Page 1

αφιέρωμα

62 Νέο κεφάλαιο, νέα ζωή 68 Working people 76 Όταν οι γονείς μένουν μόνοι... 82 Νέα ζωή, νέο look!

τριτοβάθμια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!

ΧΟΡΗΓΟΣ

| 61 |


ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ! BOOK CENTER

ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΠΑΡΓΑ

Fax: 22 327741 E-mail: info@parga-publication.com


αφιέρωμα

62 Νέο κεφάλαιο, νέα ζωή 68 Working people 76 Όταν οι γονείς μένουν μόνοι... 82 Νέα ζωή, νέο look!

τριτοβάθμια

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ!

ΧΟΡΗΓΟΣ

| 61 |


τριτοβάθμια εκπαίδευση

Νέο κεφάλαιο,

νέα ζωή! Για τους περισσότερους φοιτητές αυτή είναι η πρώτη φορά που καλούνται να αποχωριστούν την οικογένεια και να βρεθούν μακριά από το πατρικό τους σπίτι και ίσως αυτό να τους φαίνεται βουνό. Πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις; Έχουμε για εσένα τον οδηγό επιβίωσης πρωτοετούς φοιτητή, για μία νέα σελίδα στη ζωή σου γεμάτη όμορφες εμπειρίες και σημαντικές στιγμές.

Ω

ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ς νέος φοιτητής θα πρέπει, πρώτα από όλα, να γνωρίσεις την πόλη στην οποία θα μείνεις και στη συνέχεια να αναζητήσεις ένα αξιοπρεπές σπίτι για τη διαμονή σου. Τα πράγματα, όμως, είναι πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως νομίζεις. Αγγελίες για σπίτια μπορούν να βρεθούν στις εφημερίδες, αναρτημένες σε κοινόχρηστους χώρους του πανεπιστημίου ή του κολεγίου, όπως είναι οι διάδρομοι, το κυλικείο κ.τ.λ. Πολύ καλές πηγές πληροφοριών για σπίτι αποτελούν και οι γείτονες, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες μαγαζιών της γειτονιάς που ψάχνεις. Όταν επιτέλους βρεις αυτό που θέλεις, τότε θα πρέπει να προσέξεις πολύ το συμβόλαιο που θα υπογράψεις, ώστε να μη δεχθείς παράδοξους ή περίεργους όρους από το σπιτονοικοκύρη. Η διατήρηση και η συντήρηση του χώρου θα αποτελούν στο εξής μέλημά σου, ενώ το καθαρό και περιποιημένο περιβάλλον θα σε βοηθήσει να έχεις καλή ψυχολογία και όρεξη για διάβασμα και μελέτη. Μία μέρα της εβδομάδας είναι αρκετή για να αφιερωθεί στην καθαριότητα του σπιτιού και δεν θα πάρει πολύ χρόνο, εφόσον ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες. Αν και την πρώτη χρονιά της φοιτητικής σου ζωής θα ήθελες να την περνάς πολύ περισσότερο έξω παρά μέσα στο σπίτι, καλό είναι να νοικοκυρευτείς και να φτιάξεις ένα χώρο που να έχει τη δική σου προσωπική σφραγίδα. Τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις είναι να ελέγξεις τα ηλεκτρικά και τα υδραυλικά του διαμερίσματος που έχεις ενοικιάσει. Ζήτα από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί (τον πίνακα με τις ασφάλειες, τυχόν υγρασίες κ.τ.λ.) και καλό είναι να έχεις κάπου πρόχειρα ένα τηλέφωνο ηλεκτρολόγου και υδραυλικού στην περίπτωση που χρειαστείς μια δεύτερη γνώμη. Προμηθεύσου το συντομότερο δυνατό με

| 62 |

μία κλειδαριά ασφαλείας. Οι κλειδαριές αυτές δεν στοιχίζουν πολύ και η αίσθηση της ασφάλειας είναι πολύ σημαντική. Με δεδομένο ότι έχεις ήδη τακτοποιηθεί και έχεις τα απαραίτητα -ηλεκτρικές συσκευές, σαλόνι κ.τ.λ.-, άρχισε να περνάς στη φάση της διακόσμησης και της οργάνωσης του χώρου σου. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις κάνε μία έρευνα αγοράς και έπειτα ξεκίνα να εφοδιάζεσαι με όσα χρειάζεσαι. Ψάξε τα μόνο χωρίς άγχος. Καλό θα ήταν και σε κάποια φάση να ξεκινήσεις αγορές και για τη γραφική ύλη και γενικώς για το γραφείο σου, διότι αυτού του είδους την οργάνωση είναι καλά να την κάνεις νωρίς. Μην περιμένεις να αρχίσουν οι εξετάσεις.

ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ

Η διατροφή σου θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, καθώς θα βρίσκεσαι μακριά από το φαγητό της μαμάς. Μπορεί το μεσημέρι να επιλέξεις να γευματίσεις στην καντίνα της σχολής σου και για δείπνο να αρκεστείς σε κάτι λιτό που θα φτιάξεις μόνος στο σπίτι, όπως είναι ένα σάντουιτς, μία σαλάτα ή κάποιο γιαούρτι με φρούτα. Καλό θα είναι να αποφεύγονται όλες οι τροφές που περιέχουν συντηρητικά και είναι τυποποιημένες. Μία ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σου δώσει πολλά από τα εφόδια που χρειάζεσαι ώστε να έχεις πνευματική διαύγεια, καλύτερη μνημονική ικανότητα, ευεξία, σωματική δύναμη και αντοχή. Εννοείται ότι μια στο τόσο η έξοδος για φαγητό με συμφοιτητές και φίλους δεν είναι απαγορευτική, ωστόσο παν μέτρο άριστον και εκεί ακόμη επιλέγουμε τις πιο υγιεινές λύσεις. Άλλωστε, οι φοιτητές, λόγω του ότι καταφεύγουν συνήθως στις εύκολες και γρήγορες λύσεις που συνήθως είναι οι πιο παχυντικές και λιπαρές επιλογές, έχουν την τάση να παίρνουν αρκετό βάρος κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Σίγουρα δεν είναι κάτι που θα ήθελες να συμβεί και σε εσένα.


| 63 |


τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΝΕΟΙ ΦΙΛΟΙ

Μπορεί η τύχη να μην είναι με το μέρος σου και να βρέθηκες στη σχολή χωρίς κάποιον από την παρέα σου. Μην αγχωθείς, και αυτή είναι μία καλή αρχή για να βρεις καινούργιους φίλους που ίσως να κρατήσουν για πάντα. Εσύ απλώς χαλάρωσε και προσπάθησε να δείξεις τον πραγματικό σου εαυτό, για να γνωρίσεις άτομα που θα σου ταιριάζουν και θα σε συντροφεύσουν τα επόμενα χρόνια. Μην αγχωθείς αν οι φιλίες που θα κάνεις την πρώτη ημέρα δεν εξελιχθούν και τις επόμενες. Μπορεί όμως και να γνωρίσεις τον κολλητό φίλο της ζωής σου στο διπλανό έδρανο από την πρώτη στιγμή.

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Τάβλι, χαρτιά, άφθονοι καφέδες, ποτά, νυχτομαζέματα σε σπίτια συμφοιτητών, έρωτες και όλα τα συναφή είναι αυτά που ακούς από μεγαλύτερους φίλους και γνωστούς και έχεις δει και στην τηλεόραση να συνθέτουν το παζλ της φοιτητικής ζωής. Μερικοί μπορεί να σου είπαν πως το να είσαι φοιτητής σημαίνει υπερβολικό διάβασμα, λίγες έξοδοι, επιπλέον φροντιστήρια και μετέπειτα βλέψεις για

| 64 |

Πρώτες ημέρες στη σχολή

Σίγουρα οι πρώτες ημέρες θα σε γεμίσουν άγχος και ένταση. Κάτι το στρες για το τι θα συναντήσεις και ποιους φίλους θα κάνεις, κάτι για το αν θα τα καταφέρεις και αν θα ζήσεις αυτά που θέλεις, θα σε κάνουν να φτάσεις στα όρια του πανικού. Σκέψου απλώς ότι το άγχος δεν θα σου προσφέρει τίποτα και ξεκίνα από κάτι χρήσιμο. Φρόντισε, λοιπόν, να πάρεις τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για μαθήματα, καθηγητές και σημειώσεις από τη γραμματεία της σχολής ή από κάποιο φοιτητή μεγαλύτερου έτους.

μεταπτυχιακά και υποτροφίες. Τα πάντα στη ζωή δεν είναι άσπρο-μαύρο και έτσι και η φοιτητική σου ζωή πρέπει να τα έχει όλα. Και παρακολούθηση μαθημάτων, και τακτικό διάβασμα, και ταξίδια, και βόλτες με φίλους, και εξόδους με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο να τη ζήσεις στον έπακρον!


ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΧΩΝΟΝΤΑΙ. ΤΟ

ΣΤΡΕΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

| 65 |


66-67:Layout 1

8/17/11

1:48 PM

Page 1

Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου Λογιστικά και Τραπεζικά Διοίκηση Επιχειρήσεων Δημόσια Διοίκηση Ψυχολογία Θεολογία Ελληνικός Πολιτισμός Αρχιτεκτονική Εκτίμηση και Ανάπτυξη Ακινήτων Διαχείριση Κατασκευαστικών Έργων

Πανεπιστήμιο Νεάπολης Πάφου Λεωφ. Δανάης 2 8042 Πάφος, Κύπρος

ƩdžǑNJnjǐDŽƿǕǚǎǎƾǚǎ


66-67:Layout 1

8/17/11

1:48 PM

Page 2

3+1

ȳȻȰɈȻɇɈɃɁȵȰɅɃȿȻɇ

ȜȩȖȠȚ

Σύγχρονη Εκπαιδευτική Φιλοσοφία

Ακαδημαϊκο Προσωπικο

Ένα πανεπιστήμιο είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του, οι δημιουργοί της νέας γνώσης και οι ολοκληρωμένοι απόφοιτοι που συνδυάζουν επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική ηθική και ευρύτερη παιδεία. Οι φοιτητές του πανεπιστημίου δεν διδάσκονται μόνο αλλά μαθαίνουν αποκτώντας δεξιότητες που τους εξασφαλίζουν την δια βίου συνεχή επιστημονική ενημέρωση και ανάπτυξη. Οι φοιτητές εκπαιδεύονται στις πιο σύγχρονες και βέλτιστες επαγγελματικές πρακτικές, με εφαρμοσμένες αναλυτικές μεθόδους και με τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών.

Τα πτυχίακα και μεταπτυχιακά προγράμματα διδάσκονται από ακαδημαϊκό προσωπικό υψηλού επιπέδου με μακρά εμπειρία σε έγκυρα πανεπιστήμια του εξωτερικού και αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο. Οι ακαδημαϊκοί του Πανεπιστημίου προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες στους φοιτητές μας βασισμένες στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις και παιδαγωγικές προσεγγίσεις σε μικρές τάξεις που διασφαλίζουν τον διαλεκτικό χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Προηγμένη Εκπαιδευτική Τεχνολογία και Υποδομές

Μοναδική Φοιτητική Εμπειρία

Επενδύουμε στη γνώση και σε ότι πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό τεχνολογικό μέσο μας παρέχει η κοινωνία της πληροφορίας, χωρίς να αφιστάμεθα της θεμελιώδους πεποιθήσεώς μας ότι ένα πανεπιστήμιο είναι πρωτίστως οι άνθρωποί του. Το MOODLE είναι ένα ηλεκτρονικό Σύστημα Διαχείρισης των Μαθημάτων γνωστό και σαν Σύστημα Διαχείρισης της Εκπαίδευσης ή σαν Εικονικό Περιβάλλον Μάθησης. Το MILLENNIUM είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα βιβλιοθήκης που προσφέρει πλήρεις λύσεις και απαντά στις πιο σύγχρονες τεχνολογικές προκλήσεις.

«Gaudeamus igitur, juvenes dum sumus” – Ας χαρούμε λοιπόν, όσο είμαστε νέοι. Με την αμέριστη στήριξη του Πανεπιστημίου, οι φοιτητές εντάσσονται σε ομίλους που τους ενδιαφέρουν, οργανώνουν πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις, εμπλουτίζοντας έτσι με δημιουργικές δραστηριότητες τα χρόνια των σπουδών τους. Το Πανεπιστήμιο παρέχει στούς φοιτητές τη δυνατότητα διαμονής σε άνετα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια τα οποία διαθέτουν και ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

www.nup.ac.cy Tel: +357 2684 3300


τριτοβάθμια εκπαίδευση

working

people

Είτε πέρασες το αναπόφευκτο στάδιο του σχολείου και του διαβάσματος είτε αποφάσισες να αλλάξεις επαγγελματική πορεία, σήμερα βρίσκεσαι αντιμέτωπος/η με το εξής ερώτημα: «Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα μου;». Επιπλέον, έχεις να αντιμετωπίσεις τη δυσκολία και την ανασφάλεια των καιρών μας. Ακούς για οικονομική κρίση παντού και έχεις πελαγώσει. Πριν αρχίσεις λοιπόν να απογοητεύεσαι, εμείς σου προτείνουμε ορισμένα επαγγέλματα που σίγουρα θα σου κινήσουν το ενδιαφέρον, αφού θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση στην αγορά τα επόμενα χρόνια. ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΧΥΣΟΒΙΤΣΙΩΤΗ

Ψυχολογία

Ανήκοντας στις must επιλογές των υποψήφιων φοιτητών τα τελευταία χρόνια, η ψυχολογία είναι σίγουρα ένας ανεξάντλητος τομέας σπουδών. Σου προσφέρει την απαραίτητη γνώση για να μελετήσεις την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση κοινωνικούς, βιολογικούς, αναπτυξιακούς και γνωστικούς παράγοντες και να την εφαρμόσεις στην πράξη μετά την αποφοίτησή σου. Με μαθήματα πάνω στην ψυχολογία και την έρευνα θα πάρεις σίγουρα τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσεις να βοηθήσεις ανθρώπους που είτε έχουν κάποια ψυχική διαταραχή είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Αφού τελειώσεις τις σπουδές σου, οι επιλογές σου ποικίλλουν. Έχεις τη δυνατότητα να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό ή να εργαστείς ως σύμβουλος ή ψυχοθεραπεύτρια σε δικό σου γραφείο, σε ερευνητικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς, κυβερνητικούς φορείς, ιδρύματα και πολλά άλλα.

| 68 |


Art & design,Πληροφορική & Marketing

Πρόκειται για τρεις τομείς που σίγουρα θα αφήσουν τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη. Αν έχεις καλλιτεχνικές ανησυχίες, τότε μάλλον πρέπει να σκεφτείς το art & design, δηλαδή τις εφαρμοσμένες τέχνες, με ειδικότητες όπως η γραφιστική, η διακόσμηση, το 3D animation κ.ά., που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις τη δουλειά σου παιχνίδι όπου κι αν επιλέξεις να εργαστείς. Αν ξέρεις από υπολογιστές και τα πας καλά με την τεχνολογία, στρέψου προς την πληροφορική. Ο τεχνικός δικτύων είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από τις ειδικότητες που σου προσφέρει, ενώ, όσον αφορά στην επαγγελματική αποκατάσταση, μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, διότι η εξειδίκευση στο συγκεκριμένο τομέα έχει ήδη αρχίσει να γίνεται περιζήτητη. Εάν, από την άλλη, το φόρτε σου είναι η προσωπικότητά σου και η επικοινωνία, το marketing σε καλεί. Όπως σίγουρα έχεις καταλάβει και εσύ, οι διαφημίσεις κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας, οπότε αν επιλέξεις να ακολουθήσεις αυτό το επάγγελμα, θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις κάτι δημιουργικό και να προωθείς έξυπνα τα νέα προϊόντα. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Και οι τρεις τομείς σού δίνουν τη δυνατότητα να επιλέξεις πού θα εργαστείς. Βέβαια, το να δουλέψεις στην αρχή σε κάποια εταιρεία που ασχολείται με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει είναι πιο εύκολο από το να ξεκινήσει κανείς κάτι μόνος του.

| 69 |


τριτοβάθμια εκπαίδευση

Αισθητική

Ένα γυναικείο δημοφιλές επάγγελμα που όλο και κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια. Για να ακολουθήσεις το επάγγελμα της αισθητικού, θα μάθεις θεωρητικά και πρακτικά όλες τις τεχνικές περιποίησης προσώπου και σώματος. Θα εκπαιδευτείς στο μανικιούρ, στο μακιγιάζ, στην αποτρίχωση, στο μασάζ και τις θεραπείες spa, υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση της εμφάνισης κάθε γυναίκας με τη χρήση των κατάλληλων προϊόντων, ενώ θα λάβεις και βασικές γνώσεις σε τομείς όπως η οργάνωση καταστήματος και η ψυχολογία, προκειμένου να έχεις όλα τα εφόδια για να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε κατάσταση. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Αφού ολοκληρώσεις την εκπαίδευσή σου, μπορείς φυσικά να ανοίξεις δικό σου κατάστημα. Αν κάτι τέτοιο όμως δεν σε ενδιαφέρει, έχεις τη δυνατότητα να εργαστείς σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, π.χ. σε ινστιτούτα αισθητικής, spa ή σε μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Νηπιαγωγικά Παιδαγωγικά

Αν λατρεύεις τους μικρούς μπόμπιρες και τα πας καλά μαζί τους, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείς το συγκεκριμένο κλάδο. Οι σπουδές σου θα σου προσφέρουν την απαραίτητη γνώση για να μπορείς να μεταδίδεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας διάφορους τρόπους έκφρασης, πάντα με πολλή αγάπη και υπομονή. Μέσω πολλών δραστηριοτήτων θα τα βοηθάς να κοινωνικοποιούνται και να συνεργάζονται σε ομάδες, δίνοντάς τους τις κατάλληλες βάσεις για τη διαπαιδαγώγηση και τη μελλοντική τους ζωή. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Μπορείς να εργαστείς σε παιδικούς σταθμούς και ιδιωτικά σχολεία. Στην ανεύρεση εργασίας θα σε βοηθήσει σημαντικά η εμπειρία που θα έχεις αποκτήσει κατά τη διάρκεια της πρακτικής που θα έχεις κάνει πριν τελειώσεις τη σχολή.

| 70 |

ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ/Η ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΣΚΕΨΟΥ

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΚΛΑΔΟΣ, ΑΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ


71:Layout 1

8/17/11

2:18 PM

Page 1


τριτοβάθμια εκπαίδευση

Κομμωτική

Συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των υποψήφιων φοιτητών και είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα που απαιτεί όρεξη και φαντασία. Η κομμωτική θα σου δώσει τη δυνατότητα να εκπαιδευτείς άρτια σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μαθαίνοντας όλα όσα θα χρειαστείς στη δουλειά σου και εφαρμόζοντάς τα στην πράξη πριν την αναζητήσεις, στην ουσία θα βγεις πανέτοιμη να αντιμετωπίσεις όποια δυσκολία παρουσιαστεί στο χώρο εργασίας σου. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Η επαγγελματική σου αποκατάσταση δεν θα αργήσει να έρθει, αφού οι επιλογές σου είναι πάρα πολλές, από το να ανοίξεις δικό σου κομμωτήριο μέχρι και να εργαστείς δίπλα σε λαμπερούς stars!

Βρες τι σου ταιριάζει

Για να είσαι σίγουρος/η για την επιλογή της ειδικότητας που θα παρακολουθήσεις, δεν έχεις παρά να θέσεις στον εαυτό σου τα παρακάτω ερωτήματα: • Θέλω πραγματικά αυτό το επάγγελμα; • Για ποιο λόγο μού ταιριάζει; • Τι απαιτήσεις έχω από αυτό; • Τι θα μου προσφέρουν οι συγκεκριμένες σπουδές; • Πόσο χρόνο είμαι διατεθειμένος/η να αφιερώσω στις σπουδές μου;

Διοίκηση επιχειρήσεων

Κοινωνικές σπουδές

Ορισμένα πεδία της κοινωνικής επιστήμης έχουν πρόσφατα αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο, αφού σκοπό έχουν να προάγουν την επιστήμη και την έρευνα, ιδιαίτερα στους τομείς της προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, όπως αυτά διαμορφώνονται στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Ένωσης, να εμβαθύνουν στις δομές του κοινωνικού κράτους, της πρόληψης και της ασφάλειας, με απώτερο στόχο την κοινωνική ανάπτυξη, να σχεδιάσουν και να αξιολογήσουν νέες κοινωνικές και εκπαιδευτικές πολιτικές και θεσμούς και άλλα πολλά. Αν λοιπόν βρίσκεις ενδιαφέροντα τα πιο πάνω, τότε βρήκες τον κλάδο που πρέπει να ακολουθήσεις. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Oι πτυχιούχοι μπορούν να απασχοληθούν σε οποιονδήποτε κλάδο του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα που απαιτεί επιστημονικά εφόδια για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας για θέματα κοινωνικής παρέμβασης.

| 72 |

Ανέκαθεν ήταν ανάμεσα στις πρώτες επιλογές των σπουδαστών και τώρα περισσότερο από ποτέ οι εταιρείες με την οικονομική κρίση χρειάζονται κατάλληλα στελέχη με επαρκή κατάρτιση, επαγγελματική ευσυνειδησία και ενθουσιασμό. Τα στελέχη αυτά θα πρέπει να είναι σε θέση να στηρίξουν την επιχείρηση σε όλες τις λειτουργίες της. Ακούγεται ενδιαφέρον; Βρήκες το επάγγελμά σου. ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ; Θα εργοδοτηθείς σε επιχειρήσεις όπου, ως στέλεχος, θα γνωρίζεις τις σύγχρονες αρχές του management και θα στηρίζεις την εταιρεία στην παραγωγή, στο μάρκετινγκ, στην οργάνωση, στη χρηματοοικονομική λειτουργία, στα πληροφοριακά συστήματα και τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού.


73:Layout 1

8/17/11

2:43 PM

Page 1


74-75:Layout 1

8/17/11

1:14 PM

Page 1

7R5($&2//(*(İįȡİȪİȚıIJȘȁİȝİıȩțĮȚȕȡȓıțİIJĮȚ ıIJȠȞIJȠȝȑĮIJȘȢǿįȚȦIJȚțȒȢȉȡȚIJȠȕȐșȝȚĮȢǼțʌĮȓįİȣıȘȢ ȖȚĮıȣȞİȤȒȤȡȩȞȚĮ ȈȣȖțİțȡȚȝȑȞĮIJȠȀȠȜȑȖȚȠʌȡȠıijȑȡİȚIJȡİȚȢțȜȐįȠȣȢıʌȠȣįȫȞ ǻȚĮȚIJȠȜȠȖȓĮțĮȚǻȚĮIJȡȠijȒDzIJȘȆIJȣȤȓȠ ǹȚıșȘIJȚțȒDzIJȘȆIJȣȤȓȠ ǹȚıșȘIJȚțȒDzIJȘǻȓʌȜȦȝĮ ȅȚțȜȐįȠȚıʌȠȣįȫȞʌȠȣʌȡȠıijȑȡȠȣȝİȕĮıȓȗȠȞIJĮȚıIJȠȈȪıIJȘȝĮIJȦȞǼȣȡȦʌĮȧțȫȞ ȆȚıIJȦIJȚțȫȞȂȠȞȐįȦȞ (&76 ĮțȠȜȠȣșȫȞIJĮȢȩȜĮIJĮİȣȡȦʌĮȧțȐʌȡȩIJȣʌĮIJȘȢ IJȡȚIJȠȕȐșȝȚĮȢİțʌĮȓįİȣıȘȢįȓȞȠȞIJĮȢȑIJıȚIJȘȞʌȡȠȠʌIJȚțȒĮȞȑȜȚȟȘȢıİȝİIJĮʌIJȣȤȚĮțȩ İʌȓʌİįȠ

ǹȚıșȘIJȚțȒ ǻȚȐȡțİȚĮıʌȠȣįȫȞĮțĮįȘȝĮȧțȐȑIJȘ ǹȞĮȖȞȦȡȚıȝȑȞȠȢȉȓIJȜȠȢȈʌȠȣįȫȞ ĮʌȩIJȠȊʌȠȣȡȖİȓȠȆĮȚįİȓĮȢțĮȚ ȆȠȜȚIJȚıȝȠȪțĮȚIJȠȈǼȀǹȆ ȀȡĮIJȚțȒȋȠȡȘȖȓĮİȫȢ¼ ǾȤȡȠȞȘʌĮȡȠȣıȓĮȝĮȢıIJȠȞIJȠȝȑĮIJȘȢǹȚıșȘIJȚțȒȢ țĮȚȘİʌȚIJȣȤȘȝȑȞȘʌȡȠıijȠȡȐȝĮȢʌȠȣĮʌȠįİȚțȞȪİIJĮȚ ĮʌȩIJȚȢİțĮIJȠȞIJȐįİȢĮʌȩijȠȚIJȠȣȢȝĮȢʌȠȣ įȚĮʌȡȑʌȠȣȞİʌĮȖȖİȜȝĮIJȚțȐȝĮȢȑįȦıİIJȠȑȞĮȣıȝĮ ȞĮʌȡȠȤȦȡȒıȠȣȝİıIJȘįȘȝȚȠȣȡȖȓĮțĮȚIJİIJȡĮİIJȠȪȢ țȜȐįȠȣǹȚıșȘIJȚțȒȢʌȠȣȞĮʌȡȠıijȑȡİȚȆIJȣȤȓȠțĮȚIJȘ įȣȞĮIJȩIJȘIJĮĮȞȑȜȚȟȘȢıİȝİIJĮʌIJȣȤȚĮțȩİʌȓʌİįȠ ǾįȚįĮıțĮȜȓĮIJȦȞȝĮșȘȝȐIJȦȞʌȡĮȖȝĮIJȠʌȠȚİȓIJĮȚȝİ ȩȜĮIJĮıȪȖȤȡȠȞĮİʌȠʌIJȚțȐȝȑıĮȉĮİȡȖĮıIJȒȡȚĮ İȝʌȜȠȣIJȓȗȠȞIJĮȚıȣȞİȤȫȢȝİȩȜĮIJĮİȟİȚįȚțİȣȝȑȞĮ ȝȘȤĮȞȒȝĮIJĮıȪȖȤȡȠȞȘȢIJİȤȞȠȜȠȖȓĮȢıIJȠȞIJȠȝȑĮ IJȘȢǹȚıșȘIJȚțȒȢǼʌȓıȘȢʌȡĮȖȝĮIJȠʌȠȚİȓIJĮȚ ıȣȞİȤȒȢİȞȘȝȑȡȦıȘțĮȚİijĮȡȝȠȖȒIJȘȢıȪȖȤȡȠȞȘȢ ȀȠıȝȘIJȠȜȠȖȓĮȢ ȈIJȠȞIJȠȝȑĮIJȘȢǹȚıșȘIJȚțȒȢIJȠȉȝȒȝĮǼʌĮȖȖİȜȝĮIJȚțȒȢ ǹʌȠțĮIJȐıIJĮıȘȢİȓȞĮȚȖȞȦıIJȩıIJȠȣȢİʌĮȖȖİȜȝĮIJȚțȠȪȢ ȤȫȡȠȣȢIJȘȢțȣʌȡȚĮțȒȢĮȖȠȡȐȢȖȚǯĮȣIJȩțĮȚȝİȚȢ șİȦȡȠȪȝİʌȜȑȠȞİȟĮıijĮȜȚıȝȑȞȘIJȘȞİʌĮȖȖİȜȝĮIJȚțȒ ĮʌȠțĮIJȐıIJĮıȘIJȦȞijȠȚIJȘIJȫȞȝĮȢ


74-75:Layout 1

8/17/11

1:14 PM

Page 2

ǻȚĮȚIJȠȜȠȖȓĮțĮȚǻȚĮIJȡȠijȒ ǹȞĮȖȞȦȡȚıȝȑȞȠȆIJȣȤȓȠ ȉȠȝȠȞĮįȚțȩȆIJȣȤȓȠǻȚĮȚIJȠȜȠȖȓĮȢțĮȚǻȚĮIJȡȠijȒȢ ǹȟȚȠȜȠȖȘȝȑȞȠȆȚıIJȠʌȠȚȘȝȑȞȠĮʌȩIJȠȊʌȠȣȡȖİȓȠȆĮȚįİȓĮȢ țĮȚȆȠȜȚIJȚıȝȠȪțĮȚIJȠȈǼȀǹȆıIJȘȞȀȪʌȡȠ

ȀȡĮIJȚțȒȋȠȡȘȖȓĮİȫȢ¼

ȅȚıʌȠȣįȑȢįȚĮȡțȠȪȞIJȑııİȡĮĮțĮįȘȝĮȧțȐȑIJȘǾįȚįĮıțĮȜȓĮʌȡĮȖȝĮIJȠʌȠȚİȓIJĮȚĮʌȩȐȡIJȚĮ țĮIJĮȡIJȚıȝȑȞȠĮțĮįȘȝĮȧțȩʌȡȠıȦʌȚțȩȝİıȪȖȤȡȠȞĮİʌȠʌIJȚțȐȝȑıĮțĮȚıİʌȜȒȡȦȢİȟȠʌȜȚıȝȑȞĮ İȡȖĮıIJȒȡȚĮʌȠȣįȚĮșȑIJİȚIJȠȀȠȜȑȖȚȠ īȚĮıȣȞİȤȒĮȞĮȕĮșȝȓıȘIJȦȞȖȞȫıİȦȞIJȠȣȢȠȚijȠȚIJȘIJȑȢȑȤȠȣȞıIJȘįȚȐșİıȒIJȠȣȢIJȘǺȚȕȜȚȠșȒțȘ IJȠȣȀȠȜİȖȓȠȣʌȠȣİȓȞĮȚİȟȠʌȜȚıȝȑȞȘȝİȝİȖȐȜȠĮȡȚșȝȫȞıȣȖȖȡĮȝȝȐIJȦȞʌȠȣĮijȠȡȠȪȞıIJȠȞ IJȠȝȑĮIJȘȢǻȚĮȚIJȠȜȠȖȓĮȢțĮȚǻȚĮIJȡȠijȒȢĮȜȜȐțĮȚıİİʌȚȝȑȡȠȣȢȝĮșȒȝĮIJĮIJȠȣțȜȐįȠȣ ȀĮș¶ȩȜȘIJȘįȚȐȡțİȚĮIJȦȞıʌȠȣįȫȞʌĮȡȑȤİIJĮȚĭȠȚIJȘIJȚțȒȊʌȠıIJȒȡȚȟȘıIJȠȣȢijȠȚIJȘIJȑȢıIJĮ įȚȐijȠȡĮșȑȝĮIJĮʌȠȣIJȠȣȢĮʌĮıȤȠȜȠȪȞțĮșȫȢțĮȚȉȝȒȝĮǼʌĮȖȖİȜȝĮIJȚțȒȢǹʌȠțĮIJȐıIJĮıȘȢ

ȈIJĮʌȜĮȓıȚĮIJȘȢıȣȞİȤȠȪȢĮȞĮȕȐșȝȚıȘȢIJȘȢ ʌȠȚȩIJȘIJĮȢijȠȓIJȘıȘȢıIJȠȀȠȜȑȖȚȠȝĮȢȕȡȚıțȩȝĮıIJİ ıIJȘȞİȣȤȐȡȚıIJȘșȑıȘȞĮıĮȢİȞȘȝİȡȫıȠȣȝİ ʌȦȢĮʌȩijȑIJȠȢȠȚįȚįĮțIJȚțȑȢıȘȝİȚȫıİȚȢșĮ ʌȡȠıijȑȡȠȞIJĮȚȘȜİțIJȡȠȞȚțȐ (%RRNV țĮȚȝİțȐșİ ȞȑĮİȖȖȡĮijȒȠijȠȚIJȘIJȒȢșĮȜĮȝȕȐȞİȚįȦȡİȐȞIJȠ įȚțȩIJȠȣ7DEOHW3& «ÎÝÖ×ܺÞÚâë ©Ò’ÒÝËë ¾´ ¾¾

¾ÕØ ¶Îê

EMAILINFO REACOLLEGEACCY WEBSITEWWWREACOLLEGEACCY


τριτοβάθμια εκπαίδευση

Όταν οι γονείς

μένουν μόνοι… Νέα εκπαιδευτική χρονιά και ο φοιτητόκοσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, ιδιαίτερα αν η καινούργια περίοδος σηματοδοτεί το ξεκίνημα των σπουδών. Παράλληλα, στην αθέατη πλευρά της περιόδου αυτής είναι η μαμά και ο μπαμπάς, που βλέπουν τη «φωλιά» τους να αδειάζει. Όλοι πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα και να αντιμετωπίσουν έντονα κάποια συναισθήματα και ίσως φοβίες.

Η

ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΔΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ

εκπαιδευτική περίοδος ξεκινά με τους νέους να βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει. Από την άλλη, οι γονείς αισθάνονται τη θλίψη αλλά και μια έντονη αίσθηση μοναξιάς να μπαίνει στο σπίτι τους. Πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν, αφού τα παιδιά τους βρίσκονται ακόμη στην εφηβική τους νεότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πιο πολύ όμως νιώθουν τη «χρησιμότητά» τους ως γονείς να ξεθωριάζει. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που, έχοντας ξαφνικά να αντιμετωπίσουν την «άδεια φωλιά» τους και να αντεπεξέλθουν στη νέα καθημερινότητα, αρκετοί από αυτούς μπερδεύονται και, ως αποτέλεσμα, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Πρωτόγνωρα συναισθήματα

Ενθουσιασμός, ανυπομονησία και χαρά κατακλύζουν τα παιδιά, τα οποία συνειδητοποιούν ότι ήρθε η στιγμή να πάρουν το δικό τους δρόμο. Παράλληλα αισθάνονται φόβο αλλά και άγχος για τις αλλαγές που τους περιμένουν. Τι γίνεται όμως με τους γονείς που μένουν πίσω στην άδεια, πια, φωλιά τους; Το άγχος, η δύσκολη προσαρμογή και η μοναξιά είναι τα πρώτα «συμπτώματα» της δικής τους ζωής! Έχοντας ξοδέψει σχεδόν όλη τους τη ζωή μεγαλώνοντας με προσοχή, αγωνία και απεριόριστη αγάπη τα παιδιά τους, τώρα ξαφνικά πρέπει να τα αφήσουν να ζήσουν μόνα τους! Είναι φυσιολογικά συναισθήματα, αφού βιώνουν μία πλήρη αλλαγή της καθημερινότητας και το μόνο που τους καθησυχάζει

| 76 |

είναι το γεγονός ότι δεν είναι μόνοι. Πολλές οικογένειες θα έχουν αυτήν την εμπειρία την ίδια χρονική περίοδο. Πολλοί γονείς θα βιώνουν ταυτόχρονα το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς».

Γιος Ή κόρη, το συναίσθημα είναι το ίδιο!

Αρκετοί γονείς, βέβαια, υποστηρίζουν ότι η στενοχώρια είναι εντονότερη όταν το παιδί που φεύγει από το σπίτι είναι αγόρι, αφού αισθάνονται ότι η επικοινωνία μαζί του θα είναι σπανιότερη απ’ ό,τι με τα κορίτσια. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι τα αγόρια αισθάνονται περισσότερο την ανάγκη να δείξουν ότι είναι πλέον ανεξάρτητα και ότι τα καταφέρνουν χωρίς τη συχνή παρέμβαση των γονιών τους. Επίσης, οι μητέρες φαίνεται να πιστεύουν ότι τα παιδιά τους αισθάνονται μεγαλύτερη θλίψη όταν «εγκαταλείπουν» το σπίτι για να σπουδάσουν. Αυτό όμως δεν ισχύει. Αξίζει να τονίσουμε ότι οι μητέρες από τη φύση τους εκδηλώνουν όλα τα συναισθήματά τους με εντονότερο τρόπο. Ακόμη, ενισχύεται η τάση να σκέφτονται ότι γερνούν όταν τα παιδιά τους μεγαλώνουν. Αν και αυτό αποτελεί ένα εξίσου φυσιολογικό συναίσθημα παράλληλα με την «έλλειψη χρησιμότητας» που αισθάνονται πλέον. Θα έπρεπε όμως μία μητέρα να παίρνει αυτήν την ευκαιρία για να στραφεί ξανά στη φροντίδα του εαυτού της, που συχνά αμελεί με το μεγάλωμα των παιδιών. Οι πατέρες, από την άλλη, φαίνεται να επιδεικνύουν μια πιο ψύχραιμη στάση, θέλοντας να κρατήσουν τις ισορροπίες και να επαναφέρουν όσο πιο σύντομα την ομαλότητα στο σπίτι τους.


| 77 |


τριτοβάθμια εκπαίδευση

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΞΟΔΕΨΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΗ ΤΟΥΣ ΤΗ ΖΩΗ

ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΑΓΑΠΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ «ΑΔΕΙΑΣ ΦΩΛΙΑΣ»

Οι ρόλοι σας

Αναλογιστείτε λοιπόν γονείς τώρα, τους ρόλους της ζωής σας. Εδώ και 18 χρόνια περίπου παίζετε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της μαμάς ή του μπαμπά, όμως στην πραγματικότητα θα συνεχίσετε να έχετε αυτόν το ρόλο για πάντα. Εκμεταλλευτείτε τα νέα δεδομένα. Επενδύστε ξανά στη σχέση με το σύντροφό σας, ξαναβρείτε τα κοινά σας, συζητήστε τις διαφορές σας, επικοινωνήστε ξανά ως ζευγάρι και όχι μόνο ως γονείς.

Συμβουλές για γονείς

• Αξίζει να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας πως αυτό που αισθανόμαστε τώρα είναι φυσιολογικό και πιθανό να χρειαστεί κάποιο διάστημα για να μπούμε πιο ομαλά και σταδιακά στη νέα κατάσταση. Πάνω απ’ όλα με ψυχραιμία, καλό είναι εμείς οι ίδιοι να παρακολουθούμε τον εαυτό μας και τα «συμπτώματα» που αυτή η φυσική εξέλιξη της ζωής φέρνει μαζί της. Πρακτικά, θα πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας και να σκεφτούμε πως το παιδί μας έφυγε για να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα. Η σκέψη αυτή θα μας προσφέρει στιγμές ηρεμίας, αλλά και εικόνες αισιοδοξίας για το μέλλον των παιδιών μας. • Δραστηριοποιηθείτε! Κάντε τώρα όσα δεν μπορούσατε να πραγματοποιήσετε πριν, λόγω της συχνής ενασχόλησής σας με τις ευθύνες και τις απαιτήσεις των παιδιών. Ξαναρχίστε ένα παλιό αγαπημένο χόμπι που εγκαταλείψατε διότι δεν είχατε χρόνο. Θυμηθείτε φιλοδοξίες και στόχους που έμειναν «απενεργοποιημένοι» στο μυαλό και

| 78 |

την καρδιά σας. • Ήρθε η στιγμή να ξανασυναντηθείτε με τους φίλους και τους συγγενείς σας. Οργανώστε, π.χ., βραδιές στο σπίτι σας! Αυτή η δραστηριότητα θα ενισχύσει τόσο τη δική σας αυτοπεποίθηση και τη ζωτικότητά σας, αλλά ταυτόχρονα θα δώσει το μήνυμα στα παιδιά σας που έφυγαν ότι εξακολουθείτε να στέκεστε στα πόδια σας, γεμάτοι ενέργεια και κέφι για τη ζωή! • Κοιτάξτε κατάματα τη σχέση σας με το σύντροφο ή τη σύντροφό σας. Θα συνειδητοποιήσετε ότι τώρα είστε μόνο οι δυο σας. Η αποχώρηση των παιδιών από την οικογενειακή φωλιά αποτελεί το έναυσμα για νέα αναζωογόνηση και σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των γονέων. • Τέλος, εμπλακείτε με διακριτικότητα στη ζωή των παιδιών σας. Αποφεύγετε, δηλαδή, να επιδεικνύετε, ακούγοντας τα προβλήματα του παιδιού σας, συμπεριφορά που μαρτυρεί «πείρα και σοφία». Το να πείτε «Τα έχω περάσει κι εγώ αυτά και ξέρω» ή το «Τι ανάγκη έχεις εσύ, εγώ έχω περάσει πολύ χειρότερα» δρουν μόνο ανασταλτικά. Οι εντολές, οι οδηγίες και οι έτοιμες λύσεις για να βγει το νεαρό άτομο από το αδιέξοδο που βλέπει μπροστά του, δεν είναι αποτελεσματικές. Αυτή η προσέγγιση δεν βοηθά το άτομο στην αυτονόμησή του, που είναι το κύριο ζητούμενο κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής. Είναι προτιμότερο να είστε αρχικά καλοί ακροατές, ώστε να ακούσετε προσεκτικά τα όποια προβλήματα του παιδιού και να το βοηθήσετε να δει τις πιθανές λύσεις σε κάθε πρόβλημα.


79:Layout 1

8/17/11

1:17 PM

Page 1


80-81:Layout 1

8/17/11

1:20 PM

Page 1


80-81:Layout 1

8/17/11

1:20 PM

Page 2


αγορά

Νέα ζωή,

νέο look!

Γήινοι τόνοι ή κομμάτια με έντονα χρώματα και funky διάθεση χρωματίζουν την γκαρνταρόμπα σου, προσθέτοντας style στη φοιτητική ζωή. Όλα γύρω σου αλλάζουν, το στυλ σου δεν θα αλλάξει; ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΜΗΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΑΡΙΟΣ ΧΑΨΗΣ

FOR

HER MARKS & SPENCER €49.50

SISLEY €39.90

STRADIVARIUS €45.95

PARGA BOOK CENTER €3.04, €3.70 και €3.48

KIPLING, PARGA BOOK CENTER €65.17

MANGO €9.90

HENRY HOLLAND DEBENHAMS €45

| 82 |

TEZENIS €19.90

SKOPY SHOES €27

SWATCH €50


MARKS & SPENCER €10

OASIS DEBENHAMS €75

MARKS & SPENCER €55 PRINCIPLES, DEBENHAMS €127

FOR

HER OASIS, DEBENHAMS €52 SAMSONITE, COSTAS THEODOROU €59

FOX €44.95 PAUL FRANK, PARGA BOOK CENTER €7.61

FOX €29.95

PARGA BOOK CENTER €5 και €4.61

TALLY WEIJL €15.95

Στις πιο πάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε έκπτωση.

| 83 |


αγορά FOX €34.55 και €8.95

PLAYLIFE €59.99

BAGATT €299

SWATCH €168

FOR

HIM

SPRINGFIELD, DEBENHAMS €19.95

CAMEL ACTIVE, COSTAS THEODOROU €169

UNITED COLORS OF BENETTON €69.90

ROCHA, DEBENHAMS €79

FOX €41.95 PARGA BOOK CENTER €5.78 (το ένα)

| 84 |


FOX €24.95 και €8.95 MARKS & SPENCER €24

SWATCH €142

FOR

HIM

MARKS & SPENCER €45

MARKS & SPENCER €95

PARGA BOOK CENTER €2.35 (το ένα)

SKOPY SHOES €22 ΑΦΡΟΔΙΤΗ €45

PLAYLIFE €49.90 UNITED COLORS OF BENETTON €19.99 UNITED COLORS OF BENETTON €19.99

Στις πιο πάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνεται οποιαδήποτε έκπτωση.

| 85 |

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  

Ένθετο τριτοβάθμια εκπαίδευση

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση  

Ένθετο τριτοβάθμια εκπαίδευση