Page 1


edit γράφει η Πέγκυ Σπινέλη peggy@cityfreepress.com.cy

289

νυχτωσε ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΧΘΕΣ!

ΤΟ 2011 ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ «ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΑΣ ΜΠΗΞΑΝΕ». Θα μπορούσε να είναι και ο χρόνος των ανατροπών. Κάνοντας μια γρήγορη αναδρομή λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του χρόνου, σκεπτόμενη τι έγινε από τη στιγμή που υποδεχθήκαμε το 2011 μέχρι σήμερα, έχω να σου πω πως -τουλάχιστον για εμένα- τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως είχα φανταστεί, υπολογίσει ή ονειρευτεί. Όταν λέμε τίποτα, εννοούμε τίποτα. Δεν είναι ότι δεν μου αρέσουν οι εκπλήξεις, αλλά έχω μια παραξενιά: προτιμώ τις ευχάριστες! Μέσα στο 2011 δεν μπορώ να πω ότι βαρέθηκα. Όχι. Υπήρχε μια συνεχής εναλλαγή γεγονότων, δεδομένων και καταστάσεων. Επίσης ήταν μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η ατάκα «πρόσεχε τι εύχεσαι» έπαιξε πολύ. Επίσης μέσα στο 2011 ο επαναπροσδιορισμός του καλού και του κακού ήταν συνεχής. Βρισκόσουν μέσα στο στάβλο και περιμένεις την ώρα που θα έβγαινες από εκεί μέσα. Όταν όμως ανακάλυπτες πως η επόμενη στάση ήταν ο υπόνομος, αναπολούσες το στάβλο και ήλπιζες να μην είχες φύγει ποτέ από εκεί μέσα. Περασμένα αλλά όχι ξεχασμένα τα του 2011. Θυμόμαστε και μαθαίνουμε. Πήραμε το μάθημά μας και ελπίζουμε πως οι αναποδιές θα μας θωρακίσουν για τις δυσκολίες του 2012. Είναι το μόνο στο οποίο μπορώ να προσβλέπω. Ελπίζω και εσύ. Υ.Γ.: Καλή χρονιά να έχουμε. Να περάσουμε υπέροχα, να κάνουμε όμορφα πράγματα που θα μας κάνουν όταν τα σκεφτόμαστε να τα αναπολούμε χαμογελώντας. Υ.Γ. 2: Επιστρέφουμε την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ελπίζουμε κουρασμένοι από τα ξενύχτια, τις κραιπάλες και το εξουθενωτικό άνοιγμα δώρων! Υ.Γ. 3: Δυστυχώς ο τίτλος δεν είναι δικός μου. Είναι κλεμμένος αλλά πολύ αγαπημένος!

30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 -12 IAΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΑΠΟΨΗΣ

ΑΙΓΑΛΕΩ 5, ΣΤΡΟΒΟΛΟΣ, Τ.Κ. 23477, 1683, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΤΗΛ. 22580580 email: info@cityfreepress.com.cy www.cityfreepress.com.cy ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Μάνος Μωυσέως ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ Γιώργος Χατζηλοΐζου Γιώτα Ευθυμίου Εμπορική διευθύντρια εφημερίδων Γεωργία Τουτουνζιάν ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ Πέγκυ Σπινέλη ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ Aνδρέας Nικολαΐδης ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Ρούλα Γεωργιάδου, Δελφός, Δώρα Ελευθερίου, Άρτεμις Ελένη Καζά, Κίκος Λανίτης, Κατερίνα Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Σαρκάς, Πέγκυ Σπινέλη, Ιωάννα Χριστοδούλου, Ξένια Τσιαμαντά, Γαβριέλα Αγησιλάου ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ: Μιχάλης Κυπριανού, Μάριος Χαψής, Γιώργος Μιχαήλ ΔIOPΘΩΣH: Θεώνη Παναγή ΥΠΕΥΘΥΝH ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ: Αναστασία Ερωτοκρίτου υπεύθυνη διαφήμισης: Φώνη Παντακίδου (τηλ.22580824 e-mail. pantakidouf@diaspublishing.com) BRAND Manager: Eρωτόκριτος Ερωτοκρίτου ΔΙΑΝΟΜΗ: ACS (Cyprus) Ltd PRICING AND MARKET ANALYSTS: Aνδρέας Ανδρέου ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: Εκδοτικός Οίκος ΔΙΑΣ ΛΤΔ ιδρυτησ: Άντης Χατζηκωστής (1968-2010) ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ: Γιώργος Μιχαήλ GROUP ADVERTISING DIRECTOR: Μαρία Κυριάκου GROUP MARKETING MANAGER: Πέτρος Πέτρου GROUP CREATIVE DIRECTOR: Γιώργος Χατζηλοΐζου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ: Πέτρος Σιακόλας ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ: Άντρη Κυριάκου Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, η αντιγραφή και γενικότερα η μετάδοση με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο, μέρους ή ολόκληρης της ύλης της εφημερίδας, χωρίς την έγγραφη άδεια του εκδότη. Μπορείτε να βρείτε τη City Free Press σε όλους τους φούρνους Ζορπά, σε κεντρικά περίπτερα και καφετέριες.


FOCUS

Δες την

αλλιώς

06 CITY FREE PRESS

VIRTUALREALITY

γράφει ο Γιώργος Κάπα

Bonus στη ζωή...!

Τ

ΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΕΤΟΣ, ΚΑΘΙΕΡΩΘΗΚΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ο απολογισμός των πε-

πραγμένων της χρονιάς που πέρασε. Πέτυχες τους στόχους σου; Επέφεραν καρπούς οι ενέργειές σου; Ο απολογισμός είναι απαραίτητος για να βγάλεις συμπεράσματα και να ορίσεις το πλάνο της νέας χρονιάς. Αυτό κάνουν, τουλάχιστον, όσοι είναι σοβαροί επαγγελματίες. Αυτά όσον αφορά στη δουλειά. Σε ατομικό επίπεδο, όμως, τι κάνεις; Δεν θα έπρεπε να κάνεις κι εκεί έναν απολογισμό; Έναν απολογισμό για τα πάντα, εκτιμήσεις και αξιολογήσεις για ό,τι έκανες και δεν έκανες. Εγώ νομίζω πως ναι. Ως άτομα συμφωνούμε ότι καλούμαστε να αναλάβουμε πολλούς ρόλους καθημερινά. Ρόλους που άλλοτε λειτουργούν συμπληρωματικά και άλλοτε ανταγωνιστικά. Ρόλους όπως στέλεχος, φίλος, συγγενής, σύντροφος, εραστής. Πάνω από όλα, όμως, είμαστε άνθρωποι, σωστά; Τι κάνεις για την ανθρώπινη διάστασή σου; Άλλες φορές ακολουθείς δικά σου πρότυπα και άλλες φορές σε ακολουθούν. Είναι κάτι σαν το Twitter της ζωής… Αλλά για να ξέρεις ποιον πρέπει να ακολουθήσεις ή προς ποια κατεύθυνση θες εσύ να πορευτείς, δεν πρέπει να έχεις ένα πλάνο; Επομένως θα πρέπει να ορίσεις στρατηγικές και τακτικές, για να πετύχεις τους όποιους στόχους θέσεις. Αλλά για να τους ορίσεις, θα πρέπει να λάβεις υπόψη διάφορα. Τι έχει αξία τελικά; Ποιες πρέπει είναι οι προτεραιότητες; Πού πρέπει να στοχεύσεις; Πριν ξεκινήσετε τα «του χρόνου θα κάνω», σκεφτείτε και το «food for thought» που λένε και οι Άγγλοι. Εκτός από τις επαγγελματικές και κοινωνικές επιτυχίες που θα αναζητήσετε, μην παραμε-

λήσετε και την «ψυχή» σας. Επενδύστε στο πώς σας βλέπουν οι άνθρωποί σας, αυτοί που εκτιμάτε και αγαπάτε. Είναι ωραίο όταν μπορείς με την προσωπικότητά σου να κερδίσεις κάποιον, να τον γεμίσεις ως άνθρωπο. Είναι ωραίο να απολαμβάνεις το θαυμασμό και την εκτίμηση των δικών σου ανθρώπων. Και δεν εννοώ μόνο τους ανθρώπους της οικογένειάς σου, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού σου περίγυρου. Στο μικρό σύστημα που σε περιτριγυρίζει, σε αυτό αναφέρομαι. Για παράδειγμα, πρόσφατα, μου έστειλε ο αδελφός ενός αδελφικού μου φίλου, που ήμουν τυχερός να μπορώ να τον βοηθήσω σε μια μικρή στιγμή ανάγκης, ένα πολύ εγκάρδιο μήνυμα. Ένιωσα χαρούμενος που μπόρεσα να αντιδράσω σωστά όταν με χρειάστηκε. Εκτός από το να με ευχαριστήσει, ανέφερε και ένα χαρακτηρισμό που μου έκανε απίστευτη εντύπωση. H λέξη που χρησιμοποίησε ήταν «Mensch». Στα Γερμανικά σημαίνει «άνθρωπος». Στα εβραϊκά, ο όρος αυτός περιγράφει ένα «άτομο με ακεραιότητα και τιμή». Όταν μου το έγραψε δεν μου συμπεριέλαβε τη μετάφραση. Μου είπε απλά να το «googleάρω». Αρχικά το ξέχασα και το θυμήθηκα προχθές το βράδυ. Όταν το έψαξα, ξαφνιάστηκα. Ένιωσα γεμάτος. Είναι ωραίο όταν κάποιος, χωρίς σκοπιμότητα και όφελος (αυτός ζει στην Αυστραλία), σου αποδίδει το χαρακτηρισμό «Άνθρωπος». Άνθρωπο με χαρακτήρα, αξιοπρέπεια, αίσθηση του τι είναι σωστό και ευπρεπές. Επίθετα που πραγματικά σε κοσμούν. Τέτοιες στιγμές πραγματικά ξεχνάς ότι φέτος δεν πήρες bonus στη δουλειά, γιατί αυτές οι στιγμές σε κάνουν να νιώθεις ότι πήρες bonus στη ζωή… tweet that!

γράφει ο Κίκος Λανίτης, kikosla@hotmail.com

Ξεκόλλα Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΩΝΙΑ. Όταν λέω «ψώνια» δεν εννοώ ούτε εσάς ούτε εμένα, αλλά ούτε και κάτι «καραμπινάτα» που σερφάρουν στο internet από την ώρα που ξυπνούν μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούν. Μιλώ για τα κλασικά ψώνια των γιορτών. Το θεωρώ εκτός από γκαντέμικο, τουλάχιστον ανοργασμικό τέτοιες ημέρες να τις αναλώνει κάποιος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, κάνοντας το «φιλόσοφο» και τον «καλό Σαμαρείτη» στο Facebook. Οι γιορτές είναι για βόλτα στη φωτισμένη πόλη, καφέ με φίλους, «μάτι» σε ό,τι κυκλοφορεί και ανέκδοτα που θα παραμερίσουν τη μιζέρια της οικονομικής κρίσης. Με γιορτινή διάθεση επισκέπτεσαι τα μαγαζιά νομίζοντας ότι ξέρεις περίπου τι θέλεις να ψωνίσεις αλλά τελικά παίρνεις κάτι άλλο. Η κουβέντα με τις πωλήτριες και το «ψήσιμο» να δοκιμάσεις πράγματα, που ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν θα πάρεις ή το ενδιαφέρον ότι το αγόρασες και όχι ότι την πάτησες ή το φόρεσες. Επειδή -αν όχι όλοι σίγουρα οι περισσότεροιέχουμε τα οικονομικά μας χάλια, το βρίσκω πιο «ανώδυνο» να ξοδεύεις (το κατά δύναμη) όταν βλέπεις και τους άλλους να κάνουν το ίδιο και άμα δεν είσαι «μεγάλος μαλάκας» χαίρεσαι που οι άλλοι αγοράζουν πιο πολλά από εσένα. Έτσι δημιουργείται η ατμόσφαιρα των γιορτών. Η μικρή χαρά να βλέπεις τον κόσμο φορτωμένο με σακούλες, πλαστικές, οικολογικές, σε διάφορα χρώματα που μαρτυρούν τι ψώνισες, από πού και πόσο, πακέτα σκληρά που πουλάνε μούρη, έστω και αν μέσα βρίσκονται πλαστικά φτηνιάρικα παιχνίδια. Σε μια πληγωμένη καταναλωτική κοινωνία, όπως τη δική μας, όπου το χρήμα σκότωσε την αθωότητα κάνοντας τη φάτνη με τις προβατίνες και τα χιόνια στη Βηθλεέμ (αν είναι δυνατόν) να μοιάζουν με κακόγουστο παραμύθι -ακόμα και για τα παιδιά μας-, χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε την απατηλή ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της αλλαγής του χρόνου. Την πλάνη, έστω και για λίγο, ότι ο νέος χρόνος θα είναι καλύτερος και ο γκαντέμικος δεν θα ξαναγυρίσει. Να ζήσουμε στιγμές απόλαυσης, χαλάρωσης, με ζεστές παρέες, μακριά από οθόνες και διαδικτυακές φιλίες που μας εγκλωβίζουν στην απομόνωση και τη μιζέρια της εικονικής πραγματικότητας. Γι’ αυτό ξεκόλλα από την οθόνη και ζήσε στους ρυθμούς της πόλης, δίνοντας με τη δική σου παρουσία μια διαφορετική νότα στις γιορτές.


FOCUS

ΧΑΠΙ... Η END 08 CITY FREE PRESS

Κυκλοφορώκιοπλοφορώ γράφει η Ιωάννα Χριστοδούλου

ΤΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ, ΠΟΥ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΜΑΣ ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟΣ έβγαινε χα-

Συν City

ΑΝΑΒΕΙΣ ΦΩΤΙΕΣ, ΑΝΑΒΕΙΣ ΚΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΙΣ γράφει η Αντριάνα Χατζηαλεξάνδρου

ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ. Οι φωτιές που άναψε στα μπατζάκια μας -κυριολεκτικά αλλά και μεταφορικά- ήταν άνευ προηγουμένου! Και εκεί που πίστευα πως θα έχω ένα πολύ boring τριήμερο ακούγοντας Βανδή όοοοοολη την ώρα, έσκασε μύτη ο Χρυσόστομος και άρχισαν τα παρατρά-

λαρός ρουφώντας dolby surround τον κυπριακό του καφέ στην τιβί. Διαλαλούσε πως, λίγο-πολύ, όλοι στο νησί χρήζουμε θεραπείας και θα ‘πρεπε να καταπίνουμε χάπια. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις στις εφημερίδες και στους καφενέδες της πόλης. «Τι βγαίνει και λέει στον κόσμο;» και «Τι», τέλος πάντων, «πίνει και δεν μας δίνει;». Κι εγώ αυτό πίστευα, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, οφείλω να το παραδεχτώ πως, «Σόρι, έκανα λάθος». Ο τρελογιατρός είχε δίκαιο. Άρχισα να πιστεύω πως αν τα ψυχοφάρμακα τα έβρισκες στο περίπτερο δίπλα απ’ τις τσίχλες, η κοινωνία αυτή θα ‘ταν πολύ σπουδαία. Μη γελάς, κι εσύ τα χρειάζεσαι, και μάλιστα περισσότερο απ’ το διπλανό σου. Μην τα ξαναλέμε πως ζούμε σε χωριό. Πως την είδαμε βλαχομπαρόκ αρχοντοχωριάτες. Πως νομίζουμε πως είμαστε ό,τι εξυπνότερο και ό,τι ωραιότερο είδε ποτέ η υφήλιος. Για το γεγονός ότι προχθές άρχισε να μορφώνεται η κοινωνία αυτή, δεν είναι δικό της λάθος. Που δεν τα χώνεψε ακόμα αυτά που διδάχτηκε είναι το πρόβλημα. Και που η αλήθεια ποτέ δεν χώρεσε στο χωριό αυτό. Δεν γνωρίζω τι συνταγή έχει να προτείνει ο τρελογιατρός, αλλά φαντάζομαι κάποια χημική ένωση θα υπάρχει. Αλήθεια. Ο ένας τη λέει μισή, και χρειάζεται τα δέκα δεκανίκια για να σε πείσει, ο άλλος την αποκρύπτει με ένα -πάντα εύκολο- δημιουργικό ψέμα. Και το ψέμα ισοδυναμεί με δουλοπρέπεια. Για να πετύχεις αυτό που θες, να σε εκτιμήσουν-αγαπήσουν-ψηφίσουν για κάτι που δεν είσαι. Η αλήθεια ήταν πάντα πιο δύσκολη. Γιατί δεν χρειάζεται τη βοήθεια του κοινού, δεν μπορείς να την ψηφίσεις σε κανένα οκταψήφιο αριθμό για να μπεις σε κλήρωση. Κι όταν την αλήθεια σου την μαρτυρείς, με αποχή από το ψέμα, ύστερα όλοι θυμούνται την οριζόντια ψηφοφορία. Η αλήθεια είναι κόρη του χρόνου, επιμελώς κρυμμένη για αρκετό καιρό, για να κάνει μια φαντασμαγορική είσοδο και να κλέψει τις εντυπώσεις. Το ‘πε κι ο χοντρός Εγγλέζος πως, το ψέμα κάνει το γύρο του κόσμου, πριν η αλήθεια προλάβει καν να φορέσει το παντελόνι της. Λες να είχε δίκαιο ο τρελογιατρός τελικά; Άντε, και του χρόνου.

γουδα. Καταπληκτικό. Ο Αρχιεπίσκοπος έδωσε ρεσιτάλ. Κοιμόμασταν και μας ξύπνησε. Είναι κάτι τέτοιες στιγμές που αναρωτιέμαι γιατί δεν συνοδεύω τη στετέ μου στην εκκλησία, για να ακούω live αυτές τις unplugged ερμηνείες. Παρόλο που δεν είμαι follower, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ πως αρκετά από αυτά που είπε -μην σου πω και όλα- δεν σε κάνουν να λες «βρε τον ψεύτη, τι ξεστόμισε!». Όχι. Το αντίθετο. Είναι αλήθειες που έχουν βάση. Είναι εντυπώσεις που έχει πολύς κόσμος. Είναι η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί σε πολλούς. Το μόνο πρόβλημα είναι πως κάποιες φορές, πριν τρίψεις το δάχτυλό σου στη μούρη του άλλου, καλό θα ήταν να ξεσκονίσεις τους δικούς σου σκελετούς που κρύβεις στην ντουλάπα… ή το κελί. Σε αυτό το σημείο, έρχεται το έτερο περιστατικό που ζωντάνεψε κομματάκι τα Χριστούγεννά μου. Εφραίμ. Ούτε τούρκικο σίριαλ δεν έχει τέτοιο σασπένς. Από το πουθενά, ο Εφραίμ να πάει φυλακή. Δεν λέω όχι. Οι φυλακισμένοι να μείνουν αλειτούργητοι; «Για να αγιάσεις πρέπει να αμαρτήσεις κι αν προλάβεις, ας

μετανοήσεις» λέει το άσμα. Μα Χριστουγεννιάτικα; Δε λέω έχεις δίκιο, υπήρχε η υποψία επανάληψης της απάτης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι υπόλοιποι της παρέας είναι έξω. Προφανώς και υπάρχει ο κίνδυνος. Όπως επικίνδυνη είναι και η νηστεία άμα ταλαιπωρείσαι από διαβήτη. Το ήξερες; Τώρα το έμαθες! Βεβαίως μες στο σαββατοκύριακο επιβεβαίωσες αυτό που ο λάτρης των conspiracy theories θείος σου, έλεγε χρόνια τώρα: πως οι Τούρκοι καίνε τα δάση των αιγαιοπελαγίτικων νησιών! Θυμάσαι όταν ήσασταν στο Πόρτο Χέλι για οικογενειακές διακοπές και βλέπατε ειδήσεις στο lobby του Χινίτσα Hotel μαζί με ακόμα καμιά πενηνταριά Κυπρίους; Από τότε σ’ το έλεγε ο θείος, αλλά εσύ τίποτα. Πάρτα τώρα! Στην έτριψε στη μάπα τη δήλωση Γιλμάζ ο θείος; Γιατί ο δικός μου μού την τάισε! Μετά από αυτήν την αποκάλυψη αλλά και βλακώδη κρίση ειλικρίνειας, μόνο ο Έλβις να εκμαιεύει δακρύβρεχτες δηλώσεις μεταμέλειας θα με έκανε να αποσπάσω την προσοχή μου από την ευλαβική κατάποση της επικής γέμισης που φτιάχνει η μανούλα μου. Καλή χρονιά!


10 CITY FREE PRESS γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου

:(

:)

Res, non Verba

NO COMMENT

Άγιος Βασίλης έκλεβε δώρα… Οι ρωσικές Αρχές αναζητούν έναν άνδρα ο οποίος τηλεφωνούσε σε σπίτια και κατάφερνε να πείσει τα μικρά παιδιά που απαντούσαν στο τηλέφωνο ότι πρέπει να κάνουν ένα δώρο στον... Άγιο Βασίλη, αποσπώντας με τον τρόπο αυτό διάφορα πολύτιμα αντικείμενα. Κάποτε περιμέναμε τον Άγιο Βασίλη να μας φέρει δώρα, τώρα ήρθε η σειρά του να τα πάρει πίσω…

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑ Έλεος Αρχιεπίσκοπε… «Δεν είμαι πολιτικός, με ενδιαφέρει το Κυπριακό και όχι η πολιτική» δήλωσε με στόμφο ο Αρχιεπίσκοπος, στέλνοντας ταυτόχρονα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το μήνυμα ότι, «αμαρτία αποτελεί η τουρκοποίηση της Κύπρου». Ευτυχώς Άγιέ μου που δεν σας ενδιαφέρει η πολιτική, γιατί εάν σας ενδιέφερε θα είχαμε σοβαρά προβλήματα… Τα σύκα, σύκα… Στα χνάρια της Γαλλίας βαδίζει και το Ισραήλ. Επιτροπή του ισραηλινού Κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει ένα σχέδιο νόμου με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων. Με αυτά τα δεδομένα, άμα το Ισραήλ εδώ και έναν αιώνα δεν τόλμησε να αναγνωρίσει ένα ιστορικό γεγονός, θα πει ότι η τουρκική τρομοκρατία έχει κυριαρχήσει σε όλα τα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με την Τουρκία, η εισβολή του 1974 ήταν μια απλή ειρηνική διευθέτηση…

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ η υπόθεση με το φυσικό αέριο, μυρίζει… πορδή!

Πάτσισαν τον μπάτσο! Θαμώνες νυχτερινού κέντρου διασκέδασης ξυλοφόρτωσαν αστυνομικό και αφού του έκλεψαν το ρόπαλο, εξαφανίστηκαν. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό συνέβη στο Καϊμακλί, στη Λευκωσία και φυσικά η πράξη των δραστών, δείχνει ότι το αστυνομικό σώμα δεν χαίρει της εκτίμησης των Κυπρίων πολιτών -φυσικά αυτό δεν ισχύει για όλους τους πολίτες.

ΧΑΛΑΣΤΗΚΑ… Helloooo δάνειο πήραμε! Ανάσες για να διαχειριστεί η Κυβέρνηση τα δημοσιονομικά του κράτους ακόμα και μετά το τέλος του 2012 δίνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία, η υπογραφή στη Μόσχα του δανείου ύψους 2.5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα παραχωρήσει η Ρωσία στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ας πει κάποιος στον κ. Καζαμία ότι πρόκειται για ΔΑΝΕΙΟ! Τα λεφτά θα επιστραφούν και μάλιστα με τόκους… Προς τι, λοιπόν, τα πανηγύρια; Η «πατάτα» του Γιλμάζ Την αμέσως επόμενη μέρα ο πολιτικός και πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ έσπευσε να διορθώσει τη δήλωσή του, που άναψε και η ίδια φωτιές, ότι πράκτορες της χώρας του ήταν πίσω από τις εκτεταμένες πυρκαγιές στην Ελλάδα, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90! Όπως ο ίδιος αποκάλυψε σε τουρκική εφημερίδα, ότι Τούρκοι πράκτορες έκαψαν τα ελληνικά δάση με κονδύλια της Κυβέρνησης. Όπως και να έχει, οι πυρκαγιές βόλεψαν πολλούς, αφού μετά από κάθε πυρκαγιά στην Ελλάδα, ως διά μαγείας φύτρωναν αυθαίρετες εξοχικές κατοικίες.


12 CITY FREE PRESS

επιμελείται ο Mario Vidmar, mario.vidmar@yahoo.com

City-ing ROOM

Confessions of a shopaholic Μιλάμε για κόσμο και ντουνιά, όχι αστεία. Στην «Oxford Street» του Λονδίνου, κατά το ετήσιο και καθιερωμένο πλέον «Boxing Day Sale» του πολυκαταστήματος «Selfridges», στις 26 Δεκεμβρίου, έγινε της τρελής. Οι shopaholics του Λονδίνου -εγχώριοι και αλλοδαποί- κατασκήνωσαν έξω από το πολυκατάστημα μέχρι να ανοίξουν οι «πύλες του παραδείσου», προκειμένου να καταφέρουν να αποκτήσουν κάτι σε μειωμένη τιμή! Αυτό πάει να πει, περιμένω τις εκπτώσεις για να ψωνίσω!

Οι «Άγιοι Βασίληδες» των Χριστουγέννων Μέρες που είναι μια φωτογραφία του Αϊ-Βασίλη επιβάλλεται. Μία όμως ισούται με καμία. Δείτε τον στη φωτογραφία, γιατί την Πρωτοχρονιά μπορεί να μην τον προλάβετε για να τον αντικρίσετε από κοντά.

Χριστούγεννα στο St. Petersburg και ο Άγιος Βασίλης κάνει την εμφάνισή του μες στη χλίδα. Με αυτοκίνητο αντίκα, αλλά και με ελικόπτερο τελευταίας τεχνολογίας. Να μην κάνει και αυτός κάνα δωράκι στον εαυτό του;

Χριστουγεννιάτικη παρέλαση στην πόλη του Παναμά.

Οι οπαδοί των «Bears» και των «Green Bay Packers», φόρεσαν τα κοστουμάκια τους στον αμερικανικό ποδοσφαιρικό αγώνα «Lambeau Field» στο Green Bay της Wisconsin.


Ξέρω τι έκανες φέτος τα να… Χριστούγεανχώ στου.

CITY FREE PRESS 13

Καλέ, τι … γι’ αυτό βούρ Είπαμε να μη ρεζιλίκια είναι αυτά; ο κόσμος, αλλά μας νοιάζει τι θα πει θα πει η συνείνα μας νοιάζει λίγο τι έφτης μας. δησή μας και ο καθρ

Ουρουγουάη.

Στο Τόκιο ακόμη και τα συνεργεία καθαρισμού μπήκαν στο εορταστικό κλίμα.

Τιφλίδα, Γεωργία.

Άξια της Αγγλίας τέκνα. Τα λόγια είναι περιττά. Απλά speechless dear!

Η κοπέλα πήγε στην παραλία του Brighton στις 25 Δεκεμβρίου, για το χριστουγεννιάτικο έθιμο της βουτιάς στα παγωμένα νερά. Το ίδιο και ο «κύριος», με το σχοινί στον πωπό. Ποποποποπο, τι άλλο να πω;

Κράτα σημειώσεις Τα εξώφυλλα του 2011 αλλά και το ημερολόγιο του 2012 είναι ένα δώρο από εμάς -και την MTN- για εσάς με πολύ αγάπη. Μέσα στον κίτρινο κύκλο, μπορείς να ζωγραφίζεις την αίσθηση που σου άφησε η κάθε ημέρα. Δεν είναι ανάγκη να σε λένε Pablo. Απλά πράγματα. Ένα πρόσωπο γελαaστό `ή μήπως χαμογελαστό, ένα flat αδιάφορο χαμόγελο `ή μήπως θυμός; Δεν θέλεις να θυμάσαι πολλά-πολλά, απλά τα βασικά! Εμείς ξέρεις τι σου ευχόμαστε!

Ο «Βιολιστής του ποταμού» μετά από την παραδοσιακή βουτιά στον ποταμό Μολδάβα ανήμερα των χριστουγένων στην Πράγα, είπε να παίξει το βιολί του για να ζεσταθεί.


14 CITY FREE PRESS

O Άι-Βασίλης μετακόμισε

online… Μπλοκάρισμα στους δρόμους, λαοθάλασσα στα malls, ελλείψεις σε μεγέθη και χρώματα, νεύρα, έλλειψη χρόνου. Πρώτη και τελευταία! Φέτος για τα Χριστούγεννα ό,τι δώρα πήραμε, πήραμε. Οι υπόλοιποι φίλοι, συγγενείς και έτερα ημίσεα θα πάρουν τα δώρα τους πατροπαράδοτα την Πρωτοχρονιά, γιατί είδαμε το φως: είναι στην οθόνη του MacBook μας! Τα δώρα των γιορτών θα τα ψωνίζουμε πλέον online… γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς


CITY FREE PRESS 15

ΕΝΤΟΣ Tech it easy

www.eshopcy.com.cy Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει πολύ η δημοτικότητα του μεγαλύτερου κυπριακού e-shop. Οι Κύπριοι tech freaks και gadget-άκηδες μπορούν να βρουν εδώ από laptops και iPads (μαζί με τις κάρτες γραφικών, σκληρούς δίσκους, θήκες και όλα τα αξεσουάρ που τα συνοδεύουν) μέχρι ηλεκτρονικές κονσόλες και παιχνίδια, κινητά Blackberry, gadgets όπως ψηφιακές κορνίζες και αναλώσιμα όπως μελάνια για εκτυπωτές. Όταν θέλεις να πάρεις σε κάποιον το νέο iPod touch παράγγειλέ το online να τελειώνεις. Best buy: To σετ ηχείων Yamaha NS-0276 συστήνεται ανεπιφύλακτα για home cinema fans, ενώ ο γυναικείος πληθυσμός δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στην ψηφιακή κορνίζα «Thumbs Up» που κολλά με μαγνήτη στο ψυγείο.

Εγγυημένα πράγματα…

www.pixmania.com.cy Εδώ, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει ίσως η μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων παγκύπρια. Ττηλεοράσεις, DVD players, τηλεφωνία, οικιακές συσκευές, video games και gadgets, διακοσμητικά υλικά για σπίτι και κήπο και είδη ταξιδιού, το πραγματικό «unique selling point» του «pixmania» είναι η άριστη εξυπηρέτηση και φροντίδα του πελάτη. Μπορείς να παρακολουθήσεις την παραγγελία σου online, υπάρχει τηλέφωνο εξυπηρέτησης πελατών (80096455, Δ-Παρ 10.00-18.00) και επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των χρημάτων σου (εντός προθεσμίας) αν δεν είσαι ικανοποιημένος από το προϊόν που παρέλαβες. Κάνε εγγραφή στο site ως πελάτης για να σου έρχονται τα τακτικά newsletters με τις εποχιακές προσφορές. Best buy: H φωτογραφική μηχανή Sony Cybershot είναι πάντοτε μια safe επιλογή και εδώ θα τη βρεις από €129 τώρα €99.

Αλά γαλλικά…

www.laredoute.com.cy Online outlet της διάσημης γαλλικής εταιρείας ρουχισμού η οποία έχει πλέον και κυπριακό site. To μεγάλο ατού εδώ είναι οι πολύ λογικές τιμές σε γυναικεία, ανδρικά και παιδικά ρούχα. Πολύ καλή και η συλλογή ειδών σπιτιού που περιλαμβάνει από quilt covers και σεντόνια μέχρι σουπλά και μαξιλαράκια. Στο ίδιο site θα βρεις τους ιστοτόπους καταστημάτων όπως «Taillisisme», που ειδικεύεται σε μεγάλα μεγέθη, το σκανδιναβικό fashion store «Ellos», το «Esprit», το «Zara Home» και τη φίρμα παιδικών και ρούχων εγκυμοσύνης «Vertbaudet». Υπάρχει κι εδώ η δυνατότητα παρακολούθησης της παραγγελίας σου, μπορείς να κάνεις «like» τη σελίδα τους στο Facebook για να ενημερώνεσαι για προσφορές και υπάρχει link στο κανάλι You Tube της LaRedoute Hellas. Best buy: Στην υποκατηγορία «outlet» του site θα βρεις μαρινιέρα με κοντό μανίκι με μόλις €11, ενώ στα ανδρικά ένα καρό πουκάμισο κοντομάνικο RipCurl σε γαλάζιο χρώμα στοιχίζει μόνο €42.35 (από €60.10).

Τι λένε τα computers και οι αριθμοί… Για gadget-άκηδες

www.myshop.com.cy Αν έχεις τάξει στο έτερόν σου ήμισυ το νέο iPhone 4S ή τη νέα κονσόλα Nintendo Wii, αν η τελευταία καταστροφική εξόρμηση στο Τρόοδος σε έχει κάνει να ψάχνεις απεγνωσμένα ένα GPS για το αμάξι ή αν το νέο blu-ray home cinema της Samsung πρέπει οπωσδήποτε να ψυχαγωγήσει τους φίλους σου μέσα στις γιορτές, τότε το διαδικτυακό «My-shop» έχει μερικές από τις καλύτερες προσφορές της αγοράς. Εδώ βρίσκεις επίσης από notebooks και tablets μέχρι βιντεοκάμερες και από LED φωτιζόμενα κορδόνια παπουτσιών μέχρι αθλητικά ρολόγια για jogging και video games. Best buy: Στις προσφορές Δεκεμβρίου θα βρεις το SmartPhone Nokia 500 από €229 τώρα €189 και το Apple iPad (16G με WiFi και 3G) από €609 τώρα €579.

www.cyprus-pc.com Ειδικεύεται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με μεγάλη συλλογή από laptops και notebooks αλλά και desktop computers με brands όπως Dell, HP, Lenovo, Asus, Sony Vaio σε πολύ καλές τιμές για τα δεδομένα της κυπριακής αγοράς. Προσφέρουν ισχυρό τεχνικό support για set up του υπολογιστή σου ή τυχόν βλάβες και μπορείς να τους ακολουθείς στο Facebook για να ενημερώνεσαι για όλες τις πρόσφατες προσφορές. Για παραγγελίες άνω των €200 η παράδοση γίνεται δωρεάν. Best buy: Για την περίοδο των γιορτών τα laptops Sony Vaio πωλούνται στην ειδική τιμή των €506.


16 CITY FREE PRESS

ΕΚΤΟΣ Θ’ αγιάσεις…

www.allsaints.com Αν έχεις επισκεφθεί πρόσφατα το Λονδίνο, θα ξέρεις καλά το πόσο έχει εξαπλωθεί τα τελευταία χρόνια η αλυσίδα που ξεκίνησε από μερικά δείγματα στο Harvey Nichols και το Harrods στα μέσα των 90s, για να ανοίξει λίγο χρόνια αργότερα το πρώτο της κατάστημα σε μια πάροδο της Carnaby Street. Πλέον, προσελκύουν «πρεσβευτές» όπως το συγκρότημα Kings of Leon με ανδρικά που περιλαμβάνουν άφθονο γκρι και distressed denim, t-shirts με έντονα prints σε λευκό, μαύρο και γκρι, μιλιτέρ μπότες και slim fit blazers, πάλι σε διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Στα γυναικεία το All Saints look περιλαμβάνει πολλά leggings, oversized πλεκτά και δερμάτινα biker jackets σε αποχρώσεις του μπεζ και του καφέ. Best buy: Στα γυναικεία το μαύρο Axle Dress (£45) είναι μια μινιμάλ εκδοχή του little black dress που θα μείνει στην γκαρνταρόμπα σου για χρόνια, ενώ στα ανδρικά το μαύρο Regent Tux (£250) σακάκι είναι μια έξυπνη επένδυση για smart-casual εξόδους.

Hipster είσαι και φαίνεσαι…

www.coggles.com Αν το γούστο, τόσο στα ρούχα όσο και στο design του σπιτιού σου, είναι περισσότερο Dalston παρά Δάλι, αν σου αρέσουν brands όπως τα APC, Religion, YMC και Barbour, αν έχεις φάει κόλλημα με τα vintage, τότε το Coggles θα πρέπει να μπει στα bookmarks του browser σου. Υπέροχα επίσης είναι τα έπιπλα, wallpapers, wall stickers και prints με κορνίζες στο κομμάτι «Life» του site αλλά και η συλλογή από coffee table books που περιλαμβάνει από Taschen μέχρι εκδόσεις της Assouline για τη Lanvin. Σύντομα θα προστεθούν στο site μέχρι και ποδήλατα, το νέο απαραίτητο αξεσουάρ του κάθε hipster που σέβεται τον εαυτό του (τα αυτοκίνητο είναι πολύ last decade), ενώ προσωρινά το delivery είναι δωρεάν για ρουχισμό (εξαιρούνται τα vintage). Best buy: Στα ανδρικά θα βρεις ένα ανδρικό blazer J. Lindeberg σε ανοιχτό γκρι στη μισή τιμή (£145), ενώ στα γυναικεία το εξίσου διαχρονικό μαύρο σακάκι Farhi by Nicole Farhi (από £250 τώρα £125) θα μείνει στην γκαρνταρόμπα σου περισσότερα χρόνια κι από αυτά που θα μείνει ο Πούτιν στην ηγεσία της Ρωσίας.

Για άνδρες- label freaks

www.woodhouseclothing.com Αν εμπιστεύεσαι μόνο τα μεγάλα brands και (μεταξύ μας μιλάμε τώρα) έχεις και λίγο το ψώνιο του να φαίνεται η μπλούζα ότι είναι Lacoste ή το αθλητικό ότι είναι Diesel, τότε το Woodhouse θα σε πορώσει. Όχι μόνο επειδή οι τιμές είναι, σε κάποιες περιπτώσεις, πιο χαμηλές απ’ ό,τι στην Κύπρο αλλά επειδή θα βρεις παράλληλα και μια τεράστια ποικιλία. Από «all time classic» brands όπως Lacoste, Boss, Emporio Armani και Diesel μέχρι πιο δυσεύρετες γραμμές όπως την Adidas Silver με casualwear όπως πλεκτά, μονόχρωμα t-shirts και σακάκια, τα Pretty Green που είναι η μάρκα του πρώην τραγουδιστή των Oasis Liam Gallagher και τη σειρά Boss Orange που περιλαμβάνει πολλά jeans, t-shirts με prints και casual καρό πουκάμισα. Οι παραγγελίες εντός Ευρώπης χρεώνονται στο πολύ λογικό κόστος των £9.95 (και μάλιστα αυτήν την περίοδο υπάρχει έκπτωση £4.95 στα έξοδα αποστολής). Best buy: Τα δερμάτινα Lacoste μποτάκια «Camous» σε σκούρο γκρι χρώμα μπορείς να τα φορέσεις με όλα σου τα τζιν και ανοιχτόχρωμα casual παντελόνια και κοστίζουν μόνο £65.


CITY FREE PRESS 17

Από την πόλη έρχομαι…

www.urbanoutfitters.co.uk Εδώ είναι που γίνεται το πάντρεμα των hipsters με τα urban τυπάκια. Το urban outfitters σού κάνει ουσιαστικά προτάσεις για το πώς να ντυθείς με το δικό σου ξεχωριστό στυλ, φλερτάρει με το vintage και το limited edition (ειδικά στα t-shirts) και είναι ασύγκριτο στα αξεσουάρ: από flat caps και oversized κασκόλ για τους άνδρες μέχρι ζώνες, make up και γυαλιά ηλίου για τις γυναίκες, χαίρεσαι πάντα που έχεις βρει κάτι λίγο έξω από τα συνηθισμένα. Εκείνο που πραγματικά σε ενθουσιάζει με το Urban Outfitters είναι τα gadgets-δώρα (για άλλους ή για τον εαυτό σου) που είναι πάντοτε ευφάνταστα: από κάλυμμα iPhone που μοιάζει με κινητό των 80s, κορνίζες για εξώφυλλα βινυλίων, CDs cool εναλλακτικών καλλιτεχνών όπως οι Μ83 και άψογα coffee table books, όπως το The Retrosexual Manual και το The Hangover Cookbook. Επειδή κάθε σχέση απόλυτου εθισμού έχει και τα αρνητικά της, δεν μας αρέσει καθόλου που το delivery για Κύπρο κοστίζει £39.95. Best buy: Στο mid-season sale τους θα βρεις πολλά ανδρικά t-shirts στην τιμή των £10.

Asos στο μανίκι…

www.asos.com Καλά… τι να λέμε τώρα; Άμα δεν ξέρεις τη μάνα όλων των online fashion stores, τότε θα πρέπει να βγεις και λίγο από το Facebook κύριος. Καιρός να ξυπνήσεις και να δεις ότι εκείνο το denim πουκάμισο Diesel που φορά ο τύπος απέναντί σου στο καφέ, δεν είναι από τη Λήδρας αλλά από το μεγαλύτερο online fashion store της Ευρώπης, όπου μάλιστα πολύ πιθανόν να το πλήρωσε και πολύ φτηνότερα. Από Nudie Jeans και Vivienne Westwood μέχρι YMC, Ray Ban γυαλιά και τη σειρά αθλητικών Alexander McQueen for Puma, σίγουρα δεν μπορείς να κατηγορήσεις το Asos για έλλειψη ποικιλίας. Οι ολόχρονες εκπτώσεις και προσφορές, το δωρεάν shipping για Κύπρο (!) και η δυνατότητα για επιστροφές εντός 28 ημερών (αν θες άλλο νούμερο ή χρώμα θα πρέπει να σου επιστραφεί το ποσό της αγοράς σου και να κάνεις νέα αγορά) εξηγούν γιατί το Asos ντύνει πλέον τη μισή Κύπρο (την άλλη μισή την ντύνει το «Zara»). Αν έχεις iPhone κατέβασε το app… Best buy: H metallic grey φόρμα με κουκούλα Puma, σχεδιασμένη από το Βρετανό designer Hussein Chayalan, είναι ιδανικό δώρο για το αρσενικό τυπάκι της ζωής σου, ενώ στα γυναικεία αυτήν την περίοδο θα βρεις το ιδανικό για ρεβεγιόν McQ by Alexander McQueen φόρεμα σε μαύρο χρώμα με print από £545 μόλις £190.

Για designer μόδα…

www.yoox.com Από Mark Jacobs και Maison Martin Margiela μέχρι Chloe και Alberta Ferretti στα γυναικεία και από DSquared2 και Raf Simons μέχρι Paul Smith και Alexander McQueen το yoox είναι ο πιο εύκολος τρόπος να φέρεις λίγο high fashion από Λονδίνο, Μιλάνο, Παρίσι και Νέα Υόρκη στη ζωή των αγαπημένων σου προσώπων. Θα βρεις επίσης vintage κομμάτια και τη σειρά για κατοικίδια Moschino Pets. Εξίσου cool και το κομμάτι του site με είδη σπιτιού και διακοσμητικά, που περιλαμβάνει τις σειρές Missoni Home και επιλεγμένα προϊόντα Kartell. Best buy: Tο ανοικτό γκρι blazer Mark Jacobs είναι πλέον κάτω από τη μισή τιμή στα €232 (από €500), ενώ στα γυναικεία ένα ivory blazer Dolce & Gabbana είναι στα €265 (από €660).

Cool factor…

www.theoutnet.com Άλλο να είσαι fashionista που επιλέγει τις mainstream πασίγνωστες μάρκες σχεδιαστών και άλλο να είσαι ένα από τα cool kids που ξέρουν ότι τα πραγματικά εύσημα τα μαζεύεις όταν ψωνίζεις πολύ πιο hip labels όπως Zac Posen, Erdem, Thakoon και Rick Owens. Πολύ ψαγμένο site με τεράστια ποικιλία designer μόδας που ειδικεύεται στη γυναικεία μόδα. Κατέβασε το app τους αν έχεις iPhone, ακολούθησε τους στο Facebook και στο Twitter. Best buy: Γυαλιά ηλίου Marc Jacobs μόλις £105 (από £299).


18 CITY FREE PRESS

γράφει η φωτογράφος Ειρήνη Στυλιανού

THE LOMO WE LOVE

-all about lomo-

Τι είναι Lomography;

Όλα άρχισαν... στις αρχές του 1990, όταν δύο Βιεννέζοι φοιτητές, σε ένα ταξίδι τους ανακάλυψαν μια μικρή αινιγματική (όπως οι ίδιοι τη χαρακτήρισαν) ρωσική φωτογραφική μηχανή, τη Lomo Kompakt Automat. Όταν εμφάνισαν τις φωτογραφίες που τράβηξαν, εντυπωσιάστηκαν με το αποτέλεσμα και την αυθεντικότητά της εικόνας. Αποφάσισαν τότε να μετατρέψουν τη Lomo σε αντικείμενο λατρείας και έτσι άρχισαν ένα νέο ύφος πειραματικής φωτογραφίας με τους φίλους τους, το λεγόμενο unorthodox snapshot cavorting. H προσέγγισή τους: να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερες lomographs (φωτογραφίες) στις πιο απίθανες καταστάσεις, από τις πιο ασυνήθιστες θέσεις και έπειτα να τις εμφανίζουν όσο το δυνατόν πιο φτηνά.Το αποτέλεσμα ήταν μια πληθώρα αυθεντικών, ζωηρόχρωμων, τρελών, ιδιότροπων και άγνωστων στιγμιοτύπων. Στη συνέχεια όλες οι εικόνες τοποθετούνταν σε πάνελ για να διαμορφώνουν έτσι μια θάλασσα από lomographs, τα lomowalls. Σήμερα, λαμβάνουν χώρα παγκόσμια εκθέσεις, interactive projects, events και visuals με εκατομμύρια lomographic φωτογραφίες, με απώτερο σκοπό να αποτελέσουν την πιο σημαντική μορφή επικοινωνίας. Οι εικόνες που παρέχονται από τους δεκάδες χιλιάδες lomographic φωτογράφους, σε συνδυασμό με το χώρο, την αρχιτεκτονική της έκθεσης,

τα interactive projects και τη διεθνή επικοινωνία, έχουν γίνει σφραγίδα των lomographic έργων. Οι παρουσιάσεις διοργανώνονται σε γκαλερί, μουσεία, clubs, bars, εγκαταλελειμμένα κτίρια, πλανητάρια, εργοστάσια ή σταθμούς, και συνοδεύονται από διαγωνισμούς φωτογραφίας, εκδηλώσεις με special visuals και μουσική. Μερικά από τα σημαντικότερα shows έχουν διοργανωθεί σε Μόσχα, Νέα Υόρκη, Βιέννη, Βερολίνο, Αγία Πετρούπολη, Σεούλ, Αβάνα, Ζυρίχη, Κολωνία, Μαδρίτη, Κάιρο, Φρανκφούρτη, Ντουμπάι, Όσλο, Τόκυο, Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Μπουένος Άιρες, Πεκίνο και σε πολλούς άλλους προορισμούς, όπου μέχρι 100.000 lomographic φωτογραφίες παρουσιάστηκαν μέσα σε ένα χρόνο. Στόχος της Lomography και κατ’ επέκταση των λομογράφων ήταν πάντοτε η ενεργοποίηση των διαφόρων ομάδων -μέσω ενός δυναμικού internet performance καθώς επίσης και των τοπικών δραστηριοτήτων που ενισχύονται από ένα απέραντο δίκτυο πρεσβειών- για να πετύχουν τον εκδημοκρατισμό της φωτογραφίας (75 πρεσβείες σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλες τις ηπείρους). Οι πρεσβείες της Lomography φροντίζουν τη lomographic κοινότητα και οργανώνουν όλα τα είδη των δραστηριοτήτων, όπως εκθέσεις, party, shows, ταξίδια, δημοσιεύσεις, διεθνή και τοπικά προγράμματα τέχνης, συνεργασίες με κινηματογραφικά και μουσικά projects. Παρέχουν, εξάλλου, τοπική υποστήριξη σε μια σειρά ετήσιων παγκόσμιων γεγονότων και διαγωνισμών.


CITY FREE PRESS 19

Lomography και πολιτισμός

Η Lomography έχει επηρεάσει πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και πολιτιστικούς παραγωγούς, δημιουργούς και επαγγελματίες σε όλους τους τομείς της τέχνης, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού. Ως καλλιτεχνικό κίνημα, αποτελεί αδιαμφισβήτητα και μια από τις πιο «in» τάσεις της εποχής. Μερικοί μόνο από τους διάσημους lomographers είναι: • ο μουσικός και καλλιτέχνης David Byrne που ασχολείται με film και φωτογραφία • η performance artist, συνθέτιδα και μουσικός Laurie Anderson • το βρετανικό μουσικό συγκρότημα Underworld • ο μουσικός, DJ και φωτογράφος Moby • ο Ιάπωνας φωτογράφος Nobuyoshi Araki • το μουσικό ντουέτο Daft Punk • το φινλανδικό ροκ συγκρότημα Leningrad Cowboys, και πολλοί άλλοι.

10 ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 1. Έχε πάντα την κάμερα μαζί σου οπουδήποτε και να πας. 2. Χρησιμοποίησέ την οποιαδήποτε ώρα της μέρας και της νύχτας. 3. Η Λομογραφία είναι μέρος της ζωής σου και όχι μια παρέμβαση σε αυτήν. 4. Δοκίμασε να φωτογραφήσεις από ασυνήθιστες γωνίες λήψης, π.χ. από το ύψος της μέσης σου. 5. Άρχισε να φωτογραφίζεις το αντικείμενο της λομογραφικής σου επιθυμίας από πολύ κοντινές λήψεις. 6. Μη σκέφτεσαι. 7. Να είσαι γρήγορος. 8. Δε χρειάζεται να γνωρίζεις από πριν τι έχεις αποτυπώσει στο φιλμ. 9. Ούτε και μετά. 10. Μην ανησυχείς για τους κανόνες.

Η βασική lomographic ιδέα είναι:

Δράσε γρήγορα, μη σκέφτεσαι, να είσαι ανοιχτός ως πρoς τον περίγυρό σου, παρατήρησέ τα όλα, απόλαυσε την επικοινωνία


20 CITY FREE PRESS

Η ιστορία της Lomography σε χρονολογική σειρά 1982, Αγία Πετρούπολη Το εργοστάσιο Lomo PLC ξεκινά την παραγωγή της Lomo Kompakt Automat, χρησιμοποιώντας το διάσημο φακό του καθηγητή Radionov. 1992 - 93, Βιέννη Δυο Αυστριακοί φοιτητές, ο Matthias Fiegl και ο Wolfgang Stranzinger, ανακαλύπτουν τη ρωσική φωτογραφική μηχανή Lomo Kompakt Automat και ιδρύουν τη Lomographic Sociecy International. Σήμερα, η κοινότητα των lomographers έχει ξεπεράσει τις 500 χιλιάδες μέλη. 1994, Μόσχα και Νέα Υόρκη Πραγματοποιείται η πρώτη διεθνής έκθεση λομογραφίας στη Μόσχα και στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα. 1995, Βερολίνο Ξεκινώντας από το Βερολίνο, οι Πρεσβείες της Lomography αρχίζουν να εξαπλώνονται ανά τον κόσμο. Σήμερα, υπάρχουν 75 Πρεσβείες σε 40 χώρες, σε όλες τις ηπείρους. Ξεναγήσεις και σεμινάρια διοργανώνονται διαρκώς σε διάφορους προορισμούς. 1996, Μόσχα Οι δύο ιδρυτές της Lomographic Society International διαπραγματεύονται με τον τότε Αντιπρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Πετρούπολης, Vladimir Putin, για την εγγύηση της συνέχειας της παραγωγής της Lomo Kompakt Automat, και υπογράφουν συμβόλαιο για την παγκόσμια διανομή των δικαιωμάτων από τη Lomo PLC. 1997, Βιέννη Η Lomography γίνεται διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Η συνεχής ανάπτυξη νέων χαρακτηριστικών στο www. lomography.com διευκολύνει τη δημιουργία καινοτόμων project και διαδραστικών μέσων επικοινωνίας εντός της lomographic κοινότητας. Η κοινότητα παρουσιάζει το πρώτο Lomo Film Project, τη Lomo TV. 1997-2001, Παγκόσμιες εκδηλώσεις και διαγωνισμοί Το 1997 πραγματοποιείται το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Lomo στη Μαδρίτη και το 1998 το δεύτερο στον εκθεσιακό χώρο της Photokina στην Κολωνία. Το 1999 διεξάγεται για πρώτη φορά το Actionsampler World Championship, το 2000 οι Lomolympics και το 2001 τα Lomographic Sampling Games. 1998, Κολωνία και Νέα Υόρκη Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Photokina στη Γερμανία, παρουσιάζεται η φωτογραφική μηχανή Actionsamper. Η μηχανή αυτή διαθέτει 4 φακούς, οι

οποίοι «διαμελίζουν» το αντικείμενο της φωτογραφίας σε 4 μέρη για ένα μόνο δευτερόλεπτο και μετά το συναρμολογούν, δημιουργώντας έτσι κάτι εντελώς καινούργιο! Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, η lomographic κοινότητα συναντιέται στη νέα Πρεσβεία Lomo της Νέας Υόρκης και διοργανώνει ένα μαραθώνιο δύο εβδομάδων για να αναδείξει τον πρώτο Actionsamper πρωταθλητή. 2000, Μιλάνο Στο πλαίσιο της έκθεσης Salone Internazionale del Mobile, η Lomography παρουσιάζει την πρώτη φωτογραφική μηχανή που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε αποκλειστικά από μια ομάδα Lomographers: τη Supersampler. Τη βασίλισσα των multi-lens μηχανών! Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς ανοίγει τις πόρτες της για το κοινό και η πρώτη Lomo Gallery του Λονδίνου. 2000 - 2001, Βιέννη και Mittenwald Βαυαρίας Στον απόηχο πολλών πλέον βιβλίων που εκδόθηκαν από την οικογένεια της Lomography, κυκλοφορεί ο φωτογραφικός κατάλογος Lomo-Mauritius σε συνεργασία με το γερμανικό εκδοτικό οίκο Mauritius.

2001, Μουσεία Kunsthalle και MuseumsQuartier Βιέννης Το καλοκαίρι του 2001, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του νέου βιεννέζικου μουσείου MuseumsQuartier, το Lomographic Society ανοίγει το πρώτο Lomography Shop στον κόσμο. Η υπερβολική ποικιλία προϊόντων που προσέφερε και το design του καταστήματος έδωσαν στις έννοιες «πολιτισμός» και «φωτογραφία» μια νέα όψη. Το φθινόπωρο του 2001 ήταν ο προάγγελος του λανσαρίσματος της νέας γραμμής ειδών μόδας, Lomographic FashionLine: Only Naked is Better. 2005 Ακόμα μια καινοτομία από τη Lomography. Κυκλοφορεί η πρώτη compact φωτογραφική μηχανή με ευρυγώνιο φακό στον κόσμο, η Fisheye. H Fisheye 2 συγκαταλέγεται από την ημέρα κυκλοφορίας της μέχρι και σήμερα στα best sellers της εταιρείας. 2011 Από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011, η Lomography συνεχίζει να προσφέρει στον κόσμο της αναλογικής φωτογραφίας λανσάροντας νέα μοντέλα και νέες προσθήκες στη συλλογή της. Στους μήνες αυτούς που πέρασαν κυκλοφόρησαν έξι νέα μοντέλα φωτογραφικών μηχανών, νέες θήκες σε νέα ζωηρά χρώματα, films, t-shirts, είδη γραφικής ύλης και πολλά άλλα!


Lomography Camera Best Sellers Diana F+ Supersampler Lomography Spinner 360° Lomo LC-A+ Lomography Sprocket Rocket Diana Mini Fisheye 2 Oktomat Colorsplash Camera Actionsamper

Πού βρίσκω τις Lomography;

Στα «Τρία Πουλάκια Κάθονταν» θα βρείτε αποκλειστικά και για πρώτη φορά στην Κύπρο, τις πασίγνωστες ανά τον κόσμο φωτογραφικές μηχανές Lomography (www.lomography. com), όπως και άλλα προϊόντα της αυστριακής εταιρείας, όπως για παράδειγμα films, θήκες για τις φωτογραφικές σας μηχανές, βιβλία φωτογραφίας κ.ά. Η φωτογράφος Ειρήνη Στυλιανού δημιούργησε ένα χώρο όπου τέχνη και τεχνική συνδυάζονται και όπου η αγάπη για την αναλογική φωτογραφία συνεχίζει να ανθεί, αλλά και να εμπνέει βετεράνους και νεοφερμένους που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή και επαγγελματικά με την τέχνη της φωτογραφίας. «Τρία Πουλάκια Κάθονταν», Αισχύλου 79Δ, Λευκωσία. Πληρ. 22263122, 99975860 και στη σελίδα του καταστήματος στο facebook.


22 CITY FREE PRESS

Το λεξικό του

Α

2011

Αγανακτισμένοι: Μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που, όταν μια μέρα του καλοκαιριού τούς έκλεισαν το κλιματιστικό, ξαφνικά αντιλήφθηκαν ότι στη χώρα μας υπάρχει διαφθορά και ότι διορίζονται σε υπεύθυνες θέσεις ακατάλληλα άτομα. Επίσης διαπίστωσαν ότι η δημόσια υπηρεσία απαρτίζεται από ανεύθυνους γραφειοκράτες που διορίζονται με μέσο από τα Κόμματα και ότι κανένας δεν αναλαμβάνει μερίδιο ευθύνης για οτιδήποτε. Τους προκάλεσε τόσο μεγάλη εντύπωση η ανακάλυψη αυτή, ώστε να βγουν στους δρόμους. Όταν κάποτε με το καλό τους κόψουν και τη χειμερινή θέρμανση, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη πραγματική επανάσταση «made in Cyprus».

Αφυπνισμένοι: Βλ. Αγανακτισμένοι. Στη χώρα όμως με τα 1593 διαφορετικά σωματεία (ένα σωματείο για κάθε χρήση), δεν θα μπορούσε να υπάρχει μόνο ένα «κίνημα».

Ανεξάρτητη Έρευνα: Έρευνα η οποία διεξάγεται από άτομα που διορίστηκαν για να ερευνήσουν μη ανεξάρτητα άτομα, που αυτά είχαν διορίσει προηγουμένως τα ανεξάρτητα άτομα. Σκοπός μιας ανεξάρτητης έρευνας είναι να φτάσει σε ένα ανεξάρτητο αδιέξοδο και να μην τιμωρηθεί κανένας. Άνοιξη των Αράβων: «Χαϊδευτικό» όνομα αιματηρών συγκρούσεων σε διάφορες Αραβικές χώρες, των οποίων οι πρώην αιμοσταγείς ηγέτες ήταν πολιτικοί σύμμαχοι της χώρας μας και προσωπικοί φίλοι των πολιτικών μας. Οι συγκρούσεις δεν έλαβαν χώρα απαραίτητα την άνοιξη αλλά υπονοούν ότι ο μακρύς «χειμώνας» πολιτικού αυταρχισμού έφτασε στο τέλος του και θα ακολουθήσει ξέφρενο καλοκαίρι πολιτικής ελευθερίας. Το ότι το καλοκαίρι στις αραβικές χώρες είναι μία ακόμα άσχημη περίοδος όπου παρατηρούνται πολύ ψηλές θερμοκρασίες και τίποτα δεν επιζεί, δεν το σκέφτηκε κανένας.

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη συλλογική συνείδησή μας τον τελευταίο χρόνο, ανάμεσά τους και οι λέξεις. Κάποιες από αυτές άλλαξαν νόημα, άλλες απέκτησαν επιπλέον σημασία, σε σημείο που για να συνεννοηθούμε πρέπει πλέον να έχουμε μαζί μας ένα νέο ερμηνευτικό λεξικό της κυπριακής πραγματικότητας.

Γ

Συντάσσει η drakouna

Γεώτρηση: Μια τρύπα στο φλοιό της γης. Μια τρύπα στο φλοιό της γης που ενδεχομένως να μας κάνει πάμπλουτους. Με άλλα λόγια, μια πάρα πολύ σημαντική τρύπα στο φλοιό της γης. Το μέλλον μας ενδεχομένως να είναι μια… τρύπα.

Ε


Δ

CITY FREE PRESS 23

Ενότητα: Το δώρο που ζητά κάθε χρόνο ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Άγιο Βασίλη. Επειδή όμως είναι άτακτος και δεν τρώει όλο το φαΐ του, δεν το παίρνει. Με δεδομένο ότι οι πολιτικοί μας θεωρούν την αντιπαράθεση ως υπεύθυνη πολιτική (όσο πιο μεγαλόφωνη και πομπώδης τόσο το καλύτερο), αν ποτέ υπάρξει ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο θα πρέπει να ανησυχούμε, διότι θα σημαίνει ότι έφτασε το τέλος του κόσμου.

Επιδόματα: Χρηματικό ποσό που καταβάλλεται για πολλούς και ευφάνταστους λόγους οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται πάντα στην πραγματικότητα. Αντίθετα, τις περισσότερες φορές αγγίζουν τη σφαίρα του μύθου και του θρύλου, κυρίως ως προς τη χρησιμότητά τους. Ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός ΑΗΚ: Χτίστηκε με

Δ.Ν.Τ.: Αναλόγως αντίληψης και πεποιθήσεων, μπορούν

Θ

Θύμα: Άτομο που σκο-

Δημόσια Υπηρεσία: Ο κατασκευαστικός κλάδος

τώθηκε πριν την ώρα του με απότομο και βίαιο τρόπο. Αν ακολούθως ανακηρυχθεί και ήρωας, τότε να είσαι σίγουρος ότι η πολιτεία νιώθει τύψεις και προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά της για κάτι.

της Οικονομίας μας που παράγει ψήφους για τα κόμματα. Η παραγωγή του αυξάνεται θεαματικά κοντά σε περιόδους εκλογών και απειλείται με αφανισμό από σοβαρούς και ρεαλιστές πολιτικούς. Με άλλα λόγια, δεν κινδυνεύει ποτέ.

Ε

H

σκοπό να λειτουργεί ως σταθμός παραγωγής ρεύματος, αλλά γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία ως η «Χιροσίμα της Κύπρου».

να δοθούν δύο ερμηνείες: είναι είτε ο κακός μπαμπούλας που θα έρθει να μας φάει είτε ο σωτήρας που θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους, θα διορθώσει όλες τις οικονομικές αδικίες και επιτέλους θα επιβληθούν μέτρα που οι πολιτικοί κωλώνουν να λάβουν. Και οι δύο προσεγγίσεις είναι εντελώς παραπλανητικές.

Εθνική Φρουρά: Το κύριο σώμα ασφαλείας και φρούρησης του κράτους. Σε αντίθεση με το όνομά του, ουδέποτε μας παρείχε αποτελεσματική ασφάλεια ή προστασία.

Ερευνητική Επιτροπή: Άνθρωπος ή άνθρωποι που διορίζονται για να αποφασίσουν ποιος φταίει για κάτι που έγινε και να εκπονήσουν ένα πόρισμα που στη συνέχεια θα αρχειοθετηθεί και θα ξεχαστεί μέσα στο κατάλληλο συρτάρι.

Ι

Ισραήλ: Χώρα που μέχρι πρόσφατα

Εμπορευματοκιβώτια: Μεγάλα ορθογώνια σιδερένια κουτιά που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη μεταφορά εμπορευμάτων από μία χώρα σε μία άλλη χώρα. Στα μέρη μας τα εμπορευματοκιβώτια (με την κατάλληλη τοποθέτηση και καιρικές συνθήκες) χρησιμοποιούνται και για την ανατίναξη ολόκληρων ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών με μεγάλη επιτυχία.

καταπατούσε τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων και άλλων Αράβων, τους οποίους εμείς οι συμπονετικοί Κύπριοι, φυσικά και κατανοούμε και συμμεριζόμαστε. Από τη στιγμή όμως που η αεροπορία του Ισραήλ προστατεύει την πλατφόρμα διεξαγωγής ερευνών για το φυσικό αέριο, έχουν μετατραπεί σε καλύτερούς μας «φίλους» και πιθανούς business partners.


24 CITY FREE PRESS

Π

Πακέτο μέτρων: Η μαγική φόρμουλα η οποία θα σου επιτρέψει να κρατήσεις το σπίτι, το εξοχικό, το αυτοκίνητο, τις διακοπές, τα τριήμερα breaks, τη Σρι Λανκέζα οικιακή βοηθό, τα ιδιαίτερα των παιδιών, το supermarket και άλλα καθημερινά σου έξοδα, χωρίς να χρεοκοπήσουν τα κρατικά ταμεία.

M

Μαρί: Ένα μικρό χωριό καλά κρυμμένο μέσα στην απέραντη και αχανή κυπριακή εξοχή. Είναι κάτι σαν χαμένη Ατλαντίδα, διότι ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν γνωρίζει την ακριβή τοποθεσία του. Προφανώς πρόκειται για top secret χωριό εκτός του χάρτη, όπου διεξάγονται μυστικές έρευνες και μυστικά πειράματα. Κάτι σαν τις κλειστές σοβιετικές πόλεις ZATO.

O

Οίκοι αξιολόγησης: Μεγάλες εταιρείες δουλειά των οποίων είναι να προβλέπουν πόσο καλά είναι τα οικονομικά μιας χώρας. Αν αξιολογήσουν μια χώρα θετικά, οι οίκοι θεωρούνται σοβαροί και ευυπόληπτοι. Αν αξιολογήσουν μια χώρα αρνητικά, τότε αποτελούν μέρος της παγκόσμιας συνωμοσίας των σπεκουλαδόρων που σκοπό έχουν να χρεοκοπήσουν φτωχά πλην τίμια κράτη, όπως η Ελλάδα ή το δικό μας.

Οικόπεδο 12: Κάτι που συνειρμικά σου θυμίζει λέξεις όπως προίκα, γάμος, κληρονομιά και developer με luxury villa αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα τεράστιο κομμάτι θάλασσας στη μέση του πουθενά. Μέχρι πρόσφατα όλοι αγνοούσαν την ύπαρξή του και frankly my dear, they didn’t give a damn. Σήμερα αποτελεί το πιο μεγάλο ίσως περιουσιακό στοιχείο της χώρας μας. Κι αυτό φυσικά μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Σ

Συγγενείς θυμάτων: Τα άτομα που είχαν

το λάθος συγγενή σε λάθος στιγμή. Στη χώρα μας, λόγω ανικανότητας και γενικής ασχετοσύνης, αυτή η ομάδα ανθρώπων είναι δυστυχώς πολυάριθμη και ολοένα μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο.

T Y

Τραγωδία: Γεγονός που λαμβάνει χώρα συνήθως το καλοκαίρι, προς μεγάλη ικανοποίηση των ΜΜΕ που δεν έχουν συνήθως άλλες ειδήσεις εκείνη την περίοδο, το οποίο δεν έχει όμως σχέση με τις καλοκαιρινές διακοπές. Υποβάθμιση: Όταν οι διεθνείς αγορές λένε στη χώρα σου ότι δεν είναι αρκετά φερέγγυα ώστε να αγοράσει το τρίτο εξοχικό που έβαλε στο μάτι.

Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας: Ο αποδιοπομπαίος τράγος αμόρφωτων βουλευτών και πολιτικών, που θεωρούν ότι επειδή τους ψήφισε το χωριό τους και μπήκαν στη Βουλή, έγιναν σοβαροί άνθρωποι. Η ημιμάθεια και ο ρατσισμός τους, όπως και ο βήχας, δυστυχώς δεν κρύβονται.

Φ

Συνταξιούχοι: Συμπαθητικοί γέροντες, αρκετοί εκ των οποίων από την πρώτη μέρα συνταξιοδότησής τους, απολαμβάνουν τόσο καλά συνταξιοδοτικά ωφελήματα -όπως το εφάξαπ και η σύνταξη- (σύμφωνα με το σύστημα που αυτοί έστησαν πριν 30-40 χρόνια), που εσύ θα πρέπει να δουλεύεις μέχρι τα 70 σου για να λάβεις τα μισά από όσα αυτοί σήμερα παίρνουν. Αν ποτέ πάρεις οτιδήποτε.

Φασισμός: Αναλόγως πολιτικών πεποιθήσεων, φασίστες είναι όσοι μαζεύονται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και κάποτε όσοι είναι μέσα στο Προεδρικό. Γενικά το Προεδρικό αποτελεί πόλο έλξης για το είδος.

Φυσικό αέριο: Αέριο που βγαίνει δύσκολα και με εξαιρετικά δαπανηρό τρόπο από τα έγκατα της γης, σε αντίθεση με ένα άλλο φυσικό αέριο που παράγεται σε συχνές και μεγάλες ποσότητες από τους πολιτικούς, κάθε φορά που ανοίγουν το στόμα τους.


Λευκωσία Loop Festival Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ (ΜΟΥΜΤΖΗΣ) ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ όπου έπαιζε τσέλο ο Γιώργος Καλούδης. Γνωρίζοντας πως έχει μαζί με τη γυναίκα του ένα ντουέτο που παίζουν loops (τσέλο και κανονάκι), σκέφτηκε πως θα ‘ταν πολύ καλή ιδέα να προσκαλούσε αυτόν και άλλους ομότεχνούς του, με τους οποίους κατά καιρούς έχει συναναστραφεί, για ένα loop festival. Στόχος του (και κατ’ επέκταση στόχος της «Λουβάνα Δίσκοι»), η υψηλού επιπέδου παρουσίαση μουσικών παραστάσεων που βασίζονται στο live looping, μιας τεχνικής μέσω της οποίας ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να δομήσει, σε πραγματικό χρόνο, ένα πολυσύνθετο μουσικό αποτέλεσμα. Στο διήμερο αυτό φεστιβάλ που θα λάβει χώρα στη Λευκωσία, προσκλήθηκαν για να συμμετάσχουν οι Κύπριοι Αλκίνοος Ιωαννίδης και Raven’s Arm, από Ελλάδα οι Μπάμπης Παπαδόπουλος, Lüüp και Electronic Meditation, ενώ από Αγγλία θα έρθουν οι Sancho 003, Bunty και Soundspecies. Τέλος, σε ένα παράλληλο δρώμενο, οι Αραμπάς (Γιώργος Ιωάννου και Σωφρόνης Σωφρονίου), θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με τίτλο «Rashomon Revisited», ένα ηχητικό κολλάζ συντονισμένο με σύγχρονες τεχνικές οπτικής απεικόνισης. Μ.Μ. Τρίτη 3/1 & Τετάρτη 4/1, Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 19.30, €20 (μία ημέρα) ή €30 (διήμερο). Πληρ. 70007610/ www.louvana.com.cy. Free Tickets Τέσσερις μονές προσκλήσεις για το διήμερο φεστιβάλ κερδίζουν οι αναγνώστες που θα απαντήσουν σε μια και μόνο απλή ερώτηση: Ποιος είναι ο visual artist του Λευκωσία Loop Festival; Χρονιάρες μέρες είναι, για αυτό θα σε βοηθήσω. Την απάντηση θα βρεις στο www.facebook. com/LefkosiaLoopFestival αφού κάνεις Like τη σελίδα! Η απάντηση στο info@louvana.com.cy, η City απλώνει ζάμπα... σόρι!


26 CITY FREE PRESS

μουσική γράφει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης

Ο βασιλιάς της μελωδίας Κ

ΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΑ LIVE. Ο μεγάλος αυτός τραγουδοποιόςπαραμυθάς, ο οποίος ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη με το συγκρότημα Μωρά στη Φωτιά και μεγαλούργησε στη συνέχεια με τα θρυλικά Ξύλινα Σπαθιά, έχει την ικανότητα να δημιουργεί μέσα από τις ταξιδιάρικες μελωδίες του μια ωραία ατμόσφαιρα, πότε βασισμένη στην εσωστρέφεια και άλλοτε στην εκτόνωση. Αν και για να είμαστε πιο ακριβείς, από την εποχή που ο Παυλίδης συνυπάρχει με τους B-Movies, τα live του πλέον δεν προσφέρονται τόσο για εκτόνωση. Ο ίδιος λέει ότι το «ποδοσφαιρικό κλίμα» δεν ισχύει πλέον κι αυτό γιατί έχει καταφέρει να τους εκπαιδεύσει με την πάροδο των χρόνων. Ο Παυλίδης, πλέον (καλλιτεχνικά τουλάχιστον), είναι πολύ πιο εσωστρεφής. Και αυτό «βγαίνει» πολύ και μέσα από την τελευταία του δουλειά που τιτλοφορείται «Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει». Σκέφτηκε, λέει, πως θα έπρεπε να φτιάξει ένα δίσκο για το ραδιόφωνο. Μία δουλειά που θα ακούγεται ευχάριστα εκεί. Στις συναυλίες του, όμως, εκτός από τα τραγούδια του «Πλοίου», θα ακούσεις σίγουρα και επιλογές από τις δύο πρώτες σόλο δουλειές του και, αναπόφευκτα, διαμάντια από Σπαθιά. Να μην ξεχνάμε και τις καταβολές μας… Δευτέρα 2/1 & Τρίτη 3/1, Μουσική Σκηνή Εναλλάξ, παλιά Λευκωσία, 21.30, €25. Πληρ. 22430121. Τετάρτη 4/1, Kingston Rock City, Λεμεσός, 22.30, €25. Πληρ. 99427323, 99698688.

Εξι κι οποιοσ αντεξει

Η

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ «ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΙΑ 6» ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΞΙ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ μουσικών, σε μία μουσική πράξη… αξιώσεων. Οι Θάνος Μικρούτσικος και Χρήστος Θηβαίος συναντούν τις χαρισματικές ερμηνεύτριες Ρίτα Αντωνοπούλου και Άννα Λινάρδου και μαζί με τους Θύμιο Παπαδόπουλο (πνευστά) και Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο), παρουσιάζουν ένα καλοστημένο πρόγραμμα με πολλές εκπλήξεις. Πολύ γνωστά τραγούδια του Μικρούτσικου αλλά και του Θηβαίου, σε νέες όμως ενορχηστρώσεις, καθώς επίσης και τραγούδια που δεν ακούστηκαν στις πιο πρόσφατες εμφανίσεις του Θάνου Μικρούτσικου, όπως για παράδειγμα επιλογές από τη «Μουσική Πράξη στον Μπρεχτ», το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» αλλά και τραγούδια άλλων δημιουργών. Φυσικά, κεντρική θέση στο εν λόγω πρόγραμμα κατέχουν και τραγούδια από το «Σταυρό του Νότου».

Δευτέρα 2/1 & Τρίτη 3/1, Aloft Music Bar, Αγία Νάπα, 21.30, €25. Πληρ. 99637831. Παρ 6/1 & Σάββατο 7/1, Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22767711. Κυριακή 8/1, 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.00, €30 (με ένα ποτό). Πληρ. 25278000.


ΑΤΖΕΝΤΑ LIVE ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/12 Soundspecies Brew Lounge Bar, Λευκωσία, 22.00. Πληρ. 70007610, 22100133. Ακουστικοί Επιβάτες Live Barrel House, Λάρνακα, 23.00. Πληρ. 99331088. Μπλε 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 22.00, €25 (με ένα ποτό). Πληρ. 25278000. Νίκος (NiVo) Βουρλιώτης D’ Argento Club, Λεμεσός, 23.30, €25 (open bar). Πληρ. 99109191. Σταμάτης Γονίδης

ΔΕΥΤΕΡΑ 2/1 Winter’s Verge Power metal night. Support από τους Cursed Vanguards και Shut ‘ ‘Em Down. Franky’s Live, Λευκωσία, 20.00, €7. Πληρ. 99176427. Νικόλας Μεταξάς & USA Band Με 8μελή μπάντα και υλικό από την πρώτη του δουλειά «Square One». 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.00. Πληρ. 25278000. Παύλος Παυλίδης & B-Movies Πρόγραμμα βασισμένο στις τρεις σόλο δουλειές του με έμφαση στην πιο εσωστρεφή τελευταία, αλλά και επιλογές από Σπαθιά. Μουσική Σκηνή Εναλλάξ, παλιά Λευκωσία, 21.30, €25. Πληρ. 22430121. Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος «Μουσική πράξη για 6». Με τη συμμετοχή των Ρίτα Αντωνοπούλου, Άννας Λινάρδου, Θύμιου Παπαδόπουλου (πνευστά) και Θοδωρή Οικονόμου (πιάνο). Aloft Music Bar, Αγία

Μπλε

κούς από Ελλάδα, Αγγλία και Κύπρο για ένα φεστιβάλ που βασίζεται στην τεχνική του live looping. Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 19.30, €20 (μια ημέρα) ή €30 (διήμερο). Πληρ. 70007610/www.louvana.com.cy. Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος Βλέπε 2/1. Aloft Music Bar, Αγία Νάπα, 21.30, €25. Πληρ. 99637831.

ΤΕΤΑΡΤΗ 4/1 Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Δημήτρης Σταρόβας, Ζήνα Αρβανιτίδη Έντεχνη Ροκ Σκηνή «Στο Πέραμα», Λεμεσός, 21.30. Πληρ. 25373763. Παύλος Παυλίδης & B-Movies Βλέπε 2/1. Kingston Rock City, Λεμεσός, 22.30, €25. Πληρ. 99427323, 99698688. Λευκωσία Loop Festival Βλέπε 3/1. Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, Λευκωσία, 19.30, €20 (μια ημέρα) ή €30 (διήμερο). Πληρ. 70007610/www.louvana.com.cy.

Νικόλας Μεταξάς

ΠΕΜΠΤΗ 5/1 ΣΑΒΒΑΤΟ 31/12 Μπλε Franky’s Live, Λευκωσία, 00.00. Πληρ. 99176427. New Year’s Eve at Semeli Hotel Φαγητό και διασκέδαση στο piano-bar με τους Δημήτρη Φανή (τραγούδι) και Ρένο Τσόκκο (πιάνο) αλλά και στο club με τον DJ Πάνο Τέγγερη. Semeli Hotel, Λευκωσία, €35- €120, 21.00 (gala dinner), 23.00 (μουσική). Πληρ. 99583395. Δέσποινα Ολυμπίου Χορηγός επικοινωνίας Ράδιο Πρώτο. Hilton Cyprus, Λευκωσία. Πληρ. 22377777. Σταμάτης Γονίδης Monte Caputo, Λεμεσός, 23.00, €60, €70, €80. Πληρ. 25636333.

Νάπα, 21.30, €25. Πληρ. 99637831. Γιώργος Τσαλίκης Faces Club, Aliathon Plaza, Πάφος, 23.00. Πληρ. 70005787.

ΤΡΙΤΗ 3/1 Mental Noise II Για πρώτη φορά στην Κύπρο το ελληνικό heavy metal συγκρότημα Crimson Fire. Support από τους Κύπριους μεταλάδες Lethal Saint, αλλά και από τους Serpent Teeth και Metal Blade. Μουσική Σκηνή Αυλαία, Λευκωσία, 20.00, €10. Πληρ. 22675638. Παύλος Παυλίδης & B-Movies Βλέπε 2/1. Λευκωσία Loop Festival Η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία «Λουβάνα Δίσκοι» προσκαλεί μουσι-

Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Κίτρινα Ποδήλατα, Τάνια Κικίδη Μουσική Σκηνή Αυλαία, Λευκωσία, 21.00. Πληρ. 22675638. Χρήστος Χολίδης Μαζί με τη 10μελή ορχήστρα του. Μουσική Οδός, Λευκωσία, 23.00, €50 (ένα μπουκάλι ανά 6 άτομα). Πληρ. 22818800. 1st Floor Band Επιλογές τραγουδιών από R.E.M., Bob Dylan, The Beatles, Eric Clapton. Θέατρο Ριάλτο Παραπλεύρως, Λεμεσός, 20.30, €10. Πληρ. 77777745. Χρήστος Δάντης Prime Live, Λεμεσός, 23.45. Πληρ. 25363232, 99535888. Χωρκάτες Gone Wild Event με εναλλακτικό χαρακτήρα. Συμμετέχουν οι Cotsios o Pikatillis

(G41), Koulla P. Katsikoronou, Mr Fox, DJ Claud, The Mighty Scoop και ο visual artist Static Noise. Σε Αποθήκη στην Λευκωσία (θα ανακοινωθεί στο ‘Χωρκάτες Gone Wild’ στο facebok), ώρα 22.00-6.00.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/1 Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος Βλέπε 2/1. Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22767711. 1st Floor Band Βλέπε 5/1. Θέατρο Ριάλτο Παραπλεύρως, Λεμεσός, 20.30, €10. Πληρ. 77777745. Locomondo Διαχρονική Μουσική Σκηνή (πρώην Τρένο), Λευκωσία, 23.00. Πληρ. 99783455.

ΣΑΒΒΑΤΟ 7/1 Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος Βλέπε 2/1. Μουσική Σκηνή Red, παλιά Λευκωσία, 21.30. Πληρ. 22767711. Locomondo Βλέπε 6/1.

ΚΥΡΙΑΚΗ 8/1 Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Θηβαίος Βλέπε 2/1. 7Seas, Columbia Plaza, Λεμεσός, 21.00, €30 (με ένα ποτό). Πληρ. 25278000. Οι Κόντηδες ροκάρουν Το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης «Οι Κόντηδες» διοργανώνει φιλανθρωπική εκδήλωση, με τα καθαρά έσοδα να διατίθενται στο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων. Μουσική Σκηνή «Το Έντεχνο», Λεμεσός, 17.30, €5. Πληρ. 99614100.

ΠΕΜΠΤΗ 12/1 Γιάννης Μηλιώκας Μουσική Σκηνή «Το Έντεχνο», Λεμεσός, 22.30. Πληρ. 99614100.


Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

28 CITY FREE PRESS

cinema γράφει ο Κωνσταντίνος Σαρκάς

Trespass *

Σκηνοθεσία: Joel Schumacher. Παίζουν: Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet. 91΄.

Αυτό το χάλια -ακόμη και για τον Joel Schumacher («Phone Booth»)- θρίλερ, βγήκε σε DVD στην Αμερική μόλις 18 μέρες μετά την εμφάνισή του στις κινηματογραφικές αίθουσες. Έστω κι αν ανήκει πραγματικά στην άβυσσο της μεταμεσονύχτιας TV. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα φτηνό B-movie με Α-list πρωταγωνιστές, το οποίο επικεντρώνεται στον έμπορο διαμαντιών Nicolas Cage και τη βαριεστημένη σύζυγό του Nicole Kidman και την εισβολή στο σπίτι τους ένοπλων ληστών. Σταδιακά ξετυλίγεται ένα σενάριο που αψηφά τα όρια της πειστικότητας και το οποίο τελικά καταλήγει να είναι

Το τανγκό των Χριστουγέννων **

εντελώς γελοίο. Ο Cage έχει μπόλικες ευκαιρίες να φωνάξει (μα πολλές όμως), ο «κακός» Ben Mendelsohn κάνει θαύματα με το βαρύγδουπο σενάριο ενώ ο Schumacher ανεβάζει στο φουλ την ένταση του μοντάζ και της μουσικής. Η άχαρη παρουσία της Kidman στην ταινία είναι εξίσου μυστήρια με την πίστη που έχουν οι δημιουργοί ότι θα χάψουμε τις χαζές ανατροπές τους. Σε σύγκριση με άλλες κακές ταινίες όμως, σε ψυχαγωγεί κάπως: αρκεί να παραδοθείς στην trash ηλιθιότητά της… www.trespass-the-movie.com/ (30/12), www.facebook.com/#!/ TrespassMovie (30/12)

The Ides of March ***

Σκηνοθεσία: Νίκος Κουτελιδάκης. Παίζουν: Αντίνοος Αλμπάνης, Γιάννης Στάνκογλου, Βίκυ Παπαδοπούλου. 102΄.

Σκηνοθεσία: George Clooney. Παίζουν: George Clooney, Ryan Gosling, Philip Seymour Hoffman. 101΄.

Είναι ευχάριστο σε μια περίοδο όπου στην εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή της Ελλάδας κυριαρχούν οι light λύσεις κωμωδιών ευρείας απήχησης και κατανάλωσης (όπως το «Λάρισα Εμπιστευτικό» που κυκλοφορεί με το «καλωσόρισες» του 2012), να βλέπεις μια δουλειά κάπως πιο σοβαρή και φιλόδοξη, όπως είναι αυτή εδώ η μεταφορά της νουβέλας του Γιάννη Ξανθούλη. Διαδραματίζεται σε ένα στρατόπεδο του Έβρου το 1970, όταν ένας υπολοχαγός στρέφεται στον πιο καλλιεργημένο από τους στρατιώτες του, για να του μάθει τανγκό ώστε να μπορέσει να ζητήσει στη γιορτή των Χριστουγέννων σε χορό τη σύζυγο του αντισυνταγματάρχη, με την οποία είναι ερωτευμένος. Δίνοντας μεγάλη προσοχή στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων του (έχοντας την καλύτερη υποστήριξη από τους πολύ καλούς ηθοποιούς του) και αμπαλάροντας την ιστορία ατμοσφαιρικά με ομίχλη, βροχή και συναισθηματικά φορτισμένη μουσική υπόκρουση, ο Κουτελιδάκης έχει φτιάξει ένα απόλυτα αξιοπρεπές δράμα χαρακτήρων, το οποίο δεν πρόκειται να απογοητεύσει, κυρίως όσους θεατές το πλησιάσουν με καλές προθέσεις. (30/1)

Ο George Clooney έχει τους περιορισμούς του ως ηθοποιός (μόνο τώρα τελευταία που έχει μεγαλώσει έχει αρχίσει να αποκτά ενδιαφέρον με ρόλους όπως το «Up in the Air» και το επερχόμενο «The Descendants»), αλλά η σκηνοθετική του καριέρα είναι αρκετά θαρραλέα (και αρκετά καλά χρηματοδοτημένη) για να τον πάρει πολύ μακριά. Ο αστέρας του Hollywood επιστρέφει (μετά το χλιαρό «Leatherheads» του 2008) με ένα κυνικό, πολιτικό δράμα, που διαδραματίζεται κυρίως σε γραφεία προεκλογικής καμπάνιας και δωμάτια ξενοδοχείων γεμάτα άδεια κουτιά από φαστφουντάδικα. Τo «The Ides of March» έχει πολύ πάρλα και σου θυμίζει ταινία του Sidney Lumet. Αυτό είναι καλό. Τι κρίμα όμως που δεν ήταν διαθέσιμος ο David Mamet για ένα τελευταίο «γυάλισμα» του σεναρίου. Ο Ryan Gosling, καθηλωτικός όπως πάντα, υποδύεται τον Stephen, ένα έμπειρο μέλος πολιτικού γραφείου, του οποίου τα ιδεώδη κινδυνεύουν να καταρριφθούν. Είναι μεγάλος θαυμαστής του υποψήφιου προέδρου για τον οποίο δουλεύει (Clooney), αλλά όταν πέφτει στο κρεβάτι με την ελκυστική μαθητευόμενη Even Rachel Wood, ο Stephen μαθαίνει μυστικά που θα προτιμούσε να μην γνώριζε. Μπορεί να συνεχίσει την καμπάνια για το προεδρικό χρίσμα με ραγισμένη καρδιά; <http://idesofmarch-movie.com/>, https://www.facebook.com/ IdesOfMarchMovie (6/1)


Για κριτική όλων των ταινιών στο Time Out που κυκλοφορεί

30 CITY FREE PRESS

Hugo ***

Σκηνοθεσία: Martin Scorsese. Παίζουν: Asa Butterfield, Chloe Moretz, Ben Kingsley. 127΄. Αυτή η ταινία ήταν όντως αναπάντεχη: το στούντιο την προώθησε ως χολιγουντιανή παιδική περιπέτεια, ενώ στην πραγματικότητα η εντυπωσιακή αυτή μεταφορά παιδικού βιβλίου από τον Scorsese είναι δύο ταινίες σε μία. Ας αρχίσουμε με την πιο βασική πληροφορία: δεν θα βρεις καλύτερη παραγωγή (κόστισε $170εκ.) με θέμα τον Georges Méliès. Ο υπέροχος Ben Kingsley υποδύεται το μάγο και σκηνοθέτη ο οποίος λέγεται ότι γύρισε γύρω στις 500 ταινίες, ανάμεσά τους και την ιστορική βωβή ταινία «Le Voyage dans la lune» προτού να χρεοκοπήσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Méliès κατέληξε να έχει κατάστημα παιχνιδιών στο σταθμό Montparnasse του Παρισιού, όπου διαδραματίζεται κυρίως η 3D ταινία του Scorsese (αποτελεί μια από τις καλύτερες χρήσεις της τρισδιάστατης τεχνολογίας που έχετε δει ποτέ στο σινεμά). Εδώ είναι που συναντάμε τον Méliès στο 1931. Εδώ είναι δυστυχώς το μέρος όπου ξετυλίγεται και το άλλο, πιο διεκπαιρεωτικό κομμάτι της πλοκής. Ο Méliès δεν είναι όμως το πραγματικό αστέρι της ιστορίας -έστω κι αν είναι απόλυτα ξεκάθαρο (χάρη σε πολλά φλασμπάκ) ότι ο Scorsese ενδιαφέρεται περισσότερο για εκείνον. Η ταινία αφηγείται κυρίως την ιστορία του ορφανού Hugo Cabret, ο οποίος επιχειρεί να λύσει το μυστήριο του ανθρωπόμορφου μηχανήματος που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα του. Ο Méliès είναι κατά κάποιον τρόπο συνδεδεμένος με αυτό το κατασκεύασμα, όπως επίσης και το κορίτσι που γίνεται συνοδοιπόρος του Hugo στις περιπέτειές του. Όλη αυτή η παιδικότητα δεν του πάει του Scorsese -θα προτιμούσε πολύ περισσότερο να παραδώσει στον Hugo (και σε εμάς) μαθήματα κινηματογράφου παρά να ασχολείται με τη σλάπστικ κωμική πλευρά της ιστορίας του. Δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις τη φιλόδοξη φύση αυτής της δουλειάς: κάτι ανάμεσα στο «Babe: Pig in the City» και το «Histoire(s) du cinema». To «Hugo» είναι μία από τις πιο παράξενες δημιουργίες που έχουν εμφανιστεί στα multiplex εδώ και καιρό. http://www.hugomovie.com/ https://www.facebook.com/#!/HugoMovie (6/1)

Λάρισα Εμπιστευτικό

Σκηνοθεσία: Στράτος Μαρκίδης. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Πέτρος Μουσουλόπουλος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης. Μετά την εμπορική επιτυχία του «I Love Karditsa», ο Στράτος Μαρκίδης ανηφορίζει και πάλι στην ελληνική επαρχία -αυτήν τη φορά στη Λάρισα- για μια νέα κωμωδία. Η πλοκή θέλει δύο χωριά, την Πεζούλα και τη Βρυσούλα, να τσακώνονται όταν ο Καλλικράτης έρχεται να ρίξει τον τοίχο που τα χωρίζει επί χρόνια και να τα ενώσει. Ένας μεγαλο-δημοσιογράφος πεθαίνει, το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού διχάζει, ο υπουργός λαδώνεται, οι μίζες πάνε κι έρχονται, το ΣΔΟΕ ανακατεύεται, οι άνθρωποι της νύχτας ενοχλούνται και τα τοπικά συμφέροντα μπλέκονται. Πάντως το «I Love Karditsa» ελάχιστα εντυπωσίασε με τα χοντροκομμένα αστεία του και τις υπεραπλουστευμένες καρικατούρες που είχε για χαρακτήρες. Το τρέιλερ του «Λάρισα Εμπιστευτικό» δεν δείχνει να έχει αλλάξει ιδιαίτερη πλεύση ο Στράτος Μαρκίδης. Κριτική στην επόμενη έκδοση. (6/1)

Biutiful****

The King’s Speech ***

Συνταρακτικά καλός ο Javier Bardem, o οποίος κέρδισε το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών, για την ερμηνεία του στο ρόλο ενός πατέρα και συζύγου στη Βαρκελώνη με σοβαρά και οικονομικά προβλήματα. Οι προσπάθειές του να βγει από τα πολλαπλά αδιέξοδα της ζωής του, πριν τον επικείμενο θάνατό του, αποτελούν τον κεντρικό πυρήνα αυτού του μεστού, θλιμμένου κοινωνικού δράματος από τον Alejandro Gonzalez Inarritu («Babel») που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Ανδρικής Ερμηνείας για τον Bardem. Παρ 6, Κυρ 8, Τρ 10 & Πεμ 12/1, CineStudio, Λευκωσία, 21.00.

Ο Colin Firth απέσπασε το Όσκαρ Α΄ Ρόλου για την ερμηνεία του ως Βασιλιάς Γεώργιος ο 5ος (πατέρας της σημερινής Βασίλισσας Ελισάβετ) στο ιστορικό δράμα του Tom Hooper. Ο συνδυασμός της γοητείας του Firth με την αληθινή ιστορία κάποιου που πρόκειται να γίνει βασιλιάς και ο οποίος πάλεψε να ξεφορτωθεί το τραύλισμά του, είναι το μεγαλύτερο ατού της ταινίας του Hooper, η οποία είναι πάντοτε ψυχαγωγική. Δ 9 /1, Ρίο, Λεμεσός, 20.30.

Σκηνοθεσία: Alejandro Gonzalez Innaritu. Παίζουν: Javier Bardem, Maricel Alvarez, Hanaa Bouchaib. 148΄.

Σκηνοθεσία: Tom Hooper. Παίζουν: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush. 110΄.


32 CITY FREE PRESS

city buzzzz

Διάδωσέ

το

Πες clubbiiing… Το πες κι έγινε! Την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου ο DJ Argy R (Κυριάκος Αργυρού) θα μας βάλει σε tech house mood. Πήγαινε στο «Scarabeo bar» (Νικοκρέοντος 4, Λευκωσία, πληρ. 99935777), και θα περάσεις super.

ΘΕΑΤΡΟ

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ… ΚΑΙ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΩ Η ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ 2012 ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΙ ΜΕ ΔΥΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ. Η Νέα Σκηνή ανήμερα των Θεοφανίων, δηλαδή την Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου, παρουσιάζει την παράσταση «Η σκιά του Μαρτ» του Stig Dagerman. Το έργο, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Χρήστου Καρχαδάκη, διαδραματίζεται μετά από έναν πόλεμο σε μια πρώην κατεχόμενη πόλη. Ποια πόλη; Αυτό θα το πλάσεις και θα το φανταστείς εσύ. Είναι όμως μια χώρα με ασυνήθιστα πολλούς νεκρούς και σκιές που μεγαλώνουν και πυκνώνουν. Οι ζωντανοί που ο Γκάμπριελ αντιμάχεται για να επιβιώσει, δεν είναι τέρατα. Είναι άνθρωποι που λατρεύουν το ιδανικό περισσότερο και από τον ίδιο τον άνθρωπο. Την 7η Ιανουαρίου, ημέρα Σάββατο, η Κεντρική Σκηνή του κρατικού θιάσου, φέρνει επίσης κοντά μας τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες, που «ανυπομονεί» να σε γνωρίσει. Αυτός ο πασίγνωστος ήρωας, που υποδύεται ο Νίκος Χαραλάμπους σε σκηνοθεσία του Σταύρου Σ. Τσακίρη, ξεπηδά μέσα από τις λέξεις και εμφανίζεται στο φιλοθεάμον κοινό ως ένας άνθρωπος με κορμοστασιά, μουστάκι, παράξενο καπέλο, πανοπλία, που λαμβάνει μέρος σε μάχες, δέχεται πλήγματα και πόνο. Ο Δον Κιχώτης της θεατρικής παράστασης είναι ένας νοσταλγός της «τέχνης της ιπποσύνης». Κινείται, μιλά, αντιδρά, ονειρεύεται, μάχεται, μπορεί να έχει μια παιδική αφέλεια, μπορεί να τα βλέπει όλα ακίνδυνα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κυκλοφορεί ανάμεσά μας, στις δικές μας πόλεις και τότε θα φανερωθεί η ανεξίτηλη πολυχρωμία του, μέσα σ’ έναν κόσμο μονόχρωμο. Το δικό μας. Γ.Α.

«ΤΑ ΝΕΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ και των υποχρεώσεων, συχνά ακούνε heavy metal μουσική». Δεν το λέω εγώ, αυτό προέκυψε από τις έρευνες που διεξήγαγαν οι επιστήμονες! Αν λοιπόν, κατατάσσεις και εσύ τον εαυτό σου στους ευφυείς ανθρώπους και είσαι συγχρόνως «μεταλάς», τότε η νέα χρονιά μπαίνει με το δεξί για σένα, με μια συναυλία που στο άκουσμά της και μόνο θα πετάξεις τη σκούφια σου. Η Noise Productions μαζί με τη «Μουσική Σκηνή Αυλαία» παρουσιάζουν στην Κύπρο, για πρώτη φορά, το ελληνικό heavy metal συγκρότημα «Crimson Fire», για μία μοναδική συναυλία στις 3 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του «2ου Mental Noise». Χάρηκες ε; Ήμουν σίγουρη! Έχω να σου πω για τους «Crimson Fire», πως δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2004 και από τότε κυκλοφόρησαν δύο «demo» albums και ένα στούντιο άλμπουμ το 2010 με τον τίτλο «Metal is Back», καθώς επίσης και ότι έδωσαν συναυλίες με μεγάλα και παγκοσμίου φήμης συγκροτήματα του είδους. Στην επερχόμενη συναυλία στη Λευκωσία θα τους υποστηρίξουν τα κυπριακά heavy metal συγκροτήματα Lethal Saint, Serpent Teeth, Metal Blade και Irresolutes. Γ.Α.

«Η σκιά του Μαρτ», ΠΡΕΜΙΕΡΑ Παρασκευή 6/1, Θέατρο Νέας Σκηνής ΘΟΚ, Λευκωσία ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, 20.30, €12, €6. Πληρ. 77772717. «Δον Κιχώτης», ΠΡΕΜΙΕΡΑ Σάββατο 7/1, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία. ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Πέμπτη 12/1, Δημοτικό Θέατρο Λατσιών, Λευκωσία, 25/1, Δημοτικό Θέατρο, Λάρνακα, 26/1, Μαρκίδειο Θέατρο, Πάφος, 20.30, €12, €6. Πληρ.77772717.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου, Μουσική Σκηνή Αυλαία, Εμμανουήλ Ροΐδη 2, Στρόβολος, Λευκωσία, 20.00-02.00. Πληρ. 22675638, 99356780, noiseproductionscy@hotmail.com hotmail.com>. Είσοδος €10.


CITY FREE PRESS 33

Διάδωσέ το Ο Φωτογραφικός Όμιλος ΤΕΥ-ΑΤΗΚ προκηρύσσει τον 1ο Παγκύπριο Ηλεκτρονικό Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέματα «Ελεύθερο» (έγχρωμο) και «Εγκατάλειψη» (ασπρόμαυρο). Μπορούν να λάβουν μέρος ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι, κάτοικοι Κύπρου, στέλνοντας από 1-4 φωτογραφίες, σε μορφή JPG (CD ή DVD), που λήφθηκαν με αναλογική ή ψηφιακή μηχανή. Τελευταία ημερομηνία υποβολής φωτογραφιών, Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012. Πληρ. www.photoclub-tey.com.cy

ΜΟΥΣΙΚΗ IT’S A LOCO, LOCO, MONDO ΚΑΙ ΟΙ LOCOMONDO ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΛΑ. Βέβαια η τρέλα των Locomondo δεν είναι το ίδιο διασκεδαστική και εμπνευσμένη όσο του μάταιου τούτου κόσμου. Εικάζω πως γι’ αυτόν το λόγο οι Locomondo έχουν το δικό τους κοινό. Τον κόσμο που τους ακολουθεί, που διασκεδάζει μαζί τους, που ξελαρυγγιάζεται τραγουδώντας τα τραγούδια τους και ιδρώνει ακατάπαυστα χορεύοντας συνεχώς και αδιάκοπα σε κάθε live τους. Έχοντας δει τους Locomondo μια φορά, θα θελήσεις να

Διάδωσέ το το κάνεις παράδοση. Αν πάλι δεν είχες τη χαρά, δεν θέλω να καταβάλλεσαι από αυτήν τη σκέψη. Το συγκρότημα που έκανε τη reggae και τη ska ελληνική υπόθεση, εντάσσοντας στον ήχο της Καραϊβικής ελληνικά παραδοσιακά όργανα, επιστρέφει στην Κύπρο. Π.Σ.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, Μουσική Σκηνή Διαχρονική, Γιάννη Κορομιά 2, Λευκωσία, 21.30, πληροφορίες 99783455. Είσοδος €20.

Την Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου, μη χάσεις την οικολογική ιστορία αγάπης του Παναγιώτη Θωμά, «Δροσοσταλίδα». Μία διαδραστική παράσταση, όπου η μουσική πλέκεται με την αφήγηση και η εικόνα συνοδεύει σχολιαστικά και χρωματικά τα δρώμενα. Απευθύνεται σε μικρούς αλλά οπωσδήποτε και μεγάλους φίλους των παραμυθιών... Ίδρυμα Πολιτιστικής Δημιουργίας για Παιδιά και Νέους, Λάρνακα, 17.45, €9 & €6. Πληρ. 96322602, 99025975.


Για κριτικές και παρουσιάσεις όλων των παραστάσεων στο Time Out που κυκλοφορεί

34 CITY FREE PRESS

culture

εικαστικά

γράφει η Ξένια Τσιαμαντά

Στιγμές από Κύπρο Μαρία Πολυκάρπου Γκαλερί Γκλόρια

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΕΥΓΕΝΙΚΕΣ ΙΜΠΡΕΣΙΟΝΙΣΤΙΚΕΣ τάσεις, οι οποίες αποτυπώνονται με την προσεγμένη τοποθέτηση της κάθε πινελιάς και τη σωστή επιλογή χρωμάτων. Αντλεί την έμπνευσή της από την Κύπρο, τη φύση και την κοινωνία της. Τη θάλασσα, τα βουνά, την πεδιάδα, τις ψαρόβαρκες και τις αμυγδαλιές της. Από όλα αυτά τα στοιχεία που συνθέτουν το ιδιαίτερο μεσογειακό ταμπεραμέντο της. Το ένστικτο της καλλιτέχνιδας, που τη βοηθά να αποτυπώνει παραστατικά τις εικόνες της με διαύγεια χρώματος, είναι ξεκάθαρο. Στους πίνακές της παρατηρούμε ότι οι μικρές και απρόσωπες στιγμές αποκτούν χαρακτήρα, καταγράφονται γαλήνια και αρμονικά, εκπέμποντας ταυτόχρονα δυναμισμό και ενέργεια. Κάθε πινελιά γίνεται ρυθμιστής αισθητηριακής αντίληψης και κάθε χρώμα ομολογεί διάθεση και χρόνο. Αυτή είναι η τέχνη της Πολυκάρπου. Ένας αναμεταδότης του ρυθμού και των κραδασμών που εκπέμπει η κυπριακή γη. Η Πολυκάρπου σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Σόφιας της Βουλγαρίας και αποφοίτησε με Master in Fine Arts. Ακολούθως πήγε στο Cincinnati των Ηνωμένων Πολιτειών, από όπου απέκτησε πτυχίο Master of Arts in Art Education. Έχει εκθέσει έργα της τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αμερική όπου ζούσε με την οικογένειά της, ενώ παράλληλα δούλεψε ως καθηγήτρια τέχνης σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης της Αμερικής αλλά και της Κύπρου, όπου εξακολουθεί να εργάζεται. Εγκαίνια Τετάρτη 4/1/2012, γκαλερί Γκλόρια, Λευκωσία, 19.30, πληροφορίες 22762605. Διάρκεια μέχρι 20/1/2012.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Μαρία Πολυκάρπου, ζωγραφική, 4-20/1/2012, Γκαλερί Γκλόρια. Ομαδική, διάφορα έργα, 9-28/1/2012, Opus 39. ΛΕΜΕΣΟΣ ΑΝΤI.ΔΩΡΑ, φιλανθρωπική, γιορτινή έκθεση με έργα γνωστών και μεγάλων Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών, μέχρι 21/1/2012, Pegasus Art Foundation & Art Studio 55. Martha Elizabeth Landa, φωτογραφία και γραφικά, 8/1-5/2/2012, Dino Art Café. ΠΑΦΟΣ Joanna Burgess, art and craft, μέχρι 31/12, Εν Πλω. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ Διαγωνισμός Τέχνης Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή προκηρύσσει Εθνικό Διαγωνισμό Τέχνης με θέμα «Αθλητισμός και οι Ολυμπιακές Αξίες της Υπεροχής, της Φιλίας και του Σεβασμού». Μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα μέσα όπως ζωγραφική, σχέδιο, χαρακτική,

γλυπτική. Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων: 20 Ιανουαρίου. Πληρ. 22449883, www.olympic.org.cy. Διαγωνισμός Φωτογραφίας Το Vintage Art House στην Πάφο, διοργανώνει Παγκύπριο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα: «Φωτογραφία Δρόμου». Τελευταία μέρα υποβολής φωτογραφιών: 1η Μαρτίου 2012. Πληροφορίες 26101394 και στο facebook. Email: vintagearthouse@gmail.com. ΑΓΟΡΑΣΕ Το πρόγραμμα Uncovered παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο «Uncovered: Nicosia International Airport Book 1». Αποτελεί την καταγραφή της εναρκτήριας φάσης του προγράμματος, η οποία κορυφώθηκε με την έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορά στην κατασκευή μνήμης, τα κοινά και τους μηχανισμούς ελέγχου. Το βιβλίο θα το βρεις στο βιβλιοπωλείο Moufflon (22665155, 22760099).

Η βιβλιοπαρουσίαση είναι προσφορά του ΒιλιοπωλείουΠολυχώρου-Καφέ, RIVERGATE στα Λατσιά.

βιβλίο

Don’t miss

γράφει η Γαβριέλα Αγησιλάου

Είναι ο Καπιταλισμός, ηλίθιε Πόσοι φτωχοί απαιτούνται για να «παραχθεί» ένας πλούσιος; Ποιοι και πώς δημιουργούν τα χρέη και τα ελλείμματα; Πού οφείλεται η κρίση στον κόσμο; Η κρίση έχει πρόσημο κοινωνικό, οικονομικό ή πολιτικό; Την προκαλούν όλοι; Την πληρώνουν όλοι; Ποιοι και πώς κερδίζουν από την κρίση; Συγγραφέας: Νίκος Μπογιόπουλος Εκδόσεις: Α.Α. Λιβάνη


Για πλήρη οδηγό εστιατορίων στο Time Out που κυκλοφορεί

36 CITY FREE PRESS

food

Bagatelle Λεωφ. Κυριάκου Μάτση 16, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία, 22317870, 22317587.

18 ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ CHEF, ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΒΑΡΗ, στο προσκήνιο, δεν είναι και λίγα ώστε να επιβεβαιώσουν τη διαχρονικότητα αυτού του σικάτου εστιατορίου. Η πρόσφατη ανακαίνιση τού έχει δώσει έναν αέρα εκσυγχρονισμού, χωρίς όμως να του αφαιρεί τις παλιές, κλασικές αξίες. Απέκτησε καινούργιο «ευέλικτο» lounge bar για cigar και τσιμπήματα, το οποίο το καλοκαίρι ανοίγει και συγκοινωνεί με την εξωτερική πράσινη αυλή, ενώ το χειμώνα κλείνει και επικοινωνεί με το εστιατόριο. Η κουζίνα σερβίρει κυπριακά και μεσογειακά πιάτα, αρχίζοντας από το μεσημέρι με μαγειρευτά φαγητά, ενώ το βράδυ προσφέρει νοστιμότατες επιλογές a la carte και ποικιλία πρωτοποριακού κυπριακού μεζέ, στην τιμή των €20 μόνο. Η σαλάτα με ρόκα και κεφαλοτύρι είναι θεσπέσια, το ίδιο και το χαλούμι στη σχάρα με σάλτσα ροδιού, όπως και το γεμιστό μανιτάρι με λουκάνικο και μπέικον. Απολαυστικά είναι και το σαγανάκι γαρίδας, τα συκωτάκια κοτόπουλου με σάλτσα Κουμανταρίας, το μαριναρισμένο και μαλακότατο σουβλάκι κοτόπουλου, οι σεφταλιές, τα παϊδάκια και οι πατάτες με θυμάρι. Το λιβανέζικο μαχαλεπί για επιδόρπιο, κλέβει εξίσου τις εντυπώσεις. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο το πιάνο τοποθετείται ανάμεσα στο lounge bar και το εστιατόριο, χαρίζοντας έτσι στους θαμώνες μελωδικά τραγούδια ζωντανής μουσικής, χωρίς επιπλέον χρέωση. Οι τιμές των γαστρονομικών προτάσεων του καταλόγου δεν είναι καθόλου υπερτιμημένες. Αντιθέτως, το «Bagatelle» θεωρείται αυτήν τη στιγμή μία από τις πιο ρομαντικές και σικάτες, value for money επιλογές. Γι’ αυτό, εξάλλου, επιλέγηκε και συμπεριλαμβάνεται στον ετήσιο οδηγό εστιατορίων «The Golden List 2012» του Time Out Cyprus, ανάμεσα στα καλύτερα εστιατόρια της Κύπρου. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχει ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο 6 course menu που μπορείς να απολαύσεις μόνο με €50. Ξ.Τ.

Sms Food Το delicatessenbrasserie «Il Paesano» άνοιξε το πρώτο του franchise κατάστημα στην ανακαινισμένη αγορά του Αγ. Αντωνίου, στη Λευκωσία. Προσφέρει μια ιδιαίτερη γκάμα από ξεχωριστά τυριά, αλλαντικά και γκουρμέ φαγώσιμα και επιλογές για μεσημεριανό, όπως σούπα ντομάτας με πέστο Genovese, σάντουιτς Milanese, και τυραμισού. Διαθέτει επίσης υπηρεσία catering, take away και delivery στο κέντρο της Λευκωσίας. Πληρ. 70009787 και στο Facebook.

Οδός Ονείρων Ξάνθης Ξενιέρου 23, Λευκωσία, 22432242.

ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΔΡΟΜΑΚΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ θα σας θυμίσει τα, πιθανόν ξεχασμένα, κρυμμένα πολύτιμα μυστικά της πρωτεύουσας. Κάνοντας τη βόλτα σας θα διαπιστώσετε επίσης ότι το αγαπημένο ταβερνάκι «Ταβερνείο του Χοντρού», έχει πάρει το όνομα «Οδός Ονείρων» και λειτουργεί πλέον υπό νέα διεύθυνση. Μπορεί θεωρητικά να μην έχουν αλλάξει πολλά, αλλά η διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων -κυρίως η τιμολογιακή, για το καλό της τσέπης των επισκεπτών- είναι εμφανέστατη. Υπάρχουν αρκετές γευστικές επιλογές, ωστόσο εμείς θα εισηγούμασταν φυσικά τον κρεατομεζέ, που περιλαμβάνει μπριζολάκια, ζουμερό κιμά κεμπάπ, λουκάνικο, σεφταλιά, χοιρινό σουβλάκι και φιλέτο κοτόπουλο σχάρας. Μην υποτιμήσετε όμως τη μελιτζανοσαλάτα και τους κολοκυθοκεφτέδες ούτε και τα απίστευτα μπουρεκάκια που σερβίρονται με διάφορες γεμίσεις αναλόγως προτιμήσεως. Πριν πάτε θυμηθείτε να κάνετε κράτηση, ειδικά από Πέμπτη μέχρι Σάββατο βράδυ που η τριμελής μπάντα αναλαμβάνει να σας «ταξιδέψει» με ζωντανή μουσική (μπουζούκι). Α.Κ.


CITY FREE PRESS 37

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ

Ρητώς και κατηγορηματικώς να απαντούν στα τηλέφωνα των εστιατορίων, άνθρωποι που δεν έχουν κανένα communication skill, που δεν μιλούν τη γλώσσα, δεν γνωρίζουν το menu αλλά ούτε το χειρισμό του προγράμματος παραγγελιών των καταστημάτων στα οποία εργοδοτούνται. Πόσο πιο απλό πρέπει να γίνει; Π.Σ.

ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ

Μετά από καιρό στο «Little Buddha» για να απολαύσω για ακόμα μια φορά το πολύ καλό φαγητό με επιλογές όπως η chicken salad και οι τραγανές γαρίδες με coconut και βασιλικό, τα θεϊκά cocktails και φυσικά τις άψογες μουσικές επιλογές! Μ.Μ.

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ

Πως μετά το shopping στο Mall of Cyprus θα κάνω lunch break στο «Park Café» ακριβώς απέναντι. Έτσι γλιτώνω το συνωστισμό και απολαμβάνω νόστιμα πιάτα, όπως το χοιρινό φιλέτο με δαμάσκηνα και σάλτσα από κόκκινο κρασί. Μ.Μ.

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ

Όσοι ιδιοκτήτες cafe επιθυμούν να διοργανώνουν βραδιές με ζωντανή μουσική, να βεβαιώνονται πριν από την πραγματοποίηση της ιδέας τους, πως οι «καλλιτέχνες» είναι ικανοί για ερμηνεία και όχι εκτέλεση των τραγουδιών. Φχαριστώ. Π.Σ.

Ε

ΣΙΑΣΤ Ω Π Υ Τ Ν

ΗΚΑ

ουσίαση Τόσο με τη γεύση όσο και με την παρ του Black Sea που δοκίμασα στο ρα, «Seven Lounge». Χταπόδι στη σχά e σουπιάς! Μ.Μ. σερβιρισμένο στο τηγάνι με linguin

ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ

«Το Ρεντικό» στο Ακάκι και ξετρελάθηκα. Επίσημα το μαγαζί ανοίγει στις 3 Ιανουαρίου. Σου λέω εκ των προτέρων πως θα δοκιμάσεις εξαιρετικό φαγητό, θα ακούσεις την πρέπουσα μουσική, θα χαλαρώσεις σε ένα μαγαζί που τα κορίτσια έχουν επιμεληθεί με καλαισθησία και χαριτωμενιά. Υ.Γ.: Μην μου πεις πως δεν ξέρεις τι σημαίνει «ρεντικό»! Π.Σ.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΜΕ Να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα μπας και φύγει η εντονότατη μυρωδιά του σκόρδου -από ένα πιάτο που στο μενού είναι γραμμένο ως Salt & Pepper

Squid. Κουφό; Τόσο έντονη ήταν η μυρωδιά που και σε κινέζικη παγόδα να το έτρωγαν, θα αναγκάζονταν να βγουν όλοι έξω για να αναπνεύσουν. Μ.Μ.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ Από μεζεδοπωλείο στη Λευκωσία, το οποίο αν συνεχίσει με προτηγανισμένη πατάτα, το βλέπω καθ’ οδόν προς τη μαύρη λίστα μου. By the way φτιάξτε τις σόμπες. Ξεπαγιάσαμε κύριοι! Π.Σ.

ΕΜΑΘΑ

Για το «Μέλι» στην Πλατεία Παντοπωλείου στη Λεμεσό και θέλω εναγωνίως να το επισκεφτώ. Ακούτε φίλοι μου Λεμεσιανοί; Κανονίστε! Π.Σ.


38 CITY FREE PRESS

travel γράφει η Δώρα Ελευθερίου

Βουδαπέστη Είναι η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, η πόλη που σου ξυπνά εικόνες από το παρελθόν, αλλά ταυτόχρονα κλείνει δειλά το μάτι στο μέλλον μέσα από τις δικές της αισθητικές προτάσεις. Το ότι χωρίζεται σε δύο μέρη, τη Βούδα και την Πέστη, το λέει και το όνομά της. Tα δύο μέρη χωρίζει ο ποταμός Δούναβης με τις υπέροχες επιβλητικές του γέφυρες. Η πιο διάσημη εξ αυτών, είναι η Chain Bridge, γνωστή και ως Lion Bridge, την οποία κοσμούν και στις δύο της εισόδους τεράστια λιοντάρια. Στη μεριά της Βούδας βρίσκονται πολύ λιγότερα αξιοθέατα για τον ξένο επισκέπτη, αν και εκεί δεσπόζει το Buda Castle, το οποίο σήμερα φιλοξενεί την εθνική πινακοθήκη της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα και θεαματικότερα μουσεία, τόσο από πλευράς κτιριακής αρχιτεκτονικής όσο και από πλευράς εκθεμάτων. Σε μικρή απόσταση από το μουσείο βρίσκεται ο υπέροχος καθεδρικός ναός Matthias με τα επιβλητικά του βιτρό. Η θέα από το προαύλιό του στην πόλη είναι απερίγραπτη. Η περιοχή γύρω από το ναό φιλοξενεί την πιο κουλτουριάρικη συνοικία της πόλης με πολλές γκαλερί αλλά και art café. Στην Πέστη τώρα, τα σημεία που ξεχωρίζουν είναι αναρίθμητα. Αρχικά η καρδιά της πόλης χτυπά στον πεζόδρομο Vaci Utca, όπου φιλοξενεί πληθώρα καταστημάτων κυρίως με σουβενίρ αλλά και ταβερνούλες και καφεστιατόρια τα οποία καλύπτουν τα γούστα κάθε επισκέπτη. Ο δρόμος καταλήγει στην υπέροχη πλατεία Vörösmarty tér στην οποία πολύ συχνά στήνονται υπαίθριες αγορές. Ένα από τα ωραιότερα σημεία στην πόλη είναι η τεράστια πλατεία Heroe’s Square με τα επιβλητικά αγάλματα που είναι στημένα στο κέντρο της. Στις δύο πλευρές της υπάρχουν δύο κλασικά κτίρια, εκ των οποίων το ένα φιλοξενεί το Museum of Fine Arts και το άλλο χρησιμοποιείται ως γκαλερί τέχνης, η οποία φιλοξενεί εκθέσεις μικρής διάρκειας. Ακριβώς πίσω από την πλατεία υπάρχει μία πανέμορφη λίμνη, η οποία το χειμώνα μετατρέπεται σε παγοδρόμιο και σφύζει από ζωή, χαρίζοντας πρωτόγνωρες εικόνες σε μας τους Κύπριους επισκέπτες. Άλλα σημεία στην πόλη που χρήζουν προσοχής

είναι ο καθεδρικός νεοκλασικός ναός St. Stephen’s Basilica, η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης, η οποία φιλοξενεί καθημερινά παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, αλλά και το νησί Μαργαρίτα που βρίσκεται στη μέση του ποταμού Δούναβη και είναι ιδανικό για ένα ρομαντικό περίπατο στη φύση και το πράσινο. Τέλος, η πόλη φημίζεται για τα θερμά λουτρά της και ο δημοφιλέστερος προορισμός γι’ αυτά είναι το Gellert Baths and Spa (http://www.gellertbath.com). Υπάρχουν χωριστές μέρες και ώρες για επισκέψεις από άνδρες και γυναίκες και ακόμη και το χειμώνα είναι επιβεβλημένη μια επίσκεψη σε αυτά, για να ζήσεις συνολικά την εμπειρία του επισκέπτη στην πόλη. Η περιοχή που ξεχωρίζει για τη νυχτερινή της διασκέδαση, αλλά και τα εστιατόρια με άποψη είναι η Liszt Ferenc Ter. Αποτελείται από δύο παράλληλους πεζόδρομους που φιλοξενούν τοπικά cafés, εστιατόρια με επιλογές κουζίνας, μπαράκια με μουσικές από τζαζ μέχρι lounge και clubs με ξένη μουσική που καλύπτουν όλα τα γούστα. To ωραιότερο ξενοδοχείο με διαφορά είναι το Boscolo (http://budapest.boscolohotels.com),

«Η City ταξιδεύει και αυτήν την εβδομάδα με το Citroën DS3». που φιλοξενείται σε ένα εξαιρετικά καλοδιατηρημένο κλασικό κτίριο, απαράμιλλης πολυτέλειας και αισθητικής. Στο χώρο του βρίσκουμε και το ελιτίστικο café «New York», το οποίο σε μεταφέρει σε άλλες εποχές. Οικονομικότερη επιλογή είναι το ξενοδοχείο Mercure Budapest City Center (http:// www.accorhotels.com), το οποίο βρίσκεται ακριβώς επάνω στον κεντρικό πεζόδρομο Vaci Utca και είναι ιδανικό για όσους επισκέπτονται την πόλη για ολιγοήμερες διακοπές. Ιδανικότερο σημείο για αγορές είναι το τεράστιο Shopping Mall Arena (http://www.arenaplaza.hu/). Βρίσκεται μόνο λίγες στάσεις του μετρό μακριά από το κέντρο και φιλοξενεί όλες σχεδόν τις διεθνείς mainstream μάρκες.

INFO Η μόνη αεροπορική εταιρεία που πραγματοποιεί απευθείας πτήσεις από τη Λάρνακα στη Βουδαπέστη είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Ουγγαρίας Malev Airlines (www. malev.com), ο οποίος είναι πολύ αξιόπιστος αλλά και οικονομικός.


agora objects of desire Η Tough Giraffe σε καλεί να παίξεις δημιουργικά και σου εγγυάται πως θα νιώσεις διαφορετικά. Σε ένα μοναδικό χώρο, με κορυφαίες μάρκες παιχνιδιών και διακοσμητικών ειδών, από πρωτοπόρες εταιρείες και ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, τα παιδιά σίγουρα θα βρουν αυτό που θα τους κάνει να χαμογελάσουν. Μην ξεχνάτε ότι τα κατάλληλα παιχνίδια μπορούν να συμβάλουν θετικά στη συναισθηματική ευφυΐα των παιδιών. Το ρισκάρετε;

CITY FREE PRESS 39

GADGET

Παίξε δημιουργικά, νιώσε διαφορετικά

Tough Giraffe, Σπύρου Λάμπρου 1, κατάστημα 6, Άγιοι Ομολογητές, Λευκωσία. Πληρ. 70000071.

Καθαρισμός τριπλής δράσης Αυτό μας υπόσχεται το νέο προϊόν της Vichy. Το «Normaderm Nettoyant TriActiv» μετατρέπει μια κίνησή σου σε τριπλή. Για τη λιπαρή επιδερμίδα με προβλήματα

brand new

λόγω υπερβολικής έκκρισης

SHOP

MOMS IDEAS

σμήγματος, είναι το «μαγικό

Μοναδικά κομμάτια με ρετρό αισθητική από τη δημιουργό του «Moms Ideas», όπως τσαντούλες και accessories, όλα φτιαγμένα στο χέρι με σμιλί! Δείτε τα στο Facebook ή τηλεφωνήστε στο 96844182. Είναι κουκλίστικα!

καθαρισμού, κρέμα απολέπισης

ραβδάκι». Λειτουργεί ως κρέμα και μάσκα! Βeauty Line, Λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 10Γ, Λευκωσία. Πληρ. 77771701. Σωληνάριο 125ml, €17.


40 CITY FREE PRESS

Σε είδα στις Φοινικούδες

Σας είδα παλιοσειράες που τη ΣΜΕΦ να την πληρώνετε! Μείνετε τζιαι κανένας μέσα! Ο παλιός σας λοχίας θα σας εκδικηθεί! Σε είδα να μπαίνεις μέσα στη χωράφα του Πανεπιστημίου πουλουμούι μου, τζιαι να κάμεις drift όπως το γάρο! Μπράβο ρε Γιώρκο! Σε είδα και σε εσίνιαρα να χαριεντίζεσαι στο Παπαφιλίππου τζιαι να κάμεις drift όπως τον πελλό, πουλλί μου! Σε είδα στη Γεροσκήπου με το Pajero σου γιε μου. Νάμπου το κρατάς τζιαι γυρίζεις; Πέρκι μπηχτείτε. Από Τζότζο. Σε είδα Μαργαρίτα να φεύγεις από την Μπουάτ της Προοδευτικής και στο πέρασμά σου να ισοπεδώνεις κάθε μονόδρομο. Κορίτσι μου, απορώ πώς έβγαλες άδεια; Οι αγαπημένες σου φίλες από το ΤΕΠΑΚ.

να σάζεις τα βρατζιά σου μπροστά στη βιτρίνα. Λίο μούσιν μάνα μου.

«ο Τέλης ο Τέλειος». Λάλε του μάστρου σου να δουλεύκεις μόνο νύχτα, γιατί μόνον έτσι μπορώ να σε βλέπω. Η πρασινομάτα σου! ΧxX. Σε είδα στο «Café la Mode», και έκαμές μου κρέπα. Ήταν πολύ γλυκιά όπως εσένα. Σε είδα πάνω στην τταπποροκολού σου να γυρίζεις τη Λεμεσό, τζιαι εκρατούσες έναν παούρι ολοχτιτζιόν. Πού πάεις γιε μου λουμένος το λάδι του μηχανικού. Πίεννε λούθου.

Σε είδα μικρέ κοντούλη να περπατάς κουνώντας την κεφάλα σου... Απορώ, εν ζαλίζεσαι; Με αγάπη στο σειρά.

Σε είδα κουλεντού μου να πίνεις τον καφέ σου με το γυαλούι σου το Ray-ban τζιαι ένας θεός ξέρει πώς εν σε μούνταρα. Είσαι ένας μώρατσος. Κάνε με αιώνιά σου σκλάβα, χώρκατέ μου.

Σε είδα να μεν χαμογελάς και είπα χάνεις ολάν, η ζωή εν ωραία.

Σε είδα... που πρόδωσες τα υ είχα συναισθήματα πο τήθηκές το; για σένα. Ευχαρισ Μπράβο σου! Σε είδα... σε βλέπω... τζιαι θέλω να σε ξαναδώ ρε μες στην τουριστική της Λεμεσού. Πιάσε το Pajero σου τζιαι τζίλα το ρε Γαβρίλη. Σε είδα στο «Gloria» κάτω Λευκωσία. Θέλω να σε ακκάσω, είσαι ο πιο τέλειος Supervisor,

Σε είδα την Παρασκευή στις 25/11 στο «Toy», με μια φανέλα γαλάζια. Ξέρω ότι λαλούν σε Νικόλα τζιαι άμαν πιττώνεις είσαι πολλά hot. Μακάρι να έρκεσουν να μου εμίλας.

Σε είδα στο Λύκειο Μακαρίου Λάρνακας... αν και είσαι καθηγητής τζιαι ο πιο μιτσής γαμώτο. Είσαι ένας άγγελος τζιαι ευτυχώς είμαστε στον ίδιο όμιλο.

Σε είδα στο «Shiraz» ρε στρατιωτάκι μου και θέλω να σε ξαναδώ. Άκουσα να σε φωνάζουν Λεμονά. Η ψηλή, μελαχρινή δίπλα που το μπαρ.

Σε είδα να πίνεις μπίρες μόνος σου μέσα στο πάρκο της ΑΗΚ. Κανεί ρε σκάμπο! Είσαι τίποτε συνέταιρος της Carlsberg; 18ΜΠΠ.

Σε είδα και σε βλέπω κάθε μέρα εδώ και ενάμιση χρόνο και ακόμα δεν εβαρέθηκα τη φάτσα σου.

Σε είδα την ώρα που εκάμναμεν πληροφορική να ξικακατίζεις πάνω που το keyboard τζιαι να πέφτουν τα κακατούθκια σου μες στες χαραμαθκιές των computers.

Σε είδα Μαρία του Βοριά να χορεύεις με τα σέξι εσώρουχά σου, στη μέση της Ανεξαρτησίας, το «I am sexy and I know it». Με αγάπη, η αγαπημένη σου συγκάτοικος. Ν.Χ.

Δεν σε είδα Μάριέ μου στη Λάρνακα. Έφαα ούλους τους τόπους και το Facebook και εν σε βρίσκω. Ξέρεις ποια, επίαμε «Τime» στις 10/12.

Σε είδα στο σχολείο να πιάνεις το βάρος και τη νύχτα εζήτησές μου. Να ζήσουμε αγάπη μου. 25/11/11.

Σε είδα ρε Νικοδήμου να κάμνεις εστιατόρια... μα καλά ρε σειρά, 17 χρονών πλάσμα να παίρνεις καλάθους. Σε είδα και σε βλέπω ούλλη μέρα μέσα στα κλαμπ. Ξεχωρίζεις με τη μούττη σου που εν πάει μονόδρομο. Είσαι τόσο χρονών μάνα μου, μες στα μωρά ούλλη μέρα, τι γυρεύκεις. Btw τι εν τζίνο μες στο μάτι σου; Σε είδα στο «D’Argento club» στις 12/11, πίττα να χορεύκεις με 2 που...ες. Μετά από μένα έχασες το γούστο σου. Με αγάπη η πρώην σου! Σε είδα που εκαθάριζες το εμφιαλωτήριο, όμορφε ασπρομάλλη μου, και μόλις έσσιηψες και είδα το τιγρέ το τάγκα σου, έχασα το φως μου. Τζίνη που εστέκετουν δίπλα σου με το πετσί. 6/12/11. Σε είδα Θεόδωρέ μου μες στην τουριστική με το Integra σου το ΚΤ***. Ξεκόλλα αγόρι μου, εν ασχολούμαι πλέον μαζί σου, χαλάρωσε! Σε είδα την Παρασκευή που ήσουν εις το κάστρο, γιατί δεν μου είπες Καύκαρε πως θα έρτεις εις την Πάφο; Πόσο καιρό θα καρτερώ να κάμεις ένα βήμα; Έσπασές μου τα νεύρα μου, είμαι τζιαι γιώνι κρίμα! Σε είδα στο «Coffee Island» στα Λατσιά να πίνεις Freddo espresso, μες στον ψόφο. Πότε θα με πάρεις γυρό με το Forester, Αντωνάκι.

Σε είδα και εν θέλω να σε ξαναδώ ποττεέεεεεε, εν σε αντέχω άλλο μαννόπλασμα. Σε είδα να φεύγεις από το Frederick με το μαύρο σου Suzuki. Ακόμα δεν τα έβαλες τα νούμερα; Σε είδα στον Σιηφτούρη να πιττώνεις σουβλάκια. Τι σέξι που τραβάς τζίνες τες σμιλούες. Άκουσα να σε φωνάζουν Ελίνα. Λυσιιώ σε! Σε είδα Ανεξαρτησίας και «McDonalds» Ορφανίδη. Μια φίλη μου εν γνωστή σου. Σε λένε Γιώτα, με λένε Μαρίνο, θα σε βρω! Σε είδα ππούλλιν Θεόδωρε να κάθεσαι με το πόιν πάνω στο άλλο στο «Gloria», τζιαι να παίζεις τον ωραίο της Άντρης. Τάχα πελλός; Σε είδα με το BMW MX5, ξανθιά πρασινομάτα κομμώτρια. Πότε θα με πάρεις να με κουρέψεις; Σε είδα που εκάθεσουν στο γραφείο του Προθαλάμου τζιαι αποπλανούσες το θαλαμοφύλακα. Get a room ρε. Ο Αξ/κός της γραμμής. Σε είδα να πιέννεις πιντωμένα ΤΑΕ και να


Από 5 Δεκεμβρίου, των χριστουγέννων το θαύμα, στον SUPER FM! Συντονιστείτε!

φκαίνεις την επομένη! Ε κανεί γιε μου και το γίωμα έχει τα όριά του. Ετρόμαξέν σε το στρατόπεδο.

που λες άλλη δική σου. Τζιαι ποιήτρια η άτιμη, κανόνισε ρε ανείπωτε έρωτα.

Σε είδα λοχία να κάθεσαι στο γραφείο του θαλαμοφύλακα και να πίνεις. Μα έντα μπου νόμισες ρε γιούι του Λοχαγού.

Σε είδα ρε παπάκι, στις 24/11, στα «Sfinakia» να χορεύκεις «I am sexy and I know it». Είσαι, είσαι.

Σε βλέπω κάθε μέρα, μελαχρινό αγόρι, στο σχολείο. Πόσο θα ήθελα να σου πω τι νιώθω. Χρόνια σου πολλά. Φεκούα. Σας είδα όμορφοί μου στις 24/11 στο «Μεζοστρατί», μετά από 16 χρόνια. Γ4.3 είστε όλοι απίθανοι, σας αγαπώ πολύ. Χρύσω. Σε είδα στο «Toy» την Τετάρτη 23/11 να είσαι πυρκαγιά, όπως το κόκκινο χρώμα των μαλλιών σου. Ο τύπος που σου εκέρασε τα σφινάκια με το άσπρο σακάκι, please επικοινώνησε. Σε είδα Κρις (Μόγλι μου), τη Δευτέρα 21/11 να φεύγεις από το διαμέρισμα κλαίγοντας και από τότε μαύρισε η ψυχή μου. Έλα πίσω στο πασιουρτί σου.

σεστηείδα City….

Σε βλέπω κάθε μέρα από το παράθυρό μου

Σε είδα... ζουζουνάκι να κάνεις ζζζζζζζζζζζζ μέσα στ α όνειρά μου, αλλά δεν έμεινες εκεί, μπήκες και στη ζωή μο υ. και εχτές, 17/11, είδα πως ήρτεν η πρώην σου. Τι γίνεται μεταξύ σας;

Contact Τα «Σε είδα» γίνονται αυτομάτου βολής και οπλίσεως. Την ώρα ακριβώς που εντοπίζεις το «θέμα» στέλνεις sms στη City. Στο 96821363 και με χρέωση όσο ένα κανονικό sms. Μην πλατειάζεις όμως. Μπορείς να στείλεις μέχρι 160 χαρακτήρες. Αν θέλεις να είσαι πιο περιγραφικός, επέμενε διαδικτυακά -και τσάμπα- στο e-mail info@cityfreepress.com.cy ή στο profile της City στο facebook.

Είδα το μήνυμά σου καλέ μου στη «City». Με είδες και εσάλταρες, ποιος είσαι όμως δεν μας λες. Παντελίτσα.

Σε είδα την Πέμπτη, 17/11 στη μία το μεσημέρι στο «Costa Coffee», στη Σταυρού. Ήσουν με ακόμα 2. Ωραίο το hot chocolate; Πάντως είμαι σίγουρος πως εσύ είσαι πιο hot και που τη σοκολάτα. Θέλεις να ιδωθούμε ξανά, γλυκιά μου νεράιδα;

κεσουν. Αχ ρε Αγιοδομετίτη.

Σε είδα στις 4/10 στο ΑΤΜ Λακατάμιας, χαιρετηθήκαμε και έφυγες με το Toyota Corolla. Δεν σε πρόλαβα. Θέλω να βρεθούμε ξανά, τηλεφώνα μου.

Σε είδα στο «Gloria Jean’s» στις Φοινικούδες η ώρα 19.30, ξανθέ μου άγγελε. Εβιάζεσουν να φύεις. Μα πού εβουρούσες να πάεις; Πολιτική Άμυνα ίσως;

Σε είδα στο αυτοκίνητο της δουλειάς σου και είχε αυτοκόλλητο της εταιρείας FAP. Σε θέλω τρελά αγόρι μου, σε σκέφτομαι συνέχεια.

Σε είδα ξανά… θέλω να σ ου ζητήσω ένα μεγά λο συγγνώμη. Μόνο εσύ δίνεις νόημα στη ζωή μ ου, σε αγαπώ μωρό μ ου, το αλητάκι σου.

Σε είδα και σε έβλεπα όλη τη διαδρομή από το καθρεφτάκι να οδηγείς το λεωφορείο. Είσαι πούρεκκος οδηγάρα μου. Ερωτεύτηκά σε. Η κοπέλα από το πίσω κάθισμα. Σας είδα και βλέπατε τον εαυτό σας μέσα από το γυαλί του «Starbucks» και γελούσατε σαν τις μουλάρες. Αγαπώ μια που εσάς. Γιάξ.

Σε είδα στο περίπτερο του Αλέξη και ήσουν σέξι γλυκιά μου κοκκινομαλούσσα. Ο Κ. σου.

Σε είδα την Τρίτη στο «Lenox» μετά από 2 χρόνια και με κοίταζες περίεργα... Εγίνηκες ένας θεός, γλυκέ μου Ακακιώτη. Σας είδα και με είδατε στις 17/11 στις 11.30 στον αυτοκινητόδρομο για Λεμεσό. Οδηγούσατε ένα μαύρο Qashqai κι εγώ ένα Passat. Πολύ ωραίο το χαμόγελό σας κοπέλες μου.

Σε είδα στη Λήδρας να γλείφεις παγωτό «Ηράκλη». Άντρια με τα μαύρα, έφαν μας το χιούμορ σου.

Σε βλέπω καθημερινά έξω από το «Skoopy», Μακεδονίτισσα και την Παρασκευή στο Δάντη και είσαι μια θεά. Έχεις πολύ ωραία χείλη, σε θέλω. Ο πρασινομάτης σου.

Σε βλέπω κάθε πρωί Τίνα μου που έρχεσαι Frederick με το πράσινο Musso σου. Είσαι μια πουρέκκα, ελπίζω να σε δω και αλλού. Ο Α....

Σε είδα στο «στούντιο της Λήδρας», να κάνεις έρωτα με τη μακέτα σου, που ήταν κρεμασμένη από το ταβάνι. Έλεος μάνα μου, έχει και άλλες στάσεις. Άρης.

Σε είδα στο «127» το Σάββατο το βράδυ, πανέμορφή μου Τσέχα… Δεν εμουρμούρας και επαραξενεύτηκα.

Σε είδα και όταν σε βλέπω χαμογελώ και κλαίω. Χαμογελώ για την ύπαρξή σου και κλαίω

Σε είδα στο «Gloria» να γεμώνεις το άδειο ποτήρι με μια «Κεανίτα», επειδή ετσιγκουνεύ-

Σε είδα ρε Φοράκι μου με τον έρωτά σου, δηλαδή τη Ραφ.


42 CITY FREE PRESS

sex talk γράφει η Ρούλα Γεωργιάδου sextalk@cityfreepress.com.cy

Αγαπητή Ρούλα, Με λένε Λολίτα και χρειάζομαι τη συμβουλή σου. Παλαιότερα μιλούσα με ένα παιδί. Εγώ τον έβλεπα φιλικά, εκείνος όμως όχι. Ως εκ τούτου δεν μπόρεσα να συνεχίσω να είμαι φίλη μαζί του. Το θέμα μπήκε στο συρτάρι και κάναμε καιρό να μιλήσουμε γιατί κι εγώ δυσκολευόμουν να του μιλήσω αλλά και αυτός. Πέρασαν δύο χρόνια από τότε. Τελευταία όμως μιλάμε και έχουμε πολύ καλή επικοινωνία και άρχισα να νιώθω πράγματα για αυτόν… όχι φιλικά. Αλλά κι αυτός, δεν μου συμπεριφέρεται πλέον με απόλυτα φιλικό τρόπο. Μου χαϊδεύει τα μαλλιά, είναι πολύ τρυφερός, με αγκαλιάζει κ.λπ. Να φανταστείς, άτομα που μας βλέπουν μαζί νομίζουν πως είμαστε ζευγάρι. Η συμπεριφορά του με έκανε να αναθεωρήσω. Δεν θα με κρατούσε τίποτα ούτε θα υπήρχε κανένας ενδοιασμός και θα τα έφτιαχνα μαζί του, αν δεν υπήρχε ένα μικρό κόλλημα: Η κοπέλα του. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί τα κάνει όλα αυτά αφού είναι σε σχέση; Τι να κάνω; Να του πω πώς αισθάνομαι; Να περιμένω να δω πώς θα εξελιχθεί η σχέση του; Τι;

Ρε συ Λολίτα, έχει μια παροιμία που λέει «ήβρες το σύκο, σήκωσ’ το, να μεν το σηκώσει άλλος». Α, τζιαι συ τωρά! Έδειξέ σου που την αρχή ότι ήθελέ σε το κοπελούι, τζιαι εσύ έκαμνες κούτζια. Ε, επίε. Ήντα που να κάτσει, για να σε καρτερά; Επεράσαν που τότε δύο χρόνια, αυτός είναι σε μια άλλη σχέση, κάμνει σου κκουλαφούθκια τζιαι εσύ αθυμήθηκες ότι θέλεις τον. Αν σε ήθελε μάνα μου ήταν να αφήσει την άλλη, αφού κάμνετε ήδη παρέα τόσο καιρό. Αφού όμως βλέπει ότι είσαι μόνη σου χωρίς boyfriend, λαλεί σου «να της ρίχνω λίον σιταρούδιν, για να την έχω standby». Μεν μασάς! Την επόμενη φορά που εν να σου κάμει πουτούτες τες περίεργες κινήσεις, άρπαξε την ευκαιρία τζιαι αρώτα τον «ρε άμπα τζιαι θέλεις με τζιαι εν το λαλείς;» . Αν κωλώσει, θέλει σε! Αν γελάσει τζιαι πει σου «σιγά ρε, εν φιλικά», τότε φύε!

Αγαπημένη θεά Ρούλα,

Πρόσφατα τελείωσα μια σχέση που μετρούσε ενάμιση χρόνο. Εκουράστηκα μάνα μου πώς να το κάμουμε; Ήταν πολλά πρήχτης τελικά. Να μου πεις εγώ φταίω που εν το πήρα είδηση πιο γλίωρα. Τέλος πάντων, ένεν τούτο το θέμα μας τωρά. Επειδή κάνω τον απολογισμό μου και εγώ σαν καλή κοπέλα, έχω μια απορία σεξουαλικού περιεχομένου. Να ξέρω επία με straight ή με κάτι άλλο. Ήταν και ο πρώτος μου τα ευλοημένα. Που λαλείς, την ώρα του σεξ και της απόλυτης ηδονής, ο παρέας εζήτα μου να του βάλω και δάχτυλο στον κώλο και να τον χουφτώνω. Εν φυσιολογικό τούτο το πράμα; Πολλά φιλιά αγαπημένη. Μια θαυμάστρια σου

που διαβάζει τη «City» every week. Περιμένω την απάντησή σου πέρκι με φωτίσεις για το τι συμβαίνει...

Απορημένη μου, μου βάζεις δύσκολα ρε μωρό μου. Αφού σε έπρηξε, καλά έκαμες κορούα μου τζιαι έφυες. Τώρα αναρωθκιέσαι αν είναι νόρμαλ, την ώρα της κορύφωσης να σου ζητά δάχτυλο. Ε, ερώτησα ποδά, ερώτησα ποτζιή κανένα αρσενικό και μου είπαν ότι ναι, γουστάρουν μέσα-μέσα, όχι πάντα. Τους αρέσει να τους ακουμπούν τον προστάτη γιατί αυτό τους πελλανίσκει πολύ. Ως δαμέ εκατάφερα να μάθω γιατί μερικοί αγριοθωρούσαν με τζιαι εκόπηκα του βούρου.


CITY FREE PRESS 43

Sex tips

Καλά να μας μπει ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΙΣΗ. ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΕΞΩ, ΝΑ ΞΟΔΕΨΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΣΕ ΜΕΡΟΣ ΤΡΟΠΙΚΟ Ή ΠΑΓΩΜΕΝΟ, Η ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΜΕΝΕΙΣ ΣΠΙΤΙ, ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙΣ ΩΣΤΕ Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΣΕ ΒΡΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΟΛΟΧΡΟΝΑ! Δεν υπάρχει χρυσή συνταγή για να περάσεις καλά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το έτερον ήμισυ. Η μόνη βασική προϋπόθεση είναι η καλή διάθεση. Αν είσαι υπερπλήρης από αυτό, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα. Δεν θα σου πω μαλακίες που περιλαμβάνουν μπάνια και αφρόλουτρα με αιθέρια έλαια, ρομαντικά μασάζ, δείπνο υπερπαραγωγή και παθιασμένο έρωτα μπροστά στα τζάκι. Κλάιν. Τα πράγματα είναι πολύ απλά: • Έχε καθαρό το σπίτι. Δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει το πάθος. • Μαγείρεψε απλά, μην περιοριστείς στο φαγητό, γέμισε το ψυγείο και τα ντουλάπια με τσιμπήματα, snacks και κατιτί για να φτιάξετε πρωινό. Φρόντισε επίσης να μην ξεμείνεις από ποτά. Μια σαμπάνια ή ένα αφρώδες κρασί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει στην κάβα σου -ο μπιμπίκος του απολαμβάνει πολύ τις φυσαλίδες όταν συναντιόνται στο στόμα σου. • Το θέμα της μουσικής είναι πολύ σοβαρό. Αν το αφήσεις στο φλου, θα την πατήσεις. Τα ραδιόφωνα δε νομίζω να ετοίμασαν ένα πρόγραμμα που καθ’ οιονδήποτε λόγο συναντά τις επιθυμίες σου, γι’ αυτό κάνε τα κουμάντα σου. Επίσης αν θέλεις την τηλεόραση ανοικτή, φρόντισε να παίζει στο background κανένα DVD της προκοπής. • Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά είναι μια ξεχωριστή ημέρα. Κάνε, λοιπόν, κάτι ξεχωριστό. Φτιάξε μια ατμόσφαιρα ιδιαίτερη. Κεριά, μυρωδικά, κανένα λέλουδο, ένα ιδιαίτερο ντεκορασιόν. Δεν είναι ανάγκη να είναι υπερπαραγωγή, αρκεί να είναι κάτι που θα ενισχύσει την εντύπωση πως ασχολήθηκες. Κατάλαβες; • θα φάτε, θα πιείτε, θα μιλήσετε, θα γελάσετε, θα χαϊδευτείτε, θα φιληθείτε, θα κάνετε νάζια, θα κάνετε και άλλα που δεν επιτρέπεται να περιγράψω. Αφού όμως τελειώσετε τον πρώτο γύρο και μέχρι να έρθουν οι παλμοί στα ίσια τους, πρέπει κάτι να παιχτεί. Κανένα μπανάκι τα δυο σας; Κανένα χαρτάκι; Κανένα επιτραπέζιο που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω παιχνίδι; • Μην έχετε τα κινητά κοντά σας. Καλύτερα βάλτε τα στο αθόρυβο. Θα αρχίσουν από τις 12 παρά 5 μέχρι και τις 2 να έρχονται τα μηνύματα sent to all που δεν σε ενδιαφέρει να διαβάσεις και απαντήσεις εκείνη την ώρα. Είναι πολύ ντεκαβλέ την ώρα της υπερπροσπάθειας να ακούς το μπιπ-μπιπ. • Αν κατά τις 3, εκεί που κάθεστε στον καναπέ σάς έρθει η επιθυμία να ρίξετε κάτι πρόχειρο, πάτε για ένα ποτό και επιστρέψετε για έναν ακόμη γύρο, μην καταπιεστείτε. Θα είναι μια υπέροχη νύχτα. γράφει η tipster


44 CITY FREE PRESS

Μια ξεχωριστή χρονιά για το κυπριακό ποδόσφαιρο

γράφει ο Λαμπράκης Κωνσταντινίδης

γράφει ο Μιχάλης Παπαδόπουλος

Πάει και το ποδοσφαιρικό 2011, γεμάτο συγκινήσεις, συναισθήματα, στιγμές που δεν θα ξεχαστούν.

Άλλο 2010,

άλλο 2012

Ε

ΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ. Υπάρχει μία ομάδα, που όπως αντιλαμβάνομαι μειοψηφεί σε σχέση με το σύνολο, η οποία υποστηρίζει ότι ο Jovanovic ρισκάρει, αφήνοντας αναλλοίωτο το roster του μέχρι το Μάιο. Υπάρχει μία λογική σε αυτήν τη σκέψη. Δεν βρίσκει αδυναμίες στο υπάρχον υλικό, αλλά βάζει κάτω κάποια επιχειρήματα. Τα πολλά παιχνίδια (πολύ περισσότερα από τις υπόλοιπες ομάδες), που έδωσε η ομάδα, τη (φυσιολογική) επικέντρωση των παικτών στις μάχες με τη Lyon, πιθανούς τραυματισμούς (υπήρχαν ήδη αρκετοί), αλλά και το γεγονός ότι οι λοιποί μνηστήρες θα ενισχυθούν. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι, στο πίσω μέρος του μυαλού, υπάρχει και το παράδειγμα του 2010, όταν ο ΑΠΟΕΛ από το Φεβρουάριο και μετά «ξεφούσκωσε» πραγματικά. Όλα τα πιο πάνω, περνούν και από το δικό μου μυαλό. Και λέω ότι ίσως ο Jovanovic να παίρνει ένα σχετικό ρίσκο. Όμως στην προκειμένη περίπτωση θέλω να μπω στα παπούτσια του Σέρβου. Ο οποίος, αν ζητήσει χρήματα για μεταγραφές από τον Φοίβο Ερωτοκρίτου, θα τα πάρει την ίδια στιγμή και μάλιστα αδρά. Καμία αμφιβολία περί τούτου. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί ανά πάσα στιγμή -αν το θελήσει- να φέρει άλλον έναν Ailton ή δύο εξαιρετικά καλούς και φυσικά ακριβούς παίκτες. Όμως, καλά τα όμορφα, καινούργια και λαμπερά έπιπλα, αλλά άμα αυτά που έχεις ταιριάζουν στο χώρο; Άμα, ο καναπές και οι πολυθρόνες σου είναι ούτως η άλλως πρώτης ποιότητας και σου δημιουργούν ένα σαλονάκι τσίλικο. Δεν τον χαλάς το χώρο με τίποτα. Η ομάδα του ΑΠΟΕΛ ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα σε απόλυτο βαθμό. Έκανε την ουτοπία πραγματικότητα με την πρόκριση στους «16» και βρίσκεται πρώτος στη βαθμολογία.

Παράλληλα, σε ώρες δύσκολες, σε στιγμές πίεσης, η 1η γραμμή έθελξε ενώ σε περιπτώσεις απουσιών, ο πάγκος έβγαλε αυτό το κάτι παραπάνω. Ο Jovanovic έχει ένα roster, το οποίο αποδεδειγμένα έχει μέσα και άσους και τζόκερ και βαλέδες πίκα. Γενικά υπάρχει ένα άψογο κλίμα, σωστές ισορροπίες. Αυτό το roster το εμπιστεύεσαι και πρακτικά και ηθικά. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε τη σύγκριση με την ομάδα που πρωτοέπαιξε στους Ομίλους πριν από δύο χρόνια. Ήταν και εκείνη ισχυρή, αλλά όχι όσο η σημερινή, είχε ξεζουμιστεί για να πάρει το Πρωτάθλημα του 2009 και μπήκε στο «ταξίδι στα αστέρια» με την άγνοια του πρωτάρη. Δεν είχε τόσο βάθος όσο η σημερινή ομάδα, δεν υπήρχε η εμπειρία της διαχείρισης των δύο ταμπλό. Και ας λένε οι αριθμοί το αντίθετο, γιατί και το 2009, Δεκέμβριο μήνα, ο ΑΠΟΕΛ είχε όπως σήμερα ολοκληρώσει την προσπάθεια στους ομίλους του Champions League και ήταν πρώτο στη βαθμολογία. Οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια. Γενικά, ο ΑΠΟΕΛ, μπορεί ίσως να ζοριστεί, αλλά μπορεί να φτάσει μέχρι το τέλος και να τερματίσει πρώτος. Και ειλικρινά σκέφτομαι αν το ερώτημα για το ποιος θα αντέξει αφορά περισσότερο την Ομόνοια, την ΑΕΛ και την Ανόρθωση. Αν οι τρεις τους, βασίζουν τις πιθανότητες τίτλου ποντάροντας και σε πιθανή καθίζηση του ΑΠΟΕΛ, κάτι μου λέει ότι πατάνε ήδη πεπονόφλουδα.

ν τη φορά Ο ΑΠΟΕΛ έχει αυτή τητα και το βάθος, την ποιό θα του την εμπειρία που ξει μέχρι επιτρέψει να αντέ το τέλος

Μια χρονιά ξεχωριστή και για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αφού οι επιτυχίες του ΑΠΟΕΛ και της ΑΕΚ στην Ευρώπη, μας άλλαξαν... τροχιά, βάζοντάς μας στο... γεωπολιτικό χάρτη των κορυφαίων. Κυρίως η επιτυχία του ΑΠΟΕΛ να προκριθεί στις 16 κορυφαίες ομάδες του Champions League μοιάζει με... ζαχαρωμένο ψέμα από τον κόσμο των πιο τρελών ονείρων, ένα παραμύθι που ακούμε και δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι είναι αληθινό. Κι όμως... Αυτές οι τρεις τελείες μάς αναγκάζουν να αναλογιστούμε το μέγεθος αυτού που έγινε αλλά και τη διάσταση της ευθύνης γι’ αυτό που θα έρθει. Άλλωστε, η φετινή επιτυχία έχει πίσω της ένα δρομολόγιο σταθερής ανόδου που το διάνυσε συνολικά το κυπριακό ποδόσφαιρο, που μας κάνει βάσιμα να ελπίζουμε ότι δεν είμαστε ακόμα στο τέρμα, αλλά σε μια στάση προς την επόμενη ανάβαση. Θέλω να πω ότι αυτό που μοιάζει τώρα σαν μια εκπληκτική εξαίρεση -η πρόκριση του ΑΠΟΕΛ στους «16» από την πρώτη θέση του ομίλου του- ίσως μπορεί, και πρέπει, να γίνει η αρχή ενός κανόνα, της μόνιμης, δηλαδή, παρουσίας των ομάδων μας σε προσκήνιο πρωταγωνιστικό. Οι δυσκολίες είναι δεδομένες, όμως και οι δυνατότητες, αποδεδειγμένα, υπάρχουν, αρκεί να μην αφήσουμε τα υλικά της φετινής μεγάλης επιτυχίας να χλωροφορμίσουν. Η σκληρή δουλειά όταν συνδυάζεται με τη σοβαρότητα, τον επαγγελματισμό και το όραμα, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, ακόμα και μέσα στο πιο δυσχερές περιβάλλον. Στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν χάνουμε τίποτα να προσπαθήσουμε, να βρούμε, έστω, τον τρόπο που εξαργυρώνεται ένα θαύμα. Για όσους, τουλάχιστον, εξακολουθούν να πιστεύουν στα ποδοσφαιρικά θαύματα. Σε αυτούς, βεβαίως, δυσκολεύομαι να συμπεριλάβω τον Ivan Jovanovic, τον Φοίβο Ερωτοκρίτου και τους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ...


Advertorial

Smart TV της Samsung: Μια μοναδική, καθηλωτική εμπειρία σε μια συσκευή ασυναγώνιστου στυλ. Η ενσωματωμένη, πρωτοποριακή πλατφόρμα Smart Hub, σας δίνει τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης με την τηλεόρασή σας και σας προσφέρει πρόσβαση σε ένα σύνολο εφαρμογών και περιεχομένου ψυχαγωγίας μέσω του Samsung Apps, του πρώτου Application Store για τηλεοράσεις. Έτσι, μπορείτε να σερφάρετε στο διαδίκτυο, να προβάλετε φωτογραφίες και βίντεο καθώς και να απολαμβάνετε διάφορες λειτουργίες ψυχαγωγίας, χωρίς καθόλου κόπο.

Ακόμα, είτε βλέπετε μια ταινία είτε ακούτε μουσική, θα νιώθετε την απόλυτη εμπειρία 3D, που θα δώσει νέα διάσταση στην ψυχαγωγία σας. Σε συνδυασμό με τον καλαίσθητο σχεδιασμό, που σας βάζει στο κέντρο της δράσης, και τις προηγμένες δυνατότητες σύνδεσης, θα απολαύσετε μια έξυπνη τηλεόραση, ασυναγώνιστου στυλ. Η Smart TV της Samsung είναι εδώ για να χαρίσει απεριόριστη διασκέδαση, αναβαθμίζοντας τον κόσμο της ψυχαγωγίας και της επικοινωνίας σας.


46 CITY FREE PRESS

ζώδια 30/12-12/01

Γράφει ο Δελφός

wish upon the stars ΚΡΙΟΣ 21/3-20/4

Πρέπει να μιλήσετε ξεκάθαρα. Πρέπει να τα πείτε και να τα βγάλετε από μέσα σας. Έχετε απορίες που πρέπει οπωσδήποτε να λυθούν. Στα επαγγελματικά έχετε πάρει τα πάνω σας γιατί τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους. Βεβαίως δεν θα πρέπει να παίρνουν τα μυαλά σας αέρα. Σας θέλω προσεκτικούς σε θέματα επικοινωνίας, για να μην πείτε περισσότερα από όσα θέλετε να ξέρουν. Σσσσσσςςς!

ΤΑΥΡΟΣ 21/4-21/5

Μια χαρά είστε. Είστε στο σωστό mood για να γοητεύσετε και να κερδίσετε τη συμπάθεια. Βεβαίως, αυτό σημαίνει πως θα έρθετε πιο κοντά στο αντικείμενο του πόθου σας. Να το κάνετε, όμως με το σωστό τρόπο. Δεν θέλω βιασύνες και τσαπατσουλιές. Εν τω μεταξύ, σας περιμένει μια απροσδόκητη συνάντηση. Τόσο απροσδόκητη που από το πουθενά θα αρχίσουν νέα όνειρα και σχέδια. Είδες καμιά φορά; Από το πουθενά!

ΔΙΔΥΜΟΙ 22/5-21/6

Είστε μεγάλα πορνίδια! Γίνονται όλα αυτά τα ευχάριστα στα αισθηματοσεξουαλικά σας και δεν λέτε κουβέντα. Άντε, εγώ πείτε «διαβάζω» τα άστρα, οι υπόλοιποι; Να μην μάθουν; Η διάθεσή σας είναι ανεβασμένη σε αντίθετη με την όρεξή σας για δουλειά. Από τη μια το γκομενίδι από την άλλη τα deadlines. Σωπάστε καλέ που θα το σκεφτείτε κιόλας! Αυτή η θετική αύρα πρέπει να συμπαρασύρει και άλλους. Κάντε μας ένα party και κεράστε μας κέφι, μπρίο και καλή ενέργεια. Άντε, και οι μπίρες που λόου μου!

ΚΑΡΚΙΝΟΣ 22/6-22/7

Αν ο Άγιος Βασίλης ήταν Καρκίνος, θα παίρναμε δώρα της φτήνιας και αυτά κατά το Φεβρουάριο με τις εκπτώσεις. Είστε τσιγκούνηδες και φοβερά αναβλητικοί. Αφού το έχετε στο μυαλό σας καιρό τώρα. Κάντε το να τελειώνουμε. Πολλά μυστικά έρχονται στη φόρα και κάποια γεγονότα που αγνοούσατε θα σας ανοίξουν τα μάτια. Πέρκει μου βελτιώσετε και τους χρόνους σας! Τι πράμα είστε εσείς!

ΛΕΩΝ 23/7-23/8

Καλά, θα βγάλουν έκτακτο ανακοινωθέν! Τέτοια γοητεία έχει χρόνια να απολαύσει τούτος ο χαροκαμένος τόπος. Εκμεταλλευτείτε το, μπας και δουν χαρά τα σκέλια σας. Στα επαγγελματικά πρέπει να δουλέψετε πολύ για να αναπληρώσετε το χαμένο έδαφος. Για καλό θα είναι. Τα έχουμε πει: δουλεύουμε για τον επόμενο! Στα

αισθηματικά λίγο θέλω να χαλαρώσουμε. Δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα, δεν είναι απαραίτητο να προσφέρετε τα πάντα. Χαλαρά!

ΠΑΡΘΕΝΟΣ 24/8-23/9

Breath in, breath out. Δεν θέλω άγχη. Θέλω σωστή κατανομή του χρόνου. Θέλω να κάνετε τα κουμάντα σας, να βγάλετε το πρόγραμμά σας και όλα θα πάνε καλά. Ξαναπάρτε ανάσα. Καλύτερα; Όλα γίνονται, να το θυμάστε! Ακόμα και τα οικονομικά σας βελτιώνονται. Μιλάμε για θαύμα, όχι αστεία. Στα αισθηματικά περνάτε στην αντεπίθεση. Καιρός ήταν, πρόβατα, ε πρόβατα! Να σας θυμίσω κλείνοντας πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Καταλάβατε;

ΖΥΓΟΣ 24/9-23/10

Μιλάμε πως έχετε τους πλανήτες με το μέρος σας! Πάρτε ένα πρωτοχρονιάτικο λαχείο και να μας θυμηθείτε και μας την ημέρα της είσπραξης. Περνάτε πολύ καλά, δεν σας ενδιαφέρει οτιδήποτε δεν εμπίπτει στη zen φάση σας. Έχετε άλλον αέρα. Πολλά δάκρυα… χαράς έρχονται. Πολλές ευχάριστες συγκινήσεις. Πρωτόγνωρες εμπειρίες. Βρε, μπας και είναι αυτό που νομίζω; Συγχαρητήρια!

ΣΚΟΡΠΙΟΣ 24/10-22/11

Ανταγωνισμός. Μεγάλος ανταγωνισμός στη δουλειά. Αν ήταν μόνο αυτό δεν θα είχατε πρόβλημα. Αλλά δεν είναι. Υπάρχουν κι άλλα που σας κάνουν να δισπυρκάτε! Έχετε πολλά μαζεμένα μέσα σας, τα οποία θέλετε να βγάλετε προς τα έξω σας, αλλά οι άλλοι δεν είναι σε φάση να σας ακούσουν. Σόρι. Στα αισθηματικά κυρίως απλά βουλώστε το. Ανοίγετε το στόμα σας και αραδιάζετε όλου του κόσμου τις μαλακίες. Πάρτε το απόφαση, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν. Κρίμα.

ΤΟΞΟΤΗΣ 23/11-22/12

Νιώθετε τυχεροί, αισιόδοξοι και ευτυχισμένοι. Νιώθετε πως όλα θα πάνε καλά. Μην μου ανησυχείτε. Έτσι είναι. Εντάξει κάποιες γκάφες, κάποιες παρεξηγήσεις θα γίνουν, αλλά εσάς σας θέλω βράχους θετικής ενέργειας. Μη μασάτε. Πολύ επικοινωνία πέφτει αυτές τις ημέρες. Εκμεταλλευτείτε το. Δεν είναι εποχή παρεξηγήσεων. Πήραμε κιλάκια;

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ 23/12-20/1

Έξοδα της τελευταίας στιγμής θα σας ταρά-

ξουν, αλλά δεν θα σας φαλιρίσουν. Pocket money της τελευταίας στιγμής θα σας σώσουν και θα σας χαροποιήσουν. Συναισθηματικά πρέπει να χαλαρώσετε λίγο. Γιατί σφίγγεστε τόσο πολύ; Γιατί αγχώνεστε, γιατί τα περνάτε όλα από κόσκινο; Γιατί σας έχει πιάσει η καΐλα αν θα γίνει ή όχι; Ούφου μωρέ κάθεστε και σκάτε! Σταματάτε να κάνετε σαν μυξοπαρθένες και περνάτε καλά. Να τα χιλιάσετε!

ΥΔΡΟΧΟΟΣ 21/1-19/2

Αααα, θα έχουμε τηλεφωνήματα. Μην χαίρεστε γιατί είναι από αυτά που αποσκοπούν στο να αλλάξουν τα πλάνα σας. Μη μασάτε όμως. Εσείς βράχοι ακλόνητοι. Γοητεία θα επιστρατεύσετε για να κάνετε το γκομενάκι να σέρνετε στα πόδια σας. Θα το πετύχετε στο άνετο. Κατά τα άλλα πολύ σαγηνευτικό και σέξι μυστήριο σας σκεπάζει. Μα στο Χόλιγουντ αναγιωθήκατε πουλάκια μου; Ουάου!

ΙΧΘΥΕΣ 20/2-20/3

Πώς τους πείσατε όλους στη δουλειά και θα γίνει το δικό σας, κανένας δεν έχει καταλάβει ακόμη. Από τη στιγμή που εσείς διευκολύνεστε και εξυπηρετείστε, άστε τους άλλους να τραβούν τις υπερωρίες! Οι σχέσεις σας στη δουλειά δεν είναι καλές. Πολύ ένταση βρε αγάπες μου. Πολύ γκρίνια. Πολύ μουρμούρα. Στα σεξουαλικά, έχω να τονίσω πως τα πανιά σας είναι πάνω και είναι και λευκά. Να φυσήξει και ο ούριος, να δείτε χαΐρι!


Θέλω προαγωγή! Κάνω το Master στο Management του Αγγλικού Πανεπιστηµίου Wolverhampton

στο Global College το Φεβρουάριο!

Το Global College προσφέρει σε φιλοµαθείς και τυχερούς αναγνώστες της City Free Press, µια 100% υποτροφία και πέντε µισές υποτροφίες για µεταπτυχιακές σπουδές στο Wolverhampton University που ξεκινούν το Φεβρουάριο ! Τα πτυχία είναι πλήρως αναγνωρισµένα από το Υπ. Παιδείας και οι φοιτητές δικαιούνται κρατική χορηγία µέχρι και €3.417. Από σήµερα έως και την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στέλνετε sms στο 95115005* µε την ένδειξη CG Master + ονοµατεπώνυµο για να λάβετε µέρος στην κλήρωση. Τη ∆ευτέρα 30 Ιανουαρίου θα γίνει η κλήρωση που θα αναδείξει τους 6 συνολικά τυχερούς που θα κερδίσουν τις 6 υποτροφίες για Master Degree στο Wolverhampton University! *Η χρέωση ανά sms είναι €0.01 από αριθµό PRIMETEL και €0.02 από τα υπόλοιπα δίκτυα, συν Φ.Π.Α.

Students admitted to undergraduate programmes of the University must possess AT LEAST the minimum English language entrance requirements. Students must satisfy one of the following criteria: A score of 6.0 on IELTS or A score of 550 on TOEFL (or 213 in the computerised version) or α pass in the Cambridge Advanced English examination or α pass in the Cambridge Proficiency Examination or full UK-accredited GCSE, GCE or IGCSE in English Language grade C or above or at least 6 years certified education at secondary level and/ or above, fully studied and assessed through the medium of English, including a pass in English Language as a subject (where applicable) or University of Anglia Proficiency or a score of 18 or more on the Apolyterion or any other equivalent qualification recognized by the British Council or an equivalent body or a score of 6 on the Wolverhampton English Proficiency Exam (WEPE). Successful completion of the Global College Foundation course


city free press 289  

weekly free press magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you