Page 1

ΚΑΙ oi 50 toy red bull illume 2013 htan υπεροχοι

379

01-07/11/2013 • ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH


Λευκωσία Costa Coffee (Γιάννου Κρανιδιώτη) Coffee Beanery Flo Café Λήδρας Flo Café Στασικράτους Presse Café (Σταυρού 96Α, Στρόβολος) Second Cup (Αγίου Νικολάου 59, Έγκωμη) Coffee Way (Θεμιστοκλή Δέρβη) K-Cineplex Starbucks (Λήδρας / Φώτα Γαβριηλίδη) Π και Φ Pieto Silver Pot Χαλαρά Υφαντουργείο 3 Φανάρια 7 κλειδιά Κόκκινο Ποδήλατο Πρόζακ Frederick Intercollege

Πανεπιστήμιο Κύπρου Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Alpha Mega Έγκωμης Alpha Mega Ακρόπολης Gloria Jean’s Coffee (Αρεταίειο / Παλλουριώτισσα / Έγκωμη)

Rustic Café Σχολή Καλών Τεχνών Αιγαία IKEA (είσοδος 1 + είσοδος 2) The Mall of Engomi The Mall of Cyprus Αρτοποιεία Ζορπάς (Λεωφ. Αρμενίας 51 / Κ. Μάτση 39, Άγιος Δομέτιος/ Θεοδόση Πίττα 14-16, Τσέρι/Λεωφ. Κυρηνείας 131Δ, Πλατύ Αγλαντζιάς/Λεωφ. Διγενή Ακρίτα 24, Αγ. Αντώνιος/ Λεωφ. Αγλαντζιάς 33/Αγίου Γεωργίου 121, Λακατάμεια/Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 19, Λακατάμεια/28ης Οκτωβρίου 44-46, Μακεδονίτισσα/ Λεωφ. Αρχαγγέλου 37, Παρισσινός/Περικλέους 47, Στρόβολος/Λεωφ. Τσερίου 83, Στρόβολος)

Λεμεσός Frederick Intercollege Καφετέρια ΤΕΠΑΚ Goody’s (Αρχ. Μακαρίου Γ΄ 206 / Προμαχών Ελευθερίας)

K-Cineplex Sousami Π Library In Theory Μάλλον Γλυκύς Lab

Juego Café & Lounge (Αγ. Ανδρέου 4, Στοά Φυλακτού)

Gloria Jean’s Coffee (Λεωφ. Μακαρίου 132) Pralina Blu (Βασιλέως Γεωργίου Α΄) Starbucks (Δικαστήρια/Εναέριος/Παραλιακή) My Mall Αρτοποιεία Ζορπάς (Πάφου 23, Ομόνοια/ Ακαδημίας 74, Γερμασόγεια/Πέτρου Τσίρου 51, ΝΑΑΦΙ/Ομήρου και Κίμωνος, Άγιος Νικόλαος/ Ηλία Καννάουρου 66, Ύψωνας/Αγίας Φυλάξεως 199, Αγία Φύλαξη)

Λάρνακα

H City συχνάζει μαζί σου παντού, σε καφετέριες, bars και εστιατόρια. Πάει για ψώνια, γυμνάζεται και σπουδάζει...

K-Cineplex Starbucks Goody’s (Φοινικούδες) Gloria Jean’s Coffee Στου Μπάρμπα Μπιζάριου (Καραολή &

Το καφέ της Χρυσάνθης Περίπτερο Παφίτης Alpha Mega Αρτοποιεία Ζορπάς (Ζακύνθου 28/Λεωφ.

Δημητρίου 9)

Αρχ. Μακαρίου 17, Ορόκλινη)

Πάφος Starbucks Περίπτερο Στόκκος (Ελ. Βενιζέλου 64) Περίπτερο Time Out (Ακαμάντιδος 2) Planet Adventure Ξενοδοχείο Διόνυσος Αρτοποιεία Ζορπάς (Ελ. Βενιζέλου 67, Φυτάκι)

Στρατηγού Τιμάγια 68/Λεωφ. Φανερωμένης 35/

Αμμόχωστος Αρτοποιεία Ζορπάς (Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, Γεροσκήπου/Λεωφ. 1ης Απριλίου 108)

Café Aroma Costa Coffee Soho (Πλατεία Αγία Νάπας)


φωτομηχανή

379

01-07 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΛΕΩΦ. ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ 31, 2054 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τ.Θ. 21836, 1513.

γραφομηχανή γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

_25.10.2013_18:25

κ

άτι καταλαβαίνω λάθος ή κάτι κάνω εγώ λάθος. Δεν μπορεί κυρία μου να ζούμε στην Κύπρο της κρίσης, να παίρνουμε (ή να περιμένουμε να πάρουμε) τους μισθούς της κρίσης, να βιώνουμε την αγωνία του μέλλοντος της κρίσης, αλλά κατά τα άλλα τα αεροπλάνα να φεύγουν από τη Λάρνακα με πληρότητα 100%. Δεν γίνεται να είναι τίγκα το Φεϊσμπούκι με φωτογραφίες από την εκδρομή του τετραημέρου σε κοντινούς προορισμούς (τύπου Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μιλάνο και Κωνσταντινούπολη). Όπως επίσης δεν γίνεται να μην υπάρχει αγροτουριστικό διαθέσιμο για το τριήμερο που μετατράπηκε σε τετραήμερο (γιατί η Παρασκευή μάς κακοπέφτει για αναγκαστική αργία;). Καταλαβαίνεις ποια είναι η απορία μου; Η απορία μου είναι: πώς γίνεται; Γιατί αν μπορεί να γίνει, θέλω να μάθω πώς, για να το κάνω «τουτούκι» σε όλους σας! Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, πώς μπορεί από τη μια να είμαστε χάλια και από την άλλη να κάνουμε εμφανίσεις τίγκα στο μονόγραμμα. Δεν γίνεται τα θέατρα να φιλοξενούν τους συνήθεις θεατρόφιλους θαμώνες, αλλά για το ακρυλικό στο νύχι να υπάρχει το budget. Δεν γίνεται να ζητούμε έκπτωση από το μάστορα στον οποίο πηγαίνουμε με το καινούργιο «της Κύπρου, α, όι πελλάρες» δίλιτρο αυτοκίνητο. Ούτε γίνεται να χαρακτηρίζεις ακριβό το εστιατόριο όπου θα κάνεις τα γενέθλια του παιδιού σου, για τα οποία ωστόσο παραγγέλνεις 3D τούρτα (παρεμπιπτόντως το παιδί είναι ενός). Δεν έχω πρόβλημα με το μονόγραμμα, το ακρυλικό, τις 3D τούρτες ή τα δίλιτρα αυτοκίνητα. Αλήθεια σου λέω, κανένα. Έχω πρόβλημα με την προβολή αυτών σαν δικαιολογίες για τη μη ενίσχυση των θεάτρων, των value for money εστιατορίων, των παραδοσιακών επαγγελμάτων και των χειροποίητων δημιουργιών. Προφανώς κάτι κάνω λάθος, δουλειά, κουμάντο εσόδων-εξόδων, φίλους… τι να πω; Και εσύ, τι δεν καταλαβαίνεις;

ΤΗΛ.: 22580580/FAX: 22580675 email: info@cityfreepress.com.cy facebook.com/CityFreePress twitter: @cityfreepresscy www.cityfreepress.com.cy

ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Μαριλένα Ιεροδιακόνου ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα Ευθυμίου ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη (peggy@cityfreepress.com.cy) ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αναστασία Ερωτοκρίτου, Μαρίνος Μαρίνου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Θεώνη Παναγή επεξεργασια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ Μαρία Χρυσοστόμου ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Μαρία Ανδρέου, Μιχάλης Βρ., Δελφός, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Λαμπράκης Κωνσταντινίδης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου, Ιωάννα Χριστοδούλου, Tipster (sextalk@ cityfreepress.com.cy). INTERN Νάσια Γεωργίου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Ανδρέας Ανδρέου (22580808, a.andreou@diaspublishing.com) BRAND MANAGER Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου marketing executive Γιάννης Χ. Πέτεβης ΔΙΑΝΟΜΗ ACS (Cyprus) Ltd PRICING & MARKETING ANALYSIS Ανδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ΙΔΡΥΤΗΣ Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) GROUP ADVERTISING DIRECTOR Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER Ελίζαπεθ Αντωνιάδου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Γιάννος Χαραλάμπους ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Ειρήνη Ηρακλέους Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.


06 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΚυκλοφορώΚΙοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

«ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΦΡΟΖΕΝ ΓΙΟΓΚΑΡΤ;»

Τ

ίποτα δεν με σοκάρει περισσότερο απ’ τον κόσμο που αντιμετωπίζει προβλήματα μνήμης. Και δεν εννοώ τις ιατρικές διαταραχές. Τους περασμένους μήνες, και σε κατάσταση τρανς, νομίζαμε ότι τα ‘χαμε δει και τα ‘χαμε ακούσει όλα. Ώσπου φτάσαμε, αισίως, στο Νοέμβριο του 2013 και εν τέλει, πολλά απ’ αυτά φαίνεται να… ξεχάστηκαν. Αυτό τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ, όταν έρχομαι σε επαφή με κόσμο που πέρασε ξυστά, μέσω ζάπινγκ για να το θέσω καλύτερα, απ’ τις καταστάσεις που άλλαξαν τον τρόπο που ζει ο μέσος Κύπριος σήμερα. Δεν θα επεκταθώ. Απλώς θα κάνω γέφυρα, για να μοιραστώ την αγάπη μου για τα ιστορικά τρίβια και τη γνωστή στιχομυθία της Μαρίας Αντουανέτας, που μας χάρισε την αμφιλεγόμενη ατάκα με το παντεσπάνι. Αμφιλεγόμενη γιατί, όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, την ιστορία την γράφουν οι νικητές, και πολύ πιθανό να μην την εκστόμισε ποτέ η δανεική αυτοκράτειρα των Γάλλων, αφού κατά μία άλλη εκδοχή, η φράση κυκλοφορούσε σε διάφορα έντυπα απ’ το 1760. Όπως και να ‘χει, το γκόσιπ πάει κάπως έτσι: Το 1789, όταν ο λαός του Παρισιού έφτασε εξαγριωμένος στις Βερσαλλίες, η Αντουανέτα διερωτήθηκε «Γιατί φωνάζει ο λαός;», για να πάρει την απάντηση «Επειδή πεινάει. Δεν έχει ψωμί να φάει». Και κάπου εκεί προέκυψε η απορία της αυτοκράτειρας: «Τότε, γιατί δεν τρώει παντεσπάνι;». Δεν μεσολάβησε πολύς καιρός μέχρι να την μαζέψουν -αφού πρώτα προσπάθησε να φύγει απ’ τη χώρα-, να την φυλακίσουν και να την καρατομήσουν. Πίσω στο 2013 και το δοκιμαζόμενο, απ’ όλες τις απόψεις, νησάκι μας, είναι να αναρωτιέται κανείς. Απ’ τη μια έχουμε τους ανέργους και τη θλίψη των ειδήσεων της επικαιρότητας, και απ’ την άλλη τον άνθρωπο που, όχι απλώς δεν πήρε χαμπάρι τι γίνεται, αλλά βρίσκει και υπερβολικό αυτόν που «είναι μες στη μουρμούρα, και σιγά, ας πάει να βρει μια δουλειά ό,τι

Διάδωσέ το

Τα ομορφότερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν και στο e-mail σου. Πλέον μπορείς να λαμβάνεις -και να διαβάζεις- τη «City» ηλεκτρονικά, μια ημέρα πριν από την επίσημη κυκλοφορία της. Στείλε μας το e-mail σου στο

info@cityfreepress.com.cy και κάθε Πέμπτη ανάμενε στο inbox σου την e-City!

να ‘ναι». Όταν τα ακούω αυτά, θέλω να πιάσω αυτόν τον άνθρωπο απ’ το χεράκι, να βγούμε βολτίτσα σε ΛήδραςΟνασαγόρου και να τον γυροφέρνω τόσο-όσο να τον ακούσω να λέει «Δεν έχουν ψωμί να φάνε; Γιατί δεν τρώνε φρόζεν γιόγκαρτ;». Έτσι. Για να διασκεδάσω την καθημερινότητά του. Μ’ αρέσουν τα ιστορικά τρίβια. Και ακόμη περισσότερο τα αμφιλεγόμενα. Γιατί, όπως και στην περίπτωση της Αντουανέτας, δεν έχει σημασία -τελικά- αν απ’ το στόμα της βγήκε η ατάκα με το παντεσπάνι. Σημασία έχει η περιγραφή, τη δεδομένη στιγμή της ιστορίας, όσον αφορά στην παρακμή της αριστοκρατίας. Ίσως να γραφτούν και για την εποχή μας αντίστοιχα τρίβια. Για την παρακμή της ανθρωπιάς. Μέχρι τότε, θα συμβούλευα -με αγάπη πάντα- κάποιους, πως καλύτερα θα ήταν να μασούν παρά να μιλούν. Έστω, το παντεσπάνι τους.

Μπαρούφαlogic Προσπάθησε το Open Knowledge Foundation να διαπιστώσει επάρκεια παροχής πληροφοριών σε πολίτες και επιχειρήσεις της Κύπρου. Εννοείται πως βρισκόμαστε στον πάτο της λίστας, καθώς ούτε ο χάρτης δεν διατίθεται από επίσημο site. Νόμοι, δαπάνες και προϋπολογισμός είναι ψιλά γράμματα. Ανοιχτό βιβλίο, ολάν!

Mέρες επτά Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου θυμάται τι έγινε και σχολιάζει ό,τι τον εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε.

1

Κόκκινο χρώμα στο έπος του ‘40 έδωσαν οι μαθητές που παρέλασαν στα Κοκκινοχώρια! Κι όμως, παρέλασαν με σημαία του Τσε Γκεβάρα. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώσαμε τον τίτλο «Κούβα της Μεσογείου».

2

Άδικα μάζευε τα φακελάκια το ζευγάρι στη Λεμεσό! Μετά από τόση «χαιρετούρα», ο γαμο-κλέφτης σήκωσε την τσάντα με τα φακελάκια αφήνοντας τους νεόνυμφους στα κρύα του λουτρού. Έσκυψε στον Αρχιεπίσκοπο ο Νίκος Αναστασιάδης. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς την ενημέρωση της Συνόδου για το Κυπριακό από τον ίδιο τον Πρόεδρο; Αυτό θα πει θρησκευτικό παρακράτος!

3

4

Και η δημοσιογραφία θέλει τη φαντασία της. Μην τύχει να δείτε ξανθό παιδί στο δρόμο, σίγουρα θα τον έχουν απαγάγει οι Ρομά! Βλέπε Μπεν από Κω που το σενάριο πάει να γίνει «Μπεν Χουρ».

5

Τι ταινία είδαν οι μοναχές από τον Άγιο Ηρακλείδιο πριν ξεθάψουν τα οστά στη Λάσα; Δαγκωτό Frankenstein.

Μόνιμους ψυχολόγους για τους άντρες της Δύναμης εισάγει η Αστυνομία! Πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να ξεπεράσει το γεγονός ότι είναι Αστυνομικός;

7

6

Με πάνες ακράτειας αντιμετώπισε η Κυπριακή Κυβέρνηση τους εκπροσώπους της Τρόικας! Κακά τα ψέματα, μια μυρωδιά στην ατμόσφαιρα την έπιανες.

!


CITY FREE PRESS | 07

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ Γηπεδο

Φανός Θυέλλης

γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης

γράφει ο Μιχάλης Βρ.

Το παλιό λιμάνι

Καθαρά για πρωτιά

Ο Απόλλωνας έχει στοιχεία που θα του επιτρέψουν να μην «κλατάρει» στο τέλος της σεζόν

2013 μ.Χ. Μεσόγειος. Νησί. Παραθαλάσσια πόλη. Ανέκαθεν του άρεσε να επισκέπτεται το παλιό λιμάνι της πόλης του. Να μπαίνει μέσα και να βολτάρει. Είχε μια άλλη ατμόσφαιρα. Μια κουλτούρα κι ένα χαρακτήρα που προσπαθούν, σώνει και καλά, να «αποτάξουν» από την πόλη. Την «έβρισκε» εκεί, στο παλιό λιμάνι. Τις πολύ πρωινές ώρες στο μόλο. Στα βράχια. Και οι βραδινές ώρες, απόλαυση. Από την αποβάθρα να βλέπει τα φώτα της πόλης. Ήταν ένα από τα τελευταία καταφύγιά του. Καταφύγιο κι οι καλτ μπιραρίες στα σοκάκια δίπλα στο παλιό λιμάνι. Οι αυθεντικές. Τις λάτρευε. Παρελθόν κι αυτές. Λίγα μέτρα από το κέντρο της πόλης και τη βαβούρα. Μερικά λεπτά από τις λεωφόρους, κι όμως, όποτε περνούσε την είσοδο του λιμανιού, όλα έσβηναν. Καμιά ηχορύπανση. Άγχος μηδέν. Μαγικό. Άλλαζε εντός του. Άλλαζε κι ο αέρας που εισέπνεε. Γινόταν πλούσιος. Χορταστικός. Ήταν, ίσως, το μοναδικό μέρος της πόλης που μύριζε νησί. Και μπορούσες να δεις νησιώτες. Παρατηρούσε τις βάρκες και τα ονόματά τους. Μία προς μία. Κι απολάμβανε να ακούει τις μηχανές τους που άμα ξεκινούσαν, «έσκιζαν» γλυκά την ησυχία. Με ήχο βαρύ, σταθερό. Και έβλεπε τους ψαράδες να ασχολούνται με τα δίχτυά τους, τους καϊκτσήδες ξυπόλυτους στα καΐκια τους. Όλοι να καλημερίζονται με όλους. Φυσιογνωμίες χαρακτηριστικές, αλλιώτικες, με λόγο ιδιότυπο. Ψυχή κι αρμύρα. Κι έβλεπε γλάρους. Και θάλασσα. Έβλεπε θάλασσα. Τελευταίως περνά απ’ εκεί με βαριά καρδιά. Πάνε μήνες που το παλιό λιμάνι είναι εργοτάξιο. Το φτιάχνουν λέει. Περνά απέξω σαν ξένος. Κιγκλιδώματα, κομμένη πρόσβαση, ταμπέλες, φορτηγά, εργάτες, γερανοί. Και πολύ τσιμέντο. Μαζί με κάμποσες προσδοκίες. Λόγια, λόγια και μεγαλεπήβολα πλάνα. Κανένας χαρακτήρας. Ταυτότητα καμία. Τίποτε δεν είναι ίδιο πια. Περπατά απέξω και βλέπει τοίχους από οπλισμένο σκυρόδερμα να του κρύβουν τη θάλασσα. Θέα, τέλος. Μα γίνεται να χτίζουν τοίχους φράζοντάς σου τη θέα; Τοίχους από μπετόν που να μη σου επιτρέπουν να βλέπεις θάλασσα; Τιμωρία. Αντί να γκρεμίζουμε τείχη, εδώ, ακόμα υψώνουμε. Φυλακή. Ξεφύτρωσαν και τρέντι κτίριακουτιά, που δεν σ’ αφήνουν να χαρείς. Ούτε να αναπνεύσεις. Της «Αρχής Λιμένων Κύπρου» λέει. Είσαι δίπλα στη θάλασσα και δεν μπορείς να δεις θάλασσα. Τραγικό. Θα είσαι στο (πάλαι ποτέ) παλιό λιμάνι και θα δυσκολεύεσαι να δεις ορίζοντα. Πρόστυχο. Έχασε ακόμα ένα καταφύγιο. Ακούει για μακέτες, σχέδια, αναπαλαιώσεις, αναβάθμιση, ακούει για έργα και τρομάζει. Αυτό δεν θα τους το συγχωρήσει ποτέ.

π

ριν από μερικές εβδομάδες είχα γράψει ότι ο Απόλλωνας μπορεί να πάρει το Πρωτάθλημα. Ίσως να ήταν πρόωρο -εδώ, κάποιοι λένε πως είναι πρόωρο ακόμη και σήμερα που οδηγεί την κούρσα του Πρωταθλήματος. Στο μυαλό όλων υπάρχει φυσικά και το γεγονός ότι, κατά τα προηγούμενα χρόνια, όσες ομάδες συμμετείχαν σε ευρωπαϊκό όμιλο, αποτύγχαναν να τερματίσουν ταυτόχρονα και πρώτοι στο Πρωτάθλημα. Φυσικά, αν το ψάξει κάποιος λίγο παραπάνω, θα θυμηθεί ότι το 2009 η Ανόρθωση ήταν επικεφαλής μέχρι που βίωσε τη διοικητική κρίση, ενώ ο Αποέλ το 2010 κατέρρευσε στις τελευταίες 6-7 αγωνιστικές και, αν έκανε καλύτερη διαχείριση στη διάρκεια της σεζόν, ίσως να είχε άλλη κατάληξη. Δύο χρόνια μετά οι «γαλαζοκίτρινοι» έπαιζαν στην Ευρώπη μέχρι τον Απρίλιο και έχασαν το Πρωτάθλημα στο παρά κάτι. Η ΑΕΛ είναι ίσως η μόνη που δεν τα κατάφερε έστω και για λίγο να «κρατά δύο σχοινιά», αλλά είμαι σίγουρος πως η φυγή του Πάμπου στοίχισε. Θεωρώ ότι ο Απόλλωνας έχει καλύτερη προοπτική. Η συμμετοχή του κατευθείαν στα πλέι-οφ του Europa League στα τέλη Αυγούστου, τον γλίτωσε από την πρόωρη έναρξη προετοιμασίας. Κέρδισε ουσιαστικά ένα μήνα σε σχέση με τους τρεις προαναφερθέντες, ένα εξαιρετικά σημαντικό διάστημα. Δεύτερον, είναι πρωτοπόρος σε μία σεζόν όπου καμία άλλη ομάδα από τους μεγάλους «μνηστήρες» δεν δείχνει την τάση να ξεχωρίσει. Τρίτον και το επαναλαμβάνω όπως και πριν από μερικές εβδομάδες: το ρόστερ του είναι σωστά δομημένο, έχει πολλά φρέσκα πόδια πρώτης γραμμής, που δεν είχαν οι άλλοι. Τέταρτο, δεν έχει απρόσμενες απώλειες στα πρώτα στάδια της σεζόν και κερδίζει αξιοποιώντας τις δυνάμεις του με μέτρο. Και πέμπτο, δεν έχει τεράστια πίεση. Ο Απολλωνίστας ναι, θέλει Πρωτάθλημα, αλλά δεν το απαιτεί φέτος. Αναγνωρίζει ότι η ομάδα του περνά μεταβατικό στάδιο, ήδη κάνει υπέρβαση και αν στην πορεία τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα το χωνέψει. Φυσικά, υπάρχει και η αγωνιστική πτυχή. Η κυπριακή ευρωπαϊκή επιτυχία είναι κυρίως συνδυασμός μίας σφριγηλής, ικανής στην αναχαίτιση ομάδας με 1-2 παίκτες ολκής μπροστά. Ο Απόλλωνας το επιτυγχάνει και αυτό.

CORNER Η αισιοδοξία του σερ Άλεξ

Η Γιουνάιτεντ παραπαίει, αλλά ο Φέργκιουσον πιστεύει στον τίτλο Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα εδώ και δεκαετίες, παίζει, κατά κανόνα, μέτρια έως άσχημα, παρουσιάζει κτυπητές αδυναμίες σχεδόν σε όλες τις γραμμές (πλην του τερματοφύλακα) και σχεδόν μηδενική ισορροπία ως ομάδα, ενώ βρίσκεται σε αρκετή, για τα δεδομένα της περιόδου, απόσταση από τους πρωτοπόρους στο βαθμολογικό πίνακα. Την ίδια ώρα, ο Ντέιβιντ Μόις φαίνεται να… ψάχνεται ο ίδιος, παρά να εμπνέει και να καθοδηγεί σε ασφαλή δρόμο τους ποδοσφαιριστές του, μετατρέποντας τις αρχικές

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

επιφυλάξεις, που συνόδευαν την πρόσληψή του, σε ανοικτή αμφισβήτηση, κατά πόσο μπορεί να αντεπεξέλθει επιτυχώς στο ρόλο του… Chosen One. Ωστόσο, ο άνθρωπος που έκτισε τη μεγάλη αυτοκρατορία των «κόκκινων» την τελευταία 25ετία και είναι ο βασικός, στην ουσία, υπεύθυνος για όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό στο Ολντ Τράφορντ, ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον, παραμένει αισιόδοξος, επιμένοντας πως η MU μπορεί να καλύψει τη βαθμολογική διαφορά και να κατακτήσει και φέτος το πρωτάθλημα. Γιατί δεν ανησυχεί ο σερ Άλεξ; Ο ζωντανός θρύλος των reds, σε συνέντευξή του στο BBC, τόνισε πως η Γιουνάιτεντ είναι η μόνη ομάδα στην Αγγλία που μπορεί να καλύψει τη διαφορά 8 βαθμών που έχει από την πρωτοπόρο Άρσεναλ και εν τέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα. «Είχαμε κάνει και στο παρελθόν πολλές φορές κακό ξεκίνημα στη σεζόν. Είμαστε ο

μόνος σύλλογος στην Premier League που μπορεί να έρθει από πίσω και να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όπως δείχνει και η ιστορία μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο σερ Άλεξ. Αυτό, ωστόσο, αφορά την προ… Φέργκιουσον εποχή και είναι αρκετά αμφίβολο εάν η τωρινή Γιουνάιτεντ, που από άποψης έμψυχου υλικού είναι ουσιαστικά η ίδια με την περσινή, μπορεί να επαναλάβει… εαυτόν, κάνοντας ένα από τα πιο θεαματικά comeback στην ιστορία. Θα πρέπει να αλλάξουν και να βελτιωθούν πολλά, και μάλιστα χωρίς… χρονοτριβή, γιατί το τρένο του τίτλου άρχισε να φεύγει. Μπορεί λοιπόν ο Μόις να βρει εδώ και τώρα τις λύσεις. Εάν ναι, τότε οι πρωταθλητές έχουν τύχη. Διαφορετικά, ούτε η… αισιοδοξία του σερ Άλεξ μπορεί να τους σώσει…


08 | CITY FREE PRESS

Επιμέλεια Πέγκυ Σπινέλη Κορυφαίος νικητής Lorenz Holder

ILLUME όπως λέμε

εντυπωσιακό!

Περισσότερες από 28.000 φωτογραφίες από τουλάχιστον 6.000 φωτογράφους ανά το παγκόσμιο συμμετείχαν στον ετήσιο διαγωνισμό «Red Bull Illume 2013». Κοινό στοιχείο όλων των φωτογραφιών -εκτός από την υψηλή ποιότητα και τη μοναδική αισθητική- ήταν οι extreme λήψεις. Εξάλλου, όταν αφορά τη Red Bull, πρόκειται για κάτι εκτός των ορίων! Η ανακήρυξη των νικητών πραγματοποιήθηκε σε μια εντυπωσιακή τελετή -έτσι μας είπαν αυτοί που παρευρέθηκαν, ανάμεσά τους εκπρόσωποι 124ων χωρών, για να μάθουν από πρώτο χέρι τους νικητές στις δέκα κατηγορίες. Βλέπετε ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος.


Extreme shots! Ο κόσμος των extreme sports προσφέρεται για εντυπωσιακές φωτογραφίες, ασύλληπτης ομορφιάς και πρωτότυπων λήψεων. Ο διαγωνισμός «Red Bull Illume 2013» επιβράβευσε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, πρωταγωνίστησαν η λίμνη Βουλιαγμένης και η Ζάκυνθος.

And the winner is… Η μεγάλη στιγμή για τον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό φωτογραφίας «Red Bull Illume Image Quest 2013» έφτασε με την ανάδειξη του γενικού θριαμβευτή αλλά και των επιμέρους νικητών. Σε μια φαντασμαγορική τελετή απονομής στο Χονγκ Κονγκ παρουσιάστηκαν οι 50 φιναλίστ στις δέκα κατηγορίες του διαγωνιστικού αφιερώματος: lifestyle, playground, energy, spirit, close up, wings, sequence, new creativity, experimental, illumination, ενώ στο τέλος ανακοινώθηκαν οι νικητές όπως επιλέχθηκαν από τους κριτές του παγκόσμιου διαγωνισμού. Κορυφαίος νικητής του «Red Bull Illume Image Quest 2013» στέφθηκε ο Γερμανός φωτογράφος Lorenz Holder με τη φωτογραφία που ανήκει στην κατηγορία «playground» και χάρη στην οποία έλαβε ως έπαθλο μια φωτογραφική μηχανή Leica S καθώς και φωτογραφικό εξοπλισμό από τις εταιρείες broncolor και SunSniper, συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. «Η ποιότητα των φωτογραφιών των 50 φιναλίστ είναι πραγματικά εξαιρετική για αυτό και είναι μεγάλη τιμή για εμένα να ψηφίζομαι νούμερο 1. Θα μου πάρει μερικές μέρες μέχρι να το συνειδητοποιήσω!» εξομολογήθηκε ο πρωταγωνιστής της βραδιάς.


10 | CITY FREE PRESS

Made in Greece Ωστόσο την τιμητική τους είχαν όλοι εκείνοι που κατάφεραν να φτάσουν στην τελική 50άδα, ο κάθε φωτογράφος που ξεχώρισε από κάθε κατηγορία αλλά και η Ελλάδα! Ο λόγος; Ο Σλοβένος φωτογράφος Samo Vidic αναδείχθηκε νικητής στην κατηγορία «wings» με μια εντυπωσιακή εικόνα που τράβηξε κατά τη διάρκεια του αγώνα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα «Red Bull Cliff Diving World Series» στη λίμνη Βουλιαγμένης το Μάιο του 2011, ενώ στην ίδια κατηγορία αναμετρήθηκε και ο μοναδικός Έλληνας συμμετέχοντας που κατάφερε να περάσει στο top 50. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κοντίζα, ο οποίος ειδικεύεται στη φωτογράφηση wingsuit flying, tracking και base jumping και η φωτογραφία με την οποία διαγωνίστηκε απεικονίζει το περίφημο ναυάγιο της Ζακύνθου κατά τη διάρκεια ενός event base jumping: «Για να πω την αλήθεια, δεν περίμενα ότι η φωτογραφία μου θα έφτανε στις 50 καλύτερες και αυτό γιατί από τους προηγούμενους διαγωνισμούς, έβλεπα ότι οι επιλεγμένες φωτογραφίες είχαν διαφορετικό στυλ, πιο καλλιτεχνικό. Η δικιά μου είναι πιο πολύ μέσα στη δράση και για αυτό είχα τις αμφιβολίες μου. Ευτυχώς οι κριτές του διαγωνισμού με διέψευσαν!».


CITY FREE PRESS | 11


12 | CITY FREE PRESS

Στo πλαίσιο του προγράμματος «Κύπρος, Μικρές Αποδράσεις, Μεγάλες Εμπειρίες»,

ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού σε συνεργασία με τους συνδέσμους ΠΑ.ΣΥ.ΞΕ., ΣΤΕΚ, ΟΣΙΚΑ και ΠΑΣΙΚΑ καθώς και έναν μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων και εστιατορίων, μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και ν’ αγαπήσουμε περισσότερο την πατρίδα μας. Μπορεί να μη βρισκόμαστε και στην καλύτερη περίοδο, αλλά λίγη ξεκούραση και χαλάρωση είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Λόγω και της οικονομικής στενότητας, το πρόγραμμα μάς δίνει τη δυνατότητα, σε πολύ προσιτές τιμές, ν’ αποδράσουμε και να ξεγνοιάσουμε για λίγο, με τους δικούς μας όρους, επιλέγοντας διαφορετικά πακέτα διαμονής και προορισμούς κάθε φορά.

στην καρδιά μας! Τι καλύτερο από μια διήμερη εξόρμηση κατά το σαββατοκύριακο, μακριά από σκοτούρες και άγχη, για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για την καινούργια εβδομάδα που ακολουθεί; Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι καλή διάθεση, λίγη προετοιμασία και μια κράτηση! Στις μικρές μας αποδράσεις θα γνωρίσουμε γραφικά τοπία, ζεστές γωνιές, πλουσιοπάροχες ανέσεις, άγνωστες εικόνες και γαστρονομικές απολαύσεις. Τα πακέτα μάς δίνουν τη δυνατότητα επιλογής ξενοδοχείων δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε αστέρων καθώς και οργανωμένων διαμερισμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις η διαμονή είναι σε δίκλινο ή μονόκλινο δωμάτιο και διαρκεί από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι αργά το απόγευμα της Κυριακής. Στα ξενοδοχεία προσφέρεται δείπνο και πρόγευμα εκτός εάν επιθυμούμε διαφορετική διευθέτηση. Παρέχεται επίσης γεύμα την Κυριακή σ’ ένα από τα

εστιατόρια/ταβέρνες της επαρχίας, στα οποία θα προσφέρονται μεζέδες, καθώς και συμμετοχή σε εκδρομές, με τη συνοδεία ξεναγού, σε μουσεία, εκκλησίες και άλλους ενδιαφέροντες χώρους. Η ξενάγηση θα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα. Στο πλαίσιο των πακέτων μπορούμε να επιλέξουμε και την κατηγορία «Διακοπές Ευεξίας», η οποία περιλαμβάνει εκτός της διαμονής και της διατροφής και μια θεραπεία διάρκειας τουλάχιστον 30 λεπτών. Οι παραπάνω προσφορές ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα άνω των 18 ετών. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα και απευθείας με το ξενοδοχείο το αργότερο μέχρι την Παρασκευή στις 12.00 το μεσημέρι πριν την κράτηση. Το μόνο που μένει να κάνουμε λοιπόν είναι να αδράξουμε την ευκαιρία για ξεκούραση και χαλάρωση και να αφήσουμε τους ειδικούς να μας περιποιηθούν.

γράφει η Νάσια Γεωργίου


Ανάλογα με την επαρχία υπάρχει και η επιλογή για διαφορετική διαδρομή. Ας ρίξουμε μια ματιά στις ποικίλες επιλογές που έχουμε.

Ενημέρωσης Ορεινής Λάρνακας στη Σκαρίνου, σε βιολογικές καλλιέργειες, σε εργαστήρια γλυπτικής, κεραμικής, γυαλιού και άλλα.

Από την Πάφο όλες οι διαδρομές ξεκινούν από το Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης και περιλαμβάνουν από ξενάγηση στον οικισμό της Μοσφιλιάς στην Κισσόνεργα, μέχρι μετάβαση στη Λετύμπου, στην Παναγιά, στο χωριό της Επισκοπής, στο Λιμανάκι και πολλά, πολλά άλλα.

Στις περιοχές του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας ως σημείο εκκίνησης ορίστηκε το Γραφείο του ΚΟΤ Αγίας Νάπας, με τις εκδρομές να περιλαμβάνουν επισκέψεις σε ναούς όπως του Σωτήρος και του Αγίου Μάμα, σε μουσεία και καλλιέργειες, στις Θαλασσινές Σπηλιές, σε βιοτεχνίες αλλά και το τοπικό Υδραγωγείο. Εκτός των άλλων οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν μία δίωρη βόλτα στη Μεσόγειο με πλοιάριο, με κόστος συμμετοχής 10 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά.

Όσον αφορά στην πόλη του γλεντιού και της διασκέδασης, την απίθανη Λεμεσό, οι διαδρομές ξεκινούν από το γραφείο του ΚΟΤ στη Γερμασόγεια και ανάλογα με τη διαδρομή που θα επιλεγεί θα έχουμε την ευκαιρία να μεταβούμε στο γεφύρι του Τζιελεφού, στην εκκλησία της Παναγιάς του Κάμπου, στην Αλυκή Ακρωτηρίου, όπου θα υπάρξει περιβαλλοντική ενημέρωση, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων, στο Βουνί, στο Κοιλάνι αλλά και σε εργαστήριο παλουζέ. Από την πόλη του Ζήνωνα, τη Λάρνακα, οι εκδρομές ξεκινούν από το γραφείο του ΚΟΤ Λάρνακας και περιλαμβάνουν επισκέψεις στο Κέντρο Περιβαλλοντικής

Όσον αφορά στην πρωτεύουσα, τη Λευκωσία, η εκδρομή περιλαμβάνει βόλτες στα στενά της παλιάς πόλης, ψώνια σε μαγαζιά για όλα τα γούστα, παρακολούθηση διαφόρων εκδηλώσεων αλλά και επιλογές από ποικίλες προτάσεις για τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκτός από τα πιο πάνω, οι λάτρεις της φύσης, μπορούν να επιλέξουν και διαδρομές σε ορεινά θέρετρα όπου θα

απολαύσουν το καταπράσινο σκηνικό, θα εισπνεύσουν καθαρό αέρα και θα χαλαρώσουν. Οι εκδρομές ξεκινούν από την Κεντρική Πλατεία των Πλατρών, και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επισκεφθούν τα χωριά Φοινί, Όμοδος, Κακοπετριά, Ευρύχου, Νικητάρι αλλά και εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, παρασκευής λουκουμιών καθώς και οινοποιεία. Είμαι σίγουρη ότι πολλά από τα πιο πάνω είναι η πρώτη φορά που τ’ ακούτε και πού είστε ακόμα! Γι’ αυτό πριν πείτε ότι η Κύπρος είναι βαρετή και δεν μπορείτε να βρείτε τίποτα να κάνετε, ρίξτε μια ματιά στις εκδρομές που διοργανώνει ο ΚΟΤ και κάντε μία βόλτα στο πλαίσιο του προγράμματος του ΚΟΤ, «Κύπρος, Μικρές Αποδράσεις, Μεγάλες Εμπειρίες».

Για πληροφορίες και κρατήσεις στο 22713760 και την ιστοσελίδα www.cyprusshortescapes.com.


14 | CITY FREE PRESS

γράφει η Έλενα Κυπριανού

6 Κύπριοι πάνε για… Φόρμουλα! Έξι μαθητές του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λάρνακας, κατάφεραν να προκριθούν στον παγκόσμιο τελικό του διαγωνισμού που διοργανώνεται από τη «F1 in Schools» και πάνε στο Τέξας με αξιώσεις!

Έχουν ονομαστεί σαν ομάδα «Six & Plus», αφού μιλούμε για έξι άτομα με φοβερές ιδέες και όρεξη για δουλειά. Η συμμετοχή τους σε αυτόν το σπουδαίο διαγωνισμό, θα αποδείξει σε όλο τον κόσμο ότι οι σημερινοί νέοι της Κύπρου, παρά τις ζοφερές και απαισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον τους, εξακολουθούν να ονειρεύονται, να ενδιαφέρονται και να διακρίνονται σε καινοτόμους και δημιουργικούς διαγωνισμούς.

40 χώρες... 20 εκατομμύρια μαθητές... μια εμπειρία ζωής! Ο διαγωνισμός «F1 in Schools», είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που δίνει την ευκαιρία σε μαθητές ηλικίας 9-19 ετών να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες κατασκευάζοντας αγωνιστικές μινιατούρες αυτοκινήτου F1. Ο παγκόσμιος αυτός διαγωνισμός, στον οποίο λαμβάνουν μέρος πάνω από 40 χώρες, έχει σκοπό να αλλάξει τις τυπικές αντιλήψεις των μαθητών για την Επιστήμη, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, δημιουργώντας ένα πιο διασκεδαστικό και συναρπαστικό μαθησιακό περιβάλλον για τους νέους ούτως ώστε να αναπτύξουν μια πιο τεκμηριωμένη άποψη σχετικά με μια καριέρα στο χώρο της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής, του μάρκετινγκ και φυσικά της Φόρμουλα Ένα. Αυτή τη χρονιά, είχε και η Κύπρος τη χαρά να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε αυτό το σημαντικό γεγονός, του οποίου ο παγκόσμιος τελικός θα πραγματοποιηθεί φέτος στο Τέξας των Η.Π.Α., 08-13 Νοεμβρίου 2013. Στο διαγωνισμό αυτό κατάφερε να διακριθεί, μέσα από πολλή προσπάθεια και κόπο, η ομάδα «Six & Plus» από το

Λύκειο Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα. Η ομάδα αποτελείται από τους: Λουίζα Χρυσάνθου (μελετητής μηχανικός), Γιώργο Κωνσταντίνου (κατασκευαστής μηχανικός), Γιάννη Σάββα (υπεύθυνος χορηγιών), Δημήτρη Φωτίου (υπεύθυνος χορηγιών), Μίρα Σκάρου (υπεύθυνη μάρκετινγκ και δημοσίων σχέσεων) και την Κάλλια Φλουρέντζου (αρχηγός ομάδας και σχεδιάστρια γραφικών). Υπεύθυνος καθηγητής της ομάδας είναι ο Κωνσταντίνος Λεκάκης (καθηγητής τεχνολογίας, μηχανολόγος μηχανικός).

τους στα Μ.Μ.Ε., τα μέλη της ομάδας έπρεπε να βρίσκονται σε θέση, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η Κύπρος, να προσεγγίσουν διάφορες εταιρείες και οργανισμούς για να τους βοηθήσουν είτε οικονομικά είτε προσφέροντάς τους διάφορες υπηρεσίες. Έτσι λοιπόν, στις 22 Ιουνίου 2013, η ομάδα «Six&Plus» έδωσε τον καλύτερό της εαυτό και κατάφερε να εξασφαλίσει με υπερηφάνεια μια θέση στους Παγκόσμιους τελικούς του διαγωνισμού F1 in Schools™.

Η ομάδα «Six & Plus» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με σκοπό την απόκτηση όσο περισσότερων γνώσεων και εμπειριών είναι δυνατό. Όλα τα μέλη της ομάδας δούλεψαν πολύ σκληρά, με ζήλο και πείσμα για τους επόμενους οκτώ μήνες, με σκοπό την καλύτερη δυνατή εμφάνιση στους παγκύπριους τελικούς. Κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού, οι μαθητές όρισαν αρμοδιότητες και καθήκοντα στον κάθε ένα ξεχωριστά, για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν, μελέτησαν αμέτρητα φαινόμενα που σχετίζονται με φυσική, τεχνολογία και μηχανική για να μπορέσουν να σχεδιάσουν το μοντέλο τους σε ειδικά επαγγελματικά προγράμματα σχεδίασης, για τα οποία δεν είχαν προηγούμενες γνώσεις αλλά διδάχτηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, όλα τα μέλη της ομάδας, συνειδητοποίησαν το τι πραγματικά τους ενδιαφέρει, ανακάλυψαν άλλες πτυχές του εαυτού και της προσωπικότητάς τους και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν διάφορες άλλες δεξιότητες που δεν ήξεραν καν ότι είχαν. Εκτός από όλα τα πιο πάνω, στους μαθητές δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν διάφορα σημαντικά πρόσωπα στο χώρο της επιστήμης αλλά και του μάρκετινγκ. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα μέλη της ομάδας, χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους από προηγούμενα χρόνια, είναι πλέον πολύ καλοί φίλοι και θα μοιράζονται μαζί μια εμπειρία ζωής.

Επίσης, μετά από πολλούς μήνες προετοιμασίας, το μοντέλο που κατασκεύασαν πήρε σάρκα και οστά χρησιμοποιώντας προγράμματα προηγμένης τεχνολογίας CAD/ CAM και αργότερα με τη χρήση μηχανής CNC. Παράλληλα όμως, καθώς ένα άλλο κομμάτι του διαγωνισμού είναι το μάρκετινγκ και συγκεκριμένα η εξεύρεση χορηγών, η κατασκευή εκθεσιακού χώρου και η προβολή της δουλειάς

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην ομάδα μας και το διαγωνισμό F1 in Schools™Technology Challenge μπορείτε να επισκεφτείτε τις πιο κάτω ιστοσελίδες: www.f1inschools.com www.facebook.com/SixAndPlus www.sixandplusteam.com http://sixandplusteam.wix.com/2013


Oθονη μουσική φτου και βγαινω ΚΟΥΖΙΝΑ ψωνια ΤΑξιδι ΣΕ ΕΙΔΑ

εξω

1ο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ «Λόγος» 23 συγγραφείς, ανάμεσά τους και Κύπριοι, θα συναντηθούν από σήμερα 1η Νοεμβρίου μέχρι και τις 3/11 σε Λευκωσία και Πλάτρες, σε μια λογοτεχνική εκδήλωση που στοχεύει στην προώθηση του πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ «Λόγος», που διοργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός Ιδεόγραμμα, οι συγγραφείς θα πραγματευτούν τη σημασία της γλώσσας, μέσω της μετάφρασης, το σεβασμό της ταυτότητας και της αρμονικής δημιουργικής συνύπαρξης. Το φεστιβάλ αρχίζει με την άφιξη και δεξίωση υποδοχής και γνωριμίας των λογοτεχνών (1/11). Το Σάββατο 2/11 προγραμματίζεται ολοήμερη λογοτεχνική εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Γιώργος Σεφέρης» στις Πλάτρες και την Κυριακή 3/11 ολοήμερη λογοτεχνική εκδήλωση στη Λευκωσία. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στην πλατεία Φανερωμένης και στον εσωτερικό χώρο του Γυμνασίου Φανερωμένης. Επίσης οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν λογοτεχνική συνάντηση/συζήτηση, αναγνώσεις από τους συγγραφείς στη γλώσσα τους με ταυτόχρονες προβολές μεταφράσεων στα ελληνικά ή /και αγγλικά, ανάγνωση σε μικρά παιδιά, εργαστήρια δημιουργικής γραφής στα ελληνικά και

αγγλικά για μαθητές Γυμνασίων και φοιτητές αντίστοιχα, μουσική συναυλία, εικαστική έκθεση (Artists Books) κ.ά. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμα δύο συγγραφικά εργαστήρια (είσοδος δωρεάν, κρατήσεις τηλ. 99577006), Το Εργαστήρι του Συγγραφέα από τη Χρύσα Σπυροπούλου και Οδυσσέας Ελύτης - η Θάλασσα, η Παρθένος και η Ελλάδα από τη Ruxandra Cesereanu, καθώς και την εκδήλωση Διαβάζω στα Παιδιά (για παιδιά 4-8 ετών) από την Έλλη Παιονίδου. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν από το εξωτερικό οι λογοτέχνες Lisa Suhair Majaj (ΗΠΑ), Nissim Calderon (Ισραήλ), Massimo Carnelos (Ιταλία), Herbert Maurer (Αυστρία), Olga Belzer (Ρωσία), Arne Ostring (Νορβηγία), Χρύσα Σπυροπούλου (Ελλάδα), Jarkko Tontti (Φινλανδία), Ruxandra Cesereanu (Ρουμανία), Manuel Forcano (Καταλονία, Ισπανία), Cecilia Davidsson (Σουηδία). Από την Κύπρο συμμετέχουν οι Neşe Yaşin, Μόνα Σαββίδου Θεοδούλου, Μαρία Ιωάννου, Ελένη Ξένου, Πάμπος Κουζάλης, John Michael Mouskos, Nora Nadjarian, Αιμίλιος Σολωμού, Γιώργος Χριστοδουλίδης, Στέφανος Στεφανίδης, Έλλη Παιονίδου και Gur Genc. Μ.Α.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.ideogramma-cy.com και στα τηλέφωνα 22756453, 99577006.


16 | CITY FREE PRESS

φτου και βγαινω

1

/11

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΟΔΑΣ Θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Μιχάλη Ασλάνη, ενός από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας που απεβίωσε πριν από δύο μήνες, η Κατερίνα Πανάρετου σε συνεργασία με το Rotary Club διοργανώνει μία φιλανθρωπική επίδειξη μόδας. Η επίδειξη όπως αναφέρθηκε ήδη θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα μια και τα έσοδα θα δοθούν στο Σύνδεσμο για άτομα με Αυτισμό. Η επίδειξη θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 1/11 (19.30) στην μπουτίκ

Exclusive στη Λεμεσό, με παρουσιάστρια τη Βίκυ Κουλιανού. Μετά την επίδειξη θα ακολουθήσει ζωντανή μουσική από τον DJ Thaxx. Ν.Γ.

1/11, ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΓΑΠΗΣ Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συγκεντρώσεις χρήματα και ακόμη περισσότεροι για να ευαισθητοποιήσεις. Ο Όμιλος Εθελοντών του Πανεπιστημίου Κύπρου στο πλαίσιο της προσπάθειας για συλλογή χρημάτων για τα παιδιά στην Κύπρο και την Κένυα, μας προσκαλεί στη «Μεγαλύτερη Αλυσίδα Αγάπης στην Κύπρο» την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου. Το concept είναι απλό και για την πραγμάτωσή του θα χρειαστεί η συμμετοχή όλων μας: 4.053 χάρτινες καρδιές -όσα και τα χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κένυας- θα ενωθούν προκειμένου να δημιουργήσουν την απαραίτητη αλυσίδα αγάπης. Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου, Καλλιπόλεως 75, Λευκωσία, 18.00. Πληρ. 99572272. Facebook group: Αλυσίδα Αγάπης Κύπρος-Κένυα 4053. Ν.Γ.

2/11, FLEA MARKET Σήμερα, η οικονομική κρίση μάς αναγκάζει να αλλάξουμε τις συνήθειές μας και να κυνηγήσουμε τις ευκαιρίες. Και μεγαλύτερη ευκαιρία από το «Flea Market of Nicosia», δεν υπάρχει! Το Flea Market, λοιπόν, ο σύγχρονος τρόπος αγοράς και πώλησης, θα είναι κοντά μας πλέον κάθε σαββατοκύριακο προκειμένου να δώσει την ευκαιρία που ο καθένας ψάχνει, για να βρει ή να διαθέσει χρήσιμα και αναγκαία προϊόντα σε προσιτές τιμές. Λειτουργεί από τις 10.00 έως τις 19.00, σε ένα στεγασμένο χώρο που περιλαμβάνει γύρω στους 50 εκθέτες με μεγάλη ποικιλία προϊόντων. Γιάννη Κορομία 2, Καϊμακλί, Λευκωσία. Πληρ. 99678569, 22432478, email: fleamarket@ sazeides.com.cy. Ν.Γ.

3/11, DOGATHON Το Καταφύγιο Σκύλων Λευκωσίας παρουσιάζει το 10ο Nicosia Dogathon. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος διασκεδαστικός αγώνας/περίπατος για μας και τα σκυλάκια μας, μήκους 2 χλμ., με βραβεία για την 1η, 2η και 3η θέση από το μεγάλο χορηγό της εκδήλωσης Purina. Επιπλέον θα λάβει χώρα και διαγωνισμός για τον πιο καλοντυμένο σκύλο! Γι' αυτό ντύστε με φαντασία το σκύλο σας και διεκδικήστε το βραβείο! Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν επίσης πολλές δραστηριότητες για παιδιά, καθώς και σκυλιά του Καταφυγίου προς υιοθεσία. Κ 3 Νοε, University of Nicosia (Intercollege), Λευκωσία. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 11.30 και ο αγώνας αρχίζει στις 14.00. Είσοδος: ενήλικες €10 (παιδιά και σκύλοι δωρεάν). Ν.Γ.

4/11, ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΥΡΙΕ ΛΟΡΕΝΣ Την πολεμική και συνάμα δραματική ταινία «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς» θα προβάλει το Rio Cinema στη Λεμεσό τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου. Η ταινία περιγράφει την ιστορία του Λοχία Τζον Λόρενς, ο οποίος κρατείται αιχμάλωτος από τους Ιάπωνες το 1942. Ο λοχίας αποτελεί αίνιγμα ανάμεσα στους συγκρατούμενούς του, καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ένα είδος επικοινωνίας με τους Ιάπωνες, μια και φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κουλούρα τους. Οι Ιάπωνες το γνωρίζουν και τον προκαλούν φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με το σύστημα αξιών τους. Αυτό που θ' ακολουθήσει δεν θα είναι απλώς μια μάχη για επιβίωση. Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, Rio Cinema, Λεμεσός, 20.15. Πληροφορίες: 25871410. Ν.Γ.


CITY FREE PRESS | 17

1-6/11, CROSSWORLDS

2/11, LADYKILLERS

Η έκθεση φωτογραφίας «Εν δυάδι κόσμοιCrossworlds» εγκαινιάστηκε την προηγούμενη Πέμπτη 31 Οκτωβρίου στο καφενείο Πρόζακ στη Λευκωσία, όπου θα φιλοξενείται μέχρι και τις 6 Νοεμβρίου. Η Ελένη Ιωσηφίδου σε αυτήν παρουσιάζει μία φωτογραφική σύνθεση ανθρώπων, στιγμών και τοπίων φαινομενικά ξένων μεταξύ τους που όμως βιώνονται κατά τρόπο ίδιο. Οι φωτογραφίες θα παρουσιάζονται σε δυάδες αποτελούμενες από μια φωτογραφία τραβηγμένη στη Λατινική Αμερική και μια στο Δυτικό Κόσμο και θα είναι προς πώληση. Τα έσοδα θα διατεθούν για υποστήριξη μιας εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα του παιδιού και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική (En ruta por la infancia latinoamericána). Καφενείο Πρόζακ, Μέδωνος 3Α, Λευκωσία. Πληρ. 22104244. Ν.Γ.

Την κλασική μαύρη κωμωδία «Ladykillers» μεταφέρει στη σκηνή του το Σατιρικό Θέατρο. Η εν λόγω κωμωδία, που έγινε και ασπρόμαυρη ταινία το 1955, περιγράφει την ιστορία μιας γλυκιάς και μοναχικής γριούλας που ζει μόνη της με τον παπαγάλο της. Χωρίς να το ξέρει η γριούλα ενοικιάζει ένα δωμάτιο του σπιτιού της σ' ένα ληστή, ο οποίος της συστήνεται ως διευθυντής ορχήστρας και θέλει το δωμάτιο για να κάνει πρόβες με το κουαρτέτο εγχόρδων. Ως απώτερο σκοπό ωστόσο έχει τη ληστεία μιας αποστολής χρημάτων της Τράπεζας. Στη ληστεία εμπλέκεται και η γριά χωρίς να το αντιληφθεί, η οποία όμως στην τελική μόνο κερδισμένη θα βγει! Η παράσταση παρουσιάζεται ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου κάθε Σάββατο (20.30) και Κυριακή (18.30) στο Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης στη Λευκωσία (μέχρι 31/12). Πληρ. 22312940. Ν.Γ.

2 VERA

/11

Η σημαντικότερη ανακάλυψη του Γερμανού DJ Roman Flügel, η οποία ξεχωρίζει όχι μόνο για τις ικανότητές της πίσω από τα decks αλλά και ως παραγωγός, έρχεται στην Κύπρο για μία και μόνο εμφάνιση. Η περίφημη Vera έρχεται για το re-opening του klubd στη Λευκωσία. Μπορεί η Vera να έρχεται για μία εμφάνιση, το klubd ωστόσο, που θα λειτουργήσει φέτος για 6η σεζόν, αποτελεί πλέον σταθερή αξία. Υπήρξε καινοτόμο από διάφορες απόψεις και για αυτό το αγαπάμε. Μην το χάσετε! Σ 2 Νοε, 23.59-06.00, klubd, Λευκωσία (Αμμοχώστου 36, απέναντι από την Πύλη

5/11, MACBETH Οι παραγωγές του National Theatre που προβάλλονται μέσω του προγράμματος NT Live στο θέατρο Ριάλτο, συνεχίζονται με μια ακόμη εξαιρετική παράσταση, το σαιξπηρικό αριστούργημα «Macbeth». Με πρωταγωνιστές τους Kenneth Branagh και Alex Kingston και σκηνοθετημένο για πρώτη φορά από το βραβευμένο με Olivier και Tony σκηνοθέτη Rob Ashford και το βραβευμένο με BAFTA Kenneth Branagh, καταπιάνεται με την προδοσία, το δόλο και την απληστία. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Τρίτη 5 Νοε, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €8-€5. Πληροφορίες/κρατήσεις: 77777745, ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.rialto.com.cy. Ν.Γ.

Αμμοχώστου). Πληρ. klubdnicosia.net. Ν.Γ.

2/11, Εκδήλωση Γευσιγνωσίας Μπορεί μέσα από την κρίση τελικά να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ενωμένοι. Πώς κατέληξα σε αυτό το συμπέρασμα θα αναρωτιέσαι. Εξηγώ. Μετά την εκδήλωση «Η Λευκωσία στηρίζει το κυπριακό κρασί» στην οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενη έκδοση, ακόμα μία εκδήλωση έρχεται για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι μπορούμε να στηριχθούμε στη δική μας παραγωγή, γιατί αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να την στηρίξουμε. Σ' αυτή την εκδήλωση γευσιγνωσίας θα λάβουν μέρος αρκετά κυπριακά οινοποιεία αλλά και αντιπρόσωποι ελληνικών κρασιών, που θα μας δώσουν την ευκαιρία ν' απολαύσουμε και να εκτιμήσουμε το κρασί του τόπου μας. Την εκδήλωση θα συνοδεύει μουσική από σαξόφωνο. Σάββατο 2 Νοεμβρίου, Στοά Ταρσή και Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Λευκωσίας (τέρμα της οδού Λήδρας), Λευκωσία, 16.00-20.00. Ν.Γ.


18 | CITY FREE PRESS

μουσική

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

Όταν υπήρχαν κασετόφωνα… Σε μια άλλη εποχή… χωρίς CD, MP3, iTunes, YouTube κ.λπ., η ανθρωπότητα πάλευε σκληρά για την καθημερινή της… ψυχαγωγία. Θυμάσαι, φαντάζομαι, που για να πας στο track 8, για παράδειγμα, έπρεπε να περιμένεις να ακούσεις τα άλλα 7 τραγούδια ή να πατάς fast forward και να σταματάς κάθε μισό λεπτό για να δεις μέχρι πού έφτασε η κασέτα! Ή για να ακούσεις κάτι που ήταν στην άλλη πλευρά, έπρεπε να τελειώσει η κασέτα και να την γυρίσεις. Και πάλι απ' την αρχή. Τότε, όμως, γράφτηκαν πολλά μεγάλα τραγούδια. Η παρέα των Νικόλα Θεοφάνους (τραγούδι, πιάνο), Τζόζεφ Τουμάζου (πλήκτρα, πιάνο), Αιμίλιου Παναγή (ηλεκτρική κιθάρα, τραγούδι) και Ανδρέα Παρτασά (μπουζούκι, τραγούδι), κάνει μια επιλογή με τα καλύτερα ελληνικά τραγούδια από την τότε εποχή, των 80s και 90s, και τα παρουσιάζει ζωντανά κάθε Παρασκευή βράδυ στο «Chateau Status». Κάθε Παρασκευή, Οινοχόος, Chateau Status, Λευκωσία, 22.30 (από 21.00 με φαγητό και πολύ καλές τιμές), €5 (κουβέρ). Πληρ. 97714271, 77771167.

ΑΤΖΕΝΤΑ live ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/11

Από τις Τρύπες στη «Γελαστή Ανηφόρα» Πρόκειται για ένα σπουδαίο καλλιτέχνη που έχει το χάρισμα να επικοινωνεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα αυτά τα σπουδαία που πάντα έχει να πει. Είτε ως μέλος στις θρυλικές Τρύπες στα 90s είτε τώρα που πορεύεται «μόνος» του, ο Γιάννης Αγγελάκας συγκαταλέγεται στα λαμπρά παραδείγματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Αυτή την εποχή, παρέα με τους Ντίνο Σαδίκη (μπαγλαμάς, κιθάρα), Τίτο Καργιωτάκη (ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα), Στάθη Αραμπατζή (κιθάρα) και Χρήστο Χαρμπίλα (κρουστά, ηλεκτρονικά) και με σύνθημα «Από τις Τρύπες στη Γελαστή Ανηφόρα, μια ίσια γραμμή σ' έναν βρόμικο χάρτη», ο Αγγελάκας έρχεται στη Λευκωσία με τις αποσκευές γεμάτες τραγούδια, για μία μοναδική συναυλία. Στην ουσία, έρχεται για μια αναδρομή στην πορεία του, από τις Τρύπες (αρχές της δεκαετίας του '80) μέχρι σήμερα. Τελευταία στάση, η «Γελαστή Ανηφόρα», ο τελευταίος του δίσκος-ποιητική συλλογή-βιβλίο που κυκλοφόρησε φέτος το Μάιο από την www. alltogethernow.gr και έχει γίνει ήδη χρυσός. Αυτό που θα λάβει χώρα στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» δεν θα 'ναι μια ακόμα συναυλία, αλλά ένα live καθαρό, ειλικρινές και θεραπευτικό, που πραγματοποιείται μάλιστα τώρα που το έχουμε περισσότερη ανάγκη από ποτέ άλλοτε. Σάββατο 2/11, Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», Λευκωσία, 21.00, €12 (προπώληση), €15 (στην είσοδο). Σημεία προπώλησης: Λευκωσία: Καλά Καθούμενα, Λεμεσός: καφενείο «Στο Δρόμο», Λάρνακα: Savino Rock Bar. Πληρ. 70007102.

Βασίλης Παπακωνσταντίνου Συναυλία με αφορμή τα 40χρονά του στην ελληνική δισκογραφία. Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 22.30. Πληρ. 22767711. Βασίλης Καρράς Χορηγοί επικοινωνίας: τηλεόραση ΣΙΓΜΑ, περιοδικό «OK!», Super Fm. Blinkers club, Λευκωσία, 23.00. Πληρ. 22351550. «Όταν υπήρχαν κασετόφωνα…» Τα καλύτερα τραγούδια των 80s, 90s και όχι μόνο. Οινοχόος, Chateau Status, Λευκωσία, 22.30 (ανοικτό από 21.00 για φαγητό), €5 (κουβέρ). Πληρ. 97714271, 77771167. Jo's Caravan Εξαιρετικό πρόγραμμα με ακουστικές διασκευές γνωστών και άγνωστων soul, country, alternative rock και blues τραγουδιών. Blue Bar, Classic hotel, Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22664006.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/11

Γιάννης Αγγελάκας Από τις Τρύπες στη «Γελαστή Ανηφόρα». Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη», Λευκωσία, 21.00, €12 (προπώληση), €15 (στην είσοδο). Πληρ. 70007102. «ΜνημόνιΩΧ Reloaded» Stand-up comedy show με τον Λούη Πατσαλίδη. Ravens, Λεμε-

σός, 22.00, €10. Πληρ. 99583890, 99614100. The Zilla Project Live blues. Savino Live, Λάρνακα, 22.30, €10 (με ένα ποτό). Πληρ. 99426011, 99860304.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/11

Sarah Fenwick Μαζί με τον πιανίστα Μάριο Νεοφύτου παρουσιάζουν το νέο δίσκο τους «Jazz Way». Savino Live, Λάρνακα, 21.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 99860304.

ΠΕΜΠΤΗ 7/11

Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου Με μαέστρο τη Χριστίνα Αθηνοδώρου και σε συνεργασία με το «Κέντρο Κυπρίων Συνθετών», η ΣΟΚ παρουσιάζει έργα των Κυπρίων συνθετών Τάσου Στυλιανού, Νίκου Βήχα, Σάββα Σάββα, Αντρέα Μουστούκη, Γεώργιου Σταύρου, Γεωργίας Χριστοφόρου και Αντρέα Γιαγκόπουλου. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €12 & €7. Πληρ. 77777745. Guru Elite & Glam Party Οι DJs Andy Pervinca και Mr. Styles θα μας διασκεδάσουν με Koh Phangan House ήχους. Zoo Club, Λευκωσία, 23.00, €10. Πληρ. 22458811/ www.facebook. com/GuruBarCy.


CITY FREE PRESS | 19

Συνεντευξη

στη Νάσια Γεωργίου

Γιώργος Γρηγορίου Η ζωή κυλά

Η ζωή κυλά για τον Γιώργο Γρηγορίου, έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς που ανέδειξε το νησί μας, ο οποίος συνεχίζει την επιτυχημένη μουσική πορεία του με την κυκλοφορία του δεύτερου προσωπικού του δίσκου. Ο Κινέζος, ή Απάτσι όπως τον γνωρίζουν οι περισσότεροι, παρουσίασε τον καινούργιο του δίσκο που φέρει τον τίτλο «Η ζωή κυλά» στην «Αυλαία» την Κυριακή 27 Οκτωβρίου. Η γνωστή μουσική σκηνή στη Λευκωσία ήταν γεμάτη από φίλους του Γιώργου και όχι μόνο οι οποίοι παρευρέθηκαν στη «βάφτιση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, των κομματιών του. Η κυκλοφορία του νέου δίσκου του ήταν η καλύτερη αφορμή για να συναντήσουμε και να γνωρίσουμε καλύτερα τον Γιώργο Γρηγορίου. Μέσω του Μάριου Μενελάου, φίλου του Γιώργου και μέλους του συγκροτήματος Αμνησία, ο Γιώργος μαθαίνει ότι το εν λόγω συγκρότημα ψάχνει τραγουδιστή. Να μην τα πολυλογούμε, ο Γιώργος αρχίζει κανονικά εμφανίσεις με τους Αμνησία σε όλη την Κύπρο. Από τα πιο πετυχημένα ελληνόφωνα ροκ συγκροτήματα, το γκρουπ Αμνησία, είχε επιρροές από ελληνικά συγκροτήματα όπως Τρύπες, Διάφανα Κρίνα, Ξύλινα Σπαθιά, Ενδελέχεια κ.ά., συγκροτήματα που αγαπούσε και αγαπά και ο Γιώργος. Οι Αμνησία, εμφανίζονταν σε μουσικές σκηνές σε όλη την Κύπρο αλλά συνεργάστηκαν και με ελληνικά συγκροτήματα και τρα-

γουδιστές όπως Υπόγεια Ρεύματα, Magic De Spell, Κίτρινα Ποδήλατα, Παύλο Παυλίδη, Μιλτιάδη Πασχαλίδη κ.ά. Το 2011 ο Γιώργος παίρνει τη μεγάλη απόφαση να κάνει κάτι χειροπιαστό με τα κομμάτια που έγραφε από μικρός και έτσι αποφασίζει να κυκλοφορήσει τον πρώτο προσωπικό του δίσκο με τον τίτλο «Στο άπειρο της γης». Ο δίσκος περιλαμβάνει στο σύνολο πέντε τραγούδια, τρία αποκλειστικά από τον Γιώργο και δύο από τους Αμνησία. Παράλληλα ο Γιώργος συνεργάζεται με το μουσικό παραγωγό Νίκο Δούκα σε τρία τραγούδια. Μέσα στο 2013, και ενώ εμφανίζεται παρέα με το σχήμα που συμμετέχει στην «Αυλαία», παίρνει την απόφαση να κυκλοφορήσει και δεύτερο προσωπικό δίσκο. Δύο ήταν οι αφορμές, όπως ανέφερε. Η πρώτη ήταν το ελεύθερο που του έδωσε ο Θάνος Ανεστόπουλος (Διάφανα Κρίνα) να συμπεριλάβει ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι των Διάφανων στο δίσκο του. Η δεύτερη αφορμή ήταν μία διασκευή που έκανε σ' ένα τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου, το οποίο -μέσω μίας φίλης του- έφτασε στ' αφτιά του γνωστού τραγουδοποιού που το σχολίασε πολύ θετικά, ενθαρρύνοντάς τον. Έτσι, αποφασίζει να μπει στο studio και να βάλει μπροστά ένα δεύτερο δίσκο.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Η ζωή κυλά» και συμπεριλαμβάνει δέκα τραγούδια εκ των οποίων -εκτός από τα δύο στα οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω-, το ένα είναι του παραγωγού Νίκου Δούκα, ένα άλλο του Χαράλαμπου Χαραλάμπους, παιδικού φίλου του Γιώργου, και τα υπόλοιπα είναι αποκλειστικά του ιδίου. Άξιο αναφοράς είναι επίσης και το γεγονός ότι σ' ένα από τα κομμάτια του δίσκου κιθάρα παίζει ο Αντώνης Μιτζέλος, ο οποίος συνεργάστηκε αρκετές φορές με τον Γιώργο. Αυτή την περίοδο ο Γιώργος συμμετέχει στο σχήμα της μουσικής σκηνής «Αυλαία», μαζί με τους Γιώργο Αρέστη, Μιχάλη Μιτσή, Ρολάνδη Λαζίδη, Στέφανο Κουτέλλη, Greg Makamian, Στέφανο Ψυλλίδη και Γιώργο Σάββα, όπου μπορείτε να απολαύσετε από ροκ επιλογές μέχρι και ρεμπέτικο ενώ πρωταρχικός του στόχος είναι η προώθηση του δίσκου του.


20 | CITY FREE PRESS

ΟΘΟΝΗ

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας Los Amantes Pasajeros *** (Δεν κρατιέμαι)

Cloudy with a Chance of Meatballs 2 ***

Σκηνοθεσία: Cody Cameron, Kris Pearn. Φωνές: Anna Faris, Neil Patrick Harris, Bill Hader. 95΄. Η παρέα της αναπάντεχα επιτυχημένης ταινίας κινουμένων σχεδίων του 2009, επιστρέφει. Θυμάσαι τον εφευρέτη Flint Lockwood, τη μετεωρολόγο Sam Sparks και όλους τους υπόλοιπους; Δεν πειράζει αν όχι... Εδώ το όλο θέμα είναι το σκηνικό: μεταφερόμαστε σε έναν τροπικό κόσμο όπου -χάρη στην εφεύρεση της μηχανής που έκανε να βρέχει φαστφουντ απ' τα ουράνια- κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα ζώα διασταυρωμένα με φαγητό (βλέπε «tacodiles», «flamangoes» κ.λπ.). Το όλο πράγμα είναι τόσο γλυκό και αθώο που (όπως σωστά παρατηρεί κι ένας χαρακτήρας της ταινίας σε κάποιο σημείο) δεν απαιτεί και ιδιαίτερη σκέψη ή εκλογίκευση... www.facebook.com/CloudyMovie, www.cloudy-movie.com/

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

Οικόπεδο 12 ***

Σκηνοθεσία: Κυριάκος Τοφαρίδης. Παίζουν: Γιώργος Δημητρίου, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Κάρμεν Ρουγγέρη. Ελληνο-κυπριακή παραγωγή που κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο φετινό Cyprus Film Days και συμμετέχει επίσημα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Μέσα από αλληγορικό χιούμορ, σουρεαλιστικές πινελιές και μαγικό ρεαλισμό, αφηγείται τα τρελά γεγονότα που συνοδεύουν την ανακάλυψη αποθεμάτων πετρελαίου κάτω από το σπίτι μιας οικογένειας εν μέσω της οικονομικής κρίσης. www.block12movie.com/ www.facebook.com/oikopedo12

Σκηνοθεσία: Pedro Almodovar. Παίζουν: Javier Camara, Lola Duenas, Cecilia Roth. 90΄. Λυπάμαι κιόλας που θα σ' το πω, γιατί είναι κι ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης, αλλά κάτι πήγε στραβά με αυτή την «πτήση» τού Almodovar προς το παιχνιδιάρικο, προκλητικό και ελαφρώς κιτς χιούμορ του κινηματογραφικού του ξεκινήματος. Σε προσγειώνει (συχνά απότομα) αυτό το πάντρεμα παραφουσκωμένων ιστοριών και σεξουαλικά ορεξάτων χαρακτήρων που ξεδιπλώνεται όλο στους διαδρόμους ενός αεροπλάνου. Δεν λέω, υπάρχουν μια-δυο σκηνές αδιαμφισβήτητα «Αλμοδοβαρικές» (ανάμεσά τους μια ξεκαρδιστική εκτέλεση του ποπ κομματιού «I'm So Excited» που δεν θα σου επιτρέψει να πάρεις ξανά στα σοβαρά το προσωπικό της καμπίνας σε πτήση). Από έναν σκηνοθέτη όμως, ο οποίος τα τελευταία 14 χρόνια (από το «All About My Mother» και μετά) μας έχει δώσει δουλειές εξαιρετικής ωριμότητας και σινεφίλ κομψότητας, το «Los Amantes Pasajeros» δεν μπορείς παρά να το προσπεράσεις ως περιστασιακή κρίση ηδονιστικού παλιμπαιδισμού. Πιες δυο δραμαμίνες και δες ξανά το «Volver» για να προσγειωθείς ομαλά... Παρ 1, Κ 3, Τρ 5 & Πεμ 7/11, Cine Studio, Λεωφ. Μακεδονίτισσας 46, Λευκωσία, 21.00 (Κ 20.00). Πληροφορίες & πλήρες πρόγραμμα: 96420491/www.ofk.org.cy.

Βραζιλιάνικη βιβλιοθήκη Λοιπόν... μέχρι και το Δεκέμβριο, 2-3 νύχτες του μήνα θα τις αφήνεις ανοιχτές για τα «Brazilian Film Nights» του μπαρ «Library» στη Λεμεσό. «Χτυπάς» μια caipirinha από το μπαρ, αράζεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και απολαμβάνεις προσεγμένα επιλεγμένες ταινίες που προβάλλονται υπό την αιγίδα της Βραζιλιάνικης Πρεσβείας στην Κύπρο. Αυτήν την εβδομάδα, την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, θα προβληθεί η ταινία «Caramuru-A Invenção do Brasil» (2001) του Guel Arraes, μια ρομαντική κομεντί που βασίζεται ελαφρώς στο ομώνυμο επικό βραζιλιάνικο ποίημα, με κεντρικό ήρωα έναν Πορτογάλο που ναυαγεί σ' ένα νησί και ερωτεύεται δυο πανέμορφες ιθαγενείς... Library Cafe Bar, Θέμιδος 1, Λεμεσός, 20.30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες www.facebook.com/pages/ Library-cafe-bar.


CITY FREE PRESS | 21

γράφει η Νάσια Γεωργίου

θέατρο

Παιδικό θέατρο Οι παραστάσεις που παρουσιάζονται αυτόν τον καιρό και απευθύνονται στα παιδιά δεν ειναι μόνο πολλές αλλά και ενδιαφέρουσες. Για να μη χάσετε καμία, τις συγκεντρώσαμε και σας τις παρουσιάζουμε. Κάντε τον προγραμματισμό σας και καλή θέαση. Γουρουνιάσματα Ο Δήμος Στροβόλου και η Silver Spotlight παρουσιάζουν το πρωτότυπο, ξεκαρδιστικό musical για παιδιά «Γουρουνιάσματα». Η μουσική παράσταση των Kατερίνας Α. Χριστοφίδου και Αίγλης Σπυριδάκι, σε μουσική Άλεξ Παναγή και στίχους Σταύρου Σταύρου που μάγεψε τα παιδιά όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, επιστρέφει για λίγο. Προλάβετε! Παραστάσεις: 2/11, Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο, Πάφος, 15.00 & 17.00, 10/11, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 15.00 & 17.00 & 23/11, Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 15.00 & 17.00. Εισιτήρια €10 (www.soldout-tickets.com.cy). Πληροφορίες 22470470.

Τρελαντώνης Ο «Τρελαντώνης» της Πηνελόπης Δέλτα, ένα από τα δημοφιλέστερα παιδικά αναγνώσματα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, μεταφέρεται για 2η χρονιά στη σκηνή του ΘΟΚ. Η ιστορία αφηγείται το συναρπαστικό καλοκαίρι που έζησαν η Πηνελόπη Δέλτα και τα αδέλφια της στο σπίτι του θείου της στον Πειραιά. Τέσσερα μικρά παιδιά θα φέρουν τα πάνω κάτω, ανάμεσά τους και ο Αντώνης, που κατορθώνει με τη ζωηράδα του και τις σκανδαλιές του να κάνει την κάθε μέρα τους ξεχωριστή. Παραστάσεις: 3, 10, 17 & 24 Νοεμβρίου και 1, 8 & 15 Δεκεμβρίου, Κεντρική Σκηνή, νέο κτίριο ΘΟΚ, Λευκωσία. Εισιτήρια: €12, €6, €5. Πληροφορίες: 77772717.

πους μίζερους και δυστυχισμένους. Φυσικό αποτέλεσμα όμως είναι να βρει αντίσταση. Ο μικρός Μάρκος βρίσκει το κουράγιο και τη δύναμη να αντιμετωπίσει τη μάγισσα και τότε μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινά. Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Τσιάκκας, τη μουσική ο Γιώργος Θεοφάνους και τις χορογραφίες επιμελείται η Αντιγόνη Τασουρή. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο, 16.00 & Κυριακή, 11.00, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. Εισιτήρια €10 (www.soldout-tickets. com.cy). Πληροφορίες 70000146.

Ο Μορμόλης Η Παιδική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου παρουσιάζει φέτος το έργο του Ράινερ Χάφνερ «Ο Μορμόλης», σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Μαριάννας Καυκαρίδου. Μια φαντασμαγορική παράσταση, γεμάτη κίνηση, στημένη σε ένα πλούσιο σκηνικό χώρο με εντυπωσιακά κοστούμια, μουσικές που γοητεύουν τα παιδιά όλων των ηλικιών, πλούσια δράση, αγωνία, συγκίνηση αλλά και άφθονα κωμικά στοιχεία. Ο Μορμόλης δεν είναι τίποτε άλλο παρά… ένα σκέτο κουτί που γίνεται ο καινούργιος φίλος των παιδιών και ο μυστικός σύμβουλός τους. Είναι ο δικός τους τρόπος να πουν πράγματα που δεν τολμούν, που φοβούνται ότι ενδεχομένως να μην αρέσουν στους μεγάλους και για τα οποία μπορεί και να τους μάλωναν. Άλλωστε τα παιδιά θέλουν την αλήθεια και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς, πως από τα παιδιά δεν μπορείς να κρυφτείς. Παραστάσεις: κάθε Κυριακή, Πολιτιστικό Κέντρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης, Αγλαντζιά,

Τρελαντώνης

Λευκωσία, 10.30 (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου).Πληροφορίες 22421609 & satiriko@cytanet.com.cy

Πούκυ Μπου, το ξωτικό του δάσους Μια ακόμη δημιουργική πρόταση έρχεται και φέτος από την Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Σκάλα», η οποία παρουσιάζει το έργο της συγγραφέως και εκπαιδευτικού Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου «Πούκυ Μπου, Το Ξωτικό του Δάσους». Η ιστορία καταπιάνεται με το «Πούκυ Μπου», το τελευταίο ξωτικό που απέμεινε στο δάσος. Μια παλιά γραφή λέει πως αν απομείνει μόνο ένα ξωτικό, τότε το δάσος θα αρχίσει σιγά-σιγά να καταστρέφεται. Το ξωτικό θα έρθει αντιμέτωπο με τη Μάγισσα Φραντζόλα, της οποίας τα σχέδια θα πρέπει να ανακόψει. Παραστάσεις: κάθε Κυριακή, Παττίχειο Θέατρο Σκάλα (πρώην «Αττικόν»), Λάρνακα, 10.30 (μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου). Πληροφορίες 24652800/ theatro.skala@cytanet.com.cy.

Τρεις ευχές... και δυο τρομάρες Η παιδική θεατρική σκηνή «Αιώρα» παρουσιάζει την παιδική διαδραστική παράσταση «Τρεις ευχές... και δυο τρομάρες». Η ιστορία αφορά ένα τζίνι που έρχεται να κάνει την εξής ερώτηση: τι θα κάνατε αν σας χάριζα 3 ευχές; Την απάντηση θα δώσουν μια παραμυθού, ένα τζίνι και ο άνθρωπος-ορχήστρα, στο νέο έργο της Πωλίνας Θρασυβουλίδου, που αποτελεί ένα πανέμορφο ταξίδι στη Παραμυθοχώρα, με πολύ παιχνίδι, όμορφες ιστορίες και έναν ψαρά… γκαφατζή. Παραστάσεις: κάθε Σάββατο, 16.00 & Κυριακή, 11.00 & 16.00 (μέχρι 17/11), Θέατρο Αιώρα, Τριών Ιεραρχών 4, Λεμεσός. Πληροφορίες & κρατήσεις 99668043. Εισιτήρια: €8 (ενήλικες), €5 (παιδιά).

Άρα Μάρα Κουκουνάρα

Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά Το πρώτο έργο του για τη νέα σεζόν ανεβάζει το θέατρο Μασκαρίνι, το οποίο δεν είναι άλλο από το γνωστό και πολυαγαπημένο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά», σε μια μοναδική διασκευή της Δήμητρας Νικολαΐδου. Φιλοδοξία της θεατρικής ομάδας είναι να προσφέρει στα παιδιά όχι μόνο ψυχαγωγία αλλά και σωστή θεατρική εκπαίδευση, προβάλλοντας μέσα από τα κλασικά παραμύθια διδακτικά μηνύματα. Παραστάσεις: κάθε Κυριακή, Ρωσικό Πολιτιστικό Κέντρο, Αλάσιας 16, Λευκωσία, 10.30. Εισιτήρια €5. Πληροφορίες 22270420 & 99485083.

Άρα Μάρα Κουκουνάρα Το θέατρο Λέξη παρουσιάζει το παιδικό μιούζικαλ «Άρα Μάρα Κουκουνάρα». Η ιστορία αρχίζει με την Κρισάρα, μία μάγισσα που έχει απλώσει την κρίση σε όλη τη γη, κάνοντας τους ανθρώ-

Τρεις ευχές... και δυο τρομάρες


22 | CITY FREE PRESS

κουζινα

Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

Ταβέρνα «Αντίπεινα» 25ης Μαρτίου 56Β, Παλιομέτοχο, Λευκωσία, 22832122. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΕΓΙΝΕ το αγαπημένο στέκι αυτών που ξέρουν να εκτιμούν το ποιοτικό παραδοσιακό φαγητό στην περιοχή Παλιομετόχου και όχι μόνο. Ένα πραγματικά trendy restaurant που σφύζει από ζωή, με ωραίο κόσμο και ποιοτική ζωντανή μουσική η οποία δημιουργεί ένα ευχάριστο περιβάλλον. Διακοσμητικά ακολουθεί όμορφα ένα ανάλαφρο και καθημερινό concept, με λευκά βαμμένα έπιπλα, σκούρο παρκέ για κοντράστ, φωτιστικά και χρωματιστά μαξιλαράκια, ενώ το artwork στους τοίχους συμπληρώνει το σκηνικό. Από τη λίστα των μεζέδων που αποτελεί και το ενδιαφέρον στοιχείο του μαγαζιού, δοκίμασα το λουκάνικο το οποίο ήταν γευστικό. Ενώ και το κοτόπουλο σουβλάκι, που είναι και η αδυναμία μου, ήταν ζουμερό, μυρωδάτο και ροδοκοκκινισμένο από τα μπαχαρικά. Πολλά τα «καμώματα» της σχάρας, εσύ όμως δοκίμασε τη σεφταλιά η οποία συνιστάται ανεπιφύλακτα. Κυριάκος Κυριάκου

Vista bar & terrace Four Seasons Hotel, Λεωφόρος Αμαθούντας, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός, 25858000. ΓΙΑ SUSHI 5 PLUS ΑΣΤΕΡΩΝ, ΒΑΛΕ ΑΣΥΖΗΤΗΤΙ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΣΟΥ το πολύ ανεβασμένο «Vista bar & terrace». Ναι, γνωρίζω τι σημαίνει κρίση, όπως γνωρίζω και τι σημαίνει να μην έχεις δουλειά. Αλλά σε περίπτωση που σε ρωτήσει ο συνάδερφος πού να πάει την εκλεκτή της καρδιάς του, να μη γνωρίζεις ένα εξαιρετικό εστιατόριο να του προτείνεις; Η απάντησή σου οφείλει να είναι το «Vista Bar & Terrace». Διακοσμητική εντέλεια, υποδειγματικό σέρβις, απαράμιλλη ποιότητα, εξαιρετικό φαγητό, μοναδικές γεύσεις και εντυπωσιακή λίστα κρασιών. Πάρε τα chopsticks ανά χείρας και απόλαυσε πρώτης ποιότητας sashimi, nigiri και sushi rolls. Όσον αφορά στο γλυκό επίλογο, μην ξεχνάς πως είσαι στο ξενοδοχείο Four Seasons όπου το πολυβραβευμένο pastry team του ξενοδοχείου, φροντίζει ανελλιπώς να ικανοποιεί τα γούστα των λάτρεων κάθε γλυκιάς αλχημείας.

συνταγούλα Αφήστε για λίγο τη δίαιτά σας στην άκρη και δοκιμάστε αυτό το απίθανο γλυκό από τον κ. Αντρέα Στεφάνου, τον οποίο και ευχαριστούμε για ακόμη μία φορά. Υλικά: 5-6 μεγάλα μήλα κόκκινο κρασί τριαντάφυλλο (squash) μαύρη ζάχαρη 1 ξυλάκι κανέλα 8-9 γαρίφαλα 1 σακουλάκι βανίλια Εκτέλεση: Καθαρίστε καλά τα μήλα και μέσα και έξω και κόψτε τα σε τέσσερα κομμάτια. Στη συνέχεια τοποθετείστε τα σ' ένα βαθύ σκεύος μαζί με δύο ποτήρια νερού κόκκινο κρασί, μισό ποτήρι τριαντάφυλλο (squash), δύο κουταλιές σούπας μαύρη ζάχαρη και 8-9 γαρίφαλα. Στο τέλος προσθέστε και ένα σακουλάκι βανίλια. Αφού βράσουν, δηλαδή μετά από 10-12 λεπτά, αφαιρέστε τα μήλα και αφήστε το υγρό να δέσει πολύ καλά, δηλαδή να σιροπιάσει και… τέλος. Σερβίρετε με παγωτό βανίλια και καλή σας όρεξη!


CITY FREE PRESS | 23 Olives & Burgers

ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ

Αν είναι σωστό να μου φέρνουν στο τραπέζι ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό χωρίς να το ζητήσω, αλλά να μου το χρεώνουν 3 ευρώ; Στο χωριό μου, όταν το κατάστημα προσφέρει εμφιαλωμένο νερό χωρίς να το παραγγείλει ο πελάτης, δεν το χρεώνει. Το γνωστό complimentary. Ξέρω λάθος; Λ.Π.

ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑ

Για την καινούργια άφιξη στην Παλιά Λευκωσία, το «Dot». Πανέμορφος χώρος τον οποίο θα επισκεφτούμε σύντομα. Καλές δουλειές! Π.Σ.

ΑΠΟΡΩ

Πώς χρεώνεις ένα ice tea λεμόνι €2.20 (πρώτη απορία), ενώ αυτοχαρακτηρίζεσαι καφενείο (δεύτερη απορία που ενισχύει την πρώτη), και μάλιστα λειτουργείς ωσάν περίπτερο και όχι κατάστημα, παρόλο που έχεις τραπεζάκια αλλά ουχί τουαλέτα. Α.Χ.

ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ

Καλούδια «Καλοπέσα» στο φούρνο Χρυσοβαλάντου στη Μακεδονίτισσα. Εξαιρετική ποιότητα όπως πάντα. Π.Σ.

ΕΝΔΩΣΑΜΕ

Στα «Debby's Cookies» ομαδικά στο γραφείο. Με σοκολάτα, με διπλή σοκoλάτα, με m&m's, με φιστικοβούτυρο. Απόλαυση λέμε. Τα brownies δε, κόλαση. Τι δεν καταλαβαίνεις; Α.Χ.

ΝΟΜΙΖΑ

Πως το dressing από cottage cheese, δεν σημαίνει πως παίρνει ο chef το μαρουλάκι, αλείφει το cottage cheese μέχρι να ασπρίσει το μαρούλι και μετά το πετά μες στο πιάτο με το σολομό και τα ντοματίνια. Έτσι νόμιζα, αλλά ευτυχώς υπάρχουν café-bar/restaurants που επαναπροσδιορίζουν κάθε κανόνα μαγειρικής αλλά και κοινής λογικής. Π.Σ.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ

Βραστές πατάτες, ζεστός ψητός σολομός, φοινίκι με ψιλοκομμένο αγγουράκι και dressing καυτερής μουστάρδας. Όλα αυτά σε ένα πιάτο. Και ρωτώ: γιατί; Αλλά δεν φταίτε εσείς. Εγώ φταίω που το παρήγγειλα. Π.Σ.

Για ακόμα μια φορά στο «Olives & Burgers» για να απολαύσω το νοστιμότατο burger αλλά και την εξαιρετική σαλάτα με cojie berries. Ενθουσιάστηκα δε, μαθαίνοντας ότι το μενού σύντομα θα εμπλουτιστεί και πως το αγαπημένο healthy cafe-restaurant θα ανοίγει και τα βράδια. Μ.Μ.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΜΑΙ

ΜΑΘΑΜΕ

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ

Όταν μαγαζιά που τα πάνε περίφημα ως κάτι, θέλουν να γίνουν και κάτι άλλο, για να μαγαρίσουν αυτό που αρχικά ήταν και για το οποίο αγαπήθηκαν. Το καταλάβατε εσείς εκεί στη στοά που θέλετε να μου το γυρίσετε σε ορθάδικο; Π.Σ.

Πως στη Λεμεσό λειτούργησε πριν από μερικές μέρες το νέο εστιατόριο του σπουδαίου Κύπριου σεφ Γιώργου Δαμιανού, με την ονομασία «Γάστρα» (25108718), προσφέροντας αναβαθμισμένη κυπριακή κουζίνα. Με την πρώτη ευκαιρία θα επανέλθουμε με φουλ παρουσίαση. Μ.Μ.


24 | CITY FREE PRESS

Aξιοθεατο

γράφει η Νάσια Γεωργίου

Όμορφη Θεσσαλονίκη Την χαρακτηρίζουν πόλη του έρωτα, πόλη της διασκέδασης, πόλη που τα συνδυάζει όλα. Ναι, αυτή είναι η Θεσσαλονίκη... η Θεσσαλονίκη μας! Από τη Ναυαρίνου στη Τσιμισκή και από τον Λευκό Πύργο στην Καμάρα. Δεν βαριέσαι ποτέ. Και αν (αν λέω, παρόλο που δεν υπάρχει περίπτωση) δεν βρεις ένα στέκι να καθίσεις, ή μια συναυλία να παρακολουθήσεις, μπορείς απλώς να αράξεις στον Βαρδάρη ή ν' απολαύσεις τη νύχτα σου στα Κάστρα ή ακόμα στο Πανόραμα. Εκτός των άλλων, έχω ακόμα μια πρόταση να σου κάνω για μια μετάβαση στη Σαλόνικα, το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η αφορμή

Αν και οι καταστάσεις που ζούμε είναι επισφαλείς, το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι και φέτος πιστό στο καθιερωμένο ραντεβού του με το φιλοθεάμον κοινό. Το κορυφαίο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το βήμα παρουσίασης της ετήσιας ελληνικής παραγωγής και το πρωτεύον και παλαιότερο φεστιβάλ στα Βαλκάνια για τις δημιουργίες νεοεμφανιζόμενων κινηματογραφιστών, εγκαινιάστηκε το 1960 ως Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου και από το 1992 έγινε διεθνές. Έκτοτε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης εξελίσσεται διαρκώς, διεκδικεί και επιτυγχάνει μια ολοένα και αυξανόμενη διεθνή εμβέλεια, παρουσιάζοντας τις πλέον πρωτοποριακές ανεξάρτητες παραγωγές από ολόκληρο τον κόσμο και αναπτύσσοντας δραστηριότητα για τους επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου. Άλλωστε, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει καταστεί ένας οργανισμός με διαρκώς αυξανόμενη ακτίνα δράσεων πολιτισμού σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ουσία

Το 54ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την 1η μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου και μεταξύ άλλων θα συνδυάσει ταινίες απ' όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικούς προσκεκλημένους, αφιερώματα, masterclasses, ανοιχτές συζητήσεις και παράλληλες εκδηλώσεις, που θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σ' έναν τόπο ανακάλυψης και γόνιμου διαλόγου με άξονα την 7η Τέχνη. Το επίσημο πρόγραμμα διακλαδώνεται σε Διαγωνιστικό Τμήμα (με πρώτες και δεύτερες ταινίες σκηνοθετών), Εκτός Συναγωνισμού και Ειδικές Προβολές. Επίσης το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, προβάλλει κάθε χρόνο μια επιλογή από τις σημαντικότερες βαλκανικές ταινίες της χρονιάς και ένα αφιέρωμα σ' ένα βαλκανικό σκηνοθέτη, το Ελληνικό Τμήμα παρουσιάζει κάθε χρόνο το σύνολο της κινηματογραφικής παραγωγής της χρονιάς της ελληνικής κινηματογραφικής κοινότητας και το Τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες παρουσιάζει συγκομιδή από τις πιο πρωτοποριακές και ανεξάρτητες φωνές του παγκόσμιου κινηματογράφου. Τέλος, τα Αφιερώματα πλαισιώνουν το βασικό κορμό ταινιών και αφορούν στο έργο Ελλήνων και ξένων δημιουργών, αλλά και αναδεικνύουν θεματικές ενότητες και κινηματογραφικά είδη του σινεμά. Την αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει ο Τζιμ Τζάρμους, ο δημιουργός που ανανέωσε το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του «Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί / Only Lovers Left Alive». Στην ταινία, η οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ο Τζάρμους χρησιμοποιεί ως όχημα δύο ψυχές που δεν ανήκουν σε αυτό τον κόσμο, για να μιλήσει για αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν «παντοτινή αγάπη».

Η έδρα του

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο «Ολύμπιον», σε ένα αρχιτεκτονικά εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα της δεκαετίας του 1920, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην καρδιά της πόλης. Στο συγκρότημα αυτό στεγάζονται οι δύο ανακαινισμένες κινηματογραφικές αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ και ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, τα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τα δύο καφέ «Δωμάτιο με θέα» και «Φουαγιέ», που βλέπουν στον Θερμαϊκό Κόλπο. Αφού επισκεφτείτε την ιστοσελίδα, κάντε ένα πρόγραμμα, φτιάξτε τις βαλίτσες σας και καλά να περάσετε! Info: www.filmfestival.gr


γράφει η Νάσια Γεωργίου

CITY FREE PRESS | 25

ψωνια Το

Tο κουκουνάρι θα είναι το γούρι μας… Το γούρι της Μαρίας Κοτσώνη για το 2014 φέρει το σχήμα κουκουναριού, το οποίο αποτελεί τον καρπό ενός από τα αρχαιότερα δέντρα στον πλανήτη, του πεύκου. Ο εν λόγω καρπός έχει υιοθετηθεί διαμέσου των αιώνων από πολλούς σημαντικούς πολιτισμούς σε παγκόσμιο επίπεδο ως σύμβολο μακροβιότητας, αντοχής, γονιμότητας και πνευματικής ανανέωσης. Βάσει αυτού, λοιπόν, η Μαρία Κοτσώνη επέλεξε το συγκεκριμένο σύμβολο για το γούρι της, το οποίο κυκλοφορεί σε ασήμι αλλά και σε χρυσό. Η τιμή για το οξειδωμένο ασήμι 925ο είναι 45 ευρώ και για το κίτρινο χρυσό 360 ευρώ. Πληροφορίες: Μαρία Κοτσώνη, Έκτορος & Πολυβίου 14, Λευκωσία. Τηλέφωνο επικοινωνίας 22459628.

«Φιγούρα, λουλούδι και ελπίδα» για το 2014 Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου συνεχίζει και φέτος να διαθέτει κάποιες συλλογές κοσμημάτων που σχεδιάζονται αφιλοκερδώς από γνωστούς Κύπριους σχεδιαστές, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην οικονομική ενίσχυση για τη μάστιγα του καρκίνου. Δεκάδες εθελοντές και μέλη των επιτροπών διαθέτουν τα κοσμήματα σε φίλους και ένα σημαντικό ποσό πηγαίνει στο σύνδεσμο. Σήμα-κατατεθέν ωστόσο των κοσμημάτων αποτελεί το γούρι/βραχιόλι του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου που αγαπήσατε και το οποίο κυκλοφορεί και φέτος. Στο βραχιόλι για το 2014 αποτυπώνονται μία φιγούρα, ένα λουλούδι στην κορυφή και το σήμα της ελπίδας. Το γούρι/βραχιόλι του 2014 σχεδίασε ο Κωνσταντίνος Κυριάκου (ο οποίος ετοίμασε ένα φανταστικό σχέδιο), αποτελώντας τέλειο δώρο για τις γιορτές και όχι μόνο. Το φετινό βραχιόλι κυκλοφορεί και σε παιδικό μέγεθος με ροζ λουράκι. Το γούρι/ βραχιόλι διατίθεται σε όλα τα επαρχιακά γραφεία, το κεντρικό γραφείο του Συνδέσμου καθώς και από πολλούς εθελοντές και υποστηρικτές του Συνδέσμου, με εισφορά €20.

κλειδί της «City» μας

Το κυνήγι κρυμμένου θησαυρού πραγματοποιήθηκε και οι συμμετέχοντες το απόλαυσαν. Σας δίνουμε τις σωστές απαντήσεις, ενώ όλες τις συμμετοχές θα τις δείτε ανηρτημένες στο www.facebook. com/cityfreepress γιατί είμαστε υπέρ της διαφάνειας. Πόσα καταστήματα συμμετέχουν στο Pop Up Festival; Δέκα καταστήματα. Πόσες φορές άλλαξε το Pop Up κατάστημα του «Π.Χ.»; Πέντε εβδομάδες, πέντε θεματικές. Πόσοι είναι οι φίλοι του Dog που ροκάρουν μαζί; 7 και υπέροχοι. Ποιο είναι το πιο παλιό τεύχος που κρέμεται στο City Free Press Point; Έκδοση 13-21 Φεβρουαρίου 2008. Τα βιβλία ποιων Κυπρίων συγγραφέων φιλοξενούν στο Pop Up κατάστημά τους οι Draw Collective; Κώστας Χάρπας, Ελένη Ξένου, Αυγή Λίλλη, Έρινα Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου. Ποια χρονιά η τέχνη του animation απέκτησε Παγκόσμια Ημέρα και πότε γιορτάζεται αυτή; Ε, πότε; Η 28η Οκτωβρίου ανακηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Animation στο Μουσείο Grevin του Παρισιού το 2002, σε ανάμνηση της πρώτης επίσημης προβολής του Οπτικού Θεάτρου (Theatre Οptique) από τον πρωτοπόρο δημιουργό Émile Reynaud που έγινε το 1892. Ποιο είναι το cocktail που έφτιαξε το «Π.Χ.» για το «Φεστιβάλ Φέγγαρος»; Τα συστατικά του ποτού είναι απαραίτητο να αναφερθούν. Η κατανάλωση του ποτού ωστόσο θεωρείται προαιρετική. Φέγγαρος σιρόπι Π.Χ. -μυστική συνταγή: φρέσκο lime, smoked ρούμι και χυμό πράσινου μήλου. Ένας εκ των «Π.Χ.» υπήρξε εξώφυλλο στη «City». Ποιος ήταν ο τυχερούλης; Σε ποιο εξώφυλλο τον καμαρώσαμε; Γιατί αυτό το τεύχος υπήρξε σταθμός για τη «City»; (παραδεχόμαστε πως ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος, γι' αυτό το λόγο, σε περίπτωση που απαντήσετε όλα τα σκέλη της ερώτησης, θα δοθεί ως κέρασμα -που λόου μας ολάν- το ποτό που αναφέραμε στην προηγούμενη ερώτηση). Ο Γιώργος Φιλίππου φωτογραφήθηκε μαζί με τους συμφοιτητές του στο πρώτο τεύχος

της έγχρωμης «City», στο τεύχος 107 (28/03, 03/04/2008). Ποιος ήρωας κινουμένων σχεδίων προστάτευε το κατάστημα NiMact από τη βιτρίνα του; Ο Iron Man. Πού πραγματοποιείται το ετήσιο φεστιβάλ Animafest; Στο Πραστειό της Αυδήμου (επαρχία Λεμεσού). Πόσο χρονών είναι η «City Free Press» (extra points αν αναφέρετε και το ζώδιό της); Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 10 Φεβρουαρίου 2006. Τουτέστιν είναι 7 ετών και Υδροχόος. Ποιο είναι το project των Draw Collective με το οποίο επιχειρούν να βάλουν τέρμα στο «σιακατούρι» της κυπριακής εικόνας; The see why souvenir project, made in Cyprus. Πόσες φωτογραφίες του Αντρέα Κωνσταντίνου φιλοξενούνται στο Phaneromenis 70; 3. Το προσωρινό Μουσείο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Pop Up Festival με έργα της Cyta, επιμελήθηκε ένας αγαπημένος μας καλλιτέχνης. Ποιος; (ενδεχομένως η πιο εύκολη ερώτηση του κυνηγίου και δεν σηκώνω και κουβέντα). Φάνος Κυριάκου. Πότε ιδρύθηκε το Nicosia Revealed και από ποιους; Πριν από 1,5 χρόνο από τους Ορέστη, Natalie και Dogukan. Πού βρίσκεται το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών όταν δεν κάνει «Pop Up» στη Λεωφόρο Μακαρίου; Στην Παλιά Ηλεκτρική. Ποιο είναι το υλικό που ο Max χρησιμοποιεί περισσότερο από κάθε άλλο για τα Small World κοσμήματά του; Το χαρτί. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν τηλεφωνικά για να λάβουν τα δώρα τους και φυσικά τα συγχαρητήριά μας!


Είσαι φίλος μου;

Σε είδα... Textαρε πιο ελεύθερα με το soeasy Text & Surf • Σε είδα να δουλεύεις στο ΑΛΦΑΜΕΓΑ Λάρνακας και μου πήρες το μυαλό. Σε θέλω Σωτηρία Α. • Σε είδα ξανθό μου Σουηδικάκι στην Πάφο, να μου κλέβεις την καρδιά μου. Μ. ΧχΧ. • Σε είδα να κρατάς περήφανα το λάβαρο του Σ.Φ. Αποέλ Λυθροδόντα, Φίλιππέ μου. Πότε θα συναντηθούμε; Μαρία. • Είδα σε κόρη όμορφη στη Γεροσκήπου... σοβαρά θόρουν σε ούλλοι. Κλέφκεις τις εντυπώσεις... τζιαι ξέρεις γιατί; Επειδή ως τζιαι στο ζωολογικό κήπο έν έσιει έτσι κοντές μαϊμούνες. • Σε είδα Τέλη που το 5ο με το σεξουλιάρικο κωλούι σου, αχ θεέ μου! • Δημητριάνα είσαι πωωωωωω... • Π. μου είσαι ο πιο κούκλος μιτσής μες στο Κύκκου... ερωτεύτηκά σε.... αχα, χα, χα, είμαι η πρωτέα θαυμάστριά σου (Κύκκου). • Σε είδα στο «Ammos» στη Λάρνακα και από τότε χάθηκες. Σου άρεσαν τα μάτια μου και το ντύσιμό μου έγραψες στη «City». Θέλω να σε ξαναδώ πολύ. Το παιδί με την πράσινη φανέλα και τα γαλάζια μάτια... • Σε είδα Κούλα στο Nike του My Mall. Μα τι όμορφη γυναίκα που είσαι, με τον αέρα σου τον ξέρω τι κάμνω. Δεν ήθελα μάνα μου να αγοράσω τα παπούτσια, αλλά τι να έκαμνα για να μου μιλήσεις; Nike free. Σ. • Σε είδα στο ΤΕΠΑΚ να τρώεις ρυζόγαλο μέρα μεσημέρι! Ρε Ράμπο σκουπίστου τζιαι εγρύστηκες! Να πελλάνεις! Καθηγηdrinks! • Σε είδα την Παρασκευή 11/10 στην καφετερία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου να ρίχνεις βλέμματα! Λυπάμαι αγαπητέ μου ψυχολόγε, αλλά έχω σχέση! • Σε είδα στο δρόμο προς Πάφο χαράματα Τετάρτης 23/10 να οδηγείς σαν σίφουνας. Όπως λαλούν και στα κυπριακά, την πόστα επιάσαν την άλλοι! Οδήγα πιο αργά.

Κάνε το post σου πιο εύκολα με το soeasy Text & Surf

• Σε είδα στο Mikel στη Λεμεσό να δουλεύεις, ξανθιά μου σερβιτόρα. Άμα είναι να μου σερβίρεις εσύ τον καφέ μου, κάθε πρωί θα είμαι εκεί.

Dino Kouyialis Mesdames et messieurs, ένεκα του εορταστικού τριημέρου, των αμέτρητων αντικαταστάσεων παρουσιαστών, της κυκλοθυμίας της βαθμολογίας και των μαλλιών της κουρίας Ευριπίδου η αποψινή εκπομπή του «Feel like FAking it» αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας. Ζήτω η πατρίς! #kallisteia 2013

• Σε είδα να ψάχνεις τον κρυμμένο θησαυρό της «City». Έτρεξα από πίσω σου αλλά δεν σε πρόλαβα! Τώρα εγώ πού θα σε βρω; • Σε είδα στους δρόμους της Λευκωσίας αντί να διευκολύνεις την κίνηση, να προκαλείς συμφόρηση, κύριε αστυνομικέ. Τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν σ’ τον έμαθαν στο Σώμα; • Σε είδα στο δημοτικό πάρκινγκ στην Ανεξαρτησίας να αφήνεις το αυτοκίνητό σου σε χώρο στάθμευσης αναπήρων ενώ το πάρκινγκ ήταν μισοάδειο, να κατεβαίνεις και να φεύγεις σαν κύριος. Στραβός είσαι άνθρωπέ μου ή μεγάλο γαϊδούρι; • Σε είδα στη Λάρνακα, μετά από δύο μέρες βρεθήκαμε στην Πάφο και ύστερα στη Λεμεσό. Θέλεις να δώσουμε ραντεβού και στη Λευκωσία; • Σε είδα στο ΤΕΠΑΚ, άκουσα να σε φωνάζουν Γιώργο. Φορούσες τζιν και από πάνω μπλε μπλουζάκι. Δεν θυμάμαι ποια μέρα ήταν. Από τότε σταμάτησα να σκέφτομαι. • Δεν σε είδα, μου είπαν όμως ότι έλειπες ταξίδι. Ελπίζω στην επόμενη οικογενειακή σύναξη να είσαι εκεί! • Σας είδα να περπατάτε μαζί πιασμένοι χεράκι-χεράκι στο Κάστρο της Λεμεσού και να ψάχνετε κάπου να καθίσετε… Με τέτοιες φάτσες που έχετε απορώ ποιος θα σας βάλει στο μαγαζί του!

Artonline ComCy Panayiotis Othonos Harris Kyprianou Milan...

Άλλος ένας ΓΑΡΟΣ στο χώρο στάθμευσης Φανερωμένης...

Andrie Daniel Σκεφτείτε μόνο να κυκλοφορείτε νύχτα και ξαφνικά να αντικρίσετε καλόγριες, να κρατούν φανάρκα και να βγαίνουν ή να μπαίνουν σε νεκροταφείο έχοντας μάλιστα στα χέρια τους οστά. Παθαίνετε ή όχι έμφραγμα;

Auguste Corteau Σπίτι χωρίς γλυκό, καρδιά χωρίς αγάπη.

Marianna Karavali Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς, τα πατατάκια ημών τα επιούσια, δος ημίν σήμερον και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών (επίκαιρο) και (μη) εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν. -in Kato Lefkara.

Ioanna Christodoulou «Ο λαός δεν έχει ψωμί να φάει; Ας φάει frozen yogurt», Μαρία Αντουανέτα (μετά από σύντομη βόλτα σε Λήδρας-Ονασαγόρου #Cyprus)

Yiota Efthimiou finding the missing pencil...

• Σε είδα Καθηγηdrinks να ρέσσεις μες στο ΤΕΠΑΚ και οι γυναίκες να πέφτουν. Καλά ρε φίλε, εν έσιεις έσσο σου μπάνιο; Πάμπος. • Σε είδα στην ΙΚΕΑ να αγοράζεις πράγματα για το καινούργιο σου σπίτι! Πότε θα με καλέσεις για καφέ, μελαχρινή μου θεά;

Help Line της «City»: 99326217, 96246850, 95554755

facebook.com/CityFreePress


xt & Surf, tweetάρει e T ς πιο άν asy ετα! Με το soe

like me... follow me...

powered by

twitter: @cityfreepresscy

@peggy_it_is

@SofKon

@MaikSal_

Και βέβαια η δοκιμασία θα είναι υγρή. Θα κατουρηθούμε από τα γέλια! #kallisteiacy

Το να κοιμηθώ μια ολόκληρη νύχτα, μου φαίνεται πιο απίθανο από να φοράει η Rihanna ρούχα σε όλη τη διάρκεια του βιντεοκλίπ.

Το τι μ@λ@κι@ πήγαινε χαμένη πριν το Τουίτερ, δεν λέγεται.

@pnikola1 Τα πιο ωραία καλλιστεία ήταν αυτά που παρουσίασε ο Σ. Παπαδόπουλος στο Monte Caputo. Στο τέλος κέρδισε αυτή που έμεινε όρθια. #Kallisteiacy

@Aimiliana Καλλιστεία χωρίς Παπαβασιλείου και Dancing With the Stars χωρίς Ζέτα δεν γίνεται. Απαράδεκτο! #kallisteiacy #dwts4

@Masonides Πρώτα θα λυθεί το Κυπριακό, μετά το πρόβλημα με τον Ντάουνερ και τέλος το πρόβλημα με τον Δημητριάδη. #Cyprus_tsirko

@ctfchris Το ψάρι πάει κτηνίατρο;

@S__Perfect -Τι έχεις ρε; -Ούτε ξέρω πόσα χρωστάω. 400 στη ΔΕΗ, 200 στα κοινόχρηστα και 600 στο δάνειο. -Θες να σε βοηθήσω; -Αν μπορείς φίλε. -Χρωστάς €1200.

@kurosawa7 Αν ο Μεταξάς ήταν γυναίκα θα γιορτάζαμε την επέτειο του «Ίσως, δεν ξέρω, δεν είμαι καλά αυτήν την περίοδο, σε βλέπω σαν φίλο».

@Foudouki_ -Θέλω να πηδήξω ό,τι έχει δυο πόδια! -Ας ντυθούμε όλοι γαρίδες!

@beeroas Ο Πάγκαλος, διάβασα, υπηρέτησε τη θητεία του στο ναυτικό ως φαροφύλακας. Κάντε το λίγο εικόνα.

@DemetraG_ -Μωρό μου το πουλί σου είναι σαν την Κυριακή. -Δηλαδή; -Ωραία που ‘ναι η Κυριακή μα να ‘ταν πιο μεγάλη.

@TheklaPetridou @BaciaAmoi Μου λέει ο άλλος «εσκεμμένα» και συμπληρώνει με το «επίτηδες». Εγώ ξέρω τι σημαίνει το «εσκεμμένα». Αυτός μάλλον όχι.

Καληνύχτα, κόσμε, καληνύχτα. Πάλι ξενύχτησα σήμερα, αλλά είμαι καλά. Ήρεμη, ήσυχη, σε ειρήνη με τον εαυτό μου.

@Partalia «Στον έρωτα και τον πόλεμο όλα επιτρέπονται», Νίτσε. «Θα στον κόψω αν ξαναπροσπαθήσεις να τον βάλεις εκεί πίσω», Νίτσα.


28 | CITY FREE PRESS

Σεξομολογήσεις sextalk@cityfreepress.com.cy γράφει η Tipster

Κλειδαρότρυπα «City», εν ημπορώ,

«City» μου, έχω πρόβλημα.

Δεν μπορώ να το καταλάβω. Τη μία είναι μια χαρά, την άλλη ξενερώνει, δεν του σηκώνεται και μένουμε «χάσκαλα». Αρχίσαμε να βγαίνουμε, φλερτάραμε, διασκεδάζαμε, φιλιά γεμάτα πάθος και έρωτα -από αυτά που βλέπεις στο δρόμο και φωνάζεις στο ζευγάρι get a room. Όταν όμως ήρθε η ώρα να μπει το νερό στο αυλάκι, το ψητό στο φούρνο που λένε, μείναμε νηστικοί και απότιστοι. Jelly Mon Ami. Άλλα περίμενα, άλλα βρήκα. Άλλα μου δείξανε, αλλά τίποτα δεν μου μπήξανε. Τι να πω κι εγώ; Μια ζωή με τον ίδιο άντρα ήμουν η καψερή, προσφάτως χωρισμένη, με μια αυτοπεποίθηση όχι στα καλύτερά της. Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν πως σοκαρίστηκα. Αυτός μου είπε βεβαίως πως έτσι παθαίνει όταν δεν γνωρίζει την παρτενέρ. Του παίρνει χρόνο. Καλά κρασά σκέφτηκα. Κι όμως συνέχισε ακάθεκτος και να ασχολείται και να τηλεφωνεί και να κανονίζει εξόδους. Και τη δεύτερη φορά όμως τα ίδια χάλια. Ο λεγάμενος, μη φανταστείς κανένα σάψαλο, 35 αυτός, 34ων εγώ. Χωρισμένοι και οι δυο. Αυτός βεβαίως χώρισε νωρίς, εμένα μου πήρε παραπάνω. Ρε συ «City», μπας και έχει πρόβλημα; Μπας κι εγώ δεν είμαι καλή; Μπας και κάνω κάτι λάθος; Μήπως άλλαξε το manual από τότε που έχω να χρησιμοποιήσω καινούργιο πράμα; Για βοήθα μπας και δούμε χαρά. Δεν θέλω να πάρω τον άνθρωπο στο λαιμό μου, αλλά ούτε κι εσένα. Εντάξει, τι να πω; Ο άνθρωπος μπορεί να έχει τα θέματά του. Μπορεί να θέλει τόσο πολύ που από το πολύ το μαρσάρισμα, κλατάρει. Μπορεί να μην είναι αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Μπορεί να θέλει το χρόνο του. Μπορεί βεβαίως και να αντιμετωπίζει πράγματι πρόβλημα με το εξάρτημα ο κύριος και να μην μπορεί επί του παρόντος να αντεπεξέλθει. Δεν μπορείς όμως κι εσύ να περιμένεις να φας «κορμό» με το καλώς ήρθατε. θα σε τρατάρει ένα «jelly», θα ακολουθήσει κάτι σε «μπακλαβά», για να καταλήξεις στην απόλαυση του «κορμού». Μην τον κακοχαρακτηρίσεις από τη δεύτερη φορά. Αν δεις όμως πως το ψητό δεν μπαίνει στο φούρνο ή αυτό που μπήκε δεν είναι χορταστικό, αποφασίζεις. Προς το παρόν, θέλω να κάνεις εσύ την καρδιά σου πέτρα, ελπίζοντας πως θα γίνει και η δική του... (όχι η καρδιά).

Κάμνουμε sex με τη φιλενάδα μου, εγώ χτυπιούμαι, λαόνουμαι, δρώνω, ξιδρώνω, εκείνη ξάπλα. Λίγο ποδά, λίγο ποτσί. Δεν λέω, κάμνει τζιαι τζείνη αλλά έννεν το ίδιο. Αυτή είναι πιο χαλαρή. Κυρία. Όταν μετά από ώρα τελειώνουμε κι εγώ θέλω να ξεκουραστώ, να πνάσω ολάν, εκείνη θέλει και άλλο. Εν ημπορώ ολάν. Πονεί με. Ε, τζείνη εν καταλάβει. Υπερβολές. Κατ’ αρχάς δεν φταίμε εμείς που ανατομικά είμαστε ο υποδοχέας. Ως εκ τούτου έχετε τη μερίδα του λέοντος στο «σούζμα». Δευτερευόντως, αν κάνατε τόση πολλή δουλειά, λογικά θα θέλει και εκείνης το μηχάνημα να πνάσει. Κατά τρίτον, πρέπει να συμβιβαστείτε με το γεγονός πως η κυρία σας σάς θέλει αλλά και το ότι εσάς περνά σας. Αν αυτός είναι ο σταυρός που πρέπει να κουβαλήσετε, «βρίξε» τε και συνεχίστε ακάθεκτοι. Μάθαμε τώρα! Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες! Άντε να δω! Αχάριστοι!

Λιγο ακομη και τελειωσαμε Το sex δεν τελειώνει τη στιγμή που τελειώνετε. Όχι, έχει ακόμη λίγο. Αν δεν πιστεύετε εμένα, λάβετε υπόψη μελέτες που πραγματοποιήθηκαν και δημοσιεύθηκαν στο Journal of Sexual Medicine, οι οποίες απέδειξαν πως οι κακές συνήθειες που ακολουθούν τα ζευγάρια μετά το σεξ, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στη σχέση τους καθώς και στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, κυρίως σε όσα ζευγάρια μένουν μαζί. Ακούτε; Ακούω να λέτε!

Στη ζεστή αγκαλιά του Μορφέα Μετά το σεξ, είτε ο ένας εκ των δύο ή και δύο μαζί, παραδίνονται άνευ όρου στα χέρια του… Μορφέα. Μια συνήθεια η οποία κρίνεται ως η πιο άσχημη, καθώς σκοτώνει τη μαγεία του σεξ. Όπως κατέδειξε η έρευνα, με το να γυρίσει πλευρό ο ένας από τους δυο δημιουργεί ανασφάλεια και έντονο προβληματισμό στον άλλο για τη σεξουαλικότητά του.

Στο μπάνιο ολοταχώς Μπορεί να μη θεωρείται κακό, αλλά η ίδια έρευνα έδειξε πως οι άνδρες θυμώνουν όταν αμέσως μετά την ερωτική συνεύρεση οι γυναίκες τρέχουν κατευθείαν στο μπάνιο. Όπως απάντησαν στο σχετικό ερώτημα της έρευνας, η αναμονή τούς κουράζει και αποφασίζουν να κοιμηθούν. Μάλιστα, εκνευρίζονται και από τη φασαρία που κάνουν ορισμένες γυναίκες στο μπάνιο. Βέβαια, δεν ενοχλούνται καθόλου όταν οι ερωτικές περιπτύξεις συνεχίζονται στο μπάνιο.

@FluffyTodo -Θα σε κάνω την πιο ευτυχισμένη γυναίκα στον κόσμο. -Θα μου λείψεις ρε συ.

@Magda_Kar -Μου δίνεις την εντύπωση ότι δεν με θέλεις… -Ε και συ γιατί δεν την παίρνεις;

Αναπάντητες κλήσεις παντού Η τηλεφωνική επικοινωνία μετά το σεξ με τη φίλη ή το φίλο σας είναι σίγουρα όχι μόνο ενοχλητική αλλά και κακή συνήθεια. Αν δεν είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, τότε σίγουρα μπορεί να περιμένει.

Back to routine Σίγουρα θα παραμείνει αναπάντητο το ερώτημα τι σκέφτονται τα ζευγάρια την ώρα του σεξ. Παρόλα αυτά αν μετά την περίπτυξη επιστρέψεις σε ό,τι έκανες, είναι επιεικώς άκομψο.

Επιδρομή στο ψυγείο Νηστικό αρκούδι δεν χορεύει αλλά άπαξ και μόλις χόρεψε, δεν είναι ανάγκη να ανακτήσει τις χαμένες θερμίδες ευθύς αμέσως! Κατ’ αρχάς είναι κακή συνήθεια και δευτερευόντως δίνετε την εντύπωση πως η απόλαυση δεν ήταν αρκετά χορταστική και χρειάζεστε το φαγητό προκειμένου να καλύψετε κενά. Κακό. Πηγή: iatropedia.gr


ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΙΣ 21:30 www.sigmatv.com

|

sigmatvcy |

SigmaTV


30 | CITY FREE PRESS

Το Μαντειο Του Δελφου

01/11-07/11

γράφει ο Δελφός

Κριός

21/3-20/4

Πολλή δουλειά. Το άσχημο είναι πως εκτός από τη δουλειά θα πρέπει να κάνετε και μια επιπρόσθετη προσπάθεια για να αντεπεξέλθετε στις οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτό δεν σας κάνει και τους πιο ευχάριστους ανθρώπους στον κόσμο. Κρίμα γιατί συνήθως είστε. Μυστικά έρχονται στην επιφάνεια. Οι σχέσεις σας περνούν από σαράντα κύματα. Ας προσέχατε!

Ταύρος

21/4-21/5

Λέων

23/7-23/8

Μην είστε ανυπόμονοι. Αν βιάζεστε δεν θα τα κάνετε πιο γρήγορα, θα τα κάνετε πιο χάλια. Χρειάζεται υπομονή και εγκράτεια. Στη δουλειά τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο. Στα αισθηματικά τα πράγματα πάνε καλά -φτου να μη σας ματιάσω-, και θα κληθείτε να πάρετε αποφάσεις. Στα υπόλοιπα ένα θα σας πω: Σε λάθος φοράδα ποντάρετε.

Παρθένος

24/8-23/9

Πίεση, πίεση, πολύ πίεση. Σας πιέζουν στη δουλειά ώστε να κάνετε πράγματα για τα οποία διαφωνείτε. Πράγματα που δεν σας χαρακτηρίζουν σαν άνθρωπο. Πρέπει να αποφασίσετε αφού σκεφτείτε πάρα πολύ καλά τι θέλετε να κάνετε. Στα αισθηματικά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Θέλετε χρόνο, θέλετε χώρο. Καλά ξεμπερδέματα.

Αυτή η εβδομάδα είναι μπουμπουκάκι! Εξαιρετικές ημέρες. Θα δοκιμαστεί η υπομονή αλλά και οι φιλίες σας. Δεν πειράζει. Κάθε εμπόδιο για καλό. Επίσης κουραστικό θα είναι αυτό το σύστημα που έχουν σηκώσει στη δουλειά και σας χρεώνουν ευθύνες αβέρτα. Να τους το κόψετε. Έχετε δικαιώματα και θα τα μάθετε σύντομα. Προηγείται ένα ταξιδάκι!

Δίδυμοι

Ζυγός

22/5-21/6

Συναισθηματικά και πρακτικά τα πράγματα είναι λίγο «τουρλουμπούκι» αυτήν την εβδομάδα. Πρέπει να τα ξεμπλέξετε. Επιπρόσθετα, θα κάνετε ιδιαίτερη προσπάθεια γιατί αυτές τις ημέρες έχετε βαλθεί να ανησυχείτε για ψύλλου πήδημα. Κάντε υπομονή και θετικές σκέψεις για να βγάλουμε την εβδομάδα, γιατί δεν σας βλέπω καλά. Χρήματα προ των πυλών!

Καρκίνος

22/6-22/7

Όλα έχουν να κάνουν με την εργασία. Τα πάντα. Θέλετε οι συνεργασίες σας να έχουν στέρεες βάσεις και θα το επιδιώξετε τώρα. Στα οικονομικά σας κάνετε κράτει και προσέχετε για να έχετε. Όσον αφορά στα αισθηματικά, βρίσκετε τον εαυτό σας. Γίνεστε πιο ρομαντικοί, πιο επιλεκτικοί… πιο ανθρώπινοι! Ουάου. Εξέλιξη!

24/9-23/10

Επαγγελματικά κάποιοι είναι ερασιτέχνες και ασυνεπείς και θέλετε να τους την «δώκετε» που πάνω. Do it! Εσείς είστε απλά πλάσματα. Όλο αυτό το μπέρδεμα που έχει προκύψει τελευταία εσάς δεν σας αρέσει. Σας εκνευρίζει, σας θυμώνει, σας αποσυντονίζει. Συμβουλή: μην κάνετε sex με κάποιον από τη δουλειά. Είναι λάθος!

Σκορπιός

24/10-22/11

Αυτήν την εβδομάδα δεν μπορείτε να περιοριστείτε στο «φαίνεσθαι», αλλά ψάχνετε να βρείτε τι κρύβεται κάτω από την επιφάνεια των πραγμάτων. Βεβαίως δεν έχετε χάσει την ικανότητα ελιγμού και διαπραγμάτευσης, γεγονός που σας κάνει να κερδίζετε χρόνο. Για το έτερον ήμισυ δεν πρέπει να έχετε έγνοια καμιά. Είναι τεφαρίκι πράμα!

Τοξότης

23/11-22/12

Πρέπει να επικεντρωθείτε στα θέλω σας. Τα πράγματα είναι απλά: τι θέλετε εσείς; Εσείς και μόνο εσείς. Όταν το βρείτε, τότε θα πρέπει να δουλέψετε πάνω σε αυτό ολοκληρωτικά. Αμάν. Αστρολόγος είμαι όχι ψυχολόγος! Στα επαγγελματικά θα έχετε πολύ καλή πρόταση για συνεργασία. Τα πειράγματα μην τα παίρνετε σοβαρά. Χαμογελάστε!

Αιγόκερως

23/12-20/1

Αυτήν την εβδομάδα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Θα βάλετε μια τάξη, θα μπει η ήρα στη θέση της και το σιτάρι στη δική του. Την καλοσύνη σας δεν θέλω να την εκμεταλλευτεί κανείς. Σας θέλω βράχους ακλόνητους. Μη μιλάτε πολύ εν τω μεταξύ, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Όπα, ερωτευόμαστε;

Υδροχόος

21/1-19/2

Τραβάτε ζόρι, αλλά αντέχετε. Αυτήν την εβδομάδα θα περάσετε όμορφα με ανθρώπους πολύ αγαπημένους σας. Στα επαγγελματικά ίσως χρειαστεί να δουλέψετε λίγο παραπάνω. Μια νέα γνωριμία σάς κάνει να θέλετε να επιμεληθείτε την εμφάνισή σας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

ΙχθύΕς

20/2-20/3

Είστε ώριμοι και είστε έτοιμοι να δεχτείτε βοήθεια από συνεργάτες. Αυτοί οι παράγοντες θα σας βοηθήσουν να ξελασπώσετε. Στα αισθηματικά τα πράγματα είναι κομματάκι διαφορετικά, αφού παίζετε -τόσο εσείς όσο και το έτερον ήμισυ- το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι. Grow up people! Να θυμάστε τις δόσεις σας. Τα δανεικά δεν είναι αγύριστα.


City Free Press 379  

01-07/11/2013