Page 1

Ilman

opiskelupaikkaa? Mahdollisuuksia lukion jälkeen

2017

Byströmin nuorten palvelut Työllisyyspalvelut


Sisäl

lys

Hae o

pisk

Haku elemaa n.. a Haku mmatillis ............. .. e kork eako en koulu .............. Amm ........ uluih tukse atilli .... in ne e Oppi sopim n perust ................. n .............. ......... 4 u ........ . . Opin us..... ........ tkint ...... 6 .... ... to o Linkk jen rahoi ................ aikuiskou ............... .... 6 ........ tus... ejä a l u tuk ... ... mma Käyn tinva ................ ................ sena.... 8 nistä . l . .... .... innan tuek ............... .......... 8 TE-pa työnha . si...... k lvelu ........ ............. 9 t käy u............ Työt ........ tömä t .. ........ n etu össäsi...... .............. .9 Käyt ........ . udet . . . . ä väl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........ ........ . . . . . . Työp ivuosi hy 1 . ........ ör ........ ................ 0 ö ........ Avoin ssin työk dyksi.... ........ ....11 ........ okeil amm ....... 1 ... u Kans a 4 anop ttikorke paikat...... .............. akou . ........ istot . Maai . . . . . . ........ lu ja ........ . . lmall . 1 6 .... .... av e läh Bystr tö..... ................ oin yliop ............ 17 ömin i . ........ ........ ................ sto......... 1 nuor ........ ten p ........ ................ 8 alvel ........ ut – ........ . 19 sinun .... 20 su

unta

si.....

22


Hae o piske lema an


6

Hae opiskelemaan

Hae opiskelemaan

Kaikki haut loppuvat viimeisenä hakupäivänä klo 15.

Haku ammatilliseen koulutukseen Hae osoitteessa www.opintopolku.fi

Yhteishaku ammatilliseen koulutukseen keväällä 2017 Yhteishaku ammatillisen koulutuksen on 21.2.–14.3.2017 Syksyllä ei ole yhteishakua ammatilliseen koulutukseen, vaan hakuajat vaihtelevat oppilaitoksittain ja koulutuksittain. Löydät haussa olevat koulutukset opintopolku.fi-palvelusta.

Voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon nuorten koulutuksena vain, jos sinulla ei ole ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa. Tällöin haet yhteishaussa toisen asteen ammatilliseen koulutukseen ylioppilaspohjaisille linjoille.

Haku korkeakouluihin

Kevään 2017 yhteishaku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Korkeakoulujen vieraskielisiin koulutuksiin ja taideyliopiston koulutuksiin haetaan 10.–25.1.2017. Korkeakoulujen suomenkielisiin koulutuksiin haetaan 15.3.–5.4.2017. Korkeakoulujen lisähaussa 3.7.–30.8.2017 voit hakea vapaaksi jääneitä opiskelupaikkoja.


7

Hae opiskelemaan

Syksyn yhteishaku ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin Syksyn yhteishaussa 6.9.–20.9.2017 on huomattavasti vähemmän hakukohteita kuin kevään haussa. Lisähaku syksyn yhteishaussa vapaiksi jääneille opiskelupaikoille on 27.11.–19.12.2017.

Voit hakea korkeakouluun, jos mm. olet suorittanut lukion oppimäärän tai ylioppilastutkinnon. Opiskelijat valitaan ammattikorkeakouluun jotakin seuraavista valintatavoista käyttäen (valintatavat vaihtelevat hakukohteittain ja oppilaitoksittain):

Lue tarkemmat ohjeet siitä, kuka voi hakea korkeakouluun opintopolku.fi-palvelusta.

• Valintakoe • Koulumenestys (yo-tutkinnon arvosanat) ja valintakoe • Valintakoe ja työkokemus • Koulumenestys (yo-tutkinnon arvosanat) Poikkeuksena edellisistä valintatavoista on valinta rakennusarkkitehdiksi (amk) ja rakennusmestariksi (amk). Yliopiston opiskelijavalinnassa käytetään eri vaihtoehtoja: • Todistuspisteet ja/tai valintakoe • Lisaksi erilaisissa tiedekilpailuissa menestyneet voivat saada opiskelupaikan suoraan ilman valintaprosessia • Todistuspisteet lasketaan pääsääntöisesti ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella Osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensimmäistä kertaa korkeakoulupaikkaa hakeville.


8

Hae opiskelemaan

Ammatillinen perustutkinto aikuiskoulutuksena Aikuiset suorittavat ammatilliset perustutkinnot ensisijaisesti näyttötutkintona. Tämä tarkoittaa ammattitaidon osoittamista aidoissa työtehtävissä työpaikoilla. Ei ole väliä, onko osaamisesi kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta. Useimmat suorittavat näyttötutkinnon valmistavan koulutuksen yhteydessä. Koulutukseen haet suoraan oppilaitokseen ja koulutuksen järjestäjä päättää valintaperusteista. Usein hakuaika on jatkuva ja oppilaitokset täyttävät vapaita paikkoja pitkin vuotta. • Lisätietoa näyttötutkintojärjestelmästä • Hae näyttötutkintojen järjestäjiä

Oppisopimus Oppisopimuskoulutuksessa kouluttaudut ammattiin käytännön työtä tekemällä ja opiskelemalla. Lähes kaikkia ammatillisia perustutkintoja on mahdollista suorittaa oppisopimuskoulutuksena.

Kysy lisää oppisopimusopiskelusta: Byströmin nuorten palvelut, puh. 050 599 0383

Oppisopimuskoulutukseen osallistumiseen tarvitset sopivan työpaikan sekä koulutuksen toteuttamisesta kiinnostuneen työnantajan. Oppisopimus voidaan solmia myös jo meneillään olevassa työsuhteessa. Oppisopimuksen suorittava saa työnteostaan työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta Nettinapista tai Opetushallituksen sivuilta.


9

Hae opiskelemaan

Opintojen rahoitus Opintotuen on tarkoitus korvata toimeentulo opiskelujen aikana. Opintotukeen kuuluu: opintoraha, asumislisä ja opintolainan valtiontakaus. Lue lisää opintotuesta. Lue lisää opintotuesta ulkomaille.

Linkkejä ammatinvalinnan tueksi Ammattinetistä saat tietoa eri ammateista ja aloista. Avo ammatinvalintaohjelma on tarkoitettu peruskoulun ja lukion pohjalta ammatti- ja koulutusvaihtoehtoja etsivälle. ForeAmmatti-palvelussa on tietoa työtä etsiville, alanvaihtoa suunnitteleville, opiskelijoille, ohjauksen ammattilaisille ja kaikille ammatti- ja työmarkkinatiedoista kiinnostuneille. töissä.fi -palvelusta saat tietoa korkeakouluista valmistuneiden työhön sijoittumisesta sekä valmistuneiden itsensä kirjoittamia kuvauksia työstään. Kun koulu loppuu -sivusto on tarkoitettu nuorille. Palvelusta löydät tietoa peruskoulun jälkeisistä valinnoista, opiskelusta ja työelämästä.


Käyn nistä työn haku


11

Käynnistä työnhaku

TE-palvelut käytössäsi Haetko töitä tai pohditko mitä tehdä isona? Apua saat TE-toimistosta! TE-toimiston kautta saat • tietoa avoimista työpaikoista • opastusta työnhakuun • tukea ammatinvalintaan Kaikki palvelumme ovat sinulle maksuttomia.

POHJOIS-POHJANMAAN TE-TOIMISTO Palvelee sinua

sähköisesti verkossa 24/7: • te-palvelut.fi > Oma asiointi -verkkopalvelu • te-palvelut.fi/pohjois-pohjanmaa

puhelimitse arkisin klo 9–16.15: • henkilöasiakkaat: 0295 025 500 Hyödyllistä tietoa avoimista työpaikoista, työnhausta ja koulutuksesta saat myös TE-toimiston sosiaalisen median kanavista • www.facebook.com/pohjoispohjanmaantetoimisto • www.instagram.com/pohjoispohjanmaantetoimisto/ • www.linkedin.com/company/ pohjois-pohjanmaan-te-toimisto


12

Käynnistä työnhaku

Mistä löydän töitä? TE-toimistoon avoimiksi ilmoitetut työpaikat löydät osoitteesta te-palvelut.fi/tyopaikat. EU-ja ETA-alueen avoimet työpaikat ovat osoitteesta eures.europa.eu. Rekrytointimessut ja -tapahtumat ovat oivallinen tapa hakea töitä ja tavata työnantajia. Löydät tapahtumat, joissa TE-toimisto on mukana tapahtumakalenteristamme. Suurin osa työpaikoista on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, jotka eivät ole julkisesti haussa. Hyödynnä siten työnhaussa somea sekä verkostojasi kuten perhe- ja tuttavapiiriä. Voit työllistää itsesi myös yrittäjänä. Lue lisää aloittavan yrittäjän palveluista.

Tarvitsen apua työnhakuuni!

Ole työnhaussasi aktiivinen ja ota rohkeasti yhteyttä työnantajiin. Asenne ratkaisee!

TE-toimistosta saat apua • työhakemuksen ja ansioluettelon (CV:n) tekemiseen ja viilaamiseen • työpaikkahaastatteluun valmistautumiseen Lähetä sähköpostia osoitteeseen: apua.tyonhakuun@te-toimisto.fi, niin otamme sinuun yhteyttä ja autamme sinua. Katso myös www.jobitti.fi

Hox! Nuorten psykologimme palvelee sinua Byströmin nuorten palveluissa (Hallituskatu 5a, 90100 Oulu). Voit piipahtaa psykologimme luona ilman ajanvarausta aina keskiviikkoisin klo 14–15.30 ja keskustella hänen kanssaan vaikkapa mieltäsi painavista kouluttautumiseen ja työnhakuun liittyvistä asioista.


13

Käynnistä työnhaku

Ilmoittaudu ensimmäisenä työttömyyspäivänä työnhakijaksi TE-toimiston verkkopalvelussa osoitteessa te-palvelut.fi > Oma asiointi.

Mitä tekisinkään isona? Koulutusneuvonta: neuvontaa ammateista, koulutuksista ja opintojen rahoituksesta löydät osoitteesta facebook.com/Koulutusneuvonta, puhelimitse numerosta 0295 020 702 tai lähettämällä sähköpostia osoitteella koulutusneuvonta@te-toimisto.fi. Uravalmennuksessa saat apua ja suuntaa koulutuspaikan etsintään ja tulevaisuutesi suunnitteluun sekä käytännön tutustumista työelämään. Jos olet jo keskustellut opon kanssa ammatinvalinnasta, mutta et vielä tiedä, mikä sinusta tulee isona, voit varata ajan TE-toimiston ammatinvalinnanohjaukseen psykologimme luo. Lähetä yhteydenottopyyntösi sähköpostilla osoitteeseen uraohjaus@te-toimisto.fi tai jättämällä nimesi ja puhelinnumerosi vastaajaan numeroon 0295 056 529.


Työt tömä n etu udet


15

Työttömän etuudet

Työttömän etuudet Etkö löytänyt työ- tai opiskelupaikkaa? Ilmoittaudu työnhakijaksi, hae työttömyysturvaa ja muista hakuvelvoite kahteen opiskelupaikkaan! Jos olet työtön, ilmoittaudu TE-toimistoon työnhakijaksi viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi osoitteessa te-palvelut.fi > Oma asiointi. Palveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai sirullisella henkilökortilla. Kun ilmoittautumisen jälkeen olet valmis ottamaan tarjottuja töitä vastaan, voit mahdollisesti saada työttömyysetuutta. Työttömyysetuus korvaa sinulle työttömyydestä aiheutuvia taloudellisia menetyksiä. Se voi olla joko työmarkkinatukea, peruspäivärahaa tai ansiosidonnaista päivärahaa riippuen siitä, kuuluutko työttömyyskassaan ja miten pitkään olet ollut töissä ennen työttömyyttä. Ilman ammatillista koulutusta oleville työmarkkinatukea saatetaan myöntää vasta 21 viikon odotusajan jälkeen. Peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea maksaa Kela. Työttömyysetuutta kannattaa hakea Kelasta verkon asiointipalvelussa. Asiointipalvelu auttaa hakijaa eteenpäin, eikä sinun tarvitse itse tietää, mihin etuuteen sinulla olisi oikeus. Tietoa työttömyysetuuksista on myös Kelan nettisivuilla www.kela.fi. Ansiosidonnaista päivärahaa maksaa työttömyyskassa. Työttömyyskassaan tulee itse liittyä jo työsuhteen aikana. Työttömyyskassojen yhteystiedot Työmarkkinatuen suuruuteen vaikuttavat omien tulojesi lisäksi vanhempiesi tulot, jos asut heidän kanssaan samassa taloudessa. Pienituloiset voivat saada Kelalta yleistä asumistukea.


16

Työttömän etuudet

Toimi näin, kun olet alle 25-vuotias etkä ole suorittanut lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta: • Hae aina keväällä seuraavana syksynä alkavaan tutkintoon johtavaan, ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen. • Koulutuksen ei tarvitse kuulua yhteishakuun. Voit hakea myös esimerkiksi yliopistoon tai ammattikorkeakouluun. • Hae vähintään kahta opiskelupaikkaa. • Osallistu esimerkiksi pääsykokeeseen ja muihin koulutuksen hakemiseen kuuluviin tilaisuuksiin. • Jos saat opiskelupaikan, ota se vastaan ja aloita opinnot.

Alle 25-vuotiaita ammattikouluttamattomia nuoria koskevat siis osittain muista poikkeavat säännökset työttömyysetuudesta. Jos et hae kahteen tutkintoon johtavaan koulutukseen, saatat menettää työttömyysetuutesi.


17

Työttömän etuudet

LISÄTIETOJA: • Työttömyysturva (TE-palvelut) • Työttömälle työnhakijalle (Kela) • Alle 25-vuotiaat ilman tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta (TE-palvelut) • Alle 25-vuotiaat ja työmarkkinatuki (Kela) • Toimeentulotuki (Kela) • Odotusaika koulutusta vailla oleville (Kela)


Käyt ä vä livuo si hy ödyk si


19

Käytä välivuosi hyödyksi

Käytä välivuosi hyödyksi Työpörssin työkokeilupaikat Työpörssi on palvelu, josta voit etsiä itsellesi sopivaa työkokeilupaikkaa Oulun kaupungin yksiköistä, nuorten työpajoilta sekä oululaisista yrityksistä ja järjestöistä.

Työpörssin avoimet työkokeilupaikat: www.ouka.fi/tyoporssi

Työkokeilun avulla voit tutustua sinua kiinnostaviin ammatteihin ja saada apua ammatinvalintaan. Samalla voit miettiä ”onko tämä minun juttuni?” Voit hakea työkokeiluun kun olet saanut lukion päättötodistuksen. Jos olet kiinnostunut lähtemään työkokeiluuun, varmista ensin TE-toimistosta oletko oikeutettu työkokeiluun. Työkokeilu ei ole työsuhde, vaan saat sen ajalta työttömyysetuutta. Työkokeilun aikana vanhempiesi tulot eivät vaikuta työttömyysetuuteen

LISÄTIETOJA TYÖKOKEILUSTA JA VINKKEJÄ TYÖKOKEILUPAIKOISTA SAAT TYÖPÖRSSIOHJAAJILTA: • Puh. 044 703 4743 • Puh. 044 703 4846 • tyoporssiohjaajat@ouka.fi

Työpörssi on osa Nuorten työllisyyspalveluiden kehittämishanketta.


20

Käytä välivuosi hyödyksi

Paranna mahdollisuuksiasi päästä jatko-opintoihin Avoin ammattikorkeakoulu ja avoin yliopisto Yliopistot ja ammattikorkeakoulut järjestävät kaikille avointa opetusta, johon voi osallistua kuka tahansa iästä, pohjakoulutuksesta ja tavoitteista riippumatta ympäri Suomea. Opintoja järjestetään päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin sekä monimuotoettä verkko-opintoina, jolloin voit sovittaa opiskelusi omiin aikatauluihisi ja elämäntilanteeseesi. Avoimessa ammattikorkeakoulussa opiskelet samoja opintojaksoja kuin tutkintoon johtavassa koulutuksessa. Voit täydentää ja ylläpitää ammattiosaamistasi, tähdätä ammattikorkeakoulututkintoon tai kehittää osaamistasi oman kiinnostuksesi mukaan. • www.avoinamk.fi • Oulun ammattikorkeakoulu/Avoin ammattikorkeakoulu järjestää opintoja kuudella alalla noin 40 koulutuksessa: www.oamk.fi/avoin • Diakonia-ammattikorkeakoulun avoin ammattikorkeakoulu järjestää mm. sosiaali- ja terveysalan opintoja: www.diak.fi → Opiskelu → Avoin ammattikorkeakoulu

Avointen yliopistojen opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden opintokokonaisuuksista sekä opintojaksoista. Suurin osa avoimesta yliopisto-opetuksesta on perusopintotasoista opetusta, mutta monissa oppiaineissa on mahdollista jatkaa opiskelua perusopintojen jälkeen aineopintoihin. Opintotarjonnassa on myös yleisopintoja sekä kieli- ja viestintäopintoja. • www.avoinyliopisto.fi • Oulun yliopiston avoin yliopisto: www.oulu.fi/avoinyliopisto • Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopisto/Oulu: www.pohjois-pohjanmaankesayliopisto.fi


21

Käytä välivuosi hyödyksi

Kansanopistot Suomessa toimii 87 kansanopistokampusta eri puolilla maata. Taustayhteisönsä ja luonteensa mukaan opistot voidaan jakaa neljään ryhmään: sitoutumattomat, kristilliset, yhteiskunnalliset ja erityisopistot. Kansanopistot järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Voit opiskella sekä pitkillä opintolinjoilla että lyhytkursseilla tai suorittaa peruskoulun ja lukion loppuun. Pitkien linjojen kesto vaihtelee, mutta useimmiten opinnot kestävät yhden lukuvuoden. Lyhytkurssien pituus vaihtelee viikonlopusta muutamaan viikkoon. Kansanopistot päättävät itsenäisesti koulutustensa hakuajoista ja pääsyvaatimuksista. Opiskelijaksi haetaan joko vapaamuotoisella hakemuksella, opiston omalla hakulomakkeella tai yhteishaussa. Lyhytkursseille haetaan suoraan opistoon. • Kansanopistojen koulutustarjonta • Kansanopistot (Opintopolku.fi) • Suomen kansanopistoyhdistys

Oulua lähimpänä sijaitsevat kansanopistot: • Vuolle-opisto • Limingan Taidekoulu • Haapaveden opisto • Raudaskylän Kristillinen Opisto • Peräpohjolan Opisto • Pohjantähti-opisto

Lisäksi Suomessa on useita yksityisiä kouluja ja opistoja, jotka eivät kuulu kansanopistoyhdistykseen. Näissä kouluissa ja opistoissa opiskeleminen on maksullista. Joihinkin opintoihin voi hakea opintotukea. Yksityisiä opistoja on varsinkin kauneudenhoitoalalla ja taidealalla. Lue lisää opiskelusta kansanopistossa.


22

Käytä välivuosi hyödyksi

Maailmalle lähtö Haluatko lähteä maailmalle? Lomailun lisäksi ulkomaille voi lähteä esimerkiksi kielikursseille, opiskelemaan, työharjoitteluun, palkkatöihin tai vapaaehtoiseksi. Maailmankuvan avartaminen on aina upea kokemus ja mahdollisuuksia siihen on tarjolla loputon määrä. Kansainväliset kokemukset lisäävät kielitaitoa, rohkeutta, kulttuurien tuntemusta ja suvaitsevaisuutta. Lisäksi kansainvälinen kokemus vahvistaa muun muassa sitkeyttä, tuottavuutta ja uteliaisuutta. Näitä ominaisuuksia myös työnantajat arvostavat. Tietoa eri mahdollisuuksista lähteä maailmalle löydät kootusti osoitteesta www.maailmalle.net. Korkeakouluopintojen suorittamisesta eri maissa voit lukea osoitteesta www.maatieto.net Tietoa ja neuvoja työnhakuun Euroopasta löytyy TE-toimistojen EURES-palveluista. Lue myös eka EURES-työpaikka nuorelle. Tietoa ja neuvontaa ulkomaille lähtöön liittyen saat myös Byströmin nuorten palveluista, Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Napista. Aiheesta on koottu tietoa ja hyödyllisiä linkkejä NettiNappiin.


23

Käytä välivuosi hyödyksi

Vapaaehtoistyö Vapaaehtoistyötä voi tehdä kuka tahansa toisten ihmisten auttamisesta kiinnostunut. Toiminnasta ei makseta palkkaa. Vapaaehtoistyöntekijöillä ei tarvitse olla ennestään mitään erityistä koulutusta tai kokemusta, vaan he saavat yleensä perehdytyksen tehtäväänsä. Kukin tekee vapaaehtoistyötä omien aikataulujensa ja resurssiensa mukaan. Myös vapaaehtoistyöstä saa arvokasta työkokemusta.

Myös vapaaehtoistyöstä saa arvokasta työkokemusta.

Lue lisää vapaaehtoistyöstä. Vapaaehtoistyötä kokoavia verkkosivustoja: • www.vapaaehtoistyo.fi/oulu • www.toimintasuomi.fi • www.varesverkosto.fi/fi/avoimet-tehtavat/


Bystr palveÜmin nu orten lut – sinun suun tasi


25

Byströmin nuorten palvelut -sinun suuntasi

Byströmin nuorten palvelut – sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on kaikille oululaisille alle 30-vuotiaille tarkoitettu palvelukeskus, jossa työskentelee useiden eri alojen ammattilaisia. Byströmin nuorten palveluissa saat tietoa ja ohjausta esimerkiksi työllistymiseen, koulutukseen, raha-asioihin, asumiseen, ihmissuhteisiin, vapaa-aikaan, terveyteen ja hyvinvointiin sekä päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyvissä asioissa. Kaikki palvelumme ovat maksuttomia.

Byströmin Nuorten tieto- ja neuvontakeskus Nappi Napista saat tietoa ja neuvontaa elämääsi liittyvissä kysymyksissä maksutta ja ilman ajanvarausta. Napissa voit myös käydä netissä, tulostaa ja ottaa kopioita. Oulun kaupunginkirjaston Byströmin toimipisteestä voit lainata kirjoja ja tutkimuksia ja muuta materiaalia nuorten elämään ja nuorisotyöhön liittyen. NettiNapista löydät tietoa eri aihealueista. Voit myös jättää kysymyksi NettiNapin Pulmakulmaan osoitteessa www.nettinappi.fi

YHTEYSTIEDOT • Hallituskatu 5a, avoinna ma–pe klo 9–16 • Puh. 050 599 2293 • nappi@ouka.fi • www.ouka.fi/bystrom • www.nettinappi.fi


26


27

Muistiinpanot


Ilman opiskelupaikkaa? MAHDOLLISUUKSIA LUKION JÄLKEEN 2017 Toimitus ja tiedustelut Satu Mäki, p. 044 703 4743 Tiina Jurva, p. 044 703 4846 sähköposti etunimi.sukunimi@ouka.fi Julkaisija Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut, Byströmin nuorten palvelut Oulun kaupungin konsernihallinto, työllisyyspalvelut Yhteistyökumppanit: Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto, Oulun sivistys- ja kulttuuripalvelut, lukiokoulutus

Esite on toteutettu Nuorten työllisyyspalveluiden kehittämishankkeessa (ESR).

Byströmin nuorten palvelut Työllisyyspalvelut

Profile for Oulun kaupunki

Ilman opiskelupaikkaa? Mahdollisuuksia lukion jälkeen  

Mahdollisuuksia lukion jälkeen 2017

Ilman opiskelupaikkaa? Mahdollisuuksia lukion jälkeen  

Mahdollisuuksia lukion jälkeen 2017