a product message image
{' '} {' '}
Limited time offer
SAVE % on your upgrade

Page 1

wonen werken genieten

NE GRAEM MEETIS !

3

Florentyna Petit HWJ NOTARISSEN

Corona Crisis BIJLAGE RTV MAASTRICHT

IN BED MET

Bastiaan Klomp

2020 5e JAARGANG

CITY

Maastricht Region

Samen Sterk IN MAASTRICHT

En verder o.a.: Boekhandel Dominicanen, Column Vivianne Rijnders, HWJ Notarissen, Out Of The Box, Starter van de maand en nog veel meer…. Citymagazine Maastricht | 1

HET ENIGE GRATIS REGIONALE CITY MAGAZINE


Maxima(le) kwaliteit PARKET VAN DE BOVENSTE PLANK!

WWW.TOPSHELFPARKET.NL Weerterveld 13, 6231 NC Meerssen Tel: 043 - 364 34 12

Koninklijke klasse in uw eigen huis...?


DEZE MAAND

4 Stille School

5 In Bed Met …

9 Column Vivianne Rijnders

10 Asa Groep 11 Dominicanen Muziek 13 Bijlage RTV Maastricht 17 Dominicanen Boeken 18 HWJ Notarissen 20 Out of the Box 22 Samen Sterk 23 Be positive and kind 25 Starter van de maand

13 5

COLOFON

25 20

UITGEVER VANHOORENMEDIA VOF www.vanhoorenmedia.nl peter@vanhoorenmedia.nl M. 06 25 35 05 96

ALGEMENE ZAKEN Magda van Hooren

CITY MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl

INTERNET & SOCIAL MEDIA Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl

5e jaargang, 2020 nr. 3

VORMGEVING & DRUK

Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied

www.andi-printsolutions.com

REDACTIE Aan deze uitgave werkten mee: Stephan van Appeven Meyke Houben Vivianne Rijnders Sarah Leonora FOTOGRAFIE Peter van Hooren Ronald van den Hoven eighty8things Daan Leliveld

COVERFOTO Peter van Hooren

AUTEURSRECHTEN Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/ of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. De volgende uitgave verschijnt woensdag 29 april 2020

Citymagazine Maastricht | 3


Tekst en fotografie: Vivianne Rijnders

Stille

SCHOOL Het is kwart over acht ’s ochtends, de eerste dag van de sluiting van de scholen. We zitten in de koffiekamer. Zouden er kinderen komen? Het voelt vreemd, onwennig. Niemand van ons heeft ooit meegemaakt dat de scholen dicht zijn in verband met een driftig om zich heen slaand virus dat de hele wereld in zijn greep houdt. Nog maar een kop koffie, nog eens naar de deur lopen. Niemand. Om negen uur is het duidelijk; we zijn een kinderloze school vandaag. Tijd voor beraad. Om de inmiddels gouden regel, afstand houden van minimaal anderhalve meter, te handhaven, verhuizen we naar een groot klaslokaal. In ons koffiekamertje zitten we toch te dicht bij elkaar.

4 | Citymagazine Maastricht

We inventariseren wat er aan digitaal onderwijs is dat de kinderen thuis kunnen volgen. Een bijzonder groot aanbod. Uitgeverijen van (digitale) leermiddelen springen acuut in op deze situatie en onze mailbox stroomt vol met tips. Maar we willen onze kinderen ook niet de hele dag voor een schermpje hebben dus gebruiken we de middag om voor elke leerling een map te maken met werkbladen en andere materialen.

De ouders kunnen wel wat ondersteuning gebruiken dus ik stuur ze een mail met een voorbeeld van een dagplanning die ze kunnen hanteren om enigszins in het schoolritme te blijven. Voor elk kind zoek ik een geschikt boek uit onze schoolbieb en ik schrijf ze allemaal een kaartje. “Veel plezier met dit pakketje. We missen je en denken aan je, hopelijk tot snel. Liefs, je juffen.” Na het schrijven hiervan hoor ik de stilte in de school des te harder. Heftig, je zou van minder emotioneel worden. Morgen komen de kinderen hun lespakketten ophalen. Om contact te vermijden leggen we alles in plastic zakken met de namen er op buiten op het schoolplein. Ouders hebben tijdstippen gekregen wanneer ze kunnen komen, niet meer dan drie tegelijk. Zo strikt moet het.

Ik kopieer voor mijn kleuters van alles over het dinosaurus-thema waar ze zo enthousiast mee bezig waren. En speel-leerbladen waarmee ze kunnen tellen, knippen en plakken, bezig kunnen zijn over vormen en kleuren en nog veel meer.

Ik hoef geen vloer te vegen, geen tafels te poetsen. Geen vergeten mutsen op de vensterbank te leggen. Mijn fiets staat eenzaam in de stalling. Wat een stilte. Oorverdovend. Was het maar weer gewoon. Dan beseffen we pas weer hoe bijzonder ‘gewoon’ is.


Tekst: Vivianne Rijnders | Fotografie: Jean Pierre Geusens

in Bed met …

Dit is het eerste deel van onze nieuwe serie ‘In bed met … ’

Eens per kwartaal deel ik het bed met een bekende inwoner van Maastricht die een interessant verhaal te vertellen heeft. Iemand interviewen onder een zachte donsdeken voelt heel anders dan aan tafel. Een beetje onwennig maar niet verkeerd. En zo komt het dat ik op een regenachtige ochtend prinsesheerlijk wegzak in een Hästensbed, pontificaal in de etalage van Beddenspecialist Gasse Slaapcomfort aan de Akersteenweg 60 te Maastricht, samen met …

BASTIAAN

KLOMP

Citymagazine Maastricht | 5


Wie is deze man naast mij onder de zalige zachtroze dekens? We kennen hem als oud-stadsprins van ‘Groet-Mestreech’ (2016), voormalig directeur/gastheer van het Kruisheren Hotel, huidige directeur van Thermae 2000 en als President vaan de Mestreechter Vastelaovend. Bastiaan Klomp is opgegroeid in een, zoals hij zelf zegt, lief gezin. Hij kreeg alle vertrouwen van zijn ouders om zich te ontwikkelen op zijn eigen manier. Ook zag hij van kleins af aan hoe vader en moeder Klomp veel aan cultuur en ‘sjariteit’ (liefdadigheid) deden. Bastiaans echtgenote Stephanie komt uit een zelfde nest en dan is het vanzelfsprekend dat je je eigen leven soortgelijk gaat inkleuren. Inmiddels is hij eenenveertig jaar en trotse papa van twee dochters.

Van betekenis zijn Organiseren, van dienst zijn, gastvrijheid, het zat altijd al in Bastiaan. Was er een feest op de middelbare school; Bastiaan sprong achter het buffet. Het plan om de Hogere Hotelschool te gaan volgen paste dan ook helemaal bij zijn talenten en de manier waarop hij zijn leven wilde invullen. In een te groot kostuum kwam hij door de toelatingsprocedure en heeft vervolgens de opleiding met veel plezier doorlopen. De stage in Zuid Afrika was de bekroning op zijn studietijd. “Ik had nooit een specifiek beroep voor ogen,” vertelt Bastiaan. “Maar de hotelschool ging over gastvrijheid, was een heel brede opleiding en paste bij me. Ik houd ervan om iets voor en met mensen te doen, iets te betekenen.”

6 | Citymagazine Maastricht

Lef en laf Naast zijn baan als directeur van Thermae 2000 is Bastiaan President vaan de Mestreechter Vastelaovend bij stadscarnavalsvereniging De Tempeleers. Maar hij is onder andere ook lid van het Reuzengilde van Stadsreus Gigantius en ‘lojjer’ bij het klokkenluidersgilde van ‘Grameer’. Hoe doe je dat allemaal, naast je gezin? “Het voelt helemaal niet als een opgave maar als een fijne invulling van mijn leven,” legt Bastiaan uit. “Ik heb geen negen-tot-vijf-baan maar flexibiliteit in mijn werktijden, waardoor ik alles op elkaar kan afstemmen. Ik beschouw het als een voorrecht dat ik aan zoveel mag meedenken en -doen. Daarbij staat het thuisfront achter me, anders was het toch wel een ander verhaal.”

Na zijn afstuderen heeft Bastiaan een marketingbaan bij Hanos gehad. Daarna betrad hij het hotelwezen, aanvankelijk in een salesfunctie bij Hotel Maastricht (tegenwoordig Crowne Plaza) en later bij Hotel Beaumont als F&B-manager. Dit verruilde Bastiaan voor Holland Casino maar na een interessante ontmoeting met Camille Oostwegel kwam hij terecht in Hotel Winselerhof. Vervolgens werd hij directeur/gastheer bij het Kruisherenhotel en sinds 2018 vervult hij de directeursfunctie bij Thermae 2000. Nauwelijks de veertig gepasseerd en dan zo’n indrukwekkend CV, dat is niet voor iedereen weggelegd. Hoe heeft Bastiaan dat bereikt? “Ik stippel niet alles uit, daar ben ik helemaal niet mee bezig.


Er komt iets op je pad en daar zeg je dan ja tegen. In mijn leven zijn een paar dingen erg belangrijk: behandel mensen zoals je zelf ook behandeld wil worden. C’est le ton qui fait la musique, zeg ik altijd. Daarnaast geloof ik in ‘lef en laf’. Maak je keuze vanuit lef, doe het gewoon. Niet kiezen is geen optie en er is geen man overboord als er eens iets mis gaat. Maar ik kan het niet alleen, heb wel mijn team nodig. Ik probeer een cultuur te creëren waarin je samen kunt zorgen dat het beter wordt. Je moet niet gaan voor eigen glorie. Samen kun je het meeste bereiken. Door ons te onderscheiden als bedrijf hebben we met het Kruisherenhotel die vijfde ster gekregen en de Dutch Hotel Award. Dat is voor je team een enorme opsteker, dat werkt zo motiverend. Je houdt mensen binnenboord en je kunt nieuwe mensen aantrekken. Daar doe je het voor.”

Verbinden Als ik vraag wat zijn grootste kracht is, zie ik de hem sierende bescheidenheid. Een beetje aarzelend zegt Bastiaan dat hij dit wel moeilijk vindt om te beantwoorden. “Meh allèh. Ik kan goed verbinden, mensen bij elkaar krijgen die bij elkaar passen, elkaar versterken. Ik geloof niet in bijscholen maar wel in door-ontwikkelen, gebruik maken van ieders talenten. Om te zorgen voor verbinding probeer ik drempelverlagend te zijn. Ik wil niet als directeur boven de mensen staan. Elitair opstellen zit niet in mijn aard. Dialect spreken kan hier ook aan helpen, taal is belangrijk.” Dat is gelijk een zijstraat naar de Tempeleers. “Höbste dat geleze, euver de Tempeleerstaol? Het spel van de Vastelaovend wordt benadrukt door haar eigen taal, die cultuur schept verbinding. Het werd in de media weerlegt als ‘teveel’ maar het is juist een onderdeel van de Vastelaovend. Het is van toegevoegde waarde omdat het door iedereen herkent wordt. Ik vind het belangrijk om dat stukje cultuur door te geven, maar ook om iets te betekenen voor mensen. Zowel in mijn werk als in de ‘sjariteit’. Dat is verbinden.”

Wensen Bastiaan heeft eigenlijk geen wensen meer. “Daar ben ik helemaal niet mee bezig. Een goede les die ik heb geleerd bij Beaumont: als je iets nieuws ontwikkelt moet je veertig jaar terug en twintig vooruit. Daar bedoel ik mee dat je moet weten waar iets vandaan komt om het in een nieuwe dimensie te brengen, om het verder te kunnen ontwikkelen. In de gastronomie betekent dat om het mores van toen te gebruiken in een nieuwe setting. Het is van belang om te weten wat je kracht is. Wie ben ik, waar sta ik voor en wat sluit daarbij aan? Men zegt vaak: het roer moet om. Daar ben ik het niet mee eens. Je moet mensen niet hun houvast afpakken. Handhaaf wat goed gaat, liever verbeteren dan rigoureus vernieuwen.” De tempeleer in Bastiaan vult aan: “Ook met Vastelaovend. Er zijn vernieuwingen doorgevoerd maar allemaal om de mores, het spel, de historie in een nieuwe dimensie te brengen. Alles wat leuk is en goed gaat moet je vooral blijven doen.”

Gezondheid en plezier “We liggen hier nu in een lekker bed,” concludeert Bastiaan, “maar één van de grootste maatschappelijke problemen is de nachtrust. Mensen zijn zoveel bezig met hun telefoontjes; nieuws checken, sociale media. Dat leidt enorm af van echte ontspanning. Thermae 2000 is dertig jaar geleden opgezet door twee fysiotherapeuten vanuit de visie: een gezonde geest kan alleen maar in een gezond lichaam wonen. Zorg voor jezelf, zorg voor ontspanning, zowel mentaal als fysiek. Dit credo wil ik hooghouden omdat ik denk dat daar de kracht in zit. Dat is wat ik wil bereiken. Ook voor mijn gezin, familie en vrienden. En dat we net zoveel plezier mogen blijven beleven als we nu doen.” Het was een voorrecht om even het bed te mogen delen met deze aajd-prins, Tempeleer, directeur maar vooral de bijzonder sympathieke, bescheiden mens achter al deze functies, Bastiaan Klomp.

Met dank aan Gasse Slaapcomfort - www.gasse.eu/nl/

Citymagazine Maastricht | 7


Beks Interieur is al meer dan 20 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, buitenzonwering en vloeren. Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

Passend interieuradvies op maat

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

www.beksinterieur.nl Akersteenweg 49 6226 HR Maastricht T 043 35 60 909 info@beksinterieur.nl

Vloerbedekking - Laminaat - Taptijt - Marmoleum - Pvc - Insectwering - Raamdecoratie - Buitenzonwering - Gordijnen

SUPENURTIJDPELIJRK BIIJJAS UTO JACOB S-CROSS

VITARA

ACTIEMODEL VANAF

€23.999,-

ACTIEMODEL VANAF

€ 24.799,-

Een compleet uitgeruste Suzuki SUV of Crossover koopt u tijdelijk voor een super prijs. De voorraad is beperkt, dus kom vandaag nog langs. Op is op.

KOM SNEL LANGS BIJ AUTO JACOB B.V.

Sortieweg 75 · 6219 NT Maastricht · Tel 043-3214951 · www.autojacob.nl Gemiddeld brandstofverbruik volgens de Euro-6-norm, EC 2017/1347AG: 5,3 - 6,3 l/100 km; 18,9 - 15,9 km/l; CO2-uitstoot: 120 - 143 g/km. Deze actie is geldig tot en met 31 maart 2020 en alleen geldig op de voorraadmodellen. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Voor alle actievoorwaarden zie suzuki.nl.


CO LU M N

Vivianne

RIJNDERS

H

et was zo’n weekend dat me op zondagavond een heerlijk tevreden gevoel gaf. Wat hebben we veel ondernomen, wat hebben we veel mooie dingen gezien. De TEFAF, een prachtige wandeling in een waterig zonnetje langs de Maas en het theaterconcert van de Zeeuwse groep Bløf. Maar ook simpel een kop koffie drinken tegen de beschutting van het tuinmuurtje. Weer eens al mijn kinderen samen rond de tafel. Zo’n weekend waarvan je de herinneringen zou willen omsmelten tot een klompje goud en dan voor altijd wegstoppen achter het ‘mooiste-herinneringen-deurtje’ van je hart. Al helemaal toen in de loop van de daarop volgende week de corona-hectiek meer en meer toesloeg. De TEFAF sloot haar deuren, concerten werden afgelast. Bibliotheken, musea en noem maar op: dicht. Jongste dochter werkt bij een grote supermarkt en kreeg direct te maken met de hamster-paniek. Als er schappen leeg waren, kuurden veel klanten zich uit op het winkelpersoneel. Gelukkig waren er ook mensen die juist hun waardering uitspraken tegen de hardwerkende jongeren die maar bleven sjouwen met alles wat nog in het magazijn stond. Wat leven we ineens in een andere wereld! Het is een rare, onwerkelijke situatie. Mijn vijfenzeventigjarige moeder ‘jatst’ altijd wat ze maar ‘jatsen’ kan. Maar nu is thuisblijven een beter plan. En oei wat druist dat tegen haar aard in! Schoonvader zingt al zestig jaar bij de Mastreechter Staar, nu heeft het koor de repetities voorlopig stil gelegd. Zijn grootste bron

sociale contacten valt weg. Dat is erg zuur als je vierentachtig bent. Op school hebben we kleine klasjes. Zo aan het begin van het voorjaar zijn er sowieso veel kinderen ziek, de laatste restjes weerstand zijn gesmolten en er is zon nodig om iedereen weer in een gezond vel te krijgen. Maar nu worden er ook kinderen thuis gehouden uit voorzorg, uit angst. De juffen en meesters zijn er wel ge-

EN NU? woon. Niet met mondkapjes op, niet met rubberen handschoenen. Een meisje valt en heeft een kapotte knie. Ik neem haar op schoot, troost haar, maak het wondje schoon en na nog een knuffel kan ze er weer tegen. Ik hurk om veters te strikken en het jongetje dat in die schoentjes staat hoest recht in mijn gezicht. Kan ik niet beter thuisblijven? En dan? Waar moeten die kinderen heen als de ouders moeten werken en er is geen oppas? Vervangers waren er al niet te krijgen en nu is dat helemaal onbegonnen werk. Dus de leerkrachten die nog op de been zijn gaan naar school. Want voor een leerkracht voelt thuisblijven als falen. Je laat immers jouw leerlingen in de steek. Hup, voor die klas. Met een zwaar gemoed. Want wat zijn de gevolgen? Ja, wat zijn de gevolgen? Voor alles en iedereen. Wat is verstandig? Wat niet? Zo raar dat een virus, een microscopisch

klein beestje zoveel levens kan ontwrichten. Verdriet en boosheid veroorzaakt. Eenzaamheid met zich mee brengt. Het hippe griepje, zoals Youp van ’t Hek zegt, heeft nog al wat roet in menig eten gegooid. Het is 14 maart als ik dit stukje schrijf. En op 27 maart komt het magazine uit. Hoe is het nu, als u deze column leest? Hebben we dan het ergste gehad? Of zit iedereen thuis en zingen we, net zoals in Italië, samen vanaf ons balkon of vanuit de tuin het volkslied? Of ook leuk, ‘Mestreech is neet breid meh laank’? Misschien kan André Rieu de hele stad dan dirigeren. Bij ’t Zate Hermeniekes Konkoer was hij ook bijna niet te zien en dat klonk toch goed. Dus als hij nu op het hoogste torentje van zijn Sint Pieterse kasteeltje gaat staan, moet het lukken. Maar zonder flauwekul, ik hoop van ganser harte dat we corona-vrij de maand april in gaan, dat het aantal slachtoffers beperkt is gebleven en dat we ons sociale leven weer opgepakt hebben. Dat we weer kunnen jatsen en zingen. Zorgeloos werken en naar school gaan. Bij ouders en grootouders op bezoek en ze een dikke knuffel geven. Het openbaar vervoer kunnen nemen zonder angst. En dat iedereen uit de medische wereld en de zorg, die zich een slag in de rondte heeft moeten werken, nu eindelijk de tijd krijgt om uit te rusten en te ontspannen! En is dit alleen een droomscenario, laten we elkaar dan blijven helpen en steunen. Sterkte allemaal! Vivianne Rijnders©

Citymagazine Maastricht | 9


LevenWonen

Leven & Wonen is een initiatief van

Slim lenen, hoe doe je dat? Soms wil je iets kopen, maar heb je niet voldoende geld. Of je wilt niet al je reserves gebruiken. Je hebt dan twee mogelijkheden: of je ziet af van de koop, of je leent het geld.

Nadelen lenen

Er zitten ook nadelen aan lenen. Hoe je ook leent, je zult de lening altijd moeten terugbetalen. Met rente. Als je spaargeld gebruikt, betaal je dus minder voor je aankoop. En omdat spaargeld eigenlijk geen rendement heeft, ben je echt goedkoper uit. Verder spelen leningen een belangrijke rol als je een hypotheek wilt afsluiten. Hoe meer je hebt geleend, hoe lager jouw maximale hypotheek.

Welke lening is het beste?

Wil je toch lenen en ben je benieuwd welke oplossing het meest geschikt is voor jou? Maak dan gerust een afspraak met me. Als Erkend Financieel Adviseur heb ik me gespecialiseerd in financiële zaken. Daardoor kan ik alles helder en overzichtelijk voor je op een rij zetten. Lenen kan op heel wat verschillende manieren. Vaak realiseren mensen zich niet eens dat het om een lening gaat. Bijvoorbeeld als ze iets kopen op afbetaling of hun creditcard gebruiken. Of wat dacht je van rood staan? Ook dat is een vorm van lenen!

Rood staan

Er zijn grote verschillen in de kosten van lenen. Zo betaal je voor rood staan meestal tussen de 10% en 14% rente aan de bank! Bizar hoog, zeker als je nagaat dat je zelf (bijna) geen rente meer krijgt over je spaargeld….

Op de pof

Een lening in de vorm van krediet bij een (web)winkel is vaak erg onvoordelig. Ook als je ‘op de pof’ koopt, loop je het risico dat je een hoge rente moet betalen. De maximale rente voor dit soort kredieten is door de overheid vastgesteld op 14%

Creditcard

Bij creditcards is het vaak beter geregeld. Aan het einde van de maand wordt alles wat je met je creditcard hebt gekocht in één keer van jouw bankrekening afgeschreven. De creditcardmaatschappij schiet het geld voor en rekent geen rente. Maar als het saldo van je rekening niet voldoet, sta je rood en betaal je alsnog veel rente. Datzelfde geldt als je niet rood mag

10 | Citymagazine Maastricht

staan op jouw rekening of de limiet al hebt bereikt. In dat geval heb je een schuld aan de creditcardmaatschappij. En je raadt het al: ook dan betaal je een hoge rente

Persoonlijke lening

Als je geld nodig hebt, is het daarom vaak interessanter om te onderzoeken of je een persoonlijke lening (PL) kunt afsluiten. Zo’n lening heeft een vaste looptijd van bijvoorbeeld twee, vijf of tien jaar. Een PL sluit je af tegen een vaste rente. Zo weet je meteen hoeveel je moet terugbetalen. Dat doe je trouwens meestal door maandelijks een vast bedrag over te maken aan de geldverstrekker.

Doorlopend krediet

Dit was vroeger een erg populaire vorm van lenen, maar vindt tegenwoordig minder aftrek. Dat komt vooral omdat je tegenwoordig over een persoonlijke lening in de meeste gevallen minder rente betaalt.

Hypotheek

Wil jij lenen om jouw huis te verbeteren of te verduurzamen? Dan kun je in sommige gevallen een (extra) hypotheeklening afsluiten. Voordeel is dat de hypotheekrente vaak lager is dan de leenrente. En in het gunstigste geval mag je de rente aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting, waardoor je nog meer voordeel hebt.

Meer weten? Meer weten? Heb je een vraag over dit bericht of wil je

Heb je een vraag over dit bericht of wil je meer weten over financieel advies? Neem meer weten over financieel advies? Neem dan gerust contact met me op. dan gerust contact met me op.

Henri Borgignons Henri Borgignons ASA-groep ASA-groep Berceusestraat 46 Berceusestraat 46 6217 EK Maastricht 6217 EK Maastricht 043-3639575 043-3639575 info@asagroep.nl info@asagroep.nl www.asagroep.nl www.asagroep.nl

Erkend Financieel Adviseur Erkend Financieel Adviseur Henri Borgignons is een Erkend Financieel Henri Borgignons is een Erkend Financieel Adviseur. Dit biedt extra zekerheid. Adviseur. Dit biedt extra zekerheid.

X X X X X X X X X X X X X X

Specialist in de woningfinanciering Specialist in de woningfinanciering Kijkt verder dan jouw hypotheek Kijkt verder dan jouw hypotheek Bewezen deskundig Bewezen deskundig Altijd up-to-date Altijd up-to-date Integer en persoonlijk Integer en persoonlijk Creëert overzicht en inzicht Creëert overzicht en inzicht Houdt zich aan de beroepscode Houdt zich aan de beroepscode


boekhandel dominicanen

TIPS

Maart is geen gemakkelijke maand gebleken door de versprei-

De kerstdagen weer achter de hetmoment nieuwe jaar wacht op ons. ding van hetzijn Coronavirus. Oprug, het dat ik dit stukje Wij zullen u in 2020 verwelkomen. Ongetwijfeld wordt van schrijf hebben weweer net graag afmeldingen ontvangen van Annejet het eenGeert jaar met veel mooie nieuwe boeken enbezoeken muziek. En en kunt derweer Zijl en Mak die Maastricht zouden stelu weer ons terecht schrijversbezoeken, lezingen, len weregelmatig meerderebijlezingen en bij evenementen tot nader order uit. muziekoptredens exposities. eerste grotere evenementterug op Wat is een beterenmoment omMet je als even uit de werkelijkheid 31 Poëzie Maas: Lichte Poëzie in donkere dagen. Maar te januari trekken met aan eende heerlijk boek…? natuurlijk wensen wij u eerst een fijne jaarwisseling en een gezond en gelukkig En komt2020! u in deze tijd liever niet naar de winkel? Als u het

via www.boekhandeldominicanen bestelt wordt het boek bij u

Samensteller Hanne Hagenaars nodigde lokale kunstenaars en ANN NAPOLITANO schrijvers uit om een reeks zeldzame sensuele ervaringen in Een vliegtuig stort neer. Alle paskaart te brengen. Zoekt u geurende lindebloesems, een vette sagiers overlijden behalve één, markthap, een wachtkamer vol een twaalfjarige jongen genaamd kunst, zwangere devotie bij Sterre Edward. Edward wordt opgevangen der Zee, weids uitzicht bij de ENCIdoor zijn oom en tante, en probeert groeve, huilende mensen bij het zijn nieuwe levenoftede begrijpen. Hij bij Mooswief volle borden is een beroemdheid: alsGio’s? hij naar gaat, staan Wiltschool u weten waar de Maasmensen langs de kant en maken ze foto’s. Hij is het boodtrichtenaar zijn ‘lekkere’ wonderkind dat overleefde. De enige aan Welk wie Edward schappen doet? zeldzaam echt steun heeft is zijn buurmeisje kruid hier Shay. groeit Samen of hoedoen je een zij een onverwachte ontdekking die hen naarvan antwoormuziekstuk maakt de stad? A GUIDE den op FOR de diepste vraagDeze leidt:gids wiebiedt ben het je als je alles allemaal. THE SENSES kwijt bent geraakt? Maastricht IS de stad der zintuigen!

MAASTRICHT – A GUIDE FOR THE SENSES

Boeken

Stadsgids voor die zintuigen Maastricht, nu in het Engels: Lieve A guide Edward fort he senses

MAASTRICHT

HANNE HAGENAARS

MARRES

Boek

Deze maand tippen wij de volgende boeken uit onze regio: thuisbezorgd.

Deze maand tippen wij de volgende boeken:

Henk van der Linden, Eugène Rosier: Limburg en de Eerste 1 Wereldoorlog

In augustus 1914 trok het oorlogsgeweld net over de grens aan de ogen van de Limburgers voorbij en in 1919 ontsnapten Nulpunt zij maar net aan annexatie door onze zuiderburen, de Belgen. JØRN LIER HORST Zeker, ook in Limburg gebeurde alles wat de rest van het THOMAS ENGER overkwam: mobilineutrale Nederland satie, inkwartiering, opvang van vluchOslo, 2018. De bekende atlete Sontelingen, schaarste en distributie van ja Nordstrøm komt niet opdagen bij de voedsel en allerlei andere levensbeboekpresentatie van haar speelde omstreden hoeften. Maar daarnaast er auin tobiografie. Als celebrityblogger Emma Limburg nog veelRamm meer.later die dag naar Nordstrøms huis gaat, Voor ziet ze de isdeur openstaat en treft ze hetdat eerst dankzij de medewerking binnen tekenen van eenvan worsteling aan. Op heemkundige de televisie zit verenieen pavele Limburgse piertje geplakt met daarop het cijfer 1. Rechercheur Alexander Blix gingen het enerverende leven in Limburg krijgt de leiding over detijdens zaak-Nordstrøm. zijn verschillende aande Eerste Er Wereldoorlog bijeengewijzingen, maar de timing waarmee die verschijnen lijkt zorgvuldig bracht. Boek gepland. Is het allemaal onderdeel van een groter geheel dat ze nog niet kunnen overzien?

3 Wido Smeets: Dancing queen Een giraf met een

Opgewekt als altijd maakt Maria Eggels zich begin 2018 op voor probleem haar 93e zomer. Het loopt anders. Na een JORY JOHN onschuldig lijkende infectie komt ze in de greep van Alzheimer en verliest ze waar Edward de giraf is ab-so-luut niet blij met ze het meest van alles aan is gehecht, zijn nek. Hij is veel te lang. Te dun. Te suf. haar zelfstandigheid. In Dancing Queen Het enige wat je ziet, is die nek. Christo de schildpad zou juist en 26 andere verhalen over mijn moeder dólgraag zo’n giraffennek willen hebben, want zijn eigen nek stelt beschrijft Wido Smeets haar laatste niets voor. Misschien kan Edward dit probleem voor hem oplossen, maanden. ‘We registreerden de pauzes met die machtige nek van hem? Door de hilarische verteltoon zulin haar ademhaling, in stilte telden we len kinderen én ouders het uitschateren. De bijzondere illustraties de seconden. Dertig, soms veertig. Dan in aardetinten brengenkwam de Afrikaanse dieren de tot ademhaling, leven. Schrijver ze weer terug, en ek Bo Edward van de Vendel vertaalde boek op prachtige wijze! daarmee het mijn moeder. Voor even dan.

4 De wereld thuis MASCHA LAMMES &

Sphinx Inside out “Sphinx (inside-out)”, Het kunstproject rondom het Sphinxkwartier is een initiatief van de stichting The Artist and the Others samen met cmunz artists. Doe en denkaan de geschieHet is een eerbetoon denis en de mensen als een kat die verbonden zijn met het gebied. Voor het projekt is een STÉPHANE GARNIER reeks van 180 portretten gemaakt van mensen het gebouwvan in kat het Ziggy verleden De 101die levenslessen zijn hebben gebruikt en van mensen nu opnieuw jouw sleutel tot geluk indie dit er tweegebruik van maken. De portretten zijn nu de boek van Stéphane Garnier! Ga zitten, gebundeld in een boek. ontspan je en laat je meenemen op de

2

tweede ek reis in het dagelijks leven van deze kat. Of het nu gaat om Bo liefde, gezondheid of werk, de levenswijze van een kat is een bron van eindeloze inspiratie om het leven zo goed mogelijk te beleven. Overwin je angsten, geef nooit op, geloof in jezelf en vind je leven opnieuw uit door inspiratie te halen uit de kat en zijn keuzes.

Rosalie Sprooten: De prijs RONALD GIPHART

In deze roman worden een aantal grote thema’s in een meesleEten verhaal, speelt in dat hetzich leven van Mascha en wereld van “het zuidepend afspeelt in de kleine Ronald een allesbepalende In DeZ”,welijkerol. stadje met elkaar verbonden. reld thuis geven ze een Over kijkje inachterklap hun eigen en roddelpers. Over keuken en laten ze zien trouw hoe gerechten en Over ouder worden. en ontrouw. ingrediënten van over de helevriendschap wereld hen hebben geïnspireerd en Over en eenzaamheid. Veel beïnvloed in wat ze dagelijks thuis opblijkt tafel zetten. Bijzondere ontvan waarde weerloos. En alles moetingen en ervaringen, zowel hun eigen stad als verder weg, heeft zijninprijs. leidden tot eigenzinnige gerechten. De wereld thuis is een boek vol heerlijke verhalen van Ronald en met de lekkerste recepten van Mascha. Want wanneer je eenmaal bij hen bent aangeschoven wil je ek natuurlijk ook in je eigen keuken aan de slag! Bo

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl www.boekhandeldominicanen.nl


Kevin

UIT KERKRADE

Mw. Wijnen

UIT ELSLOO

Pierre

Carolien

UIT BERG EN TERBLIJT

UIT MAASTRICHT

Pim

Kevin

UIT MAASTRICHT

Jean

UIT LANDGRAAF

UIT SITTARD

Mona

Rene

8,9

UIT BERG EN TERBLIJT

Rob

UIT HEERLEN

UIT MAASTRICHT

Jean

Marvin

Joffrey en Anna

UIT LANDGRAAF

Roland UIT BUNDE

UIT KERKRADE

UIT MAASTRICHT

Fam. Paes

Dagmar UIT LANAKEN

UIT ELSLOO

286 beoordelingen 100% beveelt ons aan

Leon

UIT VALKENBURG

Elke dag werken onze mannen en vrouwen met alle aandacht aan uw BMW, MINI, Land Rover en Jaguar. Een kraaknieuwe rijklaar maken, een iets oudere als nieuw houden en mooie, iets oudere modellen goed onderhouden en veilig de weg op sturen. Als we dan zó’n beoordeling van u krijgen, dan groeien we toch wel even.

DANKJULLIEWEL lieve klanten voor uw vertrouwen in ons! We zien u graag de volgende keer weer! Te a m K e ss e ls Au t o mo b ie le n D u i t s e Po o rt M a a s t ric h t

klantenvertellen.nl

k e s s e l s- a u t o mo b ie le n .n l


Corona in Maastricht

Waar heel Nederland tijdens de coronacrisis geadviseerd wordt zoveel mogelijk binnen te blijven, niet in grote groepen samen te zijn en thuis te werken, zijn er ook mensen die op hun gebruikelijke post moeten blijven. Simpelweg omdat hun taak onmisbaar is en in sommige gevallen juist nu extra belangrijk is voor de samenleving. Ronald van den Hoven, cameraman en fotograaf, kwam in de eerste weken waarin de door het kabinet opgelegde maatregelen van kracht waren, geregeld zulke personen tegen. Hij maakte een selectie van een handvol Maastrichtenaren ‘gewoon’ aan het werk tijdens de coronacrisis.

Citymagazine Maastricht | 13


Tekst: Stephan van Appeven | Fotografie: Ronald van den Hoven

1

2

Ondanks dat vele Maastrichtenaren fysiek winkelen een poosje achterwege laten, worden online de winkelwagentjes nog steeds goed gevuld. Pakketbezorgers hebben dus gewoon hun busje weer vol met pakketten. Zelf tekenen voor ontvangst hoeft in veel gevallen tijdelijk niet om ook daar de kans op besmetting klein te houden. En ondanks dat de straten wat leger zijn, vult ook de postbode gewoon nog steeds het straatbeeld tijdens de coronacrisis.

14 | Citymagazine Maastricht

Er wordt een groot beroep gedaan op de zorg in Nederland. Op verschillende momenten werd zorgpersoneel de voorbije weken dan ook bedankt voor de inzet, onder meer met een massaal applaus vanaf balkons in de stad en een spandoek van MVV-supporters op de garage van het ziekenhuis. In het Maastricht UMC+ worden op dit moment dan ook volop overuren gemaakt en maatregelen getroffen om de situatie onder controle te houden. Het Maastrichtse ziekenhuis plaatste bijvoorbeeld bij de ingang een grote tent met daarin een CT-scanner. Hier worden patiĂŤnten met luchtwegproblemen gescreend om te bepalen of hun klachten veroorzaakt worden door een virusbesmetting.


3

Er is een mogelijkheid dat Nederland en dus ook onze stad met een totale lockdown te maken krijgt. De politie bereidt zich in ieder geval voor op een dergelijk scenario. Tijdens zo’n noodverordening is het aan de autoriteiten de taak om hierop te handhaven. Voorlopig is dit nog niet aan de orde en maken de agenten hun gebruikelijke rondes door de stad.

4

Omdat er toch mensen van A naar B moeten worden gebracht, zijn de buschauffeurs nog steeds aan het werk. Maar ook in hun voertuig zijn maatregelen getroffen. Chauffeurs worden in bescherming genomen tegen een mogelijke besmetting en worden gescheiden van hun klanten. Reizigers is gevraagd achterin de bus in te checken, waar het normaal gebruikelijk is dat zij de chauffeur bij de voordeur passeren bij binnenkomst. Een kaartje kopen in de bus of je ov-chipkaart opladen is daarbij ook niet mogelijk. Om zeker te weten dat de chauffeur niet in contact komt met zijn klanten, is er in elke bus een lint gespannen.

Citymagazine Maastricht | 15


5

6

In tijden dat mensen veel thuis zijn en dus het gebruik van de televisie, radio en mobiele telefoon stijgt, is de rol van de media als voorlichter van wat er zoal gebeurt groot. RTV Maastricht neemt met het hele team haar taak daarin meer dan serieus en kwam de voorbije weken enkele malen met extra live-nieuwsuitzendingen. Op de foto ziet u presentatrice Nadine Kolbusz tijdens ĂŠĂŠn van die bulletins over de laatste stand van zaken rondom de maatregelen en omstandigheden tijdens de coronacrisis.

16 | Citymagazine Maastricht

Wat er her en der uit voorzorg ook gesloten wordt, de supermarkten zijn volop in bedrijf. Mensen moeten immers eten. De winkels werden aan het begin van de crisis overladen door klanten die volop aan het hamsteren sloegen. Om niet voor een leeg schap te komen te staan en om de kans op besmetting te verkleinen kozen vele stadsgenoten ervoor om hun levensmiddelen thuis te laten bezorgen. Vandaar dat de bezorgdiensten van supermarkten volop aan de bak konden.


boekhandel dominicanen

Muziek

TIPS

Vanaf hun huneigen eigenvloer vloerkrijgt tippenu onze muziekverkopers de Vanaf van onze muziekverkopers volgende releases: de volgende tips:

Cristóbal de Morales: Lamentabatur lacob

1

De Spaanse renaissance-componist Christobal de Morales schreef vrijwel alleen religieuze muziek. Op Lamentabatur Bartok Iacob staat een compilatieBach van zijn en muziek voor de lijdenstijd, de periode vóór Pasen.JULIEN LekkerLIBEER op tijd, hoor ik u denken, het is nu bijna kersttijd. Dat klopt en voor velen van ons is De niet 32-jarige Belgische pianist Julien dat de minst stressvolle tijd. Libeer (protegé van Maria Pires) Een beetje onthaasten is Joao dan soms heeft reeds tal van prijzenbroodnodig. gewonnen. Hij La maakte Grandeconcertreizen Chapelle is door de Verenigde Staten, een het Midden-Oosten en Europa endeze was Spaans ensemble en zingt onlangs te gast bij Podium Witteman. Ook pronkte hij opheldere de voorpamuziek op een prachtig en gina van het muziektijdschrift Klassieke Zaken. Op zijn nieuwe CD expressieve manier. Luister naar het speelt hij op meesterlijke wijze met een combinatie van verstand en dichte weefsel van stemmen in het gevoel, intellect en intuïtie muziek van J.S.Bach en B.Bartok. beroemde Emendemus in Melius, en adem uit. JULIEN PIANOMAESTRO ! P 1 LIBEER : DE NIEUWE TI

2 Argerich Rendez-vous with Martha

Begin dit jaar bespeelde Martha Argerich nog de zaal van Bluebeard het Concertgebouw. Begeleid door muzikale vrienden trakteerde ze het publiek op een programma de vonken van YURI HONINGwaar ACOUSTIC af spatten. In juni 2018 stond ze in de Hamburger PhilharQUARTET moniker, waar ze optrad in duo, trio én in concert met muziTenorsaxofonist Honing hoort al kale vrienden. ZeYuri speelde ook werk jaren tot de haar top van de Nederlandse nieuw voor repertoire, zoals Jazz-scene. Op zijn nieuwste album heeft hij zich laten Prokofjev’s Ouverture surinspireren thèmes door het sprookje Blauwbaard. kijk je mee in het juifs Als en luisteraar Schumanns Dichterliebe. hoofd van Blauwbaard. HetVan album begintmemorabele stemmig, melancholisch deze avond is als een autorit door de regen, maar7-cd als snel de stemming nu een boxwordt uitgebracht. Een dreigender. De piano wordtprachtig dwingender, de snaredrum tiktvan vinnig. document van een de Als Blauwbaard ‘s geheimegrootste kamer open gaat explodeert de saxopianisten van de afgelopen foon. Toch excelleert dit album in onderdrukte spanning. We cirke50 jaar. TIP 2 len om de kerker maar bij het monster komen we niet. Het hele jaar door vinden bij Boekhandel Dominicanen lezingen, schrijversbezoeken, muziekoptredens en exposities plaats. Deze zijn meestal gratis toegankelijk. In verband met het Corona virus vinden er momenteel weinig activiteiten plaats.

Agenda

Agenda

Het hele jaar door vinden bij Boekhandel Dominicanen lezingen, schrijversbezoeken, muziekoptredens expositieskunt plaats. Een compleet overzicht met nadereen informatie u vinden

op compleet de website www.boekhandeldominicanen.nl. Een overzicht met nadere informatie kunt u vinden op de website www.boekhandeldominicanen.nl

Wilt u graag onze activiteitennieuwsbrief in de mail ontvangen: stuuractiviteitennieuwsbrief dan een berichtje naar Wilt u graag onze in de mail ontvangen: stuur dan een berichtje naar promotie@boekhandeldominicanen.nl promotie@boekhandeldominicanen.nl.

Kerst met André Rieu Eind december geeft BOEKENTIP André Rieu enkele MagiDeinGoldberg variaties; sche kerstconcerten het MECC dat omgetoeen verhaal over verd wordt in een schitBach & rouw terend winterpaleis met PHILIP KENNICOTT ijsbanen, kroonluchters, In De Goldbergvariaties koppelt Philip sneeuw en magische het beheersen van een muziekwi n te r la n d sch a pKennicott pen. stukdompelt aan het u kennen Hij ondervan in een mens. Als zijn moeder op haar de kerstsfeer met de beste kerststerfbed ligt, luistert Kennicott obsessief naar de muziek van klassiekers, romantische Johann Sebastian Bach. Inwalsen het uuren van haar dood lijkt dit de prachtige liedjes over de enige muziek die van niet triviaal is, hele muziek bovendien die hem wereld Jingle AveteMaria, O Holy Night, Hallehelpt dezoals nabijheid vanBells, de dood ondergaan en zich ermee te lujah, SleighNaRide! Wilt u erzoekt ook Kennicott thuis vantroost genieten? De verzoenen. haar overlijden in Bachs CD’s en DVD’s zijn een ook van bij ons voor u en zelfveeleiof als Goldbergvariaties, de verkrijgbaar; meest fascinerende cadeautje voor de Sint of voor onder de kerstboom. sende muziekstukken ooit geschreven. Terwijl hij zijn best doet de Goldbergvariaties te spelen, leert hij zichzelf beter kennen en zijn moeilijke, gecompliceerde jeugd onder ogen te zien.

Zefiro / Alfredo Bernardini: The Baroque Collection Zefiro is een ensemble waar de blaasinstrumenten centraal staan. Opgericht door Alfredo Bernardini zet het al 30 jaar de standaard voor uitvoeringen van Barok muziek door The year 1917benaderingen van traditiogedegen onderzoek en nieuwe neel barok-repertoire. Het label Arcana heeft nu een elegante MUSIC IN TURBULENT TIMES verjaardags-box samengesteld met prijswinnende uitvoeringen Vivaldi’s fagot-concerto’s en De muzikale uitingen in het zoals jaar 1917 kunnen onmogelijk los worHändels Music for Royal Fireworks, den gezien van de dramatische gebeurtenissen in de eerste weminder reldoorlog (the Great War).maar Ookook tekent dezebekend periodewerk het zoals begin Telemanns Ouverture voor dubbelvan het expressionisme: componisten, hulpeloos in de greep van koor. Dezemet box een waardevolle spanningen en angsten, geven (veelal lakisaan regels)] uitdrukaanvulling in de collectie van elke king aan strijd, conflict en innerlijke verscheurdheid. Ga samen met barok-liefhebber. Debussy, Ravel, Respighi, De Falla, Satie, Stravinsky e.v.a. terug in P3 TI

3

de tijd en herbeleef geschiedenis.

1917 : EEN HISTORISCH DOCUMENT

Taxi Wars: Artificial Horizon

Deus-frontman Tom Barman wilde al lang iets doen met jazz. Hij ging de samenwerking aan met saxofonist Robin Verheyen en dat leverde Taxiwars op. Het debuutalbum was een rake, rock-jazz mix waarop het heerlijk stuiteren was. Rock en jazz combineren doet menig wenkbrauw fronsen, maar Taxiwars houdt het heerlijk simpel en toch spannend: Canyons jazz met een punk-vibe. Barman YOUNG GUN SILVERFOX rapt en zingt en gaat voortdurend in muzikale dialoog geesten met saxofoon, drum en Het succesvol oproepen van uit het verleden is contrabas. Artificial Horizon is een kunst op zich, want hier geldt: half geraakt is volledig mis. Je laat Gun een moet er vol voor gaan metalweer hart enhun ziel,derde en datplaat doet en Young band horen die groeit met elk album. Silverfox. De geesten dat zijn Hall en Oates en ook wat Stevie WonP4 TI

4

der. Het tijdvak: de jaren ‘70. De productie: graag kamerbreed en schitterend als een volwassen discobal. Het klinkt allemaal verre van vernieuwend maar wel vol in de roos, en oh zo aanstekelijk. Laat de zomer maar komen. Dominicanerkerkstraat 1 Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


Tekst: Meyke Houben | Fotografie: Peter van Hooren

Werkbare oplossingen voor elke situatie

18 | Citymagazine Maastricht


Een notaris? Dat is een man op leeftijd die vooral veel stempels zet. Florentyna Petit, kandidaat-notaris bij HWJ Notarissen, krijgt regelmatig te maken met dit vooroordeel. Zelf weet Florentyna wel beter. “Het leuke van het notarisvak is dat je tussen de partijen staat en samen met de mensen aan tafel werkbare oplossingen bedenkt.”

“Natuurlijk behoort het laten passeren van aktes tot de werkzaamheden van elke notaris, maar veel belangrijker is het dat je mensen begeleidt in een traject dat bijzondere momenten in hun leven markeert”, vindt Florentyna. “Denk aan een huwelijk, het kopen van een huis of het regelen van een erfenis. Wij hebben mensen van heel uiteenlopende achtergronden, leeftijden en sociale milieus aan tafel. Alles wat we in een akte voor hen vastleggen, moet juridisch kloppen. Juridische woorden zijn immers ons gereedschap. Soms levert dat taaie kost op. Maar daarom lichten we alles mondeling nog eens toe in begrijpelijke taal, zodat het duidelijk is.”

Drempelvrees HWJ Notarissen neemt die taak bijzonder serieus. “Als we iets regelen voor een echtpaar, dan willen we dat beide partners begrijpen wat ze tekenen. En mocht een en ander thuis toch niet helemaal helder zijn, dan leggen we het in een vervolggesprek graag nog eens uit.” Florentyna benadrukt dat drempelvrees voor de notaris absoluut niet nodig is. “Eigenlijk moet het vanzelfsprekend zijn dat je langskomt als je iets wil bespreken over belangrijke zaken.” Want nogal eens blijkt, dat mensen onvoldoende weten welke financiële of juridische gevolgen bepaalde stappen hebben. Florentyna: “Voor stellen die gaan samenwonen bijvoorbeeld, is bij wet niets geregeld. Daarom is het handig van tevoren goed

na te denken over verschillende scenario’s. Stel, de een heeft een huis gekocht en de ander trekt daar bij in. In veel gevallen betaalt diegene dan mee aan de aflossing. Zolang alles goed gaat, is er niets aan de hand, maar als de relatie eindigt, ligt er niets vast over een financiële afwikkeling.”

Wetgeving Nog een voorbeeld: ”Het komt steeds vaker voor dat stellen die allebei een huis hebben, gaan samenwonen. Vaak wordt een van beide huizen dan verkocht. Mocht het tot een scheiding komen, dan moet een van beide weer helemaal opnieuw beginnen. In zo’n situatie is het niet ongebruikelijk om een verhuiskostenvergoeding af te spreken. Ook dat kun je van tevoren regelen bij de notaris, zodat daar achteraf geen discussie over ontstaat.” De huidige samenleving, waarin mensen sneller gaan samenwonen en er meer samengestelde gezinnen zijn, is een stuk complexer dan een aantal decennia geleden. “De wetgeving heeft geen gelijke tred gehouden met alle nieuwe samenlevingsvormen. Daarom is het verstandig om je te laten informeren door de notaris. Die is er immers voor om samen met jou te zoeken naar werkbare oplossingen.”

Info@hwj-notarissen.nl

TIPS VAN DE NOTARIS 1 Wetsvoorstel ongetrouwde ouders Krijg je als ongetrouwde ouders samen een kind, dan moet de vader (of duomoeder) nu nog twee zaken regelen: hij moet het kind erkennen bij de gemeente en vervolgens bij de rechtbank regelen dat hij samen met de moeder ook het gezag krijgt. Dat laatste wil zeggen dat je als ouder de plicht én het recht hebt om je kind te verzorgen en op te voeden. Er ligt nu een wetsvoorstel om dit te veranderen, zodat beide ouders automatisch het gezag krijgen na de geboorte van hun kind. De erkenning bij de gemeente blijft wel nog nodig. Het wetsvoorstel kan onder meer problemen voorkomen als de moeder overlijdt. De andere ouder hoeft dan niet meer naar de rechtbank om het gezag aan te vragen. Het is nog niet bekend of het wetsvoorstel wordt aangenomen.

2 NHG past regels bij scheiding aan Als je een koophuis hebt waar je wilt blijven wonen nadat je bent gescheiden van je partner, moet je in je eentje de hypotheeklasten kunnen dragen. Maar daar bovenop moet je je ex-partner de helft van de overwaarde betalen. Meestal betekent dat dat je daarvoor een lening moet afsluiten. Bij hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt het nu eenvoudiger om je ex-partner uit te kopen. De hypotheekverstrekker kijkt niet meer alleen hoe hoog de NHG-lening mag zijn in verhouding tot je inkomen en de waarde van het huis, maar neemt ook je uitgavenpatroon mee in de berekening. Als de bank ervan overtuigd is dat je de maandlasten kunt dragen, kun je extra lenen voor het betalen van de overwaarde aan je ex.

Citymagazine Maastricht | 19


Tekst: Meyke Houben | FotograďŹ e: Daan Leliveld

Mr. James Leliveld (Leliveld Advocaten) ontmoet, mede vanwege zijn werk als advocaat, vaak inspirerende mensen met een bijzonder verhaal. Markante persoonlijkheden of ondernemers die, vrijwillig en soms gedwongen, out of the box leven of denken. Leliveld is advocaat op het gebied van het ondernemingsrecht en heeft dus regelmatig te maken met bedrijfsovernames, startups, aandeelhouderskwesties en herstructureringen. In deze serie elke maand een ontmoeting met iemand uit zijn netwerk. Deze maand:

de Spaanse kunstenaar Sergio Montero

20 | Citymagazine Maastricht


Een verzamelaar, noemt hij zichzelf. De uit Malaga afkomstige kunstenaar Sergio Montero vindt het materiaal voor zijn kunstwerken overal. “Soms ga ik gericht op zoek, soms kom ik onverwacht iets tegen wat ik kan gebruiken, zoals blikjes op straat,“ vertelt hij door de telefoon. Zijn werk maakt hij voor 95 procent van gerecycled materiaal, zoals ijzer, metaal, pvc en plastic. Een bewuste keuze. “Mijn kunst is bedoeld als kritiek op ons ongebreideld consumeren en de achteloze manier waarop we tal van materialen achterlaten in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan een blikje cola: je gebruikt het vijf minuten, gooit het weg, maar het duurt veertig jaar voordat het is vergaan. Zo kunnen we niet blijven doorgaan. We zullen onze manier van leven moeten veranderen om onze wereld leefbaar te houden voor de generatie na ons.”

Felix Baumsteiger, Arvid Henkes, Maurizio Pibia en Saïd ten Brinke - deel uit van de expositie Spring Fever, die tot 10 mei op zondagen is te bezoeken. Zijn eerste kennismaking met Maastricht was een groot succes, vertelt Montero: “Ik voelde de positieve vibraties, de bezoekers waren oprecht geïnteresseerd. Voor mij was dit een fantastische ervaring, mede

“Mijn kunst is bedoeld als kritiek op ons ongebreideld consumeren” Montero, die opgroeide in Afrika, begon zijn loopbaan daar als autodidact met het maken van houten instrumenten. In Spanje verlegde hij de focus naar sculpturen, met een voorkeur voor dier- en mensfiguren. “Mijn beelden lijken echt, ze hebben een levendige expressie. Ik creëer een soort realisme, zonder dat ik het origineel kopieer. Een uitgewerkt plan heb ik van tevoren niet, ik doe wat in me opkomt. Mijn ervaring heeft me geleerd dat die methode voor mij goed werkt.” Tijdens een expositie van zijn werk in Malaga, ontmoette Montero Carla Leliveld van kunstplatform Artichoque. “We hadden meteen een goede klik. We hebben veel gepraat over kunst en Carla vroeg mij om naar Maastricht te komen.” Daar maakt de kunstenaar nu – naast

dankzij de goede organisatie door Artichoque, die voor mij alle exposities in Nederland regelt.” Binnenkort staan exposities in Madrid en Malaga op het programma, maar Montero hoopt dat naar aanleiding van Spring Fever ook op andere locaties nu de deuren opengaan. “Kunstenaars als Picasso of Monet kun je overal bewonderen, maar voor hedendaagse kunstenaars is het belangrijk dat we plekken hebben waar we ons werk kunnen laten zien.” Voor de expositie nam Montero bestaand werk mee, maar werkte hij ook aan een nieuw ‘masterpiece’: een van gerecyclede materialen gemaakte kameleon. “Voor mij is de kameleon een metafoor voor wat er momenteel met de wereld

gebeurt. Het dier verandert van kleur, naar gelang de omstandigheden. Mijn kameleon transformeert echter in afval en neemt een nieuwe vorm aan. Als wij onze manier van leven niet veranderen, gaat hetzelfde met ons gebeuren. Dat is mijn boodschap voor het publiek. Wij hebben een probleem gecreëerd voor onze wereld, het is aan ons om nu ook een oplossing te zoeken.” De expo Spring Fever van Artichoque is tot 10 mei te bezoeken op zondagen van 12.00-17.00 uur. Of op afspraak via: 06 22 40 53 04 (Carla Leliveld) 06 48 15 73 09 (Erik Stroink) of info@artichoque.nl. www.artichoque.nl

Heeft u een juridische vraag of wenst u een advies op maat, neem dan contact op met mr James Leliveld. Het eerste gesprek is immers gratis en geheel vrijblijvend. U kunt hem bereiken per mail: leliveld@leliveldadvocaten.nl telefonisch +31 (0)43 3259679 +0031 (0)6 26 53 23 20

Citymagazine Maastricht | 21


samen sterk in

H

et zijn gekke tijden. Door het coronavirus staat de wereld op z’n kop. Als je geluk hebt, kun je thuiswerken. Heel wat mensen moesten in de tweede week van maart hun zaak sluiten, als ze dat niet al hadden gedaan. Mensen in de zorg; chapeau. Zij staan iedere dag weer op om zich in de gekte in te zetten om dit virus uit te schakelen. Werknemers van de supermarkten aanschouwen de ‘hamster madness’ en proberen met een glimlach heel de wereld te voorzien van hun eerste levensbehoefte. WC-papier blijkbaar. Wat we met z’n allen moeten doen in deze tijd? Naast thuisblijven, positief blijven. Ben je dat al? Verspreid het! En dat moeten we echt samen doen. Let’s spread the positivity! Dat is mijn doel met deze twee pagina’s in City Magazine. We zullen opnieuw op

zoek moeten gaan naar een nieuwe invulling van de dag en eigenlijk ook naar een nieuwe invulling van wat we belangrijk vinden. De ondernemers van Maastricht steunen is daar natuurlijk een van. Maar vergeet je niet voor jezelf te zorgen? Iemand die voor zichzelf zorgt, zorgt ook goed voor een ander. Lees hiernaast allerlei inspirerende tips om deze tijd zo mooi mogelijk voor ons allen te maken. Wellicht wordt deze periode ontzettend verrijkend voor ons allemaal... Stay safe! Wil je online meer positiviteit ontvangen? Volg dan de social media van Visit Maastricht. Tekst: Sarah Leonora Foto: Eighty8things

stay safe

SAMEN STAAN WE STERK


MAAK ER THUIS HET BESTE VAN

be positive

EEN GEZOND MENS TELT VOOR TWEE

fit blijven met het hele gezin

STRIKE Pak een paar plastic flessen en een zachte bal. Wow, je hebt je eigen bowlingbaan!

GO Ga lekker wandelen in het bos. De natuur is ons erkentelijk en zorgt voor zonnige dagen. Blijf 1,5 meter van andere voorbijgangers vandaan. DANCE Maak de kamer donker en pak een paar zaklampen. Muziek aan en dansen maar. Hello home disco! MOVE Volg Training Maastricht op social media, ze starten de dag vaak met een Ochtendtraining voor Ouders & Kids!

CADEAU VOOR LATER

support your local In deze tijd is alles onzeker. Maar betere tijden komen er aan, echt waar!

e

Er zijn manieren om je local te steunen. Koop bijvoorbeeld een cadeaukaart die je later dit jaar kan verzilveren. Plan je vakantie dit jaar enkel in eigen land en geef op verjaardagen cadeautjes van de lokale ondernemer. Vraag je kapper om je alvast een factuur te sturen van de behandeling waar je, wanneer het weer veilig is, heerlijk van gaat genieten. Op die manier komen we er samen bovenop.

EEN BIJZONDERE TIJD

verleg je grens Druk, druk, druk. Nergens tijd voor. Nou, dat is even niet meer het geval. Omarm de positieve kant en ga de dingen doen waar je normaal geen tijd

beauty & self care

In deze tijd is het extra belangrijk: voor jezelf zorgen. Als je goed voor jezelf zorgt, zorg je automatisch goed voor de mensen om je heen. Hierbij enkele tips van beauty expert Kayleigh. Veel water drinken! Dit is heel belangrijk om je huid optimaal te blijven hydrateren en goed voor je lichaam te blijven zorgen. Blijf op je voeding letten, een stralende huid komt ook van binnenuit, eet bewust gezond! Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en stimuleert een gezondere huid. Maak bijvoorbeeld deze smoothie!

RECEPT HEALTHY GREEN SMOOTHIE 300 gram aardbeien (kan uit vriezer) Grote hand bladspinazie 200 gram mango (kan uit vriezer) TAKE CARE 250 ml amandelmelk Glad mixen in de blender en in groot glas schenken. Genieten! PAKKETTEN Op de website van Kayleigh vind je geweldige self care pakketten, voor verschillende portemonnees. Zo breng je de spa tijdelijk naar je eigen woonkamer. Veilig, gezond & relaxed.

act kind www.bebykay.nl

voor hebt. Schrijf een (kinder)boek, doe een online cursus of schrijf eindelijk dat ondernemersplan. Normaal zou je hier nooit tijd voor hebben.

Bekijk de keerzijde van deze crisis. Je bent meer samen met jezelf (en je gezin) dan ooit. Grijp die kans en verrijk je zelf.

geschreven door Sarah Leonora www.sarahleonora.com


Reparatie en isoleren van Glas in lood is bij ons in prima handen dat behangt pas fijn Frankenstraat 143-145, 6224 GM Maastricht, tel.: 043 - 3620850

De Behangspecialist

Einsteinstraat 17 6227 BS Maastricht-Heer 043 - 361 01 99

Uw complete glasleverancier

Aarts Glas april 2020 - City Magazine - 90x135mm FC.indd 1

boeken

nieuw, tweedehands, studieboeken

muziek CD’s, DVD’s, LP’s

activiteiten

schrijversbezoeken, lezingen, muziekuitvoeringen, exposities

boekhandel dominicanen Dominicanerkerkstraat 1, Maastricht www.boekhandeldominicanen.nl

info@aartsglas.nl www.aartsglas.nl

11-3-2020 11:01:38


Kies jij je kleding of kiest de kleding jou? Je kunt dragen wat je mooi vindt. Vaak is het echter beter om te dragen wat echt bij je past. Maar wat is dat? Als je weet wie jij bent en wat je wilt uitstralen, is het aan mij de taak om dit passend te maken. Ik ben Charlotte Egging, personal shopper en ik begeleid zelfbewuste vrouwen

‘Ik leer vrouwen dat zelfvertrouwen je beste outfit is ’

in het uitstralen wie ze van binnen zijn met behulp van het kiezen voor de juiste kleding.

Charlotte Egging

ZELFVERTROUWEN Van nature ben ik niet geboren met een berg zelfvertrouwen. Daar heb ik door de jaren heen hard voor moeten werken. Daarbij heb ik veel met stijlen geëxperimenteerd. Nu heb ik mijn eigen ik gevonden. Juist het vinden van die eigen kledingstijl is voor de meeste vrouwen nog lastig. Want wat staat mij eigenlijk? Wat zegt mijn kleding over mij? Welke kleuren staan mij goed? Allemaal vragen waarop ik de afgelopen jaren antwoord voor mezelf kreeg, en waarbij ik nu vrouwen begeleid om dit ook voor zichzelf in kaart te brengen.

PERSONAL SHOPPING Het idee om mijn eigen bedrijf te starten kreeg ik tien jaar geleden. In die tijd was ik nog werkzaam in een damesmodewinkel. Een klant vroeg mij: “Wil je mij ook in andere winkels helpen shoppen?” Daar had ik nog nooit over nagedacht. Het balletje ging definitief rollen eind 2019. Wat kun je nu

van mij als je personal shopper verwachten? Door middel van een ‘wardrobe scan’ gaan we van a tot z door al je kleding-items heen. Wanneer de basis goed is, gaan we shoppen voor items die nog ontbreken en jouw nieuwe look compleet maken.

DE TOEKOMST Duurzaamheid is een belangrijk aandachtspunt voor mij. De mode-industrie is een van de grootste vervuilers en daarom ben ik op zoek naar manieren om kleding een tweede leven te geven. Voor mezelf en voor mijn klanten. Met mijn ‘wardrobe scan’ laat ik je zien hoe je, door kritisch te kijken, zo efficiënt mogelijk setjes maakt. Zo krijg je meer inzicht in de kleding die je al in huis hebt. Door het maken van nieuwe combinaties, hoeven we geen hele nieuwe garderobe aan te schaffen, maar alleen wat jij echt nodig hebt. Dat is beter voor onze planeet en goed voor je eigen portemonnee.

charlotteeggingstyling@gmail.com Deze artikelreeks komt tot stand in samenwerking met het Inspiratiehuis. Wij bieden kennis, praktische tools en interessante netwerken voor starters en ondernemers.

www.inspiratiehuismaastricht.nl Citymagazine Maastricht | 25


Profiteer Profiteer van van

Eurohandel s voor uw tuin alle

Koopzondag 5 april - 2de paasdag 13 april -

20% korting Op alle t

Blokhut Fulda

678x678 cm Incl. EPMD folie, glas, hang en sluitwerk

44 mm

Blokhut

Blokhut Posterholt

500x500 + lu Incl. dubbelgla

585x295 cm Incl. dakleer, glas, hang en sluitwerk

5899,4849,-

28 mm

2149,1750,-

Loungeset VenetiĂŤ Bella

Lounge/dining VenetiĂŤ Deluxe

2350,1795,-

44 mm

Diningse

1950,1495,-

www.eurohandelsonderneming.nl Ma t/m Vr 9-18 uur Za 9-16 uur Ren


nn onze onze voorjaars voorjaars aanbiedingen aanbiedingen koopzondag 19 april - geopend van 11 tot 16 uur - Koningsdag 27 april geopend van 9 tot 18 uur

terrasoverkappingen

Panoramawand

voorbeeld 3 m Vanaf

1195,-

Terrasoverkapping Op basis van Trendline wandmontage

voorbeeld 6x3 m

2685,-

2150,-

t Wupper

Overkapping Linne

Hoekblokhut Kocher

uifel 70 cm as, hang en sluitwerk

445x320 cm Incl. dakleer

300x300 cm Incl. glas, hang en sluitwerk

2799,2359,-

et VenetiĂŤ Rond

34 mm

1585,1379,-

Loungeset Garda Bella

1395,1099,-

nnemigerveldweg 70 a 6413BP Heerlen

1950,1495,-

28 mm

1379,1149,-

Diningset Garda Rond

1399,1099,-

Geldig tot 30 april 2020 Prijzen en drukfouten onder voorbehoud


Profile for City Magazine Maastricht / regio

City Magazine Maastricht / regio  

Advertisement
Advertisement