City Magazine Maastricht / regio

Page 1

EMIS E N AT GR EE! M

7e JAARGANG

wonen werken genieten

2022

CITY

Maastricht Region

68

JAARBOEK MAASTRICHT

MONTESSORI KINDCENTRUM PROGRAMMA

BORREL NOTEN IN BED MET

JOHN EIJSSEN

JUBILEUM

BOSCH MODESCHOENEN BIJLAGE

BOUCHON D’EN FACE

En verder o.a.: Presentatie Vierkant Maastricht, Boeken & Muziektips, PVDA Stadsdocument, Pepr Company, Jubileum Pep Praot RTV Maastricht, Column Vivianne Rijnders, Uittips en nog veel meer…..

HET ENIGE GRATIS ÉN ONAFHANKELIJKE STADSMAGAZINE !


LevenWonen

Leven & Wonen is een initiatief van

Duurzaam verwarmen: (hybride) warmtepomp of warmtenet? Als jouw cv kapot gaat, zul je waarschijnlijk voor een duurzamere manier van verwarmen kiezen. Vanaf 2026 zijn huiseigenaren immers verplicht om bij het vervangen van de cv-ketel minimaal een hybride warmtepomp te installeren of te kiezen voor een ander duurzaam alternatief. Zoals een volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet.

Adviseur Duurzaam Wonen

Heb jij al besloten om zelf te investeren in een duurzamer huis of wil je weten of dat interessant is? Dan kan ik je verder helpen. Als Erkend Financieel Adviseur heb ik namelijk ook de opleiding Adviseur Duurzaam Wonen gevolgd. Bel of mail me dus gerust eens om een vrijblijvende afspraak te maken.

Toen heel Nederland in de jaren ’60 van de vorige eeuw overging op aardgas, was daar weinig ingewikkelds aan. Iedereen had immers maar één keuze! Maar omdat er naast de hybride warmtepomp nog andere varianten zijn én omdat steeds meer gemeenten een warmtenet aanleggen, zijn dat er anno 2022 een stuk meer.

Vijf varianten

Voor een warmtepomp kun je uit vijf varianten kiezen: de hybride warmtepomp, de lucht/lucht warmtepomp, de lucht/water warmtepomp, de bodem/water warmtepomp en de water/water warmtepomp. De meest laagdrempelige optie is een hybride warmtepomp. Die werkt op stroom en is aangesloten op je cv-ketel. De buitenunit van de warmtepomp haalt warmte uit de lucht voor de verwarming van je huis. De cv-ketel springt bij als dat nodig is en zorgt voor warm water.

Goed geïsoleerd

Met één van de vier volledig elektrische warmtepompen heb je in principe helemaal geen cv meer nodig. Die halen alle energie die ze nodig hebben uit een ventilatiesysteem, de buitenlucht, het grondwater of de

bodem. Maar let op: als je zo’n pomp overweegt, moet je huis wel goed geïsoleerd zijn. Is dat niet zo, dan krijgt zo’n warmtepomp je huis onvoldoende op temperatuur.

Warmtenet

Mochten er plannen zijn voor een warmtenet in jouw wijk, dan kun je overwegen om je huis daarop te laten aansluiten. Dat is overigens geen verplichting, zoals veel mensen denken. Een warmtenet is trouwens niet per definitie goedkoper dan andere opties. Allereerst moet je de kosten van de aansluiting zelf betalen. Verder zegt de wet weinig over de maximale maandelijkse lasten, behalve dat die niet hoger mogen zijn dan wanneer je jouw huis met gas zou verwarmen.

Wat moet je kiezen?

Kiezen is daarom vaak lastig. Niet voor niets roepen experts de gemeenten op om een leidende rol te spelen in dit onderdeel van de energietransitie. Ze moeten duidelijk maken wat hun plannen zijn en burgers helpen door bijvoorbeeld collectief warmtepompen in te kopen. Of, als ze plannen hebben voor een warmtenet, hun inwoners vertellen wie daar op welke termijn gebruik van kan maken.

Meer Meer weten? weten?

Heb je je een een vraag vraag over over dit dit bericht bericht of of wil wil je je Heb meer weten weten over over financieel financieel advies? advies? Neem Neem meer dan dan gerust gerust contact contact met met me me op. op.

Henri Henri Borgignons Borgignons ASA-groep ASA-groep Berceusestraat 46 46 Berceusestraat 6217 6217 EK EK Maastricht Maastricht 043-3639575 043-3639575 info@asagroep.nl info@asagroep.nl www.asagroep.nl www.asagroep.nl

Erkend Erkend Financieel Financieel Adviseur Adviseur Henri Borgignons Borgignons is is een een Erkend Erkend Financieel Financieel Henri Adviseur. Dit Dit biedt biedt extra extra zekerheid. zekerheid. Adviseur.

X X X X X X X X X X X X X X

Specialist Specialist in in de de woningfinanciering woningfinanciering Kijkt verder verder dan dan jouw jouw hypotheek hypotheek Kijkt Bewezen deskundig deskundig Bewezen Altijd Altijd up-to-date up-to-date Integer Integer en en persoonlijk persoonlijk Creëert overzicht overzicht en en inzicht inzicht Creëert Houdt zich zich aan aan de de beroepscode beroepscode Houdt


Deze maand

COLOFON UITGEVER VANHOORENMEDIA VOF www.vanhoorenmedia.nl peter@vanhoorenmedia.nl M. 06 25 35 05 96 CITY MAGAZINE MAASTRICHT & REGIO www.citymagazinemaastricht.nl 7e jaargang, nummer 68 Verspreiding via vaste afgiftepunten in Maastricht & Heuvelland, adverteerders en onder beslissers en beïnvloeders in het verspreidingsgebied

6 Cultura Mosae; Borrel Noten 8 In bed met .... 13 Presentatie Vierkant Maastricht 14 Jubileum Bosch Modeschoenen 16 Dominicanen Muziek 17 Bijlage La Gazette de Bouchon 21 Dominicanen Boeken 22 Stadsdocument PVDA Maastricht 25 Column Vivianne Rijnders 26 PEPr Company Een kalender vol met evenementen

REDACTIE Aan deze uitgave werkten mee: Stephan van Appeven Vivianne Rijnders Centrum Management

28 RTV Maastricht 31 Marit Vang weer thuis! 32 Fotoverslag Vierkant Maastricht nr. 47

FOTOGRAFIE Peter van Hooren Ronald van den Hoven Jean Pierre Geusens

26

ALGEMENE ZAKEN Magda van Hooren COVERFOTO Jean Pierre Geusens

4 Eigen Jaarboek Maastricht Montessori Kindcentrum

33 Fotoverslag Jaarboek Montessori Kindcentrum 33 Uit-tips augustus

6

INTERNET & SOCIAL MEDIA Eelco Heuberger www.citymagazinemaastricht.nl VORMGEVING & DRUK

33 www.andi-printsolutions.com AUTEURSRECHTEN Niets uit deze uitgave mag worden geproduceerd en/of openbaar gemaakt d.m.v. druk, fotokopie, film of welke andere wijze dan ook zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. De uitgever is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden. Eerstvolgende uitgave verschijnt op 31 augustus 2022

31 CITYMAGAZINE Maastricht

|3


‘EIGEN’

Jaarboek Maastricht VOOR SCHOOLVERLATERS MONTESSORI KINDCENTRUM

Acht jaar op de basisschool of soms zelf iets langer. Acht jaar vol leren, jezelf ontwikkelen, lief en leed meemaken. Van groep 1 tot en met groep 8 speelt je leven zich grotendeels binnen de muren van een basisschool of Kindcentrum af. In deze periode leer je ook steeds meer over de wereld om je heen en over wie jij bent of wil zijn en hoe dat met elkaar samenhangt. Dit gegeven was aanleiding voor STICHTING JAARBOEK MAASTRICHT en MONTESSORI KINDCENTRUM MAASTRICHT (onderdeel van scholenstichting MosaLira) om voor én met alle leerlingen van GROEP 8 dit jaar een eigen, gepersonaliseerd, jaarboek te maken.

4 | CITYMAGAZINE Maastricht


FOTO'S

Jean Pierre Geusens

EEN REDACTIE VAN LEERLINGEN Het Jaarboek Maastricht wordt al 66 jaar uitgegeven als kroniek van stad. Nog nooit eerder gaf de hoofdredacteur een deel van de inhoud uit handen. Dit keer werkten meer dan 50 leerlingen van het Montessori Kindcentrum aan hun eigen 12 pagina’s in het jaarboek. Ze mochten zelf onderwerpen verzamelen, vergaderen over wat er wel en niet in het boek moest komen, teksten schrijven en foto’s maken. Met twee ‘masterclasses’ van vormgever Christiaan Krabbe en eindredacteur Eric Wetzels werden ze op weg geholpen. Naast het samenstellen van een eigen katern, werkten leerlingen ook aan het maken van een selectie uit bestaande artikelen uit jaarboeken van de afgelopen 5 jaar. Een derde deel met artikelen over gebeurtenissen van september 2021 tot en met maart 2022 maakt het speciale jaarboek compleet.

LEZEN, SCHRIJVEN EN LEREN OVER DE WERELD OM JE HEEN Het jaarboek dat de leerlingen maakten, is niet alleen een mooi aandenken aan de periode op de basisschool. De productie van een dergelijke uitgave vraagt ook het een en ander van hun kwaliteiten. Basisvaardigheden als lezen, spelling, schrijven en burgerschap liggen voor de hand. Net zo waardevol zijn het proces van redactie voeren en samenwerking. Nadenken over wat wél of geen nieuws is bijvoorbeeld, welke beelden horen erbij, wie maakt uiteindelijke de keuze wat er in het boek komt als er meer verhalen dan pagina’s zijn en hoe ga je om met deadlines. VERS VAN DE PERS: VANAF 21 JULI BESCHIKBAAR, NU TE BESTELLEN Het eerste exemplaar werd tijdens het feestje voor groep 8 op donderdag 21 juli uitgereikt door eindredacteur Eric Wetzels samen met vertegenwoordigers van de leerlingenredactie aan Kinderburgemeester van Maastricht, Nora Hunter. Alle leerlingen van groep 8 kregen het speciale jaarboek vervolgens cadeau. Voor ouders, familie, vrienden en andere belangstellenden is een (extra) exemplaar van het jaarboek verkrijgbaar via de website www.jaarboekmaastricht.nl/bestellen.

CITYMAGAZINE Maastricht

|5


BORREL NOTEN Van Jazz en pop tot klassiek en Mediterraan. Onder de noemer ‘Borrel Noten’ serveren diverse bands deze zomer van 20 juli tot en met 21 augustus 2020 smaakvolle livemuziek naast het terras van d’n Hiemel. Gelegen tussen stadspark en stadsmuur, met de Jeker kabbelend op de achtergrond, wordt het op en top genieten van heerlijke zomeravonden. Borrel Noten is een initiatief van Stichting Cultura Mosae in samenwerking met JekerJazz.

ZOMERSE SFEREN De zomer in Maastricht kan best nog wat meer muziek en sfeer gebruiken, zo denken ze bij Cultura Mosae. Door op verschillende avonden in juli en augustus een cultureel avondprogramma aan te bieden op het pittoreske plekje tussen de Pater Vincktoren en de Helpoort (eind Bernardusstraat), zorgt de stichting vijf weken lang, vijf dagen per week voor fijne muzikale zomeravonden in Mediterrane sfeer. En dat genieten van fijne muziek, dat doe je hier uiteraard met een lekker drankje en/of hapje erbij.

IEDERE AVOND IETS ANDERS… Voor het programma werkte de organisatie samen met Giel Coenen, programmeur van Jekerjazz. Giel: ”Cultuur moet blijven en zeer zeker met de decors op de achtergrond die Maastricht rijk is. Muziek is voor iedereen op zijn of haar eigen manier een beleving.” Dus ging hij op zoek naar kleine ensembles, passend bij het concept. Het resultaat? Een gevarieerd programma, met een mooie mix van jazz, strijkers, singer-songwriters en ensembles. Giel: “Tijdens Borrel Noten kun je echt samen Bourgondisch, genieten. Iedere avond staat er iets anders op het menu: klassiek, jazz, pop, blues en Mediterrane klanken.”

KLINKEN OP DE KLANKEN VAN DE ZOMER! 6 | CITYMAGAZINE Maastricht


Goed om t e we t e n !

-

De optredens vin den plaats van woensdag t/ m zondag, van 20 juli t/m 21 augustus 2022 - LET OP: Conc erten in JULI zij n van 19.00 tot 20 .30 uur Concerten in AU GUSTUS zijn van 21.00 tot 22 .30 uur - De concerte n zijn kosteloos toegankelijk vo or iedereen - Reserveren is niet mogelijk , vol is vol, dus wees op tijd! - Bij zeer slec ht weer wordt he t concert naar binn en verplaatst

UITGELICHT: Philharmonie zuidnederland presenteert het Eurasia Quartet

The Cooder Connections; Tribute to Ry Cooder

(openingsavond, 20 juli, 19.00u) De fundamenten van het Eurasia Quartet zijn gelegen in de Russische strijkerstraditie. De naam verwijst naar de band van de vier musici met Rusland, een land dat Europa en Azië verbindt. De leden van het kwartet hebben elk prijzen gewonnen op verscheidene internationale concoursen. Hun repertoire is zeer gevarieerd, met (kamer)muziek uit verschillende stijlen en genres.

(6 augustus, 21.00u) The Cooder Connection is ontstaan uit liefde voor de muziek van Ry Cooder. Pieter Vermeulen is de Heerlense frontman die in 2003 de band samenstelde met gitarist/accordeonist/zanger Angelo Bombrini. Hij omschrijft Cooder’s muziek als virtuoos, doorleefd en aanstekelijk gezellig. Met respect voor het verleden, uit de traditie geboren en teruggaand tot aan de wortels van Americana.

The Rosenbergs Masters of Swing (21 juli, 19.00u) Mozes Rosenberg, Johnny Rosenberg en Sani van Mullem zijn drie zigeunermuzikanten die zichzelf verenigd hebben in The Rosenbergs – Masters of Swing. Deze getalenteerde band weet bestaande muziek te bewerken tot gipsy jazz en behoort tot de absolute top in de wereld in hun genre. De vocale bijdrage van crooner Johnny Rosenberg is weergaloos.

VerrasSing (10 augustus, 21.00u) Christina Petrou, Joline Soomers en Madieke Marjon leerden elkaar kennen bij het Johann Strauss orkest van Andre Rieu. Al toerend over de wereld ontstond een vriendschap die de basis legde voor ‘VerrasSing!’ De Britse sopraan Christina, mezzosopraan Madieke en de Maastrichtse musical zangeres Joline vormen een vocaal trio dat van pop tot opera op hun repertoire heeft.

Benjamin Herman Trio (21 augustus, 21.00u) Benjamin Herman, tegenwoordig een van de meest originele en productieve jazzmusici van Nederland, maakte naam als solist toen hij nog een tiener was. Zijn optredens zijn sterk beïnvloed door dansvloerjazz, surf- en punkmuziek, freejazz en traditionele muziek van over de hele wereld, en trekken zowel avontuurlijke muziekfans van alle genres als rechttoe rechtaan jazzliefhebbers aan.

SAVE THE DATE: 8-11 september

www.festivalmaas.nl

CITYMAGAZINE Maastricht

|7


De zomerse temperaturen weerhouden me er niet van om bij Gasse Slaapcomfort weer in een heerlijke Hästens Boxspring te stappen en het lekkere dons te delen met JOHN EIJSSEN. Zowat elke Maastrichtenaar kent hem als gastheer van de Cellebroederskapel aan de Brusselsestraat, initiatiefnemer van het Stille Licht en van het boek ‘Stilte in de stad’, dat tijdens de coronapandemie is uitgebracht. Maar John is veel meer dan dat en daarom laat hij in dit zalige bed zijn zachte binnenkant zien.

IK HIELD VAN HET

dienstbaar ZIJN

8 | CITYMAGAZINE Maastricht


IN BED MET…

John Eijssen John is een geboren en getogen Maastrichtenaar, negenvijftig jaar, komt uit een nest waarin hij beschermd is opgevoed vanwege zijn astmatische bronchitis. Dat is van invloed geweest op zijn verdere leven. “Ik kwam in de pubertijd en wilde mijn vleugels uitslaan, maar werd behoorlijk beknot in mijn vrijheid,” vertelt John. “Studeren was niks voor mij, ik was graag onder de mensen en wrong me onder die bubbel van thuis uit. Dat verliep moeizaam en ik ging onverstandige dingen doen om ‘erbij te horen’. Dat zoeken naar nieuwe uitdagingen zit nog steeds in me. Ik wilde graag reizen maar ook dat mocht niet. Via mijn vader kon ik in het ziekenhuis gaan werken. Ik begon er als magazijnklerk, heb me opgewerkt en ben er ruim twintig jaar gebleven. Toen ik een jaar of achttien was moest ik in dienst. Ik wilde eigenlijk niet, want ik had een antipathie tegen het leger en het hiërarchische systeem daar versterkte dat. Uiteindelijk kwam ik in Eindhoven terecht waar ik mijn rijbewijs heb gehaald. Mijn wereld werd eindelijk groter en daar was ik blij mee.” IK HIELD VAN HET DIENSTBAAR ZIJN “Terug in Maastricht zocht ik vreemd genoeg het veilige weer op. Blijkbaar grijp je daarop terug,” vervolgt John zijn verhaal. “Ik had geen ambities om verder te leren, dat werd ook niet gestimuleerd, dus pakte ik mijn baan in het ziekenhuis weer op. Ik ging tevens werken bij de vrijwillige politie en werd stads- en grottengids. Het toenmalige ziekenhuis Sint Annadal verhuisde en werd AZM. Daar werd ik weer geconfronteerd met hiërarchie. Toen mijn directe collega wegviel stond ik er alleen voor in een organisatie vol negativiteit. Ik wilde weg. En kon beginnen als conciërge op de middelbare

TEKST

Vivianne Rijnders Peter van Hooren

FOTO'S

school in Gronsveld. Daar voelde ik me thuis, vormde een brug tussen de kinderen en de leraren, was maatschappelijk betrokken. Helaas verdiende ik er minder dan in het AZM. Ik zat nog steeds bij de vrijwillige politie en wilde daarin verder, het dienstbaar zijn hoorde bij mij. Kort voor ik als beroepspolitie kon beginnen, kreeg ik een zwaar auto-ongeluk. Ik raakte honderd procent arbeidsongeschikt. Alles wat ik leuk vond viel weg: mijn nieuwe baan, muziek maken, gids zijn, mijn sociale leven. Ik kon niets meer, zelfs niet de papa zijn die ik wilde zijn voor mijn zoontje. Je zag mijn letsel niet waardoor mensen zeiden: ‘Dee Eijssen sjut de vogel aof.’ Dat kwam heel hard aan. Die periode was een kentering in mijn leven.” HET GOEDE GEVOEL WEER ERGENS BIJ TE HOREN “Ik woonde op de Herbenusstraat en mijn zoon zat op de Aloysiusschool. Als ik hem bracht kwam ik altijd de penningmeester tegen van Stichting Cellebroederskapel. We raakten aan de praat en ik kon vrijwilliger worden bij de stichting, met lichte taken als zorgen dat het licht uit was na een activiteit, wc-papier bijvullen, dat soort dingen. Het gaf me het goede gevoel weer ergens bij te horen. De Cellebroederskapel werd overgedragen aan een andere eigenaar zodat wij als stichting de beheerders konden worden. Ook werd het een officiële trouwlocatie. Er brak een leuke tijd aan met veel bruiloften en andere mooie activiteiten. Mijn werkzaamheden breidden zich uit en daarmee mijn sociale leven. Dat werkte positief op mijn herstel. In 2011 werd ik deels goedgekeurd en moest gaan solliciteren terwijl ik me heel prettig voelde als beheerder van de kapel.

CITYMAGAZINE Maastricht

|9


Dankzij meneer Oostwegel kon ik beginnen in het Kruisherenhotel. Ik werkte er op de rustigste dagen om ook mijn werkzaamheden in de kapel voort te kunnen zetten. Maar dat was me te rustig. Ik keerde als ZZP’er terug naar de kapel. ‘Voel je vrij om de kapel in de markt te zetten en daar krijg jij een vergoeding voor,’ zei toenmalig voorzitster Odile Wolfs. Dat is niet bepaald een riant salaris en daarom doe je dit werk alleen als je echt hart voor de zaak hebt. Maar mijn gastenboek staat vol mooie en lovende uitspraken, dat is me alles waard en betekent meer voor mij dan een vet salaris.” IK HEB DE CREATIVITEIT OM IETS TE BETEKENEN VOOR MAASTRICHT “Stichting Cellebroederskapel is een vrijwilligersorganisatie met mij als betaalde vrijwilliger al achttien jaar aan het roer. Op maatschappelijk en cultureel gebied wil ik graag iets betekenen, maar dat wordt me vaak door andere partijen afgenomen. Ik heb het gevoel dat ik me steeds moet bewijzen, maar ik wil niks bewijzen. Ik heb de creativiteit om iets te betekenen voor de stad en ben graag actief in het maatschappelijke gebeuren, met de kapel als basis. De kapel moet een statement worden in Maastricht. Ik haal voldoening eruit, de dankbaarheid van

10 | CITYMAGAZINE Maastricht


mensen houdt me op de been en zet me in mijn kracht. We moeten in Maastricht af van het individualistische, daarom wil ik het besef kweken dat de kapel iets maatschappelijks is zonder enig winstbejag, het is geen commerciële horeca instelling. Dat maatschappelijke wil ik breder gaan trekken, een cultureel programma maken in het Statenkwartier. Ik zoek partijen die openstaan voor samenwerking. Als we in 2033 weer voor de titel Culturele Hoofdstad gaan, moeten we de handen in elkaar slaan, een groot draagvlak creëren. Zo ging het ook met het Stille Licht, mensen blijven ermee lopen. Door de continuïteit krijgt het Licht een plekje. Ik zoek de verbinding tussen mensen, reageer vanuit mijn hart en daar wordt wel eens misbruik van gemaakt. Ik wil wel bedienen maar niet dienen. Sinds kort ben ik weer bij de vrijwillige politie, ook dat is er zijn voor de stad.”

“Mijn levensloop heeft me dingen afgenomen die ik graag had willen doen. Ik kan het relativeren maar merk dat mijn vroegere wensen weer opborrelen. Misschien moet ik een boot kopen en alleen nog maar gaan varen. Maar ja, dat beschermde en sociale zit in me. En elke morgen als ik in de spiegel kijk denk ik: Goh lange, de höbs ’t toch mer good gedoon.”

CITYMAGAZINE Maastricht

| 11


VIERKANT MAASTRICHT

NIEUW

Gedenkboek verkrijgbaar bij de boekhandel

€ 24,95

voor de eeuwigheid? Meer informatie en bestellen: www.historischereeksmaastricht.nl


FOTO'S

Jean Pierre Geusens

PRESENTATIE

VIERKANT MAASTRICHT NR. 47

Op vrijdagmiddag 8 juli is in boekhandel Dominicanen nummer 47 in de Reeks Vierkant Maastricht gepresenteerd. Het dikke boek, tevens het jubileumboek van Stichting Historisch Reeks Maastricht - behandelt in achttien verhalen de eigentijdse geschiedenis van cultuurstad Maastricht. Het door ruim 20 specialisten geschreven boek belicht een veelheid aan onderwerpen over de periode 1979 – 2019. Het boek is opgedragen aan de in december overleden penningmeester van de stichting – Jacques Jamin - en de eerste exemplaren werden door voorzitter Eric Wetzels uitgereikt aan Carl Andreas en Jo Boetsen, voorheen beiden werkzaam bij ‘het archief’ en al veertig jaar betrokken bij de illustrering van de publicaties van de stichting. Die bestaan uit de Vierkant-reeks (47 delen), Silhouetjes (84 deeltjes), de Limburgreeks (8 delen), het Servaasbulletin uit de jaren tachtig en diverse losse publicaties. Het huidige boek belicht onderwerpen als de stadsarcheologie, archief en bibliotheek, oudheidkundige collecties en musea, ruimtelijke ordening, kunst in de openbare ruimte, de universiteit, de Maastrichtse taal, de culturele instellingen, de welstands- en monumentencommissie, de straatnamencommissie, vestingstad en monumentenzorg, industrieel erfgoed, sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen, straatcultuur, muziek en toneelacademie. Een must-have voor iedereen die wil lezen en begrijpen hoe het

huidige Maastricht op het vlak van cultuur en identiteit tot stand is gekomen tussen 1979 en 2019. Ook wil het boek het debat aanzwengelen of eigentijdse geschiedenis geschreven kan worden door mensen die er zelf bij waren. Tijdens de presentatie van het boek deed voorzitter van de redactiecommissie Jac van den Boogard daarnaast de oproep aan jonge historici om de handschoen op te pakken om de Maastrichtse geschiedenis verder te onderzoeken en te beschrijven. De stad is in veertig jaar flink veranderd. Van analoog naar digitaal, van ingetogen Maastrichts naar een open en universitaire kennisstad. Het boek kan dienen als reflectie voor de zoektocht welke stad we willen zijn: de ouderwetse ‘Sjengen’-stad, de moderne kennisstad of een mix waar jong en oud, kennis en ambacht, Maastrichts en buitenlands, samen een nieuw Maastricht tot stand willen brengen. En voor de stichting geldt de vraag hoe lang deze ermee door kan gaan: voor de eeuwigheid? Jac van den Boogard en Eric Wetzels (red.) Voor de eeuwigheid? Gedenkboek Stichting Historische Reeks Maastricht, 1979-2019. Achttien verhalen over Maastricht cultuurstad. Vierkant Maastricht 47, Stichting Historische reeks Maastricht 412 pagina’s, rijk geïllustreerd, volledig in kleur, gebonden, harde kaft, met leeslint. Isbn 9 789058 420572. Te koop voor € 24,95 bij de boekhandel. Zie ook de fotopagina verder in dit magazine.

CITYMAGAZINE Maastricht

| 13


Bosch Modeschoenen AL ZEVENTIG JAAR SERVICE EN VAKMANSCHAP

14 | CITYMAGAZINE Maastricht


TEKST

Vivianne Rijnders

FOTO'S

Peter van Hooren

“Ja, ik herken het nog,” zeg ik tegen MARK BOSCH bij het betreden van zijn zaak BOSCH MODESCHOENEN aan de Voltastraat 28 in Maastricht. “Vroeger verkochten jullie toch ook kinderschoenen?” Dat is volgens Mark een veel gehoorde uitspraak van mensen die na jaren weer eens in de winkel komen en dat vindt hij leuk. “Die herkenning geeft aan dat het hier om een familiebedrijf gaat waar nu de derde generatie aan het roer staat,” vertelt Mark. “Mijn opa Hubertus Bosch begon in 1952 met de schoenenwinkel. Voor die tijd hielp hij als ambachtelijk schoenmaker al mensen met schoenaanpassingen, zoals orthopeden tegenwoordig doen. Ook verkocht hij fournituren en lederwaren en vanuit zijn deskundigheid en passie voor comfortschoenen ontstond Bosch Modeschoenen. Hubertus Bosch is naast schoenverkoper ook altijd schoenmaker gebleven. Tot lang zijn na pensioen kwam hij bijna dagelijks even naar de zaak om wat kleine schoenreparaties te verrichten.” VOLLEDIG GESPECIALISEERD IN SCHOENEN VOOR MENSEN MET GEVOELIGE VOETEN EN VOETPROBLEMEN “Van generatie op generatie is de specialistische kennis doorgegeven in onze familie Bosch. En ja, vroeger verkochten we ook kinderschoenen, dat was zelfs opa’s specialisatie. Met zijn expertise kon hij perfect kinderschoenen aanmeten en zelfs orthopedische aanpassingen verrichten. Mijn vader kwam in de zaak erbij en later ik ook. Dat moment viel gelijk met een kentering in de kinderschoenenverkoop. De visie op het verkopen van kinderschoenen veranderde en was daardoor verkoop-technisch niet meer rendabel. We zijn nu volledig gespecialiseerd in schoenen voor mensen met gevoelige voeten en voetproblemen. Dit genre loopt heel goed,” aldus Mark Bosch. KLANTVRIENDELIJKHEID, VAKKENNIS EN SERVICE STAAN BIJ ONS HOOG IN HET VAANDEL Ondanks de zware coronaperiode heeft Bosch Modeschoenen zich staande gehouden in een wereld waarin online shoppen aan de orde van de dag is. “De investering in een webshop zou zich niet lonen,” legt Mark uit. “Onze klantenkring, onze doelgroep voelt zich prettig bij onze persoonlijke aanpak. Deze mensen willen zich goed laten adviseren en schoenen passen waar een deskundige naast staat. We zien nu nieuwe aanwas in de klandizie omdat er nog maar heel weinig schoenzaken zijn zoals de onze, waar je aandacht krijgt en waar vakmensen serieus met voetproblemen aan de slag gaan. Klantvriendelijkheid, vakkennis en service staan bij ons hoog in het vaandel en mensen waarderen dat. Ook zijn er steeds

meer mensen die behoefte hebben aan comfortabele schoenen. Daarnaast is mijn vrouw Mouth aan de zaak verbonden als pedicure. Voordat Mouth dat deed, hadden we altijd al een pedicure in dienst maar het is fijn dat nu mijn vrouw dat doet. Op dit moment hebben we één medewerkster in dienst en het bevalt goed om in een klein team te werken. Maar als de klantenkring zich blijft uitbreiden, wie weet moet het team dat ook.” “In september is ons officiële zeventig jarig jubileum. We zijn enorm trots dat wij al zo lang deze prachtige zaak in onze familie hebben. En natuurlijk ligt er in die feestmaand voor onze vaste klanten een kleine attentie klaar. Wij heten u hartelijk welkom bij Bosch Modeschoenen.”

Bosch Modeschoenen Voltastraat 28 6224 EM Maastricht Tel. 043 363 5121 boschmodeschoenen.nl U kunt bij ons recht voor de deur parkeren tegen een laag tarief

CITYMAGAZINE Maastricht

| 15


boekhandel dominicanen

Muziek

TIPS

Vanaf hun eigen vloer krijgt u van onze muziekverkopers de volgende tips:

Tan Dun RALPH VAN RAAT Op zijn nieuwe album speelt Ralph van Raat composities van de Chinees-Amerikaanse componist Tan Dun. Het hoogtepunt is de vroege compositie Eight Memory's in Watercolour: delicate en levendige schetsen gebaseerd op het suizen van de wind. Het album bevat naast een eerbetoon aan collega John Cage ook de meer traditionele filmmuziek waar Dun om bekend staat. Het geloof van Ralph van Raat in de kracht en authenticiteit van deze composities is hoorbaar in zijn lucide spel. Het houdt dit album, dat zulke uiteenlopende composities bevat, bij elkaar en maakt het tot een boeiende muzikale reis.

Deze zomer (en daarna) hebben wij weer diverse evenementen op de planning staan! Bij ons kun je het hele jaar lang genieten van lezingen, schrijversbezoeken, muziekoptredens en exposities. Wist je dat bijna al onze evenementen gratis toegankelijk zijn?

Agenda

In de komende periode kun je je o.a. aanmelden voor: 7 aug | 11:00 u | Interview met

Francis van Broekhuizen

11 sept | 15:30 u | Boekpresentatie 'Lieve Lies' 30 juli | 14.00 u | Signeersessie

John-Alexander Janssen

31 juli | 15:00 u | Signeersessie Susan Muskee 28 sept | 18:30 u | Juffen- en meesteravond

Aanmelden voor onze evenementen kan via: promotie@boekhandeldominicanen.nl en een compleet overzicht van al onze evenementen kun je vinden op onze website www.boekhandeldominicanen.nl.

Plucked Bach ALON SARIEL Op het album Plucked Bach verkent de Israëlische luit en mandoline virtuoos Alon Sariel de cello-suites van J.S. Bach. Sariel wil het tijdloze en universele karakter van Bachs muziek realiseren in een veelzijdige klankwereld van tokkelinstrumenten, door middel van een programma dat gebruik maakt van een spel van licht en donker. Hij brengt het jeugdige elan van deze muziek naar voren die in een veel vroegere periode in Bach's leven werd gecomponeerd dan bijvoorbeeld de passies en plaatst deze muziek daardoor in een nieuw verleidelijk licht.

Last Night in the Bittersweet PAOLO NUTINI Paolo Nutini is terug. De Schotse alleskunner verdween na zijn vorig succes-album zo lang van de radar dat zowel fans als medemuzikanten zich afvroegen of ze ooit nog wel eens, in muzikaal opzicht van de man zouden horen. Gelukkig pakt hij de draad op waar hij gebleven was: Last Night in the Bittersweet is opnieuw een top album. Eclectisch: Led Zeppelin, John Mayer, The Beatles en Lou Reed kwamen al langs in de recensies. Maar het is toch vooral heel erg Paolo Nutini en daarmee ook een goede kandidaat voor de zomerplaat van het jaar!

A Light for attracting attention THE SMILE Is The Smile Radiohead 2.0? Ja, en nee. Thom Yorks teksten zijn nog steeds poëtisch met een duister randje. Lyrics over corrupte macht en toespelingen op de apocalypse en dystopie zijn in grote mate aanwezig. Er is een nieuwe drummer en de overige Radiohead-leden maken optimaal gebruik van de vrijheid die een nieuwe naam biedt. Hoewel de nummers vaak als Radiohead klinken is The Smile’s A Light For Attracting Attention fris en vernieuwend met voor ieder wat wils. Punk, spookachtige elektropop, ballads en nog zo veel meer. Vrijwel iedere track is fantastisch op zijn eigen manier. Een ijzersterk… debuut?

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl

16 | CITYMAGAZINE Maastricht


La Gazette de Bouchon

no. 6 jul i 202 2

Bouchon d’en Face breidt uit met proeflokaal

Bouchon d’en Face is tweemaal zo groot geworden, mét behoud van de authentieke en karakteristieke sfeer van de zaak. Het pand van de buren is op doordachte wijze bij onze bistro getrokken. De nieuwe ruimte is primair bedoeld voor (zakelijke) groepen, feestjes en partijen, maar op vrijdag en zaterdag wordt het proeflokaal gebruikt om meer gasten te kunnen verwennen. Vaak moesten wij onze gasten ‘nee’ verkopen, omdat er geen plek was in de bistro. Vanaf dit voorjaar is dat anders. Desalniettemin blijft reserveren, zeker in het weekend, meer dan aanbevolen. Mocht u in de buurt zijn en het proeflokaal nog niet hebben gezien, kom dan beslist een kijkje nemen. Bouchon is alle dagen geopend vanaf 17.30 uur, m.u.v. 25 tot en met 28 augustus. Heeft u een event, zakelijk of privé, of wilt u komen dineren met een groep van tien personen? Mail ons en wij doen u een mooi aanbod. Het aantal groepen swingt de pan uit en de tevredenheid is hoog. Komt dat zien, of nog beter, kom het ervaren!

Preuvenemint Na twee jaar afwezigheid staat ’t Preuvenemint weer op de agenda. En natuurlijk is ook Bouchon weer aanwezig, samen met onze goede vriend en topkok uit Durbuy, Wout Bru, en zijn restaurants la Bru’sserie, Wagyu en Le grand verre. U vindt ons bij de stand van Vojacek Wijnen.


Soirée des Amis de Bouchon weer beregezellig Op 15 juni was er eindelijk weer een traditionele Soirée des Amis. Er waren meer dan vijftig gasten en het was wederom een top avond. De sfeer was super en het eten en de wijnen ook. De twee muzikale intermezzo’s, van Vivienne Bancken en de surprise act van John Tana, vielen bijzonder goed in de smaak. De volgende Soirée staat gepland voor 6 oktober. Reserveer uw plek via e-mail.

‘Gisteravond hebben wij een fantastische avond in Bouchon d’en Face mogen meemaken. We zullen hier nog lang met veel plezier aan terug denken. Complimenten voor de kok, de bediening en de organisatie. Ook de optredens van diverse zangers en zangeressen werd zeer gewaardeerd. Nogmaals dank !’ Reactie van tevreden gast


Feestelijke opening proeflokaal Op donderdag 16 juni vond de officiële opening plaats van het proeflokaal van Bouchon d’en Face. Op 1 april was er al een preview voor vrienden en familie. Op 16 juni was de eer aan oudgouverneur Theo Bovens en aan Jan-Paul Rutten om de opening officieel te voltrekken.

Oud-gouverneur Theo Bovens en Jan-Paul Rutten toosten op de uitbreiding van Bouchon d’en Face

Boven: Een stevige delegatie van de MECC directie, onder toeziend oog van Mediahuis Limburg Links: Team Bouchon, met gastvrouw Maxime Vliegen, sommelier Piet Joosten en chefs ‘Puk’ Luthuli en Boris Spauwen, wordt in het zonnetje gezet door Armand Vliegen

Familie Meijs en Luc Theunissen

Rosita Dolmans en Monique Vliegen

Veel wijnkennis en ervaring, in het heden en uit het verleden

Tevreden onderaannemers

Goede vrienden komen van ver en ook Chapeau is van de partij


Presentatie Chapeau Tefaf editie De nieuwste uitgave van Chapeau, in de volksmond bekend als de Tefaf editie, werd op maandag 20 juni gelanceerd in ons nieuwe proeflokaal. De cuisiniers deden hun best om mooie hapjes te serveren voor de Chapeau relaties en cliënteel. Foto: Frits Widdershoven

Wijnproeverij met Piet Elke laatste zaterdag van de maand organiseert onze sommelier Piet een leerzame wijnproeverij in ons proeflokaal. De proeverij is telkens van 16.00 tot 18.00 uur. Er is plek voor maximaal 25 personen. Interesse? Meld je dan nu aan via e-mail.

Meester Piet, streng is hij niet..

Bouchon d’en Façe is alle dagen geopend vanaf 17.30 uur. Wycker Brugstraat 54 6221 ED Maastricht Tel. +31 (0)43 311 6438 info@bouchondenface.nl www.bouchondenface.nl

Een cadeaubon van Bouchon valt altijd goed in de smaak! Letterlijk en figuurlijk... Vormgeving: Anouk Florisson | Fotografie: Foto Luc Hommes

Info

In augustus vervalt deze activiteit eenmalig i.v.m. ‘t Preuvenemint. Het Preuvenemint vindt plaats van 25 tot en met 28 augustus. Bouchon is dan gesloten.


boekhandel dominicanen

Boeken

TIPS

De vakanties zijn weer begonnen en dat is bij uitstek het moment om een boek te lezen. In de tuin, op het strand, aan het zwembad of in de vliegtuigstoel. Met deze prachtige boeken geven we je net dat extra zetje om echt te gaan lezen. Of je nu van thrillers houdt, een mooie roman of liever waargebeurde verhalen leest bij Dominicanen vind je altijd een passend boek. De boodschap is simpel: er is een (zomer)boek voor iedereen! Welk boek pak jij deze zomer?

Het ZuidNederlandse Bierwandelboek Dit is het perfecte boek voor wandelaars die het sportieve met het aangename willen combineren. Een biertje smaakt namelijk nog beter als je het lichaam eerst aan het werk hebt gezet, en een wandeltocht is nóg leuker als je weet dat je aan het einde een bijzonder bier te wachten staat! In dit boek staan 15 mooie wandelroutes door Zeeland, Noord-Brabant en Limburg van circa 5 tot 15 kilometer. Wat alle wandelingen gemeen hebben is dat ze eindigen bij een gelegenheid waar je een lokaal of regionaal speciaal bier kunt drinken!

Deze maand geven wij de volgende tips:

CHRISTOFFER CARLSSON VAN SAMBEEK

Broeinest Nieuw: 'Broeinest' van Van Sambeek. Ruim een jaar na het overlijden van haar hoogbejaarde moeder krijgt Renate plotseling een mail van haar oudste broer Rinus, die vraagt of de uitkering van de erfenis kan worden herzien. Renate weigert. Dit bericht zet meteen de toon voor de aanstaande familiereünie, waarbij de broers en zussen, allen de 65 gepasseerd, een beerput aan oude familieruzies, nare herinneringen en wederzijdse verwijten opentrekken. Waarom lukt het de een wel om het tij te keren, terwijl de ander verstrikt blijft in hulpeloos zelfbeklag?

De brandende zon Een thriller met een zomerse titel 'De brandende zon' van Christoffer Carlsson. 1986. Op een dag ontvangt de politie in het kleine zweedse dorpje Tiarp een telefoontje van een man die zegt een vrouw te hebben vermoord. ‘Ik ga het weer doen,’ wordt er gezegd, en dan wordt de verbinding verbroken. De moord op Olof Palme zal Zweden voor altijd veranderen, maar voor politieagent Sven Jörgensson en zijn tienerzoon Vidar zal de zaak van de omgebrachte vrouw een levenslange obsessie worden. Wie is de moordenaar? Wie wordt zijn volgende slachtoffer? En hoelang zal het duren voordat hij wordt ontmaskerd?

FRANCIS VAN BROEKHUIZEN CAROLINE DE GRUYTER

Je zult maar met iedereen ruzie hebben Lees je graag verhalen over politiek en cultuur? Dan is dit boek echt iets voor jou! Aan de hand van actuele gebeurtenissen, puttend uit de historie en de literatuur, schrijft Caroline de Gruyter in 'Je zult maar met iedereen ruzie hebben' helder en gepassioneerd over het voortmodderende Europa. Voor sommigen is Europa te machtig, voor anderen is het te slap en verdeeld. De Gruyter kijkt anders. Geboeid volgt zij hoe de wereld verandert en hoe Europa zich constant aanpast. Dankzij haar diepgaande analyses leren we Europa stap voor stap beter kennen.

Bij twijfel hard zingen Opera en musicalzangeres Francis van Broekhuizen is in de afgelopen jaren een bekende persoonlijkheid geworden. In haar boek ‘Bij twijfel hard zingen’ gaat ze dieper in op de belangrijkste periodes en gebeurtenissen uit haar leven (haar tijd als misdienaar, haar keuze voor zingen en het podium en over haar coming out) en op uiteenlopende onderwerpen zoals pesten, geloof, film en klassieke muziek. Een onvergetelijk boek vol humor en ontroering. GROOT NIEUWS VOOR ALLE FANS! Want Francis van Broekhuizen komt naar Boekhandel Dominicanen. Zondag ochtend 7 augustus 11.00 uur zal zij aanwezig zijn voor een interview. Meld je snel aan!

Dominicanerkerkstraat 1 - Maastricht

www.boekhandeldominicanen.nl


STADSdocument

EEN

goede start

VAN DE DAG VOOR ELK KIND!

Maastricht telt ruim 121.000 inwoners. Daarvan leven 11.500 mensen, ofwel 7770 gezinnen in armoede. Hun inkomens behoren gemiddeld tot de laagste in Nederland. In deze gezinnen leven bijna 3000 kinderen en voor veel van hen is iets belangrijks als een schoolreisje of leesboek al onbetaalbaar. Bovendien gaat een deel van deze kinderen regelmatig of zelfs structureel zonder ontbijt naar school.

22 | CITYMAGAZINE Maastricht

TEKST

Vivianne Rijnders

FOTO

Peter van Hooren


We praten erover met raadslid Henri Borgignons en burgerraadslid Jean Pellaers. “De kern is dat we weten dat er meer dan vijfhonderd kinderen structureel zonder ontbijt naar school gaan,” stelt Henri. “Dat is niet alleen slecht voor de gezondheid maar komt ook de leerprestaties niet ten goede. Het is een complex probleem dat we samen met de scholen willen aanpakken. Kindcentrum Manjefiek is hier al ver in en het is de bedoeling dat uiteindelijk alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs hieraan meewerken. Het is een bewustwordingsproces voor zowel ouders als kinderen.”

“De wijk waar een kind woont en opgroeit bepaalt veel,” voegt Jean Pellaers toe. “We willen gelijke kansen voor alle kinderen, of het nu gaat om gezond eten, sporten en bewegen of een goed studieadvies. De buurt waar je opgroeit zou niet van invloed mogen zijn.” “Het is niet altijd een kwestie van geld,” legt Henri uit. “Het heeft ook te maken met kennis, tijd en een stukje pedagogiek. Als gemeente moedigen we initiatieven aan waarin buurten, maatschappelijke organisaties en scholen samenwerken. Leerkrachten hebben een helder beeld van deze groep leerlingen, gebruik daarom de school als vindplaats. Onze fractiegenoot Addie Redmeijer heeft met een aantal maatschappelijk betrokkenen gezorgd voor een gezond schoolontbijt op een middelbare school in onze stad. Er is een leverancier gevonden die betaalbare producten levert en de ouders zijn erbij betrokken. Een prachtig voorbeeld van hoe men samen werkt aan een grote opgave. En de gemeente? “In het coalitieakkoord wordt een gezond schoolontbijt omarmd; we zullen in de komende periode goed moeten onderzoeken hoe we dit op meer scholen vorm kunnen geven. De samenwerking met ouders speelt een grote rol; laat hen meedenken met scholen en wellicht een rol spelen in de praktische uitvoering. Dan doe je het écht samen. Als fractie verdiepen we ons ook in voorbeelden van andere steden; zo denken we ook mee met de wethouder en ambtenaren. Laten we het wiel vooral niet opnieuw uitvinden maar gebruik maken van alle creativiteit en saamhorigheid die onze stad kent.” “Je moet goed nadenken over de vorm en de uitvoering,” zegt Jean, “zodat het niet iets ‘van de school’ is maar ouders er ook echt in praktische zin iets aan hebben. Want dat is wat er leeft in de armere wijken. Het geld wordt vaak aan andere dingen uitgegeven zoals alcohol en sigaretten. Ook hierin moeten ouders begeleiding krijgen. Dat zou kunnen via de scholen maar de gemeente kan hier ook via verschillende kanalen aandacht voor vragen. Het gaat immers om onze kinderen, om onze toekomst! Ritme, regelmaat en gezond eten, alle kinderen hebben er baat bij!”

CITYMAGAZINE Maastricht

| 23


Beks Interieur is al meer dan 20 jaar het vertrouwde adres voor gordijnen & raamdecoratie, vloeren en buitenzonwering. Beks Interieur is een veelzijdige interieur stylist in Maastricht en omgeving. We adviseren zowel de particuliere als de zakelijke markt. Zo ligt ons specialisme voor een groot deel in het smaakvol inrichten van uw woning. Maar ook verschillende hotels, zorginstellingen en horeca voorzien wij van een professioneel interieuradvies op maat. Uw wensen staan voorop en wij sluiten onze kennis hierop aan.

dat behangt pas fijn Frankenstraat 143-145 6224 GM Maastricht info@joheutsverf.nl tel.: 043 - 362 08 50

De Behangspecialist

Met de nodige kennis en ervaring komen onze gespecialiseerde vakmensen bij u meten en adviseren.

www.beksinterieur.nl

Akersteenweg 49 - 6226 HR Maastricht T 043 35 60 909 - info@beksinterieur.nl

Passend interieuradvies op maat aan huis Maak nu een afspraak!

Openingstijden Dinsdag t/m Zaterdag 10:00 tot 17:00 uur

RAAMDECORATIE - GORDIJNEN - VLOERBEDEKKING PVC - LAMINAAT - BUITENZONWERING


RIJNDERS

J

uli was de maand dat de zomervakantie begon. De maand van heet weer. Van lange dagen en buiten leven. En de maand van André Rieu. Het mocht weer! Na twee lange jaren van stilte in de stad en vooral stilte op het Vrijthof was het Rieu-circus weer neergestreken op haar thuisbasis. Helaas had ik geen kaartje kunnen bemachtigen maar ik kon bijna elke concertavond in mijn eigen achtertuin meegenieten. Als de wind een beetje gunstig waaide kon ik alles volgen. Ik hoorde zelfs het geroep: “Gaot nao hoes!” “Nein!” “G’r moot goon slaope!” “Nein!” Heerlijk. Vuurtje aan, wijntje erbij en ik genoot op mijn tuinbankje tot en met de laatste klanken. Lek geprikt door de muggen maar dat had ik er wel voor over.

Zomer vakantie Maar ook overdag was de sfeer in de stad fantastisch. Zoveel mensen, zoveel nationaliteiten en verschillende talen. Veel muziek op straat, de gezelligheid stuiterde om me heen. Uren ronddwalen en kijken naar iedereen die daar flaneerde en pareerde. Het was weer te snel voorbij. Ik las dat de Vrijthofconcerten Maastricht dertig miljoen euro in het laatje bezorgen. En als je dan weet dat in onze stad bijna achtduizend gezinnen in armoede leven, waardoor elf tot vijftien procent van alle kinderen moet opgroeien in armoede, staat dat wel heel haaks op elkaar. Ik heb op een basisschool gewerkt in één van de rijkste wijken van de stad. Voor de zomerva-

COLUMN

Vivianne

kantie verkondigden daar veel kinderen zonder met hun ogen te knipperen dat ze naar de Malediven gingen. Of naar Zuid-Afrika. Naar het vakantiehuis in Portugal en daarna nog even naar Euro Disney. Maar daar waren ze met kerstmis ook nog geweest. Of ze gingen met mama naar Bonaire en daarna met papa naar Thailand. De school waar ik nu werk staat in een heel andere buurt. Veel kinderen hebben nog nooit de zee gezien. We gingen op schoolreisje naar Fun Valley. En echt, er waren kinderen die, toen ze het water zagen, dachten dat ze aan zee waren. De meesten blijven dus thuis. En genieten van de kampdagen die Trajekt voor hen organiseert. Kamperen achter het buurthuis! Ze verheugen zich er enorm op. Badjes in de tuin en met z’n allen naar Fort Willem. Een enkeling gaat met de bus naar Spanje. Sommigen gaan een paar weken naar familie in Turkije of Marokko. En komen heel verdrietig terug omdat het afscheid zo zwaar viel. De kloof blijft. En groeit. Kunnen die dertig miljoen daar niets aan veranderen? Het zal ongetwijfeld bijzonder naïef gedacht zijn, menig politicus zal deze opmerking vreselijk dom vinden. Maar toch. Die Vrijthofconcerten worden bezocht door mensen die het financieel goed hebben. In het orkest zitten mensen die als kind in de gelegenheid waren om muziekles te krijgen. De kinderen uit die bijna achtduizend gezinnen hebben die mogelijkheid niet. Die achtduizend gezinnen kunnen geen Vrijthofconcert bezoeken. We hebben het over gelijke kansen voor alle kinderen. Hoort daar ook niet het recht op muziekles bij? Hun ouders zouden een concert met ze moeten kunnen bezoeken. Dus, wat valt er te realiseren met wat André Rieu de stad oplevert? Of kan André Rieu zelf iets doen? Ik heb gelezen dat hij en zijn orkest gratis muzieklessen zouden gaan verzorgen aan kansarme kinderen in Limburg. Ik juich het van harte toe maar heb er nog niets van gemerkt. Dus meneer Rieu, als u dit leest … ? Wie weet!

Fijne vakantie allemaal. Vivianne Rijnders©

CITYMAGAZINE Maastricht

| 25


EEN KALENDER VOL MET

evenementen! Na enkele moeizame jaren draait full service evenementenbureau The PEPr Company weer op volle toeren. “Wij hebben nooit helemaal stil gezeten”, zegt Roy Packbier, directeur van The PEPr Company. “Toen Corona nog maar net in Nederland was, waren wij al aan het schakelen. Wat gaan we doen met Volta Limburg Classic, wat met de Amstel Gold Race. Heel 2020 hebben we ons volledig gefocust op nieuwe data voor geannuleerde evenementen. Zo kreeg de Amstel Gold Race een nieuwe datum tussen alle andere grote internationale wielerwedstrijden. Dat mocht niet baten, omdat in het najaar Corona weer toesloeg. Echter, met Wielerfestival Cauberg in Valkenburg waren we in september juist weer een van de eerste en enige evenementen in Nederland.” In 2021 bleef Corona een beperkende factor, maar mocht The PEPr Company toch diverse evenementen wel laten plaatsvinden. En dat had vooral te maken met de flexibele opstelling

van het nog vrij jonge team. Kan niet bestaat niet, mee bewegen met de ontwikkelingen en pas stoppen met organiseren wanneer het ook echt niet meer kan of verstandig is. Dit leidde tot een piek in evenementen in het najaar van 2021, terwijl The PEPr Company ook haar expertise mocht inzetten bij de uitvoering van vaccinatielocaties. Vanaf eind augustus hadden we iedere week minimaal één evenement. En dit naast een aantal teleurstellingen, evenementen die wel volledig georganiseerd waren, maar dan toch op het laatste moment niet konden doorgaan. Het jaar 2022 begon natuurlijk ook twijfelachtig, maar de kalender van The PEPr Company is inmiddels weer goed gevuld. Naast een opdracht voor de gemeente Beek met de leiding over het projectteam dat er voor moet zorgen dat er circa 500 Oekraïense vluchtelingen kunnen worden gehuisvest in een pand te Beek, staan in 2022 de volgende evenementen op de kalender.

12, 13, 14 augustus

1 september

3 september

THE LADIES EVENT

CHASSE PATATE

WIELERFESTIVAL CAUBERG

i.s.m. het Shimano Experience Center een compleet fiets- en lifestyleweekend

ruim 20 bedrijven fietsen en genieten voor het goede doel

meer dan een gewone wielertoertocht, met sfeer en muziek

2 oktober

9 oktober

18 november t/m 30 december

TOUR DE DUMOULIN

BART BRENTJENS CHALLENGE

een complete wielerdag en –beleving voor jong en oud

dé mountainbiketocht van de Benelux

26 | CITYMAGAZINE Maastricht

KERSTMARKT GEMEENTEGROT VALKENBURG


TOPSPORT IN ORGANISEREN MET THE PEPR COMPANY Organiseren als tweede natuur: het zit team PEPr in het DNA. Al jarenlang is het bureau de drijvende kracht achter de Amstel Gold Race, tal van (recreatieve) wielerwedstrijden en andere events. Behalve de Nederlandse klassieker werkt PEPr ook voor onder meer de Volta Limburg Classic, Eroica Limburg, Chasse Patate, Wielerfestival Cauberg, Tour de Dumoulin en Bart Brentjens Challenge. In het verleden was het team betrokken bij de organisatie van het WK veldrijden in Valkenburg, de huldiging van Tom Dumoulin in Maastricht en meerdere NK’s wielrennen en mountainbiken. The PEPr Company is breder inzetbaar dan alleen sport. Wijnrestaurant op het Land en de jaarlijkse kerstmarkt in Gemeentegrot Valkenburg zijn daar enkele voorbeelden van. Het jonge, maar toch ervaren team staat voor originaliteit, flexibiliteit en bestaat uit doorzetters. Een fijne gedachte voor wie zorgeloos een evenement wil organiseren. The PEPr Company Withuisveld 8 6226 NV Maastricht www.thepeprcompany.nl info@thepeprcompany.nl 043-203 0010

CITYMAGAZINE Maastricht

| 27


JUBILEUM VOOR

BIJ DE LIEWE

250 uitzendingen

Recent beleefde radioshow BIJ DE LIEWE de 250ste uitzending. Een absolute mijlpaal voor het programma dat een verbinding probeert te leggen tussen organisaties, buurtinitiatieven, verenigingen of maatschappelijk betrokken bedrijven. En dus stond Pep Peperkamp, bedenker, producent en presentator van het programma, in het middelpunt van de feestvreugde. Pep kwam op het idee voor haar radioprogramma door het jaarlijkse evenement ‘de maatschappelijke beursvloer’, georganiseerd door haar werkgever Trajekt, namens wie zij ook Bij de Liewe maakt. “Daar werden altijd 80 organisaties en 80 maatschappelijk betrokken bedrijven uitgenodigd om onderling matches met elkaar te maken. Maar dat gebeurt dus één keer per jaar. Waarom zo weinig, vroeg ik mezelf af.” En zo bedacht Pep zich dat er wekelijks wel een match te maken valt. In Bij de Liewe nodigt Pep twee mensen uit. Met hen gaat zij in het uur-durende programma in gesprek, waarna er een match wordt gezocht voor beide gasten. Wat kunnen zij voor elkaar betekenen of kunnen zij wellicht samen iets opzetten? “En door dat op de radio te doen, worden mensen die luisteren er op geattendeerd dat dit er is of gaat komen.”

juist het leuke. Als ik mensen voor het programma vraag, vertellen ze me wanneer ze kunnen en op basis daarvan plan ik ze in.” Omdat Pep altijd met twee gasten per uitzending werkt, heeft ze dus al 500 gasten of organisaties mogen verwelkomen. “Iedereen vindt het altijd leuk om te komen en gaat ook weer enthousiast weg. Sommigen hebben al een verbinding, dan zijn we niet eens aan het programma begonnen. Dan moet ik ze even afremmen.”

Uiteindelijk moet het niet alleen bij woorden blijven, maar moeten de gasten ook daadwerkelijk de match in de praktijk brengen. “Ze hoeven niet meteen aan de slag, maar het zou wel leuk zijn als ze uiteindelijk ook doen wat ze voor ogen hebben.” En wie uiteindelijk tegenover elkaar zitten, is totale willekeur. “Dat is

Bij de Liewe heeft een maatschappelijk karakter. Er worden dus geen commerciële matches gemaakt. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bedrijven met winstoogmerk kunnen aanschuiven. “Om maar iets te noemen: we zullen niet snel een fastfoodketen uitnodigen. Tenzij deze iets maatschappelijk met buurtbewoners wil doen.”

28 | CITYMAGAZINE Maastricht

En dat heeft al leuke matches opgeleverd. Bijvoorbeeld cliënten van Radar die op bezoek gingen bij Loco tuinen om daar rond te kijken en mee te helpen. Of Stichting de Gouwe en de mensen die de kippen van Mariaberg verzorgen; zij organiseerden samen een activiteit voor kinderen uit gezinnen die in armoede leven.


TEKST

Eén van de hoogtepunten binnen die 250 afleveringen vindt Pep de uitzendingen op locatie, als zij en haar vaste club vrijwilligers met de mobiele studio er op uittrekken. “Organisaties vinden dat ook tof, als zij een activiteit hebben en wij daar radiomaken.” Meestal duren die uitzendingen dan enkele uren. “Dat is wel kepotmekerij”, aldus Pep. “Bijvoorbeeld enkele jaren geleden tijdens het Parcours. Ze regelen dan ter plekke gasten voor je en dan moet je zonder voorbereiding live op radio interviewen.”

Stephan van Appeven

FOTO

Ronald van den Hoven

Gevraagd naar de mooiste verbinding die ze in 250 uitzendingen gemaakt heeft, antwoordt Pep: “Die met de vrijwilligers van mijn programma zelf. Ik heb zo’n fijne groep met ‘Liewe’. En iedereen is enthousiast om mee te werken. Ik heb inmiddels vier technici. Wie heeft dat?” Bij de Liewe is wekelijks op donderdagmiddag te horen op het radiokanaal van RTV Maastricht, van 17.00 tot 18.00 uur.

Maandelijks krijgt City Magazine een kijkje in de keuken bij RTV Maastricht. Alle facetten van dit mediabedrijf komen aan het licht, want de stadsomroep presenteert zich met haar programma's op diverse kanalen: radio, televisie, internet, Facebook en Instagram. Tevens komen de mensen achter de programma's aan het woord: de medewerkers en niet te vergeten, de vrijwilligers. EEN KENNISMAKING MET RTV MAASTRICHT! MEER INFO www.rtvmaastricht.nl | www.facebook.com/rtvmaastricht TV Ziggo digitaal: kanaal 40 | KPN 1336 RADIO Kabel 87.5 | Ether 107.5 FM | Ziggo 915 of 1915 | KPN 1036

CITYMAGAZINE Maastricht

| 29


www.theateraanhetvrijthof.nl


“Ik heb in Sri Lanka alles gedaan wat ik graag wilde doen,” vertelt een gebruinde Marit, “en ik ben blij mijn familie en vrienden weer te zien, maar ik mis het land en haar sympathieke bewoners enorm. Het waren drie ongelofelijk mooie maanden, ondanks dat ik er in het ziekenhuis heb gelegen met voedselvergiftiging, de armoede me erg heeft aangegrepen en ik regelmatig afscheid moest nemen van bevriende vrijwilligers die eerder naar huis gingen. Je mogen onderdompelen in een andere cultuur, omgaan met mensen die een totaal ander leven leiden dan wij, was een groot voorrecht. Er is daar geen prestatiedruk, geen moeten, je leeft van dag tot dag en iedereen zorgt voor elkaar. Daar kunnen wij een voorbeeld aan nemen. Het hollen en rennen hier valt me zwaar, het geregel en gedoe en alles wat moet. Ik verwens mijn telefoon vaak!”

Weer thuis! TEKST

Vivianne Rijnders

Uniek was dat Marits broer en zus haar hebben opgezocht en ze samen door het land hebben gereisd. “Dat was onvergetelijk,” zegt Marit. “We hebben alle hoogtepunten van Sri Lanka samen mogen beleven. Op safari, snorkelen, bergen beklimmen, per trein reizen, maar ook eten bij locals, ontbijten in een bookshop, tempels bezoeken en interessante gesprekken voeren met Boeddhistische monniken. We hebben zelfs een prachtige fietstocht gemaakt. Het was een avontuur dat naar meer smaakt. In september start ik met mijn studie Criminologie in Rotterdam maar zodra ik genoeg gespaard heb en een paar maanden weg kan, wil ik dolgraag weer op pad. Reizen vormt je en je hebt je leven lang profijt van al die ervaringen. En daarom wil ik er nog veel meer gaan opdoen!”

CITYMAGAZINE Maastricht

| 31


VIERKANT MAASTRICHT NR. 47 Op vrijdagmiddag 8 juli is in boekhandel Dominicanen nummer 47 in de Reeks Vierkant Maastricht gepresenteerd. Het dikke boek, tevens het jubileumboek van Stichting Historisch Reeks Maastricht behandelt in achttien verhalen de eigentijdse geschiedenis van cultuurstad Maastricht. Het door ruim 20 specialisten geschreven boek belicht een veelheid aan onderwerpen over de periode 1979 – 2019. Op deze pagina een fotocollage van deze heugelijke presentatie bij boekhandel Dominicanen. MEER HIEROVER OOK ELDERS IN DIT MAGAZINE

FOTO’S

32 | CITYMAGAZINE Maastricht

Jean Pierre Geusens


‘EIGEN’ JAARBOEK MAASTRICHT VOOR SCHOOLVERLATERS MONTESSORI KINDCENTRUM Donderdag 21 juli vond in de Muziekgieterij de presentatie plaats van het eerste speciale Jaarboek gemaakt i.s.m. Montessori Kindcentrum. Het eerste exemplaar werd tijdens het feestje voor groep 8 op donderdag 21 juli uitgereikt door eindredacteur Eric Wetzels samen met vertegenwoordigers van de leerlingenredactie aan Kinderburgemeester van Maastricht, Nora Hunter. Op deze pagina een fotoverslag van deze avond. FOTO’S

Jean Pierre Geusens en Peter van Hooren

CITYMAGAZINE Maastricht

| 33


Wij steken onze hand in het vuur voor uw auto.

BMW, MINI, Land Rover en Jaguarspecialist in Zuid Limburg Duitsepoort 15 | 6221 VA Maastricht | 043 - 350 33 00

www.kessels-automobielen.nl

Welk boek pak jij deze zomer? www.boekhandeldominicanen.nl

#goeddoen

Ook in jou schuilt een Elisabeth

Wij zijn zichtbaar veranderd

Elisabeth Strouven is ons lichtend voorbeeld. In de 17e eeuw bekommerde deze bijzondere Maastrichtse vrouw zich om de arme en zieke medemens. Ze was even betrokken als onafhankelijk. Op dezelfde wijze steunt ons fonds allerlei goede initiatieven in Maastricht en omgeving. We bouwen aan een beweging van mensen die net als Elisabeth goed willen doen. Mensen die niet wegkijken. Die samen willen aanpakken om het leven van ouderen én jongeren mooier te maken. Doe je ook mee?

elisabethstrouven.nl


Uit-tips augustus 5 t/m 7 augustus 2022

t/m 14 augustus 2022

IRONMAN

Limburg Biënnale

Een van de grootste duursportevenementen ter wereld komt weer naar Maastricht en regio. Met op vrijdag de IRONKIDS en op zaterdag de IRONMAN 70.3 voor volwassenen. Naast de sportwedstrijden zijn er nog verschillende side-evenementen in de stad. Doe je mee of support je langs de zijlijn?

Dit jaar organiseert Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur, de tweede editie van de Limburg Biënnale: een groepstentoonstelling die alle soorten kunstenaars, professionals, amateurs en hobbyisten bij elkaar brengt in een feestelijke viering van de kunsten. Marres volgt hierbij de traditie van de jaarlijkse Summer Exhibition van de Royal Academy in Londen. Ga dat zien!

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'IRONMAN'

Powered by

uitagendamaastricht.nl

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Limburg Biënnale'

25 t/m 28 augustus 2022

't Preuvenemint 17 t/m 28 augustus 2022

Lumière Open Air Film Festival

Film kijken onder de sterrenhemel. Dat mag je niet missen! Kies uit een gevarieerd aanbod met spraakmakende premières, 90's klassiekers, re-releases en documentaires.

Dit jaar zindert de stad eindelijk weer van genot tijdens de 39e editie van ’t Preuvenemint, het grootste culinaire openluchtfestival van de Benelux. Laat je verrassen door een smakelijke, culinaire hap bij een van de vele gastronomische deelnemers, of geniet onder het genot van een lekker glas van de sfeer en elkaar.

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 'Lumière Open Air Film Festival'

www.bezoekmaastricht.nl met zoekterm 't Preuvenemint'

CITYMAGAZINE Maastricht

| 35