Brochure Kinderboekenweek

Page 1

WORDEN WAT JE WIL

1 Voorpagina Dominicanen volgt nog vandaag

6 OKT T/M 17 OKT 2021

Mark Janssen

Dromers hebben de gave om het verschil te kunnen maken

Vier schrijvers aan het woord voorlezen is investeren in de jongere generatie

In gesprek met… Young Adult Dome Maastricht

Waarom er niets fijner is dan je te verliezen in een boek.

In het hart van het magazine: Het sprankelende programma van de Kinderboekenweek 2021, van 6 tot en met 17 oktober.


een chef-kok, directeur van Leerkracht, kinderarts, rschillende beroepen, scholengemeenschap. Ve or ar met een groot hart vo verschillende mensen ma uit en. En alle vier komen ze kinderen en voor schrijv len werden verteld. een gezin waarin verha

LLIE VOOR AAN GRAAG STELLEN WE JU IJFTALENTEN. VIER LIMBURGSE SCHR

JOEP DE JONG:

Deze oud-kinderarts is de zesde telg uit een gezin van negen. “Mijn twee jongere broertjes gingen pas slapen als ik ze een verhaal had verteld. Toen ik kinderen kreeg, deed ik hetzelfde. Ik kroop ’s avonds bij hen in bed en vroeg ze waarover ik moest vertellen. Dat kon van alles zijn: roze olifanten op een racefiets en dan moest er ook nog een speedboot bij. Hun fantasie kende geen grenzen. Met mijn kleinkinderen herhaalde de geschiedenis zich en zij vroegen waa rom ik al die leuke verhalen niet opschreef. En dat ben ik nu aan het doen. Ik schrijf verhalen over dingen waar kinderen vreselijk om moeten lachen; over olifantensnot in mijn boe k ‘Hatsjie’, over scheten latende draken en over een prin ses die een nijlpaard als huisdier wil. Deze laatste twee boeken zijn nog in de maak. De zeventienjarige Dunja Hellebrand maa kt er briljante illustraties bij. Als je zoveel verhalen aan kind eren vertelt, weet je wel wat ze graag horen. Pas als ik zeker weet dat ze mijn verhaal leuk vinden, ga ik het opschrijven. Feed back van kinderen is ontzettend belangrijk.” Volgens Joep nodigt het vertellen of voorlezen van verhalen enorm uit tot lezen. “Er zijn overigen s maar weinig mensen die echt goed kunnen voorlezen, dat is erg jammer. Ook zouden er veel meer momenten moeten zijn dat kinderen naar verhalenvertellers kunnen luisteren, niet alleen in de Kinderboekenweek. Luisteren naar verhalen is de basis van leesbevordering,” is de mening van Joep de Jong.

Han

HAN BERGHS:

drie kinderboeken in Oud-onderwijzer Han Berghs schreef hoofd zit, schrijf ik het een jaar. “Als het plot eenmaal in mijn ndag uit en werk er dan zaterdag op, typ het zondag en maa . “Ik heb nog altijd een nog een aantal weken aan,” zegt Han n, verhalen vertellen, ik onderwijzershart. Kinderen voorleze in de jongere generatie, vind het prachtig. Je moet investeren zo belangrijk, kinderen ze iets meegeven voor later. Lezen is ogen en hun creativiontwikkelen hun voorstellingsverm probleemoplossend teit ermee. Het is een voorwaarde voor ontwikkeling.” Daarom denken, fundamenteel voor de hele zo mooi opbouwt op betreurt Han dat wat de basisschool are school door de vergebied van leesplezier, op de middelb en. “Er moet worden uitplichte literatuur vaak wordt afgebrok literatuurlijst. Begin waar gegaan van het kind en niet van een de leerling is.” d een verhaal. “Dat blijft Hans vader vertelde vroeger elke avon ’ is op die verhalen geje bij. Mijn boek ‘De drie muizeketiers ond altijd mee in je verbaseerd. Je neemt je eigen achtergr halen.” Pardoes’ komen voort Zijn boeken ‘De vergeten tuin’ en ‘Pim er is alweer een nieuw uit interesse voor natuur en milieu. En ikant in Han. “Dat verboek in de maak, gegroeid uit de muz m. Een klein grottenhaal speelt zich af in het conservatoriu door de klankgaten van wijfje zit daar als verstekeling en valt wat er dan gebeurt … Zo een contrabas het instrument in, en ier kennis met muziekinmaken kinderen op een speelse man strumenten.”

󰑊oep

vertellen aan kinderen, Han hoopt vaker verhalen te kunnen een boek te maken dat dat doet hij het liefst. En hij hoopt ooit goed te leren vertellen. aankomende leerkrachten helpt om aldus Han Berghs. “Een vereiste voor elke onderwijzer!”


BART AUSEMS:

voor het slapengaan “Ik ben opgegroeid met verhalen die uranteigenaar Bart Auverteld werden,” zegt chef-kok en resta heb, wilde ik ook onze sems. “Omdat ik daar zo van genoten een verhaal op de rand kinderen elke avond blij maken met en van onze zaak als van hun bed. Helaas stond ik in de keuk Maar tijdens vakanties de kinderen moesten gaan slapen. rdag verzon ik het vernam ik daar uitgebreid de tijd voor. Ove ellen. Het waren gouden haal om het ’s avonds te kunnen vert mijn lippen hingen. Toen momenten waarin de kinderen aan t dicht moest, had ik alle tijdens de coronacrisis ons restauran en. Ik vond dat ontzettijd om die verhalen te gaan opschrijv gie van kreeg. Het gaf tend leuk en merkte dat ik er veel ener tieve boost. Zo positief aan een negatieve tijd een heel posi uitgegeven: ‘Prinses Lidat ik al één boekje van een serie heb ik bezig aan een boek selotte en de pratende vlinder’. Nu ben bewakers van het bos’. voor oudere kinderen met als titel ‘De het gaat ook over wat er Het verhaal is heel spannend maar in mijn verhalen kindegroeit en bloeit in het bos. Ik probeer dschap zijn maar net ren iets mee te geven. Dat kan over vrien zo goed over de natuur. bevordering vind ik heel Mijn steentje bij te dragen aan lees dt het leven leuker en waardevol. Als je lezen fijn vindt, wor mijn eigen plezier, ga ik makkelijker. Daarom, maar ook voor van kinderboeken.” met veel liefde door met het schrijven En … in een boek van een chef-kok heerlijk recept!

staat natuurlijk altijd een

t ar B

󰑊ohn

JOHN HAWINKELS:

Toen John Hawinkels op achtjarige leeftijd een opstelwedstrijd won, was zijn liefde voor schrijven geboren. Als directeur van een scholengemeenschap schreef hij werk gerelateerd veel, maar maakte ook verhalen voor en over zijn (klein-)kinderen. “Toen ik met pensioen ging, ben ik gaan uitzoeken wat ik aan verhalen had liggen. Daar was een bijzonder exemplaar over olifanten bij. Begin januari heb ik mijn bureau leeggemaakt en ben ik mijn verzinsels gaan uitwerken. Half februari was het manuscript klaar. In Rini Houben vond ik een geweldige illustratrice. Zij zat thuis, leed enorm onder de coronacrisis dus de tekenopdracht kwam voor haar als geroepen. De Olifantentoren is gebaseerd op vertelsels vanaf de bedrand van mijn kinderen en kleinkinderen. Het is heerlijke, spannende fantasie. Want zeg nou zelf; hoe krijg je een kudde olifanten in een boomhut? Op acht september is mijn eerste boekpresentatie,” aldus een trotse John Hawinkels. “Muziek en lezen zijn werkelijk belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen,” zegt hij, “dat heb ik van thuis uit meegekregen. Het is aan ouders, grootouders en school om hier een rol in te spelen. Ik heb bijvoorbeeld aan mijn kleinkinderen gevraagd om zelf een verhaal te maken. De ene avond vertelde ik, de andere avond vertelden zij. Dat heeft ontzettend leuk uitgepakt en is een goede manier om leesplezier te creëren en fantasie te prikkelen. ‘De Olifantentoren’ heb ik door mijn kleinkinderen laten lezen. Het commentaar vanuit die kritische hoek maakt snel duidelijk waar eventuele aanpassingen nodig zijn. Als kinderen ervan genieten en ouderen vinden het prettig (voor)lezen, dan heb je een kansrijk kinderboek.” ‘De olifantentoren’ wordt zondag 10 oktober gepresenteerd in Boekhandel Dominicanen.

Dit magazine is een uitgave van VANHOORENMEDIA VOF Uitgever i.s.m. Boekhandel Dominicanen en Centre Céramique Maastricht | OPLAGE 3.000 stuks FOTOGRAFIE Jean Pierre Geusens | REDACTIE Vivianne Rijnders | COÖRDINATIE Peter van Hooren | VORMGEVING & DRUK Andi Smart Print Solutions


BUNDELTJE GELUK MIJN BOEK MOET EEN TER VAN WORDEN, ZIJN WAAR MENSEN BE . DAT VOEDT EN TROOST De maker van het Prentenboek van de Kinderboekenweek is de Limburgse Mark Janssen. Het is voor hem een eervolle verdienste om dit prentenboek, ‘Dromer’ te mogen maken. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen. “Het is fantastisch om daar zo’n grote rol in te spelen,” zegt deze schrijver en illustrator, en tevens ambassadeur van de leesbevordering en van prentenboeken. Na zijn afstuderen aan de Kunstacademie in Maastricht ging Mark aan de slag als zelfstandig freelance illustrator. “Aanvankelijk ook voor volwassen media. Mijn kinderboekenillustraties waren nog vrij onbekend. Pas toen ik schoolboeken voor een grote educatieve uitgeverij ging illustreren, kwam ik steeds meer in het kinderboekenwereldje terecht. De waaier verbreedde zich. Na honderden boeken geïllustreerd te hebben voor andere auteurs, merkte ik dat ik me een soort tekenfabriekje begon te voelen. Ik wilde terug naar die kunstenaar die ik op de academie dacht te worden en besloot zelf boeken te gaan maken. Het is heerlijk om concepten en verhalen te bedenken en uit te schrijven, mijn fantasie en verbeelding te gebruiken.” Mark heeft een grote hoeveelheid boeken op zijn naam staan, maar blijft gemotiveerd om te creëren. “Ik wil iets de wereld in sturen dat een goede energie heeft, dat iets doet bij de mensen. Als ik een kinderboek maak, is dat voor iedereen, ook voor volwassenen. Het is een bundel vreugde, een bundel kleur, een bundel verwondering, een bundel schoonheid. Het moet heel veel fantasie bevatten die overal ter wereld begrepen wordt maar het moet bovenal persoonlijk zijn. Het bevat altijd een groot stuk van mezelf. Ik wil dat mijn boek een compleet pakket vormt waar mensen gelukkig van worden, dat voedt en troost. Zo’n verhaal dat jou en je (klein-)kind op de rand van het bed, bij het voorlezen ’s avonds, een half uur lang heel gelukkig maakt. Het voelt fijn als ik daarvoor kan zorgen. De laatste jaren ben ik vooral op zoek naar verhalen die meer diepgang hebben, verhalen over verlies van naasten of over natuur en milieu. Een complex thema in een vorm gieten dat door kinderen wordt begrepen. Het maakt me trots en dankbaar dat ik met mijn talent iets teweeg kan brengen. Hoe klein dat ook is, het doet er toe. Ik zie mijn talent dan ook als een geschenk.” ‘Dromer’, het prentenboek van de Kinderboekenweek. “Het gaat over de dromers van deze wereld, jong en oud” legt Mark uit. “Een Dromer zijn is in deze maatschappij moeilijk. Ik wil met dit boek een lans breken voor die kinderen en hun ouders. Ouders die merken dat hun kind gevoelig en creatief is, zouden deze creativiteit moeten stimuleren en laten opbloeien. Dit type mensen moet zich kunnen uiten op een manier dat anderen zich eraan kunnen warmen, zich ermee kunnen voeden. Kunstenaars, muzikanten, dansers, theatermakers, illustrato-

ren en schrijvers… Ze zijn ontzettend belangrijk. Ze hebben de gave om het verschil te kunnen maken. Naast Dromers zijn er ook Denkers en Doeners. Net zo belangrijk! Die drie groepen hebben elkaar nodig, het moeten drie gelijkwaardige pijlers van de maatschappij zijn.” “Wat betreft de leesbevordering wil ik graag uitdragen hoe belangrijk lezen is. Het is een heel pure vorm van groeien,” vertelt Mark. “Tegenwoordig is alles hapsnap door de gedigitaliseerde maatschappij. Het is te makkelijk, het is slechts consumeren. Terwijl bij het lezen van een boek zoveel aspecten van je hersenen op een fijne manier worden gestimuleerd, je fantasie en verbeelding, je creativiteit. Je leert in de huid van een ander te kruipen en dat maakt je misschien al wat empathischer. Kijken naar illustraties is voor mij ook lezen. Ik heb een aantal prentenboeken gemaakt zonder tekst, zoals ‘Eiland’. Dat geeft heel veel vrijheid om zelf aan te vullen. En het mooie is dat er voor alle kinderen en alle grote mensen boeken zijn. VOOR DE DROMER, VOOR DE DENKER

EN VOOR DE DOENER.”

CHECK HET PROGRAMM A VAN DE KINDERBOEKENWEEK OM TE ZIEN WAAR JE MA RK JANSSEN KUNT ONTM OETEN.


IN GESPREK MET…

Young Adult Dome Maastricht Daniq󰑵e

Emma

EVEN VOORSTELLEN…

Emma: Mijn naam is Emma, 29 jaar en ik woon samen met mijn vriend en mijn bonusdochter in Maastricht. Ik werk als pedagogisch medewerker op een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang. In mijn vrije tijd plof ik het liefst op de bank met een goed boek. Nicole: Hoi! Ik ben Nicole, 36 jaar en lees al zolang ik me kan herinneren boeken! Naast lezen, ben ik ook actief als blogger en recensent en heb ik mijn eerste YA manuscript inmiddels afgerond. Ik lees gemiddeld twaalf boeken per maand, dus ik zie mezelf wel als een echte boekenwurm! Danique: Mijn naam is Danique en ik ben 21 jaar oud. Lezen is al mijn hobby sinds ik heel klein ben. Dit is totaal uit de hand gelopen tot overvolle boekenkasten en een overvolle to be read stapel.

WAAROM YA BOEKEN?

Emma: Mijn zusje vertelde mij dat ik YA een keer moest proberen en ik was gelijk verkocht. Doordat YA gericht is op een jonger publiek is de schrijfstijl vaak niet te ingewikkeld. Nicole: In de meeste YA-verhalen draait het om een ontwikkeling die het hoofdpersonage doormaakt. Ik denk dat veel mensen zichzelf herkennen in bepaalde verhalen of personages en er misschien zelfs iets aan kunnen hebben in hun eigen leven. Het zijn over het algemeen echt verhalen om jezelf in te verliezen, en er is toch niets fijner dan dat?!

N icole

Danique: YA boeken zijn boeken die je meesleuren in een andere wereld. Als ik kijk naar de fantasy boeken kan je je echt wanen in een nieuwe wereld. Dit is een aspect dat ik heel gaaf vind.

WANNEER WERD LEZEN ECHT JOUW DING?

Emma: Mijn liefde voor lezen heb ik van jongs af aan van mijn vader. Hij las ons voor en vertelde zelfverzonnen verhalen compleet met schaduw poppetjes erbij. Hij stimuleerde het lezen op een leuke manier en liet ons langer opblijven als we er voor kozen nog een kwartiertje in bed te lezen. Nicole: Ik kan me nog herinneren dat ik op de basisschool de boeken van Astrid Lindgren en Paul van Loon verslond en ik verloor mezelf in ieder sprookje. Ik kan me echt geen leven herinneren en voorstellen zonder boeken. Danique: Vanaf de middelbare ben ik echt in het YA genre gestapt en ben ik weer meer gaan lezen.

DE TITEL VAN MIJN EIGEN BOEK ZOU ZIJN:

Emma: Een droom van mij is om ooit mijn eigen boek te schrijven. Er gaan genoeg ideeën door mijn hoofd, maar over een titel heb ik nog nooit nagedacht. Ik denk dat dit pas komt als je je verhaal af hebt. Nicole: Die heb ik dus al! Het is een YA urban fantasy met de titel ´Niet van deze wereld´. Danique: Leger van draken en elven.

WIL JE MEER INFORMATIE OVER DE YOUNG ADULT DOME?

Kijk eens op www.youngadultdome.blogspot.com of volg ons op Instagram @youngadultdome


NWEEK DERBOEKE IN K E D S N VEN E TIJD AT TE BELE W L E E H R E IS ER WE EEN ICHT. VOLG IN MAASTR T EEN A KSHOP, LA R O W E F F O M WEG T N OF DROO E R E N IG S JE. K BOE RLEESUURT O O V N E E S TIJDEN

6 OKT T/M 17 OKT 2021

PROGRAMMA HEEL DE MAAND OKTOBER

MINI-EXPO ‘WORDEN WAT JE WIL’

Astronaut, kok of misschien een bekende uitvinder? In deze mini-expo liggen al die dromen prachtig bij elkaar. Kinderen uit Maastricht zorgen deze maand voor een prachtige mini-expo. Waar: Centre Céramique Toegang: Gratis

WOENSDAG 6 OKTOBER 15.00 – 17.00 UUR

WORD JOUW EIGEN HELD OF HELDIN 8+ Ga je mee op avontuur met een van de spellen van de Adventure Clubs! Er zijn verschillende verhalen om in te duiken als jouw eigen Held of Heldin. Wat zou jij graag willen zijn? Workshop door Vechel Fantasy. Waar: Centre Céramique Toegang: €5,-. Voor leden in de voorverkoop € 4,50 Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

DONDERDAG 7 OKTOBER 16.00 UUR

KEVIN HASSING KOMT SIGNEREN 10+

Laat kevin’s nieuwste boek ‘Mus & Kapitein kwaadbaard Koers naar de Kraken’ signeren! Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis

VRIJDAG 8 OKTOBER 15.00 UUR

MET JE KNUFFELDIER NAAR DIERENARTS DANIELLA

Heeft jouw knuffeldier een gebroken poot of een pleister nodig? Neem je knuffeldier mee en dierenarts Daniella zorgt dat ze weer beter worden! Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis

ZATERDAG 9 OKTOBER 11.00 UUR

PRENTENBOEKMAKER MARK JANSSEN OP BEZOEK 8+

Mark leest voor en vertelt over ‘Dromer’. Daarna kan je met al je vragen bij hem terecht en eventueel je boek laten signeren. Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis Aanmelden: promotie@boekhandeldominicanen.nl

ZATERDAG 9 OKTOBER 14.00 – 14.45 UUR

PINOKKIO VERTELVOORSTELLING 4+

Eric Borrias maakt er met de avonturen van Pinokkio een echte meespeelvoorstelling van. Waar: Centre Céramique Toegang: €5,-. Voor leden in de voorverkoop € 4,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

ZATERDAG 9 OKTOBER 15.15 - 16.30 UUR.

MET LEGO ONTDEKKEN WIE JE WORDEN WIL? 6+

Bouw, verken en vertel je eigen verhaal. In de ‘Creativity workshop’ met Sascha Visser kun je worden wat je wil. Waar: Centre Céramique Toegang: €5,-. Voor leden in de voorverkoop € 4,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl


ZONDAG 10 OKTOBER 16.00 UUR

PRESENTATIE OLIFANTENTOREN VAN JOHN HAWINKELS 8+

Over een verdwaalde olifantenfamilie; vader, moeder en veel kinderen. Ze zijn doodmoe en willen slapen. Maar waar? Willem de Vliegeraar weet raad. Hij woont in een luxe boomhut… Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis Aanmelden: promotie@boekhandeldominicanen.nl

WOENSDAG 13 OKTOBER 15.00 UUR

CREATIEVE WORKSHOP KNOTS 8+

In de workshop gaat schrijver Tijs je leren hoe je een spannend verhaal kunt bedenken. Daarna ga je met illustrator Esther met houtskool je verhaal in oerleuke tekeningen uitbeelden! Doe je mee? Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis Aanmelden: promotie@boekhandeldominicanen.nl

VRIJDAG 15 OKTOBER 15.00 UUR

SPREEKUUR ARCHEOLOOG SJOERD 8+

Wil je meer weten over wat Sjoerd allemaal doet of heb je zelf een oud voorwerp gevonden waarvan je altijd al wilde weten wat het was, kom dan langs! Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis

ZATERDAG 16 OKTOBER 10.30 UUR

VOORLEZEN EN SIGNEREN: HOTEL HABBEKRATS 8+

Rik en Federico lezen voor uit het griezelig grappig en lekker vies boek vol onvergetelijke personages. Waar: Boekhandel Dominicanen Toegang: Gratis Aanmelden: promotie@boekhandeldominicanen.nl

ZATERDAG 16 OKTOBER 13.15 - 14.00 UUR

STORYTIME ENGELS

Beleef de mooiste verhalen in het Engels tijdens het voorleesuurtje. Waar: Centre Céramique Toegang: Gratis Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

ZATERDAG 16 OKTOBER 13.30 – 14.30 UUR

MAAK JE EIGEN BOEKOMSLAG 6+

Brandweer, ontdekker, vlogger of held? Wat word jij? Tijdens deze workshop maken we een eigen boekomslag met jouw droomberoep. Sla deze omslag om je biebboek en je leest altijd uit je lievelingsboek. Waar: Centre Céramique Toegang: €4,50. Voor leden in de voorverkoop € 3,50. Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

ZATERDAG 16 OKTOBER 14.15 - 15.00 UUR

VOORLEESUURTJE NEDERLANDS

Beleef de mooiste verhalen in het Nederlands tijdens het voorleesuurtje. Waar: Centre Céramique Toegang: Gratis Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

ZATERDAG 16 OKTOBER 15.15 - 16.00 UUR

HORA DE LECTURA ESPANOLA

Beleef de mooiste verhalen in het Spaans tijdens het voorleesuurtje. Waar: Centre Céramique Toegang: Gratis Aanmelden: klantenservice@maastricht.nl

KIJK

VO O R MEER OV E R I N FO HET P RMAT ROGR IE www A M MA O .boek P ha

of w w

n w.cen deldomin ic trece ramiq anen.nl ue.nl


BIED VAN LEESPLEZIER, WE DOEN ALLES OP GE ESBEVORDERING. LEESPROMOTIE EN LE In de schoolbieb van de Suringarschool in Maastricht praat ik met Miranda Vriezelaar. Miranda is werkzaam in de bibliotheek van Centre Céramique en is tevens leesconsulent. In deze functie is ze onder anderen verbonden aan de Suringarschool. “In Maastricht hebben negen basisscholen een officiële Bibliotheek op School, een dBos. Basisscholen met een dBos gaan samen met bibliotheek en gemeente strategische meerjarige samenwerkingsverbanden aan om structureel aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen te werken. Ook zorgen we voor een actuele en gevarieerde collectie boeken in een inspirerende leesomgeving zoals deze bibliotheek. Kortom, we doen alles op gebied van leesplezier, leespromotie en leesbevordering. We zouden het liefst op elke school een dBos zien,” legt Miranda uit. “Vanuit financieel oogpunt is dit niet haalbaar maar we hebben wel de intentie om straks alle scholen te voorzien van advies en ondersteuning op gebied van leesbevordering. Daarnaast blijven we de boekencollecties onderhouden. Het is belangrijk dat de nieuwsgierigheid van kinderen geprikkeld blijft door nieuwe boeken.”

HET BEGINT BIJ DE OUDERS, DEZE GROEP HEB JE HET HARDST NODIG

“Je moet het samen doen: ouders - school – bibliotheek,” zegt Miranda stellig. “Sommige ouders denken dat leren lezen alleen op school gebeurt. Terwijl een kind dat van baby af aan met boeken in aanraking komt een voorsprong heeft. Als er thuis niet (voor-)gelezen wordt, start het kind met een achterstand. Goed kunnen lezen betekent beter meekunnen in de maatschappij. Het begint dus bij de ouders, deze groep heb je het hardst nodig. Niet voor niets kunnen ouders van kinderen van nul tot twee jaar een gratis bibliotheek-abonnement én een boekstart koffertje met boekjes en tips afhalen. Een baby voorlezen is een ontspannen moment. Je kindje luistert naar je stem, naar de cadans van het voorlezen. Het leert bladzijdes omslaan en de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld want hé, daar staat een nieuw plaatje en mama of papa maakt een ander geluidje! Zo belandt een kind in de boekenwereld en gaat ervan houden. De basis is gelegd. Deze kinderen komen verder. Daar moeten ouders van doordrongen worden.”

JE WERELD WORDT GROTER

“Als kinderen zeggen dat ze niet van lezen houden, hebben ze nog niet het geschikte boek gevonden,” beweert Miranda. “Als leesconsulente wil ik ervoor zorgen dat kinderen met zoveel mogelijk genres in aanraking komen. Zo ontdekken ze dat er altijd een fijn boek te vinden is. Kinderen moeten zoveel mogelijk leeskilometers maken. Leesplezier is de belangrijkste factor hierin.”

“Centre Céramique is verbouwd,” vervolgt Miranda. “Met name de jeugdafdeling is omgetoverd tot een aantrekkelijke en geestprikkelende omgeving voor kind én ouder! We richten ons veel meer op het beleven van een boek.” Alle informatie staat op https://bibliotheek.centreceramique.nl “De Kinderboekenweek wordt een feest,” sluit Miranda af. “We hebben een mooi aanbod samen met Boekhandel Dominicanen opgezet. Het programma staat in het midden van dit magazine. Er is veel te beleven want de Kinderboekenweek is de grootste campagne om kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen!”


STICHTING BOEKEN VOOR MENSEN De boekenkelder van Stichting Boeken voor Mensen staat tjokvol. Van kinderboeken tot volwassen boeken in alle genres. Ook is er een uitgebreide muziekcollectie. “Naast het steunen van goede doelen is leesbevordering de insteek,” vertelt secretaris Lizzy Bovens. “Boeken kopen in de boekhandel is voor mensen met een kleine beurs niet weggelegd en met onze stichting kunnen we meer mensen aan het lezen te krijgen.” “De meeste kinderboeken kosten nog geen vijftig cent, dus ouders kunnen hier zorgeloos voor hun kinderen een boek kopen,” vult vrijwilligster Trees Maes aan.

“Naast onze doelgroep is natuurlijk iedereen hier welkom. De opbrengst gaat naar een lokaal goed doel.” “We willen het aantal laaggeletterden verminderen en elk gezin van boeken voorzien. We hopen dat steeds meer mensen onze boekenkelder weten te vinden,” zegt Lizzy.

De boekenkelder is op werkdagen geopend tussen 10 en 14 uur en ligt aan de François de Veijestraat 9 te Maastricht. Iedereen kan er zowel boeken kopen als inleveren.

BOEKENVOORMENSEN

.NL

LAAGGELETTERDHEID Marc Rodenburg, directeur Heuvellandbibliotheken en Annemie van Bavel, specialist laaggeletterdheid bij Centre Céramique: “Voorkoming van laaggeletterdheid moet zo vroeg mogelijk structureel worden aangepakt,” stelt Marc. “Als iemand zich niet goed kan oriënteren op alles wat mogelijk is omdat de leesvaardigheid onvoldoende is ontwikkeld, ontstaat er kans op problemen als werkloosheid en armoede.” Annemie houdt zich al tien jaar bezig met laaggeletterdheid. “De doelgroep heeft vaak traumatische en negatieve ervaringen op school opgelopen bij het leesproces. Om deze mensen beter te helpen zijn er drie jaar geleden zeven digiTAAL-punten gestart. De laagdrempelige digiTAAL-activiteiten bij Trajekt zijn het meest succesvol.”

Marc: “Het is zaak te blijven inzetten op leesbevordering bij kinderen zodat zij uitgroeien tot volwassenen die goed kunnen lezen. Dit doel mag nooit losgelaten worden. De activiteiten in de Kinderboekenweek zijn steeds meer gericht op leesplezier; laat kinderen lezen wat ze zelf willen.” Op de vernieuwde kinderboekenafdeling in de bieb staan de prentenboeken gecategoriseerd op belevingswereld, in lage rekken met de omslag naar voren. Kinderen kunnen zo beter kiezen. Boeken beleven en spelen; het kan allemaal op de jeugdafdeling in Centre Céramique.

BIBLIOTHEEK.CENTRECE RAMIQUE.NL/ NEDERLANDS-LEREN


p 1 van KINDCENTRUM Felix, Élodie en Felipa zitten in groe over botten,” zegt Felix. SINT PIETER. “Ik lees graag boeken lezen als hij naar bed Hij vindt het fijn als mama of papa voor en.” Élodie leest het liefst gaat “want dan kan ik zo lekker slap a houdt van enge boeover dieren, “gewoon zelf hoor.” Felip t griezelt ze al, met haar ken met skeletten. Als ze erover praa handjes voor haar ogen. houd heel veel van leBen zit in groep 7 van deze school. “Ik spannende boeken over zen, het liefst avonturenboeken en lezen en Lord of the magie. Ik ben nu The Hobbit aan het rom lees ik ook Engelse Rings. Mijn vader is Engels en daa voorgelezen worden. Het boeken.” Zelf lezen vindt hij fijner als fd. “Lezen is niet alleen boek wordt dan een film in zijn hoo . “Je fantasie wordt er leuk maar ook belangrijk,” volgens Ben leert meer woorden. Ilgroter door, je wordt creatiever en je lustraties vind ik heel inspirerend.” n heel leuk en als ik het Loulou zit ook in groep 7. “Ik vind leze ander. Mijn lievelingsboek niet leuk vind pak ik gewoon een mie. Ik zou zelf wel Dumboeken zijn die van Dummie de mum boomhut lees ik ook mie willen zijn. De serie De waanzinnige vind ik nog altijd fijn.” graag. Soms wordt ik voorgelezen, dat je dan beter kan leren en, Loulou vindt lezen belangrijk omdat kunt. hoe vaker je leest, hoe sneller je het

De SURINGAR BASISSCHOOL heeft ook een Bibliotheek op school. De leerlingen lenen er boeken en gebruiken de ruimte om te lezen en te werken. Vandaag praten we er met een groepje over lezen. Niva uit groep 2 wordt elke dag voor gelezen. Ze hoort het liefst verhalen over kleine meisjes of prinsessen. “En ik wil heel graag een Elsa-boek hebben,” verk ondigt ze. Het lievelingsboek van Jur uit groep 5 is Echte duiven vangen boeven. Hij wordt thuis niet meer vaak voorgelezen maar hij vindt het fijn om zelf te lezen. De boe ken moeten wel grappig en spannend zijn. Izabella, ook uit groep 5, komt uit Hon garije en woont bijna vier jaar in Nederland. Thuis praten ze Hongaars en ook voorlezen gebeurt in die taal, maar zelf lees t ze Nederlandse boeken. “Dan leer ik nieuwe woorden en ik vind het gewoon leuk om te lezen, vooral als het boek span nend is,” zegt ze. Haar lievelingsboek is Bob popcorn. “Ik krijg in de Kinderboekenweek altijd een boek op de boekenm arkt op school,” vertelt ze enthousiast. Richelle zit in groep 8. Ze is een echt e Harr y Potter-fan maar leest ook graag de boeken van De grijz e Jager. “We moeten elke dag minstens vijftien minuten zelf lezen en in de kleine pauze leest de juf voor,” zegt Richelle. “Het liefst lees ik zelf, lekker in mijn eigen tempo. Ik lees voor de leuk, als ik eventjes niks te doen heb.” Deborah, groep 7, komt uit Eritrea en is drie jaar in Nederland. Thuis spreken ze Tigrinya, de taal die ook op de scholen in Eritrea wordt gebruikt. “Met mijn broe rs praat ik Nederlands,” vertelt Deborah, “maar niet met mijn ouders. Ik lees Nederlandse boeken zoals Bethany en het beest.” Deborah leent graag boeken uit de schoolbieb. “Ze moeten wel grappig en spannend zijn en ik vind het leuk als er plaatjes in staan.” Julius Zebra, rollebollen met de Rom einen, is het lievelingsboek van Polat uit groep 4. “En Kapitein Onderbroek,” vult hij aan. “Mama en papa lezen mij niet voor maar ik lees hen voor.” Polat vindt de Kinderboekenweek bela ngrijk omdat kinderen dan extra veel moeten lezen en van leze n leer je veel.

David uit groep 4 denkt ook dat leze n belangrijk is. “Je wordt heel slim omdat je veel leert van boe ken. Ik vind niet alle boeken leuk maar wel heel veel. Ninja Kid is spannend en grappig en met Donald Duck moet ik erg lach en,” aldus David.


BOEKENWURMEN AAN HET WOORD!

Chouenna, Dashmitha en Jeanke zitten in de bovenbouw van de EMILE WESLY BASISSCHOOL. Ze houden alle drie van lezen. Jeanke leest graag boeken over voetbal zoals Snelle Jelle maar ook informatieve boeken over deze sport of het tijdschrift Voetbal International. “Maar ik lees niet iedere dag hoor. Ik wil ook buiten spelen want dat is het allerleukste.” Chouenna houdt van Het leven van loser en van Dagboek van een muts. Dashmitha verslindt de boeken van Thea Stilton. “Ik houd van de avonturen in die boeken en ik verheug me er steeds op om weer verder te lezen,” zegt ze. Jeanke vindt lezen heel belangrijk voor zijn toekomst maar ook om in het verkeer alle borden te kunnen lezen. Chouenna concludeert dat je eigenlijk altijd leest. “In de winkel en als je iets wilt koken of bakken.” En als ze een persoon uit een boek zou kunnen zijn, zou Chouenna Haas zijn, uit de boeken van Vos en Haas. Jeanke identificeert zich met Snelle Jelle en Dashmitha liefst met Arina uit de Thea Stilton boeken.

van KINDCENTRUM Schoolbibliotheek ‘Het Boekenbos’ g om over lezen te kletSCHARN is een uitnodigende omgevin Hazar uit groep 8 spreekt sen. Dat doen we met zes leerlingen. ndse boeken. “Boeken thuis Arabisch maar ze leest Nederla Dagboek van een muts over feesten of over hobby’s, maar ook rden foutloos schrijven of Het leven van een loser. Je leert woo andere taal spreekt,” als je veel leest, vooral als je thuis een vindt Hazar.

g enge boeken. Ze heeft Amélie zit ook in groep 8 en leest graa in haar leesplezier. Ze dyslexie maar dit belemmert haar niet voorleest. “Ik lees geleest liever zelf dan dat iemand haar heel erge vorm van dyswoon wat ik leuk vind. Ik heb geen er over.” lexie, ik doe er gewoon een beetje lang y Potter. “Nu ben ik bezig Nova zit in groep 6 en houdt van Harr voor als ik naar bed ga in deel twee. Papa en mama lezen me ader en dat vind ik fijn. maar verder lees ik zelf. Ik heb een e-re r ik ben en je kunt ook Als ik hem opensla weet ik gelijk waa belangrijk om veel verwoordjes opzoeken.” Nova vindt het kun je altijd meepraten schillende boeken te lezen want: “dan als het over boeken gaat.”

leest,” vertelt Frédérique “Ik vind het leuk als iemand me voor ” Ze houdt van heel veel uit groep 4. “Ik voel me daar fijn van. plaatjes in staan. boekjes maar er moeten wel mooie Hindi maar hij leest NeDe thuistaal van Pranav uit groep 8 is boeken maar ik houd derlandse boeken. “Ik lees het liefst strip av is pas drie jaar in Neook heel erg van Artemis Fowl.” Pran derland.

willen zijn,” roept Sophia “Ik zou wel Malfidus uit Harr y Potter ken van De waanzinniuit groep 5 enthousiast. “Ik heb zes boe niet meer leuk. Daarom ge boomhut gelezen maar die vind ik vier!” lees ik Harr y Potter, ik ben al aan deel deze school. Daarnaast Juf Tatiana is leerkracht van groep 5 op leesplezier ontzettend is ze ook ‘biebjuf’. “Ik vind lezen en in voor de schoolbieb,” belangrijk en zet me daarom graag gericht op schriftelijke invertelt Tatiana. “De maatschappij is goed kunt lezen. Maar formatie, je bent zo beperkt als je niet ld te kunnen stappen ook om regelmatig uit die digitale were met een boek, met je eiis lezen belangrijk. Je terugtrekken len en je hersenen tot gen fantasie, jezelf kunnen uitschake dfulness.” Tatiana vind rust laten komen. Het is eigenlijk min laten maken met zoveel het belangrijk om kinderen kennis te moeten ervaren dat er mogelijk boekengenres. “Kinderen es is groter als een kind voor iedereen een boek is. Het succ haar karakter.” Als mama een boek leest dat aansluit bij zijn of mijn kinderen naar de heeft Tatiana altijd voorgelezen. “Tot samen naar wat ze inmiddelbare school gingen. We zochten ar voor, om de beurt een teressant vonden. Ook lazen we elka altijd geweldig. Vaak hoofdstuk. En prentenboeken zijn ook waar je veel mee kunt, zit er een emotioneel verhaal achter zijn heel waardevol.” zowel thuis als op school. Illustraties


WORDEN WAT JE WIL

6 OKT T/M 17 OKT 2021

Mark Rodenburg en Annemie van Bavel

Leesbevordering door boeken te beleven

Miranda Vriezelaar

Het begint bij de ouders, deze groep heb je het hardst nodig

Kinderen over lezen

Van ‘Ik voel me zo fijn als iemand me voorleest’ tot ‘Eigenlijk lees je altijd, in de winkel en als je iets gaat bakken’. En nog veel meer!

Stichting Boeken voor mensen We gunnen iedereen de ervaring dat lezen leuk is