Page 1

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ-05 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 * TEYXOΣ 301 ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH


301 γραφομηχανή γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

Δ

εν ξέρω σε τι φάση βρίσκεστε εσείς, αλλά εμένα με έχει «πιάσει» η άνοιξη. Η ηλιοφάνεια και η αύξηση της θερμοκρασίας μού έδωσαν όσα επιχειρήματα χρειαζόμουν για να αποτινάξω τη συσσωρευμένη μαυρίλα από επάνω μου, τόσο στην ψυχολογία όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. «No more black». Φτάνει. Αρκετά. Μπαΐλντισα η γυναίκα. Είμαι πολίτης της Δημοκρατίας και προβληματίζομαι για το μέλλον της οικονομίας. Είμαι Ελληνίδα και με απασχολεί το δημοσίευμα της «Μιλλιέτ» για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο. Είμαι κομμάτι αυτής της κοινωνίας και η επίθεση εναντίον του οπαδού στο ντέρμπι της προηγούμενης Παρασκευής, βεβαίως και με σόκαρε. Αλλά είμαι και άνθρωπος. Και ως άνθρωπος -συγγνώμη κιόλας- χρειάζεται να ξελαμπικάρω. Να χαλαρώσω, να κάνω πράγματα όμορφα, σαχλαμαρίστικα, ανεύθυνα, απλά και αναζωογονητικά. Γι’ αυτό ακριβώς λέω «No more black». Όλα έχουν την ώρα τους και όλα έχουν τη σημασία τους και δεν μπορούσε να είμαστε συνέχεια μέσα στη μαυρίλα και την τσίτα. Χρειάζεται το μαύρο, αλλά χρειάζεται και το μέτρο. Αντίστοιχα χρειάζεται ο αυθορμητισμός αλλά χρειάζεται και η υπευθυνότητα. Χαλαρά κόσμε. Μην τρελαθούμε κιόλας, όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όπως πρέπει. Μετράμε μέχρι το δέκα, πίνουμε έναν φραπέ και πάμε ξανά από την αρχή. Ελάχιστα πράγματα είναι επείγοντα και ακόμη λιγότερα αξίζουν την ψυχική μας υγεία επί πίνακι. Υ.Γ.: Είδα το ανακαινισμένο «Royal» στην καρδιά της παλιάς Λευκωσίας. Ευάερο, ευήλιο, με μεγάλους χώρους και αισθητική. Απλό αλλά τόσο ξεχωριστό. Κάτι που μου υπενθύμισε πόσο ωραία πόλη μπορεί να είναι η Λευκωσία και πόση διαφορά μπορεί να κάνει κάτι Royal στη ζωή μας. Νοτ πολίτικαλι σπίκινγκ.

30 Μαρτίου-06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, 2ος ΟΡΟΦΟΣ, 2057 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τ.Θ. 21836, 1513. ΤΗΛ.: 22580580/FAX: 22580675 email: info@cityfreepress.com.cy facebook.com/CityFreePress twitter: @cityfreepresscy www.cityfreepress.com.cy

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα Ευθυμίου ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη (peggy@cityfreepress.com.cy) ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Ανδρέας Νικολαΐδης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αναστασία Ερωτοκρίτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Θεώνη Παναγή ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Μαρία Ανδρέου, Ρούλα Γεωργιάδου (sextalk@cityfreepress.com. cy), Δελφός, Δώρα Ελευθερίου, Γιώργος Κάπα, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Λαμπράκης Κωνσταντινίδης, Κίκος Λανίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Ξένια Τσιαμαντά, Ιωάννα Χριστοδούλου, Tipster, Mario Vidmar. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Φώνη Παντακίδου (22580824, pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND MANAGER Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου ΔΙΑΝΟΜΗ ACS (Cyprus) Ltd PRICING & MARKETING ANALYSIS Ανδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ΙΔΡΥΤΗΣ Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Γιώργος Μιχαήλ GROUP ADVERTISING DIRECTOR Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER Πέτρος Πέτρου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.


06 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΚυκλοφορώΚΙοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

VIRTUAL REALITY γράφει ο Κίκος Λανίτης, kikosla@hotmail.com

Και γυμναστική και οργασμός;

ΕΝΑ ΣΚΕΤΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ

A

ν μου ζητούσαν να κάνω λίστα με τις πρώτες άχαρες ενέργειες που μου ‘ρχονταν στο μυαλό, θα έβαζα -μεταξύ άλλων- την κατάθεση χαρτιών σε κυβερνητική υπηρεσία, την ανεύρεση χώρου στάθμευσης στην παλιά πόλη της Λευκωσίας και το κλάδεμα φοινικιάς. Για το τελευταίο έχω πρόσφατη εικόνα στο μυαλό και παραμένω βαρεμένα εντυπωσιασμένη. Δεν ξέρω πότε ακριβώς το να παραγγείλεις καφέ έχει μετατραπεί σε άχαρη διαδικασία, σε σημείο, μάλιστα, που να εντάσσεται στην πιο πάνω τριλογία. Η περιπλοκότητα παραγγελίας-πόσης μοιάζει πιο χρονοβόρα κι απ’ τις χίλιες και μία σελίδες που πρέπει να μονογράψεις για να πάρεις στεγαστικό. Κάτσε να δεις τι γίνεται τώρα. Εν έτει 2012, στη μεγαλόνησο έχουν ξεφυτρώσει περισσότερα café κι από κυκλάμινα στου βράχου τη σχισμάδα. Τα δύο τρίτα απ’ αυτά ανταγωνίζονται στο

ποιος σερβίρει τον πιο άνοστο καφέ. Στην περίσταση, τον καφέ να το πιω -τόσα και τόσα ξίδια ήπιαμε, στον καφέ θα κολλήσουμε;-, πες μου όμως ένα λόγο για τον οποίο πρέπει να περάσω το δράμα της παραγγελίας: Σε τι ποτήρι, με τι γάλα, με τι παρασκεύασμα να τον περιλούσω, πού θα τον πιείτε, πώς θα τον πιείτε, πώς σας λένε; Το τελευταίο, το βρίσκω ιδιαίτερα εκνευριστικό. Ναι ρε, ευχαριστώ, δεν είμαι αριθμός παραγγελίας, είμαι όνομα. Μέχρι να φύγεις από το ταμείο λαχανιάζεις τόσο, που δεν θα έπινες μόνο άνοστο καφέ, αλλά και νερό από λακκούβα. Την περασμένη βδομάδα, καλεσμένη σε γνωστή αλυσίδα, κάνω το μέγα λάθος να ζητήσω φραπέ. Βαριόμουν το άτομο να ξανακοιτάξω το μενού για να δω από πού αρχίζει ο δικός τους καφές που τελειώνει σε -ccino. «Μα, δεν σερβίρουμε φραπέ». «Δώστε μου το παγωμένο σας». «Εδώ σερβίρουμε Freddo». «Ok, ένα Freddo». «Ξέρετε ο Freddo δεν είναι στιγμιαίος καφές, είναι…». No, μπάστα. Δώσε έναν φραπέ, φρέντο, φρόντο πώς το λες να τελειώνουμε. Δεν θα κάνουμε καμία γκουρμεδοσυζήτηση. Το σερβίρεις σε πλαστικό ποτήρι, το χρεώνεις τριπλάσια απ’ το Les Deux Magots και το Caffe Gilli κι εγώ θα το ρουφήσω βλέποντας δυο δεκαεξάχρονα να ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους, με θέα κάτι άκτιστα και με εσάνς από καυσαέριο, γιατί κόψατε τα δέντρα μπροστά για να φαίνεται η μούρη του μαγαζιού. Για να βάλουμε τα πράματα στη θέση τους, μπαίνει καλοκαίρι, δεν γουστάρω να στέκομαι σε καμιά ουρά, θέλω διαπροσωπική με γκαρσόνι, σερβίρισμα, ήλιο και έναν παγωμένο σκέτο -λέγε το Freddo εσύ- και γρήγορα.

Βλέποντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, μου έκανε εντύπωση το πόσες γυναίκες κυκλοφορούσαν με ποδήλατο. Σήμερα, έκτος από τις Κινέζες που έχουν ένα φετίχ με το ποδήλατο, η Κυπρία το θεώρει ως λύση μιας κατώτερης τάξης ανθρώπων. Είναι φυσικό όταν δεν περπατάς και δεν ποδηλατείς, για να διατηρείσαι θα πρέπει να κάνεις γυμναστική. Στα διάφορα γυμναστήρια υπάρχουν ποδήλατα που τα καβαλάς και κάνεις πετάλι, «κόβοντας» χιλιόμετρα χωρίς να πηγαίνεις πουθενά, βαράκια που τα σηκώνεις και δεν έχουν καμία σχέση με τα καθημερινά ψώνια και ασκήσεις που πας πάνω-κάτω, για να φτιάξεις κοιλιακούς. Όσο πιο πολύ το δουλεύεις τόσο πιο καλά φτιάχνεσαι και βγάζεις ανάσες και αγκομαχητά, που όπως πίστευα μέχρι τώρα, ήταν από την υπερπροσπάθεια. Και επειδή όλα έχουν μια λογική εξήγηση, ήρθε η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Sexual and Relationship Therapy», η οποία πραγματοποιήθηκε από την κυρία Debby Herbenick του αμερικανικού πανεπιστημίου Ιndiana, που λέει, ότι, οι γυναίκες μπορεί να έρθουν σε οργασμό την ώρα που γυμνάζονται! Το δείγμα της έρευνα αποτελείτο από εκατοντάδες γυναίκες ηλικίας από 18 έως 63 ετών, οι οποίες παραδέχτηκαν ότι αρκετές φορές την ώρα που γυμνάζονταν ήρθαν σε οργασμό και βρέθηκαν σε αμηχανία γιατί δεν περίμεναν να ζήσουν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια που έκαναν γυμναστική. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Herbenick, έφτασε στο συμπέρασμα ότι οι ασκήσεις που συνδέονται έντονα με το γυναικείο οργασμό είναι: αυτές για κοιλιακούς, άρση βαρών, γιόγκα, ποδηλασία, τρέξιμο και περπάτημα. Το ερώτημα που προκύπτει μετά την έρευνα είναι, όταν η «άλλη» σου λέει πάω γιόγκα ή γυμναστήριο, πάει για να γυμναστεί ή να έρθει σε οργασμό με την άσκηση; Αν οι έρευνες και ο στατιστικές της κ. Herbenick στέκουν, τότε αν δείτε στο δρόμο Κινέζα να στριγγλίζει, ανεβαίνοντας με το ποδήλατο την ανηφόρα ή την Κυπρία να φωνάζει και να χτυπιέται όταν κάνει κοιλιακούς, προς Θεού μην ανησυχήσετε και προπάντων μην τρέξετε να τη βοηθήσετε γιατί μάλλον θα τη διακόψετε και μπορεί να σας βρίσει. Αν, πάλι, σε γυμναστήριο δείτε την «άλλη» μετά από βογκητά να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά με ένα ηλίθιο χαμόγελο ευτυχίας, μην πάτε για πρώτες βοήθειες, άστε την κάτω μέχρι να συνέλθει από μόνη της και κάντε ότι δεν την είδατε, γιατί η διακριτικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις δείχνει την ευγένεια ενός λαού.


08 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ Mέρες επτά Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου θυμάται τι έγινε και σχολιάζει ό,τι τον εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε.

Μια ώρα μπροστά

Σε άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., την 1η Ιουλίου, θα προχωρήσει η τουρκική πλευρά! Την ώρα που η Ε/κ πλευρά συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, η Τουρκία κάνει νέες διπλωματικές κινήσεις. Μήπως είναι πολύ έξυπνοι οι Τούρκοι ή απλώς είμαστε εμείς βλάκες;

2

Κανένα δεν μπορεί να εμπιστεύεται ο Κύπριος πολίτης πλέον, ούτε τους πρατηριούχους. Πάλι καλά που η Αστυνομία ανακάλυψε το καλοστημένο κύκλωμα που εκμεταλλευόταν ανυποψίαστους καταναλωτές που νόμιζαν ότι αγόραζαν φθηνότερα καύσιμα!

| αλλιώς

Δες την

γράφει ο Γιώργος Κάπα

Στην Ελλάδα το μόνο πράγμα που μπορεί να πάει μπροστά είναι η ώρα.

Γ

ύρισα αποκαμωμένος από το γραφείο μετά από μια δύσκολη μέρα «χαράς και εργασίας». Άραξα στον καναπέ και παρήγγειλα φαγητό απ’ «έξω» (πού δύναμη να κάνω τον Jamie Oliver απόψε). Κάνω μπανάκι και με το που τελειώνω σκάει το delivery boy, όλα σε ελεγχόμενο χρόνο. Κάθομαι, λοιπόν, να τσακίσω τον ψητό σολομό μου με τα λαχανικά και ανοίγω την τηλεόραση. Κάνοντας ζάπινγκ στα κανάλια της συνδρομητικής τηλεόρασης, πέφτω πάνω στις ειδήσεις. Έτσι, αποφασίζω να δω κάνα νέο, για να είμαι ενήμερος για όλα όσα λαμβάνουν χώρα στο Ελλαδιστάν. Μέγα λάθος! Γιατί, θα αναρωτιέστε; Γιατί πέτυχα ρεπορτάζ με θέμα τις επικείμενες εθνικές εκλογές, αυτό μπορεί να εξηγήσει πολλά. Πραγματικά, αναρωτιέμαι τι νόημα έχουν οι εκλογές. Θα αλλάξει κάτι; Και σκεπτόμενος αυτά, ένιωσα ξαφνικά να με λούζει κρύος ιδρώτας. Όχι γιατί αναρωτιέμαι πού θα πάει η κατάσταση και αν τελικά θα σωθεί η χώρα. Με αυτόν, άλλωστε, το βραχνά ζούμε εδώ και πολλούς μήνες και μάλλον τον

συνηθίσαμε! Αλλά, με το τι θα πρέπει να ψηφίσω. Δεν με απασχολεί το αν θα καταφέρω να επιλέξω κάποιον που θα ανατρέψει την κατάσταση. Με απασχολεί το μετά, με ποια επιλογή θα αισθανθώ λιγότερο μαλάκας την επομένη των εκλογών. Πώς καταντήσαμε έτσι. Η χώρα που «γέννησε» τη Δημοκρατία, τώρα στερεί έμμεσα από τους πολίτες της το δικαίωμα της ψήφου, εξαιτίας έλλειψης επιλογών. Πλέον τα σύγχρονα κόμματα διαθέτουν άθλια και τιποτένια «ρόστερ». Δεν με πείθει κανένας. Στη Super League τουλάχιστον μπορείς να στοιχηματίσεις για το ποιος θα βγει πρωταθλητής. Και φέτος με πλήρωσε καλά. Στη σημερινή Βουλή δεν βλέπω κανέναν που να «ψηνόμουν» να πιω έστω καφέ μαζί του και να κουβεντιάσω. Έτσι, λοιπόν, θα σας αφήσω με κάτι που διάβασα στο Facebook: «Ο μόνος τρόπος για να πάμε μπροστά στην Ελλάδα, είναι την Κυριακή που αλλάζει η ώρα. Αυτήν την Κυριακή θα πάμε μια ώρα μπροστά. Σε μερικές Κυριακές, που θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, θα γυρίσουμε πενήντα χρόνια πίσω, με τους μαλάκες που θα έχουμε ψηφίσει και πάλι!». So... Be Cool, Be You!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

Η νυχού

παράγοντας Ο ΑΠΟΕΛ έφτασε στους «8» με τη στήριξη του κόσμου του, που τελικά έμεινε έξω από το γήπεδο στη μεγαλύτερη αναμέτρηση του σωματείου, καθώς εισιτήρια δεν υπήρχαν. Πώς να υπάρξουν, με τόσα complimentary εισιτήρια, αριστερά, δεξιά και σε νυχούδες.

3

Τίποτα άλλο πέρα από κοινούς δολοφόνους, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει κάποιος τους «οπαδούς» οι οποίοι επιχείρησαν να κάψουν ζωντανούς φιλάθλους της Ομόνοιας! Τέτοιοι περιστατικά είναι καταδικαστέα και αυτοί που τα διαπράττουν πρέπει να βρεθούν ενώπιον δικαστηρίου το συντομότερο δυνατό και να καταδικαστούν σαν κοινοί δολοφόνοι…

4

«Χρεοκόπησε η πολιτική Χριστόφια», υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν δεν έχει αντιληφθεί (ο Χριστόφιας) ότι έχει ξοφλήσει η πολιτική του, ότι χρεοκόπησε το δόγμα που υιοθέτησε, δηλαδή του κυπριακής ιδιοκτησίας διαλόγου, σημαίνει ότι είναι εκτός πραγματικότητας». Σύμφωνα με το Βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, ο Δημήτρης Χριστόφιας θα έχει προβάδισμα για στήριξη από το ΑΚΕΛ στις προεδρικές εκλογές του 2013 εάν ενδιαφερθεί. Μου αρέσει πολύ το εάν Νίκο μου…

6

Σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, κατά τη διάρκεια του 2011 έτυχαν χειρισμού από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας 600 περιστατικά βίας στην οικογένεια από τα οποία 200 αφορούσαν παιδιά και 400 ενήλικα μέλη της οικογένειας. Πιο ανησυχητικοί όμως είναι οι αριθμοί και οι περιπτώσεις που δεν γνωρίζουμε, γιατί πολλά θύματα δεν τολμούν ακόμα να μιλήσουν.

7

Μετά την καθυστέρηση της έναρξης των εργασιών στην Πλατεία Ελευθερίας, σειρά τώρα πήρε η ανέγερση του νέου δημαρχείου της Λευκωσίας. Βρίσκεται στα χαρτιά πάνω από 15 χρόνια και επανασχεδιάστηκε συνολικά 5 φορές, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο.


10 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

ΓΗΠΕΔΟ

Δεν τσαλακώθηκε γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης

Παρά το 0-3, το έπος του ΑΠΟΕΛ θα είναι μαγικό, μοναδικό και αξεπέραστο

Π

ολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι, μιας και έφτασε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ, θα ήταν καλύτερα ο ΑΠΟΕΛ να είχε καλύτερη τύχη στην κλήρωση και να μη βρει απέναντί του τη Ρεάλ. Φοβούνταν ίσως τις βαριές ήττες, οι οποίες θα στρέβλωναν την εκπληκτική εικόνα των γαλαζοκιτρίνων. Χαζομάρες! Οι παίκτες του ΑΠΟΕΛ βίωσαν τη μέγιστη εμπειρία. Το επιστέγασμα της υπερπροσπάθειάς τους. Βρέθηκαν στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ αντιμέτωποι με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μέχρι το 74ο λεπτό είχαν μία καταπληκτική αμυντική συμπεριφορά, ζόρισαν τους Μαδριλένους σε βαθμό που σε έκανε να απορείς. Η πορεία είχε προκαλέσει κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις, αλλά ευτυχώς η πλειοψηφία του κόσμου έβλεπε τα πράγματα ρεαλιστικά. Το 0-3 σε τέτοιο επίπεδο είναι λογικό σκορ. Και δεν μπορεί να τσαλακώσει ούτε κατά ένα χιλιοστό την εικόνα της ομάδας. Το έπος παραμένει έπος και το τέλος δεν έχει ούτε μία άσχημη πινελιά. Άλλωστε, σε κάθε μεγαλειώδη πράξη, οι ήρωες έχουν ηρωικό θάνατο. Υπάρχει και η άλλη παράμετρος. Ο ΑΠΟΕΛ πέτυχε γενικώς το απίθανο. Έφτασε τόσο μακριά που κανένας άλλος δεν μπορεί να φτάσει. Στους Ομίλους θα μπαίνουμε ίσως συχνά. Πρωτιές και προκρίσεις στους «16» δε μας βλέπω να πετυχαίνουμε ξανά, όσο δε για επανάληψη πρόκρισης στους «8»,

κόβω το κεφάλι μου ότι δε θα ξαναδούμε. Ούτε ο ίδιος ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να επαναλάβει τέτοιο κατόρθωμα. Τέτοιες ομάδες στήνονται μία φορά, οι παίκτες βγάζουν το 150% σε κάθε αγώνα για μία φορά. Οι συγκυρίες θα σε βοηθήσουν στο μέγιστο βαθμό μία φορά. Δεν είναι υπερβολή να συγκρίνει κάποιος την πορεία του ΑΠΟΕΛ με το έπος του 2004 και ας έφτασε η Ελλάδα στη Γη της Eπαγγελίας. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων είναι, άλλωστε, διαφορετικές οι αναλογίες σε σχέση με τους συλλόγους. Οι ψαλίδες είναι πιο κλειστές. Ο ΑΠΟΕΛ έπαιξε σε 4 εποχές μπάλα στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα παραμύθι με υπόκρουση το αριστούργημα του Βιβάλντι («Τέσσερις εποχές»), είδε απέναντι του δράκους, βασίλισσες, αρκούδες, Γάλλους ιππότες κτλ. Τα είδε όλα, τα έζησε όλα και λέει το καλύτερο αντίο.

CORNER

Μηδένα προ του τέλους μακάριζε…

Αλλαγή σκηνικού με απρόβλεπτη συνέχεια Ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη φυσιογνωμία του ποδοσφαίρου ως αθλήματος και… προσθέτουν στην απαράμιλλη γοητεία του, είναι η έλλειψη προβλεψιμότητας… Τίποτα δεν είναι δεδομένο, και τίποτα… προκαθορισμένο. Όλα, ή σχεδόν όλα, μπορούν να συμβούν. Πολλά πράγματα, λοιπόν, που θεωρούσαμε δεδομένα στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου ή κατά την εξέλιξή της, έχουν ανατραπεί… πανηγυρικά, δημιουργώντας νέους συσχετισμούς προς νέα… ανατροπή (ίσως). Πρώτη και καλύτερη η μεγάλη πορεία του ΑΠΟΕΛ στο Τσάμπιονς Λιγκ, το οποίο, ενάντια σε κάθε ποδοσφαιρική λογική και όλες τις προβλέψεις, έφτασε μέχρι τους «8» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στην Μπουντεσλίγκα, έως τη χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος, το τρένο της Μπάγερν έμοια-

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

ζε ασταμάτητο, και το ερώτημα ήταν ποιος θα ήταν ο δεύτερος και με ποια βαθμολογική διαφορά από τους Βαυαρούς. Λίγες μόλις αγωνιστικές πριν από το τέλος, το φαβορί άλλαξε κι ακούει στο όνομα Ντόρτμουντ, που κρατά στα χέρια της τον τίτλο, εκτός κι αν υποκύψει στο τέλος στην πίεση της ομάδας του Χάινκες. Στην Πρέμιερ Λιγκ, μέχρι και πριν από δύο μήνες, ο τίτλος έμοιαζε να αλλάζει κατεύθυνση και από το Κάρινγκτον να κατευθύνεται προς τα γειτονικά Eastlands. Η Σίτι, κάνοντας ένα φρενιτιώδες ξεκίνημα, φιγουράριζε επτά ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τη λαβωμένη, από ασταμάτητους τραυματισμούς, Γιουνάιτεντ, η οποία είχε να δει κορυφή από τον περασμένο Οκτώβρη. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προέβλεπαν ότι, έως τον Ιανουάριο, οι «Πολίτες» θα ήταν 15 ολόκληρους βαθμούς μπροστά από τους «κόκκινους διαβόλους», εξασφαλίζοντας το πρώτο τους πρωτάθλημα έπειτα από 44 ολόκληρα χρόνια. Οκτώ στροφές πριν από το τέρμα, η ομάδα του Φέργκιουσον έχει πάρει κεφάλι τριών βαθμών, και, έχοντας πιο «βατό» συγκριτικά πρόγραμμα, φαντάζει ως

το μεγάλο φαβορί. Βεβαίως, στην Πρέμιερ Λιγκ ποτέ δεν ξέρεις. Στο Καμπιονάτο, παρότι η αήττητη πορεία της Γιουβέντους συνεχίζεται, η Μίλαν μ’ ένα σταθερό φορμάρισμα τις τελευταίες 7-8 εβδομάδες κατάφερε να πάρει ένα καθαρό προβάδισμα τεσσάρων βαθμών, υπερφαλαγγίζοντας τους «μπιανκονέρι» στην κορυφή, που φάνταζαν ως το επικρατέστερο φαβορί. Οι «ροσονέρι» άλλαξαν έτσι τον ρουν των γεγονότων, αναστρέφοντας την πορεία του σκουντέτο προς το Τορίνο, έπειτα από αρκετά χρόνια. Στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, τέλος, το συν δέκα της Ρεάλ Μαδρίτης, που φαινόταν να εξασφαλίζει τον τίτλο για τους «μερένχες», έγινε συν έξι, και, με το καθοριστικό El Clasico στο Καμπ Νόου να εκκρεμεί, όλα είναι, πλέον, πιθανά… Μηδένα προ του τέλους μακάριζε, λοιπόν… Η περίφημη φράση του Σόλωνα, ειπωμένη για το ευμετάτρεπτον και αστάθμητον των ανθρωπίνων, φαίνεται πως ταιριάζει περισσότερο απ’ όλα τα… ανθρώπινα, στο πολυαγαπημένο μας σπορ…


08 | CITY FREE PRESS

γράφει η Ευτυχία Ανδρέου

60 λεπτών σκοτάδι 5251 πόλεις/δήμοι, σε 135 χώρες, σ’ όλες τις ηπείρους της υφηλίου, συμμετείχαν στην «Ώρα της Γης 2011», και φέτος, ο αριθμός, αναμένεται να πολλαπλασιαστεί.

Ώρα τησ γης. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από μια πενταετία, και συγκεκριμένα το 2007, από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Σήμερα, αποτελεί το μεγαλύτερο οικειοθελές κίνημα, μ’ έναν και μόνο κοινό σκοπό. Να σώσουν τη Γη. Τότε, 2,2 εκατομμύρια άτομα, και πάνω από 2 χιλιάδες επιχειρήσεις, έσβησαν τα φώτα τους για μια ώρα, λαμβάνοντας θέση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η οποία είναι συνεπεία των σύγχρονων ανθρώπινων πρακτικών. Σήμερα, το αστικό κίνημα έγινε παγκόσμιο και ο αγώνας για ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αύριο πιο έντονος από ποτέ. Ένας αγώνας στον οποίο συμμετέχει ενεργά και η Κύπρος. Μότο της φετινής διοργάνωσης... «I will if YOU will»... Τα φώτα κλείνουν το Σάββατο, 31 Μαρτίου, στις 20.00. Εσένα, ποια είναι η δέσμευσή σου απέναντι στον πλανήτη;

1,8

δισεκατομμύρια άνθρωποι κατεβάζουν τους διακόπτες, ταυτόχρονα, για μια ώρα, σε μια προσπάθεια να κάνουν το μήνυμα ακόμα πιο ηχηρό: «Όλοι μαζί μπορούμε, και θα βοηθήσουμε τον πλανήτη μας».

6,378 χιλιόμετρα είναι η απόσταση από την επιφάνεια στον πυρήνα της Γης.

11% της επιφάνειας της Γης χρησιμοποιείται για καλλιέργεια.

1000

τόνοι CO2, τόση ήταν η εξοικονόμηση που επετεύχθη από 2 ώρες Γης, σε μια μεσαίου μεγέθους πόλη στην Ευρώπη. Κι αν το νούμερο δεν είναι απόλυτα κατανοητό, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι ισοδυναμεί με την «έξοδο» από την κυκλοφορία για 2 ώρες,

73.018

αυτοκινήτων!

70%

4,6

δις ετών υπολογίζεται ότι είναι η ηλικία της Γης.

του πόσιμου νερού της Γης, έχει τη μορφή παγόβουνων. Τα υπόλοιπα αποθέματα, βρίσκονται σε ρυάκια, ποτάμια, λίμνες, υπόγεια ή αιωρούνται στην ατμόσφαιρα ως σωματίδια. Όλα αυτά δεν είναι παρά το 1% ολόκληρης της Γης.

1000

τόνοι σκόνης εισέρχονται ετησίως στην ατμόσφαιρα και καταλήγουν στην επιφάνεια της Γης.

99%

της ζωής στη Γη βρίσκεται στους ωκεανούς


-89 βαθμοί Κελσίου, είναι η χαμηλότερη Θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στη Γη. Ήταν το 1983 στη λίμνη Βοστόκ στην Ανταρκτική.

57,8 0,76 βαθμοί Κελσίου, ήταν η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ. Συνέβη στη Λιβυή το 1922.

1/3

της επιφάνειας της Γης είναι έρημος.

χιλιοστόμετρα όμβριων υδάτων μαζεύει ετησίως η Χιλή, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο της πιο ξηρής χώρας στον κόσμο.

1

τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού σώζει τη ζωή 17 δέντρων.

2012:

700

κιλοβατώρες χρειάζονται για την ανακύκλωση ενός τόνου αλουμινίου, ενώ για την παραγωγή του, χρειάζονται περισσότερες από τις διπλάσιες.

Με

1,200,000

συγκατοικούμε σ’ αυτόν τον πλανήτη.

είδη ζώων

χρονιά που θα επικεντρωθούν όλες οι εκστρατείες στην προώθηση της πράσινης ενεργειακής κατανάλωσης (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και στη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων.

165,000 31/3/2012 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι το μέγεθος του μεγαλύτερου ωκεανού μας. Του Ειρηνικού, ο οποίος είναι διπλάσιος του Ατλαντικού.

13 300.000 είδη φυτών και 100.000 άλλοι ζωντανοί οργανισμοί μας κάνουν παρέα.

μέτρα βροχής το χρόνο, καθιστούν την πόλη Lloro, που σ’ ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κλαίω», την πιο υγρή, μηυδάτινη περιοχή στη Γη.

ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ! Φέτος, το σύνθημα της διοργάνωσης είναι «I will, if you will», μια υπόσχεση που παρέχει το κίνητρο και το μηχανισμό για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και τους οργανισμούς να προχωρήσουν πέρα από τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης διάρκειας μιας ώρας, σε μια μόνιμη δέσμευση έναντι του πλανήτη. Συντονιστής της προσπάθειας στην Κύπρο είναι η Νεολαία Οικολόγων.


14 | CITY FREE PRESS

γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος Αθλητικός Συντάκτης του Sport FM 94,6 και καθηγητής Αθλητικής Δημοσιογραφίας.

Ο ΑΠΟΕΛ αντιμετώπισε τη Real Madrid στο Γ.Σ.Π. και, όπως πολύ εύστοχα γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης στη σελίδα 10, δεν τσαλακώθηκε. Αποστασιοποιημένη παρουσίαση αυτής της πορείας, εμείς δεν μπορούσαμε να γράψουμε, γι’ αυτό και η Real-ιστική κατακλείδα της πορείας του ΑΠΟΕΛ, εστάληκε από την Αθήνα.


CITY FREE PRESS | 15

Let's Be

Real-istic Όταν ζεις το όνειρο δεν σε νοιάζει τίποτα άλλο, δεν ασχολείσαι με λεπτομέρειες, απλά βυθίζεσαι στην αύρα του, σε αυτήν την αίσθηση της πρωτόγνωρης χαράς που όλα τα δευτερεύοντα τα σβήνει από μέσα σου! Κάπως έτσι φαντάζομαι πρέπει να νιώθουν αυτές τις μέρες οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, που βιώνουν περήφανοι το πιο μακρινό ταξίδι της ιστορίας του. Ένα όνειρο που κράτησε 9 ολόκληρους μήνες και η αυλαία του θα πέσει με τον πιο λαμπερό και ταιριαστό τρόπο, στο μυθικό «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» με αντίπαλο τη βασίλισσα της Ευρώπης, μπροστά στους πιο… μυημένους θεατές, για να αποχωρήσουν με ψηλά το κεφάλι όπως τους αρμόζει! Επειδή παρακολούθησα όλη την πορεία της ομάδας του Γιοβάνοβιτς στα… αστέρια, αλλά δεν ζω στην Κύπρο έτσι ώστε να επηρεάζομαι από την καθημερινή ενασχόληση μαζί της, νομίζω ότι το φινάλε της στο ΓΣΠ δεν ήταν το ιδεατό! Ναι, γνωρίζω τη διαφορά δυναμικότητας του ΑΠΟΕΛ με τη Ρεάλ Μαδρίτης, ναι δεν είναι συγκρίσιμα μεγέθη οι δύο σύλλογοι, ναι συμφωνώ ότι δεν γίνεται πάντα να κερδίζει ο Δαυίδ τον Γολιάθ, αλλά με το χέρι στην καρδιά, ο «θρύλος» δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω απέναντι στα παιδιά του Μουρίνιο; Για να μην υπερβάλλουμε, δεν είχα καμία απολύτως απαίτηση να νικήσουν τους Ισπανούς, αλλά μάλλον τους σεβάστηκαν περισσότερο από ό,τι έπρεπε! Διότι και οι Πόρτο, Σαχτάρ, Ζενίτ, Λυόν ήταν θεωρητικά σε πιο ψηλό επίπεδο, αλλά τους κοίταξαν στα μάτια, έπαιξαν στα ίσια και απέδειξαν ότι όλα παίζονται στο γήπεδο! Για

το παιχνίδι κόντρα στη Ρεάλ όμως δεν ξέρω πού πρέπει να σταθώ! Τους βγάζω το καπέλο για τον τρόπο που… εγκλώβισαν τους σούπερ σταρ της ισπανικής ομάδας, διότι όχι μόνο για 74 λεπτά ήταν ζωντανοί στο κυνήγι της πρόκρισης, αλλά δέχθηκαν ελάχιστες επικίνδυνες φάσεις, κάτι σπάνιο όταν απέναντί σου αγωνίζονται 11 παίκτες που φοράνε αυτήν τη φανέλα! Αλλά ρε γαμώτο, γιατί δεν εμφανίστηκαν μπροστά όπως τους ξέρουμε, γιατί δεν μπόρεσαν να βγάλουν λίγες αντεπιθέσεις από αυτές που μας μάγεψαν στα προηγούμενα ματς; Γιατί δεν τελείωσαν ούτε μια προσπάθεια προς την εστία του Κασίγιας; Γιατί δεν κράτησαν περισσότερο την μπάλα στα πόδια τους και δεν έκαναν περισσότερα ανώδυνα φάουλ να ρίξουν λίγο το ρυθμό; Χάθηκε το κίνητρο μετά το 0-1 και η εξαιρετική αμυντική προσπάθεια… χαλάρωσε, με συνέπεια να τελειώσει το ματς με σκορ 0-3 ή απλά οι παίκτες κουράστηκαν; Ναι, εντάξει, με τη Ρεάλ έπαιζε ο ΑΠΟΕΛ, τι συζητάμε τώρα, αλλά το δικό μου ερώτημα παραμένει: Ο ΑΠΟΕΛ της περασμένης Τρίτης, είναι ο ΑΠΟΕΛ που θαυμάσαμε όλη τη σεζόν; Τέτοιες ώρες δεν είναι ωραίο κανείς να ψάχνει να βρει τα λάθη, γιατί είναι σαν να σου δείχνουν το φεγγάρι κι εσύ να κοιτάς το δάχτυλο, αλλά εγώ έμεινα με την αίσθηση του… ανικανοποίητου όταν τελείωσε ο αγώνας και όσο κι αν με στενοχώρησε αυτό, πρέπει να ομολογήσω ότι παραδέχομαι τη… μαγκιά του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος με έκανε να έχω από αυτόν τόσο υψηλές προσδοκίες, που να ξεπερνούν εν μέρει και τα όνειρα!


16 | CITY FREE PRESS

Όλοι για ένα όνομα ζούμε, μας έλεγαν οι γονείς μας.

Όνομα

ΚΑΙΠΡΑΜΑ!

Να μεγαλώσεις να γίνεις κάποιος! Να λένε ο τάδε και αμέσως όλοι να ξέρουν ότι σε σένα αναφέρονται, παρερμήνευσαν ίσως κάποιοι. Κάποιοι άλλοι πάλι, είτε το ήθελαν είτε όχι, έφτιαξαν ένα όνομα για τον εαυτό τους που μάλιστα αυτό κράτησε και στο χρόνο! Σε ποιους αναφερόμαστε; Voila…

*

γράφει η Ευτυχία Ανδρέου, εμπνευσμένη απο το foukou.blogspot.com εικονογραφεί η Γιώτα Ευθυμίου

Ο

Κκουλλάς

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την ταυτότητα του περιβόητου… «Κκουλλά». Ο θρύλος τον θέλει να είναι ένας -αγνώστων λοιπών στοιχείων- περιπλανώμενος, μισότρελος, ηλικιωμένος, ο οποίος κουβαλούσε μαζί του πάντα μια μεγάλη γεμάτη σακούλα. Για την ακρίβεια, το «Κκουλλάς» προέρχεται από το «σακκουλλάς». Σ’ εκείνη τη σακούλα, λοιπόν, ο «βαγκαμπόντης» λέγεται ότι έβαζε τα «άταχτα» παιδιά… Εξ ου και η κασέτα που «κατάπιναν» οι μανάδες μας, η οποία σε κάθε play μάς προειδοποιούσε ότι, αν δεν μαζευτούμε στα σπίτια μας, ή αν δεν είμαστε φρόνιμοι, θα μας μάζευε ο… Κκουλλάς! Τώρα αν υπήρξε στ’ αλήθεια, αν υπάρχει ακόμα, ή αν είναι αποκύημα της φαντασίας… ουδείς γνωρίζει!

Η

Μαρικκού που τα Λεύκαρα

Την ακούμε, τη λέμε…την ξέρουμε; Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα αποτελεί εξέχουσα μορφή στις συνομιλίες μας, κι όμως πόσοι γνωρίζουν ότι αυτή η εξέχουσα γυναικεία προσωπικότητα της Κύπρου υπήρξε στ’ αλήθεια; Η Μαρικκού που τα Λεύκαρα, όπως εξάλλου καταδεικνύει και το όνομά της, ήταν μια κοπέλα η οποία ονομαζόταν Μαρία και καταγόταν από το χωριό της επαρχίας Λάρνακας, Λεύκαρα. Πέρα όμως απ’ αυτό; Λοιπόν, η καλή μας Μαρικκού που τα Λεύκαρα, ήταν περίφημη δουλευταρού! Πρώτη στο σμιλί, πρώτη όμως και στην πώληση της πραμάτειας της. Δεν άφηνε χωριό για χωριό, πόλη για πόλη, που να μην πάει για να πουλήσει τα λευκαρίτικα κεντήματά της. Και όπως λέει η ιστορία, η πειθώ της ήταν τόσο καλή όσο η δουλειά της! Κι όσο μεγάλωνε τόσο πιο δραστήρια γινόταν! Θεά η Μαρικκού, θεά!


CITY FREE PRESS | 17

Η

κουτσή Μαρία

Και τώρα και πάντα… κους-κους, κους-κους, κους-κους! Και εδώ ακριβώς, σκιαγραφείται το πορτρέτο της περιβόητης «κουτσής Μαρίας». Τον καιρό εκείνο, που οι… κοινωνικές και όχι μόνο ειδήσεις μεταφέρονταν από στόμα σε στόμα, ήταν ουσιαστικό οι νοικοκυρές, το τότε κοινό δηλαδή, να ήταν ευέλικτες και γρήγορες, ώστε να είναι οι πρώτες που θα μετέφεραν ή άκουγαν μια είδηση. Αλίμονο, όμως, στην κουτσή που δεν μπορούσε να μετακινηθεί ούτε στη διπλανή αυλή. Έτσι, ήταν η τελευταία που μάθαινε τα νέα που κυκλοφορούσαν στη γειτονιά και όταν τα μάθαινε δεν ήταν πλέον νέα γιατί ήδη κυκλοφορούσαν άλλα, πιο φρέσκα -όπως ο κερατάς μαθαίνει πάντα τελευταίος για τις εκφύσεις στο κεφάλι του, και αν το μάθει. Η κουτσή πήρε το όνομα Μαρία γιατί είναι το πιο δημοφιλές όνομα στο γυναικείο πληθυσμό.

Γαβρίλη

Γεια σου ρε με το ατού σου!

Γαβριήλ ο Πάφιος. Τι; Δε σας λέει κάτι; Ο εκ Πάφου ορμώμενος Γαβριήλ, δεν είναι άλλος από το γνωστό Γαβρίλη με το… ατού! Η ιστορία θέλει τον Γαβρίλη να ήταν ένας κλέφτης από την Πάφο. Σύμφωνα με το «μύθο» ο Γαβρίλης πήγε να κλέψει ζώα από μια μάντρα (φάρμα) και τον αντιλήφθηκε μια γριά. Αυτός την χτύπησε, την τραυμάτισε σοβαρά, και τρομαγμένος έτρεξε στα βουνά της ορεινής Πάφου όπου και κρυβόταν για πολλές μέρες. Οι αστυνομικές Αρχές ήταν σίγουρες ότι βρισκόταν εκεί και ότι σύντομα θα εμφανιζόταν, αλλά «... ατού ο Γαβρίλης»! Μια άλλη εκδοχή λέει ότι το ατού ο Γαβρίλης προέκυψε από έναν αθλητή… πιλοττάρη! Ο Πάφιος (ναι, πάλι το σκηνικό είναι σκούλλικο) ονόματι Γαβρίλης είχε ΠΑΝΤΑ κόζια (aka ατού). Έτσι ό,τι χαρτί κι αν έριχναν οι συμπαίχτες του, ετσάκκιζέν τους διότι είσιε «ατού ο Γαβρίλης». Ξανά και ξανά, του έμεινε το… «ατού ο Γαβρίλης»!

πίνγκος με το νάμι

Ο και το… αγγούρι!

Γεννηθείς εις τον περήφανο Πύργο Τηλλυρίας, «οικονομικός μετανάστης» στο Τρόοδος, ο περίφημος Πίνγκος, ξυλουργός στο επάγγελμα (shock, καμία σχέση με παραγωγή αγγουριών δεν είχε το πλάσμα), όσο ανοιχτόκαρδος ήταν τόσο ερμητικά κλειστές ήταν οι παλάμες του. Κοινώς, ήταν «ππίσσης». Πώς προέκυψε τ’ αγγούρι του; Ε, τι να σας πω τώρα; Ο άνθρωπος έτσι ήθελε να ονομάζει το «φιστίκι» του, το «πιγκούι» του, το «γαριδάκι» του, το… you get the point! Οπόταν κάθε φορά που του ζητούσε κάποιος κάτι, η απάντησή του ήταν «έχει αγγούρι» ή «αγγουρόσπορο». Το είπε μια, δυο, τρεις και το κόλλησε σ’ ολόκληρη την Κύπρο!

Μήτα - Μήτα είσαι εδώ;

Μαριαννού

Η που τα Καμινάρκα

Η επιτομή της Κύπριας γυναίκας της επαρχίας, μιας άλλης όμως εποχής. Η Μαριαννού ήταν… πώς να το θέσω τώρα; Ο Αρτεμάκης (του «Παρά Πέντε»). Το θηλυκό «εγώ εν τζιαι»! Σ’ όλα μέσα, αλλά ποτέ «νεκατωμένη». Σε κάποια φάση, όμως, της κόλλησαν τη ρετσινιά, και μάλιστα, σε παγκύπρια κλίμακα! Οπόταν, όταν κάποιος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, τότε εύλογα διερωτάται ο άλλος «ε, ποιος το έκαμε; Η Μαριαννού που τα Καμινάρκα;».

Πόσες και πόσες φορές δεν τιμήσατε τον κ. Μήτα, εκθιάζοντας με βεβαιότητα την ικανότητά του να παραμένει εσαεί άπιαστος; Το «πιασ’ τον Μήτα» έτοιμο το ‘χουμε στην άκρη της γλώσσας! Ποιος όμως είναι αυτός ο τύπος; Ο Μήτας ήταν Τουρκοκύπριος φευκός (εγκληματίας και φυγάς), που έδρασε στα ορεινά μέρη της Πάφου τις δεκαετίες του ‘30-’40. Έγιναν πολλές προσπάθειες από τις βρετανικές Αρχές για να τον συλλάβουν, ωστόσο αυτό δεν ήταν κατορθωτό μιας και πάντα τα κατάφερνε και τους την έκανε. Η είδηση της σύλληψής του κυκλοφορούσε συχνά-πυκνά, χωρίς όμως ποτέ ν’ ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Από ένα σημείο και μετά, λοιπόν, οι ντόπιοι το έκανα ανέκδοτο! «Επιάαν τον Μήταν»! Φυσικά στο τέλος τον συνέλαβαν και τον καταδίκασαν σε θάνατο αλλά είχε πλέον γεράσει, οπόταν δεν μετριέται για επιτυχία των Αρχών! Πάντως, χρόνια και χρόνια μετά, η φήμη του καλά κρατεί!


18 | CITY FREE PRESS

Λούσι: το αντίπαλον δέος

Ελένη

Πολλές θέλησαν να είναι η «Ελένη» και πριν και μετά την κυκλοφορία του βιβλίου. Υπήρξε μια κοπέλα όμως, που φημολογείται ότι πλησίασε επικίνδυνα το θρόνο του ξανθού αγγέλου! Και το όνομα αυτής… Λούσι! Η ιστορία τη θέλει όχι απλά καλή, αλλά μύλο… ξέρετε, που τ’ αλέθει όλα! Κι έτσι ξαφνικά, εκεί στο απόγειο της καριέρας της, η Λούσι χάνεται! Πού πήγε η Λούσι ο-ε-ο; Ο «μύθος», λοιπόν, λέει ότι η Λούσι ξελόγιασε με τα ταλέντα της έναν Άραβα! Τρελάθηκε ο άνθρωπος σάς λέω! Την πήρε, λοιπόν, τη Λούσι, της φόρεσε κουλούρα, την έκανε κυρία Σεΐχη, και την πήγε μαζί του στις «Αραπιές». ΣΟΚ όμως! Η Λούσι μας δεν άντεξε! Όχι τη ζωή της κυρίας Σεΐχη ούτε την ξενιτιά, αλλά… τα ελέη που είχε το έτερόν της ήμισυ! Πολύ «πλούσιος» ο τύπος! Απ’ όσα είδε, τίποτα! Όλα αυτά μαζί ήταν το στεφάνι της! Κι έτσι διαλυμένη, πήρε τα μπογαλάκια της κι επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, όπου μόνασε!!!

Νίτσα, Ελενίτσα, Ελενάκι μου/σου/του! η… γνωστή! Η Ελένη της Κύπρου μας! Άμα μέχρι τώρα δεν καταλάβατε περί ης γυνής ο λόγος, τότε μάλλον είτε ζείτε σ’ ένα παράλληλο σύμπαν είτε δεν έχετε καμία επαφή με την κυπριακή πραγματικότητα. Η Ελένη η πόρνη, η Ελενούα μας, είναι πέρα για πέρα πραγματικό και υπαρκτό πρόσωπο. Ελένη Ευαγγέλου. Γεννηθείσα στην Πάφο. Απογυμνωθείσα από την παιδική της υπόσταση στα 15 της χρόνια από τον ίδιό της τον πατέρα, με τη συναίνεση της μάνας της. Από τότε την πήραν στην πλατεία Ηρώων της Λεμεσού και έγινε η μυθική ηρωίδα της. Αυτά κατά τη συγγραφέα βεβαίως, γιατί μετά την κυκλοφορία του βιβλίου και κυρίως μετά την τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου, ππιιιιιιιιιιιιιιιιι, να οι Ελένες! Κι όλες να υποστηρίζουν ότι αυτές είναι οι πρωταγωνίστριες. Ποιος όμως είναι στ’ αλήθεια ο ξανθός άγγελος που έγραψε ιστορία και τι κάνει σήμερα; Εμείς, βεβαίως-βεβαίως, δεν μείναμε με την απορία. Νεκουτρέψαμε και μάθαμε! Η Ελενούα (κατά τις φίλες της στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου), αφού πέρασε όσα πέρασε το πλάσμα, παραμένει ένα όμορφο πλην ταλαιπωρημένο θηλυκό, το οποίο περιφέρεται πουλώντας λουλούδια στη Λεμεσό, προσπαθώντας να βγάλει τα προς το ζην. Και συνεχίζει την άγια δράση της, όπως και όσο μπορεί. Η ιστορία το ‘χει μάλιστα ότι κατάφερε να γλιτώσει 2 αλλοδαπές από της πορνείας τα δόντια! Υπαρκτό όμως πρόσωπο και ο άντρας της ζωής της. Ο Άγγελος (τυχαίο τ’ όνομα; Δε νομίζω). Την παρουσία του επιβεβαιώνει ο πατήρ Στυλιανός, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει ότι γνώρισε και έναν από τους κολλητούς του.

Πασιανδρούλλα Η Ελένη της… Λευκωσίας! Κατά τις δεκαετίες ’80-’90, ήταν το πρώτο όνομα του κυπριακού «sex industry». Μετρημένοι στα δάχτυλα λέγεται ότι ήταν οι νέοι της εποχής που ΔΕΝ ξεπαρθενεύτηκαν στα σκέλια της! Στη δύση της καριέρας της, κι αφού πλέον είχε χάσει κάθε ενδιαφέρον για τη δουλειά της, λέγεται ότι η Πασιανδρούλλα καθάριζε φασολάκι «εν ώρα εργασίας»! Άλλες «μαρτυρίες», πάλι, λένε ότι η Πασιανδρούλλα έτρωγε μήλα ή άλλα φρούτα την ώρα που οι πελάτες έβγαζαν τα απωθημένα τους. Εμ, τι; Νηστικό αρκούδι, χορεύει; Δε χορεύει! Πώς ν’ απέδιδε η κοπελιά; Φρόνιμη ούσα, πριν πεινάσει μαγείρευε, και έτσι ήταν πάντα «ετοιμοπόλεμη»! Τελικά, το άστρο τής πάλαι ποτέ βασίλισσας της Σούτσου, έσβησε, όμως δεν έκατσε με σταυρωμένα τα χέρια. Εκτός από πρωταθλήτρια του οριζόντιου μάμπο, διέγραψε και λαμπρή καριέρα ως άλλος Μποτρίνι! Τυχαία νομίζετε το καθάριζε το φασολάκι; Όσο για τ’ ανέκδοτα που κυκλοφορούσαν για χρόνια και χρόνια… ου! Είναι να μην αρχίσω! Επειδή σ’ ένα classic δεν μπορώ ν’ αντισταθώ… θα σας το πω: Νεαρός (πρωτάρης) πελάτης προς βασίλισσα της Σούτσου: «Κυρία Πασιαντρούλλα να φκάλω τζιαι τες κλάτσες;». Πρωταθλήτρια οριζόντιου χορού/καθαρίσματος φασολακιού: «Γιατί μάνα μου; Εν να μπεις ούλλος μέσα;».

Καμμούγιαρος, the man! Καμμούγιαρος, ένας άνδρας- μια ιστορία! Ο θρύλος! Περήφανος ιδιοκτήτης του ιστορικού -τολμώ να πω- κέντρου νυχτερινής διασκέδασης, αποκλειστικά για ενήλικες, στην πλειοψηφία τους άνδρες, του cabaret (nothing like the French style) «Crazy Horse», στην καρδιά της Λευκωσίας. Οι ιστορίες γύρω από το όνομά του, πολλές! Ευαισθητούλης, σωστός οικογενειάρχης, χουβαρντάς. Κλασικός Κύπριος στην όψη. Όχι πολύ ψηλός, με σκεμπέ. Είχε τις καλύτερες κοπέλες. Πρώτος διασκεδαστής. Το τέλος του όμως, αποτελεί έναν από τους πιο κλασικούς λευκωσιάτικους αστικούς μύθους. Οι… κακές γλώσσες, τον θέλουν να «έσβησε» χαρούμενος καβαλάρης! Ως άλλος Αστερίξ, ήπιε το μαγικό φίλτρο (σε αυτήν την περίπτωση γαλάζια ταμπλέτα ρομβικού σχήματος), ανέβηκε στο νέο του απόκτημα σοβιετικής καταγωγής και συνάντησε το δημιουργό του, αν μη τι άλλο, με χαμόγελο στα χείλη!


Oθονη μουσική φτου και βγαινω ψωνια ΤΑξιδι τεχτ τεχτ τεχτ τεχτ

εξω ΕΤΟΙΜΑΖΩ ΣΑΪΤΑ Σαΐτες, το πιστεύεις; Ναι, ναι σαΐτες. Την Παρασκευή, 30 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα στο «The Mall of Cyprus» στη Λευκωσία, θα θυμηθείς τα νιάτα σου. Τότε, που μέσα στην τάξη πετούσες τη σαΐτα και ο καθηγητής σε έβγαζε έξω. Βεβαίως, σε αυτήν την περίπτωση, άπαξ και κερδίσεις στο διαγωνισμό «Red Bull Paper Wings», θα βγεις από τη χώρα. Δεν θα απελαθείς, θα ταξιδέψεις στην Αυστρία όπου θα λάβεις μέρος στον παγκόσμιο τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου, στο Salzburg της Αυστρίας, σε ένα ασυνήθιστο και πρωτοποριακό μουσείο για αεροπλάνα: το Hangar-7! Οι κατηγορίες στις οποίες θα διαγωνιστείς είναι τρεις: μακρύτερης απόστασης, μεγαλύτερης διάρκειας πτήσης και ακροβατικών. Μπορείς να λάβεις μέρος και στις τρεις κατηγορίες. Οπότε για να συνοψίσουμε. Λαμβάνεις μέρος στο διαγωνισμό, κερδίζεις και πετάς για Αυστρία. Μαζί σου θα είναι και ένας δημοσιογράφος της «City», ο οποίος θα καταγράψει το θρίαμβό σου στην αλλοδαπή και θα σε κάνει πρώτη φίρμα! Π.Σ. Παρασκευή 30 Μαρτίου, Είσοδος 2, «The Mall of Cyprus», Λευκωσία, 19.00. Για περισσότερες πληροφορίες www.redbullpaperwings.com.


20 | CITY FREE PRESS

ΟΘΟΝΗ

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Wrath of the Titans Σκηνοθεσία: Jonathan Liebesman. Παίζουν: Sam Worthington, Liam Neeson, Ralph Fiennes. 117΄. Το σίκουελ του blockbuster «Clash of the Titans» διαδραματίζεται μια δεκαετία μετά την ηρωική νίκη του Περσέα, ο οποίος πλέον ζει μια ήρεμη ζωή ως ψαράς και γονιός του 10χρονού του γιου Ήλιου. Παράλληλα, η μάχη για υπεροχή ανάμεσα στους Θεούς και τους Τιτάνες συνεχίζεται. Αδύναμοι πλέον από την έλλειψη αφοσίωσης της ανθρωπότητας, οι Θεοί χάνουν τον έλεγχο των φυλακισμένων Τιτάνων και του ατρόμητου ηγέτη τους, Κρόνου, πατέρα των αδελφών Δία, Άδη και Ποσειδώνα. Οι τρεις τους είχαν καταφέρει να καθαιρέσουν τον πατέρα τους εδώ και καιρό, αφήνοντάς τον στη σκοτεινή άβυσσο του Ταρτάρου. Όταν ο Άδης κάνει συμφωνία με τον Κρόνο για την αιχμαλώτιση του Δία, φέρνοντας πανδαιμόνιο στη Γη, ο Περσέας δεν μπορεί παρά να προσπαθήσει να ελευθερώσει τον Δία, να νικήσει τους Τιτάνες και να σώσει την ανθρωπότητα. Κριτική στην επόμενη έκδοση. http://wrathofthetitans.warnerbros.com/ http://www.facebook.com/WrathOfTheTitans

Sharing an Island ***

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

(Το νησί που μοιραζόμαστε)

Σκηνοθεσία: Δανάη Στυλιανού. Ντοκιμαντέρ. 100΄. Για το ντοκιμαντέρ «Sharing an Island», η σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού συγκέντρωσε έξι νέα παιδιά, τρεις Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους και τους έβαλε να ζήσουν μαζί για μια εβδομάδα σε ένα σπίτι στην παλιά Λευκωσία. Η αξιέπαινα μετρημένη προσέγγιση της Στυλιανού που δεν δίνει ποτέ περισσότερη βαρύτητα σε μία ομάδα παιδιών, η σύγχρονη οπτική της ταινίας που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από δυτικό -ευρωπαϊκό ντοκιμαντέρ, η εμφανής πρόθεση εστίασης θεματικά στο «πού πάμε από εδώ και πέρα», σε κάνει να συγχωρείς αμέσως τις οποιεσδήποτε μικρές ατέλειες. Τετ 4/4, Δημοτικό Θέατρο Αγ. Αθανασίου, Λεμεσός, 20.30. Πληροφορίες 25354810. www.sharinganisland.com. | https://www.facebook.com/pages/ Sharing-an-Island/223823927636931

Short & Sweet III Το ίδρυμα ARTos συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Γκαίτε για την προβολή μιας σειράς γερμανικών ταινιών κινουμένων σχεδίων που έχουν προβληθεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει σειρά βραβείων. Από το πρόγραμμα του «Short & Sweet III» ξεχωρίζουν η ταινία «Wordly and Otherwordly» που διαδραματίζεται σε ένα σύμπαν-έκπληξη, το «Here and There» που εστιάζει σε παράξενα περιστατικά της γειτονιάς και το ανατριχιαστικό «Dreams and Demons». Δ 2-Πεμ 5/4, Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία, 20.30. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες 22445455.

7ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ο Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τις Πρεσβείες του Βελγίου, της Ουγγαρίας και της Ελβετίας ολοκληρώνει αυτόν το μήνα το αφιέρωμά του στην πρόσφατη γαλλόφωνη παραγωγή. Αυτήν την εβδομάδα θα προβληθεί το «Pieds nus sur les limaces» (30/03, 01/04, 03/04 & 05/04) ένα πορτρέτο ενός άγρια αντικομφορμιστικού κοριτσιού και της αδελφής που αναγκάζεται να την προσέχει μετά το θάνατο της μητέρας τους. Απόλυτα γοητευτικές η Ludivine Sagnier και η Diane Kruger στους κεντρικούς ρόλους. Δυστυχώς είναι λυπηρό το πόσο η ταινία ωραιοποιεί τη σχιζοφρένεια και απλοποιεί τη λύση του προβλήματος. Μη χάσετε επίσης το «La fille de Monaco» (2/4), μια απρόβλεπτη κομεντί με κεντρικούς χαρακτήρες ένα σωματοφύλακα, ένα μεγαλο-δικηγόρο και ένα κορίτσι του καιρού που ξετυλίγεται με φόντο το Μονακό. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν στο Cine Studio, Λευκωσία, 21.00. Πληροφορίες www.ofk.org.cy


CITY FREE PRESS | 21

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

μουσική

Once again Μέσα σε 4 μέρες θα εμφανιστεί διαδοχικά σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Αθήνα και Λευκωσία. Ο σπουδαίος Ιρλανδός τραγουδοποιός Craig Walker, γνωστός σε όλους από τα «χρυσά» χρόνια των Archive (’02-’07) με τραγούδια όπως το «Fuck you» και το «Again», πραγματοποιεί επί ελληνικού εδάφους το «Siamese Tour» με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ «Siamese» από την Plus Rec στην Ελλάδα. Μια δουλειά που διαθέτει, μάλιστα, ως bonus ένα δεύτερο CD με remixes των κομματιών του δίσκου. Εκτός από κομμάτια του δίσκου, όμως, στις συναυλίες (όπου θα παρουσιαστεί με φουλ μπάντα) θα σταθεί και σε σημαντικούς σταθμούς των Archive αλλά και σε επιτυχίες της σόλο καριέρας του, όπως για παράδειγμα το «Traveller». Ενημερωτικά, τη συναυλία θα ανοίξει το houseband της Διαχρονικής. Κυριακή 1η Απριλίου, Μουσική Σκηνή Διαχρονική, Λευκωσία, 22.00 (20.30 ανοίγει η είσοδος), €20. Πληρ. 99783455.

ΑΤΖΕΝΤΑ live ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/3

Πάνος Μουζουράκης, Βαγγέλης Ασημάκης Koursaros Rock Bar, Πρωταράς, 22.00. Πληρ. 99852419.

ΣΑΒΒΑΤΟ 31/3

Πάνος Μουζουράκης, Βαγγέλης Ασημάκης Βλέπε 30/3. Savino Live, Λάρνακα, 22.00. Πληρ. 99426011.

ΚΥΡΙΑΚΗ 1/4

Craig Walker Ο γνωστός από τη θητεία του στους Archive. Διαχρονική, Λευκωσία, 22.00 (20.30 ανοίγει η είσοδος), €20. Πληρ. 99783455. The Eternity Pop μουσική. Αρχαιολογικό Πάρκο, Λιμανάκι, Κάτω Πάφος, 11.00, είσοδος ελεύθερη. Alice Sara Ott H Γερμανο-Ιαπωνέζα παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ πιάνου και ερμηνεύει έργα Mozart, Schubert και Mussorgsky. The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30, €20. Πληρ. 70009304. Κονσέρτο του Πάσχα Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για τις ανάγκες των ασθενών με τη νόσο Alzheimer. Καθολική Εκκλησία Τιμίου Σταυρού, Πύλη Πάφου, Λευκωσία, 20.00, €5. Πληρ. 99215844, 99427540.

ΤΡΙΤΗ 3/4

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου»

Βυζαντινοί ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας και έργα Tchaikovsky, Rachmaninov, Respighi και Mascagni. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €12 & €8. Πληρ. 77777745.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/4

Νατάσσα Μποφίλιου Για πρώτη φορά παρουσιάζει τα καινούργια της τραγούδια, αλλά και όλες τις διασκευές που αγάπησε το κοινό της. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €16 & €12. Πληρ. 77777745. Kafeney Houseband Ethnic και jazz με τους Γιώργο Κούλα (ντραμς), Αντρέα Ροδοσθένους (μπάσο), Σάββα Χουβαρτά (κιθάρα) και Άλκη Αγαθοκλέους (νέυ). Kafeney, Λεμεσός, 21.30, €5. Πληρ. 99759869.

ΠΕΜΠΤΗ 5/4

Rous Ως one-man band ερμηνεύει δικές του συνθέσεις με πρώτο και καλύτερο το «Εξαιρέσεις», αλλά και κομμάτια που ανήκουν στις επιρροές του. Kingston Rock City, Λεμεσός, 22.00. Πληρ. 99944254. Κονσέρτο του Πάσχα Βλέπε 1/4. Συμμετέχει επίσης ο Δημήτρης Μιχαήλ (πιάνο) και η Χορωδία του Ελληνικού Ωδείου Κιτίου-Αραδίππου. Καθολική Εκκλησία Τέρρα Σάντα, Λάρνακα, 20.00, €5. Πληρ. 99215844, 99427540.

Με καινούργιο υλικό Παλιά, οι καλλιτέχνες πριν μπουν στο στούντιο, ερμήνευαν πρώτα τα τραγούδια τους μπροστά στο κοινό. Κάτι αντίστοιχο κάνει τώρα και η Νατάσσα Μποφίλιου. Δεν ξέρουμε σίγουρα αν ο τίτλος αυτού θα είναι «Οι μέρες του φωτός», όπως διαβάσαμε σε κάποια websites, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Μποφίλιου έρχεται έχοντας στις αποσκευές της ένα καινούργιο κύκλο τραγουδιών. Βέβαια, από το πρόγραμμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν και παλιά δικά της τραγούδια, αλλά και επιλογές από καλλιτέχνες που αγαπά. Αναμένουμε με αγωνία! Τετάρτη 4 Απριλίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €16 & €12. Πληρ. 77777745.


24 | CITY FREE PRESS

φτουκαιβγαινω «Όταν ο καιρός αλλάξει εγώ αισθάνομαι…». Αλήθεια εσύ τι αισθάνεσαι και πώς το εκφράζεις; Μέτρησε και χαρτογράφησε τα συναισθήματά σου στο εικαστικό εργαστήρι που διοργανώνει το Παιδικό Μουσείο Ρότα (Σάββατο, 31 Μαρτίου, 11.00-12.30, €8, πληρ. 22349434), στο πλαίσιο του προγράμματος «Μετεωρολόγος Συναισθημάτων» και μάθε πώς οι καιρικές συνθήκες ενός τόπου μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Μόνο αν είσαι 8-12 ετών! Μ.Α.

1ος αγώνας motard για φέτος, θα γίνει την Κυριακή (1/4) στην ασφάλτινη πίστα Daytona (παρά τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, έξοδος Τσερίου, 09.00, €5. Πληρ. 99468066). Ο καιρός (επιτέλους) «άνοιξε», ο αριθμός των οδηγών μεγάλωσε, ενώ σε μια άλλη εξέλιξη, από φέτος τα παλιά μοντέλα του ‘06 και του ‘07 αντικαταστάθηκαν με μοντέλα-τέρατα του ‘10 και του ‘11. Οι TM των 530cc και οι «πειραγμένες» KTM των 450cc θα δώσουν πραγματική μάχη. Οι μηχανικοί έκαναν καλά τη δουλειά τους και τώρα μένει να δούμε τη μάχη των αναβατών. Α, και μην ξαφνιαστείς από τις «σιηπεθκιές» που θα ακούς. Ο ήχος βγαίνει από τις διακοπές των quick-shifters που τοποθετήθηκαν στις KTM για πιο γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων! Τον αγώνα διοργανώνει η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας «Λήδρα», με χορηγό επικοινωνίας το Ράδιο Πρώτο. Μ.Μ.

Λατρεύεις τα animations; Σου έχω πρόταση: Το ίδρυμα ARTos σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε προβάλλουν (2-5 Απριλίου, Ίδρυμα ARTos, Λευκωσία, 20.30, πληρ. 22445455, είσοδος ελεύθερη) μια σειρά γερμανικών ταινιών κινουμένων σχεδίων που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει σειρά βραβείων. Οι ταινίες που θα προβληθούν, στο πλαίσιο του «Short & Sweet III» περιλαμβάνουν δουλειές animation που έχουν δημιουργηθεί με ποικιλία τεχνικών, όπως παραδοσιακό κινούμενο σχέδιο, κινούμενες κούκλες, animation με άμμο και 3D ψηφιακό animation. Η ενότητα «He and She», δίνει «συνταγές» για ευτυχισμένο τέλος σε θέματα που αφορούν στην αγάπη, το «Worldly and Otherworldly» υπόσχεται συναντήσεις σε σύμπαντα-έκπληξη, το «Here and There» δείχνει παράξενα περιστατικά της γειτονιάς, ενώ το «Dreams and Demons»υπόσχεται ανατριχιαστικές σκηνές. Μ.Α. Είσαι προπτυχιακός ή μεταπτυχιακός φοιτητής Μουσικής (εξαιρούνται ακαδημαϊκά/θεωρητικά θέματα όπως Μουσικολογία, Ιστορία Τέχνης κτλ.)σε σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού και έχεις ηλικία 30 ετών και κάτω; Αν ναι, τότε είσαι αυτό που ψάχνει το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου! Γιατί; Για να σου προσφέρει μια χορηγία για το ακαδημαϊκό έτος 2012-’13. Πληρ. 25825095, info@ nefcy.com. (Μέχρι 14/5). Μ.Α.

Επειδή και η πιο μικρή συνεισφορά είναι μεγάλη, βοήθησε κι εσύ τη φιλανθρωπική οργάνωση «Αλκυονίδες» να στηρίξει τα άπορα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, αγοράζοντας ρούχα, παπούτσια, τσάντες ή αξεσουάρ από το «Vintage Bazaar» που θα διοργανωθεί στον 1ο όροφο του Café Da Capo, το Σάββατο, 31/3 (Λεωφ. Μακαρίου, Λευκωσία, 11.00-18.00). Μ.Α.

Διάδωσέ

το

Οι μικροί μας φιλόμουσοι, ηλικίας 3-8 ετών, θα έχουν την ευκαιρία το Σάββατο 31/3 (Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 16.00 & 17.30, πληρ. 22313010) να απολαύσουν την «Ιστορία του μικρού ελέφαντα Μπαμπάρ» από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη μουσική επένδυση του F. Poulenc και ενορχήστρωση του J. Francaix, καθώς επίσης και να τραγουδήσουν το τραγούδι του αγαπημένου τους ελέφαντα.

Ξέρεις τι είναι το Art Therapy και τι το Performance Writing; Ξέρεις; Μπράβο! Φαντάζομαι τότε πως εσύ έχεις ήδη δηλώσει συμμετοχή. Αν δεν γνωρίζεις, τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία μέσα από τα πρακτικά εργαστήρια της Περσεφόνης Κρασίδου (MA Art Therapy) και του Χρήστου Πολυμενάκου (MA Performance Writing) να γνωρίσεις τους δύο αυτούς κόσμους. Το παιχνίδι, η υλικότητα και η προσωπική ταυτότητα λειτουργούν ως άξονες που φέρνουν κοντά αλλά και διαφοροποιούν δύο σύγχρονες μορφές δημιουργικής έκφρασης. 30 & 31 Μαρτίου, Veramand Ltd, Αγίας Μαρίνας 5 & Αγήνωρος, Λεμεσός, 6 & 7 Απριλίου, NGO Support Centre, Εζεκία Παπαϊωάννου 27, Λευκωσία. Πληρ. 99307733, info@ veramand.com. Π.Σ.

Ο Μενέλαος Θεοδοσιάδης παρουσιάζει μέσα από το πρωτοποριακό show «Vitrina & Cult Jewellery Show Thom Design», την καινούρια του συλλογή κοσμημάτων από σίδηρο, ανακυκλώσιμο χαρτί και plexiglass και την τσάντα Granny Bag. Πρόκειται για ένα σπουδαίο καλλιτέχνη που σπούδασε Interior Design στο Frederick University. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με τη διακόσμηση, το σχεδιασμό επίπλων, ειδών ένδυσης και αξεσουάρ, με την υπογραφή «THEOM DESIGN». Πήρε δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό FurFreeFashion του «E!Magazine», για ένα φόρεμα φτιαγμένο από μαξιλαράκια γεμάτα από ανθρώπινες τρίχες, και το δεύτερο βραβείο στον παγκόσμιο «Handbag Designer Awards» για την Granny Bag τσάντα του, εμπνευσμένη από μια παλιά θερμοφόρα της γιαγιάς του, η οποία εκτίθεται σήμερα στο «Handbag Museum» στο Άμστερνταμ. Εργάζεται ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Ξ.Τ. 1/4, αποθήκη εταιρείας Andreotti, Λεμεσός,19.00. Πληροφορίες 99437868.


CITY FREE PRESS | 25

Διάδωσέ

το

Πολιτικοί και τηλεόραση,

Δημοσιογραφία και διαδίκτυο, 9.

Δημοσιογραφία και γεγονότα. Με αυτά και άλλα πολλά θέματα θα καταπιαστούν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των media, ανάμεσά τους και ο Ελλαδίτης δημοσιογράφος/blogger Κώστας Βαξεβάνης, στο Συνέδριο Δημοσιογραφίας «Προβληματισμοί γύρω από το μικρόφωνο» (30/3, 14.00-20.30 & 31/3, 09.00-14.30), που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Την Ελένη Ξένου την γνωρίζετε. Ακόμη και αν δεν την ξέρετε προσωπικά, έχετε ταξιδέψει μαζί της μέσω των κειμένων της. Η Ελένη, λοιπόν, το Σάββατο 31 Μαρτίου, παρουσιάζει το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «ΥΓ. Γεννήθηκα έναν Απρίλη», στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, στις 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για μια συλλογή διηγημάτων στην οποία περιγράφει το προσωπικό της ταξίδι. Όλοι οι καλοί συνταξιδιώτες χωράνε και αναμένονται. Π.Σ.

Οι ηθοποιοί Andrey Knyazkov και Alexey Melnik του σχήματος Suitcase-Duet KVAM από την Αγ. Πετρούπολη, προσπαθούν να κάνουν τα πάντα χωρίς τίποτα! Πώς γίνεται αυτό; Διαπίστωσέ το στο Θέατρο Ριάλτο, το Σαββατοκύριακο 31/3 (17.00) & (11.00), όπου θα παρακολουθήσεις ένα έργο με 4 χέρια, ακροβατικά, παντομίμα, κούκλες και κυρίως κωμική διάθεση και κέφι. Πληρ. 77777745. Μ.Α.

Το Κέντρο Ευαγόρα και Κάθλιν Λανίτη παρουσιάζει τη φωτογραφική δουλειά του πολυταξιδεμένου Γάλλου φωτογράφου Gilles Mermet. Όπως λέει και ο ίδιος «αυτή η έκθεση δεν αποτελεί μόνο μια επιστημονική επίδειξη αλλά μια συγκεκριμένη ματιά πάνω στη φύση και στην υπηρεσία». Ξ.Τ. Από 5/4, πεζόδρομος περιοχής Μεσαιωνικού Κάστρου, Λεμεσός, 10.00. Πληροφορίες 25342123. Μέχρι 13/5.


26 | CITY FREE PRESS

Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

κουζινα COFFEESHOP COMPANY Θεμιστοκλή Δέρβη 9Α-Δ & Στασικράτους γωνία, Λευκωσία, 22672626. ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ, εκτός από τα μπαρόκ αξιοθέατα, τους Mozart, Freud και Schwarzenegger, είναι ο μυρωδάτος, αχνιστός καφές, η ζεστή σοκολάτα Viennese και οι ιδιαίτερες γλυκές απολαύσεις. Σου τρέχουν τα σάλια μόνο στο άκουσμά τους; Θυμήσου πως, όταν ο Μωάμεθ δεν πάει στο βουνό, έρχεται το βουνό στον Μωάμεθ. Κάπως έτσι άνοιξε και η πρώτη, αυθεντική βιεννέζικη καφετερία στην καρδιά της Λευκωσίας. Σερβίρει αυθεντικό βιεννέζικο καφέ, ζέστη σοκολάτα, Apfelstrudel και Sachertorte. Κάθισε, λοιπόν, σε ένα από τα τραπεζάκια του μαγαζιού, δώσε την παραγγελία σου στον barista και μέχρι να φτάσει το ρόφημά σου, περιεργάσου λιγάκι τη σύγχρονη αισθητική του χώρου ή άναψε το φορητό σου υπολογιστή και σέρφαρε στο διαδίκτυο με προορισμό την αυστριακή πρωτεύουσα. Πίστεψέ με, θα νιώσεις έντονα τους παλμούς της! Η Coffeeshop Company ξεκίνησε το 1999 από τη Schärf Group of Companies στην Αυστρία, ανοίγοντας παράλληλα το πρώτο κατάστημα στη Βιέννη. Η εταιρεία προεκτάθηκε με 250 καταστήματα σε 14 χώρες, διανέμοντας σ’ αυτές αυθεντική, σπιτική, βιεννέζικη απόλαυση. Τα ροφήματα έρχονται από την ίδια πηγή, οι μηχανές ανήκουν στην ίδια εταιρεία, ενώ ο καφές καβουρδίζεται, με τον ιδιαίτερο τρόπο roasting master, αποκλειστικά στο Schärf -world The Art of Coffee. Δοκίμασε οπωσδήποτε ζεστό nougat mochaccino, cappuccino, παγωμένο ice dark ή white mochaccino, applestrudel και σοκολατένια Sachertorte. Θα βρεις επίσης δροσερά smoothies χωρίς σιρόπια και συντηρητικά, χτυπημένα της ώρας, με συνδυασμό φρέσκων φρούτων. Ξ.Τ.

ΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ Λεωφόρος Κακοπετριάς -Τροόδους 23, Λευκωσία, 22924443 & 99798524. Τα Τζουμέρκα είναι ένα σύνολο πανέμορφων χωριών και οικισμών περιτριγυρισμένα από χαράδρες, φαράγγια, δάση, ποτάμια και βουνά. Ένας παράδεισος σου λέω. Για να τον απολαύσεις πρέπει να ταξιδέψεις μέχρι την Ήπειρο. Αυτήν την εποχή η Ήπειρος δεν είναι o must see, must go προορισμός. Αν όμως επιμένεις να γευτείς Τζουμέρκα, σου προτείνω την ομώνυμη ταβέρνα στο δρόμο Κακοπετριάς-Τροόδους. Η κυρία Βάγια (εξ Άρτας) και ο κύριος Κωνσταντίνος (από Τζουμέρκα) άνοιξαν το μαγαζί πριν από ένα χρόνο. Εγώ το ανακάλυψα πριν από κανένα μήνα. Το χοιρινό που έφαγα ήταν μέλι όπως και το κοντοσούβλι επίσης. Δοκίμασα φριγαδέλι (κοκορέτσι χωρίς έντερα, βλάχικο έδεσμα από τα Τζουμέρκα) το οποίο ήταν εξαιρετικό. Εννοείται πως στο τραπέζι έφτασαν τυροκαυτερή, σαλάτα, πατάτες, σαγανάκι μπουγιουρντί και λοιπά «ξεσηκωτικά» πιάτα. Η αποκάλυψη όμως ήταν το λουκάνικο τύπου Τρικάλων γεμιστό με πράσο. Δεν έχω λόγια να το περιγράψω. Μη στερήσεις από τον εαυτό σου αυτήν την απόλαυση. Π.Σ.

συνταγούλα Η αναγνώστρια Χριστιάννα Γιαννάκη μάς έστειλε τη συνταγούλα της για κανταΐφι με 4 τυριά. Υλικά: ½ κιλό κανταΐφι, 200 γρ. τυρί γκούντα, 200 γρ. τυρί φέτα, 200 γρ. κασέρι, 200 γρ. έμενταλ, 4 αβγά, ½ λίτρο γάλα, 100 γρ. βούτυρο και 100 γρ. φρέσκο βούτυρο Εκτέλεση: Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε το μισό κανταΐφι. Από πάνω πασπαλίζουμε τα τυριά τα οποία προηγουμένως έχουμε τρίψει στον τρίφτη και ανακατέψει όλα μαζί. Στη συνέχεια, βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι. Περιχύνουμε το λιωμένο βούτυρο και στη συνέχεια χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και τα περιχύνουμε κι αυτά. (Αν θέλετε βάζετε και λίγο μοσχοκάρυδο). Αφήνουμε για 30 λεπτά, ώστε να κατέβουν τα υλικά και να πάνε παντού μέσα στο κανταΐφι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, περίπου για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.


CITY FREE PRESS | 27

ΜΑΓΕΥΤΗΚΑ

Από την καταπληκτική θέα του «Plus Sea», στη Λεμεσό. Από το πρωί για καφέ, το μεσημέρι για φαγητό μέχρι το απόγευμα για ποτάκι, είναι το σκηνικό ιδανικό. Μακράν από τα ομορφότερα σημεία στη Λεμεσό. Π.Σ.

ΜΠΟΥΚΩΣΑ

Από τον καπνό ακόμα και στον εσωτερικό χώρο κάποιων μαγαζιών. Κάτι πρέπει να γίνει επειγόντως, ώστε ο καπνός από τις εσωτερικές βεράντες να μην εισχωρεί στο χώρο των μη καπνιστών. Υπάρχουν και άνθρωποι που ενοχλούνται. Άλλωστε, τίθεται και θέμα νομοθεσίας… Κ.Δ.

ΑΠΟΛΑΥΣΑ

American burger με μπέικον και τυρί από το «Swiss Cottage» (77776688) στη Λευκωσία και έχω να σου πω πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα burgers που τρως σε αμερικανικά diners.

Άσε που το delivery είναι δωρεάν! Μ.Μ.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ

Όλοι στην παρέα με το λιλιπούτειο «Γραβέλλα τζιαι Καπνιά» (22358060) στον Παρισινό, τόσο με τους μεζέδες όσο και με την πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, σε ένα χώρο που ξεχειλίζει παράδοση. Μ.Μ.

ΠΡΟΣΕΚΛΗΘΗ

Στην «ταβέρνα του Σούτσου» στα Περβόλια. Έφαγα καλά, δεν θα πω ψέματα -μια ένσταση για τις τηγανητές πατάτες και τα γλυκά του κουταλιού, αλλά κατά τα άλλα πολύ καλά. Άκουσα και ζωντανή μουσική. Διασκέδασα. Δεν μπορώ να το αρνηθώ. Δεν ήταν ακριβά. Θα ήθελα να κάνεις και εσύ τη βόλτα σου απ’ εκεί και να μου πεις πώς σου φάνηκε. Π.Σ.

ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Το υπέροχο cheesecake που μας ετοίμασε ο chef στο «Akamas

Plus Sea

Γραβέλλα τζιαι Καπνιά

Health Farm & Spa» στη Δρούσεια. Βάση μπισκότο με κανέλα, ανάλαφρη κρέμα μους λεμόνι και σος από blackcurrant. Μ.Μ.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ

Την ελληνική ταβέρνα «Τα Τζουμέρκα». Βρίσκεται στη Λεωφόρο Κακοπετριάς -Τροόδους 23 (22924443 & 99798524). Από τη μία η γουρουνιά, από την άλλη το κοντοσούβλι, μας έκαναν και τρώγαμε non stop, αλλά τη στιγμή που ήρθε το λουκάνικο στο τραπέζι, ειλικρινά όλα τα άλλα ήταν τίποτα. Το καλύτερο που έχεις φάει ποτέ.

Φάγαμε και σπάσαμε. Τέλεια! Πήγαινε και δε θα χάσεις. Π.Σ.

ΔΟΚΙΜΑΣΑ

Το αφράτο τσουρέκι από τα αρτοποιεία «Ζορπάς», ζεστό-ζεστό, μόλις είχε βγει από το φούρνο. Απόλαυση. Άλλο να σ’ το λέω και άλλο να το δοκιμάσεις! Μια φορά είναι Πάσχα. Μην το λυπηθείς. Π.Σ.


28 | CITY FREE PRESS

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Λισαβόνα Δεν παίρνεις τα μάτια σου από πάνω της!

Θες να την κοιτάς και να την ξανακοιτάς… Ένα έργο τέχνης, ζωντανό όμως, που δεν σταματάς να θαυμάζεις! Αυτό είναι η πορτογαλική πρωτεύουσα!

Έχε υπόψη σου ότι…

Δύο είναι τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου ταξιδιού και το ένα μόνο είναι αντικειμενικό: ο καιρός! Το κλίμα είναι τροπικό και μην το υποτιμήσεις. Τέλη Απριλίου ήταν και τέτοιες βροχές δεν έχω ξαναδεί ούτε καν φέτος στην Κύπρο. Και μετά τη βροχή όχι μόνο έβγαινε ο ήλιος, αλλά σε έψηνε κιόλας. Από το jacket που φορούσα ήθελα να το γυρίσω στο μαγιό! Επίσης, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για Λισαβόνα παρά μόνο ναυλωμένες το καλοκαίρι. Οπότε, αν θα οργανώσεις μόνος σου τη φάση, να είσαι έτοιμος να πληρώσεις ένα ακριβό εισιτήριο.

Η πόλη, δυστυχώς κοντολογίς

Το κίτρινο χρώμα κυριαρχεί στα κτίρια και τις κεραμικές παραστάσεις που στολίζουν τις προσόψεις, έχοντας ως αρχικό σκοπό να αποκρύψουν τα σημάδια της υγρασίας στους τοίχους. Κίτρινα είναι και τα τυπικά τραμ-βαγόνια που σε ανεβάζουν σε κάποιον από τους 7 λόφους της. Κάποιοι είναι πολύ

απότομοι και πρέπει να είσαι πολύ γυμνασμένος και τολμηρός για να τους ανέβεις με τα πόδια. Από το σεισμό του 1755 η μόνη γειτονιά που επιβίωσε είναι εκείνη της Alfama, με την υπέροχη θέα του Belvedere, τη γραφική γειτονιά Sao Tome και τις καθημερινές στιγμές που σου χαρίζουν οι άνθρωποί της. Το Chiado είναι η περιοχή με την περισσότερη κίνηση, καφέ και καταστήματα. Αποτελείται από δύο παράλληλες πλατείες (Praca Pedro IV και Praca da Figueira). Στην περιοχή Belem είδα το -σαν κεντημένογοτθικό μοναστήρι του Αγίου Ιερώνυμου με τους θαυμάσιους κήπους, βρήκα το ζώδιό μου σε ένα από τα πολλά υπαίθρια μωσαϊκά δάπεδα -η πόλη είναι γεμάτη από τέτοια- και περπάτησα πάρα τους ανέμους μέχρι το λευκό φρούριο Belem του 15ου αιώνα, χτισμένο άλλοτε μέσα στον ποταμό Τάγο, στηριζόμενο στην άμμο σήμερα! Από αυτό το σημείο ξεκίνησε το 1497 ο Βάσκο Ντα Γκάμα το ταξίδι του, το οποίο διαγραφόταν κάτω από τα παπούτσια μου σε μια πολύχρωμη μαρμάρινη παράσταση. Το να βρεις την πατρίδα σου στο χάρτη και να βγάλεις τη χαρακτηριστική φωτογραφία που την δείχνεις με το δάχτυλο είναι ένα «ντρέπομαι-αλλά-το-κάνω» τουριστικό must!

Έξοδος

Οι θλιβερές φωνές και αντικριστές κιθάρες του Fado με μάγεψαν. Μην ψάξεις αλλού: το «Clube de Fado» (www.clube-de-fado.com) και το «Marques da Se» (www.marquesdase.com) θεωρούνται από τα καλύτερα fado μαγαζιά στην πόλη. Για electro ήχους από τα καλύτερα μπαρ της πόλης, ανεβαίνεις από την πλατεία Restauradores στο Bairro Alto. Από την άλλη, μπορείς πάντα να πας προς Alfama για τζαζ στο πολύ ζεστό «Onda Jazz» (www.ondajazz.com).

Pasteis de nata

Το παραδοσιακό ταρτάκι με χειροποίητη σφολιάτα και γέμιση από κρέμα βανίλια το δοκίμασα μόλις την τελευταία μέρα και ήθελα να χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο για το πόσα pasteis de nata θα μπορούσα να είχα φάει! Δοκίμασέ το με έναν εγγυημένα καλό καφέ στο «Café Brasileiro». Πολύ καλά pasteis θα βρεις και στο ζαχαροπλαστείο της Rua de Belem (84-92), που λειτουργεί από το 1837!


CITY FREE PRESS | 29

τεχνολογια

Handpresso Leica M9-P White Η Leica είναι διάσημη για τις εξαιρετικές και κάπως ακριβές φωτογραφικές της μηχανές. Αυτό, βέβαια, δεν είναι πρόβλημα για κάποιον που διαθέτει 8 χιλιάδες δολάρια για μία φωτογραφική, αν και δυσκολευόμαστε να φανταστούμε γιατί κάποιος να πληρώσει 24 χιλιάδες δολάρια επιπλέον για να αγοράσει το ίδιο μοντέλο με διαφορετικό φακό, σε άσπρο χρώμα. Βλέπετε, η συλλεκτική άσπρη έκδοση στοιχίζει 32 χιλιάδες δολάρια!

Amiga Commodore

Αν είσαστε κάτω των 30 ετών, ίσως να μην έχετε ακούσει καν τις λέξεις Amiga και Commodore, αλλά στα μακρινά 80s ο συγκεκριμένος υπολογιστής έκανε θραύση και πλέον προσπαθεί να κάνει comeback. Όχι όμως ως ένα απλό PC που θα τρέχει Windows αλλά ως ένα ολοκληρωμένο σύστημα με το δικό του λογισμικό και προγράμματα που θα τρέχουν αποκλειστικά για το Commodore. Αν και οι πιθανότητες επιτυχίας στο ήδη δύσκολο περιβάλλον των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι περιορισμένες, η προσπάθεια είναι αν μη τι άλλο είναι συγκινητική.

Εσπρεσιέρα χειρός έχουμε ξαναδεί. Εσπρεσιέρα αυτοκινήτου, ομολογουμένως πρώτη φορά βλέπουμε. Απευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, όπου ο κόσμος «λιώνει» το πρωί στην κίνηση κατευθυνόμενος προς τη δουλειά, αλλά είναι σαφέστατα το απόλυτο gadget αυτοκινήτου.


30 | CITY FREE PRESS

σεEΙΔΑ Σε είδα το Σάββατο 10/3 στο mall, μελαχρινό μου αγόρι. Φορούσες μια κόκκινη φανέλα, κρατούσες μια τσάντα και ήσουν μοναχούλης! Σε είδα 2 φορές ενώ η φίλη μου 1, θέλουμε να σε ξαναδούμε! Μας θυμίζεις κάποιον που ξέρουμε αλλά είσαι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ!!! <3 Σε είδα λούπα μου στο «Starbucks» στα δικαστήρια που έπαιζες τον όμορφο. Είσαι τέλεια μαννός! Σε είδα κάτω Λευκωσία, όμορφέ μου Σ. Εφορούσες μια ζακέτα της Ομόνοιας. Έννεν ανάγκη να παίζεις το μάγκα, είσαι…

Σε είδα.

στο Bingo να κερδίζεις 4 φορές. Άφηκε και λία για μας παλιοκοτζιάκαρη, εν να τα πάρεις μαζί σ ου; ξέρεις με ποιον έχεις να κάμεις! Στρατιώτης 213. Σε είδα να κάθεσαι δίπλα μας στο «Browns» τζιαι να μεν φκάλλεις φάουσα… Κανεί κούκλα μου, επέλλανες την κκελλέ μας.

Δεν ξέρω για ποιον μιλάς, ίσως να είναι και για μένα. Ήμουν στο «3Cows» με τα μωρά και καθόταν μια κούκλα με την κόρη της δίπλα μου. Την άλλη φορά που θα με δεις, απλά κάνε μια κίνηση, κλείσε μου το μάτι ή απλά χτύπα με στον ώμο… και θα τα πούμε!

Θορώ σας ένα χρόνο Γιώτα, Ειρήνη, Στέφανη, Χριστίνα και Κατερίνα. Πόσο πελλές είσαστε! Καλά τζιαι αντέχω σας. Ευτυχώς που με έσhιετε τζιαι μένα τζιαι βάλλω σας σε τάξη. Αγαπώ σας, άντε γεια! Η Mary σας.

Σε είδα στο «Starbucks» ξανθέ μου άγγελε και επέλλανα πάνω σου. Είσαι κούκλα. Άκουσα πως σε λένε Μ. Love you Larnaca. V…. Τίποτα δεν ξεχνιέται.

Σε είδα που εκατούρας στο highway μετά τον αγώνα ΑνόρθωσηΑποέλ τζιαι εφώναξά σου «Αντράπου ρε» τζιαι χασκογέλας! Εν άντεχες να πάεις έσσο τα γέρημα; Σε είδα να τρέχεις ρε λαγέ ούλλη νύχτα στα χωράφκια της Δένειας. Πού εν να πάεις; Εν να σε τσιλλήσω μια νύχτα! Σε είδα στο αυτοκίνητό σου να με κρατάς αγκαλιά τζιαι να μεν θέλεις να με αφήσεις που τα χέρια σου. Ένιωσα ασφάλεια κοντά σου… Μακάρι να ήσουν λίον διαφορετικός τζιαι να με έβλεπες τζιαι εσύ διαφορετικά. Σε είδα ρε καταραμένε ΕΠΥ Επιλοχία, που επειδή πεινάς υπηρετάς, στις 28/2 να με αναφέρεις επειδή ήρτα μέσα με την παραλλαγή. Να σου γυρίζει που εν την έφα. Εν

Contact

Σε είδα τέλη του Αυγούστου 2011 να παίζεις ping-pong στο ΤΕΤΥΚ στον Πρωταρά, ξανθούλη μου. Αν με είδες και εσύ επικοινώνησε μέσω «City». Love. ΧxΧ.

Σε είδα στο «Montaz», περτικοπουλαρόσσιρέ μου, να παίζεις με το iPhone σου… Νίκο μου, ανάφκεις με πολλά, θέλω να σε δω με άλλο μάτι… τζιαι τζίνο το φουτερούι σου το Diesel έλυσε πάνω σου… Μεν είσαι λέρης! Σε είδα όμορφέ μου την Κυριακή, 26/2 στη Μακαρίου, μέσα σ’ έναν αυτοκίνητο και έκαμνες την κορούα με τα ροζ ρούχα. Εχαιρέτησές μας και λαλείς μας «γεια σας κοπέλλες» και σου απάντησα «γεια σου κοπέλλα», και έκαμες μια φατσούα σαν να αγκρίστηκες. Είσαι κάτι παραπάνω που τέλειος! Η κοπέλα με το footer του superman!

Είδα σε καρτζιήν μου εψές στο καφέ του χωρκού. Ελαώθηκα άμαν τζιαι είδα σε. Οι φίλες μου εκάθουνταν στο διπλανό τραπεζούι τζιαι αναγκάστηκα τζιαι εγώ να κάτσω τζιαμέ. Ανωτερότητα όμως, έκατσα με πλάτη εσένα! Σε είδα μωράκι μου γλυκό Κάτω Πάφο και επέλλανα, εν αντέχω άλλο μακριά σου, θέλω σε Λευτεράκι μου! Μ. ΧΧΧ. Σε είδα στο «127» να θωρείς τα scores και να σημειώνεις τα κουπονούθκια σου! Άτε γιε μου, πέρκει πιάμεν τίποτε! Να κουντήσω λίον; Σε είδα στις 6/3, η ώρα 13.44,

στο Seat KWK*5*, Χρυσοδάλια να τρώεις το μπισκοτάκι σου. Θέλω να γίνω τζιαι εγώ το μπισκοτάκι σου! Σας βλέπω καθημερινά να κάθεστε με τις ώρες στο «Starbucks». Ξεκολλάτε καλέ μου! Η συγκά σας. ΧΧΧΧ. Είδα σε να μεν έσhιεις τα κότσια να μου μιλήσεις στα ίσhια. Εκατάλαβα πόσο λίος είσαι όμως. Μόνο για δείγμα κάμνεις! Να ‘σαι καλά, άνοιξές μου τα μάθκια μου τζιαμέ που ήμουν στραωμένη πάνω σου. Αλανιάρης ιμίσhιη μου. Μ. Έμπα. Σε είδα στο «Singles» club, ανάμεσα στο πλήθος και αναστατώθηκα, Βαντζέλη μου! Πάει σου το πουκάμισο! Άτε πίεννε ππέσε και πάεις μέσα αύριο! Σας είδα στον Εναέριο στις 4/3, Σώτο, Γιώτα και Αντρέα. Αγαπώ σας πολλά! ΧΧΧ. Γεωργία. Σε βλέπω κάθε Τρίτη στο μάθημα του Business, με βλέπεις κι εσύ. Ελπίζω να μη μείνουμε μόνο στο σε είδα και με είδες! ΧxΧ. Σε είδα στο European University Cyprus να κάθεσαι τζιαι να μιλάς για τον Απόλλωνα τζιαι να μ@#$%σαι. Έλεος ρε Άγγελε, εν ήβρες καλύτερη ομάδα γιε μου; No υπόθεσης! Σε είδα στο Ευρωπαϊκό, άκουσα να σε φωνάζουν Πύργου. Είσαι μια φραουλίτσα. Ψάξε με!

Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα», στέλνεις sms στη «City». Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της «City» στο facebook.


ΝΕΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 104.8 - 95.7 - 103.4 ΛΕΜΕΣΟ & ΠΑΦΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ!

Σε είδα Fenal στην «Pizza Hut» να φύρνεσαι που τα γέλια με τον Baouer, την Άντρη Ζ. να βαστά την ππάλα, τον Σώτο να τζοιμάται πάνω του, τον Μαραγκού να καταστρέφει την Άντρη που ήταν πάνω στην τούρτα τζιαι τη Μαριγώ, συγχυσμένη όπως πάντα, να λέει «συγκέντρωση παιδιά. Συγκέντρωση είπα». Φέτος θα είμαι πολύ αυστηρή. Με καταλαβαίνετε;

Σε είδα ξανθούλα μου, ζουρτουλούδα μου, να παίζεις μπιρίμπα στο «Fuxia». Τα μαγουλούθκια σου εν όπως τα φραντζολάκια! Ξαπόλα την μπιρίμπα πούλλα μου, κι έλα να παίξεις μαζί μου. Σε βλέπω στριφτούλα μου στα Δικαστήρια που στρίβεις το τσιγάρο σου με τόση ομορφιά και χάρη. Κανεί πόσο τσιάρο γ@μ& το!

rier»! Εδώ οδηγός «Multicou θηκε! Το αυτοκίνητο απογειώ ι δεν ξεκινά! Δυστυχώς έμεινε τζια Αχ ρε ζωή, αχ…! ς ή να πιάσω ταξί; ει άσ πι με να ις τε έρ Εν να Σε είδα αγάπη μου, να κάθεσαι απέναντί μου και να κάμνεις μονόλογο για το πόσο τέλειος είσαι. Κανεί, ξέρω το Α! Σε είδα στο πάρτι της Δήμητρας (2/3) και εφόρες ένα πράσινο φόρεμα. Επέλλανα που τζίνη την ώρα και μακάρι να σε βλέπω συνέχεια! Μιχάλης Γ. Επιτέλους σε είδαμε και πάλι στο «Super Home» Έγκωμης, με το αυτοκινητούι σου το Volvo KUT**4, κύριε Ανδρέα, στις 5/3. Δεν μας χαιρέτησες όμως. Αχ αυτό το sexy βλεμματάκι σου, μας τρελαίνει! Απάντα μας κάτι!

Σε είδα στην αρχή σχεδόν να με μισείς. Σε βλέπω τώρα να με αγαπάς βαθιά, απόλυτα, τρελά. Η αγάπη σου μου καίει σώμα, μυαλό και καρδιά. Κουράστηκα να αντιστέκομαι. Παραδίνομαι. Σε βλέπω κάθε πρωί που ξυπνώ που τις 6 να πάω σχολείο κι εσύ τζοιμάσαι. Εν ξέρεις πόσο ζηλεύκω αρφούα μου… Η αρφούα σου. ΧΧΧ. Σε είδα να μου γκρεμίζεις τα όνειρα που είχα για μας μέσα σε λίγα λεπτά, όμορφέ μου Αντρέα, αλλά εν πειράζει. Έχει ο καιρός γυρίσματα!

Σε βλέπω στα κεντρικά του UCY ρε καλαμαρά της Νομικής με τα πράσινα μάτια και τα Burberry! Έχω πάθει την πλάκα μου μαζί σου!

Σε είδα να παίρνεις ψυχοφάρμακα και να λαφαζανέφκεις ότι επέρασες που μες στο roundabout του Κολοκασίδη με 160. Έι ρε Πάλλα. Ο ακονιστής και ο Ρενής.

Σε είδα να μπαίνεις στο κόκκινο Mini Cooper σου με κάποιαν άλλη… Φίλη σου είναι ή την απαυτώνεις;

Σας είδα στις 8/3 πόξω που το λύκειο Λατσιών ρε Μάριε τζιαι Λούκα. Ρε φιλούθκια μου εν αυτοκίνητο

που κρατάτε εν τζαι εν πύραυλο. Ο Βλάδης σας <3! Σε είδα στην καφετερία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου να παένεις να ανοίξεις το κουτί m&m και να τα σύρνεις ούλα χαμέ. Έλεος κόρη μου, μάθε να ανοίεις το κουτί! Σε είδα στις 3/3 στο «Costa Coffee» ρε ψώνιο να πίνεις το τσιαρούι σου τζιαι να το παίζεις γκόμενος! Αχ τζιαι να ήμουν το τσιάρο που εκράτας! Κάμε τζιαι κανένα accept μες στο Facebook, εν τζιαι χίλια ριάλλια. Η ξανθούλα απέναντι με τον άσπρο σάκκο. Σε είδαμε την Τετάρτη 7/3 έξω που το βιβλιοπωλείο «Κυριάκου» στη Λεμεσό. Εφωνάξαμέν σου δυνατά Ελεωνόραααααα, επειδή τα μαλλιά σου ήταν ίδια με της Ελεωνόρας Ζουγανέλη! Εκατάλαβές το, εγύρισες και εχαμογέλασες αλλά μετά εξαφανίστηκες! Anyway, αν σου αρέσκει η Ελεωνόρα, εεεεε…. Είσαι η θεά! Και φυσικά το look τέλειο. Greetings. Σε είδα στο Λύκειο Αγίου Νικολάου στο μάθημα των γραφικών, Ελίνα μου, να διαβάζουμε τη «City» και να φυρνούμαστε του γέλιου! Γεωργία. ΧΧΧ. Σε είδα στο «Gloria Jean’s Coffees» στην Έγκωμη να θκιαβά-

ζεις ολόκληρη τη «City» τζιαι να μεν φκάλλεις φάουσα. Δώκε παμό ρε φραντζολάκι μου! Σε είδα στο «McDonald’s» στην Κάτω Πάφο τζιαι εζήτησές μου αναπτήρα, ενώ στο δίπλα τραπεζάκι κάπνιζαν. Εκατάλαβα ότι το έκαμες επίτηδες. Ναι, άρεσες μου και μένα. Txt back. Σε είδα γλυκό μου Ομονοιάτικο να πηγαίνουμε μια βόλτα με το Smart-άκι… τζίνο το κουμπί να ανοίξει το καπό, ακόμα να το έβρεις; Πότε θα πάμε για second round; I.G. Είδα σε καρδούλα μου στο σινεμά στις 17/7/09 τζιαι που τζίνη τη μέρα εν μπορώ μακριά σου. Αγαπώ σε ψυχή μου! Σας είδαμε, μας είδατε, τα λέμε… 92 σειρά απόλυσης…καλό καλοκαίρι! Γυρίλλες του Οδοφράγματος. Σε είδα, με είδες αλλά πάλε τίποτε εν έκαμες. Α.Κ. Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος»! Σε είδα, με είδες, ερωτευτήκαμε από την πρώτη ματιά, αγαπηθήκαμε γιατί εμείς το επιλέξαμε. Για πάντα μαζί. Σε αγαπώ, αγαπούλα μου. 6/11/11. Σε είδα ρε βουτυρόπαιδο Σκαλιώτη να μου κρατάς το iPad μες στο My Mall σαν το παλαβό. Get a life ρε!

Σε είδα... μια φορά που μάζευες λεμόνια τζι αι είπα: που τους ανθούς της λεμονιάς που τζίνους που εν να ππέσουν, ένα σου κάμνω πάπλωμα να μεν ριάς ποττέ σου… Μεσόη.


32 | CITY FREE PRESS

σεξομολογήσεις γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Αγαπητή Ρούλα, Διαβάζω συστηματικά τη στήλη σου και με προβλημάτισε πολύ η απάντηση που έδωσες στην αναγνώστρια που είχε πρόβλημα με το φίλο της, ο οποίος απέφευγε τη σεξουαλική επαφή μαζί της. Προβληματίστηκα πραγματικά γιατί αντιμετωπίζω κι εγώ παρόμοια κατάσταση με το σύζυγό μου. Από τον καιρό που έμεινα έγκυος μέχρι και τώρα που το παιδί μας έγινε 11 μηνών, αν εγώ δεν του ζητήσω να κάνουμε κάτι, αυτός δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία. Δοκίμασα το πρωινό sex που προτείνατε και όντως δουλεύει. Όμως δεν μπορεί να γίνεται αυτό κάθε πρωί. Υπάρχουν φορές που το μωρό ξυπνά πριν από εμάς, και μετά πρέπει να φύγουμε για τη δουλειά και βιαζόμαστε. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω αυτήν την κατάσταση. Είμαι απελπισμένη. Δεν πιστεύω όμως ότι με απατά. Θεωρώ πως έχει κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα και δεν προσπαθεί να το λύσει και όπως μου λέει συχνά, ποτέ δεν του άρεσε το sex. Τι να κάνω. Μια 28χρονη απελπισμένη.

Όντως, αγαπούλα μου, να είσαι 28 χρονών, φρεσκοπαντρεμένη με παιδί και να στερείσαι το ζαχαροκάλαμο, δεν λέει. Κρίμα κι άδικο. Απ’ ό,τι καταλαβαίνω πρέπει τζιαι ο άντρας σου να εν μιτσής. Άτε το πολύ να είναι έως 30 ετών; Έννεν; Εν ένει δικαιολογία μάνα μου. Αφού είσαι «σίουρη» ότι δεν σε απατά (πόθεν έφκαλες αυτό το συμπέρασμα, εν ηξέρω. Εγώ εν έχω εμπιστοσύνη των αρσενικών), έψαξες το ενδεχόμενο άμπα τζιαι εζήλεψε που το μωρό; Εν καλά που σου λαλώ. Έσιει αρσενικούς που μόλις γεννήσει η γυναίκα τους τζιαι δουν ότι αφιερώνει περισσότερο χρόνο πας στο μωρό, πελλανίσκουν. Νιώθουν ότι έρκουνται σε δεύτερη μοίρα τζιαι κλείνονται στο καβούκι τους. Μπορεί να μεν σου λαλεί να κάμετε διότι φοβάται ότι εν να του πεις «περίμενε να θηλάσω το μωρό ή περίμενε να το κάμω μπάνιο τζιαι ύστερα». Νευριάζουν που ένα τόσο μικρό πλασματάκι εξουσιάζει τη ζωή τους. Που την άλλη, έβαλές με σε σκέψεις. Τι πάει να πει δεν του άρεσε ποτέ το sex; Εν ύποπτο τούτο. Σου δίνω κι ένα άλλο -απομακρυσμένο αλλά όχι φανταστικό- σενάριο: βρε μπας και είναι gay; Μη κακό. Μίλα του, εξήγα του, ζήτα του και αν δεν… Ξαναμιλούμε.

Γεια σου Ρούλα, Το πρόβλημά μου είναι ότι ελκύω τους άντρες, αλλά εμένα δεν με ελκύουν. Επροσπάθησα αρκετές φορές να κάνω κάτι, αλλά δεν μου βγαίνει. Από την άλλη, έχει καιρό που μου αρέσουν οι γυναίκες. Τους τελευταίους οκτώ περίπου μήνες, μου αρέσει μια κοπέλα. Εμιλούσαμε, εφκέναμε για καφέ και κάναμε παρέα. Επροσπάθησα να έρτουμε πιο κοντά γιατί ένιωθα ότι υπήρχε μια έλξη μεταξύ μας, ώσπου μιαν ωραία ημέρα επίαν όλα κατά διαόλου γιατί την είδα με τη φίλη της. No comment. Ακόμα κλαίω. Έχει τρεις μήνες που την είδα μαζί της. Από εκείνη την ημέρα, άτε να εξαναμιλήσαμε ακόμη δύο-τρεις φορές. Εν εμπορούσα να της πω πώς νιώθω γιατί δεν ξέρουν και πολλοί για εμένα. Σε ευχαριστώ, Βανέσα.

Βανέσα μου, είσαι λεσβία μάνα μου. Το ίδιο τζιαι η κοπέλα που σου αρέσκει. Το ότι την είδες με άλλη τζιαι ελαώθηκες, εν τούτο που το επιβεβαιώνει. Τζιαι με άντρα να την εθώρες, πάλε ήταν να σιττινιαστείς. Sorry Βανεσούλα, η κορούα εν κρατημένη που άλλην. Ίντα μπου γυρέφκεις τωρά να μπεις μες στο ζευκάρι τζιαι να γίνουν τα πράματα κώλος; Μπορεί να σου έδωκε το πράσινο φως και να έφκαινε μαζί σου για να κάμει τη δική της να ζηλέψει. Μπορεί να επερνούσαν φάση τζιαι άμαν είδε η άλλη ότι μπορεί να τη χάσει, επίεν πίσω. Άρα τράβα πίσω τζιαι γυρεύτου αλλού. Εν γεμάτος ο τόπος.


CITY FREE PRESS | 33

Κλειδαρότρυπα

Τα προφυλακτικά δεν σου σώζουν πάντα τη ζωή. Ένας φίλος μου φορούσε πάντα προφυλακτικό και τον χτύπησε λεωφορείο.

Rob Rubin Το καλό με τον αυνανισμό είναι ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ντυθείς κατάλληλα.

Truman Capote

γράφει η tipster

Οι άντρες που επιβραβεύτηκαν επειδή έμειναν βωβοί, είναι ελάχιστοι. Βασικά ο μόνος που μου έρχεται στο μυαλό αυτήν τη στιγμή είναι ο πρωταγωνιστής του «The Artist». Θέλοντας να ενδυναμώσω την άποψη πως στις γυναίκες αρέσει το μπίρι-μπίρι την ώρα που η πράξη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αναφέρω την άποψη της συγγραφέως Ιζαμπέλ Αλιέντε, πως «για τις γυναίκες, το καλύτερο αφροδισιακό είναι οι λέξεις. Το σημείο G είναι στα αφτιά. Όποιος το ψάχνει παρακάτω χάνει το χρόνο του».

Keep Flattering

Δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο πολύ αρέσει σε μια γυναίκα να ακούει κομπλιμέντα, ιδιαίτερα εκείνη την ώρα. Όσο πιο πολλά τις πεις τόσο πιο πολύ θα της αρέσει. Όσο πιο πολύ της αρέσει τόσο πιο πολύ θα το απολαύσεις. Από το πόσο όμορφη είναι η ίδια ως γυναίκα, μέχρι το πόσο όμορφα και ξεχωριστά είναι συγκεκριμένα σημεία του σώματός της (μπορείς να κάνεις αναφορά one by one), μέχρι τι όμορφα κάνει τα πράγματα με τα οποία έχει καταπιαστεί -αν κατάλαβες τι εννοώ. Ό,τι θέλεις πες της, αρκεί να είναι καλό.

Σωστή περιγραφή

Η αλήθεια είναι πως, αν δεν το έχεις το αντικείμενο, μπορεί να δυσκολευτείς με το dirty talking. Μια εύκολη λύση είναι η περιγραφή. Σκέψου κάτι αντίστοιχο της αναμετάδοσης ποδοσφαιρικού αγώνα. Βεβαίως, όσο περισσότερο ευρηματικός είσαι τόσο το καλύτερο. Άρχισε με περιγραφή και διάνθισέ το. Σου δίνω ένα παράδειγμα: «το [ουσιαστικό] σου είναι τόσο [επίθετο] που θέλω να το [ρήμα]». Ή μπορείς να εκφράσεις μια επιθυμία: «[προστακτική] τον [μετοχή] μου [ουσιαστικό] μέχρι να [ρήμα] από [ουσιαστικό]». Εύκολο;

Σκέφτομαι και λέω

Πάνω-κάτω, υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες από τις οποίες μπορείς να αντλήσεις έμπνευση: το πριν, το τώρα και το μετά. Μην αρχίσεις να θυμάσαι και ακόμη χειρότερο να εξιστορείς ιστορίες λες και είσαι κανένα σάψαλο. Όχι. Περίγραψε τι σκεφτόσουν να κάνεις πριν. Συνέχισε με την περιγραφή τού τι κάνεις τώρα και ολοκλήρωσε με το τι θέλεις να κάνεις στη συνέχεια και πώς το υφιστάμενο σκοπεύεις να το εξελίξεις για να είστε πολύ περισσότερο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Καλή επιτυχία!


34 | CITY FREE PRESS

τομαντειοτουδελφου

30/03 - 06/04

γράφει ο Δελφός (astra_mou_kai_glytwsa@hotmail.com)

ΚΡΙΟΣ 21/3-20/4

Run Κριάρια μου, run. Run να προλάβετε όλα όσα έχετε αφήσει πίσω. Run και μη φοβάστε, θα τα καταφέρετε. Αντέχετε εσείς. Στη δουλειά θα ήθελα να σας παρακαλέσω να κάνετε τα στραβά μάτια. Μην ανοίξετε το στοματάκι σας να πείτε πόσο πολύ κάποιοι δεν κάνουν τη δουλειά τους, γιατί μάλλον θα πιαστείτε μαλλί με μαλλί και δεν είναι καλή ιδέα. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται!

ΤΑΥΡΟΣ

21/4-21/5

Χαλαρώστε. Είστε πολύ ανήσυχοι. Θα πάθετε τίποτα και δεν πρέπει. Δεν υπάρχει λόγος να είστε με το πιεσόμετρο στο χέρι. Στα επαγγελματικά επίσης πιστεύετε πως τίποτα δεν πάει καλά. Κουκλάκια μου, ο Ερμής και ο Άρης είναι ανάδρομοι, οπότε θα έπρεπε να σας κάνει εντύπωση, αν κάτι βρισκόταν σε τάξη. Αναπνοές και θα περάσει λέμε! Στα ερωτικά, μάλλον, πρέπει να σταματήσετε να εκπλήσσεστε από το γίδι που έχετε δίπλα σας! Μπεεε!

ΔΙΔΥΜΟΙ

22/5-21/6

Ελπίζω να μην σας πήρε πολλή ώρα να φτιάξετε το πρόγραμμά σας. Όλα είναι στον αέρα, όλα είναι στο φλου. Αποδιοργάνωση και ξερό ψωμί. Στη δουλειά θέλω να είστε πολύ προσεκτικοί. Δε θέλω να σας φάει η πολλή σιγουριά. Ναι «το έχετε», αλλά μήπως να είχατε και το νου σας; Στα προσωπικά, πρέπει να συνηθίσετε στην ιδέα πως τα πράγματα είναι απλά. Μην τα μπερδεύετε λοιπόν. Όσο πιο απλά τόσο πιο καλά!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

22/6-22/7

Νεύρα, νεύρα και πάλι νεύρα. Ποιος θα τη «φάει», ποιος θα την «πληρώσει τη νύφη»; Ποιανού το κεφάλι θα ανοίξετε; Μετρήστε μέχρι το δέκα πριν κάνετε την έκρηξη. Στα οικονομικά θα ζοριστείτε, αλλά κάποιος καλός Σαμαρείτης θα βρεθεί να σας βοηθήσει. Στα προσωπικά, πρώτα πρέπει να αναγνωρίσετε τα λάθη που έγιναν και μετά να κάνετε το βήμα για παρακάτω. Μόνο εγώ άκουγα New Kids on The Block. Step by step, ooh baby!

ΛΕΩΝ

23/7-23/8

Πολύ χαίρομαι που είστε τόσο ανεβασμένοι! Λαμπεροί, αισιόδοξοι και με λεφτά στην τσέπη. Στα επαγγελματικά έχετε αρκετές ευκαιρίες ώστε να αποδείξετε τι αστέρια υπέρλαμπρα είστε. Όλοι σας θαυμάζουν, όλοι σας αναγνωρίζουν και όλοι συμφωνούν πως είστε τζιμάνια! Στα αισθηματικά, τι θέλετε να σας πω; Εδώ έχει γοητευτεί η πλάση ολάκερη από εσάς, το γκομενίδι θα μείνει ασυγκίνητο; Σωπάστε καλέ! Στο χέρι το έχετε!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

24/8-23/9

Δεν ισχυρίζομαι πως θα αποτύχετε στην προσπάθειά σας να γίνετε μεγάλοι και τρανοί. Όχι, δεν το λέω. Ούτε υπονοώ πως δεν θα πετύχετε τα μεγαλεπήβολα πλάνα που θέσατε. Αυτό που λέω είναι, πως μέχρι να πετύχετε, θα κάνετε απίστευτες βλακείες. Εσείς μπορείτε και θέλετε, αλλά οι υπόλοιποι δεν είναι σε φάση να συνδράμουν. Οι ελεύθεροι δεν θα παραμείνετε για πολύ μπακούρια, ενώ οι δεσμευμένοι θα αρχίσετε τα παιχνιδάκια με το έτερον ήμισυ προς αναζωπύρωση της σχέσης. Stay focus!

ΖΥΓΟΣ

24/9-23/10

Δεν είναι ότι εσείς είστε έρμαιο των καταστάσεων ή των εξελίξεων, είναι ότι οι άλλοι θα έχουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Στα επαγγελματικά τα πράγματα βελτιώνονται, αφού έχετε ανθρώπους που σας στηρίζουν. Τέτοιοι καβαντζάνθρωποι είσαστε, φτου σας! Στα αισθηματικά τα πράγματα είναι πολύ μπερδεμένα, πολύπλοκα και τουρλουμπούκι. Σκεφτείτε καλά πριν κάνετε οτιδήποτε. Μη δράσετε παρορμητικά. Μη!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

24/10-22/11

ΤΟΞΟΤΗΣ

23/11-22/12

Θέλετε να το παίξετε χαλαροί, άνετοι και cool. Μόνο η ψυχούλα σας -και το πολύ ακόμη δύο άτομα- ξέρει πως δεν είστε. Μεγάλη πίεση, πολύ άγχος και τεράστια ευθύνη. Προσέξτε μήπως αυτήν τη δύσκολη ώρα, δεν καταφέρετε να ξεχωρίσετε τους εχθρούς από τους φίλους. Στα επαγγελματικά τρέχετε να προλάβετε, ενώ τα οικογενειακά θέματα καλύτερα να τα αφήσετε στην άκρη. Θα έρθει η ώρα τους. Όλα θα πάνε καλά!

Μην ντραπείτε να δώσετε προσοχή στους ανθρώπους γύρω σας. Μωρέ νιώθουν λίγο παραμελημένοι και είναι κρίμα. Κάντε το ψυχικό. Ασχοληθείτε. Στα επαγγελματικά θα χρειαστεί να δείξετε πόσο υπεράνω και αυτομάτου βολής είστε. Θα κληθείτε να βγάλετε τα κάστανα από τη φωτιά. Στα αισθηματικά έχετε μπερδευτεί. Είτε τα μηνύματα είναι λίγο ανάκατα είτε στο μυαλό σας επικρατεί ένα μπέρδεμα. Δείτε το και πράξτε ανάλογα... και μη μιλάτε. Συγκρατηθείτε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

23/12-20/1

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

21/1-19/2

Σας παρακαλώ λίγη ψυχραιμία. Αναπνοές. Πολλές αναπνοές. Γίνονται λάθη από άλλους και θέλετε να τραβάτε τις κοτσίδες σας. Πρέπει όμως να συγκρατήσετε το θυμό σας. Όσο θα προσπαθείτε να μη χάσετε τον έλεγχο και να κυλιστείτε στο βάλτο της απελπισίας, μην -προς Θεού μην- απαντήσετε στην κλήση του αφεντικού σας. Στα ερωτικά όλα θα πάνε κατ’ ευχήν, γι’ αυτό χαλαρώστε. Μην γίνεστε «πρηχτάκια»!

Υπάρχει αναμφίβολα μεγάλη εύνοια. Υπάρχουν και ευκαιρίες πολλές. Τα αιτήματά σας γίνονται αποδεκτά με ευκολία. Στο μόνο που πρέπει να δώσετε βάση είναι οι αποφάσεις σας. Πρέπει να πάρετε την έρμη την απόφαση και να την πραγματοποιήσετε. Μη μείνετε στη θεωρία. Τα οικονομικά σας θέλουν χαλινάρι. Είστε ασυγκράτητοι. Πρέπει να βάλετε ένα μέτρο. Μια ρέγουλα.

ΙΧΘΥΕΣ

20/2-20/3

Υποχρεώσεις παντού! Αλλά παντού! Όπου και να πάτε, ό,τι και να κάνετε, με όποιον και να μιλήσετε θα ξεπεταχτεί και μια υποχρέωση. Μη δράσετε σπασμωδικά. Να είστε υπομονετικοί, να αξιολογήσετε πριν καταλήξετε. Μη χτυπήσετε το χέρι σας στο τραπέζι γιατί θα καταλήξετε να χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο. Μην αναλάβετε τις ευθύνες και μην υποχωρείτε. Θέλει τρόπο!


SUPER διαγωνισµός * Στείλε τώρα µήνυµα στο 3444 µε την ένδειξη Carefree (κενό), ονοµατεπώνυµο, πόλη και ηλικία και δήλωσε συµµετοχή! * (Χρέωση 0.51σ) * (Ο διαγωνισµός διαρκεί από 19 Μαρτίου εώς 08 Απριλίου)

ΧΟΡΗΓΟΣ

O πρώτος µουσικός σταθµός της Kύπρου!

O SUPER FM και η Carefree, σου δίνουν την ευκαιρία να κερδίσεις ψώνια αξίας €500, από τα ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PLAYLIFE και άλλα cool δώρα!


EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ-06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012 * TEYXOΣ 301 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

city free press 301  

weekly free press magazine in cyprus

Advertisement