lleugerament irreverent. PLATAFORMES / D.P.B.

Prospect Aquest és un d’aquells casos que demostren que amb pressupostos minsos pots fer bones pel·lícules, fins i tot de ciència-ficció, que sempre se suposa que costen una murterada de doblers. De fet, és una d’aquelles pel·lícules que no amaguen gens ni mica les seues limitacions i que aconsegueixen convertir-les en punts forts en què descansen els fonaments de la història. De producció nord-americana, fou escrita i dirigida per Zeek Earl i Chris Caldwell. Un home i la seua filla viatgen fins a una lluna remota amb un contracte sota el braç per tal d’explotar algunes de les seues riqueses amagades. Però ho han de fer al bell mig d’un bosc tòxic que fa que qualsevol dificultat es visqui de manera exagerada. I si hi ha més gent al bosc, gent que no t’esperes, encara més. Tot d’una, l’expedició que començà com un assaig de les ambicions humanes esdevé un pla cada vegada més desesperat per fugir-ne. Compta amb Sophie Thatcher, Jay Duplass i Pedro Pascal en la interpretació dels seus papers protagonistes. Entretinguda i recomanable. PLATAFORMES / D.P.B.

Sputnik Seguim amb una altra història de ciència-ficcio. En aquest cas parlam d’una producció russa, Sputnik, dirigida pel realitzador Egor Abramenko. Ambientada al bell mig de la guerra freda entre l’URSS i els EUA, en la segona meitat del segle passat, la història comença quan una nau espacial soviètica s’estavella contra la Terra. Contra tot pronòstic, un cosmonauta sobreviu a la desfeta. No sols açò, sinó que ho fa sense gairebé cap ferida. Traslladat a un centre militar secret per tal d’esbrinar què ha passat amb la missió fallida, els responsables del centre descobreixen poc després que el cosmonauta no ha arribat tot sol al planeta. De fet, el títol, Sputnik, que fa referència al primer satèl·lit artificial que es posà en òrbita, juga amb la paraula en rus sputni, que vol dir companys. Amb clares reminiscències al primer Alien de Ridely Scott (tot un clàssic del gènere i del cinema en general), es tracta d’una pel·lícula entretinguda i trepidant. Oksana Akinshina interpreta el paper de la protagonista principal. PLATAFORMES / D.P.B.


22 novembre – 20 desembre Les eines de què disposam per combatre l’ansietat no sempre són bones de trobar. L’autoconeixement és important: una primera passa. 20 gener – 18 febrer Diríem que l’estiu es presenta ben curull de bones sensacions i perspectives per a tu. Sobretot cap al final, els mesos d’agost i setembre.

TAURE CRANC

22 juny – 22 juliol Ja va bé açò que fas d’avançar un dia darrere un altre, sense córrer. Lentament tot tornarà al seu lloc i recuperaràs allò que anheles.

VERGE

23 agost – 22 setembre Veure les coses amb tant de pessimisme sembla que no faci per a tu. T’adius més amb la vida alegre i amb posar remei als problemes.

CAPRICORN ESCORPÍ

22 setembre – 22 octubre Si aquella sorpresa que et comentàvem el mes passat encara no ha arribat, pensa que encara hi és a temps. Paciència i bona actitud.

21 abril – 21 maig Tot i la feinada, has de mirar les coses amb perspectiva. Res no dura per sempre i, tanmateix, el teu és un tarannà optimista.

PEIXOS

ÀRIES BALANÇA

23 juliol – 22 agost Les notícies en positiu sembla que no tenguin aturador per a tu. L’economia domèstica sembla que s’hagi de recuperar de mica en mica.

SAGITARI

22 maig – 21 juny S’albiren algunes promeses més enllà de l’horitzó, però cal tenir els peus a terra i prendre les decisions que més et convenguin.

AQUARI

21 març – 20 abril La salut, i amb pandèmia més que mai, és important. Tanmateix, la preocupació excessiva no és bona companya de viatge.

BESSONS

ys, Un 28 d'abril, fa 50 an aquests dos jovenets van unir ses seues vides ília. formant una gran fam Si els veis, felicitau-los perquè en puguin ser molts més!

LLEÓ

Si vols sortir en aquesta secció ens has d’enviar el text i una fotografia a info@ciutadelladefranc.com

23 octubre – 21 novembre Allò que és un problema no poques vegades esdevé també una excusa per no haver-hi de fer front. Pensa-ho bé i fes la passa correcta. 21 desembre – 19 gener Tal vegada un cop de sort t’espera darrere la porta. Quelcom sembla indicar que la fortuna t’ha de mirar directament als ulls. 19 febrer – 20 març Diu el refrany que qui dia passa, any empeny. La saviesa popular en sap molt gairebé de tot. Escolta’l i fes cas del teu instint.


A qui li amarga UN DOLÇ? Marga Bonet Dietista-Nutricionista

Ja som al mes de maig i l’operació treure la roba d’estiu de l’armari ja és imminent, i es que no ens n’adonam i el temps ens passa volant. Per a tots aquells que no ens podem resistir als productes dolços i a la rebosteria, aquest mes us proposaré una recepta de dònuts o rosquilles saludables, sense sucre. DÒNUTS SALUDABLES PER A 6 PERSONES Per fer-los, necessitareu un motlo de silicona lliure de BPA (bisfenol A) si és possible. En venen a moltes botigues del poble, feis una volta i, si no en trobau, els podeu fer en forma de magdalena o algun altre motlo que tingueu per casa. Ingredients: · 140 g de carabassa cuinada al forn, bullida o amb microones uns 10 minuts, o fins que sigui ben blana · 80 g de dàtils Medjool en remull en aigua calenta uns 10 minuts abans de la preparació, ja que açò els donarà una textura encara mes blana · 40 g de cacau pur en pols · 35-40 g de flocs de civada triturats, farina de civada, blat sarraí o la que vulgueu ·35 g d’oli de coco o oli d’oliva · 2 ous sencers · un pessic de sal · 2 cullerades de postres de llevat en pols


Com fer-los: 1. Triturau tots els ingredients, ompliu els motlos amb l’ajut d’una màniga pastissera i posau-los al forn uns 15-17 minuts a 180ºC. Un cop cuits, deixau que refredin i desemmotllau quan siguin freds. 2. Foneu xocolata negra al microones per ferlos una cobertura i, abans que s’assequi, hi podeu afegir trossets de fruits secs, fruita dessecada, coco ratllat, etc. Que no tenguin sucre no vol dir que no tenguin calories; per tant, tenir cura de la vostra alimentació durant el dia a dia i fer alguna activitat física és molt important. No descuideu la vostra dieta aquest estiu i cuidau-vos tot l’any; és a dir, no comenceu una dieta que tengui un dia concret d’acabament, sinó millor començau un estil de vida que duri per sempre. Bon profit i xalau d’unes postres sense remordiments!

Marga Bonet Dietista-Nutricionista Col·l. núm. IB00073 CONTACTE: fonollmari.dietetica@gmail.com


Es venen 2 kayaks coberts. Marca Ocean. Molt bon estat. Amb les pales corresponents. Preu individual: 400 €. Preu conjunt: 740 €. Enviam fotos per Whatsapp. (A la foto, el blau i el gris) T. 639 347 175

PER PUBLICAR EL TEU ANUNCI: Per correu a: CIUTADELLA DE FRANC / TU TENS, JO TENC C/ República Argentina, 58 / 07760 Ciutadella de Menorca Per e-mail: info@ciutadelladefranc.com Telèfon: 971 38 40 86

CASES, PISOS, XALETS, LOCALS, HORTS... Es ven plaça d'aparcament i traster, edifici modern, porta automàtica, a prop centre. Junt al Passeig Sant Nicolau. Traster de 2.60 m2. Preu conjunt: 15.000 €. Tel. 627 283 149 Es ven pis amb ascensor i piscina comunitària, a 7 minuts de l' Ajuntament, zona moderna. Té 2 habitacions, 1 amb armari empotrat, saló menjador molt lluminós amb terrassa, cuina, 1 bany i un gran rebedor amb armari empotrat. Es ven equipat i moblat. Preu: 155.000 €. Tel. 627 283 149 Es ven 1r pis a Ciutadella de 100m2 de superfície, molt lluminós i a un edifici de només 4 veïns. escala ampla i fàcil. 4 habitacions, 2 banys, cuina - menjador gran, i sala - menjador també gran. Boinder i balcó i una terrasseta a la part superior de l'edifici. Construcció de primera qualitat i perfecte estat. Semi-moblat i per entrar a viure. Certificat energètic E. Zona amb tots els serveis i a 5 minuts a peu del centre històric. Preu: 215.000 €. Tel. 619 107 292 Es ven àtic molt lluminós de 2 habitacions amb armaris empotrats i sortida a terrassa sud, cuina menjador ample amb sortida a terrassa nord. Bany i rentador/traster. Té 2 terraces. Poc veïns. Tel. 629 989 691 Buscamos terreno rústico con agua en Ciutadella para comprar. Tel. 637 307 829 Es lloga cotxeria - garatge zona Platja Gran de Ciutadella. 140m2 aprofitables amb bany senzill i 50m2 de pati. Tel. 630 322 634 Soy funcionaria y busco piso en alquiler para vivir todo el año. Necesito que tenga 2 habitaciones mínimo y que esté vacío o poco amueblado. Preferiblemente zona San Nicolás, Paseo Marítimo, Plaza Pins. Es urgente. Muchas gracias. Precio: 700 €/mes. Tel. 696 024 850 belenester2002@gmail.com

COTXES, MOTOS, BICICLETES, EMBARCACIONS...

Vendo amarre en Cala Bosch de 7x3 m y embarcación Beneteau 6,60 m de eslora, 2 motores fueraborda Yamaha de 175 CV y 25 CV. Buen estadio, revisada anualmente. Precio: 32.000 €. Tel. 629 759 729 Vendo Citroen Saxo de color blanco, 3 puertas. Precio: 1.000 €. Tel. 636 286 552 - María Se vende bicicleta de carretera Giant TCR ADVANCED COMPOSITE en muy buen estado y con muchos extras. Talla M. Grupo Ultegra completo y puentes de freno 105. Platos 50-34. Piñonera nueva 11v. Transmisión con menos de 200km. Cableado y grip nuevos. Potencia FSA. Ruedas EVO38 de carbono, con neumáticos top nuevos. Toda revisada, lista para rodar. Bici muy ligera y cómoda. Precio: 1.450 €. Tel. 971 38 63 88 / 686 749 987 pepecapella@hotmail.com Yamaha Tmax 500. Año 2006. En buen estado. 27.500 Km. Color rojo. Con varios extras y mejoras. Revisiones al día. Ultima revisión hace 3.000 km con factura de 1.000 €. No hay que hacerle nada. ITV hasta Junio 2022. Seguro recién hecho. Entrego todas las piezas originales. Precio: 3.600 €. Trasferencia incluida en el precio. Tel. 649 076 141 Venc Peugeot 107. 3 Portes, 4 places, any 2007. ITV recent passada. 60.000 Km. Bon estat Preu: 1.000 €. Tel. 626 774 400 nanisegui@gmail.com Se vende motor fueraborda Yamaha de 30 caballos de potencia de 2 tiempos. Año 1997. Precio: 550 €. Tel. 654 771 662

Se vende bicicleta eléctrica, marca Orbea, con asistencia de arranque EKO 50%, TOUR 120, ESPORT 190, TURBO 275. Motor nuevo. Precio negociable. Tel. 658 692 164 Precio: 1.300 €. Bicicleta azul para 7 años. Precio: 10 €. Whatsapp 604 166 215 Bicicleta para unos 8 años. Precio: 15 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Bicicleta para 3 años, con ruedines. Precio: 30 €. Whatsapp 604 166 215

DIVERSOS... Fondue de hierro fundido, nueva a estrenar, con caja. Preciosa. Precio: 25 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 16 62 15 Se venden 2 faldas negras de camarera, con bolsillos, talla 40/42. Precio: 10 € cada una o 15 € las 2. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 16 62 15 Se vende panera. Precio: 2 €. Tel. 610 215 014 Botellines decorados decoupage. Precio: 5 € cada uno. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Cuadros de flores secas con marco de madera, varias medidas. Precios: entre 3 y 6 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Acuarela con marco 45x60, paisaje nórdico. Precio: 350 €. Mando fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 LNB para antena. Precio: 10 €. Tel. 610 215 014 Dos oleos de paisaje, con buen marco del pintor Aldo Oppici 30x50cm. Precio: 110 €/cada uno o 195 € los 2. Mando fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Vendo espejos. Precio: 15 €. Tel. 629 759 729 Vendo corta césped Honda. Precio: 250 €. Tel. 638 555 887 Se vende guadaña nueva. Precio: 80 €. Tel. 638 555 887 Martillo compresor normal. Precio: 50 €. Tel. 638 555 887 Reductora con 20m de cable, trifásica, para sacar la bomba de pozo de un caballo. Precio: 50 €. Tel. 638 555 887 Cortaborde. Precio: 50 €. Tel. 638 555 887 DVD marca LG Dolby Stereo, plateado, von mando a distancia. Precio: 15 €. Tel. 685 776 373 Sombrillas de playa con y sin protección solar. Diferentes colores y medidas: de 160 cm 6 €, de 180 cm 8 € y de 200 cm 9 €. Tel. 685 776 373 Cuadros pintados a mano de varios rincones de Ciutadella y rurales. Pintora collado. Medidas varias y precio según venta. Tel. 685 776 373 Discos de vinilo de zarzuelas muy conocidas y música clásica. Precio: 2 €/unidad. Tel. 685 776 373 Vestido de primera comunión para niña, largo y muy fino. La falda es lisa y la parte de arriba bordada. En perfecto estado. Precio: 75 €. Tel. 685 776 373 Traje de comunión de almirante para niño. En perfecto estado. Precio: 75 €. Tel. 685 776 373 Vestido de novia en dos pizas. La falda es lisa y la parte de arriba tipo corsé y escote barco. Incluye guantes y velo corto. Talla 42. Precio: 75 €. Tel. 685 776 373 Vendo sandalias marca Flavio hechas en Menorca. Nuevas a estrenar. Con plataforma y tacón alto tipo madera, abiertos. Exclusivos, todo piel color negro nº 40. Precio: 35 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215


Plato de ducha de resina antideslizante en color blanco. Nuevo a estrenar. Medidas 70x120. Precio: 90 € algo negociables. Tel. 685 776 373 Guantes para moto dos modelos, en color negro. Precio: 10 €/unidad. Tel. 685 776 373 Vendo 2 lámparas de pared de yeso blanco. Marca Gregal. Precio: 20 €/unidad. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014

Vendo vitrina nueva, de madera y cristal, 2,10 x0,40 m. Precio: 50 €. Tel. 629 759 729 Se venden 4 sillas. Precio: 16 €. Tel. 629 759 729 Bambas deportivas con ruedas, sirven también para andar. Tonos azules. Sin uso. N°38. Marca XTI Kids. Precio: 40 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215

Cuadros en hojas finas de plata y oro. Precio: 25 €/unidad. Precio 3 cuadros: 60 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014

Vendo Sandalias de piel, marca Flavio, hechas en Menorca, color beige, con plataforma y tacónalto tipo madera, abiertos. Nº 41. Nuevas a estrenar. Precio: 35 €. Fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215

Vendo colchón de 90x190cm, sin usar. Es de una cama nido. Precio: 25 €. Whatsapp 604 166 215 Maó

Zapatos planos piel negra, nº37. Marca Flavio, hechas en Menorca. Precio: 25 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215

Vaporetta Unitekno Mod.902 para una limpieza profunda a vapor. Viene todo ordenado en una bolsa y con varios accesorios. Como nueva, con muy poco uso. Precio: 85 €. Tel. 685 776 373

Se vende maleta de somelier piel. Precio: 25 €. Whatsapp 604 166 215

Flauta dulce Hohner de color crema, con funda. Nueva. Precio: 5 €. Tel. 685 776 373 Reloj Lotus para hombre, plateado. No incluye pila. Precio: 50 €. Tel. 685 776 373 DVDs infantiles en español. Precio: 1 € cada uno. Negociable. Tel. 610 215 014 Se vende manta para sofá. Precio: 3 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Vendo mueble rinconera. Precio: 10 €. Tel. 629 759 729

Cuna color miel, con bordes redondeados y plástico protector. Muy poco uso. Precio: 50 €. Whatsapp 604 166 215 2 lámparas de hierro de techo para 4 luces cada una, forjado hierro rústico. Precio: 5 €/u. Fotos Whatsapp 604 166 215 Adornos cocteleria y helados. Sombreros y palmeras brillantes, pajitas de colores. Varias cajas. Sin abrir. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Cochecito Casual Play con 3 ruedas y Maxi Cosi, con funda de plástico. Tiene freno trasero pero no delantero. Precio: 35 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215

Cesta transporte para perros y gatos. Precio: 10 €. Tel. 629 759 729

Bolso de Mango, pequeño, blanco de charol, con asa de hombro. Precio: 8 €. Whatsapp 604 166 215

Jaula transporte en avión para perros medianos. Precio: 30 €. Tel. 629 759 729

Bolso verde claro con asas Mambu D&G, a estrenar. Precio: 20 €. Whatsapp 604 166 215

8 Sillitas de plástico para niños. Precio: 12 €. Tel. 629 759 729

Vendo somier Pikolin de 1,50 X 1,90m. Precio: 50 €. Tel. 609 457 929

Se venden tirachinas tipo helicóptero con luz led. Perfectos para hacer ejercicio jugando, se lanzan al aire, hacen destellos de luz. Precio: 3 €. Whatsapp 604 166 215 Vendo 2 cortinas/estores de tela amarillo clarito, a estrenar. 1,70 x 1,10 cm. Listas para colgar. Cada una en su caja, precintada. Precio: 25 €/u ó 45 € las 2. Whatsapp 604 166 215 Espejo de forja de hierro grande, para colgar. Tiene el espejo partido por la mitad. Precio: 30 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215 Vendo transmisor receptor de señal televisión a otra habitación. Precio: 10 €. Tel. 629 759 729 Se venden 4 sillas plegables. Precio: 20 €. Tel. 629 759 729 Play Station 4 slim + juego uncharted + mando. Precio: 200 €. Tel. 607 965 558 Se vende montacargas para balcón o terraza, sube hasta 300 kg. Precio: 200 €. Tel. 638 555 887 Vendo mueble antiguo büreau secretaire. Precio: 90 €. Tel. 629 759 729 Vendo 2 lámparas de sobremesa. Precio: 10 €/unidad. Tel. 629 759 729 Vendo nevera Corberó, altura 0,90 cm. Precio: 45 €. Tel. 629 759 729 Vendo encimera eléctrica de 4 fuegos, Aspes. Precio: 20 €. Tel. 629 759 729 Copia muy acertada de teléfono de cabina americana, muy vintage. Precio: 49 €. Tel. 610 215 014 Laminas de Klimt/Gaugin con marco muy variadas. Precio: 15 € negociables. Mando fotos per Whatsapp. Tel. 610 215 014 Zapatero vertical, de plástico, caben muchos zapatos y ocupa poco espacio. Precio: 10 €. Tel. 610 215 014 Vendo carretilla de mano para jardín u obra. Precio: 20 €. Tel. 629 759 729

Se vende máquina de aparar eléctrica de columna marca Pfaff. Tel. 628 793 054 - Mari. Precio a convenir. Ropa a 1 € la pieza, en muy buen estado, chico/chica. 10 piezas 8 €. Mando fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Sillón modernista. Precio: 70 €. Tel. 610 215 014 Chándal completo, sin usar, Adidas, auténtico chollo, color rojo oscuro, talla 14 - 16 años, muy bonito y de calidad. Precio: 40 €. Tel. 610 215 014 3 alfombras orientales rectangulares, no son grandes. Precio total: 95 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 610 215 014 Vendo congelador vertical Indesit, 6 cajones, 1,50 m. Precio: 100 €. Tel. 629 759 729 Vendo mueble estante para televisión, etc. Precio: 10 €. Tel. 629 759 729 Se vende piano Clavinova Yamaha CLP-115 nº serie 634818. De segunda mano con muy poco uso. Precio: 700 €. Tel. 618 837 737 Vela de windsurf Neilpryde de 5 metros. En estado impecable. M 400 - B 170 Precio: 150 €. Tel. 649 076 141 Traje de neopreno largo. Aqualung de 3 mm de espesor. Talla M. Aproximadamente para 1,70 m de altura. Precio: 25 €. Tel. 649 07 61 41 Casco Moto integral en buen estado. Color azul, negro y blanco. Precio: 75 €. Tel. 685 776 373 Vela de windsurf RRD de 8 metros. Sin cambers. En buen estado y con poco uso. M 490 - B 219. Precio: 200 €. Tel. 649 076 141 Baldosas suelo. Tipo parquet en color gris. Medidas 23,3 x por 68,1 largo. Cantidad 20 metros a 10 € el metro. Tel. 685 776 373 Se vende sofá cheslong con asientos deslizantes en buen estado. Medidas 2,8m x 1m. Precio: 450 €. Tel. 628 927 547 Maxi Cosi, 4 posiciones. Precio: 30 €. Whatsapp 604 166 215


Se vende silla de escritorio con reposabrazos. Es alta y grande de adulto. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Alzador silla automóvil para niños. Precio: 5 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 6 Sillas tipo butacas, con respaldo tapizado y reposabrazos, de madera maciza. Precio: 20 €/unidad, negociable. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Colchas de Can Coll nuevas a estrenar para cama de 90x190cm. Color esmeralda gris. Precio: 20 €. Envío fotos Whatsapp 604 166 215 Se venden 2 conjuntos de bebé, marca Bambolina. De niño y niña de 12 meses. Con corchetes. Camisa, pantalón y pelele. Vestido, leggings y pelele. Nuevos con etiquetas. Precio: 30 €/unidad. Perfecto para regalo. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215

@

info@ciutadelladefranc.com

Cortinas con motívos florales. 267 cm de ancho x 235 cm de alto. De Can Coll Ciutadella. Buena calidad. Precio: 30 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215 Alfombra redonda de actividades con arco quita y pon, con accesorios móviles para bebés. En perfecto estado, muy poco uso. Precio: 15 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Vendo lavamanos y grifo monomando. Marca Roca. Necesita un mueble debajo o anclaje a la pared. Precio: 15 €. Whatsapp 604 166 215

Vendo cortinas fosforito, para proteger de la luz. 2'35m de largo y 2m de ancho. Precio: 30 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215

Carrito de la compra de juguete, con productos y caja registradora. Todo nuevo. Precio: 25 €. Whatsapp 604 166 215

Vendo lampara de 6 brazos, vintage, plateada. Precio: 10 €. Tel. 604 166 215

Patinetes en línea negros y blancos bambas. Poco uso. Graduables hasta 38. Precio: 15 €… Whatsapp 604 166 215

Se venden 3 pantalones de camarero de talla 50, con goma en espalda. Largo de cintura abajo 1m. Precio: 5 €/unidad. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215

Vendo voladeros para canarios. Largo 3 m, ancho y hondo 40 cm. Precio: 45 €. Precio totalmente equipado con 6 comederos, 12 bebedoras, 6 bañeras y 12 nidos 80 €. Tel. 662 213 159 Rafael. Ciutadella.

Cuadro grande con marco de madera lacado de color blanco crudo. Con cristal y lámina con motivos azules en paisaje. Precio: 30 €. Envío fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215 Bolso negro de mano, cartera. A estrenar. Precio: 20 €. Whatsapp 604 166 215 Bolso azul marino con asas y asa de hombro. Precio: 10 €. Whatsapp 604 166 215 Vasos de tubo de plástico de hostelería. Aptos para lavavajillas. Precio: 10 €. Whatsapp 604 166 215 Se vende colchón de 90x198cm, extra grande. Es de una cama nido. Casi sin usar. Precio: 25 €. Whatsapp 604 166 215 Deportivas Adidas de color azul marino con rosa fucsia. Sin estrenar. Núm. 30. Perfectas para regalo. Precio: 25 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Muñeca de trapo con carita de plástico blando, con vestido de mariquita. Va a conjunto con carrito y mochila. Todo de temática mariquita. Bebe Ladybug. Precio: 15 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Vestido Yves Saint Laurent de manga larga, talla 36-38, negro y beige. Abotonado de arriba abajo. 93% lana Merino y 5% cachemir. Sólo puesto una vez fuera de Menorca. Precio: 40 €. Fotos por Whatsapp. Tel. 604 166 215 Vendo moto correcaminos sin pedales, de color azul y gris. Perfecto estado. Ruedas anchas. Precio: 10 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Traje de Cheff: Chaquetilla talla L, blanca ribeteada en negro, doble embotonado en negro, manga larga con puño también ribeteado. Pantalón talla M, negro con rayas blancas y bolsillos. Ajustables. Precio: 60 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Piano para niños, para tocar con los pies o las manos, de 2m. Tipo alfombra de plástico, lavable. Interactiva. Para tocar, grabar y sonar con música y replay, todo a la vez. Para uno varios niños. Funciona con pilas. Como nuevo. +2 años. No contiene ninguna pieza pequeña. Precio: 25 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 2 pares de deportivas de mujer Joma nº 39 y 40, a estrenar. Alegres, azules con flores. Precio: 20 € cada par. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Mesa rectangular de acero inoxidable, con base de cristal transparente y 4 sillas a juego. En perfecto estado. Se vende por mudanza. Precio: 200 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Peluche grande de George Pig con su dinosaurio. Nuevo con etiqueta, todo blandito, de unos 40cm. Precio: 25 €. Envío fotos por Whatsapp 604 166 215 Se vende gato hidráulico para furgonetas y camiones de 3.500 Kg. Precio: 20 €. Tel. 638 555 887

Pequeño colgador de paños de cocina en madera con azulejos decorativos. Precio: 15 € negociables. Tel. 610 215 014 Plato grande decorativo cerámica italiana, antiguo. Precio: 250 €. Tel. 610 215 014 Ventilador de suelo Turbo 455N plus, estilo vintage, en garantía. Precio: 50 €. Tel. 610 215 014 Se vende grúa bipedestacion, marca Forta, 2 años de uso. En muy buen estado. Precio: 700 €. Tel. 689 801 025 Se vende cama articulada con colchón antiescaras. En buen estado de uso. Precio: 600 €. Tel. 689 801 025 Se vende silla para wc con tapa (parece un banco normal). Precio: 50 €. Tel. 689 801 025 Vendo farol de barco antiguo, de cobre y cristal. Precio: 240 €. Tel. 629 759 729 Vendo ventiladores. Precio: 15 €. Tel. 629 759 729

OFERTA I DEMANDA LABORAL Señora de Ciutadella sería y responsable, busca trabajo en cuidar de personas mayores de externa o también de canguro. Tel. 679 980 866 Señora seria y responsable se ofrece para trabajos de costura, cuidado de personas mayores / niños, limpiezas. Tel. 695 889 698 fernandagoyes17@gmail.com Señora seria y responsable con mucho interés por aprender y progresar se ofrece para trabajar en el cuidado de personas mayores / niños, limpiezas. Disponibilidad de horarios. Tel. 643 118 857 Martinezyulieth01@hotmail.com Hombre serio y trabajador se ofrece para trabajar de ayudante de cocina o friegaplatos. Buenas referencias. Tel. 602 444 879 zakyandresito@gmail.com Hombre serio y trabajador se ofrece como conductor i/o repartidor de entregas a domicilio. Buenas referencias. Tel. 602 444 879 zakyandresito@gmail.com Soy Juan tengo 57 años estoy buscando trabajo en hostelería. Tengo experiencia. He trabajado en un hotel rural del Camino de Santiago, en barra, sala y terraza. Tengo referencias de puestos de trabajo anteriores. En estos momentos me encuentro en Barcelona, pero no me importa el cambio de residencia, estoy abierto a cualquier oferta sería, ya sea temporal o para todo el año. Tel. y Whatsapp 634 206 866


Profile for Ciutadella de franc

Ciutadella de Franc Maig 2021  

Revista d'interès local, amb agenda, farmàcies de Guardia, articles, receptes de cuina,...

Ciutadella de Franc Maig 2021  

Revista d'interès local, amb agenda, farmàcies de Guardia, articles, receptes de cuina,...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded