Page 1

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 01-07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 * TEYXOΣ 346 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ


φωτομηχανή

346

01-07 MΑΡΤιου 2013 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, 2ος ΟΡΟΦΟΣ, 2057 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τ.Θ. 21836, 1513.

γραφομηχανή

ΤΗΛ.: 22580580/FAX: 22580675 email: info@cityfreepress.com.cy

γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

facebook.com/CityFreePress twitter: @cityfreepresscy www.cityfreepress.com.cy

_13.02.2013_15:47 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα Ευθυμίου ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Γεωργία Τουτουνζιάν

Π

άπαλα. Αυτό ήταν. Τελείωσαν. Νόου μορ εκλογές. Σε πέντε χρόνια πάλι οι προεδρικές. Μέχρι τότε να μείνουμε «άνενοιας» πως έχουμε Πρόεδρο. Ο «εκλελεγμένος» αυτός ηγέτης θα επιληφθεί της κατάστασης, θα βελτιώσει τα πράγματα, θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες, θα εκπληρώσει δεσμεύσεις και θα αποτρέψει την εκπλήρωση όλων των σεναρίων καταστροφής, μιζέριας, πενίας και λοιπών κακών που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τελευταίων μηνών, ενδεχομένως να υποστούμε.

Δεν θα ισχυριστώ πως συμμερίζομαι το κλίμα αισιοδοξίας που άκρατα εκδηλώθηκε με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Για αυτό ευθύνεται η κακιά μου συνήθεια να μην εντυπωσιάζομαι εύκολα. Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να νιώσω την ελπίδα να ξεμυτίζει από τα Τάρταρα όπου την έστειλαν οι τελευταίες αποκοπές, μειώσεις και απολύσεις που υπέπεσαν στην αντίληψή μου, αλλά συγκρατήθηκα. Δεν πήγα στην Ελληνική Πρεσβεία να τους κλέψω τη σημαία. Όχι, το θεώρησα απρεπές. Όπως απρεπή θεώρησα και τα γιουχαΐσματα στο Στάδιο Ελευθερία - Τάσσος Παπαδόπουλος. Για αυτό και πολύ μου άρεσε το γεγονός ότι ο «Νίκαρος» έκανε το αυτονόητο, που όμως κανένας δεν έκανε ποτέ πριν: να τους «γρυλώσει» και να το πάρει από την αρχή, μέχρι να προσποιηθούν καλή ανατροφή και να επιδείξουν -έστω και μετά από αυστηρή υπόδειξη- σωστούς τρόπους. Εκτός από τρόπους, αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι αλλαγή νοοτροπίας και ελπίζω πως η κράση και η πυγμή που επέδειξε ο «Νίκαρος» τα πρώτα 24ωρα, να μην καμφθεί… για το καλό μας. Υ.Γ. Μην ξεχάσετε το «μαρτάκι» σας πριν ξαμοληθείτε στα παραρά. Υ.Γ.1. Καλώς μας μπήκε η άνοιξη. Υ.Γ.2. Η φωτογραφία που δημοσιεύεται είναι της Ειρήνης Στυλιανού (βλ. «Τρία Πουλάκια Κάθονταν»).

ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη (peggy@cityfreepress.com.cy) ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Ανδρέας Νικολαΐδης ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αναστασία Ερωτοκρίτου, Μαρία Βασιλείου, Μαρίνος Μαρίνου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Θεώνη Παναγή ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Λίνα Αποστολίδου, Μαρία Ανδρέου, Ρούλα Γεωργιάδου (sextalk@ cityfreepress.com.cy), Δελφός, Δώρα Ελευθερίου, Γιώργος Κάπα, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Λαμπράκης Κωνσταντινίδης, Κίκος Λανίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου, Ιωάννα Χριστοδούλου, Tipster. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Φώνη Παντακίδου (22580824, pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND MANAGER Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου marketing executive Γιάννης Χ. Πέτεβης ΔΙΑΝΟΜΗ ACS (Cyprus) Ltd PRICING & MARKETING ANALYSIS Ανδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ΙΔΡΥΤΗΣ Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) GROUP ADVERTISING DIRECTOR Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER Πέτρος Πέτρου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.


06 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΚυκλοφορώΚΙοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

ΧΑΣΜΑ ΓΕΝΕΩΝ

A

νέκαθεν μ’ άρεσε ο τίτλος. Απ’ τον καιρό του σχολείου. Ήμασταν στα δεκατόσο και η Μέση Εκπαίδευση μάς ήθελε να ξηγηθούμε σε τριακόσιες πόσες λέξεις πώς αντιλαμβανόμαστε/βιώνουμε το πιο πάνω. Ανατρέχαμε στα βοηθήματα, γράφαμε και κάνα οικογενειακό κομπλεξικό, αναλύαμε και καλά την προαιώνια πάλη ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο. Την πρόοδο της κοινωνίας δηλαδή, μέσα απ’ την αντιπαράθεση μεταξύ παραδοσιακών αξιών και πρωτοπόρων αλλαγών. Ξέραμε; Δεν ξέραμε. Απλώς αθροίζαμε βαθμούς, να πάμε να σπουδάσουμε, να βγούμε έξω στην κοινωνία να δουλέψουμε. Και βγήκαμε. Και το χάσμα έγινε από εκθεσούλα, καθημερινό βίωμα. Βρέθηκα που λες προχθές, σ’ ένα απ’ αυτά τα σεμινάρια που σου εξηγούν τη σημαντικότητα του ίντερνετ, των κοινωνικών δικτύων, της ηλεκτρονικής οργάνωσης και λοιπά. Για τη δική μου τη γενιά, αυτήν που μεγάλωσε με την κονσόλα του Atari και το IRC, όλα τα πιο πάνω αποτελούν μία φυσιολογική συνέχεια. Για μια άλλη γενιά όμως, όχι τόσο μακρινή χρονολογικά, συμβολίζουν, προφανώς, το τέλος του… ρομαντισμού. Και καθώς παρακολουθούσα όλες τις καλοπροαίρετες προσπάθειες των ομιλητών, το πράμα πήρε άλλη τροπή. Κι ο λόγος στο κοινό: «Μα αν δεν

αγγίξω το χαρτί…», «Μα σπατάλη χρόνου μου ακούγεται…», «Δεν είμαι σε ηλικία γι’ αυτά εγώ τώρα…». Άρνηση. Γυναίκες και άντρες με τους οποίους έχουμεδεν-έχουμε μια ηλικιακή διαφορά δεκαπέντε χρόνων. Αγχωμένοι. Για όλα αυτά τα νέα, που τους ακούγονται κινέζικα στ’ αφτιά. Και μια γυναίκα, στα 45 κοντά, το τερματίζει: «Εγώ θέλω να παραμείνω ρομαντική!». Γυρίζω προς το μέρος της. Την κοιτάζω. Κοιτάζω και τον τίτλο του σεμιναρίου στον πίνακα. Αναρωτιέμαι αν πραγματικά πιστεύει πως το ένα ακυρώνει το άλλο. Αν ακόμα ισχύει αυτό το «χάσμα γενεών» ή αν πρέπει να το εξελίξουμε, να το κάνουμε «κρίση ταυτότητας». Έχει τεράστιο ενδιαφέρον να παρακολουθήσεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας μας την αλλαγή. Πόσο εύκολα τη δέχεται και συντονίζεται με το καινούργιο. Δεν είναι σημερινό πράμα αυτή η μετάβαση απ’ το παλιό στο νέο. Το πάντρεμα μεταξύ τους και η αμφισβήτηση της αξίας τους. Σημερινό όμως, υπολογίζω πως είναι να κατανοήσει ο καθένας μας την ύπαρξη όλων αυτών των αντιφατικών και οξύμωρων, χωρίς να νιώθει πως απειλείται η ταυτότητά του. Όχι τίποτα άλλο, απλώς γιατί η οθόνη του σήμερα, αυτό προβάλλει. Και είσαι δέκτης της κι αν δεν είσαι εσύ, είναι ο διπλανός σου. Αυτά για τα απ’ έξω. Από μέσα, κράτα το ρομαντισμό σου. Κανείς δεν τον πολιορκεί.

VIRTUAL REALITY γράφει ο Κίκος Λανίτης

Με εντολή του λαού Το επιτελείο του Αναστασιάδη βρίσκεται 50 μέτρα από τα γραφεία του ΔΗ.ΚΟ. κι εγώ στη μέση. Από το μπαλκόνι μου «έφαγα στη μούρη» όλον τον ενθουσιασμό του κόσμου με την εκλογή του Νίκου και αντιλήφθηκα ότι η καλύτερη επιχείρηση το βράδυ της Κυριακής, ήταν η πώληση της ελληνικής σημαίας. Η αλλαγή προέδρου έδωσε στο διψασμένο για «ελπίδα» και «αλλαγή» λαό μια άλλη διάσταση, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Νταλίκες και ιδιωτικά αυτοκίνητα να κορνάρουν, εκατοντάδες ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν, κόσμος να φωνάζει, τηλεοπτικά συνεργεία να τρέχουν να πιάσουν θέση, αλλά το πιο σημαντικό ήταν τα χαμογελαστά πρόσωπα, κάτι που μας έλειψε από τη ζωή μας σε βαθμό που, όταν το βλέπουμε, μας φαίνεται παράξενο. Όλα έδιναν την εντύπωση ότι άρχισε να ξεθωριάζει ο «μύθος» που θέλει τον υπάκουο λαό να είναι «απλά μαθηματικά» και την ικανότητα να είναι «απλή λεπτομέρεια». Τα παζάρια των πολιτικών με βάση τα συμφέροντά τους και κινητήριο μοχλό τις υποτιθέμενες δικές μας ψήφους, αγνοώντας τα προβλήματα του πολίτη, έδειχναν να καταρρέουν. Ο Νίκος έμοιαζε με Μεσσία μέσα στον ασφυκτικό κλοιό ανθρώπων που ήθελαν να τον αγγίξουν, ενώ αυτός έστελνε το μήνυμα ότι η σύγχρονη κοινωνία που θα κτίσει, δεν θα έχει διεφθαρμένους πολιτικούς, τραπεζικούς και αδίστακτους τυχοδιώκτες, που στοχεύουν στην πλεονεξία και την καταστροφή της ηθικής, γκρεμίζοντας τις αρχές μας επί καθημερινής βάσης. Η εντολή του λαού ξεκάθαρη, η υποδοχή και ο ενθουσιασμός στο πρόσωπό του πρωτόγνωρες, δίνοντας μια άλλη διάσταση στη φόρτιση και το βάρος των ευθυνών του ιδίου. Ο «Γολγοθάς» του δύσκολος, όχι τόσο για τις άσχημες στιγμές που περνά ο τόπος, αλλά γιατί θα πρέπει να αλλάξει ριζωμένες νοοτροπίες, που αυτό ισοδυναμεί με αλλαγή του πολιτικού DNA. Οι σελίδες της ιστορίας του 7ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λευκές. Αν θα γραφτούν με χρυσά ή μαύρα γράμματα εναπόκειται σε αυτόν. Κόμματα, πολιτικοί, τυχοδιώκτες και λαός θα πρέπει να συμβαδίσουν μαζί του και έχει τις δυνατότητες να χαράξει τη νέα ιστορία της Κύπρου. Αν δειλιάσει και προσπαθήσει να συμβιβαστεί έστω και λίγο με το τραγικό παρελθόν ή έστω να βάλει μια γουλιά νερό στο κρασί του, θα πρέπει να έχει κατά νου ότι η ιστορία είναι αμείλικτη. Ο 7ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ζήσει τους 6 προηγούμενους προέδρους, πολλές καταστάσεις και αμέτρητα λάθη, που αφαιρούν από αυτόν το ελαφρυντικό της απειρίας. Του δίνεται η ευκαιρία να φτιάξει μια πατρίδα στην οποία θα ονειρευόταν να ζει αυτός, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.


08 | CITY FREE PRESS

Δες την

| αλλιώς

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

γράφει ο Γιώργος Κάπα

Mέρες επτά Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου θυμάται τι έγινε και σχολιάζει ό,τι τον εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε.

1

Κι όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει νέο Πρόεδρο. Η εκλογή του κ. Αναστασιάδη είναι αδιαμφισβήτητη, όπως ακριβώς και οι ευθύνες τις οποίες αναλαμβάνει.

2 ... βρόμικο

παιχνίδι

Σ

ε συζητήσεις με φίλους και γνωστούς, θέλοντας και μη, υπάρχουν στιγμές που αναλύουμε την επικαιρότητα. Ως κοινωνικά όντα, καλώς ή κακώς, πρέπει να έχουμε μια επαφή με το τι γίνεται γύρω μας. Δεν μπορείς να αποφεύγεις διαρκώς την πραγματικότητα, αν και η αποφυγή αναμφισβήτητα βοηθά στην πνευματική υγεία. Έτσι λοιπόν, τα συζητάς με τους φίλους σου και ανακαλύπτεις ότι από μια απλή κοινωνική κουβέντα, προκύπτουν πολλές σοβαρές και κατά τη γνώμη μου υλοποιήσιμες προτάσεις όσον αφορά στο πώς θα αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας. Προβλήματα όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, η μειωμένη ανάπτυξη, η γραφειοκρατία κ.λπ. Αν οι απλοί άνθρωποι μπορούν να βρουν και να προτείνουν λύσεις, γιατί όλοι αυτοί οι ειδικοί δεν μπορούν; Και όχι τίποτα άλλο, αλλά τους πληρώνουμε και υπέρογκα ποσά για να μας το παίζουν ειδικοί… Όσο και να το σκεφτώ και να το παιδέψω στο μυαλό μου,

πάντα καταλήγω στο ίδιο συμπέρασμα. Δεν είναι ότι δεν μπορούν, αλλά ότι δεν θέλουν. Δεν βολεύει κάποιους. Κάποιους που για τον άλφα ή βήτα λόγο κινούν τα νήματα. Το άσχημο όμως είναι ότι την πληρώνει ο απλός κόσμος. Και τι μπορεί να κάνει αυτός ο απλός κόσμος; Κατά τη γνώμη μου, δυστυχώς τίποτα. «Γιατί;», θα αναρωτηθεί κάποιος. Δεν λένε ότι ο λαός είναι ισχυρός; Δεν έχει η μάζα δύναμη; Έχει. Αλλά το ξέρει; Και ο ελέφαντας ζυγίζει τόνους αλλά φοβάται το ποντίκι. Ας του πει κάποιος ότι δεν έχει λόγο να φοβάται! Αλλά ποιος θα του το πει; Αυτό είναι το ερώτημα… Για να έχει δύναμη, πρέπει να κινηθεί συντονισμένα προς μία κατεύθυνση. Κάποιος πρέπει να τον οδηγήσει. Αλλά ποιος; Ηγέτες χωρίς προσωπικά συμφέροντα δεν υπάρχουν. Η πολιτική είναι ένα βρόμικο παιχνίδι. Ας κάνουμε δώρο στους πολιτικούς μας την αυτοβιογραφία του Gandhi. Να δουν τι σημαίνει να είσαι υπηρέτης του λαού. Δυστυχώς είναι όλα θέμα παιδείας! Πού πας ρε φουκαρά «Καραμήτρο»… οι αγώνες και οι αλλαγές, θέλουν θυσίες και *&(&$#@@!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ Σε ποια λεωφόρο, ποιανής πόλης, σε ποια χώρα αυτής της υφηλίου,

OT991 BLACK, WHITE 3 Android 2.3 Gingerbread 3 Οθόνη: 4”, 320x480 pixels capacitive 3 Επεξεργαστής: 800MHz μονοπύρηνος 3 Κάμερα: 3ΜΡ 3 Dual Sim

Δωρεάν

με μεταφορά αριθμού στο πρόγραμμα MTN 900

ΑΠΟ

169€

TΩΡΑ

149€ ΚΩΔ: 0690718, 0690719

το ανώτατο όριο ταχύτητας εν έτει 2013 είναι 50 χιλιόμετρα; Ό,τι να ‘ναι πραγματικά! Π.Σ.

Εκεί ακριβώς όπου του πρέπει, βρίσκεται το ΑΚΕΛ… δηλαδή εκτός εξουσίας! Αν και ο Μαλάς έδωσε τη μάχη του με το ΑΚΕΛ, οι πολίτες δεν ενέδωσαν. Εξάλλου, το δις εξαμαρτείν ουκ λαού σοφού.

3

Η υπόθεση γύρω από την απαγωγή του 18μηνου παιδιού στη Λεμεσό, θα μπορούσε να αποτελέσει υλικό για σενάριο ταινίας θρίλερ. Η θεία του παιδιού φαίνεται να ήταν αυτή που με μανία προσπαθούσε να το εξοντώσει! Έλεος… γιατί να πληρώνει το παιδάκι τις διαφορές των «μεγάλων»;

4

Αγόρι 13 χρόνων από την Αθηένου πέθανε όταν, ενώ έκανε Τάε Κβον Ντο σε γυμναστήριο στη γειτονιά του, έχασε τις αισθήσεις του και λιποθύμησε. Κρίμα να χάνετε μια ζωή τόσο άδικα…

Το προνόμιο του αφορολόγητου αυτοκινήτου που απολάμβαναν εδώ και χρόνια κρατικοί και αιρετοί αξιωματούχοι καταργήθηκε, με τους απερχόμενους υπουργούς να είναι οι πρώτοι που επηρεάζονται. Τελικά σε αυτόν τον τόπο η λέξη «πολίτης» είναι συνώνυμη με τη λέξη «θύμα»!

6

5

Κι όμως, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο διαβεβαίωσε τον Νίκο Αναστασιάδη ότι μπορεί να βασίζεται στη δέσμευση της Κομισιόν ότι θα βοηθήσει την Κύπρο να ξεπεράσει την οικονομική κρίση. Με βαζελίνη ή χωρίς;

7

Αντικείμενα αξίας πέραν των €13.000 κλάπηκαν από δωμάτια σε ξενοδοχείο της Πάφου. Όπως λέει και το σλόγκαν του ΚΟΤ «Love Cyprus», αυτές οι διακοπές θα σας μείνουν σίγουρα αξέχαστες…


CITY FREE PRESS | 09

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

ΓΗΠΕΔΟ

Πολιτικοί και αθλητικοί

συντάκτες

Υπάρχει μεγάλη διαφορά και στον τρόπο και γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης στις συνθήκες εργασίας τους

Π

αρακολουθώντας όλο αυτό το χρονικό διάστημα τις πολιτικές προεκλογικές και εκλογικές συζητήσεις στην τηλεόραση, επιβεβαίωσα για άλλη μία φορά σε πόσο πλεονεκτική θέση βρίσκονται ή κατάφεραν να βρίσκονται οι πολιτικοί συντάκτες έναντι των αθλητικών. Όχι πως με τις ερωτήσεις τους σπάνε κόκαλα, αλλά τολμούν να μπουν στην ουσία των πραγμάτων, επιχειρούν να πιέσουν τους πολιτικούς, λένε τις θέσεις τους και, αν χρειαστεί, μπαίνουν και σε αντιπαράθεση. Σαφέστατα τα ΜΜΕ δεν έχουν το ρόλο της 4ης εξουσίας, όπως πιθανώς σε άλλες χώρες, ούτε και έχουν το πάνω χέρι, αλλά αν μη τι άλλο χαίρουν ενός σεβασμού από την πολιτική ηγεσία, η οποία αντιλαμβάνεται αρκετά καλά το ρόλο τους. Σίγουρα, παρασκηνιακά θα υπάρχουν παράπονα, πιέσεις, «υποδείξεις», αλλά και πάλι, οι πολιτικοί ρεπόρτερ και οι παρουσιαστές έχουν μία υπόσταση και την αξιοποιούν ανεξάρτητα από το αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε μαζί τους. Πάμε και στο αθλητικό ρεπορτάζ. Για τόλμα να γράψεις κάτι αιχμηρό εναντίον μίας ομάδας ή υπέρ μίας άλλης. Κριτίκαρε έναν προπονητή ή έναν πα-

ράγοντα λίγο παραπάνω από το «επιτρεπτό». Για κάνε μία αιχμηρή ερώτηση και όταν δεν πάρεις απάντηση, επέμεινε. Για πάρε κάθετη θέση για μία φάση ή τη στάση του διαιτητή. Η κατσάδα και η «παρατήρηση» θα έρθουν άμεσα από τον «παραπονούμενο», ενώ κάποτε βγαίνει και ανακοίνωση κατά του Μέσου που εκπροσωπείς. Κι έτσι αρχίζουν τα εμπάργκο δηλώσεων. Και φυσικά θα «σταυρωθείς» στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τους οπαδούς. Ένας καλός μου φίλος, αθλητικός ρεπόρτερ, μου είπε πριν από 1-2 χρόνια, ότι τα πράγματα ποτέ δεν ήταν ρόδινα, αλλά υπήρχαν ισορροπίες. Από την άλλη, μου είπε και τείνω να συμφωνήσω ότι, όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς. Όσο τα αθλητικά ΜΜΕ, έκαναν υποχωρήσεις για το εύρος της ισχύος τους τόσο περισσότερο έχαναν την ισχύ αυτή. Όσο επέλεγαν την τάση προς πελατειακή σχέση με τα σωματεία τόσο έχαναν την υπόστασή τους. Και όσο οι ρεπόρτερ δεν τολμούν να γίνονται αιχμηροί ή όσο οι τελευταίοι αιχμηροί συνεχίζουν τις υποχωρήσεις, η αθλητική δημοσιογραφία δεν θα έχει το ρόλο που της αρμόζει.

CORNER

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Gareth Bale: Out of this world!

Η μεγαλύτερη αγωνιστική και οικονομική επένδυση της δεκαετίας Όσο ο Gareth Bale καταρρίπτει τους νόμους της… λογικής τόσο πιο πολύ ο André Villas-Boas και ο Levy τρίβουν τα χέρια τους. Ο μεν πρώτος, γιατί οι εκπληκτικές εμφανίσεις του Ουαλού οδηγούν εκ του ασφαλούς την Tottenham στην υλοποίηση των μεγάλων φετινών στόχων της, που είναι η καθιέρωση στους Big Four και η έξοδος στο Champions League της νέας περιόδου, ο δε δεύτερος γιατί μπορεί να… ονειρεύεται από τώρα τα εκατομμύρια που θα εισρεύσουν στο ταμείο των «Σπιρουνιών» το ερχόμενο καλοκαίρι, εάν ο Florentino Pérez κάνει πράξη την εξαγγελία του, και πάρει τον Bale στο Santiago Bernabéu, ή κάποιος άλλος βαθύπλουτος Πρόεδρος το κάνει στη θέση του. Ο νεαρός Ουαλός και διάδοχος, για πολλούς, του Ryan Giggs στην εθνική Ουαλίας, έχει αφήσει άφωνη την παγκόσμια ποδοσφαιρική γνώμη με τις φετινές εξωπραγματικές εμφανίσεις του και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τον τοποθετούν δίπλα στα δύο «ιερά τέρατα» του σύγχρονου ποδοσφαί-

ρου, τον Cristiano Ronaldo και τον Lionel Messi. Χάρη, μάλιστα, σε κάποιες εμφανείς ομοιότητες στο παίξιμο και στα αγωνιστικά χαρακτηριστικά, κάποιοι δεν ορρωδούν ακόμη και να τον συγκρίνουν με τον αστέρα της Real Madrid, αν και η πλήρης ποδοσφαιρική ολοκλήρωση παραμένει ακόμα υπόθεση του μέλλοντος για τον άσο των «Πετεινών». Αυτήν τη στιγμή η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο υπολογίζεται σε πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, εάν συνεχίσει και στα επόμενα χρόνια την αλματώδη πρόοδο που παρουσιάζει, αναμφίβολα θα φτάσει στα επίπεδα που κινούνται τόσο ο Cristiano όσο και ο Messi. Το βέβαιο είναι ότι, η Tottenham, με την αγορά του πριν από πέντε χρόνια από τη Southampton, έχει κάνει την επένδυση της δεκαετίας, τόσο σε οικονομικά όσο και σε αγωνιστικά μεγέθη. Ήδη ο Boas τού έχει απονείμει τον τίτλο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς, κάτι με το οποίο λίγοι φαίνεται να διαφωνούν.


10 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

ΕΥ ΖΗΝ

Πόσο το πήρες;

(και πόσο έξυπνος νομίζεις ότι είσαι;) Ο Υβ Ζαμιάκ στο θεατρικό έργο «Ο κύριος Αμιλκάρ» αποφάνθηκε πως «πληρώνω άρα υπάρχω». Χωρίς να έχει εντελώς άδικο, δεν έχει τελείως δίκιο. Μπορεί να «πληρώνεις» πολλά, χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση πως «υπάρχεις» καλά. Μπορεί όμως να «πληρώνεις» έξυπνα και να «υπάρχεις» ιδεατά.

Τεχνολογία for dummies Αντιλαμβάνεσαι πως κάποια στιγμή θα πρέπει να κάνεις την υπέρβαση και να αναβαθμιστείς τεχνολογικά. Το αγαπημένο σου κινητό, σε έβγαλε ασπροπρόσωπο, αλλά πρέπει να το αφήσεις να «αναπαυθεί». Είναι ο μόνος τρόπος να «αναστηθείς» τεχνολογικά. Προφανώς και αυτό θα σου κοστίσει, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, αφού θα χρειαστεί να εξοικειωθείς με νέες τεχνικές και να αποκτήσεις νέες συνήθειες. Θεώρησέ το δεδομένο πως στην αρχή θα νιώσεις πως δεν είσαι αρκετά έξυπνος, μετά θα μετανιώσεις για την αγορά και θα προσπαθήσεις να πείσεις τον εαυτό σου πως δεν χρειάζεται να μάθεις τα πάντα και πως δεν χρειάζεσαι τόοοοση τεχνολογία. Αν δεν τα παρατήσεις, θα το απολαύσεις. Δώσε του λίγο χρόνο. Συμβουλή Public: Πήγαινε στα Public όπου μπορείς να επεξεργαστείς το smartphone που προτίθεσαι να αγοράσεις και να νιώσεις οικεία μαζί του πριν το πάρεις σπίτι.

On budget Υπάρχουν ακριβά smartphones με προδιαγραφές ακριβώς ίδιες με αυτές ενός οικονομικού smartphone. Sorry κιόλας, αλλά αν αγοράσεις το ακριβό, δεν με πείθεις πως είσαι έξυπνος, τεχνολογικά ενήμερος και με αυξημένη ευφυΐα. Μάλλον το αντίθετο. Η τεχνολογία μάς επιτρέπει να είμαστε αναβαθμισμένοι και εντός budget. Αν θέλεις, μπορείς. Οι έξυπνοι άνθρωποι, κάνουν έξυπνες αγορές και κρατούν smart αλλά on budget phones. Συμβουλή Public: Στα Public Λευκωσίας και Λεμεσού, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, μπορείς να ενημερωθείς για τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες όλων των smartphones που μπορείς να αγοράσεις μέχρι 150 ευρώ. Κάνε την πιο «έξυπνη» αγορά, στην πιο «χαζή» τιμή. Αγόρασε smartphone κάτω από 150 ευρώ. Μόνο στα Public!


12 | CITY FREE PRESS

Ο ΓΑΡΓΑΛΗΣΤΗΣ, Δημήτρης Μπασλάμ Εκδότης: ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ Ο Θεσσαλονικιός Δημήτρης Μπασλάμ ξετυλίγει για ακόμη μία φορά το συγγραφικό του ταλέντο, αυτή τη φορά σε εικονογράφηση Βίκτωρα Μοσχόπουλου. Πρόκειται για ένα μουσικό παραμύθι -αυτή είναι η χάρτινη έκδοση- με ήρωα τον Γαργαληστή και όλα τα κείμενα γραμμένα σε ρίμα. Ο Γαργαληστής είναι μια φιγούρα που τρυπώνει στα σπίτια, γαργαλά τα πιτσιρίκια και μαζεύει το γέλιο τους σε μπουκάλι, για να φτιάξει ένα σπάνιο άρωμα. Η ψηφιακή έκδοση του παραμυθιού, που μπορεί κανείς να την εντοπίσει σε μουσικά καταστήματα στο διαδίκτυο, «ντύνεται» με την αφήγηση του Αντώνη Καφετζόπουλου και των Φώτη Σιώτα, Γιάννη Χαρούλη, Σωκράτη Μάλαμα, Μάρθας Φριντζήλα, Γιάννη Αγγελάκα και Θανάση Παπακωνσταντίνου στο τραγούδι.

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΕΙΡΗΝΗ διασκευή: Σοφία Ζαραμπούκα Εκδότης: ΚΕΔΡΟΣ Μια εξαιρετική έκδοση, με τη Σοφία Ζαραμπούκα στη διασκευή να διηγείται με απλά λόγια στα παιδιά την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Πολύχρωμες ολοσέλιδες ζωγραφιές που ελκύουν το παιδικό μάτι και μια ιστορία, που, με τρόπο κατανοητό, περιγράφει το έργο του αρχαίου σατιρικού ποιητή. Η Ειρήνη λοιπόν, δώρο των θεών στους ανθρώπους, ήταν μια όμορφη κοπέλα που κατέβαινε στη γη μόνο όταν ο κόσμος ήταν μονιασμένος. Μια καλογραμμένη ιστορία από τη γνωστή συγγραφέα, μέρος μιας ευρύτερης σειράς που συμπεριλαμβάνει τη «Λυσιστράτη», τον «Πλούτο», τους «Βάτραχους» και άλλα.

Και ζήσαμε όλοι μας καλά

γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

Ξανθιές ψηλόλιγνες πριγκίπισσες, που περιμένουν τον ιππότη πάνω στο άσπρο άλογο, ατρόμητοι κυνηγοί, που ξεσκίζουν κοιλιές φοβερών λύκων, κακές μητριές με κόκκινα μακριά νύχια και παιδάκια που χάνονται μες στα σκοτεινά δάση. Seriously? Αν ψάξεις καλύτερα στα ράφια των βιβλιοπωλείων, θα ανακαλύψεις μικρά διαμάντια που -μάντεψε τι- δεν θα τραυματίσουν για πάντα το σπλάχνο σου. Καλογραμμένες ιστορίες για παιδάκια του σήμερα… που ξέρουν καλύτερα.


CITY FREE PRESS | 13

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΥΚΟΣ, απόδοση: Κώστας Πούλος Εκδότης: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα μουσικά παραμύθια, με τον ψηφιακό δίσκο να συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση. Το έργο του Προκόφιεφ αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο για να καταλάβουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα στον ήχο των μουσικών οργάνων και πώς μπορεί κάποιος να περιγράψει καταστάσεις, ανθρώπους και ζώα με τη μουσική. Ο Ρώσος συνθέτης, πιανίστας και μαέστρος Σεργκέι Προκόφιεφ, έγινε γνωστός με έργα όπως τον «Αντιστράτηγο Kijé», το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», τον «Alexander Nevsky». «Ο Πέτρος και ο λύκος» ολοκληρώθηκε το 1936, με τον πρωταγωνιστή να ζει στο σπίτι του παππού του, σ’ ένα ξέφωτο του δάσους.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΓΙΑΤΙ; Ορτάνς ντε Σαμπανέ Εκδότης: ΜΙΝΩΑΣ «Γιατί μου λένε ‘όχι’ όλη την ώρα;», «Γιατί οι γονείς μου δεν θέλουν να γίνω ακροβάτης;», «Γιατί οι μεγάλοι καπνίζουν, ενώ κάνει κακό στην υγεία τους;». Αυτές και άλλες πολλές ερωτήσεις για τη συμπεριφορά των μεγάλων, με πολλή δόση τρέλας. Εβδομήντα στο σύνολο «υπαρξιακά» ερωτήματα, βγαλμένα απ’ το παιδικό μυαλό, με απαντήσεις ξεκαρδιστικές και ξεκάθαρες. Εύστοχα και αδιάκριτα ερωτήματα των παιδιών γύρω από τη συμπεριφορά των ενηλίκων, την καθημερινότητα, την αγάπη και τις ανθρώπινες σχέσεις.

ΕΦΕΥΡΕΤΕΣ ΑΡΙΘΜΩΝ Τζάνι Ροντάρι Εκδότης: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ Από το γνωστό Ιταλό παραμυθά Τζάνι Ροντάρι, στον οποίο απονεμήθηκε το 1970 το βραβείο Άντερσεν, η μεγαλύτερη διάκριση διεθνώς για συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας. Ένα σουρεαλιστικό παραμύθι με ευφυή κειμενάκια και μια άκρως διασκεδαστική εικονογράφηση από τον Αλεσάντρο Σάνα. Οι πρωταγωνιστές του Ροντάρι σκαρφίζονται αριθμούς και διασκεδάζουν με τον υπερρεαλιστικό διάλογο που αναπτύσσεται μεταξύ τους.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΩΜΕΓΑΒΗΤΑΣ, Ευγένιος Τριβιζάς Εκδότης: ΜΙΝΩΑΣ Ο Ευγένιος Τριβιζάς δεν χρειάζεται συστάσεις. Το έργο του έχει απλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με τα βιβλία του να μεταφράζονται σε δεκάδες γλώσσες. «Τα τρία μικρά λυκάκια», «H τελευταία μαύρη γάτα», «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι» και άλλα πολλά, έχουν ταξιδέψει τους μικρούς αναγνώστες του σε τόπους μαγικούς. Στο βιβλίο «Ο πόλεμος της Ωμεγαβήτας», που μετρά 29 χιλιάδες αντίτυπα μέχρι σήμερα, ο σπουδαίος παραμυθάς διηγείται μια αλλιώτικη ιστορία απ’ τα «παλιά χρόνια», όταν το Ωμέγα ήταν το πρώτο γράμμα της… Ωμεγαβήτας και το Άλφα το τελευταίο. Κι αυτό γιατί το Ωμέγα έπασχε από «ωμεγαλομανία» -κι ήθελε να επιτεθεί στην κινέζικη Αλφαβήτα-, για να καταλήξει στο πώς βρέθηκε τελικά στο τέλος της Αλφαβήτας. Μία ακόμη θαυμάσια, σουρεάλ ιστορία από το μαέστρο του είδους.


14 | CITY FREE PRESS

ΠΩΣ ΗΡΘΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, Peter Mayle Εκδότης: Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ

TO XAMINI, Laurence Gillot Εκδότης: ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ Ένα φιλμ που αξίζει να δει το παιδί σας κι ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει. Μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας θεματικής «Ιστορίες του Σαρλό», που από τη μεγάλη οθόνη μεταφέρονται στο χαρτί με μία εκπληκτική εικονογράφηση. Το χαμίνι, ο φτωχός αλλά καλόκαρδος Σαρλό δηλαδή, βρίσκει ένα εγκαταλελειμμένο μωρό κι αποφασίζει να το φροντίσει. Μεγαλώνοντας, το αγοράκι βγαίνει να… δουλέψει με τον Σαρλό. Αυτό σπάζει τζάμια και ο Σαρλό, ως τζαμάς, φτάνει την κατάλληλη στιγμή για να τα… επισκευάσει. Οι δυο τους ζουν ευτυχισμένοι, μέχρι τη μέρα που ένας γιατρός αποφασίζει να πάρει το παιδί απ’ τον Σαρλό, για να το κλείσει σε ορφανοτροφείο. Στο βιβλίο θα βρείτε και πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Τσάρλι Τσάπλιν.

«Το γράψαμε γιατί σκεφτήκαμε ότι θα ήθελες πραγματικά να μάθεις πώς ήρθες στον κόσμο», είναι ο πρόλογος του βιβλίου αυτού, που αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών από 6 μέχρι και 10 χρόνων. Το βιβλίο καταρρίπτει το μύθο του πελαργού, της νεράιδας και της μαμάς που βρήκε το παιδί της στο νοσοκομείο και εξηγεί με λόγια κατανοητά πώς ένα παιδί έρχεται στον κόσμο. Τα «ρομαντικά σπερματοζωάρια», οι μήνες της κύησης και όλα όσα οι γονείς… αδυνατούν, τις πλείστες φορές, να εξηγήσουν και να περιγράψουν στα παιδιά τους.

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ, Σελ Σίλβερσταϊν Εκδότης: ΔΩΡΙΚΟΣ Ό,τι κι αν πει κανείς γι’ αυτό το βιβλίο είναι πολύ λίγο. Ένα εξαιρετικό δώρο για παιδιά και ενήλικες που πρωτοεκδόθηκε το 1964. Συγγραφέας και εικονογράφος ο πολυτάλαντος Σελ Σίλβερσταϊν, Αμερικανός ποιητής, τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης, σκιτσογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Ένα τρυφερό και παραβολικό παραμύθι που έχει συγκινήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Στην ιστορία πρωταγωνιστούν μία μηλιά κι ένα αγόρι, που την επισκεπτόταν καθημερινά, έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια στα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της. Κι όσο το αγόρι μεγάλωνε τόσο περισσότερα ζητούσε απ’ τη μηλιά, κι όλο η μηλιά έδινε. Πρόκειται για μια συναισθηματική ερμηνεία του χαρίσματος που έχουν εκείνοι που ξέρουν να δίνουν και να ανταποδίδουν με αγάπη. Απλώς εξαιρετικό.

Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ Νικόλας Ανδρικόπουλος Εκδότης: ΚΑΛΕΝΤΗΣ Μια ιστορία που ακολουθεί τις περιπέτειες ενός πρόσφυγα στο μεγάλο του ταξίδι για μια καλύτερη ζωή. Αυτός ο φιλήσυχος κόκκινος άνθρωπος, που τον έλεγαν Πορφύριο Ξεχωριστό, ζούσε σε μια χώρα που την έλεγαν Ασπρική, κι εκεί οι άνθρωποι τον αντιμετώπιζαν εχθρικά. Έτσι, αναγκάστηκε να φύγει και μετά από πολλές περιπέτειες, βρέθηκε στο Κοκκινιστάν, μια χώρα όπου όλοι ήταν κόκκινοι σαν κι αυτόν. Κι εκεί όμως αντιμετώπισε εχθρότητα, όχι γιατί ήταν διαφορετικός αυτή τη φορά, αλλά ξένος. Ένα διδακτικό βιβλίο που παρουσιάζει τις επιθυμητές αξίες, χωρίς να τις χτίζει μέσα από την πλοκή, παρά μάλλον να τις προβάλλει σαν ερέθισμα για συζήτηση. Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις του βιβλίου διατίθενται υπέρ του έργου και της δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας.


16 | CITY FREE PRESS

Μάθε παιδί μου

γράμματα!

γράφει η Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου

Κύπρος

12 8

11 13 5 9

6 14 10 15 2 4 7 3

15 17 1

16

11 15 14

1. Alexander College Cyprus/ University of the West of England To «Alexander College» στη Λάρνακα σε συνεργασία με το University of the West of England, ένα από τα μεγαλύτερα και δημοφιλέστερα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου, προσφέρει πτυχία του UWE στην Κύπρο. Το πανεπιστήμιο ακολουθεί αυστηρά μέτρα ελέγχου ποιότητας, διασφαλίζοντας ότι το «Alexander College» ανταποκρίνεται σε όλα τα προγράμματα σπουδών, με προδιαγραφές σπουδών και επίπεδο αντίστοιχο με αυτό του πανεπιστημίου. Διεύθυνση: Άρτας 2, Αραδίππου, Λάρνακα Τηλέφωνο: 24532373 www.alexander.ac.cy www.uwe.ac.uk

19

18

2. Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Τηλέφωνο: 22411600-701 www.ouc.ac.cy

3. C.D.A. College Διεύθυνση: Ευαγόρα 2, Μέγαρο Χ΄΄Σάββα, Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία Τηλέφωνο: 77770232, 22376438 www.cdacollege.ac.cy

4. Cyprus College Διεύθυνση: Διογένους 6, Έγκωμη, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22713000 www.cycollege.ac.cy

5. Cyprus International Institute of Management Διεύθυνση: Λεωφόρος Ακαδημίας 21, Αγλαντζιά, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22462246 www.ciim.ac.cy

6. Πανεπιστήμιο Κύπρου Διεύθυνση: Λεωφόρος Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22894287 www.ucy.ac.cy


CITY FREE PRESS | 17

Η 20η Εκπαιδευτική Έκθεση Κύπρου ανοίγει τις πόρτες της και μας περιμένει. Από την Παρασκευή 1η Μαρτίου έως και την Κυριακή 3 Μαρτίου, στα περίπτερα 4 και 5, καθώς και στην αίθουσα «Grecian» της Κρατικής Έκθεσης, πανεπιστήμια εγχώρια και αλλοδαπά, πρεσβείες, σχολές, αλλά και σύμβουλοι εκπαίδευσης, θα ενημερώνουν το κοινό ελπίζοντας πως θα το σπουδάσουν κιόλας.

7. Cyprus School of Molecular Medicine

14. The Cyprus Institute of Marketing

Διεύθυνση: Διεθνές Αεροδρόμιο 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22392840, 22358600 www.cing.ac.cy/csmm/

Το Cyprus Institute of Marketing (CIM) λειτουργεί στη Λευκωσία από το 1978 και στη Λεμεσό από το 1984. Το Ινστιτούτο είναι το πρώτο κυπριακό Business School και το πρώτο ίδρυμα στην Κύπρο που έχει λάβει ιδρυματική αναγνώριση από 2 βρετανικά πανεπιστήμια. Το University of West London και το The Cyprus Institute of Marketing προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης σε Λευκωσία και Λεμεσό BA (Hons) Business Studies with Marketing (3 years) και BA (Hons) Accounting and Finance (3 years). Το London South Bank University και το The Cyprus Institute of Marketing προσφέρουν τη δυνατότητα απόκτησης σε Λευκωσία και Λεμεσό MBA (Non Experience,15 months FT/ 30 months PT). Διεύθυνση: Ζαννέτου 25, Αγ. Ανδρέας, Λευκωσία / Στρ. Μακρυγιάννη 36, Λεμεσός Τηλέφωνο: 22778475, 25343556 www.cima.ac.cy

8. Εκπαιδευτικός Οργανισμός Χρ. Κ. Σαβεριάδης Διεύθυνση: Θεοφάνη Θεοδότου 18, Ζήνα Πάλας, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22681882 www.casacollege.com

9. European Computer Driving License (ECDL) Διεύθυνση: Φλωρίνης 11, City Forum, γραφείο 303, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22460680 www.ecdl.com.cy

10. European University of Cyprus Διεύθυνση: Διογένους 6, Έγκωμη, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22713000 www.euc.ac.cy

11. Frederick University Διεύθυνση: Γιάννη Φρειδερίκου 7, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία / Μάριου Αγαθαγγέλου 18, Άγιος Γεώργιος Χαβούζας, Λεμεσός Τηλέφωνο: 22431355, 25730975 www.frederick.ac.cy

12. Global College Διεύθυνση: Ελαιώνων 245, Στρόβολος, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22814555 www.globalcollege.ac.cy

13. KES College Διεύθυνση: Λεωφόρος Καλλιπόλεως 5, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22875737 www.kes.ac.cy

15. University of Nicosia / Intercollege Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διαδραματίζει πρωτοποριακό ρόλο ανάμεσα στα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου, με σκοπό την παραπέρα ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι το μεγαλύτερο ανεξάρτητο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου, που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της δυτικής εκπαίδευσης, σε ποιότητα και διεθνή φιλοσοφία. Με ένα φοιτητικό πληθυσμό προερχόμενο από περισσότερες από 65 χώρες, με μια μεγάλη ποικιλία ακαδημαϊκών προγραμμάτων, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, διδασκαλία στην αγγλική αλλά και ελληνική γλώσσα, και δέσμευση στην πολυπολιτισμικότητα, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέρει ένα δυναμικό εκπαιδευτικό περιβάλλον γεμάτο ερεθίσματα -που συμβάλλει στη δημιουργική δραστηριότητα, στην ανακάλυψη, στη μάθηση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας γενικότερα. Αποστολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι να παρέχει στους φοιτητές του τα εφόδια ώστε να κατακτήσουν τους ακαδημαϊκούς και επαγγελματικούς τους στόχους, καθώς και να καθορίσουν τους ρόλους τους στη ραγδαία εξελισσόμενη ευρωπαϊκή κοινωνία, που ακολουθεί τους ρυθμούς της παγκοσμιοποίησης. Για την επιτυχία των πιο πάνω, το πανεπιστήμιο συνεχώς αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες του, και προωθεί την έρευνα και την παραγωγή νέας γνώ-

σης, προς το συμφέρον της Κύπρου και του κόσμου γενικότερα, ανελλιπώς στην υπηρεσία της κοινωνίας, μέσα από τη διάδοση και εφαρμογή της γνώσης, καθώς και μέσα από πρωτοποριακές συνεργασίες με επιχειρήσεις και ιδρύματα κοινής ωφελείας. Διεύθυνση: Λεωφόρος Μακεδονίτισσας 46, Λευκωσία / Αγίας Φυλάξεως 92, Λεμεσός / Λεωφόρος Αμμοχώστου 52, Δεκέλεια, Λάρνακα Τηλέφωνο: 22841500, 25381180, 24747500 www.unic.ac.cy www.intercollege.ac.cy

16. Neapolis University Pafos Διεύθυνση: Λεωφόρος Δανάης 2, Πάφος Τηλέφωνο: 26931944 www.nup.ac.cy

17. P.A. College Διεύθυνση: Γωνία Λεωφόρου Φανερωμένης & Κάλβου, Λάρνακα Τηλέφωνο: 24628860 www.pacollege.ac.cy

18. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) Διεύθυνση: Αρχ. Κυπριανού 30, Λεμεσός Τηλέφωνο: 25002710 www.cut.ac.cy

19. The Limassol College - T.L.C. Διεύθυνση: Πασικράτους 2-4, Λεμεσός Τηλέφωνο: 25381095 www.thelimassolcollege.ac.cy

Tο τεστ Αγγλικών IELTS είναι απαραίτητο για εισαγωγή σε αρκετά πανεπιστήμια, ειδικά στις Βρετανία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Προσφέρεται 2-4 φορές το μήνα από το British Council (τηλ. 22585000).


18 | CITY FREE PRESS

Μάθε παιδί μου

γράμματα! All Over

1. University of the West of England (βλ. Alexander College)

15. University of Debrecen Medical School

2. Middlesex (βλ. University of

Διεύθυνση: 98 Nagyerdei ktr. 4032 Debrecen, Hungary Τηλέφωνο: 003652258052 www.unideb.hu

Nicosia/Intercollege)

3. University of Greenwich (βλ. University of Nicosia/Intercollege)

4. University of Hertfordshire (βλ. University of Nicosia/Intercollege)

5. University of West London (Βλ. The Cyprus Institute of Marketing) www.uwl.ac.uk

6. London South Bank University (Βλ. The Cyprus Institute of Marketing) www.lsbu.ac.uk

7. University of Wolverhampton (Βλ. Global College)

8. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Διεύθυνση: Πατησίων 76, Αθήνα Τηλέφωνο: 00302108228419 www.aueb.gr

10. The University of Buckingham Διεύθυνση: Hunter str, MK18 1EG, Buckingham Τηλέφωνο: 004401280814080 www.buckingham.ac.uk

11. University of Bradford Διεύθυνση: Richmont Road, West Yorkshire, BD7 1DP, UK Τηλέφωνο: 004401274233081 www.bradford.ac.uk

12. Πανεπιστήμια Τσεχίας Πανεπιστήμιο Καρόλου Διεύθυνση: Πικάσσο 5, Γερμασόγεια, Λεμεσός olympiagym@cytanet.com.cy

13. Πανεπιστήμιο Καρόλου Πράγας -1η Ιατρική Σχολή Τηλέφωνο: 99605010 www.czechuniversities-cyprus.com

16. Varna Free University / Varna Medical University / Sofia Medical University (βλ. Εκπαιδευτικός Οργανισμός Χρ. Κ. Σαβεριάδης)

17. Εγνατία Aviation - Pilot Training College Διεύθυνση: Κρατικός Αερολιμένας Καβάλας Τηλέφωνο: 00302591053390 info@egnatia-aviation.com

18. Ιόνιο Πανεπιστήμιο Διεύθυνση: Ι. Θεοτόκη 72, Κέρκυρα Τηλέφωνο: 00302661087129 www.ionio.gr

19. Medical Universities of Hungary Διεύθυνση: Αγίας Ελένης, Galaxias Shopping Center, Λευκωσία Τηλέφωνο: 22374112 info@studyinhungary.net

21. Πανεπιστήμιο Πατρών Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη Πάτρας Τηλέφωνο: 00302610994441 www.upatras.gr

22. Πανεπιστήμιο Πειραιώς Διεύθυνση: Καραολή & Δημητρίου 80, Πειραιάς Τηλέφωνο: 003014142347 www.unipi.gr

23. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Διεύθυνση: Αργοναυτών - Φιλελλήνων, Βόλος. Τηλέφωνο: 00302421074566 irep@uth.gr

24. University of Central Lancashire (UCLAN Cyprus, Λεωφόρος Πανεπιστημίου 12-14, Πύλα, Λάρνακα, τηλέφωνο 24812121)

25. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Διεύθυνση: Πανεπιστημιούπολη, Θεσσαλονίκη Τηλέφωνο: 00302310991621 www.auth.gr

Ώρες Λειτουργίας Έκθεσης:

9. Βουλγαρικά Κρατικά Πανεπιστήμια Πόλεις: Σόφια, Πλόβντιβ, Μπλαγκόεβγκραντ, Πλέβεν, Βάρνα κ.λπ. Τηλέφωνο: +35929714965 www.deo.uni-sofia.bg

14. Ι.Ι.Ε.Κ. Δέλτα Διεύθυνση: Ιουλιανού 26, Αθήνα & Ερμού 45, Θεσσαλονίκη Τηλέφωνο: 00302108225983 & 00302310226318 www.delta.edu.gr

20. Plovdiv Medical University Διεύθυνση: 15a Bulevard Vasil Aprilov, Plovdiv, Βουλγαρία Τηλέφωνο: 0035932602207 nuo@meduniversity-plovdiv.bg

Παρασκευή: 08.30-13.00 17.00-21.00 Σάββατο & Κυριακή: 16.00-21.00 Είσοδος ελεύθερη


στη

Λάρνακα Πτυχιακά Προγράμματα BA(Hons) Graphic Design Γραφιστική | 3 Έτη

BA(Hons) Interior Design Διακοσμητική Εσωτερικού Χώρου | 3 Έτη

BA(Hons) Photography Φωτογραφία | 3 Έτη

3

BA(Hons) Landscape Architecture Αρχιτεκτονική Τοπίου | 3 Έτη

Χρόνια

LLB(Hons) Law Νομική | 3 Έτη

BA(Hons) Criminology

Κρατική χορηγία

Εγκληματολογία | 3 Έτη

BA(Hons) Fashion

μέχρι

Μόδα | 3 Έτη

€3417

BA(Hons) Fine Art Καλές Τέχνες | 3 Έτη

BA(Hons) English & English Language Αγγλικά & Αγγλική Γλώσσα | 3 Έτη

BA(Hons) Business Management (Accounting and Finance) Διοίκηση Επιχειρήσεων | 3 Έτη 9 απαλλαγές απο το

20 λεπτά από Λευκωσία

35 λεπτά από Λεμεσό

Μεταπτυχιακά Προγράμματα MA Design - Graphics

- The Guardian, UK University Rankings 2013

Γραφιστική | 12 Μήνες

MA Design - Interior

Διακοσμητική Εσωτερικού Χώρου | 12 Μήνες

MA Design - Photography Φωτογραφία | 12 Μήνες

MA Education (Leadership) 2 Artas Street., (Larnaca-Aradippou Rd), Aradippou 7102, Larnaca, Cyprus, Tel: (+357) 24532373 | Fax: (+357) 24532365 | Email: info@alexander.ac.cy Alexander College Website: www.alexander.ac.cy | UWE Bristol Website: www.uwe.ac.uk

Εκπαιδευτική Διοίκηση | 12 Μήνες

MSc Business Management Διοίκηση Επιχειρήσεων | 12 Μήνες


20 | CITY FREE PRESS

Πάρε μυρωδιά Είμαστε άνθρωποι που τηρούμε τις παραδόσεις. Όταν ΜΑΛΙΣΤΑ αυτές οι παραδόσεις προάγουν την καλοζωία και φέρνουν την παρέα πιο κοντά, δηλώνουμε φανατικοί υποστηρικτές και ένθερμοι οπαδοί τους. Τσικνοπέμπτη και όποιος προλάβει, πρόλαβε! Εξ ορισμού: Τσικνοπέμπτη Η λέξη «Τσικνοπέμπτη» προέρχεται από τις λέξεις «τσίκνα» (βλ. η μυρωδιά του καμένου ψημένου κρέατος) και «Πέμπτη». Την ημέρα αυτή όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στο μέσο των τριών εβδομάδων του Τριωδίου. Οι τρεις εβδομάδες του Τριωδίου ονομάζονται κατά χρονική σειρά Απόλυτη (και Προφωνή), Κρεατινή (ή της Κρεοφάγου) και Τυρινή (ή της Τυροφάγου). Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μπορούμε να τρώμε τα πάντα, εξ ου και ονομάζεται «απόλυτη», ακόμα και τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, μια και σταματά η συνηθισμένη νηστεία. Τη δεύτερη εβδομάδα (Απόκρεω) ισχύει η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε απέχουμε ακόμα και από τα λαδερά φαγητά, ενώ την Πέμπτη αυτής της εβδομάδας, την Τσικνοπέμπτη όπως αποκαλείται, καταναλώνονται κρεατικά, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία της Σαρακοστής. Γι’ αυτό και η μέρα αυτή αποκτούσε ιδιαίτερη σημασία, θεωρείτο εορτάσιμη ημέρα και το τραπέζι ήταν γιορτινό. Την τρίτη εβδομάδα θα

πήξουμε στο τυρί αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα. Απλά μαθηματικά Για να μην μπερδεύεστε και να είστε πάντα έτοιμοι να απαντήσετε σε ερωτήσεις τύπου «μα πότε πέφτει;», η απάντηση είναι απλή: η Τσικνοπέμπτη γιορτάζεται 11 ημέρες πριν την Καθαρά Δευτέρα, που είναι μέρα Πέμπτη και που φέτος πέφτει στις 7 Μαρτίου. Στις μέρες μας η Τσικνοπέμπτη θεωρείται η αρχή της Αποκριάς. Μα Πέμπτη; Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρείτο η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες. Ανάλογες γιορτές υπάρχουν στη Γερμανία (Schmutziger Donnerstag = Λιπαρή Πέμπτη) και στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ (Mardi Gras = Λιπαρή Τρίτη), που συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.


CITY FREE PRESS | 21

Κρατά χρόνια αυτή η… τσίκνα Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με το λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης». Τα έθιμα των άλλων Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα «Κορφιάτικα Πετεγολέτσα» ή αλλιώς «Κουτσομπολιά» ή «Πέτε Γόλια». Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό του δρόμου. Η πετεγολέτσα πραγματοποιείται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης, στην Πιάτσα κοντά στην τοποθεσία «Κουκουνάρα» της πόλης της Κέρκυρας. Στην Πάτρα έχουμε το έθιμο της Κουλουρούς. Η Γιαννούλα η Κουλουρού πιστεύει λανθασμένα πως ο Ναύαρχος Ουίλσον είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της και πως έρχεται να την παντρευτεί. Γι’ αυτό ντύνεται νύφη και με τη συνοδεία των Πατρινών πηγαίνει να προϋπαντήσει τον καλό της στο λιμάνι. Γύρω της οι Πατρινοί διασκεδάζουν με τα καμώματά της. Στις Σέρρες ανάβονται μεγάλες φωτιές στις αλάνες, και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους. Στο τέλος κάποιος από την παρέα, με χιούμορ, αναλαμβάνει τα «προξενιά», ανακατεύοντας ταυτόχρονα τα κάρβουνα με ένα ξύλο. Στην Κομοτηνή καψαλίζουν την κότα που θα φαγωθεί την επόμενη Κυριακή (της Απόκρεω). Αυτήν την ημέρα τα αρραβωνιασμένα ζευγάρια ανταλλάσσουν δώρα φαγώσιμα. Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση πως ο «έρωτας περνά από το στομάχι». Στο Ηράκλειο της Κρήτης, μικροί και μεγάλοι περιδιαβαίνουν μεταμφιεσμένοι τους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, τραγουδώντας και χορεύοντας.

Φέτος τι; Η παράδοση επιβάλλει το τσίκνισμα του σπιτιού. Αν λοιπόν καλέσεις φίλους στο σπίτι για να τσικνίσετε, σου προτείνουμε τα ενδεικνυόμενα φαγητά για να μην ξεχάσεις τίποτα: Σουβλάκι χοιρινό και κοτόπουλο, σούβλα, σεφταλιές, παϊδάκια, παστουρμά, λουκάνικα (κρασάτα), λούντζα, φτανά (κοτζινοχωρκάτικα), χαλούμι, μανιτάρια και πίτες στα κάρβουνα. Πατάτες στο φούρνο, σαλάτα, τυροκαυτερή, τζατζίκι, ταχίνι και χούμους. «Παίζουν» επίσης τα αφέλια και οι κεφτέδες, οπότε κάνε τα κουμάντα σου. Τη ζελατίνα εμείς την απορρίπτουμε αλλά αν τη θέλεις, δεν θα σου πούμε τι να μασαμπουκιάσεις.

Υ.Γ. Εννοείται πως όλα αυτά είναι πολλά. Αν δεν έχεις ταβέρνα προφανώς και δεν θα τα ετοιμάσεις όλα. Θα κάνεις την επιλογή ανάλογα με τον αριθμό των καλεσμένων, τον αριθμό των μαγείρων που θα συνδράμουν, το μέγεθος της κουζίνας, το διαθέσιμο χρόνο, τη διάθεση και προφανώς, ανάλογα με το πόσο «φαγανοί» είναι οι καλεσμένοι. Αν είναι λιτοδίαιτοι, θα τη βγάλεις καθαρή! Υ.Γ.2 Πρέπει να προμηθευτείς πολύ κόκκινο κρασί. Η Τσικνοπέμπτη επιβάλλει την κατανάλωση οίνου. Αυτοί που θα πιούν, δεν θα οδηγήσουν, για αυτό ορίστε τον designated driver της παρέας. Υ.Γ.3 Η μουσική πρέπει να είναι προσεκτικά διαλεγμένη. Δεν θέλω να δείξεις επίπεδο. Θέλω να δείξεις ότι ξέρεις πώς να φροντίσεις ώστε οι καλεσμένοι σου να περάσουν υπέροχα και να διασκεδάσουν τα μάλα.


22 | CITY FREE PRESS

Αν μας καλούσατε θα θέλαμε να δοκιμάσουμε επιπλέον: ΜΠΕΚΡΗ ΜΕΖΕ (Προετοιμασία: μια μέρα πριν. Βαθμός δυσκολίας: μπελαλίδικο) ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε κομμάτια • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα • 1 1/2 φλιτζάνι λάδι • 1 φύλλο δάφνης • 1 κουταλάκι μουστάρδα • 1 ξυλαράκι κανέλα • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο • 1 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί • 5 φρέσκες ντομάτες, τριμμένες • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ • αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μπολ βάζουμε το κρέας, το κρασί, τη μουστάρδα, το μισό λάδι και όλα τα μπαχαρικά. Το σκεπάζουμε με διάφανη πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για μία νύχτα. Την επόμενη μέρα, βάζουμε το υπόλοιπο λάδι σε μία κατσαρόλα και όταν κάψει, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ελαφρά. Ρίχνουμε το κρέας με το ζουμί του και προσθέτουμε την ντομάτα και 2 ποτήρια νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, την αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 ώρες περίπου ή μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ (Προετοιμασία: μηδαμινή. Βαθμός δυσκολίας: αστείος) ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χοιρινό • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί • 3 κουταλιές της σούπας λάδι • αλεύρι • αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε το κρέας σε μικρές μπουκιές. Το αλατοπιπερώνουμε και ακολούθως το αλευρώνουμε. Το τσιγαρίζουμε σε βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι. Συνεχίσουμε το τηγάνισμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς και προσθέτοντας ελάχιστο νερό. Προσθέτουμε το κρασί και το αφήνουμε να ψηθεί μέχρι να στεγνώσει και να μείνει με τη σάλτσα του.

KΛΕΦΤΙΚΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ (Προετοιμασία: μην ξεχάσεις τα υλικά. Βαθμός δυσκολίας: αντέχεται) ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό χοιρινό ή μοσχάρι ή ανάμεικτο • 200 γραμ. κεφαλοτύρι • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια • 3 μεγάλες πατάτες • 3 χρωματιστές πιπεριές • 3 σκελίδες σκόρδο • 1 κ. σ. ρίγανη • 2 κ. σ. μουστάρδα • 1/2 φλ. ελαιόλαδο • 1/4 φλ. κρασί λευκό ξηρό • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι • λαδόκολλες • σπάγκο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Κόβουμε σε μικρές μερίδες το ξεκοκαλισμένο κρέας. Βάζουμε το κρέας σε μια μεγάλη μεταλλική λεκάνη και προσθέτουμε τα λαχανικά καθαρισμένα και κομμένα σε μεγάλα τετράγωνα. Ρίχνουμε το τυρί κομμένο σε τετράγωνα, το σκόρδο, τη ρίγανη, τη μουστάρδα, το ελαιόλαδο, το κρασί και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε τη λεκάνη και τη βάζουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 2 ώρες, μέχρι να μαριναριστεί. Απλώνουμε δύο μεγάλες λαδόκολλες και αδειάζουμε όλο το μείγμα. Κλείνουμε σε μεγάλο πακέτο και δένουμε σφιχτά με σπάγκο. Βάζουμε μέσα σε ταψί, χωρίς να προσθέσουμε στο ταψί νερό ή άλλο υλικό και ακολούθως ψήνουμε στο φούρνο.


Oθονη μουσική φτου και βγαινω ΚΟΥΖΙΝΑ ψωνια ΤΑξιδι ΣΕ ΕΙΔΑ

Η Βασίλισσα του Χιονιού Once upon a time… έτσι δεν ξεκινούν όλα τα παραμύθια; Και όχι, κανείς δεν είναι αρκετά μεγάλος ούτε για να ακούει ούτε για να λέει παραμύθια… Και αυτό το αποδεικνύουν περίτρανα η Νικολέττα Βερύκιου και η Έλενα Παυλίδου, οι οποίες αφηγούνται και αναπλάθουν με κάθε πρόσφορο σκηνικό μέσο το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Η Βασίλισσα του Χιονιού». Ναι, ναι, σωστά θυμάσαι… το παραμύθι αυτό καταπιάνεται με την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού, της Γκέρντας, η οποία στην προσπάθειά της να βρει τον Κέι, τον αδελφικό της φίλο που χάθηκε ακολουθώντας κάποτε τη μυστηριώδη βασίλισσα του Χιονιού, βρίσκει στο δρόμο της πολλά εμπόδια, τα οποία θα τη βοηθήσουν να ενηλικιωθεί! Μια ιστορία που δίνει κίνητρα να επανεξετάσουμε τις έννοιες της αθωότητας και της αγάπης. Πρόκειται για ένα αλληγορικό ταξίδι προς την ενηλικίωση, όπου στο τέλος η επιμονή της Γκέρντας δικαιώνεται και η αθωότητα της παιδικής ηλικίας θριαμβεύει. Με απλά σκηνικά μέσα και καθημερινά αντικείμενα που μεταμορφώνονται στο πλαίσιο της παράστασης, ως αντίβαρο στην υπερπληθώρα ερεθισμάτων που δέχονται στην καθημερινότητά τους τα παιδιά, και με ένα μικρής κλίμακας σκηνικό, όπου γύρω θα κάθονται τα παιδιά, προσφέρεται μια άμεση επαφή με τη θεατρική δράση και τη δυνατότητα για μεγαλύτερη συμμετοχή στο δρώμενο. Επιπλέον μικρά διαδραστικά στοιχεία εντείνουν το βιωματικό χαρακτήρα του έργου. Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά άνω των 5 ετών. Μ.Α.

Φωτογραφία: Γιάννης Ιωάννου

Σάββατο 2 Μαρτίου, 10.30 & 12.30 & Σάββατο 30 Μαρτίου, 10.30 & 12.30, Αίθουσα Καστελιώτισσα, Λευκωσία. Πληροφορίες-κρατήσεις 99429638, 99849598/ eidekanou@gmail.com. Είσοδος €5.

εξω


24 | CITY FREE PRESS

ΟΘΟΝΗ

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Lincoln ****

Σκηνοθεσία: Steven Spielberg. Παίζουν: Daniel Day-Lewis, Sally Field, Tommy Lee Jones. 150΄. Η ταινία «Lincoln» δεν είναι μια τυπική βιογραφία του πιο αγαπητού προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Spielberg και ο σεναριογράφος Tony Kushner («Munich») -αντλώντας έμπνευση από ένα βιβλίο της ιστορικού Doris Kearns Goodwin- εστιάζουν με ενθουσιασμό στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην κατάργηση της δουλείας το 1865. Εδώ συναντάμε τον Spielberg τού «Saving Private Ryan» και του «Schindler’s List» -η συνήθης διάθεσή του για πιο «επικές» πινελιές περιορίζεται σε ένα στόρι που διαδραματίζεται κυρίως μέσα σε λίγες εβδομάδες του Ιανουαρίου του 1865. Το μεγαλοφυές σενάριο του Kushner μάς δίνει μια αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη ψηφοφορία, καθώς ο Lincoln και οι συνεργάτες του πασχίζουν να βρουν αρκετούς Ρεπουμπλικανούς και Δημοκράτες για να περάσει η νομοθεσία, προσπαθώντας παράλληλα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στο τέλος του εμφυλίου πολέμου. Η ταινία κάνει επίσης ενδιαφέροντα σχόλια για τη σχέση του Lincoln με τη σύζυγό του Mary και τους γιους του, καθώς βιώνει αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή της αμερικανικής ιστορίας. Ο Spielberg τηρεί πετυχημένα τις ισορροπίες ανάμεσα στη σοβαρότητα και την επικότητα της ιστορίας του. Ακόμη και η μουσική του στενού του συνεργάτη John Williams κινείται σε πιο χαμηλούς τόνους. Ο Day-Lewis είναι εκείνος που -χάρη στις προτροπές του Kushner και το επίμονο βλέμμα του Spielberg-, καταφέρνει να μας δώσει μια αίσθηση του ποιος ακριβώς ήταν ο Lincoln πέρα από αυτό το διάστημα λίγων εβδομάδων. Ο Lincoln του είναι ένας άνθρωπος που περπατά αργά, με βήμα βαρύ, στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου -λες και τραβά ο ίδιος τις δικές του αλυσίδες. Οι ώμοι του τραβηγμένοι προς τα κάτω, τα μάτια του κουρασμένα, αλλά το μυαλό του ξυράφι. Σε αυτή την υποψήφια για Όσκαρ ερμηνεία, o Lincoln, είναι πολύπλοκος -όχι πάντοτε αρεστός αλλά πάντοτε άξιος σεβασμού. Χάρη σε αυτές τις αντιθέσεις, το «Lincoln» λειτουργεί πετυχημένα ως πορτρέτο ενός σπουδαίου άνδρα, χωρίς να λοξοδρομεί ποτέ στα χωράφια της αγιοποίησης. http://thelincolnmovie.com/ www.facebook.com/LincolnMovie

8o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Eldorado *** La revolte de job

Σκηνοθεσία: Imre Gyöngyössy, Barna Kabay. Παίζουν: Hedi Temessy, Ferenc Zenthe, Gabor Feher. 98΄. Η υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας γερμανο-ουγγρική παραγωγή, διαδραματίζεται στην Ουγγαρία επί κατοχής, το 1943. Ο ηλικιωμένος Job έχει χάσει όλα του τα παιδιά που απέκτησε με τη σύζυγό του Roza. Σε μια τελευταία προσπάθεια να συνεχιστεί το όνομά του, υιοθετεί ανεπίσημα ένα 7χρονο αγόρι. Παίρνει λίγο χρόνο για να δεθεί αυτή η παράξενη νέα οικογένεια, όμως ο Job και η σύζυγός του είναι Εβραίοι και οι Ναζί τούς στέλνουν στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως. Αποχαιρετώντας το γιο του, ο Job τον παροτρύνει να κρατήσει μέσα του την εβραϊκή πίστη, ψάχνοντας για τον αληθινό Μεσσία. Δ 4/3.

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

Σκηνοθεσία: Bouli Lanners. Παίζουν: Bouli Lanners, Fabrice Adde, Philippe Nahon. 85΄. O τίτλος του ευχάριστου αυτού road movie του Βέλγου Bouli Lanners, ο οποίος αναφέρεται σε ένα φανταστικό μέρος πλούτου και ευκαιριών, δεν είναι απαραίτητα ειρωνικός. Ο σεναριογράφος/σκηνοθέτης δείχνει μεγάλη αγάπη για τις αχανείς εκτάσεις του νότιου Βελγίου: τα βενζινάδικα, τα φαστφουντάδικα και τα πάρκα για τροχόσπιτα. Το «Eldorado» είναι η ιστορία δύο τύπων: του δύστροπου πωλητή παλιών αυτοκινήτων Yvan και του κλέφτη Elie, τον οποίον ο Yvan βρίσκει μια νύχτα να τον κλέβει. Αντί να καλέσει την αστυνομία, ο Yvan προσφέρεται να τον πάρει οδικώς μέχρι το σπίτι των γονιών του, κοντά στα γαλλικά σύνορα. Το ταξίδι του «κρύβει» συναντήσεις με διάφορους τρελούς, όπως ένα γυμνιστή με το όνομα Alain Delon και κοινές αποκαλύψεις που ευτυχώς δεν είναι ποτέ μελιστάλαχτες. Ειδικά στην τελευταία της πράξη, η ταινία έχει την αυτοπεποίθηση να αναγνωρίσει ότι κάποιες ζωές έχουν αδιέξοδα, ενώ κάποιες άλλες κάνουν απλώς κύκλους. Τετ 6/3 Όλες οι προβολές θα γίνουν στο Cine Studio στη Λευκωσία, στις 21.00 (Κ 20.00). Πληροφορίες & πλήρες πρόγραμμα 96420491/www.ofk.org.cy.


Για πλήρη οδηγό διασκέδασης στο Time Out που κυκλοφορεί

CITY FREE PRESS | 25

Le Prenom ***

(Για όλα φταίει το όνομά σου) Σκηνοθεσία: Alexandre de la Patelliere, Matthieu Delaporte. Παίζουν: Patrick Bruel, Valerie Benguigui, Charles Berling. 109΄. Μεταφορά του αποτυχημένου θεατρικού, με αρκετούς από τους πρωτότυπους πρωταγωνιστές. Η πλοκή διαδραματίζεται στο διαμέρισμα του petitbourgeois ιντελεκτουέλ Pierre και της αγχωτικής συζύγου του Elisabeth. Ο παιδικός της φίλος Claude και ο αδελφός του Pierre, Vincent, φτάνουν για δείπνο. Σύντομα φτάνει και η έγκυος σύζυγος του Vincent, Anna. Κεντρικός άξονας της πλοκής είναι η αποκάλυψη του ονόματος του παιδιού του Vincent και της Αnna, ένα όνομα που φέρνει αντιδράσεις και διαφωνίες. Ακολουθούν κρυφές ερωτικές περιπτύξεις, μυστικές προθέσεις και δύσκολες αλήθειες. Όλα όμως είναι αμπαλαρισμένα με χιούμορ και πνευματώδεις διαλόγους, που βγάζουν συχνά πολύ γέλιο. Εξαιρετικό το κωμικό timing των πρωταγωνιστών. Δ 4/3, Ρίο, Λεμεσός, 20.30. Πληροφορίες 25745112, 99576778/ www.cinelesxi.org

FREE-PREMIÈRE Αυτήν την εβδομάδα μπορείς να κερδίσεις ένα από τα 15 διπλά εισιτήρια για την ΠΡΟΒΟΛΗ της ταινίας «Intouchables», ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Ιntouchables *** ΟΙ

CITY-ZENS ΒΛΕΠΟΥΝ ΔΩΡΕΑΝ

Για την ταινία «Intouchables», στέλνετε μήνυμα από την 1η έως τις 6/03, στο 3444 (€0.51 ανά SMS), γράφοντας: CINE CITY + INTOUCHABLES + ΟΝΟΜΑ + ΕΠΩΝΥΜΟ. Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη, 7 Μαρτίου, στις 21.00, στο αμφιθέατρο προβολών Cine Studio του Intercollege στη Λευκωσία.

Σκηνοθεσία: Olivier Nakache, Eric Toledano. Παίζουν: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny. 112΄. H τεράστια αυτή εμπορική επιτυχία του 2012 κατάφερε -πέρα από τις 9 υποψηφιότητες στα Cesar- να μπει και στις υποψηφιότητες για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία στα βραβεία BAFTA, αλλά και στις Χρυσές Σφαίρες. Όχι όμως στα Όσκαρ. Ίσως οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας να αισθάνθηκαν -όπως κι εγώ- ότι η συγκεκριμένη, αρκετά light και όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη ιστορία, με θέμα την αναπάντεχη φιλία ανάμεσα σε έναν Αφρικανό μετανάστη και έναν πλούσιο τετραπληγικό, δεν χρήζει ιδιαίτερων βραβεύσεων. Καλοδουλεμένες οι ερμηνείες των Francois Cluzet και Omar Sy, όμως δεν μπορούν να απογειώσουν ιδιαίτερα ένα αρκετά συμβατικό στόρι που παραπέμπει σε παλαιότερες φόρμες (από «Rain Man» μέχρι «Finding Forrester» και πάει λέγοντας...). www.facebook.com/theintouchables http://weinsteinco.com/sites/the-intouchables/ Παρ 1, Κ 3 & Τρ 5/3


26 | CITY FREE PRESS

μουσική

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

«Επικίνδυνες» μαγειρικές Διαφοροποιήθηκαν από οτιδήποτε άλλο υπήρχε και γι’ αυτό ακριβώς ξεχώρισαν. Συγκεκριμένα, οι Imam Baildi έπαιρναν ελληνικά κομμάτια από τα 40s, τα 50s και τα 60s και πειραματίζονταν ρεμιξάροντάς τα με σημερινούς, ακόμα και ξενόφερτους ήχους. Λίγο το ‘χεις να συναντιέται στα τραγούδια σου ο Ζαμπέτας με τo hip hop, το ρεμπέτικο με την trip hop αισθητική και το μπουζούκι με την electro swing; Ακόμα, τα balkan πνευστά μιξάρονται με latin ρυθμούς και ο Τσιτσάνης συναντά τη mambo big band ενορχήστρωση! Ειδικά στο δεύτερό τους δίσκο με τίτλο «The Imam Baildi Cookbook» που κυκλοφόρησε το 2011, η πολυσυλλεκτικότητα είναι φανερή περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση, τόσο όσον αφορά στους ήχους όσο και στις συμμετοχές. Εξ ου και το άλμπουμ έκανε μεγάλη αίσθηση στην ελληνική αγορά, εξαιτίας της ιδέας αλλά και των μεγάλων πωλήσεών του. Σε ό,τι αφορά, δε, στην επικείμενη συναυλία τους στην Κύπρο, το μενού τους θα είναι ακόμα πιο ανανεωμένο, καθότι θα μας παρουσιάσουν και μερικές από τις καινούργιες τους «συνταγές» που θα συμπεριληφθούν στην επόμενη δουλειά τους, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του 2013. Τη συναυλία θα ανοίξει ο γνωστός DJ Chris Blenda, με free-style μουσικές επιλογές. Σάββατο 2/3, Ammos Beach Bar, Λάρνακα, 22.00. Πληρ. 24828844.

ΑΤΖΕΝΤΑ live ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/3

«Πάμε σαν άλλοτε!» To 1982 η Μαργαρίτα Ζορμπαλά συμπεριέλαβε το «Πάμε σαν άλλοτε» των Σουγιούλ-Γιαννίδη στον ομώνυμό της δίσκο, μια δουλειά που περιείχε επανεκτελέσεις παλιών τραγουδιών. 30 και κάτι χρόνια μετά, παρέα με το φωνητικό σύνολο της «Διάστασης» (υπό τη διεύθυνση της Ανδριάνας Σεργίδου) και με την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βάσου Αργυρίδη, παρουσιάζει, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο, μια παράσταση μέσω της οποίας μας καλεί να θυμηθούμε μερικές από τις πιο όμορφες στιγμές της ελληνικής μουσικής. Μας μεταφέρει στο παρελθόν, τότε που στη ζωή μας κυριαρχούσε ο ρομαντισμός, η ποίηση, η μελωδία, η αγάπη, ο σεβασμός… Κι αυτό επιτυγχάνεται εύκολα μέσω τραγουδιών των Αττίκ, Γιαννίδη, Μουζάκη, Χαιρόπουλου, Σουγιούλ, Τραϊφόρου, Σακελλάριου κ.ά., οι οποίοι σαφώς και σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και μάλιστα σε περιόδους δύσκολες για τον ελληνισμό. Άκρως επίκαιρη παράσταση! Τετάρτη 6/3, Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός, 21.30. Πληρ. 77777040, 25878744. Κυριακή 10/3, Κινηματοθέατρο Παλλάς, παλιά Λευκωσία, 20.30. Πληρ. 77777040. Πέμπτη 14/3, Δημοτικό Θέατρο, Λάρνακα, 20.30. Πληρ. 24665795, 24657745.

Γιάννης Χαρούλης Aloft Music Bar, Αγία Νάπα, 23.00, €20. Πληρ. 99637831. Νυκτερινά Ragas & Μελωδικός Αυτοσχεδιασμός Με τους Julia Ohrmann (μπανσούρι), Σταυρούλα Κωνσταντή (νέυ) και Ravi Saundankar (τάμπλα). Καλά Καθούμενα, παλιά Λευκωσία, 21.00, €10. Πληρ. 99818837, 99206353. Matan Porat Ρεσιτάλ πιάνου κτισμένο γύρω από το έργο «Sonata in D minor, K32» του Scarlatti’s. Θα παρουσιαστούν επίσης έργα από Grieg, Couperin, Janacek, Mendelssohn, Bartόk, Brahms, Chopin, Schumann, Satie, Debussy, Shostakovich, Scriabin, Antheil, Tchaikovsky, Mozart, Beethoven, Liszt, Bach, Boulez, Ligeti, Kurtag και Porat. The Shoe Factory, παλιά Λευκωσία, 20.30, €20 & €15. Πληρ. 70009304. Δέσποινα Ολυμπίου Live με τη φετινή εκπρόσωπο της Κύπρου στη Eurovision. Breeze VIP Room Live, Λεμεσός, 23.30. Πληροφορίες 70005868.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3

Νυκτερινά Ragas & Μελωδικός Αυτοσχεδιασμός Βλέπε 1/3. Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, 20.30, €10. Πληρ. 99818837, 99206353.

The Zilla Project Savino Live, Λάρνακα, 22.30, €10 (με ένα ποτό). Πληρ. 99860304, 99426011. Imam Baildi Ελληνικά κομμάτια από τα 40s, 50s και 60s, με τα οποία πειραματίζονται ρεμιξάροντάς τα με σημερινούς, ακόμα και ξενόφερτους ήχους. Ammos Beach Bar, Λάρνακα, 22.00. Πληρ. 24828844.

ΚΥΡΙΑΚΗ 3/3

Εύη Καπάταη Δημοφιλή ελληνικά τραγούδια. Θεατράκι Ονήσιλος, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός, 11.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. www.visitcyprus.com. Banda Reala Pop hits από τα 70s μέχρι σήμερα. Παραλία Δημοτικών Μπάνιων, Πάφος, 11.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. www.visitcyprus.com. Γιώργος Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Χριστοφόρου Μαζί τους η Έλενα Ανδρέου. Μουσική Σκηνή Ρωγμές, Λεμεσός, 21.00. Πληροφορίες 99993232.

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/3

Μαργαρίτα Ζορμπαλά Πάμε σαν άλλοτε… Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο της «Διάστασης» υπό τη διεύθυνση της Ανδριάνας Σεργίδου. Καλλιτεχνική διεύθυνση Βάσος Αργυρίδης. Χαρουπόμυλος Λανίτη, Λεμεσός, 21.30. Πληρ. 77777040, 25878744.


Για πλήρη οδηγό διασκέδασης στο Time Out που κυκλοφορεί

Μουσικές Σκηνές ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Μακεδονίτισσα.

Διαχρονική Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (22.00) θα ακούσεις ελληνικό ροκ με τους Prospectus και τη Γεωργία Λάρδου. Κάθε Κυριακή θα ακούσεις ξένο ροκ με τους Solitary Angels και θα δεις επιθεωρησιακά νούμερα με ηθοποιούς από τις «Πατάτες». (99783455) Γιάννη Κορομία 2, βιομ. περιοχή Λευκωσίας.

Occhio Air «Απλά ελληνικά» με τους Άγγελο Αυγουστή και Χριστίνα Τσέλεπου. Μια αναδρομή στο παλιό, καλό τραγούδι με κλασικές επιτυχίες, κάθε Τετάρτη βράδυ (20.30). (22255111) Αλκαίου 23, Έγκωμη.

Down Town Στο νέο hot live spot της πόλης, κάθε Πέμπτη θα ακούσεις (22.00) pop-rock, έντεχνο και ελαφρολαϊκό από τους Παπιγιόν Band τού Άγγελου Αυγουστή (Τριημιτόνιο) και κάθε Σάββατο (23.30) τους Minus One με ένα super pop-rock πρόγραμμα. (99810011) Νικηφόρου Φωκά 30, Πύλη Αμμοχώστου, παλιά Λευκωσία (πρώην «Μπέρδεμα»). Εναλλάξ Τις Παρασκευές (22.00) γίνεται πανικός με το stand-up comedy show «ΜνημόνιΩΧ!» των Λούη Πατσαλίδη και Τεύκρου Νεοκλέους. Το Σάββατο (23.00) θα πας για το λαϊκό-διασκεδαστικό πρόγραμμα με τον Δημήτρη Φανή και το σχήμα του. (22430121) Λεωφ. Αθηνάς 16-17, παλιά Λευκωσία. Ερωδός Παραδοσιακή κυπριακή μουσική με τους Βασιλική Χατζηαδάμου, Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Σάββα Σάββα κάθε Τετάρτη (21.30), «ΤαΞύδια Ατελείωτα» κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (22.30), με τραγούδια της διασκέδασης από μια σπουδαία χανιώτικη παρέα, ενώ τις Κυριακές (13.00-17.00) οι Ακραιφνείς παίζουν ρεμπέτικο και Νέο Κύμα. (22752250) Πατριάρχου Γρηγορίου 1. Καλλιπόλεως 4 Έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα με 13μελές σχήμα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο (24.00), και εμβόλιμα σατιρικά σκετσάκια από τους ηθοποιούς Έλια Ιωαννίδου, Μαρίνο Κόνσολο και Μαρία Φιακά. (70000023) 28ης Οκτωβρίου 4,

Πολυχώρος 77 Βραδιές με ρεμπέτικο, έντεχνο ή λαϊκό τραγούδι, από Τρίτη μέχρι Σάββατο (21.30) και Κυριακή μεσημέρι. (22680804) Φανερωμένης 75-77. Τα Πέντε Όγδοα Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το μαγαζί προσφέρει κυπριακό μεζέ (€19 για 14 είδη), σε συνδυασμό με ελληνική διασκεδαστική μουσική από τετραμελές σχήμα με επικεφαλής τον Πανίκο Χαραλάμπους. (22352628, 99584584) Ερεχθείου 2, Έγκωμη. Το Κουβεντολόι Εκτός από το value for money μεζέ, από Τρίτη μέχρι Πέμπτη θα πας για μπουάτ ακούσματα σε ένα unplugged πρόγραμμα με κιθάρα, ενώ τα Παρασκευοσάββατα στην παρέα μπαίνει σφήνα και ο μπαγλαμάς και το πρόγραμμα αλλάζει σε ελαφρολαϊκό και ρεμπέτικο. (99479419/www.kouventoloi.com) Τζον Κένεντι 57Α, Παλλουριώτισσα.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Barrel House Rock με τον Monsieur Bouton (Ανδρέας Κουμής) κάθε Τετάρτη βράδυ (21.00). (99331088) Ιωάννη Συκουρτή 3. Savino Live Κάθε Παρασκευή (22.30) οι Δε Σκόρδιονς ερμηνεύουν αγαπημένα έντεχνα κομμάτια. (99426011) Watkins 1, Λαϊκή Γειτονιά. Savino Rock Bar Ακουστικό έντεχνο-ροκ με τον Ερμογένη Σκιτίνη, κάθε Κυριακή (21.30). (99426011) Watkins 9, Λαϊκή Γειτονιά.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Breeze V.I.P. Room Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (23.00)

οι Kon Cept και Όλγα Βενετσιάνου σε υποδέχονται με τραγούδια έντεχνα, pop, disco και λαϊκά, ρεμιξαρισμένα από τον Kon Cept. (70005868) Λεωφόρος Γεωργίου Α’ 90, Γερμασόγεια. Lemesos Arena Live Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (23.30) σε διασκεδάζει με καλό ελληνικό τραγούδι από 9μελές μουσικό σχήμα από την Αθήνα, ενώ κάθε Τετάρτη (22.00) με έντεχνο-ροκ. (99698688) Ναβαρίνου 33. Μωβ Παρασκευή & Σάββατο, 23.30: live μουσική, μουσικό θέατρο και stand-up comedy, με τους Δανάη Χρίστου, Άγγελο Αυγουστή, Μαρία Θεοδότου, Θανάση Ιωάννου και μια πλειάδα μουσικών. (96888201) Ανδρέα Δρουσιώτη 17, Πλατεία Ηρώων. Ravens Ανοικτό από Τρίτη μέχρι Κυριακή (22.30), με ελληνικό και ξένο ροκ. Κάθε Τρίτη (21.30) φοιτητι-

κή μπουάτ με τους Prospectus. Κάθε Τετάρτη, alternative και progressive rock, κάθε Πέμπτη σας διασκεδάζουν οι Σάββας Ισοβίτης και Στέλιος Στυλιανού, κάθε Παρασκευή εμφανίζονται οι Λωποδύτες, ενώ κάθε Κυριακή οι Ακουστικοί Επιβάτες. (99614100) Σαριπόλου & Σωκράτους 4 γωνία. Στο Πέραμα Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στις 22.30, θα ακούσεις έντεχνο, rock πρόγραμμα με 8μελές σχήμα. Το «Πέραμα» ανοίγει καθημερινά, από το απόγευμα για καφέ, ποτό και φαγητό. (25373763) Ζικ Ζακ 12.

T375 BLACK, WHITE 3 Android 2.3 Gingerbread 3 Οθόνη: 3.2”, 240x320 pixels 3 Επεξεργαστής: 208MHz 3 Κάμερα: 2MP 3 Dual Sim, Wi-Fi

Δωρεάν

με μεταφορά αριθμού στο πρόγραμμα MTN 600

MONO

89€

ΚΩΔ: 0694305, 0694306


28 | CITY FREE PRESS

φτουκαιβγαινω

Ο Αντώνης Τζιαρρίδης παρουσιάζει την πρώτη του ατομική έκθεση με τίτλο «Storybox - Ιστορίες στο κουτί» . Η εικαστική του γλώσσα έχει μια ιδιαιτερότητα και κυρίως μια παραστατικότητα. Εξάλλου, έχουμε να κάνουμε με έναν καλλιτέχνη που φοίτησε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης, έχει ήδη λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, ενώ είναι ένας από τους δύο ιδρυτές της εικαστικής ομάδας «spyrA». Αυτό που επιχειρεί ο Αντώνης να κάνει στην παρούσα έκθεση, όπως αναφέρει και η Ιστορικός Τέχνης δρ Τώνια Λοΐζου, είναι να ξεπεράσει το χρονικό πλαίσιο και να προχωρήσει στη μετάπλαση των αναμνήσεων. Τα παραμύθια, οι κοινωνικές ιστορίες, ο σουρεαλισμός και ο δικός του ρομαντισμός γίνονται η πυξίδα του. Μέσα από το μύθο της Αριάδνης ξετυλίγει μαζί με το θεατή το νήμα για μια κοινή πορεία δημιουργού και θεατή -αυτής των αναμνήσεων. «Οι μνήμες, οι εικόνες σε παρελθοντικό χρόνο, υφασμένες κυριολεκτικά με κλωστή, για να δηλώνουν παλιές και νέες ιστορίες ανθρώπων, αποτελούν το μέσο που τον βοηθά να λειτουργήσει σε παράλληλα επίπεδα». Οι α-πρόσωπες φιγούρες του, έστω και αν ανατρέπουν την έννοια της ύπαρξης, επιδρούν σαν σύγχρονοι μινώταυροι, καθηλώνουν το θεατή και μετατρέπουν το οικείο σε μεταφυσικό. Εγκαίνια 6/3, Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά, Λάρνακα, 19.30, μέχρι 19/3, πληροφορίες 24621109/www. gallerykypriakigonia.com.cy. Λ.Α. Η δεύτερη ατομική έκθεση του Ανδρέα Tomblin

«Spontaneous and raw -Αυθόρμητο και ωμό», πηγάζει από το πρωτοποριακό αριστούργημα της

L3 Ε405 BLACK, WHITE 3 Android 2.3 Gingerbread 3 Οθόνη: 3.2”, 240 320 pixels capacitive 3 Επεξεργαστής: 800MHz μονοπύρηνος 3 Κάμερα: 3.15ΜΡ 3 Dual Sim

Δωρεάν

με μεταφορά αριθμού στο πρόγραμμα MTN 900

ΑΠΟ

139€

ΤΩΡΑ

129€ ΚΩΔ: 0694303, 0694304

Οι «BigMo» Μανώλης Βουράκης (φωνητικά, ηλεκτρικές κιθάρες), Νικόλας «Honeyman» Μελή (πλήκτρα), Όμηρος «Βagman» Ανδρέου (ηλεκτρικό μπάσο) και Στέφανος «ΡΡ» Μελετίου (τύμπανα), είναι οι The Zilla Project , ένα σπουδαίο κυπριακό blues band του οποίου κάθε συναυλία έχει έντονο άρωμα Αμερικής. Συγκεκριμένα, συνδυάζουν διασκευές κλασικών blues και rock τραγουδιών μαζί με τις δικές τους συνθέσεις, σε ένα πρόγραμμα δύο και πλέον ωρών. Αύριο Σάββατο (2/3, 22.30) θα εμφανιστούν στο «Savino Live» στη Λάρνακα (€10 με ένα ποτό, πληρ. 99860304, 99426011), ενώ τις δύο τελευταίες Τετάρτες του μήνα (20 & 27/3) θα παίξουν στο «Blue Bar» στη Λευκωσία. Μ.Μ.

Διάδωσέ

το

Οι ραγδαίες αλλαγές στις συνθήκες ζωής μας, το ρευστό περιβάλλον και η αβεβαιότητα που νιώθει ο καθένας μας σήμερα μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδα. Παρακολούθησε τη διάλεξη «Κατά-

jazz «Bitches Brew» του Miles Davis της δεκαετίας του 1970 και προσβλέπει στο να παρουσιάσει σε εικόνες τη μουσική αυτή γλώσσα, τις υποσυνείδητες σκέψεις, τα συναισθήματα και την ενέργεια που χρειάστηκε η θλιψη: Αντιμετωπίζοντας και Ξεπερνώντας τα αδιέξοδα σε συνθήκες σύνθεσή του. Η δουλειά του αναβλύζει έναν πυγαίο εσωτερικής και εξωτερικής κρίσης» αυθορμητισμό, ενώ η επικοινωνία της μουσικής και και απόφυγέ τα ή μάθε να τα διαχειρίζεσαι. της οπτικής τέχνης μετατρέπεται σε αυτοσχεδιαΕισηγητής Σταύρος Γκουγκουσκίδης. Παρ στική παράσταση-παρουσίαση, από τη στιγμή που οι 8/3, Αμφιθέατρο Β΄, Ευρωπαϊκό Πανεπιήχοι συλλαμβάνονται και μεταφράζονται σε εικαστικές στήμιο Κύπρου, Λευκωσία, 18.20-21.00, συνθέσεις. Οι πίνακες εκπέμπουν κάτι αφαιρετικό και €15 (φοιτητές €10). Πληρ. 22254585, ακατέργαστο, αλλά συνάμα και έναν έντονο, σύγχρονο κλαkepapsy@yahoo.gr. σικισμό, όπως ακριβώς και η jazz. Εγκαίνια Τετ 6/3, Γκαλερί Αργώ, Λευκωσία, 19.30, μέχρι 23/3, πληροφορίες 22754009. Λ.Α.


CITY FREE PRESS | 29

Θέσεις Περιορισµένες

ΑΠΟΚΤΗΣΤΕ

ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΠΤΥΧΙΑ / ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ . Αναγνωρίσημα από το ΚΥΣΑΤΣ . Κρατική χορηγία μέχρι €3417 Οι εξαιρετικοί ηθοποιοί Αντρέι Κρουπά και Νικολέττα Χριστοφόρου, που ασχολούνται κυρίως με το παιδικό θέατρο, επαναφέρουν και πάλι στο προσκήνιο τις δύο επιτυχημένες παιδικές θεατρικές παραστάσεις τους. Η μία είναι η πρωτότυπη παράσταση «Γεια σου» που έλαβε μέρος, σαν μοναδική κυπριακή συμμετοχή, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας στο Κιλκίς. Αφορά στην ιστορία ενός αγοριού που δεν μπορούσε να μιλήσει, ενώ μετά τη γνωριμία του με ένα χαρούμενο κορίτσι… τα κατάφερε. Είναι διαδραστική, παροτρύνει την ενεργή συμμετοχή των παιδιών προσχολικής και μικρής δημοτικής ηλικίας, ανοίγοντας ταυτόχρονα μια πόρτα μάθησης και φαντασίας. Η δεύτερη παράσταση, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κρουπά, έχει τον τίτλο «Φοβάμαι το σκοτάδι» και είναι μια παράσταση πιο θεατρική και βασισμένη στο παραμύθι της Τζιλ Τόμλισον. Πλαισιώνεται από ζωντανή μουσική και ψηφιακή τέχνη και έχει ως στόχο της να βοηθήσει τα παιδιά -κυρίως δημοτικής ηλικίας- να απαλλαγούν από τις φοβίες τους. Η ιστορία ξετυλίγεται με τη βοήθεια μιας κουκουβάγιας που φοβάται το σκοτάδι, ενώ η συνάντησή της με τη μικρή Σκότη τής αλλάζει τη ζωή. «Γεια σου», 3/3, 11.00 & «Φοβάμαι το σκοτάδι», 3/3, 16.00, Cine Studio, Λευκωσία. Είσοδος €5 (παιδιά), €9 (ενήλικες). Πληροφορίες, 99358663, 99621669, 22590197. Λ.Α.

Οι φίλοι της όπερας στην Κύπρο θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ακόμη ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Στο πλαίσιο λοιπόν του προγράμματος «The Met: Live in HD», το οποίο συνεχίζεται δυναμικά στο Θέατρο Ριάλτο, θα παρουσιαστεί το αριστούργημα του Wagner, «Parsifal» . Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Jonas Kaufmann ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, σε μια νέα παραγωγή της μυστικιστικής όπερας του Wagner, που πραγματεύεται τον πειρασμό και τη σωτηρία. Μαζί του στη σκηνή θα βρίσκεται και η Katarina Dalayman στο ρόλο

της Κούντρι, της μυστηριώδους γυναίκας που δελεάζει τον Parsifal. Ο Peter Mattei στο ντεμπούτο του στο ρόλο του Άμφορτας, του Βασιλιά των Ιπποτών του Αγίου Δισκοπότηρου, ο René Pape στο ρόλο του σοφού, γέρου Ιππότη Γκούρνεμαντζ και ο Evgeny Nikitin στο ρόλο του Μάγου Κλίνκσορ. Διευθυντής Ορχήστρας είναι ο Daniele Gatti. Την παράσταση σκηνοθετεί ο καταξιωμένος στον κινηματογράφο και το λυρικό θέατρο, François Girard στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Σ 2 Μαρτίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 19.00, €20, €15. Πληρ.-κρατήσεις 77777745/www. rialto.com.cy. Μ.Α.

BA(Hons) Accounting & Finance

(3 χρόνια ΜΟΝΟ, Δίδακτρα: 6500 Ευρώ ανά έτος) 9 εξαιρέσεις από το ACCA

BA(Hons) Business Studies with Marketing (3 χρόνια ΜΟΝΟ, Δίδακτρα: 6500 Ευρώ ανά έτος)

MBA (15 μήνες ΜΟΝΟ, Δίδακτρα: 8000 Ευρώ)

Εργασιακή πείρα δεν είναι απαραίτητη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΕΜΕΣΟΣ THE CYPRUS INSTITUTE OF MARKETING

Τ.Κ 25288, Λευκωσία, 1308, Κύπρος, τηλ.:+357- 22778475, email: info@cima.ac.cy

www.cima.ac.cy Έναρξη μαθημάτων Οκτώβριος 2013


30 | CITY FREE PRESS

Για πλήρη οδηγό διασκέδασης στο Time Out που κυκλοφορεί

κουζινα

Boho Chic Tapas bar Ανδρέα Δρουσιώτη, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 25364218, 99248772. Έχω παρατηρήσει πως, όταν κάποιος ανοίξει ένα εστιατόριο και αυτό πάει καλά, αμέσως θα ανοίξουν κι άλλα, υιοθετώντας το ίδιο στυλ στη διακόσμηση αλλά και στο menu. Από το πουθενά γεμίσαμε λευκά μαγαζιά στις παραλίες, μαύρα μαγαζιά στη Λευκωσία και gastro bars στη Λεμεσό. Διαπίστωσα παράλληλα πως, αν το μαγαζί δεν έχει ταυτότητα, τότε μοιραία έχει ημερομηνία λήξης. Θα έχει πελάτες που θα τυχαίνει να πηγαίνουν, μέχρι να ανοίξει το επόμενο. Δεν θα αποκτήσει θαμώνες που θα το επιλέγουν συνειδητά. Γι’ αυτό και ένας από τους πολλούς λόγους που μου άρεσε το «Boho Chic Tapas Bar» είναι επειδή το μαγαζί έχει ταυτότητα και δη μια πολύ καλόγουστη και «νόστιμη» ταυτότητα. Το «Boho» είναι tapas bar και φαίνεται tapas bar. Είναι ένας ζεστός και παρεΐστικος χώρος, στον οποίο νιώθεις οικεία, χαλαρώνεις και απολαμβάνεις. Η δική μου επίσκεψη άρχισε με το ισπανικό κόκκινο Marqués de Riscal Prόximo, για να ακολουθήσει η Boho Salad, το Pan con tomate (η προσθήκη jamon το κατέταξε στα αγαπημένα μου), το ceviche peruano (αν σου αρέσει η γεύση του λεμονιού/lime, αυτό είναι το πιάτο σου), το langostinos tigre (γαρίδες τεράστιες και πεντανόστιμες με saffron crème), το Champinones carbonara (μανιτάρια με σάλτσα carbonara), το berenjenas al grill con salsa romesco (ισπανική συνταγή με μελιτζάνες) και το cordero a la menta (παϊδάκια μαριναρισμένα σε μέντα). Έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Όταν δε ανοίξει ο καιρός και βγουν τα τραπεζάκια έξω, δεν θα ξεμακραίνουμε! Π.Σ.

συνταγούλα Η Θεσσαλονικιά και πολύ μερακλού αναγνώστρια Μαρία Αλευρά, μας στέλνει τη συνταγή της για τυροκαυτερή. Υλικά 250 γρ. φέτα περίπου (κατά προτίμηση βαρελίσια) λάδι ξίδι 2-3 καυτερές πράσινες πιπεριές κέρατο

Οθέλλου 1 Οθέλλου 1, Πύλη Αμμοχώστου, Λευκωσία, 99886876. Η παλιά Λευκωσία κοντά στην Πύλη Αμμοχώστου ανθεί και πάλι και τα καλά στέκια βρίσκουν ξανά τον «ξεχασμένο» τους εαυτό. Ένα από αυτά είναι και το «Οθέλλου 1» που θα σε γοητεύσει. Τόσο ο λιτός και παραδοσιακός χώρος του όσο και το φαγητό του, είμαι σίγουρη ότι θα σε ενθουσιάσουν το ίδιο. Η γαστρονομική εμπειρία θα γίνει απολαυστική χάρη στα καλοψημένα κολοκυθάκια με τα αβγά, το ψητό χαλούμι, το λουκάνικο, τις ραβιόλες, τα ψημένα στα κάρβουνα λαχανικά, το μανιτάρι, τις μελιτζάνες, τις πιπεριές κέρατο και τις γαργαλιστικές μπρουσκετούλες με σος ντομάτας, φέτα και μανιτάρι. Μια κιθάρα και ένα μπουζούκι είναι αρκετά για να σου ανεβάσουν το κέφι και να σε κάνουν να νιώσεις τη στιγμή. Την ίδια ώρα, ο ουρανίσκος θα απολαμβάνει εξαίρετο μαριναρισμένο κοτόπουλο, καλοψημένα σουβλάκια και εύγευστες σεφταλιές. Έτσι χορτάτος και ανεβασμένος όπως θα είσαι, συνέχισε το γλέντι με ένα χασάπικο ή ζεϊμπέκικο. Λ.Α.

Εκτέλεση Τηγανίζετε τις πιπεριές στο λάδι μέχρι να μαλακώσουν και να ψηθούν. Βέβαια, αν προτιμάτε, μπορείτε να τις ψήσετε και στα κάρβουνα. Τις ξεφλουδίζετε και πετάτε τα σπόρια. Βάζετε τι πιπεριές στο multi και προσθέτετε σιγά-σιγά τη φέτα, το λάδι (από το τηγάνι ή ωμό) και το ξίδι. Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα ώσπου να γίνει βελούδινη η υφή της. Ανά τακτά διαστήματα δοκιμάζετε και προσθέτετε πιπεριά. Λέγεται τυροκαυτερή, ως εκ τούτου πρέπει να είναι καυτερή. Μην το ξεχνάτε!


CITY FREE PRESS | 31

Wagamama

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ

Με ψαροταβέρνα στη Λευκωσία αφού συνειδητοποίησα ότι το φαγητό που ερχόταν στο τραπέζι μας ήταν ξαναζεσταμένο. Ανεπίτρεπτο! Κι επειδή ήθελα να ‘μαι σίγουρος, διασταύρωσα την πληροφορία και με άλλους φίλους. Κρίμα κύριοι. Ό,τι φτιάξατε όλα αυτά τα χρόνια, με μια τέτοια κίνηση, το πετάτε στα σκουπίδια. Μ.Μ.

ΑΠΟΛΑΥΣΑ

Sushi από το νέο μενού του «Wagamama»! Δοκίμασα διάφορα maki rolls, αλλά και salmon & tuna tataki και έχω να πω τα καλύτερα! Σπέσιαλ, φυσικά, είναι και οι τιμές! Μ.Μ.

ΕΜΑΘΑ

Πως στο «Milk Bar» (25354100) στη Λεμεσό, το Σάββατο, 2 Μαρτίου θα βρίσκεται ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Latte Art 2011, Χρήστος Λουκάκης, από τα χέρια του οποίου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μοναδική ποιότητα καφέ Illy, σε εκτέλεση κυριολεκτικά παγκοσμίου επιπέδου! Όλοι οι παρευρισκόμενοι θα έχουν παράλληλα την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δωρεάν κλήρωση 2 οικιακών μηχανών Iperespresso illy, για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον καλύτερο καφέ και στο σπίτι!

ΒΡΕΘΗΚΑ

Στο «Artisan’s Burgerbar» στη Λευκωσία για τον εορτασμό των πρώτων του γενεθλίων και μεταξύ άλλων

απόλαυσα τα θεϊκά mini burgers αλλά και διάφορα άλλα ορεκτικά-τσιμπήματα, ορισμένα από τα οποία μπαίνουν στο μενού αυτές τις μέρες! Μ.Μ.

που «την έχουν αλλά δεν την κατέχουν». Είμαστε τουριστικός προορισμός, είμαστε φιλόξενοι, αλλά σε κάποια θέματα είμαστε και πολύ λάθος. Π.Σ.

ΠΗΓΑ

Δοκίμασα

Ξανά στο «Olives & Burgers» (77777447) στη Λευκωσία, απλώς γιατί πεθύμησα να φάω ένα νοστιμότατο burger και μια πλούσια σαλάτα, να πιω ένα full αντιοξειδωτικό χυμό με πορτοκάλι, καρότο, σέλινο και αγγουράκι, αλλά και να δοκιμάσω τα υπέροχα σπιτικά σοκολατάκια, που έχουν ως βάση τη μαύρη σοκολάτα! Μ.Μ.

ΑΔΥΝΑΤΩ

Να καταλάβω τη νοοτροπία των εστιατορίων που επιλέγουν αποκλειστικά και μόνο την αγγλική γλώσσα για τα menu τους. Εκτός του ότι δεν είναι πρακτικό, φέρνουν σε δύσκολη θέση τόσο τους πελάτες που δεν γνωρίζουν καθόλου αγγλικά όσο και αυτούς

Το profiterole του «Pralina» και ενθουσιάστηκα. Παρόλο που δεν είμαι «γλυκατζού», δεν μπορώ να μη δώσω τα εύσημα στο μαγαζί για τη γεύση, την ποιότητα και τη φρεσκάδα. Το γλυκό να λέγεται! Α.Χ.

Παρατήρησα

Πως στα καταστήματα «Kouzina» στη Λεμεσό γίνονται αλλαγές. Φαντάζομαι πως θα μάθουμε σύντομα τι «μαγειρεύουν». Α.Χ.

Απόλαυσα

Τον καφέ μου στο «Ammos Kitchen Bar». Εγγύηση και σταθερή αξία. Η βελτίωση του καιρού και τα επερχόμενα live, θα μας οδηγούν πιο συχνά στο πιο φιλόξενο στέκι της Λάρνακας. Π.Σ.


32 | CITY FREE PRESS

ΑΞΙΟΘΕΑΤΟ

γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Ρέθυμνο

Μπαίνοντας στο «χορό» του Καρναβαλιού! Με τραβολογούσε να πάμε Ρέθυμνο και της είπα ότι, για τρίτη φορά, εγώ δεν πάω! Όχι πως δεν είναι όμορφο το Ρέθυμνο -προς Θεού-, αλλά πόσες φορές πια! Μέχρι που μου είπε για το θέμα του Καρναβαλιού που είναι «20 χρόνια Μύθοι», με τη φετινή επέτειο να αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιηθεί το 2014. Οι καιροί αλλάζουν, αλλάζει και η καρναβαλική διάθεση, τι νόμισες; Καρναβάλι στο… Ρέθεμνος! Αμαρτία μου εξομολογημένη, δεν ήξερα ότι το «Ρέθεμνος» καρναβαλίζει! Πήγα στην Πάτρα, πήγα στην Ξάνθη, αλλά στο Ρέθυμνο μόνο το καλοκαίρι για βουτιές! Και να που προέκυψε φέτος! Μετά από την έναρξη στις 24 Φεβρουαρίου στην Πλατεία Μικρασιατών στην Παλιά Πόλη, με φιλανθρωπική δράση από το σεφ Βασίλη Καλλίδη και το Εθελοντικό Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ρεθύμνου, με πληροφορούν ότι θα ακολουθήσουν οι καθιερωμένες εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, που από ό,τι φαίνεται είναι πολύ κοντά στα δικά μας! Καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, Τσικνοπέμπτη, χοροί και πανηγύρια! Η πολυαναμενόμενη γιορτή είναι το «Κυνήγι του Θησαυρού». «Και μη φανταστείς -μου λέει- τίποτα συμβατικό! Το στόρι έχει πάντα άμεση σχέση με την πόλη και την ιστορία της. Φέτος άκουσα ότι είναι λαβ στόρι, που σε ταξιδεύει μάλιστα στη δεκαετία του ‘80!». Γεια σου φιλενάδα, μου έδωσες ιδέα και για αμφίεση! Ξέρεις, τα 80s τα γούσταρα πάντα, κυρίως για τις μουσικές τους -και δεν μιλώ βέβαια για Boney M και τέτοιες χαζομάρες, βλέπε καλύτερα Fleetwood Mac, The Smiths, Spandau Ballet, έτσι για να ξηγιόμαστε. Βγάζω από τη βαλίτσα τη λακ, τις φλούο σκιές, τις αλυσίδες στο λαιμό και τα κομμένα γάντια και βουρ για το 24ωρο Κυνήγι Θησαυρού!

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με τη Νυχτερινή Παρέλαση το Σάββατο 16 Μαρτίου, ξεκινώντας με την αντιφώνηση του Βασιλιά Καρνάβαλου και τερματίζοντας στην Πλατεία Μικρασιατών. Η Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου ακολουθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου στην ανατολική παραλία της Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματιστεί στην παραλία της πόλης ένα μεγάλο πάρτι, οπότε έχει έγνοια! Εμείς θα είμαστε εκεί!

Η πόλη Ο παραλιακός δρόμος με τους φοίνικες ομοιάζει με τη Λάρνακα και σε οδηγεί στη μία άκρη της πόλης στο Ενετικό Λιμάνι, όπου δεσπόζει το φρούριο Φορτέτζα στο λόφο του Παλαιοκάστρου. Στο εσωτερικό του ευρύτερου χώρου φιλοξενούνται σπουδαία κτίσματα, όπως η Κατοικία των Συμβούλων, ο Καθεδρικός Ναός, η Πυριτιδαποθήκη κ.ά., έχει απίστευτη θέα και εννοείται ότι δεν θα το χάσεις! Πρέπει επίσης να δεις τη Μεγάλη Πόρτα (Πύλη Guora) από την πλατεία της εκκλησίας των Τεσσάρων Μαρτύρων, που σε οδηγεί στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως. Κατά μήκος της βρες το λεγόμενο Μακρύ Στενό με τα παραδοσιακά σπίτια με τους περίτεχνους θυρεούς, ενετοκρατίας αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, όπως είναι βέβαια και η Κρήνη Rimondi στην Πλατεία Τίτου Πετυχάκη. Αυτό είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Παλιάς Πόλης. Στοιχεία θα δεις και ισλαμικής τέχνης, όπως το Νεραντζέ Τζαμί, που χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο και μάλιστα θεωρείται ως ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μνημεία της παλιάς πόλης.

Κρητική κουζίνα Δίνω ρέστα με «κουκουβάγιες», κοψίδια και ρακές στα αγαπημένα μεζεδοπωλεία «Σχολαρχείο» και «Αβγό του Κόκορα» στην Παλιά Πόλη. Γκουρμέ πειραματισμοί στη διάσημη «Αυλή». Καλή μας όρεξη!

Ήξερες ότι… …η διοργάνωση του Καρναβαλιού διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες και κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς; Υπολογίζεται ότι τη Μεγάλη Παρέλαση των καρναβαλιστών παρακολουθούν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθυμνιώτες και επισκέπτες. Το γεγονός αυτό αποτελεί και το πιο σημαντικό τουριστικό προϊόν της πόλης κατά τη χειμερινή περίοδο.


ψωνια

HTC ONE®, η νέα αντίληψη στα smartphones

Η HTC, η κορυφαία εταιρεία κατασκευής συσκευών κινητής τηλεφωνίας που ξεχωρίζουν παγκοσμίως για το σχεδιασμό και την καινοτομία τους, παρουσίασε τη νέα της ναυαρχίδα, το νέο HTC One. Με ένα ξεχωριστό, απόλυτα συμπαγές ενιαίο σώμα αλουμινίου, οθόνη 4,7’’, Full HD 1080p και τετραπύρηνο επεξεργαστή Qualcomm® Snapdragon™ 600, 1,7 GHz, το νέο HTC One προσφέρει βασικές νέες καινοτομίες που επαναπροσδιορίζουν την εμπειρία που προσφέρει ένα κινητό και θέτουν νέα πρότυπα για τα smartphones. Αυτά είναι το HTC BlinkFeed™, που μεταμορφώνει την αρχική οθόνη σε ένα ενιαίο live stream πληροφοριών όπως ενημερώσεις από κοινωνικά δίκτυα, θέματα για την ψυχαγωγία και το lifestyle. Για το σκοπό αυτό η HTC θα προσφέρει τόσο τοπικό όσο και παγκόσμιο περιεχόμενο από πάνω από 1.400 πηγές ενημέρωσης, με πάνω από 10.000 άρθρα την ημέρα. Επίσης το HTC Zoe™, δηλαδή την κάμερα HTC UltraPixel με HTC Zoe, που δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να τραβούν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που ζωντανεύουν σε αποσπάσματα διάρκειας τριών δευτερολέπτων. Και τέλος, το HTC BoomSound™, την καλύτερη εμπειρία ήχου. Στην αγορά από το Μάρτιο! Μ.Α.

Μάρτης είναι, χάδια κάνει…

Η παροιμία χαρακτηρίζει το Μάρτη «γδάρτη και παλουκοκαύτη», που μια «κλαίει και μια γελάει». Θεωρητικά η προστασία είναι εξασφαλισμένη με το μαρτάκι -το βραχιολάκι από κόκκινη και λευκή κλωστή. Σε κάποιες περιπτώσεις το μαρτάκι έχει και μια κλωστή από ασήμι ή χρυσό προκειμένου να εξασφαλιστεί η αφθονία και ο πλούτος. Μετά τη σύντομη αναδρομή στα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου, να σε ενημερώσω για τα όμορφα και ενδιαφέροντα που φτιάχνει η αγαπημένη Ηρώ Κασκάνη. Η Ηρώ μας λοιπόν, ανέλαβε να μας προστατεύσει φέτος, δημιουργώντας πανέμορφα μαρτάκια. Κάποια απλά και κάποια περισσότερο περίτεχνα, με κλωστές, ασήμι, το χαρακτηριστικό κούμπωμα και το πρωτότυπο γέμισμα. Ό,τι και να διαλέξεις, σημασία έχει η έλευση της άνοιξης και η όμορφη υπενθύμιση στο χέρι σου. Π.Σ. Κατσώνη 4, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία, πληροφορίες 99803702.


34 | CITY FREE PRESS

σεEΙΔΑ Σε είδα κούκλα μου να κοντοσυνάεσαι του πρώην μου (πάλε!). Πόσο μου αρέσκει να γλείφεις τζιαμέ που έφτυνα! Σε είδα Ζήνα μου στο Λύκειο Κύκκου Πάφου να κάμνεις το τεπόζιτο!

ν «Ζορπά» το σ α ίδ ε ε Σ ! υ ο μ ή λ ικ ρ Αχ Περικλή μου, Πε τά American σ ζε ις ε ρ τά α τρ να ς, α σ της Μακεδονίτισ ερικλή μου! Π ς, ιε τρ ή ιτ ο φ ς ε ίν ρ α μ α cookies τις Καλ κεράσματα τα ε ισ ρ ιό ρ ε π , υ ο μ ή λ ικ Αχ βρε Περ λέπουν! β υ ο π α τι ά μ ν υ ο χ ρ ά π υ ομορφάντρα μου, γιατί

Σε είδα να νομίζεις ότι θέλω σε! Ήμουν μεθυσμένη άγγελέ μου!

Σας είδα όλους. Είμαι η Αντιγόνη και είμαι καλά!

Ο cranchito σου είμαι! Απλώς στείλε μου ένα μήνυμα να τα πούμε!

Σας είδα Δήμο, Άντρη, Βαλάντω, Μάριε και Αντώνη, την Κυριακή στο Τρόοδος, να παίζετε χιονοπόλεμο και να χαίρεστε που βρήκατε λίο χιόνι!

Σας είδα εσάς του Λυκείου Κύκκου Πάφου να γεμώνετε τη «City»! Κανεί μάνα μου, έλεος μαζί σας. Κάποιοι από το 4ο Λύκειο Πάφου. «Φιλούθκια πολλά», χα, χα.

Σε είδα Αντώνη Γεροσhηπιανούι μου, την Παρασκευή, στο πάρτι της Χαράς! Πόσο κούκλος! Η Γ. που εκάθεσουν απέναντί της!

Σε είδα Μάριε Μ. να έρκεσαι στο Κύκκου με το φίλο σου τον Χρύσανθο την Παρασκευή. Είστε τζιαι οι 2 μώρατσοι. Κάποιες όμορφες! Φιλούθκια! xXx. Είδα σε ρε πελλοσhεφτάλα μες στο αυτοκίνητο να οδηγάς τζιαι να παίζεις τον ωραίο! Ηρέμησε λλίον να μεν σου φιτιλλάρω καμιάν! Άτε νιάου! P.S. Ο μπλάκις σου! Σας είδαμε όμορφοι μηχανόβιοι στην τουριστική, στις 14/2! Ηappy Valentine’s day κορίτσιααααα μου!!! Σας είδα κουφεφάκια μου Α&Α στο «Rio» της Πάφου να κουφεφίζετε! Μάνα μου σας, να μείνετε πάντα μαζί, να μας κάμνετε να γελούμε! Η Κουφέφα σας! Είδα μας στην ψυχιατρική πτέρυγα. Παφούμπο μου, είσαι ένα μωρό άγγελέ μου! Είδα σε Γιώργο μου με τα κοντά τζιαι εκρύωσα παραπάνω. Είμαστε πουνιάες τζιαι αρέσκει μας, λόβε γιόι! Η κοντούα σου! Σε είδα μπισκοτάκι στο δρόμο Χλώρακας να κάμνεις μαλακίες μες στη στράτα. Ήσουν μια θεάτσα. Αγαπώ σε, γιατί εν καταλάβεις; Σε είδα και μου άλλαξες όλη μου τη ζωή. Σ’ αγαπώ. Γιώργος & Δώρα. 19/1/13.

Eίδα σε

Είδα σε άγγελέ μου, μετά από καιρό, το πρωί στο δρόμο, μες στο γαλαζιούι το αυτοκίνητό σου, κι έλαμψε η μέρα μου! Σε είδα Ερασμία μου στο «Dibar Cafe» στην Πάφο, να διαβάζεις τη «City» και να κλαίεις επειδή πάλε εν σε είδε κανένας. Κούκλα μου, λυπούμαι σε. Τα περαστικά μου! Love you, η διπλανή σου, Χ.Λ. ΧxΧ. Σε βλέπω Μάρθα που το Κύκκου Πάφου να παίζεις την ωραία με το γυαλί του ήλιου μες στο σχολείο τζιαι να νομίζεις ότι κάποια είσαι! Ας σου πει κανένας μάνα μου ότι γίνεσαι ρεζίλι τζιαι ούλλοι περιπαίζουν σε! ΧχΧ.

Ο πρόεδρος του 5ου Λυκείου Γεροσκήπου είναι ο πιο σέξι πρόεδρος που είδα αλλά και άκουσα ποτέ! Σε είδα όμορφή μου μάγισσα να αρπάσσεις τα cheetos που το θρανίο πίσω. Όπως που να μεν ξαναείδες. Λύκειο Κύκκου Πάφου, οι Σ.Σ.Π.Κ.Ν. Σε είδα μες στο Mercedes της Πάφου να χορεύκεις τζιαι να με πωρώνεις! Έμαθα ότι δουλεύκεις τζιαι στο «Huge» της Πάφου. Έτσι για να ξέρεις, κάθε Σάββατο θα είμαι τζιμέσα για να σε βλέπω! Ερωτεύτηκά σε Φιλιππάκο μου. Τα φιλιά μου! Σε είδα υποκείμενο Σ. Δ. που το 3ο Λύκειο Πάφου να παίρνεις τον εαυτό σου στα σοβαρά! Πήαινε λούθου μάνα μου, άλλαξε ζακέτα τζιαι κατάλαβε επιτέλους πως είσαι περίπου ένα τίποτε! Σε είδα Μάριε Ζαχαρία να είσαι ο πιο θεός τζιαι να σε αγαπώ! Ο πολυέλαιός σου. Δική σου για πάντα!

Με είδα Μαρία Δ. να μεν αντέχω μακριά σου… Αγαπώ σε ρε, τι εν καταλάβεις; Παρέτα τους εγωισμούς άγγελέ μου! ΧxΧ.

Σε είδα Αντρέα του ΕΤΕP 1 στην καφετερία του ΤΕΠΑΚ να κοφτάρεις όταν σου έκαμε show το Παφιτούι στην μπιρίμπα! Έσhει ακόμα ψωμί να φάεις μάνα μου! Χι, χι, χι…

Σε είδα Φώτη στο «Huge club» στην Πάφο να κάθεσαι όπως πάντα ήρεμος και να πίνεις τη vodka λεμονάδα με πάθος… Αχ, πόσο θέλω να είμαι η vodka σου, αχ Φώτη!

Θορώ σε έτσι που κλώνεσαι σαν της ελιάς το φύλλο… Μ., μες στα μάθκια σου θορώ πως πεθυμάς το… φίλο μου. Αφιερωμένο στη γλυκιά μου «φίλη» από το 1ο Λύκειο Πάφου… Ε!

Σε είδα παγγέρα μου να γράφεις για τη Ζήνα στο Λύκειο Κύκκου Πάφου!

Σε είδα Ειρήνη (Φουρέιρα) στο Λύκειο Κύκκου Πάφου τζιαι επαλάβωσα! Είσαι μια πουρέκκα, παντρεύκουμαί σε!

Είδα σε το περασμένο Σάββατο να μπαίνεις στο «Starbucks» της Πάφου με τη φίλη σου την ξανθή με την αλογοουρά! Ετρώατε το σάντουίτς σας! Αχ τζιαι να ήμουν εγώ τζείνο το σάντουιτσούδι! Κρίμα που η μία εν taken, η άλλη όμως τι γίνεται; Τώρα, τώρα, εν να μεν σας ξαναπετύχω;

ωυσάκη… ρε άγγελε, αρφέ του Μ κεσαι στην να γυρίζεις, αλλά εν έρ σμου! Α.Θ. καλύτερη κορούα του κό

Contact

Σε είδα γουρουνίτσα μου μέσα στο March KRA. Μα πού σε φορεί μάνα μου τζιμέσα;

Σε είδα Ραφαέλλο Μ. τον Οκτώβριο του 2009 και από τότε δεν μπορώ να σε βγάλω από την καρδιά μου! Μελίνα Χ.

Σε είδα Paggera μου στο Λύκειο Κύκκου Πάφου να στρίβεις το τσιγάρο σου τζιαι να με πωρώνεις! Α χα, χα, χα paggerouli μου, φα’ την ούλη! Τα φιλιά μου, ξέρεις ποια! Σε είδα Μαρκελίτα μου να γίνεσαι 15. Σ’ αγαπώ πολύ, η διπλανή σου! Είδα σε hotαρε barman Άλεξ, στο «Huge», στην Πάφο και τα είδα όλα! Βγαίνεις και σε πιο ωραίος,

Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα», στέλνεις sms στη «City». Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της «City» στο facebook.


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ!

άγγελέ μου; Η κοπέλα με τα 2 ποτήρια κρασί!

συνέχισε να δουλεύκεις τζιαμέ για να σε βλέπω!

Σε είδα Ανθή Ι. που το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου να κυκλοφορείς. Μάνα μου λυπούμαι σε, εσένα τζιαι τους πρώην σου, είσαι 1.20m με τα χέρια στην ανάταση!

Είδα σε ρε καμπανόκκελλε να στέλνεις για λόου μου στη «City». Πόση σημασία παίζει να θέλεις; Άτε ολάν, γυρέφτου αλλού τζιαι χάμνα μας! Η Σ. που το Κύκκου Πάφου.

Σας είδα

η και όλους. Είμαι η Αντιγόν ν και είμαι θεάρα, μετριόφρω ς! η πιο όμορφη που ούλε Η πιο σεξογκόμενα! Σε είδα παγγέρα μου στο Λυκείου Κύκκου Πάφου μαζί με την Ειρήνη Λεάνδρου να στέλνετε μήνυμα στη «City» για μένα! Είστε σπαστικοί αλλά αγαπώ σας! Ξέρετε ποια! Κοπέλες μου, αν δεν μας χωνεύκετε, έχει ξίδι! Νιάου… (Ρ.Ε.). Σε είδα Ο.Γ. με το Jimny σου… Ντάξει, εν ένει Hummer, ούλη η Πάφος έχει το, ένεν μόνο εσύ! Εθόρουν σε για 7 μήνες πάνω στην πύλη του στρατοπέδου να κάμνεις σαν το μόνιμο και τωρά έφυγες για ΛΑΕΦ! Dude I totally miss you! Σας είδα όλους. Είμαι η Ελλάδα και είμαι σέξι! Σε είδα ρε Άντρια να μιλάς με την Άννα στο «Gloria» στην Παλλουριώτισσα. Αλήθκεια, ντάμπου εκάμνατε τζιαμέ έτσι ώρα; Μόνο τούτον θέλω να μάθω... Η φιλενάδα σου! Είδα σε που άρπαξες την κουβερτούα τη φούξια που το καφενείο «Μπλε», αλλά έκρυψα να μεν γίνει θέμα! Αντράπου! Όμορφες κοπέλες του Λυκείου Έμπας Ρ.E. Β.X., είδα σας να πίνετε frappuccino caramel την Παρασκευή στο «Starbucks» τζιαι είπα «όχου μάνα μου»! Το παιδί με το BMW! Σε βλέπω κάθε μέρα στο σχολείο, άγγελέ μου από το Γ΄2, αηδόνι του σχολείου μας, που όταν σε βλέπω να τραγουδάς στο Λύκειο Παλιομετόχου, θέλω να έρτω να σε φιλήσω. Σε έχω ερωτευτεί Χριστινάκι… Σε είδα Ραφαέλλα μου να μας σερβίρεις στο «Dibar café» στην Πάφο. Ένα έχω να σου πω: είσαι μια πουρέκκα,

Είδα σε Αντρέα dk στο λεωφορείο που πάει Πρωταρά τζιαι επιάμεν την κουβέντα μετά… Α μάνα μου, φκαίνεις τζιαι σε πιο σέξι θεός; Φιλιά, Ε.Ζ.

Σας είδαμε στην Peugeot μέσα στο αυτοκίνητο με τα πράσινα rims και εκάμετέ μας το κλικ. Οι κορούες με το Starlet. Φιλάκια. 1/2/2013, Κ.Ι.

Σας είδα Χαρά Κ. και Λουκία Α. να τρώτε μέσα στην τάξη. Εν σας κανεί, φκάλλετε και φωτογραφίες… Αγάπες, τα φιλιά μου! Κ.Χ. Είδα σε ρε κούκλε μου τζιαμέ κοντά που εν η «Αθλοκίνηση». Ήσουν θεός, εβάστας ένα σhύλο τζιαι ήσουν με κάτι παρέες σου... Θέλω να σε γνωρίσω, εν γίνεται! Σε είδα Αλεξία Χ. τζιαι αναουλιάστηκα. Πήαινε σάσε τη φάτσα σου κόρη μου, είσαι όπως το σκιάχτρο! Μας είδα να κάμνουμεν αρχαία κατεύθυνσης στο Λύκειο Κύκκου Πάφου, με τη Γ. (Θεοπούλα) να κάμνει κάθε λίο shut down. Οι «αγάπες» (της Β΄) που εν έχουν γραμματική! Νικολέττα + Σαββίνα! Σε είδα στην MTN, στο mall της Λευκωσίας, όπου δουλεύεις εκεί. Όταν με κοίταζες με τις ματάρες σου, επελλάνισκα! «Ε.», είσαι ο πιο όμορφος Καλαμαράς που είδα ποτέ μου… Είδα σε Λοΐζου μου να κάθεσαι στο «Temple» και ανάψαν τα λαμπούθκια μου. Σε θέλω μόνο για μένα πλέον… Ο άγνωστος… Σε είδα Λουκία μου να τρώεις τη λουκανικόπιτά σου και να φκάλεις το λουκάνικο και να μου λαλείς «εν πολλά ωραίο το σφολιάτο». Χα, χα, χα! Σας είδα να τσακώνεστε για το τι θα γράψετε στη «City», Παγγέρα και Ζήνα! Είδα σε κούκλα μου στο «Nuovo» πριν θκυό εβδομάδες τζιαι άρεσές μου πολλά. Έμαθα λαλούν σε Εστέλ. Επικοινώνα μέσω «City» pls. Είσαι μια κούκλα.


36 | CITY FREE PRESS

σεξομολογήσεις γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Αγαπημένη μου Ρούλα, Αρχικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για τη στήλη σου, την οποία διαβάζω φανατικά κάθε Παρασκευή. Είσαι θεά! Θέλω να σου γράψω για το δικό μου σεξουαλικό πρόβλημα. Λοιπόν, είμαι 18 χρονών και είμαι bisexual. Δεν νιώθω άβολα για αυτό. Αντιθέτως, αποδέχομαι τη σεξουαλική μου ταυτότητα και μ’ αρέσει! Το πρόβλημα είναι η μητέρα μου, η οποία αποδέχεται την ομοφυλοφιλία του θείου μου και γενικότερα όλου του κόσμου σε σημείο που οι πλείστοι φίλοι της είναι ομοφυλόφιλοι, αλλά για την κόρη της ούτε που να ακούσει τέτοιο πράγμα. Δεν της έχω πει τίποτα βέβαια, ούτε τολμώ να το κάνω, γιατί καταλαβαίνω από συζητήσεις μας ότι δεν θα το αποδεχτεί ποτέ. Ενώ έχω ευκαιρίες να κάνω κάτι με μια συγκεκριμένη κοπέλα, η οποία μου αρέσει πολύ σαν άτομο, δεν μπορώ να κάνω τίποτα γιατί αυτή είναι από Λεμεσό κι εγώ από Λάρνακα. Αντιλαμβάνεσαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούμαστε και κάποια στιγμή θα το υποψιαστεί η μητέρα μου. Θέλω λοιπόν τη συμβουλή σου σαν ειδικός, για το πώς θα χειριστώ την κατάσταση. Τα φιλιά μου, Δανάη. Κόρη Δανάη, γεια σου. Ευχαριστώ σε πολλά για τα καλά σου λόγια, αλλά να ξεκαθαρίσουμε ένα πράμα πριν μιλήσουμε για το πρόβλημά σου; Άκου μάνα μου, δεν είμαι ειδικός. Είπα το σίλλιες φορές. Απλώς εβάλαν με εμένα σε τούτη τη στήλη, που σας τραβώ όπως το μελίσσι. Μεν ρωτήσεις «γιατί», εν ηξέρω να σου απαντήσω. Λοιπόν, πάμε στο θέμα σου. Είσαι 18 χρονών bisexual. Αποδέχτηκες τη σεξουαλική σου ταυτότητα τζιαι εγιώ επίσης. Γούστο σου και καπέλο σου. Λαλείς μου ότι είναι τζιαι ο θείος σου gay τζιαι η μάμα σου όχι μόνο τον δέχεται, αλλά κάμνει και παρέα με ομοφυλόφιλους. Ξέρεις, εμείς οι μανάδες μπορεί να δεχτούμε πολλά πράγματα όταν πρόκειται για το παιδί μας, αλλά όσο ανοιχτόμυαλες και αν είμαστε, αντιδρούμε αν μας πει το ίδιο πως είναι gay. Μπορεί να το ξέρει ήδη, αλλά νομίζει ότι με το να μην της το ξεφουρνίζεις, ίσως να μην είναι τελεσίδικο. Θα σου έλεγα να κάτσεις να μιλήσετε και να της φέρεις παράδειγμα το θείο σου, και το γεγονός ότι η ίδια είναι ok που είναι gay, αλλά δεν παύει να είναι αδερφός της τζιαι να τον αγαπά. Όμως, η αντίδρασή της, όταν πρόκειται για το παιδί της, δεν θα είναι η ίδια και να το ξέρεις. Νομίζω, κόρη μου, πριν προχωρήσεις τζιαι με τη Λεμεσιανή που σου αρέσκει, να κάτσεις να μιλήσεις με το θείο σου… να το μοιραστείς με έναν άνθρωπο της οικογένειάς σου. Δεν γίνεται να τραβάς μόνη σου το κουπί. Πε του θείου σου, μπορεί να χρειαστεί να λάβεις και επαγγελματική βοήθεια, μπορεί ένας ψυχολόγος να σε βοηθήσει αλλά και να σε συμβουλεύσει για τον τρόπο που θα χειριστείς τη μητέρα σου. Η πρώτη της αντίδραση μετά το σοκ, θα είναι η άρνηση λαλώ σου το. Να είσαι προετοιμασμένη. Καλή τύχη.

Αγαπητή Ρούλα, Σε χαιρετώ! Είμαι κι εγώ ένας από τους πολλούς θαυμαστές της στήλης σου. Δεν νομίζω να μπορείς να με βοηθήσεις μέσω της στήλης, αφού δεν μπορώ να σου στείλω βιβλίο στο οποίο να περιέχεται όλη η ιστορία μου! Είμαι σε ένα γάμο 3 χρόνια τώρα, ο οποίος ξεκίνησε ίσως βεβιασμένα... Ξέρεις, άμα νιώσεις πως μένεις μόνος (είμαι σχεδόν 39 τώρα). Είχαμε αρκετά προβλήματα, διαφωνίες κ.λπ., οπόταν σε κάποια φάση ένιωσα πως πλησιάσαμε στο τέλος και μπήκε στην πορεία ένα τρίτο άτομο από την πλευρά μου, με το οποίο ένιωσα σαν 20άρης (συναισθηματικά) και έτσι μπερδεύτηκα και μπλέχτηκα. Στην πορεία το έμαθε η σύζυγος και μου είπε να διαλέξω με ποια θα είμαι... λογικό! Έλα όμως που δεν μπορούσα να της πω χωρίζουμε; Θέλω να μιλήσω με κάποιον ψυχολόγο, όπου θα κάτσει 1, 2, 10 ώρες να του πω τον πόνο μου, μπας και μου ανοίξουν λλίο τα μάθκια και θκιαλέξω με ποιαν θέλω να είμαι. Καμιά συμβουλή; C. Hi C., Αντιλαμβάνεσαι ότι έκαμές τα π….τους ένεν; Μα ήντα συμβουλή θέλεις μάνα μου; Ήντα μουσκουρούθκια μου λαλείς, 39 χρονών άντρας; Εν τζιαι είσαι κανένα μωρό ή κανένας 20άρης που εβιάστηκε να παντρευτεί τζιαι εθυμήθηκε να χωρίσει. Την απόφασή σου να παντρευτείς την επήρες στα 36 σου, που «θεωρείται» κάποιος ώριμος για τέτοια απόφαση. Ok, έσhετε προβλήματα με τη γυναίκα σου, διαφωνίες, καβγάδες κ.λπ. Συνηθισμένη ιστορία, λαλείς τον πόνο σου σε «τρίτο» άτομο και ξαφνικά καταλήγεις να έχεις παράλληλη σχέση με τούτο το άτομο. Να μεν σου πω ότι οι παραπάνω που τους μισούς γάμους έτσι ένει. Τωρά εσύ εκολακεύτηκες που νιώθεις επιθυμητός και ερωτευμένος σαν 20άρης. Όμως, εν τζιαι αλλάσσει το ότι είσαι σαραντάρης! Θα ήθελα να τιμήσεις τα παντελόνια σου και το «περιεχόμενό» τους, δηλαδή να έχεις τα «φρύδια» να πάεις να κάτσεις να μιλήσεις τίμια με τη γυναίκα σου τζιαι να της πεις: «ναι κόρη μου, έχω άλλη, περνώ καλά, αυτό που είχαμε μαζί μάς τελείωσε και αφού μου ζητάς να διαλέξω ή εσένα ή την άλλη, διαλέγω την άλλη!». Τέλος. Έσhει κάτι που εν εκατάλαβες; Έκαμά σου τα ψουμί μασημένο, μεν μου πεις ότι θέλεις τζιαι να σου τα καταπιώ! Άτε σαράντα χρονών άνθρωπος, θέλεις μου τζιαι συμβουλές! Αν αυτό δεν σου φτάνει που είναι το πιο τίμιο, πήαινε στον ψυχολόγο τζιαι ό,τι σου πει… ο Θεός τζιαι η ψυσhή σου!


CITY FREE PRESS | 37

γράφει η Tipster

Α ΕΧΩ ΝΤΥΘΕΙ ΣΤΑ ΜΑΥΡ χωρίσαμε. Να ζούμε να τον θυμόμαστε τον

Και που λες πρώην εκλεκτό της καρδιάς μας. Έρωτας ήταν και τελείωσε. Θα πενθήσουμε για την απώλεια και μετά πάμε για άλλα. Μέχρι να έρθουν τα άλλα, τα καλά, τα αισιόδοξα, θα περάσουμε κάποια στάδια. Η παρατήρηση, οδήγησε στη ΣΥΝΤΑΞΗ του ακόλουθου κειμένου.

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ... Άρνηση

μήνυμα πριν Κουκλίτσα, σου λέει ότι χωρίσατε και εσύ το χαβά σου. Θα στείλεις η, το απάντησ εις λαμβάν δεν ότι Το εις. ξυπνήσ μόλις μήνυμα πέσεις για ύπνο και χαρά, τρελή στην μες Είσαι ν. αποδίδεις στους εξωγήινους και την έλλειψη μονάδω είναι ς εκλεκτό ο και σάμπως ι ιφέρεσα συμπερ και βγαίνεις σαι, ντύνεσαι, φτιάχνε ι να αποδεχτείς τι ταξίδι και περιμένεις από στιγμή σε στιγμή να επιστρέψει. Αρνείσα ι! κρατήσε -λίγοόσο για αυτό στάδιο το σε έχει συμβεί. Απόλαυ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ... Θυμός «Η μάνα μου με παίρνει τηλέφωνο τις πιο ακατάλληλες στιγμές και μετά παραπονιέται που δεν έχει εγγόνι», @Cashiani «(στο 1ο ραντεβού) -Είσαι πολύ όμορφη σήμερα. -Αχ, αλήθεια το λες; -Ε τι, θα έλεγα εγώ ποτέ ψέματα για να γ$*@#!;», @ilomys1

Ότι μάλλον Και ξαφνικά, μια ωραία πρωία, συνειδητοποιείς ότι το πουλάκι πέταξε. από τη ζωή πέταξε και δεν επιθυμεί να επιστρέψει. Ότι δεν λείπει σε ταξίδι. Λείπει ήρθες στη Καλώς ς; Θύμωσε ψει. επιστρέ να πεται προβλέ σου. Λείπει και μάλλον δεν Είσαι θυμωμένη δεύτερη φάση. Το αντικείμενο του θυμού είναι κομματάκι ασαφές. να πληγωθείς, μαζί του που έφυγε, είσαι θυμωμένη μαζί σου που σου επέτρεψες όλα. Σε αυτό το είσαι θυμωμένη με την π@&+*να την κοινωνία, είσαι θυμωμένη με επίθετα, θυμάκά κοσμητι με άπαντες ις στολίζε σου, στάδιο όταν ανοίγεις το στόμα θυμός και πάλι σαι τις χειρότερες στιγμές και θυμώνεις ακόμη περισσότερο. Θυμός, θυμός.

ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ... Κατάθλιψη

πράματα που Και αφού έχεις θυμώσει, έχεις βρίσει, έχεις γίνει έξαλλη, έχεις πει και σε παίρνει αρχίζει έλεγες, να μάλλον πόσω σουν, σκεφτό μη να ήταν θα α καλύτερ την απογοήνιώθεις μένη, κουρασ νιώθεις ριέσαι, από κάτω. Μιζεριάζεις, στενοχω ζήσεις μόνη κι θα πως αι σκέφτεσ η, απόρριψ την βιώνεις , μοναξιά νιώθεις τευση, στενοχωριέέρημη, πως δεν θα βρεις κανένα μετά από εκείνον. Σκέφτεσαι, κλαις, ριέσαι. στενοχω να εις συνεχίζ και σου μύξες τις ρουφάς ξανά, κλαις σαι,

ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ... Επεξεργασία

GALAXY POCKET BLACK, WHITE 3 Android 2.3 Gingerbread 3 Οθόνη: 2.8”, 240x320 pixels 3 Επεξεργαστής: 832MHz 3 Κάμερα: 2MP 3 Wi-Fi, Bluetooth

Δωρεάν

με μεταφορά αριθμού στο πρόγραμμα MTN 600

MONO

99€

ΚΩΔ: 0674984, 0674985

ιά και θα Κάποια στιγμή θα γίνει το κλικ. Αυτό το κλικ, θα σε βγάλει από τη συννεφ έγινε. έγινε, Ό,τι εδώ». «μέχρι πεις να ει σε οδηγήσει στην ξαστεριά. Θα σε βοηθήσ είς και θα ιγματιστ παραδε θα α, δεδομέν τα φορά ία τελευτα για αστείς Θα επεξεργ ν οι πάντες. προχωρήσεις. Από τη στιγμή που το κατάφερε ο Παντελίδης, μπορού του, κατάλαβε μάτια τα Άνοιξε έκανε; τι ι Θυμάσα δη; Παντελί του πόνο τον Θυμάσαι ......, που θα παλιο... σου λαιμό το «κόψε είπε πως η γυναίκα ήταν του «πεταματού», Έτσι κι ησε. προχώρ και δίσκο έκανε σου», πάρτη για μπιντέ στον εγώ τραγουδάω σε μια βάλεις τα αστείς, επεξεργ τα ς, εσύ λοιπόν, κάποια στιγμή, αφού τα σκεφτεί σου αυτά μνήμη στη ις κρατήσε και του δικά τα εις εντοπίσ σου, λάθη τα τάξη, δεις τελεία. Μπράβο που πρέπει να θυμάσαι, για να έχεις μια καλύτερη τύχη, θα βάλεις . μπράβο και πάλι

ΠΕΜΠΤΟ ΣΤΑΔΙΟ... Το παρακάτω

χαίρεσαι τους Καλώς ήρθες. Αρχίζεις να βγαίνεις έξω. Απολαμβάνεις τη ζωή σου, εις τίποτα και συγκρίν δεν , επόμενο φίλους σου και διασκεδάζεις. Δεν ψάχνεις τον οίθηση και αυτοπεπ την ξία, αισιοδο την άς επανακτ καλά, περνάς με κανένα. Απλώς ως εκ τούτου τη γοητεία σου.


38 | CITY FREE PRESS

τομαντειοτουδελφου

01-07/03/13

γράφει ο Δελφός

Κριός

21/3-20/4

Μα τι άνεση είναι αυτή; Τι δυναμικότητα; Τι αέρας; Έτσι να πάτε να διαπραγματευτείτε τα ερωτικά σας ζητήματα και δεν πρόκειται να βγείτε χαμένοι. Αυτή η εβδομάδα σάς πάει πάρα πολύ. Θα βγει ο ρομαντισμός σας στην επιφάνεια και ποιος σας πιάνει! Θα δημιουργήσετε όμορφες στιγμές και τόσο ο αποδέκτης αυτού του ρομαντισμού όσο κι εσείς, θα τις απολαύσετε στο μέγιστο βαθμό. Αισιόδοξα πράγματα. Όμορφες καταστάσεις. Μια εβδομάδα λουκούμι. Εύγε!

Ταύρος

21/4-21/5

Έχετε μπροστά σας τη λίστα με τα «pending» αλλά δεν αποσυντονίζεστε, αντίθετα οπλίζεστε με πάθος και αρχίζετε να τα διευθετείτε. Το πάθος και η δημιουργικότητα, θα σας κάνουν να λάμψετε αυτή την εβδομάδα. Το ίδιο δυναμικοί και σίγουροι θα είστε και στα προσωπικά σας. Θα βρείτε χρόνο να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που έχετε επιλέξει να έχετε δίπλα σας. Το σπίτι σας θα είναι ανοιχτό για φίλους και θα γεμίσει χαρές και πανηγύρια. Μπράβο σας!

Δίδυμοι

22/5-21/6

Ανοίγεστε και μοιράζεστε όλα όσα σας προβληματίζουν με ανθρώπους στους οποίους έχετε εμπιστοσύνη. Όμορφο πράγμα αυτό. Δεν θα σας βγει σε κακό. Μην το σκέφτεστε. Η δουλειά σας είναι πολύ καλή και νιώθετε την ανάγκη να αναγνωριστεί. Καλομελετάτε κι έρχονται και τα εύσημα. Ταξιδάκια βλέπω στον ορίζοντα. Αμάν πια, κώλο δεν βάλατε κάτω. Επαφές θα κάνετε και θα τις απολαύσετε. Ποικιλοτρόπως!

Καρκίνος

22/6-22/7

Να φέρω το θερμόμετρο; Τι έγινε παιδιά; Σας έπιασαν οι γενναιοδωρίες σας; Θα δώσετε προτεραιότητα στα θέλω των άλλων και θα κοιμίσετε για λίγο το υπερμέγεθες εγώ σας; Ουάου! Ποιος θα το έλεγε; Είστε δυνατοί και αποφασισμένοι να κάνετε τις κινήσεις που επιβάλλονται, προκειμένου να βγείτε από τα οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχετε περιέλθει εσείς και οι γύρω σας. Σας πρέπουν συγχαρητήρια. Πάρτε μια ανάσα όμως. Δεν θέλω να φυρτείτε από την κούραση πριν πιάσετε το στόχο. Γεμίστε μπαταρίες.

Λέων

23/7-23/8

Ετοιμάζετε κάτι μεγάλο και εντυπωσιακό. Κάτι για να δείξετε πως είστε ακόμη εδώ, δυνατοί και αγέρωχοι. Εννοείται πως ο θαυμασμός και τα συγχαρητήρια των άλλων είναι ένας ακόμη στόχος. Στα απλά και καθημερινά, θα φροντίσετε να είστε περιτριγυρισμένοι από φίλους. Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει επίσης να πάρετε κάποιες αποφάσεις και να ξεκαθαρίσετε ορισμένες καταστάσεις. Οι μπερδεμένες υποθέσεις, βλέπετε, είναι αρκετές.

Ωστόσο, μη βιαστείτε. Πάρτε πρώτα την απόφαση μέσα σας και μετά όλα τα άλλα θα έρθουν πολύ πιο εύκολα. Δεν υπάρχει κάτι που να μη γίνεται! Να το θυμάστε!

Παρθένος

24/8-23/9

Σας έπιασαν τα αντικοινωνικά σας. Νιώθετε την ανάγκη να μείνετε μόνοι σας, να φορτίσετε τις μπαταρίες σας και ακολούθως να βγείτε έξω και να αλωνίσετε τα πάντα. Δεν είναι κακό. Στα επαγγελματικά τα πράγματα είναι κομματάκι ρευστά. Θέλετε να αλλάξετε δουλειά ή τουλάχιστον να ψάξετε για κάτι καλύτερο, κάτι που θα σας επιτρέψει να δουλέψετε με ανθρώπους συνεργάσιμους και συνεννοήσιμους. Οι φίλοι σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Στραφείτε σε αυτούς!

Ζυγός

24/9-23/10

Έχετε αρχίσει να επανακάμπτετε. Αρχίζετε να εμπιστεύεστε και πάλι τον εαυτό σας. Αρχίζετε να πιστεύετε σε εσάς και τις δυνατότητές σας. Μπράβο σας. Αυτή την εβδομάδα θα «τσιαττίσουν» τα χνότα σας με τους ανθρώπους που θα γνωρίσετε ή θα συναντηθείτε. Σημαντική εβδομάδα για να χτίσετε σχέσεις και δεν έχει πονηρό υπονοούμενο η πρόταση. Μπορεί να είναι φιλικές ή επαγγελματικές. Σίγουρα όμως θα είναι δυνατές. Η καθημερινότητά σας είναι ακόμη χαοτική, αλλά όλα τα πράγματα κάποια στιγμή αλλάζουν. Ελπίζουμε για το καλύτερο και προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Σωστά;

Σκορπιός

24/10-22/11

Είναι η εβδομάδα της ενδοσκόπησης. Είναι η ώρα να κάνετε το βήμα προς τα εμπρός. Πρώτα όμως θα πρέπει να χαλιναγωγήσετε τις επιθυμίες και τον εγωισμό σας. Φτάσατε στο σημείο όπου τα εμπόδια που βάζετε πλέον οι ίδιοι στην ευτυχία σας, ενοχλούν εσάς και αμαυρώνουν το μέλλον σας. Νιώθετε πως μπορείτε καλύτερα και θα το κάνετε, γιατί είστε αποφασισμένοι να ευτυχήσετε και να προχωρήσετε μπροστά. Στα επαγγελματικά τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα, αλλά τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους. Εξαιρετικά!

Τοξότης

Αιγόκερως

23/12-20/1

Είστε που είστε αυστηροί, έχετε που έχετε από γεννησιμιού σας το ύφος το «ψαρωτικό», ήρθαν και οι καιροί οι δύσκολοι και σας μετέτρεψαν σε τσάρους. Στο μυαλό σας έχετε το στόχο, έχετε μαρκάρει τα εμπόδια και σκοπεύετε να τα εξολοθρεύσετε. Οι προτεραιότητές σας είναι η ευτυχία σας και όλα όσα αυτή περιλαμβάνει -ανθρώπους, σχέσεις, καριέραθα τα προστατεύσετε με νύχια και με δόντια. Κανένα έλεος σε όσους δεν τα σεβαστούν. «Φοβού τους Αιγόκερους και στόχους έχοντας». Ου Γριστός.

Υδροχόος

21/1-19/2

Είναι η εβδομάδα των παραχωρήσεων. Θα επιδιώξετε να έρθετε κοντά με κάποιους ανθρώπους και αν αυτό επιβάλλει να μετακινηθείτε από τις θέσεις σας, δεν θα διστάσετε να το κάνετε. Αυτό σημαίνει στοχοθέτηση. Μπράβο! Εντυπωσιακό. Κάποιες σχέσεις σας περνούν από χίλια κύματα, αλλά η έκβαση θα είναι καλή γιατί οι ρίζες είναι βαθιές και σίγουρες. Ο τρόπος που θα κερδίσετε χρήματα είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρος, γι’ αυτό και δεν θα δυσκολευτείτε να τον υλοποιήσετε. Όλα καλά.

Ιχθύς

20/2-20/3

Πολλά σούρτα φέρτα αυτήν την εβδομάδα. Είναι πολλά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν και άλλα τόσα αυτά που επιθυμείτε να ολοκληρώσετε. Βεβαίως, ο καιρός δεν είναι κατάλληλος, αλλά εσείς δεν θα μασήσετε. Θα σφίξετε τα δόντια και θα συνεχίσετε. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα αλλά δεν θα βελτιωθούν αν τα παρατήσετε. Τα ταλέντα σας θα βγουν στην επιφάνεια αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Να το έχετε υπόψη σας και να χαμογελάτε. Μην τα παρατάτε.

23/11-22/12

Πολύ καλύτερα τα πράγματα. Οι φίλοι είναι στο πλάι σας και σας ενισχύουν. Ενέσιμα είναι, λόγια βάλσαμο είναι; Θα σας γελάσω και δεν το θέλω. Η ουσία είναι πως εσείς αισθάνεστε πολύ καλύτερα, είστε δημιουργικοί και αισιόδοξοι. Είχατε ανάγκη αυτή τη μεταστροφή της ψυχολογίας. Νομίζω πως, αφού βελτιώσατε τη διάθεση, ήρθε η ώρα να ασχοληθείτε με το σώμα σας. Γυμναστείτε, χορέψτε, κάντε κάτι. Το έχετε τόσο το σώμα όσο κι εσείς ανάγκη. Βασκανίες.

ASHA 306 GREY, RED 3 Asha Touch 3 Οθόνη: 3”, 240x320 pixels 3 Κάμερα: 2MP 3 Wi-Fi, Bluetooth

Δωρεάν

με μεταφορά αριθμού στο πρόγραμμα MTN 600

MONO

99€

ΚΩΔ: 0694571, 0694572


κι αυτός ο χειµώνας θα είναι

#SUPER

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 06:30 - 10:00 Μέµνων Σωτηρέλης & Γιώργος Ρούσος 10:00 - 13:00 Χριστιάνα Αριστοτέλους 13:00 - 15:00 Παναγιώτης ∆ηµόπουλος & Χριστίνα Γεωργίου 15:00 - 17:00 Μάρκος Κωµοδρόµος & Κωνσταντίνα Ευριπίδου 17:00 - 20:00 Κώστας Γαλάτης (Κάθε Παρασκευή Στέλιος Ματθαίου)

20:00 - 22:00 Νικόλας Νικολάου 22:00 - 00:00 Νεκτάριος Ιωάννου

00:00 - 06:30 Non - Stop Super Hits

www.facebook.com/superfmradio Follow us: superfmradio


EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 01-07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013 * TEYXOΣ 346 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

city free press 345  

weekly free press magazine in cyprus

city free press 345  

weekly free press magazine in cyprus

Advertisement