Page 1

KALANDOZÁS A TERMÉSZETBEN


4


5


6

A Kalandozás és Természet Szerelmeseinek Paradicsoma Kalandorok és felfedezők ősidők óta látogatják a malajziai partokat, hiszen a természet változatos gazdagsága és a kedves helybeliek együtt nagy vonzerőt jelentenek a kíváncsi turista számára. Manapság Malajziát világszerte úgy ismerik, mint a természetközeli és ökotúrák hazáját. Legyen az akár sziklamászás, hegyvidéket átszelő dzungeltúra, raftingolás szilaj folyókon, búvárkodás csendes tengereken vagy ejtőernyős vízisíelés, itt minden megtalálható. A 329,758 nényzetkilométeres Malajzia több mint felét trópusi esőerdők borítják, otthont adva szinte képtelenül nagy számú egzotikus és védett növénynek és állatnak. Léteznek olyan ritka kincsei a flóra és faunának, melyeket kizárólag a Kinabalu hegységnél, vagy más csodálatos geológiai formációknál, mint a Mulu barlangok lehet megtalálni.

A világ legrégebbi, 130 millió millió évesnek becsült esőerdeje is Malajzia elsődleges nemzeti parkjában, a Taman Negaraban található.


7

Malajzia nagy választékban nyújt színes programokat a kalandvágyóknak és természetkedvelőknek. Minden korosztály és csoport talál a maga számára megfelelő időtöltést, a lelkes amatőröktől a szakértőkig.


8

Az ország egyre népszerűbb helyszín nemzetközi természetközeli versenyek megrendezésére. Nemzetközi valóságshow műsorok és filmek is megtalálták Malajziában a számukra tökéletes terepet. Kaland és természet – két dolog, mely megatalálható Malajzia trópusi királyságában. Jöjjön, és élvezze a legteljesebb mértékig.


9

DzsungeltĂşra


10

CÍMEK Tabin Wildlife Sdn Bhd Lot 11-1, Ist Floor Block A, Damai Point Jalan Damai 88300 Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 267 266 Fax : 6088 258 266 Email : enquiry@tabinwildlife.com.my

www.tabinwildlife.com.my

FELFEDEZÉS A DZSUNGELBEN Malajzia ősi esőerdői felséges kilátásukkal, zöldellő és hullámzó területeikkel és különleges trópusi tájukkal végtelen lehetőségeket nyújtanak kirándulásra és kempingezésre. Az ország széleskörű kínálata nemzeti parkokból és vadrezervátumokból ideális arra, hogy szoros viszonyt alakítsunk ki a természettel és megismerjük féltett titkait. Taman Negara ősi dzungelétől Danum völgyének vadonján át Kinabatangan árterületéig Ázsia legjobban megóvott területei gazdag programválasztékot biztosítanak a természet szerelmeseinek. Míg az amatőrök a városokhoz közel található, könnyen megközelíthető kiránduló erdőket vehetik célba, a gyakorlottabbak olyan nagyobb kihívást jelentő egyhetes hegyi túrákat tehetnek, mint a félszigeti Malajzia legmagasabb csúcsaként számon tartott Gunung Tahan megmászása.

A tapasztalatlanok számára szükséges a képzett helyi vezető jelenléte, aki biztosítja a biztonságos túrázást és segít jobban megismerni az ökorendszer növény – és állatvilágának különleges és lenyűgöző változatosságát. A trópusi erdők sűrűje és a buja növényzet jó álcázási lehetőség a bennszülöttek számára. Türelem és tapasztalat szükséges ahhoz, hogy észrevegyük őket. A SOKSZINŰ KÖRNYZET A mangrove mocsarak, hatalmas folyómenti árterületek, érintetlen esőerdők és hegyi lejtők eltérő környezetei mind egymástól túratávolságra esnek. Mindegyiküket sajátos ökorendszer és vadvilág jellemzi.


11

Az apályos mangrove mocsarak létfontosságúak a partmenti erózió hárításában, ezen felül szaporodási és fejlődési területet biztosítanak számos hal és más vízi állatfaj számára. A félszigeti Malajzia nyugati oldalán, valamint Sabah és Sarawak államokban a hosszú partok nagy részét mangrovék sora szegélyezi. A Kuala Selangor Nemzeti Parkban, de egyéb helyeken is széles sétálóutakat alakítottak ki a látogató kényelme és biztonsága érdekében. Az esőerdők leggyakrabban előforduló fajtája a kettős mennyezetű őserdő. Ez a természet egyik legösszetettebb ökorendszere, élettere több ezer növényfajnak az egész apró zuzmótól az egzotikus pálmák, páfrányok, kúszónövények gazadag választékáig az akár 50 métert is meghaladó egekbe nyúló fákkal. A dzsungel életének körforgásában minden egyes ’lakónak’ megvan a megfelelő helye és szerepe.

A hegyek és dombok lejtőin felfele haladva hűvösebb hegyi erdei környezetre változik a helyszín, fantasztikus kilátást biztosítva, mely minden kétséget kizáróan megéri a túra fáradtságát. A dzsungeltúra egy órát vagy akar többet is igénybe vehet. Ha valaki kempingezni szeretne, a túrát bármilyen hosszúra lehet tervezni. A félszigeti Malajzia területein a ’száraz évszak’ a legalkalmasabb a túrázásra márciustól szeptemberig, amikor kevesebb csapadék esik. Sabah és Sarawak államokban a ’esős évszak’ júliustól októberig tart. A dzsungeltúra sok helyen egybeköthető kalandozással a folyón, vagy más izgalmas időtöltéssel.


12

TERMÉSZET ÉS DZSUNGEL KIRÁNDULÁSOK HELYSZÍNE

• Kuala Selangor Nemzeti Park

Selangor

mangrove fás erdő

• Templer Park

Selangor

hegyvidéki erdő

• Ulu Bendol

Negeri Sembilan

hegyvidéki erdő

• Endau Rompin

Johor

mélyföldi erdő

• Gunung Ledang

Johor

magasföldi esőerdő

• Cameron Felföld

Pahang

magasföldi és hegyvidéki erdő

• Taman Negara

Pahang

mélyföld és hegyi esőerdő

• Tasik Chini

Pahang

édesvízi mocsaras erdő

• Tasik Bera

Pahang

édesvízi mocsaras erdő

• Genting Felföld

Pahang

magasföldi esőerdő

• Fraser´s Hill

Pahang

magasföldi esőerdő

• Tasik Kenyir

Terengganu

édesvízi mocsaras erdő

• Danum völgy

Sabah

magasföldi és hegyvidéki erdő

• Kinabalu Nemzeti Park

Sabah

magasföldi és hegyvidéki erdő

• Kinabatangan árterület

Sabah

édesvízi mocsaras erdő

• Gunung Emas

Sabah

magasföldi esőerdő

• Bako Nemzeti Park

Sarawak

mangrove fás és keverék erdő

• Lambir Nemzeti Park

Sarawak

mélyföldi esőerdő

• Mulu Nemzeti Park

Sarawak

hegyi esőerdő és mészkő csúcsok

• Niah Nemzeti Park

Sarawak

mélyföldi esőerdő

A VADON ILLATA HANGJAI ÉS KINCSEI Malajzia ősi és hódítatlan esőerdei számtalan lehetőséget kínálnak a fáradhatatlan túrázóknak a flóra és fauna megfigyelésére. Malajzia vadonjai bővelkednek a növények és állatok végtelen és fantasztikus változataiban, melyek kielégítik az ökorendszer versenyképes feltételeit. Nagyon sok ritka, egzotikus és csak egy bizonyos területen honos faj van, éppen ezért védettek. A Johorban található Endau-Rompin ritka környezete a mélyföldi és hegyvidéki erdőknek, mely otthont ad az ország legnagyobb veszélyeztetett állatpopulációinak.

Az Endau-Rompinban található veszélyeztetett fajok között találjuk a szumátrai rinocéroszt, tigriseket és elefántokat. A dzsungelben élő állatokról általánosan elmondható, hogy félénkek és álcázni próbálják magukat, hogy elkerüljék a ragadozók támadását. A Taman Negarában is megtalálható bumbun-ok vagy magaslesek és a kötélhidakon áthaladó utak segítenek az itt lakókat megpillantani.


13

ÖTLETEK DZSUNGELKALANDOKHOZ

• Tudjon meg minél többet az útvonalról és a környezetről, és győződjön meg arról, hogy elég ideje van a teljes tervezett út megtételére még a sötétedés beállta előtt. Ne térjen le az útról, miközben a megpillantott állatot próbálná utolérni. • Legyen tudatában saját fizikai teljesítőképességeinek, és próbáljon valós képet kapni fizikai állapotáról, hogy elegendő-e a tervezett út megtételéhez. • Vigyen magával elegendő mennyiségű vizet és néhány könnyen fogyasztható rágcsálnivalót energiaszintjének fenntartásának érdekében. Nem ajánlott a dzsungel gyümölcseit fogyasztani vagy bármilyen forrásból inni, kivéve, ha helyi képzett vezetővel túrázik. • A magasfőldeken próbáljon a hegygerincen haladni, így kevesebb energiával túrázhat, elkerülve a sok lejtőt és emelkedőt, és a levegő is hűvösebb. • Legyen csendes, amennyire csak lehet, hogy ne ijessze meg a vadon élőlényeit. Ha közvetlenül pirkadatkor kel útra, úgy van a legnagyobb esélye állatokat megfigyelni, amint éppen élelmet és a reggeli nap első meleg sugarait keresik. • Viseljen vékony, laza, lehetőség szerint pamut ruházatot, hogy kényelmesen érezze magát. • Hosszú szárú nadrággal és hosszujjú felsővel védje karját és lábát a szúnyogoktól és a tüskés növényektől. • ’Pióca’ vagy hosszú szárú zoknit vegyen fel, hogy a piócák ne tudjanak hozzáférni a szabadon hagyott testrészekhez. • Kellően erős és rugalmas lábbelit válasszon, mely tartja a bokát. • Legyen mindig felkészülve a hirtelen esőzésekre. Ponchóval mind magát, mind pedig a hátizsákot meg tudja védeni a csapadéktól. • Egy széles karimájú kalap segít elbújni az erős trópusi nap elől.

Szánjon elég időt arra, hogy megfigyelje a félszigeti Malajzia területén repkedő számtalan mennyiségű rovart és pillangót. Csodálja meg a sarawaki Bakoban és a sabahi Sukauban élő nagyorrú majmok lelógó orrát. Hallgassa Sarawak völgyeiben a színes szarvascsőrű madár szárnycsapásait, vagy alkonyatkor a gibbonok hívásának visszhangját a sabahi Danum völgyben. A vadvilág mellett a természetes környezetben hűs folyók gázolnak keresztül a tájon és lenyűgöző vízesések zubogását hallhatjuk. Amennyiben a látogató az erdő összetett karakterét és összes teremtményét szeretné megismerni, a látogatás során teljes ődafigyeléssel kell adóznia a helynek. A kaland talán legizgalmasabb része az, hogy képesek legyünk megérteni, hogyan is illenek össze ezek a teremtmények egy közös élettérben. KEMPINGEZÉS Malajzia legtöbb nemzeti parkjában található kempingezésre alkalmas terület. Vannak hegyi és tengerparti kempingezésre alkalmas helyek is. Amikor kiválasztjuk a megfelelő helyszínt, mindig vegyük figyelembe az időjárási viszonyokat. A decembertől februárig tartó esős vagy monszun időszak a Taman Negara folyója mellett bizonyos kempingterületeket megközelíthetetlenné tesz. Elindulás előtt mindig informálódjon a park megfelelő alkalmazottjánál. A Taman Negara, a Kenong Rimba Park Pahangon, Endau Rompin Johorban, Mulu és Lambir Nemzeti Parkok Sarawakban alacsonyabban fekvő dzsungelek, ezért párásak, így itt a jó szellőzésű sátrak használata szükséges. A teljesen összevarrt bevarrt fenekű sátor nem ajánlott, mert bent tartja a párát, a vászonsátrak pedig felszívják a vizet és nagyon súlyossá válnak.

CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 E-mail : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com


14

CÍMEK Department of Wildlife and National Parks KM 10 Jalan Cheras 56100 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 9075 2872 Fax : 603 9075 2873 Email : webmaster@wildlife.gov.my www.wildlife.gov.my Malaysian Nature Society JKR 641 Jalan Kelantan Bukit Persekutuan 50480 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 2287 9422 Fax : 603 2287 8773 Email : mns@mns.org.my www.mns.org.my Utan Bara Adventure Team The Heritage Suite 284-14-03 Jalan Pahang 53000 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 4022 5124 Fax : 603 4022 6125 Email : info@ubat.com.my www.ubat.com.my Asian Overland Services Tours & Travel Sdn Bhd No. 39C & 40C Jalan Mamanda 9 Ampang Point 68000 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 4252 9100 / 4251 9840 Fax : 603 4252 9800 / 4251 4001 Email : aos@asianoverland.com.my www.asianoverland.com.my Sabah Parks Lot 1 - 3 Block K Ground Floor, Sinsuran Complex Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 211 881 / 212 719 Fax : 6088 211 585 / 221 001 Email : sabahparks@sabah.gov.my www.sabahparks.org.my Sarawak Tourism Complex Old Court House Jalan Tun Abang Hj. Openg 93000 Kuching Sarawak, Malaysia Tel : 6082 410 944 / 410 942 Fax : 6082 256 301 Email : vic-kuching@sarawaktourism.com www.sarawaktourism.com Sarawak Forestry Corporation Bintulu, Regional Office Jalan Sultan Iskandar P.O Box 1782 97010 Bintulu Sarawak, Malaysia Tel : 6086 313 726 Fax : 6086 313 459 Email : info@sarawakforestry.com www.sarawakforestry.com

Amikor magasabban fekvő területen kempingezünk, mint például Gunung Jerai Kedahban, Korbu Perakban, Gunung Tapis és Gunung Tahan Pahangban, olyan helyszínt válasszunk, ahol a sátor védve van a széltől, és vihar idején tartózkodjunk a hegycsúcsoktól. A hegyi kempingezéshez legjobb önálló sátrat használni, alumínium tartórudakkal és cövekekkel. A kempingezés tengeri parkokban és tengerpartokon, mint Pulau Payar Kedahban, Port Dickson, Negeri Sembilan, Pulau Redang, Terengganu, Pulau Tioman, Cherating Pahangban és Tunku Abdul

a sabahi Rahman parkban csak egy alapfelszerelést igényel, de egyszerű függőágy vagy hálózsák is megteszi. Annak ellenére, hogy a legtöbb nemzeti park és privát turistaközpont ad bérbe kempingfelszerelést, ajánlatosabb az alapvető kellékeket magunkkal vinni. Ne felejtsen el tájékozódni ökológiai vagy más okból érvényben levő esetleges megszorításokról. Ha nem teljesen biztos az előírásokban, kérdezze meg a megfelelő szakembert.

ÖTELETEK KEMPINGEZÉSHEZ EGYÉB KEMPINGEZŐHELYEK MALAJZIÁBAN • Gunung Jerai - Kedah • Pulau Payar Marine Park - Kedah • Gunung Korbu Park - Perak • Port Dickson tengerpartjai - Negeri Sembilan • Mersing Tengeri Park - Johor • Redang Tengeri Park - Terengganu • Kenong Rimba Park - Pahang • Gunung Tahan - Pahang • Gunung Tangga Lima Belas - Pahang • Tioman Tengeri Park - Pahang • Cherating tengerpart - Pahang • Gunung Tapis - Pahang • Gunung Alab - Sabah • Tuanku Abdul Rahman Namzeti Park - Sabah • Kuching környék körül található Nemzeti Parkok (mélyfőldi és hegyvidéki erdők) - Sarawak

Akár párás erdőben, napfényes tengerparton vagy egy hegy tetején kempingezik, van néhány jó tanács arra, hogyan óvjuk és védjük Malajzia kempingezésre alkalmas helyszíneit. • Soha ne vágjon ki növényzetet azért, hogy sátorhelyet alakítson ki. • Mindig tiszta helyet válasszon a sátorozáshoz, ahol nincsenek korhadó fák vagy szemét. • Az éjszakák az erdőben néha a vártnál is hűvösebbek, ezért vigyen magával vízálló kabátot, mert az egyszerre melegít és vízálló is. • Az esős időszakban ne kempingezzen folyó közelében vagy alacsonyabban fekvő területeken. • Amikor csak lehetséges, ne a frekventáltabb kempinghelyeket használja, hanem válasszon alternatív sátorhelyet a talajerózió minimalizálása érdekében. • Vigyen magával többször használható műanyag poharat és tányért. • A szemetet távozáskor nem lehet elásni, hanem össze kell gyűjteni és továbbvinni magunkkal.


15

Hegymรกszรกs


16

CÍMEK Sabah Parks Lot 1 - 3 Block K Ground Floor, Sinsuran Complex Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 211 881 / 212 719 Fax : 6088 211 585 / 221 001 Email : sabahparks@sabah.gov.my www.sabahparks.org.my Sutera Sanctuary Lodges Lot G15, Ground Floor Wisma Sabah 88000 Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 243 629 Fax : 6088 259 552 E-mail : info@suterasanctuarylodges.com

www.suterasanctuarylodges.com

Visitors’ Information Centre, Miri 452, Jalan Melayu 98000 Miri Sarawak, Malaysia Tel : 6085 434 180 Fax : 6085 434 179 Email : vic-miri@sarawaktourism.com

www.sarawaktourism.com

Sarawak Tourism Complex Old Court House Jalan Tun Abang Hj. Openg 93000 Kuching Sarawak, Malaysia Tel : 6082 410 944 / 410 942 Fax : 6082 256 301 Email : vic-kuching@sarawaktourism.com

www.sarawaktourism.com

HEGYMÁSZÁS A hegycsúcsok megmászása fantasztikus lehetőség arra, hogy megismerjük, milyen változatosak és egyedülállóak Malajzia természeti tájai, a mélyfőldi trópusi dzungelektől kezdve a magasabban fekvő területek hegyvidéki vegetációjáig. Az út során a kalandot csak fokozza a keresztező folyók és zubogó vízesések látványa. A félzigeti Malajziában található Main Range-en tett könnyű gyaloglástól a Malajziai Borneó magasabb csúcsainak megmászásáig, gyakorlatilag bármilyen szint teljesítésére lehet megfelelő hegyet találni Malajziában. Legyen alacsony vagy magas, minden egyes mászással megindítóan fenséges látvány és tudattágító tapasztalatok jutalmazzák a vállalkozó kedvűeket. HEGYSÉGEK A FÉLSZIGETI MALAJZIA TERÜLETÉN A félsziget bővelkedik könnyen megközelíthető festői magaslatokban és meredek beburkolózott hegyekben. A kezdők számára számos kevésbé fáradtságos és jól követhető túrára van lehetőség olyan népszerű területeken, mint például a legendás Gunung Ledang Johorban, a történelmi Gunung Jerai

Kedahban, vagy a Gunung Angsi Negeri Sembilanban, ahol a túra teljesítése akár több órát is igénybe vehet. Ezek nagyon könnyű kirándulások, megtételükhöz nem szükséges vezető kísérete. A Cameron Felföldön található Gunung Berembun és Gunung Brinchang a tea-és zöldségültetvények fantasztikus hullámzó látványát tárja elénk, és ideális célpontok azoknak a kirándulóknak, akik szeretik a könnyedebb túrázást. Utóbbi a maga 2032 méterével a félszigeti Malajzia legmagasabb pontja, ahova még kövezett úton el lehet jutni. Akik többre vágynak egy kényelmes sétánál, válasszanak olyan csúcsot, melyhez először a vadonon keresztül vezet az út. A Taman Negarában található Gunung Gagau egy napi mászás, de a csúcs megközelítéséhez először keresztül kell jutni folyón, tavon, dzsungelen és beiktatni egy-két barlangot az út során, mielőtt a hegytető megjutalmaz minket a három államra nyíló lélegzetelállító kilátással. Nagyobb kihívásért vágjon neki Gunung Tahannak, a félsziget legmagasabb pontjának. Az oda-vissza 130 km hosszú túra megtételéhez kb. 8 nap szülséges. Az útvonal az érintetlen Taman Negara szívében halad keresztül esőerdőn, csalfa folyókon és hegygerinceken. Ehhez tapasztalt túravezető kötelező.


17

Sarawak Forestry Corporation Bintulu, Regional Office Jalan Sultan Iskandar P.O Box 1782 97010 Bintulu Sarawak, Malaysia Tel : 6086 313 726 Fax : 6086 313 459 Email : info@sarawakforestry.com www.sarawakforestry.com Johor National Park JKR 475 Jalan Bukit Timbalan 80000 Johor Bharu Johor, Malaysia Tel : 607 2237 471 / 2242 525 Fax : 607 2237 472 www.johorparks.com

HEGYVIDÉKEK SABAH ÉS SARAWAK ÁLLAMOKBAN A világ néhány egyedülálló hegyvidéki miliője található a malajziai Borneóban. Délkelet-Ázsia egyik legmagasabb pontja, a 4095.2 méter magas Gunung Kinabalu a sabahi világörökség részeként számon tartott Kinabalu Parkban található. Minden túrázó számára hozzáférhető a Low Peak-be vezető Summit ösvény tiszta útcsapásokkal valamint kötelekkel a meredek sziklás részeken. A mászás során olyan egzotikus növényeket pillanthatunk meg, melyek csak ezeken a területeken találhatóak, mint például a nyaklánc orchidea. A Gunung Trusmadihoz közeli, még kalandosabb egyhetes túra mohás erdőkön, meredek hegyoldalakon és esőtől duzzadt folyókon keresztül vezet. A hegycsúcs kárpótolja a mászót Gunung Kinabalu egyik legfenségesebb kilátásával, és olyan szokatlanul nagy és ritka növények esetleges látványával, melyeket csak a Trusmadi gerinc mentén lehet találni.

Amennyiben elég fitt ahhoz, hogy bármilyen meredek emelkedőt megmásszon, a legtöbb hegyet 2 nap alatt elérheti. Sarawakban Gunung Santubong az egyik legnépszerűbb hegy, Kuchingra nyíló lélegzetelállító kilátással. A nehéz Gunung Penrissen túrára szükséges vezetőt vinni, de a csúcsra vezető 1329 méteres függőleges küzdelmet egy vagy két napon belül teljesíteni lehet. A hosszú felfele tartó túra a Gunung Mulu homokkő csúcsáig 4 napig tart és keresztülhalad ősi dzsungelen, mocsaras területen és rododendronok hatalmas csoportján, mielőtt a fehér felhők tovatűnnek, hogy megpillanthassuk a völgyben lapuló Gunung Api hatlamas mészkőcsúcsát.

Mutiara Taman Negara Kuala Tahan 27000 Jerantut Pahang, Malaysia Tel : 609 2663 500 / 2662 200 Fax : 609 2661 500 / 2662 501 Email : fomtn@mutiarahotels.com www.mutiarahotels.com Utan Bara Adventure Team The Heritage Suite 284-14-03 Jalan Pahang 53000 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 4022 5124 Fax : 603 4022 6125 Email : info@ubat.com.my www.ubat.com.my Department of Wildlife and National Parks KM 10 Jalan Cheras 56100 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 9075 2872 Fax : 603 9075 2873 Email : webmaster@wildlife.gov.my www.wildlife.gov.my


ÖTELETEK HEGYMÁSZÁSHOZ

18

Annak ellenére, hogy nagyon sok hegyvidék – különösen a nemzeti parkban találhatóak – rendelkezik éjszakai kempingezési lehetőséggel és bizonyos felszerelések bérlése is lehetséges, ajánlatos mindig előre tervezni és érdeklődni foglalásokkal, időjárással és más hasznos információval kapcsolatosan. Van olyan eldugott vagy védett terület, ahova a hatóságok engedélye is szükséges lehet.

HEGYMÁSZÓHELYEK MALAJZIÁBAN • Bukit Bendera (Penang hegy) 821m • Gunung Jerai 1217m • Gunung Korbu 2183m • Gunung Bubu 1568m • Gunung Angsi 825m • Gunung Ledang 1276m • Gunung Berlumut 1010m • Gunung Tahan 2187m • Gunung Gagau 1376m • Gunung Brinchang 2032m • Gunung Berembun 2075m • Gunung Jasar 1696m • Gunung Perdah 1529m • Gunung Stong 1422m • Gunung Chamah 2171m • Gunung Silam 883m • Gunung Lotong 1667m • Gunung Kinabalu 4095.2m • Gunung Tambuyukon 2580m • Gunung Trusmadi 2643m • Tama Abu 2113m • Bukit Batu Buli 2082m • Bukit Batu Lawi 2046m • Bukit Batu 2092m • Gunung Penrissen 1329m • Gunung Santubong 810m • Bukit Batu Iran 2018m • Gunung Mulu 2376m

Penang Kedah Perak Perak Negeri Sembilan Johor Johor Taman Negara, Pahang Taman Negara, Pahang Cameron Felföld, Pahang Cameron Felföld, Pahang Cameron Felföld, Pahang Cameron Felföld, Pahang Kelantan Kelantan Lahad Datu, Sabah Maliau Medence, Sabah Kinabalu Park, Sabah Kinabalu Park, Sabah Sabah Kelabit Felföld, Sarawak Kelabit Felföld, Sarawak Kelabit Felföld, Sarawak Sarawak Sarawak Sarawak Sarawak Mulu Nemzeti Park, Sarawak

Amennyiben az útvonalak nincsenek jól kijelölve, a legjobb az, ha felbérlünk egy túravezetőt. A helyi vezetők azon felül, hogy elirányítanak a legjobb kemping-és pihenőhelyekre, jól ismerik a környék történetét és néphagyományát, és ismeretük felbecsülhetetlen akkor, ha esetleg változások állnak be, és útvonalat kell változtatni. A megmászando hegy magassága és a nehéz hátizsák együtt túl nagy erőfeszítés lehet kirándulóknak, ezért mindig képességeihez mérten induljon el hegyet mászni. Ne terhelje túl magát túl sok kempingfelszereléssel. Hozzávetőleges becslésként: hátizsákja súlya soha ne haladja meg testsúlyának negyedét. Minél könnyebb a hátizsák, annál könnyedebb lesz a hosszú túrázás. ÖLTÖZKÖDÉSI ÉS FELSZERELÉSI TANÁCSADÓ • Kényelmes hosszú szárú nadrág és hosszujjú ing a piócák, horzsolás és a természeti erők ellen. • Széles karimájú kalap az intenzív napsütés és az enyhébb esőzések ellen. • Poncho vagy esőköpeny. • Egy pár kesztyű és egy kötött sapka hasznos a hegycsúcs hideg szele ellen. • Hordjon könnyű, kényelmes dzungelbakancsot mélyen barázdált talppal, mely jól tartja a bokát és viseljen két pár zoknit, hogy megelőzze a hólyagosodást. • A kényelmes, párnázott pántos hátizsák belső vázzal és csípőcsattal feltétlenül szükséges. • Iránytű és térkép a dzsungelben történő tájékozódáshoz; néhol a sűrűn zárt lombmennyezeten keresztül nem lehet tisztán látni a napsugarakat. • Hasznos eszköz lehet egy síp, mellyel jelezni lehet a többieknek, vagy felkelteni a figyelmüket • Alap elsősegély doboz zúzódások, csípések és sebek kezelésére. • Tartalék elemek a zseblámpába, gyertya és gyufa.


19

Sziklamรกszรกs


20

SZIKLAMÁSZÁS A sziklamászást kedvelők élvezni fogják Malajzia sziklahomlokzatainak és csúcsainak meghódítását. Számos célpont közül lehet válogatni a változatos vidéken. Sarawakban a mészkő kiszögellések mészkősziklákkal és homokkő hegyekkel, Sabahban pedig néhány hatalmas gránitfallal pöttyszerűen jelölik be a területet. A többi hegyvidéki terület további változatos sziklás homlokzattal várja a felfedező kedvű kirándulókat. A sziklamászás, mint a tömegek számára könnyen elérhető sport, viszonylag új jelenség Malajziában, bár már korábban is létezett a rajongók egy kisebb közössége. Éppen ezért még mindig számos potenciális mászóhely vár felfedezésre. Hasonlóak vonatkoznak a sziklamászás testvérsportjára is, a kötélen való leereszkedésre. SZIKLAMÁSZÓ HELYSZÍNEK MALAJZIÁBAN Malajziában minden megtalálható: kisebb mészkó hegyek, sziklák, mészkő vagy gránit falak, és mindez a nehézségi fokozatok teljes választékával. Annak ellenére, hogy

hihetetlen mennyiségű hely került már felfedezésre, még további százak várnak kiaknázásra. Malajzia jelentős része még mindig dzungellel borított, ezért számos kiváló sziklamászó helyszín marad láthatatlan a kíváncsi szemek előtt. A legnépszerűbb sziklamászó területek változatlanul a Kuala Lumpurhoz és Selangor államhoz közel fekvőek, nevezetesen a híres Batu barlangok és Bukit Takun a várostól északra. Tovább haladva északra vagy keletre, hatalmas lehetőségek rejlenek Perak államban (Ipoh festői mészkőcsúcsai környékén és távolabb), Perlisben, Kelantanban és Pahangban, ahol mészkősziklák százai várnak a felfedezésre. Néhány kivételtől eltekintve, mint a Gunung Kinabalu Sabahban vagy a Gunung Mulu Sarawakban, malajziai Borneó számos hatalmas és még ismeretlen lehetőséget kínál a sziklamászóknak. A legtöbb ismert sziklamászási útvonal Malajziában előre ékelt sportmászó vonal mészkőszirteken, ritkán gránitfalakon. Leginkább a francia fokrendszert használják errefelé.


21

A magán, illetve a kormány által fenntartott ifjúsági– és sportkomplexumokban egyaránt egyre népszerűbbek a fedett sziklamászó termek. IDŐJÁRÁS ÉS FELSZERELÉS A trópusi időjárás egész éven át meleg és párás, tehát a sziklamászás az év bármely időszakában lehetséges. A félsziget keleti partján a monszun általában decembertől februárig tart. Egyéb helyeken kevésbé lehet megjósolni előre az esőzéseket, de általában a nap későbbi szakaszában várható csapadék. A sziklafelszín, különösen a mészkő, még a nagyobb esőzések után is viszonylag gyorsan szárad. A mérsékeltebb időjáráshoz és alacsonyabb páratartalomhoz szokott mászók számoljanak előre a hőséggel és magas páratartalommal. Malajziában a mászáshoz kötelet, hevedert, kötélerősítőt (ATC) és karabinereket használnak a sportoló védelme érdekében. A tetőről való leereszkedéshez kontrolált biztonsági kötélen függeszkedve az ereszkedés mértékét egyénileg kell meghatározni a nyolcas figurát használva. A mászáshoz az alapfelszerelésen kívül szükséges még naptej, rovarriasztó szer és nagyon sok víz.

Mivel a legtöbb mászás előtt gyaloglás is része a programnak, viseljen könnyű ruhát és jó kiránduló cipőt, valamint vigyen magával egy váltás ruhát eső esetére. A helyi utazásszervezőket sziklamászó expedíciókat is szerveznek.


22

NÉPSZERŰ SZIKLAMÁSZÓ HELYSZÍNEK ÉS TERMEK JOHOR • Air Papan Beach, Mersing • Pulau Pemanggil, nem messze Mersing parjától • Danga Bay Recreational Park, Johor Bahru • Johor Sports Complex, Larkin, Johor Bahru KEDAH • Gunung Kerbau, Alor Star • Gunung Keriang, Alor Star • Jabatan Belia Dan Sukan (JBS Sport Komplexum), Alor Star KELANTAN • Cattle Ranch, Gua Musang • Etnobitanikus Kert (Taman Etnobotani), Gua Musang KUALA LUMPUR ÉS SELANGOR • Batu Caves, Selangor • Bukit Takun, Templer Park, Selangor • Delta Rover, Kepong • Nemzetközi Ifjúsági Központ, Cheras • Kramat völgy, Kuala Lumpur • Pusat Belia Dan Sukan Kampung Pandan • Boulderwall SS3, Kuala Lumpur • Taman Melati Tűzoltó állomás, Taman Melati • Summit Climbing Gym, Subang Jaya NEGERI SEMBILAN • Gemas Rock Face, Gemas • Kampung Keru, Tampin

• Taman Conlee, Tampin • Tebong Pálmaolaj Birtok, Tampin • Kuala Pilah Sportcentrum, Kuala Pilah PAHANG • Teluk Cempedak Beach, Kuantan • 2B emelet, First World Hotel, Genting Highlands Resort • Petronas Highway Stop, Bentong • Dragon, Kampung Mukut, Pulau Tioman • Genting Beach, Pulau Tioman • Kg Juara, Pulau Tioman • Nazri’s Place Beach, Pulau Tioman PENANG • Beach caféval szemben, Batu Feringghi • Jesselton Heights, Penang • Penang hegy, Air Itam • JBS Penang (JBS Sportkomplexum) • Jerejak Spa Resort, Jerejak sziget, Penang PERAK • Gua Cheroh, Ipoh • Ipoh környéki különböző mészkőhegyek és barlangok PERLIS • Gua Kelam, Padang Besar SABAH • Gunung Kinabalu SARAWAK • Batman fal, Kuching-Bau • Gunung Mulu / Mulu barlangok, Miri


23

Barlangรกszat


24

BARLANGÁZAT A barlangászat vagy barlangkutatás nagyon népszerű Malajziában. Az ország rendkívül gazdag mészkőbarlangokban, beleértve egy világörökség helyszínt is. Vadviláguk fantasztikus gyümölcsevő denevérekkel, madarak ehető fészekével vagy látványos álló cseppkövek és sztalaktitokkal. Legendák és misztikum övezi ezeket a barlangokat. A régészeti ásatások során számos barlangban előemberre utaló bizonyítékokat találtak. A számos hatalmas expedíció ellenére sok barlang még mindig nincs teljesen feltárva, ezek a részek vonzó kalandot jelenthetnek a természet világának felfedezői számára. A visszalátogatók elcsodálkoznak azon, hogy csupán néhány hónap leforgása alatt mennyit is változik egy barlang. Ennek oka az, hogy Malajzia természetesen nedves éghajlata elősegíti a sztalagmit és sztalaktit formálódást. Különböző hozzáférhetőségű barlangok találhatóak Malajziában. Némelyik barlangnak még sétálóútja is van, ami igazán megkönnyíti

a túrázást, de máshol esetleg szükséges lehet mindent bevetni és négykézláb kúsznimászni a cél érdekében. MALAJZIA BARLANGJAI A barlang maláj elnevezése ’gua’, többsége mészkő és a felszín felett található. A félszigeten van a Gua Kelam Perlisben, Gua Tempurung és Kundu Perakban, elszórt történelmi barlangok a Kenyir tó körül Terengganuban és Gua Ikan Kuala Kraiban, Kelantanban. Sarawak híres barlangjai a Niah, Mulu és Baunál található a Fairy barlang. Sabahban a legismertebb barlang a Gua Gomantong, ahol madárfészkeket szednek. Vízalatti vagy folyókkal átjárt barlangokat a Kinta völgyben lehet találni, melyek a helyi barlangok nem egész 10%-át teszik ki, és az esős időszak alatt elkerülendők. Ezen kívül elszórtan dolomit és homokkő barlangok is vannak az országban.


25

A barlangokat két kategóriára lehet osztani: élmény- és bemutató barlangok. Az élménybarlangok közé tartozik a Drunken Erdei barlang és Legan barlangja Gunung Apinál Sarawakban, amelynek sikerült megőriznie természetes állapotát. A bemutató barlangok a Deer, Lang és Clear Water barlangok a Mulu Nemzeti Parkban azok, melyek a nagyközönség számára szükséges világítással, egyértelmű útjelzésekkel és magyarázó kiírásokkal vannak ellátva. CSALOGATÓ BARLANGOK A malajziai barlangok számos egzotikus teremtménynek adnak otthont. A nevezetesebbek közé tartozik a Logan barlang vakharcsája vagy a Batu barlangok csapóajtó pókja.

MALAJZIAI BARLANGOK LISTÁJA • Gua Kelam, Perlis • Gua Tempurung, Kampar, Perak • Gua Kundu, Gopeng, Perak • Gua Harimau, Perak • Batu Caves, Selangor • Gua Ikan, Kuala Krai, Kelantan • Gua Taat, Gua Bewah, Tasik Kenyirnél, Terengganu • Gua Telinga, Gua Daun Menari, Gua Luas, Taman Negara, Pahang • Gua Gomantong, Sandakan, Sabah • Fairy Barlang, Wind Barlang, Jambusan Barlang, Bau, Sarawak • Great Barlang, Painted Barlang, Niah Nemzeti park, Sarawak • Sarawak Chamber, Szarvas Barlang, Zöld Barlang, Tisztavíz Barlang, Hold Barlang, Teknős Barlang, Mulu nemzeti Park, Sarawak


26

CÍMEK Malaysian Nature Society JKR 641 Jalan Kelantan Bukit Persekutuan 50480 Kuala Lumpur Malaysia Tel : 603 2287 9422 Fax : 603 2287 8773 Email : mns@mns.org.my www.mns.org.my Sabah Parks Lot 1 - 3 Block K Ground Floor, Sinsuran Complex Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 211 881 / 212 719 Fax : 6088 211 585 / 221 001 Email : sabahparks@sabah.gov.my www.sabahparks.org.my

A sabahi Sandakan közelében található Gua Gomantong két hatalmas ürege járatok ezreinek és rengeteg madárfészeknek ad otthont, ami egy nagyon finom kínai csemege.

A Szarvas barlang a maga 120x150 méterével a világ legnagyobb barlangjárata és a 108 kmes Tisztavíz barlang a leghosszabb Ázsiában. Becslések szerint 4 millió denevér él a barlangrendszerben.

A Kinta völgyben Gua Harimau barlangjának tetőrészén található megkövült nagymacska csontváz igen különleges látványt nyújt. Perak híres a barlangtemplomokról is, a legismertebbek Perak Tong és Sam Poh Tong, melyben számos Buddha szobrot és vallási témájú falfestményt találunk. A Batu barlangok Hindu barlangtemplomában a hindu istenségek síremlékei találhatók, és ez a helyszíne a Thaipusam nevű színes vallási fesztiválnak is.

BARLANGÁSZNI MEGYÜNK!

A Sarawakban látható Gua Niah festett barlangjának falai tele vannak egyedülálló prehisztorikus falfestménnyel. Olyan hajóábrák is találhatóak, melyek előemberek helyi civilizációjára utalnak. Termei különleges formációkban gazdagok. Sarawak Mulu berlangjai a világ egyik legnagyobb és laghosszabb barlanghálózatával büszkélkedhetnek. Eddig 195 km hosszúságú barlangjáratot sikerült felderíteni, de becslések szerint ez csak 30%-a a teljes hálózatnak. Az itt található Sarawak Chamber, mely 600x415 m alapterületű 80 m-es belmagassággal, a világ ismert barlangtermei közül a leghatalmasabb.

Vannak olyan nem főállású barlangászok, akik szívesen elvállalják a túravezetést. A Malajziai Természettársaságon, túra klubokon vagy utazásszervezőkön keresztül lehet velük felvenni a kapcsolatot. A legtöbb barlangexpedícío egynapos, és néhol éjszakára is lehet maradni. Azokban a barlangokban, ahol éjszaka nem lehet kempingezni, a barlangok közelében mindig találunk bérelhető szobát. Barlangászni általában a viszonylag száraz időszakban ajánlott, márciustól októberig, de legyen felkészülve arra, hogy ekkor is bármikor eleredhet az eső.


27

Néhány barlang megtekintése engedélyköteles, ezeket az illető állam erdészeti hatóságától lehet igényelni. 10- 40 ringit közötti összegbe kerülnek. A trópusi barlangok nem olyan nedvesek, mint az európaiak vagy amerikaiak, ellenben néha igen hűvösek, különösen viharos és heves esőzések idején. Vékony dzseki ajánlott. Mint minden természeti kaland esetén, a sztalagmitok, sztalaktitok és a teljes barlangvilág állagmegőrzése itt is nagyon fontos. Ahol tudjuk, hogy barlanglakók találhatók, ne használjunk vakut a fényképezéskor, mert azzal megijesztjük a barlanglakó életformát folytatókat. Vegyük számításba annak lehetőségét, hogy olyan veszélyes teremtményekkel is találkozhatunk, mint a kígyó vagy a skorpió.


28

CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 Email : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com

BARLANGÁSZÁSSAL KAPCSOLATOS HASZNOS TUDNIVALÓK

Sarawak Tourism Complex Old Court House Jalan Tun Abang Hj. Openg 93000 Kuching Sarawak, Malaysia Tel : 6082 410 944 / 410 942 Fax : 6082 256 301 Email : vic-kuching@sarawaktourism.com www.sarawaktourism.com Sarawak Forestry Corporation Bintulu, Regional Office Jalan Sultan Iskandar P.O Box 1782 97010 Bintulu Sarawak, Malaysia Tel : 6086 313 726 Fax : 6086 313 459 Email : info@sarawakforestry.com www.sarawakforestry.com

• Mindig vigyen magával egy megbízható vezetőt. Nemzeti parkokban vagy a barlangász klubokban lehet felbérelni őket. Nagyon sok barlang Malajziában nincs feltérképezve, ezért még a legtapasztaltabb barlangászok se induljanak neki ezeknek a barlangoknak. • Annak ellenére, hogy néhány utazásszervező szervez barlang túrákat, ez egy nagyon speciális sport, és csak professzionális búvárok vagy barlangászok vezethetnek ilyen expedíciókat. • Mielőtt bemegy a barlangba, mindig ellenőrizze felszerelését, különösen, ha kötélereszkedésre készül. • A tapasztalt barlangászok azt javasolják, hogy ne töltsön egyhuzamban napi 8 óránál többet egy barlangban. A legtöbb barlangban kevesebb, mint 3 óra szükséges a túra megtételéhez. • Tervezze meg, mennyi világításra lesz szüksége. 1kg karbid körülbelül 6-8 órányi elegendő fényt tud biztosítani. • Barlangászoknál mindig legyen tartalék elemlámpa és elem. • Szívbetegek és klausztrofóbiában szenvedők számára a bemutató barlangok ajánlottak, ahol a túravezetők 20-40-es csoportokban vezetik körbe a látogatókat. Mészkővel vagy denevérguanóval kapcsolatos allergiában szenvedő látogatóknak nem ajánlott a barlangászat.


29

Folyami Haj贸z谩s


30

FOLYAMI HAJÓZÁS

HAJÓZÁS A VADONBAN MALAJZIÁBAN

Azok a természetkedvelők, akik a túrázáson kívül egyéb kalandokat is szeretnének kipróbálni, választhatják a folyami hajózást is. Malajziában rengeteg folyó és mangrove mocsár található, ahonnan a vadvilágot a vízről is jól meg lehet figyelni. A parti és mangrove mocsaras területek biztosítják az élőhelyet a honos állat- és növényvilágnak. Sok állat természetéből eredően a vízhez jön inni vagy egy kicsit hűsölni.

A tengerpartoknál Malajzia egész területén vannak hajózható folyók és mangrovemocsarak. A vadon felfedezésére legalkalmasabbak a nyugodtabb vizű folyók, ahol a türelmes látogató a előkészített látcsővel és fényképezőgéppel vizsgálhatja környezetét. Hajóutakat szerveznek kora reggeli, esti vagy éjszakai indulással is attól függően, hogy milyen jellegű fauna megtekintése a látogató célja.

A folyami hajózás egy hatalmas lépést jelent egy teljesen más világba, legyen az akár komolyabb expedíció vagy egy könnyű kirándulás. A hajó a lehajló fák alatt siklik, hallhatjuk az állatok zsongását, a madarak hívó szavát és a felszín alá pillanthatunk újabb teremtményekért. Az út során jutalmunk a festői hegyvidéki táj és mészkőformációk látványa, ha pedig kedvünk tartja, az út befejezéseként megállhatunk vacsorázni egy vízparti településen.

A folyó maláj megfelelője a ’sungai’. Hajózásra legalkalmasabb területek egyike a Langkawi szigetén található Sungai Kilim, ahol farákot, iguánát és makákót láthatunk a fák és mangrovék között. A látványosságok fénypontja talán a vízbe dobott élelemre lecsapó sas. A Kuala Lumpurtól 2 órányira található Sungai Selangor a szentjánosbogár rajokról híres, melyek ünnepi fényként vibrálnak. Hasonló szentjánosbogár világítótúrákat találhatunk még a sarawaki Santubong övezetben és a terengganui Kampung Ibokban.


31

Sarawakban a Kuchingon kívül eső területeken is vannak folyami vagy tengerpart menti hajótúrák, ahol a folyóparton heverésző krokodilokat, a folyótorkolat közelében pedig delfineket láthatunk. Borneóban a dzsungel igen sűrű és a népesség ritkább, így a környék a vadvilág színes palettájának ad otthont. A hajózás a sabahi Kinabatangan folyón, Borneó egyik leghosszabb folyóján a legjobb lehetőség a borneói állatvilág megismerésére. Az Ázsiában található két olyan terület közül, ahol 10 főemlős faj él, ez az egyik. Megtalálhatóak még a Borneóra jellemző nagyorrú majmok, vörös langurok (szintén majomfajta) és a borneói gibbon.

Sukau folyóparti falva a Kinabatangan Wildlife Sanctuary határán található, Sabah igen fontos védett övezetének környékén.


32

Kinabatangan, mint Sabah állam védett lápos területe, az orángután, a borneói elefánt ás egyéb lápos területen élő állat, úgymint a vihar gólya és a laposfejű vadmacska fennmaradását szolgáló hely. ÖTLETEK FOLYAMI HAJÓZÁSHOZ Számos folyón túrázó hajó rendelkezik kötélhíddal, így szabadabb kilátás nyílik a vadvilágra, különösen, ha egyedül bérel helyi hajót. Hozzon naptejet vagy karimás kalapot az erős napsugarak ellen arra az esetre, ha éppen nem árnyékos helyen hajóznak, vagy kevés fa található a környéken. A távcsövek és teleobjektíves fényképezőgépek nagyon hasznosak és ajánlottak éles fotók készítésére. Esti és éjszakai túrákhoz használjon rovarriasztó szereket. A folyótorkolat-közeli és tengerparti hajózás függ az apály-dagály állástól. Krokodilokat például sokkal könnyebben pillanthatunk meg apálykor, mert ilyenkor az iszapzátonyok szabadabbak. A kiválasztott túra megfelelő időpontját illetően informálódjon a helyi túravezetőnél. A vadvilág megfigyeléséhez nagyfokú türelem, éles szem, jó időzítés és szerencse szükséges. A majmok, krokodilok, delfinek, szentjánosbogarak mind a vadon élőlényei, ezért megjósolhatatlan, hogy valóban látunk-e majd belőlük a túra során. Ha jártas túravezetőt kérünk fel az eligazításra, több esélyünk lesz arra, hogy meglátunk olyan teremtményt is, mely felett a kevésbé jártas szem könnyedén elsiklana, hiszen a trópusi állatok az álcázás nagymesterei. Végül megjegyzendő, hogy a folyókon nem ajánlott a napközbeni hőségben hajózni, ilyenkor túl nagy a meleg mind a túrázó, mind a vadon élőlényei számára.


33

Vadvízi Evezés


34

VADVÍZI EVEZÉS A malajziaiak számára a folyók ősidők óta életük szerves részét képezik mind közlekedési eszközként, mind pedig élelemforrásként, újabban pedig az ökoturizmus elemeként.

Sungai Selangor Kuala Kubu Baruban, mely a Fraser’s hegyből ered. A Sungai Endau, Jeram Besu és Sungai Lipis Pahanban, és a Sungai Tembeling Taman Negarában szintén népszerű helyszínek raftingolásra.

A Malajzia belsejében élő ősi népek évezredek óta használnak tutajokat, de a vadvízi evezés csak az 1980-as évektől vált népszerű szórakozássá.

Mivel a sportág idővel egyre népszerűbb lett, minden fontosabb rafting helyszínen rendelkezésünkre állnak túraszervezők, akik a szükséges felszereléssel ellátnak minket.

RAFTING HELYSZÍNEK

Sabahban a túraszervezők megszervezik az utazást Kota Kinabaluból Padas Gorgeba, ahol a Padas folyó halad keresztül. Egy új lehetőség vonattal menni a Pangi Vasútállomásról. A nosztaligiavonat festői utat ígér Padas Gorgeon keresztül, melyet az olyan elnevezésű gyors folyók látványa követ, mint a Fejvadász, Adrenalin folyama vagy Körhinta.

Sabahban két főbb vadvízi evezésre alkalmas folyó található, a Padas és a Kiulu, melyek a nemzetközi vadvízi evezés szintbeosztásai szerint a 3-as és 2-es szinteknek felelnek meg. Átlagos időjárási feltételek mellett a két folyó mélysége és sebessége viszonylag állandó, de heves esőzések során 4-es szintű folyóvá is duzzadhatnak. Ilyen esetekben időszakosan megszüntethetik a raftingolást a folyókon. A félszigeti Malajzia is bővelkedik vadvízi evezésre alkalmas folyókban: a 2-es szintű Sungai Sungkai Perakban és a 3-as szintű

A Kiulu folyó közelebb esik Kota Kinabaluhoz, de az élmény kevésbé lélegzetelállító. A Padast sikeresen meghódító vadvízi evezősök bizonyítványt kapnak a megmérettetés teljesítéséről.


35

A félszigeti Malajzia raftingolásra alkalmas helyszíneit könnyen meg lehet közelíteni busszal vagy autóval. A Selangor folyóhoz Kuala Kubu Bharu városon keresztül jutunk, körülbelül 90 km-re Kuala Lumpurtól. Egyetlen rafting túra a Selangor folyón körülbelül fél napot vesz igénybe. A Telom folyó a Cameron Felföldön és a Tembeling folyó Taman Negerában körülbelül 4 órányira vannak Kuala Lumpurtól. Több időt igényel az 5-ös szintű Telom folyón való vadvízi evezés Pahangban, mivel itt jóval nagyobb a kihívás. A raftinghelyek közelében öltözők, mosdók és zuhanyzók találhatóak, és sátor felállítására is mindig van lehetőség. Némely helyi operátor kajakoktatást illetve vadvízi mentési tanfolyamot is kínál.

ELŐKÉSZÜLETEK VADVÍZI EVEZÉSHEZ A raftingolásra legalkalmasabb az esőzések utáni időszak, amikor felgyorsul és megemelkedik a folyó. A száraz időszak az ’újoncok’ számára ideális, így anélkül ismerkedhetnek meg a sportággal, hogy komolyabban küzdeniük kellene az áramlatokkal. Kisebb csónakot is lehet használni a száraz időszak idején. Sabahban a száraz hónapokban csak a Padas folyó ajánlott, mivel a Kiulu folyón a vízszint túl alacsony a raftingoláshoz. Vízszinttől függően a vadvízi evezés általában 45 perc és 2 óra közötti időtartamot vesz igénybe. Az operátorok biztosítják, hogy a csoportot két professzionális, vizsgázott evezős is elkísérje. A csónak stabilitásához minimum 3 ember szükséges.


36

CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 Email : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com

PRAKTIKUS ÖTLETEK RAFTINGOLÁSHOZ Az evezés előtt mindenkinek részt kell venni egy biztonsági oktatáson, ahol bemutatják az evező használatát, alap előre és hátra evezési technikákat és egyéb biztonsági előírásokat. Az operátor látja el a túra résztvevőit evezőkkel, mentőmellénnyel, bukósisakkal, mentőkötéllel, elsősegélycsomaggal és mentőzsákokkal. A résztvevőknek kizárólag kényelmes ruháról kell gondoskodni, mely nem akadályozza a mozgást. Ellenőrizzük, hogy a kapott mellény és sisak a megfelelő méretű legyen, esetleg nem túl bő vagy szűk. Ha a folyópart közelében borul a vízbe, ne használja az evezőlapátokat, mert könnyen megüthet vele valakit. Soha ne használja az evezőt emelőkarként a szikláknál, mert az könnyen megütheti Önt. KIEGÉSZITÉS: • Vigyen magával váltóruhát. Meleg dzseki szintén jó ötlet. • Viseljen biztonságos, pontos méretű cipőt vagy gumicsizmát. • Ne viseljen olyan ékszert az evezés során, melyet nem tud biztonságosan rögzíteni. • A szemüvegesek szemüvegszár helyett elasztikus anyaggal rögzítsék a szemüveget. • A szennyeződés elkerülése végett a kontaktlencsét használóknak ajánlott az evezés során szemüveget viselni.


37

Terepj谩r贸 Exped铆ci贸k


38

TEREPJÁRÓ EXPEDÍCIÓK

CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 Email : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com Borneo Safari Kinabalu Four Wheel Drive Club P.O.Box 171, 88856 Likas, Sabah, Malaysia

Malajzia dombos vidékei, gyors folyókkal átszelt sűrű esőerdei ellenállhatatlan úticélt jelentenek a terepjáró expedíciók számára. A hőség, a sár, a hullámos hegyek és viharos esők mind fokozzák a kimerítő, mégis örömteli tereptúra izgalmát. Mivel Malajziának több mint a felét esőerdő borítja, az ország természeti tája a legjobbat hozza ki mind az emberből, mind a gépből, miközben tudásuk és kitartásuk erőpróbáját mérik. A jutalom magáért beszél: lélegzetelállító tájak, csendes pihenőhelyek és vízesések a kimerítő út utáni ellazuláshoz. A nemzetközi 4x4-es eseményeket általában október és november környékén rendezik Malajziában. Ide tartozik a Trans-Borneo Nemzetközi Rally, a National Challenge és az International Challenge of Malaysia. Az újoncokat és idecsöppenő látogatókat sem rekesztik ki az olyan világszínvonalú eseményekből, mint a Camel Trophy vagy a Rainforest Challenge, mely a világ terepjáró (4WD) versenyi közül a két legnagyobb. Nem létezik semmi, ami visszatartaná az amatőrket a terepvezetés izgalmas élményétől és az ismeretlen helyek felfedezésétől, különösen egy olyan ösztönző környezetben, mint Malajzia.

MALAJZIAI EXPEDICIÓS TÚRAÚTVONALAK A félszigeti Malajzia keleti partja kínálja a legjobb területeket a terepvezetés rajongóinak. A kelantani Gua Musang, a terengganui Tasik Kenyir, Sungai Loh és Sungai Kelamin, a johori Endau Rompin, a pahangi Tasik Chini és Cameron Felföld körüli erdők a kalandsport számára jól ismert útvonalak. Kuala Lumpurhoz közelebb Pertak a selangori Kuala Kubu Bharuban a legjelentősebb helyszín, mely csupán kétórányi autóútra van a várostól. Az utat végig ültetvények és friss gyümölcsöt kínáló bódék szegélyezik. Kuala Lumpurtól délre a Negeri Sembilanban található Kuala Klawang környéki erdők tele vannak vonzóbbnál vonzóbb látványosságokkal, mint a Lata Kijang vízesés vagy a különböző bennszülött települések. Pahang és Terengganu a legelismertebb 4WD helyszínek. A pahangi Sungai Lembing bányák fárasztó, de nagy kihívást jelentő útvonalnak számítanak, ahol néha a botjukat éppen előkészítő horgászokat is lehet látni. Endau Rompin egy nemzeti park területén található. Ez a túra nagyobb próbatételt jelent, ezért ajánlott csoportosan és jól felkészülten nekivágni ennek az útnak, egyedül könnyen nehézségekkel szembesülhet az ember.


39

Kelet-Malajzia felé haladva a terepvezetésre alkalmas helyszínek a sabahi Kinabalu Nemzeti Park környéki területek és a sarawaki Bintulu. A dzsungelutak igen fárasztóak, de a legtöbb helyszín megközelíthető kisebb városok felől is, így lehetőség van élelmiszert és benzint vásárolni. TEREPVEZTÉSI IDŐSZAKOK Terepen vezetni egész évben lehetséges, de a megfelelő hónap kiválasztása természetesen nagyban függ a résztvevő tapasztalatától. A viszonylag szárazabb időszak márciustól októberig tart, ezalatt az utak keményebbek és kevesebb a sár is. Az esőzések után az utak néha nagyon nehezen járhatóak. Viharok, földcsuszamlások és áradások szintén megváltoztathatják az útvonalat, némely szakaszok akár teljesen járhatatlanná válnak. A keleti parttal kapcsolatban ne feledkezzünk meg a decembertől februárig tartó monszun esőzésről.

A helyi túraszervezők terepjáró expedíciókat kínálnak, ezeket e résztvevő tapasztalatához és időbeosztásához igazítják. A túracsomagok esetenként biztosítanak sofőrt, élelmet és kempingfelszerelést is. A sátorhelyek általában vízesés vagy folyó mellett helyezkednek el, melyek fantasztikus helyszínek fürdésre és úszásra. Annak ellenére, hogy egyénileg is lehet terepjárókat bérelni, nem ajánlott vezető és partner nélkül nekivágni a vadonnak. Megfelelő tapasztalat nélkül sokszor elég nehéz eligazodni a területen. Néhány operátor szervez 4WD túraoktatást, melynek elvégzése után a résztvevők bizonyítványt kapnak.


40

A terep nehézségét, illetve az egyéni vagy csoportos kihívást vizsgálva a résztvevőknek jó szellemi és fizikai állapotban kell lenniük olyan esetekre, ha lerobbanna a jármű vagy elakadnának a nagy sárban. Könnyebb útvonalaknak akár családi kirándulásként, munkahelyi csapatépítésként vagy ifjúsági szervezetek programjaként is neki lehet vágni. Annak ellenére, hogy a terepen vezetés extrém sportnak minősül, a túraszervezők és a rajongók tudomásul veszik, hogy a környezetre a legnagyobb mértékben ügyelni kell. HASZNOS TANÁCSOK 4WD TÚRÁZÓKNAK • Viseljen könnyű, de jó nedvszívó képességű és természetes alapanyagú ruhát. • Az éjszakák az esőerdőben a vártnál is hűvösebbek lehetnek, ezért vigyen magával egy vízálló kabátot, ami melegen tartja és megvédi az esőtől. • Különösen versenyek ideje alatt kötelező az erős cipő viselete. Vigyen magával tornacipőt vagy nyitott cipőt, hogy sátorverés közben kicsit levegőzhessen a lába. • Mindig viseljen zoknit, az felszívja a nedvességet és a cipő nem töri fel a lábát. Néha egy pár munkáskesztyű is nagyon jól jöhet. • Éjszakázáshoz vigyen magával sátrat és hálózsákot. • Mindig alaposan ellenőrizze az autót indulás előtt, különös hangsúlyt helyezve a kerekekre, melyek könnyen defektet kaphatnak az egyenetlen területen. • Legyen önnél elsősegély-csomag rugalmas kötszerrel, orvosi eszközökkel, sebhintőporral, égési sebekre való krémmel, szemcseppel, ollóval és csipesszel.


41

HegyibiciklizĂŠs


42

HEGYIBICIKLIZÉS A sebesség mámorát egy emberi erővel hajtott gépezeten, a nyitott természet ölén kizárólag a hegybiciklizés által élhetjük át. Az egész ország területén található megszámlálhatatlan dzsungel-és vidéki utak Malajziát a hegyibiciklisek paradicsomává emelték. A hegybiciklizés már igen régóta népszerű sport Malajziában, a maga saját útvonalaival és legendáival. Úgy tartják, hogy amióta a biciklit megismerték az országban, a szárazföldi falvak lakói közül kerültek ki az első hegyibiciklisek. Eleinte falvak közötti közlekedési eszközként használták, mára ez inkább izgalmas kalandot jelent a biciklis számára.

HEGYIBICIKLIZÉSRE ALKALMAS HELYSZÍNEK MALAJZIÁBAN Malajziában egyaránt találhatóak közúti-és terepbiciklizésre alkalmas helyszínek is. Számtalan biciklibarát út létezik Malajziaszerte, ahol a vidéki utakon a kisebb forgalom rendkívüli kilátással párosul. Kuala Lumpur közelében ilyen utak a régi Gombak út, Ulu Yam beslő útjai, és dél felé az Ulu Langat belsőbb utak Cheras és Ampang felé. Kuala Lumpuron túl találhatóak a Seri Menanti környéki hegyi utak, a Kuala Pilah Negeri Sembilanban, déli parti utak, valamint a Guantan városból elérhető Sungai Lembing.


43

Sabah és Sarawak vidéki útjai festőiek és szinte érintetlenek, ideális útvonal a kalandszerető túrázóknak.

Kuala Lumpurhoz közel található a Batu Dam, Kampung Pusu és a néhol vizesebb talajú Hulu Gombak Erdei Rezervátum.

A keményebb fából faragott sportolók számára a kihívást jelentő terepútvonalak a vonzóak. Kuala Lumpurban a ’városi legenda’ útvonal, a Bukit Kiara dzsungel út könnyen megközelíthető, és egy jó lehetőség a hasonszőrű sportrajongókkal találkozni.

Tovább haladva találjuk a népszerü Sungai Dua-t, közel Karakhoz Pahangban. Ez a 40 km-es szakasz komoly kitartást igényel, és a Lentang Erdei Rezervátumhoz vezet. Mint ahogy a legtöbb útvonal Malajziában, mely egy kellemes folyó vagy akár vízesés felé tart, ez az útvonal is a 30m magas, Kerau vízeséssel végződik. A legtöbb esőerdei útvonalra jellemző, hogy számos patakon kell áthaladni. Malajziában sok Kiránduló Erdei Rezervátumban lehet terepútvonalat találni. A feltételekről érdeklődjön a helyi illetékes szerveknél.


44

ÖTLETEK HEGYIBICIKLIZÉSHEZ • Előre informálódjon az útvonalról és a környezeti viszonyokról, hogy a sötét beállta előtt biztosan be tudja fejezni a túrát. Ne térjen le az ösvényről. Az iránytű nagyon hasznos lehet. • Ismerje saját fizikai teljesítőképességét ahhoz, hogy reálisan meg tudja állapítani a túra megtételéhez szükséges fizikai erőnlétet. CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 Email : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com

• Mindig informáljon valakit a tervezett túráról és útvonalról, különösen, ha egyedül túrázik. • Legyen önnél elég víz és könnyű harapnivaló az energiaszint fenntartása érdekében. Csak abban az esetben szabad fogyasztani a dzsungelben található gyümölcsökből illetve inni a vízforrásokból, ha partnere jól ismeri a helyi viszonyokat. • Legyen felkészülve az esetleges hirtelen esőzésre. Mindig vigyen magával megfelelő esőtől védő ruházatot. • Minden esetben ellenőrizze biciklijét indulás előtt. Különös figyelemmel vizsgálja át a kerekeket, hiszen a durva terep könnyen megrongálhatja. • Ha a biciklitúra részeként az erdőben kívánnak sátorozni, olvassa el a ’Dzsungel Felfedezés’ fejezetben található Kempingezés részt a szükséges ötletekért.


45

Madรกrlesen


46

MADÁRLESEN Malajzia sokszínű trópusi vidéke, a mangrove mocsaraktól a ködös hegyvidékekig, mind rezidens madárfajok százában bővelkedik. Az ország az Ausztráliát elhagyó vándormadarak útvonalán található, így körülbelül 120 különböző vándormadárnak ad otthont. Mindent összegezve a félszigeti Malajzia területén körülbelül 600, malajziai Borneó területén pedig 580 madárfajt lehet látni. Malajzia a madármegfigyelők mennyországa. Malajzia területének jóval tóbb, mint a felét esőerdei környezet vagy ültetvények borítják. A honos állatok nagy választéka lehetövé teszi, hogy igen sok terület közül lehessen madármegfigyelés céljából válogatni. Mivel a természeti és madármegfigyelő helyek országszerte könnyen megközelíthetőek, könnyű megérteni, hogy a madarak rajongóit miért vonzza ilyen nagy mértékben Malajzia.

MADARAK ÉLŐHELYE Nagyon sok madár gyakori a félszigeti Malajzia, Sabah és Sarawak államok területén is, de néhány helyi honos faj csak egy bizonyos területre jellemző. Ilyen a malajziai füttyögő rigó, mely a félszigeten honos. Borneóban körülbelül 30 honos helyi faj található, például a kék légyfogó és a sárgafarkú énekesmadár Sabahban. A malajziai esőerdőket általában 3 különböző élőhely típusra lehet osztani: tengerparti mangrove fák, mélyföldi esőerdők és hegyvidéki esőerdők. A mangrove mocsarak ökorendszere, ahol a sós és edesvízi területek talákoznak a partvonalon, otthon ad olyan madaraknak, mint a jégmadár. Mélyföldi esőrdők, beleértve az édesvízi mocsarat, tőzeget és hegyvidéki érintetlen erdőt, a maga 200 madárfajával a legterjedelmesebb élőhely, és létfontosságú a vihargólyák és a zöld uradalmi galamb számára.


47

A hegyvidéki erdők általában 900m magasság felett kezdődnek, ahol olyan f ajok találhatóak a hűvös és nedves klímában, mint a hegyi páva-fácán és a hegyi feketeszemű varjú, melyek ilyen magasságban már csak alacsonyabbra növő fák között élnek. Minden egyes élőhely intenzív és kitűnő tapasztalatot nyújt a madarakról, de az is lehetséges, hogy a madárvilág sokszínűségének megatapasztalása érdekében az országon belül több egymástól különböző ökológiai zónát látogassunk meg. NÉPSZERŰ MADÁRÉLŐHELYEK A természet és környezet irányába mutatott emberi tudatosság növekedésével egyre több olyan helyet fedeztek fel, melyek madárlesre alkalmasak, és természetesen az ország területén elkülönített ’madárkertek’ is találhatóak. A komolyabban érdeklődők számára a félsziget és Borneó madárvilágának megfigyelésére ajánlott útvonal: Kuala Selangor, Fraser’s hegy, Taman Negara, Bako Nemzeti Park Sarawakban, Kinabalu Park és Danum völgye Sabahban.

Kezdők vagy azok számára, akik Kuala Kumpur környékére limitáltak, számos kitűnő madármegfigyelő hely található csupán néhány órányi kocsiútra a várostól. Egy új terület, Putrajaya Wetlands méltán lett igen népszerű a madárlesők körében. Ez egy mesterségesen megnövelt lápos terület, mely igen vonzó a madarak és a madármegfigyelők számára is és kevesebb mint egy órányira fekszik Kuala Lumpurtól déli irányba. Egy kellemes, egynapos kirándulás alkalmával látogasson el a Kuala Selangor Nemzeti Parkba, ahol a mocsaras terület és a mangrovék között 130 madárfaj és néhány időszakosan költöző madár él, mint a kanalas sárszalonka. A Fraser’s hegy és a Cameron Felföld egyaránt gazdag madárvilágban bővelkednek a friss zöld hegyi környezetben, panaráma kilátással és kellemes kirándulóutakkal. Akinek több ideje van, ellátogathat az ország belsőbb területére Malajzia elsődleges nemzeti parkjához, Taman Negarához, ahol a sűrű, ősi mélyföldi esőerdők több mint 300 madárfajnak adnak otthont. Másik népszerű hely a Kuala Gula Bird Sanctuary a peraki parton, ahol a veszélyeztetett tejes gólyák gyűlekeznek.


48

CÍMEK Countryview Recreation Park (Jeram Besu) Sdn Bhd Lot 1937 Jeram Besu Mukim Sega 27300 Benta Pahang, Malaysia Tel : 609 3230 230 / 3230 210 Fax : 609 3230 200 Email : crpjbesu@tm.net.my www.countryviewadventure.com Tabin Wildlife Sdn Bhd Lot 11-1, Ist Floor Block A, Damai Point Jalan Damai 88300 Kota Kinabalu Sabah, Malaysia Tel : 6088 267 266 Fax : 6088 258 266 Email : enquiry@tabinwildlife.com.my www.tabinwildlife.com.my

Borneóban a Kota Kinabalu Bird Sanctuaryban sok honos madár és észak-ázsiai vándormadár faj található. A terület könnyen megközelíthető Sabah fővárosából. Csupán két órányira a várostól található a Kinabalu Park, mely a világörökség része olyan honos fajokkal, mint a Kinabalu énekesmadár. Sarawakban számos kiváló madármegfigyelő helyszin található, ilyen a Gunung Mulu Nemzeti Park is. A Kelabit Felföldön is lehet őshonos sarawaki fajokat találni. MADÁRLESŐ IDŐSZAK ÉS HASZNOS TANÁCSOK Malajzia trópusi klímája lehetővé teszi, hogy egész éven át lehessen madarakat figyelni. Azonban ne feledkezzen meg az esős időszakokról, ilyenkor gondosabban kell előre tervezni. Vigyen magával eső elleni ruhát vagy ponchót. Annak ellenére, hogy igen nehéz előre megjósolni az ilyen napokat, a félsziget nyugati partján általában szeptembertől decemberig tartanak a legnagyobb esőzések. A keleti parton a monszun decembertől februárig tart. Az esős időszak Borneóban ennél kicsit korábban köszönt be. A vándormadarak Malajzia nyugati partjánál repülnek Szumátra felé. A legnagyobb vándorlási időszak áprilistól októberig tart. Természetesen a madárvilág esetében is minden tőlünk telhetőt meg kell tenni a madarak és élőhelyük védelme és megóvása érdekében. A madarakat a madárparkokban tilos lelőni, befogni, vagy megzavarni. Az 1972-es Vadvédelmi törvény értelmében a félszigeti Malajzia területén illegális cselekménynek minősül védett madarakkal kereskedni. Sabah és Sarawak területére vonatkozóan is léteznek hasonló jogszabályok. Esetenként bizonyos területek megtekintéséhez belépési engedély igénylése szükséges az adott állam Erdészeti

Hatóságától. A madármegfigyelésre készülőknek ajánlott informálódni a vezetőjüktől vagy utazási irodától. HASZNOS ÖTLETEK MADÁRLESŐKNEK • Minél többet olvasson és tudjon meg előre a területen honos madarakról és élőhelyükről. • Távcső segítségével könnyebben be lehet azonosítani és megfigyelni a magasan szálló madarakat. • A legtöbb madár a hűvösebb reggeli és késő délutáni órákban aktív. Konkrét faj megtekintése céljából nézzen utána szakkönyvben a legmegfelelőbb időpontra vonatkozóan. • A legtöbb madárnak rendszeres táplálkozási szokásai és módszerei vannak. Parti madarak megtekintésére legalkalmasabbak az iszapos lapályok apály idején. • Fényképezéskor használjunk teleobjektívet és vakut, mivel lehetséges, hogy nincs fotózáshoz elegendő fény. MADÁRMEGFIGYELŐ HELYSZÍNEK • Bukit Larut (Maxwell hegy), Perak (Hegyvidéki erdő) • Kuala Gula Bird Sanctuary, Perak, (Mangrove erdő) • Kuala Selangor Nemzeti Park, Selangor (Mangrove erdő) • Cameron Felföld, Pahang (Hegyvidéki erdő) • Genting Felföld, Pahang (Hegyvidéki erdő) • Taman Negara, Pahang, (Mélyföldi erdő) • Fraser’s hegy, Pahang (Hegyvidéki erdő) • Kinabalu Park, Sabah, (Hegyvidéki erdő) • Kota Belud Bird Sanctuary, Sabah (Mélyföldi esőerdő) • Danum völgye, Sabah (Mélyföldi esőerdő) • Bako Nemzeti Park, Sarawak (Hélyföldi esőerdő) • Gunung Mulu Nemzeti Park, Sarawak (Mangrove erdő)


49

RONCSBÚVÁRKODÁS Malajzia meleg és szikrázó tengerei biztosítják a legjobb búvárkodásra alkalmas területet. A trópusi vizek egy vízalatti ökorendszer virágzását segítik elő fantasztikus korallzátonyokkal, különböző halfajokkal, tengeri teknősökkel és óriáskagylókkal. A gazdag tengeri világ megismerésének elterjedt formája a mélytengeri búvárkodás, melyre olyan különleges helyszínek adnak lehetőséget, mint a Pulau Sipadan és Pulau Layang-Layang Sabahban, valamint Pulau Tioman, Pulau Redang és a Perhentian szigetek a félsziget keleti partjánál. A roncsbúvárkodás egy újabb olyan különleges program, melyet bátran ki lehet próbálni Malajziában. A Sabah nyugati partjához közel található Pulau Labuan egy paradicsomi hely roncsbúvárkodásra. A Labuan vizeiben található 4 roncs, nevezetesen az Amerikai, Ausztrál, Kékvizi és Cement Roncsok minden búvár számára nyitva állnak, de a roncsok belső részeinek felfedezését jobb, ha tapasztalt búvárokra bizzuk. A roncsok látványa mellett rendszeresen fordul itt elő barrakudahal, fűrészes sügér és denevérhal is. A sarawaki parttól nem messze a búvárok megismerhetik a II. világháborús japán anyahajó, a Katori Maru roncsait.

A félsziget keleti partján Lanjut tengerei Johorban két hajóroncsot kínálnak az érdeklődőnek. Az egyik a II. világháborús japán fregatt Pulau Berhala-nál. A Dél-kinai tengerben nem ajánlott november és január között a monszun idején búvárkodni.


Egy Pillantásnyi Malajzia ORSZÁG A Malajziai Államszövetség félszigeti Malajziából és a Borneó szigetén található Sabah és Sarawak államokból áll. FÖLDRAJZI ELHELYEZKEDÉS Az egyenlítőtől 2 és 7 fokra északra helyezkedik el félzigeti Malajzia, melyet a Dél-kínai tenger választ el Sabah és Sarawak államoktól. Félszigeti Malajziától északra Thaiföld található, a déli szomszéd pedig Szingapúr. Sabah és Sarawak Indonéziával határos. Sarawak a Brunei Szultánsággal is határos. TERÜLET 329, 758 négyzet km. NÉPESSÉG 25 millió. FŐVÁROS Kuala Lumpur (KL) LAKOSOK Körülbelül 57% maláj, ők a perdomináló nemzet. Egyéb nemzetek: kínai, indiai és más etnikai csoportok. NYELV Bahasa Melayu (maláj) a nemzeti nyelv, de az angol nyelvet széles körben beszélik. A malajziaiak különböző dialektusokat is beszélnek. VALLÁS A hivatalos vallás a muzulmán, de bármilyen más vallást szabadon lehet gyakorolni. KORMÁNY Parlamentáris demokrácia kétkamarás törvényhozó rendszerrel. Az ország vezetője Yang di-Pertuan Agong. A kormány vezetője a miniszterelnök. KLÍMA Trópusi éghajlat, meleg idő egész évben. A hőmérséklet 21 és 32 fok között ingadozik. Az éves lehulló eső mennyisége 2,000 mm és 2,500 mm között váltakozik. TÖRTÉNELEM ÉS KULTÚRA A helyi malájok és az őshonos törzsek mellett kínai, indiai, indonéz és más bevándorlók mind hozzájárultak a népesség soknemzetiségű összetételéhez. Az érdekes kulturális színesség nagyban tudható be az ország külvilághoz és a portugálok, hollandok és britek gyarmati irányításához kapcsolódó régi és hosszantartó interakciójának. Ebből következik, hogy az ország egy kulturális egyveleggé formálódott a vallások, társadalomkulturális események és hagyományok, öltözködés, nyelv és ételek egyedülálló keveredése során. Az ország 1957 augusztus 31-én vívta ki függetlenségét Malajziai Államszövetségként, és Sabah és Sarawak 1963-as csatlakozásával megalakult Malajzia.

FŐBB ÜNNEPEK Új Év Napja *, Kínai Új Év *, Szövetségi Területek Napja **, Munka Ünnepe *, Wesak Napja *, Király Születésnapja *, Nemzeti Nap *, Deepavali ***, Hari Raya Aidilfitri *, Karácsony,. Megjegyzés(*) – nemzeti ünnep, (**) – csak KL és Putrajaya, (***) – kivéve Sarawak és Labuan. GAZDASÁGI PROFIL A manufaktúra Malajzia gazdaságának egyetlen és legnagyobb komponense. A turizmus és az elsődleges árucikkek, mint a petróleum, pálma olaj vagy a természetes gumi és fa nagyban hozzájárulnak a gazdasághoz. BELÉPÉS A Malajziába utazóknak a látogatás időtartamán túl minimum 6 hónapig érvényes útlevéllel vagy utiokmánnyal kell rendelkezniük. A legtöbb országból turista vagy üzleti út céljából érkezőknek nem szükséges vízum. További információért kérem keresse az Önhöz legközelebbi malajziai külképviseletet vagy az országában található Tourism Malaysia Irodát. PÉNZNEM A malajziai pénznemet ringgitnek nevezik (RM). Valutát bankban vagy pénzváltóknál lehet váltani. Minden utasnak, lakosnak és nem lakosoknak is ki kell tölteni az Utazók Bevallása elnevezésű formanyomtatványt (TDF). Az új változatnak két elkülönülő része van: a kék a lakosoknak, a fehér pedig a nem lakosoknak. A lakosoknak részletesen nyilatkoznia kell a nála levő ringgitről amikor belépnek vagy elhagyják az országot, amennyiben az összeg meghaladja az 1,000RM-et. Az ország elhagyásakor amennyiben 10,000 ringgit feletti valuta van náluk, részletesen be kell vallani, beleértve az utazási csekket is. A lakosoknak az országba történő újra belépéskor nem szükséges bevallani a valutát és utazási csekket sem. A nem lakosok számára belépés és kilépéskor szükséges a náluk található valutát bevallani, amennyiben az összeg meghaladja a 2,500 USD-nak megfelelő összeget. A lakosoknak kilépéskor a TDF nyomtatványt az útlevelükben kell tartani és belépéskor bemutatni, ellentétben jelen gyakorlattal, amikor két különálló TDF nyomtatványt kell kitölteni kilépéskor és belépéskor. A nem lakosokra ugyanez vonatkozik, ezért tartsák a TDF dokumentumot az útlevelükben.

BANKOK NYITVATARTÁSA Legtöbb államban: hétfőtől péntekig 9.30-4.00; szombaton 9.30-11.30; vasárnap zárva. Kedah, Kelantan és Terengganu államokban szombattól szerdáig 9.30-4.00; csütörtökön 9.30-11.30; pénteken zárva.

ABDA Worldwide Excess Baggage Service csomagot szállít kb.50%kal a légitársaságok fuvardíjai alatt. További információért forduljon hívja: 603-7781-0564. fax: 603-7781-1300. e-mail info@abda.com.my

POSTAHIVATALOK 8.00-5.00-ig tartanak nyitva, kivéve vasárnapot és az ünnepnapokat. Kedah, Kelantan és Terengganu államokban a posták pénteken és ünnepnapokon zárva tartanak.

MALAJZIA KÖRÜL Malajzia kiváló országon belüli repülőhálózattal rendelkezik. A tömegközlekedés modern, hatékony és jól szervezett buszokkal, taxikkal és vonatokkal.

IDŐ 8 órával GMT előtt és 16 órával US Pacific Standard Idő előtt.

MIT TEGYÜNK ÉS MIT NE Malajziai utazásunk során a látogatónak szem előtt kell tartania a helyi szokásokat és gyakorlatokat. A legfontosabb udvariassági formák a következők: • Látogatás előtt udvarias gesztus telefonálni. • Mielőtt belépnénk a lakásba, a cipőt mindig le kell venni. • Általában itallal kínálják a vendéget, amit ne utasítsunk vissza. • Ha kézzel eszünk, jobb kézzel tegyük, és jobb kézzel adjuk vagy vegyük át a tárgyakat. • Mutatóujjunkkal ne mutassunk személyekre, tárgyakra vagy helyekre, helyette használjuk a jobb mutatóujjunkat, míg a többi ujjat ökölbe zárjuk. • Ha szent helyre lépünk be, például mecsetbe vagy templomba, le kell venni a cipőnket. Némely mecset sálat vagy ruhát biztosít a hölgy látogatóknak. • Fényképeket általában lehet készíteni, de ajánlatos először megkérdezni. • A pohárköszöntő nem bevett szokás az országban. Malajzia legnagyobb muzulmán közössége nem fogyaszt alkoholt.

ÁRAMSZOLGÁLTATÁS 220-240 V A/C másodpercenkénti 50 ciklusnál. Standard 3 villás dugók és konnektorok. SÚLY ÉS MÉRTÉKRENDSZER Malajzia követi a súly és mértékrendszert. TELEFON Helyi hívásokat utcai érmés vagy kártyás telefonfülkéből intézhetünk. Nemzetközi hívásokat telefonfülkéből vagy Telekom irodákban lehet intézni. HOGYAN JUTUNK MALAJZIÁBA Sepangban található Kuala Lumpur Nemzetközi Repülőtér (KLIA) szolgál főkapuként, kb. 50 km-re található Kuala Lumpur déli részétől. A további belépési pontként működő nemzetközi repterek: Penang, Kuching, Kota Kinabalu és Langkawi. Port Klang számít a főbejáratnak a tengerről, kb. 50 km-re található Kuala Lumpurtól. Malajziát vonattal és közúton is meg lehet közelíteni Szingapúr és Thaiföld felöl.


Published by : Tourism Malaysia, Ministry of Tourism. ALL RIGHT RESERVED. No portion of this publication may be reproduced in whole or part without the written permission of the publisher. While every effort has been made to ensure that the information contained herein is correct at the time of publication, Tourism Malaysia shall not be held liable for any errors, omissions or inaccuracies which may occur.

(TRAFFICKING IN ILLEGAL DRUGS CARRIES THE DEATH PENALTY)

Your Free Copy

Kalandozás a természetben  
Kalandozás a természetben