Page 1

www.amersfoortzomertijd.nl

TOERISTISCHE STADSGIDS + EVENEMENTENKALENDER

Amersfoort Zomertijd

2014 € 1,95


Amersfoort Zomertijd

PLATTEGROND

DierenPark Amersfoort

BINNENSTAD

2

www.amersfoortzomertijd.nl


foto: Saskia Berdenis van Berlekom

WELKOM

Amersfoort is misschien wel de meest veelzijdige stad van Nederland. Het historische stadshart, het vele water, de talrijke evenementen en de natuurlijke omgeving bieden voor elke bezoeker wat wils. Niet voor niets staan we weer in de top 10 van beste stedentrips van Zoover. In het landelijke VVV-onderzoek naar de meest gastvrije steden stegen we zelfs weer een plaats, naar nummer 7.

1.001 redenen om naar Amersfoort te komen Een dikke miljoen bezoekers ontvangen we elk jaar en ze bezoeken onze stad vaak meerdere keren. In deze gids vind je weer 1.001 redenen om naar Amersfoort te komen. Het historische stadshart is op zich al een bezoek waard. Omdat 100 jaar geleden de Eerste Wereldoorlog uitbrak, besteden we in 2014 extra aandacht aan het militair erfgoed. Verder kun je in deze stad superieur shoppen, eten en uitgaan. En wat te denken van de vele festivals en evenementen? In het hart van deze POPULAIR gids vind je ze allemaal in de activiteitenkalender. • Meest gastvrije stad: no. 7 • Beste stedentrip: no. 10 •B  ezoekers per jaar: 1,2 milj oen Het wordt een mooie zomer in Amersfoort!

www.tijdvooramersfoort.nl

3


Amersfoort Zomertijd

BELEEF AMERSFOORT

Waterlijn De Waterlijn is dit jaar door de ANWB genomineerd als het leukste uitje van Utrecht. Op 1 april start het vaarseizoen weer. Ga mee op een van de dagelijkse vaarroutes of beleef een bijzondere zomeravondvaart met muziek. Themaboten zijn er voor volwassenen en voor kinderen. Wat denk je van een droomboot of piratenboot? Een bootje huren is ook mogelijk. Speciale actie: op Koningsdag 26 april: de Westroute voor maar 1 euro!

www.amersfoort-rondvaarten.nl TIP: WATERPRET

• Flaneren aan de Eemhaven n • Grachtenvaart met de Waterlij lijn Eem t boo • Fiets • Sloepje huren  otters vanuit Spakenburg •B

4

Fietsboot Eemlijn Vanaf het zonnedek van Fietsboot Eemlijn heb je een schitterend uitzicht over de Eempolders en de Gooise uitlopers van de Heuvelrug. De vaste ligplaats is in de Eemhaven, aan de Grote Koppel. In Soest, Baarn, Eemdijk, Spakenburg of Huizen (de haven van ‘t Gooi) kun je met de fiets op- en afstappen. Het seizoen van de Fietsboot start op 15 april. Kijk voor vaartijden op de website.

www.eemlijn.nl

Eemhaven Op of aan het water, de Eemhaven is voor iedereen leuk. Je vindt hier de fietsboot, sloepenverhuur en een mooie plezierhaven. De horeca is gevarieerd en je zit er heerlijk op het terras aan het water. Op 28 en 29 juni vinden hier de gezellige Havendagen plaats. foto: Saskia Berdenis van Berlekom

foto: Saskia Berdenis van Berlekom

Slenteren langs de grachten, varen met de Waterlijn of met een boot de meren op? Flaneren aan de Eemhaven? Het kan allemaal in en rond het waterrijke Amersfoort. De horeca maakt je zomergevoel compleet.

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort


BELEEF AMERSFOORT Het kloppende hart van Amersfoorts herbergt een schat aan middeleeuwse historie. Monumenten, stadspoorten, muurhuizen en vele pittoreske details geven de stad een warm en gastvrij karakter.

Bekijk de stad van bovenaf Met ruim 98 meter is de Onze Lieve Vrouwetoren één van de hoogste torens van Nederland. Bij helder weer kun je wel 30 kilometer in de omtrek kijken. De toren is te beklimmen met een gids.

juli en augustus

april t/m juni; september en oktober •d  agelijks om 14.00 uur (zaterdags ook om 12.30 uur) Prijs: kinderen € 4,00; volwassenen € 5,00 Reserveren via

www.onzelievevrouwetoren.nl

foto: Saskia Berdenis van Berlekom

• dagelijks van 11.00 – 17.00 uur elk heel uur (maandag alleen om 14.00 uur)

of bij VVV Amersfoort (p. 46) Heb je een eigen groep? Neem dan contact op met Gilde Amersfoort.

Gilde Amersfoort Ervaren gidsen tonen je de geheimen van de stad. Maak bijvoorbeeld een rondleiding door de binnenstad of ga de Onze Lieve Vrouwetoren op. Daarnaast biedt het Gilde zeer diverse themawandelingen aan, waaronder ‘Eemhaven en Grebbelinie’, Amersfoort in WOII of een wandeling langs moderne architectuur.

foto: © Gilde Amersfoort

www.gildeamersfoort.nl

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

5


Amersfoort Zomertijd

6


BELEEF AMERSFOORT App Ontdek Amersfoort

Historie aan Eem: app & rollenspel In deze wandeling langs de Eem komt het Amersfoort van tussen 1850 en 1930 tot leven. Je loopt de route met een (gratis) iPad app. Je kunt ook een iPad met het spel huren. Locaties die je aandoet zijn Flehite, de Mannenzaal, Brouwerij de Drie Ringen, de Koppelpoort, de Stoneystuw, het schip de Roode Kaat en het Eemhuis. Live rollenspelers maken de beleving compleet: juli en augustus, dinsdag t/m vrijdag tussen 13.00 en 16.30 uur. De game is altijd op locatie te spelen.

www.levendehistorie.nl/­ historie-aan de-eem

TIP: UITagenda IN HET EEMHUIS

grond In het Eemhuis op de begane oort. ersf Am r voo te Ruim de je vind een je en gev Interactieve schermen er in wat s alle van ht compleet overzic is. n doe te Amersoort

De app ‘Ontdek Amersfoort’ leidt je door de middeleeuwse binnenstad en vertelt je alles over de historie en de cultuur van het prachtige Amersfoort. De app is is gratis te downloaden voor zowel voor iPhone als Android, via de app-store of met de QR-code.

Amersfoortse Gidsen Liever een ‘live’ gids? ‘Amersfoortse Gidsen’ leiden je graag rond door de stad. Er zijn populaire thema’s, zoals een bierwandeling of schilderswandeling, en smakelijke combinaties met een lunch, high tea of diner. Gebieden buiten de binnenstad verken je natuurlijk met een fietstocht.

www.amersfoortsegidsen.nl

Eemhuis Het culturele hart van Amersfoort klopt vanaf dit voorjaar in het Eemhuis. De Bibliotheek Eemland, Scholen in de Kunst, Archief Eemland en Kunsthal KAdE werken hier samen aan een veelzijdig cultureel aanbod. Van 12 t/m 19 juni is de feestelijke openingsweek.

www.heteemhuis.nl

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

7


Amersfoort Zomertijd

MILITAIR ERFGOED Stadsmuren en poorten In 1259 kreeg Amersfoort stadsrechten en rond 1300 verrees de eerste stadsmuur, waarvan de Kamperbinnenpoort nog resteert. Op het fundament en met de stenen van deze muur zijn de ‘Muurhuizen’ gebouwd. De stad groeide snel en aan het begin van de 15e eeuw werd de tweede stadsmuur gebouwd, met daarin de Koppelpoort. Dit is de enige overgebleven land- en waterpoort in Nederland.

Garnizoensstad In 1860 werd Amersfoort door het rijk bestempeld als garnizoensstad. De centrale ligging en goede aansluiting op het spoor maakten een snelle mobilisatie mogelijk. Er waren goede oefenterreinen en er werden kazernes en een militair hospitaal gebouwd. Rond 1900 was Amersfoort de grootste garnizoensstad van Nederland.

POORT TIP: RADDRAAIERS IN DE KOPPELding van een gids van Gilde Amersfoort.

begelei Bezoek de Koppelpoort onder draaierscertificaat. ft gelopen, ontvangt het Rad hee ens mol tred de van Wie in één

Kamp Amersfoort Kamp Amersfoort wordt ook wel aangeduid als een ‘zwarte bladzijde’ in de geschiedenis van Amersfoort. Vanaf 1941 werden vanuit dit doorgangskamp gevangenen door de Duitsers doorgestuurd naar kampen in Duitsland. Op deze indrukwekkende plek kun je vrije wandelingen maken of deelnemen aan een publieksrondleiding. www.kampamersfoort.nl

8

www.amersfoortzomertijd.nl

foto: Saskia Berdenis van Berlekom

De goede bereikbaarheid en centrale ligging van Amersfoort gaven de stad al vroeg een belangrijke strategische positie. Vele monumenten herinneren ons aan dit rijke verleden. Omdat het 100 jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begon, besteden we dit jaar extra aandacht aan het militair erfgoed in onze regio.


MILITAIR ERFGOED Grebbelinie In de 16e eeuw begon de aanleg van de Nederlandse waterlinie. Met behulp van sluizen, dijken en kanalen kon men grote stukken grond onder water zetten om de vijand te weren. Aan het begin van de 18e eeuw startte de aanleg van de Grebbelinie. Tegenwoordig heeft de Grebbelinie geen verdedigingsfunctie meer, maar je kunt de restanten nog steeds bewonderen via een wandel-, fietsof kanotocht. In de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) speelde Amersfoort een belangrijke rol www.grebbelinie.nl in de opvang van vluchtelingen. Met name Belgische vluchtelingen konden In de bosrijke omgeving van de Utrechtse hier terecht. Als dank heeft België het ‘Belgenmonument’ laten bouwen. De heuvelrug is de Pyramide van Austerlitz fraaie tuinen rondom het monument zijn een bezoekje waard. In 1804 werd dit gratis toegankelijk. monument door Franse en Bataafse militairen gebouwd ter ere van Napoleon Bonaparte. In de omgeving kun je prachtig wandelen. In het Cavaleriemuseum is meer dan 437 jaar Nederlandse cavalerie te www.pyramidevanausterlitz.nl vinden. Op het terrein rond het museum vind je een indrukwekkende collectie cavalerievoertuigen.

Belgenmonument

Pyramide van Austerlitz

Musea

www.cavaleriemuseum.nl

Museum Flehite is op zichzelf al historisch, gevestigd in drie laat-middeleeuwse muurhuizen. Een van de zalen is geheel gewijd aan Amersfoort in oorlogstijd.

www.museumflehite.nl

Caveleriemuseum

In oktober opent op de voormalige vliegbasis Soesterberg het nieuwe Nationaal Militair Museum.

www.tijdvooramersfoort.nl

9


MUSEUM FLEHITE De collectie verrijkt t/m 6 april

Een selectie van bijzondere aanwinsten sinds 2000. Met werken van o.a. M.C. Escher en Matthias Withoos.

Museum Flehite Westsingel 50 T 033 247 11 00 E-mail: info@museumflehite.nl www.museumflehite.nl

Stralende Schoonheid V 12 april t/m 9 juni

Voor de vijfde keer op rij organiseert Museum Flehite Stralende Schoonheid, een tentoonstelling van oude Russische iconen.

Rosita Steenbeek vs Robert Webster

21 juni t/m 21 september

Een tentoonstelling waarin schrijfster Rosita Steenbeek en haar zwager, beeldend kunstenaar Robert Webster, elkaar ontmoeten, confronteren en inspireren. Met literaire teksten, beeldend werk, foto’s en film.

MONDRIAANHUIS AMERSFOORT Estella den Boer – Tussen tijd en eeuwigheid

Robert Webster – Begrafenisgondel

Mondriaanhuis Amersfoort Kortegracht 11 T 033 46 00 170 info@mondriaanhuis.nl www.mondriaanhuis.nl

22 februari t/m 4 mei

Een overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse constructivist Estella den Boer (1912-2010).

Hendrik Valk In de stijl van De Stijl

11 mei t/m 21 september Over de verwantschap en de verschillen tussen het werk en gedachtegoed van Hendrik Valk en De Stijlleden van het eerste uur zoals Piet Mondriaan, Bart van der Leck, Theo van Doesburg en Vilmos Huszár.

Hendrik Valk – Portret van Piet Mondriaan


OUT IN ACTION:

STOER EN UITDAGEND Van 1 april tot 1 oktober Out in Action Amersfoort Onvergetelijke belevenis Wil jij balanceren op 11 meter hoogte over een touwbaan­ parcours? Of lasergamen, schieten met een kruisboog of mountainbiken door het mulle zand? Dit zijn slechts een paar voorbeelden van alle stoere belevenissen die Out in Action te bieden heeft. Out in Action is hét outdoor en adventure park in de bossen van Birkhoven. Ga de uitdaging aan samen met vrienden, familie, clubgenoten, leerlingen of collega’s. Een stoer schoolreisje, een spannend vrijgezellenfeest of een avontuurlijke familiedag? Ook dat kunnen we regelen. Verleg je grenzen! Durf jij het aan?

Genieten bij Out2Eat Lunchcafé Out2eat is een perfecte plaats om even lekker bij te komen van je avonturen bij Out in Action, het Bosbad of gewoon om te zijn vanwege de geweldige plek midden in het bos. Wij serveren heerlijke koffie met lekkernijen, goede en gezonde lunchgerechten, high tea, en diverse borrelhapjes. Ook verzorgen we barbecues. Bij mooi weer is het gezellige buitenterras met picknicktafels en loungebanken open. Je hebt van hieruit een prachtig zicht op de midgetgolfbaan, het laagteparcours en de 100 meter lange tokkelbaan. Tot ziens bij Out in Action!

www.outinaction.nl

www.outinaction.nl

11


Amersfoort Zomertijd

ATTRACTIES Ook de omgeving van Amersfoort heeft veel spannende en ontspannende attracties.

Soesterduinen Het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht is een belevenis. De Lange en de Korte Duinen bieden volop gelegenheid voor wandelen, picknicken, vliegeren en ravotten met de hond.

www.vvvsoest.nl

Paleis Soestdijk Een bezoek aan Paleis Soestdijk voert je door de stijlkamers en enkele privévertrekken van de laatste bewoners. Bovendien leer je het Paleis Soestdijk kennen waarin prins Bernhard en prinses Juliana lange tijd hebben gewoond. De originele sfeer is zoveel mogelijk behouden gebleven.

www.paleissoestdijk.nl Bosbad Amersfoort

Bosbad Amersfoort (open vanaf april) is genieten met het hele gezin. Het openlucht­zwem­ bad heeft glijbanen, een duikplank, speeleilanden en waterspuiters. Voor de kleintjes is er een peuterbad. Ligweide, lunchcafé, beachvolleybal en een midgetgolfbaan zorgen voor extra vermaak. De stoere activiteiten van Out in Action (p. 11) maken de pret compleet.

www.bosbadamersfoort.nl DierenPark Amersfoort

DierenPark Amersfoort is uitgeroepen tot het meest kindvriendelijke DierenPark van Nederland. Bewonder olifantje Kyan, klauter met de Klim Alles-route door het hyenaverblijf en ontdek de dino’s in het DinoPark.

www.dierenparkamersfoort.nl

Recreatieplas Henschotermeer Een unieke zwemplas met witte Caribische stranden, midden in de mooiste bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Hier genieten jaarlijks zo´n 300.000 bezoekers van de heerlijke strandsfeer. www.recreatiemiddennederland.nl

12

www.tijdvooramersfoort.nl/recreatie-amersfoort


TOERISTENTREINTJE Het toeristentreintje rijdt vanaf het Mondriaanplein (noordzijde station) via het Eemplein naar de Onze  Lieve Vrouwetoren en terug. Een enkele reis duurt 20-25 minuten. Met een dagkaart (verkrijgbaar in de trein, € 3,-) kun je de hele dag op- en afstappen. Kinderen onder 5 jaar mogen gratis mee.

Tijden: Kijk voor dagen en vertrektijden op de website. Vertrek op hele uren bij het station, op halve uren vanaf de toren. Stoepborden bij de haltes geven aan wanneer het treintje rijdt.

www.amersfoort-toeristentreintje.nl

Amersfoort Zomertijd

Adres: Bernhardkazerne, Barchman Wuytierslaan 198, 3818 LN Amersfoort www.cavaleriemuseum.nl Geopend: dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur Gesloten: 1 januari, Koningsdag, Hemelvaartsdag, 25, 26 en 31 dec. Voor toegang tot de kazerne dient u zich bij de wacht te melden en een geldig legitimatiebewijs te overhandigen.

voor alle informatie over shoppen, recreatie, horeca en de complete UITagenda

www.tijdvooramersfoort.nl

www.tijdvooramersfoort.nl/beleef-amersfoort

13


Tijd voor een zomeruitje! Workshops Bedrijfsuitjes Vrijgezellenfeestjes

foto: Jet Kraanen Fotografie

Hemels genieten in de zomer bij Grand CafĂŠ & Restaurant Hemels Kom binnen of neem plaats op ons terras. Onze Engelen verwennen u graag met een ontbijt, lunch of diner, of zomaar een overheerlijk kopje koffie.

Tot ziens! Tot Hemels! 033 433 27 90 keistadevenementen.nl

T13005-01 AdvertentieNieuw2.indd 2

Langestraat 63, Amersfoort 033-4627770 | www.grandcafehemels.nl Twitter: Hemels033 | Facebook: Hemels033

07-02-13 15

www.tijdvooramersfoort.nl/shoppen


SUPERIEUR SHOPPEN Laat je verleiden door de nieuwste mode, de beste aanbiedingen en de heerlijke sfeer van de Amersfoortse binnenstad. Het Sint Jorisplein biedt voor ieder wat wils en de Langestraat slingert als een winkelwalhalla door de hele stad heen. Vergeet niet uitstapjes te maken naar de Krommestraat, de Grote en Kleine Sint Jansstraat en de Kamp; hier voeren zelfstandige zaken en boetiekjes de boventoon.

TIP: ONLINE SHOPPEN

!

in Amersfoort geopend van

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

Stadshart Amersfoort

een Aanbiedingen, shopping tips enStadshart f mei op vana het t vind je online webshop: Amersfoort

www.amersfoortstadshart.nl

12.00-17.00 uur.

Stadshart Amersfoort

Stadsh♼rt Amersfoort

www.tijdvooramersfoort.nl/shoppen

foto: Saskia Berdenis van Berlekom

TIP: ELKE WEEK KOOPZONDAG

Elke zondag zijn de winkels

15


foto: Saskia Berdenis van Berlekom

TERRASSEN EN HORECA

TIP: BIJZONDERE HORECA

Waar pleinen zijn, zijn terrassen. En dus zit je goed in zomers Amersfoort. Grote gezellige terrassen vind je op de Hof, de Varkensmarkt of het Lieve Vrouwekerkhof. Kleinschaliger maar net zo sfeervol zijn de Groenmarkt, de Appelmarkt of terrassen in een van de zijstraten.

café van Amersfoort • In den Grooten Slock: het oudste nd • Zandfoort aan de Eem: stadsstra op een 100 jaar oude klipper • Restaurant de Saffraan: gevestigd Drie Ringen • Historische Stadsbrouwerij De en biologisch ch taris vege dig volle • De Eetstee:

Een drankje, lunch of diner? Binnen of buiten, de horeca in Amersfoort ontvangt je altijd even gastvrij.

DE LEUKSTE CADEAUS VAN NEDERLAND 25 % KOOP JE BIJ VVV AMERSFOORT Met deze bo

n

korting op geschenk­ verpakkinge n

Breestraat 1 • 3811 BHAmersfoort • T 0900 -11 22 364 • E info@vvvamersfoort.nl • I www.vvvamersfoort.nl

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

17


18 18

www.tijdvooramersfoort.nl


PODIA EN CULTUUR Theater

Pop Voor de nieuwste popacts, dance en classics kun je terecht in Podium De Kelder. Elke muziekliefhebber komt hier aan zijn trekken.

Film Bioscoopje pikken? Voor de betere arthouse films, documentaires en jeugdcinema ga je naar De Lieve Vrouw. In de JT bioscoop en Pathé Eemplein kun je terecht voor een breed filmaanbod met alle grote en kleine filmhits.

DeWolff in De Kelder – foto Walter Goyen

Naast alle evenementen biedt Amersfoort het hele jaar door een gevarieerd podiumprogramma. In de Flint kun je kijken naar de grote cabaretacts, musicals, theater en muziek. Kleinschalige concerten organiseert de Flint in één van de mooiste monumenten van Amersfoort: de St. Aegtenkapel. Theater/filmhuis De Lieve Vrouw presenteert film, theater, muziek en kindertheater op hoog niveau. In Vathorst vind je het gezellige ICOONtheater.

Musea Wist je dat Mondriaan in Amersfoort geboren is? Zijn geboortehuis is nu het museum Mondriaanhuis. In Museum Flehite vind je een bijzondere mix van Amersfoortse historie en eigentijdse kunst. Voor verrassende exposities van moderne kunst, design en cultuur ga je naar Kunsthal KAdeE, vanaf mei in het Eemhuis.

www.tijdvooramersfoort.nl/podia

www.tijdvooramersfoort.nl/podia

19


Amersfoort Zomertijd

LEUSDEN BELEEF JE, NATUURLIJK Leusden is door zijn groene en dorpse karakter een heerlijke plaats voor toeristen en recreanten. Het ligt voor een deel op de Utrechtse Heuvelrug, voor een deel in de Gelderse Vallei en grenst aan de stad Amersfoort. Hiermee is het een fantastische omgeving om te wandelen of fietsen over stuwwallen, heidevelden en langs landgoederen verstopt in de bossen.

Grebbelinie Bijzonder in Leusden is de Grebbelinie, een waterlinie die werd aangelegd in de 18e eeuw. Haar bekendheid ontleent ze echter aan de periode 1939-1940, toen de linie de hoofdverdediging vormde van het Nederlandse defensieplan. Vandaag de dag is het een ideaal gebied om fietsend, wandelend of varend te verkennen en je te vergapen aan de rijke mix van dieren en planten die er te vinden is.

www.vvvleusden.nl

20

www.vvvleusden.nl


PLATTEGROND REGIO Eemnes

Bunschoten -Spakenburg

A27

Baarn

A1

A28

Nijkerk

Soesterduinen

Amersfoort

Soest

A1 A30

Barneveld

A28

Leusden

Woudenberg

A30

A12

Weten wat er in de regio te doen is?

Baarn: www.vvvbaarn.nl Barneveld: www.vvvbarneveld.nl Bunschoten-Spakenburg: www.vvvbunschoten-spakenburg.nl Leusden en Woudenberg: www.vvvleusden.nl Nijkerk: www.vvvnijkerk.nl Soest: www.vvvsoest.nl

Bekijk ook de kalender in het hart van deze stadsgids.

www.tijdvooramersfoort.nl

21


Amersfoort Zomertijd

NATIONAAL LANDSCHAP ARKEMHEEN-EEMLAND Weidevogels, grazende koeien, eindeloze vergezichten en bloeiende pinksterbloemen: Arkemheen-Eemland is een gebied dat talloze mogelijkheden heeft voor liefhebbers van natuur en cultuur.

Weids landschap Arkemheen-Eemland is een uniek en extreem open gebied en verkozen tot een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland. De openheid is het resultaat van de eeuwenlange strijd tegen het zeewater. Vanaf omstreeks 1200 tot in de zeventiende eeuw is het gebied stapsgewijs bedijkt en ontgonnen. Dit leverde een rechtvormig kavelpatroon op dat nog steeds herkenbaar is. In het natte veengebied groeien zeldzame planten zoals valeriaan, kattenstaart, hemelsleutel en pijlkruid. Tevens is het een perfecte broedplaats voor veel verschillende vogels. Ook de hermelijn, de wezel en de haas zijn vaste gasten in het gebied. 

Dorpen Veel karakteristieke dorpen in dit gebied zijn een bezoek waard, zoals de lintdorpen Eembrugge en Eemdijk en het oude vissersdorp Spakenburg. Spakenburg is tevens het eindpunt van de Grebbelinie, die begint in Rhenen.

Fietsen en wandelen Verspreid over het Nationaal Landschap zijn diverse wandeltochten en fietstochten uitgezet. Op de website vind je ze allemaal. Maak ook eens een tochtje met de fietsboot, er zijn diverse opstapplaatsen.

www.arkemheen-eemland.nl

22

www.arkemheen-eemland.nl


NATIONAAL LANDSCHAP ARKEMHEEN-EEMLAND Stoomgemalen In de strijd tegen het water hebben de stoomgemalen een belangrijke rol gespeeld. Op diverse dagen in het voorjaar en de zomer kun je het stoomgemaal Hertog Reijnout in actie zien. Kijk voor meer informatie op de website.

Activiteiten Het landelijke karakter van de streek komt ook terug in de vele activiteiten. Bijvoorbeeld de Landelijke Vogelweek in mei, de Fietsboot Vogelexcursies met de Eemlijn (www.eemlijn.nl), de Bunschoter Boer en Beestenboel en de Zuidwal botterwedstrijden. In de kalender van dit boekje vind je alle activiteiten terug. Houd ook de Tijd voor Amersfoort UITagenda in de gaten.

www.arkemheen-eemland.nl

www.arkemheen-eemland.nl

23


Amersfoort Zomertijd

ACTIVITEITEN ZOMER 2014 Activiteit

Datum

Locatie

KunstKijkRoute

vanaf 16 maart

Amersfoort

Kunstkijk’n

hele jaar

De Oude Viltfabriek

Smaak van de Streek markt

29 maart

Eemkade Amersfoort

BLAM!, Neander Theater

2 april

Flint Theater, Amersfoort

Kamermuziekfestival Amerfortissimo

2 t/m 6 april

Amersfoort

Filmpremière Yves Saint Laurent

4 april

De Lieve Vrouw, Amersfoort

Danny Vera

5 april

Podium De Kelder

Museumweekend

5 en 6 april

musea Amersfoort

Verrassend Klassiek: Verrassingsconcert

6 april

Johanneskerk, Amersfoort

Taymir

11 april

Podium De Kelder

Ploegen met paarden

12 april

Groot Zandbrink, Achterveld

Smartlappenfestival

12 en 13 april

binnenstad Amersfoort

Amuse Tour Amersfoort

13 april

Amersfoort

Boerenmaandag

14 april

centrum Nijkerk

Hannes Minnaar, piano

15 april

St. Aegtenkapel, Amersfoort

Fietsboot vogelexcursies met Eemlijn

vanaf 15 april

Arkemheen-Eemland

Filmpremière The Immigrant

17 april

De Lieve Vrouw, Amersfoort

Kultjurloop

19 april

binnenstad Amersfoort

Barndoor Gathering&Vintage VW Show

19 en 20 april

Wagenplaats, Amersfoort

CineSingle met The Immigrant

20 april

De Lieve Vrouw, Amersfoort

Mudrun Fun

21 april

Bedrijventerrein Vathorst

Manifestatie 200 jaar Nederlandse Cavalerie

23 april

Amersfoort

Nachtbrigade: Willem!

25 april

Oliemolenkwartier, Amersfoort

Koningsdag

26 april

diverse locaties

033Fotostad

26 april t/m 9 juni

locaties stadshart Amersfoort

Test je dierenkrachten

26 april t/m 5 mei

DierenPark Amersfoort

033Fotostad

t/m 9 juni

locaties stadshart Amersfoort

Nationale Molen en Gemalendag

10 mei

Arkemheen-Eemland

Rabobank Amersfoort Jazz

15 t/m 18 mei

binnenstad Amersfoort

Finale Kei van Amersfoort

17 mei

Podium De Kelder

Verrassend Klassiek: Canto Ostinato+ VJ

17 mei

Fonteinkerk, Amersfoort

Nationale Vogelweek

17 t/m 25 mei

Arkemheen-Eemland

maart

april

mei

24

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda


Activiteit

Datum

Locatie

Holland Opera: Orfeo - Underground

21 mei t/m 7 juni

parkeergarage Eemplein, Amersfoort

Bunschoter Boeren- en Beestenboel

24 mei

Dorpsstraat, Bunschoten

Grebbe Vallei Wandeltocht 10, 20 en 40 km.

24 mei

Cultuurhuis Scherpenzeel

Droog Brood

24 mei

Flint Theater, Amersfoort

Kids Festival Amersfoort

25 mei

Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort

Kindervoorstellingen op zondagochtend

25 mei

Openluchttheater Amersfoort

Oude Ambachtenmarkt

29 mei

Oude Kerkebuurt, Soest

Proef Amersfoort

29 mei t/m 1 juni

De Hof, Amersfoort

Zuidwalwedstrijden

30 en 31 mei

Haven, Spakenburg

Summer Energy

31 mei

Vathorst, Amersfoort

Avondvierdaagse Leusden

2 t/m 5 juni

Leusden

LepeltjeLepeltje Foodfestival

5 t/m 9 juni

Burgemeester Brouwerplantsoen, Amersfoort

Openingsweek Eemhuis

12 t/m 19 juni

Eemplein, Amersfoort

Slaap met je vader tussen de dino’s!

13 en 14 juni

DierenPark Amersfoort

Puddingpop Leusden

14 juni

IJsbreker, Leusden

Haantjesdag

14 juni

centrum Woudenberg

Marathon Amersfoort

15 juni

Eemplein, Amersfoort

Festival het Havikconcert

20 t/m 22 juni

Het Havik, Amersfoort

Jaarmarkt Leusden

21 juni

Hamershof, Leusden

Kindervoorstellingen op zondagochtend

22 juni

Openluchttheater Amersfoort

Struinen in de Tuinen

22 juni

Amersfoort

Smaak van de Streek markt

28 juni

Eemkade Amersfoort

Havendagen

27 t/m 29 juni

Eemhaven, Amersfoort

ClowntjesHof

29 juni

De Hof, Amersfoort

Levende Historie in Burgerweeshuis en Mannenzaal

juli – augustus

Amersfoort

Historie aan de Eem – rollenspelers

juli – augustus

aan de Eem

Filmzomer

juli – augustus

De Lieve Vrouw, Amersfoort

ColorRain Run overdag

5 juli

Eemplein, Amersfoort

ColorRain Glow ’s avonds

5 juli

Eemplein, Amersfoort

Theater Terras

5 en 19 juli

verrassende locaties

Euromarkt en kleedjesmarkt Leusden

12 juli

Hamershof, Leusden

Oud Veluwse markten

17, 24, 31 juli

Barneveld

Spakenburgse Dagen

23 en 30 juli

centrum Spakenburg

Kindervoorstellingen op zondagochtend

27 juli

Openluchttheater Amersfoort

Tour de Junior

28 juli t/m 2 aug

Achterveld

juni

juli

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda

25


Amersfoort Zomertijd

Elke zon koop dag in Am zondag ersfo ort!

Activiteit

Datum

Locatie

Gaypride Amersfoort

31 juli

binnenstad Amersfoort

Theater Terras

2 en 16 augustus

verrassende locaties

Spakenburgse Dagen

6 en 13 augustus

centrum Spakenburg

Oud Veluwse markten

7, 14, 21 augustus

Barneveld

Oogstdag Leusden

9 augustus

Landgoed den Treek, Leusden

Kindervoorstellingen op zondagochtend

24 augustus

Openluchttheater Amersfoort

Gildefeesten

25 aug t/m 1 sept

De Blaak, Soest

Ballonfiësta

27 t/m 30 augustus

Barneveld

Spoffin Street Arts Festival

28 t/m 31 augustus

binnenstad Amersfoort

Visserijdag

6 september

centrum Spakenburg

Shantyfestival

6 september

centrum Woudenberg

Nijkerkse Sleepbootdagen

6 september

haven Nijkerk

Poppen in het Park

6 en 7 september

Park Randenbroek, Amersfoort

Kunstmarkt

13 september

Lieve Vrouwekerkhof, Amersfoort

Open Monumentendagen

13 en 14 september

Amersfoort

Floraliafestival met Bloemencorso

18 t/m 21 september

Barneveld

Dorpsfeest Hoogland

18 t/m 21 september

Park Schothorst

Uut kiek dag

20 september

Evenemententerrein, Nijkerkerveen

Concert Agge Nebbisj

27 september

Paaskerk, Baarn

Smaak van de Streek markt

27 september

Eemkade Amersfoort

Opening Nationaal Militair Museum

in oktober

Vliegbasis Soesterberg

Vreemde Gasten

4 en 5 oktober

binnenstad Amersfoort

Test je survivaltalent in het DinoPark

11 t/m 26 oktober

DierenPark Amersfoort

Verlichting Stralend Middelpunt

26 oktober

Onze Lieve Vrouwetoren

augustus

september

oktober

Exposities

Museum Flehite

Kunsthal KAdE

• t/m 6 april: De collectie verrijkt • 12 april t/m 9 juni: Stralende Schoonheid V • 21 juni t/m 21 september: Rosita Steenbeek vs Robert Webster

• 3 mei t/m 24 augustus: Vensters – samengesteld door Marc Mulders

Cavaleriemuseum • Permanent: Van Paard tot Pantser

26

Mondriaanhuis • t/m 4 mei: Estella den Boer – Tussen tijd en eeuwigheid • 11 mei t/m 21 september: Hendrik Valk – In de stijl van De Stijl

www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda


www.amersfoortzomertijd.nl

27


HEERLIJK GENIETEN MET FAMILIE, VRIENDEN OF COLLEGA’S? Bezoek dan eens de Van der Valk Hotels in Amersfoort en Leusden. Wij hebben weer diverse activiteiten gedurende de zomermaanden.

Van der Valk Hotel Amersfoort A1

Van der Valk Hotel Leusden

HIGH TEA

Iedere dag serveren wij een High Tea tussen 12:00 en 16:00 uur Prijs € 17,50 p.p.

ZONDAGBRUNCH

Aanvang 11:30 uur – 14:00 uur Hotel Leusden € 21,50 per persoon Hotel Amersfoort A1 € 25,50 per persoon

DRIE GANGEN KEUZEMENU

Hotel Leusden € 23,50 per persoon Hotel Amersfoort A1 € 25,50 per persoon

OVERNACHTEN?

Op www.valk.com heeft u altijd de beste prijs garantie en vindt u al onze lastminutes en arrangementen. Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al onze activiteiten en aanbiedingen.

Van der Valk Hotel Amersfoort A1 Ruimtevaart 22, 3824 MX AMERSFOORT T. 033-454 0000 E. amersfoort@valk.com www.hotelamersfoorta1.nl, @hotelamersfoort, www.facebook.com/VanderValkAmersfoort

28

prijzen onder voorbehoud

Van der Valk Hotel Leusden Philipsstraat 18, 3833 LC LEUSDEN T. 033-434 5345, E. leusden@vdvalk.com www.hotelleusden.nl, @hotelleusden, www.facebook.com/HotelLeusden


AMERFORTISSIMO

KAMERMUZIEKFESTIVAL

woensdag 2 t/m zondag 6 april St. Aegtenkapel, Leerhotel Het Klooster, Kamp Amersfoort Met deze vierde editie is Amerfortissimo niet meer weg te denken uit het culturele leven van de stad. De mooiste kamermuziek klinkt voor alle leeftijden op diverse bijzondere locaties in Amersfoort, podia worden gedeeld door amateurs en professionals. Laat je hart veroveren door bariton Henk Neven en de dames van het Ragazze kwartet.

www.amerfortissimo.nl

KUNSTKIJKROUTE binnenstad Amersfoort Dertig ateliers en tien galeries in de historische binnenstad van Amersfoort zetten hun deuren open. In de KunstKijkRoute zijn alle disciplines van de hedendaagse kunst vertegenwoordigd: schilderijen, keramiek, vilt, glas, beelden in steen en hout, etc. Alle adressen staan in een handzaam boekje, gratis te verkrijgen bij de VVV, musea en winkels. Het boekje wordt ook op aanvraag toegezonden. • Wanneer: de 3e zondagmiddag van de maanden maart, april, mei, september, oktober en november • Openingstijden: 13.00 tot 17.00 uur - gratis entree

www.kunstkijkroute.nl

www.tijdvooramersfoort.nl

29


Amersfoort Zomertijd

033FOTOSTAD HÉT FOTOFESTIVAL VAN AMERSFOORT 26 april t/m 9 juni diverse locaties stadshart Amersfoort Op diverse prachtige locaties vindt het tweejaarlijkse fotofestival 033Fotostad plaats. Van Koningsdag tot en met Pinksteren biedt het bruisende stadshart van Amersfoort een podium aan ruim tachtig professionele fotografen. Van aanstormend talent tot winnaars van de Zilveren Camera: het aanbod is divers, de kwaliteit hoog.

Bijzondere locaties

foto: Thomas Thijssen

De foto’s van 033Fotostad zijn te zien op veelal historische locaties die op loopafstand van elkaar liggen. Van portret en documentair werk in de Sint-Joriskerk tot theateren festivalfotografie in de St. Aegtenkapel. Het beroemde Rietveldpaviljoen wordt in Eigen Stijl aangekleed door architectuur-, food-, lifestyle- en fashionfotografen, de foto’s in Hofje Armen de Poth focussen op bruidsfotografie in al haar veelvormigheid en de fotoexpositie Het Raamwerk in de Celzusterenstraat en omgeving zet de bewoners van deze straat letterlijk ‘in the picture’.

30

www.033fotostad.com

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de exposities in de Lieve-Vrouwetoren, de Mannenzaal en Kapel van het Pieters- en Blokland Gasthuis, Galerie1664, in Frame.de.Galerie en op talrijke andere plekken.


foto: Opmeer Reports

Thema: Het oog van de fotograaf Niet voor niets is het thema van 033Fotostad ‘het oog van de fotograaf’. Het toont op welke verschillende manieren fotografen naar de werkelijkheid kijken. Ligt de nadruk op het onderwerp of geeft de fotograaf zijn persoonlijke visie? Dit spanningsveld levert monumentale foto’s op die op iedere locatie een andere betekenis krijgen. Een ding is zeker: het publiek zal telkens aangenaam verrast worden!

De festivalbrochure is tijdens 033Fotostad verkrijgbaar op de deelnemende locaties, VVV Amersfoort en in het festivalkantoor in de St. Aegtenkapel.

www.033fotostad.com

Actuele informatie

foto: Jaco Klamer

Toegang: gratis Kijk op www.033fotostad.com voor het volledige programma, openingstijden en nieuws. Volg het fotofestival ook op: @033fotostad amersfoort fotostad

www.033fotostad.com

31


RO THEATER, ‘LANG EN GELUKKIG’, VR 25 APRIL

Theaterhart Amersfoort U loopt over de rode loper naar de zaal waar de voorstelling gaat beginnen. Cabaret, dans, familievoorstellingen, show, toneel, opera, muziek; u bent van harte welkom. En vergeet de klassieke muziekconcerten niet die de Flint programmeert in de St. Aegtenkapel. Komt u ook? Als u vooraf naar onze inleidingen komt bij toneel- dans- of operavoorstellingen, krijgt u interessante achtergrondinformatie. Daardoor gaat u de voorstelling heel anders bekijken. Kinderen kunnen voorafgaand aan de voorstelling gratis kleuren in onze kleurhoek en bij diverse voorstellingen wordt iets extra’s georganiseerd. Het belooft een bijzondere theaterbeleving te worden!

Kaarten en informatie? Alle informatie over de Flint vindt u op onze website. En kaarten voor voorstellingen in de Flint en concerten in de St. Aegtenkapel kunt u ook gedurende de zomer 24 uur per dag bestellen op: www.deflint.nl

Programma seizoen 2014-2015 Het volledige programma voor seizoen 2014-2015 is vanaf begin mei te zien op www.deflint.nl en de kaartverkoop voor het nieuwe seizoen start op zaterdag 24 mei.

Bestel kaarten voor uw cultuurvitaminen!

www.deflint.nl


RABOBANK AMERSFOORT JAZZ donderdag 15 t/m zondag 18 mei Tijdens de 35e editie van dit evenement treden ruim 250 artiesten op en zijn er meer dan 40 concerten.

Vrijdag De Amersfoortse Big Band On The Move opent het buitenfestival vrijdag op het Lieve Vrouwekerkhof. De band begeleidt o.a. de Amerikaanse zangeres Deborah Brown, de Thaise saxheld Koh Mr. Saxman en de Nederlandse Jazzdiva Denise Jannah. Daarnaast is er deze avond live muziek op de Groenmarkt, in theater De Lieve Vrouw en in meer dan 25 cafĂŠs.

Zaterdag en zondag Zaterdag en zondag wordt op alle pleinen geprogrammeerd. Op de Hof brengt Hans Dulfer een non-stop Jazz & Dance Marathon met diverse gastartiesten op zaterdagavond. Het Lieve Vrouwekerkhof draagt tijdens het festival de naam Global Village Festival Stage met optredens van onder andere Giovanca, Sedaa, Jungle by Night en Re:freshed Orchestra. Op de Groenmarkt treft de bezoeker spannende en veelbelovende jazz, funk en soul. De Appelmarkt staat voornamelijk in het teken van de blues. Op de Varkensmarkt is D.C. Ray & The Soulmen de hoofdact. In het Mondriaanhuis kun je genieten van de tentoonstelling terwijl pianisten jazz ten gehore brengen die Mondriaan in zijn tijd hoorde. De schilder was een groot jazzliefhebber. Op zondag vanaf 12.00 uur kunnen ouders en kinderen terecht bij de Observant voor een speciaal non-stop programma om de jongsten kennis te laten maken met jazz en improvisatie.

www.amersfoortjazz.nl

www.amersfoortjazz.nl

33


Amersfoort Zomertijd

ORFEO – UNDERGROUND foto: Ben van Duin

woensdag 21 mei t/m zaterdag 7 juni om 21.15 uur parkeergarage Eemplein in Amersfoort

8 zangers, 3 koren, dans, strijkorkest en flamencogitaar op een unieke locatie! Bij zonsondergang neemt flamencogitarist Eric Vaarzon Morel je mee naar een onder­ grondse pop-up party voor het huwelijksfeest van Orfeo en Euridice. Het licht in de parkeergarage aan het Eemplein in Amersfoort is feeëriek, het lijkt een sprookjeswereld. Het geluk is echter van korte duur: het bruidspaar wordt door duistere krachten uit elkaar gedreven. We horen een huiveringwekkende kreet, de muziek stopt, het is doodstil. Euridice is verdwenen naar de onderwereld! Ze kan uitsluitend terugkeren naar haar geliefde als Orfeo het vertrouwen heeft dat zij hem volgt en niet omkijkt… Waar: parkeergarage Eemplein in Amersfoort Wanneer: 21 mei t/m 7 juni om 21.15 uur Info & kaarten: hollandopera.nl | 033 2020929 www.hollandopera.nl

34

www.hollandopera.nl


KINDERTHEATER IN DE OPEN LUCHT zondagochtend: 25 mei, 22 juni, 27 juli, 24 augustus Openluchttheater Amersfoort In de zomermaanden genieten jonge kinderen en hun ouders van de bijzondere voorstellingen in het Openluchttheater Amersfoort. Dit seizoen staat elke vierde zondagochtend van de maand een andere grote productie op de planken, zoals Woezel & Pip. Het Openluchttheater maakt deel uit van Out in Action. Op het buitenterrein van ‘Out in Action’ zijn veel meer leuke activiteiten te doen. Zoals klimmen op het spectaculaire hoogteparcours, lasergamen, BMX crossen, zwemmen in het Bosbad en midgetgolfen. De voorstellingen beginnen om 10:30 uur, de entree is € 7,50 per persoon.

www.outinaction.nl

29 MEI T/M 1 JUNI 2014

HOF AMERSFOORT

28 mei exclusieve premièreavond www.proefamersfoort.nl

Hoofdsponsor:

Mediapartner:


FESTIVAL HET HAVIKCONCERT vrijdag 20 t/m zondag 22 juni Havik, Amersfoort Schuif aan op de bankjes en kom ook van 20 tot en met 22 juni genieten van mooie concerten in de heerlijke sfeer van het Havik, de oudste gracht van Amersfoort. We presenteren weer een gevarieerd programma met vele topmusici waaronder de speciale gast Igor Roma! Toegang gratis.

www.havikconcert.nl


Amersfoort Zomertijd

CLOWNTJESHOF zondag 29 juni, van 12.00 tot 17.00 uur De Hof, Amersfoort Een feest voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Twaalf GRATIS attracties variërend van stokkenvang en mini kop-van-jut tot hindernisbaan, sleehelling en rodeostier. Begeleid door ruim vijftig vrijwilligers, verkleed als clown. En natuurlijk een schminkkraam met wel 10 schminksters. Daarnaast karaokeen showoptredens en (niet gratis) poffertjes, suikerspin en ijsjes. Terwijl jij je ’s middags uitleeft op de Hof kunnen je (groot)ouders op de terrassen een kopje koffie of iets anders nuttigen.

www.clowntjeshof.nl

DIERENPARK AMERSFOORT 150 verschillende diersoorten heel dichtbij! Leeuwen, neushoorns, giraffen… In DierenPark Amersfoort kom je ze allemaal tegen. Bekijk witte tijgers, zie olifantjes Kina en Kyan samen stoeien en sta oog in oog met zeventig levensgrote dino’s in het unieke DinoPark!   Aanbieding: Met een Zomerabonnement kun je in de maanden juli en augustus 2014 zo vaak langskomen als je wil voor maar 21,50 euro!

www.dierenparkamersfoort.nl

38

www.amersfoortzomertijd.nl


AMERSFOORTSE HAVENDAGEN vrijdag 27 t/m zondag 29 juni Eemhaven en Eemplein, Amersfoort De Amersfoortse Havendagen, een belevenis! Van zaterdagochtend tot zondagavond staan de Eemhaven en het Eemplein bol van de activiteiten voor jong en oud, hip en bedaard, digitaal en live, lui en sportief‌ het zit allemaal in een boordevol programma. Slenteren, snuffelen, smullen en spetteren, maar ook zingen en zwieren kan volop tijdens de Amersfoortse Havendagen.

Glorie & genieten Schepen van de oude glorie, de Drakenbootrace, Het Havendiner, Tjalktrekken, Flyboarden, de Streekmarkt, spelen op het water: beleef de Eemhaven! Markten en muziek, de zweefmolen, een lot bij het Rad van Fortuin, acties van de ondernemers, genieten van terrasjes: het Eemplein is dit weekend weer een belevingsplein! Dit feest mag je niet missen. Actueel programma: www.tijdvooramersfoort.nl/havendagen Volg ons ook op Facebook en Twitter.

www.tijdvooramersfoort.nl/havendagen

39


Amersfoort Zomertijd

40

www.levendehistorie.nl


THEATER TERRAS Laat je verrassen! Straattheater van hoog niveau op locaties waar je niet 1-2-3 cultuur verwacht. Vier zomerse voorstellingen op zaterdagavond, inclusief gastvrij terras voor én na het optreden. Geniet en betaal na afloop wat je het waard vindt.

Poolse Vis – foto: Jan Boeve

zaterdag 5 en 19 juli, 2 en 16 augustus om 21.00 uur bijzondere voorstellingen op verrassende locaties

Kijk voor het definitieve programma en de locaties op de website, volg ons op Twitter of Facebook.

www.theaterterras.nl

LEVENDE HISTORIE 1 juli t/m 31 augustus Amersfoort Burgerweeshuis Het Burgerweeshuis uit 1600 komt tot leven met de binnenmoeder, haar weeskinderen en het personeel dat af en aan loopt. Openingstijden: di t/m vr 13.00 - 16.30 uur Locatie: Zuidsingel 25 (naast Mariënhof)

Mannenzaal De mannenzaal was in 1907 een verzorgingstehuis. De spraakzame bewoners vertellen meeslepend over het dagelijks leven in die tijd. Openingstijden: di t/m vr 11.00 - 13.00 uur en van 14.00 tot 16.30 uur za + zo 13.00 - 16.30 uur Locatie: Westsingel 47 (t/o Museum Flehite) www.levendehistorie.nl

www.tijdvooramersfoort.nl

41


Amersfoort Zomertijd

42


POPPEN IN HET PARK zaterdag 6 en zondag 7 september Park Randenbroek Het Poppentheaterfestival ‘Poppen in het Park’ vindt alweer voor de 11e keer plaats. Een Poppentheaterfestival voor kinderen van twee tot tien jaar, hun ouders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s en andere belangstellenden. Kom genieten van het prachtige en verrassende poppenspel, de spontane ontmoetingen en de gezellige sfeer. We zien je graag op 6 en 7 september in Park Randenbroek in Amersfoort.

www.poppeninhetpark.nl

OPEN MONUMENTENDAGEN zaterdag 13 en zondag 14 september

In het weekend van 13 en 14 september wappert de Open Monumentendag-vlag weer aan de gevels van vele monumenten in Amersfoort. Bezoek in dit weekend bekende toppers als de Sint-Joriskerk of de Koppelpoort. Maar ook onbekende monumenten zoals de Dieventoren en het Kapelhuis openen speciaal hun deuren. Een over­zicht van alle (meer dan 60!) open­gestelde monumenten en het activiteitenprogramma is vanaf september verkrijgbaar bij o.a. de VVV.

www.openmonumentendag.nl

Binnenzijde Koppelpoort – foto: Dolf Langerhuizen

www.tijdvooramersfoort.nl

43


Amersfoort Zomertijd

BELEEF AMERSFOORT EXTRA VOORDELIG MET DE ZOMERTIJDPAS! De Zomertijdpas geeft je toegang tot de meest bezienswaardige toeristische attracties in de historische en gezellige binnenstad: beklim de 98Â meter hoge Onze Lieve Vrouwetoren, maak een vaartocht door de Middeleeuwse grachten, bezoek het geboortehuis van Mondriaan en geniet van Amersfoort! Bovendien ontvang je met de Zomertijdpas vele voordelen bij allerlei aangesloten winkeliers, hotels en restaurants. Voel je een VIP in Amersfoort en bestel de pas op

www.tijdvooramersfoort.nl/zomertijdpas 44


BEREIKBAARHEID Auto

Fiets

De binnenstad van Amersfoort is goed bereikbaar met de auto en heeft negen parkeergarages in en rond het centrum. Het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) leidt je naar de garages. Woon je in Amersfoort en ontvang je bezoek? Dan kun je de bezoeker met het kenteken aanmelden en betalen per minuut.

De fiets kun je gratis parkeren in fietsenstallingen in de binnenstad. Je vindt ze op www.parkeerservice.nl

www.parkeerservice.nl/amersfoort Openbaar vervoer

Vanaf het Centraal Station brengen bussen je snel naar het centrum en de omliggende wijken. Liever lopen? Sofie wijst de weg. Het is zo’n 10 minuten naar het centrum. www.9292.nl

Boot en camper Eemhaven Amersfoort biedt plaats aan zowel kleinere boten als jachten tot 20 meter lengte. Er zijn ook camperplaatsen. Boten en campers kunnen gebruik maken van voorzieningen zoals elektriciteit, water en sanitair. In en rond de haven is van alles te doen.

www.amersfoort.nl/eemhaven

Sofie leidt je naar het centrum

www.tijdvooramersfoort.nl

45


Amersfoort Zomertijd

VVV AMERSFOORT Inspirerend VVV Amersfoort is dé plek om inspiratie op te doen voor een leuk dagje uit. Wil je wandelen, fietsen, varen, steppen of op een andere manier de veelzijdige regio ontdekken? VVV Amersfoort biedt je volop tips, informatie en routes om je een onvergetelijke tijd te bezorgen.

Souvenirs

Ook voor een leuke herinnering kun je hier terecht. Verrassende Amersfoortse cadeautjes liggen op je te wachten, zoals fraaie torenkaarsen, een miniatuur Amersfoortse kei en de grappige Arie Foort, de mascotte van de stad. Liever iets om van te smullen? Kies dan voor een van de bijzondere streekproducten als bonbons, snoepkeitjes, Koppelpoortkoekjes of Lieve Vrouwekoekjes.

Openingstijden maandag: 11.00-17.30 uur dinsdag t/m vrijdag: 10.00-17.30 uur zaterdag: 10.00-16.00 uur zondag: 11.00-16.00 uur

Contact

Breestraat 1 3811 BH Amersfoort 0900-11 22 364 info@vvvamersfoort.nl

www.vvvamersfoort.nl

46

www.vvvamersfoort.nl


WAT IS ER IN AMERSFOORT TE DOEN?

DE UITAGENDA OP ZAK: M.TIJDVOORAMERSFOORT.NL

Colofon Amersfoort Zomertijd/Tijd voor Amersfoort is een initiatief van Stichting Citymarketing Regio Amersfoort. tijdvoor@amersfoort.nl, telefoon 14033

Andere campagnes van Stichting Citymarketing Regio Amersfoort: www.locatieamersfoort.nl

maart 2014 Productiebegeleiding en advertentieverkoop: Laura Hoekstra Teksten: Paula Vos Communicatie Vormgeving: Brayn Design Foto cover: Saskia Berdenis van Berlekom

www.woneninamersfoort.nl www.amersfoortbusiness.com

De inhoud van deze publicatie is met de grootst mogelijke zorg voorbereid en samengesteld, in nauwe samenwerking met organisatoren van de activiteiten en de gemeente Amersfoort. Er kunnen zich programmawijzigingen voordoen. De betrokken partijen zijn niet verantwoordelijk voor afwijkingen of tekortkomingen in de gegevens en aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor nadelige gevolgen door onjuistheden, wijzigingen of onvolkomenheden in de hier gepubliceerde gegevens.

www.tijdvooramersfoort.nl

47


Amersfoort Zomertijd

Exposities

Cultuur

Uitgaan Shoppen Musea

Uit eten Theater Parken Film Nachttrein Evenementen DierenPark Koopzondag Rondleidingen

Erfgoed

Concerten

Overnachting

Festivals

Altijd op de hoogte van evenementen in Amersfoort en omstreken? www.tijdvooramersfoort.nl/uitagenda Schrijf je in voor de nieuwsbrief op www.tijdvooramersfoort.nl en mis niets!

www.amersfoortzomertijd.nl

Amersfoort Zomertijd 2014  
Amersfoort Zomertijd 2014  
Advertisement