Page 1

€ 1,95

R!

EVENE

T

ENDE AL

2013 2014

TOERISTISCHE STADSGIDS

ENTENK M

ME

amersfoortwintertijd.nl


PLATTEGROND

BINNENSTAD De Kelder

Eemhaven

Oliemolenkwartier

at

stra

inck

enn

melp

G

im Sch

t ro e

e

ein

el pp Ko

Kl

De Flint

Ee

ml

aa

l

n

 

pe

p Ko

Scholen in de Kunst

Eemplein Eemhuis

t

traa

s Poth

Kunsthal KAdE Museum Flehite

rij

Kamperbinnenpoort

Havik

Gr.

de

e sm

n re

St.

e Ve

p

am

. sstr

Jan

eK

rd

hte

Ac

te

Kleine St. Jansstr.

La ra

eg

ng

Beestenmarkt

t

ch

B

traat

Molens Agis

NS

ion

De Lieve Vrouw

St Joris Plein

at

St

Mondriaanhuis

rt

r

me

kA

r Pa

h uc

at stra

us

m

rie

ale

v

Ca

m eu

Burgerweeshuis

ms e

l

en

Op

Varkensmarkt

r

te

a he tT

he

D

o sfo

Ar n

en ier

en

inn

Souverein

2

www.amersfoortwintertijd.nl

de

s Ve


BELEEF AMERSFOORT Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Jaarlijks laten meer dan een miljoen toeristen uit binnen- en buitenland zich verrassen door de unieke combinatie van historische grandeur en modern elan die Amersfoort te bieden heeft. Hippe winkels in een middeleeuws stadshart, bruine kroegen naast moderne restaurants en een stokoude Sinterklaas die het gloednieuwe Eemplein bezoekt, we vinden het hier heel vanzelfsprekend. Binnen onze historische stad vinden dit jaar enkele bijzondere nieuwe initiatieven plaats. Het Eemhuis gaat in het voorjaar open als het nieuwe thuis van Kunsthal KAdE, de Bibliotheek, Archief Eemland en Scholen in de Kunst (p12). En we lanceren ons eigen TV-kanaal: Tijd voor Amersfoort TV. Kijk op je eigen televisie naar de actuele UITagenda, live verslagen en reportages uit de stad (p21). In deze Toeristische Stadsgids Amersfoort Wintertijd geven we je graag een voorproefje van de gezellige winter die ons te wachten staat. Met tips voor verrassende uitjes en natuurlijk een uitgebreide activiteitenkalender.

We wensen je veel winterpret!

www.amersfoortwintertijd.nl

3


ONTDEK AMERSFOORT … MET JE MOBIEL!

Gratis

Ontdek in je eigen tempo de geheimen van de stad met de gratis app ‘Ontdek Amersfoort’. Met de ‘Stadswandeling’ verken je de mooiste historische plekken en monumenten zoals de Koppelpoort, de Synagoge en het Havik. Laat je door je eigen mobiele gids door te stad leiden en laat je betoveren door de schoonheid en verhalen van Amersfoort. De app is er voor iPhone en Android. Scan hiernaast de QR-code of donwload de app via:

http://utility.mobzili.com/amersfoort


BELEEF AMERSFOORT Beleef Amersfoort! Laat je verrassen, net zoals de ruim een miljoen bezoekers die de stad elk jaar trekt. In de winter is het hier extra gezellig, als de lichtjes over de grachten schijnen en de winkelstraten je sfeervol onthalen. Elke keer ontdek je weer iets nieuws in deze moderne stad met haar warme middeleeuwse hart.

Historisch centrum Al in de Middeleeuwen had Amersfoort een bruisend stadsleven. In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten. Niet lang daarna verrees de eerste stenen stadsmuur, waarvan de Kamperbinnenpoort nog resteert. De pittoreske Muurhuizen zijn gebouwd op het fundament van deze muur. Na een grote stadsbrand in 1340 werd een nieuwe, ruimere, muur gebouwd. Hiervan zien we de Koppelpoort en de Monnikendam nog terug. Wonderen rond een Mariabeeld gaven Amersfoort grote betekenis als bedevaartsoord, wat leidde tot de start van de bouw van de Onze Lieve Vrouwetoren in 1444.

TIP Kijk ook eens op www.amersfoortopdekaart.nl waar cultuurhistorische informatie is gekoppeld aan de hedendaagse stad. Foto: Saskia Berdenis van Berlekom

De stad gaat leven door haar verhalen. De stadsgidsen van Gilde Amersfoort vertellen ze al 25 jaar met plezier! Zij verzorgen o.a. rondleidingen in de oude binnenstad en torenbeklimmingen. Ook biedt het Gilde diverse themawandelingen aan, zoals door architectuurwijk Kattenbroek of het trendy Eemhavengebied, of een pelgrimswandeling die alles vertelt over dat mysterieuze Mariabeeldje waaraan de Onze Lieve Vrouwetoren haar oorsprong dankt. www.gildeamersfoort.nl

Foto: Gilde Amersfoort

Gilde Amerfoort

www.amersfoortwintertijd.nl

5


BELEEF AMERSFOORT Foto Saskia Berdenis van Berlekom

De Onze Lieve Vrouwetoren Met ruim 98 meter is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste torens van Nederland. Ze laat graag van zich horen met haar honderd klokken en is vanuit alle hoeken van Amersfoort te zien. De toren staat precies op het kadastrale middelpunt van Nederland, op het Lieve Vrouwekerkhof.

TIP HISTORISCHE HOOGTEPUNTEN • de Muurhuizen • de Koppelpoort • Onze Lieve Vrouwetoren • middeleeuwse grachten • Mondriaanhuis

Waterstad Amersfoort dankt haar naam aan de rivier de Eem (vroeger: Amer). De historische grachten geven de stad een knusse sfeer. In een paar minuten loop je van het centrum via de Koppelpoort naar de Eemhaven: een gezellige plezierhaven met een gevarieerd horeca-aanbod. Aan het water is het goed lunchen, borrelen of dineren…

Schaatsen

Foto: Gert Wagelaar

6

Als Koning Winter zijn best doet, kunnen we deze winter misschien weer schaatsen op natuurijs. Wanneer het ijs dik genoeg is, wordt op het Henschotermeer een schaatsbaan geveegd. De Amersfoortse IJs Vereniging legt bij voldoende vorst een natuurijsbaan aan. www.aijv.nl

www.amersfoortwintertijd.nl


BELEEF AMERSFOORT DierenPark Amersfoort Het dichtst bij de dieren kom je in DierenPark Amersfoort, dat 365 dagen per jaar open is. Op de Klim Alles-route klim je zelfs over de dierenverblijven heen. De pieten van Sinterklaas zullen hier vast ook gebruik van maken, wanneer ze hun pietentraining doen. Eind december kun je genieten van sfeervolle winteravonden. Kijk in de agenda voor meer informatie.

www.dierenparkamersfoort.nl

Amersfoortse Gidsen ‘Amersfoortse Gidsen’ leiden je graag rond door de stad, te voet of met de fiets. Er zijn populaire thema’s, zoals een bierwandeling of schilderswandeling, maar je kunt de wandeling ook helemaal op je eigen wensen afstemmen.

www.amersfoortsegidsen.nl

Toeristentreintje Sinds deze zomer rijdt er een toeristentreintje door Amersfoort! Voor € 3 mag je de hele dag mee, kinderen tot 4 jaar reizen gratis. Haltes: Mondriaanplein, Eemplein, Museum Flehite, Onze Lieve Vrouwetoren en Waterlijn. Het treintje rijdt in de winter als het weer het toelaat, een volledige rondrit duurt ongeveer een uur.

www.amersfoort-toeristentreintje.nl

www.amersfoortwintertijd.nl

7


BELEEF AMERSFOORT Belgenmonument Dit monument is een geschenk van de Belgen aan Nederland, als dank voor de opvang van vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog, in 1914. Bij het monument hoort een fraai aangelegde tuin. De tuin is vrij toegankelijk.

TIP ONTDEK DE GEHEIMEN VAN… • Hofje Armen de Poth • Zocherplantsoen • Belgenmonument • Rietveldpaviljoen De Zonnehof • De Wagenwerkplaats

Fietsen Prachtige natuur en bijzondere architectuur liggen voor het oprapen in Amersfoort en omgeving. Al fietsend ontdek je de mooiste plekjes. Op de Stadsrecreatiekaart vind je alle fietsmogelijkheden en fietsknooppunten. Hij is verkrijgbaar bij VVV Amersfoort.

Wandelen Slenteren door de stad, wandelen langs de stadswallen in het Zocherplantsoen, banjeren door de bossen: in Amersfoort komen wandelaars volop aan hun trekken. Bij VVV Amersfoort adviseren ze je graag over wandelroutes en kun je wandelkaarten kopen.

www.vvvamersfoort.nl

Foto Saskia Berdenis van Berlekom

8

www.amersfoortwintertijd.nl


CULTUUR DeWolff in De Kelder, foto Walter Goyen

Muziek en theater Live muziek, dance, theater, musical, dans of cabaret? Laat je verrassen door de muziekpodia en theaters van Amersfoort. Voor de beste hedendaagse bands en dj’s ga je naar Podium De Kelder. Theater De Lieve Vrouw is een filmhuis, theater en café ineen. In de Flint kun je terecht voor een breed scala aan theaterproducties. Intiemere podia zijn bijvoorbeeld ICOONtheater en de Oude Viltfabriek.

Film De bioscoop is een uitstekende bestemming voor een gure winteravond. Grand Théâtre JT Amersfoort en de Pathé bioscoop aan het Eemplein vertonen een breed en populair filmaanbod. De drie zalen van Theater De Lieve Vrouw brengen vooral arthouse films, documentaires en jeugdfilms.

Musea Liefhebbers van kunst en historie genieten van het internationaal geroemde museumaanbod in Amersfoort. Kunsthal KAdE organiseert unieke exposities op het gebied van moderne kunst, design en eigentijdse cultuur. In het geboortehuis van Piet Mondriaan, het Mondriaanhuis, zie je werk van hem, zijn tijdgenoten en door hem geïnspireerde hedendaagse kunstenaars. Museum Flehite toont de geschiedenis van Amersfoort naast exposities van (moderne) kunst. Het Cavaleriemuseum presenteert alles over de oude en moderne cavalerie. De musea organiseren geregeld kinderworkshops en andere activiteiten rondom de tentoonstellingen.

www.amersfoortwintertijd.nl

9


SHOPPEN IN STIJL Van mode tot koken Zoek je de nieuwste mode, voordelige koopjes, spullen voor in huis of de slimste gadgets? Voor iedereen is winkelen in de Amersfoorste binnenstad een feest. Of je nu houdt van grote ketens of kleine boetiekjes, je slaagt hier altijd.

Stadshart Amersfoort

TIP

Foto Saskia Berdenis van Berlekom

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

ONLINE SHOPPEN IN DE BINNENSTAD

Stadshart De Langestraat is een levendige Vanaf eind november kun je 24/7 online Amersfoort hoofdwinkelstraat, waar je alles winkelen op www.amersfoortstadshart.nl van je gading vindt, net als op het Stadsh♥rt Sint Jorisplein. Sla echter ook de Liever ‘live’ winkelen? Amersfoort pareltjes zoals de Krommestraat, Elke zondag is koopzondag! de Grote en Kleine Sint Jansstraat en de Kamp niet over; hier voeren boetiekjes en zelfstandige speciaalzaken de boventoon. De horeca die je door de hele binnenstad tegenkomt, ontvangt je graag met een kopje koffie of warme chocomel om tussendoor even op te warmen. Op het Eemplein en in de binnenstad zijn de meeste winkels elke zondag open.

Feestdagen 10

Cadeautjes kopen voor de feestdagen is een genoegen in de gezellige verlichte binnenstad. Extra koopavonden zorgen ervoor dat je geen tijd tekort komt om voor iedereen iets leuks te vinden.

www.amersfoortwintertijd.nl

Stadshart Amersfoor

Stadshart Amersfoor

Stadshart Amersfoor

Stadshart Amersfoor


HEERLIJKE HORECA Foto Saskia Berdenis van Berlekom

Bon appétit Elke bourgondische wens wordt vervuld in Amersfoort. Dineren in een sterrenrestaurant of tafelen bij een eetcafé? Borrelen bij een grand café of in een bruine kroeg? Dansen op de beats van een DJ of luisteren naar live muziek? Het kan hier allemaal. Veel horeca vind je rond de gezellige pleinen, maar ook in de knusse straten van het centrum en buiten het stadshart word je verrast door een ruim en gevarieerd aanbod voor lunch, diner, borrel en alles daar omheen.

Een dagje Amersfoort is eigenlijk niet genoeg; blijf lekker slapen in een van de vele hotels en geniet het hele weekend van deze prachtige stad.

Tip: Restaurant De Eetstee Restaurant De Eetstee is een modern vegetarisch en biologisch restaurant in het historische centrum van Amersfoort. Op deze sfeervolle plek combineert men lekker en gezond eten met aandacht voor mens, dier en milieu. De koks werken voornamelijk met lokale en seizoensgebonden producten en maken alles zelf; van verse dagsappen tot het koekje bij de koffie. Bij De Eetstee proef je dat er graag voor je wordt gekookt. Zuidsingel 66, Amersfoort - www.eetstee.nl

www.amersfoortwintertijd.nl

11


HET EEMHUIS:

RUIMTE VOOR CULTUUR EN KENNIS

In het voorjaar van 2014 openen de deuren van het Eemhuis. Dit wordt hét culturele centrum van Amersfoort op het nieuwe Eemplein. Door zijn omvang, vorm en materiaalgebruik is het Eemhuis één van de gezichtsbepalende gebouwen op het plein. Het Eemhuis zal vier organisaties herbergen. De nieuwe centrale bibliotheek van Bibliotheek Eemland is het centrum voor kennis en cultuur, informatie en ontmoeting. Bij Scholen in de Kunst is iedereen welkom voor cursussen dans, theater, muziek en beeldende kunst, maar ook voor exposities, presentaties en concerten. Kunsthal KAdE zet in het Eemhuis haar tentoonstellingsprogramma voort op het gebied van moderne en hedendaagse kunst, architectuur, vormgeving, design en eigentijdse beeldcultuur. De openingstentoonstelling wordt ‘Gertie the Dinosaur’, 100 jaar (karakter)animatie. In het Eemhuis presenteert Archief Eemland Publiek Geheim: een boeiende presentatie met (on)bekende personages uit stad en regio. Daarnaast helpen publieksarchivarissen u persoonlijk met uw vragen.

12

Het Eemhuis biedt alle ruimte op het gebied van cultuur en kennis in een bijzonder inspirerende omgeving. Qua architectuur en vormgeving alleen al is een bezoek aan het Eemhuis zeker de moeite waard. Vanaf het voorjaar 2014 is iedereen van harte welkom!

www.amersfoortwintertijd.nl


VVV AMERSFOORT:

GASTVRIJHEID EN EXPERTISE VVV Amersfoort is de ideale plek om inspiratie op te doen voor een gezellig dagje uit. Of je nu wandelend, fietsend of varend de veelzijdige regio wil ontdekken, VVV Amersfoort biedt je volop tips, informatie en routes om je een heerlijke tijd te bezorgen. Ook voor leuke herinneringen en souvenirs kun je bij VVV Amersfoort terecht. Talloze originele, typisch Amersfoortse cadeautjes – bijvoorbeeld fraaie torenkaarsen, een miniatuur Amersfoortse kei en de grappige Arie Foort – liggen op je te wachten. Liever iets om van te smullen? Kies dan voor bijzondere streekproducten, zoals Amersfoortse keitjes, Lieve Vrouwekoekjes of Amersfoortse Keesjes.

Openingstijden maandag: 11.00 – 17.30 uur dinsdag t/m vrijdag: 10.00 – 17.30 uur zaterdag: 10.00 – 16.00 uur

Contact Breestraat 1 3811 BH Amersfoort 0900 - 11 22 364 info@vvvamersfoort.nl

www.vvvamersfoort.nl

13

www.vvvamersfoort.nl


Winterse kijk op museum Flehite, foto Saskia Berdenis van Berlekom

IJSKOUDE KORTINGEN MET DE WINTERTIJDPAS! Na het succes van de Zomertijdpas, kon het eigenlijk niet uitblijven: de introductie van de Wintertijdpas. Ook dit seizoen kun je weer genieten van vele voordelen en kortingen, maar bovenal van de fantastische Amersfoortse cultuur en historie in dat vaak zo fraaie, winterse decor. Met de Wintertijdpas krijg je de komende maanden eenmalig toegang tot een museum naar keuze (Flehite, Kunsthal KAdE of Mondriaanhuis) en kun je een keer meelopen met de fascinerende stadswandeling van Gilde Amersfoort. Je ontvangt bij verschillende horecagelegenheden gratis koffie of thee. De Wintertijdpas kost slechts 10 euro. De uitdrukking ‘waar voor je geld krijgen’ was nog nooit eerder zó van toepassing!

De voordelen op een rij:

• gratis toegang tot een museum naar keuze • gratis stadswandeling met Gilde Amersfoort • gratis koffie of thee bij diverse horecagelegenheden

Slechts € 10,-

Bestel de Wintertijdpas nu op www.tijdvooramersfoort.nl/wintertijdpas


LEUSDEN BELEEF JE, NATUURLIJK!

Foto: Rikie Blom

Als je Leusden zegt, zeg je wandelen en fietsen! Steeds meer mensen ontdekken de prachtige wandel- en fietsgebieden die Leusden rijk is. Omringd door de natuurgebieden Den Treek, De Boom en De Schammer/ Bloeidaal zijn er in Leusden talloze mogelijkheden om er op uit te trekken. Door de verandering van kleur, flora en fauna blijven deze gebieden je ook in de herfst- en wintermaanden uitnodigen voor een geslaagde recreatieve activiteit.

Activiteiten Ook blijft Leusden in het najaar en de winter een bruisend dorp met talloze activiteiten. Zo wordt op zaterdag 16 november Sinterklaas weer op grootse wijze ingehaald. Om 13.00 uur wordt hij samen met zijn Pieten op het gemeentehuis welkom geheten door de burgemeester en daarna vervolgt hij zijn toer door Leusden. Op zondag 22 december vindt de jaarlijkse Kerstfair plaats in winkelcentrum de Hamershof. Van 12.00 tot 17.00 uur wordt het winkelcentrum omgetoverd tot een warme winterse entourage met sfeervolle kerstkramen en kerst live acts. Ook de Kerstman maakt zijn opwachting. In maart 2014 barst het Carnaval weer los. Traditiegetrouw wordt op carnavalszondag in Achterveld weer een geweldige optocht verwacht. Komend seizoen vindt deze optocht plaats op zondag 2 maart a.s. De start is vanaf 13.00 uur bij De Vor aan de Hessenweg. Dus ook in de wintermaanden beleef je Leusden, natuurlijk! Voor meer informatie:

www.vvvleusden.nl

15

www.vvvleusden.nl


REGIO

PLATTEGROND Eemnes

Bunschoten -Spakenburg

A27

Baarn

A1

A28

Nijkerk

Amersfoort

Soest

A1 A30

Barneveld

A28

Leusden

Woudenberg

A30

A12

Spakenburg, Oude Haven

16

www.amersfoortwintertijd.nl


REGIO Ook in de omgeving van Amersfoort is van alles te beleven. Heerlijk fietsen en wandelen in natuurgebieden zoals de Utrechtse Heuvelrug of de Gelderse Vallei. Een bezoekje brengen aan het pittoreske Spakenburg of een kijkje nemen op Paleis Soestdijk, het kan allemaal. De belangrijkste evenementen uit de regio vind je in de evenementenkalender (p. 22-23).

Baarn Baarn vormt samen met Lage Vuursche, Eembrugge en Paleis Soestdijk, ĂŠĂŠn gemeente. Een van de grootste charmes van vorstelijk Baarn is de combinatie van bos, water en polderland. www.vvvbaarn.nl

Barneveld Barneveld vervult van oudsher een belangrijke regiofunctie in de Gelderse Vallei. Tegenwoordig is Barneveld een begrip met de kip en het ei, maar ook dankzij de vele musea en activiteiten. www.vvvbarneveld.nl

Bunschoten-Spakenburg Het rijke visserijverleden, de ruimte van de Randmeren en de vier welvoorziene jachthavens bieden een unieke combinatie. www.vvvspakenburg.nl

Leusden en Woudenberg Haasten doen we al genoeg. In dit gebied is het tempo van het Valleikanaal bepalend. Kleinschalig toerisme voert de boventoon en het is een ideaal fiets- en wandelgebied.

www.tijdvoorleusden.nl - www.vvvvallei.nl

Nijkerk Nijkerk bestaat uit de kernen Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Geniet van de natuur, de cultuurgeschiedenis en de gezellige dorpen en steden. www.vvvnijkerk.nl

Soest De gemeente Soest (Soest, Soesterberg en Soestduinen) kenmerkt zich door een opmerkelijk gevarieerd natuurschoon, met bouw- en weilanden, bos, duin en heidegebied. De Soesterduinen is een unieke zandverstuiving; kinderen vinden het hier prachtig en je kunt er heerlijk wandelen. www.vvvsoest.nl

17

www.amersfoortwintertijd.nl


Theaterhart Amersfoort

voor uw spontane avondje uit

18

Bekijk wat er vanavond te doen is op www.deflint.nl


BEREIKBAARHEID Auto

Fiets

De binnenstad van Amersfoort is goed toegankelijk en heeft negen parkeergarages in en rond het centrum, waaronder de nieuwe Eemplein garage met 625 parkeerplaatsen. Het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) wijst je de weg.

De fiets kun je gratis parkeren in fietsenstallingen in de binnenstad. Je vindt ze op www.parkeerservice.nl

www.parkeerservice.nl/amersfoort

Openbaar vervoer Het Centraal Station ligt op slechts 10 minuten lopen van het centrum. Vanaf het station leiden ‘Sofie’-tekens in de bestrating je naar het stadshart. Stadsen streekbussen brengen je snel naar het centrum en de omliggende wijken.

Boot en camper Eemhaven Amersfoort biedt plaats aan zowel kleinere boten als jachten tot 20 meter lengte, ook in de wintermaanden. Tevens zijn er camperplaatsen, tegenover de brandweerkazerne. Boten en campers kunnen gebruik maken van voorzieningen zoals elektriciteit, water en sanitair.

www.eemhavenamersfoort.nl

www.ov9292.nl

Sofie leidt je naar het centrum

19

www.amersfoortwintertijd.nl


ilde Amersfoort

Zó mooi is Amersfoort! Wandel met Amersfoorters door oude en nieuwe wijken Het hele jaar door organiseert Gilde Amersfoort stads- en themarondleidingen op aanloop of op afspraak en speciaal in december ook avondwandelingen. Voor ons hele programma en het online aanvragen van wandelingen:

www.gildeamersfoort.nl

Groenmarkt 19 | T 033 472 22 36 Kantoor open: di t/m vr 11 - 16 uur | ma 13 - 16 uur | za 12 - 15 uur

Met deze bon slechts

€ 7,50

in plaats van € 9,95 Adres: Bernhardkazerne, Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoort www.cavaleriemuseum.nl Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur Gesloten: 1 januari, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 25, 26 en 31 dec. Voor toegang tot de kazerne dient u zich bij de wacht te melden en een geldig legitimatiebewijs te overhandigen.

Trots op je stad? Hang de Amersfoortse vlag uit! Te koop bij VVV Amersfoort.


TIJD VOOR AMERSFOORT TV

ALSOF JE ER ZELF BIJ BENT! Tijd voor Amersfoort TV is vanaf eind oktober op je televisie te zien! Het enige dat je ervoor nodig hebt is een glasvezelaansluiting.

Reportages Beleef evenementen alsof je er zelf bij bent, bekijk reportages uit stad & regio en blijf op de hoogte van de UITagenda; dit en nog veel meer biedt Tijd voor Amersfoort TV. Zelfs je eigen filmpjes of foto’s kun je hier terugzien!

Je eigen filmpjes op TV Of je nu danst op een Amersfoorts festival, vaart op de grachten of vol ontzag omhoog tuurt naar de Onze Lieve Vrouwetoren: wanneer je geniet, deel je dat graag met anderen. Tijd voor Amersfoort TV is heel nieuwsgierig naar hoe jíj onze stad ervaart. Deel daarom jouw favoriete, Amersfoortse ervaringen met ons en wie weet zie je jouw moment terug op ons televisiekanaal. Hoe? Ga naar www.tijdvooramersfoort.tv en klik onder het kopje ‘Mediatheek’ op ‘Uw bijdrage’. Op deze pagina kun je je content met ons delen. Binnenkort komt er een speciale app op de markt waarmee dit nóg gemakkelijker gaat.

GLASVEZELABONNEMENT AANVRAGEN Om Tijd voor Amersfoort TV te kunnen ontvangen op je televisie, heb je een glasvezelabonnement nodig. Dat biedt nog veel meer voordelen! Kijk op pagina 24 voor meer informatie. 21

www.tijdvooramersfoort.tv


ACTIVITEITEN WINTER 2013-2014 Activiteit

Datum

Locatie

november 2013 SCENECS International Debut Film Festival IAMTHECITY Opbouw stal Amerigo Winterfair ‘Van Goeden Huize’

6 t/m 10 nov 8 en 9 nov 9 nov 12 t/m 14 nov

Amersfoort De Kelder, Amersfoort Varkensmarkt, Amersfoort Partycentrum De Weistaar, ­Woudenberg Eemhaven, Amersfoort Barneveld en Voorthuizen centrum Nijkerk Leusden Varkensmarkt, Amersfoort

Intocht Sinterklaas Amersfoort Intocht Sinterklaas gemeente Barneveld Intocht Sinterklaas Nijkerk Intocht Sinterklaas Leusden Amerigo aaien bij zijn stal

Intocht Sinterklaas bij Emiclaer

16 nov 16 nov 16 nov 16 nov 16, 23, 24, 30 nov en 1 dec 16, 23, 24, 30 nov en 1 dec 17 nov 17 nov, 15 dec, 19 jan, 16 feb, 16 mrt 17 nov

Pieten Training Centrum Popronde Amersfoort Pieten Puzzelspeurtocht

17 nov t/m 4 dec 23 nov 23 nov

Pietencircus De Pakjestoren van Sinterklaas Mobiele postkamer van de postpieten Sinterklaas in DierenPark Amersfoort Concert ‘Wonderkinderen’ Wie zoet is krijgt lekkers Pietenplein Kinderkermis met piet Wintermarkt Warme witte winterweken WinterparadIJS (onder voorbehoud) 200 jaar koninkrijk: start activiteiten Lampionnenoptocht en vuurwerk met de Sint

23 nov 23, 24, 30 nov en 1 dec 23, 24, 30 nov en 1 dec 24 nov 24 nov 24 nov 24 nov 24 nov 28 nov 28 nov t/m 22 dec 29 nov t/m 5 jan 30 nov 30 nov

Pieten Vossenjacht Claw Boys Claw Kermis Hoogland

30 nov 30 nov 30 nov t/m 3 dec

De slaapkamer van Sinterklaas Kunstkijkroute Kunstkijk’n

22

V&D Sint Jorisplein, Amersfoort Amersfoort De Oude Viltfabriek, Amersfoort Winkelcentrum Emiclaer, ­Amersfoort DierenPark Amersfoort Amersfoort Winkelcentrum Emiclaer, ­Amersfoort Sint Jorisplein, Amersfoort Onze Lieve Vrouwetoren Varkensmarkt, Amersfoort DierenPark Amersfoort Johanneskerk, Amersfoort Krommestraat, Amersfoort Eemplein, Amersfoort Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort centrum Spakenburg Tuincentrum Vaarderhoogt, Soest Eemplein, Amersfoort Museum Oud Soest Winkelcentrum Emiclaer, Amersfoort Keikwartier, Amersfoort De Kelder, Amersfoort Hoogland

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda


Activiteit december Rondgang Sinterklaas in binnenstad Concrete Jungle Nijkerk on Ice Winterfair Garderen Megamix Kerstmarkt WinterFoor Smaak van de Streekmarkt Barneveld by Candle Light Wintercircus Martin Hanson Gluren bij de Buren Winterpop Kerstmannenloop De Raggende Manne Kerstrondgang Kerst aan de Eem concert 4 Musketiers door Holland Opera Prettige Film- & Feestdagen Kerstfair Hamershof Winterkost, jeugdtheater in de kerstvakantie Winteravonden in DierenPark Sylvestercross januari 2014 Florijn Winterloop Internationaal Danstheater – Silk The Ultimate Led Zeppelin Experience: Physical Graffiti Kaarslichtconcert Slipjacht Hoevelaken februari Circusconcert Lente-uitjes, jeugdtheater in de vakantie Musical: Love Story maart Carnavalsoptocht Carnavalsoptocht Kunstkijkroute

Exposities Museum Flehite & De Zonnehof

• t/m 8 december:

(Nieuw) Amersfoorts Palet

Datum

Locatie

1 dec 4 t/m 6 dec 5 dec t/m 4 jan 5, 6, 7, 12, 13, 14 dec 7 dec 13 dec 13 dec 14 dec 14 dec 15 dec 15 dec 15 dec 19 dec 20 dec 20 dec 21 dec 21 dec t/m 5 jan 21 dec t/m 5 jan 22 dec 22 dec t/m 4 jan 27 t/m 29 dec 31 dec

binnenstad Amersfoort De Lieve Vrouw, Amersfoort centrum Nijkerk Beeldentuin Garderen ICOON, Amersfoort Woudenberg De Glind Eemkade, Amersfoort centrum Barneveld de Flint, Amersfoort Amersfoort IJsbreker, Leusden Eemplein, Amersfoort De Kelder, Amersfoort Verzorgingshuizen, Amersfoort de Flint, Amersfoort Veerensmederij, Amersfoort De Lieve Vrouw, Amersfoort Hamershof, Leusden De Lieve Vrouw, Amersfoort DierenPark Amersfoort Atletiekbaan Soest

4 jan 9 jan 11 jan

Sportpark De Grift, Woudenberg de Flint, Amersfoort De Kelder, Amersfoort

18 jan 25 jan

Johanneskerk, Amersfoort centrum Nijkerk

16 feb 16 t/m 23 feb 18 en 19 feb

De Lieve Vrouw, Amersfoort De Lieve Vrouw, Amersfoort De Flint, Amersfoort

2 maart 2 maart 16 maart

Achterveld Hoogland Amersfoort

Mondriaanhuis

t/m 12 januari 2014: • Mondriaan in de Polder • Monument Mondriaan

Kunsthal KAdE

• t/m 2 februari 2014:

JAPAN Forward

Cavaleriemuseum • permanent:

Van Paard tot Pantser

23

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda


kpn doet ’t gewoon

Interactieve HD TV | Supersnel internet | Bellen 24

Haal de toekomst in huis. Met KPN Glasvezel kun je nu al supersnel films downloaden zonder snelheidsverlies, op meerdere computers tegelijk. Bovendien ben je klaar

AD 10993/02-13

voor de onbegrensde mogelijkheden van de toekomst.

kpn.com/glasvezel

*Kijk voor de beschikbaarheid en de voorwaarden op kpn.com/glasvezel

In enkele minuten films downloaden met glasvezel


SCENECS

The International Debut Film Festival woensdag 6 t/m zondag 10 november 2013

Grand Théâtre JT Amersfoort, Filmtheater Hilversum en de Flint De achtste editie van het SCENECS filmfestival komt eraan! Het internationale filmfestival richt zich op enthousiaste (nieuwe) filmmakers. Ze krijgen hier de kans om hun film op het grote doek te tonen. Op zaterdag 9 november vindt het sensationele Grand Gala plaats, waar de filmmakers kans maken op The Dutch Golden Stone, de officiële SCENECS-award.

De winnaars van 2012 met Dick Maas, Christophe Haddad, festivaldirecteur Arya Tariverdi en het SCENECS gezicht Ylona Neeft, foto: Douwe jan Bakker

Bezoekers en filmtalenten in de dop kunnen zich inschrijven voor filmworkshops en lezingen. Tijdens de workshops krijgen zij advies van gevestigde filmmakers en acteurs (locatie wordt nader bekend gemaakt). Daarnaast is in het Grand Théâtre het SCENECS café, hier kunnen bezoekers de filmmakers ontmoeten.

Tickets

Dagkaart: € 10,Passepartout: € 25,Workshops en lezingen: € 25,Gala: € 30,-

Jet Kraanen Fotografie

Tickets zijn landelijk verkrijgbaar bij Primera, JT Amersfoort, Filmtheater Hilversum en via www.scenecs.nl. Galakaarten kunnen via de website, de Flint en bij Primera besteld worden.

25

www.scenecs.nl


Voordelig kennismaken? Koop een Museumlint-ticket! Slechts € 12,- voor drie musea (normaal € 24,–). Het ticket is een jaar geldig en verkrijgbaar bij de musea, VVV en diverse hotels in Amersfoort. OPENINGSTIJDEN: dinsdag t/m vrijdag 11.00 – 17.00 uur zaterdag & zondag 12.00 – 17.00 uur maandag gesloten

KUNSTHAL KADE NOW JAPAN 21 september 2013 t/m 2 februari 2014 Tentoonstelling met 37 hedendaagse Japanse kunstenaars. Zij laten d.m.v. film, foto’s, schilderijen en speciaal voor KAdE gemaakte installaties de grote diversiteit aan kunstuitingen zien in Japan. De focus ligt op kunstenaars die op een actuele manier werken met oude begrippen en technieken, kunstenaars die reageren op de ramp in Fukushima en kunstenaars die de complexe Japanse realiteit als vertrekpunt nemen.  KUNSTHAL KADE Smallepad 3 (naast de Koppelpoort) T 033 422 50 30 info@kunsthalkade.nl www.kunsthalkade.nl

Momoyo TORIMITSU - Somehow, I Don’t Feel Comfortable, 2000, plastic balloons, tube, ventilators, height 4.8 meter, © Keizo Kioku, Courtesy of MISA SHIN GALLERY

MONDRIAANHUIS AMERSFOORT MONDRIAAN IN DE POLDER 8 september 2013 t/m 12 januari 2014 Een tentoonstelling met werk uit de beginperiode van Mondriaan, waarin het polderlandschap een grote rol speelt. MONUMENT MONDRIAAN 8 september 2013 t/m 12 januari 2014 Frank Halmans, Paul de Reus en Andrei Roiter ontwierpen een monument voor Piet Mondriaan in Amersfoort. Welk monument moet worden uitgevoerd? Stem op je favoriete ontwerp! MONDRIAANHUIS Kortegracht 11 T 033 46 00 170 info@mondriaanhuis.nl www.mondriaanhuis.nl Fotografie: Ep de Ruiter

MUSEUM FLEHITE & DE ZONNEHOF (NIEUW) AMERSFOORTS PALET 29 september t/m 8 december 2013 Twee tentoonstellingen die samen een breed beeld geven van honderd jaar kunst en kunstenaarsinitiatieven in Amersfoort. Met werk van een zestigtal kunstenaars waaronder Piet Mondriaan, Albert Fiks, Hendrik Jan Wolter, Armando, Tony van de Vorst en Emile van der Kruk.

26

MUSEUM FLEHITE Westsingel 50, T 033 247 11 00 info@museumflehite.nl, www.museumflehite.nl NB. wegens bouwwerkzaamheden alléén geopend op zaterdag en zondag van 11.00 – 17.30 uur DE ZONNEHOF Zonnehof 8, Amersfoort, dezonnehof@gmail.com

Albert Fiks- Stilleven met rozen, olieverf op doek, 1937, particuliere collectie, Amersfoort

Monika Buch - hexagons & triangles, 80 x 80 cm Acrylics on board, 2010


IAMTHECITY vrijdag 8 en zaterdag 9 november Oliemolenkwartier Amersfoort

Ready for take-off! Podium De Kelder lanceert een muzikaal, creatief en grensverleggend festival. De eerste editie van IAMTHECITY is een tweedaagse reis door nieuwe muziek, kunst, technology en fashion, met nationale en internationale namen uit de popindustrie. Een luchthaven in het Oliemolenkwartier van Amersfoort waar gereisd kan worden door verschillende disciplines en muziekstijlen. Voor IAMTHECITY haalt Podium De Kelder o.a. de volgende muzikale namen naar de stad: Andy Burrows (UK), Mister & Mississippi, Great Minds, Gnucci (SWE), Slow Magic (US), Thomas Azier, Die Anarchistische Abendunterhaltung, Afterpartees, Cairo Liberation Front, Mojo Fury (IE), The Future’s Dust, Jett Rebel, Taymir en The Mile High Club. Laat je daarnaast verrassen door kunst en een nachtprogrammering, IAMTHECITY by Night. De zaterdagnacht bestaat uit vinyl DJ’s, The Mile High Club en een dansnacht in de cockpit van De Kelder. In The Mile High Club gebeuren pikante dingen, onder het genot van oude en nieuwe plaatjes. Tot 04.00 uur kijk je hier je ogen uit...

Data en kaarten vrijdag 8 november: van 17.00 – 01.00 uur zaterdag 9 november: van 17.00 – 04.00 uur Voor info en tickets:

www.iamthecity.nl

Great Minds

27

www.iamthecity.nl


SINTERKLAASSTAD® Drukke agenda Sint heeft een gezellig drukke agenda in Amersfoort Sinterklaasstad®. Het begint al op zaterdag 9 november als bouwpieten op de Varkensmarkt, de stal voor Amerigo opzetten. Op zaterdag 16 november komt Sinterklaas met zijn pieten aan in de Eemhaven, in de weekends daarna kun je hem met zijn pieten overal in de stad tegenkomen.

Voor actuele informatie, programma en foto’s: www.sinterklaasstad.nl #033Sinterklaasstad 033sinterklaasstad

Zaterdag 16 november: aankomst

Vanaf 12.30 uur speelt de Klaasband op het podium op het Eemplein.

Om 13.00 uur komt Sinterklaas met zijn stoomboot aan bij de Grote Koppel in de Eemhaven. Op het Eemplein heet burgemeester Bolsius hem welkom.

28

Rond 13.30 uur haalt de pietenparade Sinterklaas op voor de intocht door de Amersfoortse binnenstad. Route: Kleine Koppel, over de Spoorbrug de Schimmelpennickstraat in, Hooglandseweg-Zuid, Scheltussingel, de Kamp, Langestraat, Varkensmarkt, Arnhemsestraat, de Stadsring en een klein stukje Utrechtsestraat. Dan gaat Amerigo naar zijn stal en loopt Sinterklaas via de Riddergang naar het St. Jorisplein. Daar is het dan al gezellig swingen met DJ piet. Hier arriveert de Sint uiterlijk om 16.00 uur. Sinterklaas gaat om 17.00 uur slapen in zijn slaapkamer bij V&D.

Facebook: 033Sinterklaasstad


SINTERKLAASSTAD®

De Stal van Amerigo Na drukke nachten op de daken, rust het trouwe paard van Sinterklaas uit in zijn stal op de Varkensmarkt. Op zaterdag 9 november van 11.00 tot 15.00 uur bouwen de bouwpieten de stal op. Help je mee? Amerigo vindt het gezellig als je hem komt aaien. Hij staat in zijn stal op: • zaterdag 16 november: van 16.00-17.00 uur • zaterdag 23 en 30 november, zondag 24 november en 1 december: van 13.00-16.00 uur

Post voor Sinterklaas Doe je mooiste tekening of brief aan Sinterklaas in een envelop in de speciale Sinterklaasstad brievenbus. Deze hangt aan de Stal van Amerigo op de Varkensmarkt. Met een voldoende gefrankeerde en geadresseerde envelop erbij krijg je altijd antwoord. De postpieten komen met hun mobiele postkamer naar de Varkensmarkt op: zaterdag 23 november en 30 november, zondag 24 november en 1 december van 13.00-16.00 uur.

Slaapkamer Ook dit jaar logeert Sinterklaas weer bij V&D aan het Sint Jorisplein. Kom je hem wekken of welterusten wensen? • Opstaan op zaterdag 23 en 30 november: 10.00-10.30 uur • Opstaan op zondag 24 november en 1 december: 12.00-12.30 uur • Slapen gaan: zaterdag 16, 23 en 30 november, zondag 24 november en 1 december: 17.00-17.30 uur

29

www.sinterklaasstad.nl


SINTERKLAASSTAD® Winkelcentrum Emiclaer Intocht

Op zondag 17 november zet Sinterklaas om 13.00 uur voet aan wal bij de vijver van Emiclaer. Vanaf 12.30 uur start de Klaasband met vrolijke muziek en op het winkelcentrum zijn diverse attracties. • z ondag 17 november: 12.30 – 16.00 uur

Pieten Puzzelspeurtocht (3 -8 jaar) Letterpiet heeft zijn letterbak laten vallen en alle letters liggen verspreid over het Winkelcentrum. Help jij om ze terug te vinden en de puzzel op te lossen? Haal je deelnameformulier tussen 13.00 en 15.00 uur op bij de rode tent en lever het voor 16.00 uur weer in. Natuurlijk komt Sinterklaas ook langs! • zaterdag 23 november: 13.00 – 16.00 uur

Lampionnenoptocht en vuurwerk Sinterklaas kijkt vanaf de vijver graag naar de prachtige lampionnenoptocht. Kom je ook met jouw lampion? We verzamelen om 17.00 uur op het middenplein van het winkelcentrum en starten om 17.30 uur met lopen. Aansluitend is er om 18.00 uur een vuurwerkshow. • zaterdag 30 november: 17.00 – 18.15 uur

Sinterklaas bezoekt DierenPark Amersfoort Het bezoek van Sinterklaas aan DierenPark Amersfoort is een belevenis tussen alle dieren. Geef Sinterklaas een handje, ga met hem op de foto of speel spelletjes met de pieten. • zondag 24 november: 11.00 – 16.00 uur

Pietenplein: kom verkleed als piet of Sinterklaas!

30

Het Eemplein wordt Pietenplein, waar pieten knutselen, tekenen en muziek maken. Kom verkleed als piet of Sinterklaas en doe mee met de wedstrijd (6-15 jaar). Voor de kinderen die het leukst, mooist of origineelst verkleed zijn heeft Sinterklaas een leuk presentje. Je kunt professioneel op de foto met een leuke Sinterklaasachtergrond. • zondag 24 november: 13.00 – 16.00 uur

Facebook: 033Sinterklaasstad


SINTERKLAASSTAD® Binnenstad Pietencircus Sint Jorisplein Doe je met ons mee? De pieten op het Sint Jorisplein leren je graag hun trucjes en kunstjes. Na het oefenen geef je samen met de pieten een voorstelling. • zaterdag 23 november: 13.00 – 16.00 uur

De Pakjestoren van Sinterklaas Er staat een heuse Pakjestoren in Amersfoort! Alle cadeautjes worden hier naartoe gebracht door de pakjespieten. Kom kijken! Reserveer je plekje via:

www.onzelievevrouwetoren.nl

• zaterdag 23 en 30 november, zondag 24 november en 1 december: 13.00 – 16.00 uur

Wie zoet is krijgt lekkers Kom snoepen in de Krommestraat! Bij de Bakery maak je met bakpiet je eigen pepernoten. Een popcornkraam en ballonnenclown maken het feest compleet. • zondag 24 november: 13.00 – 16.00 uur

Kinderkermis op het Lieve Vrouwekerkhof Je kunt je uitleven op het springkussen, heerlijk zwieren in de zweefmolen en rondjes draaien in de draaimolen. De pieten zijn er natuurlijk ook en ze doen graag een rondje mee! • zondag 24 november: 13.00 – 16.00 uur

Pieten Vossenjacht Vandaag zijn de pieten in het Keikwartier, rond de Arnhemsestraat en Koestraat. Kun jij de pieten vinden en ze helpen om hun opdracht uit te voeren? • zaterdag 30 november: 13.00 – 16.00 uur

Rondgang Sinterklaas binnenstad Op deze laatste koopzondag vóór pakjesavond maakt de Sint een rondgang door de Langestraat en de Kamp. • zondag 1 december: 13.00 – 16.00 uur

31

www.sinterklaasstad.nl


ICOONTHEATER IS EEN DYNAMISCHE PLEK MIDDEN IN HET LAND, GELEGEN IN HET HART VAN ICOON, EEN MULTIFUNCTIONEEL GEBOUW MET ONEINDIG VEEL MOGELIJKHEDEN. DOOR HET AANSPREKENDE KLEURGEBRUIK, DE FRISSE UITSTRALING, DE MODERNE VORMGEVING EN TECHNIEK IS ICOONTHEATER BOVENAL EEN VERRASSENDE, INSPIRERENDE OMGEVING.

MOGELIJKHEDEN

. zakelijke en culturele verhuur . congressen, symposia en presentaties . teambuildingsactiviteiten

BEZOEKADRES

Leeghwater 1-3 3825 MR Amersfoort

TELEFOON

kantoor 033 496 82 20 / 21

WEB

32

www.icoontheater.nl

EMAIL

info@icoontheater.nl


HOLLAND OPERA: 4 MUSKETIERS zaterdag 21 december t/m zondag 5 januari Veerensmederij, Amersfoort Een bewerking van de drie musketiers met een knipoog naar de musical ‘Mama Mia’. De voorstelling gaat over drie mannen met een machtig verleden. Vroeger waren het musketiers en echte helden, nu runnen ze een frietkot om rond te komen. Als op een dag een jong meisje op de stoep staat die zegt dat een van hen haar vader is, zijn de rapen gaar. 4 Musketiers is, na Sneeuwwit, het Meisje met de Zwavelstokjes en Zwanenmeer, de nieuwe kerstvoorstelling van Holland Opera met muziek van Oene van Geel, winnaar van de Boy Edgar prijs 2013.

Speeldata 4 Musketiers is tijdens de hele kerstvakantie te zien in de Veerensmederij om 14.00 en 16.00 uur.

Locatie De Veerensmederij, Soesterweg 330, Amersfoort (achter het Centraal station)

Kaarten

Bestel kaaren via www.hollandopera.nl of telefonisch: 033 - 20 20 929

33

www.hollandopera.nl


HEERLIJK GENIETEN MET FAMILIE, VRIENDEN OF COLLEGA’S? Bezoek dan eens de Van der Valk Hotels in Amersfoort en Leusden. Wij hebben weer diverse activiteiten gedurende de wintermaanden.

Van der Valk Hotel Amersfoort A1

Van der Valk Hotel Leusden

HIGH TEA

Iedere dag serveren wij een High Tea tussen 12:00 en 16:00 uur Prijs € 17,50 p.p.

ZONDAGBRUNCH

Aanvang 11:30 uur – 14:00 uur Hotel Leusden € 21,50 per persoon Hotel Amersfoort A1 € 25,50 per persoon

DRIE GANGEN KEUZEMENU

Hotel Leusden € 23,50 per persoon Hotel Amersfoort A1 € 21,50 per persoon

JARIGE JOB ACTIE

In de week dat u jarig bent ontvangt u van ons een gratis dagmenu voor de jarige. Een huwelijk, 25-jarige bruiloft of gewoon een gezellig feest? Bij Van der Valk bent u aan het juiste adres. Informeer naar de verschillende mogelijkheden en prijzen. Kijk voor al onze activiteiten en aanbiedingen op de website.

prijzen onder voorbehoud

34 Van der Valk Hotel Amersfoort A1 Ruimtevaart 22, 3824 MX AMERSFOORT T. 033-454 0000 E. amersfoort@valk.com www.hotelamersfoorta1.nl, @hotelamersfoort

Van der Valk Hotel Leusden Philipsstraat 18, 3833 LC LEUSDEN T. 033-434 5345, E. leusden@vdvalk.com www.hotelleusden.nl, @hotelleusden


CONCRETE JUNGLE woensdag 4 t/m vrijdag 6 december 2013 een productie van BOSMOS in De Lieve Vrouw

Deze plek ken je niet. Je bent hier nog nooit geweest. Je hoort het, je ziet het, je voelt het. Dit is onbekend terrein. Dit is Concrete Jungle van BOSMOS. Om je heen strekt een wildernis van technologie en natuur zich uit. Hoe dichter je bij de kern komt, hoe donkerder het wordt. Hier vind je de weg op de tast. Hier knarst de natuur als een roestige machine. Hier woekert de technologie als grillig onkruid. En kruipt tussen de voegen van de samenleving. De tijd vertraagt, een moment strekt zich uit. Ontmantel de machine. Laat je grip op de werkelijkheid los. De stad is een oerwoud. Concrete Jungle is een... concert? Installatie? Performance? Hoe harder je zoekt, hoe minder je vindt. Concrete Jungle is een coproductie van BOSMOS en Stichting Laswerk en komt tot stand in samenwerking met De Lieve Vrouw. Scenografie Lars Unger | Geluidsontwerp Wilco Alkema | Dramaturgie Lennart Bakker

Speeldata wo 4 december (try-out) do 5 december (première) vr 6 december 2013

Kaarten www.lievevrouw.nl 35

www.bosmos.eu | www.lievevrouw.nl


WINTERKOST,

jeugdtheater in de kerstvakantie zondag 22 december t/m zaterdag 4 januari

WINTERKOST

De Lieve Vrouw, Amersfoort

ZO 22 DEC T/M ZO 5 JAN · WWW.WINTERKOST.NL

Trek je warmste handschoenen aan, knoop je sjaal goed om en stap op je sleetje richting theater De Lieve Vrouw (Amersfoort) en Theater Kikker in Utrecht. Alleen daar krijg je het beste jeugdtheater en zelfs circus voorgeschoteld in de kerstvakantie. Winterse kost en vele extra activiteiten om van je vakantie een groot feest te maken! AMERSFOORT · DE LIEVE VROUW

Programma De Lieve Vrouw Cellostorm 5+ zondag 22 december, 14.30 uur

Andere Koek 4+ donderdag 2 januari, 14.30 uur

Een beeldende en humoristische ­voorstelling met wel acht cellisten.

Een muzikale voorstelling van ­Koeterwaals over de fanatieke bakkers Kees en Kato.

Circus Amersfoort 6+ zaterdag 28 december, 14.30 uur & 19.00 uur zondag 29 december, 14.30 uur Wat de leerlingen van Circus Amersfoort in het grootste geheim voorbereiden is nu nog niet bekend.

36

AMERSFOORT – DE LIEVE VROUW UTRECHT · THEATER KIKKER UTRECHT – THEATER KIKKER

Mama Moesa 7+ vrijdag 3 januari, 14.30 uur De Tafel van Vijf vertelt het mythische ­verhaal over Mozes opnieuw met live ­muziek van Oene van Geel.

Achter je! 3+ maandag 30 december, 14.30 uur

Gezocht: Konijn 3+ zaterdag 4 januari, 12.00 uur & 14.30 uur

Een vrolijke familievoorstelling van ­Sesamstraats poppenspeler Lejo.

Miniatuurtheater voor de allerkleinsten: spannend, grappig en dichtbij.

Kijk voor het programma van Theater Kikker en meer informatie op www.winterkost.nl

www.winterkost.nl | www.lievevrouw.nl


PRETTIGE FILM& FEESTDAGEN Iedere dag nieuwe films, premières en jeugdfilms in de kerstvakantie | De Lieve Vrouw All I want for Christmas: kerstfilms op de verlanglijst van programmeur Wilko Schuringa De filmprogrammeur van De Lieve Vrouw heeft voor de kerstvakantie een aantal topfilms op zijn wensenlijst gezet. Bij het ter perse gaan van deze Wintertijdgids is het nog niet 100% duidelijk welke films voor Amersfoort in de wacht gesleept gaan worden deze kerstvakantie. De Lieve Vrouw hoopt op o.a.:

• Avant l’Hiver: Nieuwste film van Philippe Claudel (Tous les Soleils) over een gesettelde zestigjarige neurochirurg wiens leven overhoop gehaald wordt door de jonge mysterieuze Lou. • Inside Llewyn Davis: Drama van Joel en Ethan Coen over een singer-songwriter in New York in de jaren zestig. • The Butler: Waargebeurd drama met Forest Whitaker als een Afro-Amerikaanse man die tussen 1952 en 1986 als bediende werkte in het Witte Huis (ook met Jane Fonda en Oprah Winfrey). • Diana: Een biografisch drama van Oliver Hirschbiegel met Naomi Watts als Diana, prinses van Wales. • The Lunchbox: Indiaas drama van Ritesh Batra waarin een verkeerde levering van Mumbai’s beroemde Lunchbox-bezorgsysteem de levens van een jonge huisvrouw en een oude man verbindt.

Tijden en kaarten Ook maandagmatinees tijdens de kerstperiode. Op 25 december (eerste kerstdag) is De Lieve Vrouw gesloten. Actuele informatie: www.lievevrouw.nl

+

=

lekker eten + FIlM voor € 22,00 Maandag-, dInsdag- en woensdagavond

37

www.lievevrouw.nl


DE LEUKSTE CADEAUS VAN NEDERLAND 25 % KOOP JE BIJ VVV AMERSFOORT Met deze bo

n

korting op geschenk­ verpakkinge n

Breestraat 1 • 3811 BHAmersfoort • T 0900 -11 22 364 • E info@vvvamersfoort.nl • I www.vvvamersfoort.nl

evenementen

amersfoort.nl

E-Sco

oters

k kTu Tu

rs

u To

Fotopuzz eltocht

Wo Tea rksho mb ps uil din g

Barchman wuytierslaan 200 3818 LN AMERSFOORT TEL: 033-4651526 Info@evenementenamersfoort.nl evenmentenamersfoort.nl

Familie uitjes Bedrijfuitjes


WINTERPARADIJS vrijdag 29 november t/m zondag 5 januari* Eemplein

Een paradijs neerzetten is geen sinecure, dat beseffen de ondernemers van het Eemplein heel goed. Pas als het er staat, zullen we zeker weten of het ze gelukt is het WinterparadIJS te creĂŤren. Een ambitieus plan waarin moed, sponsors en heel veel inzet een hoofdrol spelen. * Op 28 oktober weten we of het doorgaat. In dat geval kun je vanaf 29 november heerlijk schaatsen op het Eemplein. Er is een speciale kinderschaatsbaan, op de kerstmarkt koop je de leukste winterse cadeautjes terwijl je je laat verleiden tot een glaasje glĂźhwein in warme winterse sferen. Op www.winterparadijs-amersfoort.nl kun je kaartjes kopen. Hier vind je ook updates en het activiteitenprogramma.

39

www.winterparadijs-amersfoort.nl


WONEN IN AMERSFOORT Amersfoort staat in de top 10 van beste stedentrips van Nederland. Met haar historische binnenstad en vele evenementen trekt de stad jaarlijks ruim een miljoen bezoekers. Maar het is hier ook ontzettend fijn wonen! Als je van gezelligheid, cultuur en uitgaan houdt, dan woon je perfect in de verschillende appartementen in of rondom het gezellige stadscentrum van Amersfoort. Daar is namelijk altijd wat te beleven. Ben je op zoek naar dat dorpse gevoel met de gemakken van een stad? Dan maak jij in Amersfoort vast de klik met je nieuwe buren. In Hoogland komt tijdens het jaarlijkse dorpsfeest het dorpsgevoel weer helemaal tot bloei, maar ook in andere stadsdelen vind je grote saamhorigheid en buurten met dat typische dorpse karakter.

40

Foto: Saskia Berdenis van Berlekom


Geniet je van natuur, weidse vergezichten en ruimte? Hier heb je de Veluwe in je achtertuin en uitzicht op het Eemmeer of de polder Arkemheen. Amersfoort heeft mooie wijken waar je woont met prachtig uitzicht. De perfecte omgeving om tot rust te komen na een drukke werkdag, om je kinderen groot te brengen en om lekker actief bezig te zijn in een groene en waterrijke omgeving. Op www.woneninamersfoort.nl kun je met de woontest ontdekken waar jouw droomhuis staat op ‘planeet Amersfoort’.

41

www.woneninamersfoort.nl


Foto Saskia Berdenis van Berlekom

Altijd op de hoogte

Amersfoort @TijdvAmersfoort Nieuwsbrief via www.amersfoortwintertijd.nl


DE UITAGENDA ALTIJD OP ZAK? Gebruik de mobiele UITagenda en zet hem op het scherm van je smartphone.

m.tijdvooramersfoort.nl

ZIE IN EEN OOGOPSLAG WAT ER VANDAAG, MORGEN OF KOMENDE WEEK TE DOEN IS! Colofon Amersfoort Wintertijd/Tijd voor Amersfoort is een initiatief van Stichting Citymarketing Regio Amersfoort. tijdvoor@amersfoort.nl, telefoon 14033

Andere campagnes van Stichting Citymarketing Regio Amersfoort: www.locatieamersfoort.nl

oktober 2013 Productiebegeleiding en advertentieverkoop: Laura Hoekstra Teksten: Paula Vos Communicatie Vormgeving: Brayn Design Drukwerk: Klomp Reproka Foto cover: Saskia Berdenis van Berlekom

www.woneninamersfoort.nl www.amersfoortbusiness.com

De inhoud van deze publicatie is met de grootst mogelijke zorg voorbereid en samengesteld, in nauwe samenwerking met organisatoren van de activiteiten en de gemeente Amersfoort. Er kunnen zich programmawijzigingen voordoen. De betrokken partijen zijn niet verantwoordelijk voor afwijkingen of tekortkomingen in de gegevens en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor nadelige gevolgen door onjuistheden, wijzigingen of onvolkomenheden in de hier gepubliceerde gegevens.

43

www.amersfoortwintertijd.nl


27 OKTOBER 2013 T/M 29 MAART 2014

AMERSFOORT SINTERKLAASSTAD速

WINTERKOST JEUGDTHEATER

SUBLIEM SHOPPEN

WINTERTIJDPAS

4 MUSKETIERS DOOR HOLLAND OPERA SCENECS INTERNATIONAL DEBUT FILM FESTIVAL

GLUREN BIJ DE BUREN THEATER EN CONCERTEN

IAMTHECITY

CONCRETE JUNGLE MUSEUMEXPOSITIES

WINTERPARADIJS

WINTERMARKTEN IN STAD EN REGIO

... EN NOG VEEL MEER

amersfoortwintertijd.nl

Amersfoort Wintertijd 2013/2014  

Toeristische stadsgids regio Amersfoort met evenementenkalender (Winter 2013/2014)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you