Page 1

Praag

I


TOP 10 in Praag 1. Praagse Burcht Beklim de oude slottrappen naar de Praagse Burcht en bezoek het binnenhof en de interieurs van het koninklijke paleis. Van de St.- Vituskathedraal loopt u in de richting van het Gouden Straatje – ooit het paradijs van alchemisten en charlatans.

2. Vyšehrad Geniet van de sfeer van het kasteel Vyšehrad, waar vóór de komst van de christenen de heidense vorsten hun bosgoden aanbaden en waar tegenwoordig een van de fraaiste kerken in Praag staat.

1

2

3. Paleistuinen Ontspan uzelf op de terrassen van de barokke tuinen onder de Praagse Burcht en loop door de smalle steile straatjes van de Kleine Zijde (Malá Strana).

4. Karelsbrug Maak in de vroege ochtend een wandeling over de middeleeuwse stenen brug, nog vóórdat de prachtige barokke standbeelden door massa‘s toeristen worden belegerd.

3

4

5. Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) met het astronomisch uurwerk

Vergeet niet dat het Oude Stadsplein het ware hart van Praag is. Bovendien biedt het astronomische uurwerk op het stadhuis het hele uur het toneel van de figuren van de apostelen! Daarna kunt u bij een biertje of een kopje koffie van onder de bogen van de barokke huizen het gewoel op het plein bekijken en de toren van de Týn-kathedraal bewonderen. 5

6. Joodse wijk Josefov

Van Praag wordt gezegd dat de stad het „hart van Europa“ is en elders zegt men dat het de „moeder van de steden“ is. Mensen hebben eeuwenlang bijnamen voor Praag bedacht, zoals Praag - de stad met de honderd torens, Praag - de gouden stad – waarmee men de architectonische en geestelijke rijkdom en de magische aantrekkingskracht wilde benadrukken. U stuit vrijwel bij elke stap die u zet op de roemrijke geschiedenis van de voormalige keizerlijke en koninklijke stad, die vandaag de dag een levendige en moderne Tsjechische metropool is.

6

Treed in de voetsporen van Franz Kafka en de beroemde rabbijnen van Praag in de straatjes van het voormalige Joodse getto.

7. Praagse kindje Jezus Bezoek de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning, waar pelgrims tot het beroemde Praagse Kindje Jezus bidden om bescherming en bijstand.

8. Representatiehuis

7

Bezoek een concert van de muziek van Mozart of Vivaldi in het representatiehuis, het fraaiste van de Tsjechische Jugendstil-bouwwerken.

8

9. Petřín-heuvel Omgeven door bomen op de top van de Petřín-heuvel vergeet u dat u in het hart van een metropool bent.

Verklaring van de symbolen M e t e e n g i d s n a a r P r a ag

TIP

Langs beroemde monumenten en plekken vol geschiedenis, langs de voetsporen van beroemde personen, overal begeleiden wij u en verschaffen wij u de explicatie van professionele gidsen.

Bezienswaardigheden, verhalen, culturele evenementen, gebeurtenissen – dat alles helpt u om de verscheidenheid van Praag te leren kennen.

TOP 10 in Praag

De QR-code verwijst naar www.praguewelcome.com waar u de dienst online kunt kopen.

Ontdek Praag! Onze selectie brengt u naar de mooiste plekjes.

II

10. Standentheater (Stavovské divadlo) Ga voor de opera Le nozze di Figaro naar het Standentheater, waar de opera in 1787 werd geïntroduceerd en persoonlijk werd gedirigeerd door de geniale Wolfgang Amadeus Mozart. Deze komische opera wordt hier tot op heden uitgevoerd.

9

03

10


Praag van de architectuur

Zingende fontein Basiliek van St. Joris

Plein van de Oude Stad (Staroměstské náměstí)

Uurwerk op het Oude Stadsplein

Praag kan tegenwoordig pronken met een geheel uniek en omvangrijk historisch centrum, dat al sinds 1992 staat ingeschreven op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Gotische en romaanse juwelen

Het complex van het Oude Stadhuis bestaat uit een zeventig meter hoge toren, drie naburige huizen en de grootste attractie is het astronomische uurwerk, waar elk uur de houten beelden van de twaalf apostelen defileren.

Het oudste Romaanse kerkgebouw in Praag is de ronde kerk van St. Martin op Vyšehrad uit de 11e eeuw met zijn bijna één meter dikke buitenmuren. Maar de bekendste is natuurlijk de basiliek van St. Joris op de Praagse Burcht, in het interieur waarvan we het grafmonument van de Tsjechische beschermheilige St. Ludmila kunnen bekijken.

De Kerk van Onze-Lieve-Vrouw voor de Týn met 82-tweeëntachtig meter hoge torens was in zijn tijd het hoogste gebouw in Praag. In de tempel is ook de Deense astronoom Tycho Brahe begraven.

De gotische architectuur in Praag beleefde zijn grootste uitbreiding in de 14e eeuw onder het bewind van de keizer en Boheemse koning Karel IV. De Sint-Vituskathedraal en het Oude Koninklijke Paleis op de Praagse Burcht zijn slechts enkele van de vele parels van het Europese architectonische erfgoed.

Het verhaal van het astronomische uurwerk

De roem van het Praagse astronomische uurwerk verbreidde zich over geheel Europa. Velen wilden, dat de Boheemse meesterklokkenmaker Hanuš in hun stad een perfect apparaat voor het meten van de tijd bouwde. Opdat de Praagse wethouders hun unicum niet kwijtraakten, lieten ze meester Hanuš blind maken. Ook andere legendes spreken van het uurwerk van de Oude Stad - wanneer de machine stopt, komt er oorlog in het land.

Een foto van de Karelsbrug met het silhouet van de Praagse burcht op de achtergrond – dat is tegenwoordig het visuele symbool van de stad Praag. De brug met de eenendertig sculpturen en met zijn massieve torens is meer dan een halve kilometer lang en de bekendste versiering is het barokke standbeeld van St. Johannes van Nepomuk.

04

Kathedraal van St. Nicolaas

Toeristen bij slot Troja

Interieur van het Clementinum

TIP

Renaissanceschoonheid van Praag Eén van de eerste bouwwerken van Praag in de Italiaanse renaissancestijl was het indrukwekkende Schwarzenbergpaleis (Hradčanské náměstí). In de buurt staat het Martinický-paleis, waar een aantal delen van de populaire historische serie Borgia opgenomen zijn. Beide paleizen blinken uit door een buitengewone sgraffito-decoratie.

Barokke parels van Praag Over de kathedraal van St. Nicolaas op de Kleine Zijde wordt gezegd dat het het waardevolste barokke bouwwerk ten noorden van de Alpen is. Het interieur ervan is versierd met reusachtige fresco’s met scènes uit het leven van St. Nicolaas. De componist W. A. Mozart liet zelden een kans lopen om in deze kathedraal op het orgel met vierduizend pijpen te spelen. Het Clementinum is een van de grootste barokke complexen in Centraal-Europa. Tot de interessantste bouwwerken hier behoort de 68-meter hoge Astronomische Toren en de Barokke Bibliotheekhal met unieke globes uit de 18e eeuw. Hier is ook het oudste Tsjechische meteorologische station. De barokke tuinen strekken zich uit over de hellingen onder de Praagse Burcht en op de Kleine Zijde nodigen ze u uit om zich er te ontspannen. Vergeet niet de terrasvormige Vrtbovská-tuin en de tuin van het Wallensteinpaleis.

05

In de Koninklijke Tuin vóór het Zomerpaleis van koningin Anna treft u de renaissancistische “Zingende Fontein” aan. Het geluid van het water dat op een bronzen schaal valt, doet denken aan het luiden van de Praagse klokken in de verte. Leg uw oor te luisteren aan de onderzijde van de schaal en hoor aandachtig toe. Maak een boottocht op de rivier de Vltava en bezoek slot Troja met de prachtige tuin, de kunstexpositie en de wijnkelders. In de onmiddellijke nabijheid van het slot liggen de populaire dierentuin en de botanische tuin. Er vaart een stoomboot uit vanaf de Rašínova-oever van eind maart tot eind oktober, en dat dagelijks om 09:30, 12:30 en 15:30. M e t e e n g i d s d o o r P r a ag Een prachtige architectuurschool. Ontdek de mooiste bouwwerken in Praag, samen met het verhaal van hun ontstaan.


Praag van de architectuur TIP

Symmetrisch classicisme en empire Het classicisme gaat uit van de klassieke Oudheid, maakt zich vrij van alle barokke ornamenten en heeft een voorliefde voor soberheid en eenvoud. Dit is ook het geval van het Standentheater (Stavovské divadlo) aan de Ovocný trh. W. A. Mozart had een voorliefde voor dit theater en heeft rechtstreeks voor dit theater de opera Don Giovanni geschreven, die hier in 1787 in wereldpremière ging. De Tsjechische filmregisseur Miloš Forman filmde hier scènes van de Oscar-winnende film Amadeus. Andere voorbeelden van classicisme en empire in Praag zijn de kerk van het Heilig Kruis in de straat Na Příkopě, het Huis U Hybernů op het plein Náměstí Republiky en de villa van de familie Kinský aan de voet van de Petřín-heuvel.

Historiserende architectuur van het einde van de 19 e eeuw Van cruciale betekenis is het renaissancistische bouwwerk van het Nationaal Museum, dat de gehele bovenzijde van het Wenceslausplein in beslag neemt, en het bouwwerk van het Rudolfinum bij het plein náměstí Jana Palacha, waar belangrijke concerten worden gegeven. Het prachtige gebouw van het Nationaal Theater is een representatieve schouwburg van de Tsjechische Republiek en een van de symbolen van de nationale identiteit. Door de gouden versieringen pleegt dit theater aan de

Bezoek de beroemde neorenaissancistische Pelléova villa (Pelléova-straat 10), waar zich tegenwoordig een permanente tentoonstelling van een collectie van Afrikaanse kunst en een retrospectief van de Tsjechische kunstenaar Jiří Anderle bevindt. Bezoek de opera van Mozart Le Nozze di Figaro, die in het Standentheater opgevoerd wordt in de originele Italiaanse versie met Engelse ondertiteling.

oever van de rivier de Vltava de “gouden kapel” genoemd te worden. Van de kerkelijke bouwwerken is de neo-gotische kerk van St. Ludmila op het plein Náměstí Míru in de wijk Vinohrady de moeite van het bekijken waard, evenals de basiliek van St.- Peter en Paul op Vyšehrad, dat een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag is.

Representatiehuis

Parels van de Praagse Jugendstil De Jugendstil-architectuur wordt gekenmerkt door een grote ornamentaliteit, een rijkdom aan vormen met florale motieven, een opvallende versiering door keramiek, goud, email en gekleurd geslepen glaswerk. Deze stijl werd gepropageerd in het begin van de 20 eeuw, toen ook het grootse representatiegebouw van de Koninklijke stad Praag werd gebouwd - het Representatiehuis (Náměstí Republiky 5). De sublieme uitstraling van het gebouw wordt bekroond door een buitengewone artistieke decoratie, waaraan de meeste Villa van František Bílek – interieur

TIP Breng een bezoek aan de villa van de beeldhouwer en de graficus František Bílek, niet ver van de Burcht. Het Jugendstilbouwwerk met een ruwe bakstenen gevel moest volgens de maker graanvelden (kolommen) en een zeis uitdrukken, die door een ongebruikelijke halfcirkelvormige indeling van het grondplan van het huis werd verbeeld. In de permanente tentoonstelling worden de sculpturale werken van Bílek uit het hoogtepunt van zijn creatieve periode gepresenteerd.

Nationaal museum

van de prominente persoonlijkheden van die periode hebben bijgedragen, zoals de wereldberoemde schilder Alfons Mucha. U kunt hier, net als in het Grand Hotel Europa (Václavské náměstí 25-27), het perfect bewaard gebleven Jugendstilcafé bezoeken. Ook belangrijk is het huis van de Pojišťovna Praha (Národní 7), waarvan de gevel is versierd met een grote kleurige Boheemse leeuw, het Industriepaleis op het complex van het Tentoonstellingsterrein in Holešovice, waar vanaf de 19e eeuw tentoonstellingen en beurzen plaatsvinden, en het deftige theater Divadlo na Vinohradech (náměstí Míru), dat in die periode een symbool van de rijkdom van de wijk Vinohrady was. Kerk van St. Ludmila

06

Standentheater (Stavovské divadlo)

07


Praags kubisme

Praagse Burcht

Kovařovicova villa Panorama van de wijk Hradčany

In de oude zetel van de Tsjechische koningen stuit u op vele unieke bouwwerken in vele architectonische stijlen uit de Middeleeuwen tot in de 20ste eeuw. Tegenwoordig is op de Burcht de residentie van de president van de Tsjechische Republiek, maar een groot deel van het complex is toch nog open voor het publiek.

Kubistische keramiek - Pavel Janák

De Sint-Vituskathedraal (1) is een van de grootste en tevens de belangrijkste Praagse kathedralen. Bewonder het Jugendstilvenster van Alfons Mucha, de gotische grafmonumenten van de Tsjechische koningen en de kapel van St. Wenceslaus, de patroonheilige van Bohemen. Binnen in de met halfedelstenen versierde kapel bevindt zich een ruimte, waar de Tsjechische kroonjuwelen worden bewaard - een kroon, een scepter en een rijksappel. Bij tijd en wijle worden ze tentoongesteld. Bewonder vooral het waardevolle mozaïek aan de bovenzijde van de Gouden Poort direct naast de ingang tot de zuidelijke toren, van waaruit u kunt genieten van een spectaculair uitzicht. Het Oude Koninklijke Paleis (2) diende de Boheemse koningen tot in de 16e eeuw. Vergeet niet om tijdens een bezichtiging de Vladislav-zaal met een prachtig laatgotisch gewelf te bezoeken. De basiliek van St. Joris (3) geniet de reputatie van een van de oudste kerkelijke bouwwerken in Centraal-Europa. De kathedraal werd al in 920 gebouwd en heeft met uitzondering van de gevel, die

Huis bij de Zwarte Moeder Gods (Dům u Černé matky boží)

Scherpe randen, geometrische vormen en kristalstructuren – dat zijn de kenmerkende elementen die de gevels en de interieurs van de huizen versieren, die gebouwd zijn in een unieke bouwstijl – het Tsjechische architectonische kubisme. Bezoek het beroemdste kubistische huis U Černé Matky boží (Bij de Zwarte Moeder Gods) (Ovocný trh 19) van de toonaangevende Tsjechische architect Josef Gočár. Er is een origineel kubistisch café met prachtige kroonluchters en lantaarns en de winkel Kubista, waar u producten kunt kopen van ontwerpers die zich door deze stijl lieten inspireren, zoals sieraden, keramiek en verlichtingsarmaturen. Let op het barokke beeldje van een zwarte madonna op de hoek van het huis, dat de naam eraan gegeven heeft.

in een overdadige barokstijl werd verbouwd, zijn Romaanse karakter behouden. De gekleurde huisjes met de kleine ramen en schoorstenen in het Gouden Straatje (4) werden tot halverwege de jaren 20 bewoond door ambachtslieden en kunstenaars. Zo woonde hier bijvoorbeeld Franz Kafka. Het Zomerpaleis van koningin Anna (5) in de Koninklijke Tuin werd gebouwd om er feesten te houden, maar ook om er uit te rusten. In het park ervoor staat de “Zingende Fontein”. De Daliborka-toren (6) maakte ooit deel uit van de burchtmuren. Tegenwoordig kan men daar de fundamenten van de hongerkamer ontwaren en heeft men er een prachtig uitzicht op de Hertengracht (7) (Jelení příkop) onder de Praagse Burcht - een bebost ravijn, waar keizer Rudolf II op hertenjacht ging. De meer dan 90 meter lang barokke Rijschool (8) diende de adel om er het paardrijden te oefenen. Het complex doet nu dienst als expositieruimte voor tentoonstellingen van beeldende kunst.

TIP 5

Mis niet de ceremoniële overdracht van de standaard en de wisseling van de wacht van de Praagse Burcht, die altijd om 12 uur ´s middags op het Eerste Binnenhof plaatsvindt.

6 4

7

In de voetsporen van het Praagse kubisme

Bekijk de drie mooiste kubistische woonhuizen in Praag onder Vyšehrad van de architect Josef Chochol. Niet ver van de tramhalte Výtoň staat de weelderige Kovařovicova villa (Libušina 3). Op de hoek van de Neklanova-straat en de Přemyslovastraat bevindt zich een meesterwerk van het architecturale kubisme – een vier verdiepingen tellend woonblok (Obytný dům). En ten derde, direct naast de tramlijn vanuit het stadscentrum naar Podolí onder de rotspunt van Vyšehrad staat het twee verdiepingen tellend “Trojdům”.

3 8

TIP 1

Wandelend door het centrum van Praag, mag u op het unieke plein Jungmannovo náměstí niet voorbij gaan aan de kubistische lamp, gemaakt van kunststeen, metaal en glas. De beroemde Tsjechische architect Jan Kaplický, maker van bijv. Lord‘s Media Centre in Londen, heeft zich sterk gemaakt voor het behoud van deze lamp.

08

09

2


Praag panoramisch

Zicht op Praag vanaf de toren van het Oude Stadhuis

De panoramische uitzichten over de stad zijn werkelijk adembenemend. Als u uitkijkt vanaf de Praagse Burcht, zult u zien dat er boven de stad talloze torens en torentjes van kerken en andere bouwwerken uitsteken. Daarom noemt men Praag ook wel de stad van de honderd torens. Blik op de Kleine Zijde met de Kerk van St. Nicolaas

U bereikt de toren van het Raadhuis van de Oude Stadhuis op comfortabele wijze, want de toegang is volledig bereikbaar voor rolstoelgebruikers. Van de bijna 60 meter hoge toren heeft u een prachtig uitzicht op het gehele Oude Stadsplein en op de daken van de omliggende huizen.

Het mooiste uitzicht op het complex van de Praagse Burcht hebt u na de beklimming van de 287 treden vanaf het observatiedek van de toren van de kathedraal van St. Vitus. De toren herbergt in het binnenste de grootste Tsjechische klok, bijgenaamd Zikmund. Ook andere Praagse torens zijn een bezoek waard – de klokkentoren van de Kathedraal van St. Nicolaas op de Kleine Zijde, de torens van de Karelsbrug in de Oude Stad en op de Kleine Zijde, of de Kruittoren. Niet alleen vanaf de Praagse torens, maar ook vanaf de omringende heuvels met de parken – van Vyšehrad, Petřín, Hradčany of de Letenská-vlakte – kunt u Praag uit vogelperspectief bekijken.

De meeste trappen – 299 – moet u nemen voor de beklimming van de uitkijktoren van Petřín (Petříntuinen), dat de jongere zus is van de Parijse Eiffeltoren. De toren meet slechts 60 meter, maar bevindt zich op een prachtige locatie – op de top van de Petřín-heuvel, die een populaire plek van de Pragenaars is om er te wandelen. Bij mooi weer kan men in de verte een glimp opvangen van de berg Říp, een monumentale plaats in de Tsjechische geschiedenis.

TIP De mooiste foto’s van het panorama van de Praagse Burcht en de Karelsbrug neemt u van de Smetana-oever. Bekijk Praag op virtuele wijze op het internet op het adres stovezata.praha.eu. Hier zijn 360° uitzichten op Praag vanaf de Praagse torens te bekijken.

Het verst kunt u kijken vanaf de Žižkov televisietoren. Dit hoogste gebouw van Praag (216 m) biedt een panoramisch terras, waarvandaan men bij goed weer goed zelfs de toppen van het Reuzengebergte in het noorden van Bohemen kan zien. Op de muren plaatste de beeldhouwer David Černý enorme sculpturen van klimmende peuters.

Zoek op de grote kaart het symbool . We tonen u de plaatsen die het mooiste uitzicht op Praag bieden. Uitzicht vanaf Petřín

10

11


Praag spiritueel

Joods Praag De Joden vestigden zich al in de 11e eeuw in Praag en de prachtige oude synagogen in het gebied van het huidige Josefov tonen aan, dat Praag altijd al een belangrijk centrum van de Midden-Europese Joodse gemeenschap was en van het religieuze en sociale leven.

Standbeeld van St. Johannes van Nepomuk op de Karelsbrug

Praag is door de eeuwen heen ontstaan op het kruispunt van de christelijke en joodse cultuur. De stille getuigen van het rijke geestelijke leven zijn de tientallen kerken, van bouwwerken in de Romaanse stijl tot kathedralen uit onze moderne tijd, evenals de vele beroemde joodse synagogen. Tsjechische heiligen Een belangrijk pelgrimsoord van Praag is Loreta – het complex van het Heilige Huis en de bedevaartskerk van de Geboorte van de Heer. Luister naar het unieke carillon, dat elk uur klinkt. Loreta herbergt een zeldzame schat, waarvan het meest waardevolle object een monstrans is, die versierd is met 6.222 diamanten. De kerk van Onze Lieve Vrouw van de Overwinning (Karmelitská 9) wordt bezocht door menigten pelgrims uit de hele wereld en zij smeken het Praagse Kindje Jezus om bescherming, genezing en hulp bij het concipiëren van een kind. Het 47 cm hoge beeldje komt uit Spanje en is stelt een zegenende Jezus voor.

De meest bekende is St. Johannes van Nepomuk, een van de Tsjechische beschermheiligen, die een grote reputatie over de gehele wereld heeft. Hij werd doodgemarteld en zijn lichaam werd in 1393 van de Karelsbrug in de rivier de Vltava geworpen. De beelden van St. Johannes van Nepomuk behoren tot de typische attributen van het traditionele Tsjechische landschap. U herkent hem vooral volgens de vijf sterren boven zijn hoofd.

De Maiselsynagoge (1) werd bijna vijf eeuwen geleden gebouwd in opdracht van Mordechai Maisel, een rijke primaat van de Praagse Joodse gemeenschap, evenals de grootste synagoge van het getto, de Klausensynagoge (5). In de Pinkas-synagoge (2) wacht de bezoeker een zeer ongewone tentoonstelling – meer dan 4000 tekeningen van joodse kinderen die gevangen zaten en waarvan vele vermoord werden door de nazi’s in het concentratiekamp Terezín in NoordBohemen. Op de muren zijn met de hand de 80-duizend namen geschreven van de Tsjechische Joden die omkwamen in de nazitijd. Op de Oude Joodse Begraafplaats (3) vindt u tussen de 12 duizend grafstenen ook het graf van Rabbi Löw, die, volgens de oude legende, een kunstmatige mens schiep – de Golem. Het gebouw van de voormalige ceremoniezaal (4) en het mortuarium is gebouwd in een pseudoromaanse stijl aan het begin van de 20e eeuw en is nu een expositieruimte. Het oudste en mooiste Joodse heiligdom is de Oud-Nieuwe synagoge (6), die kan bogen op hoge bakstenen gevels. Juist hier is volgens de legende de legendarische Golem op de zolder opgeborgen. De prachtige Spaanse synagoge (7) staat op de plaats waar de Joden uit Spanje zich vestigden, die in de 15e eeuw verdreven werden door koningin Isabella van Castilië.

De toeristen leggen op de grafsteen van Rabbi Löw stukjes papier met geheime wensen. Er wordt gezegd dat de rabbi de wensen van pelgrims in vervulling kan doen gaan. Dat heeft onlangs Michelle Obama gedaan, dus probeert u het ook eens.

Als de belangrijkste Tsjechische beschermheilige en het symbool van de Tsjechische soevereiniteit wordt St. Wenceslaus beschouwd, een Boheemse vorst en heilige, wiens monumentale ruiterstandbeeld te zien is aan de bovenzijde van het Wenceslausplein.

TIP Bekijk in de kerk van de Maagd Maria van de Overwinning de collectie gewaden waarin de karmelietenzusters het Praagse Kindje Jezus kleden volgens de liturgische gewoontes.

TIP Van Franz Kafka, een geboren en getogen Pragenaar, wordt gezegd dat hij nergens anders dan in Praag zijn werken De Gedaanteverwisseling, Het Kasteel en het Proces geschreven zou kunnen hebben. Bezoek het café Louvre op de Narodní-straat nr. 22, waar Kafka regelmatig kwam, en dat tijdens zijn bezoek aan Praag regelmatig gefrequenteerd werd door de fysicus Albert Einstein. Breng vooral een bezoek aan café Slavia, waar niet alleen Franz Kafka kwam, maar later ook de schrijver Milan Kundera.

M e t e e n g i d s d o o r P r a ag Joods Praag.Hoe was het oude Joodse getto? Het lot van de plaatsen, de inwoners en de prominente personen.

Praagse kindje Jezus

Door Praag in de voetsporen van Franz Kafka. Waar liep Franz Kafka, waar woonde hij en waar ervoer hij zijn geheime verlangens?

In mei van elk jaar varen er tientallen Venetiaanse gondels uit en historische schepen met muzikanten – dat is de navalis van de Midzomer, een prachtig schouwspel van lichten, muziek en vuurwerk ter ere van St. Johannes van Nepomuk. Oude Joodse Begraafplaats

12

Standbeeld van Franz Kafka voor de Spaanse Synagoge

13


Romantisch Praag

Magisch Praag Praag is een stad van legendes en spookverhalen. Sommige hebben hun oorsprong in de middeleeuwen, maar veel ervan behoren slechts tot het rijk der fabelen. Laat u bij wandelingen door Praag meeslepen door oude legenden over ridders zonder hoofd, duivels en tovenaars Op een van de pijlers van de Karelsbrug staat een zuil met ridder Bruncvík. Volgens de middeleeuwse Boheemse legende werd Bruncvík uit de klauwen van een draak gered door een leeuw, die hem vervolgens op zijn reizen vergezelde. Zo kwam de leeuw blijkbaar in het wapen van de Boheemse koningen. Bruncviks legendarische zwaard werd volgens de legenden ingemetseld na zijn dood in een van de pijlers van de brug en het zal tevoorschijn komen als de Tsjechen er slecht aan toe zijn.

De bekende legende van het oude Praag is die van de kunstmatige mens Golem. Deze werd naar zeggen geschapen door de joodse geleerde Rabbi Löw van klei, om hem te dienen en het joodse getto te beschermen. Volgens de legende verborg de rabbi de Golem op de zolder van de Oud-Nieuwe Synagoge.

Bruiloft in romantisch Praag

Smetana-oever

Het schilderij van de Dood van St. Xaverius, die kan worden gezien in de kerk van St. Nicolaas aan de Kleine Zijde, verbergt naar zeggen een geheim. Wie het lukt om geconcentreerd naar het beeld te kijken en dit mysterie te ontcijferen, die zal naar verluidt schatrijk worden.

Uitzicht op Praag met de Petřín-heuvel

Praag is een stad die geschapen is voor romantiek. Avondwandelingen door de smalle straatjes in het licht van oude lampen, een vervallen hoek van de Oude Stad, zwerftochten door de bloeiende boomgaarden van Petřín, boottochtjes op de rivier de Vltava, picknicks in het gras aan de oever van de rivier - al deze romantische attracties in Praag heeft u binnen handbereik.

Schildering van de Dood van St. Xaverius, Kerk van St. Nicolaas,

Gouden straatje

TIP Het romantische Kampa ligt aan de Kleine Zijde direct onder de Karelsbrug. Oorspronkelijk was het een eiland dat van het vasteland gescheiden was door de Čertovka, een molenbeek. De molenstenen zijn tot op heden zichtbaar, evenals de pittoreske huisjes en een pleintje, vanwaar u het prachtige park aan de rivier kunt bereiken. Romantisch zijn ook de andere eilanden - men kan comfortabel in het gras zitten op het Střelecký-eiland - vooral bij zonsondergang heeft u hier vandaan een adembenemend uitzicht op het Nationaal Theater. De Letenské-tuinen boven de rivier de Vltava zijn geschikt voor het maken van romantische wandelingen, evenals het bospark Stromovka, dat een populaire plek is om er een picknick te houden. In het centrum van de stad verrijst de Petřín-heuvel, waar in mei de bloeiende kersenbomen romantiek uitstralen. Op de top van de toren vindt u een uitkijkgedeelte en een paviljoen met een spiegeldoolhof. Al meer dan honderd jaar kunnen bezoekers de heuvel op met een unieke kabelbaan.

Bezoek eens een van de toneelvoorstellingen van het theater Laterna Magika in de Nová scéna van het Nationaal Theater (Národní třída 4), waarin geen woorden worden gebruikt, maar waar gewerkt wordt met een combinatie van filmvertoningen, dans, muziek, licht en pantomime. Bijvoorbeeld in de enscenering van de Legendes van Magisch Praag verschijnen de Golem en de alchemisten aan het hof van keizer Rudolf II. Meer op www.laterna.cz

TIP Bekijk bijvoorbeeld vanaf de helling de Praagse Burcht, als Praag na invallen van de schemering langzaam verlicht wordt. Eerst worden de objecten uit de 10e eeuw verlicht. Elke volgende 3 minuten worden geleidelijk aan objecten van een eeuw jonger in de schijnwerpers gezet. Huur op het Slovanský-eiland een roeiboot of waterfiets, kijk naar de Karelsbrug, de galerie Sovovymolens en het Střelecký-eiland vanaf de rivier, zoals de vlotvaarders de stad zagen, die eeuwenlang hout vervoerden.

M e t e e n g i d s d o o r P r a ag Prague by night ofwel op zoek naar de Praagse legendes en spoken. Een onthoofde ridder, een begraven schat, een brandende man - waar ontmoet u ze in Praag? Voorstelling van het toneelensemble Laterna Magika

14

15


Culinair Praag TIP Gastronomie op het hoogste niveau valt te genieten in de Alcronrestaurants in hotel Radison Blu (Štěpánská 40) en La Degustation Boheme Bourgeoise (Haštalská 18), die kunnen bogen op een Michelin-ster. Bestel dan in het restaurant een typisch Tsjechisch gerecht – entrecote in roomsaus (svíčková na smetaně) U krijgt een schijf kwaliteitsrundvlees met knoedels op uw bord, overgoten met een zachte, maar krachtige saus van groenten en room. Als u op zoek bent naar een uitstekend restaurant, kiest u er dan een die is gemarkeerd met de sticker Czech Specials. Dit is een kwaliteitscertificaat dat de kwaliteit van de Tsjechische gastronomie in een aangename omgeving garandeert. Meer informatie over de Tsjechische keuken kunt u vinden op www.czechspecials.cz. Bezoek ook de Praagse boerenmarkten. De boeren van het Tsjechische platteland verkopen hier hun producten – zelfgemaakte kazen, worsten, ham, visdelicatessen, zoetigheden en wijn. Grote boerenmarkten worden gehouden in het seizoen, zoals op het plein Jiřího z Poděbrad of aan de waterkant in de buurt van de Palacký-brug. Entrecote in roomsaus

Zitje boven hotel Mandarin

Tegenwoordig is Praag een kosmopolitische stad, waar we restaurants met keukens van de hele wereld naast elkaar aantreffen. In dit paradijs van smaken en geuren herkent u echter al spoedig de typische Tsjechische keuken met haar uitstekende gerechten, het Tsjechische tapbier en de uitstekende Zuid-Moravische wijn. De traditionele Tsjechische keuken is door de eeuwen heen beïnvloed door de ligging ervan in Centraal-Europa. De keuken had zelf een grote invloed op de Oostenrijkse en Beierse gerechten, maar heeft haar geheel eigen karakter behouden. Populaire Tsjechische gerechten zijn variaties van sauzen met vlees en knoedels, gebraden gevogelte, zoetwatervis, dikke soepen, zoete broodjes en koude maaltijden, waarbij het goed bier drinken is. Veel fijnproevers gaan naar Praag voor een goed glas Tsjechisch bier. Het wordt door vrijwel alle restaurants en bars aangeboden. Het beste bier wordt tegenwoordig in de zogenaamde brouwershuizen getapt. Dat zijn grote restaurants, vaak met meerdere verdiepingen, waar het bier direct wordt gebrouwen in koperen tanks. Bij bier past het beste bij een pittige goulash, geroosterde eend, gebraden varkensknie, of als u geen grote honger heeft, worstjes, ingelegd in azijn – de zogenaamde drenkelingen (utopence). Hotel Alcron Radisson Blu

16

Met zijn tweetjes

17


Muzikaal Praag

Het Praag van Václav Havel Verschillende locaties in het centrum van de stad zijn verbonden met het lot van de voormalige Tsjechische president Václav Havel (1936-2011). Deze schrijver, dissident en gevangene van het communistische regime wordt in de wereld beschouwd als een van de belangrijkste figuren in de moderne geschiedenis en de cultuur van Centraal- en Oost-Europa. Op het Wenceslausplein vonden tegen het einde van jaren 80 van de 20e eeuw demonstraties tegen het communistische regime plaats. Václav Havel werd toen op dat moment de leider van de democratische oppositie en in november 1989 hield hij tegen een vol plein vanaf een balkon van het paleis Melantrich (Václavské náměstí 36) een toespraak die de weg naar democratie voorspelde.

Bezoek ook de plaatsen waar Václav Havel naar toe ging met Bill Clinton, Madeleine Albright, of bijvoorbeeld met Mick Jagger voor een biertje of een kop koffie. U moet beginnen in het café Slavia, net tegenover het Nationale Theater. Als student ging Václav Havel hier naartoe om te converseren met dichters en intellectuelen. In zijn tijd werkte hij bij hetzelfde bedrijf als Franz Kafka. Het café heeft een prachtig uitzicht op de Praagse Burcht.

Dichtbij staat het Paleis Lucerna (Vodičkova 36), dat de grootvader van Václav Havel heeft laten bouwen aan het begin van de 20e eeuw. In die tijd was Lucerna het toppunt van moderniteit – er was een bioscoop, een café, een danszaal en een muziekclub. In de uitgestrekte paleispassage hangt aan het plafond het onconventionele ruiterstandbeeld van vorst Wenceslaus. Het standbeeld werd gemaakt door de Tsjechische kunstenaar David Černý, o.a. de maker van de zwarte peuters op de televisietoren van Žižkov.

Aan de allee Národní třída bevindt zich ook het theater Reduta waar Bill Clinton voor Václav Havel en de andere gasten op de saxofoon speelde. Op het pittoreske plein Anenské náměstí nummer 5 zetelt het theater Divadlo Na Zábradlí, waar Václav Havel begon als podiumtechnicus en waar later zijn toneelstukken werden opgevoerd.

Paleis Lucerna

Opname uit de opera Don Giovanni

Wanneer men van Tsjechische muziek spreekt, denkt men meestal aan de componisten Antonín Dvořák en Bedřich Smetana, die juist door Praag geïnspireerd werden tot de schepping van hun wereldberoemde muzikale werken. Het museum in de Villa Amerika (Ke Karlovu 20) laat u kennismaken met het leven van Antonín Dvořák, wiens negende Symfonie Uit de Nieuwe Wereld ten gehore werd gegeven toen de Amerikanen voor het eerst op de maan landden. Het Bedřich Smetana-museum waar u bijvoorbeeld kunt luisteren naar zijn symfonisch gedicht Vltava, is gevestigd in een historisch gebouw in de buurt van de Karelsbrug (Novotného lávka 1). “Mijn Pragenaars begrijpen me” - dit is de beroemde uitspraak van Wolfgang Amadeus Mozart waarmee dit genie uiting gaf aan zijn verhouding tot de lokale bevolking. Zijn Praagse verblijven worden vooral geassocieerd met het Standentheater, waar zijn opera’s in première gingen, en met de kerk van St. Nicolaas, waar hij op het orgel placht te spelen.

Vergeet vooral niet om muziekfestivals te bezoeken Praagse Lente - een festival van klassieke muziek, dat in mei en juni wordt gehouden, bijvoorbeeld in het Rudolfinum en het Representatiehuis. Herfstsnaren (Struny pozimu) – het festivalprogramma bouwt een brug tussen de muziekgenres en wordt gehouden in de herfst, bijv. in het Rudolfinum en in het Standentheater. Midzomernachtsdroom – dat vindt plaats aan het einde van de zomer op podia, die vlakbij de Karelsbrug op de rivier de Vltava drijven. United Islands – een multi-genrefestival, dat in de zomer op de Praagse eilanden wordt gehouden.

18

TIP Bezoek het Tsjechische muziekmuseum (Karmelitská 2/4), waar u bijvoorbeeld Smetana’s klavier kunt zien en kunt luisteren naar authentieke opnames van composities. Václav Havel

Een adembenemend schouwspel met muziek, water en lichteffecten biedt de Křižikova-fontein op het tentoonstellingscomplex in Holešovice. Mis vooral in het zomerseizoen niet een van de voorstellingen van een balletensemble op de muziek van Tsjaikovski’s Zwanenmeer en De Notenkraker. www.krizikovafontana.cz

TIP Bezoek de permanente tentoonstelling “Václav Havel: een Tsjechische mythe ofwel Havel in een notendop” in de ruimtes van Galerie Montmartre (Řetězová 7). De tentoonstelling documenteert het leven van Václav Havel, en daardoor tevens de veranderingen in de Tsjechische samenleving en van onze tijd. M e t e e n g i d s d o o r P r a ag

M e t e e n g i d s d o o r P r a ag

Praag in de moderne geschiedenis. Ontdek de plaatsen die verband houden met de geschiedenis van het moderne Europa.

In Praag naar concerten.In de voetsporen van A. Dvořák, W.A. Mozart, B. Smetana tot de wand van John Lennon.

19


Herinneringen aan Praag

Modeshow „Designblok“

Heerlijk winkelen

Van onze reizen en uitstapjes nemen we ervaringen en herinneringen mee naar huis. Sommige hebben een tastbare vorm. We hangen ze aan de muur, zetten ze o ​​ p een plank, of we eten en drinken ze op. We kunnen ze echter ook aantrekken, lezen of beluisteren ... Van dergelijke herinneringen aan Praag zijn er veel. Wie werkelijk iets exclusiefs uit Praag mee wil nemen, zou moeten denken aan een sieraad met een Boheemse granaat. De bewerking van granaten is hier een traditie vanaf de 14e eeuw en er wordt gezegd dat deze edelstenen een wonderbaarlijke en geneeskrachtige werking hebben. Een winkel met gegarandeerde originelen bevindt zich in de Dlouhá-straat 28. De traditioneelste en populairste Tsjechische ambachtelijke branche is de productie van hoogwaardig kunstzinnig glas. In Praag vindt u op elke hoek winkeltjes, waar men traditioneel met de hand geslepen vazen, schalen, glazen en diverse glazen beeldjes verkoopt. De bekendste glasmerken zijn Moser (Na Příkopě 12) en Precisiosa (Jindříšská 19). Als u op zoek bent naar Tsjechisch glaswerk van hoge kwaliteit met een eigentijds ontwerp, dan zou u zich de namen van de volgende vooraanstaande Tsjechische glaskunstenaars niet moeten ontgaan: Rony Plesl, Jiří Pelcl, Bořek Šípek en Olgoj Chorchoj.

werk van hedendaagse Tsjechische ontwerpers. Brengt u dan ook een bezoek aan de galerie van DOX by Qubus (Poupětova 1). De winkel weerspiegelt in de selectie de absolute top op het gebied van het Tsjechische design en de conceptuele kunst. Bijv. studio Qubus (Rámová 3), die opgericht is door de succesvolle jonge Tsjechische ontwerpers Maxim Velčovský en Jakub Berdych.

Vrouwen die zich graag kleden in originele kwaliteitskleding, komen aan hun trekken in bijv. de boetiek van de jonge ontwerpster Klára Nademlýnská (Dlouhá-straat 3), waar luxeuze prêt-a-porter dameskleding wordt aangeboden. Op hetzelfde adres is ook de exclusieve boetiek van de ontwerpster Beata Rajská gevestigd, dat zich richt op meer conservatieve modeliefhebsters en u vindt hier ook de boetiek van de schilder en ontwerpster Natali Ruden.

TIP Bezoek de internationale show Designblok, die elk jaar plaatsvindt in de Praags galeries en winkels, en die steeds in de eerste week van oktober wordt gehouden en waar Tsjechische ontwerpers, maar ook ontwerpers van allerlei andere landen meubels, sieraden, glaswerk, woonaccessoires en andere gebruiksvoorwerpen tentoonstellen. Breng voor uw kinderen een met de hand gemaakte pop mee of bijvoorbeeld het figuurtje van de mol uit de populaire Tsjechische tekenfilmserie. Ook het houten of metalen ouderwetse speelgoed heeft een groot succes bij kinderen.

Collecties van wereldbekende luxe modemerken treft u ook aan in de winkels in de Pařížská-straat, die op het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí) uitkomt.

Glaswerkwinkel Moser

Fans van modern design zouden een bezoek moeten brengen aan de galerie Křehký (Osadní 35), waar meesterwerken van designers uit de Tsjechische Republiek en andere landen over de gehele wereld te zien zijn. In de winkel Modernista (Celetná 12) koopt u vooral glaswerk, porselein en sieraden – vanaf het Tsjechische kubisme en het functionalisme tot aan het Rony Plesl – vaas

20

Maxim Velčovský – Golden Line

21


Voorstel voor een programma VOLGENDE DAGEN Wat u nog moet zien: Vyšehrad Ga tegen de stroom van de rivier de Vltava in tot aan de een rotsachtige klip waarop zich de oudste Tsjechische koninklijke residentie Vyšehrad verheft. Vyšehrad is een plaats vol geschiedenis en wordt omgeven door allerlei mythes. Vanaf deze plaats heeft men een uniek uitzicht over Praag en in de zomermaanden staat Vyšehrad in het teken van de kunst – er worden theatervoorstellingen onder de blote hemel gehouden en er worden concerten gegeven.

Dansende Huis Vltava en de Karelsbrug

Loreta

Praag is een stad vol verrassingen. Een enkele dag zal zeker niet genoeg zijn om deze metropool te leren kennen. We presenteren ideeën over hoe te kiezen uit alle mooie dingen van Praag, als u hier een of twee dagen vertoeft. Laat u zich inspireren ... EERSTE DAG

mag u niet de voorstelling missen die elk uur op het Praagse Astronomisch Uurwerk (Pražský orloj) wordt opgevoerd en verkent u dan ook de schilderachtige gevels van de gebouwen, waarboven zich de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw voor de Týn verheft. Van daar af is het nog slechts een klein stukje tot de Oude Joodse Stad Josefov. Hier zult u zeker de Oud-Nieuwe Synagoge en de Oude Joodse Begraafplaats willen bekijken. Als u via de straten van deze buurt het kruispunt van de Dušní-straat en de Vězenská-straat bereikt, dan ontwaart u het geestig bedachte standbeeld van Franz Kafka. Wie gekomen is om te winkelen, kan direct de chique Pařížská-straat in, waar vele luxemerken hun zaken hebben. Wie verder door Praag wil zwerven, zou een wandeling over de Karelsbrug moeten maken. Het is de oudste nog intacte brug over de rivier de Vltava in Praag en de op één na oudste stenen brug in de Tsjechische Republiek. Na de brug begint de pittoreske wijk de Kleine Zijde (Malá Strana). Daal meteen na de Karelsbrug af naar de rivier, naar het onderste gedeelte van de Kleine Zijde, dat Kampa genoemd wordt. Er zijn vele restaurants en cafés, een uitgestrekt park en een galerie met moderne kunst. Door de hele wijk stroomt een arm van de Vltava, de Čertovka met romantische hoekjes en een molen.

De eerste dag moet u zeker aanvangen in de wijk Hradčany. Begin uw wandeling vanaf Pohořelec en loop langs het interessante bouwwerk van het Černinskýpaleis, waar het ministerie van Buitenlandse Zaken is gevestigd. Bezoek het Loreto met het Heilige Huis en een waardevolle schat en luister naar het carillon. Loop door het Strahov-klooster en beklim de Petřín-heuvel, die boven de stad oprijst tot een hoogte van bijna 300 meter. Vanaf daar kunt u de gehele stad bewonderen vanuit een vogelperspectief. Als u terugkeert naar het Hradčanské náměstí, stopt u dan bij de Maria-pestzuil en ook bij het standbeeld van de eerste Tsjecho-Slowaakse president T. G. Masaryk. Daarna wordt u verwelkomd door de Praagse Burcht. Voor een bezichtiging van deze belangrijkste Praagse bezienswaardigheid dient u voldoende tijd vrij te maken. Bezoek binnen in de Burcht beslist de kathedraal van St. Vitus, St. Wenceslaus en St. Adalbert, het Gouden Straatje, waar in het verleden alchemisten in kleine huisjes woonden. Als u nog vóór de middag op het eerste binnenhof aankomt, ziet u de plechtige wisseling van de wacht met een interessante muzikale begeleiding. Van april tot november kunt u bovendien de prachtige tuinen van de Praagse Burcht bekijken.

Aan de Rašínovo-oever zal uw aandacht beslist getrokken worden door het Dansende Huis, een bouwwerk uit de jaren 90 van de 20e eeuw. Het is genoemd naar de twee torens die doen denken aan de figuren van de dansers Ginger (de glazen toren) en Fred (de stenen toren). De auteur van het gebouw is de architect Frank Gehry en de interieurs werden gedeeltelijk ontworpen door de Tsjechische architect Eva Jiřičná. Het gebouw behaalde in 1996 een prestigieuze prijs van het Amerikaanse tijdschrift Time.

Avondlijk Petřín De Petřín-heuvel is het meest romantisch bij zonsondergang. Rijd naar Újezd ​​en van daaraf kunt u te voet verder over de kronkelende paadjes tussen fruitbomen, of met de kabelbaan naar de top. Net onder de toren kunt u zich vermaken in het spiegellabyrint.

Dansende huis

Wisseling van de burchtwacht

TWEEDE DAG Op de tweede dag in Praag kunt u de burcht gaan verkennen. Raadpleeg de Oude Stad en de schilderachtige Kleine Zijde. Begin bij het Representatiehuis, waarvandaan u door de Celetná-straat loopt, waar ooit de schrijver Franz Kafka woonde (Celetná nr. 2 en 3) en wandel in de richting van het Oude Stadsplein. Stop bij het huis Bij de Zwarte Madonna (U Černé Matky boží, Ovocný trh 19), waar u in de kubistische winkel een ​​uniek sieraad of een vaas kunt kopen. Op het Oude Stadsplein Vyšehrad

22

23


2


Plattegrond van de Praagse metro

Relax onboard Czech Airlines wherever you fly Enjoy our onboard service for affordable fares. Book now at czechairlines.com

Informatiecentra CzechTourism www.czechtourism.com Staroměstské nám. 5, Praag 1 Vinohradská 46, Praag 2

Toeristische informatiecentra

www.praguewelcome.com Staroměstské náměstí 1 – Raadhuis van de Oude Stad Rytířská 31 Hal van het Centraal Station Brugtoren van de Kleine Zijde (april – oktober) Václav Havel luchthaven Praag, Terminal 2

Toelichting op de kaart Spoorwegstation Busstation Metrostation

Grenzen van de UNESCO-zone

KEEP AN EYE OUT FOR CHEAPER PARKING

Uitgegeven door

ONLINE RESERVATIONS

Kerk-kapel-synagoge

Plaats van een uitzicht

Aanlegplaats

CzechTourism, Vinohradská 46, 120 41 Praag 2 Officiële toeristische presentatie van de Tsjechische Republiek www.czechtourism.com en de Hoofdstad Praag, Mariánské nám. 2, 110 00 Praag 1 www.praha.eu 1e uitgave, Praag 2012 Tekst: Stanislav Škoda en CzechTourism Vertaling: Jesse Ultzen Fotografie: Tomáš Brabec a Patrik Borecký, Pavel Hroch, Miroslav Krob, Roman Maleček, Moser, Petr Našic, Ladislav Renner, Nationaal Theater – foto Hana Smejkalová, Libor Sváček, Gabriel Urbánek, Michal Vitásek, archief CzechTourism en het Magistraat van de hoofdstad Praag, PragueWeddings.com, fotobanken: Thinkstock, Isifa, Fotky&foto, Profimedia Kaartgegevens: PLANstudio spol. s r.o., www.praguecityline.cz Grafische vormgeving: M.I.P. Group, a.s. Productie: F.P. Print s.r.o.

AT WWW.PRG.AERO Park comfortably and conveniently in our secure garages. Online reservations for covered parking areas available online at discount prices.

from 750 CZK per week Reach the World

ISBN: 978-80-87560-22-8 Alle gegevens zijn ondanks de zorgvuldige verwerking zonder garantie. Niet voor de verkoop bestemd.

27


www.czechtourism.com www.praguewelcome.com

Praag

Praag  
Praag