Page 1

Rut Bryk, Venetsialainen palatsi: ihmisiä, 1955. Kuva: Ari Karttunen/EMMA. Tapio Wirkkala Rut Bryk säätiön kokoelma.

Museo- ja tiedekeskus

S y ks y 2016

Luupin syyslomavinkit Kaikkien aikojen kalaasit -musiikkia iskelmästä elektropoppiin Ikimuistoiset pikkujoulut

Ihastuttava Rut Bryk taidemuseossa Oulun taidemuseo • Tiedekeskus Tietomaa • Pohjois-Pohjanmaan museo • Kierikkikeskus • Turkansaaren ulkomuseo • Merimiehenkotimuseo • Pateniemen sahan museo • Oulunsalon kotiseutumuseo • Oulun linnan kellari


Kulisseissa kuhisee Vilkkaan kesän jälkeen Luupin kesäkohteet siirtyvät pikkuhiljaa talviteloille. Turkansaaressa tuuditetaan ulkomuseo talviuneen, lukuun ottamatta joulun adventtitapahtumia, jolloin heräillään hetkeksi. Kierikkikeskuksessa on jo paalutettu kaivausalue ensi kesän yleisökaivauksia varten, ja marraskuun Lumo-valofestivaalin jälkeen kivikauden kylässä odotellaan lumipeittoa. Tietomaassa, taidemuseossa ja Pohjois-Pohjanmaan museossa on aloitettu syksy uusien näyttelyjen ja tapahtumien tekemisen merkeissä, jotta talven pimeillä voidaan virkistyä kulttuurin K-vitamiinilla!

Rut Bryk, Hexagon, 1952, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ari Karttunen/EMMA

Suomen juhlavuosi 2017 näkyy Oulussa monin tavoin, ja meille luuppilaisille on luvassa oikea näytön paikka! Tuleva lukuvuosi on kaupungissamme lasten kulttuurin vuosi, jolloin tapahtumia lapsille löytyy vuoden jokaisena viikonloppuna. Myös Luuppi osallistuu lasten kulttuurikaupungin tekemiseen, josta esimerkkinä lokakuiset Muska Museokatin puuhapäivät Oulun taidemuseossa. Istahda hetkeksi selailemaan lehtistämme, ja valitse syksyiset piristysruiskeesi!

17 15.1.20 016– 1.10.2 ut Bryk R tikko kalaa – Tai

Maria Ullner Markkinointikoordinaattori

markkinoinnin harjoittelija Ida-Sofia Peltonen Mitä teet ja kuinka kauan olet työskennellyt Luupissa? Olen graafikko, ja olen ollut työharjoittelussa Luupissa kolme kuukautta. Graafikon töiden lisäksi teen ajoittain muitakin viestinnän ja markkinoinnin töitä, esimerkiksi käyn tapahtumissa mainostamassa Luuppia.

Kuinka sinusta tuli Luupin graafikkoharjoittelija?

Opiskelen graafista suunnittelua Lapin yliopistossa, ja halusin käydä työelämässä kokeilemassa alaani. Päädyin hakemaan harjoitteluun Luuppiin, sillä täällä pääsee tekemään graafista materiaalia visuaalisesti hyvin erilaisiin kohteisiin.

Millainen on graafikon työpäivä?

Työtehtäviini ei kuulu kahvin keittäminen, vaan teen samoja hommia kuin talon muut graafikot. Tavallisimpia töitä ovat flyereiden, banderollien, julisteiden ja ilmoitusten taittaminen. Olen kontaktissa Luupin henkilökunnan kanssa painotalosta näyttelyamanuensseihin. Kiinnostuksen kohteiden mukaan olen

päässyt myös kuvittamaan ja tekemään pieniä animaatioita.

Mitkä ovat mielestäsi parhaita puolia museomaailmassa työskentelyssä?

Erilaiset visuaaliset maailmat ja inspiroiva työympäristö.

Mikä on suosikkisi Luupin syksyn ja talven näyttelyistä? Kenelle suosittelisit sitä? Laukkaan taidemuseolle kiireen vilkkaa, kun Rut Brykin näyttely aukeaa lokakuussa. Brykin graafinen ja värikylläinen keramiikkataide saa sydämeni värisemään.

Rut Bryk (1916−1999) on rakastettu klassikkotaiteilija, jonka upea 100-vuotisjuhlanäyttely on todellinen elämys.

M

erkittävän kansainvälisen uran tehneen keramiikkataiteilijan rikkaasta elämäntyöstä muistetaan erityisesti 1950luvun sadunomaiset, figuratiiviset seinälaatat, joiden lasitteita ylistettiin maailman kauneimmiksi. Toisaalta muistetaan myös 1960–70-lukujen abstraktit, suuritöiset kaakelireliefit, joista kookkaimmat kasvoivat monumentaalisiin mittoihin. Bryk työskenteli Arabian legendaarisen taideosaston vapaana taiteilijana vailla kaupallisuuden paineita lähes 50 vuotta vaalien ilmaisunsa kokeilevuutta ja henkilökohtaisuutta. Näyttelyn noin sadan teoksen joukossa on myös esimerkkejä graafikoksi kouluttautuneen taiteilijan vähemmän tunnetusta varhaistuotannosta; lehtien ja kirjojen kuvitusta ja taidegrafiikkaa. Näyttelyn on tuottanut EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

Rut Bryk, Leijona, 1957, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ella Tommila/EMMA

Luuppilainen työssään,

Aistikauneuden riemujuhlaa

Animoitua valoa, luita ja muita

K

uvataideakatemiasta taidegraafikoksi 2013 valmistunut Elina Rantasuo (s. 1987) nauttii vapaudesta käyttää mitä tahansa tekniikoita ja välineitä. Hänen ensimmäinen museonäyttelynsä koostuu videoprojisointina esitettävistä animaatioista, sianluista ja auringolla valotetuista syanotypioista eli sinikopioista, joka on vanha valokuvausmenetelmä. Herkkien ja salaperäisten te17 osten aiheet nousevat alitajun15.1.20 016– asuo .2 0 .1 1 nan prosesseista, kansanpeRant Elina hmon rinteestä ja luonnosta. ”Koetan – Ha minen ttä ajatella, että noloutta ei ole mene olemassa”, sanoo taiteilija rohkaisuksi itselleen ja meille kaikille.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Yksityiskohta installaatiosta Raimmahallan, 2016.


Kaikkien aikojen kalaasit

T

ammikuun 16. päivä vuonna 1896 museoita harrastava, arvokas ihmisjoukko kokoontui Suomalaisen lyseon juhlasaliin perustamaan koko pohjoisen Suomen yhteistä museota. Vaikka Suurivaltaisin ja Kaikkein Armollisin Keisari ja Suuriruhtinas oli hankkeen hyväksyjä, museon perustamisen toive lähti omalta kotipaikkakunnalta, tosin koko lääniä ajatellen. 120 vuotta museo on ottanut vastaan vieraita niin läheltä kuin kaukaakin. Saman se tekee yhä ilolla ja ylpeydellä. 120-vuotias museo kutsuu kaikki juhlimaan iloisesti menneen ajan hengessä. Tule sellaisena kun olit, tai olisit halunnut olla. Jos kaapistasi löytyy 70-luvun lepattavalahkeiset housut tai äidin 60-luvun kotelomekko, voit tuulettaa niitä tanssilattialla. Kaikki asut, myös ihan nykyhetken, sopivat näihin juhliin! Museo täyttyy musiikista, ja tunnelmasta voi sukeltaa toiseen, jenkasta teknoon. Tämä ilta kuuluu kaikille yli 18-vuotiaille. Tervetuloa mukaan!

Viihtymisestä vastaa

ien Kaikk laasit a k n e j aan aiko janm h o P . s i 0 o .1 j 5 h 1 Po ossa muse 18–21 klo

͕͕ ͕͕ ͕͕ ͕͕

Luupin senioriklubin syksy Ti 4.10. klo 13 Suomen ensimmäistä tiedekeskusta perustamassa

T

Ti 1.11. klo 13 Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyyn tutustuminen

iedekeskus Tietomaan historia liittyy Oulun kehittymiseen teknologiakaupungiksi. Oulun Teknologiakylän perustaja ja ensimmäinen toimitusjohtaja, insinööri Timo Patja kertoo aikakaudesta, jolloin yritykset kaikkosivat Oulusta ja kaupungin täytyi ryhtyä toimiin tilanteen muuttamiseksi. Tiedekeskus Tietomaa, Nahkatehtaankatu 6

Pohjankartanon mandoliinit Oulu se soi Dj Illyana Tanssiorkesteri Dolores

N

äyttely kertoo tarinoita suomalaisen urheilun historiasta ja tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Näyttelykierroksen aikana on myös mukava yhdessä keskustellen jakaa omia kokemuksia urheilun parissa. Urheilumuseo ja Pohjois-Pohjanmaan museon yhdessä tuottaman näyttelyn esittelee museolehtori Arja Keskitalo. Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolanpolku 1

K

ynttilälyhdyt toivottavat senioriklubilaiset tervetulleiksi Turkansaareen nauttimaan maalaisjoulun tunnelmasta. Tontutkin saattavat kurkistella rakennusten kulmilta. Lisätietoa tapahtumasta syksyn kuluessa. Turkansaaren ulkomuseo, Turkansaarentie 165

ietomaassa on ollut kävijöiden kokeiltavana 28 vuoden aikana useita satoja mielenkiintoisia laitteita. Teemanäyttelyistä aina muutama kohde nousee erityisen suosituksi. Vaikka tietomaalaisilla on vankka kokemus siitä, mikä yleisöä kiinnostaa, kaikkea ei voi ennalta arvata. Pääsääntöisesti kiinnostavimmat kohteet ovat sellaisia, joissa voi tutkia tai haastaa itseään tai tehdä jotain hauskaa ja yllättävää. Näyttelyiden suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Jukka Pitkänen ja Aleksi Mella listasivat tiedekeskuksen suosituimpia kohteita, jotka edustavat niin vanhoja kuin uusiakin näyttelyitä. Tule testaamaan!

P

Juhlavuoden kunniaksi harvinainen mahapiironki kuntoon!

P

Pohjois-Pohjanmaan museo haluaa haastaa ystävänsä mukaan pelastamaan vuonna 1766 valmistuneen mahapiirongin. Hanketta koordinoi Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry. Lahjoitussummat voi ohjata museoyhdistyksen tilille FI85 2050 1800 0388 72 vuoden 2017 loppuun saakka. Viestikenttään sana ”Piironki”, Museolla on myös keräyslipas. Lue 120-vuotisjuhlahankkeesta lisää museon verkkosivuilta.

ely Näytt llä i on es 17 8.1.20 a saakk

Ke 31.11. klo 13 Jouluista tunnelmaa Turkansaaressa

Tietomaa TOP 10 T

Sata sankaritarinaa urheilusta

ohjois-Pohjanmaan museon Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttely tutustuttaa katsojan niin urheilun tähtihetkiin kuin pettymyksiinkin. Mukana on useita suomalaisen urheiluhistorian ikoneita, kuten Paavo Nurmi, Matti Nykänen ja Teemu Selänne. Lisäksi näyttelyä on täydennetty pohjoisilla urheilutarinoilla. Näyttelyyn voi tutustua hauskan veikkaustehtävän avulla, johon vastaukset löytyvät sankaritarinoista. Vastaajien kesken arvotaan pieniä palkintoja, joten kannattaa osallistua! Urheiluteemaan liittyen museolla voi ottaa Sankariselfien. Hyppää podiumille, tartu pokaaliin ja olet urheilusankari!

Senio ri tilais klubin pääse uuksiin e sisää kohteen maks npääsyu tai M n hinnall useok a Terve ortilla. tuloa !

Kaupunkiarkeologinen seminaari

S

Huhuu

Sem la 29.1 inaari 0 pääk . klo 13 irjast o Pakk alan n sali

!

assa ietoma eskus T 5.11. k e d ie T än vietetä a. Illalla on -juhla n e aa e w ohjelm Hallo ttavaa kauhistu erheelle, ja koko p lapsille myös mille i. h n va em ilullinen yöleir a k ik e s

eminaarissa esitellään viime vuosien kaupunkiarkeologisia tutkimuksia ja tutkimustuloksia. Yhteistyössä Oulun kaupungin rakennussuojelutyöryhmä ja Pohjois-Pohjanmaan museoyhdistys ry. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

͕͕ Fakiirin peti. Kokeile jos uskallat, miltä tuntuu maata 2500 aidon rakennusnaulan päällä. ͕͕ Venesimulaattori. Ohjaa pikavenettä avomerellä. Kiepuntaa ja keinuntaa saa kokeilla ilman kastelevia pärskeitä. ͕͕ Maailman pisin mies. Yhdysvaltalaisen 272-senttisen Robert Wadlowin näköisnukke on Tietomaan kuvatuin kohde. ͕͕ Hiekkalaatikko. Rakenna saaria ja vesialueita ja lisää niihin vettä virtuaalisesti. ͕͕ Aikakone. Liikkumisen nopea evoluutio tärisevästä T-Fordista huimaan avaruusraketin kyytiin. ͕͕ Vuoristoratasimulaattori. Vauhdikas, mutta lempeä elämys huvipuistolaitteiden klassikolla. ͕͕ Musta aukko. Pistä kuula pyörimään kapenevaan suppiloon ja katso, mitä sille tapahtuu. Tiedekeskusten klassikko. ͕͕ Entä jos? Mitä Oulun torialueen rannalle tapahtuu, jos vesi nousee muutaman metrin? ͕͕ Mikä voittaa. Herätä sisäinen lapsesi ja ota mäkikisa pikkuautoilla. ͕͕ Painosi avaruudessa. Paljonko painat milläkin Aurinkokuntamme planeetalla.


Luupin syyslomavinkit Sankaritarinoita syyslomalla Luupissa

S

yyslomalaisille löytyy toimintaa Luupista. Lomaviikko kannattaa avata Oulun taidemuseolla Muska Museokatin puuhapäivillä. Taidepajoissa voi sukeltaa taiteilijan saappaisiin ja osallistua yhteisötaideteoksen tekemiseen. Pois turha jäykkyys – tehdään taidenäyttelyiden maailmasta draamaa! Pohjois-Pohjanmaan museon Sata sankaritarinaa urheilusta -näyttelyssä lomalaiset voivat ratkoa hauskaa veikkaustehtävää. Se auttaa tutustumaan urheilutähdistä ja urheilun historiasta kertovaan näyttelyyn ja etsimään vastauksia. Vastaajien kesken arvotaan pieniä palkintoja, joten kannattaa osallistua! Urheiluteemaan liittyen voi ottaa Sankariselfien. - Hyppää podiumille, tartu pokaaliin ja olet urheilusankari! Samalla lomaviikon teemalla Tietomaassa lomalaiset voivat heittäytyä elokuvasankariksi tai ohjaajaksi. Hienossa Movie World -elokuvamaailmassa jokainen voi kokeilla näyttelijän lahjojaan jännittävän tieteiselokuvan pääroolissa. Ja lopuksi tietysti oman elokuvan voi jakaa kavereille somessa.

Luu kätev ppilipulla pääs ästi ja tie kaikkiin m ee dekes useoku Alle 1 kohteisii ksen 8-vuo n. tiaat ilmai pääs sek muse si Myllytu evät l okoh teisii lin n.

Luupin joulu La 19.11. klo 10–16 ja su 20.11. klo 11–16 Entisajan joulumarkkinat

Idyllisessä kotiseutumuseon pihapiirissä on kymmeniä käsityöntaitajien myyntikojuja ja ohjelmaa koko perheelle. Oulunsalon kotiseutumuseo, Jääsköntie 5, Oulunsalo

1. Adventtisunnuntai 27.11. klo 10–15 ja 2. Adventtisunnuntai 4.12. klo 10–15 Turkansaaren joulu

Maalaisjoulun tunnelmassa entisajan joulun taikaa ja jouluista ohjelmaa. Turkansaaren ulkomuseo, Turkansaarentie 165, Oulu

Ko om ikko Päivi Kuuva

22.11.2016–8.1.2017 Joulun tunnelmaa

Marraskuun lopusta lähtien museossa voi aistia menneiden aikojen joulutunnelmaa, kun museon interiöörit koristellaan joulukoristein ja perinteinen KOP:n talon pienoismalli tuodaan esiin. Pohjois-Pohjanmaan museo, Ainolanpolku 1, Oulu

Tietomaan 3D-jättielokuvateatterissa perheen pienimpiä syyslomalaisia viihdyttää vielä Pienet jättiläiset -elokuvan ennen näkemätön maailma.

Pikkujoulujen taikaa

22.–23.10. klo 10–14 Muska museokatin puuhapäivät Oulun taidemuseo

Arktinen illallinen

Tervetuloa nauttimaan ihanista jouluisista makumaailmoista, ystävällisestä palvelusta ja ainutlaatuisesta näkymästä Oulun kattojen yllä! Illallinen huipulla Tietomaan tornissa 10–24 hengelle alkaen 48 € + alv/henkilö

Stand up show & illallinen la 3.12. klo 19

Vietä loistava pikkujouluilta hyvän ruuan ja hauskan ohjelman parissa! Huippusuosittu koomikko Päivi Kuuva esiintyy Tiedekeskus Tietomaasssa. Nauti pikkujoulubuffetin antimista, koe mahtava show ja tutustu illan päätteeksi monipuoliseen näyttelyyn. Hinta 80 € + alv/henkilö. Nämä liput viedään käsistä, paikkoja rajallinen määrä!

LumoTalvitavalofestivaa ivaan li – tu valot hannet Pe 25.1

Movie World ja illallinen

1. klo k

lo 9-14 htitiede voi kert taiv oa Kierikk aan valoista? ikeskuk sen au dit Pahkala ntie 44 orio, 7 Yhteisty ös yhdisty sä : Tähtitiete s Ursa ja Oulu ellinen n Arkto s

Nauti herkullisia, jouluisia makuja buffetpöydästä, tee oma tieteiselokuva tehosteineen mahtavassa Movie World -näyttelyssä ja tutustu tiedekeskuksen huikeisiin, toiminnallisiin näyttelyihin. Yksityistilaisuuden kesto 3 tuntia. Hinta 48 € + alv/henkilö

Pehmeiden pakettien pikkujoulu kausi joulu Pikku estyy! . läh si nyt juhla elu, a a r Va ti: tipalv Myyn ritysmyyn .fi, y a / k u ä ryhm .luuppi@o 35 13 ti myyn . 044 703 puh

Kuva: NASA

Mitä tä

Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Vietä pikkujoulut tontun töiden merkeissä! Tutustu oppaan johdolla taidemuseon näyttelyihin ja taiteile työpajassa jouluisia tuotteita, kuten heijastinnappeja ja rintamerkkejä villasta huovuttamalla kaikille sopivalla huopapistomenetelmällä. Työskentelyn ohessa nautitaan pientä purtavaa. Ryhmäkoko: max. 25 henkeä Kesto noin 1,5 t. Hinta 150 €/ryhmä sekä 20 € + alv/henkilö Pidätämme oikeuden muutoksiin.


Lokakuu

Marraskuu

Joulukuu

Tammikuu

11.5.2016–12.2.2017 | Movie World 1.10.–30.10. | Pienet jättiläiset 3D-jättielokuva Tietomaa

1.10. | Anna älyn näkyä. Suomen Mensa ry 50 vuotta. 2.10. | Päässälaskukisat

5.11. | Koko perheen Halloweentapahtuma ja yöleiri 10–12-vuotiaille.

Plusmark Oy

Luupissa tapahtuu loka-tammikuussa

10.12. | Kooditonttujen päivä

4.10. | Senioriklubi: Suomen ensimmäistä tiedekeskusta perustamassa. PohjoisPohjamaan museo

9.6.2016–8.1.2017 | Sata sankaritarinaa urheilusta 15.10. | Kaikkien aikojen kalaasit museon 120-vuotissynttärit

22.11.16–8.1.2017 | Joulun aikaa 1.11. | Senioriklubi 18.6.2016–8.1.2017 | Hiukkavaaraa 1.10.–15.1.2017 | Elina Rantasuo – Hahmon menettäminen 1.10.2016–15.1.2017 | Hilja Tolvanen – Maalauksia 1.10.2016–15.1.2017 | Rut Bryk – Taikalaatikko

Taidemuseo

18.10. | Opiskelijapäivä, näyttelyopastus ja haalarimerkkityöpaja 22.–23.10. | Muska Museokatin puuhapäivät

6.11. | Näyttelyiden yleisöopastus (Bryk, Rantasuo, Hiukkavaaraa).

30.10. | FT Harri Kalhan esitelmä Rut Brykistä: Kategorioiden tuolla puolen.

Kierikki

14.5.–28.10. | Virtaa, elantoa ja elämää Iijoen alajuoksulla voimalarakentamisen aikaan 1959–71 -näyttely.

25.11. | LUMO-valofestivaali – Talvitaivaan tuhannet valot

Hu Turka om! ulkom nsaaren u Oul seon ja kotis unsalon eutum joulu useo löyty tapahtum n vät e at de sivult lliseltä a!

8.1.2017 | Näyttelyiden yleisöopastus (Bryk, Rantasuo, Hiukkavaaraa). 12.1.2017 | Senioriklubi: opastus Rut Bryk -näyttelyyn

13.6.–28.10. | Kierikkikeskus ennen ja nyt -näyttely auditoriossa. Leikkaa syyskalenteri talteen!

Luupin kaupoista oivaltavia, kauniita Museo- ja tiedeja hauskoja lahjoja itselle ja muille! keskus Luuppi PL 53, 90015 Oulun kaupunki p. 050 316 6489 www.oulunluuppi.fi

Tietomaan kaupasta löytyy kekseliäitä ja opettavaisia lahjoja. Hiekkaleikit voivat jatkua talvellakin supersuositulla kineettisellä taikahiekalla. Hinnat 14,90–39,90 euroa. 3D-kristallipalapelit haastavat kokoajaansa ja ilahduttavat myös valmistuttuaan kauniina koristeina. Hinnat 11 ja 22 euroa.

Facebook Avoinna ma–pe 10–17, la–su 10–18, 24.–30.10. joka päivä 10–18 Pinterest Liput 11–15 €, alle 6-v. ilmaiseksi

Twitter

p. 050 316 6489 Nahkatehtaankatu 6, Oulu www.tietomaa.fi

Google +

Youtube

Pohjois-Pohjanmaan museo Avoinna ti–su 10–17 Liput 4–6 €, alle 18-v. ilmaiseksi

Pohjois-Pohjanmaan museon kauppa tarjoaa oululaisia sankaritarinoita, kuten Mika Kuljun kirjoittama Kärpät pohjoisen kiekkoihme -kirja. Hinta 5 euroa.

p 044 703 7161 Ainolanpolku 1, Oulu www.ouka.fi/ppm

Joko sinulla on Luuppilippu? Luuppilipulla pääset tutustumaan kerran jokaiseen Luupin avoinna olevaan kohteeseen kuukauden aikana. Hinta 19 euroa.

Avoinna ti–su 10–17 Liput 4–6 €, alle 18-v. ilmaiseksi

Oulun taidemuseo

LUUPPI Luuppilippu

Elämyksiä

ja oivalluks

ia!

2015

Luupp ilipun (19€ voit o ) st Luup aa kaup in oista

Pinterest Youtube

Tiedekeskus Tietomaa

Taidemuseon kaupassa on kauniin käytännöllisiä lahjatavaroita. Värikkäät, kestävät ja pestävät Loqi-kassit sopivat kauppaan, jumppaan ja lahjaksikin. Hinnat 9,90–14,90 euroa. Teemu Järven luontoaiheinen taidegrafiikka ilahduttaa julisteina, postikortteina ja tatuointeina. Julisteiden hinnat 35–40 euroa, postikorttien ja tatuointien hinnat 3 euroa.

Facebook

p. 044 703 7471 Kasarmintie 9,Oulu www.ouka.fi/taidemuseo

Tarkista juhlapyhien aukioloajat verkkosivuiltamme

Instagram

Luuppi-lehtinen syksy 2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you