Page 1

EBΔOMAΔIAIA EΦHMEPIΔA EΛEYΘEPHΣ AΠOΨHΣ 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 * TEYXOΣ 325 * ΔΩPEAN KAΘE ΠAPAΣKEYH

Ζώο είσαι και φαίνεσαι!


325 γραφομηχανή

Δ

γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

ιάβαζα για τον Παστίτσιο. Αν δεν ξέρεις για ποιο πράγμα μιλάω και θεωρήσεις πως κακώς το άρθρο είναι αρσενικού γένους και η λέξη «παστίτσιο» αρχίζει με κεφαλαίο, να σε ενημερώσω εν τάχει. Ο Γέροντας Παστίτσιος -όπως είναι το profile name του στο Facebook-, είναι ένας τύπος από την Εύβοια -φοβερές παραλίες. Μέσω της σελίδας του στο Fb, με τρόπο πολύ extreme -ακόμη και για τα δικά μου, πολύ ανεκτικά γούστα-, αλλά πολύ εύστοχο -ακόμη και για τα δικά μου, πολύ υψηλά standards-, σατίριζε όχι το Γέροντα Παΐσιο, αλλά την εμπορική εκμετάλλευση του ονόματός του. Θα ήθελα να σου δώσω την πληροφορία πως υπάρχουν εφημερίδες στην Ελλάδα, που παρουσιάζουν στο πρωτοσέλιδό τους το εβδομαδιαίο θαύμα που είναι συνδεδεμένο, με οποιονδήποτε τρόπο κόψει ο νους τους και ο ποπός τους, με το Γέροντα Παΐσιο, δεκαοκτώ χρόνια μετά το θάνατό του. Αν, μάλιστα, λάβεις υπόψη πως ακόμη κι εγώ που είμαι εδώ και δεν έχω καμιά καΐλα να μάθω, ούτε το ζήτησα ούτε το έψαξα, λαμβάνω τουλάχιστον τέσσερα e-mails εβδομαδιαίως, που με ενημερώνουν για τα έργα, τις ημέρες και το πόσο θα μου στοιχίσει να γνωρίσω καλύτερα το κληροδότημα του Γέροντος, μπορείς να φανταστείς τι γίνεται στην Ελλάδα. Το θέμα είναι πως το παλικάρι αυτό -27 χρονών- το μπουζουριάσανε. Κοινώς, εντόπισαν το IP του και τον έβαλαν στη στενή για προσβολή θρησκεύματος. Το θέμα έχει πολύ ψωμί. Από όπου και αν το πιάσεις, δεν πρόκειται να το εξαντλήσεις. Διαβάζω στα sites της «Lifo», του «Protagon» και στο Twitter (#freegeronpastitsios) ατάκες πολύ ενδιαφέρουσες και το μόνο που συνειδητοποιώ είναι πως το θέμα είναι ανεξάντλητο. Όπως πολύ εύστοχα επισήμανε ένας φίλος προ αμνημονεύτων ετών και για άσχετο λόγο: «Opinions are like assholes. Everybody has one» (μτφρ. «Η άποψη είναι σαν την κωλοτρυπίδα, όλοι έχουν από μία»). Για να αφήσω λίγο την Ελλάδα και να αναφερθώ στη δική μου κωλοτρυπίδα (βλ. άποψη), έχω να δηλώσω πως είναι και η δική μας η φωλιά -στην Κύπρο- χεσμένη. Υ.Γ. 1. Το κείμενο αυτό, παρά το ότι κλείνει με περιττώματα, αποτελεί τροφή για σκέψη. Υ.Γ. 2. Το χιούμορ, η κακώς νοούμενη ευπρέπεια και το Photoshop κατέστρεψαν την κοινωνία μας. Υ.Γ. 3. Αρκετά με την γκρίνια. Τριήμερο προ των πυλών. Καλό μήνα, καλή εβδομάδα και καλά να περάσουμε!

28 ΣΕΠΤΕμΒΡΙΟΥ-04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, 2ος ΟΡΟΦΟΣ, 2057 ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τ.Θ. 21836, 1513. ΤΗΛ.: 22580580/FAX: 22580675 email: info@cityfreepress.com.cy facebook.com/CityFreePress twitter: @cityfreepresscy www.cityfreepress.com.cy

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώτα Ευθυμίου ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη (peggy@cityfreepress.com.cy) ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Ανδρέας Νικολαΐδης ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Αναστασία Ερωτοκρίτου ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ Θεώνη Παναγή ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Μαρία Ανδρέου, Ρούλα Γεωργιάδου (sextalk@cityfreepress.com. cy), Δελφός, Δώρα Ελευθερίου, Γιώργος Κάπα, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Λαμπράκης Κωνσταντινίδης, Κίκος Λανίτης, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Ξένια Τσιαμαντά, Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου, Ιωάννα Χριστοδούλου, Tipster, Mario Vidmar. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ Φώνη Παντακίδου (22580824, pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND MANAGER Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου ΔΙΑΝΟΜΗ ACS (Cyprus) Ltd PRICING & MARKETING ANALYSIS Ανδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ΙΔΡΥΤΗΣ Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) GROUP ADVERTISING DIRECTOR Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER Πέτρος Πέτρου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη.


06 | CITY FREE PRESS

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ ΚυκλοφορώΚΙοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

VIRTUAL REALITY γράφει ο Κίκος Λανίτης, kikosla@hotmail.com

Εκ των υστέρων

Generation Next

K

άθε φορά που η Pixar έχει πρεμιέρα, κάνω σαν μωρό παιδί. Πήγα την περασμένη εβδομάδα τη μικρή στο «Brave» και έχω να πω πως η ομάδα τού Lasseter μεγαλούργησε για ακόμη μία φορά. Εύκολο δεν είναι να παρακολουθείς ταινία μ’ ένα κάρο μυξιάρικα στην ίδια αίθουσα, πόσω μάλλον μ’ ένα κάρο μυξιάρικα με κυπριακά γονίδια και συντοπίτες γονείς. Τα σημάδια είναι εμφανή απ’ την είσοδο, όταν κάτι που θέλει να μοιάζει με ουρά μπροστά στα ταμεία -αλλά φέρνει περισσότερο σε διάσπαρτη διαδήλωση-, εκτυλίσσεται μπροστά σου. Με τους γονείς να κάνουν περισσότερη φασαρία απ’ τα παιδιά τους, να σπρώχνονται σάμπως και θα βάλει πινακίδα «sold out» η ταμίας στο γκισέ και να μιλούν ακατάπαυστα σάμπως κι έχει τρεις εβδομάδες να βγουν απ’ το σπίτι τους. Στην αίθουσα μέσα, κανένας γονιός να μην κάνει παρατήρηση στο σπλάχνο του, που σχολιάζει κάθε καρέ της ταινίας σαν να ‘ναι στο σαλόνι του σπιτιού του και, μάλιστα, να τα υποκινούν με ερωτήσεις ή αχρείαστες επεξηγήσεις, γιατί ως γνωστό τα μωρά μας είναι ηλίθια και δεν καταλαβαίνουν. Βγαίνοντας απ’ την αίθουσα, μία μικρή ρίχνει όλα τα ποπκόρν της στο πάτωμα και ακούς μια μάνα να λέει: «Εντάξει, αγάπη μου, μη στενοχωριέσαι, θα τα μαζέψει η κυρία…» -που

βρίσκεται μπροστά της-, «… και θα σου πάρω άλλα». Η συμπεριφορά της νέας γενιάς γονιών, δεν δείχνει σε κανένα σημείο ελπιδοφόρα για τη νέα γενιά Κυπρίων που μεγαλώνουν εκεί έξω. Η ουρά, ο σεβασμός, η καθαριότητα, δεν είναι μες στη λίστα των γονιών, που μεγαλώνουν παιδιά σάμπως και πρόκειται για κακομαθημένα celebrities. Παίρνω τη μικρή να φύγουμε και στο φινάλε μού ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι, όταν βγαίνοντας απ’ τον υπόγειο χώρο στάθμευσης στον ισόγειο, βλέπω ένα αυτοκίνητο να κλείνει ολόκληρη την είσοδο. Οι οδηγοί πίσω μου δυσανασχετούν, αυξάνονται και πληθύνονται. Δημιουργείται κομφούζιο και νεύρα, αφού υπάρχει το ενδεχόμενο να είναι φρεσκοσταθμευμένο το όχημα για την επόμενη παράσταση. Ένα τέταρτο μετά, κατεβαίνει μία κυρία με το πάσο της και τα δύο παιδιά της, και ρωτά αν αυτή εμποδίζει. Αποκρίνομαι πως προφανώς εμποδίζει, αφού προφανώς απαγορεύεται να σταθμεύει κάποιος στο συγκεκριμένο σημείο. Και στην απάντηση «Δεν είχε χώρο, τι να έκανα;», αρνούμαι να δώσω συνέχεια στη συζήτηση. Αυτοί οι γονείς μεγαλώνουν την επόμενη γενιά Κυπρίων. Είναι οι ίδιοι που πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να σέβονται το συνάνθρωπό τους και να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τις ελευθερίες τους. Θέλω να πιστεύω πως αυτά αφορούν σε μία μικρή μερίδα κόσμου. Πραγματικά θέλω να το πιστέψω αυτό.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, δεν απέκλισε το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη. Απέφυγε, ωστόσο, να μας εξηγήσει πώς θα είναι η επόμενη μέρα σε περίπτωση που θα φύγουμε από την Ε.Ε. Το να κοντράρεις την τρόικα και την ευρωζώνη είναι σαν να κατουράς εναντίον του ανέμου και να το θεωρείς αγώνα. Η τρόικα λειτουργεί σαν ορός της αλήθειας. Απλά σου λέει αυτά που γνωρίζεις, αλλά δεν θες να τα ξέρεις, ότι δηλαδή οικονομικά έχεις πιάσει πάτο και πας προς απόπατο και ότι όταν ζητάς λεφτά, θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι εκτός του ότι θα πρέπει να τα διαχειριστείς σωστά (πράγμα που δεν έκανες μέχρι τώρα), θα πρέπει παράλληλα και να τα επιστρέψεις. Το να τραβάς υποθετικές γραμμές και να τους δίνεις και ένα χρώμα, συνήθως το κόκκινο, για να σώσεις δήθεν τον εργαζόμενο, που τυγχάνει και ψηφοφόρος, είναι σαν να θέλεις και το σκύλο χορτάτο και το ψωμί ανέπαφο. Εκ των υστέρων είναι όλοι σοφοί. Ο κυπριακός λαός έχει μια μαζοχιστική ανεκτικότητα στο «δούλεμα» των κομμάτων. Συγχωρεί, αδιαφορεί, κάνει πως ξεχνά και επανέρχεται στα ίδια, που τα φαντάζεται ως νέα διορθωτική κατάσταση. Ο Μαλάς θα αλλάξει τα πράγματα μαζί με το ΑΚΕΛ που τον υποστηρίζει, που όμως τώρα που κυβερνούν, για έναν εξωγήινο λόγο, τους είναι αδύνατο να το κάνουν. Ευτυχώς για τους πολιτικούς, η τρόικα δεν κάνει δημόσιες δηλώσεις, για τον απλό λόγο ότι δεν μας βλέπε σαν αντιπάλους, αλλά σαν ηλίθιους που πνιγόμαστε και μας πετά σωσίβιο. Εμείς όμως πριν το πιάσουμε το σωσίβιο, ζητούμε από το ναυαγοσώστη σκληρές διαπραγματεύσεις, του βάζουμε κόκκινες γραμμές και τον θεωρούμε αντίπαλο. Απλώς ξεχνάμε ότι αυτός βρίσκεται στη βάρκα και εμείς στο νερό. Συνήθως για να βρεις μια λύση σε ένα λάθος, είναι καλό να αναγνωρίζεις το λάθος. Αν κάνουμε ένα playback στις δηλώσεις, πριν φωνάξουμε τα παιδιά από την τρόικα, θα δούμε ότι ενώ πνιγόμαστε, δεν θέλαμε να παραδεχτούμε ότι βρισκόμαστε καν στο νερό. Εκτός από τους συνήθεις ύποπτους, τους Τούρκους, που πέρασαν σε δεύτερη μοίρα, τώρα αντίπαλοί μας είναι οι τροϊκανοί, η ευρωζώνη και γενικά όλο το σύμπαν που συνωμοτεί εναντίον μας. Όσο για τους υποψήφιους προέδρους, καλό θα ήταν να μας διευκρινίσουν από τώρα, ότι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τι θα παραλάβουν και τι τους περιμένει, για να μην έρθουν εκ των υστέρων να μας πουν, δεν ξέραμε πόσο βάθος είχε η κινούμενη άμμος, γιατί κανείς δεν μας ενημέρωνε.


08 | CITY FREE PRESS

Δες την

| αλλιώς

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

γράφει ο Γιώργος Κάπα

Mέρες επτά Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου θυμάται τι έγινε και σχολιάζει ό,τι τον εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε. Για μία χούφτα ψήφους, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και υποψήφιοι άρχισαν να κάνουν ανοίγματα για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών! Το ΑΚΕΛ «κτυπά» ΕΔΕΚ, ο Λιλλήκας ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ και τους δύο και το ΔΗΚΟ όλους… Τελικά η πιο σοβαρή από όλους είναι η «Μακαρία»!

2

Έγγραφο στο οποίο να περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών, για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, προτίθενται να ετοιμάσουν τα Ηνωμένα Έθνη! Παρακαλώ, εάν είναι να το τυπώσετε, σκεφτείτε τουλάχιστον το περιβάλλον… όχι άλλο Κυπριακό PLEASEEEE!

Του χρόνου που θα έχουν φτιάξει τα πράγματα!

Π

ριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του νέου iPhone 5 και το μόνο που έχω να πω είναι ότι το θέλω! Με το άκουσμα της είδησης, κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν το design του, ενώ κάποιοι άλλοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «ακριβό είναι»! Και; Δεν είναι όλα για όλους. Αν έχεις τα χρήματα ή αν μπορείς να τα διαθέσεις για την αγορά του, καλώς. Αν όχι, τότε παίρνεις κάτι… πιο «δεύτερο». Και δεν το λέω με την κακή έννοια. Δεν έχουμε όλοι έξι-επτά κατοστάρικα να «σκάσουμε» για κινητό, όσο έξυπνο και προχωρημένο κι αν είναι. Αλλά έτσι είναι αυτά. Όταν βγάζει η Ferrari νέο μοντέλο, υπερθεματίζει κανείς ότι είναι ακριβό; Όχι. Γιατί είναι αποδεκτό ότι, είναι κάτι που απευθύνεται σε λίγους. Το iPhone, γιατί θεωρούμε ότι προορίζεται για όλους; Βέβαια, δεν είναι αυτοκίνητο. Σωστά, αλλά ως η αντίστοιχη Ferrari της κινητής τηλεφωνίας κατάφερε να γίνει υπέρ-καταναλωτικό προϊόν. Η επιτυχία έγκειται στο ότι καταφέρνει να κάνει όλους εμάς να μιλούμε για αυτό και βέβαια να το θέλουμε. Άσχετα με το αν «αντέχουμε» οικονομικά να το αποκτήσουμε. Επιπλέον, καλλιεργεί

μέσα μας την πίστη ότι ανήκουμε σε αυτούς που «πρέπει» να το «κατακτήσουν». Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει δεν είναι άλλο από το αν μπορώ τελικά να το αποκτήσω. Γιατί, να το πάρω επειδή το χρειάζομαι, ok. Να το πάρω επειδή μου λύνει τα χέρια, μια και κάνει χ, ψ πράγματα, ok. Αλλά, αναρωτιέμαι αν αξίζει να το πάρω για να νιώσω καλύτερα ή απλά γιατί θα με κάνει να νιώσω «μούρη». Μπορεί. Προσωπικά, αν και έχω το «τέσσερα» και δουλεύει μια χαρά, αυτό δεν με ικανοποιεί ούτε με αποτρέπει από το να θέλω το νέο μοντέλο. Το «τέσσερα Ες» δεν το είχα βάλει στο μάτι, ούτε λειτούργησα στρατηγικά, πηδώντας μοντέλο και αγοράζοντας το επόμενο αυτού που είχα. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, μετά την Εφορία, την ασφάλεια, το service του αυτοκινήτου και των λοιπών οικονομικών μου υποχρεώσεων, θα αναγκαστώ να πάω πάσο. Για την ώρα τουλάχιστον. Έτσι είναι αυτά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εκτός, βέβαια, και αν κάποιος γνωστός μου «χάσει» το ασφαλισμένο εταιρικό του iPhone 5 υπέρ μου ή με πάει μπούνια το στοίχημα φέτος. Αν δεν γίνουν αυτά... πάμε για το επόμενο του χρόνου, οπότε θα έχουν φτιάξει τα πράγματα! So... Be Cool, Be You!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

ΘΕΛΕΙΣ & ΠΑΠΑ;

Πολύ ενδιαφέρον είναι το άρθρο τού Sigmalive για την οικονομική κατάσταση των Κυπρίων. Απειροελάχιστη αύξηση σε μισθούς, υπερβολική αύξηση τιμών και ανεργία που αγγίζει «κόκκινο». Αν προσθέσεις παραγωγικότητα και πληθωρισμό, το κλάμα δεν θα θεωρηθεί υπερβολική αντίδραση.

ΤΡΑΤΖΙΚ

48,9% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο και καύσιμα. Θέλεις να μεταναστεύσεις; Δεν σε αδικώ!

3

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου, λέει ο Ντάουνερ! Προφανώς ο κ. Ντάουνερ «αγρόν ηγόρασε» και μάλλον ο συγκεκριμένος αγρός βρίσκεται και στη θάλασσα. Καλέ, χωρίς αέριο και τα κάναμε μαντάρα… έχει σκεφτεί τι έχει να γίνει άμα είναι να χωρίσουμε τα «χωράφια» της θάλασσας;

4

Πλανόδιος πωλητής, ηλικίας 33 χρόνων, μαχαιρώθηκε από αλλοδαπό, ο οποίος ενοχλήθηκε από το θόρυβο που έβγαζε η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό το κινητό υποστατικό του. Αυτό θα πει Λεμεσός. Ακόμα και οι αλλοδαποί μπαίνουν αμέσως στο κλίμα της πόλης… Κινέζοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αντιπροσωπεία Κινέζων βρέθηκε στα κατεχόμενα για τις πρώτες επαφές… Μια χαρά τα κάναμε και με την επένδυση στο αεροδρόμιο Λάρνακας! Ποιος τολμά να πει ότι χάσαμε και 5000 θέσεις εργασίας;

6

Άγιο είχαν εργαζόμενοι και πελάτες σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών. Ηλικιωμένος οδηγός μπήκε με την όπισθεν στο κατάστημα, σκορπώντας τον τρόμο! Ο ηλικιωμένος ήπιε τα ποτά του και μάλλον μπέρδεψε την πρώτη ταχύτητα με την όπισθεν…

7

Με κουπόνια κατάντησαν να τρώνε το πρωινό τους χιλιάδες μαθητές σε σχολεία! Μετά τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια, οι Κύπριοι στέλνουν τα παιδιά τους στην καντίνα με κουπόνια, αφού δυστυχώς δεν μπορούν να τους δώσουν χρήματα για ένα αξιοπρεπές πρόγευμα…


08 | CITY FREE PRESS

Δες την

| αλλιώς

ΑΝΑΛΥΣΕ ΤΟ

γράφει ο Γιώργος Κάπα

Mέρες επτά Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου θυμάται τι έγινε και σχολιάζει ό,τι τον εντυπωσίασε την εβδομάδα που πέρασε. Για μία χούφτα ψήφους, όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα και υποψήφιοι άρχισαν να κάνουν ανοίγματα για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών! Το ΑΚΕΛ «κτυπά» ΕΔΕΚ, ο Λιλλήκας ΑΚΕΛ, το ΔΗΣΥ και τους δύο και το ΔΗΚΟ όλους… Τελικά η πιο σοβαρή από όλους είναι η «Μακαρία»!

2

Έγγραφο στο οποίο να περιλαμβάνονται κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα των συνομιλιών, για τα όσα έχουν συμφωνηθεί, τις συγκλίσεις και αποκλίσεις, προτίθενται να ετοιμάσουν τα Ηνωμένα Έθνη! Παρακαλώ, εάν είναι να το τυπώσετε, σκεφτείτε τουλάχιστον το περιβάλλον… όχι άλλο Κυπριακό PLEASEEEE!

Του χρόνου που θα έχουν φτιάξει τα πράγματα!

Π

ριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε η κυκλοφορία του νέου iPhone 5 και το μόνο που έχω να πω είναι ότι το θέλω! Με το άκουσμα της είδησης, κάποιοι έσπευσαν να σχολιάσουν το design του, ενώ κάποιοι άλλοι δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτό, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «ακριβό είναι»! Και; Δεν είναι όλα για όλους. Αν έχεις τα χρήματα ή αν μπορείς να τα διαθέσεις για την αγορά του, καλώς. Αν όχι, τότε παίρνεις κάτι… πιο «δεύτερο». Και δεν το λέω με την κακή έννοια. Δεν έχουμε όλοι έξι-επτά κατοστάρικα να «σκάσουμε» για κινητό, όσο έξυπνο και προχωρημένο κι αν είναι. Αλλά έτσι είναι αυτά. Όταν βγάζει η Ferrari νέο μοντέλο, υπερθεματίζει κανείς ότι είναι ακριβό; Όχι. Γιατί είναι αποδεκτό ότι, είναι κάτι που απευθύνεται σε λίγους. Το iPhone, γιατί θεωρούμε ότι προορίζεται για όλους; Βέβαια, δεν είναι αυτοκίνητο. Σωστά, αλλά ως η αντίστοιχη Ferrari της κινητής τηλεφωνίας κατάφερε να γίνει υπέρ-καταναλωτικό προϊόν. Η επιτυχία έγκειται στο ότι καταφέρνει να κάνει όλους εμάς να μιλούμε για αυτό και βέβαια να το θέλουμε. Άσχετα με το αν «αντέχουμε» οικονομικά να το αποκτήσουμε. Επιπλέον, καλλιεργεί

μέσα μας την πίστη ότι ανήκουμε σε αυτούς που «πρέπει» να το «κατακτήσουν». Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει δεν είναι άλλο από το αν μπορώ τελικά να το αποκτήσω. Γιατί, να το πάρω επειδή το χρειάζομαι, ok. Να το πάρω επειδή μου λύνει τα χέρια, μια και κάνει χ, ψ πράγματα, ok. Αλλά, αναρωτιέμαι αν αξίζει να το πάρω για να νιώσω καλύτερα ή απλά γιατί θα με κάνει να νιώσω «μούρη». Μπορεί. Προσωπικά, αν και έχω το «τέσσερα» και δουλεύει μια χαρά, αυτό δεν με ικανοποιεί ούτε με αποτρέπει από το να θέλω το νέο μοντέλο. Το «τέσσερα Ες» δεν το είχα βάλει στο μάτι, ούτε λειτούργησα στρατηγικά, πηδώντας μοντέλο και αγοράζοντας το επόμενο αυτού που είχα. Όμως, για να είμαστε ρεαλιστές, μετά την Εφορία, την ασφάλεια, το service του αυτοκινήτου και των λοιπών οικονομικών μου υποχρεώσεων, θα αναγκαστώ να πάω πάσο. Για την ώρα τουλάχιστον. Έτσι είναι αυτά, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα. Εκτός, βέβαια, και αν κάποιος γνωστός μου «χάσει» το ασφαλισμένο εταιρικό του iPhone 5 υπέρ μου ή με πάει μπούνια το στοίχημα φέτος. Αν δεν γίνουν αυτά... πάμε για το επόμενο του χρόνου, οπότε θα έχουν φτιάξει τα πράγματα! So... Be Cool, Be You!

ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ

ΘΕΛΕΙΣ & ΠΑΠΑ;

Πολύ ενδιαφέρον είναι το άρθρο τού Sigmalive για την οικονομική κατάσταση των Κυπρίων. Απειροελάχιστη αύξηση σε μισθούς, υπερβολική αύξηση τιμών και ανεργία που αγγίζει «κόκκινο». Αν προσθέσεις παραγωγικότητα και πληθωρισμό, το κλάμα δεν θα θεωρηθεί υπερβολική αντίδραση.

ΤΡΑΤΖΙΚ

48,9% αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, υγραέριο και καύσιμα. Θέλεις να μεταναστεύσεις; Δεν σε αδικώ!

3

Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανένωση της Κύπρου, λέει ο Ντάουνερ! Προφανώς ο κ. Ντάουνερ «αγρόν ηγόρασε» και μάλλον ο συγκεκριμένος αγρός βρίσκεται και στη θάλασσα. Καλέ, χωρίς αέριο και τα κάναμε μαντάρα… έχει σκεφτεί τι έχει να γίνει άμα είναι να χωρίσουμε τα «χωράφια» της θάλασσας;

4

Πλανόδιος πωλητής, ηλικίας 33 χρόνων, μαχαιρώθηκε από αλλοδαπό, ο οποίος ενοχλήθηκε από το θόρυβο που έβγαζε η γεννήτρια που τροφοδοτούσε με ηλεκτρισμό το κινητό υποστατικό του. Αυτό θα πει Λεμεσός. Ακόμα και οι αλλοδαποί μπαίνουν αμέσως στο κλίμα της πόλης… Κινέζοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, αντιπροσωπεία Κινέζων βρέθηκε στα κατεχόμενα για τις πρώτες επαφές… Μια χαρά τα κάναμε και με την επένδυση στο αεροδρόμιο Λάρνακας! Ποιος τολμά να πει ότι χάσαμε και 5000 θέσεις εργασίας;

6

Άγιο είχαν εργαζόμενοι και πελάτες σε κατάστημα πώλησης ηλεκτρονικών ειδών. Ηλικιωμένος οδηγός μπήκε με την όπισθεν στο κατάστημα, σκορπώντας τον τρόμο! Ο ηλικιωμένος ήπιε τα ποτά του και μάλλον μπέρδεψε την πρώτη ταχύτητα με την όπισθεν…

7

Με κουπόνια κατάντησαν να τρώνε το πρωινό τους χιλιάδες μαθητές σε σχολεία! Μετά τα κοινωνικά παντοπωλεία και τα συσσίτια, οι Κύπριοι στέλνουν τα παιδιά τους στην καντίνα με κουπόνια, αφού δυστυχώς δεν μπορούν να τους δώσουν χρήματα για ένα αξιοπρεπές πρόγευμα…


ΚΥΠ 2012 12 | CITY FREE PRESS

Όλος ο πολιτισμός στα πόδια σου

γράφει η Σόφη Γιαννουρή

Όταν όλες οι πόλεις της Κύπρου ενώνονται για να φιλοξενήσουν κορυφαίους διεθνείς και ντόπιους καλλιτέχνες από το χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του χορού, τότε μιλάμε για το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2012».

Για ακόμη μία χρονιά το «Φεστιβάλ Κύπρια» άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του στον πολιτισμό και μας προσφέρει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε παραστάσεις μεγάλων παραγωγών, μουσικών και χορογράφων. Το φεστιβάλ που τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου και θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, και συγκεκριμένα μέχρι τις 20 Οκτωβρίου. Το φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει συνολικά 12 έργα, με 20 παραστάσεις σε όλες τις πόλεις. Με τη διοργάνωση του φετινού φεστιβάλ «Κύπρια 2012», το Υπουργείο έβαλε ως στόχο να αναδείξει μέσα από τις παραστάσεις του την επιρροή της Δύσης και της Ανατολής στον πολιτισμό του νησιού μας. Επιρροή η οποία ήρθε και έδεσε, όπως λέμε, και πλέον αποτελεί σήμα κατατεθέν για την αναγνώριση της Κύπρου προς τον υπόλοιπο κόσμο.


ΠΡΙΑ 2 CITY FREE PRESS | 13

Επίκεντρο οι πόλεις

Το φετινό φεστιβάλ θα φιλοξενήσει 3 θεατρικές παραστάσεις, 1 παράσταση σύγχρονου χορού και 8

συναυλίες μουσικής. Την τιμητική τους, φυσικά, θα έχουν οι πόλεις μας, οι οποίες θα μας προσφέρουν το θέαμα μέσα από τα θέατρα, τις αίθουσες και τις εγκαταστάσεις τους. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί πως η μία και μοναδική χορευτική παράσταση που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του φετινού

φεστιβάλ -την οποία βέβαια και θα τιμήσω με την παρουσία μου-, είναι μία παραγωγή της μεγαλύτερης χορευτικής ομάδας της Ιταλίας, Fondazione Nazionale Della Danza-Aterballetto. Η μουσικοχορευτική παράσταση φέρει τον τίτλο «Rossini Cards & Cantata», είναι ένας συνδυασμός δύο έργων με

κοινά γνωρίσματα, αλλά με διαφορετικό ύφος μεταξύ τους, και μέσω αυτής η ομάδα σκοπεύει να μας καταπλήξει τόσο με την άψογη τεχνική των χορευτών της όσο και με την απλότητά της. Οι χορευτές

θα μεταφέρουν το κοινό, μέσω του χορού, σε ένα ταξίδι όπου κυριαρχεί το «παιχνίδι» μεταξύ των δύο

φύλων και η περιέργειά τους να αναζητήσουν τις πτυχές του ανθρώπινου σώματος. Παρακολούθησέ τη

σε μία από τις δύο παραστάσεις που θα δοθούν, στις 30 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στη Λευκωσία, και στις 3 Οκτωβρίου στο Κηποθέατρο Λεμεσού, αντίστοιχα.

Στο φεστιβάλ θα συμμετέχει επίσης και ο Κύπριος συνθέτης Βάσος Αργυρίδης, ο οποίος θα μας πα-

ρουσιάσει με ιδιαίτερο τρόπο την παράσταση «Ανθολόγιο: 25 χρόνια δημιουργίας εν Κύπρω» (4/10, Κηποθέατρο Λεμεσού & 5/10, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου). Ο Βάσος Αργυρίδης, μετά από 25 χρόνια

παρουσίας και πλούσιας δημιουργίας στην Κύπρο, ανθολογεί τις σημαντικές στιγμές της δουλειάς του και μας τις παρουσιάζει σε 2 συναυλίες, που θα περιλαμβάνουν τραγούδια και μουσική από γνωστά

θεατρικά έργα, έργα ποιητών, κινηματογραφικές ταινίες, χορευτικά έργα και σημαντικές συνεργασίες

με ορχήστρες και ερμηνευτές της Ελλάδας και της Κύπρου. Στις μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνεται ακόμα και μία ανάμειξη χορωδίας, σολίστ, ορχήστρας κρουστών και μπαλέτου, που θα παρουσιάσει ο

Μιχάλης Χριστοδουλίδη μαζί με την ομάδα χορού «Διάσταση». Το έργο-θέαμα έχει τον τίτλο «Πορφυρώματα» (10/10, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, Στρόβολος, Λευκωσία & 12/10, Κηποθέατρο Λεμεσού),

είναι βασισμένο στην ποιητική συλλογή του Έκτωρ Πατριώτη, και σ’ αυτό ξετυλίγεται σαν ένα κουβάρι η ιστορία και τα δεινά του λαού της Κύπρου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Στην παράσταση

συμμετέχουν επίσης γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Νικόλας Μεταξάς, η Κατερίνα Χατζηχριστοδούλου, ο Κωστής Ρασιδάκης (βαρύτονος) και το φωνητικό σύνολο και η ομάδα χορού «Διάσταση» και ορχήστρα κρουστών.


14 | CITY FREE PRESS

Ακολούθως στο πρόγραμμα εντάσσεται και η παράσταση «The Age Of Now», όπως τιτλοφορείται και ο καινούργιος δίσκος του Κύπριου συνθέτη, οργανοπαίχτη και ερμηνευτή Λευτέρη Μουμτζή. Στις 11 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο και στις 12 Οκτωβρίου στο Υπαίθριο Θέατρο Πύλης Αμμοχώστου, ο Λευτέρης Μουμτζής μέσω των αγγλόφωνων στίχων των τραγουδιών του θα μας μεταφέρει το μήνυμα ότι σήμερα πλέον, τίποτα δεν είναι βέβαιο και ότι η παγκοσμιοποίηση έχει αποξενώσει τους ανθρώπους από την κοινωνία. Τον Λευτέρη Μουμτζή στη σκηνή θα συνοδεύσει η ομάδα μουσικών J. Kriste, Master of Disguise. Το «Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρια 2012» ολοκληρώνεται στις 20 Οκτωβρίου, με το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών, το οποίο θα παρουσιάσει ένα από τα αξιόλογα έργα του συνθέτη «Ιάννη Ξενάκη: Ορέστεια-Ακολουθία Αισχύλου» (στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄, στο Στρόβολο). Με τις απίστευτες φωνητικές τους ικανότητες υπόσχονται να αποδώσουν εξαιρετικά τη σπάνια ποιητική γλώσσα του Αισχύλου και να τιμήσουν τον κορυφαίο συνθέτη. Στην παράσταση θα συμμετέχουν μεικτές χορωδίες και παιδικές χορωδίες Κύπρου, 13 διεθνείς μουσικοί και ο αξιόλογος σολίστ-βαρύτονος Σπύρος Σακκάς.

«Το Ρίσκο - Α Slight Risk» Ο τίτλος αποκαλύπτει μία από τις κυπριακές παραγωγές του φετινού φεστιβάλ, την οποία θα παρουσιάσει η μη κερδοσκοπική θεατρική εταιρεία Fresh Target Theatre Ensemble. Ο Πάρις Ερωτοκρίτου, ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας και ο συγγραφέας-σκηνοθέτης της παράστασης «Το Ρίσκο», αναφέρει ότι «το μυθοπλαστικό έργο είναι εμπνευσμένο από το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη ‘Στα Περίχωρα της Κερύνειας’ και την υπόθεση Όραμς. Το έργο μάς μεταφέρει στην Κερύνεια τού 2004, και σχολιάζει καυστικά τον τρόπο ζωής ενός ζευγαριού από την Αγγλία που μετακομίζει στην Κερύνεια μετά τη συνταξιοδότησή του, για τον ηλιόλουστο καιρό και τη γαλάζια θάλασσα του νησιού». Χωρίς να μπλέκει την πολιτική στο έργο του, ο κύριος Ερωτοκρίτου θέλει να δώσει στο κοινό του το μήνυμα ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή μας χωρίς ταμπού και να θέτουμε ερωτήματα στον εαυτό μας πριν πάρουμε αποφάσεις. Όσον αφορά στη συμμετοχή του έργου στο Φεστιβάλ «Κύπρια 2012», ο κύριος Ερωτοκρίτου είναι πολύ χαρούμενος που θα έχει την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητες και το υψηλό επίπεδο της ομάδας του, που αποτελείται από περίπου 20 άτομα. Από την άλλη, νιώθει μεγάλη ευθύνη προς το κυπριακό κοινό, γιατί ξέρει ότι θα περιμένουμε τα καλύτερα από αυτήν την υπέροχη ομάδα που απαρτίζεται από ταλαντούχους ηθοποιούς και συντελεστές! Στην παράσταση συμμετέχουν καταξιωμένοι ηθοποιοί από Κύπρο, Ελλάδα και Αγγλία όπως οι Pip Utton, Mae Brogan, Patrick Myles, Άλκης Κρητικός, Daphne Alexander, Λευτέρης Ζαμπετάκης, με κάποιους από τους οποίους συνεργάστηκε στο παρελθόν σε παραστάσεις που ανέβηκαν με μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και Κύπρο. Το έργο θα παρουσιαστεί στις 3 και 4 Οκτωβρίου στο Σκαλί Αγλαντζιάς, στη Λευκωσία.

Τρέξτε να προλάβετε Μπορείτε να πάρετε τα εισιτήριά σας από το Κινηματοθέατρο Παλλάς στη Λευκωσία (τηλ. 22410181), το Θέατρο Ριάλτο (τηλ. 77777745), και το Δημοτικό Κηποθέατρο στη Λεμεσό (τηλ. 25343341,25582268). Η επίσημη ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.kypria.org.cy) είναι επίσης διαθέσιμη για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία χρειάζεστε. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού έχει θέσει τον πήχη σε θέματα οργάνωσης και ποικιλίας ψηλά και μας υπόσχεται ένα υπέροχο θέαμα! Αξίζει να παρευρεθείτε!


16 | CITY FREE PRESS

Σεβασμός στα ζώα, με τα οποία απλώς δανείστηκες αυτόν τον πλανήτη για να ζήσετε από κοινού, σημαίνει και σεβασμός στον άνθρωπο, σεβασμός στην κάθε ύπαρξη, στη φύση, στην ίδια τη ζωή. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων τιμάται κάθε χρόνο

στις 4 Οκτωβρίου και λειτουργεί απλώς ως αφορμή για να ενημερώσει για τα τεράστια ζητήματα των δικαιωμάτων των ζώων, των ποινικών αδικημάτων της εγκατάλειψης και της κακοποίησης, αλλά και της μοναδικής εμπειρίας συντροφικότητας που προσφέρουν τα κατοικίδια. Ποια είναι η στάση μας απέναντι στα ζώα, κατοικίδια και μη, στην Κύπρο; Τους παρέχουμε το σεβασμό που αξίζουν; Τα φροντίζουμε όπως πρέπει; Είμαστε υπεύθυνοι; Εφαρμόζουμε το νόμο; Και γιατί είναι όλα τα καταφύγιά μας μονίμως γεμάτα;


CITY FREE PRESS | 17 γράφουν οι Αυγή Λίλλη και Ράνια Αντωνίου (μέλη του φιλοζωικού συνδέσμου P.A.W.S. -Protecting Animals Without Shelter)

Τι λένε οι αριθμοί για εμάς

Ο μόνος φορέας που είναι αρμόδιος να επιβληθεί

ενδιαφέροντος από τις αρμόδιες Αρχές, αλλά και

Ιδιάζουσα η κρίση που παρατηρείται στην Κύπρο

σε αδικήματα εγκατάλειψης και κακοποίησης

περιορισμένη γνώση για το θέμα και

και αφορά τα ζώα συντροφιάς, με στοιχεία δυσα-

είναι η Αστυνομία, η οποία πολλές φορές δηλώνει

• 44% δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένο με

νάλογα του μεγέθους του νησιού. Κατά μέσο όρο

ότι δεν έχει το χρόνο ή αρκετούς λειτουργούς για

την εφαρμογή των νόμων, υποστηρίζοντας ότι η

υπολογίζεται ότι κάθε μέρα εντοπίζονται έως και

να ασχοληθεί, άλλες δε φορές οι μαρτυρίες και

Αστυνομία όχι μόνο δεν γνωρίζει το Νόμο περί

3-4 αδέσποτα σκυλιά. Αυτά δεν φέρουν μικροτσίπ

οι καταγγελίες δεν είναι αρκετές ή οι ενάγοντες

Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, αλλά ούτε

σχεδόν ποτέ, κάποια εσκεμμένα εγκαταλείπονται

παραιτούνται της διαδικασίας κουρασμένοι από

ενδιαφέρεται για αυτά.

από τους ιδιοκτήτες τους και κάποια εντοπίζο-

τη γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Από την άλλη,

νται σε προχωρημένη κατάσταση ασιτίας, ενώ

οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν καταφέρνουν

Με άλλα λόγια, οι αριθμοί αποτελούν την

εννιά στα δέκα φέρουν σημάδια κακοποίησης.

και λόγω υποστελέχωσης να πραγματοποιούν

παραδοχή της πραγματικότητας: Στην Κύπρο

Επιπλέον, σχεδόν καθημερινά ανακοινώνονται και

εντατικούς ελέγχους στα καταφύγια των δήμων

δεν υπάρχει φιλοζωική συνείδηση ούτε και

προειδοποιήσεις για δηλητηριάσεις σε διάφορες

και σε ιδιωτικές περιουσίες, όπου μπορεί να δει

νοοτροπία, τα οποία συνδέονται άρρηκτα με την

περιοχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης

κανείς υπερπλήρη κλουβιά, υποσιτισμένα και άρ-

παιδεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία

«Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου», κάθε χρόνο στην

ρωστα ζώα χωρίς την απαραίτητη φαρμακευτική

χρόνια, πέρα από τα αμέτρητα λαγωνικά που

Κύπρο εγκαταλείπονται περίπου 170.000 κα-

αγωγή. Ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα, ο βασικός

εγκαταλείπονται, καθαρόαιμα ή μη (λόγω «ανε-

τοικίδια, γύρω στα 10.000 ζώα δηλητηριάζονται

Νόμος περί Ευημερίας και Προστασίας των Ζώων

πάρκειας» του ζώου στο κυνήγι, προχωρημένης

και κάθε 15 μέρες γίνεται ευθανασία σε περίπου

του 1994, ο οποίος έχει τροποποιηθεί το 2011,

ηλικίας, τέλους της κυνηγετικής περιόδου, όπου

20-30 υγιέστατα σκυλιά, ανεξαρτήτως ηλικίας,

αναγάγει την αρμοδιότητα αυτή στις Κτηνιατρικές

κατά την επόμενη πολλοί κυνηγοί που συνη-

δηλαδή σε συνολικά 600 ζώα περίπου το χρόνο,

Υπηρεσίες και στην Αστυνομία, ενώ η εφαρμογή

θίζουν αυτήν την τακτική της εγκατάλειψης,

λόγω μόνιμου υπερπληθυσμού σε δημοτικά και

του περί Σκύλων Νόμου, που αφορά οικόσιτα και

θα πάρουν άλλο σκυλί, θα το παρατήσουν και

ιδιωτικά καταφύγια.

αδέσποτα σκυλιά, είναι αρμοδιότητα της τοπικής

τούμπαλιν), οι αριθμοί των εγκαταλελειμμένων

αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ελάχιστοι δήμοι στην

καθαρόαιμων αυξάνονται συνεχώς. Αυτά βρέθη-

για ένα τόσο μικρό νησί, με πληθυσμό μόλις

Κύπρο διατηρούν καταφύγια και ακόμη λιγότερα

καν ως επί το πλείστο χωρίς τσιπ -και άρα χωρίς

εξαπλάσιο των πλασμάτων που αφήνονται στο

από αυτά πληρούν τις προδιαγραφές.

να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης τους και να καταγγελ-

Αποκρουστικοί είναι όντως οι αριθμοί

θεί όπως προνοεί ο νόμος για τις υποχρεώσεις

έλεος της μοίρας τους, του Θεού ή στο έλεος του ζωόφιλου (αν είναι τυχερά…). Οι αριθμοί αυτοί

Περσινή διαδικτυακή έρευνα, που πραγματο-

των ιδιοκτητών κατοικιδίων- και αφορούσαν

προκύπτουν από τη μη εφαρμογή του νομικού

ποιήθηκε από τη Μαίρη Χρυσοχού-Αναστάση,

ράτσες αρκετά δημοφιλείς («της μόδας») στη

πλαισίου, αλλά και από άλλους λόγους. Για την

πρόεδρο της «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου»

χώρα μας, δηλαδή σκυλιά για τα οποία δόθη-

πληθώρα ανεπιθύμητων γεννήσεων και κατ’

και τη Στέλλα Στυλιανού, ιδρύτρια του καταφυ-

καν πολλά χρήματα για να αγοραστούν (Husky,

επέκταση εγκαταλείψεων κουταβιών (συχνά σε

γίου «Άργος» και γραμματέα της «Φωνής για

Chihuahua, Samoyed, Pincher κ.ά.). Το γεγονός

σακούλες σε κάδους σκουπιδιών…) συμβάλλει

τα Ζώα της Κύπρου», με δείγμα 1072 ατόμων,

αυτό από μόνο του λέει πολλά για την παιδεία

τα μέγιστα το ταμπού των Κυπρίων σχετικά με τη

έδειξε ότι:

μας απέναντι στα ζώα και για την υπευθυνότητά

στείρωση, την οποία απορρίπτουν σχεδόν απόλυ-

• το 88% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η

μας γενικά, δεν νομίζετε;

τα, θεωρώντας ότι αυτή αλλάζει τη διάθεση και

Κύπρος δεν διαθέτει καλό σύστημα για την

το χαρακτήρα του ζώου. Κατ’ ακρίβειαν όμως,

εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία και

αυτή η μέθοδος είναι πολύ διαδεδομένη και

ευημερία των ζώων,

αποτελεσματική στο δυτικό κόσμο, καθώς όχι

• το 60% θεωρεί ότι οι συνθήκες για τα ζώα

μόνο περιορίζει τον αριθμό των ανεπιθύμητων

συντροφιάς-κατοικίδια δεν είναι ιδανικές,

γεννήσεων, αλλά και προστατεύει θηλυκά και

• 57% πιστεύει ότι η μη εφαρμογή νόμων

αρσενικά σκυλιά από επικίνδυνες ασθένειες.

οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη


18 | CITY FREE PRESS

νομοθεσίας και τη δημιουργία Αστυνομίας Προστασίας Ζώων, για την οποία υπάρχει ειλημμένη απόφαση! Η προσέλευση ήταν μαζική και πρωτοφανής. Υπολογίζεται ότι 500 άτομα μαζεύτηκαν στη Λεωφόρο Λεμεσού, παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία και επιδίδοντας επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία κοινοποιήθηκε στα

Πόσο «ζώα» είμαστε στην Κύπρο;

ΜΜΕ. Η συγκεκριμένη υπόθεση

Μόνο τους προηγούμενους μήνες της χρονιάς

οσύνη, ενώ πολύ σύντομα μετά από

που διανύουμε, παρατηρήθηκαν αρκετά ακραία

αυτό, εκδικάστηκε υπόθεση πυροβολισμού

περιστατικά κακοποίησης ζώων στην Κύπρο,

γάτας, με ποινή 1000 ευρώ για το δράστη που

τα οποία έφτασαν τον κόμπο στο χτένι για τους

πυροβόλησε το ζώο με αεροβόλο. Η υπόθεση

φιλόζωους στη χώρα, με αποτέλεσμα τη μαζι-

ξεκίνησε να εξετάζεται το 2010. Αυτή είναι η

κότερη διαμαρτυρία που έγινε ποτέ στο νησί.

πρώτη δικαστική απόφαση για σχετικό περι-

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

στατικό και δημιουργεί ένα θετικό προηγούμε-

Το περασμένο καλοκαίρι ένα αρσενικό

νο για το φιλοζωικό κίνημα.

σκυλί βρέθηκε να κυκλοφορεί σε παραλιακή

Παρόλ’ αυτά, ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

επαρχία χτυπημένο με ψαροντούφεκο. Λίγους

Περί τα τέλη Αυγούστου γίναμε μάρτυρες μίας

μήνες μετά, σε χωριό της επαρχίας Λευκω-

μαζικής κακοποίησης που προβλήθηκε από

σίας, το σκυλί μιας οικογένειας δέχθηκε

όλα τα ΜΜΕ. Μέρος των διαμαρτυριών των

επίθεση με σπασμένα μπουκάλια, με αποτέ-

αιγοπροβατοτρόφων μπροστά από το Προε-

λεσμα το βαρύ τραυματισμό του στην τραχεία.

δρικό Μέγαρο ήταν και η κακομεταχείριση

Και τα δύο σκυλιά επέζησαν. Τον περασμένο

των δικών τους ζώων και η απελευθέρωση-

Ιούνιο ένα περιστατικό σε χωριό της επαρχίας

εγκατάλειψή τους κάποιες μέρες μετά στην

Λευκωσίας αποδείχτηκε η σταγόνα που ξεχεί-

επαρχία Πάφου, πράξεις που αποδοκιμάστη-

λισε το ποτήρι, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την

καν έντονα από φιλοζωικές οργανώσεις και

ειδησεογραφική καταγραφή του από το CNN.

μη. Τέλος, φρίκη προκαλεί και η πρόσφατη

Κουτάβι ξυλοκοπήθηκε άγρια και συνεχόμενα

περίπτωση εμπρησμού σε κτηνοτροφική μο-

μπροστά σε κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι

νάδα στη Λευκωσία, όπου 100 μοσχάρια κά-

κατήγγειλαν το περιστατικό και επέμειναν

ηκαν ζωντανά, 100 θηλαστικά, που βιώνουν

στις μαρτυρίες τους. Αυτό που συμβαίνει

ακριβώς τα ίδια αισθήματα με τον άνθρωπο:

πολλές φορές στην Κύπρο είναι ότι ο κόσμος

χαρά, ευτυχία, λύπη και εν προκειμένω τρόμο

φοβάται να μαρτυρήσει ή κάνει τελικώς πίσω.

και πόνο. «Σφάδαζαν τα ζώα» απάντησε σε

Ή μήπως δεν θεωρεί σημαντικό το αδίκημα

σχετική ερώτηση ο ιδιοκτήτης σε δημοσιο-

της κακοποίησης, της κακομεταχείρισης ή της

γράφο που κάλυπτε την είδηση...

δηλητηρίασης ζώων; Σε αυτήν την περίπτωση

βρίσκεται στο δρόμο για τη δικαι-

λοιπόν, όχι μόνο συνελέγησαν μαρτυρικές

Πόσο γάιδαρος (κ.λπ.) είσαι!

καταθέσεις, αλλά το φιλο-

Παρόλ’ αυτά επιμένουμε να χρησιμοποιού-

ζωικό κίνημα της Κύπρου,

με αναφορές σε ζώα, για να περιγράψουμε

υπεράνω συνδέσμων και

τύπους ανθρώπων…

με ιδιωτικές πρωτοβουλίες,

επιβεβαιώνοντας, ίσως,

διοργάνωσε διαμαρτυρία

τελικά ότι εμείς είμα-

έξω από το Αρχηγείο Αστυνο-

στε τα «ζώα» σε αυτήν

μίας στη Λευκωσία, με αίτημα

την υπόθεση.

γενικά ή πεισματάρης και φαταούλας ειδικά! Μπούφος αν είσαι έστω και ολίγον βλαξ, βόδι αν είσαι αναίσθητος και πάλι, αλεπού ή γάτα αν έχεις μυαλό ξυράφι. Από την άλλη, μπορεί να δουλεύεις ολημερίς σαν σκυλί, ή να είσαι αντιθέτως αργός σαν χελώνα. Εν πάση περιπτώσει, σκυλί να σε πουν, όχι όμως και σκύλα, ε; Μπορεί τακτικότατα να κάνεις την πάπια, δηλαδή τον ανήξερο, ή όντως να έχεις μνήμη χρυσόψαρου, δηλαδή να μη θυμάσαι τίποτα, το αντίθετο δηλαδή από το να έχεις μνήμη ελέφαντα! Σκέψου ότι οι πλείστοι χαρακτηρισμοί είναι αρνητικοί, ειδικά οι γυναικείοι, γιατί εκτός από σκύλα δεν θέλεις να σε πουν ούτε φοράδα (άχαρη), ούτε όμως και καμήλα (ψηλή και άχαρη), κατσίκα (γενικά υποτιμητικός χαρακτηρισμός), αγελάδα (χοντρή) ή φάλαινα (ακόμα πιο χοντρή)! Αν το να έχει κανείς πονηράδα αλεπούς εμπεριέχει κάποιο θαυμασμό εκ μέρους του άλλου, σίγουρα κανείς δεν θα ήθελε να τον πουν οχιά και μάλιστα φαρμακερή! Αν σε πουν μαϊμού σημαίνει ότι μιμείσαι άλλους, ενώ πίθηκος είναι ένας μαλλιαρός ή και άσχημος άντρας. Δεν θα ήθελες να σε πουν τράγο (τράουλλο κυπριστί), αλλά είμαι σίγουρη ότι τρελαίνεσαι να σε αποκαλούν ταύρο (στο κρεβάτι)! Πρόβατο θα πούμε έναν πιστό ακόλουθο του συστήματος, αρνί συνηθέστερα στην Κύπρο. Θυμηθείτε δε πόσα «αρνιά πασσιά» ξέρετε, δηλαδή άτομα εντελώς αναίσθητα. Από την άλλη, υπάρχει μια ρήση στα αγγλικά που λέει ότι η λέξη DOG είναι η λέξη GOD ανάποδα. Οι ιδιοκτήτες σκύλων ξέρουν…

Πηγές:

την εκδίκαση του συγκεκριμέ-

Θα είσαι γάιδαρος

Sigmalive.com

νου περιστατικού όπως και άλλων

ή και γουρούνι,

Στοιχεία της «Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου»

παρόμοιων, την εφαρμογή της σχετικής

αν είσαι αναίσθητος

(cva.com.cy)


20 | CITY FREE PRESS

n e e gr

day Η 1η Οκτωβρίου, εκτός από μέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου,

είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας. Εγώ δεν το θεωρώ σύμπτωση.


CITY FREE PRESS | 21

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

ΟΚ. Είναι σύμπτωση, αλλά θέλω να πιστευω οτι ειναι μία σημαντική μέρα για τον κάθε Κύπριο. Είναι μια μέρα απελευθέρωσης και καινούργιας αρχής, τόσο για το μυαλό όσο και για το σώμα.

Τι είναι η χορτοφαγία;

Veggie stars

Χορτοφαγία είναι η πρακτική της μη κατανάλωσης κρέατος, συμπεριλαμβανομένων του βοδινού, πουλερικών, ψαριού (οι χορτοφάγοι μπορούν να καταλάβουν γιατί το ξεκαθαρίζω) και των υποπροϊόντων τους, με ή χωρίς τη χρήση γαλακτοκομικών προϊόντων ή αβγών και συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που προέρχονται από ζώα, όπως λαρδί, ζωικό λίπος, ζελατίνη και κωχενίλλη. Βέβαια, ο κάθε ένας θέτει τα δικά του όρια, και βάζει τους δικούς του περιορισμούς, γι’ αυτό εξάλλου υπάρχουν και διάφορες κατηγορίες χορτοφαγίας. Από flexitarianism (απ’ το flexible) μέχρι φρουτοφαγία. Ακόμη και οι λόγοι για τους οποίους ακολουθεί κανείς τη χορτοφαγία διαφέρουν. Αυτοί μπορεί να είναι θρησκευτικοί, υγείας, ή οικολογικοί.

Ο Dustin Hoffman, η Natalie Portman, ο Paul McCartney και η Cameron Diaz είναι μόνο μερικοί από τους εκατοντάδες επώνυμους χορτοφάγους. Αυτοί είπαν «όχι» στο κρέας καθαρά λόγω της ευαισθητοποίησης και της αγάπης τους για τα ζώα. ΟΚ, και για να διατηρούνται σε φόρμα. Εξάλλου, ακόμη και οι έρευνες έχουν δείξει πως οι χορτοφάγοι βρίσκονται σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους κρεατοφάγους. Φτάνει βέβαια να μην πέσουν με τα μούτρα στους υδατάνθρακες, στην προσπάθειά τους να αισθανθούν «γεμάτοι».

Ο κουλτουριάρης χορτοφάγος Η χορτοφαγία δεν είναι πλέον μόνο μία διατροφική πρακτική, αλλά κουλτούρα. Έχει γίνει τρόπος ζωής και τρόπος σκέψης, όπως είναι για παράδειγμα όλοι όσοι δημιουργούν τα κινήματα των αγανακτισμένων, που είναι υπερβολικά ιδεαλιστές, ίσως και λίγο αναρχικοί -χωρίς, ωστόσο, να ασκούν βία- και που κατά βάθος έχουν το δίκιο με το μέρος τους. Ξέρω, και τους μεν και του δε ίσως να τους αποδοκιμάζεις, και κυρίως τους πρώτους αφού η γεύση της σούβλας και των chicken nuggets δεν σου «επιτρέπουν» να αντιδράσεις διαφορετικά. Είναι ένα trend της εποχής που πάει πακέτο με την προτίμηση ή και την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων, την υποστήριξη κινημάτων όπως αυτό του «Slow food» (www.slowfood.com) και γενικότερα με την οικολογική συνείδηση. Αν είσαι φανατικός αναγνώστης της «City» θα θυμάσαι ότι πριν από λίγο καιρό σου μιλήσαμε για τα είδη χορτοφαγίας. Μπορεί κάποιος να είναι χορτοφάγος, αλλά να καταναλώνει γαλακτοκομικά, αβγά, ακόμη και ψάρια, μπορεί όμως να καταναλώνει μόνο φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και δεν είναι και λίγοι αυτοί που «σνομπάρουν» προϊόντα που είναι φτιαγμένα από γούνα και δέρμα καθώς και καλλυντικά που τεστάρονται πάνω σε πειραματόζωα και είναι παράλληλα και υπερασπιστές της χορτοφαγίας.

Χορτοφαγία και οικολογία Το ήξερες ότι οι άμεσες εκπομπές μεθανίου από τις αγελάδες και τα γουρούνια αποτελούν σημαντική πηγή απελευθέρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα; Ακόμη, μάθε ότι, αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με κοτόπουλο, ψάρι ή αβγά στη διατροφή σου, έστω μία φορά την εβδομάδα, μειώνεις τόσες εκπομπές ρύπων όσες δημιουργούνται από την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε απόσταση 760 μιλίων! Σημείωσε δε ότι για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος, χρειάζονται 16 κιλά από σιτάρι. Αν οι άνθρωποι έτρωγαν έστω και 10% λιγότερο κρέας, η ποσότητα του σιταριού που θα «σωζόταν», θα μπορούσε να ταΐσει όλους τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών. Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν, εξάλλου, πως η παραγωγή κρέατος ευθύνεται αυτήν τη στιγμή για το 18% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, περιλαμβανομένης της καταστροφής δασικών εκτάσεων για τη δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων και για την παραγωγή ζωοτροφών, όπως η σόγια. Κάθε ζουμερή μπριζόλα «κοστίζει» στον πλανήτη τις ίδιες εκπομπές ρύπων όσο και η οδήγηση σε απόσταση 30 χιλιομέτρων. Κατά την παραγωγή, δε, μόλις ενός κιλού αρνίσιου κρέατος, εκλύονται στην ατμόσφαιρα 39,2 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Αντίστοιχα, ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος μολύνει το περιβάλλον με 27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.


22 | CITY FREE PRESS

Επιδόρπιο:

Cheesecake με λεμόνι

Full menu

Υλικά:

250 γραμ. μπισκότα ολικής άλεσης 125 γραμ. βούτυρο λιωμένο 300 γραμ. κρέμα-τυρί Philadelphia (ή vegan τυρί κρέμα) 1 κουτί ζαχαρούχο γάλα (ή άλλο γάλα μη ζωικό) 2 ζουμερά λεμόνια (ξύσμα και χυμό) 1 κ.γλ. ζελατίνη 1 κ.σ. νερό

χορτοφαγικό* Περιμένοντας στο σπίτι χορτοφάγους και κρεατοφάγους φίλους μας, οφείλουμε να ικανοποιήσουμε τις επιθυμίες των πρώτων και να κάνουμε τους δεύτερους να αισθανθούν εξίσου χορτάτοι, ακόμη και αν δεν σερβίρουμε κρέας. Σε αυτήν την περίπτωση, ετοιμάζουμε ένα μενού με βάση τη μεσογειακή διατροφή και τη βγάζουμε φθηνά, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Για τo γαρνίρισμα:

6 κ.σ. ζάχαρη 6 κ.σ. νερό 2 λεμόνια (τη φλούδα κομμένη σε λεπτές λωρίδες) ½ λεμόνι (για να πάρουμε το χυμό του)

Για starter ετοιμάζουμε ταχίνι, κάππαρη, ελιές και σπανάκι με τα αβγά. Όσο για το κυρίως μενού, ετοιμάζουμε ένα μπριάμ στη γάστρα, το οποίο είναι σούπερ χορταστικό (έως και βαρύ για το στομάχι θα λέγαμε), και αποτελεί ένα καλό υποκατάστατο του κρέατος, χάρη στην «παρουσία» της μελιτζάνας. Επειδή τα λαχανικά θα μας ψιλοκάτσουν στο στομάχι, καλό είναι να σερβίρουμε ένα λιτό επιδόρπιο, όπως cheesecake με λεμόνι. Όχι σοκολατένια cakes, προς Θεού. Αυτά τα αφήνουμε για τον καφέ.

Εκτέλεση:

Αλέθουμε στο μίξερ τα μπισκότα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Σε αντικολλητική φόρμα αδειάζουμε το μείγμα μπισκότου και το στρώνουμε στη βάση και στα πλάγια (4 εκ. ύψος πλαϊνό). Παγώνουμε το μπισκότο στο ψυγείο για 3΄. Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί Philadelphia και το χτυπάμε λίγο για ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε το ζαχαρούχο γάλα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύουμε ή χτυπάμε με μίξερ χειρός μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε κανάτα ή μπολ, περιχύνουμε με το νερό και λιώνουμε τη ζελατίνη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί καλά. Την αφήνουμε για 3΄-4΄, έως ότου κρυώσει, και μετά την προσθέτουμε στην κρέμα. Ανακατεύουμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα πάνω στο παγωμένο μπισκότο. Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σφίξει η κρέμα για να κόβεται -χρειάζεται περίπου 3 ώρες. Σ’ ένα σκεύος ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες φλούδες λεμονιού και το χυμό. Σιγοβράζουμε για 5΄-6΄ μέχρι να δέσει ελαφρά το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το μείγμα. Ξεφορμάρουμε το γλυκό. Κόβουμε σε τρίγωνα κομμάτια γαρνίροντας με μια κουταλιά από το γλυκό κουταλιού που φτιάξαμε με τις φλούδες λεμονιού.

Κυρίως π ιάτο:

Μπριάμ σ τη γάστρα

Υλικά:

3 μελιτζά νες 3 κολοκυ θάκια 3 πατάτε ς 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμ 2 σκελίδ ένο ες σκόρδ ο 1 κουτί ν τοματοπο λτό λίγο ελαιό λαδο μαϊντανό ψιλοκομμ ένο αλάτι, πιπ έρι ρίγανη κα ι μερικά φ ύλλα από φρέσκο β ασιλικό Εκτέλεσ η: Προτηγα νίζουμε τι ς πατάτε μελιτζάν ς, τα κολ ες (που τα οκυθάκια κόψαμε σ και το κρ , τις ε μεγάλο εμμύδι γ υς κύβου ια μερικά λ προσθέτο ς) επτά και υμε όλα ακολούθ τα υπόλο καλά και ως ιπ α προσθέτο υλικά. Αν ακατεύου υμε 2 πο γάστρα κ τήρια νερ με αι το ψήν ό. Κλείνο ουμε σε στους 20 υμε τη προθερμ 0°C, για ασμένο φ 1 ½ -2 ώ ούρνο ρες.

*Είσαι χορτοφάγος και ζεις στην Κύπρο; Μπες στο Facebook και γράψε στη γραμμή αναζήτησης «Κύπριοι Χορτοφάγοι», για να δικτυωθείς με άλλους vegetarians!

ς πιάτου: Συνοδευτικό του κυρίω

Σαλάτα με ρόκα Υλικά:

1 δέσμη ρόκα 1 φλιτζάνι ντοματίνια ύδια ½ φλιτζάνι πινόλια ή καρ ½ φλιτζάνι ρόδι , σε 5-6 κομμάτια παρμεζάνα ρετικά) πολύ λεπτές φέτες (προαι Για το dressing:

Ελαιόλαδο Βαλσάμικο ξίδι

1 κουταλάκι μέλι Αλάτι Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ κόβουμε τη ια και ρόκα σε μεγάλα κομμάτ τα με του σθέ ακολούθως προ ταγής. συν της κά υλι πα λοι υπό ένα Χτυπούμε το dressing σε νουμε ιχύ περ το και ερ έντ μπλ στη σαλάτα.

Το συγκεκριμένο μενού είναι γαλακτό-οβο-χορτοφαγικό (ovo-lacto vegetarianism).


Oθονη μουσική φτου και βγαινω ΚΟΥΖΙΝΑ ψωνια ΤΑξιδι ΣΕ ΕΙΔΑ

εξω Euro-Mediterranean Youth Music Expo Η Λεμεσός βάζει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί μουσικούς και μπάντες από 20 συνολικά χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, σε ένα τριήμερο γεμάτο με ποικίλες μουσικές, το οποίο διοργανώνεται από την Πολιτιστική Κίνηση Λεμεσού «Επιλογή» και άλλους τοπικούς και διεθνείς μουσικούς οργανισμούς. Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων βραδιών (28 & 29/9), ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Πλατεία Ηρώων και στο Θέατρο Ριάλτο live μουσικές (19.00-23.00), με σχήματα όπως η ορχήστρα εγχόρδων του Πανεπιστημίου Vytautas Magnus της Λιθουανίας, το γυναικείο σχήμα αραβικής μουσικής «Naya» από την Ιορδανία, R&B και funk από τους «Wasla» και «Karakeeb» από την Αίγυπτο, το παραδοσιακό σχήμα «Ζαμάν» από την Ελλάδα, τους Κύπριους J.Kriste, Master of Disguise, όπως και τη γνωστή big band «HGM Jazz Orchestra Zagreb» από την Κροατία κ.ά. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται (ανοικτά στο ευρύ κοινό) σεμινάρια με προσκεκλημένους από χώρες του Αραβικού Συνδέσμου αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέλος, την Κυριακή, 30/9 θα λειτουργήσει στο Δημόσιο Κήπο Λεμεσού ένα μουσικό παζαράκι (11.00-13.00) όπου θα εκτεθεί οπτικοακουστικό υλικό από διάφορα μουσικά σχήματα και οργανισμούς της Ευρώπης και της Μεσογείου. M.M. Παρασκευή 28/9 & Σάββατο 29/9, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 19.00-23.00, είσοδος ελεύθερη & Κυριακή 30/9, Δημόσιος Κήπος, Λεμεσός, 11.00-13.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 25580650/www.eaymc.org.


24 | CITY FREE PRESS

ΟΘΟΝΗ

γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

The Tree of Life ***** Σκηνοθεσία: Terrence Malick. Παίζουν: Brad Pitt, Sean Penn, Jessica Chastain. Αυστηρός πάτερ φαμίλιας ο Brad Pitt (καλύτερος από ποτέ) και καλοκάγαθη μητέρα η Jessica Chastain. Η σχέση τους με το σύμπαν απασχολεί τον Malick για 20 λεπτά, δίνοντάς μας την ιστορία της γέννησης του σύμπαντος, για να φτάσει μετά στην πόρτα της μεσήλικης μητέρας που μαθαίνει για το θάνατο του γιου της. Δεν μαθαίνουμε, ωστόσο, ποτέ ποιο από τα τρία της παιδιά έχει πεθάνει. Ο Malick προτιμά να εστιάσει στην κοινή θλίψη που πλήττει την οικογένεια και τους γείτονές της. Ξέρουμε ότι νεκρός δεν είναι ο μεγαλύτερος γιος, Jack, γιατί τον συναντούμε στη συνέχεια -τον ενσαρκώνει ο Sean Penn. Πολύ σύντομα όμως γίνεται ξεκάθαρο ότι εδώ ο Malick έχει φτιάξει κάτι πολύ πιο αφηρημένο. Είναι μια ταινία που μοιάζει με ένα συνεχές ονειροπόλημα -λες κι έχει δομηθεί με τη χρήση μιας απόλυτης προσωπικής μυστικής γλώσσας συναισθημάτων. Έχουμε να κάνουμε με ένα είδος σινεμά που δεν μπορείς ποτέ να ξεδιαλύνεις. Είμαστε πολύ μακριά από τη μητέρα και το παιδί, που στέκονται αμέριμνοι κάτω απ’ τον ουρανό. Κι όμως, έχουμε μοιραστεί κάτι το θείο. http://www.twowaysthroughlife.com/ www.facebook.com/thetreeoflifelefilm Τρ 2, Π 4 & Παρ 5 /10, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00 (Κυριακές 20.00).

Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

Magic Mike ****

Σκηνοθεσία: Steven Soderbergh. Παίζουν: Channing Tatum, Matthew McConaughey, Alex Pettifer. O Αμερικανός σκηνοθέτης Steven Soderbergh («Erin Brockovich») απειλεί εδώ και λίγα χρόνια να αφήσει για τα καλά το σινεμά. Εδώ μας δίνει το «Μagic Mike», μια διασκεδαστική ταινία που διαδραματίζεται στον κόσμο του ανδρικού στριπτίζ. Το κεντρικό concept από μόνο του, δυστυχώς, θα απωθήσει αρκετούς φαν του σκηνοθέτη, αν και ο Soderbergh έχει φροντίσει να επενδύσει το στόρι του με τη χαρακτηριστικά ωμή ρεαλιστική σκηνοθετική του ματιά. Πρωταγωνιστής είναι ο Channing Tatum, ο οποίος εκτελεί και χρέη παραγωγού, αφού η ιδέα για την ταινία προέκυψε από τους 8 μήνες εργοδότησης του Tatum ως στριπτιζέζ, όταν ήταν 18 χρόνων. Εδώ υποδύεται τον Mike, το αστέρι ενός μικρού στριπτιζάδικου στη Florida. Ο Mike ονειρεύεται κάποια μέρα να ανοίξει τη δική του επιχείρηση σχεδιασμού επίπλων. Ο ίδιος τα πρωινά δουλεύει σε οικοδομή, εκεί όπου θα ανακαλύψει και τον Adam, τον οποίο εκπαιδεύει για να γίνει ο νέος σταρ του σόου και του οποίου την αδερφή ερωτεύεται. http://magicmikemovie.warnerbros.com/ www.facebook.com/magicmikemovie

The Descendants **** Σκηνοθεσία: Alexander Payne. Παίζουν: George Clooney, Shailene Woodley, Patricia Hastie. 115΄. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου τού George Clooney δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ πιο αποτελεσματικά από ό,τι σε τούτο το διεισδυτικό και συγκινητικό πάντρεμα δράματος και κωμωδίας τού Alexander Payne («Sideways»), με θέμα μια πενθούσα οικογένεια της Χαβάης. Ο βασιλιάς του Χόλιγουντ χαμηλώνει αβίαστα την ένταση του «σταρ», για να υποδυθεί τον Matt King, έναν ατέρμονα ανήσυχο γόνο παλιάς οικογένειας της Χαβάης. Ο Matt αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση μιας πιθανόν αρκετά προσοδοφόρας πώλησης μιας ακριβής έκτασης γης και του επικείμενου θανάτου της συζύγου του Elizabeth, η οποία βρίσκεται σε κώμα μετά από ατύχημα στη θάλασσα. www.facebook.com/thedescendantsfilm | http://www.thedescendants.co.uk/ Παρ 28 & Κ 30/9, Δ 1/10, Cine Studio, Λευκωσία, 21.00 (Κυριακές 20.00).

Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών Ολοκληρώνεται αυτό το σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ Κυπρίων Σκηνοθετών, που διοργανώνει για 4η χρονιά η Ένωση Σκηνοθετών Κινηματογράφου, υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργου Δημοσθένους. Προλαβαίνεις να δεις το «Διάδρομοι» του Μιχάλη Γεωργιάδη (28/9), την υπέροχη κωμωδία του Χρίστου Γεωργίου «Μικρό Έγκλημα» (28/9) με τον Άρη Σερβετάλη, το «Οδηγίες χρήσεως» του Κώστα Γιαλλουρίδη (29/9), το «Οιδίποδας» (29/9) του Ιωακείμ Μυλωνά (29/9) και το «11:50» (29/9) του Στέλιου Κωνσταντίνου. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 30/9 με τρεις ταινίες του Ανδρέα Κωνσταντινίδη: «Φύγη», «Στους Αφανείς του Μόχθου» και «Ακάμας». Αν, ωστόσο, εμπνευστείς αρκετά για να πάρεις κάμερα στον ώμο, τότε μη χάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ το σεμινάριο «Ευκαιρίες Χρηματοδότησης Κυπριακών Ταινιών», που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου, στις 10.30. Πεμ 27-Κ 30/9, Θερινός Κινηματογράφος Κωνστάντια, Σόλωνος Μιχαηλίδη 15, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία, 21.00. Είσοδος δωρεάν. Πληροφορίες 99316911/www.facebook.com/ directors.cyprus.


H City συχνάζει μαζί σου παντού, σε καφετέριες, bars και εστιατόρια. Πάει για ψώνια, γυμνάζεται και σπουδάζει...

Λευκωσία ACS Alpha Mega Café City Café La Mode Café Αλλού Coffee Beanery Coffee Way Costa Coffee Café Ne Coffee Island Flo Café Goody’s Εγκωμης K-Cineplex Carrefour Mondo Café Pizza Hut Έγκωμης Playce Pralina Starbucks Υπεραγορά Α/φοί Ιωαννίδη Υπεραγορά Μετρό Υφαντουργείο 7 Κλειδιά Κόκκινο Ποδήλατο Scarabeo 3Cows Gloria Jean’s Coffees IKEA Τhe Mall of Cyprus

Λεμεσός The Mall Of Engomi University of Nicosia Πανεπιστήμιο Κύπρου European University Πανεπιστήμιο Frederick Second Cup Coffee Shop Company Αρτοποιεία Ζορπάς (Άγιος Αντώνιος, Άγιος Δομέτιος, Λ. Αγλαντζιάς, Λακατάμεια, Στρόβολος, Λακατάμεια, Μακεδονίτισσα, Παρισσινός, ΠερικλέουςΣτρόβολος, Τσέρι, Λ. Τσερίου).

Αμμόχωστος ACS Costa Coffee Αρτοποιεία Ζορπάς (Λεωφόρος 1ης Απριλίου).

ACS Artima Café 127 Carrefour Columbia Goody’s (Μακαρίου & Προμαχώνων Ελευθερίας) K-Cineplex Starbucks Häagen-Dazs Drifters Pascucci Café Library Sesame Bar My Mall Doors Coffee Republic Dino Art Café Gloria Jean’s Copy Kiosk (έναντι ΤΕ.ΠΑ.Κ.) Αρτοποιεία Ζορπάς (Πάφου 23-Ομόνοια, ΝΑΑΦΙ, Γερμασόγεια, Άγιος Νικόλας, Ύψωνας, Αγία Φύλαξη).

Λάρνακα ACS Courier Άλφα Μέγα Carrefour Goody’s (παραλιακή) Υπεραγορά Μετρό Starbucks Gloria Jean’s Coffees Spy Baily Κ-Cineplex Αρτοποιεία Ζορπάς (Ζακύνθου, Στρατηγού Τιμάγια, Φανερωμένης, Ορόκλινη) Περίπτερο Παφίτης.

Πάφος ACS Carrefour La Place Royale Starbucks Super Home Paphos Υπεραγορά Παπαντωνίου Περίπτερο Στόκκος Περίπτερο Time Out Planet Adventure Αρτοποιεία Ζορπάς (Ελ. Βενιζέλου, Γεροσκήπου).


26 | CITY FREE PRESS

μουσική

γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

Μία «χύμα» παράσταση… Το πώς ορίζει κάποιος την ιδανική συναυλία είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Παρόλα αυτά, δεν πιστεύω να είναι λίγοι εκείνοι που θα έτριβαν τα χέρια στην είδηση μιας ατμοσφαιρικής μουσικής παράστασης, η οποία θα διεξαχθεί σε ένα αρχαίο ωδείο, από ένα σπουδαίο συνθέτη. Αν, λοιπόν, ανήκεις στη συγκεκριμένη κατηγορία μουσικόφιλων, ετοιμάσου να ταξιδέψεις ως την Πάφου, αφού σήμερα και αύριο (28&29/9) θα πραγματοποιήσει δύο συναυλίες, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, ο «πληθωρικός» από κάθε άποψη Σταμάτης Κραουνάκης. Μαζί με τους Άρη Βλάχο (πιάνο) και Δημήτρη Τσάκα (σαξόφωνο), αλλά και τον Κύπριο ερμηνευτή-performer Γιώργο Χριστοδουλίδη, ο Κραουνάκης θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με δικές του κυρίως συνθέσεις, το οποίο θα διανθίζεται και από επιλογές τραγουδιών που ο ίδιος αγαπά. Έναν Tom Waits, για παράδειγμα, θα τον ακούσουμε στη «χύμα» και unplugged παράσταση του Κραουνάκη. Παρασκευή 28/9 και Σάββατο 29/9, Αρχαίο Ωδείο, Πάφος, 21.00, €20. Πληρ. 99928901, 96644409.

ΑΤΖΕΝΤΑ live ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28/9

Οι τρεις το κάνουν καλύτερα! «Breeze Super Summer Fest». Το μόνο σίγουρο είναι πως το πάρτι με φιλοξενούμενους τους Έλενα Παπαρίζου, Μέλιsses και Stavento, θα είναι super. Τουλάχιστον ο τίτλος του αυτό υποδηλώνει. Προτού φύγει εντελώς το καλοκαίρι και λίγο πριν ξεκινήσουν οι εμφανίσεις της Παπαρίζου στο «Βοτανικό» μαζί με τη Θεοδωρίδου και τον ΛεΠα, οι άνθρωποι στο «Breeze» την προσκαλούν για ένα τελευταίο καλοκαιρινό party. Μαζί της θα έχει και τα φιλαράκια της, τις Μέλιsses, με τους οποίους «όργωναν» παρέα την Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες, αλλά και τους αεικίνητους Stavento με τους οποίους είχαν βρεθεί ξανά μαζί επί σκηνής πριν από ορισμένα χρόνια, όταν ερμήνευσαν το «Μέσα σου» στα βραβεία τού MAD VMA. Χορηγοί επικοινωνίας το περιοδικό «OK!» και ο Super FM. Κυριακή 30/9, Breeze Bar, Λεμεσός, 22.00, €20. Πληρ. 70005868.

Σταμάτης Κραουνάκης Συμμετέχει ο Κύπριος performer Γιώργος Χριστοδουλίδης. Αρχαίο Ωδείο, Πάφος, 21.00, €20. Πληρ. 99928901. El Perro Andaluz The Shoe Factory, Λευκωσία, 20.30, €20 & €15. Πληρ. 22663871. Μπάμπης Τσέρτος, Σοφία Παπάζογλου Μουσικοχορευτικό σεργιάνι με τίτλο «Καράβι με τραγούδια και Αγιάναπας λουλούδια». Κεντρική Πλατεία, Αγία Νάπα, 21.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 23816300. Euro-Mediterranean Youth Music Expo Σπουδαίες και ποικίλες μουσικές προτάσεις. Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός, 19.00-23.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 25580650/www.eaymc.org. Βασίλης Καρράς Πύλες Live, Λευκωσία, 23.00. Πληρ. 22571857. Δε Σκόρδιονς Παντρεύουν άψογα τη rock με την pop, αλλά και με αγαπημένα λαϊκά που άφησαν εποχή. Κάθε Παρασκευή βράδυ. Savino Live, Λάρνακα, 22.30, €5. Πληρ. 99426011, 24631521.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/9

Σταμάτης Κραουνάκης Βλέπε 28/9. Μαρινέλλα, Νατάσα Θεοδωρίδου Στο πλαίσιο του «28oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Αγίας Νάπας». Κεντρική Πλατεία, Αγία Νάπα, 21.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 23816300. Euro-Mediterranean Youth Music Expo Βλέπε 28/9.

Βασίλης Καρράς Βλέπε 28/9.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9

Μαρινέλλα, Νατάσα Θεοδωρίδου Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός, 20.30, €35 & €40. Πληρ. 25588694. Έλενα Παπαρίζου, Μέλιsses, Stavento Στο πλαίσιο του «Breeze Super Summer Fest». Breeze Bar, Λεμεσός, 22.00, €20. Πληρ. 70005868. Γιάννης Κρητικός «Κύπρος-Κρήτη-Πειραιάς, μια θάλασσα». Κεντρική Πλατεία, Αγία Νάπα, 21.00, είσοδος ελεύθερη. Πληρ. 23816300. Πάνος Καλλίδης Prime Live, Λεμεσός, 23.00. Πληρ. 99535888, 25363232.

ΤΕΤΑΡΤΗ 3/10

That’s Amore Ο Κυπριακός Οργανισμός Όπερας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τα γνωστά μιούζικαλ: «My Fair Lady», «Kiss me Kate», «Phantom of the Opera», «West side Story» κ.ά. Η μουσική θα είναι ζωντανή καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης με πιάνο και βιολοντσέλο. Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός, 20.30, €12 & €7. Πληρ. 99903131, 77777745.

ΠΕΜΠΤΗ 4/10

Βάσος Αργυρίδης «Ανθολόγιον- 25 χρόνια Δημιουργίας εν Κύπρω». Στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Κύπρια 2012». Δημοτικό Κηποθέατρο, Λεμεσός, 20.30, €15 & €10. Πληρ. 22208400.


CITY FREE PRESS | 27

μουσική Μουσικές Σκηνές

Δεν θα πούμε καλό χειμώνα. Θα πούμε όμως καλή νέα σεζόν. Τα περισσότερα μπιτσόμπαρα κλείνουν και η επιστροφή στα χειμερινά στέκια κοντοζυγώνει. Γι’ αυτό κι εμείς καταγράψαμε τις μουσικές σκηνές, ενημερωθήκαμε για τους καλλιτέχνες που φιλοξενούν και τα παρουσιάζουμε για να ξέρετε πού και πότε «παίζουν» τα καλύτερα. Καλή διασκέδαση!

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

Bar 10.16 Oι Χρυσόστομος Φυλακτού (πιάνο, φωνή), Μαρλέν Αγγελίδου και Έλενα Σάββα από την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη θα μας παρουσιάζουν μία μελωδική διαδρομή για τρεις φωνές και ένα πιάνο, με τίτλο «Light and dark journeys... » (22.00-01.00), που θα περιλαμβάνει ελληνικά και ξένα τραγούδια του χθες και του σήμερα που όλοι αγαπάμε. (99721016) Στοά Λευκωσίας, Πλατεία Παλιού Δημαρχείου. Διαχρονική Μουσική Σκηνή Επισκέψου τη «Διαχρονική» κάθε Παρασκευή και Σάββατο, για να ακούσεις ελληνικό ροκ με τους Prospectus και τη Γεωργία Λάρδου. Να είσαι εκεί στις 22.00. Είσοδος €8 (μπίρα €3, ποτά €5). (99783455) Γιάννη Κορομία 2, Βιομηχανική περιοχή Λευκωσίας (πρώην «Τρένο»). Ερωδός Απόλαυσε ένα διασκεδαστικό πρόγραμμα με το σχήμα «ΤαΞύδια Ατέλειωτα», κάθε Τετάρτη ή Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 22.30. Είσοδος €5 (cover charge για μουσική). (22752250) Πατριάρχου Γρηγορίου 1. Καλλιπόλεως 4 Τις Παρασκευές (από τις 24.00, είσοδος €25 -open bar) και τα Σάββατα (από τις 24.00, είσοδος €25 -ελάχιστη κατανάλωση), το 13μελές σχήμα της «Καλλιπόλεως», σου ανεβάζει το κέφι με έντεχνο και λαϊκό πρόγραμμα. Σημείωσε, παράλληλα, ότι από τις 20.30 μέχρι τις 00.20, προσφέρεται full μεζές (€25 με το πρώτο ποτό), σε συνεργασία με την ταβέρνα «Ζανέττος». (70000023) 28ης Οκτωβρίου 4, Μακεδονίτισσα. Πολυχώρος 77 Επίλεξε μέρα -λειτουργεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή- και πήγαινε στο μαγαζί για να διασκεδάσεις με ρεμπέτικο, έντεχνο ή λαϊκό τραγούδι. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 21.30. Είσοδος €2

(cover charge για μουσική). (22680804) Φανερωμένης 75-77.

διασκεδάζει με έντεχνη, rock μουσική. (25373763) Ζικ Ζακ 12.

Τα Βαρελάδικα Και ναι, στο μαγαζί αυτό, καθημερινά από Τετάρτη μέχρι και Σάββατο (20.00-02.00), μπορείς να απολαύσεις κυπριακό μεζέ αλλά και λαϊκό πρόγραμμα του κεφιού. Το σλόγκαν του «Τα πίνουμε με τον Στελλάρα, τα σπάμε με τον Ευθυμάκη», σίγουρα θα σε πείσει για του λόγου το αληθές! Και ναι, σπάνε και πιάτα! (97810303) Αρχ. Μακαρίου Γ΄ 65, Λακατάμια.

Ravens Λοιπόν, σημείωσε το πρόγραμμά του και κάνε τις επιλογές σου: ΤρίτηΚυριακή, ελληνικό και ξένο ροκ. Κάθε Τετάρτη, ελληνικό και ξένο ροκ με τους Γιώργο Γρηγορίου (Κινέζος) και Αντρέα Νικολάου. Κάθε Παρασκευή, Λωποδύτες. Κάθε Κυριακή, Ακουστικοί Επιβάτες. Ώρα έναρξης 22.30. (99614100) Σαριπόλου & Σωκράτους 4 γωνία.

ΛΑΡΝΑΚΑ

Savino Live Το μαγαζί από την Τετάρτη 10/10, αλλά και κάθε Τετάρτη, στις 22.30, θα διοργανώνει φοιτητική βραδιά με τους Prospectus. Ενώ κάθε Παρασκευή (22.30), το πρόγραμμά του περιλαμβάνει ελληνικό έντεχνο τραγούδι με τους Δε Σκόρδιονς. (99426011) Watkins 1, Λαϊκή Γειτονιά. Savino Rock Bar Ακουστικό έντεχνο-ροκ με τον Ερμογένη Σκιτίνη, κάθε Κυριακή, στις 21.30. (99426011) Watkins 9, Λαϊκή Γειτονιά.

ΛΕΜΕΣΟΣ

Kingston Rock City Κάθε Σάββατο (22.00), οι Prospectus σου κρατούν συντροφιά με καλό ελληνικό τραγούδι. Ανοικτό Τρ-Κ, 20.0004.00 (δέχεται προτάσεις συναυλιών). (99427323, 99698688) Ναβαρίνου 33. Rolling Stone Το μαγαζί ανακαινίστηκε και άλλαξε το πρόγραμμα. Μέχρι τη μέρα που η εφημερίδα πήγε στο τυπογραφείο, δεν είχαμε το νέο πρόγραμμα. (99867777) Σπύρου Αραούζου 63. Στο Πέραμα Το «Πέραμα» σε υποδέχεται καθημερινά από το απόγευμα, για καφέ, ποτό και φαγητό. Ενώ κάθε Παρασκευή και Σάββατο (22.30) το 8μελές σχήμα του σε

Veni Vidi Vici Στο «Veni Vidi Vici» θα πας κάθε Τρίτη (21.30) για την Μπουάτ Πρωτοπορίας του ΤΕ.ΠΑ.Κ. με τους Ακουστικούς Επιβάτες, αλλά και κάθε Πέμπτη (επίσης στις 21.30) γιατί ο Σταύρος Χριστοδούλου παρουσιάζει το πρόγραμμα «Ένας επισκέπτης στην πόλη». (25341341) Κανάρη 4. Vista Bar Βρίσκεται εντός του πολυτελούς ξενοδοχείου Four Seasons και σου κρατά καθημερινά συντροφιά με ένα πλούσιο πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο (σημαντικό στις μέρες μας!): Δ & Τετ, Νικόλ & Άγγελος, international music, 20.00. Τρ & Κ, Gino & Salina, international music, 20.00. Πεμ, D’Lerious Duo, jazz, soul και funk ακούσματα, 20.00. Παρ & Σ, Άγγελος, Vilena, Βασίλης και Νικόλ, ξένα και ελληνικά ακούσματα, 21.30. (25858000) Ξενοδοχείο Four Seasons.

ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ

Aloft Music Bar Την Παρασκευή 5/10, θα φιλοξενήσει το Δημήτρη Σταρόβα, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με μουσική και σάτιρα. Σταρόβας είναι αυτός, δεν πρέπει να τον χάσεις! Στις 23.00 ακριβώς! (99637831) Λεωφόρος Μακαρίου Γ’ 6.

Παρουσίαση Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ξεπετάγεται ένα κυπριακό συγκρότημα κάθε μέρα, ούτε πως οι κυπριακές παραγωγές είναι αναρίθμητες. Δεν ξέρουμε το νέο αίμα, αλλά θα θέλαμε πολύ να το γνωρίσουμε και να σας το συστήσουμε. Το συγκρότημα «In Deep Waters» μάς ενημέρωσε για την ύπαρξή του και εμείς κάνουμε τις συστάσεις. Τα υπόλοιπα θα κριθούν… στο χειροκρότημα.

In Deep Waters Οι In Deep Waters δημιουργήθηκαν το 2007 στη Λεμεσό. Έκτοτε εμφανίστηκαν σε διάφορες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς. Αυτήν την περίοδο παίζουν μουσική σε διάφορα τοπικά bars και μουσικές σκηνές. Στις 22 Σεπτεμβρίου παρουσίασαν την πρώτη τους δουλειά με τίτλο «Τρένα». Οι «In Deep Waters» αποτελούνται από τον Αντρέα Ζένιο στη φωνή και στην ηλεκτρική κιθάρα, τον Πέτρο Κυριάκου στο ηλεκτρικό μπάσο και στα φωνητικά, τον Κωνσταντίνο Οδυσσέως στα φωνητικά και στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Κύπρο Στυλιανού στα τύμπανα. Η σελίδα τους στο Facebook www.facebook.com/indeepwaters Το κανάλι τους στο You Tube www.youtube.com/user/zeniosindeep waters?feature=results_main Αν είσαι εκεί έξω, θα έπρεπε να σε γνωρίζαμε και οφείλαμε να σε είχαμε παρουσιάσει. Αντί να μας κρατάς κακία, μπορείς να κρατήσεις μια σημείωση (που θα στείλεις στο email: info@cityfreepress.com.cy) και εμείς υποσχόμαστε να σε παρουσιάσουμε.


28 | CITY FREE PRESS

φτουκαιβγαινω

Διάδωσέ

το

Τη Δευτέρα -καλό μήνα και καλή εβδομάδα παρεμπιπτόντως- δεν δουλεύεις. Πήγαινε λοιπόν στο Ζύγι για φρεσκότατο ψάρι και παραδοσιακά προϊόντα. Από τις 16.00 στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ζυγίου θα διεξαχθεί το

9ο φεστιβάλ παραδοσιακής κουλτούρας. Καλά να περάσουμε!

ο ιάδωσέ τ

Δ

Του κυνηγού και του ψαρά το πιάτο, δέκα φορές είν’ αδειανό και μια φορά γεμάτο, λέει η λαϊκή σοφία. Στην περίπτωση όμως των Κυπρίων ψαράδων και κυνηγών θα είναι μονίμως γεμάτο, αν επισκεφθούν την 20ή Παγκύπρια

Έκθεση Ειδών Κυνηγίου, Σκοποβολής και Αλιείας (28-30/9, χώρος Κρατικής Έκθεσης), η οποία θα τους εξοπλίσει με τα απαραίτητα και θα τους δώσει χρήσιμες συμβουλές για να μη χάνουν κανένα θήραμα!

Το καλοκαίρι τελειώνει όταν το «Guaba» κάνει την closing fiesta του. Την Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, ο Andy Moor έρχεται στο «Guaba», αυτήν τη φορά μαζί με τον Ashley Wallbridge, για το τελευταίο πάρτι της χρονιάς, το «Guaba Closing Fiesta». Ο Άγγλος DJ δεν είναι άγνωστος στο κοινό της Κύπρου, ούτε στους πιστούς Guabians. Βρίσκεται στη θέση 32 της λίστας τού «DJ Mag» με τους καλύτερους DJs του κόσμου. Ο Andy Moor μεσουρανεί από το 2000, οπότε βρίσκεται πίσω από την κονσόλα, ενώ θεωρείται από τους κορυφαίους στην trance σκηνή. Πέραν του ότι έχει προταθεί για Grammy, κέρδισε ή ήταν υποψήφιος και για όλα τα σημαντικά electronica βραβεία. Παράλληλα, συνεργάστηκε με ονόματα όπως Tiesto, Above & Beyond, Britney Spears, Avril Lavigne, Paul Oakenfold κ.ά. Να σας θυμίσω, πως η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε άτομα άνω των 18 ετών. Καλή νέα σεζόν! Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, Guaba Beach bar, Άγιος Τύχωνας, Λεμεσός, 10.00-22.00. Δωρεάν είσοδος μέχρι τις 16.00. Μετά

τις 16.00, είσοδος €10 (συμπεριλαμβανομένου ποτού). Πληρ. 96682865. Α.Χ.

Ευχές για τα παιδιά -με καρκίνο και συναφείς παθήσεις- στο φεγγάρι της Πανσελήνου θα κάνουν ο Γιάννος Καραγιάννης και ο Χρήστος Σωτηρίου, αλλά και όλοι όσοι ακολουθήσουν τους δύο ποδοσφαιριστές τού Δικέφαλου Χάρτζιας στην πεζοπορία αγάπης, που θα πραγματοποιήσουν στις 28 και 29/9, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν χρήματα για τον Παγκύπριο Σύνδεσμο « Ένα Όνειρο, Μια Ευχή». Στόχος των πεζοπόρων είναι μέσα σε 24 ώρες να διανύσουν

μία απόσταση 85 χλμ., η οποία θα αρχίσει από το Δημαρχείο Λεμεσού (28/9, 18.00) και θα ολοκληρωθεί στο Δημαρχείο Λευκωσίας (29/9, 18.00), αφού διασχίσει τον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού κι αφού περάσει από ένα αριθμό χωριών όπως είναι η Χοιροκοιτία, η Κοφίνου, η Αλάμπρα, η Νήσου και τα Λατσιά. Όλοι μπορούμε να τους κάνουμε συντροφιά και αυτό πρέπει να πράξουμε (πληρ. 99785488, 22311277 ή enaoniromiaefxi@cytanet.com.cy/ www.enaoniromiaefxi.com). Επίσης μπορούν να γίνονται και εισφορές στους λογαριασμούς του Συνδέσμου στις ΣΠΕ Στροβόλου, Alpha Bank, Ελληνική Τράπεζα, Λαϊκή Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου. Μ.Α.

Η Κύνθια Λιβανίου σπούδασε Καλές Τέχνες στο Central Saint Martins στο Λονδίνο και Communication Art and Design στο Royal College of Art. Εργάστηκε ως Editor in Chief Assistant και Fashion Assistant στο περιοδικό «Under/Current» του Λονδίνου. Το 2010 υπήρξε Exhibition Assistant για το «Museum of small things» στο Selfridges, ενώ έλαβε μέρος

και στην Biennale Βενεζουέλας. Ως καλλιτέχνιδα αναζητά τις πολλαπλές ταυτότητες της γυναικείας ύπαρξης. Προσπαθεί να παράξει μια εικαστική εμπλοκή με αφορμή το μύθο της Ελένης, «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη». Επιθυμία της, να δημιουργήσει μια νέα γυναικεία φόρμα που καταφέρνει να δραπετεύσει από την ιστορία της και το ανδρικό βλέμμα. Στην παρούσα έκθεση, ωστόσο, περικλείνεται από την αρχική της αφετηρία και επιλέγει στιγμές από μια «γυναικεία» εμπειρία, ώστε να δημιουργήσει διάφορα επίπεδα υπαινιγμών, από τα οποία, αντί να προβάλλεται μόνο μια «γυναικεία» ταυτότητα, αναδύονται παράλληλα πολλές γυναίκες. Έτσι, ίσως αυτή η πράξη ενσάρκωσης των εαυτών τους να τις απαλλάσσει από τον αυτοπεριορισμό και την ανάγκη επίδειξης του ίδιού τους του εαυτού. Εγκαίνια 28/9, Γκαλερί 50-1, Λεμεσός, 20.00 (μέχρι 27/10), πληρ. 99522977. Ξ.Τ.


CITY FREE PRESS | 29

Η Δάφνη Νικήτα, η Χριστίνα Γεωργίου και ο Νικόλας Μελή συναντιούνται για μία performance διεπιστημονικού χαρακτήρα. Στόχος τους είναι να αποδείξουν πως η ποίηση, τα εικαστικά, το θέατρο και η μουσική μπορούν να συνυπάρξουν ως ένα ενιαίο καλλιτεχνικό σύνολο. Οι υπερρεαλιστικές εικόνες και τα έντονα συναισθήματα που ξετυλίγονται μέσα από το ποίημα της Δάφνης Νικήτα «Η Κούκλα», ενσωματώνονται στη ζωντανή δράση μέσω της μουσικής του Νικόλα Μελή, σε μια σύγχρονη σύνθεση με αυτοσχέδια στοιχεία από τη Χριστίνα Γεωργίου. Η όλη παράσταση διερευνά τους συσχετισμούς μεταξύ της εικαστικής και παραστατικής τέχνης, ενώ η Χριστίνα εμφανίζεται για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό, εν δράσει. Παράσταση 28/9, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, Λευκωσία, 20.30, πληρ. 22766117. Ξ.Τ.

Δύο μοναδικές παραστάσεις που παραπέμπουν σε ένα «παιχνίδι» μεταξύ των δύο φύλων, όπου θα ξεδιπλωθούν οι άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου σώματος μέσω της κίνησης και του χορού, θα παρουσιάσει στην Κύπρο η μεγαλύτερη θεατρική ομάδα χορού της Ιταλίας, Aterballetto, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2012». Πρόκειται για τη μουσικοχορευτική παράσταση «Rossini Cards & Cantata» η οποία αποτελείται από ένα συνδυασμό δύο έργων με κοινά γνωρίσματα, αλλά με διαφορετικό ύφος μεταξύ τους. Η αίσθηση της απλότητας, που αναφύεται από την κίνηση των χορευτών, αλλά και η έναρξη του «ταξιδιού» στις άγνωστες πτυχές του ανθρώπινου σώματος του άντρα και της γυναίκας υπό το μουσικό υπόβαθρο του Gioachino, κάνουν την παράσταση ένα ξεχωριστό έργο που

ξεπερνά τα διακριτά όρια της τέχνης. Τις χορογραφίες υπογράφει ο Mauro Bigonzetti. Κυριακή 30/9, Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου & Τετάρτη 3/10, Κηποθέατρο Λεμεσού. Μ.Α.

«Μαζί στη ζωή» και πάλι. Η καθιερωμένη Εκστρατεία Οικονομικής Ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ), ξεκίνησε. Η εκστρατεία στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για οικονομική ενίσχυση του Συνδέσμου, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την προσφορά των υπηρεσιών και προγραμμάτων του και να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες πλέον ανάγκες τόσο των ασθενών με καρκίνο όσο και των οικογενειών τους. Με το σύνθημα «Με 2 ευρώ συνεχίζουμε μαζί στη ζωή», η εκστρατεία στοχεύει στη συλλογή του ποσού των €500.000, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλευτικής και ανακουφιστικής φροντίδας, καθώς και για τη συνέχιση και εξέλιξη όλων των υπηρεσιών και των προγραμμάτων που προσφέρει ο ΠΑΣΥΚΑΦ στην κυπριακή κοινωνία. Από τις 3-6 Οκτωβρίου, θα διεξάγεται παγκύπριος οδικός έρανος από εθελοντές του ΠΑΣΥΚΑΦ, σε κεντρικούς δρόμους. Όσοι ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε ως εθελοντές, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ. 22345444. Π.Σ.

Διάδωσέ το Το Νέο Ωδείο Έγκωμης προσφέρει σε 3 αναγνώστες της «City» από ένα μήνα δωρεάν φοίτησης. Ένα «share» της φωτογραφίας του Ωδείου που θα βρείτε στο facebook. com/CityFreePress, είναι αρκετό για να σας βάλει στο διαγωνισμό. Οι 3 τυχεροί θα ανακοινωθούν στις 5/10. Το άρτια στελεχωμένο προσωπικό με πτυχιούχους μουσικούς παραδίδει μαθήματα πιάνου, κιθάρας, φωνητικής, βιολιού, κρουστών, ξύλινων και χάλκινων πνευστών, μπουζούκι, θεωρητικά, μουσική τεχνολογία κ.ά., και προετοιμάζει τους μαθητές με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα των ελληνικών και αγγλικών εξετάσεων. Θα μας βρείτε στο Nicolaides Tower στην Έγκωμη. Οι εγγραφές άρχισαν! Πληρ. 99135057.


30 | CITY FREE PRESS

κουζινα

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

Arabica Coffee House Περικλέους 62, Λευκωσία, 22261100/Νεόφυτου Νικολαΐδη, Πάφος, 26933733. Από το 1976, οπότε δημιούργησε το πρώτο κατάστημά του στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών, μέχρι και σήμερα, σερβίρει τον καλύτερο αποσταγμένο-φιλτραρισμένο καφέ και την πιο εύγευστη μόκα στην αμερικανική αγορά. Και όπως αποκαλύπτει και τ’ όνομά του, χρησιμοποιεί την καλύτερη ποιότητα καφέ, την Arabica. Η φήμη και η αξία του δεν άργησαν να διαδοθούν και σε μικρό χρονικό διάστημα το self service «Arabica Coffee House» κατέκτησε την Αμερική και άλλες -περισσότερες από 40 περιοχές- παγκοσμίως. Στην Κύπρο δε, λειτούργησαν σχεδόν ταυτόχρονα δύο καταστήματα, ένα στο Στρόβολο, κοντά στα φώτα Κώστα Θεοδώρου (απέναντι από το Δημοτικό Σχολείο Πεύκιου Γεωργιάδη), και ένα στην Πάφο, κοντά στα Δικαστήρια. Είναι η μόνη εταιρεία που κάνει διαλογή των κόκκων της, ανάλογα με το μέγεθός τους, και τους καβουρδίζει σε διαφορετικές θερμοκρασίες, ώστε οι μικρότεροι να μην καίγονται. Επεξεργάζεται επίσης τον καφέ που σερβίρει για τα παγωμένα ροφήματα και τον φιλτράρει για 24 ώρες, ούτως ώστε να μην αφήνει καμία γευστική πικράδα. Τα signature drinks της μπορούν να παρασκευαστούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους: ζεστά, κλασικά παγωμένα ή με θρυμματισμένο πάγο. Διαθέτουν 52 διαφορετικές γεύσεις που αλλάζουν κατά καιρούς, ενώ, μετά από συμφωνία που έχει γίνει με την αμερικανική εταιρεία, τα καταστήματα της Κύπρου, φτιάχνουν επιπλέον κανονικό φραπέ και κυπριακό καφέ που ψήνεται στη χόβολη (πάνω σε άμμο). Επίσης, μπορείς να απολαύσεις διάφορα σνακ, σαλάτες και σάντουιτς που παρασκευάζονται στις κουζίνες τους, smoothies από συμπυκνωμένους χυμούς φρούτων, γλυκά και παγωτά. Σημείωσε ότι στη Λευκωσία υπάρχει μικρός παιδότοπος, wi-fi και γιγαντοοθόνες που μεταδίδουν ποδοσφαιρικά παιχνίδια, ενώ, ο πάνω όροφος, φιλοξενεί εκθέσεις -ήδη εκτίθεται μία μόνιμη συλλογή του ιδιοκτήτη από original μπάλες και εισιτήρια τού World Cup από το 1910 μέχρι σήμερα.

Καρβουνομαγειρέματα Λήδρας 154, Λευκωσία, 22680067, 77777729. Ποιος περαστικός της οδού Λήδρας δεν θα ήθελε να καθίσει σε ένα όμορφο εστιατόριο και να απολαύσει τις λιχουδιές του τόπου; Τα ανακαινισμένα «Καρβουνομαγειρέματα» σού προσφέρουν απλόχερα την ευκαιρία να περιπλανηθείς από το πρωί μέχρι το βράδυ, με τα λαχταριστά εδέσματα και φαγητά τους, στην ελληνοκυπριακή κουλτούρα, καθισμένος στον πιο γραφικό πεζόδρομο της πρωτεύουσας. Απόλαυσε το πρωί παραδοσιακές πίτες και καφέ, το μεσημέρι μαγειρευτά φαγητά, ενώ το βράδυ την τιμητική τους στο τραπέζι σου θα έχουν οι ελληνικοί, κυπριακοί μεζέδες όπως και οι διάφορες μερίδες φαγητών από τον κατάλογο. Από τις 7/10, μάλιστα, θα διοργανώνουν, κάθε Τρίτη και Κυριακή, κρητικές βραδιές με ζωντανή μουσική, λαούτα και μαντινάδες. Είναι -ίσως- ένα από τα μοναδικά μαγαζιά που λανσάρουν τόσο άμεσα και γραφικά, σε ντόπιους και ξένους, τις γεύσεις και τα αρώματα του νησιού και της Κρήτης. Δοκίμασε οπωσδήποτε τη φέτα τυλιγμένη σε σουσάμι και περιλουσμένη με μέλι ανθέων, όπως επίσης το κοτόπουλο σουβλάκι, την τυροκαυτερή και τα κρητικά παξιμάδια τάκος.

συνταγούλα Η Σοφία Μιχαηλίδου είναι αναγνώστριά μας και μοιράζεται μαζί μας μια πολύ εύκολη συνταγή. Να φανταστείτε, η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας την κατάφερε. Για τέτοιο ευκολάκι μιλάμε! Υλικά: Μακαρόνια στριφτά 1 φρέσκια κρέμα 1 κουταλάκι μουστάρδα με σπόρια 1 κρεμμύδι 500 γρ. μανιτάρια Εκτέλεση: Σ’ ένα σκεύος βράζουμε τα μακαρόνια και τα στραγγίζουμε. Σε ένα άλλο σκεύος τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με τα μανιτάρια, και ακολούθως προσθέτουμε τη φρέσκια κρέμα και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε τα υλικά μέχρι να βράσουν και αμέσως μετά προσθέτουμε τα μακαρόνια. Και καλή μας όρεξη!


CITY FREE PRESS | 31

ΘΕΛΩ

Να κατασκηνώσω μέσα στον «Ζορπά» για να τρώω cookies την ώρα που βγαίνουν ζεστά-ζεστά από το φούρνο. Δεν μπορώ να περιγράψω τη γεύση, γιατί μας διαβάζουν και ανήλικοι! Πρέπει «όπως και δήποτε» να τα δοκιμάσετε! Π.Σ.

ΠΕΡΑΣΑ

Όμορφα στο «Στέκι του Κωστή», που βρίσκεται μέσα στα στενά πλακόστρωτα και γραφικά δρομάκια της Αγλαντζιάς. Ο μεζές του είναι πάντα αρκετός και καλοψημένος, η περιποίηση πολύ φιλική και άψογη και το περιβάλλον από τα πιο παραδοσιακά και όμορφα που υπάρχουν στην καρδιά της επαρχίας Λευκωσίας. Ξ.Τ.

ΛΑΤΡΕΥΩ

Τις σαλάτες και γενικότερα τα φαγητά του καφεστιατορίου «Pralina». Τα τραγανά λαχανικά της ασιατικής σαλάτας έδεναν πολύ με το λεπτοκομμένο κοτόπουλο και την εύγευστη γλυκόξινη

σάλτσα από hoisin sauce, όπως και το ρόδι μαζί με το κατσικίσιο τυρί και τα καρύδια σε μία πιο μεσογειακή επιλογή. Άσε που τα μακαρόνια καρμπονάρα «βάζουν κάτω» αρκετά παρόμοια πιάτα που σερβίρονται σε ιταλικά εστιατόρια. Το «Pralina» για μένα είναι από τις καλύτερες επιλογές για καλό φαγητό! Ξ.Τ.

ΑΠΟΛΑΥΣΑ

Ένα υπέροχο δείπνο, με καλή παρέα, στο «Caraffa Bastione». Οι νέες επιλογές, όπως τα τραγανά ρολάκια με τυριά και σάλτσα από κυπριακή φορμόζα, η σαλάτα από baby ρόκα, σταφύλια, ξηρούς καρπούς και ώριμο χαλούμι, καθώς και η μακαρονάδα με μους από κατσικίσιο τυρί, μυρωδικά και φρέσκα ντοματίνια, αποδεικνύουν την ποιοτική κουζίνα αυτού του πανέμορφου εστιατορίου. Ξ.Τ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΘΗΚΑ

Εύγευστο φαγητό στο «Q Lounge».

Q Lounge

Έναν χώρο που δικαιολογημένα έχει γίνει δημοφιλής, αφού σου ανεβάζει το κέφι γαστρονομικά και ατμοσφαιρικά. Η μελιτζάνα με ντομάτα, το ριζότο μανιταριών, όπως και οι σαλάτες του έχουν μια ιδιαίτερα γκουρμέ άποψη, που δεν τη βρίσκεις συχνά. Ξ.Τ.

ΠΗΓΑ

Στο «Noodle House» μετά από πάρα πολύ καιρό. Για ακόμη μία φορά έχω να πω ότι το service είναι υποδειγματικό. Όσο για το παγωτό με τη φρεσκοφτιαγμένη κρούστα, ήταν εξαιρετικό και εύγευστο! Τα συγχαρητήριά μου. Π.Σ.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ

Πως ήρθε η ώρα να επιβραβεύσουμε τους ιδιοκτήτες εστιατορίων που σερβίρουν φρέσκες τηγανητές

πατάτες. Αν επισκέπτεστε φανατικά κάποιο εστιατόριο για τις μαμαδίστικες πατάτες του και θέλετε να το μοιραστείτε μαζί μας, στο info@ cityfreepress.com.cy μπορείτε να το κάνετε και να ξέρετε πως θα το εκτιμήσουμε δεόντως. Αναγνώστες ήδη μας ενημέρωσαν πως φρέσκες τηγανητές πατάτες (στην παραδοσιακή τους μάλιστα μορφή, αλλά και σε στυλ «wedges») σερβίρει το μεζεδοκαφενείο «Τζιαι τζίζι Τζιαι μίζι τζιαι καφέ» στην οδό Πειραιώς, στην παλιά Λευκωσία (περιοχή Τεμένους Ομεριέ)», αλλά και η ταβέρνα «Pissas» στον Άγιο Δομέτιο. Α.Χ.


32 | CITY FREE PRESS

οικολογια

γράφει η Κλειώ Βαριάνου (going.green.city@gmail.com)

«Green» Definition

ΧΥΤΑ = Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (μέθοδος ελεγχόμενης και οργανωμένης διάθεσης αποβλήτων στο έδαφος) Είναι ζήτημα κατά πόσο υπάρχουν στη χώρα μας ΧΥΤΑ που να πληρούν τις προδιαγραφές της Ε.Ε., δηλαδή την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Υπάρχει δυσκολία χωροθέτησης νέων ΧΥΤΑ κυρίως λόγω του αυξημένου κόστους κατασκευής τους. Πιστεύουμε ότι με τη διοργάνωση της πιο πάνω καμπάνιας αλλά και εκστρατειών που έγιναν στο παρελθόν, είμαστε σε καλό δρόμο.

Going Green Get ready, set, go! Θα καθαρίσουμε την Κύπρο σε 1 ημέρα! Σημειώστε απλά: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012.

Η ιδέα

Ας το πάρουμε από την αρχή. Πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε στην Εσθονία το «Let’s Do It World», μια διεθνής εθελοντική καμπάνια που σκοπό είχε τον καθαρισμό της χώρας σε μόνο μία μέρα. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, την ιδέα της καμπάνιας υποστήριξαν ακόμη 91 χώρες. Φέτος είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται το «Let’s do it» και στην Κύπρο.

Ο σκοπός

Σκοπός είναι ο καθαρισμός των φυσικών περιοχών μας (παραλίες, δάση, λίμνες κτλ.) αλλά και η χαρτογράφηση των σκουπιδιών στην Κύπρο (δηλ. η δημιουργία ενός χάρτη, με την αποτύπωση όλων των σημείων στα οποία παρατηρήθηκαν απόβλητα). Σύμφωνα με την κ. Νατάσα Ιωάννου, την υπεύθυνη επικοινωνίας της καμπάνιας, η χαρτογράφηση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (είναι διαθέσιμη στη σελίδα τού «Let’s do it Cyprus») και τώρα αναμένουμε την ημέρα καθαρισμού. Με αφορμή αυτήν την καμπάνια ευελπιστούμε να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα των σκουπιδιών και του περιβάλλοντος γενικότερα, όσο το δυνατό περισσότεροι συμπολίτες μας.

Γιατί να πάμε... και γιατί όχι;

Ζητούνται εθελοντές! Τα άτομα αυτά θα δημιουργήσουν ομάδες σε 3 επίπεδα (εθνικό, περιφερειακό και τοπικό). Συμπληρώνοντας τη δήλωση ενδιαφέροντος που βρίσκεται στη σελίδα της εκστρατείας, οι διοργανωτές της εκστρατείας θα επικοινωνήσουν

«Green» Fact μαζί σας και θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε σε ποια από τις πιο πάνω ομάδες θα ενταχθείτε. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της καμπάνιας, στόχος είναι η συμμετοχή 10.000 εθελοντών και αυτήν τη στιγμή συμμετοχή δήλωσαν 2.000!

Η Πάφος καταβάλλει ετησίως, για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, 1 εκατομμύριο ευρώ!

Πώς θα γίνει η συλλογή αποβλήτων;

Οι εθελοντές θα μαζέψουν αντικείμενα από χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και άλλα οικιακά απορρίμματα, τα οποία θα ταξινομούνται ανάλογα και θα συλλέγονται από τις εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων. Στη συνέχεια, τα απόβλητα θα μεταφέρονται στην επίσημη χωματερή με βάση την περιοχή, όπου θα γίνει η τελική διαλογή και θα καθοριστεί ο προορισμός τους (π.χ. ανακύκλωση, ΧΥΤΑ κτλ.). Η παράνομη εναπόθεση σκουπιδιών στην Κύπρο είναι πλέον γεγονός, γι’ αυτό και εμείς καλούμαστε στις 29 Σεπτεμβρίου να υποστηρίξουμε την ιδέα της καμπάνιας αυτής, για τον καθαρισμό της Κύπρου, έτσι ώστε να εξαλείψουμε όσο το δυνατό περισσότερο την εικόνα των παράνομων χωματερών στη χώρα μας. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα links που ακολουθούν.

«Green» Pages

Επίσημη σελίδα Let’s do it Cyprus (www.letsdoitcyprus.org) Let’s do it Cyprus 2012 (letsdoitcyprus.wordpress.com) Let’s Do It World (www. letsdoitworld.org).


CITY FREE PRESS | 33

γράφει η Μαρία Ανδρέου

ψωνια

Και αισθητικό αποτέλεσμα και προστασία Η Max Factor παρουσιάζει το νέο Ageless Elixir 2 in 1 Foundation + Serum, ένα καινοτόμο προϊόν υψηλής απόδοσης που δημιουργήθηκε για γυναίκες που αναζητούν ταυτόχρονα ομορφιά αλλά και αντιγηραντική φροντίδα. Πρόκειται για ένα νέο foundation με διπλό όφελος, αφού καλύπτει άμεσα τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες, τις κηλίδες και τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας, ενώ ταυτόχρονα βοηθά στην προστασία του τόνου και της υφής της από το πέρασμα του χρόνου. Το προϊόν είναι διαθέσιμο σε 5 αποχρώσεις: 40 light ivory, 50 natural, 60 sand, 75 golden, 80 bronze.

Η adidas σού δείχνει το δρόμο Με το Supernova Sequence 5, η adidas παρουσιάζει την 5η έκδοση του κλασικού πλέον running παπουτσιού με ανανεωμένο σχεδιασμό, το οποίο ενσωματώνει όλες τις τελευταίες τεχνολογίες της adidas, έχει μικρότερο βάρος και προσφέρει μια άνετη και ταυτόχρονα δυναμική running εμπειρία! Με όποιο τρόπο κι αν προσγειώνεται το πέλμα σου στο έδαφος, το Supernova Sequence 5 προσαρμόζεται στο προσωπικό σου στυλ, χάρη στην τεχνολογία FORMOTIONTM, η οποία επιτρέπει στη φτέρνα του παπουτσιού να κινείται ανεξάρτητα από το υπόλοιπο παπούτσι. Παράλληλα, απορροφά τους κραδασμούς προστατεύοντας το πόδι από την καταπόνηση και ενισχύει την ώθηση σε κάθε νέο διασκελισμό μετά την επαφή του πέλματος με το έδαφος. Ακόμη η εξωτερική σόλα με τεχνολογία ZONEMOTION, κατασκευασμένη από ελαστικό Continental, εξασφαλίζει μέγιστη πρόσφυση και καλύτερο έλεγχο σε όλες τις επιφάνειες, ανεξαρτήτως των καιρικών συνθηκών. Διάβασε τα running νέα της adidas στη σελίδα www.facebook.com/adidasRunning και στο twitteraccount@adidasgr. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την adidas μπορείτε να βρείτε στο news.adidas.com/GR.

Άνθρωποι είμαστε, ψώνια κάνουμε και πληροφορίες χρειαζόμαστε. Ενημερώστε μας για νέα καταστήματα, βιβλία, CDs, αγαπημένα αντικείμενα από εκλεκτά shopping sites, στο info@cityfreepress.com.cy.


34 | CITY FREE PRESS

Σε είδα

σεEΙΔΑ

να μου τρώεις τον προφυλακτήρα

Θορώ σε κάθε μέρα στο σχολείο τζιαι κρούζω που έκαμα το λάθος τζιαι έπιατα με το φίλο σου τζιαι όι μαζί σου. Τζίνη που εγλ.....με στην Αυστρία. Στείλε μου στο Facebook… Σε είδα ρε μελαχρινό μέσα στο αυλάτζι, να στρίφκεις το μουστάτζι σου μέσα στο χαντάτζι. ΠΛ. Σε είδα να ανεβαίνεις πάνω στον τοίχο τζιαι να μας λαλείς να κάμουμε ησυχία για να δεις τη μάππα. Οι ττόρενες οι κλάτσες σού ελείπαν και η τελαντωτή η φανελούα!

μεν παίρνεις και πολλά πάνω σου γιε μου. Σε είδα πριν 5-6 μήνες. Τωρά σε βλέπω κάθε μέρα και λιώνω στις αγκάλες σου, αγάπη μου, Mrs M. Ο Μr T. σου... Σε είδα να οδηγείς στην Πάφο και να σε πιάνουν οι δαιμόνοι, γιατί που τες «λαγκούφες» εγίναμε φραπέ μες στο αυτοκίνητο!

πόξω που το σπίτι σου, να μας σύρε ις τζιαι το τοιχούι κάτω. Καλάν, μάνα μο υ, μπαίνεις, φκαίνεις δέκα φορές τη μέρα, ακόμα εν έμαθες τη στράτα ; συμμαθήτρια που δεν θέλει να γίνει νέα!

παίζεις κλέφτες και αστυνόμους με τους φίλους σου.

Σε είδα μελαχρινό μου αγόρι στο «McDonalds» της Λήδρας να πίνεις τον καφέ σου και να με θωρείς που το γυαλί. Αυτή που της έστειλες φιλάκι και της χαμογέλασες. ΧxX.

Σε είδα, μελαχρινό αγόρι, τη Δευτέρα 3/9 στον Κύκκο να παίζεις μπόουλινγκ. Αχ! Θα ήθελα να με ρίξεις όπως έριχνες τις κορύνες σου. Δικός σου, Παύλος.

Σε είδα να προσπαθείς να ακούσεις τι σου λαλούμεν. Εν τζιαι να λαλούμεν πέντε φορές τα ίδια πράματα, επειδή εσύ έσhιεις μικρά αφτιά. Οι πολύ καλές φίλες σου.

Δημητρούλα από Ορφανίδη Ανθούπολης, έβλεπά σε να δουλεύκεις στο computer και έλιωνα. Παραιτήθηκες, άγγελέ μου, και σκοτείνιασε η αποθήκη. Μαραζώνω καλαμαρού μου, πού θα σε ξαναβρώ; Ο Λεμεσιανός.

Σε είδα, όμορφό μου αγόρι, να προπονείς στο «Κυριάκου Μάτση» τον ανιψιό μου και την επόμενη μέρα στην τράπεζα, γλυκέ μου αστυφύλακα. Εύχομαι να σε ξαναδώ. Με αγάπη, η κρυφή σου θαυμάστρια.

Προσκαλείστε στο γάμο μου με τον William Levy. Πρωτοκουμέρα Λουκιάνα Π. και πρωτοκουμπάρος Χρήστος Λ.. Παράνυμφοι ευπρόσδεκτοι. By Ραφαέλα Κ.. Ζύγι.

Σε είδα στις 30/8 στη συναυλία του Stan, που εκαρτερούσαμεν να μπούμε μέσα τζιαι επέρνας τζιαι ελάλες «I’m sorry, I’m sorry»! Είσαι πολλά cute. I love Stan.

Είδα σε Φακοντή να μου κόφκεις το δρόμο στα Κονιά και είπες μου μεν φοάσαι... ok, ok, την άλλη φορά που θα κοντέψεις να με σκοτώσεις, θα γελώ!

Σε είδα στις 6/9 στον «Κρεπαράδεισο» με 4 φίλους σου και μία φίλη. Φορούσες ροζ φανέλα. Μα τι γλυκούλης που είσαι! Το παιδί με την κόκκινη φανέλα, που έλιωνε απέναντί σου!

Σε είδα με τη ροζ τη φορμούα και τις παντοφλούες με τα μπαλονάκια και έγινα αερόστατο μες στα δικά σου μάτια.

Σε είδα στο «Θεατράκι» τη Δευτέρα 3/9. Εφόρες μαύρη φανέλα και έπαιζες πιλόττα. Έβλεπές με και έβλεπά σε συνέχεια! Επήα και την επόμενη μέρα αλλά δεν σε είδα. Θέλω να σε ξαναδώ!

-Σε είδα στο «Lime». -Κι εγώ σε είδα που με είδες. - Και γιατί δεν μου μίλησες; -Γιατί σε είδα που είδες και όλες τις άλλες.

Σε είδα να μου λαλείς θέλω να χωρίσουμε τζιαι πριν 2 μέρες ελάλες θέλω σε. Άτε ρε ανώριμε που δαμέ, 20 χρόνων γάρος! Η πρώην σου.

Είδα σε

Γιάννο Γερμασοείτη με τη μεγάλη μύτη. Παναγία μου, άναψα πάλε. Η σιηλούα σου. Με είδες στο πάρτι του Στεφ., στις 18/12/11, και από εκείνη τη μέρα αποφάσισες να με κατακτήσεις. Τα κατάφερες γόη μου. Σ’ αγαπώ, ψυχούλα μου. Η Άντρη σου. Σε είδα Κώστα με το HKX**3 να κρατάς την υποτιθέμενη γεναίκα σου και τη φίλη της και να είσαι Ξυλοφάγου. Καλάν μάνα μου, μεν με τρέχεις που πίσω, εν σου διώ ευκαιρία και

Contact

I saw you, my dear Chang, in my classroom MAS301 UCY on Monday. I wanna see you again. Eγώ βλέπω σε κάθε νύχτα στα όνειρά μου, Μελίνα μου. Λείπεις μου πολλά, πίκρισσά μου. Με πολύ αγάπη, ο πρήχτης σου. 7. Είδα σε ρε Γιώργο να περνάς έξω που το σπίτι μου, με μια συνεπαρτσιά κοπελούθκια, τζιαι να παίζεις τον ωραίο... Πήαινε, γιε μου, που δαμέ. Κοντέ, τάππα. Με αγάπη, η παλιά σου

Σε είδα και σε βλέπω στο «Maxx», να κάθεσαι τζιαι να «σβήνεις» πας στην τηλεόραση τζιαι κάτι με έπιαε μαζί σου. Πρέπει να κάμω κάτι σύντομα… είσαι υπέροχη Μαρία μου. Κ.Σ. Σε είδα να με αποχαιρετάς, όμορφέ μου Κυριάκο, όταν έφευγα για Αγγλία. Θα σε δω σε 60 μέρες. Γ. Σε είδα στο «Coffee Industry» στο Ζύγι να διαβάζεις τη «City» τζιαι να

Σε είδα στο δρόμο με το Golf σου, με αριθμούς ΚΚΕ, να προχωράς ανέμελος και να μιλάς στο κινητό. Γιατί εν θωρείς τζιαι λίο το καθρεφτούι σου; Να δεις τι όμορφες κοπέλες έσhιει πίσω σου; Σε είδα στο «Summer» να κατεβάζεις τις Corona τζιαι να βουράς στην τουαλέτα κάθε τρεις τζιαι λίο. Αχ τούτος ο χορός σου στα Greek. Άλλα ντ’ άλλον! Σε βλέπω παντού ΚΝW με το BMW.

Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα», στέλνεις sms στη «City». Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της «City» στο facebook.


ΝΕΑ ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ 104.8 - 95.7 - 103.4 ΛΕΜΕΣΟ & ΠΑΦΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΙΤΕ!

Αγαπημένη μου φιλενάδα, θα ήθελα να σου ευχηθώ Χρόνια Πολλά και ό,τι επιθυμείς να το έχεις! Άτε, επιτέλους, γίνε τζιαι εσύ 15! Κόρη παλαβή εν να φάεις ένα τούρτωμα, εν θα το περιμένεις. Φίλε, τούτες οι βουκκούες σου εν πολλά τέλειες, ετράβησά τες τζιαι ήταν όπως το λάστιχο. Ντα, μπορεί να μεν ήταν οι πιο τέλειες βουκκούες του κόσμου... Για σένα κύριε Στέλιο Ι. Σας είδα In Deep Waters να ετοιμάζετε το πρώτο σας δίσκο! Καλή αντάμωση επί σκηνής! Σε είδα στο roundabout της Μοσφιλωτής, να ακουμπάς πάνω στο ασημένιο Alfa Romeo και οι φίλοι σου να σε φωνάζουν Κάκα. Περίμενες με ανυπομονησία κάτι, μήπως το άσπρο Yaris; Σε βλέπω κάθε Παρασκευή και Σάββατο που τραγουδάς στις «Ωραίες Γεύσεις» στο Αλεθρικό, κοντομάλλα μου, με την ωραία φωνή σου. Είσαι ταλέντο, συνέχισε όπως πας, ο κόσμος σε λατρεύει. Το fan club σου. Σε είδα στην κατασκήνωση της Αγίας Μονής στην Παναγιά. Βασικά δεν σε είδα, είδα μόνο τα δόντια σου. Πακιστανούι σιερετήσματα. ΛένοςΜαρκέλλα, Πάφος. Σε είδα στο «Segafredo» κι έχω τρελαθεί... κούκλα Τάνια. Σε είδα πουπούξιο να περιπαίζεις τον γκριζομάλλη θεό... ε τζιαι πίουπίου ρε legend. Σε είδα στον Αμπελίτη της Πάφου, πουρέκκι μου με το Pajero σου το πράσινο, τζιαι έσhιει που τότε έμεινα κολλημένη πάνω σου. 24/7/11, θυμάσαι; Είδα σε ρε ττόπουζε στο «Starbucks» να τη διάς του σκάρνου με τη «City» τζιαι να τον κάμνεις κομμάθκια. Τι σου έφταιξε ρε κτηνό το κτηνό;

Σε είδα στο «Il Posto» ΑϊΦυλιώτισσά μου τζιαι καρτερώ να σε ξαναδώ! Σε είδα να οδηγείς το χρυσοπράσινό σου Volvo στους δρόμους της Λευκωσίας. Σε ακολούθησα και σε είδα να απολαμβάνεις το ναργιλέ σου στον Ράμι! Άκουσα να σε φωνάζουν «Le Professeur» και έλιωσα. Σε είδα στις 4/9 να μπαίνεις στο «Starbucks» της Πάφου με ένα ψαλίδι κλαδέματος στο χέρι, so hot κούκλε Γ. Σε είδα ρε καραγκιόζη σερβιτόρε να έρκεσαι να μας υποχρεώνεις αγενέστατα να παραγγείλουμε ούλοι στο τραπέζι μίνιμουμ 4 ευρώ ημίσh! Εν κανεί τούτο, εκάτσετέ μας τζιαι την ψωρόκρεπα 11 ευρώ. Νισάφι ολάν! Σε είδα στο γυμναστήριο στην Πάφο, στο «Braiv». Οι κοιλιακοί σου εν παίζουνται κούκλα μου. Οι πολλοί σου θαυμαστές. Σε είδα ρε Νάγια μου στο «Six» τζιαι είσαι πολλά ωραία... Το στυλ σου εν παίζεται αλλά φοούμαι να σου το πω, για να μεν μου την τζίσεις.

Σε είδα

Πρόεδρε (συμφοιτητή) στο παναήρι του Αϊ-Γιάννη. Είσαι, Λυσιώτη μου, για ένα αϊράνι;

Είδαμέν σας ροκολούες μας (Αλεξία, Κων/να, Μαρία Α., Σκεύη), στο δρόμο του λυκείου Κύκκου. Άμαν σας παίζουν την πουρού, να γυρίζετε. Η παρέα με το άσπρο Ford. Σε είδα με τον Μητσάρα και τον Πιέρο, εκάμνετε πασαρέλα στις Φοινικούδες... Στέλιο μου, είσαι ο πιο

Σας είδα

που ήσασταν στη Λάρα ... Εχάσατε το στρίψιμο πο υ ήταν σαν την αγκινάρα... Καλά, μάνα μου, ολόκληρη ταπέλα , εν την είδατε; ωραίος και με ενθουσίασε πολύ το πλούσιο μαλλί σου. Μια τρελή θαυμάστρια. Αχ πόσο θα ήθελα να χαϊδέψω τα μαλλιά σου. Σε είδα μπροστά μου... Σε είδα στα όνειρά μου... μα δεν μπορώ να είμαι κοντά σου. Θα σε βλέπω στο σχολείο... τόσο κοντά αλλά τόσο μακριά. Μ.Χ. Ρε κκιλήντζιροι σιωπάτε. Τσέρι τζιαι κανεί. Σε είδα κούκλε πρόεδρε στο beach party του «Dizzy Bizzy», στις 5/9, να είσαι στο μπαρ και αναστατώθηκα. Πότε θα έρθεις να σμίξουμε τα ποτά μας; Κώτσιος. Ο τύπος που σε κοίταζε επίμονα. Σε είδα στον Αμπελίτη να μου γ@μ@ς την ψυχούλα. Γιατί ρε Ανδρέα; Τόσο μαλ@%^ς έγινες πλέον; Όμως εν πειράζει, ψυχούλα μου, ό,τι τζιαι να μου κάμεις, εγώ πάλε αγαπώ σε! Μόνο πρόσεχε! Σε είδα, κούκλα μου που τη Ρωσία, να κάθεσαι με μια φίλη σου μπροστά στο λεωφορείο. Σε κοίταζα χαμογελώντας κι εσύ έκαμνες πως έπαιζες πελλό. Αφού άρεσέ σου σιόρ, γιατί δεν μου είπες το τηλέφωνό σου; Σας βλέπω σε κάθε διανυκτέρευσή μου και μου κάνετε τη ζωή γλυκιά. Σας ευχαριστώ για όλα! Ο Παύλοςmuffin! Ήρτες στο όνειρό μου νύχτα, Χαμπού μου, και έφερες μηνύματα. Εψιθύρισές μου κάτι τζιαι ήμασταν σε ένα διάρι, δίπλα που τα κύματα. Ο

Άρακλος ή ο Κόναν ή ο Κράμπος σου! Απώ σε ρα και χέλω να σπείρουμεν Αρακλούιν, αδρωπούιν σαν εμένα! Σε είδα Θ.Θ. να μπαίνεις στο περίπτερο της Μάρως στην Αγλαντζιά. Μάνα μου, εν τζιαι ποφεύκεις, η σκέψη σου εν στην Αραδίππου. Σε βλέπω από τις 7/5/10 να μου φτιάχνεις τη μέρα. Μπορεί να πετώ για Newcastle την Τρίτη αλλά τα φτερά μου εν να μείνουν στη Λάρνακα. Λατρεύω σε πασhιή μου. Σε είδα δεκανέα στην Τόχνη να κάνεις τσι**κια σε ένα BMW 320i... Καλά ρε, εν σε κανούν τζίνα του στρατού; Σε είδαμε ξανθούλη που δουλεύεις στην «Τορόντο» στη Δευτερά! Οι τρεις κορούες που το καφέ απέναντι, που εφκάλαν τα μάθκια τους πάνω σου. Σε είδα, με το θάμνο που έχεις για φίλη, στην καφετερία του ΤΕΠΑΚ, να θέλεις να δείξεις ότι είσαι άντρας. Παρέτα τζιαι εν σου φκαίνει... Σας είδα που εφκάλατε τα μάθκια σας στο blue-black one series BMW KRJ… τζιαι εσχολιάσετε ως τζιαι τα καθίσματα. Καλά, ρε μάνα μου, κάθε καντούνι έσhει τζιαι ένα... εκάμετέ το θέμα! Σας είδα στο club, στις 8/9, να πεντάτε μούγιες. Σύρνετε τζιαι τωρά πόρτα ρε μαγκούθκια; Σε είδα ρε φλωρούι Σ...η, που το Τσέρι να παίζεις τον πελλό. Κανεί τζιαι εν να ρέξεις τζιαι τον Τσακ Νόρις.


36 | CITY FREE PRESS

σεξομολογήσεις γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Ρούλα μου, Χρειάζομαι τις συμβουλές σου επειγόντως! Εδώ και λίγο καιρό ένα αγόρι από το πανεπιστήμιο με φλερτάρει συνεχώς. Το κακό όμως δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι αυτός αρέσει και σε μία από τις καλύτερές μου φίλες... Να φανταστείς, πριν από κάποιους μήνες, κανονίζαμε με τα κορίτσια ώστε η φίλη μας να μπορέσει να τον πλησιάσει, πράγμα που έγινε, όμως δεν εξελίχθηκε σε κάτι (σχέση)... Το πρόβλημα είναι πως τώρα μου έχει πει ξεκάθαρα πως του αρέσω ΕΓΩ, δεν έχω πει όμως τίποτα ακόμη στη φίλη μου. Αχ, Ρούλα μου, τι να κάνω; Δεν ξέρω πώς θα το πάρει η φίλη μου, και αν πρέπει να της το πω ή όχι! Εύκολα γίνονται παρεξηγήσεις και ίσως πιστέψει πως κάτι έτρεχε με εμένα και αυτόν από την αρχή! Η ειρωνεία είναι πως μ’ αρέσει και εμένα αυτός και δυστυχώς τώρα το έχω καταλάβει! Σε ευχαριστώ!

Κορίτσι μου, έναν τζιαι έναν κάμνουν δκυό. Οk, ωραία, επροσπαθήσετε οι κορούες της παρέας να τους τα φτιάξετε, αλλά εν εγι-

Ρούλα μου, Θα σου κάνω μια ερώτηση σύντομη και πολύ ειλικρινή: θέλω να ψάξω το κινητό του φίλου μου. Δεν έχω καμία υποψία πως με κερατώνει, ούτε πως φλερτάρει με άλλες. Θέλω όμως να επιβεβαιώσω πως ο λόγος που η κολλητή του με αγνοεί -δεν μου μιλάει, δεν μου απευθύνει το λόγο, καλεί το φίλο μου αλλά μόνο του, ποτέ μαζί μου-, είναι επειδή τον γουστάρει. Αυτή τον γουστάρει. Αυτός το έχει καταλάβει και -προφανώς- δεν το παραδέχεται, αλλά παίζει πελλό γιατί δεν θέλει και δεν τον συμφέρει να τη διαολοστείλει, παρόλο που μερικές φορές -σπάνιες, αλλά υπάρχουν και αυτές- νιώθω πως έρχεται σε δύσκολη θέση. Με εκνευρίζει η συμπεριφορά και το θράσος τής σκατομαλακισμένης και με ενοχλεί η ανοχή του. Μαρίνα.

ούτησε! Εν τη θέλει το παιδί τζιαι θέλει σε εσένα. Αρέσκει σου τζιαι σένα τζιαι αντρέπεσαι να του το πεις. Γιατί; Υπάρχει καλύτερη εξήγηση από το να κάτσεις τη φίλη σου κάτω τζιαι να της πεις: «Άκου φιλενάδα, όταν μας είπες ότι αρέσκει σου ο τάδε, επροσπαθήσαμε να σας φέρουμε πιο κοντά. Όμως, φιλενάδα μου, εκάμαμέν τα ‘πίτες’. Προχτές είπε μου ότι θέλει με εμένα. Η αλήθκεια είναι ότι τζιαι μένα δεν μου είναι αδιάφορος. Σου λέω, λοιπόν, ότι θα του πω το ‘ναι’. Λυπάμαι, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και στην καλύτερη οικογένεια!». Νομίζω ότι είναι πολύ σωστό και τίμιο να το μάθει από σένα, παρά να σας δει άξιππα τζιαι να της έρτει βαρύ. Συμβαίνουν, μάνα μου, μες στο φοιτηταρκό τούτα τα πράματα, χαράς το πράμα. Έτο, εν να αγκριστεί λίο, εν να θυμώσει, εν να νιώσει απόρριψη, αλλά στο τέλος εν να της περάσει. Εν τζιαι με το ζόρι τούτα τα πράματα.

Μαρίνα, Ρε μωρό μου… αμαρτία εξομολογημένη δεν είναι αμαρτία. Από τη στιγμή που το είπες κι εγώ η ξανθιά το δημοσίευσα, άτε να τη μοιραστούμε την αμαρτία. Οk, ψάξε το! Και ποια από όλες εμάς δεν το έχει κάνει αυτό! Ουοου, όλες λέμε ότι είμαστε υπεράνω και δεν κάνουμε τέτοιες κατινιές και ότι σεβόμαστε τα «προσωπικά του», αλλά όλο και το έχουμε ξεψαχνίσει το κινητό του -ακόμα και την μπαταρία! Άλλωστε, ο πιο κοινός τρόπος να «τσακώσεις» το σύντροφό σου (τον άντρα σου) να σε κερατώνει, είναι η τεχνολογία. Οι περισσότερες τους κάναμε όχι τσακωτούς, καρατσακωτούς ή από το κινητό ή από το Facebook. Είδαν τα ματάκια μας λογάκια και SMS-άκια που ποτέ δεν άκουσαν τα δικά μας αφτάκια. Μικρή μου, είσαι πελλή; Φυσικά και σου το δείχνει φάτσα φόρα η «κολλητή» του ότι δεν σε πάει. Σε αγνοεί, σε κλάνει, δεν σου απευθύνει το λόγο, όταν είσαστε κάπου όλοι μαζί, τι άλλο θέλεις για να το επιβεβαιώσεις; Μήπως κι εσύ όταν δεν «πας» κάποια άλλη γυναίκα, το ίδιο δεν κάνεις; Όσο για το ερώτημά σου, γιατί δεν τη διαολοστέλνει και δεν το παραδέχεται και παίζει πελλό, σου απαντώ ότι πάλε είσαι αδαής. Ξέρεις κανένα αρσενικό που όταν τον φλερτάρουν και τον διεκδικούν δύο γυναίκες, να πει «γλιάξ;». Αν μου βρεις έστω και έναν, να μου τον φέρεις να τον κάμουμεν εικόνισμα και να τον προσκυνούμε. Τώρα έχω να σου προτείνω δύο λύσεις: Η πρώτη έχει το ρίσκο της, δηλαδή του λες στα ίσα ότι δεν μασάς και δεν σηκώνεις κουβέντα και ότι θα πρέπει να σε επιβάλει στη φίλη του, γιατί, είτε της αρέσει είτε όχι, εσύ είσαι η σχέση του. (Μπορεί, βέβαια, να αρνηθεί, οπότε εσύ θα πρέπει να φύεις βουρητή). Η δεύτερη είναι να παίζεις κι εσύ πελλό, να την καρφώνεις με δολοφονικό βλέμμα του τύπου «μεν τολμήσεις μωρή» ή να τον έχεις συνέχεια «απασχολημένο», ούτως ώστε να μην έχει χρόνο γι’ αυτήν. Simple!


CITY FREE PRESS | 37

Κλειδαρότρυπα

«Οι μισοί άνθρωποι αυτού του κόσμου δεν μπορούν να καταλάβουν τι θέλει το άλλο μισό!»,

Τζέιν Όστιν,

συγγραφέας του ρομαντικού κινήματος.

«Η γυναίκα μου είναι ένα αντικείμενο του σεξ. Όποτε θέλω εγώ, αυτή αντίκειται!»,

Λες Ντόσον, κωμικός.

γράφει η tipster

May the G-Force be with You Πάντα θα υπάρχουν στάσεις που δεν έχεις δοκιμάσει. Πάντα ένα δημιουργικό μυαλό, με εφευρετικότητα και φαντασία, θα σκαρφίζεται έναν καινούργιο τρόπο για να χαρίσει απόλαυση και πάντα θα μοιράζεται απλόχερα αυτήν τη γνώση με άλλους. Εν προκειμένω, αυτός ο κάποιος δεν είμαι εγώ, αλλά ο εξ Αθηνών κολλητός μου. Σημασία, βέβαια, δεν έχει ο αγγελιοφόρος αλλά το μήνυμα.

ακριβώς μπροστά σου, θα πιάσει τα πόδια σου και θα… ξέρεις τι. Αν η κίνηση προέρχεται από τους γοφούς -εκεί έγκειται το μυστικό-, τότε την επόμενη μέρα θα λάμπεις! Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη γυαλάδα, τα πόδια σου να βρίσκονται στο στήθος του και τα χέρια του στους γλουτούς σου. Τρελή λάμψη!

«Καθαρές» δουλειές

Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Μη χαίρεσαι. Είναι μια στάση που απαιτεί ευλυγισία και μεγάλη προσήλωση στην ανάγνωση. Θα σου φανεί πολύ δύσκολη και περίπλοκη όταν τη διαβάσεις, αλλά πολύ απλή όταν την εφαρμόζεις. Διάβαζε αργά: Εσύ, κυρία μου, ξάπλωσε ανάσκελα στο πάτωμα ή στο κρεβάτι (προτίμησε κρεβάτι σε πρώτη φάση, όχι να ξεμεσιαστείς κιόλας), με το αριστερό σου πόδι τεντωμένο στον αέρα. Πάρε το δεξί σου πόδι και άνοιξέ το προς τα δεξιά σου, σχηματίζοντας γωνία σχεδόν 90° σε σχέση με το σώμα σου. Άπλωσε το δεξί σου χέρι και πιάσε την πίσω πλευρά από το δεξί σου γόνατο, σχηματίζοντας ουσιαστικά έτσι ένα τρίγωνο. Ζήτα από τον παρτενέρ σου να γονατίσει με το ένα πόδι και να μπει μέσα σου. Το άλλο θα πατάει μέσα στο «τρίγωνο» που σχηματίζει το χέρι σου με το σώμα και το πόδι. Όσο πιο πολύ εφάπτεται το αριστερό, τεντωμένο πόδι σου με τον κορμό του συντρόφου σου, τόσο πιο βαθιά θα μπορεί να μπαίνει μέσα σου. Μπερδεύτηκες; Ξαναδιάβασέ το και ας το διαβάσει και αυτός για να κόψετε δρόμο στο συντονισμό της «επιχείρησης». Αξίζει τον κόπο!

Το πλυντήριο «παίζει» πολύ τελευταία. Ανέκαθεν ήταν μια πολύ χρήσιμη συσκευή, αλλά η δόνηση που δημιουργείται κατά τη διάρκεια της πλύσης μπορεί να αξιοποιηθεί και σεξουαλικώς. Το πληρώνεις που το πληρώνεις το ρεύμα, ας το ευχαριστηθείς τουλάχιστον. Ακούμπησε, λοιπόν, το σώμα σου πάνω στο πλυντήριο, πατώντας σταθερά στο πάτωμα, και με ελαφρώς λυγισμένα τα γόνατα. Άνοιξε καλά τα πόδια σου, και ζήτα του να κάνει αυτό για το οποίο τον έπλασε η φύση. Παράλληλα πρέπει να εφάπτονται οι μηροί και η λεκάνη του με το σώμα σου.

G-αμάτο Είναι από αυτές τις στάσεις που σου δίνουν 100% εγγύηση και επιστροφή χρημάτων σε περίπτωση που δεν μείνετε ικανοποιημένοι. Παλιά, καλή και σίγουρη συνταγή απόλαυσης. Τα πράγματα είναι απλά: ξαπλώνεις ανάσκελα και σηκώνεις τα γόνατά σου στο στήθος του. Αυτός θα γονατίσει

Ερωτικό Τρίγωνο


38 | CITY FREE PRESS

τομαντειοτουδελφου

28/09 - 04/10

γράφει ο Δελφός (astra_mou_kai_glytwsa@hotmail.com)

ΚΡΙΟΣ

21/3-20/4

Μιλάμε για αποφασιστικότητα, όχι αστεία. Έχετε πάρει τη βαρυσήμαντη απόφαση όπως επιτύχετε και θα το καταφέρετε. Τουλάχιστον αυτό λέει το πρόγραμμα γι’ αυτήν την εβδομάδα. Στα οικονομικά αλισβερίσια καλό θα ήταν να δείξετε μεγάλη προσοχή, ιδιαίτερα αν έχετε βεβαρημένο ιστορικό. Στα ερωτοσεξουαλικά, θα νιώσετε ποθητοί και επιθυμητοί. Ως εκ τούτου, η πραγμάτωση του ονείρου δεν είναι μακριά. Προφύλαξη comes first!

ΤΑΥΡΟΣ

21/4-21/5

Αυτήν την εβδομάδα αποφασίσατε πως θα είστε άνθρωποι των τύπων. Θα συμπορευτείτε με τα «πρέπει» και τα «μη» και θα ακολουθήσετε το εθιμοτυπικό. Δεν είστε συντηρητικοί αλλά, αν πρέπει να έρθετε σε επαφή με ανθρώπους που αρέσκονται σε τέτοιες συμπεριφορές, θα το κάνετε και θα σας αρέσει. Αν, όμως, δεν εμπιστεύεστε κάποια άτομα, να μην πιεστείτε. Με ακούτε; Να μην πιεστείτε καθόλου. Αυτή η εβδομάδα θα έχει τη «σφραγίδα» μιας γυναίκας. Οοουπς!

ΔΙΔΥΜΟΙ

22/5-21/6

Οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά. Το αν θα τα ξεπεράσετε, το πότε και το πόσο εύκολα, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το πόσο διατεθειμένοι είστε να μοχθήσετε, κοινώς να ξεπατωθείτε στη δουλειά, να περιοριστείτε στον προϋπολογισμό και να αφοσιωθείτε στην προσωπική σας ευημερία. Κάποιοι με τους οποίους συνεργάζεστε είναι ιδιαίτερα αυστηροί και πολύ ψυχροί. Επιστρατεύστε την ευελιξία σας για να σώσετε την κατάσταση. Στη δουλειά σάς βλέπουν με το μισό τους. Γιατί έτσι;

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

22/6-22/7

Αν θέλετε τη σχέση, καλά θα κάνετε να δουλεύετε για αυτήν. Να προσέχετε, φροντίζετε, περιποιείστε, νοιάζεστε για το έτερον ήμισυ, αλλά πάνω από όλα να του το δείχνετε. Δεν γίνεται να λέτε άλλα και να καταλήγετε να φέρεστε διαφορετικά. Στάκα κύριοι! Θα εξελιχθεί σε αυτό που επιθυμείτε, μόνο αν κινηθείτε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έγινα κατανοητός; Φίλος θα βοηθήσει στην οικονομική σας ανάκαμψη. Τέρμα το κρυφτούλι!

ΛΕΩΝ

23/7-23/8

Το νου σας στη δουλειά. Κάποιοι θέλουν να σκύψετε το κεφάλι και να κάνετε «μπεεε»! Εσείς όμως

είστε συνεπείς σε αυτό που πρεσβεύετε και αν δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε πλήρως σε ό,τι αναλαμβάνετε, προτιμάτε να μην κάνετε τίποτα. Ακόμη και αν δεν βρείτε υποστηρικτές, θα κάνετε αυτό που νιώθετε. Έχετε δύναμη, μπορείτε να φέρετε αλλαγές και όλα αυτά εξαιτίας ενός και μόνο χαρακτηριστικού σας: του πείσματός σας! Έχετε βοήθεια. Μην κωλώσετε!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ

24/8-23/9

Δεν έχετε βαρεθεί ακόμη; Πόσο καιρό να κάνετε υπομονή στη δουλειά και να λέτε «ναι» σε κάθε αψυχολόγητη μαλακία και υπέρμετρη εγωπάθεια του κάθε κομπλεξικού συναδέρφου; Ναι, στο σπίτι σάς αγαπούν και σας φροντίζουν, αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να τους πρήζετε τα συκώτια. Ορθώστε ανάστημα, γαμώ την παρθενίλα σας μέσα! Οι συνεργασίες σας περνούν από το μικροσκόπιο. Στα ερωτικά ήρθε η ώρα για δωράκια. Να δώσετε, όχι να πάρετε. Ας ήσασταν πιο καλοί με τον έτερο, και δεν θα την πληρώνατε τώρα -κυριολεκτικά και μεταφορικά! Ζητήστε αύξηση!

ΖΥΓΟΣ

24/9-23/10

Κάποια αρνητικά σχόλια θα σας ενοχλήσουν πάρα πολύ. Δεν τρέχει κάστανο όμως, γιατί εσείς είστε μαθημένοι σε κάτι τέτοια και τα έχετε για ψωμοτύρι. Αν σας πουν καμιά κουβέντα παραπάνω, δεν θέλω να εκνευριστείτε. Γράψτε τους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας και δείξτε ανωτερότητα. Κερδίστε τους αλλιώς. Ζητήματα του σπιτιού θα χρειαστούν έναν πιο προσεκτικό χειρισμό. Όταν βγείτε βόλτα στα καταστήματα, προσπαθήστε να μην καταστραφείτε οικονομικά. Θα είναι κρίμα, μετά από τόση αυτοσυγκράτηση. Καλές πτήσεις.

ΣΚΟΡΠΙΟΣ

24/10-22/11

Είστε αποφασισμένοι να υλοποιήσετε τους στόχους σας και δεν σας ενοχλεί που πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο σε αυτό. Ούτε το ότι -ενδεχομένως- θα πρέπει να μετακινηθείτε λίγο από τα καθιερωμένα. Οι αποφάσεις σας έχουν την έγκριση των ανθρώπων που εκτιμάτε και αυτό σας δίνει σιγουριά… όχι ότι σας έλειπε ποτέ αυτό το χαρακτηριστικό, αλλά κουβέντα να γίνεται. Κατά τα άλλα, αποφασίσατε να δείξετε πόσο καλοί είστε και να προσφέρετε χαρά και δώρα σε ανθρώπους που ταλαιπωρήσατε. What a comeback!

ΤΟΞΟΤΗΣ

23/11-22/12

Όσον αφορά στα σοβαρά ζητήματα, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές και οι σχέσεις προχωρούν καλά. Οι υφιστάμενες όμως ανάγκες καθυστερούν, σας ζορίζουν και σας κάνουν να αισθάνεστε πως ο χρόνος κυλά βασανιστικά αργά, γι’ αυτό περαστικά σας! Χαλαρώστε όμως, πριγκιπέσσες, γιατί έτσι είναι η ζωή και ποιος να την αντέξει; Στη δουλειά, πολλές δολοπλοκίες και κατινιό έχει αναπτυχθεί. Έχετε τα μάτια και τα αφτιά σας ανοιχτά. Ενδεχόμενο γάμου πολύ υπαρκτό. Μην εθελοτυφλείτε.

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ

23/12-20/1

Έχετε δύναμη. Αυτό δεν αμφισβητείται. Όχι δύναμη όπως λέμε εξουσία, αλλά δύναμη όπως λέμε σθένος, όπως λέμε αντοχή, όπως λέμε στομάχι, όπως λέμε επιμονή. Είστε υπεύθυνοι, εργατικοί, αποτελεσματικοί και αντικειμενικοί. Θέλετε τα πράγματα να γίνονται σωστά. Μόνο στα οικονομικά έχετε κάνει πολύ λάθος κινήσεις. Μην ανησυχείτε, θα λάβετε βοήθεια. Θα εισπράξετε λεφτά. Θα σας δώσουν μια «ανάσα» ώστε να ξαλαφρώσετε. Ελπίζω να βάλετε μυαλό και κανένα φράγκο στην άκρη. Βασκανίες!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ

21/1-19/2

Θέλετε να μάθετε την αιτία του κακού. Αυτήν την εβδομάδα είστε αποφασισμένοι να σκάψετε βαθιά, να κάνετε τα πάντα ανάκατα για να μάθετε αυτό που θέλετε και έχετε ανάγκη. Τις συγκρούσεις δεν θα τις αποφύγετε. Μάλιστα, οι συγκρούσεις -ίσως- γίνουν και με πρόσωπα πολύ σημαντικά, καταδεικνύοντας -εκτός από το ότι δεν μασάτε τα λόγια σαςότι είστε υπολογίσιμη δύναμη. Τα νομικά ζητήματα αυτήν την εβδομάδα είναι δίκοπο μαχαίρι. Ευτυχές γεγονός ενόψει.

ΙΧΘΥΕΣ

20/2-20/3

Αυτήν την εβδομάδα έχετε βαλθεί να αναλάβετε κάθε ξαμολημένη ευθύνη που κυκλοφορεί. Τι χάλι κι αυτό! Δεν είστε υπεύθυνοι για τα πάντα, ούτε θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ως τέτοιοι. Δεν είστε θύματα, ξυπνήστε γιατί θα σας αρχίσω στα χαστούκια. Λεφτά θα έρθουν στα χέρια σας. Ως δώρο, ως μπόνους, ως αύξηση, ως Τζόκερ που κληρώνει; Τι να πω; Πάντως καλό θα ήταν πριν το κάνετε παπούτσια, ζώνες και καινούργιο κινητό, να ξεπληρώσετε τα χρέη σας. Σωστές δουλειές!


city free press 326  

weekly free press newspaper in cyprus

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you